let

Jelena Milić RSS / 18.09.2009. u 09:14

U poslednjoj do sada emitovanoj epizodi serijala Dr House odlazi na riheb. Skida se sa vikodina, jer je počelo da mu se priviđa  i više nije siguran šta je realnost a šta ne.  Blago njemu.

Ms Milić se skida sa bloga B92 posle više od 4 godine upotrebe and zloupotrebe istog. Njoj se nije učinilo, zna da je preksinoć na blogu naišla na tekst VIP autora Vojislava Stojkovića pod naslovom Sve naše parade. Pročitala ga je jer prati ko šta kaže o Paradi ponosa, iako autorove tekstove više ne čita. Od površne filozofije, smaranja hrišćanstvom, literarnog smaranja, sve do relativizacije pitanja odnosa Srbije prema raznim zločinima i zločincima, o instituciji insajdera.....

 Al Ms Milić ne čita ni mnoge druge  na portalu za koji zajedno, pod istom kapom, pišemo. Što zbog vremena, što zbog tema, što zbog poruka, što zbog stila. Vremena prevashodno, skoro da je nemoguće pratiti  sve osim ako vam to nije posao. Računala je  da oni čiji to jeste posao održavaju  neki najmanji zajednički sadržalac onoga što blog portal na sajtu B92 razlikuje od bilo kog drugog, korektnijeg, puritanskijeg, manje korektnog i rigidnog, levog, desnog, you name it. Da negde održavaju  sistem koji se poklapa sa njenom predstavom o tome šta se u načelu može smatrati polaznim osnovama kad se kaže sajt B92, blog B92.

 Ms Milić je, a nada se i još neko jer je post vrlo brzo skinut, poslala poruku urednici Vesni Dozet da hitno obrati pažnju na spomenuti post.

 U njemu se cela priča o pravu na jednakost LGBT populacije pred zakonom i u društvu svela, kao kod Đilasa čujem opet, na nečije seksulano opredeljenje i slobode da to opredeljenje do koske iskazuje, kao da traže da se krešu na ulici! I to na vrlo ciničan i uvredljiv način.  Tipa, mi imamo morlanu obavezu da ako podržimo ovo, podržimo i paradu svih koji se seksulno uzbuđuju i lože na statue i kipove, bla, bla, bla...Kao da im neko brani da krešu šta hoće, dokle god ne remete javni red i mir, i dokle god je konsenzualno i nije protivzakonito. Ko da ih zbog toga tuku, uskraćuju radna mesta....

 Pa se još konstatuje da je u stvari EU kriva za sve, ona je ta koja očekuje bar 2-3 takve parade t.gifkao minimum za nastavak integracija. Kao da LGBT ljudi i oni koji podržavaju njihovo pravo na različitost i jednakost pred zaonom i u društvu sami od sebe ne mogu da kažu šta o svom položaju misle, šta im zakon garantuje, šta očekuju i slično.

 Ms Milić je smatrala da će se uredništvo vrlo brzo oglasiti nekim saopštenjem autorima, komentatorima i čitaocima da se dotičnom Stojkoviću uskraćuje status autora na blogu B92. Ništa se desilo nije. Onda je saopštila Vesni Dozet da će se ona povući sa bloga ako se Stojkoviću ne ukine status autora. Iz  odgovora koji je dobila shvatila je da to nikom na pamet do tog momenta nije ni palo, te da se ona moli da ih puste da celu stvar razmotre posle Parade. Da je ubijete, OK gužva na netu al ni prva ni poslednja, nije joj bilo jasno kakve veze završetak Povorke ima sa načelnom odlukom,  očuvanjem postojećih uredničkih standarda, za koje je negde mislila da postoje, etc. Šta, ako Parada pokaže koliko je Srbija homofobna i vlada to preživi, onda ostaje Stojković, a ako ne, ako se EU ambasadori pobune ako bude incidenata, onda ostaje Ms Milić. Neka hvala.

 Ms Milić se nije vama, dragi i manje dragi komntatori i čitaoci, obratila za „pomoć“ niti vas je pitala za savet. Nije od vas tražila ni da se vi opredeljujete tipa ili on ili ona, jer to od vas ne zavisi.  Ovde se ne radi o nečijem ličnom odnosu prema njoj ili o njenom ličnom odnosu prema nekom, o uvredama, zaverama, bla, bla, izdaji vere, LDPa, DS, blozonisanju, pravljenju čet ruma od bloga ...ništa od toga,  jednostavno vi  na ovu odluku niste mogli  imati  uticaja.

 Uredništvo bloga je to koje mora da štiti spomenuti najmanji zajednički sadržatelj u izboru autora bloga. Ms Milić je ta koja mora da presudi da li se taj NZS poklapa sa njenim NZS zašto bi pisala tu a ne negde drugo. Moli vas Ms Milić, nemojte je pogrešno razumeti ( poslednji put J ali lakše je registrovati se i komentarisati, manja je odgovornost nego biti autor. Bar ona tako nekako vidi tu hijerarhiju odgovornosti. I nadala se da je uredništvo sajta čuva  i kad ona ne čita sve sama. Ovaj slučaj joj je otvorio sumnje da joj je već nešto slično ranije promaklo, takođe bez konsekvenci za autora, osim što mu je post povučen. Jaka stvar.  Govori joj i da bi se takve stvari ponvaljale. Neka hvala. Ms Milić uveranja ne dopuštaju  da joj se ime povlači na istom portalu u istom statusu sa spomenutim i sličnima.

 Bilo bi dobro da uredništvo sadržaj posta da na uvid i drugim autorima. Možda bi i oni stavili prst na čelo da li je dovoljna snakcija da se post povuče i da li hoće da dele portal sa autorom takvih uverenja i ideja.

 Pliz, neverujte eventulanim komentarima tipa mora da se negde drugo uvlaila, nije, mora da pravi portal pa huška druge autore, ne pravi, i Ms Milić je konačno shvatila, nije to ček end balans i antivirus su kod nje redovno uključeni,  mora da ju je Veran zvao da joj zvoca zbog kritike Tadića, nije, mora da joj više neko ne plaća, nije, uvek pisala za DŽ i prevashodno zato što je to njoj imalo smisla i predstavljalo zadovoljstvo.  Ova odluka je neopoziva, nema oće kaki neće kaki. A Internet je veliki, lako ćemo se čitati ako hoćemo.

 Ms Milić ljubazno moli uredništvo da njeno ime ASAP sklone iz spiska autora.

PS  Naravno, nije joj ovo prijatno. Volela je da piše, da se raspravlja. Videćemo kome će skidanje biti lakše, njoj ili Dr Houseu.

 

 

 

 

 



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana