Avganistan 8 godina kasnije - šta sada?

Glas Amerike RSS / 08.10.2009. u 15:11

Rat u Avganistanu od početka je bio manje sporan od rata u Iraku. Njegov početak vidjen je kao opravdana reakcija na napad Al-Kaide, njegovo produženo trajanje objašnjeno odlivanjem snaga na taj drugi sukob. Avganistan je izazivao manje podela, polemika, protesta, neko vreme se odvijao gotovo neprimetno, u džinovskoj senci Iraka. Ali osam godina kasnije, taj sukob je sve nepopularniji, a Bela kuća suočena sa pitanjem – šta dalje? Posle 800 poginulih vojnika, koliko još života žrtvovati, posle potrošenih 220 milijardi dolara, koliko još novca izdvojiti za sukob čiji je ishod krajnje neizvestan...

Predsednik Obama je još u predizbornoj kampanji obećavao da će brzo okončati rat u Iraku i koncentrisati se na Avganistan kao utočište terorista, svojim kasnijim potezima ostao dosledan toj ideji, a administracija razmatra mogućnost slanja čak 40,000 novih vojnika. Medjutim, ovih dana Bela kuća insistira na tome da je potrebno razviti novu strategiju pre izdvajanja novih resursa. Operacije u Avganistanu u početku su bile efikasne i uspešne. Talibani su proterani, organizovani izbori, jedan od pozitivnih rezultata je emancipacija avganistanskih žena. Pa opet, aktuelni režim smatra se korumpiranim, optužen je za lažiranje izbora (čuli ste, verovatno, za sukob na relaciji Kai Eide – Piter Galbrajt), talibanska pobuna jača, teroristi i dalje imaju utočište. Stradanja civila su strahovita - UN procenjuju da je samo u prvih sest meseci ove godine poginulo 1013 civila, u pobunjenickim napadima ali i vazdusnim udarima NATO i SAD.

Obama mora da odluči u kom će se smeru razvijati njegova strategija za Avganistan i Pakistan, i koliko će novih vojnika poslati, imajući u vidu troškove rata, činjenicu da je strpljenje američke javnosti na izmaku, najzad, imajući u vidu izbore 2012.

Šta dalje? Nedeljnik Tajm navodi dva suprostavljena gledišta. Jedno, koje iznosi Piter Bergen (ekspert za terorizam, analitičar i novinar koji je 1997. snimio prvi televizijski intervju sa Osamom bin Ladenom) jeste da je Avganistan u boljem stanju nego što mnogi misle i da treba dati još vremena, uz ocenu da jedino američke snage mogu da zemlju sačuvaju od Talibana. On navodi procenu jednog istaknutog avganistanskog političara da bi, bez medjunarodnog prisustva Talibani u roku od 24 sata bili u Kabulu. Bergen tvrdi da je rat u Avganistan moguće dobiti, i izmedju ostalog osporava tvrdnje da zaraćena plemena i etničke frakcije onemogućavaju izgradnju nacije u Avganistanu podsećanjem da se prva avganistanska država pojavila 1747, što Avganistan čini starijom nacijom od američke. Strategija smanjenja broja vojnika i koncentrisanje napada na pobunjenički vrh, napada koje bi vršile specijalne snage i bespilotne letelice, koju zagovara deo američkog političkog i vojnog vrha, zapravo predstavlja politiku sličnu onoj koju je primenjivala Bušova administracija u prvim godinama okupacije – ističe autor.

Drugačiji kurs zagovara Lesli Gelb, počasni predsednik Saveta za spoljnopolitičke odnose i nekadašnji kolumnista Njujork Tajmsa. On smatra da Amerikanci treba da prestanu da pokušavaju nemoguće – izgradnju efikasne vlade u Kabulu i povećanje avganistanskih snaga bezbednosti. Umesto toga treba se koncentrisati na stvaranje manje vojska koja će se zaista boriti protiv Talibana, i na obuku lokalnih plemenskih lidera.Zatim, treba izazvati podele medju samim Talibanima. razdvojiti umerene od fanatika. Neposredne probleme nasilja rešiti sa 10,000 dodatnih vojnika, umesto 40,000. Obezbediti podršku Pakistana, Indije, Kine, Rusije pa čak i Irana, koji svi dele interes za suzibjanje sunitskog verskog ekstremizma i trgovine narkoticima. Američki interes je da se pretnja terorizma suzbija na globalnom nivou, a ne samo u Avganistanu i najzad, potrebno je da se SAD izvuku iz beskonačnih ratova tako da rukovodstvo može da se koncentriše na ono što ih čini vodećom svetskom silom – a to je ekonomija. Agresivniji pristup sa slanjem 40,000 vojnika jednostavno nije u skladu sa realnošću, smatra Gelb. Obama će se sa svojim vojnim vrhom ponovo konsultovati u petak, a Bela kuća najavljuje da odluku neće doneti odmah. Posle mnogo vaganja, i mnogo konsultacija, američki vrhovni komandant ipak će morati da je donese – sam, i da snosi najveći teret njenih posledica.



Komentari (42)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Kazezoze Kazezoze 15:48 08.10.2009

mislim

da ameri treba da nastave kontrolu opijuma iz avganistana, a da ratovanje sa talibanima prepuste svojim novopridoshlim nato saveznicima: poljskoj, cheshkoj, hrvatskoj, bugarskoj isl. nek se oni lomataju i trazhe duhove po onim avganskim bespucima, a ameri, brate, ko prave gazde, fino pokupe kajmak u vidu opijuma zbog chega su i doshli.
ako bi se povukli, moglo bi se desiti da se talibani ponovo vrate na vlast, a zna se, tad ce oni opet zabraniti proizvodnju opijuma, kao i pre nego shto su ih ameri napali. za amere bi to bio veliki gubitak.
zucc zucc 23:08 11.10.2009

Re: mislim

http://www.zeitgeistmovie.com/subs2.htm

Nisam neko ko se lozi na teoriju zavere ali volim da vidim i cujem svacije misljenje pa nakon propustanja kroz "filter" razmislim, povezem i dodjem do odredjenih zakljucaka...nije lose pogledati film, ko nije do sada, sa linka od gore.
nsarski nsarski 15:52 08.10.2009

Peter Bergen

Vec par godina pratim izjave i knjige doticnog gospodina i mislim da on jos nikada nije video rat koji mu se nije svideo. Naravno da ce savetovati povecanje broja trupa u Avganistanu - on od rata zivi.
I jedno pitanje: Kako se, tacno, postaje "ekspert za terorizam"? Tako Bergena uvek predstavljaju, a meni nije jasno gde se on skolovao da postane takav ekspert. U Avganistanu, mozda?
Glas Amerike Glas Amerike 18:12 08.10.2009

Re: Peter Bergen

Prema podacima na Internetu, Bergen ima diplomu iz savremene istorije, i kao novinar se godinama bavi temom terorizma, tako da je u tom smislu predstavljen kao strucnjak za terorizam. Kao sto smo rekli, on iznosi jedno glediste, koje podrzavaju zagovornici agresivnije, "all-in" strategije za Avganistan.
freni.zui freni.zui 19:56 08.10.2009

Re: Peter Bergen

Bergen ima diplomu iz savremene istorije, i kao novinar se godinama bavi temom terorizma, tako da je u tom smislu predstavljen kao strucnjak za terorizam.
NNN NNN 16:01 08.10.2009

Tast ministra vojnog :D


medjutim92 medjutim92 16:26 08.10.2009

Smatra se ?!

Pa opet, aktuelni režim smatra se korumpiranim, optužen je za lažiranje izbora (čuli ste, verovatno, za sukob na relaciji Kai Eide – Piter Galbrajt)..
Pa dobro majku mu, jel se smatra ili je korumpiran, jel lazirao ili je samo optuzen?

Za Sadama se odmah znalo da ima tajna oruzja, nije bio optuzen...
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:31 08.10.2009

Re: Smatra se ?!

jel se smatra ili je korumpiran, jel lazirao ili je samo optuzen?

Ovo je otprilike kao: Da li je ona malo ili mnogo prostitutka?
mariopan mariopan 22:45 08.10.2009

Re: Smatra se ?!

Milutin Milošević
jel se smatra ili je korumpiran, jel lazirao ili je samo optuzen?

Ovo je otprilike kao: Da li je ona malo ili mnogo prostitutka?

loni loni 17:19 08.10.2009

Nikako okončanje


Zapadni saveznici ni u kom slučaju ne treba da prepuste talibanima tu državu.

Zna se kako su talibani vodili državu.
Postojale su samo verske islamske škole.
Devojke i momci, koji odbiju ugovoen brak - robija i kamenovanje.
Žene, koje prevare muđa kamenovanje, neretko i oslepljivanje.
Homoseksualci - spaljivanje.
Oni, koji imaju knjige iz neke druge religije sem islama - 5 godina robije.

Budu li talibani ponovo zavladali, ponovo će biti ovako.
Svi Avganiostanci, koji žele normalan život će jako patiti u uslovima ove robije od države.

Zato se treba boriti do kraja.
Bolje i nek strada jedan broj ljudi, da bi ostali dobili slobodu.
talibanski režim je nešto najnazadnije što postoji u svetu. Esencija zla i obespravljenosti. Teška patologija.
Kazezoze Kazezoze 17:24 08.10.2009

Re: Nikako okončanje

loni
Zapadni saveznici ni u kom slučaju ne treba da prepuste talibanima tu državu...itd.

jesi li i ti expert za avganistansko pitanje, ili mozhda samo za talibane?
nsarski nsarski 17:31 08.10.2009

Re: Nikako okončanje

Postojale su samo verske islamske škole.
Devojke i momci, koji odbiju ugovoen brak - robija i kamenovanje.
Žene, koje prevare muđa kamenovanje, neretko i oslepljivanje.
Homoseksualci - spaljivanje.
Oni, koji imaju knjige iz neke druge religije sem islama - 5 godina robije.


Jel' ovo pricas o Saudiskoj Arabiji?


Bolje i nek strada jedan broj ljudi, da bi ostali dobili slobodu.


Ovo mi je posebno dirljivo. Bagatelisanje tudjim zivotima je popularna disciplina...
Glas Amerike Glas Amerike 18:15 08.10.2009

Re: Nikako okončanje

Naravno da je svaki gubitak zivota tragican, s druge strane ne verujemo da ce iko od komentatora da zastupa tezu da je talibanski rezim napredan ili pozitivan za tu zemlju.
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:26 08.10.2009

Re: Nikako okončanje

Naravno da je svaki gubitak zivota tragican, s druge strane ne verujemo da ce iko od komentatora da zastupa tezu da je talibanski rezim napredan ili pozitivan za tu zemlju.

Kako cinično to zvuči kad je broj žrtava rata u članku izražen isključivo u američkim životima. We don't do body counts još uvek odzvanja u ušima onih koji pamte.
ecce-florian ecce-florian 19:14 08.10.2009

Re: Nikako okončanje

ne verujemo da ce iko od komentatora da zastupa tezu da je talibanski rezim napredan ili pozitivan za tu zemlju.

jel bre glasu
jesi ti jedan ili vas je više?
не верујемо [/u]да це ико од коментатора да заступа тезу да је талибански резим напредан или позитиван за ту землју

gledam gore, nsraskom se javio glas, sad ja počeo da razgovaram s glasovima, doktore, da li je to normalno?
možda nije napredan ali
Žene, koje prevare muđ[u]a kamenovanje, neretko i oslepljivanje.

dal' je "d" il' je "đ'?
Naravno da je svaki gubitak zivota tragican, s druge strane ...

Ova miso' je ipak nadmašila neke iz prethodnih javljanja glasova. Glas ili glasovi nam donose takve duboke živototvorne dosege, da je to neprocenjivo za nas a i za širu društvenu zajednicu
Molio bih samo da se raspored propovedi objavi ranije, kako ih ne bi propustio u neznanju
potrebno je da se SAD izvuku iz beskonačnih ratova tako da rukovodstvo može da se koncentriše

izvinjavam se, ali šta je to "rukovodstvo SAD" ?
Koncentracija rukovodstva je ?
zahvalan
Glas Amerike Glas Amerike 02:50 09.10.2009

Re: Nikako okončanje

Pročitajte još jednom - navodi se podatak UN o broju poginulih avganistanskih civila u prvih 6 meseci ove godine.
Glas Amerike Glas Amerike 03:06 09.10.2009

Re: Nikako okončanje

Evo odgovora na neka pitanja - ako vam se ne dopada reč rukovodstvo - predsednik i njegov kabinet, administracija...
Kao što piše u našem profilu, ovaj blog je "community blog", pišu ga različiti novinari naše redakcije, i zato se ponekad pojavljuje množina, ponekad se "otme" jednina.
Osim što vam zvuči banalno, nećemo se valjda raspravljati oko rečenice "svaki gubitak života je tragičan"?
Bojan Budimac Bojan Budimac 07:32 09.10.2009

Re: Nikako okončanje

Glas Amerike
Pročitajte još jednom - navodi se podatak UN o broju poginulih avganistanskih civila u prvih 6 meseci ove godine.

To nikako nije pandan cifri koja se navodi prva -- američki životi (ceo rat). Osim toga indikativno je da cifra koju navodite (avganistanski civili u prvih 6 meseci ove godine) dolazi od UN-a.

Ako bi hteo da cepam dlaku i da se gradim naivan, pitao bih a kako to da je samo u šest meseci ove godine poginulo više civila nego vojnika u osam godina? Pitanje na koje ne očekujem nikakav (a najmanje suvisli) odgovor.
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:22 08.10.2009

Šuplje kao i obično

Blago je prećutana činjenica da se u međuvremenu podrška javnog mnjenja za rat u Avganistanu otopila i da danas većina ne vidi smisla tog rata (primetiti ironiju u izboru linka). Što se tiče unutrašnje-političkog "diskursa" tiče jako je interesantno da su mnogi "liberalni" i na "levom" delu spektra, koji su za vreme Buša rigali vatru protiv avganistanskog rata i izigravali bog zna kakve anti-ratnike, danas u perfektnom lockstep-u sa Obamom i njegovim proširenjem tog rata. Čast izuzecima. Danas sam slušao neku ribu, ko-osnivačica Code Pink-a, oh sačuvajbože šta ta žena lupeta, mislim da bi bio red da se Code Pink izvini Kondolizi Rajs i celoj Bušovoj administraciji. Od pomenutih časnih izuzetaka svakako treba pomenuti Sindi Šihan, jer ona je jedna od retkih koja otvoreno kaže "ako ti ratovi (oba i Irak i Avganistan) nisu bili dobri u vreme Buša(2) onda ne mogu biti dobri ni u vreme Obame."

Reč "taliban" je zloupotrbljena i ta podela na "umerene" i bla bla bla je notorna glupost. Jednostavno Avganistanci neće strance na svom tlu (većina) i za to je spremna da se lati puške. Nisu to hteli kad su Britanci bili u pitanju, nisu to hteli kad su Sovjeti bili u pitanju, zašto bi pa to hteli kad su Ameri i NATO u pitanju?

Kad je već reč o (pravim) talibanima, treba znati da je SAD podržavala njihov dolazak na vlast devedesetih ohrabrujuću Saudijsku Arabiju i Pakistan da im pomažu kapom i šakom. Portparol Stejt Departmenta, Glin Dejvis (Glyn Davis) je rekao da nema ničeg "objectionable" u planovima talibana da uspostave striktnu šariju. Godine 1997. kada je Aramco bio u pregovorima za naftovode kroz Avganistan i kada se postavilo pitanje saradnje sa vladom zemlje u kojoj je record ljudskih, a naročito prava žena kriminalno loš, visoki diplomata SAD je jednostavno rekao We can live with that. Toliko o ljudskim pravima i borbi za njih.

Jako voleeem što "se smatra" da je marioneta Karzai korumpirana, otkud to!?!?!? Brat mu, guverner Kandahara btw, je poznat i pticama na grani kao najveći diler derivatima maka. U toj Karzaievoj vladi sedi Rašid Dostum, ne jedini, ali sigurno najnotorniji war lord i ratni zločinac par excellance. Smatra se... dobra fora...
nsarski nsarski 18:48 08.10.2009

Re: Šuplje kao i obično

Danas sam slušao neku ribu, ko-osnivačica Code Pink-a, oh sačuvajbože šta ta žena lupeta, mislim da bi bio red da se Code Pink izvini Kondolizi Rajs i celoj Bušovoj administraciji. Od pomenutih časnih izuzetaka svakako treba pomenuti Sindi Šihan, jer ona je jedna od retkih koja otvoreno kaže "ako ti ratovi (oba i Irak i Avganistan) nisu bili dobri u vreme Buša(2) onda ne mogu biti dobri ni u vreme Obame."


Ja se nadam da je i nasa Jasmina Tesanovic medju izuzecima. Ona je aktivna u Code Pink-u, ali ne mogu da verujem da podrzava nastavak ratnog stanja u Avganistanu. Mada...
Intervju sa Medea Benjamin ko-osnivacicom Code Pink-a.


Bojan Budimac Bojan Budimac 19:03 08.10.2009

Re: Šuplje kao i obično

Ja se nadam da je i nasa Jasmina Tesanovic medju izuzecima. Ona je aktivna u Code Pink-u, ali ne mogu da verujem da podrzava nastavak ratnog stanja u Avganistanu. Mada...
Intervju sa Medea Benjamin ko-osnivacicom Code Pink-a.

E to sam slušao i pizdeo što je Skot nije isekao u froncle više, jer znam da može i ume.
Doctor Wu Doctor Wu 19:11 08.10.2009

Re: Šuplje kao i obično

Naravno da rat protiv talibana nema nicega sa moralom i, zaboga, nekom brigom za Avganistance (mislim, ko normalan posle onolikog bombardovanja moze to cak i da pomisli, ne da napise).

Polovi kao polovi nista lakse nego ih srediti pravilnim filtriranjem informacija: poslednji kazuju da oko 60% (magicna cifra, bas bih voleo na kom uzorku je dobijen) Amerikanaca podrzava Obaminu vojnu intervenciju protiv Irana. Cak se stvorila teza da je to i najbolji nacin da se zbrise iz Avganistana a da se koliko toliko ocuva netaknutim status jedine preostale supersile.

Osnovni problem koji Ameri imaju je da su, slicno kao sto su ekonomski u ovom credit crunchu, tako i ratovima u Iraku i Avganistanu ostali potpuno vojno otkriveni. Granice njihove vojne moci su potpuno jasne. Sve dok su rokali zemlje kao sto je Srbija, i najavljivali slamanje Sadama (nesto slicno onom Batinom: E sad cu da te karam) postojao je strah. Sada kad se vidi kako su pukli u Iraku (tu primirje nikad ne bi ostvarili da nije bilo tajnih pregovora sa Irancima) i Avganistanu (gde je ocigledno da je max koji mogu postici Karzai sa svojom familijom), straha nema, i Ameri su skoro postali laughing stock (pogotovu sa dolarom koga se svi kurtalisu). Doslo je dotle da se cak i do nothing strategija smatra priznanjem poraza.

Sta ce, medjutim, Obama uraditi je veliko pitanje. S jedne strane mora da smiri hawks mozda i da bi sacuvao glavu. S druge strane, medjutim, time bi potpuno izgubio bilo kakav kredibilitet.
noboole noboole 19:17 08.10.2009

Re: Šuplje kao i obično

Ja bih zapoceo novi ladni rat. Ne moras nis' da radis.
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:01 08.10.2009

Re: Šuplje kao i obično

Polovi kao polovi nista lakse nego ih srediti pravilnim filtriranjem informacija: poslednji kazuju da oko 60% (magicna cifra, bas bih voleo na kom uzorku je dobijen) Amerikanaca podrzava Obaminu vojnu intervenciju protiv Irana. Cak se stvorila teza da je to i najbolji nacin da se zbrise iz Avganistana a da se koliko toliko ocuva netaknutim status jedine preostale supersile.

Ja verujem da je vojska denfovala i denfuje administracije (obe) protiv rata sa Iranom. Jedino avijaciji ide slina na usta pri pomisli na to, baš kao i Lokid Martin lobiju. U ime avijacije se relativno nedavno oglasio penzionisani general Čak Vald ili Uold, gde drugde nego u WSJ-u. Ne verujem da ostali imaju stomaka za to (sasvim pravilno), jer ipak iako Iran ima manji vojni budžet od Švedske ipak to nije Irak.

No, sokoli pritiskaju. Čuh klip Eliot Abramsa kako šuketa na Fox-u o tome kako se Iranci neće skupiti pod zastavu u slučaju napada. Neko reče negde da biti neokon nije stvar ideologije nego je to mindset. Da, prilično uvrnut, sa upside-down logikom. Zato je spin oko nuklearnog programa jako opasan, jer kao što rekoh onomad mogu se zafarbati u ćoškove, pa da rat bude jedini "izlaz". No, pregovori su krenuli i iako je još uvek relativno malo informacija ipak mogu (i) pozitivno da se čitaju. Recimo, dozvoljeno je (detalji još nisu dogovoreni) da Iran daje svoj na 3 komanešto % obogaćeni uranijum Rusiji na obogaćivanje na 20% koliko je potrebno za medicinske svrhe. To praktično implicira priznanje (obe strane) da Iran nije u stanju da obogaćuje uranijum na veće postotke (za oružje je potrebno barem 80-85%), pa je cela histerija oko obogaćivanja ono što jeste -- teatar.

Baš kao i ti dottore ne verujem da je rat sa Iranom cilj, ali to lako može da isklizne iz ruku. Tih 60% podrške, koje pominješ, bi splaslo u momentu kad bi mediji radili pošteno, a ne udarali u ratne talambase baš kao pre rata sa Irakom. Déjà vu, all over again.
Bright Spot Bright Spot 20:18 08.10.2009

Re: Šuplje kao i obično

Samo da priupitam, jel' bio neki USA predsjednik u posljednjih 100 godina koji je vodio rat u prvom mandatu, a da nije izabran u drugom? Ne mislim da ima veze, niti je teorija zavjere, već onako, možda na nekom kvizu budu pitali... :)
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:24 08.10.2009

Re: Šuplje kao i obično

Bright Spot
Samo da priupitam, jel' bio neki USA predsjednik u posljednjih 100 godina koji je vodio rat u prvom mandatu, a da nije izabran u drugom? Ne mislim da ima veze, niti je teorija zavjere, već onako, možda na nekom kvizu budu pitali... :)

Pa Buš stari... pao na ekonomiji, pobedio Klinton sa sloganom It's the economy, stupid!
Doctor Wu Doctor Wu 20:49 08.10.2009

Re: Šuplje kao i obično

ne verujem da je rat sa Iranom cilj, ali to lako može da isklizne iz ruku.

Pa, čini se da je sad mnogo više u igri, da je vojni ugled USA u pitanju. Ekonomski su pukli, danas objavili deficit koji je oko 12-13% GDP-ja, Kinezi ditchuju dolar samo tako, tehnološki su ih prepišani od strane Japanaca i Kineza, ostala je samo gola sila.

Priču oko Irana komplikuju i Izraelci koji vrše pritisak da se što pre počne s bombardovanjem. Počeli su sa puštanjem balona preko engleskih novina (Times je u nedelju objavio da je Bibi u Moskvi Rusima dao spisak ljudi koji rade na nuklearnom programu, što je očigledan pritisak na Irance uoči pregovora).

S treće strane, i samom Ahmadinedžadu bi odgovarao sukob jer bi tako najlakše mobilisao narod posle izbornog fijaska.
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:02 08.10.2009

Re: Šuplje kao i obično


S treće strane, i samom Ahmadinedžadu bi odgovarao sukob jer bi tako najlakše mobilisao narod posle izbornog fijaska.

Mislim da se ta pukotina, koja definitivno postoji u iranskom društvu, naduvava preko svake mere i ne verujem da bi iransko rukovodstvo svesno vodilo ka ratu da bi je zakrpilo.

U svakom slučaju ne bi mi prijao još jedan rat u susedstvu, a pogotovo što ne znam kako bi zemlja u kojoj živim odigrala i da li bi joj drugi put za redom uspelo da ostane van sukoba, bez da se (žešće) konfrontira sa Amerikom i Zapadom generalno.
Doctor Wu Doctor Wu 21:30 08.10.2009

Re: Šuplje kao i obično

Mislim da se ta pukotina, koja definitivno postoji u iranskom društvu, naduvava preko svake mere i ne verujem da bi iransko rukovodstvo svesno vodilo ka ratu da bi je zakrpilo.

Meni se čini da je ta pukotina mnogo veća u iranskom "rukovodstvu" (šta god to bilo). Naime, značajan deo iranske vrhuške, okupljen, pre svega oko Mohameda Hatamija, već 30 godina pokušava da uspostavi partnerski odnos sa Amerikom. To im je u par prilika skoro uspevalo (rvački meč 1998., saradnja oko švercovanja vojske i vojne opreme za Bosnu (i Hrvatsku), upozorenje uoči 11-09).

S druge strane postoji ta radikalno antiamerička struja oko Ahmadinedžada koji je bio vođa studenata u vreme krize sa taocima 1979.

Tačno je da je i jednima i drugima cilj jačanje mikroimperijalne moći Irana (pre svega kroz uspostavljanje zaštitnih zona u Iraku i Avganistanu, gde su, uzgred, bez američke pomoći, ratovali protiv talibana tokom 90-tih), ali se taktički radikalno razlikuju.

Što se tiče želja, samo ludaku nije bilo dosta ubijanja.
nsarski nsarski 00:53 09.10.2009

Re: Šuplje kao i obično


Ja bih zapoceo novi ladni rat.
Ne moras nis' da radis.

Sam' sedis i ladis


Glas Amerike Glas Amerike 02:04 09.10.2009

Re: Šuplje kao i obično

Rat je sve nepopularniji implicira da se podrška ratu otopila, zar ne? "Smatra se" je uobičajena novinarska formulacija ako ne želimo da iznosimo optužbe ili definitivne konstatacije, koje zatim treba dokazivati. Opaska o tome da su SAD podržavale Talibane je relevantna ali ne pomaže da se odgovori na pitanje kako se izvući iz Avganistana sada. Mnogi izvori i novinarski izveštaji iz Avganistana govore o tome da podele medju Avganistancima definitivno postoje, i u pogledu podrške Talibanima i mišljenja o stranom prisustvu.
Bojan Budimac Bojan Budimac 08:10 09.10.2009

Re: Šuplje kao i obično

Rat je sve nepopularniji implicira da se podrška ratu otopila, zar ne?

Da, ali bi bilo dobro reći nešto i o većini javnog mnjenja, zar ne?
"Smatra se" je uobičajena novinarska formulacija ako ne želimo da iznosimo optužbe ili definitivne konstatacije, koje zatim treba dokazivati.

Naravno, dobro zvuči, a glava ne boli.
Opaska o tome da su SAD podržavale Talibane je relevantna ali ne pomaže da se odgovori na pitanje kako se izvući iz Avganistana sada.

To je bilo više upućeno blogeru "altruisti" koji bi da se bori protiv "talibana" do poslednje kapi tuđe krvi.
Mnogi izvori i novinarski izveštaji iz Avganistana govore o tome da podele medju Avganistancima definitivno postoje, i u pogledu podrške Talibanima i mišljenja o stranom prisustvu.

Da, naravno, problem je što se reč "taliban" upotrebljava kao zbirna imenica za sve koji se late oružja protiv strane okupacije imali oni veze sa onim originalnim ili ne, jer aj' da se ne lažemo Avganistan je okupiran, a sav garnirung "demokratski izbori" (u zemlji u ratu), "vlada" (korumpirana ili ne) je jednostavno cirkus. Što se tiče mišljenja o stranom prisustvu da je malo veći procenat od 1% od te virtuelne sume od 220 miljardi dolara išao u ne-vojne svrhe i programe možda bi to mišljenje o "stranom prisustvu" (to je eufemizam za okupaciju) bilo i malo povoljnije za okupatore.
nsarski nsarski 10:13 09.10.2009

Obama dobio Nobela za mir?!

Sta ce, medjutim, Obama uraditi je veliko pitanje. S jedne strane mora da smiri hawks mozda i da bi sacuvao glavu. S druge strane, medjutim, time bi potpuno izgubio bilo kakav kredibilitet.

I jos dobio Nobela za mir danas!!!
Zamisli to, a da zapocne rat sa Iranom sledeceg meseca!? Divota.
markonio92 markonio92 10:16 09.10.2009

Re: Obama dobio Nobela za mir?!

nsarski
I jos dobio Nobela za mir danas!!!.

mariopan mariopan 15:37 09.10.2009

Re: Obama dobio Nobela za mir?!

Zamisli to, a da zapocne rat sa Iranom sledeceg meseca!? Divo

Dobiće još jednog Nobela.
Inner Party Inner Party 22:08 08.10.2009

Nuthin'!

Operacije u Avganistanu u početku su bile efikasne i uspešne. Talibani su proterani, organizovani izbori, jedan od pozitivnih rezultata je emancipacija avganistanskih žena.


Apsolutno nista trajno ni definitivno! Sve postignuto bi se, po odlasku NATO-a tj. okupatora de jour, srusilo u roku koji bi se merio nedeljama a ne mesecima...

Zao mi je Karzaija, kad se samo setim kako je zavrsio Nadzibulah...


BTW, zar teroristi nisu u sad Pakistanu?!
Tine i Radojka Tine i Radojka 06:27 09.10.2009

Avganistan 8 godina kasnije - šta sada?

numem dati kazem prijatelju
svi odose tamo
uonu sumu
mariopan mariopan 08:49 09.10.2009

Re: Avganistan 8 godina kasnije - šta sada

Šta sada?

Kući, svojoj kući. Neka idu kući niko ih tamo nije ni zvao..
Bojan Budimac Bojan Budimac 10:35 09.10.2009

:))))))))))))))))))))

Iskrene čestitke predsedniku SAD za Nobelovu nagradu za mir, uz još iskreniju nadu da će je možda i zaslužiti [nada umire poslednja, a Obama je glavni (globalni) diler tim artiklom].
noboole noboole 10:50 09.10.2009

Re: :))))))))))))))))))))

Bojan Budimac
Iskrene čestitke predsedniku SAD za Nobelovu nagradu za mir, uz još iskreniju nadu da će je možda i zaslužiti [nada umire poslednja, a Obama je glavni (globalni) diler tim artiklom].



Pretekao si me.

Bez obzira, ovo je totalno razocaravajuca odluka. Covek je na pocetku mandata. Koji cirkus.


Sto niko nije kandidovao kruglinu ?
mariopan mariopan 15:39 09.10.2009

Re: :))))))))))))))))))))

Sto niko nije kandidovao kruglinu ?
   

Evo ja glasam za Krugolinu...ali brate i meni trebaju pare
odin2004 odin2004 09:00 11.10.2009

Avganistan 8 godina kasnije - šta sada?

Amerika se ne upusta u misije ako ne zna sta sad. Bez obzira kako god situacija izgledala izgubljeno u politickom ili vojnom pogledu neko je ostvario svoj cilj zasto je rat i zapocet.

I rat u Avganistanu je pocet sa izgovorom unistenja Al Kaide i Osame kao pretnje svetskom miru. Vau...

U toku invazije unisteno je i sruseno sve sto je bilo izgradjeno za vreme Rusa, u Avganistanu od proizvodnje postoji danas samo fabrika Coca-Cole i kiselog mleka. Ostalo se uvozi (svercuje) iz okolnih zemalja.

Vlada uz pomoc "okupatora" i maksimalno korumpirane i nepismene vojske i policije, kako tako kontrolise samo centar Kabula a i tu im promakne po koji bombas samoubica.

Od donacija i pomoci, sto ne zavrsi u dzepovima korumpirane vlade, se grade ambulante i skole kojima je zbog kvalitetne izrade i materijala rok trajanja cele tri godine.

U vladi i parlamentu su gospodari rata, neki od njih osumnjiceni za prave masakre ali koalicione snage su morale da pristanu na ustupak da ih ne gone i daju im po koje mesto u vladi zbog mira u kuci.

Produkcija heroina je prosle godine dostigla rekordni nivo od 97% ukupne svetske proizvodnje (prema UN izvorima) u poredjenju sa 60% od pre osam godina.

26% novorodjencadi umre u prvih sest meseci zivota od bolesti izazvanih zivotom u nehigijenskim uslovima.

Koalicione snage jos uvek imaju veliki procenat kolateralne stete medju civilima.

Karzai je pokrao izbore, ako ih se ko jos uvek seca jer konacni rezultati nisu objavljeni ni posle dva meseca.

Svako ko pokusa da promovise bilo koju drugu religiju bice osudjen na smrt.
Svako ko pokusa da predje iz Islama u ista drugo bice osudjen na smrt.
Svako ko prevede Kuran bez dozvole Arabijskog ... bice osudjen na smrt...

Talibani nisu marsovci oni su stanovnici Avganistana koji imaju bazu u Pastunskoj etnickoj zajednici koja je vecinska u Avganistanu. Avganistanci ma koje etnicke grupe bili vole svoja pravila, vole Buskase, vole da kamenuju, vole da im zene budu obespravljene (sad su skoro usvojili zakon da muz ima prava da uskrati zeni hranu ukoliko nije zadovoljan njenim ponasanjem). Svako ko pokusa da im to promeni bice suocen sa njihovim otporom (kao sto je bio i Aleksandar Makedonski, i englezi i rusi i sad pola sveta).

I da rezimiram ovu moju dugu pricu, Al Kaida jos uvek uspesno deluje, Osama izdaje saopstenja i proglase za javnost, ljudi ginu svakog dana a Amerika kao razmislja kako da resi situaciju, vrlo jednostavno nek pokupi trupe i kuci a Avganistan nek ostavi avganistancima, ocito da se oni bolje nose sa svojim problemima.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana