Društvo

disciplina

snezana mihajlovic RSS / 01.11.2007. u 11:35

Raduje me da vidim tendencije u našem društvu koje naginju rešavanju problema oko uklanjanja komunalnog otpada. (nije mi jasno samo ovo oko mesne zajednice)

Dobro je i to, da je primećeno da zakon može biti povredjen. (mada bih više volela da su neke druge stvari , s’tim u vezi, primećene...i na vreme)

Vest o ovim tendencijama, ne prati nijedan komentar. I pomislih kako se o mnogim stvarima priča, ali se ne govori. S’ tim u vezi, zanima me sledeće: ukoliko postoji zakon o udaljavanju nasilnika, zašto javni tužilac

"Ni u jednom slučaju nije naredio ni meru udaljavanja nasilnika iz stana, niti je u bilo kom slučaju bio na javnom pretresu, što mu zakon dozvoljava"?

Koliko je rastegljiva ta tolerancija, ukoliko se reč „brutalno“ shvati kao „disciplinska mera“?

Da li da pokušam da opišem strah koji vam iz stomaka, uz mučninu ide ka grudima i zaglavljuje negde u grlu, dok očekujete udarac? Nastavljaš da stojiš, dok te toplina nogavica podseća na to koliko si mali.

Tu se svako moje strpljenje završava, jer, ono što ti tolerantni izgleda ne znaju je, da je nečiji život (koliko god on bio mali), dok se oni premišljaju šta im valja činiti, ugrožen; da neko dete, iza zatvorenih vrata svakodnevno trpi torturu onih, čije se ponašanje ne sankcioniše, ili se blago sankcioniše.

Ne zanima me to, što pojedincu sve ovo može biti prihvatljivo. Ne prihvatam da su ove „disciplinske mere“ deo našeg kolorita. Kulturni obrazac i Turci – baš me briga!

To što ćemo javno osuditi nasilje, a pravno ga tolerisati, meni ne znači ništa.
Jedino što me zanima je blagovremena i odgovarajuća reakcija državnih organa, koja će poslati sasvim jasnu poruku kako se takvo ponašanje neće tolerisati.



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Nevenana Nevenana 12:30 01.11.2007

nasilje

Ovako znači: nasilje se najčešće ne prijavi. Ako se i prijavi, slučaj se proteže po sudu najčešće duže od godinu dana. I tada se u najviše slučajeva, nasilnik osudi na uslovnu kaznu, tj, ništa. Onda se opet vrati u zajedničku kuću. Dalje ne smem ni da zamislim šta se dešava...

Slažem se da blagim kaznama ništa ne može da se postigne. A ni odsustvom kazni, naročito.

Hoćemo li mi ikada biti normalno društvo?
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:35 02.11.2007

Re: nasilje

Hoćemo li mi ikada biti normalno društvo?

pa vidi, meni nekad bilo mrsko da se vezujem, sad mi dodje normalno
kad sednem u auto, ruka automatski ide ka pojasu...

prvi pasus, da ga ne stavljam u citat - u tome je i problem
koja se poruka šalje onima, na koje sa apeluje da prijavljuju, ukoliko ne postoji adekvatan sistem zaštite?
čitala sam juče uputstvo, tj. pokušala da pročitam to uputstvo koje se daje ženama u slučaju da treba da "izbegnu" iz kuće - te plan A, plan B, šta ako deca nešto odaju, odneti torbu kod prijatelja/rodbine, tražiti nekog u kog se ima poverenja...i onda sam stala, jer i nakon mnooogo godina on kaže - nisam je dovoljno tukao. znači, to je njegov automatski pokret.
AlexDunja AlexDunja 14:57 01.11.2007

preporuka!

To što ćemo javno osuditi nasilje, a pravno ga tolerisati, meni ne znači ništa.
Jedino što me zanima je blagovremena i odgovarajuća reakcija državnih organa, koja će poslati sasvim jasnu poruku kako se takvo ponašanje neće tolerisati.
Vlasta Vlasta 19:55 01.11.2007

Ih Snežo

rastegljiva je naša kroz zakone provučena tolerancija kao žvaka. Ali ne Orbit, ne, već Bazooka, ili kako se već zvaše, iz vremena dok su se žvake pravile da kvare, a ne popravljaju zube. Razumem šta hoćeš da kažeš, odlepićeš čekajući da ljudi shvate da poklopac nije rešenje, jer se Pandorina kutija nikada neće zatvoriti. Ja bolje da ne pričam kako bih kažnjavala pojedince, osvanuće me u izveštajima NVO i NLO za ljudska prava.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:45 02.11.2007

Re: Ih Snežo

baš to, Pandorina kutija, jedni bi da je zatvore, drugi je ne vide, tj. pokušavaju da je ne vide, pa nama pričaju, kako je u stvari i nema.
mogla sam ja sve ovo upakovati da bude baš onako strašno kad se čita, al' nisam. možda je ipak trebalo da razložim onaj strah, da opišem disanje, tj. gušenje u tišini, možda da opišem to iščekivanje udarca, jer znaš da postoji šansa da bude poslednji...zvuke, oči, pljuvačku koja se lepi u uglovima usana, zube, kroz koje se cedi neki monolog, meni nerazgovetan...al' nisam. računam, može i ovako da se čita.

sve vreme razmišljam o priči i govoru, dok se bazooka gnjavi po ustima.
ovakve vesti, kao da prolaze pored nas, da bismo par dana/nedelja/meseci/godina čitali kako je neki tamo pobio celu porodicu, i kako su komšije užasnute, u A slučaju sve im je delovalo normalno, mada... u B slučaju je žena imala običaj da beži kroz prozor...i onda se pali naša sigurnosna lampica, a sve što kroz zube izadje je reč "strašno"...

pre par meseci sam pročitala izveštaj UN-a (čini mi se) u kome se kaže da preko 70% dece trpi nasilje; od tada je ta tema bila više puta u medijima, a onda - t r a s - ovaj izveštaj. Ko priča i o čemu, i u ime koga?
johanna29 johanna29 13:27 02.11.2007

Drzavni organi

u ovojnam drzavi davno su otpisani kao gangrenozni, te stoga AMPUTIRANI, sto pak nije sprecilo gangrenu da se i dalje suvereno siri na ostatak osakacenog tela.
A proteze koje su uglavili na mesto negdasnjih organa (koji, btw ni za zivota nisu funkcionisali sa 100% kapaciteta), smesno je i POGLEDATI, jer ne lice ni na sta. I da citiram naslov jednog ovdasnjeg bloga (i svima nam znanoga Diznijevog crtaca sa Pra-Pajom i rasklimatanom mashinerijom) ... "a usto i NE RADI..."

najgore sto ekipa u ovoj zemlji CUTI stalno; CUTI zbog gluposti, cuti iz neznanja, malogradjanstine, iz besmislenog straha za svoje maaaalo, beznacajno dupence...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana