Društvo| Život

Lud i zbunjen

selica_nena RSS / 24.09.2009. u 12:40

E, majke mi da imam neku moć, uvela bih obavezni psihijatrijski pregled jednom godišnje za sve koji se bave bilo kakvim javnim poslom, pa makar to bilo i mesto trgovca u kiosku. Ne mogu, bre, više da podnesem ludake na svakom koraku, ali nešto mislim, ako su ovakvi slučajevi prošli na raznim konkursima i primljeni na neodređeno, kakvi li su tek oni što su otpali.
To, bre, nema ni elementarnu trpeljivost prema klijentima, a o nekoj ljubaznosti  nemoj ni da sanjaš. I ne znam ko im i gde ugrađuje one nadobudne face, ali svi redom imaju izraz lica kojim ti jasno stavljaju do znanja da im oduzimaš dragoceno vreme i ako nisi spreman u tri reči da kažeš šta ti treba, bolje da nisi ni dolazio.
Čekam neku ekspresnu pošiljku već pet dana, dosad sam mogla peške po nju da odem. Dva dana zovem poštu, ali im  telefoni nedostupni. Šta je ovo, mislim se, da im nisu isključili zbog neplaćenih računa?

I šta ću,  put pod noge pa na šalter. Za divno čudo, tu gde se preuzimaju pošiljke niko ne čeka, a nema ni oznake da šalter ne radi. 

„Dobar dan“ - mrmljanje s druge strane onog stakla i ne gleda me. Vidim, prebira po nekim papirima, broji sitne pare i malo kucka po tastaturi. Kao u velikom je poslu. Premeštam se s noge na nogu, meškoljim se, kašljucam. Čekam da me primeti. Ma jok, ignoriše me načisto, а ја bih samo da pitam je l’ još radi, da ne stojim tu k’o lepa luda.

Iza mene se, već,  lep red oteg'o, nestrpljivo me guraju i izviruju da vide šta toliko kilavim.   Čuknem malo u onu staklenu pregradu - sunce ti tvoje, kad suknu na mene: „Šta je? Šta ’oćeš? Možeš malo da se strpiš, vidiš da sravnjujem? Evo, opet ne znam dokle sam izbrojala!“

I nastavi da se žali koleginici na moj bezobrazluk - ovako više ne može da se radi, vidi kako se preznojila sravnjujući kasu, pita li nju neko kako podnosi ovoliki pritisak... Ova druga s razumevanjem klima glavom, gleda me i ona krvnički. Odnekud  se pojavi šef. Malo smiruje iznerviranu službenicu, malo više se dere na nas u redu! Čitava gužva se napravi, već i neki iza mene dobacuju: „Stvarno nema smisla. Što ne napišete da šalter ne radi!“ Šef nabusito odgovara: „Kako ne radi? Vidiš da se žena slomi od posla!“  Par čekača udvorički brani službenicu, a meni pritisak udario u uši, tačno bih mogla da provučem ruku kroz onaj šalter i omlatim je o patos.
Udahnem par puta duboko, da se malo presaberem, kad me preseče pitanje: „Šta si ti htela?“ Progutam i ono „ti“ i svu frku i čekanje, samo da saznam šta mi je sa pošiljkom. „Je l’ imaš izveštaj o dospeću?“ Naravno da nemam, zato sam i došla ovde „Pa kako ja da znam šta ti je sa pošiljkom? Jesi li sigurna da su ti je uopšte poslali? Uostalom, pređi na drugi šalter, meni upravo počinje pauza.“ 
E tu sam im svašta rekla: i ono o ludom i zbunjenom i da ih znaš-već-šta onaj ko ih je tu postavio i da za takve treba motka... Jedva sam vrata potrefila.

Ma, bre, znaš kad bih primila nekog državnog službenika za stalno? Nikad. A i onda bih mu tražila psihijatrijski izveštaj.



Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 12:56 24.09.2009

Prva!!!

Hi, hi....

A jel ti stvarno misliš da Srbija ima dovoljno psihijatara za takvu akciju?
Sestro slatka, pa pola birokratije bi nam bilo na konstantnom bolovanju zarad mentalne nestabilnosti.....

Ne znam, meni su najveća noćna mora oni na aerodromima... Kunem ti se, kao da ih biraju po neljubaznosti i sposobnosti da zvocaju, zvrndaju, zakeraju i zagorčavaju život putnicima!!

Ljub i preporuka i piši, piši, još, još!!
Uvek mi osvežiš dan....

Djina
selica_nena selica_nena 13:15 24.09.2009

Re: Prva!!!

Za prvu

A za psihijatre... Hm, ionako samo pričaju šta bi trebalo, mogli bi malo da se prihvate posla.
alselone alselone 13:25 24.09.2009

:)



selica_nena selica_nena 13:33 24.09.2009

Re: :)

Je l' ovo kondiciono-živčani trening pred odlazak na šalter?
alselone alselone 13:38 24.09.2009

Re: :)

Aha, ovo je boss na poslednjem nivou.

Pre nekih mesec-dva kada sam isao da produzim vozacku dozvolu, a preselio sam se od poslenjeg overavanja, sluzbenica mi trazi PSP potvrdu?! Ja kazem da sam to verovatno izgubio pre nekih 10 godina i da ne mogu da verujem da im je to potrebno.
Ali, nikakva kuknjava nije pomagala, morao sam da vadim potvrdu da imam PSP da bih mogao da idem da preselim i produzim vozacku.

FT1P!
nimulid nimulid 13:41 24.09.2009

Ha ha ha

Na salterima u posti sam i gore prolazila, u Domu zdravlja na pedijatriji, kada sam redovno vodila dete na sistematske pregle redovno sam dobijala nervne slomove od `takvih` salterusa i med.sestara

Ali recimo u banci , raspadaju se od ljubaznosti, ili u privatnim lekarskim ordinacijama uz siroki osmeh se izvinjavaju sto moras da sacekas dva minuta.

Uostalom svi smo to doziveli i znamo razliku. Mislim da je objasnjenje za ove prve `moze im se`

selica_nena selica_nena 13:53 24.09.2009

Re: Ha ha ha

Pre neku godinu trebao mi izvod iz mat. knjige rođenih za dete. Ćerka, Jovana. Ajde cela ona procedura - čekam da mi daju zahtev, pa kad ga popunim i zalepim taksu (koja se kupuje dve ulice dalje), onda čekam da predam. Pa opet čekam da mi izdaju krštenicu.
Načeka se ja tu dobra dva sata i kad sam konačno dobila papir, vidim da su napisali Jovan, žensko. Promolim nos kroz šalter i kažem da dopišu to jedno slovo. Mislim, mogu i ja, ali će se razlikovati boja mastila.
Kaže onaj lik - ne može. U matičnoj knjizi piše Jovan, žensko i ako hoću da se to menja moram da podnesem zahtev, a pre toga da donesem otpusnu listu iz porodilišta!!!
Ja mislim zeza me, pa opet lepo - dočigledno je greška onog ko je popunjavao knjigu. Ma jok, onaj službenik zapeo da donesem otpusnu listu i tačka.
E ljudi moji, malo je falilo da završim vezana u bajbokani. Srećom, naiđe neka poznanica koja poznaje tog šalterdžiju, pa se cela priča završi bez nasilja.
Osim što sam ja dodatno povilenila što ti i za tako bezveznu stvar treba veza.
sinergija92 sinergija92 16:55 24.09.2009

Jos si dobro i prosla, paz' ovo... ;)

Uostalom, pređi na drugi šalter, meni upravo počinje pauza



Dolazi covek kod lekara sa nozem u stomaku...
-Doktore pomagaj!
-A doktor ce njemu, izlazi napolje ne radim vise, vidis da je dva i petnaest a ja radim do dva!
-Ali doktore.. umrecu!
-Na to doktor ustane izvadi noz iz stomaka i ubode ga u oko !!!
-Idi sad kod ocnog, on radi do tri !
selica_nena selica_nena 00:57 25.09.2009

Re: Jos si dobro i prosla, paz' ovo... ;)

Dobro?! Doduše, nisam još počela priču o lekarima.

Colin_bgd Colin_bgd 13:29 24.09.2009

A nisam ni imao izvestaj o dospecu...

Pre nekoliko dana narucio knjige sa Amazona ovde na ostrvu. Dva puta mi ostavljali karticu da nije bilo nikog kod kuce da primi, ali ja lepo na poslu na internetu drugog dana pogledam da im je kamion stigao vec iza tri nazad u depo i vratio tamo moje knjige. Medjutim kartica mi, ocigledno, kod kuce, a depo 5 minuta od posla, ispostavilo se neka nova “privatna” courier firma. Odem ja tamo i to u 5 do 6 (rade do 6), kazem paket je stigao video sam na webu, ali kartica kod kuce, pa rek’o da ne gubim jos jedan dan cekanja. Kaze onaj, ajde da vidimo, ukucacu u sistem da te ceka paket ujutru, jos nije sortiran, ali cu da odem da pogledam u “magacin” 5 minuta, pa ako nadjem, nadjem, ako ne, dodji sutra, cekace te. Ode covek kroz vrata, negde pozadi, nije proslo 45 sekundi vraca se sa paketom, kaze mi “imao si srece, ali nije uvek ovako”. Ja mu kazem, ma ne bi bio ni problem sutra ujutru da sam dosao, ali super, hvala vam na usluzi. Kaze nema na cemu, vidimo se ponovo.
Znaci, nema monopola, nema problema…
selica_nena selica_nena 13:39 24.09.2009

Re: A nisam ni imao izvestaj o dospecu...

Znaci, nema monopola, nema problema…


Eto, o tome pričam stalno. Što je kod nas sve tako komplikovano, što mora za sve da se čeka dok ne povileniš, što moraš da se dodvoravaš službenicima da odrade svoj posao, što moraš da se osećaš k'o glista pred njegovim visočanstvom državnim činovnikom?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:31 24.09.2009

Re: A nisam ni imao izvestaj o dospecu...

što moraš da se osećaš k'o glista pred njegovim visočanstvom državnim činovnikom?

zato sto oni nikako da shvate da su ONI tamo zbog NAS a ne mi zbog njih. najsosnovnije pravilo customer service-a.
ne moram ovde da idem u policiji da trazim izvod ne stariji od 6 meseci, da bi im opet taj isti izvod prilozila da mi izdaju pasos, drzavljanstvo istatjaznam. koje je to tek ludilo nikad necu da razumem. oni sve imaju u kompjuteru - zasto ja vadim novi izvod (ko da sam se 100 puta rodila) i nosim ga opet njima? njima dokazujem ono sto oni vec imaju u datoteci i oni su ti koji mi daju tu informaciju.
pointofview_gun pointofview_gun 15:01 24.09.2009

Re: A nisam ni imao izvestaj o dospecu...

ne moram ovde da idem u policiji da trazim izvod ne stariji od 6 meseci, da bi im opet taj isti izvod prilozila da mi izdaju pasos, drzavljanstvo istatjaznam.

oni sve imaju u kompjuteru

Treba neko da im objasni kako se radi na tom kompjuteru..a tek ko su im informaticari makar u mom selu
U te sluzbe nisi mogao da priviris , sto se posla tice, poslednjih 20 godina. To se znalo ko ce gde da radi, jos kad su neka deca imala po 4 godine. Cuvala im se mesta. I kako mislis da ce te tretira neko takav? Poznajem ih dosta. Svi nadobudni, a nemaju pojma sta rade. Haos u maticnim knjigama, haos u svim bazama, ubacivali podatke kako im se svidelo. Sta ih bre briga. Idu na posao da nesto cukataju, naucilo to za 15 minuta da duboko uzdise i zeva po face-u.
mariopan mariopan 20:57 24.09.2009

Re: A nisam ni imao izvestaj o dospecu...

njanja_de.manccini
što moraš da se osećaš k'o glista pred njegovim visočanstvom državnim činovnikom?

zato sto oni nikako da shvate da su ONI tamo zbog NAS a ne mi zbog njih. najsosnovnije pravilo customer service-a.
ne moram ovde da idem u policiji da trazim izvod ne stariji od 6 meseci, da bi im opet taj isti izvod prilozila da mi izdaju pasos, drzavljanstvo istatjaznam. koje je to tek ludilo nikad necu da razumem. oni sve imaju u kompjuteru - zasto ja vadim novi izvod (ko da sam se 100 puta rodila) i nosim ga opet njima? njima dokazujem ono sto oni vec imaju u datoteci i oni su ti koji mi daju tu informaciju.

To sve radiš da bi platila razne takse od kojih žive svi oni što ništa ne rade. Nijedan od tih papira nisi dobila zabadava, morala si sve posebno da ih platiš. Pa teško bi se svi oni leba najeli da su sve to samo uzeli iz baze podataka koje već odavno imaju.

To je način da nam se svima dodatno zavuče ruka u dzep i uzme sve što može pod ovim ili onim izgovorom.A što si se našetala, iznervirala, gubila vreme...
selica_nena selica_nena 22:00 24.09.2009

Re: A nisam ni imao izvestaj o dospecu...

zasto ja vadim novi izvod (ko da sam se 100 puta rodila) i nosim ga opet njima


E ovo ni meni nije jasno. A znaš li kakvo je ludilo sa nazivom države u kojoj si rođen/a? Čoveče, da me ubiješ ne znam da li sam rođena u SFRJ, SRJ, SCG ili RS. Izgleda ne znaju ni oni, jer u opštini mog rođenja dugo nisu imali nove obrasce za izvode, pa koristili one od SCG. I zamisli kad nateramo decu da nam donesu nove izvode za upis u srednju školu, a oni izdati na starim obrascima.
Ludilo od administracije.
selica_nena selica_nena 22:12 24.09.2009

Re: A nisam ni imao izvestaj o dospecu...

U te sluzbe nisi mogao da priviris , sto se posla tice, poslednjih 20 godina. To se znalo ko ce gde da radi, jos kad su neka deca imala po 4 godine. Cuvala im se mesta.


E, ovo je ta kvaka zbog koje nam pamet pomeraju. I još ponešto.
Skoro mi jedna postarija gospođa ovako nešto reče: "Znaš, ja sam otišla u penziju sa 38 godina staža. Mogla sam još da radim, ali sam ustupila mesto svojoj ćerki."
Sve te javne službe su upravo to radile ( i rade) i postale su prave porodične firme, sa radnim mestima koja se prenose s kolena na koleno. Diploma? Stručnost? Ma ko te pita za te sitnice.
selica_nena selica_nena 00:07 28.09.2009

Re: A nisam ni imao izvestaj o dospecu...

zato sto oni nikako da shvate da su ONI tamo zbog NAS a ne mi zbog njih. najsosnovnije pravilo customer service-a.

E baš tako, ali nikad oni to neće shvatiti.
maricacarica maricacarica 13:36 24.09.2009

Asterix i Obelix

na nekim zadacima, a na kraju Cezar im uvaljuje opštinu.... i obrazac na pr. g6.... ako nisi odgledala film, mislim da je crtani, toplo ti ga preporučujem.....

A sad da se prisetimo prigodnih fraza u srpskom jeziku, koje koristimo u tim zgodama....
selica_nena selica_nena 13:43 24.09.2009

Re: Asterix i Obelix



E jesi carica! Sve upamtila iz prve, hvala.
maricacarica maricacarica 13:44 24.09.2009

Našla

strenum strenum 14:50 24.09.2009

Dje me nadje...

Treba mi uput od lekara opste prakse za neke dalje pretrage.
Procedura u teoriji: Nazovite Call centar, zakazite i dodjite u zakazani termin.

Procedura u praksi:

DEO PRVI

Zovem Call centar u utorak, 15.09. niko se ne javlja. Zovem jos par puta isti dan, takodje se niko ne javlja.
Zovem Call centar u sredu, 16.09. vise puta. Niko se ne javlja.
Zovem Call centar u cetvrtak, 17. 09. vise puta. Niko se ne javlja.
Zovem Call centar u petak, 18.09. Javlja se sluzbenica.
Ja: Zelim da zakazem pregled kod doktorice N.B
Sluzbenica: U petak, 24. 09. u 08:30.
Ja: Zovem vas vec nekoliko dana i da li moze neki dan pre?
Sluzbenica: Ne moze.

DEO DRUGI
Sreda, 23.09.
Cekam zakazani termin i planiram dalju proceduru.
Zove me prijateljica cija porodica takodje ide kod doktorke N.B.
Ona: Jel ti imas zakazano za petak?
Ja: Da
Ona: Danas bila moja mama u ambulanti i videla da doktorica N.B. ne radi u petak.

DEO TRECI
Cetvrtak 24.09.
Zovem portirnicu u konkretnom Domu zdravlja. Ljubazno me preusmere na ordinaciju dotorke N.B.
Ja: Zovem da proverim da li sutra radi doktorka N.B.
Sestra u ordinaciji: Ne, ona ne radi u petak i ponedeljak.
Ja: Imam zakazano sutra. Da li mogu da pomerim termin.
Sestra: Morate nazvati Call centar za zakazivanje....




deandrej deandrej 18:58 24.09.2009

Re: Dje me nadje...

KAZI SVIMA KOJE VOLIS
E taj spot sa RTSa mi se ovih dana vrti po glavi dok obavljam neke preventivne preglede.Cutim,cekam i trpim po kojekakvim medicinskim ustanovama jer imam kancer u porodici i bitno mi je da se redovno kontrolisem.U isto vreme vidim i mnoge zene koje odustaju ne mogavsi vise otrpiti njihovo ponasanje ili nemajuci vremena cekati ponekada do beskonacnosti.
selica_nena selica_nena 00:10 28.09.2009

Re: Dje me nadje...

Dje me nadje...


U ovim manjim mestima još nemaju taj Call centar. Ionako smo sluđeni uputima za koješta, koje ne možeš da overiš bez komisije.
rajce1 rajce1 15:08 24.09.2009

a sta cemo..

.. sa med.sestrama iza saltera?

To je tek muka... one se tek jadne polomise... kako bi mi letele negde na intenzivnu negu da vide sta rade njihove

koleginice!!! Njima muka i karton da potrefe kod dr.-a ciji si pacijent a kamoli sta drugo..

Pozzic i preporuka kao i uvek od mene.

Rajce

ups. malo kasnim, komentar ispred je upravo ono sto sam htela reci...
selica_nena selica_nena 19:20 24.09.2009

Re: a sta cemo..

U njih me ne diraj
Stvarno se nekad zabrinem - 'el sam to ja načisto popustila sa živcima, ili se iza šaltera nakotilo svašta?

P.S. Ljubac tebi, Rajce1
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 19:30 24.09.2009

Re: a sta cemo..

Joj, Nenuška, tu si skroz u pravu....
Ja trudna, padnem malo nezgodno i posečem se na neki ekser, pa odem do Urgentnog, u fazonu, ako nije gužva da pitam nekog jel mi važi tetanus od pre 7 godina.... A ako bude gužva, neću ni da ulazim...
Kad čuli na prijemu da sam pala, onolika, pa još i ekser, ustumaraše se, na kraju probudiše i ginekologa da me pregleda, a ja se čudim i ponavljam kako mi nije ama baš ništa, malo se ogrebala, ja samo došla da pitaaam....

Ima i među njima sjajnih ljudi, ali malo, procentualno....

Djina
miloradkakmar miloradkakmar 15:08 24.09.2009

Kapiranje

Sestro slatka, pa pola birokratije bi nam bilo na konstantnom bolovanju zarad mentalne nestabilnosti.....

Kako će se 14000 ljudi viška u državnoj administraciji navići na običan život ? Kad njih 14000 stane u red pred šalter !Kako će se ponašati ?
Naravno ne želim im ništa loše. Sada su u "nadređenoj" poziciji, a uskoro će biti isti kao mi.
Nekako nam slabo ide kapiranje- " da može da bude i drugačije ".
112358oo 112358oo 15:12 24.09.2009

.

E tu sam im svašta rekla: i ono o ludom i zbunjenom i da ih znaš-već-šta onaj ko ih je tu postavio i da za takve treba motka... Jedva sam vrata potrefila.

Bravo! To treba vežbati kao dnevnu aktivnost. Ali kontrolisano, koliko da počastiš viškom i da na kraju obeležiš da je ulica jednosmerna. ;-)
selica_nena selica_nena 22:39 27.09.2009

Re: .

da na kraju obeležiš da je ulica jednosmerna. ;-)


Ma kako me krenulo, tačno bih mogla neku metlu da ponesem kad izlazim iz kuće. Mislim, ne da je uzjašem, nego da počistim kojekakve ;-)
rapunzel rapunzel 18:12 24.09.2009

pa

nije dzaba nastala ona narodna:
sacuvaj me prodavacica, shalterusha i medicinskih sestara. auuu sve u zenskom licu :))), mada ni mushkarci nisu
najbolji.
al da ne bude da je sve grozomorno, imam lep primer.
u opstini Novi Beograd (ne, ne radim tamo niti bilo ko od moje uze i dalje rodbine, niti komshije, niti
bilo ko od prijatelja), sam u poslednjih 5-6 godina uvek reshavala sve istog sata. kada sam podnosila zahtev
da se stan uknjizi na moje ime, duze sam cekala u banci da uplatim takse nego da predam dokumenta.
e sad, to su zaista bili sve mladi ljudi i zene.
a onaj ko je uspeo da se izbori sa shalterskim radnicima Pravnog fakulteta u Beogradu, taj
je isti i zavrshio
selica_nena selica_nena 19:14 24.09.2009

Re: pa

a onaj ko je uspeo da se izbori sa shalterskim radnicima Pravnog fakulteta u Beogradu, taj
je isti i zavrshio


Ovo me nasmejalo, a nije smešno. Samo sam zamislila mučene studente kako čekaju da prijave ispit ili uzmu neku glupu potvrdu. I koliko puta se desilo da zagube zapisnike sa ispita.
nikvet pn nikvet pn 19:07 24.09.2009

pa stvarno

Ma, bre, znaš kad bih primila nekog državnog službenika za stalno? Nikad.

Ovo mi se dopada. Dok cela privreda drhti hoće li biti posla i radnih mesta zašto bi oni bili povlašćeni i nedodirljivi ? Pa mi ih plaćamo zaboga. Zato treba napraviti zakonsku obavezu da ceo javni sektor ima radne ugovore NA ODREĐENO VREME. Par godina i ugovor ističe. Konkuriši ponovo pa da vidimo.
selica_nena selica_nena 19:16 24.09.2009

Re: pa stvarno

zašto bi oni bili povlašćeni i nedodirljivi ?


Zato što su tu zaseli, uglavnom, preko debelih veza.
pointofview_gun pointofview_gun 09:56 25.09.2009

Re: pa stvarno

Zato što su tu zaseli, uglavnom, preko debelih veza.


Ova recenica je totalno neispravna. Ova rec izmedju dva zareza je tu ocigledno zalutala.

Kako će se 14000 ljudi viška u državnoj administraciji navići na običan život ?


Pa sad, ima tamo i dobrih ljudi. Koji su dobili posao preko debele veze, al su se trudili i da taj posao dobro obave. Svojom sposobnoscu i trudom izazvali su gnev ostalih zaposlenih. Ti ce da dobiju otkaz. Neradnici ostaju, zasigurno.
selica_nena selica_nena 10:30 25.09.2009

Re: pa stvarno

Ajd', računam, možda im se neki provuk'o neopaženo.
A da će neradnici da ostanu. ne sumnjam. Zakon ih štiti.
rapic.aleksandar rapic.aleksandar 20:55 24.09.2009

jedan čekač

...zadovoljstvo čekanja je još veće ako tu aktivnost upražnjavaš u dobrom društvu...naborana lica...miris belog luka koji se konstantno i polako širi kroz pore epitelnog tkiva matorca koji neprekidno kašlje za moj vrat...prijatno osveženje po potiljku usled fino raspršenih kapljica u neklimatizovanoj čekaonici...nestrpljiva baba koja me non stop čepi i gurka u leđa sa smrdljivom torbom prepunom namirnica iz sos marketa...i sivo lice šalterske službenice izobličeno staklom koje razdvaja naše klase...šalteraša i čekača...
selica_nena selica_nena 21:17 24.09.2009

Re: jedan čekač

Nešto mi poznat ovaj opis
mariopan mariopan 21:32 24.09.2009

Re: jedan čekač

Hahhahha, imala sam i ja sa njima susret za pamćenje, mislim da su me i zapamtili na nekim šalterima koje sam morlala da obigram njihovom greškom.

Htela sam kao svaki savestan građanin da poplaćam sve moje račune i podignem moju penziju. pa lepo odčekam kilometarski red jer tako je kada isplaćuju penzije.....i saznam na šalteru da mi je račun blokiran jer sam u minusu!!!!

Kako nikada nisam bila u minusu i uvek nešto ostavim na računu...pitam kako to i koliko sam u minusu ( već sam u glavi tražila gde sam ono ostavila čekove i da nije to neko uzeo pa...)...ali kaže šalteruša da ne može da mi kaže je " tajnost je zagarantovana". Zgranem se, pa zar je i od mene " tajnost zagarantovana" a račun je moj? Pogledam je tako da je zgromim, načekala sam se pola dana, dočepala se šaltera pa neće me sada tako ladno otkačiti? Ona mi konspirativno šapne da sam u minusu 62 dinara i da moram za radi skidanja "blokade" da idem čak u Glavnu Poštu jerbo se to plaća 450 dinara pa ondak....tu mi mrak pao na oči. Vrućina, napolju 40 stepeni a ja moram u grad.

Odem u Glavnu Poštu, odčekam red jer se delila penzija, dođem do šaltera pa saznam da se Poštanska Štedionica preselila u drugu zgradu..........odem tamo već proključala.Saznam da su mi skinuli 100 dinara za "održavanje računa" a ja sam imala na računu samo 38 dinara pa otuda "minus" pa shodno tome još treba da platim onu taksu za skidanje blokade.

Pitam, pa zašto nisu čekali da mi legne i ovaj drugi deo penzije pa da onda skinu....kažu da ja nemam penziju! Kako nemam? Pa nemam...ako je nam na računu onda i ja nemam penziju! Gde je moja penzija? Nemaju pojma ali mi dadoše nekoliko mogućih scenarija..

- Da je neko iz SIZa pogrešio pa je nije uplatio.
-Da mi je poslata poštom a oni nisu pošta pa nemaju pojma.
Zato je bolje da se vratim u Glavnu Poštu gde sam već bila pa da to sa njima raspravim.

Zaurlam da im neću platiti nikakvu "odblokadu" jer su me oni i oterali u minus i kao furija se stuštim prema zgradi Glavne Pošte....preveslam ceo onaj red i počnem da urlam na šalterušu koja me pre pola sata poslala u Štedionicu.
Ne, oni nemaju pojma gde bi mogla biti moja penzija...ali je posle pola sata kopanja pronađu _ neko je poslao POŠTOM. I dobijem je na ruke.
Kada tada nisam nekoga tukla treba da dobijem orden za samosavlađivanje.
selica_nena selica_nena 21:44 24.09.2009

Re: jedan čekač

Zgranem se, pa zar je i od mene " tajnost zagarantovana" a račun je moj?


O Bože, da ne poveruješ koliko besmislica oni nama serviraju smrtno ozbiljni! Tačno ne znaš da l' te zezaju ili su stvarno toliko ograničeni, pa bukvalno shvataju pravila službe.
A što se tiče tog njihovog održavanja računa, kako se nikad ne sete da na vreme obaveste klijenta da mu je račun blizu blokade?
nimrod88 nimrod88 21:05 24.09.2009

Salteri :)

Dakle, na sve sam se ja na salterima vec navikao, ali ovog proleca odoh da prijavim prebivaliste (moje). Ponesem lepo sva dokumenta, ugovor o stanu, platim 200d da mi sluzbenica popuni formular (i pri tom napravi 2 greske u 5 redova; ali ne mozes samo da kupis formular). I dodjem pred salter u SUPu, jedan jedini. jos jedno sest saltera postoji, ali svi zatvoreni i zvrje prazni. Pitam jednog od 300 ljudi koji stoje pred tim jedinim jel se tu rade prijave, kaze "Ovde se sve radi". Ja sad ne znam gde da cekam, nema reda, samo onako, gomila. Kaze neko drugi "Samo ti stani tu, izadju oni i vicu, pa se ti javi...". Mislim se u sebi sta li vicu, ali ajde.....
I, istina, izlazi sluzbenik i vice "Prijave, prijave! Jel ima neko za prijave!"....ja onako, sav razdragan, nije proslo 15 minuta od kad sam stao u red, dignem ruku, sa jos jedno dve devojke. I sad prilazimo salteru, maltene kao procesija. Prvo jedna devojka, pa druga, pa ja. Uze muska salterusa (salteras?) moje papire, gleda licnu, gleda prijavu stana, gleda ugovor, i ne dizuci pogled kaze :"A gde vam je supruga?"....Ja sad vec zbunjen, ne provaljujci da pita mene, pitam ga da ponovi. "Gde vam je supruga?!!!" Ja gledam unaokolo, mene pita, pogledam coveka, kazem "Nemam suprugu" (Nigde nisam ni tvrdio da je imam...). Gleda on opet papire, gleda mene i pita me, mrtav ladan "Kako nemate suprugu? Zasto?"...ja sad vec sludjen skroz, pitam se jesmo to postali Iran, pa kad predjes odredjene godine moras da se zenis, sta li.....rekoh "Pa lepo nemam, nisam ozenjen". Ustade covek sa saltera, ode negde, vraca se i kaze da mora da ide kod sefice. Ode kod sefice....nema coveka pet minuta, ostatak stranaka pocinje vec da gundja na mene sto sam ga oterao, eto ko zna kad ce on da se vrati i sta ti ja znam. I vraca se covek - "Ne mozete vi ovde nista da uradite bez supruge"....Ja vec izgubljen - "Ali ja nisam ozenjen, nemam ni nameru da se zenim, sta ce mi supruga za prijavu boravka?!". On covek me gleda bledo i kaze : "Pa za dete"...."Koje dete?!?!?" "Pa vase"......u mozgu panika: koje dete, sta li sam radio i kad, ne secam se nikakvog deteta, jbt koje dete!!!!! "Ovo dete" i pokazuje na moju krstenicu............na kojoj lepo pise godina rodjenja 1979...."Ali,.....to nije moje dete, to sam ja.."
"A vi ste? Pa sto onda prijavljujete dete?" "Ne prijavljujem, prijavljujem sebe"......"A jel?.....pa ne pise nigde da nemate dete" (mislim se, nisam znao da moram da naglasavam da nemam dete).

Izasao sam potpuno sludjen....sva sreca, bez deteta :)
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 21:33 24.09.2009

Re: Salteri :)

Nimrod!!!


Joj podseti me...
Pre desetak godina, šalter SUPa, prijavljujem strance, goste.
Vlasnički list za stan, vlasnik Djina, doobro, moja LK, ime Djina, doobro, stranac moj stric isto DeLucca, doobro, a odakle njemu viza, ko mu je poslao pozivno pismo? Moja majka Bjelopavlić, aaaa, neće moći, ista osoba mora da pošalje pozivno pismo i da ih prijavi, neeemožžžeeee....
Ali, moja majka poslala pismo poziva, a ja ih primam na konak, neeee, ne možeeeee..... vi i majka nemate isto prezime!!!
Pa dobro, šta sad da radim!? Moja majka nema nekretninu na svoje ime!? Pa što nije promenila prezime kad se udala!?!
Ama, šta sad da radim?!
Pa, eto, idite u sud, neka majka od vas unajmi stan, overite taj ugovor u sudu pa prijavite u opštini porez na prihod po osnovu izdavanja pa na osnovu tog ugovora dođite da vi i majka i gosti obavite prijavu.....

Savršeno sluđena izlazim napolje i već se prisećam broja telefona mog advokata da vidim ko tu mene...
Prilazi mi lik u uniformi, kaže, čuo sam te unutri, velju, ti si NAŠA... A?!?!?!
Valjda jesam....
Jado, pa to ti i ne treba, nemo se mučit, jadna, no idi kući i muči...
Stvarno, ljudi dođoše, odoše i niko nikad nije pitao za tu prijavu....

Pre par nedelja, isti šalter, kako da mužu Rusu dobavim srpsko državljanstvo?
Da vidimo.....
Vi, srpski državljanin tražite upis u knjigu državljana po osnovu braka sklopljenog u Rusiji i to tako što je upisano da je venčana Djina britanski državljanin sa njim....
Pogleda me devojka i reče, a da vi lepo odete u opštinu preko puta i venčate se ko ljudi ovde, sve gotovo za sat i po i košta manje nego sva uverenja i izvodi koje bi meni morali da donesete?!
Važi.....
mariopan mariopan 21:36 24.09.2009

Re: Salteri :)

Izasao sam potpuno sludjen....sva sreca, bez deteta :)

selica_nena selica_nena 21:53 24.09.2009

Re: Salteri :)

a da vi lepo odete u opštinu preko puta i venčate se ko ljudi ovde, sve gotovo za sat i po i košta manje nego sva uverenja i izvodi koje bi meni morali da donesete?!


Ne gine tebi još jedna svadba, vidim ja. Da se i mi malo proveselimo

SUPovci tražili od mog muža da napiše izjavu u kojoj mene, svoju venčanu ženu, prima u svoj stan bez nadoknade! A to bez nadoknade da ne bi plaćao porez!!! Zamisli tu budalaštinu?
Inače, pomenuti stan je imovina stečena u braku, a muž se vodi kao vlasnik.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 21:57 24.09.2009

Re: Salteri :)

Kako bre bez nadoknade?!
A kuvanje, pranje, peglanje, sve ono što bi platio da je samac?
Nego šta nego sa nadoknadom, i još da ti plati što živiš sa njim!!

Djina
selica_nena selica_nena 22:06 24.09.2009

Re: Salteri :)

Kako bre bez nadoknade?!


Sestro slatka, oni pitali mog muža je l' mi naplaćuje stanarinu! Je l' ti kažem - to se samo pravi zamlaćeno, a sve rade s predumišljajem.
strenum strenum 22:31 24.09.2009

Re: Salteri :)

Dve godine sam cekala drzavljanstvo, pa onda procedure prijave prebivalista, bla bla bla,
pa otvaranje firme, pa takse i porezi....

Dosla sam dotle da kad nesto treba da obavim ili uradim nadjem na netu prikladan zakon, isti proucim i tek se onda upustam u procedure i avanture. Kad smo pre tri godine bili kod maticara da zakazemo vencanje ja sam se sva bitna raspitivala kako se deli intelektualna svojina a kako dobitak od igara na srecu u slucaju razvoda. Pri tome se radnja odvija u selu u kojem je rodjen moj dragi. Vrhunac je bio kad sam vec sokiranom maticaru rekla da cu dodati muzevo prezime svome.

A avantura zvana sistem zdravstene zastite je tek pocela...

Nekako razmisljam u poslednje vreme da upisem postdiplomske na pravu. Ali mi za sad zakon ne dozvoljava
selica_nena selica_nena 22:50 24.09.2009

Re: Salteri :)

muska salterusa


E, od dugog vremena provedenog u redovima, počela sam da razvrstavam šalterske službenike po raznoraznim kriterijumima. I došla sam do sledećeg (slobodno recite epohalnog) saznanja:

a) ako muško sedi za šalterom, moraš da se zapitaš šta mu fali, jer je prosto nezamislivo da jedan prosečan muški primerak u zemlji Srbiji dobrovoljno pristaje na tako nešto. To što mu ne pada na pamet da se zainteresuje za bilo šta, sem onog štambilja koji treba negde da lupi, uopšte ne znači da je samo privremeno na tom mestu. Ne, nije on zamena za koleginicu na porodiljskom bolovanju. On je, jednostavno, neshvaćen i nepravedno uskraćen za unapređenje, pa je bolje da ga ništa ne pitaš, jer će pomisliti da ga namerno provociraš. U najboljem slučaju će ti promrmljati nešto sasvim nerazumljivo kao odgovor, ako je tog dana posebno raspoložen i u onoj taman-dozi alkoholisanja, kad prestaje zavisnička drhtavica, a još je podaleko od obeznanjivanja. U svakom drugom trenutku će zakrvaviti očima i riknuti kao ranjena zver – čisto da pokaže muževnost i snagu, ali i neslaganje sa položajem u firmi. Ako ti tog trenutka ne pozli od straha, sigurno će od vonja koji se pri tom aktu bude raširio. Karakteristična mešavina: belog luka kroz alkoholna isparenja, višednevnog znoja i nikotina.

b) u slučaju žena, od milošte nazvanih šalteruša, podela je nešto podrobnija:
• okićena zlatom – spora, zapinju joj kolajne, a može i struja da je drmne pri kontaktu sa tastaturom
• izašla iz časopisa – polomiće nokat ako pipne neku tipku, a i ona je tu da upeca platežnog klijenta, a ne da se stobom bakće
• zarozana – rasplakaće se ako joj pružiš više od jedne uplatnice, jer njoj uvek najgore zapadne
• početnica – posle svakog otkucanog znaka zove nekog da vidi je l’ dobro
• fina gospođa – ne sedi iza šaltera.
milenanenad milenanenad 11:06 28.09.2009

Re: Salteri :)

E tacno tako...
Dosli smo do toga da za svaku stvar u ovoj zemlji ti prvo moras da proucis zakon, proceduru, protokol, sta li, pa teko onda da ides da obavljas poslove-bez obzira da li ides lekaru ili treba da zavrsis nesto u opstini
Lepo mi muka od svega
I uvek ti nesto fali, neki obrazac, neka potvrda, pa fotokopija mora da bude overena, pa za to placas taksu
I uvek moras da doneses dokument koji nije stariji od 6 meseci
E licnu kartu necu menjati do poslednjeg dana, boli me uvo, makar me i krivicno gonili
selica_nena selica_nena 13:52 28.09.2009

Re: Salteri :)

Lepo mi muka od svega


Baš vala.
rapic.aleksandar rapic.aleksandar 21:51 24.09.2009

matični broj

...odem ja tako u prošli četvrtak do zemunske Opštine da prijavim rođenje ćerkice i podnesem zahtev za izvod iz matične knjige rođenih...kad...šta...ko...gde...ili bolje rečeno kada...pa otprilike je najbolji opis 1993. ili 1995. ...upravo tim tonom je obojena atmosfera koja vlada od trenutka ulaska u čuvenu radikalsku a sada naprednjačku tvrđavu, pa do momenta dok potpuno sluđen ne zateturah niz stepenike na izlasku...vrhunac je pokušaj pronalaska kancelarije matičara...broj 37...pa dobro...hm...37 ili 37a...na vratima isti spiskovi gomile matičara...6 ili 7...ispred neke dve babe koje su se izgleda tu negde našle i sele da izdivane...pa da probam...dobar dan...treba mi to i to...ali gospodine morate izaći i ući na vrata 37a...ali zašto pobogu kada ste vi svi u jednoj kancelariji sa dva ulaza...i tako se uz negodovanje gospođe uputih ka drugom kraju gde me je sledeća gospođa ljubazno obavestila da je već uveliko 10.45, a njena pauza je od 10.30 do 11 i da ću morati da sačekam dok ona ne "ručka"...dobro...dočekao sam skoro 11.30 kada se "ljubazna" sa prepunom kesom pekarskih đakonija, sva zadihana, vratila sa "pauze"...kratka birokratska procedura koja je trajala između 5 i 6 minuta i na kraju svega papir sa fotokopiranim tekstom i podacima koga nazvati, gde otići i pod kojom šifrom tražiti informaciju da li je matični broj gotov...ali ni manje ni više nego tek za 10 radnih dana...čoveče...kakve su sve tajne sadržane u tih preostalih 6 cifara koje slede posle 0509009 kada im je potrebno 10 radnih dana da ih dopišu...
selica_nena selica_nena 21:55 24.09.2009

Re: matični broj

kakve su sve tajne sadržane u tih preostalih 6 cifara koje slede posle 0509009 kada im je potrebno 10 radnih dana da ih dopišu...


Dobro pitanje. I pazi tamo da ti upišu sva slova iz imena, da ne moraš naknadno da tražiš izmene i dopune matične knjige.
gastonold gastonold 22:59 24.09.2009

Eto zato nemam Srpski pasos...

Upravo zbog radi takvih "procedura" i shikaniranja ja vec godinama nemam Sprski pasos, a bogami ni Licnu Kartu, sto je jelte "pravo i duznost svakog punoletnog gradjanina", zar ne?

Sa ogromnim zadovoljstvom zivim vec 14 godina na Novom Zelandu. Imam sve sto mi treba od dokumentacije, a kada mi zatreba ponovo, lepo i lako izvadim ponovo. Kako to izgleda u civilizovanoj zemlji, ne po nekom narocitom redu i poretku:


1) Pecati i overe ovde ne postoje. Za sve sto vam treba dobijate besplatne formulare (ili ih skinete sa Interneta i odstampate na obicnom papiru), znaci ne kupujete nadobudne papire.

2) Oko 90% stvari mozete zavrsiti online ili preko telefona, pod uslovom da se prvo pismeno registrujete sa pasosem, koji obicno potvrdjujete na web page ili u razgovoru sa ljubaznim operaterima.

3) Ako vec idete na salter, to je obicno rutinsko ili cak prijatno iskustvo. Lepo izvucete broj, pa ako ima dosta ljudi (sto je retko, s obzirom na tacku 2), lepo sednete i sacekate u prijatnoj cekaonici sa kafom ili vodom dok vas ne pozovu. U medjuvremenu mozete i uzmete i popunite formulare citajuci uputstvo na prvoj stranici istog, gde obicno pise sta vam sve treba. Razgovor sa salterskim sluzbenicima je obicno kratak, informativan i prijatan. Nikada, ponavljam nikada nisam doziveo nista sto je cak i blizu neprijatnosti ili sto mi nije pomoglo da zavrsim posao

4) U Srbiji sam bio 3 puta u zadnjih 14 godina, svaki put sa NZ pasosem. Valjda ne moram da objasnjavam sta to znaci u inostranstvu, ali su me u Dragom Nam Zavichaju odma' spopali Svima Nam Dragi Patriotski Raspolozeni Rodjaci da izvadim Srpski Pasos...

I tako ja odem u susedni grad da izvadim Izvod Iz Matichne Knjige Rodjenih, jer svi znamo da nam treba jedan mladji od 6 meseci, jer u tih 6 meseci moze nesto da se jelte promeni o datumu ili okolnostima naseg rodjenija... Odem i kupim Uplatnicu i platim neke pare u SDK i sa time odem u Opstinu. U hodniku ispred kancelarija 150 ljudi se normalno gura i lakta da pridje sto blize vratima - znate ono iz Zlatnih Komunistickih Vremena - mali uski hodnik a velike kancelarije sa masivnim stolom unutra. Izdrzao sam oko 10 minuta, okrenuo se i otisao. Da se razumemo, posle eventualnog uspeha u Bitci Za Invod Iz Matichne Knjige Rodjenih, cekala bi me Bitka Za Uverenije O Drzavljanstvu Republike Srbije, pa onda Bitka Za Izdavanije Licne Karte, pa onda Bitka Za Pasos republike Srbija i onda bih, valjda mogao ponosno da pokasem Pasos Repoblike Srbije na granichnom prelazu prilikom izlaza iz Drage Nam Otadzbine Republike Srbijice...

Neka hvala...

P.S. Sto se tice psihijatrijskih pregleda, ja ne verujem da bi to mnogo doprinelo resavanju problema nezaposlenosti - broj novo uposljenih psihijatara bi bio nazalost mnogo manji od broja otpustenih neorozno manijacko depresivno agresivnih patolosko kinickih slucajeva...
selica_nena selica_nena 23:35 24.09.2009

Re: Eto zato nemam Srpski pasos...

Neka hvala...


Hvala tebi za ovaj tekst.

Stvarno bih volela da čujem i neki pozitivan primer iz Srbije, samo mislim da ću se načekati.
Dr M Dr M 07:30 25.09.2009

Re: Eto zato nemam Srpski pasos...

Stvarno bih volela da čujem i neki pozitivan primer iz Srbije, samo mislim da ću se načekati


Nema ko da Ti napise, svi cekaju u nekom redu..
mariopan mariopan 08:54 25.09.2009

Re: Eto zato nemam Srpski pasos...


Stvarno bih volela da čujem i neki pozitivan primer iz Srbije, samo mislim da ću se načekati.

Evo jedan mali pozitivan primer iz Srbije za utehu:

Matičari izdaju uverenja i šalju poštom na ruke a naručuje se preko interneta. Otkucaš "virtuelni matičar...pa ime grada u kome si rođena...i odabereš koji ti formular treba pa ga ispuniš i pošalješ, izabereš i brzinu dostave, može hitno može i običnom poštom i platiš poštaru. Isprobala više puta i radi,, upravo zato što sam rođena na Kosovu pa sam imala teške peripetije da dobijem razne papire...to je sada sve lako i jednostavno - nema šalteruša
Meni je stizalo sutradan sa svim izmenama koje sam tražila...recimo da me upišu pod venčanim prezimenom u knjigu državljana - sve uradili.. e sada da li su svi oni tako vredni ne znam ali sam to radila i za decu odavde u istom gradu stiglo mi je do kraja radnog vremena istog dana

Rekoh, svaka im čast na brzini i efikasnosti.
selica_nena selica_nena 09:54 25.09.2009

Evo jedan mali pozitivan primer iz Srbije

Eto, ipak ima. I baš mi drago.
pointofview_gun pointofview_gun 10:07 25.09.2009

Re: Eto zato nemam Srpski pasos...

Meni je stizalo sutradan sa svim izmenama koje sam tražila...recimo da me upišu pod venčanim prezimenom u knjigu državljana - sve uradili.. e sada da li su svi oni tako vredni ne znam ali sam to radila i za decu odavde u istom gradu stiglo mi je do kraja radnog vremena istog dana


Molim te napisi koji je grad u pitanju.
nikvet pn nikvet pn 10:56 25.09.2009

Re: Eto zato nemam Srpski pasos...

pozitivan primer iz Srbije

Ima još.
Jednoj opštini dali Amerikanci donaciju i projekat za šalter-salu. Klasična šalter-sala koju svi znamo komplet razvaljena, sve van. Ubacili normalne kancelarijske stolove u dva reda sa leve i desne strane. Na svakom stolu krupan natpis : šalter br taj i taj za to i to. U sredini pult za popunjavanje formulara. Ispred svakog stola - stolica ! Da ne poveruješ. Lepo sedneš pa popričaš sa službenikom oči u oči direktno bez stakla, šublera, rešetki. Nemaš osećaj nižega bića. Službenici ljubazni i kulturni, pomognu da popuniš, čak ustanu do koleginice da donesu šta fali. Na ulazu u salu poštanska ispostava za uplatnice. Ima dosta naroda ali nema osećaja gužve ni nervoze, svako nešto funkcioniše. Atmosfera mirna, skoro vedra. Klimatizovano, nema smrada. Ali najbolje je bilo kad je jedna svadljiva baba krenula da zakera. Tako su je uštopovali kroz zezanje što službenici što publika da je bilo milina kako ne sme da zine a prsla bi da se svađa.
Kad su bile gužve oko prijave imovine ono pre mesec dana odjednom četiri stola ( šaltera ) samo za to. I nema gužve ni nervoze; začas papirologije gotove.
mariopan mariopan 11:42 25.09.2009

Re: Eto zato nemam Srpski pasos...

pointofview_gun
Meni je stizalo sutradan sa svim izmenama koje sam tražila...recimo da me upišu pod venčanim prezimenom u knjigu državljana - sve uradili.. e sada da li su svi oni tako vredni ne znam ali sam to radila i za decu odavde u istom gradu stiglo mi je do kraja radnog vremena istog dana


Molim te napisi koji je grad u pitanju.

Evo, ja sam moje tražila iz Kragujevca a za decu sam naručila iz Zrenjanina i stiglo Koliko "odmah".
selica_nena selica_nena 18:38 25.09.2009

Re: Eto zato nemam Srpski pasos...

Nema ko da Ti napise, svi cekaju u nekom redu..


Uze mi reč iz tastature!
selica_nena selica_nena 18:40 25.09.2009

Re: Eto zato nemam Srpski pasos...

Jednoj opštini dali Amerikanci donaciju i projekat za šalter-salu


Da nije Inđija? Stvarno funkcioniše baš tako. I onda odeš u sud, SUP ili poštu i sudariš se sa smrknutim, iznerviranim službenicima.
nikvet pn nikvet pn 12:35 26.09.2009

Re: Eto zato nemam Srpski pasos...

Nije Inđija. Paraćin.
I onda odeš u sud, SUP ili poštu i sudariš se sa smrknutim, iznerviranim službenicima.

Baš tako. Tek koliko da te podsete da je ovo i dalje Srbija ...
tompinchns tompinchns 11:16 25.09.2009

Stečeni sindrom

ali svi redom imaju izraz lica kojim ti jasno stavljaju do znanja da im oduzimaš dragoceno vreme i ako nisi spreman u tri reči da kažeš šta ti treba, bolje da nisi ni dolazio.


Godinama sam razvila blagi grč u stomaku pri svakom prilaženju šalteru, koji ne može da otpusti čak ni neočekivana ljubaznost, koju posmatram isključivo kao anomaliju, koja se, srećom, retko javlja, pa se ne opuštam previše. Svaka vama čast kad se sećate pojedinih događaja, meni su svi oni smešani u jedno veliko neprijatno iskustvo, iz kojih izdvajam pokoji osmeh i pogled sažaljenja, ali tek kroz maglu.
Je l oni, mislim šalterski službenici, moraju da polažu neki test iz neljubaznosi i drskosti ili ih biraju po prirodnim osobinama?
selica_nena selica_nena 13:12 25.09.2009

Re: Stečeni sindrom

Je l oni, mislim šalterski službenici, moraju da polažu neki test iz neljubaznosi i drskosti ili ih biraju po prirodnim osobinama?


Izgleda!
leopold_lady leopold_lady 17:37 25.09.2009

Neno ...

Radila sam u trafici 10 meseci .... I na koleginice i kolege ne da sam slaba - nego jako slaba.... Zato što je to krvnički posao.... Dok vi svi spavate u 4 i 20 - oni ustaju.... U 5 - pola 6 počinju da rade... Trebaju da imaju razumevanja za svakoga,da se svima smeše,a imaju sem obaveza prema kupcima - obaveze i prema šefovima.... Pogotovo što ih sada kontrolišu i po nekoliko puta dnevno.... Ako ne možeš da sačekaš na trafici - produži dalje.... Pogotovo ako je tu šef.... Ili ako je neko iz nabavke cigareta ili kontrole....

BTW.,da bi se posao u kiosku dobio - mora da se ide na obavezni pregled - koji podrazumeva i psihijatrijsku i psihičku procenu ličnosti.... To da znaš.... Tako da - veruj,svi oni provereni....

A činjenica je - to govorim iz ličnog iskustva - da prodavci na kioscima nisu ničija lopta za šutiranje.... Ako nastupiš lepo,ljubaznio i ako si tu svako malo - može čak i da ti bude prijatno.... Jer,većina nas (a dosta ljudi sam za 10 meseci upoznala - koleginica i kolega) će biti Ok sa svima.... Dok neko ne napravi neku glupost i misli da je iznad obaveza radnika koji obavlja svoj posao..... I jedno pitanje za kraj - da li znaš nekoga ko radi negde neki posao koji mora da završi - da voli da ga prekidaju i ometaju u tom..... Ja ne znam..... Pokušaj da budeš malo ljubaznija sa prodavcima na trafici..... I videćeš - vratiće ti se mnogo bolje nego što očekuješ.... A ako baš hoćeš da se zameraš - jako smo velika zlopamtila i ne volimo one koji zivkaju brojeve i žale se na nas.... Kako mi da se žalimo na vas i kome??? Jedan deda se dole na Čukaričkoj padini navrzao na mene i zvao više od 3 meseca svaki dan i žalio se na mene.... Iako nije imao i jedan realan razlog.... Uvek je lepo primljen na kiosku i uslužen,nikad mu nisam ostala dužna.... A glavni čovek moje firme me je zvao jednom nedeljno da m i kaže koliko puta me je deda prijavljivao.... Zašto nisam dobila otkaz ??? Zato što je šef shvatio posle 3 nedelje da ima pozive od psihopate koji nema šta da radi - nego da se žali na mene.... Naravno,nije samo meni verovao na reč,nego je išao po kraju,postavljao svoje zamenike kao kupce.... Itd.... Proveravao me.... Iako sam 6 meseci - skoro 7 samo bila pohvaljivana....

selica_nena selica_nena 18:33 25.09.2009

Re: Neno ...

Radila sam u trafici 10 meseci ....


Nećeš verovati, to sam radila i ja. I odlično znam koliko mušterije mogu biti naporne i dosadne i zakerala i tužibabe, kao što znaju da budu i roditelji kad dođu u školu s namerom da se posvađaju, ili profesori kad ih kritikuju za stanje u školi, kao što mogu biti i doktori kad vide gužvu u čekaonici (često i bez toga), kao što mogu biti i šalterski radnici... Kao što mogu biti na bilo kom radnom mestu, gde se ne osećaju dobro u svojoj koži ili misle da im je to mesto zagarantovano. I kad ne žele da sebe vide tuđim očima.
Htela sam da ukažem na neljubaznost, drskost, nelogičnosti, često glupost i zadrtost, generalno jedan veoma neprofesionalan odnos prema klijentima. Htela sam da ukažem na našu "boljku" da na posao dolazimo sa gomilom problema i istresamo se na onog ko se tu zatek'o, iako nam on ništa nije skrivio. OK, radiš od 5-pola 6, ali to je tvoj posao, tvoj izbor. To što je prodavačica, šalterski radnik, sestra ili doktor neispavan/a, ne umanjuje loš utisak koji ostavlja kad mi se obrati sa "Šta si 'tela?" A mnogi se tako obraćaju.
Konačno, da li joj to što je neko drugi iznervirao daje za pravo da se i svakom sledećem klijentu drsko obraća?

I jedno pitanje za kraj - da li znaš nekoga ko radi negde neki posao koji mora da završi - da voli da ga prekidaju i ometaju u tom.....

Ne znam. Ali znam da postoji način da se klijentima stavi do znanja da radnik završava posao i ne želi da ga prekidaju. Pobogu, zar je teško okačiti tablu, postaviti neki znak da taj šalter ne radi iako službenikl sedi s druge strane. Pa nismo, bre, mentoli!

Pokušaj da budeš malo ljubaznija sa prodavcima na trafici..... I videćeš - vratiće ti se mnogo bolje nego što očekuješ....

Ovaj tekst sam i napisala jer sam osoba koja nastupa ljubazno. Prosto to smatram elementarnom kulturom. I strašno me ljuti kad mi se na ljubaznost odgovori drskošću.

Ali drago mi je što si napisala kako se oseća radnik kad mu se prilazi nadobudno i drsko. Uvek postoje dve strane medalje, zar ne?
leopold_lady leopold_lady 22:15 25.09.2009

Re: Neno ...

Nisam želela da te iznerviram ....

Ukratko.... Da,moj je izbor bio da radim od 5 pola 6 .... Mislim da je stvar u tome koliko se posao voli.... Ja sam moj posao volela i žao mi je što ga ne radim više.... Iako sam imala problema - bila sam jako dobra u svom poslu i ostavila sam koleginicama koje su dolazile dobru osnovu.... Da su me primili za stalno -kako sam tražila - verovatno nikada ne bi ni otišla.... Nisu mogli da me prime za stalno,ja nisam mogla više da radim na određeno.... I - tako sam otišla.... Naravno,da to nije glavni razlog.... Al,neka bude....

Znam mnoge neljubazne ljude koji rade u pošti,u banci,u Domu zdravlja (sa većinom sam se i sukobila).... Postoje oni kojima se desi loš dan.... Kao što se meni desilo - da mi kolega umre i da ne znam kako sam radila taj dan,a ni sve ostale dane - posle tog.... To me je dotuklo.... I mnogi su govorili da posle toga nisam više bila ista.... I dan danas mi nedostaje....

Imaš ti ljude koji niti vole svoj posao,niti vole kolege,niti vole narod sa kojim su.... Mrze sve živo,pa i sebe.... I bude ti krivo - kad vidiš da takva osoba ima posao i da je svaki put kad je vidiš nadrndana - a ti ne možeš da se zaposliš.... Takve bi spalila na Terazijama - bez razmišljanja.... Spaljivanje je krivično delo.... Da nije - pa i da uradim nešto.... Ovako ćutim i trpim....

Razumemo se mi.... Ko je radio u trafici - sve može da razume....
libkonz libkonz 22:49 25.09.2009

Re: Neno ...

Ko je radio u trafici - sve može da razume....

a ko je radio u mlinu? podseti me na jedan skeč pajtonovaca. pozdrav!
dara3 dara3 23:19 25.09.2009

Re: Neno ...

Takve bi spalila na Terazijama - bez razmišljanja....

???
Zar baš tako???
selica_nena selica_nena 15:13 26.09.2009

Re: Neno ...

Zar baš tako???


Ma figurativno, bwe! Valjda? A?
leopold_lady leopold_lady 17:42 26.09.2009

Re: Neno ...

selica_nena
Zar baš tako???


Ma figurativno, bwe! Valjda? A?



Naravno ....
selica_nena selica_nena 22:36 27.09.2009

Re: Neno ...

podseti me na jedan skeč pajtonovaca. pozdrav!


Kakva nam je stvarnost, oni njihovi skečevi uopšte nisu izmišljeni. Pozdrav i tebi
roland_h roland_h 08:38 27.09.2009

ništa strašno

tipičan primer iz vrste divlje šalteruše nervozum šikanorum pauza.

omega68 omega68 09:25 29.09.2009

Re: ništa strašno

A ovde se ne ljutiš kad ti kažemo TI
Mislim da ne bih mogao da radim na šalteru
Brzo bih nekoga koknuo
kakvih ima i NAS
selica_nena selica_nena 10:56 29.09.2009

Re: ništa strašno

A ovde se ne ljutiš kad ti kažemo TI


Ih, nismo na šalteru.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana