Gradjanske inicijative| Hronika| In memoriam| Zdravlje

In memoriam: Anđelka Trifunović Popović

Krugolina Borup RSS / 27.09.2009. u 10:04

veljic-x2.jpg

Danas je godišnjica smrti Anđelke Trifunović Popović iz Kraljeva. Umrla je rađajući treće dete u KC "Kragujevac", nakon što je prethodno dva dana bila lečena od visokog pritiska u ZC "Studenica" u Kraljevu. Ni godinu dana nakon njene smrti nije jasno zašto Anđelku u ZC "Studenica" nisu odmah porodili, s obzirom da sva literatura koja opisuje "savremena dostignuća medicinske nauke" porođaj smatra jedinim efikasnim medicinskim tretmanom za situaciju u kojoj visok pritisak ne reaguje na standardnu terapiju, već iznova raste.

A nije da nismo pitali.

Pisali smo direktoru ZC "Studenica", kao i načelnicima relevantnih odeljenja unutar te ustanove, tražeći odgovore. Nismo ih dobili.

Pitali smo ministra, koji je razgovarao sa udovcem Milanom Popovićem, i obećao da će razgovarati sa direktorom ZC "Studenica", ne bismo li dobili odgovore. I ništa.

Tokom poseta porodilišta prethodnog meseca, u susretu s lekarima, pokretala sam i temu smrti Anđelke Trifunović Popović. Mnogi lekari su znali o čemu je reč, jer su pratili blog na kome sam o tome pisala, i videli medicinsku dokumentaciju. I svi su bili jednoglasni u svojim komentarima:

"Ako pritisak ne pada, plod je 'bolest', porođaj je jedini lek."

"Nema veze da li je bila u 39. ili u 34. ili u 35. nedelji trudnoće. Da je bila i u 27. nedelji trudnoće, morali su je poroditi, jer pravilo glasi: spasavaj majku."

Naravno, niko od njih to neće ponoviti na sudu, niti će - da je imenovan kojim slučajem u komisiju za vandredni stručni nadzor - to napisati u izveštaju. Ne zato što su nepošteni ili loši ljudi, već zato što sistem tog vandrednog stručnog nadzora ne valja. Sistem je tako napravljen da ih tera da jedni druge štite, a sve plašeći se za sopstvenu kožu. Sistem je takav da bi one koji bi iskreno napisali šta se desilo, izložio riziku da sutra budu optuženi da su uradili nešto pogrešno i kad nisu. Taj sistem hitno treba menjati.

Trenutno su naša pitanja za zaposlene u ZC "Studenica" u kancelariji poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, koji treba da izda rešenje na osnovu koga odgovore moramo dobiti. A Milan Popović, udovac pokojne Anđelke Trifunović Popović, nastavlja svoju borbu da sazna istinu o tome zašto je njegovo troje dece ostalo bez majke.

Ono što je mene lično bacilo u najveću depresiju, jeste pregled najnovije statistike o maternalnoj smrtnosti, koju su objavili Republički zavod za statistikuZavod za javno zdravlje Beograd i Klinički centar Kragujevac. Shodno istoj, u 2008. godini u Srbiji su na porođaju umrle 4 žene, sve 4 u Beogradu.

Anđelke Trifunović Popović, koja je umrla u Kragujevcu, u toj računici - nema.

 Komentari (154)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zilikaka zilikaka 10:25 27.09.2009

Re: ..

već zato što sistem tog vandrednog stručnog nadzora ne valja. Sistem je tako napravljen da ih tera da jedni druge štite, a sve plašeći se za sopstvenu kožu. Sistem je takav da bi one koji bi iskreno napisali šta se desilo, izložio riziku da sutra budu optuženi da su uradili nešto pogrešno i kad nisu. Taj sistem hitno treba menjati.

To mislim da smo apsolvirali. Sad ja apelujem da se u okviru MH konačno i ozbiljno poradi na tome!
Mislim da raspolažeš OGROOOOMNIM kapacitetima, koji nisu iskorišteni.
Hajde da damo sve od sebe, da ne bude više ovako tužnih memorijala.

maca22 maca22 12:43 27.09.2009

Re: ..

Slažem se ovim. Dobro lečenje i bezbednost u gradu (da ne može baš svaka budala da te maltretira) su stvari koje interesuju ama baš svakog građanina. Tu podrška ne može da izostane.
cult cult 10:26 27.09.2009

so

kill the system!
maca22 maca22 10:37 27.09.2009

Re: so

Cult, šta bi preporučio, iz svog ugla i svojih saznanja koja nisu mala, da počne MH da radi da se ovakav sistem demontira? Deluje zaista nerazmrsivo.
zilikaka zilikaka 10:44 27.09.2009

Re: so

TamJan posla!
Svakav je bolji od nikakvog.
Ja smem da se kladim da bi Kru za par dana nakupila više upotrebljivih volontera za ovu stvar, nego što ih radi u ministarstvu. Uz to, osnovna razlika je što oni neće, (ili neće baš), a mi hoćemo da radimo.
cult cult 11:27 27.09.2009

Re: so

Ove komisije za vanredni nadzor ne smeju biti ad hoc, vec moraju biti stalne. Sistemska stvar, pri ministarstvu. Zna se koji su lekari u toj komisiji, imena i prezimena.
U pocetku ce ta "unutrasnja kontrola" i dalje po inerciji postovati omertu, nemuste izvestaje objavljivati, a onda ce vremenom to poceti da deluje. Kad tad. Sto zbog buducih pritisaka javnosti, sto zbog broja idiotluka s kojim ce se sustretati.
To nece smanjiti broj gresaka, jer se greske desavaju kao i u svakom radu, ali ce prestati to pravljenje budalama cele javnosti, a narocito unesrecenih porodica.
MH moze da alarmira javnost, kao i do sada. Ali bih sigurno, kao sto rekoh vec, nasao saveznike medju doktorima i uz strucnu pomoc, dakle, a ne samostalno, trazio nemuste delove tih "izvestaja".

Nego, tu se postavlja drugo pitanje, koje je neraskidivo povezano sa ovim problemom:
Sta je "kazna" za lekarsku gresku?
Je li to zatvor?
Oduzimanje licence i dozivotna zabrana bavljenja tim poslom?
Novcana kazna? Sta?
Hocu da kazem, sto je kazna koju javnost ocekuje veca, to ce omerta medju lekarima biti snaznija.
Jer ne zaboravite, greska, previd u svom poslu svakom od nas moze da se desi. Ne da moze, nego se desava.
Al necemo zbog nje ici u zatvor. A tamo su ulozi, dakle, mnogo veci. A kad znate da vam tako nesto visi nad glavom svakog dana, da li bi ste se i vi priklonili omerti da ste na njihovom mestu?

maca22 maca22 11:47 27.09.2009

Re: so

Moj utisak je da bi javnost bila srećna sa običnim priznanjem. Javnim ljudskim priznanjem greške, detaljnim razlozima kako je do nje došlo (što je vrlo korisno saznanje jer vodi pouci i ispravljanju uzroka koji su do nje doveli) te da se takva greška više nikad ne desi.
cult cult 11:55 27.09.2009

Re: so

pa nekom bi bilo, nekom ne.
Porodicama najverovatnije ne.
Dakle, neko (zakon) mora da definise kaznu za gresku.
Kad znamo kazne, mnogo je lakse.
Onda ce doktori poceti da vape za protokolima. Vec vape, ali u ovako nedefinisanom i fluidnom sistemu taj vapaj nije nesto bitan. Kad imas protokole jasno definisane od ministarstva zdravlja, onda ce i izvestaji biti manje nemusti, greska uocljivija. A zasto ministarstvo nece da donese protokole, to treba pitati ministra. I lekarsku komoru koja uredno uzima desetinama hiljada lekara procente od plate a niko nije siguran cemu to sluzi. A uz to i ne radi.
zilikaka zilikaka 11:59 27.09.2009

Re: so

Imala sam priliku da radim u prosveti. U vreme opšteg haosa, ratova, Slobe i sl.
Da vidiš, jedna od retkih stvari od koje se zaziralo je bila inspekcija.
I nije niko zatvaran, ne znam ni za davanje otkaza, ali svi imaju zorta. Mislim da bi se tu dalo štošta prepisati...
Ali bih sigurno, kao sto rekoh vec, nasao saveznike medju doktorima i uz strucnu pomoc, dakle, a ne samostalno, trazio nemuste delove tih "izvestaja

Naravno, ali bi se verovatno i dosta njih priključilo. Za početak anonimno, preko trećeg lica, pa polako dalje.
Meni je jedino na pameti da se tenzija ne sve smanjiti, niti stvar razvodnjiti. Kao lavovi kada love. Jednom kada nešto načnu, nema puštanja...
I sigurno da će ići polako i teško, ali će ići, samo ako se ozbiljno krene. Redom, jedno po jedno.
MH je tu da održava tenziju, zapitkuje, vuče za rukav i radi sve drugo što je možda struci ispod časti, ili nema vremena.
cult cult 12:02 27.09.2009

Re: so

Naravno. Kad je inspekcija ad hoc, onda su clanovi i dalje "mi".
Kad je stalna, onda se to "mi" razdvoji na "mi" i "oni".
I sve se promeni.
maca22 maca22 12:23 27.09.2009

Re: so

Svatam. Treba prvo stalna inspekcija.
Koji onda ne bi ni morali sačinjavati naši naj-najviđeniji stručnjaci koji se vraćaju među kolege, već specijalisiti oblasti koji idu po protokolu i i zakonu.
Drugo, dalje nam trebaju protokoli (koji se daju prepisati).

I na kraju taj regulisan sistem kazni. Kako je to u svetu uređeno i gde i od koga to saznati?
cult cult 12:56 27.09.2009

Re: so

pa verovatno nije tesko naci.
U svakom slucaju nema drugog nacina da se probije ta omerta.
Mozes da vices okolo koliko god hoces, neces nista dobiti. Samo ce se osecati jos ugrozenijim i time cvrce povezanim.

Ono sto mene cudi u ovom slucaju je gde je bio sef tog lekara. Ordinirajuci lekar vodi pacijente, sefu se podnosi izvestaj svakog dana na jutarnjem sastanku o svakom problematicnom pacijentu. Plus postoji i vizita u kojoj se starijem lekaru referise sve i to nad pacijentom u sobi, jel. Hm. Cudno.

evo kako

stalna kontrola kvaliteta se najefikasnije postize ako je povezana sa novcem, tj., pokazite rezultate (broj intervencija, ishod, zadovoljstvo pacijenata...) pa u zavisnosti od toga imate pravo na odredjeni deo sredstava (iz budzeta). vremenom se neefikasne ustanove gase jer nemaju od cega da se finansiraju, dok se one koje su dobre uvecavaju (br zaposlenih, kapaciteti etc)

sistem kazni za gresku je posebno pitanje u okviru kvaliteta. svi ljudi grese. npr. procenat greski u laboratorijskim analizama u uk je do 2003 bio oko 10%. tu se racunaju pogresno obelezeni uzorci, neobelezeni, pogresno uzeti, pomesani u laboratoriji. sumnjam da je cifra u srbiji ista bolja. posledica ove analize u uk je visestepena kontrola. svaki pacijent u bolnici ima 2 narukvice sa imenom, prezimenom, datumom rodjenja i identigikacionim brojem koji onaj koji vadi krv mora da proveri prilikom vadjenja. epruvete su obelezene istim detaljima i stizu sa formularom za odredjenu analizu koji nosi iste podatke. u laboratoriji se sve ovo jos jednom proveri, a nakon izvrsene analize, pre nego sto se rezultat pojavi na kompjuteru ili papiru njega mora da potpise nadlezni tehnicar. trenutni procenat laboratorijskih greski je kao posledica te akcije sveden na 2%.

sto se lekarskih greski tice, a i greski sestara, svako ko uoci gresku, bilo svoju ili tudju, to mora da prijavi upravi bolnice koja nastoji, ne da okrivi pojedinca, vec da razmotri kako je do greske doslo i kako da se mogucnost za ponavljanje istih greski u buducnosti minimalizuje.
u ovoj proceduri veoma vaznu ulogu imaju protokoli. u kolko je zaposleni postupao po protokolu, on je zasticen, a ako je protokol pogresan za to odgovara istitucija koja ga zapaosljava.

i pored svega, ljudi grese. tu se razlikuje greska iz nehata ili omaska, od svesne greske, koja ima daleko teze pravne posledice (npr prepravljanje medicinske dokumentacije radi prikrivanja licne greske). posledice, kao u svim krivicnim delima, zavise od tezine nanesene povrede. u svakom slucaju, advokati su gladni posla. kada pacijent inicira istragu i ispostavi se da je do greske bilo koje vrste doslo, onaj koji osigurava i zaposljava zdravstvenog radnika placa odstetu (i sudske troskove). ako je u pitanju krivicno delo, onda posledice ukljucuju i zatvorsku kaznu. onaj koji pravi puno omaski moze da ima problem sa osiguranjem, onaj ko ga osigurava trazi mnogo vise novca ili uopste nece da osigura takvog radnika. zdravstveni radnik koji nema profesionalno osiguranje na moze da se zaposli.
eto.
zilikaka zilikaka 13:14 27.09.2009

Re: so

I lekarsku komoru koja uredno uzima desetinama hiljada lekara procente od plate a niko nije siguran cemu to sluzi. A uz to i ne radi.

Komore u ovoj zemlji uglavnom tako funkicionišu!
Uz to, jako su dobro mesto za zaposliti neku svoju rođaku kojoj škola baš i nije išla, al može tamo nešto da piskara. Čekaj još kad počnu da osnivaju regionalne komore...
stasava stasava 13:58 27.09.2009

Re: evo kako

stalna kontrola kvaliteta se najefikasnije postize ako je povezana sa novcem, tj., pokazite rezultate (broj intervencija, ishod, zadovoljstvo pacijenata.

Draga Ana,
Ti si potpuno u pravu, i ja ti sada necu reci ono: Da, mozda, ali u Engleskoj. Pa to je sve moguce i kod nas. Neobicno mi je drago sto si se javila, jer nam je potrebno malo komparativne analize. Upoznata si sa slucajem, a kao sto vidis, ni posle godinu dana nije se mnogo ucinilo. Kod nas cak ni lekarska greska nije definisana. Ako nije, na osnovu cega zakljucci da je nema? Da, niko ne spori da su greske prisutne i moguce, pa u pitanju su ljudi. Ovde nije u pitanju cinjenje, vec necinjenje. Kao sto su Maca i Cult primetili, sistem mora da se menja. Mislim da i mozemo i moramo da radimo na tome.
stasava stasava 14:15 27.09.2009

Re: so

Moj utisak je da bi javnost bila srećna sa običnim priznanjem. Javnim ljudskim priznanjem greške, detaljnim razlozima kako je do nje došlo (što je vrlo korisno saznanje jer vodi pouci i ispravljanju uzroka koji su do nje doveli) te da se takva greška više nikad ne desi.

I porodica bi bila zadovoljna tim priznanjem. Medjutim, ne da ne priznaju, vec odbijaju da daju odgovore na koja su duzni da daju. Niko nikada iz ZC Studenica nije obavio razgovor sa Milanom, niko nikada nista nije rekao ni objasnio.stasava stasava 14:19 27.09.2009

Re: so

Ono sto mene cudi u ovom slucaju je gde je bio sef tog lekara. Ordinirajuci lekar vodi pacijente, sefu se podnosi izvestaj svakog dana na jutarnjem sastanku o svakom problematicnom pacijentu. Plus postoji i vizita u kojoj se starijem lekaru referise sve i to nad pacijentom u sobi, jel. Hm. Cudno.

U toku dva dana i dve noci desila se smena i sefa, ali nije se podudarila sa smenom sefa drugog odeljenja, koji je inace vodio Andjinu trudnocu.
maca22 maca22 14:27 27.09.2009

Re: evo kako

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
zdravstveni radnik koji nema profesionalno osiguranje na moze da se zaposli.
Kod nas takvo osiguranje ne postoji. Jer nema plaćanja odštete. Kog nema jer nema greške. Koje nema jer nema nazavisne (stalne) komsije, niti protokola po kom bi radile.

Koliko se sećam u junu je predsednica Lekarske komore isto prekla da protokole treba prepisati umesto davati basnoslovne sume za Vodiče dobre prakse.
maca22 maca22 14:34 27.09.2009

Re: so

stasava
Ono sto mene cudi u ovom slucaju je gde je bio sef tog lekara. Ordinirajuci lekar vodi pacijente, sefu se podnosi izvestaj svakog dana na jutarnjem sastanku o svakom problematicnom pacijentu. Plus postoji i vizita u kojoj se starijem lekaru referise sve i to nad pacijentom u sobi, jel. Hm. Cudno.
U toku dva dana i dve noci desila se smena i sefa, ali nije se podudarila sa smenom sefa drugog odeljenja, koji je inace vodio Andjinu trudnocu.

Ne samo što ničiji život ne bi smeo da zavisi od smena, već se vizita u praksi razlikuje od toga kakva bi morala da bude, ovoga što je opisao Cult. (pisali smo već na šta se svodi vizita, počev od Kengurice 001)
stasava stasava 14:37 27.09.2009

Re: so

Ne samo što ničiji život ne bi smeo da zavisi od smena, već se vizita u praksi razlikuje od toga kakava bi morala da bude, oovoga što je opisao Cult. (pisali smo već na šta se svodi vizita, počev od Kengurice 001)

Da, tako bi trebalo da bude. Ocigledno nije.
maca22 maca22 14:43 27.09.2009

Re: evo kako

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
stalna kontrola kvaliteta se najefikasnije postize ako je povezana sa novcem, tj., pokazite rezultate (broj intervencija, ishod, zadovoljstvo pacijenata...) pa u zavisnosti od toga imate pravo na odredjeni deo sredstava (iz budzeta). vremenom se neefikasne ustanove gase jer nemaju od cega da se finansiraju, dok se one koje su dobre uvecavaju (br zaposlenih, kapaciteti etc)

Kako ovo ostvariti ovde?

Re: evo kako

informacije o broju intervencija (i grubom ishodu tipa smrt, dijagnoza po otpustu etc) vec postoje. zadovoljstvo pacijenata se moze ispitati upitnicima poput onog koji je krugolina inicirala. iz toga se odredjuje koji deo sredstava iz budzeta ide za odredjenu instituciju. ako je u jednoj ustanovi npr smrtnost velika, onda ministarstvo zdravlja treba da se umesa i istrazi razloge

ove statisticke informacije o kvalitetu rada ustanove treba da budu dostupne siroj javnosti.
stasava stasava 15:34 27.09.2009

Re: evo kako


ove statisticke informacije o kvalitetu rada ustanove treba da budu dostupne siroj javnosti.
*novo

Da, ali videla si da Andje cak i nema medju umrlim porodiljama u 2008. godini. Da li verujes da kod nas na Izvestaj komisije o spoljnom strucnom nadzoru osteceni nema pravo zalbe? Ima pravo zalbe samo ustanova u kojoj je proveravan kvalitet rada lekara. Kru je postavila to pitanje, Ministar odgovorio da nije upoznat, proverice. Valjda u 27. mandatu.

Re: evo kako

od nekud mora da se pocne. mnogo sta je lose i nepostojece. ja pokusavam da budem konstruktivna i predlozim kako se nesto radi.

kad se pravila i mehanizam uspostave, doci ce trenutak kad ce biti nemoguce da se sve gura pod tepih.
maca22 maca22 15:44 27.09.2009

Re: evo kako

Znači da se zadovoljstvo pacijenata uvede kao kriterijum pri usmeravanju sredstava.
Za sada su ljudi uglavom regionalno osuđeni na lokalne zdravstvene centre.
stasava stasava 15:53 27.09.2009

Re: evo kako

kad se pravila i mehanizam uspostave, doci ce trenutak kad ce biti nemoguce da se sve gura pod tepih.

Da, hvala ti veliko, mnogo znace tvoji predlozi, poredjenja radi , a i zbog drugih stvari. Ja ne gubim nadu, i mada je sve tesko, ipak se menja, pokrece se. Bila bih presrecna kada bi 27.9.2010. Krugolina objavila blog-In memoriam:Andjelka Trifunovic Popovic, a tekst da pocne recima: Slucaj je resen.
Ti si u pravu vezano sa komisijama. Mislim da je tu zapravo kljuc resenja. Komisije treba da budu nekako odvojene od Ministarstva zdravlja, ili bar da budu stalnog sastava, placene. Branka kaze da je razgovarala sa mnogim nacelnicima, upoznati su sa Andjinim slucajem, svi se slazu da je porodjaj morao da bude uradjen odmah, ali to niko ne bi potvrdio na sudu, ili ne bi napisao u izvestaju da je clan komisije. Ne treba mnogo da se zamaramo pitanjima koliko su moralni ili nemoralni zbog toga, jer ovakve stvari se ne prepustaju moralnosti ili nemoralnosti. One moraju da budu zakonski regulisane, sistemski uredjene. Znaci, komisija mora da bude stalana, samim tim stvarno nezavisna, a i ne bi dolazilo da slucajeva da se te kolege gledaju na poslu svaki dan posle objektivnih izvestaja.
Ali, sada se postavlja pitanje-Kako pokrenuti promenu? Za sada jeste ohrabrenje i to sto se prica, jer do skoro se cutalo, ali vise nije to dovoljno.
cult cult 15:57 27.09.2009

Re: evo kako

Znači da se zadovoljstvo pacijenata uvede kao kriterijum pri usmeravanju sredstava.


uhhh prilicno fluidna stvar.
treba nesto konkretnije.
pacijenata ima bas raznih.
Mnogo vise raznih nego lekara.

Za sada su ljudi uglavom regionalno osuđeni na lokalne zdravstvene centre.


Pa i nisu bas. Mislim da se 80% zemlje leci u beogradskim klinickim centrima. Zbog cega, btw, nastaje jos jedan velik problem - lekari u unutrasnjosti sa slabijim strucnim znanjem jer se ne srecu sa onolikim brojem slucajeva iz svoje oblasti, narocito onim specificnijim, s kojima se srece lekar - specijalista KCS-a.
maca22 maca22 15:59 27.09.2009

Re: evo kako

Da, kod nas je zdravstvo organizovano tako nekako da se svi za iole ozbiljnije stvari leče u Beogradu.
Ali opet porodilje pripadaju svojim porodilištima. U stvari, nije mi to uređenje do kraja jasno.

edit: u stvari je valjda ovako: ljudi su osuđeni po mestu gde žive na centre. Pa onda ih odatle pune uputima za BG.
stasava stasava 16:11 27.09.2009

Re: evo kako

Da, kod nas je zdravstvo organizovano tako nekako da se svi za iole ozbiljnije stvari leče u Beogradu.
Ali opet porodilje pripadaju svojim porodilištima. U stvari, nije mi to uređenje do kraja jasno.[/quote
Pa i lekar opste prakse zna da je u ovom slucaju neophodan hitan carski rez. Centri su po stepenima kvalifikovani, ne po lokaciji, sto je u redu.
scabies scabies 16:18 27.09.2009

Re: evo kako

stalna kontrola kvaliteta se najefikasnije postize ako je povezana sa novcem, tj., pokazite rezultate (broj intervencija, ishod, zadovoljstvo pacijenata...) pa u zavisnosti od toga imate pravo na odredjeni deo sredstava (iz budzeta). vremenom se neefikasne ustanove gase jer nemaju od cega da se finansiraju, dok se one koje su dobre uvecavaju (br zaposlenih, kapaciteti etc)
Nisam sigurna koliko bi se to moglo primeniti na srpsko zdravstvo. Da li je moguće zatvoriti bilo koji regionalni zdravstveni centar ili opštu bolnicu, ako ne postoji druga ustanova koja bi mogla da preuzme pacijente na tom području?
stasava stasava 16:26 27.09.2009

Re: evo kako

Nisam sigurna koliko bi se to moglo primeniti na srpsko zdravstvo. Da li je moguće zatvoriti bilo koji regionalni zdravstveni centar ili opštu bolnicu, ako ne postoji druga ustanova koja bi mogla da preuzme pacijente na tom području?

Da, u pravu si. Ali, ne moze neka zdravstvena ustanova da ne radi dobro i da jedina sankcija bude to sto ce pacijenti ici u drugu bolnicu ili sto se u nju nece ulagati novac. A novac je vec naprimer ulozen. Niti je kod nas stanje stvari takvo da je to ostvarljivo.
Kvalitet rada i sankcionisanje greski jednostavno mora biti regulisano. Opet imam dilemu, zapravo ne znam kako to pokrenuti?
scabies scabies 16:28 27.09.2009

Re: evo kako

Pa i nisu bas. Mislim da se 80% zemlje leci u beogradskim klinickim centrima. Zbog cega, btw, nastaje jos jedan velik problem - lekari u unutrasnjosti sa slabijim strucnim znanjem jer se ne srecu sa onolikim brojem slucajeva iz svoje oblasti, narocito onim specificnijim, s kojima se srece lekar - specijalista KCS-a.
Qlt, nisam sigurna da si u pravu. Kad se posmatra iz perspektive KCS izgleda kao da se tu leči 120% zemlje. Postoje klinički centri i u Kragujevcu, Nišu, a Vojvodina ima Klinički centar u Novom Sadu.
Prilično je definisano koja stanja se mogu lečiti u ustanovama seqndarnog, a koja su za tercijarni nivo. Veći je problem sa nepoštovanjem pravila, pa svi iz unutrašnjosti koji veruju da je najbolje lečiti se u Bg ako nađu vezu, stignu do Bg čak i ako nema potrebe za tim. A sa druge strane, zloupotrebljava se često mogućnost da se odgovornost prebaci na nekog drugog pa se svaki malo rizičniji pacijent šalje dalje.
cult cult 16:32 27.09.2009

Re: evo kako

Da li je moguće zatvoriti bilo koji regionalni zdravstveni centar ili opštu bolnicu, ako ne postoji druga ustanova koja bi mogla da preuzme pacijente na tom području?

nemoguce.
ali je moguce bodovati rukovodstvo centra i pojedinacnih odeljenja.
pa da pršte smene. Vrlo dobra stvar obzirom na izrazenu sujetu.

Oko povezanosti finansija i ucinka rada - znam neke lekare koji su bili presrecni svojevremenom najavom ministrovom da ce im plata direktno zavisiti od broja pacijenata koje vode. Nista od toga nije bilo. I dalje imas upregnute u amove koji se onesvescuju od posla s jedne strane, a s druge razne krivinase. Najbolje mesto za hvatanje krivine: asistent na med.faksu plus lekar specijalista. Taj pacijente godinama ne vidja, sem jednom nedeljno u ambulanti, a plata za 50 posto veca od onog koji od pacijenata glavu ne dize.

Re: evo kako

hhh prilicno fluidna stvar.
treba nesto konkretnije.
pacijenata ima bas raznih.
Mnogo vise raznih nego lekara.

indeed, ali to je samo jedan od kriterijuma.
cult cult 16:36 27.09.2009

Re: evo kako

a svi iz unutrašnjosti koji veruju da je najbolje lečiti se u Bg ako nađu vezu, stignu do Bg čak i ako nema potrebe za tim. A sa druge strane, zloupotrebljava se često mogućnost da se odgovornost prebaci na nekog drugog pa se svaki malo rizičniji pacijent šalje dalje.


Bas tako.
To je prica koju ja cujem, naravno, iz perspektive kcs-a.
Isto cujem neverovatne price o dg i th koje se nalaze u uputima tih ljudi koje je lecio lokalni doktor.
scabies scabies 16:40 27.09.2009

Re: evo kako

ali je moguce bodovati rukovodstvo centra i pojedinacnih odeljenja.
pa da pršte smene. Vrlo dobra stvar obzirom na izrazenu sujetu.
O tome sam već mnogo puta govorila ovde. Sve dok funkcija direktno i jedino zavisi od političkog angažmana ništa se ne može promeniti. Pod takvim uslovima niko od odgovornih nema motiv da se bilo kome zamera. Počev od Ministra pa do načelnika odeljenja bolnice u Trsteniq.

Najbolje mesto za hvatanje krivine: asistent na med.faksu plus lekar specijalista.
Ima bolje. Profesor. Ali to je stvar koja bi još najlakše i najbrže mogla biti rešena. Samo da ima malo dobre volje.

kakva komisija?

komisija mora da bude stalana, samim tim stvarno nezavisna, a i ne bi dolazilo da slucajeva da se te kolege gledaju na poslu svaki dan posle objektivnih izvestaja.
Ali, sada se postavlja pitanje-Kako pokrenuti promenu?

da se razumemo, unutrasnja kontrola kvaliteta ne podrazumeva da grupa lekara kao panduri uhodi i progoni grupu svojih kolega zbog greski koje su vec pocinjene. ona postoji, kao sto sam gore na primeru kontrole kvaliteta laboratorijskih usluga napisala, radi postizanja sto boljeg kvaliteta usluge i minimalizovanja za mogucnost greske.

kad do greske dodje, to vise nije unutrasnja stvar. tu se uplice pravosudni i zakonski sistem.
maca22 maca22 16:43 27.09.2009

Re: evo kako

cult
Isto cujem neverovatne price o dg i th koje se nalaze u uputima tih ljudi koje je lecio lokalni doktor.

Šta učiniit da se to ne završi samo na internoj priči? Poslati čovek ni ne zna šta ne valja, u tom trenutku želi samo da mu bude bolje.
stasava stasava 16:43 27.09.2009

Re: evo kako

A sa druge strane, zloupotrebljava se često mogućnost da se odgovornost prebaci na nekog drugog pa se svaki malo rizičniji pacijent šalje dalje.

Cesto se uputi kada vec bude kasno. Ni tu se ne postuje procedura. Andju su poslali a da joj nisu stabilizovali pritisak. Carski rez su mogli da odrade 25. 9, jer carski rez nije nuklearna fizika, mogli su i morali da saniraju pritisak ne samo klasicnom terapijom, to citamo izmedju redova i u izvestaju komisije.
maca22 maca22 16:51 27.09.2009

Re: evo kako

cult
Da li je moguće zatvoriti bilo koji regionalni zdravstveni centar ili opštu bolnicu, ako ne postoji druga ustanova koja bi mogla da preuzme pacijente na tom području?

nemoguce.
ali je moguce bodovati rukovodstvo centra i pojedinacnih odeljenja.
pa da pršte smene. Vrlo dobra stvar obzirom na izrazenu sujetu.

Nisam razulema, šta označava: pršte smene?
Ja inače, ja bih uvela ponovno polaganje nekog ispita nakon nekih tragedija.
maca22 maca22 16:54 27.09.2009

Re: evo kako

stasava
Cesto se uputi kada vec bude kasno. .

Što je veoma neobično. Kao i odlaganje carskog koji je neko predložio, i na koji se već imao pismeni pristanak. Rekla bih da ovaj slučaj u sebi krije više opasnih problema.
cult cult 16:59 27.09.2009

Re: evo kako

Šta učiniit da se to ne završi samo na internoj priči? Poslati čovek ni ne zna šta ne valja, u tom trenutku želi samo da mu bude bolje.


Zato sto u zdravstvu ima neverovatnih problema koji se ne mogu resiti odmah.
Recimo, neki specijalista iz, napr, Uzica, bio je na specijalizaciji u Beogradu svojevremeno. I tu je imao prilike da vidi mnostvo stvari iz svoje oblasti. Imao je prilike, ali mozda nije video. Iz nekog neverovatnog razloga specijalizanti ne dolaze puno radno vreme na posao, ako to ne zele. Stvar je prepustena coveku, ako zeli da uci on grize,a ako ne, nista. Nabubace za specijalisticki i nekako ce poloziti. Vratice se u pomenuto Uzice i greska mu ne gine, cim naidje na neki redji slucaj. A naidje uvek. Leci neko vreme, stanje se ne poboljsava, salji za Beograd. Onda ovi vide i zgroze se. Srede coveka i vrate ga nazad. To je sistemska greska i ne moze da se resi ni u narednoj deceniji. Za pocetak, eto, treba da nateraju specijizante da sede sa specijalistima svih osam sati i gledaju kako se radi.
scabies scabies 16:59 27.09.2009

Re: evo kako

Ja inače, ja bih uvela ponovno polaganje nekog ispita nakon nekih tragedija.
Naivno, Maco, jako naivno. Potrebno je potpuno reformisati sistem medicinskog obrazovanja. Napraviti mnogo senzitivnije i pouzdanije metode kojim bi se uopšte proveravalo znanje tokom samog školovanja (i na osnovnim studijama i na specijalističkim). I još mnogo toga promeniti. Ovako, sve i da se traži ponovno polaganje-svi bi sigurno položili (uz malo ili nimalo podsećanja).
Mada, osmislili su i to testiranje u okviru kontinuirane edukacije za obnavljanje licenci. Samo mnogo smešno izgleda za sada. Kao i čitav koncept edukacije. Služi samo za uzimanje novca.
cult cult 17:02 27.09.2009

Re: evo kako

ima bolje. Profesor.


: )
Najbolje.

Mada, mislio sam na ovu idealnu rmbajucu radnu snagu, sto ce reci, od tridesettrece-cetvrte pa tamo do blizu pedesete godine zivota.
cult cult 17:05 27.09.2009

Re: evo kako

Nisam razulema, šta označava: pršte smene?

Oznacava da ako na nivou centra, bolnice, pojedinacnih odeljenja nesto konstantno ne funkcionise, zna se ko je za to odgovoran. Ne govorim o situaciji kad se smrtni slucaj vec desi, vec o konstantnoj evaluaciji rada u smislu onog sto je govorila Ana Famillyname.
scabies scabies 17:07 27.09.2009

Re: evo kako

Recimo, neki specijalista iz, napr, Uzica, bio je na specijalizaciji u Beogradu svojevremeno. I tu je imao prilike da vidi mnostvo stvari iz svoje oblasti. Imao je prilike, ali mozda nije video.
Pa za to ne mora da bude iz Užica. Ima mnogo takvih i u Beogradu. Čak i u samom KCS.
I ono za Dg i Th što si pominjao... Ima raznih bisera i od strane lekara u KCS, samo to ne ide nigde dalje, za razliq od slučajeva iz unutrašnjosti.
Za početak bi bilo dobro da lekari od autoriteta kad nalete na takve brljotine ne kažu pacijentu: "Šta je ovo?! Ko vas je lečio? Pa on pojma nema!", nego da okrenu telefon, nađu kolegu pa mu objasne šta je pogrešno uradio i kako bi trebalo sledeći put da postupi. Preduslov dobrog lečenja je komunikacija (kako ona između lekara i pacijenta) između svih lekara koji u lečenju učestvuju. Da to postoji, ne bi pacijenti bili u potpunom haosu jer im je 3 različita lekara reklo različite stvari i svaki sledeći poništio sve što je prethodni rekao i započeo.

Re: evo kako

treba da nateraju specijizante da sede sa specijalistima svih osam sati i gledaju kako se radi.
*novo 

greska. treba da nateraju specijalizante da RADE pod supervizijom specijaliste.
zlatno pravilo ucenja kaze jednom gledas, jednom asistiras, jednom radis.
stasava stasava 17:10 27.09.2009

Re: kakva komisija?

da se razumemo, unutrasnja kontrola kvaliteta ne podrazumeva da grupa lekara kao panduri uhodi i progoni grupu svojih kolega zbog greski koje su vec pocinjene. ona postoji, kao sto sam gore na primeru kontrole kvaliteta laboratorijskih usluga napisala, radi postizanja sto boljeg kvaliteta usluge i minimalizovanja za mogucnost greske.

Da, ali pravosudni i zakonski sistem se prevashodno oslanja na Izvestae komisija koji su stereotipni i protivrecni, uvek sa istim zakljuckom-greske nema. A greska cak nije ni definisana. Kada smo skoro na jednom blogu uporedjivali, videli smo da komisije skoro uvek pominju fudroajantni tok bolesti. 48 sati su imali vremena da urade Andji carski rez, a ipak spominju fudroajantni tok bolesti. A izmedju redova cita se svasta. Tako, Ministarstvo zdravlja lopticu prebacuje na pravosudje, pravosudje na Ministarstvo zdravlja, osteceni bespotrebno gubi ogromnu snagu. Ja se za to pitam-kako inicirati promenu?
cult cult 17:11 27.09.2009

Re: evo kako

: "Šta je ovo?! Ko vas je lečio? Pa on pojma nema!", nego da okrenu telefon, nađu kolegu pa mu objasne šta je pogrešno uradio i kako bi trebalo sledeći put da postupi.


Ovo je uvek bilo moje pitanje kad cujem takve price. Plus, jebote, ja bih zvao 92 za ovo.
Odgovor je: da li znas koliko ima takvih prica. I da li znas koliko ja imam pacijenata danas. I sutra. I preksutra.


So, kill the system.
dboki dboki 17:12 27.09.2009

Re: evo kako

kod nas takvo osiguranje postoji. zove se osiguranje od odgovornosti (pri obavljanju te i te delatnosti). jedna svajcarska kuca se bas i reklamira kao osiguranje od odgovornosti pri obavljanju lekarske delatnosti. ostale (i strane, i domace) takodje mogu da ponude tu vrstu polisa. one su isplative i za osiguravaca, pogotovu sto odstetnih zahteva jos uvek nema puno, a i za osiguranika, jer su premije pristupacne. ali, u nasoj zemlji, gde nema zakonskih regulativa, i gde je ovaj vid osiguranja dobrovoljan, ono i nema nekog veliko smisla, tj. koristi. dakle, potrebne su razne promene (koje nas vode sistemu nalik onom koje je ana opisala), a ja zelim samo da vam kazem da kockice takvog sistema i u nasoj zemlji POSTOJE! samo ih treba uvezati (regulativama).
cult cult 17:13 27.09.2009

Re: evo kako

greska. treba da nateraju specijalizante da RADE pod supervizijom specijaliste.
zlatno pravilo ucenja kaze jednom gledas, jednom asistiras, jednom radis.


ju r rajt.
maca22 maca22 17:14 27.09.2009

Re: evo kako

scabies
Za početak bi bilo dobro da lekari od autoriteta kad nalete na takve brljotine ne kažu pacijentu: "Šta je ovo?! Ko vas je lečio? Pa on pojma nema!", nego da okrenu telefon, nađu kolegu pa mu objasne šta je pogrešno uradio i kako bi trebalo sledeći put da postupi. Preduslov dobrog lečenja je komunikacija (kako ona između lekara i pacijenta) između svih lekara koji u lečenju učestvuju.

Ne znam da li bi mogli da se tako jedan drugom zameraju i mešaju u tuđ posao.

scabies
Da to postoji, ne bi pacijenti bili u potpunom haosu jer im je 3 različita lekara reklo različite stvari i svaki sledeći poništio sve što je prethodni rekao i započeo.

Eh, šta bih sve mogla da prepričam... drugi put.

Re: kakva komisija?

stasava
da se razumemo, unutrasnja kontrola kvaliteta ne podrazumeva da grupa lekara kao panduri uhodi i progoni grupu svojih kolega zbog greski koje su vec pocinjene. ona postoji, kao sto sam gore na primeru kontrole kvaliteta laboratorijskih usluga napisala, radi postizanja sto boljeg kvaliteta usluge i minimalizovanja za mogucnost greske.

Da, ali pravosudni i zakonski sistem se prevashodno oslanja na Izvestae komisija koji su stereotipni i protivrecni, uvek sa istim zakljuckom-greske nema. A greska cak nije ni definisana. Kada smo skoro na jednom blogu uporedjivali, videli smo da komisije skoro uvek pominju fudroajantni tok bolesti. 48 sati su imali vremena da urade Andji carski rez, a ipak spominju fudroajantni tok bolesti. A izmedju redova cita se svasta. Tako, Ministarstvo zdravlja lopticu prebacuje na pravosudje, pravosudje na Ministarstvo zdravlja, osteceni bespotrebno gubi ogromnu snagu. Ja se za to pitam-kako inicirati promenu?

ovde se postavlja pitanje nezavisnog sudskog vestaka. njega bi mogao da predlozi advokat pacijenta, a ne optuzena strana.
evo sad da kazem da sam ja volontirala u andjelkinom slucaju samo da dam neke ideje u okviru svojih kompetencija i na osnovu zvanicnih dokumenata koje mi je poslala andjelkina porodica. ali, problem je u tome KO ODREDJUJE KO CE BITI STRUCNA NEZAVISNA KOMISIJA.
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:19 27.09.2009

Re: evo kako

So, kill the system.


A može li u okviru sistema nešto da se uradi, odmah? Recimo da se ta komisija oformi od ljudi sa integritetom, od ljudi kojima znači nešto sopstvena profesija i sopstveni ugled i koji neće podleći nikakvim pritiscima. Šta mislite ima li u Srbiji nekoliko takvih ljudi?
cult cult 17:23 27.09.2009

Re: evo kako

Šta mislite ima li u Srbiji nekoliko takvih ljudi?

ima.
i to mnogo, mnogo takvih ljudi.
ali da ne bude ad hoc komisija, vec stalna.
Da se definiše zakonom šta je lekarska greška i koje su konsekvence u zavisnosti od posledica, i to po lekara, po ustanovu.
I da se uvedu protokoli.
scabies scabies 17:23 27.09.2009

Re: evo kako

Šta mislite ima li u Srbiji nekoliko takvih ljudi?
Nije problem u tome da li u Srbiji ima ljudi od integriteta, kojima nešto znači sopstveni ugled i profesija. Problem je u tome da li su na najodgovornijim mestima takvi ljudi. Jer sve dok takvi ljudi ne budu na vrhu nema ništa da se promeni. A trenutno sistem tako funkcioniše da favorizuje upravo one koji nisu takvi. Sve po principu "okruži se lošijim i nesposobnijim od sebe".

Re: evo kako

cult
greska. treba da nateraju specijalizante da RADE pod supervizijom specijaliste.
zlatno pravilo ucenja kaze jednom gledas, jednom asistiras, jednom radis.


ju r rajt.


dodatak.
svaka specijalizacija treba da ima spisak vestina koji se u okviru nje odradjuje. pri tom ne mislim na onaj sramni koji trenutno postoji a koji sam skoro imala "plezir" da prevodim na engleski. bilo me je sramota od onoga sto je tu pisalo. u svakom slucaju, forma vec postoji ali je treba unaprediti.

svaki specijalizant mora da ima poseban dokument gde ce mu stariji kolega (ne stalno isti mentor, vec u zavisnosti, sa kim radi, dezura etc) potpisati svaki put kad dovoljno ovlada tom vestinom. na polaganje specijalizacije ne bi smelo da se pustaju oni koji nemaju potpisane sve vestine.
scabies scabies 17:30 27.09.2009

Re: evo kako

svaka specijalizacija treba da ima spisak vestina koji se u okviru nje odradjuje.
Kao što bi bilo neophodno napraviti selekciju ko ima sposobnosti za koju specijalizaciju. Postoje osobine i sposobnosti koje su dobre za anesteziologa, a koje su za psihijatra ili radiologa.
Ja da se pitam postojali bi i psiho-testovi pre samog prijemnog ispita. Oni koji bi u startu mogli da eliminišu osobe sa psihopatskom strukturom ličnosti jer takvima definitivno nije mesto u radu sa ljudima, a ima takvih u zdravstvu.

svaki specijalizant mora da ima poseban dokument gde ce mu stariji kolega (ne stalno isti mentor, vec u zavisnosti, sa kim radi, dezura etc) potpisati svaki put kad dovoljno ovlada tom vestinom. na polaganje specijalizacije ne bi smelo da se pustaju oni koji nemaju potpisane sve vestine.
Ana, ti si baš zaboravila kako je u srpskom zdravstvu :) Ovde su skoro svi spremni da potpišu skoro sve. Kao što i potpisuju da je osoba stekla veštine koje nije ni videla...
cult cult 17:36 27.09.2009

Re: evo kako

Oni koji bi u startu mogli da eliminišu osobe sa psihopatskom strukturom ličnosti jer takvima definitivno nije mesto u radu sa ljudima, a ima takvih u zdravstvu.


Ostacemo bez srpske hirurgije : )
jos kad bi krenuli u iskorenjivanje mita, kamen na kamenu ne bi ostao od te grane srpskog zdravstva.
stasava stasava 17:39 27.09.2009

Re: evo kako

Ana, ti si baš zaboravila kako je u srpskom zdravstvu :) Ovde su skoro svi spremni da potpišu skoro sve. Kao što i potpisuju da je osoba stekla veštine koje nije ni videla...
*novo


Ne smemo joj zameriti zbog toga, jer verujem da je Ani mnogo toga neobjasnjivo. Pa i nama koji smo ovde. Da se podsetimo Izvestaja komisije, ciji je clan i nacelnik za visokorizicne trudnoce na GAK NF. Oni kazu da su u ZC Studenica odrzali savetovanje kraljevackim lekarima o tretmanu hipertenzivnih trudnica i trudnica uopste, o vremenu uvodjenja drugog medikamenta za hipertenziju, narocito MgSO4. o neophodnosti konsultovanja drugih sluzbi......O, sta li je pisac hteo da kaze? To toliko iritira , cak i prosecnu inteligenciju. Ko je imao koristi od ovog savetovanja ?

Re: evo kako

Ana, ti si baš zaboravila kako je u srpskom zdravstvu :) Ovde su skoro svi spremni da potpišu skoro sve. Kao što i potpisuju da je osoba stekla veštine koje nije ni videla...

Mogucnost za izvrdavanje sistema uvek postoji, ali treba preduzeti sve da ona bude sto manja. Mnogo je teze naci 10 ljudi nego jednog coveka koji ce da potpise savladane vestine. Mislim da ne bi trebalo da se radi samo o potpisu vec o obrascu koji ukljucuje ocenu poznavanja problema, pregled, ophodjenje prema pacijentu za vreme vestine, poznavanje diferencijalnih dijagnoza, adekvatno lecenje i pravljenje plana za dalji tretman.

o karaktenoj podobnosti sam vec pisala. ona nema veze sa specijalizacijom. u uk postoji nesto sto se zove MSF (multi source feed back) gde svakog zaposlenog lekara jednom u godinu dana putem standardizovanog upitnika anonimno ocenjuju min 12 ljudi sa kojima radi, a koji nisu iskljucivo kolege vec i sestere, sekretarice, laboranti, tehnicari. anonimno popunjeni upitnik se salje nadredjenom doticnog lekara. da bi lekar obovio licencu morad da ima zadovolavajuci ishod MSF-a
stasava stasava 17:47 27.09.2009

Re: evo kako

Sve po principu "okruži se lošijim i nesposobnijim od sebe".

I ne samo to. Ja tvrdim da u unutrasnjosti, a ne vidim razlog zasto bi i u BG bilo drugacije, politika kod nas jos uvek ima velikog udela. Ne generalizujem stvari, ali direktorima centara je obicno bitno da budu u istoj stranci kao i Ministar, ili obrnuto, nacelnicima jos bitnije da budu istopartijasi sa direktorima. Naravno da se gubi na kvalitetu a dobija na zastiti.
zilikaka zilikaka 17:49 27.09.2009

Re: evo kako

stasava
Da li verujes da kod nas na Izvestaj komisije o spoljnom strucnom nadzoru osteceni nema pravo zalbe? Ima pravo zalbe samo ustanova u kojoj je proveravan kvalitet rada lekara.


Ana WithAFamilyNameTooHardToPron

..od nekud mora da se pocne.maca22 maca22 17:52 27.09.2009

Re: evo kako

Ja sam ušla pretprošle nedelje kod hirurga u KCS i sednem. Još nismo prozborili ni reč, kad mi sestra turi pod nosi da potpišem kako priznajem da sam obaveštena o svom problemu, toku, da se slažem sa predloženom terapijom.... ja potpisala : ovca:
cult cult 17:52 27.09.2009

Re: evo kako

Ana, ti si baš zaboravila kako je u srpskom zdravstvu :) Ovde su skoro svi spremni da potpišu skoro sve. Kao što i potpisuju da je osoba stekla veštine koje nije ni videla...


Stekao sam utisak da je Ana Familyname stekla osnovno i spec. medicinsko obrazovanje ovde. Tako da joj je domace iskustvo i dalje jako blisko.

Mogucnost za izvrdavanje sistema uvek postoji, ali treba preduzeti sve da ona bude sto manja. Mnogo je teze naci 10 ljudi nego jednog coveka koji ce da potpise savladane vestine. Mislim da ne bi trebalo da se radi samo o potpisu ve o obrascu koji ukljucuje ocenu poznavanja problema, pregled, ophodjenje prema pacijentu za vreme vestine, poznavanje diferencijalnih dijagnoza, adekvatno lecenje i pravljenje plana za dalji tretman.


Odlicno. Anglosaksonci imaju smisao za sisteme, organizacije.uk postoji nesto sto se zove MSF (multi source feed back) gde svakog zaposlenog lekara jednom u godinu dana putem standardizovanog upitnika anonimno ocenjuju min 12 ljudi sa kojima radi, a koji nisu iskljucivo kolege vec i sestere, sekretarice, laboranti, tehnicari. anonimno popunjeni upitnik se salje nadredjenom doticnog lekara.


Uh. Za ovo ce trebati pet godina da se stabilizuje od trenutka eventualnog uvodjenja. Kad krenu da se ispoljavaju sujete, "ja njoj onda rekla, a ona meni..." auuu. U prvoj godini ima svi da popadaju srpski msf. Hahhh
stasava stasava 17:53 27.09.2009

Re: evo kako


Mogucnost za izvrdavanje sistema uvek postoji, ali treba preduzeti sve da ona bude sto manja.

[Mi jos uvek nemamo dobar sistem, pa ni blizu. Covek sebi mora da postavi pitanje-Zasto ovo tvoje iskustvo nije primenjivo kod nas? Ili-Sta uraditi da bi zazivelo kod nas? Ja jesam optimista, ali mi medijskom hajkom , ne zato sto je volimo, vec zato sto smo primorani, isterujemo na cistac neke ocigledne stvari. Zar nije to tuzno?
zilikaka zilikaka 17:57 27.09.2009

Re: evo kako

pa se svaki malo rizičniji pacijent šalje dalje.

Veruj da je to u unutrašnjosti najbolji model. Po pacijenta. U protivnom se može desiti da se izgudi dragoceno vreme zbog "pipanja" po mraku.
Tamo je TVRDIM opšti nivo znanja daleko niži. Čast izuzecima, ali oni su baš to, izuzeci.
stasava stasava 18:06 27.09.2009

Re: kakva komisija?

KO ODREDJUJE KO CE BITI STRUCNA NEZAVISNA KOMISIJA

Za sada niko, jer je nema. Clanove sadasnjih komisija koje daju ovakve izvestaje odredjuje Ministar, na osnovu odredjenog slucaja. Isti taj Ministar koji je zaduzen za odredjene komisije nije znao najvazniju cinjenicu da osteceni nema prava na zalbu niti da trazi reviziju postupka. Rekao je da ce se raspitati.

Re: evo kako

Stekao sam utisak da je Ana Familyname stekla osnovno i spec. medicinsko obrazovanje ovde. Tako da joj je domace iskustvo i dalje jako blisko.

zavrsila sam fakultet u bg, radila u kcs, gde sam bila na specijalizaciji 3 godine (zanimljivost za kolege - u okviru vestina za internu u okviru infektivnih bolesti stoji "uzimanje uzorka za koprokulturu", dok se u spisku vestina iz specijalizacije opsta medicina u uk stoji uimanje uzorka likvora tj. lumbarna punkcija)

a kad smo vec kod specijalizacija i zenske celjadi, opste je poznato da je najbolja kombinacija trudnoca za vreme specijalizacije - ne ides na posao, a dobijas platu k'o da ides, koga briga sto se vestinama ne bavis.

Re: kakva komisija?

stasava
KO ODREDJUJE KO CE BITI STRUCNA NEZAVISNA KOMISIJA

Za sada niko, jer je nema. Clanove sadasnjih komisija koje daju ovakve izvestaje odredjuje Ministar, na osnovu odredjenog slucaja. Isti taj Ministar koji je zaduzen za odredjene komisije nije znao najvazniju cinjenicu da osteceni nema prava na zalbu niti da trazi reviziju postupka. Rekao je da ce se raspitati.

postavlja se pitanje sta se desava kada postoji konflikt interesa i pitanje pristrasnosti, kada je u nekom slucaju onaj pos istragom npr u krvnom srodstvu sa ministrom ili clanom komisije?

ovde bi vec bilo dobro da nam se oglasi neki poznavalac pravnog sistema u srbiji
zilikaka zilikaka 18:15 27.09.2009

Re: kakva komisija?

KO ODREDJUJE KO CE BITI STRUCNA NEZAVISNA KOMISIJA

Postoji spisak mogućih članova. Čak sam ga i celog pročitala, al sad ne umem da ga nađem i postavim link. Ako neko ima vremena, nek malo rčka, i nek javi ako nađe. Ima sigurno!
scabies scabies 18:19 27.09.2009

Re: evo kako

o karaktenoj podobnosti sam vec pisala.
Može link?
A to što sam ja poqšala reći se više odnosi na neke preporuke, mada ljudi najčešće i sami mogu da procene kakav posao bi im više ležao. Samo u Srbiji često ljudi nemaju mogućnost izbora, a najveća ponuda je na poslovima za koje nisu baš svi podjednako sposobni (urgentna medicina, anesteziologija). Ima ljudi koji imaju izvanredne sposobnosti za dobrog dijagnostičara, a ima i onih koji odlično podnose rad pod strašnim pritiskom. Kao što ima onih kojima nikako ne treba dozvoliti da rade sa ljudima.
pearl61 pearl61 18:29 27.09.2009

Re: evo kako

Da, ali videla si da Andje cak i nema medju umrlim porodiljama u 2008. godini

NECUVENO I NEOPROSTIVO!
pearl61 pearl61 18:34 27.09.2009

Re: evo kako

Nije problem u tome da li u Srbiji ima ljudi od integriteta, kojima nešto znači sopstveni ugled i profesija. Problem je u tome da li su na najodgovornijim mestima takvi ljudi. Jer sve dok takvi ljudi ne budu na vrhu nema ništa da se promeni. A trenutno sistem tako funkcioniše da favorizuje upravo one koji nisu takvi. Sve po principu "okruži se lošijim i nesposobnijim od sebe".

Svaka cast!Ovo je zapravo sustina svih problema u nasem drustvu.
pearl61 pearl61 18:41 27.09.2009

Re: evo kako

Ja da se pitam postojali bi i psiho-testovi pre samog prijemnog ispita. Oni koji bi u startu mogli da eliminišu osobe sa psihopatskom strukturom ličnosti jer takvima definitivno nije mesto u radu sa ljudima, a ima takvih u zdravstvu.

E ovo je nesto sto ja pricam i mislim godinama,a najvise vazi za zdravstvo i prosvetu,u lekarsku ordinaciju i razred sa decom pustati samo one koji su prosli test i vole svoj posao.
stasava stasava 18:44 27.09.2009

Re: kakva komisija?

ovde bi vec bilo dobro da nam se oglasi neki poznavalac pravnog sistema u srbiji[/quo
Nadam se da sada razumes neophodnost izlazenja u javnost porodice sa svojom licnom tragicnom pricom. Da je sve regulisano, to bi bilo neukusno, stvarno. Ovo sto je Milan do sada uspeo, a malo je uspeo ali ne odustaje, to je samo zahvaljujuci izlazenju u javnost. To jeste tragicno ali okolnosti su takve.
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:47 27.09.2009

Re: evo kako

Da se definiše zakonom šta je lekarska greška i koje su konsekvence u zavisnosti od posledica, i to po lekara, po ustanovu.
I da se uvedu protokoli.


Slažem se. Ali mislim da i sada, danas,ma odmah bez prethodnih koraka u okviru postojećeg znanja i postojećeg sistema komisija od stručnjaka sa integritetom, dobro motivisanih i sa kičmom mogu da napišu fer izveštaj i preporuče rešenja za konkretan slučaj, čak i da utvrde odgovornost. Ali komisija nije sastavljena od takvih ljudi. Dakle odgovornost jeste i na onome ko sastavlja komisiju - čak i danas to može bolje.
maca22 maca22 18:49 27.09.2009

Re: evo kako

uros_vozdovac
Da se definiše zakonom šta je lekarska greška i koje su konsekvence u zavisnosti od posledica, i to po lekara, po ustanovu.
I da se uvedu protokoli.


Slažem se. Ali mislim da i sada, danas,ma odmah bez prethodnih koraka u okviru postojećeg znanja i postojećeg sistema komisija od stručnjaka sa integritetom, dobro motivisanih i sa kičmom mogu da napišu fer izveštaj i preporuče rešenja za konkretan slučaj, čak i da utvrde odgovornost. Ali komisija nije sastavljena od takvih ljudi. Dakle odgovornost jeste i na onome ko sastavlja komisiju - čak i danas to može bolje.

I meni baš tako izgleda.
pearl61 pearl61 19:02 27.09.2009

Re: so

Moj utisak je da bi javnost bila srećna sa običnim priznanjem. Javnim ljudskim priznanjem greške,

Naravno,svaka dobra komunikacija i nastavak iste podrazumeva upravo to i sigurno bi Milanu i njegovoj porodici bar malo pomoglo da lakse podnesu ovu strasnu tragediju.Umesto toga,morao je da prodje kroz dodatni pakao koji,nazalost, jos uvek traje.
cult cult 19:08 27.09.2009

Re: evo kako

I meni baš tako izgleda.


i meni dok grickam grisine, pijuckam pice i bacim pogledcic na blog.

Medjutim, da sam stvarno u komisiji, sem strucnog nadzora, pomisljao bih, kao ozbiljan covek, na sve konsekvence mog potpisa.
Sta ce tacno znaciti "kriv je" ovaj ili onaj lekar. Ili "propustio je to, to i to" ? Ima li negde definisano crno na belo: u situaciji x , ordinirajuci lekar morao je da ucini y, z. Moje misljenje je, recimo, da je morao y, z, n, ali svi su generali posle bitke.
Tu bih se vec jako sapleo o celu stvar.
A onda bih poceo da razmisljam o svim konsekvencama mog "kriv je" ili "nije kriv".
Ako je "kriv" ( a nemam jasno definisano sta je to zbog cega je, ali ajde, nek bude), sta ce se desavati kad to napisem? Nema precizno definisanih kazni. Dobice umanjenje plate? Otkaz? Sud, zatvor? Sta ako ga tamo oslobode, pa unesrecena porodica uzme pravdu u svoje ruke? Sta ako....?
Puno nepoznatih, a samo se od mene trazi preciznost.
Ne, ne bih bio clan te komisije u ovoj situaciji definitivno.

Re: evo kako

istina
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:13 27.09.2009

Re: evo kako

Ne, ne bih bio clan te komisije u ovoj situaciji definitivno.


A šta bi rekao ako bih ti ja rekla da nemaš uopšte mogućnost izbora?
Ti MORAŠ u komisiju, ako te u nju ministar imenuje.
NE MOŽEŠ da odbiješ.
Verovao ili ne - tako trenutno sistem propisuje.
cult cult 19:16 27.09.2009

Re: evo kako

zato izvestaji tako i izgledaju.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:19 27.09.2009

Re: evo kako

cult
zato izvestaji tako i izgledaju.


E, pa sad i ja znam da zato tako izgledaju.
Opet se vraćamo na to da - ne valja sistem.
Ti kažeš: kill the system.
Slažem se, ama, ajde ga kill ti, ako ikako znaš i umeš!
Ja ga davim već godinu dana, ama je žilav neviđeno, ne da se...
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:20 27.09.2009

Re: evo kako

i meni dok grickam grisine, pijuckam pice i bacim pogledcic na blog.


citiram ovo onako, da ostane komentar ispod tvoga, OK?

Te sumnje i strepnje, svakog člana komisiju su prirodne, one se moguće pojačavaju ukoliko je u pitanju medicinski specifičan slučaj, granično polje i slično. A mi ovde ne raspravljamo o tome. Ovde raspravljamo o Anđi, mislim da je taj slučaj osvetljen sa mnogo aspekata i da na kraju nije sporno kako i zašto se došlo tu gde jesmo. Dakle dilema je koliko član komisije ima integriteta, morala, profesionalne časti i hrabrosti da ustanovi očigledno ili će da se sakrije iza izgovora. A izgovor je najlakše naći zar ne? Najudobnije.
Puno nepoznatih, a samo se od mene trazi preciznost.

A zašto da ne, na muci se poznaju junaci, ako si suguran u svoje znanje, ako se ne bojiš izazova, ako si kadar stići i uteći budi u komisiju, dobićeš mnogo, ime u struci, postaćeš poznat i uvažavan u javnosti, ostavićeš traga iza sebe. Malo li je?
A ako ne uspeš, pa onda nisi dorastao zadatku, onda navali na izgovore, kako ono beše, protokoli, nema preciznih uputstava, odmerenih kazni... Ma utočište prosečnih. Ljudi, treba nam nekoliko iznadprosečnih, izuzetnih za prvo vreme...
cult cult 19:25 27.09.2009

Re: evo kako

tako sam i ja govorio kad sam imao 20.
Medjutim, vremenom shvatis neke stvari. Zivot te nauci.
Zasto su neke zemlje uredjene, a neke nisu.
Pojedinac protiv sistema - pobedjuje samo u filmovima.
Taj jedan, eto, na primer ti, ne znaci nista. Iskra u mraku. Bas cool.
Ali ako hoces normalnu zemlju, sa normalnim zdravstvom itd...
ovo je jedini nacin.
Bas to "utociste prosecnih" Procedure i pravila.
To je kljuc.
Prosecnih je najvise. Oni rade. Oni grese.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:30 27.09.2009

Re: evo kako

tako sam i ja govorio kad sam imao 20


Šta, a sad imaš više?
(Šala! Šala!)
cult cult 19:37 27.09.2009

Re: evo kako

22ipo : )

znam btw da je zilav.
nego ne kapiram kome je u interesu da bude ovakav.
zasto je tako tesko doneti pravila, a ministrujes od petog oktobra.
eto. ne znam.
dal da se sistem nekako preda ljudima sa vise entuzijazma.
mozda se ministar smorio.
ima mnogo stvari koje je uradio.
ali ovo je nekako azbuka.
mozda ima neku siru sliku
koja je nama jadnim srafcicima nedokuciva.
pojma nemam.
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:37 27.09.2009

Re: evo kako

Zasto su neke zemlje uredjene, a neke nisu.


Zato što su pojedinci, talentovani, hrabri, nadareni, ambiciozni hteli da ostave trag iza sebe, da se žrtvuju za pšte doboro da povuku društvo napred. Pa korak po korak, malo po malo stvorila se elita kojoj je napredak bio imperativ. Po tome se cenila uspešnost pojedinca. I dalje mislim da je moglo da nekoliko ljudi od integriteta napišu korektan izveštaj o ovom slučaju. Mi bi ih podržali, javnost bi ih podržala, postali bi nesporni. A na tome se može graditi, kada imaš nekoliko dokazanih autoriteta umesto estradnih načelnika. Ali onoj ko bira komisiju nije hteo tako hteo je da pacifikuje i ovo malo otpora koje ima. Pa dobro, do sledeće prilike...

Zato i jeste Krugolina dragocena, zato što je posebna elokventna, pismena očigledno nepotkupljiva i društveno angažovane bez ikakve rezerve i ličnog interesa. Ona je jedan pojedinac, zamisli komisiju od nekoliko sličnih njoj, tvrdiš da ih ima...
cult cult 19:44 27.09.2009

Re: evo kako

elokventna,

Ne. Nije.

Pravi mnogo buke. To je tacno. Ali buka je u modi. Pa onda vise nije.
Krugolina ne treba da bude pojedinac, vec MH treba da se prosiri, to je nvo, ako sam dobro razumeo.
Pa onda misija i vizija.
Pa iz toga dugorocni planovi.
Pa kratkorocni.
Pa definisanja slabosti sistema.
Pa kad u glavi imas plan i ideju o alatima, onda krenes.
Ja bih neprestano trazio procedure i pravila.
I stalno udarao na korupciju.
Imam neki utisak da su te dve stvari obrnuto proporcionalne i da su u snaznoj vezi.

I buka je ok. Ali ovo je delotvornije.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:54 27.09.2009

Re: evo kako

Pravi mnogo buke. To je tacno


Pa, otkad ministar reče da su NVO "psi čuvari", ja se ubih od lajanja... valjda to psima čuvarima posao?!
stasava stasava 19:57 27.09.2009

Re: evo kako

istina

Da, ali i istina da je Andja umrla je teska. I ja bih se isto pitala da sam clan komisije, o, koliko sam samo o tome razmisljala, ali covek mora da radi i teske stvari , u ovom slucaju, ako je clan komisije. Cim je pristao na to. Pod uslovom da je stvarno lekarska greska u pitanju, naravno.
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:02 27.09.2009

Re: evo kako

Cim je pristao na to.


Draga, on nije pristao na to.
Njega niko ne pita da li pristaje ili ne pristaje.
On MORA - ako ga ministar odredi.
Ne može da odbije.
I to je veliki problem.
pearl61 pearl61 20:07 27.09.2009

Re: evo kako

Medjutim, da sam stvarno u komisiji, sem strucnog nadzora, pomisljao bih, kao ozbiljan covek, na sve konsekvence mog potpisa.

Ovo je krajnje odgovorno razmisljanje i nema sumnje da je very tricky biti clan komisije i preuzeti veliku odgovornost na sebe pa proglasiti nekog krivim.Medjutim,da li bi trebalo imati takve dileme u slucaju,kao sto je Andjin,dijagnoza visok krvni pritisak,preeklampsija,resenje hitan porodjaj,koji se ne desi i niko ne da bar jedan razuman odgovor na pitanje zasto?
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:10 27.09.2009

Re: evo kako

Krugolina ne treba da bude pojedinac, vec MH treba da se prosiri, to je nvo, ako sam dobro razumeo.

Da nije Krugoline ne bi bilo MH. Da je Krugolina prosečna ne bi bilo MH. Da smo se pitali Cult i ja ne bi bilo MH. Trebao je neko nadaren, hrabar i elokventan da bude prvi.
I da, jeste elokventna, umem da prepoznam, a ne stidim se da priznam, radi ovo bolje nego što bi ja ikad mogao.
maca22 maca22 20:20 27.09.2009

Re: evo kako

Јесте Круголина изузетна. Aли да чекамо још изузетних појединаца, мале су шансе да се звезде тако наместе. И зато Кру, чула си човека
stasava stasava 20:21 27.09.2009

Re: evo kako

On MORA - ako ga ministar odredi.
Ne može da odbije.
I to je veliki problem.

Nisam znala da ne moze da odbije.
maca22 maca22 20:24 27.09.2009

Re: evo kako

stasava
On MORA - ako ga ministar odredi.
Ne može da odbije.
I to je veliki problem.
Nisam znala da ne moze da odbije.

A posle čovek ne može da se žali na taj prinudni izveštaj lekara-na-vetrometini. Pa dobro smo mi sa zdravljem kako bi sve moglo biti.
cult cult 20:29 27.09.2009

Re: evo kako

Ovo je krajnje odgovorno razmisljanje i nema sumnje da je very tricky biti clan komisije i preuzeti veliku odgovornost na sebe pa proglasiti nekog krivim.Medjutim,da li bi trebalo imati takve dileme u slucaju,kao sto je Andjin,dijagnoza visok krvni pritisak,preeklampsija,resenje hitan porodjaj,koji se ne desi i niko ne da bar jedan razuman odgovor na pitanje zasto?Stekao sam blag utisak da mnogo pricam danas.

Elem, zvuci kao ocigledna greska. Meni kao laiku. Mozda Ani P. zvuci drugacije. Ne znam.
Ali smo pricali o siroj slici, pa sam u tom smislu neke stvari govorio.
Da bi nasao slabu tacku onog drugog treba da ga prvo skapiras, tj da se stavis na njegovo mesto.
Onda znas i sta treba da radis.
Ako samo vices, pravis larmu, korupcija, omerta, nemate pojma, svi ste vi ovo ili ono..neces postici mnogo. Cuje se za tvoje ime, steknes neke sledbenike, obozavaoce, opoziciju, ali stvari tesko ili nikako ne pomeras. A zbog toga si tu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:31 27.09.2009

Re: evo kako

Јесте Круголина изузетна. али да чекамо још изузетних појединаца, мале су шансе да се звезде тако наместе. И зато Кру, чула си човека


Ljudi, kolko para - tolko muzike.
Ima li među vama ko da bi radio puno radno vreme, pet dana u nedelji (a po potrebi i vikendom), za džabe?
Zorka i ja ne radimo za džabe.
Trenutno radimo za 3.500 dinara mesečno.
I tako imamo obezbeđeno za 4 meseca.
Posle toga - jopet džabe dok nam neko ne udeli opet neku siću.
Dakle - i ja sam za proširivanje, ali shodno situaciji.
Trenutno je situacija takva da se nemamo na osnovu čega proširiti.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana