TO EU OR NOT TO EU THIS IS AN ISSUE NOW

Jelena Milić RSS / 05.11.2007. u 15:34

 

U  današnjem Blicu naišla sam na  tekst Političke stranke u Srbiji koče reforme o predstojećem  izveštaju Evropske komisije o strategiji proširivanja, koji je pripremljen za Savet ministara EU i Evropski parlament, a koji će u Beogradu biti uskoro predstavljen.

U njemu Komisija ističe da su pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju pokazali da „Srbija raspolaže kapacitetom državne uprave za napredak ka EU“ i da „može dobro da sprovede budući SSP, ako se taj kapacitet valjano iskoristi“. Navedeno je da je u maju sastavljena reformska srpska vlada u svom programu stavila naglasak na evropsku integraciju, „ali su rezultati ostali polovični“. Vlada u Beogradu je, kako je navedeno, ostvarila povoljne rezultate u saradnji s Haškim sudom, što je omogućilo obnovu pregovora o pridruživanju sa EU ali, potpisivanje tog sporazuma je uslovljeno „ispunjavanjem međunarodne obaveze o punoj saradnji s Tribunalom u Hagu“. Evropska komisija smatra da Srbija mora da usvoji zakon o strancima kako bi se od nove godine mogao sprovesti sporazum o viznim olakšicama i readmisiji sa EU.
„Zakon o strancima još nije usvojen. Bilo je nekih poboljšanja u kontroli granica, uključujući prenošenje nadzora državne granice sa srpske vojske na Ministarstvo unutrašnjih poslova.Dalji napori su nužni za razvoj integrisanog upravljanja granicama“, piše u analizi. Borba protiv organizovanog kriminala i pored presude za vinovnike ubistva bivšeg premijera Zorana Đinđića, predstavlja ozbiljan problem za Srbiju, smatraju u ovoj međunarodnoj instituciji. Reforma pravosuđa, što je jedan od prioriteta partnerstva, „kasni a na nove zakone se još čeka“, ocenjuje se u izveštaju.(bold JM)

        Kao što smatram bitnim činjenicu da je usovjen Reformski sporazum, i čudnim to što je on u našoj široj javnosti, a pogoovu  među političkim pro EU opcijama,  prošao  bez velikog interesovanja, tako mi se čini da će i najavljeni izveštaj proći bez, pre svega,  adekvatne političke reakcije.  Medijska će se svesti na izjave par funkcionera, njihovih savetnika i “usual suspects” komentatora. Bilo koji skup da neka od NGO napravi tim povodom, u medijima ćemo videti samo izjave zvaničnika date  na otvaranju o dnevnim pitanjima koja uopšte ne moraju da imaju veze sa temom. Tako je bilo i  sa zanimljivim i korisnim skupo koji je Beogradski fond za političku izuzetnost organizovao sa Kancelarijom za pridruživanje EU, koja se sa razlogom hvali i u novom izveštaju EK.  Jovan Teokarević izneo je, tom prilikom, još jednu bitnu stvar o prirodi samog Reformskog sporazuma.  On ne  samo da EU omogućuje da brže donosi odluke, o čemu sam ovde već pisala, već joj omogućava da to od sada čini i sa brojem čalnova većim od trideset, što je odličan vest za sve zemlje aspirante sa Zapadnog Blakana.

       Izneću ovde jaden sasvim ličan utisak i volela bih da budem demantovana. Osim ubeđenja  da  mediji ne prenose kako treba skupove ( bar one koji se održavaju u Beogradu i za koje ja znam),  na kojima se govori o vanjskopolitičkoj orijentaciji zemlje ili o saradnji Srbije sa EU, čini mi se i da na njima nema uvek i onih koji bi po prirodi stvari trebalo da budu. Ne znam da li je problem lične ili organizacione prirode ili jednostavno previd neke od strana, ali mi se čini čudnim da na takvim skupovima ne bude i onih iz opozicije  koji se svojim političkim zalaganjem ističu kao zagovornici Srbije  ne samo u evropskim već i u evroatlantskim strukturama. Kao što mi se čini da nema osvrta tih političkih elita toliko na rad spomenutih struktura iz državne administracije, a koje se hvale u izveštaju Komisije. Ne znam koliki je stepen i oblik saradnje, ali sam  ubeđena da bi on morao da postoji i da bude, ako postoji, vidljiviji. Bio bi to dobar znak da u budućim smenama vlasti ili prekompozicijama iste ne bi bez razloga otidlazili  oni koji  dobro  znaju kako država treba da pregovara sa EU. Što uopšte ne isključuje dijalog EU struktura i sa ostalim segmentima u društvu, ali treba ipak imati na umu da državna administracija ima ogromnu i nezamenljivu ulogu u formalizovanju političkih aspiracija pridrživanja.

              Bez ove komponente,  bez povećanog interesovanja za rad postojećih struktira oko evropskih  integracija i bez više  vlasitih javnih osvrta na ta dešavanja svaka kritika vlasti od strane opozicije da joj se zatire sloboda delovanja  i nije  utemlejena. Razmišljanje o  uličnom  buntu u Srbiji 2007, iako možda tek nostalgija o “dobrim starim danima” čine se malo prevaziđenima  ako ne i kao paravan za vlastito dublje neprofilisanje  u toj oblasti.        

Hteli mi to ili ne, bilo za to vreme ili ne, u Srbiji se nametnula debata ne samo o članstvu u NATO već i u EU. Tomislav Nikolić se prvo deklarisao kao evroskeptik, a sinoć je reako da on nema ništa protiv EU ali da nas neće EU, takva gramziva, srbofobična, etc,etc…kakv radiklani zaokret! Bez obzira što mnogi sa razlogom upozoravaju  da je politika DS i DSS i G17+ oko Kosova identična, a pro EU minsitri se i time hvale, predstojeći predsednički izbori biće dobra prilika da se istinski provere evropske agende svih relevantnih igrača. Ona je kod nas često i pogrešno  suviše poistovećena ili oportuno namerno pogrešno  odvojena od evroatlantske komponente. 

 

 LDP više ne bi smeo da je pakuje   u frazu modernizacije Srbije ili saradnje sa Hagom, već joj mora dodati  i na sadržini, ako ništa drugo u obliku promovisanja potrebe da se što pre uradi ono što Komisija ističe kao prioritetno. ( Indikativno je da neko ko je u stanju da sproverde tako dobru izbornu kamapnju nije, i pored svih loših okolnosti, u stanju da u širu javnu raspravu uvede svoj predlog zakona protiv diskriminacije, dugo čekani i jako bitan i sa stanovišta pridruživanja EU jer je bio jedna od uslova i iz prošlog ugovora sa EK o evropskom partnerstvu, već se debata umesto toga okrenula na lično-ne-stručni obračun sa irelelvantnim Antonićem.)        

               Kada je u pitanju DS kandidat, obaveza je čini se još i veća. Uz podršku G17+ i sa još jednim pro EU kandidatom u trci, upravo je na DS istorijska obaveza da tokom predsedničke kampanje jasnije objasni srpskim biračima šta je potrebno još učiniti da bi se nastavilo sa pridruživanjem EU, ne toliko licitiranjem rokova, ili isticanjem ekonomskih koristi od članstva, već jasnijim stavom i prema evropskim vrednostima na kojma EU počiva i kursu zajedničke evropske spoljne i bezbednosne politike, i Srbije u tome. ( Ovde im u prilog idu vrlo socijaldemokratse odredbe iz novog Sporazuma, ako to DS biračima još uopšte nešto znači, i ako su DS lideri to uopšte uočili. Javnosti nisu predočili.)  

            Nije više u pitanju ko ima više ili manje energije, ko je više ili manje korumpiran, ko je koga više ili manje izneverio u nedavnoj prošlosti, već jednostavno gde ko i kako  vidi Srbiju za par godina. Odnos prema  regionalnoj saradnji, bez obzira na ishod statusa Kosova i prema EU pridruživanju morale bi biti okosnice pro EU kandidata, a ne samo Kosovo ili Kosovo  kao prva tema, a sve ostalo od drugorazrednog-i uslovljenog-značaja.        

                        Bude li podška Tadiću od DSS uslovljena tipa za EU ako to ne ugrožava to i to, što ćemo prosuditi zajedno sa radikalima i sps, etc, etc….i ako je Tadić prihvati, to jest ako počne sa žvakom, jesam ja majke mi za EU čim EU ispuni to i to, i mane se silovanja međunarodnog prava i striktno se drži poštovanja toga i toga, propustićemo istorijsku šansu da se Srbija konačno jasno podeli na pro reformsku i pro EU i na ne EU narodnjačku eventulano  pro Rusku . Ne u smislu poslovne saradnje, tu je dovoljno da se ima ravnopravan status, pa neka bolji pobedi,  već u smislu povezivanja svoje spoljne politike sa striktno ruskim interesima, koji ma kako legitimni sa njihovog stanovišta, ili objektivno  kratkoročno primamljivi i za Srbiju, mogu biti vrlo štetni za dalju demokratizaciju Srbije, i korištenje jedinstvene prilike koju  regionalna saradnja i proširenje EU nudi.         

 Ne znam šta o tome misle Milka Forcan i Co ali sam ubeđena da direktno izabrani predsednik sa jasnom EU agendom itekako doprineo  povoljnom brendiranju Srbije –makar u zapadnom političkom svetu. Njegova pobeda bila bi i znak da bi se posle novih izbora mogla formirati i nova pro-EU vlada u slučaju da parlamentarna većina počne sa opstrukcijom evropske agende.

 



Komentari (43)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blackbox blackbox 16:10 05.11.2007

Političke stranke koče reformu"

Naše političke stranke postaju sve više sitnošićatdžijske interesne grupe, čija rukovodstva se ponašaju kao grupe za pritisak. Stranka je firma koja treba da donese partijskim vrhuškama profit, da ostanu na političkoj sceni, raspodele UO i poslanička mesta.
Zato igraju na kartu jeftinih poena kod, prilično neobrazovanog i socijalno iscrpljenog biračkog tela,i demagogijom se bore za glasove.
EU ne spada u jeftinu demagogiju i zato opada interesovanje i podrška a ni partije to iskreno ne protežiraju.
Kosovo i dalje ostaje ključna patriotska tema, sada su uveli i Republiku Srpsku u opticaj, tako da, nažalost, proevropske snage imaju sve suženiji prostor, a sa svih strana ih dezavuišu.
Setimo se onog slogana "Život ne može da čeka ", pa ako je tako onda ne može ni zbog Kosova da čeka.
Od strane EU već smo prepoznati po pojačanoj nacionalističkoj retorici. Kvarenje odnosa sa susedima, uključujući i stav prema Igmanskoj inicijativi, ne govori potvrdno o našoj evropskoj orjentaciji, naprotiv.
Bojim se da će Kosovo biti ključna tema i predsedničkih izbora, dakle moraće se na račun EU voditi računa da ne dobije epitet izdajnika.
Lepo vi kažete da bi se trebalo takmičiti između reformske i konzervativne, ali bojim se da u Srbiji tako jasna distinkcija nije moguća, a da ne rizikuje da izgubi.
Inače, preporuka za tekst.
Jelena Milić Jelena Milić 16:17 05.11.2007

Re: Političke stranke koče reformu"

pre svega, izvinjavam se, uopste ne znam zasto se tekst ne prelomi sa proredima kod pasusa.

i ja se plasim da ce izbori biti oko rs i kosova sa jedne, i prazne price o modernizaciji sa druge
milosib milosib 16:20 05.11.2007

Re: Političke stranke koče reformu"

Ovo za stranke je u principu OK. Imaju dve stvari u vasem komentaru koje jednostavno nisu tacne.
Prvo je da je Srbija uvela Republiku Srpsku u igru. Ovde se do Lajcakovih najnovijih mera striktno vodilo racuna da neko ne pomene eventualno RS u kontekstu resavanja pitanja KiM, sa samo pojedinacnim marginalizovanim istupima u tom smislu.
Druga je da bih ja jako voleo da vidim retoriku Spanije ili Francuske kada bi otcepljenje najavile Baskija ili Korzika, npr. u vidu referenduma ili da USA obecaju nezavisnost tim narodima.
doktorka doktorka 17:04 05.11.2007

Iz vasih tekstova,

u poslednje vreme, primecujem da za ovo sto nam se desava , podjednako optuzujete i opoziciju i vlast.
ne slazem se sa vama , jer za stanje u kojem se nalazi nasa zemlja ,iskljucivo je kriva ova vlast i gradjani koji su joj ukazali poverenje.
inace , zaista treba biti ovca pa opet poverovati tadicu da ce ispuniti svoja predizborna obecanja.
Jelena Milić Jelena Milić 17:10 05.11.2007

Re: Iz vasih tekstova,

ne bih se slozila sa ocenom koga i koliko optuzujem, no dobro subjektivna stvar.

kad je opzicija reformska u pitanju, pre svega upozoravma na neke stvari koje mi se cine lako ispravljivim ili ostvarljivim a koje bi dosta doprinele i njima i nama ( biracima) u naporima da priblizmo zemlju eu i nato

takodje, pokusavam da kazem da je mozda bolje da se prvo posvetimo ulasku u eu a onda isterivanju svh pravdi .

ujedno, odgovor i pidoli, naravno da je bitno i ko uje korumpiran, a i vama, ali mi se cini da bi i sistemski to pitanje bilo najseobuhvatnije reseno ulaskom u eu, kao i da bi to bila najveca kazna onima koji u stvari eu ne zele, vec kao zele al pod njihovim uslovima!
doktorka doktorka 17:17 05.11.2007

Re: Iz vasih tekstova,

Jelena Milić
ne bih se slozila sa ocenom koga i koliko optuzujem, no dobro subjektivna stvar. kad je opzicija reformska u pitanju, pre svega upozoravma na neke stvari koje mi se cine lako ispravljivim ili ostvarljivim a koje bi dosta doprinele i njima i nama ( biracima) u naporima da priblizmo zemlju eu i natotakodje, pokusavam da kazem da je mozda bolje da se prvo posvetimo ulasku u eu a onda isterivanju svh pravdi . ujedno, odgovor i pidoli, naravno da je bitno i ko uje korumpiran, a i vama, ali mi se cini da bi i sistemski to pitanje bilo najseobuhvatnije reseno ulaskom u eu, kao i da bi to bila najveca kazna onima koji u stvari eu ne zele, vec kao zele al pod njihovim uslovima!


Mislite da se moze uci u nju dok se pitanje Kosova ne resi , i ratni zlocinci ne nadju u Hagu?
pidola pidola 17:20 05.11.2007

Re: Iz vasih tekstova,


zaista treba biti ovca pa opet poverovati tadicu da ce ispuniti svoja predizborna obecanja.

hm,nista lakse od toga.
kada krene da se ponavlja jedna ista prica hiljadu puta i to sa svih strana,na to jos kada se doda plasenje sa nikolicem,obecanja nisu ni bitna,zaboravljaju se brzo.ko je jos lud pa da ih i ispunjava.
blackbox blackbox 19:25 05.11.2007

Re: Političke stranke koče reformu"

Ovo za stranke je u principu OK. Imaju dve stvari u vasem komentaru koje jednostavno nisu tacne.
Prvo je da je Srbija uvela Republiku Srpsku u igru. Ovde se do Lajcakovih najnovijih mera striktno vodilo racuna da neko ne pomene eventualno RS u kontekstu resavanja pitanja KiM, sa samo pojedinacnim marginalizovanim istupima u tom smislu.

Možda niste pratili ali i Lajčakovih mera to su pominjali mnogo puta Samardžić, Simić, Koštunica i drugi njegovi ministri.
Lajčakove mere su samo iskorišćene kao povod, ali poenta je u tome da se traže razlozi za odlaganje rešavanja ključnih ekonomskih i razvojnih problema u zemlji.
pidola pidola 16:49 05.11.2007

...


Nije više u pitanju ko ima više ili manje energije, ko je više ili manje korumpiran, ko je koga više ili manje izneverio u nedavnoj prošlosti, već jednostavno gde ko i kako vidi Srbiju za par godina.

itekako je bitno ko ima vise ili manje energije,itekako je vazno ko je vise ili manje korumpiran.
sa tim "manama" srbija dalje nego sto trenutno jeste,ne moze da ide.
moze,al samo da pada i pada.
ova politika sa ovim ljudima koji je kreiraju,nije za evropu,zato sto je ovo stanje koje njima odgovara.
red,zakon,postenje,normalna drzava,pa to je rak rana.
ne mogu politicke stranke da kazu mi jesmo za evropu,a nemaju ni energije ni zelje.
ne mogu da kazu,hej mi hocemo da budemo deo evrope,ali ako moze sa korupcijom,navikli smo,deo nas je,toliko nam je draga.

prva i osnovna stvar koju ne znaju,namerno tako plasiraju,
kazu mi smo za eu,mi hocemo u evropu,al eto moramo da ispunimo neke uslove,traze od nas.
eh,ta evropa,sta se oni petljaju,sta njih briga sto mi lose zivimo.
ne,niko ne trazi,ja necu u eu sa ovakvom drzavom.
mi treba da napravimo normalnu,zdravu drzavu,zbog nas samih.
da budemo razvijeni i ekonomski i u svakom smislu,to je eu,a ne da li cemo biti njen deo ili ne,to samo dolazi.

mi deo evrope mozemo da budemo jedino pojedinacno,da svi pobegnemo iz "nase" drzave,
posto je to izgleda lakse nego promeniti politiku.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:02 05.11.2007

Ja bih samo

da iskoristim priliku i da ponovim 56.895 put da Srbija u Sloveniji još nema ambasadora, a Slovenija 1.1.2008. ulazi u šengen i počinje polugodišnje predsedavanje EU. Slovenačko predsedavanje EU bi trebalo da bude jedan od prioriteta srpske vlade, jer Slovenija je odavno najavila da će jedan od prioriteta njenog predsedavanja biti dalje širenje EU na Zapadni Balkan (dok, recimo trenutno predsedavajuća Portugalija takav prioritet nema). Uz to je najverovatnije i da će potpisivanje SAS-a (uz to i da je izvestilac o napretku Srbije po tom planu iz Slovenije) upasti u slovenačko predsedavanje, kao i da će Slovenija u nasleđenoj agendi dobiti i pitanje Kosova. O daljim viznim olakšicama da ne govorimo...i time će se baviti.
Već sada, pre svega na spoljnopolitičkom planu, Slovenija finišira svoje pripreme za predsedavanje, a mi ne samo da nemamo ambasadora u Ljubljani, nego nemamo ni diplomatsku ekipu, dovoljno veliku i dovoljno osposobljenu da se spremi za slovenačko predsedavanje, u kome je očito da će Slovenija, u okviru svojih prioriteta, baviti pitanjima koja se tiču srpske unutrašnje i spoljne politike.
Da ne govorimo o tome kakav signal daje Srbija, ne samo budućoj predsedavajućoj Sloveniji, već i samoj EU...jedan od prioriteta nam je, kao, priključenje EU, a ni ambasadora, ni potrebnu diplomatsku ekipu, nemamo u Sloveniji.
Ja tol'ko...
Jelena Milić Jelena Milić 17:12 05.11.2007

Re: Ja bih samo

pliz i 56.896. put ako treba, i daljeeeee

ja ne vidim drugi nacin osim upornog ukazivanja,.....

i to sa slovenackim predsedavanjem i nasom pripremom za to je jedna od stvari koje bi reformska opozicija trebala cesce da ponavlja takodje
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 17:13 05.11.2007

Mladen Delić ponovo viče

Srbija u Sloveniji još nema ambasadora,


Da li je ovo moguće? Joj, joj, joooooj, dragi gledaoci!
Kako bih voleo da čujem objašnjenje za ovo? Možda naš mladi TEORIJSKI FIZIČAR ima neko tuc-muc-kvark-Njutn objašnjenje?!
Ja sam se nešto navrzao na junošu.
A mislim d bi naslov teksta u Blicu isto zvučao ali bi bio tačniji ovako: Reforme koče političke stranke u Srbiji
dragan7557 dragan7557 17:25 05.11.2007

Re: Ja bih samo

da iskoristim priliku i da ponovim 56.895 put da Srbija u Sloveniji još nema ambasadora,


A. ja bih da srpski penzioneri ne dobijaju još ni prebijen tolar za svoj rad u Sloveniji 156.896
a Srbija, ama baš ništa Valjda se čeka na kraj 1389 pa onda 500 g. pod demokratima.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:37 05.11.2007

Draga Jelena,

ja sam se dogovoreno, navrzla kao smrt na babu, svaki svoj izveštaj iz Slo, završavam gore napisanim, mada malo kraćim, refrenom...računjam, valjda će pomoći ili bar neće posle neko moći da kaže "Nismo znali...".

Dragane, koliko čujem, konačno će početi priča o socijalnom osiguranju...za koju pre svega treba pripitati našu stranu. Ako ni zbog čega drugog, ono zato, što nije dovoljno mrdala na tu temu, jerbo nije za očekivati da će neko da te vuče za rukav da ti da pare.

Kralju, junoša je tu priču nasledio. Nije se ni Vuk setio Slovenije na tu temu...ne samo predsedavanja, nego i ovih, drugih, pomenutih priča.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 22:40 05.11.2007

Re: Draga Jelena,

ja sam se dogovoreno, navrzla kao smrt na babu, svaki svoj izveštaj iz Slo, završavam gore napisanim, mada malo kraćim, refrenom...računjam, valjda će pomoći ili bar neće posle neko moći da kaže "Nismo znali...".

možda da u obzir uzmeš opciju: izaberi pismo?
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:13 05.11.2007

Snežana,

ne pratim te...pismo?
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 23:15 05.11.2007

Re: Snežana,

pa radi lakšeg čitanja
разумеш?
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:29 05.11.2007

Ovako mi je

bolje, kolektivnije, čita više ljudi
Mada bih mogla da probam sa crtanjem...
s56a s56a 02:06 06.11.2007

Re: Ovako mi je

Gazdarice, ja ponavljam tvoju kandidaturu za upraznjeno mesto YU Ambasadora! Nema smisla, da se vracas u KG mada ima dobru "Biblioteku" (privatnu kafanu sa pecenom prasetinom .
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:04 06.11.2007

Re: Mladen Delić ponovo viče i objašnjava

Reforme koče političke stranke u Srbiji

Reforme=SUBJEKT, Političke stranke =OBJEKT. Dakle naše "velike" političke stranke bi bile ukočene i marginalizovane ako se krene sa reformama.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:56 06.11.2007

Fala S56a,

ali na to mesto će konačno, a nadajmo se što pre, valjda već jednom, akobogdaisrećajunačka, doći Predrag Filipov.
s56a s56a 12:09 06.11.2007

Re: Fala S56a,

Nije lako doci iz BG u LJ! Meni je u nedelju uzelo 12 sati. Uglavnom zbog Zadusnica...

BTW Skupstinska TV me odusevila sa Vjericom Radeta. EU profil, bre, sve sa pljeskavice...
49 41 49 41 00:00 07.11.2007

Re: Ja bih samo

Jelica Greganović
da iskoristim priliku i da ponovim 56.895 put da Srbija u Sloveniji još nema ambasadora, a Slovenija 1.1.2008. ulazi u šengen i ...
Da ne govorimo o tome kakav signal daje Srbija, ne samo budućoj predsedavajućoj Sloveniji, već i samoj EU...jedan od prioriteta nam je, kao, priključenje EU, a ni ambasadora, ni potrebnu diplomatsku ekipu, nemamo u Sloveniji.Ja tol'ko...


Posto na Dedinju imamo Princeve, Princeze, Prestolonaslednike i OSTALE
Na Taboru u Ljubljani imamo sve to; ali nemamo Ambasadora u Slo.

Predlazem u Ime PRAKTICNOSTI ( mozda ne toliko TAKTICNOSTI-diplomatske);
da Jelica Greganovic bude;
Ambasador Srbije u Slo.

Imamo svu prestolonaslednicku svitu u Ljubljani, Lokaciju na Taboru i Jelicinu- prodornost, agresivnost, vibrantnost..
Treba nam ambasador Ambasador-za RESAVANJE zaostalih-nenacetih problemau ne u "rukavicama"; takvih ima dovoljno sirom nam bratske i diljem Evrope DOVOLJNO!

P.S.
Jel' moze G-djo Ambasadorko moja DEVIZNA ustedjevina iz Ljubljanske Banke; ponovo nazad u moj DZEP?
Meni se ne da da se bakcem suksecijama, Strazburom, Sarajevskim i Slovenackim Vladama.
PRACTICAL to TACTICAL!

semele semele 18:00 05.11.2007

hongkongizacija srbije

Jelena, kad kažete "prazne price o modernizaciji", kakvu modernizaciju vi očekujete?
Goran Nikolić Goran Nikolić 10:59 06.11.2007

EU i Tadic

imate moju preporuku
i skoro da bih sve pospisao
ali....
mislim da greshite
kada insistirate na
fokalnim tackama
kampanje Tadica

naime, potpuno je nesuvislo
kada imate vrlo jakog protivkandidata
u liku Tome Nikolica
koristiti kampanju za promovisanje vrednosti
(koje meni uopste nisu sporne)
Tadic mora da dobije izbore
i tu je kljuc.
bojim se da bi sa vashom retorikom
on izgubio izbore,
ali bi korisna stvar jedino bila to
sto bi vecem broju ljudi u Srbiji
bilo jasno sta je EU

sto se tiche te nove izjave
Tomine
ja je snazno podrzavam
kao i poteze Maje Gojkovic,
svako ko se promeni
a ima politicku tezinu
Srbiji je dobrodoshao,
(ako se stvarno promeni),
jer nema se vremena..........
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:10 06.11.2007

Zapljunula

sam se i danas

Širenje Šengena 21. decembra
6. novembar 2007. | 12:39 | Izvor: B92
Brisel -- Predsedništvo Evropske komisije odlučilo da će se šengenska zona biti proširena 21. decembra.

Portugalsko predsedništvo Evropske unije saopštilo je da su svi izveštaji država, kandidatkinja za šengensku zonu, pozitivni i da pomenute države ispunjavaju sve potrebne uslove za ukidanje nadzora nad granicama koje ih dele od ostalih zemalja šengenske zone.

Zbog toga je odlučeno da do širenja šengenskog sistema, na devet novih članica EU, dođe u noći između 20. i 21. decembra, odnosno minut posle ponoći 21. decembra. Konačna odluka o širenju biće doneta početkom decembra, a u četvrtak se u Briselu očekuje da ministri unutrašnjih poslova EU potvrde izveštaj o ispunjavanju uslova za ulazak u šengensku zonu.

Tako će devet novih članica, koje su u EU ušle 2004, sem Kipra, ukinuti nadzor nad kopnenim i morskim unutrašnjim granicama koje ih dele od EU, a marta iduće godine će taj nadzor biti ukinut i nad vazdušnim granicama. Povodom širenja šengenskog sistema, očekuje se niz istovremenih proslava, širom EU.

Kako saznaje portal 24ur.com, proslavi koja će biti održana na italijansko-slovenačkoj granici, 22. decembra, očekuje se prisustvo premijera predsedavajuće EU, Portugala, Hozea Sokrateša.

Slovenija će, sa osam članica EU, ući u šengensku zonu, a 1. januara 2008. preuzeće od Portugala polugodišnje predsedavanje EU. Uprkos tome da će se Slovenija, tokom svog predsedavanja EU, prioritetno baviti pitanjima koja se tiču unutrašnje i spoljne politike Srbije, a to su širenje EU na Zapadni Balkan, pitanje Kosova, viznih olakšica i potpisivanje sporazuma EU i Srbije, Srbija u Sloveniji još nema ambasadora.

s56a s56a 19:56 06.11.2007

Re: Zapljunula

Slabo ce Schengen olaksice pomagati za vreme katolickog Bozica jer je ove nedelje za Dan Mrtvih bila 5 km kolona kod mosta na Cesmi - 50 km ispred Zagreba, 10 km kolona na naplatnoj rampi, 3 km kolona na granici u Bregani i jos 3 km iza Novog Mesta. Malo optimizma za Srbiju naravno nece skoditi.
nenad73 nenad73 16:08 06.11.2007

Ulaz u EU

Sramno je to shto su DB i stara haska pricha dalje na tapetu bilo kakvih bilaterlanih satanaka zvanicnika srbije i raznoranih depesha i komesara Evropske Unije. Ali isto tako je zalosno i josh tuznije shto se posteni gradjani Srbije ovde i u svetu maltretiraju i sikaniraju po raznoraznim ambasadama i konzularnim predstavnishtvima u Holandiji, Frnacuskoj, Nemackoj, Americi itd. Za to nema nikakvog osnova. Podsetio bih slusahoce i blogere da su hrvatski drzavljani za vreme fasitoidne, ako ne i fasiticke vlade Franje Tudjmana, slobodno putovali po Evropi bez ikakvih prepreki i bez ikakvih viza. U to vreme svi Hrvatski ratni zlochinci (a ima ih i vihse nego na haskim optuznicima iz ovog i proshlih ratova) su slobodno i javno setali u sred bela dana po trgovima sirom Kroacije.
S pravom se moze uzeti u obzir ono shto Tomislav NIkolich kaze 'nece nas'; jer da nije tako slobodni gradjani ove zemlje bi bili i slobodni gradjani Evrope. A to nisu. Dakle iako nisam pobornik svevisnje vizije SR Stranke pogotvu shto svi znamo njihovu alavu kontradiktornu demagogiju od Kosova do S. Radikalnog Geografskog Zavoda,
EU je stvorila argument i dobru izbornu reklamu za sve Nikoliceve izjave. Zapravo Holandija, Britanija, Danska i donekle Francuska i iskreno ne zele Srbiju u svom savezcu barem narednih desetak godina. Sve je zapravo licemerje i farsa. U vezi proklamovane kritike vlade i srpskog drzavnog sistema ono je sasvim zasluzeno i na mestu. Medjutim nema diferencijacije u politici EU izmedju gradjana Srbije i rada vlade. Mislim da su to dva razlicita pojma, jer po istom principu ja bih mogao da kazem da su francuzi fashisti i ksenofobi jer su u ogromnom broju izabrali Le Pena kao jednog od predsednickih kandidata. A to shto ce da vam nude vizu uz novchane olaksice ili shto bi narod rekao za djabe je josh veche licemerje ako ne i nastavak kolektivnog samaranja.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:16 06.11.2007

E, al' si naš'o koga

ćeš da citiraš...bolje bi bilo da on i njegova stranka kažu koliko su oni zaslužni za to "neće nas".
t t 17:21 06.11.2007

EngRish

Ja nikako ne razumem zašto vi konstantno koristite taj rogobatni engleski u svojim tekstovima. Niti živite ovde u Engleskoj niti znate (očigledno) engleski dovoljno da bi se njime javno služili. Na kraju to ispadne smešno i mene, a verovatno i druge posetioce, odbija od čitanja vaših tekstova.

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:47 06.11.2007

Povodom današnjih

izveštaja u Briselu, izvestilac Evropskog parlamenta za napredak Srbije, slovenački poslanik, Jelko Kacin je saopštio:

"Komisija ima pravo kada konstatuje da je srpska vlada posle poslednjih izbora napravila očiti napredak na brojnim područjima, zato nudi Srbiji kako političku, tako i finansijsku podršku. Istovremeno, mora srpska vlada još više pažnje da posveti unutrašnjim reformama, posebno borbi protiv organizovanom kriminalu i poštovanju vladavine prava. Posebno je važno da Srbija mora da pokaže konkretne rezultate u saradnji sa haškim sudom.Žalim što u slučajevima mnogih ključnih problema i dalje preovlađuje nacionalistička retorika. To ometa demokratski razvoj Srbije. Primetan je napredak na području ljudskih prava i prava manjina, više zauzetosti bi srpski lideri morali da pokažu u raskrivanju ratnih zločina i srpske nedavne istorije i da sa time upoznaju i državljane. I konačno, ubeđen sam da je potrebno napraviti nove korake za potpuno ukidanje viza, kako za Srbiju, tako i za njoj susedne države.
Odluka komesara Olija Rena da, na osnovu poslednje ocene Karle Del Ponte, parafira SAS je dokaz podrške Evropske komisije i svih institucija EU demokratskim snagama u Srbiji, da se na svom evropskom putu brže dokažu, kako kod kuće, tako i u inostranstvu.Od parafiranja do potpisa je još dug put, koji srpska strana može da obavi jako brzo, ako se dokaže konkretnim aktivnostima u punoj saradnji sa haškim sudom Napredovanje Srbije temelji na međusobnom razumevanju i poverenju, ali mu je potrebna potvrda činjenjima koja bi odjeknula.
Često sam do sada ponavljao, ponavljam i ovaj put, Srbija je dovoljno velika da može mnogo više, no što je sebi, svojim susedima i EU pokazala do sada."

Boldovala ja...da l' sam pomenula da Srbija u Sloveniji još nema ambasadora?

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:35 06.11.2007

Prezir, lambada, blokada

da l' sam pomenula da Srbija u Sloveniji još nema ambasadora?

Nisi pomenula, pomeni ponovo)
Svaki tekst započni sa tom rečenicom, molim te!
Ako MALI čita valjda će da mu dođe u glavu. Ili o tome odlučuje VELIKI?
A da li vi imate ikakvo logično objašnjenje zašto nemamo ambasadora U Sl?
Da li to naša vlada prezire Sloveniju?
sentinel26 sentinel26 20:40 06.11.2007

Povodom ... ambasadora.

Jelica Greganović
Boldovala ja...da l' sam pomenula da Srbija u Sloveniji još nema ambasadora?

I ja se pridružujem prijedlogu da vi budete ambasador u Sloveniji, jer ovi predfloženi kandidat (koji jnikako da krene) nije bolji kandidat od vas, niti će koristiti ni ovoliko koliko vi činite sada.
A ne vjerujem da dotični znade slovenački jezik.

Srbija čeka (10.decembar) da vidi hoće li Slovenija priznato Kosovo, pa da ne šilje ambasadora dok ne dodju "na kolenima da mole...".

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:20 06.11.2007

Baš ti fala :)

Ponuđen k'o počašćen.



Ali, pravo da ti kažem, meni se više sviđa da služim javnosti-vama, no vlasti.
49 41 49 41 00:08 07.11.2007

Re: Povodom današnjih

Jelica Greganović
izveštaja u Briselu, izvestilac Evropskog parlamenta za napredak Srbije, slovenački poslanik, Jelko Kacin je saopštio:"Komisija ima pravo kada konstatuje da je srpska vlada posle poslednjih izbora napravila očiti napredak na brojnim područjima, zato nudi Srbiji kako političku, tako i finansijsku podršku. Istovremeno, mora srpska vlada još više pažnje da posveti unutrašnjim reformama, posebno borbi protiv organizovanom kriminalu i poštovanju vladavine prava. Posebno je važno da Srbija mora da pokaže konkretne rezultate u saradnji sa haškim sudom.Žalim što u slučajevima mnogih ključnih problema i dalje preovlađuje nacionalistička retorika. To ometa demokratski razvoj Srbije. Primetan je napredak na području ljudskih prava i prava manjina, više zauzetosti bi srpski lideri morali da pokažu u raskrivanju ratnih zločina i srpske nedavne istorije i da sa time upoznaju i državljane. I konačno, ubeđen sam da je potrebno napraviti nove korake za potpuno ukidanje viza, kako za Srbiju, tako i za njoj susedne države.Odluka komesara Olija Rena da, na osnovu poslednje ocene Karle Del Ponte, parafira SAS je dokaz podrške Evropske komisije i svih institucija EU demokratskim snagama u Srbiji, da se na svom evropskom putu brže dokažu, kako kod kuće, tako i u inostranstvu.Od parafiranja do potpisa je još dug put, koji srpska strana može da obavi jako brzo, ako se dokaže konkretnim aktivnostima u punoj saradnji sa haškim sudom Napredovanje Srbije temelji na međusobnom razumevanju i poverenju, ali mu je potrebna potvrda činjenjima koja bi odjeknula.Često sam do sada ponavljao, ponavljam i ovaj put, Srbija je dovoljno velika da može mnogo više, no što je sebi, svojim susedima i EU pokazala do sada."Boldovala ja...da l' sam pomenula da Srbija u Sloveniji još nema ambasadora?


Upravo sam procitao na B92 da u Briselu nemaju vec dugo vladu?!? NAsi trce u Brisel po savete- kolalicione partnere vlade ili nesto trece?!?
49 41 49 41 00:23 07.11.2007

Re: Povodom ... ambasadora.

sentinel26

Jelica GreganovićBoldovala ja...da l' sam pomenula da Srbija u Sloveniji još nema ambasadora? I ja se pridružujem prijedlogu da vi budete ambasador u Sloveniji, jer ovi predfloženi kandidat (koji jnikako da krene) nije bolji kandidat od vas, niti će koristiti ni ovoliko koliko vi činite sada.A ne vjerujem da dotični znade slovenački jezik.Srbija čeka (10.decembar) da vidi hoće li Slovenija priznato Kosovo, pa da ne šilje ambasadora dok ne dodju "na kolenima da mole...".


PRACTICAL to TACTICAL!

Mog dedu IZABRASE za prvog Srpskom Predsednika Opstine 1922. (posle Tuskog VAKTA) OVAKO: banuse mu u kucu navece 10-ljudi. Poplasise mi majku koja je jos bila Beba i REKOSE mu:
..., ovako- dogovarasmo se svi u gradu medjusobno. Nas 10-tak je DOSLO da ti saopstimo sta se izdogovarasmo- "Ti ces BITI NAS PREDSENIK OPSTINE!" I, tako bi.
49 41 49 41 00:38 07.11.2007

Re: Baš ti fala :)

Jelica Greganović
Ponuđen k'o počašćen.Ali, pravo da ti kažem, meni se više sviđa da služim javnosti-vama, no vlasti.


Malog usvajam sa SLIKE O'MA- za sva vremena! Sluzicemo jedan drugog bez zavisti!

Jedan moj stari prijatelj- dosta stariji od mene; sudija Vrhovnog Suda BiH (bivsi), Prof. Pravnog fakulteta u Mostaru i Redovni Prof. Pravnog Fakulteta u Rijeci -sve bivsi-sada u PENZIJI rece mi davno:
"Pravi intelektualac, mora biti UVEK opozicija VLASTI"!- tacno Petre! Potvrdih tada i sada.

Jelicu za Ambasadora!

nenad73 nenad73 22:03 06.11.2007

Toma Grobar

Znash Jelice taj neko' je dobio 38% od moguchih 78% glasacha koje nije mrzelo da izadju na izbore. Prema tome on se veoma rachuna a moze (ne daj boze) sledechi put da dobije proporcionalno josh vishe glasova, pa ti gledaj. Kad bi obichan svet video prednosti ulaska u EU tesko da bi oni glasali za SRS. Nazalost Srbija nije Svajcarska. Shodno tome jedino evropski zajmovi, ulaganja i jednostavno repliciranje standarda i drustvenog uredjenja koji vlada u EU moze odvesti Srbiju u 21. Previse smo slabi i shenuli da to sami izvedemo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:35 06.11.2007

Znam Nenade,

da u tom čuču grmi zec. Ali ipak njegova pametovanja o EU (a bogme ni o ostalom)ne mogu da progutam, pa to ti je. A ni EU ne može.
49 41 49 41 01:03 07.11.2007

Re: Znam Nenade,

Jelica Greganović
da u tom čuču grmi zec.

Nazalost, sve je postalo tako komplikovano; nevidljivo a istovremeno ZAMRSENO- politicki sirom sveta.

Imali smo staru i JEDNOSTAVNU izreku:
"Terase zeca iz GRMA i ISTERASE VUKA"!
Sepulturero Sepulturero 22:34 06.11.2007

ЕУ

Јелена, мени стварно није јасно зашто се ви, и многи други наравно, толико ангажујете око нашег уласка у ЕУ. Цела дискусија око тога, да ли треба или не, је потпуно бесмислена јер Европска унија уопште није спремна да икога прими у догледној будућности, чак ни Хрватску која је ипак много ближа том евентуалном пријему од нас.
Живим већ дуго у земљи која је један од оснивача, прилично пратим овдашњу штампу, ТВ и радио и стварно би требало да ми на реч верујете да су шансе да Србија икада уђе у ЕУ практично равне нули.
Мислим да је стварно штета да се ту Србији троши толико енергије и времена о једној нетеми.
Предложио би, стога, да осим мантре око непостојања нашег амбасадора у Словенији треба да усвојимо и ону да Србија никада бити неће примљена у ЕУ.

Као компромис предложио бих да се заледи сва дискусија о Србији и ЕУ бар док Хрватску не приме и да онда опет почнемо. Времена за дискусије ће и у том случају да буде на претек.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:37 06.11.2007

Kog

vremena će biti na pretek? Neće ga biti ni za Srbiju, a kamoli za diskusiju.
(domaćice, kamo te?)
49 41 49 41 00:53 07.11.2007

Re: Kog

Jelica Greganović
vremena će biti na pretek? Neće ga biti ni za Srbiju, a kamoli za diskusiju.(domaćice, kamo te?)


Nostradamus RECE: " DVADESETI vek TRI najkrvavija SVETSKA RATA"!
Kad je njemu pocinjao i po kom Kalendaru 20. vek?!?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana