Izvin'te, jel mozemo na Vi??

okeanija RSS / 17.09.2009. u 12:52

Od malih nogu su nas ucili (mucili) da kazemo hvala, dobar dan i dovidjenja, nema na cemu. Trudili se da nas vaspitaju, da budemo bas onako dobri i kulturni. I sve to zbog nas samih.

Sedim na klupi i posmatram, mlada mama, uci svoj ponos i diku, cenim trogodisnjaka, sine kazi teti hvala, moli te mama, budi fin, to je lepo, kazi sine. I odjednom, samarcina, trgoh se, malecki obraz se zacrveneo, ja se zagrcnuh. Slede suze i jecaji, ta tako obicna rec hvala, postaje bauk, gora je od cigana kojima ga plase i strasnija od pretnje da ce u krevet ranije ako ne bude dobar.

I to detence, reci ce hvala i kada ne treba, samo da ne poleti samarcina, samo da mama bude zadovoljna. Da ucini srecnom onu koja ga je rodila. Onu koja ga oblikuje po svojim zeljama, tu istu koja ispravlja sve ono gde je i sama gresila.

A mnoge mame, sve same pametnice (stacekomsilukdakaze), sve te gradske seljanke, malogradjanke, pa kako nisu shvatile da sve to nekako dodje samo po sebi, da hvala treba da se zasluzi, da hvala treba da se oseti.

A persiranje? To vec, mislim, nekako u hodu naucimo. Nekad je sam osecaj presudan. Nisu tu samo godine u pitanju. Toliko ljudi, a toliko razlicitih Vi. Uglavnom Vi, predje na Ti. Ti, cak mislim nikada na Vi. Ali Vi vrlo cesto ostane da bude nezamenljivo Vi. Da bi nekome rekli Ti, moramo ga prihvatiti. Govoriti Vi, a smejati se na Ti. Vi i Vi, trebalo bi bar jednom da rucate na Ti.

Ima onih sa kojima nikada ne mozemo da se smejemo, a rucak ni da ne spominjem. Vi bi nam u tom slucaju zapalo u dusnik. I ti isti Vi zelim da zauvek ostanu na Vi. Zamislite sada, na primer, da Vam neko iz Vaseg kruga Vi kaze sledece: MA DA SE VI MALO NOSITE U TRI LEPE P.... M.......!!!!! A ima jos mnogo tih psovkih, koje ako su na Vi zvuce smesno i besmisleno.

Niko sa kim ste na Vi ne moze Vas uvrediti kao neko sa kim ste na Ti. Iz tog razloga zrtvovacu mogucu bliskost nekih sto insistiraju da budemo na Ti. Zauvek. Ti mora da se zasluzi i oseti. Mora da se zeli.

Pa koliko se secam, nije se bez razloga roditeljima nekada obracalo sa Vi????

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana