Carpe Diem

duchesse RSS / 21.10.2009. u 10:54

Then be not coy, but use your time,
And while ye may, go marry:
For having lost but once your prime,
You may for ever tarry.

Robert Herrick 

 

Jutros sam ustala 15 minuta kasnije, zatvorila vrata od spavaće sobe, zaključala se u kupatilo, pozvala Mileta i slagala da imam simptome gripa. Rekao je da ni slučajno ne dolazim na posao, da ne zarazim ostale zaposlene.

Posle sam se na prstima vratila u krevet i sačekala da se probudi moja bolja polovina.

On: Ti ne ideš na posao?

Ja (oprezno): Ne?

On (revoltirano): Baš te briga, lepo si se uvalila pa ti se može. A ja moram da radim svaki dan.

Ja: Pa kad ti radiš u ozbiljnoj firmi. Uostalom, ne vidim zašto me zezaš kad imam migrenu. (Sinoć me je bolela glava stvarno, pretpostavljam da će mi poverovati.)

On (odlazeći put kupatila): Aaaaaa. Onda lezi i odmori se lepo. I nemoj da piješ lekove protiv glavobolje na prazan stomak.

Vičem kako neću. Sigurna sam da zna da sam izmislila migrenu.

Kada sam ostala sama u stanu, napila sam se vode, pojela bananu, obukla trenerku i izašla na kej da iskoristim jedan od poslednjih lepih dana u godini. Dok sam trčkarala, počeo je malo da mi se koči vrat, što je neretko prvi simptom napada migrene. To me je malo sneveselilo, pa sam prestala da trčim i prešla na brzi hod. 

Pored mene se stvorio dekica (dovoljno star da koristi vijagru ali nedovoljno da ide u penziju), sparušene ali iskvarcane kože, u crnom duksu i crnim helankama, zbog kojih sam došla do zaključka da je sasvim moguće da se poslužio gorepomenutim lekom pre nego što je izašao da se rekreira.

Matori pervert: Dobro jutro, gospodjice!

Ja: Gospodjo.

Matori pervert: Tako mlada a već udata!

Ja: Nisam tako mlada kao što bi se reklo.

Matori pervert (seva veštačkim zubima): A pa plavuše uvek izgledaju mladje.

Ja (ravnodušno): Hvala. Jel ste vi nešto hteli od mene?

Matori pervert: Pa gledao sam Vas, onako, znate, Vi se meni dopadate, a dopali biste se i mojoj ženi... ne znam, ako je Vaš suprug zainteresovan...

Ja (10,9,8,7#$%&#&$##): Ma more mrš u pizdu materinu!

Moj psihijatar kaže da je bes posledica prenapumpanog osećanja lične važnosti, kao i uverenja da mi svi duguju poštovanje. Volela bih da je jutros bio prisutan, majku mu j##em onu inkompetentnu.

Nakon što doživim napad besa, obično usledi napad depresije. Moj psihijatar kaže da je depresija bes okrenut ka unutra, te kako bih se sprečila da internalizujem negativna osećanja, svraćam u Ušće kod frizera, u nameri da se isfeniram i budem srećna jer imam lepu frizuru. I dok su mi dva frizerska šegrta zujala sa fenovima i četkama oko glave, zvao me je Mile. Dvaput.

Zamolila sam da me puste da idem u WC, gde sam se zaključala i javila tankim glasićem. Ispostavlja se da mi je Sale pre dve nedelje ostavio poruku da zovem Sabru da se dogovorimo oko robe za koju su platili 50% avans još prošlog meseca, a koja je jutros stigla u Atinu. Sada u Pireju imamo ceo kontejner Colour Catchera, a Sabra je, po profakturi, koju je pravila dementna Sladja, uplatila za 1.000 komada.

Rekla sam Miletu da Saleta pošalje na kurs poslovne korespondencije, a Sladju na neurološki pregled. Potom sam priznala svoj udeo u krivici i odslušala salvu psovki i kletvi u stilu Skupštinske govornice, kojom je Mile izbegao da internalizuje bes, i izdao činjenicu da ima prenapumpan osećaj sopstvene važnosti, kao i uverenje da mu svi duguju poštovanje. 

Dok su mi završavali frizuru osetila sam talas olakšanja: mislim da ću dobiti otkaz.

 

15092267.jpg

 

 Disclaimer: These characters and events are fictional and any resemblance to persons living, dead, or fictional is purely and completely coincidental.



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cult cult 16:41 21.10.2009

:)

1. Ua SBB!
2. Trckarala? U tvom stanju?
3. Odlican tekst. A i crko sam od smeha. Iako sam pun besa ka spolja i unutra danas
4. Ua SBB!
duchesse duchesse 07:02 22.10.2009

Re: :)

1. Ua!
2. Nisam više u mom stanju. Znaš ono "više sreće drugi put". A i moram da priznam da je dobar deo teksta izmišljen. Nisam trčkarala uopšte. Zapravo, samo sam zakasnila 1h na posao, pa sam fantazirala ceo dan o tome kako bi bilo da nisam uopšte dolazila. A epizoda sa matorim pervertom je od letos.
3. Drago mi je da smo Vas nasmejali, služimo narodu! Ako si besan, bitno je da ne internalizuješ bes, kao što se iz teksta vidi. Uzmi da se dereš na nekoga u saobraćaju, to uglavnom pomaže. Ja sam primetila, kontrarno opštem ubedjenju, da me stres koji čovek doživljava kao vozač u Beogradu oslobadja negativnih emocija.
4. Ua!
cult cult 11:14 22.10.2009

Re: :)

Uzmi da se dereš na nekoga u saobraćaju, to uglavnom pomaže.


Cesto, u extremnijim stanjima, dobijem poriv da slomim nesto...daljinski od neceg sto se redje koristi. Imam jedan majusni crni od onih 5.1 zvucnika, strasno izgleda, drzim ga izvan vidokruga da me ne podseca na sebe. A nekad ostanem potpuno miran, nijedan trzaj lica, iako bi svako pobesneo na tu radnju/stanje/zbivanje. I onda se osecam mocno i posebno i odraslo i zivotnomudro.
duchesse duchesse 11:31 22.10.2009

Re: :)

Imam i ja te katatonične faze besa kada sam hladna i racionalna do tačke surovosti. Ali to je istorijski bilo rezervisano za retke prilike u kojima bi neka osoba suprotnog pola istrošila sav kredit koji je kod mene imala. I da, jeste onako, daje osećaj moći, mada lišen životno-mudrosti. Čisto iživljavanje u nedostatku bolje reakcije. Bar u mom slučaju.

A to bacanje stvari me podseća na Sopranose. Znaš kad se Toni iznervira pa počne da divlja po kući?
cult cult 11:54 22.10.2009

Re: :)

da, slično.
potpuni je uzas sto se to uopste ne moze izbeci.
mislim, brojim ja do deset i to...a onda, cini mi se, jos explozivnije unistim predmet.
Nekako je to, kažu, dečije glupo, pa mi mir stoji nasuprot tome kao životno-mudro.

U subotu je bila epizoda kad Soprano resava da prestane sa psiho seansama. Pa krecu ponovo snovi.
A vec dva dana oko 23 na foxu uhvatim nesto sto se zove Na terapiji. I zvuci mi kao sasvim pristojan uradak. Za sada.
Miki Manojlovic je psiholog, a kod njega dolaze razni likovi. U utorak je bio Sergej Trifunovic, a juce neka devojcica, a veceras su (na kraju ide gledaćete, pa znam) dvoje likova zbog bracnih problema.
I onda je meni, bas prosle noci, palo na pamet da shrink uopste nije losa ideja. Nisu Ameri bas potpune budale, jel. A bas mi se razgovara, tako, o svemu, hm....
duchesse duchesse 12:04 22.10.2009

Re: :)

Pa da, shrink je krajnje korisna institucija. Pogotovo ako imaš dovoljno obzira prema svojim prijateljima da ih ne opterećuješ svojim problemima, očekuješ komentare i savete, a onda ih mrziš zbog toga što su ti iskreno rekli šta misle. Psihijatar je tu da ga mrziš do mile volje jer je:
a. za to plaćen,
b. završio takav fakultet.
Ja sam htela da budem psihijatar, ali mi mama nije dala. Možda iskoristim ovaj vakuum u mojem vremenu izazvan SEKom i upišem posdipl iz kliničke psihologije. In your face, Mom!
Totalno mogu sebe da zamislim kao ribu iz Sopranosa kako sedim u nekoj bolesno dekorisanoj ordinaciji i postavljam dubokomislena pitanja mentalno sludjenim pacijentima.

Pogledaću to na Foxu, ako uspem da odvojim bolju polovinu od daljinskog.
cult cult 12:14 22.10.2009

Re: :)

hmhh
drugarica mi se bavi time i nije bas, ovajjj, tako. Valjda nema puno Sopranosa na svetu.
Ali, da, dobar je trip.

Ja sam svoju lepsu polovinu navukao na sve sto pratim. Tako da nema problema : ) Komplementarnost.

Pogotovo ako imaš dovoljno obzira prema svojim prijateljima da ih ne opterećuješ svojim problemima, očekuješ komentare i savete, a onda ih mrziš zbog toga što su ti iskreno rekli šta misle.


ekstremno sam obziran.
(u sebe, u sebe, u sebe i nikako spolja...)
duchesse duchesse 12:22 22.10.2009

Re: :)

Pazi, moja tetka se bavi time, i znam da se jako dugo patila sa raznim poslovima od kojih mi se digne kosa na glavi samo kad zamislim. Tipa, ideš sa policijskom patrolom, juriš po putevima Srbije prijateljice noći, a onda im pružaš priliku da razgovaraju s tobom o svojim problemima, trudiš se da im podigneš svest o opasnostima ittsl. Onda je odlučila da predje u privatnu praksu, i sad joj je mnogo udobnije. Missim, znaaaam ja da to nije baš tako kako mala Vojvotkinja zamišlja, ali pusti me da fantaziram koješta.

Inače, zašto moja bolja polovina ima primat nad daljinskim. Ja glumim intelektualca "u ovoj zemlji u ovoj kući", pa kad se on dohvati da gleda televizor, ja demonstrativno uzmem da čitam knjigu. I to na engleskom. Onda ga povremeno, onako šizoidno pogledam sa visine.
cult cult 12:25 22.10.2009

Re: :)

Inače, zašto moja bolja polovina ima primat nad daljinskim. Ja glumim intelektualca "u ovoj zemlji u ovoj kući", pa kad se on dohvati da gleda televizor, ja demonstrativno uzmem da čitam knjigu. I to na engleskom. Onda ga povremeno, onako šizoidno pogledam sa visine.



hahahahhahaahaha
surovo.
jednog dana
trebace mu shrink : )
cult cult 12:32 22.10.2009

Re: :)

...ali tipicno zenski : )
nikad jos nisam znacajno citao knjigu.
Tj, jesam, al kad sam se davno nekad pravio da ucim kad neko od autoriteta udje u moju sobu.
duchesse duchesse 12:47 22.10.2009

Re: :)

cult
trebace mu shrink : )


Ma jok. Mi smo se u startu dogovorili da je on numerička inteligencija a ja verbalna. Treba tek njega da vidiš kako izgleda kad značajno uzme da pegla neke bagove na kompjuteru. Čak me nabedjuje da sam ja kriva za sve. Onda ja presretnem spisak za kupovinu koji je on sastavio i pročitam stavku 4. deterdjent. I odvalim ga od za#ebavanja.
Tako se održava Dinamika.
duchesse duchesse 12:51 22.10.2009

Re: :)

cult
(u sebe, u sebe, u sebe i nikako spolja...)

Eto, vidiš. Internalizuješ.
Moram da priznam da sam ja godinama internalizovala. Onda sam, pod pritiskom psihoterapije, počela da nalazim outlete za Besove, Mržnju i ostala negativna osećanja. Kad je počelo da izbija, maaaaaajkooooo mila, bilo je užasno. Sad imam steady outpouring, i mislim da je tako bolje.
cult cult 13:00 22.10.2009

Re: :)


Onda ja presretnem spisak za kupovinu koji je on sastavio i pročitam stavku 4. deterdjent

cult cult 13:01 22.10.2009

Re: :)

Tako se održava Dinamika.


in ge ni oz no!
duchesse duchesse 13:11 22.10.2009

Re: :)

Hvala, hvala
cult cult 13:33 22.10.2009

Re: :)

hm.
uvek imas jednu vise preporuku od broja sagovornika.
imas skrivenog obozavaoca tvog pisanja.
Mozda je, znacajno peglajuci bagove, otrkio neku Duchesse : )
duchesse duchesse 13:54 22.10.2009

Re: :)

cult
Mozda je, znacajno peglajuci bagove, otrkio neku Duchesse : )

Pa to je više nego verovatno, jer se logujem preko wirelessa njegove firme u kojoj ima full administratorska prava.
E sad, lično smatram da bi već iskoristio priliku da me izuje od zezanja, pošto kockasti, inženjerski um ne razume kreativne porive jednog Filologa zatočenog u telo Mletačkog Trgovca.
A možda je samo u pitanju neko ko voli da čita al ne voli da komentariše....
partizanka.mira partizanka.mira 14:22 22.10.2009

Re: :)

Filologa zatočenog u telo Mletačkog Trgovca.


cult cult 16:29 22.10.2009

Re: :)

da, ja obozavam samoopisivanje Njenog prevashodstva.
Za sada, otprilike: prilicno klasno zbunjena pripadnica srednje klase plemenitog nicka, stidljiva plavuša vozač koja na sav glas peva Lily Alen na semaforu, koja umesto klasicne domacice koja priprema zimnicu ili nesto tome slicno, priprema pesmom svoju zimsku depresiju, filolog zatočen u telu Mletačkog trgovca.
Uvek jasno i snazno izrazena dihtomija. A resavanje frustracija je jedini put napred. Otud stalna igra na ivici genijalnosti.
duchesse duchesse 07:17 23.10.2009

Re: :)

Her Grace is thanking Mr. Cult for his most kind words!
Jednog dana kad porastem i napišem knjigu, zamoliću te da napišeš blurb za istu.
Inače, nisam sinoć gledala Na Terapiji. Zaspala još u 22:30. Probaću da uhvatim večeras.
cult cult 09:38 23.10.2009

Re: :)

Inače, nisam sinoć gledala

auh.
kakva greska.
najbolja do sada.
Veceras Miki Manojlovic ide na seansu.
Tesko da ce ponoviti snagu od sinoc.
duchesse duchesse 10:11 23.10.2009

Re: :)

A te domaće serije se stalno repriziraju, valjda ću da ubodem tu epizodu nekada.
Mada i epizoda kada psihijatar ide na seansu zvuči obećavajuće.
Nisam izdržala sinoć, hronično mi se spava. Evo i sada, rado bih tresnula glavom o sto,
a prvi put u proteklih par meseci zapravo imam posla. I ne samo to, nego mi se i piše.
Eto, večito rastrzana izmedju dihotomija, u stilu Marksovog dijalektičkog materijalizma.
(btw, moram da pitam Krugolinu da li to ima veze s tim što sam blizanac u horoskopu... )
cult cult 10:32 23.10.2009

Re: :)

da li to ima veze s tim što sam blizanac

you have killed me (but i forgive you, always i do forgive you...)

Plasim se da ovo nije "domaca serija" za siroke narodne mase.
Uradjeno je vise kao pozorisna predstava. Serija, dakle, pozorisnih komada.
No, osvanuce na youtubetu. Kad tad.

nego mi se i piše

Ja to uglavnom suprimujem u zadnje vreme : )
duchesse duchesse 12:11 23.10.2009

Re: :)

cult
da li to ima veze s tim što sam blizanac

you have killed me (but i forgive you, always i do forgive you...)

Šta sam sad zgrešila?
cult cult 12:16 23.10.2009

Re: :)

u horoskopu.


: )
duchesse duchesse 12:27 23.10.2009

Re: :)

Zaboga, valjda je " " poslužio kao indikacija da sam bila sarkastična.
Pisala sam negde da mi se dešavalo da mi kažu, ljudi koji tvrde da se razumeju u isti, da, kad čuju da sam blizanac-vodolija, pobegnu vrišteći: "Ti mora da si odvratna osoba!"
Onda ja krenem da trčim za njima i vičem: "Ali zašto??"
Oni (ne osvrćući se): Mnogo si dvolična! Rastrzana si izmedju krajnjosti! Niko te ne može uhvatiti ni za glavu ni za rep! Dupli vazduh!
Onda sam, nakon što se taj scenario ponovio nekoliko puta, počela da lažem da sam jarac. I sada je sve cool.
cult cult 12:28 23.10.2009

Re: :)

hahahahahahaahahahaah
cult cult 12:30 23.10.2009

Re: :)

dakle dva puta sam procitao
i dva puta se glasno nasmejao.

a, da, ocigledno si neiskusna.
treba da lazes da si skorpija.
to je onako misticno i svi se loze na to.
duchesse duchesse 12:36 23.10.2009

Re: :)

cult
treba da lazes da si skorpija.
to je onako misticno i svi se loze na to.

U da, čula sam za to. Kao škorpije su damn good lovers. Ali jbg kad sad nemam potrebe za takvom vrstom marketinga.
cult cult 12:44 23.10.2009

Re: :)

Kao škorpije su damn good lovers

Nisam mislio na to : )
Al izgleda da si u pravu.
partizanka.mira partizanka.mira 09:23 22.10.2009

:D

Then be not coy, but use your time,
And while ye may, go marry:
For having lost but once your prime,
You may for ever tarry.


Matori pervert: Pa gledao sam Vas, onako, znate, Vi se meni dopadate, a dopali biste se i mojoj ženi... ne znam, ako je Vaš suprug zainteresovan...


kao što neko reče pričajući u Cavalier poets: Daš-ne daš, umrećeš!
duchesse duchesse 09:30 22.10.2009

Re: :D

partizanka.mira
Daš-ne daš, umrećeš!

Pa da, to je suština poezije u stilu Carpe Diem. Ova pesma ima i posvetu, koja kaže:
To virgins, to make most of their time.
Vidim da smo kolezinice, mislim, po zvanju. EJK?
partizanka.mira partizanka.mira 09:35 22.10.2009

Re: :D

EJK, EK2
and Robert Herrick is an imp.
Kolezinice, indeed - ili, još bolje: sapatnice po (izboru) fakulteta!
generacija?
duchesse duchesse 09:37 22.10.2009

Re: :D

partizanka.mira
sapatnice po (izboru) fakulteta!

Ehhhh daaaaa.
No dobro, ja na to gledam ovako, gde bi se upoznala sa svim biserima engleske književnosti da nisi zalutala na Filološki? Seriously. Poslaću ti generaciju na PP.
partizanka.mira partizanka.mira 09:47 22.10.2009

Re: :D

gde bi se upoznala sa svim biserima engleske književnosti da nisi zalutala na Filološki?


Istina Uostalom, i gde bih upoznala sve one ponosne vlasnice intelektualnog miraza?!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana