Mijenjamo dan za noć

Aleksandar T RSS / 05.11.2007. u 17:50

I kao da je bilo nekad i kao da je bilo tu kada su rođeni moji roditelji, istog dana, iste godine, 20. februara. Pošto sam im čestitao rodjendan 20 februara 1992 godine uputio sam se ka Sebastijanu, tada još uvijek živom banjalučkom klubu. Prohladno februarsko veče bilo je rezervisano za Ekatarinu veliku.

ekv_bend.jpg

Sala je, trivijalno zaključujem, bila premala za sve koji su to veče htjeli da zajedno sa Milanom i Megi prokrstare menjajući dan za noć, naznajući da idu u susret neizvjesnih, još samo par godina za nas. Ne sluteći da su zadnji zvuci Margitinih klavijatura na koncertu obilježili poslednji boravak Ekatarine velike u Banjaluci.
Mi menjamo Dan za noć postao je nekoliko mjeseci kasnije, a evo i do dan danas,istinski poklič generacije drugačijih koja je u mrak bježala od misionara užasa koji su nam od tada u ovih desetak godina uzeli sve što se već moglo uzeti.
Mrak je bio kakvo-takvo utočište od povampirenih potencijalnih osvajača Beča, Tokija, čuvara teslinog tajnog oružja i usputnih ludaka koji su danju, a tih dana, šenlukom, dinamitom i bombama, obilježavali svoju teritoriju po ulicama i trgovima. Jedni su biježali u mrak a drugi zauvjek odlazili odavde ne vjerujući odveć Šantićevim porukama. Pratili smo ih tih dana obilježene lažnim imenima u ličnim kartama ka autobuskim peronima, ka “kikaševom” avionu. Pratili smo ih ne sluteći da ćemo se u sledećim godinama kleti u Bil Gejtsa više nego u bilo kog drugog ponuđenog živućeg sveca jer nam je omogućio da elektronski održimo kakav takav kontakt sa nekadašnjim drugarima. U mraku smo, zajedno sa mrakom, bježali u napamet naučene Milanove stihove tonući u jastuk i sanjajući neka ljepša prostranstva od ovog u kom smo se zadesili,...a kocka je već bila bačena, propustili smo da među prvim saznamo da je počelo. Na to su nas konkretno upozorili prve i efektne mobilizacije i upućivanja na granice crtane uz ambiciju bez mozga, zalivenu u početku rakijom a kasnije krvlju, najčešće tuđom. S vetrom u lice pratili smo po blatnim grobljima nesrećne drugove koji su zauvijek zamijenili dan za noć, objašnjavajući si da ne plačemo nego nam se samo oči znoje.
Rijetko ručali smo meso, glodali smo kosti dobrih životinja potpuno svesni da prolazi vreme u još samo par godina za nas. U godinama oko nas prirodna smrt je bila ekstremni raritet i oglušeni na bol skoro da je nismo ni primjećivali.
Na radio stanicama pored ratnih i okoratnih taktova i stihova nije bilo mjesta za Margitine klavijature niti Milanove stihove. Kada je došla struja saznali smo da oružje se tih godina za nas i naše neprijatelje pravilo u istim fabrikama, pušili smo cigarete napravljene u istoj tvornici, hljeb pravili od brašna sa istog mlina, a gorivo su nam dovlačile iste cisterne. Kada smo ostali bez novca, lepljivog od znoja i masnog od krvi, rat je stao. Ovih dana oni koji su nam prodavali oružje, cigarete i gorivo kupuju fabrike i ono što je od njih ostalo a usputno kumuju svetilištima napravljenim u spomen zauvjek otišlim.
Onda je otišla i Margita. Neće im biti dosadno gore. Čitava prva postava benda i tragično solidna brojka u publici.
Kada je početkom 90-ih Petar Popović u intervjuu Margitu upitao gdje sebe vidi u budućnosti rekla je “... Ne mogu sebe da vidim, mačke zažmure kada gledaju u budućnost”.
Pogriješila je. Donekle. Najvećim dijelom oni koji su ih slušali, koji ih sada slušaju u budućnosti mogu biti samo kad zažmure i sanjaju. Menjajući dan za noć, za neki daleki tuđi dan.



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie angie 18:32 05.11.2007

******

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:29 05.11.2007

milan

sun_to_rock sun_to_rock 20:09 05.11.2007

Re: milan

Čitava prva postava benda i tragično solidna brojka u publici.


e, vala bas..
Strongman Strongman 20:06 05.11.2007

Sada

ne mogu da se nacudim, kako se ne pojavljuju novi zaljubljenici u EKV. Mi, stariji, sr gubimo kao dinosaurusi.

Nove generacije skroz nemaju sluha za EKV. Ne lezi im muzika sa porukom. Vrte se u krugu, a ovaj krug sam stvorio....
pnbb pnbb 20:49 05.11.2007

Re: Sada

ne mogu da se nacudim, kako se ne pojavljuju novi zaljubljenici u EKV

kako se bre ne pojavljuju?
pratis li ti fabulu radnje po ovim blogovima?

sudeci, naime, po brojnim postovima, dalo bi se zakljuciti da je se bar par hiljada blogera upravo prisetilo kako je prisustvovalo prvoj probi katarine druge... ostali, koji su prvu propustili, ne zeleci se pokazati neupucenima, pohrlili su na koncert...
povrsnim bojanjem se da oceniti da je, vec po osnivanju, ekv imala brojniju publiku nego corba i dugme zajedno...
Strongman Strongman 22:07 05.11.2007

Re: Sada

pnbb
ne mogu da se nacudim, kako se ne pojavljuju novi zaljubljenici u EKV

kako se bre ne pojavljuju?
pratis li ti fabulu radnje po ovim blogovima?

sudeci, naime, po brojnim postovima, dalo bi se zakljuciti da je se bar par hiljada blogera upravo prisetilo kako je prisustvovalo prvoj probi katarine druge... ostali, koji su prvu propustili, ne zeleci se pokazati neupucenima, pohrlili su na koncert...
povrsnim bojanjem se da oceniti da je, vec po osnivanju, ekv imala brojniju publiku nego corba i dugme zajedno...



Predlazem da podelimo krivicu. 60% da sam se ja nedovoljno jasno izrazio i 40% da me nisi razumeo.

Mislim na mladice i devojke rodjene 80 i neke, pa cak 90 i neke. Oni su skroz drugog senzibiliteta (ako to moze tako da se nazove). Casni izuzeci su klinci koji su odrasli uz nekog starijeg ko je znao "what's what" u muzici.


I dan danas pamtim reci mog druga Belog kada je iznerviran turbo folk desavanjem odrzao mini govor uz kafu: "... alo bre, pa mi kad smo bili klinci Brega i Colic su nam bili folk. Bljak. Niko to nije slusao. Nisu mogli ni da pridju EKV. A sad oni ispadose jos i dobri..."

Uzgred Beli je jos uvek u zatvoru. Eksperimentisanje sa drogama mu se nije posrecilo da spozna zivot kao u knjigama i filmovima.
pnbb pnbb 23:01 05.11.2007

Re: Sada

Predlazem da podelimo krivicu. 60% da sam se ja nedovoljno jasno izrazio i 40% da me nisi razumeo


ma sve je u redu s tim sto si ti rekao...

mislio sam na 'nove' zaljubljenike, a ne na nove, mlade zaljubljenike.
ima ovde ekipa koja se gura u prvoborce u svemu sto se proglasi za foru na blogu... sad je ekv na redu...
pa su se brzebolje prijavili kako su i oni isli, jos '68, na sve kocerte a i uopste pratili su tu scenu...
eno jedan, onomad, pise covek kako je bilo na koncertu paket aranzmana... i jos navodi detalje, valjda uverljivosti radi...


a i ovi mladji, u zavisnosti od poleta i ambicija, prijavljuju se i oni... nema veze sto su imali 10 godina ...
XYZ XYZ 09:20 06.11.2007

Re: Sada

Najbolja strana Milanove poezije i njihove muzike je sto nisi morao da pripadas tom vremenu i budes prisutan kada su stvarali da bi ih voleo i razumeo tada i sada. Doduse, zavidim onima koji su bili prisutni..

Radojicic Radojicic 22:29 05.11.2007

...

Bojsa Bojsa 15:50 06.11.2007

Imenjak

Nekoliko godina posle Milanove smrti upoznam 18-godisnjeg klinca negde iz okoline Leskovca. Uredno mi se predstavi..."Ja sam Milan Mladenovic". Kazem mu "Veliko ime imas, veliku energiju, vidi sta ces sa tim". Nije razumeo sta sam rekao... nikada nije cuo ni za EKV ni za svog velikog imenjaka.
Danas ni klinci iz BG, ne znaju ko je Milan, niti vise razumeju tu energiju.
Strongman Strongman 03:19 07.11.2007

Re: Imenjak

Bojsa
nikada nije cuo ni za EKV ni za svog velikog imenjaka.
Danas ni klinci iz BG, ne znaju ko je Milan, niti vise razumeju tu energiju.



To je ono sto sam ja hteo, par postova iznad, da kazem. Pinkoizacija je ubila senzibilitet mlade generacije potreban za matricu koju nosi EKV.

Mene i dan danas prodju zmarci kada cujemneku pesmu od EKV, Azre, Filma,.. Zateknem sebe da se zaustavim u pokretu. Pokusavam svojoj supruzi rodjenoj '83, da objasnim energiju, osecanje neke od pesama. Odslusa me sa paznjom ali vidim joj u ocima da nema dodirnih tacaka sa materijom. I sve njene drugarice. Kao da im je neko iscupao neki tranzistor ili slicno iz kontrolne table.
pnbb pnbb 16:15 07.11.2007

Re: Imenjak

Danas ni klinci iz BG, ne znaju ko je Milan, niti vise razumeju tu energiju.


izvini ali bas nesto cisto sumnjam da tebe podidju zmarci, ili da ti nesto bas znaci, dzejson donovan...
pol enka...
cak beri...
badi holi...

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:30 08.11.2007

Lekovi, bolesti, stanja

Pinkoizacija

Pinkoidiot, pinkolizac, pinkoidizacija, pinkoidno, pinkoidalno, pinkovizija, pinkocilin, pinkoitis, pinkologija, pinkocitis, pinkosteron, pinkoskopija, ...
mikimedic mikimedic 01:49 30.11.2007

Re: Imenjak

Strongmen,

koje si godiste, da vidim jel za mene ima nade?...:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana