Priča o Merabu Mamardašviliju

karalejla.superbljuh RSS / 12.10.2009. u 23:10

И једући гомиле јаја за доручак био је ружан: звали су га „грузијски Сократ" и био је ћелав као јаје и имао је педесетограмска дебела висећа уста, застрашујућу диоптрију, лоше зубе и влажне плаве очи којима је трептао ређе него једном у шест секунди и којима је било својствено да радознало зуре. Округли чеони регион био је продужетак његове огромне глатке лобање и сливао се у широки спљоштени нос са вулканима од ноздрва на које му је кретала крв када би учио о Канту. И уопште, сви рецептори били су му појачане осетљивости. Није био висок него дугачак, гајио је осредњи стомак и имао је само један пар панталона које је комбиновао са, рукунасрце, врло лепим џемперима.
Родио се недалеко од Горија, Стаљиновог родног места, отац му је био политички комесар у Црвеној армији и борио се у редовима који су на крају Другог рата дошли пред Берлин. Отац је био веселе нарави и обраћао је пажњу на добро васпитање своје деце. Мајка је волела књиге и плаћала је сину часове енглеског језика после школе. Деда му се звао Платон, али опет, не треба из тога читати Мерабову предодређеност за филозофију, тако су се у то време многи звали у Русији, то је било неретко име.
Волео је да једе сира. Пробао је сиреве док је путовао по западној Европи и јео их је кад је упознао Сартра. И невероватно је како је грузијски и руски сир фаталистички мастан, а западњачки сиреви су прецизно масни и уопште, на Западу слабо има јогурта.
Кад је завршио постдипломске у Москви, 1957. радио је за режимски совјетски часопис, а онда је шест година радио у Прагу у прозападњачком часопису. Кад се вратио у Москву, није могао да набавља пиво које је волео и на које се у Европи навикао, због тога што је у Совјетском савезу социјализам лоше спроведен: систем је репресиван и тирански и у продавницама нема производа, нарочито не грешних западњачких чококлади.
То може довести до тога да се човек у себи љутне на земљу и град у који је дошао, где етикета „најслободнији човек у земљи" коју је Мерабу наденуо КГБ због његових ставова и пријатеља у иностранству, значи горко срочену претњу и наговештај о томе да посматрају шта ради. И уопште, врло је тешко усмерити љубав у таквим условима (комшије су шпијуни, велике љубави које се зову Зелма тајно емигрирају).
Мерабова предавања на Институту за филозофију била су за интелектуални свет Москве значајни догађаји и он је био један од сократовских филозофа који слабо пишу: више инјектирају мисао на живо, и себи и својим слушаоцима. Он се у званичним институцијама задржао онолико колико је успевао да не уђе у круг својих колега упрегнутих у режим. Тако се тренинг у постизању независности од сопствене културе у његовом случају састојао из тога да га је држава постепено сама деатачовала од својих институција прогањајући га са позиција које су му припадале и тако му успостављала потребну кондицију у почињању испочетка и у сукцесивним животним реинкарнацијама. Људи то обично не раде јер би могло да их убије: да се одрекну свега и кажу да све до тада није имало смисла - идем сад да отворим главу извадим мозак, оперем хладном водом, вратим, затворим, исто тако очи - извадим, оперем, вратим. Личне трансмутације у људи нису лаке. Тако се из апсолутистичког друштва које врши интелектуалну репресију јавља, као неким чудом, интелектуална емиграција у Истину као нову државу. И уопште, систем ствара филозофе који жваћу живи ђумбир: они постају отпорни на културу. Са друге стране, ствара и оне који се упрежу да прилагоде марксизам новим моментима и онда се кући напијају.
Казао је: не мисли истину да би делао истинито, већ делај да би мислио истину. Поредак света заправо није одређен пре твога делања, пре момента када нађеш у њему своје место. То је истина о томе ко си, ма колико усамљеничка била. Истина је изнад нације.
И отерали су га назад у Грузију. До тада већ није био Грузијац нити је припадао ни једној другој култури; заправо је његово стање било такво да, да је неке истините репрезентације, не би могло бити телесно.
При делиричној традиционалној грузијској гозби - супри, кркајући комад свињетине из традиционалног грузијског кинкалија, Мераб је био у стању да отвори своје срце другом срчаном удару, свестан да га је исто тако могла погодити било чија традиционална кухиња. У Грузији је говорио против растућег национализма и посебно је сметао националисти Гамсакурдији који је међутим, био народу врло симпатичан и касније постао председник.Последњих година, Мамардашвили је доста путовао и држао предавања по свету.
Умро је од трећег срчаног удара на Внуково аеродрому у Москви, док је пролазио пасошку контролу за лет у Тбилиси 1990. године. Био је толико транскултуран да је умро на не месту.

 

Atačmenti



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bocvena bocvena 11:49 13.10.2009

Moram da priznam

da ništa nisam znala o narečenom gospodinu, osim imena.
A ti ga tako ubedljivo opisa da ima da guglam da vidim šta si slagala:)

Био је толико транскултуран да је умро на не месту.

Jednom kad dodje vreme (pu,pu,pu) za rastanak, što bih volela da za mene neko ovo napiše!

Imam potpuno iracionalno divljenje prema tvom stilu pisanja.
rapunzel rapunzel 12:12 13.10.2009

Re: Moram da priznam

Мераб је био у стању да отвори своје срце другом срчаном удару

kad pišeš javno i ovako dobro, moraš da se pomiriš sa tim
da će neko da ti mazne rečenice i da se njima pravi pametan

i ja se, ko boba, divim
karalejla.superbljuh karalejla.superbljuh 14:34 13.10.2009

Re: Moram da priznam

ima da guglam da vidim šta si slagala:)

heheheee, pa u stvari šefe, ja sam napisala romantiziranu njegovu biografiju na osnovu štrckanja informacija sa guglea, ne znam ni ja o njemu mnogo, sem sa jedne strane, te transkulturne, pa sam ga predstavila kako ga zamišljam da je bio. Moram naći neku njegovu knjigu + hvala
karalejla.superbljuh karalejla.superbljuh 14:40 13.10.2009

Re: Moram da priznam

neko da ti mazne rečenice

ja ću onda da im marnjavam back
+ i hvala isto ko i za boba
mladen.mladen mladen.mladen 21:30 13.10.2009

jelousy

Imam potpuno iracionalno divljenje prema tvom stilu pisanja

a ja nemam ideju sta bih na ovo dodao ,p - ovo je mrtav-ozbiljno-uvredjeni-plez-malog-deteta
karalejla.superbljuh karalejla.superbljuh 09:24 15.10.2009

Re: jelousy

: p plez back od malog deteta munje zloćkastog
112358oo 112358oo 21:12 14.10.2009

.

na osnovu štrckanja
sa jedne strane



Мераб Мамардашвили
neku njegovu knjigu

Основные работы:

* «Формы и содержание мышления» (1968);
* «Символ и сомнение» (совместно с А. М. Пятигорским, Иерусалим, 1982);
* «Классические и неклассические идеалы рациональности» (1984);
* «Как я понимаю философию» (1990);
* «Картезианские размышления» (издано 1993).

i još po nešto (+ translate this page)

...

da se ja odmah ogradim da sam ja nešto znao o njemu, nego sam malo guglao, pa reko' da okačim. naravno da sam bio podstaknut tvojom ingenioznom kreativnom introspekcijom ,) i da se sam ispljunem, ovaj google translate je skoro pa neupotrebljiv, još će ispasti da je dekart meditirao (размышления).
karalejla.superbljuh karalejla.superbljuh 10:05 15.10.2009

Re: .

Hvaalala Veliki broje! Probaću da štrckam iz prevoda. Registrovala sam se na onaj sajt o njemu, ali čim se ulogujem, nema prevod strane, a i da ima..bljuh bi bio. Da mi je da umem ruski sada .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana