Za sve ima vremena,pa i za Tebe

cicmika RSS / 26.09.2009. u 15:36

  Национални програм ''Србија против рака''


У Србији сваке годJul%202009%20SrbijaProtivRaka%20Bilbord%202.gifине од рака оболи 32.000 особа. Са 20.000 особа које умру од последица ове болести годишње, рак представља други по учесталости узрок смрти становника Србије, после болести срца и крвних судова.

Међутим, у великом броју случајева, малигне болести су излечиве уколико се открију на време. Управо због тога, Министарство здравља Републике Србије и Републички завод за здравствено осигурање покренули су Националну кампању „Србија против рака“ у складу са Националним програмом усвојеним од стране Владе Републике Србије.

Циљ кампање је смањење броја новооболелих  и броја умрлих од малигних обољења, што се може постићи уколико се код грађана развије свест о значају превентивних прегледа.

Због тога, што пре посетите свог изабраног лекара који ће Вас упутити на даље прегледе!

   vise na  http://www.zdravlje.gov.rs/showpage.php?id=233

 

   Са подацима од: 25.09.2009.

II Национална конференција о скринингу рака дојке
Septembar%202009%20Skrining%20Konferencija%201.gifСвечано отварање II Националне конференције о скринингу рака дојке одржано је данас у хотелу Хајат. 

Конференцију је отворио државни секретар Министарства здравља, др Томислав Стантић, а присутнима су се обратили ЊКВ Принцеза Катарина, заменик директора Републичког завода за здравствено осигурање, др Златко Бешлагић, директор Института за онкологију и радиологију Србије, проф. др Ненад Боројевић, директор лекарске Коморе Србије, др Татјана Радосављевић, Секретар за здравство Града Београда, проф. др Драгана Јовановић, Фонд Катарина Ребрача, Катарина Ребрача, Покрет за здравље жена, др Бојана Милошевић, председник Softmedica Group, г. Џорџ Софијану и председник Управног одбора РТВ Б92, г. Веран Матић. 

Др Томислав Стантић, државни секретар Министарства здравља истакао је да је веома важно да сваки појединац води рачуна о свом здрављу и да преиспита факторе ризика и подсетио да је раније постојао неуједначен квалитет опреме за дијагностику те болести, али да је у протеклих неколико година ситуација унапређена, и да тренутно постоји шест дигиталних и два мобилна мамографа у Републици Србији. 

ЊКВ Принцеза Катарина подсетила је на важност раног откривања рака дојке као и да се у борбу против те болести укључе не само лекари већ и невладине организације и грађани.

Septembar%202009%20Skrining%20Konferencija%202.gifСветлана Врга, представница Скупштине Републике Србије прочитала је писмо председнице Скупштине Републике Србије, проф. др Славице Ђукић Дејановић која није била у прилици да присуствује скупу у коме се наводи да рано откривање рака дојке пружа значајне шансе за излечење. У писму је изражено очекивање да ће акције, као и кампања "Србија против рака" допринети побољшању здравља женске популације, као и да ће проф. Ђукић Дејановић пружити подршку свим акцијама које могу допринети побољшању здравља грађана.

Учесници скупа подсетили су на Национални програм "Србија против рака" у оквиру којег се спроводи Програм откривања малигних обољења и додали да је мобилним мамографом који је петходна два месеца био у Краљеву прегледано 2.300 жена. Такође, оцењено је да је важна и што бржа едукација кадрова у области мамографије и подсетили да је у Републици Србији висока стопа  касно откривених карцинома дојке.

На конференцији ће учествовати најеминентнији страни и домаћи стручњаци из области скрининга и превенције рака дојке. Узимајући у обзир чињеницу да је у Републици Србији изузетно висока стопа касно откривених карцинома дојке, као и број смртних исхода годишње, одржавање оваквог скупа је од изузетног значаја за укупан развој онкологије и радиологије, као и превенције ове болести. На конференцији ће бити указано и на улогу медија и невладиних организација у повећању свести и обавештености жена о раном откривању и превенцији. 

Конференција ће трајати од 25. до 26. септембра 2009. године, а одржава се под покровитељством Министарства здравља у организацији Института за онкологију и радиологију Србије, Лекарске коморе Србије, Фондације Њ.К.В. Принцезе Катарине, Фонда Катарина Ребрача и Покрета за здравље жена Србије, уз стручну помоћ и сарадњу Memorial Sloan Ketering Cancer Center (MSKCC) из Њујорка, САД. Медијски покровитељ конференције је РТВ Б 92.



Танјуг

 http://www.zdravlje.gov.rs/index.php

A danas,26.09.2009. je sedam godina od kako je umrla kuma od raka dojke. 

 



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zeks92 zeks92 22:35 26.09.2009

Protiv smrti, protiv raka

nek' se slika dojka svaka!
selica_nena selica_nena 22:50 26.09.2009

Sve misliš

to se drugima dešava, tamo nekim anonimnim ljudima. A onda shvatiš da TO ne bira.
Preporuka za opomenu.
cicmika cicmika 17:42 27.09.2009

Re: Sve misliš

Kumu i komsinicu je 'pojeo' rak za godinu i po dana.
U razmaku u kom su otkrile rak(mozda 3 meseca) su i umrle.Prvo komsinica pa kuma.
Onko celije su enigma za doktore i naucnike.One se stalno dele.I kada neko kaze da je pobedio rak redovnim pregledom i ranim otkrivanjem,u njemu i dalje vrsljaju onko celije i postoji mogucnost da ponovo oboli.
Ovo nije bio blog gde sam htela da pokazem kreativnost.Naprotiv.Samo sam otisla na sajt ministarstva da vidim kako se stvari odvijaju i kako ta kampanja tece.
Srela sam u apoteci pre neku godinu devojku koja je radila anketu o svesti devojaka i zena o raku,obavestenosti i preventivi.Pri tom mi je u razgovuru navela bar 3 osobe iz svog okruzenja koje boluju i tu politiku doktora,ako si mlada-hajde da te spasavamo,a vi starije pricekajte.
cicmika cicmika 20:29 27.09.2009

A potential anti-cancer therapy

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana