Engleska i Ja X - Moraćete neko vreme sami

dirtyharry RSS / 19.09.2009. u 19:05

dscf0077b.jpgSad smo već mesec dana ovde. Ukrajinska ekipa koju je činilo više od polovine ženskog sveta počela je da traži muževe van svog tabora. S obzirom da je nas tamo bilo samo petorica sada, može da se kaže da smo bili prava egzotika. Mada ne damo se mi tek tako lako, nismo mi lake ribe. Osim toga svi smo iza sebe imali najjači poljoprivredni fakultet. Svi ostali su studirali neko boraniju a ne kao mi Elektronki fakultet u Nišu, istureno odeljenje Poljoprivrednog fakluteta u Prokuplju. Čudna poljoprivreda, iza tebe ispadaju integrali i diferencijali, možda nam je zbog toga poljoprivreda u kolapsu, radimo nešto naopako. Počeli smo tako manje više spontano da se družimo sa nekim curama iz jednog karavana. Bila je ravnopravna borba pet na pet. Mali problem je bila konverzacija jer neke od njih nisu govorile engleski a niko od naših nije govorio ruski osim mene. Ukrajinski je vrlo sličan ruskom s tim što ima par različitih slova, tačnije slova se samo drugačije pišu ali je izgovor isti. Nismo se nešto intenzivno družili ali u tom okruženju nemaš previše izbora. Tako s vremena na vreme svrate par njih kod nas ili obrnuto. Samo je par puta bila kompletna delegacija u poseti kod njih i kod nas. Ko koga da skupi posle branja jagoda. Jednom kada su sve one došle kod nas pa smo krenuli da pričamo o nekim glupostima i meni je bilo glupo da ja pričam na engleskom pošto par njih ne bi razumele ni reč, ja sam okrenuo i udario po ruski. Nisam razmišljao na svoju ekipu, posle petnaestak minuta mi je Miki rekao:
Miki:"E, Pušo, pored tebe se osećam kao totalni pajser."
Srebrenko:"I ja isto."
Ja:"Što bre ?"
Miki:"Kako što, pa ništa ne razumem."
Ja:"Ups. Skroz sam zaboravio."
Posle smo priču okrenuli na engleski a ostale snajke koje su govorile engleski i ja smo prevodili ovima što ne znaju. Da mi je neko rekao da ću da se podsetim i usavršim svoje znanje ruskog u Engleskoj rekao bih mu da je blesav, ne da je blesav nego da je lud. Ipak baš tako je bilo. Naučio sam reči iz ruskog/ukrajinskog slenga i naravno psovke. Za skoro tri meseca u Engleskoj sam usavršio ruski i engleski.
Na branju jagoda ništa novo, mene i dalje najčešće kake redovi. Miki je usavršio tehniku pa je i on tu sa Pantom i sa mnom a Krema i Srebrenko nešto iza. Panti je dokurčilo da samo mene kake redovi pa je otišao na obuku kod naših prijatelja Bugara, tako da je neko vreme bio sa njima na branju jagoda a mi ostali pilići smo se držali zajedno na drugoj strani. Bugari su brali nešto brže od nas ali nešto sporije od Poljaka. Ipak su oni bili ovde 3 meseca pre nas. Kakvo li je vreme marta u ovoj vukojebini mogu samo da zamislim. Oni su bili ovde i sadili sve ove jagode koje mi sada beremo. Kažu da tada nisu izlazili iz waterproof-ova i da su bili mokri i u blatu po ceo dan. Verovatno je Bogi na to mislio kada je stavio bazen za kupanje u promotivni materijal na sajtu. Plivaš polako u vodi između redova jagoda. Voda gore, voda dole a ti u sredini mokar do gole kože isto kao u bazenu.
Jednom tako na branju nas četvorica smo počeli da se osipamo polako.
Ja:"Momci, jel se držite?"
Miki, Krema, Srebrenko:"Držimo se bre."
Ja:"Samo se drž'te. Momci šta da vam kažem teško je. Moraćete neko vreme sami."
To je bila standardna zajebancija preuzeta iz filma Lepa sela lepo gore kada svi zaglave u onom tunelu a Šumadinac koji im je podrška im to kaže. Iako ponavljana milion puta uvek smo se smejali. Ostali su se samo čudili i gledali šta je onim blesavim Srbima. Opet se smeju na 40 stepeni u plasteniku. Krema i ja namažemo onda Niveino mleko za sunčanje koje na meni više i ne treba jer izlgledam kao pečen ali nema veze. Ozonske rupe, zračenje, čuda, pa neka se nađe. Bar me onaj miris podseća na more. Niko tako ne miriše u ovoj zabiti. Tada su cvetale te engleske topole i letelo je nešto paperjasto po vazduhu od njih, kao da pada sneg. Izgleda da se Srebrenku to nije svidelo, tačnije njegovim očima. Dobio je naprasno neku alergiju kao tako da su oči zakrvavele kao da je 5 dana vario sa "švajs" aparatom bez maske. Mislim se u šta će tek noću da se pretvori kad je u po bela dana ovakav. Ja spavam do njega pa sam na udaru. Stvar je postala ozbiljna pa je zatražio od nadležnih da se vrati nazad u kamp. Tako smo ostali bez Srebrenka taj dan. Dok Panta i dalje usavršava tehniku branja kod Bugara nas trojica ostajemo u prvoj borbenoj liniji.
Ja:"Momci, jel se držite?"
Miki, Krema:"Držimo se bre."
Ja:"Samo se drž'te. Momci šta da vam kažem teško je. Moraćete neko vreme sami."
Svi se smejemo i nastavljamo dalje. Stiže podne i ručak. Miki se oplatio onako polu go na neku travu i drema. Imamo pola sata slobodno i nikom ne pada napamet da ide sada da bere jagode, mada su Poljaci žurili da što duže ostanu na branju tako da im je i pauza za ručak trajala minimnalno. Ja sam reako da mi se j.... baš za par funti više a da ne jedem normalno kao čovek. Ostali su se slagali sa tom odlukom. Posle pola sada nastavljamo dalje.
Posle sat dva branja ispod plastenika Mikiju su buknula ledja kao da su ga bičevali. Izgleda da ona trava na kojoj je ležao nije baš obična. Posle par preznojavanja na suncu to je došlo do izražaja. Sad je i on počeo da se žali. Krema i ja ne možemo ništa da mu pomognemo. Može samo da ide da se žali kod nadležnih što je i uradio.
Za pola sata ostali smo samo Krema i ja. Spala je knjiga na dva slova.
Ja:"Momak, jel se držiš?"
Krema:"Držim se bre."
Ja:"Momak šta da ti kažem, teško je. Moraćeš neko vreme sam. Kremo ako me zajebeš pa i ti odeš ovo ću morati da pričam sam sebi."
Krema:"Neću valjda."
Ja:"Osim toga ovi Englezi ima da pomisle da Srbi danas sabotiraju berbu."
dscf0134v.jpgPosle branja i skitanja do Faveršama odemo s vremena na vreme da gledamo TV. Sve se plaća pa i TV kanali tako da smo mi imali cela četiri komada. Ja nisam pratio fudbal i ne volim ga ali za neke je to bilo sve. Tako da nije ni moglo ništa drugo da se gleda. Par Čeha se toliko nerviralo za taj fudbal da su mi oni više bili zanimljivi nego utakmice. Kad krenu da psuju na svom maternjem. Najčešća psovka im je bila "Kurva piči", tako je bar zvučala. Mi smo joj već našli naš ekvivalent. Njima je mnogo bilo smešno kada im kažeš nešto tipa:" De si bre, kurva piči." Onda oni krenu da se smeju a i ti sa njima. Moja je uzrečica postala pajser. Tako da sam malo po malo počeo svima da govorim kad nešto urade kako ja ne mislim da treba ili kad se nešto zeznu, pajseru. To će pri kraju moje okupacije Engleske da poprimi tolike razmere da će čak i ljudi koji ne znaju ni reč engleskog ili nekog drugog stranog jezika to da ti kažu. Zamisli da prolaziš pored Rusa ili Poljaka a on ti kaže :"'De si pajseru." Meni su suze išle od smeha na takve njihove reči. Ovde mu dođem kao Vuk Karadžić bre, kao Ćirilo i Metodije, širim našu veru i pismenost među varvarima i paorima.
Jednom nedeljno TV sala se pretvarala u disko klub. Inače u TV sali se nalazi n različitih tipova kauča. Nikad mi nije bilo jasno odakle onom Alisteru onoliko različitih kauča. Dva ista komada nemaš da upariš. Moje mišljenje to tom pitanju je prosto. Jednostavno pokupio ono što je neko izbacio i to je to. Kod nas toga nema. Nemaš takve komunalne i ostale službe gde možeš da odložiš stari i nepotreban nameštaj. Kod nas to obično završava kao materijal za nalaganje na kazan kada se peče rakija, kada se pastrmi a ako mu se ne nađe ama baš nikakva korisna namena onda završava kod Morave. Što bi reko deda Spasoje (tzv. Spaka) "Šta ti je bre čoveče da zađeš tamo kod Morave pored obale ima da se obučeš ki cvet." Ja delim deda Spasojevo mišljenje. Sve u svemu ovde je bilo gomila neke dobro očuvane starežine ali niko na to nije obraćao pažnju. Subotom uveče se sve to sklanja uz zid i pravi podijum za igru. Onda tek dolazi do izražaja fluoroscentna palma na zidu koja se presijava na nekom prigušenom svetlu čudnih boja. Uglavnom se sluša neka ukrajinska muzika koja teško može da se definiše kom žanru i pravcu pripada. Krema psuje što ne može da pusti Partibrejkerse. Krema je pun izreka koje je Cane iz dotičnih odvaljivao u pojedinim situacijama. Te izreke sam zapamtio dobro. Jedna od najboljih je bila kada je Cane bio negde u manastiru i kretali su nazad u civilizaciju pa je rekao popu:"Oče, blagoslovite, pa da palimo!". Ta nam je bila omiljena, kad god se ide negde uvek neko traži blagoslov i naravno neko ga daje, odnosno skoro uvek, kad se setiš. Mora da se zna red i poredak, ko kosi a ko vodu nosi. Da bi se dočarao potpun doživljaj dotične izreke, zapuši se nos i počne da se "udara u bandere" (akcenat na prvim samoglasnicima) odnosno da se priča beogradski.
Nekolicina Ukrajinaca je toliko napaljena pa kad im puste neki tehno počnu toliko da se bacaju da moraš podalje da se skloniš da te ne mlatnu. Mada ko zna možda i jeste poenta da mlatnu neku žensku pa je tako onesvešćenu odvedu na lečenje u svoj karavan. Sve u svemu kakve su ovdašnje lokalne snajke to uopšte nisu ni morali da rade. Ovde su se uloge promenile. Ovde ženske muvaju ako to može tako da se nazove. Mikija je već merkala jedna Ukrajinka ali na njegovu sreću nije bila agresivna. Na jednoj takvoj žurki se okuražila i pozvala ga na ples. Šta da radiš ne možeš da budeš toliko bezobrazan da odbiješ devojku ili možda možeš. Sad se baš mislim šta bi moja devojka na to rekla. Verovatno da je trebalso da pobegne kao u crtaću onako kroza zid i da ostavi rupu sa svojim obrisom iza sebe. Vidim ja Mikija da će da pukne od smeha i kao odlazi na megdan da odpleše jedan ples. Tolika galama je da se naravno ništa i ne čuje a malo toga se i vidi od ovakvog tunjavog svetla. Da Nikola Tesla ustane iz groba morao bi ponovo da umre kad bi video kakve rahitične sijalice prave danas 100 godina posle. Sve u svemu Miki je pitao snajku a šta će da radi njegov kolega Krema koji je bio sa njim pošto samo on pleše. Dotična snajka se nije dala pokolebati. 'De da joj propadne jedini ples sa simaptijom bre. Mahnula  je glavom jednoj njenoj drugarici i pokazala na Kremu koji je nezainteresovano blejao u jednoj fotelji.  Ona je kao pod komandu uhvatila zalet i jurnula na Kremu. Krema je sedeo na naslonu jedne ogromne fotelje. Snajka je očigledno imala iskustva u sačekušama muškog dela populacije. Ono što su ostali mogli da vide je samo kako dotična sušta glavu kao vo "ubivač" i kako hvata zalet. Jak juriš s s boka u spušteni gard našeg usnulog prijatelja dao je momentalne rezultate. Tako je bukvalno skočila na Kremu koji nije ni video sa koje strane je došla opasnost. U jednom trenutku vidiš Kremu na fotelji a već u sledećem Kreme nema. Snajka ga je tako jako zagrlila spreda i bukvalno prevrnula u fotelju. Krema koji nije ni znao šta ga je snašlo nije ni mogao da se brani. Ostatak publike je samo video kako Krema mlati rukama i nogama i kako je snajka preko njega. Ovo jeste bilo toliko smešno da se nedelju dana prepričavalo a sve snajke su gledale posle Kremu sa osmehom sad ne znam da li je to zbog događaja ili zato što one nisu  bile na mestu dotične snajke. Neko bi rekao pa što je nije sklonio. To je lakše reći nego učiniti. Kada te neko jako zagrli nema šanse da ga odgurneš samo snagom svojih ruku. To je izbacivanje težine sa grudi preko 100kg a to ne može svako. samo da se zna nije snajka bila toliko teška, ali njena težina plus jačina njenog stiska izađe poprilično. Krema je brzo došao sebi i izmigoljio iz fotelje.
Krema nije sedao više sa tako spuštenim gardom na fotelji a poučeni njegovim iskustvom ni mi ostali, ko zna šta nekoj snajki može da padne napamet. Osim toga ima i snajki koje su teže nego mi, nikad se ne zna šta može nekoj da padne napamet posle par ili nekoliko piva/vodki.

Panta mi je inače rekao da se čuo sa Pavlovićem i sa Cenićem i da još i posle nedelju dana nisu počeli da rade. Dobro opet sad imaju nešto para kao i svi mi ali opet to neće da potraje previše dugo ako nešto ne počnu da privređuju. Sada su na putu bez povratka na farmu više ne mogu da se vrate a tamo su zaglavili. Ne sviđa mi se njihova situacija a još manje da se ja nađem u njoj kao što sam i mogao. U WC šolji si e sad da li će neko da bude ažuran i da pusti vodu videće se. Na našu radost koju nismo pokazivali zbog domaćina, Grci su na evropskom prvenstvu sve razbili a Englezi su ispali. Odjednom si mogao da vidiš kako nestaju sve one male zastavice sa kola a onda i one veće sa prozora. Mislim da si nekome tada samo pomenuo reč fudbal da bi dobio batine, tako da nismo hteli da pitamo našeg gazdu šta misli o njihovim fudbalerima. Nastavljamo dalje jer još uvek ima mnogo hektara jagoda koje treba da se oberu.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana