Javni poslenik, koministar srbofobije

wukadin RSS / 23.10.2009. u 10:11

... u vladi Druge Srbije je čovek zanimljivog imena Bogoljub, odnosno Amadeus... pa dobro be šta mi je - Teofil Pančić.

Nedavno se žalio (moram priznati s pravom) kako su mu u nekom "Pečatu" (pogledao jedan ili dva broja, nisam ja tako pasionirani čitalac patriJotske štampe kao neki) nalepili etiketu Optuženog (njegovo veliko slovo) za nešto zaista (i moja ocena) besmisleno.

Ergo, iz dužeg logoreičnog teksta vidimo da je optužen za srbofobiju od izvesnog Todora Kljujića, odnosno da je ušao u njegov "rečnik srbofobije" sledećom sentencom:

Ova Srbija koju vidiš sa autoputa relativno je osvetljena; ona do Mladenovca - poluosvetljena, ona dalje prema Orašcu i Aranđelovcu u mrklom je mraku kao da je tamo i dobri Bog sanjivo promrmljao ‘laku noć'.

Ostatak kuknjave

Loše Miloše, ovaj Kljujiću, ja mogu mnogo bolje, efektnije...

Sada ćemo videti neke njegove izjave na sajtu "Peščanika" gde je postao, laskave li titule, redovni kolumnista. Osim srbofobnih komentara, preneću i poneki relativno uspeo pokušaj duhovitosti. Dokumentarnosti radi, iza svakog citata kolumne ide link.

gde god se okreneš po Tadićevoj Srbiji, sapleteš se o Dodik Mileta, socijaldemokratu laktaške provenijencije, koji je taman toliko socijaldemokrata koliko je Kim Jong Il, zvan Dragi Vođa, liberal

Proizvoljna, besmislena i arbitrarna tvorevina koja je prekrila pola Bosne kao što mrak prekrije avliju nastala je, sasvim planski, kao ishod jednog kanibalskog klanja i međusobnog proždiranja, na sasvim slučajnoj teritoriji, bez bilo kakvog suvislo odbranjivog istorijskog i demografskog utemeljenja: zašto je, recimo, Doboj u RS, a Zenica nije?

Laktaški knez kao beogradska beba

Ko to ovde baštini? Zar desnica, kakva god bila? Ne, sve što je Kiš bio, pisao i živeo svakim se slovom i dahom suprotstavljalo filistarstvu, popovštini, čaršiluku, morbidnom palanačkom patrijarhatu i ostalome na šta smrdi desnica u našim svračijim zakucima. Dobro, a levica? Koja levica? Ona najstarija, što joj samo epohalni poraz pridaje romantičnu patinu, ona koja je spremna Višim Istorijskim Nalozima braniti svako mesijansko zlo, od Kolime pa naniže? Ili možda ona mutirana levica koja je Srbiju zajahala u danima njegovog odlaska, ona koja se sva bila rascvonjala u plemenski fašizam ove ili one Usrane Male Nacije? Ili možda ova najnovija, pomodarska postistorijska levica, ova koja na svojim fensi-seminarima uzdiže Lenjina, Maoa ili Če Gevaru?

Ne, nema tu pravoga nasleđa. I zato Kiš nije „nama" umro, jer „nama" nije ni živeo i pisao. I sve što smo od njega zapamtili jeste da se ovde „rano smrkava", što je ionako odlično jer slabo vidimo i rano liježemo, što bi rekao jedan drugi pesnik, preživeli sa istog tog brodoloma.

Kome je Kiš umro?

Nije me bilo ovde samo nekoliko dana, a ipak, u povratku sam zatekao zemlju bitno degenerisaniju od one iz koje sam otišao. Kako je to moguće? Pa, lepo. Nije da se bilo šta uistinu dešava preko noći, ali stvari se nekada odjednom pokažu u svoj raskoši svoje besramnosti i idiotizma.

Šta je, dakle, Srbija Jeremića Vuka, koju imamo i moramo smatrati i Srbijom Tadića Borisa, jer se ovaj od nje takve nikako ne ograđuje? To je jedno amoralno, plitkoumno, na primitivan i nekoristan način sebeljubno Prkno Kosmosa koje životari u uverenju da je i stvarno i moguće postojanje parcijalnog, takoreći palanačkog dobra, i isto takvog zla, i da je na nama da, postiđujuće banalnim šibicarskim trikovima, ugrabimo za sebe što više onog prvog, a drugo neka uzme ko hoće.

Seci ruke, krpi Kosovo

Eto tako, da se ne oseća zapostavljenim, mada je srbofobiju kao i duhovitosti (uspele ili ne) lakše naći kod njegovog kolege Lukovića. Ovde je mnogo više logoreje, ili kako bi sam Amadeus rekao - zla banalnosti.



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vanja.t vanja.t 12:53 23.10.2009

barok



margos margos 13:27 23.10.2009

.....

Rekoh da volim da čitam tvoje tekstove - ali za Teofilove citate nemam stomak... Posle prvog mi bude dosta, mame mi.
Lucidan je, ne sporim - ali je lucidan na šešeljetuov način, što mogu da se konzumira i homeopatskim dozama, a nikako ovako. :(

Verujem da bi se uvredio na poređenje sa Šešeljom - al' meni oni vrlo liče po lucidnosti, destruktivnosti, samodopadanju, slavoljupstvu, srebroljupstvu. Razlike ih, paradoksalno, čine još sličnijima.
wukadin wukadin 13:56 23.10.2009

pa nemojmo

Šešeljetu može da se poredi jedino sa Lukovićem i Čankom kada je lucidniji. Sećam se onog legendarnog duela kad je Čanak sutra osvanuo kao srpski dobrovoljac. A nije da ga nije solidno pod...avao.
A ona slika, šta je ono - missing link između čoveka i onoga što je bilo pre? Dokaz da kreacionisti nisu u pravu...
Blade Runner Blade Runner 17:40 23.10.2009

On je našao

svoj način da zaradjuje za život. Nekome je od toga muka i kad čita, a kamoli da piše. Njemu očito prija. Vidi kako se ubucio.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana