Doba Slava

Dejan Stanković RSS / 07.11.2007. u 21:42

SlavskiKolac.1382.gifBaka i deda imali su klavir. Crn, lakiran, polukoncertni, bečka mehanika. Klavir je imao tri mesingane pedale i tri debeljuškaste noge koje su ličile na Mišelinovog lutka s stomačinama u krug. Ispod klavira baka je čuvala pribor za šivenje, Burde a deda nekakve fascikle. Klavir je podužnom stranom bio prislonjen uza zid, naguran u ugao, ali je opet zauzimao skoro četvrtinu dnevne sobe. U ćošku, iza svega, pored treće noge, bilo je moje tajno skrovište.

Glomazni muzički instrument imao je višestruku namenu. Pre svega, na njemu su tetke vežbale za muzičku školu. Osim toga igrao je i ulogu statusnog simbola i klasnog znaka raspoznavanja, nesrećno izabrani simbol pripadnosti građanskoj klasi, jer samo postojanje muzičkog instrumenta u kući (a da nije harmonika i da nije ukraden) čini vas različitim od dobitnika i sličnima onim drugima, moralnim pobednicima a de facto gubitnicima. Osim toga klavir je imao i prozaično služio da se na njemu ostavlja pošta, neplaćeni računi, ključevi, poslužavnik sa slatkim od belih trešanja pokriven krpom za „ako neko navrati“

Klavir se uoči slave prekriven crvenim čaršavom pretvarao u mesto kulta. Tu je stajao kolač a pored njega sveća s ovalnom nalepnicom s likom dugokosog anđela pod punom ratnom opremom. Ikona s licem istog hipi-sveca stajala je iza svećnjaka i kolača, naslonjena na vaznu spremnu da u nju strpaju silni karanfili što će ih gosti doneti.

A na dan slave sva svetla su popaljena, sva vrata širom otvorena, sve sobe doterane, preko kaučeva i kreveta prebačeni metalize crveni pokrivači od falš svile, stolice razmeštene uza zidove, rese na tepihu neprirodno iščešljane, kaljeva peć pršti. A klavir natovaren đakonijama. Razne pite i mantije i prasetine i ruske salate i podvarka i prebranca pasulja i grne sarmi i poslužavnik telećeg pečenja i brdo slanih kiflica i šnite kačkavalja i kitnikeza.. I vina i kakve sreće - koka-kole - čak je i tog božanskog napitka bilo za slavu, pa ti vidi.

Negde u vreme večere začulo bi se prvo zvonce na vratima. Kravatirani deda bi otvorio vrata i ukazao bi se bračni par u kaputima i sa šeširima i buketom u rukama uramljen u ragastov. Tada bi deda zaigrao rolu pravog domaćina,  širio ruke,  i dostojanstveno a teatralno govorio npr.: Dobrodošli, kumovi! koje je zvučalo veoma epski. Njegov stav je stajao u potpunoj suprotnosti s bakinim nastupom koji je i rečju i pokretom i grimasom odavao ushićenost i liriku. Obradovala bi se kao da su slučajno nabasali i kao da nije znala da će doći i ove godine kao i uvek. U takvim tradicionalnim prilikama baka, koja je među nama prilično strogo držala muža, oblačila je kožu tradicionalne domaćice i supruge i ponašala se shodno, s posebnim respektom se odnoseći prema mužu, slavskoj sveći.

Gosti bi čestitali: „Srećna slava“  a deda i baka u horu bi odgovarali: „Hvala, izvolte uđite.“ Onda bi im uigranim manevrom deda pridržao kapute, baka im ih otela iz ruku i odnela ih do male sobe, gosti bi, dok guraju šalove u rukav i rukavice u džepove prenosili čestitke od nekoga ko je eto, bio sprečen da dođe ili živi u inostranstvu, dok se baka ritualno ispričavala što eto, nema žita, „ali takva je slava, živ svetac“. Gošća bi pred ogledalom u predsoblju namestila kosu i pre no što bi ih je baka sprovela kroz predsoblje tesno od nameštaja opet bi zazvonilo zvono i deda bi ponovo otvorio vrata i ponovio bi se iisti skeč, Dobrodošli prijo i prijatelju... i tako ko zna koliko puta tokom večeri.

Ja sam kao najstariji unuk od malih nogu prozvan slavskom svećom – što je bila veoma značajna titula kao da mi deda svaki put kada ma tako oslovi obećava da će mi u nasledstvo ostaviti krunu i presto a ne garavu ikonu, mesingani čirak i obavezu da svake godine gostim silan narod. U skladu sa svojom ulogom slavske sveće igrao sam ulogu stražara i dežurnog na dverima našeg slavljeničkog doma, skromnog ali čestitog. Kad bi gužva čim bi zazvonilo zvonce, ja bih dovukao šamilcu i virio kroz špijunku a ako se neko do odraslih ne bi pojavio da me ukloni s vrata i otvori, otrčao bih do dede zauzetog gostima da mu javim da zvone. Onim najzakasnelijim, što su te večeri već bili na slavi ili dve, već sitim i napitim, sam bih otvarao vrata, jer je deda točio vino, tetke služile, tata pomagao a baka nutkala goste da se još malo posluže. Jedino je mama sabotirala jer je ona nije bila reakcija već je bila ateista i progresivna i to nam je bez reči stavljala do znanja. Posle su svi siti, pijuckali odgovarali žive spominjali pokojne, pričali o bolestima, o deci, o poslu, o svemu i svačemu osim o politici. Ja sam najviše voleo da slušam doživljaje iz zarobljeništva koji su svake godine bili na repertoaru u određenim krug dedinih prijatelja, stečenih, naravno, po logorima za ratne zarobljenike u Italiji. To je bilo nešto kao priče iz vojske, ali s mnogo dramatičnijim obrtima.

Žamor je rastao, kaljeva peć je postala prevruća, služila se kafa. gosti bi se malo opustili, neko bi čak i kravatu razvezao, zadigao bi se čaršav s klavijature, otvorio poklopac starija tetka bi svirala - U Budimu gradu, čudno čudo kažu hm, hm, ... jel istina, čudno čudo kažu...  Mene su u više navrata pokušali da nagovore da zapevam, (ajde sine, ajde, ti baš umeš lepo da pevaš) ali im to nikada nije pošlo za rukom.

Kada je deda umro, njegova slika s crnom trakom je stajala je uz kandilo na tom klaviru. Kada je, dvadeset i sedam dogina posle dede umrla i baka, i njena čitulja je stajala na klaviru, uglavljena između ikone i čašice kandila sa žiškom.

Atačmenti



Komentari (131)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vlasta Vlasta 22:09 07.11.2007

E,žižka ti tvog...

baš lepo...Mi smo imali samo usnu harmoniku i stajala je pored televizora, i pored tv programa.
Dejan Stanković Dejan Stanković 22:14 07.11.2007

Re: E,žižka ti tvog...

ko ja sad. samo bez armonike.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:25 07.11.2007

klavir

je moj sin prodao 2000. budzasto, da bi platili nagomilane racune za struju. a dobro nam je sluzio. ja sam najvise na klaviru drzala cist ves, pa kad nekome trebaju ciste carape i krene da zaurlava gde su, ja samo odarlauknem - na klaviru bre!
Dejan Stanković Dejan Stanković 22:26 07.11.2007

Re: klavir

to bi bilo to. otprilike.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:29 07.11.2007

Re: klavir

tjah, kakvo vreme bilo, dobro ga nismo zalozili, mislim bukvalno, za grejanje:)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:31 07.11.2007

Re: klavir

yebe se tebi dejane, ti mozes u gaceronima da se svrckas, ovde 'ladno, nemam vise klavir, al imam parkete, doduse, nemam odzak, bedak:)
Dejan Stanković Dejan Stanković 22:33 07.11.2007

Re: klavir

kad smo v ec kod toga, ovde septembar.
THANK YOU GLOBAL WARMING! obracamo se nebu.
bronx bronx 22:35 07.11.2007

Re: E,žižka ti tvog...

kad sam bila sasvim mala imala sam prilike da upznam svoju PRAbaku i njenu sestru. imale su mozda oko 100-nk mozda manje. inace su svirale violinu i klavir kad su bile mlade ( valjda pre mozda prvog svetskog???ili drugog??? :)) taj rat je upropastio sve a opet ko zna da ga nije bilo mozda se ne bi ni rodila. ipak ni ''child of revolution' mozda nije TAKO LOSE kad bas nemas drugog izbora.
Dejan Stanković Dejan Stanković 22:37 07.11.2007

Re: E,žižka ti tvog...

taj rat je upropastio sve a opet ko zna da ga nije bilo mozda se ne bi ni rodila. ipak ni ''child of revolution' mozda nije TAKO LOSE kad bas nemas drugog izbora

isti slucaj.
Coco Rosie Coco Rosie 22:38 07.11.2007

cekaj Dejane

pa zar ti nije bio rodjis pre neki dan? sad je i slava? el i to sadd a cestitamo? ako jeste, srecna slava ili...slava ti ili vec kako...
a i ovde isto pocetak jeseni, nista smrzavanje i to, pa nemam osecaj da je doba slava, grejanja, ajvara i slicnog...
Dejan Stanković Dejan Stanković 22:49 07.11.2007

Re: cekaj Dejane

nije slava

stavio sam namerno ranije da ne bude da stalno kamcim cestitke.
Coco Rosie Coco Rosie 22:54 07.11.2007

:)

cekaj, kucimo te dole Beba i ja. samo trazim adekvatne stolice :)
JJ Beba JJ Beba 23:16 07.11.2007

Re: klavir

Vesna, makar bilo neke vajde od tog tvog klavira. Vid ' kako je ovaj završio, totalno beskorisno



:))
49 41 49 41 02:56 08.11.2007

Re: cekaj Dejane

Dejan Stanković
nije slavastavio sam namerno ranije da ne bude da stalno kamcim cestitke.


Nisi ti poranio; morao sam na prste-ko osnovce da ti prebojim dane do tvoje i moje slave.
Nego ti po dedinom kalendaru.

P.S.
Koliko puta smo kao klinci terali majku; ma, daj' napravi zito- ko ce da ceka do babine slave da se najedemo zita.
Nismo, nikad uspeli da je "politicki" slomimo i ubedimo.
49 41 49 41 03:40 08.11.2007

Re: klavir

U pravu si Vesna on moze u gaceronama da se svrcka.
Meni, kad PUKNE Kosava sa Aljaske a tebi sa Karpata...

"Dolazi zima; duga i hladna i pa(sce)da prvi sneg.
dolazi zima i ..."
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:03 08.11.2007

Ja nikad

ništa nisam svirala...po kući se doduše vuklo dedino ćemane, staro kao zemlja, doneseno iz učiteljske škole, u koju je deda ištao i gde su svi morali da gude...ćemane je više bilo potvrda da su Milenkovići, uključujući i mene poprilično gluvi i da kad se raspevaju, u prilikama posebnim, 'tice s' drveća padaju...
Za razliku od mene, Žmu je više no muzikalan, shodno tome je svirao violinu, klavir, harmoniku, a možda i štagod još...te je njegov pijanino završio kod nas u dnevnoj...na žalost nije dovoljno širok za odlaganje više od suvenirčića koje donose deca sa ekskurzija po belom svetu...ponekad na njemu klavira Žmu ili Princeza ga do'vati...tada smo prosto toliko fini, da se to ne da opisati...
Gorstak Gorstak 11:07 08.11.2007

Re: klavir

Eh kad se samo setim onomad kad sam cep'o drva... pored klavira bre :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:17 08.11.2007

To je

još uvek bolje od mogućeg cepanja drva na klaviru ili boženedaj istog klavira...ovo sad da pročita dobra naša Rada Hrnjak, izvukla bi nam uši kao magarićima...
nsarski nsarski 22:29 07.11.2007

Zanimljivo je to zapazanje:

pričali o bolestima, o deci, o poslu, o svemu i svačemu osim o politici
.
Toga se i ja dobro secam. Da o politici nije bilo mnoglo reci.
(Jedino sto na klaviru nismo drzali provijant - za tu priliku je poklopac klavira bio dignut, taj, jedan put u godini, prethodne nedelje je klavirstimer bio u poseti).
A na danasnjim slavama se, pretpostavljam, prica samo o politici:)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:33 07.11.2007

Re: Zanimljivo je to zapazanje:

nsarski, ako si ti kao dete stanovao u ulici 29. novembra, ja cu da padnem u nesvest
Dejan Stanković Dejan Stanković 22:34 07.11.2007

Re: Zanimljivo je to zapazanje:

bila si mu na slavi?

prepoznala si ga po otvorenom klaviru?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:37 07.11.2007

Re: Zanimljivo je to zapazanje:

hihihi, ne znam, al bio jedan uzasno pametan decko, sto se uklapa, i polukoncertni se uklapa, sad da vidimo ulicu i jel imao mladjeg brata:)
nsarski nsarski 22:38 07.11.2007

Re: Zanimljivo je to zapazanje:

Ne, nisam. Ceo zivot imam samo jednu adresu u Beogradu, na Neimaru. I danas je imam.
Inace, nasi gosti nikad nisu stanovali u "takvim" ulicama - 29. novembra, budibogsnama! - vec u Kraljice Natalije, Krunskoj, Kraljevica Tomislava i slicno. Nikad nisam znao odakle su dosli jer "partizanska" imena nisu priznavali. Sada kad odem u Bg. kao da sam otisao na Mars:))
Vlasta Vlasta 22:38 07.11.2007

Re: Zanimljivo je to zapazanje:

Molim neka neko pusti muziku iz Zone sumraka..turu..ruru turu ruru..
nsarski nsarski 22:39 07.11.2007

Re: Zanimljivo je to zapazanje:

jel imao mladjeg brata:)

Dva brata:)
I nisam bio "pametan", vise sam vazio za spadalo.
Da, i klavir je bio veliki, koncertni, ali engleska mehanika, morao cesce da se stimuje. Najpre zato sto smo braca i ja po njemu besomucno lupali imitirajuci "rok".
ivana23 ivana23 22:46 07.11.2007

Re: Zanimljivo je to zapazanje:

nsarski
Ne, nisam. Ceo zivot imam samo jednu adresu u Beogradu, na Neimaru. I danas je imam.Inace, nasi gosti nikad nisu stanovali u "takvim" ulicama - 29. novembra, budibogsnama! - vec u Kraljice Natalije, Krunskoj, Kraljevica Tomislava i slicno. Nikad nisam znao odakle su dosli jer "partizanska" imena nisu priznavali. Sada kad odem u Bg. kao da sam otisao na Mars:))

Kraljice Natalije - Narodnog fronta, Krunska - Proleterskih brigada... U tim su stanovali. Ali sad ponovo stanuju u ulicama sa starim nazivima.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:46 07.11.2007

Re: Zanimljivo je to zapazanje:

ok:)

kad sam bila mala, ucila sam da sviram sa jednim mladjim bratom, spadalom, na polukoncertnom klaviru, vezbali smo nogama, sedeci gore, stvarno smo uzasni bili, ali je zato brat bio savrsen i savrseno je svirao i vezbao i sve i ta dva decaka su stanovala u 29. novembra, ja u sterijinoj.



Dejan Stanković Dejan Stanković 22:48 07.11.2007

Re: Zanimljivo je to zapazanje:

Kraljice Natalije, Krunskoj, Kraljevica Tomislava i slicno


to je buo jos jedan trik. a bilo ih je i jos.
nsarski nsarski 22:53 07.11.2007

Re: Zanimljivo je to zapazanje:

a bilo ih je i jos.

To je Pekic sjajno opisao u "Godinama koje su pojeli skakavci", mislim. Kako su mudre glave po salonima govorile "nece ovi duze od Velike Gospojine", ili "do Bozica, najdalje". Ih, predratna gospoda, kaze Mihajlovic, "da su nesto vredeli ne bi drzavu izgubili!".
Dejan Stanković Dejan Stanković 23:37 07.11.2007

Re: Zanimljivo je to zapazanje:

majka se zali na cerku, da je upala u lose drustvo.
njen brat se druzi sve s pristojnom decom iz dobrih kuca - ovom otac stolar, ovom inzenjer, ovom farmaceut, a ona samo s nekom funkcionerskom...

mnogo je to sve bilo smesno.
kao reakcija a kilavi do besvesti.
49 41 49 41 03:32 08.11.2007

Re: Zanimljivo je to zapazanje:

Dejan Stanković
majka se zali na cerku, da je upala u lose drustvo. njen brat se druzi sve s pristojnom decom iz dobrih kuca - ovom otac stolar, ovom inzenjer, ovom farmaceut, a ona samo s nekom funkcionerskom...mnogo je to sve bilo smesno. kao reakcija a kilavi do besvesti.


Slucajno boraveci u Minhenskoj bogatoj kuci cuvenog Ortopeda lekara; ciji je kucni prijatelj bio i Pavaroti (sada pokojni).

Zena, starije dobi-supruga tog lekara nam je u toku satnog razgovora rekla nekoliko puta:
"Ne znam dal' sam vam rekla DA JE MOJ SIN lekar. Al' se uhvatio sa OLOSIMA i igra futbal".

Nazalost, smejali smo se kasnije tokom voznje; kako nijednom prilikom nije pomenula muza- koji je stekao kucu enomne vrednosti kao Lekar i kako je sin pao toliko nisko da igra futbal.
mariopan mariopan 11:57 08.11.2007

Re: Zanimljivo je to zapazanje:

PEKIC je to lepo opisao, a ja dok sam citala , meni se ona scena kada odnose klavir njegovog oca a on sedi u svilenom kucnom ogrtacu na klavirskoj stolicici, koju ne odnose jer ne znaju cemu sluzi, (otac sedi), pa ta scena mi je posebno bila potresna jer posle toga on kaze da je cuo da je taj klavir zavrsio u kuci Mose Pijade.

Kada sam bila mala, pa dobro dete i odlican djak, a sve su nas komunisti vaspitavali, dobila sam cast da za jedan 8-mi mart predam cvece Lepi Pijade. Odem tada prvi put na Dedinje, nadjem vilu, pozvonim jer bila sam najavljena, otvori mi visok mladic, u predsoblju preprecen klavir a na zidovima vise slike Mose Pijade. Ne znam ko je bio taj mladic. Gju Pijade nisam videla...ne znam koji je bio razlog..tu u predsoblju predala sam cvece i ispracena..onako bez da mi je neko ponudio i casu soka.

Kasnije, citajuci bas taj deo o klaviru ,pitala sam se da li je to taj klavir? Ili je to drugi klavir na kome sam ja udarala ponekad kada sam silno zelela da naucim da sviram a niko nije hteo da mi pokaze kako.I sada dok citam kako je Dejan opisao svoje skrivanje ispod klavira i ja sam se tamo krila. Stajao je u svecanom salonu, tamo niko nije smeo besposlen da ulazi,prekriven teskim tkanim prekrivacem. Dirke od pozutele slonovace, poneka i odlepljena, rastimovan a prekrasan. Kada se podigne poklopac na njemu pise BRUDER MIKULA WIEN...imao je rdzac za note izrezbaren kao cipka i dva sa strane isto tako izrezbarena za svece, mogli su se izvuci. Za mene je to bio neverovatan i prekrasan instrument. Kao dete , sva od maste, ja sam tu nalazila utociste i mastala o starim i proslim vremenima kada je neko na tom klaviru svirao.

Za slave nisam ni cula dok se nisam udala , mnoge knjige koje su mi objasnile neke stvari procitala sam mnogo kasnije u zivotu , ne kao dete , tako da ne znam da li sam videla klavir Pekicevog oca.
JJ Beba JJ Beba 22:38 07.11.2007

slavski klavir

šta bi dao da si' m'o ovaj klavir ?

:))
Coco Rosie Coco Rosie 22:43 07.11.2007

liberache

Bebo, pa ne bi se slavila samo slava....:)
Dejan Stanković Dejan Stanković 22:45 07.11.2007

Re: slavski klavir

hehehehe
taj bih voelo sada. pa kad dodju gosti ne mogu da veruju.
Pusti snovi.
JJ Beba JJ Beba 22:46 07.11.2007

Re: liberache

Coco, pošto Dejan vuče tu klavirsku "traumu" iz detinjstva onda da mu nabavimo nov slavski astal.
Evo:
Coco Rosie Coco Rosie 22:53 07.11.2007

bebo!

u,h samo da nadjem odgovarajuce stolice! sad cu!
Coco Rosie Coco Rosie 23:02 07.11.2007

Tulip


cenim da bi Dejan najvise voleo ove stolice uz taj divan sto:
bravar bravar 23:16 07.11.2007

Re: Tulip

JJ Beba JJ Beba 23:19 07.11.2007

Slavsko vince..

..osveštano
pufna pufna 23:25 07.11.2007

Re: slavski klavir

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:05 08.11.2007

Mani klavir

vidi sakov !
Черевићан Черевићан 22:52 07.11.2007

Бајер за леву руку

Ославама би се имало охохо писати.овог пута ћу ипак, оклавиру.са маријаном која је становала вилу до наше сам почео баш да се кибицујем кад у пубертета закорачих.имала је наиме највеће сисииће у музичкој школи што ме намамило те сам је мало мало молио да ми покаже вежбе Бајера,као неидуми, посебно лева рука. Сећам се ево . . . седимо на клавирској столици једно уздруго и она ми стрпљиво појашњава а ја све време пиљим јој у . .дапростите висуљке.
-аси ти уствари безобразан
-што, баш пазим
-ма немислим на свирање него што стално завирујеш ми усисе ко да ја невидим
-па кади волем
-А колко и волеш
-ево оволико па је одважно штипнух за ону ближу
На моје изненађење она ме енергично одгурну па ко да јој кожу деру слеђа повика
-мамам, овај ме дрпа
Ни да ме копривом ожарише побегох главом безобзирања обзиром да јој је матера ми предавала биологију. Малко је фалило да то лето зарад слабе оцене преседим учећи.но погледа ми она . . .крозпрсте.
отада заневолих клавира . .баш.
angie angie 22:56 07.11.2007

Re: Бајер за леву руку

jao cher- bajer i divernoa, ko dva djavola za muchene polaznike sa sve skalama pre toga- uzas jedan- jedino shto je bilo tragichnije za komshije-( u mom sluchaju puta dva-brat i ja:))))
kuki kuki 00:36 08.11.2007

Re: Бајер за леву руку

Znaci svirao si po ovim notama
Черевићан Черевићан 11:59 08.11.2007

Бајер за леву руку угаћама

е kuki ,баш ме збунисте, јер безнаочара погледахвам коментара па ми се учини малко немузички но кад се пак сконцентрисах . .е да је ваки конпозициа било . . у моје време . ја бих данас гарант бијо виртогуз анеби подстаре дане се . .млатијо друмовима малтешким неусаглашеним са еуропским стандардима.
neverlander neverlander 23:00 07.11.2007

Idi begaj

a moja baka isheklala sustiklu za pianino.

ista mustra kao na TV i ispod telefona, pa kada treba da dodju gosti a ona sve pazi da se mustre uklapaju:):):)




Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:05 07.11.2007

khm..

JJ Beba JJ Beba 23:08 07.11.2007

Re: khm..

Vesna, jel se TO jede? mislim, jel marcipan, bela čokolada itajrad?
:)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:11 07.11.2007

Re: khm..

ma bre bebo, kaka klopa, svirka:)p
JJ Beba JJ Beba 23:12 07.11.2007

Re: khm..

Vesna Knežević Ćosić
ma bre bebo, kaka klopa, svirka:)p

aaaaaaaaaaaaaaaaa, ja gloopy, sve mislim slava je, treba se klopa
:)))
Coco Rosie Coco Rosie 23:18 07.11.2007

Re: khm..

' el ovo posno ili mrsno?
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 23:19 07.11.2007

Re: khm..

aaaaaaaaaaaaaaaa, ja gloopy, sve mislim slava je, treba se klopa
:)))

Izgleda mi, i ti bi malo da calabrcnes :)))))
JJ Beba JJ Beba 23:25 07.11.2007

Re: khm..

Bojan Zdravic
aaaaaaaaaaaaaaaa, ja gloopy, sve mislim slava je, treba se klopa:)))Izgleda mi, i ti bi malo da calabrcnes :)))))

Zdraviću majkamustara, a što da ne? jel su moja usta rutava?
:)))
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 23:55 07.11.2007

Re: khm..


I tata bi sine:)))))
49 41 49 41 03:09 08.11.2007

Re: khm..

Ovom klaviru fali treca potpora; za razliku od Dejanovog.
Moze se stovalit' poledjuske i rastimati?!?
49 41 49 41 03:58 08.11.2007

Re: khm..

Slava je mrsna moze se calabrcati sve.

49 41 49 41 04:17 08.11.2007

Re: khm..

Ja, nisam imao klavir u kuci; al' su se motale Violine; oceve, moje po kuci.

Jel' moze jedna Violina za moju slavu po Gregorijanskom Kalendaru.

Mozda, nisam zaboravio da gudim-posle toliko godina.
Gorstak Gorstak 13:09 08.11.2007

Re: khm..

Prvo i najbitnije pitanje je da li je ovaj klavir naštimovan.
Mislim da ne bi bilo lepo da na slavu maestro dođe, priđe klaviru, zasuče rukave, baci kosu pozadi, a ono škriiiip.
Eto, ako treba klavir-štimer javljam se dobrovoljno. A ako treba i da sviram znam onu našu: DurMi to Durmitore ViiIIIiisokaaa pla ninooo visooka plan ino... Posle tog, za izvođenje, veomazahtevnog dela mogu da neprimetno pređem na klasične teme kao što su: Duuuuniii veeeeeeetreeee maaaaaloooo saaaa Neeereeeeeeeeeeeeeeeetve ...
Sreća gostiju je zagarantovana.
Sve znam, a i povoljno.

E da, srećna slava!!!!

P.S.: Veseli seeee kuuuućni domaćineee
Kazezoze Kazezoze 14:07 08.11.2007

Re: khm..

eto! kad gorshtacima spomenesh klavir
odmah podju de pevaju...




dodushe malo falsh)))
bindu bindu 23:09 07.11.2007

Irest my case

sashaNS sashaNS 23:18 07.11.2007

jooj klavir!

Odlucile sestra i ja da sviramo klavir i zelele pijanino, jer je to onda bilo bas in (a i prostorno prakticno). I dodje nas tata jedne veceri, bas veseo, i kaze - Sutra stize klavir! Kad hoces, kakav pijanino, neko koncertno cudoviste. Nisu mogli kroz vrata da ga unesu, nego ga ubacili kroz prozor. Zauzimao je vise od pola velike dnevne sobe, ali da bi ga mogao svirati morao si se provuci ispod njega :) Stvarno, samo tako smo ga mogli smestiti. Dok smo svirale i vezbale jos nekako, ali je vremenom postao mesto za odlaganje raznih stvari. Jedina upotrebna vrednost mu je bila da je za vreme onih beskrajnih restrikcija struje bilo idealna igraonica. Tu ispod nam je mrak nekako brze prolazio.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:20 07.11.2007

khm

Coco Rosie Coco Rosie 23:40 07.11.2007

meni ipak lepse ovako

AlexDunja AlexDunja 00:19 08.11.2007

Re: meni ipak lepse ovako

a moze i ovako diana krall
pidola pidola 00:26 08.11.2007

Re: meni ipak lepse ovako

Coco Rosie

kako nije lepse,cist pogodak :)

Coco Rosie Coco Rosie 00:33 08.11.2007

Re: meni ipak lepse ovako

a mo's i tako...ili najbolje i jedno i drugo :)
Coco Rosie Coco Rosie 00:35 08.11.2007

Re: meni ipak lepse ovako

bang bang , my baby shot me down... :)
ivana23 ivana23 00:44 08.11.2007

Re: meni ipak lepse ovako

pidola pidola 00:49 08.11.2007

Re: meni ipak lepse ovako

AlexDunja
a moze i ovako diana krall

naravno,uvek
pidola pidola 00:51 08.11.2007

Re: meni ipak lepse ovako

Coco Rosie
a mo's i tako...ili najbolje i jedno i drugo :)

najbolje,da,nego moramo da se drzimo i klavira ili slave,zbog dejana. :)
Coco Rosie Coco Rosie 01:18 08.11.2007

Re: meni ipak lepse ovako

pa sad...ako cemo da cepidlacimo..... ista pesma, strofa pre ili kasnije
Coco Rosie Coco Rosie 01:19 08.11.2007

pidola

kasno je vec, stariji otisli, znaci moze i jedno i drugo :))))
AlexDunja AlexDunja 01:22 08.11.2007

Re: pidola

Coco Rosie
kasno je vec, stariji otisli, znaci moze i jedno i drugo :))))


evo doprinosa carole
Coco Rosie Coco Rosie 01:29 08.11.2007

alex

a moj izbor je:
nsarski nsarski 01:36 08.11.2007

Re: alex

Kad stariji odu, Sam svira ovo:
AlexDunja AlexDunja 01:39 08.11.2007

Re: alex

nsarski
Kad stariji odu, Sam svira ovo:

a oscar i ella ovo
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 23:37 07.11.2007

srecna slava

a kad gosti sede onako ustobočeno "jes' jes' vala prijatelju i ja velim..." pa probaju rakiju "ohoho ohoho ohoho" pa se mršte i brišu brkove (bila jedno dvojica takvih)... a onda se obligatno iznosi slavski servis za ručavanje za 34 osobe sa cvećem i ružicama "koji je deda milutin doneo četresšeste iz ropstva," a onda deda(stric) obligatno priča kako mu je bilo u stalagu 18b negde kod hamburga i kako su išli kod švaba na poljski rad... pa se iznese ordever koji je baba slagala celo prepodne, pa supa i ridflajš, pa podvarak, pa pečenje, pa kolači. a vino jeličko, taze i magle se litrenjaci jer su skoro unešeni iz podruma. a ima i jedna tetka koja vavijek obrisuje mrve ispred sebe na salvetu pa onda tu salvetu istresa u tanjir, a ima skupljena usta sa sve onim uzdužnim borama i hladne ruke. a ima i slavska sveća u gostinskoj sobi gde se još drže kolači, a ja se nešto plašio ikone svetog jovana pa nisam smeo da udjem. ćale i keva komunisti, pa da ne bi ko slučajno šta primetio, dodju, ručaju, pa zbrišu i ostave mene da čuvam čast kuće. oni odu a ja jadve čekam da dodju aleksa i dragan iz komšiluka da zbrišmo kod draganovog ćaleta u radionicu i pravimo mačeve od otpadaka od tišljeraja. e da! a bio i kosmaj radio ali nikad nije svirao jer je šezdesdevete crkla lampa a to se više ne pravi. ljudi, što li je meni onda bilo bolje nego sad?
Dejan Stanković Dejan Stanković 23:39 07.11.2007

Re: srecna slava

a baba mesi kolace mesecima pa ih redja u kutije od cipela i sakriva na najnemogucija meste, da ih mi ne ukrademo. nesto nadjes, al uvek nesto i opstane...
jesen jesen 00:42 08.11.2007

Re: srecna slava

....kako li su stajali ti kolaci mesecima a da se ne pokvare...salim se....To su bili kolaci, ovo sad sve kupovno...najvise me nervira kad kod razlicitih ljudi jedem iste kolace posto narucuju na istom mestu..Zato najvise volim da idem kod tetke na Slavu, jes da ima osamdeset i neku godinu al jos mesi savrseno..pa mi jos spremi poslatak...kad posluzim prijatelje sa poslatkom svi traze recepte...al nema, tetka sve iz glave a kolaci i torte uvek isti kao da su standardiyovani...resila sam odavno da odvojim jedan dan da mi diktira a ja da pisem...samo nikako taj dan da stigne, uvek ima nesto prece, plasim se da ne ode na onaj svet sa sve receptimima....
JJ Beba JJ Beba 00:54 08.11.2007

Re: srecna slava


slavska tortica koju je baba ko zna kako sačuvala...
49 41 49 41 03:51 08.11.2007

Re: srecna slava

A, jel' bilo za tvoju slavu kao za moju: "Stanglice sa Kimom"-duge ko najduzi prst, rumene o'zgo kim a hrskave?
gordanac gordanac 05:42 08.11.2007

kako me...

...učilo da kuvam:

...a baba mesi kolace mesecima pa ih redja u kutije od cipela...


i da budem "dorasla" sličnim akcijama :))
Elem:
1.uputstvo za testo (kiselo, obićno, "masno", beskvasno, pitino, za rezance, svejedno....)
"...samo lupaš jednako, dok ti ne bude "onako" pod rukom..."
(msleeeem, definiši "onako", kako onako, ....)
2. uputstva za začine
"...soli među prste, a par zrna šećera na vreme..."
(msleeeem, među koje prste, kad je vreme za ta zrna šećera....)
3. uputstvo za filove
"...kuvaš dok ne progusti..."
(kada je to, baba, kada? - pa, vidiš. kako vidim, baba, gde se vidi? - pa, ili je progustilo ili nije)
4. uputstvo za količine
"...staviš brašna za "na dasku"..."
(ha?!)
5. uputstvo za sečenje (kora, biskvita...)
"...smlačiš nož da ti bude taman`..."
(baaaabaaaaa! koliko je "taman`"?! - pa, onako da ti lepo seče)
6. uputstvo o tome kad je meso gotovo
"...bocni sa strane, ako ide lako i sok je providan..."
(msleeeem, kako ide kad je "teško"?! - pa, bocneš, pa vidiš)
7. uputstvo za kuvanje džema
"...kad se klobuk otvori, a ne prska..."
(tako je počelo moje pravo zanimanje za fiziku :)))
--------
Posle mi je kvantna i ostale string teorije došlo sve "писофкејк" :)

Taska Dana Taska Dana 07:27 08.11.2007

Re: kako me...

ucilo da mesim....:)))

Napravis testo onako od oka pa ga mesis da bude ni tvrdo ni meko......Ojla!!!!! Sto kazes ti Gordanac i ja sam posle ovog upustva kvantnu i ostale string teorije savladavala u pauzi izmedju belog vesa i rendanja sargarepe ....

Moja rodjaka koja je ucila da pravi kore za pitu dok je baba (ne moja) sutirala u dupe jer je bila tri treptaja sporija od ocekivanog, takodje misli da je od toga samo postala jos vestija.....:)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:07 08.11.2007

Draga, zaboravila

si pekmez-slatko mantricu : da kapnu skoro vezano dve kaplje odvojeno od drugih...HA!
jacHa. jacHa. 12:48 08.11.2007

Re: kako me...

moja nana pravi najbolje ćufte na svetu. ja je zovem telefonom iz daleka da mi diktira. spremila papir i olovku.

zvrrrr... zvrrrr... zvrrr...

...

ja: nano, kako da začinim ćufte?
nana: 'nako, po ukusu.
ja: kako misliš, po ukusu?
nana: pa, 'nako, pomalo svega.
ja: čega?
nana: uzmeš malo praška za pecivo.
ja: (grrrr...) a soli? a bibera?
nana: da, staviš i to
ja: nano, ti staviš i beli luk?
nana: stavim
ja: a koliko?
nana: pa, 'nako, po ukusu

....

na papiru bili gromovi i spirale. ko u stripovima kad neko psuje.
na kraju napravim ćufte "po ukusu". ni blizu njenim.
posle sam je stavila za šporet i išla za njom sa blokčetom
moja draga 82-godišnja nana
jumping_genes jumping_genes 14:10 08.11.2007

Re: kako me...

Genijalno! Da li smo mi neki rod? I moja majka a bogami ovih dana i mama iste merne jedinice koriste. Najbolja je kad mi emailom posalje recept u kom nema nijednog broja, sve mere su 'onako' i '...da ti bude xyz...'.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:32 08.11.2007

To

se zove ODOKATIVNO.
milosib milosib 15:27 08.11.2007

Re: To

Ih bre sto ste vi zene sve iste. I moja je tako kukala godinama. Sad da bude dosledna pise recepte sa 175g secera, 1/12 maslaca i sl. Nema veze kuva k'o zmaj sto se i na meni sve vise primecuje.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 17:10 08.11.2007

Re: To

iliti ODOČNO
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:08 08.11.2007

Nego domaćine, ovde

se zagustilo od klavira, golih žena, testa i sl. HEPI SLAVA !
Dejan Stanković Dejan Stanković 10:14 08.11.2007

Re: Nego domaćine, ovde

Pa nije mi slava.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:29 08.11.2007

Ete ti ga sad...

kad bude, upiši me na spisak kao prvu čestitajuću.
49 41 49 41 13:21 08.11.2007

Re: Ete ti ga sad...

Jelica Greganović
kad bude, upiši me na spisak kao prvu čestitajuću.


Jeste njemu slava; on se oglasio po Julijanskom-jer ga pokrstase tamo!
Po Gregorijanskom ce mu 21. o.m.
jasnaz jasnaz 10:15 08.11.2007

. svetlo

. moja slavska fascinacija je sveća : koliko pažnje iziskuje : kako je deda svako malo ustajao , prilazio joj sa kombinacijom straha i svečarskog zanosa i specijalnim makazama uklanjao izgoreli deo fitilja . činilo mi se da krajičkom oka stalno nadgleda kvalitet svetla . sveće .
Dejan Stanković Dejan Stanković 10:42 08.11.2007

Re: . svetlo

vidis, i to sam bio pomenuo, ali sam posle izbrisao da ne bude tekst nepristojno dugacak. sad si ti nanodala i sve je na broju.
jasnaz jasnaz 10:48 08.11.2007

Re: . svetlo



. da .
49 41 49 41 13:29 08.11.2007

Re: . svetlo

Dejan Stanković
vidis, i to sam bio pomenuo, ali sam posle izbrisao da ne bude tekst nepristojno dugacak. sad si ti nanodala i sve je na broju.


Ne, mo da se vadis!
Ti si izbrisao svecu; jer nisi bio siguran ide li sveca ili ne.
Baba te lepo naucila: Jedini svetac ziv.
Samo se mtvima pale svece.
Kasper Kasper 12:49 08.11.2007

Covece, imas li ti srca?

Na poslu sam, gde mi pobroja sve one djakonije! Kud i procitah!
Neka, neka, dobro je. Neka, neka, dobro je. 13:20 08.11.2007

Ne znam za ostale, ali

živela mama koja je bila ateista i progresivna!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana