Život

Zaborav, please

Ivana Knežević RSS / 27.10.2009. u 19:47

U petak 20. decembra 2002. godine oko 3 popodne stigao je bio email na ekran vec tada starog kompjutera koji je obavljao poslove vodjenja jedne radnjice na Yonge Street-u opisane drugom prilikom, a sluzio je i za druge stvari. Mail je izgledao neobicno, ali nisam stigla da razlucim sta je konkretno bilo neobicno na njemu jer sam ga odmah otvorila. Ni to sto sam otvorila nisam uspela da registrujem dok ga nisam procitala nekoliko puta. Bilo je puno zvanicnih reci ali medju njima tako vaznim izdigla su se dva izraza, zgrabila me za grlo tog zimskog popodneva i ne verujem da je ista drugo u tom pismu bilo uopste i vazno - oni su sve rekli: 'without prejudice' i  'cease and desist' porucili su mi bili u tom pismu. Za one koji ne znaju engleski ili ga znaju ali se nisu sa ovakvim stvarima susretali, oba izraza su standardni cak kanonizirani obrasci legalnog izrazavanja, s tim sto je prvi naklon legalnom humoru - jer stvarima se treba smejati bez obzira na boju ili ukus suza - a drugi je klasicna gola pretnja.

Pismo je bilo poslato od strane postovane (citajte: mocne) advokatske firme iz Montreala na ime njihovog klijenta, velike (citajte: mocne) evropske firme, koja je deo jos vece, globalnog giganta, i ticalo se imena koje sam bespravno koristila a oni ga poseduju. Ja nisam imala nikakvu moc, nikada nisam mogla da ponesem pridev 'velika' cak ni svojim najboljim danima, ali legalno pravo na to ime sam zvanicno kupila bila kao trade-mark nekoliko godina ranije. Dakle: ja sam posedovala ime, i oni mi prete. To je bila situacija svedena na nekoliko reci. Medjutim..

Meseci koji su vodili do tog 20. decembra su se ugurali u elitno drustvo najgorih. Iako se, kako sam navela, pridev 'velika' za mene nije nikad lepio, ja sam oduvek bila ono sto vecina ljudi kazu da nije - gutsy. Nisam to smatrala nikakvim narocitim kvalitetom sigurno ne velicinom, vec je to provereno skoro uvek bilo izraz ocajanja, ali verujem da je tu i tamo moglo da stvori pozitivnu impresiju kod nekog naivnog. Tog petka popodne bilo mi je jasno da su povremeni uzleti srcanosti kojima sam se podizala iz privatnog mraka zavrseni. Moji dani hrabrosti su se okoncali kod prvog susreta sa legalnom pesnicom. Verovatno je dobro sto sam se uvek suzdrzavala oko upustanja u revolucije, iako moram da priznam da sam zelela i razmisljala o njima vise nego sto je to primereno jednom primerku bez icega velikog, i u ozbiljnom deficitu sa idealima.

Sa druge strane moje legalne pretnje je, jasno je bilo, stajao neko sa samozadovoljnom crtom sadizma. U petak popodne su mi poslali pismo, ponedeljak je bio poslednji radni dan pred Bozicne praznike iako niko nista ne radi, u utorak tek niko nista ne radi a i veci deo nedelje izmedju Bozica i Nove godine niko ne radi, osim bioskopa, restorana i maloprodaje. Uz gore-pomenutu pretnju stigao je i rok naravno - dali su mi deset dana da prestanem, nestanem, izgubim se, pocistim i ne ostavim traga za sobom. Inace..

Iako sama nisam ni hrabra ni velika, jako lose reagujem na ucene i siledzije. Jako, jako lose. U stvari je verovatno jako dobro da nisam veca i hrabrija jer bi od mene vrlo lako postao ubica. Ali od svega, svega, svega, najgore reagujem na bespomocnost. I tudju i svoju. Pred bespomocnoscu se sistem zakoci, raspadne i odbija da nastavi dalje ili se bar sakupi. Od-bi-ja. I tako smo moj sistem i ja proveli vise bednih sati u pregovorima u petak popodne koji je polako postao vece. Ja sam bila spremna da umrem - gotovo, zavrsila sam svoje, ne mogu dalje, ne vidim zasto, sta cu mom detetu kad ne mogu nista kakav je to freakin' role model, nemam sa cim, nemam nista vise razumes! Sistem je uglavnom cutao ili tiho jaukao iako je njegov mandat da se ne da, spustio se bio kraj mene na pod (u radnju je ionako retko ko ulazio) i slozio se: ovo je obicno djubre, ali spremi se za jos gore, i pomazio me povremeno po glavi, nespretno, nesviklo - kakav smo bedan par cinili nas dvoje tog bednog popodneva niko nije video, i nikome nije bilo potrebno da vidi. Sakupljali smo se kako smo znali i umeli, lepili nazad, i vise se nikada nismo sastavili kako treba.

To je bio pocetak. Do kraja je uzelo oko tri i po godine. Sto je bila sreca, jer obicno traje deset. Nasla sam bila i advokata koji mi nista nije naplatio, kazu da ima takvih koji time kupuju bolje uslove u Paklu - ne znam, meni se cinio kao jedan pristojan covek. I to je bila sreca. Na kraju su oni odustali i platili izvesnu sumu, koja ne bi bila sitnica da nisam bila u tolikim dugovima. I to je bila sreca. Toliko srece nisam nikada videla na gomili.

Retko o ovome pricam. Mnogo cu radije ispricati da sam nekoliko dana nakon tog sudbonosnog petka kupila kartu i odletela na jug, gde me je cekala Tijana i u Atlanti smo provele nekoliko nezaboravnih dana. Pricacu i o bolnim temama, nije to tesko - ali o ovome ne mogu. I da sam ovoliko izgurala je pravo cudo. Napisala sam bila nekoliko reci tih dana, to je sve... i onda mi je prosle nedelje stigao jedan mail. Tako sve pocinje ovih dana izgleda. Pismo je stiglo iz Kine i obavestava me da tamo neko hoce da kupi domen za ime koje ja posedujem i zvanicno lice Artur me zvanicno pita da li je to neki moj rod ili slican pomoz' og, i da je bolje da ja kupim sto pre jer ako oni kupe, ko zna..

Sve se vratilo instantno. I strah i bes.. i ne pomaze da ja sada jako dobro znam kako oni igraju ove igre, i Artur i drugi momci - ja ih ne igram. Zar je ovo otrcani dancehall u kome se plati nekoliko penija za ples i ti ustanes rasiris ruke i krenes po taktu - jedan, dva, tri... Ja ne igram tako. Ne mogu, necu, i nemam sa cime. Ostali su na podu te veceri neki delovi i nas dvoje nespretnih smo stvarno to obavili vrlo lose, sakupljanje i lepljenje. A telo pamti. Povrede, dodire, ruzne reci, lepe reci, seca se i zaboravlja ali sve belezi, kao u knjizi. I pomislim tako ponekad kako moja knjiga nece biti neka vesela, sarena kao od cika Jove Zmaja, nece biti ni Ostrvo s blagom,  pa ni freakin' Moby Dick, vec neka istrosena beleznica kojoj fale stranice i citava poglavlja, i tu prazninu nece popuniti fantomska mistika ni beletristika, nista nece hteti da je popuni, i verovatno nece trebati. Ja bih da zaboravim.

Bez predrasuda

Uplasili su me
Monsieur Leger & Co
Bez predrasuda, kazu
Ucinili bi to isto i nekom drugom
U udobnim foteljama porodicnog uspeha
i tradicionalne grabezi
stare metode tapsanja po ramenu
i uvrtanja ruke mirisu na ustajao konjak
i davno sazvakana slova zakona

Ja imam svezu krv
i mekane grudi
Imam i malo dete i snove
koje nisam osigurala
Najradije bih pobegla
i ostavila Hrabrost da prekrije namestaj
i pusti ptice iz kaveza
Nisam videla Sevilju ni Versaj
Ako zaboravim dvorske intrige i
odsustvo elektriciteta
barokni korseti i sifilis
su bezazleni u poredjenju
sa preciznim licemerjem boljeg sutra

Dok je drzala Sentimentalnost
u sobici pod krovom
i ustirkanoj uniformi
koja se spremno
skidala na zvuk srebrnog zvona
o Pohlepi su pisali kapitalna dela
Tada su jos vladali fini maniri
i zvali su je Ljudske naravi
Danas i iluzije imaju ukus plastike
i naftne mrlje
Telad hrane njihovim majkama
i opet ubijaju kitove
Bez predrasuda



Komentari (72)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 20:04 27.10.2009

Uh!

Samo da se javim da sam bila... pročitala... ćutim...
Ivana Knežević Ivana Knežević 20:18 27.10.2009

Re: Uh!

Hvala i na citanju i na javljanju, margos.

Sutra je uvek novi dan
mladen.mladen mladen.mladen 20:07 27.10.2009

uf

prvo mi palo na pamet da su oni standardni sitni prevaranti sto googluju, skupljaju i preprodaju, nude, trampe, obecavaju bolje i placaju neke sitne novce, javljaju se iz Kine sa Dear sir or madam.. al uvek sam se pitao sta se desava kad neki official bas "insistira".. grozno.
Ivana Knežević Ivana Knežević 20:21 27.10.2009

Re: uf

mladen.mladen
prvo mi palo na pamet da su oni standardni sitni prevaranti sto googluju, skupljaju i preprodaju, nude...


I ja pretpostavljam da je tako nesto u pitanju, mladene. Sve i da nije... neka nose slobodno sve sto hoce, ja tu ne mogu nista.
mladen.mladen mladen.mladen 20:28 27.10.2009

Re: uf

mislim sad bih te cimao za svoj cef.. elem.. sledece sto me uvek zanimalo jeste da li bi google or smth stao iza vlasnika domena nacelno.. nisam se nikad raspitivao imaju li nekakav kodeks principa na osnovu kog pruzaju podrsku ili cak zastitu vlasnicima domena.. utopijski zvuci, ali internet jeste mala utopija u odnosu na realni svet oko nas i verujem da ima neki mehanizam kojim odbija ovakve siledzijske pokusaje karakteristicne za svet oko nas ucenjivaca i reketasa.. mada.. jasan mi je i tvoj umor..
Ivana Knežević Ivana Knežević 20:40 27.10.2009

Re: uf

Domeni koje zele da registruju u Aziji imaju razlicite nastavke: .cn, .hk, .tw i tako dalje. Sve dok ima tih nastavaka svako moze da kupi sta hoce. Pretpostavljam da svaka drzava ima svoje registracije i sl.

Sve se to vrti oko brendinga i intelektualne svojine. Meni je nebitno da li ce neko kopirati moje ime u Kini, osim sto je ruzno. Posto je ime specificno (naucila lekciju prvog puta) ako tako nesto neko uradi, to je apsolutno namerno, sa ciljem neke vrste ucene. U nekim situacijama ce im se to isplatiti, u nekim nece.

Ne znam da li to taj registarski office pokusava da izvuce pare, ili su legitimni i moraju da me obaveste posto je isti taj domen vec u mom vlasnistvu kao .com a neko to zaista kupuje pa on ucenjuje... za mene je nebitno sve dok mi se ne pojavi neko sa 'cease and desist'.
pnbb pnbb 20:48 27.10.2009

Re: uf

Ne znam da li to taj registarski office pokusava da izvuce pare, ili su legitimni i moraju da me obaveste posto je isti taj domen vec u mom vlasnistvu kao .com a neko to zaista kupuje pa on ucenjuje.

da, evo sad sam procitao... dok sam ja vodio racuna o registraciji domena u jednoj bivsoj firmi, jvaljali su se s vremena na vreme da obaveste da je postao slobodan npr .org ili .inf , pa ako hocemo da kupimo... isto tako su slali opomene kad se priblizi istek pretplate... jer otpirilike - tako je to bilo bar pre 5 god - i ako ne platis za nastavak vlasnistva nad svojim domenom, mesec dana je nemoguce da ga drugi registruje, znaci ostavljaju ti priliku da nastavis
Ivana Knežević Ivana Knežević 20:58 27.10.2009

Re: uf

Ovde konkretno navode ime neke firme koja bi da kupi silne azijske domene, ali firmu nisam nasla na google-u, tako da je vrlo moguce da jedino sto se ovde desava je Artur koji pokusava da mi proda to isto.

Ako to pokusa na hiljadu mesta i uspe na stotinak... nije lose za Artura.
Ali ko zna..
mariopan mariopan 14:28 28.10.2009

Re: uf

Ako to pokusa na hiljadu mesta i uspe na stotinak... nije lose za Artura.

Mislim da je to to.
Ne daj se prevariti.
Ivana Knežević Ivana Knežević 23:48 28.10.2009

Re: uf

mariopan
Ne daj se prevariti.


Vazi
endersgame endersgame 20:32 27.10.2009

procitao dva puta i.....

...u nemoj tisini razmisljam.....ali moram da pitam.....oni traze domen ? O kakvom domenu je rec ?
Mada pretpostavljam da je tema bolna.....logika nalaze da postavim takvo pitanje jer bez detalja ovo ostaje okvirna i tuzna prica nekog tamo.....smatram da svaki blog nosi nesto nase...pricu...tugu...srecu ili nesrecu.....
Iskreno zalim zbog situacije u kojoj si se nasla.....i razumecu ako ostanem bez odgovora.....
S postovanjem...

Enderova igra...
Ivana Knežević Ivana Knežević 20:47 27.10.2009

Re: procitao dva puta i.....

ender, pricu sam postavila ovde zato sto je svakodnevna. U nekom izdanju - gorem, laksem - ovo se desava ljudima svakodnevno i svuda. Nije to samo kolateralno, iza svega stoje ljudi koji prave izbore.

Oko ovoga sa domenima nisam konkretno zabrinuta - malo sam vise detalja napisala gore mladenu - najmucniji deo je sto me je podsetilo na pricu s pocetka. U kojoj sam zaista imala daleko vise srece nego sto se obicno desava, ali je ona meni svejedno bila jako mucna.
Jelena Gall Jelena Gall 12:31 28.10.2009

Re: procitao dva puta i.....

ender, pricu sam postavila ovde zato sto je svakodnevna. U nekom izdanju - gorem, laksem - ovo se desava ljudima svakodnevno i svuda. Nije to samo kolateralno, iza svega stoje ljudi koji prave izbore.

ovo jeste tacno, ali ti si pricu napisala sasvim nesvakodnevno - zadihala sam se citajuci, otrcala na telefon s jasnim osecajem da sam ostavila "knjigu" nedocitanu, pa ako do sada nisi razumela, onda da dodam: pricu si napisala sjajno! :)
mada ne ide smajli uz ovu pricu.
raspade ti se i jezik od duhovitog straha, ode prica u stihove.
ludilo, ivana, ovo je odlicno, zaista.
Tada su jos vladali fini maniri

nisu, nisu, znas da nisu... artur je i tada postojao, samo se nekim drugim poslicima bavio.
Ivana Knežević Ivana Knežević 14:22 28.10.2009

Re: procitao dva puta i.....

Hvala na ovako 'zadihanom' komentaru, Jelena, dize iz mrtvih :)

Jelena Gall

Tada su jos vladali fini maniri

nisu, nisu, znas da nisu... artur je i tada postojao, samo se nekim drugim poslicima bavio.


Nema mesta sumnji da je Artur uvek postojao, i svuda, samo mi se cini da su svoje poslove krili pod debljim naslagama. Sada je sve go profit, i niko se vise i ne pretvara.
Naravno, iz ovog ugla je lako zamisljati svasta.
pnbb pnbb 20:42 27.10.2009

domen

neko hoce da kupi domen za ime koje ja posedujem


ne kapiram, jel si ti vlasnik tog domena, ili je to ime na koje hoce da registruju domen zapravo tvoj zasticeni trejdmark?
Ivana Knežević Ivana Knežević 20:53 27.10.2009

Re: domen

Ja sam vlasnik .com domena. Svako drugi nastavak - .net, .bilo-sta - je slobodan da ga kupi ko hoce. Posto je ime specificno, kako sam pomenula, ovako nesto moze da znaci ili sitni mali pokusaj izvlacenja para, ili nesto ozbiljniji pokusaj ko zna cega.

Tredjmark se registruje u svakoj drzavi zasebno, ali svako moze da izazove na dvoboj nekoga oko koriscenja imena, duze ili krace vreme sa TM ili bez...to su sve igre bez granica, i zanimljive sve dok se ne pojave u tvom inbox-u.
myredneckself myredneckself 23:21 27.10.2009

Re: domen


ja sam oduvek bila ono sto vecina ljudi kazu da nije - gutsy.

Ivana, baš si imala teške dane
izgleda da su ti highprofilecybersquatting ( ili horor i kriminal na webu, he, he..) slučajevi, postali svakodnevnica,
a teško je hvatati se s tim tipovima u koštac i dokazati nepostojanje "dobre vere", što i košta na kraju krajeva
ti si doduše imala sreće sa ovim što je obezbeđivao sebi bolju poziciju u paklu...ali da kažeš da nisi gutsy !?
ne verujem ti, dokazala si to u te tri i po godine borbe sa globalnim moćnikom
od mene plaketica...
Ivana Knežević Ivana Knežević 01:45 28.10.2009

Re: domen

myredneckself
...ne verujem ti...


Veruj, draga redneck, ni g od gutsy nije ostalo
Ali ima i gorih stvari.
A sto se tice te borbe - nisam ja tu nista radila. Nije bilo do mene, nije imalo veze sa mnom, nije bilo nikome cak ni vazno. Oni su to medju sobom malo pricali, malo razmenjivali pisma, malo pretili, sretali se na visokom nivou ili art gallery otvaranjima i malo se zezali oko toga ko ce koga nadmudriti. To je bio verovatno najgori deo. Meni jeste bilo vazno a nisam mogla nista.

Ipak mi je drago da sam zasluzila plaketicu - hvala!
filantrop filantrop 22:11 27.10.2009

Igre bez granica

Pa to sa Kinom je ...
Pouzdano znam da je jedna moja koleginica kupila fake tasnu sa kineskog sajta, od Luja vitona, koja u radnji kosta 3000$ a ona platila 160 plus siping 35. Iz Kine zaista,.
Stigla tasna , ona presrecna, izgleda kao prava,jer je verovatno ti isti siju i za Luja i za "na crno".
Prodje neki mesec, stize njoj isto takvo pretece advokatsko pismo kao i tebi, da ce da je tuze za kupovinu fake tasne cime je Luju naneta steta, a da ce da tuze i vlasnika kineskog sajta - samo kad bi mogli da mu udju u trag.
E ovde dolazim u vezu sa tvojom pricom:
negde neko u Kini hakuje tvoje podatke ili i h kupi, ima trziste i za to , kontaktira te, ponudi novac za tvoj domen, a ti pristanes i prodas, cime njegov postaje legalni, i on nastavlja da prodaje fake robu pod tvojim domenom, ti nemas pojma o tome , ne proveravas, a kad ga brand pojuri , stigne do - tebe. Ni krive ni duzne. Oni odmah po prijavi ugase sajt, a ti ostanes.
To sto te je kontaktirao ARTUR :)) nije cudno, nju je kontaktirala Linda , kasnije je po spelovanju ukapirala da je Linda verovatrno neka kineska Linda..
Pa tebe su izgleda nasli, zao mi je zbog toga. Srecom si imala to prethodno iskustvo pa si oprezna.
drug.clan drug.clan 22:16 27.10.2009

Re: Igre bez granica

Pa to sa Kinom je ...
Pouzdano znam da je jedna moja koleginica kupila fake tasnu sa kineskog sajta, od Luja vitona, koja u radnji kosta 3000$ a ona platila 160 plus siping 35. Iz Kine zaista,.
Stigla tasna , ona presrecna, izgleda kao prava,jer je verovatno ti isti siju i za Luja i za "na crno".
Prodje neki mesec, stize njoj isto takvo pretece advokatsko pismo kao i tebi, da ce da je tuze za kupovinu fake tasne cime je Luju naneta steta, a da ce da tuze i vlasnika kineskog sajta - samo kad bi mogli da mu udju u trag.



Bas me zanima kako li je koleginica nanela stetu Luju kupovinom tasne koja lici na neku drugu? Da li je to u nekoj slobodnoj zemlji za svoj novac ilegalno kupiti ili posedovati tasnu koja lici na neku drugu? Po kom ce li je zakonu tuziti i da li bi koleginica mozda mogla da izvuce na takvom sudjenju neku paru za nanosenje dusevnog bola i pretpljeni strah od strane Luja?
filantrop filantrop 22:17 27.10.2009

Re: Igre bez granica

Bas me zanima kako li je koleginica nanela stetu Luju kupovinom tasne koja lici na neku drugu? Da li je to u nekoj slobodnoj zemlji za svoj novac ilegalno kupiti ili posedovati tasnu koja lici na neku drugu? Po kom ce li je zakonu tuziti i da li bi koleginica mozda mogla da izvuce na takvom sudjenju neku paru za nanosenje dusevnog bola i pretpljeni strah od strane Luja?


Autorska prava?
drug.clan drug.clan 22:22 27.10.2009

Re: Igre bez granica

filantrop
Bas me zanima kako li je koleginica nanela stetu Luju kupovinom tasne koja lici na neku drugu? Da li je to u nekoj slobodnoj zemlji za svoj novac ilegalno kupiti ili posedovati tasnu koja lici na neku drugu? Po kom ce li je zakonu tuziti i da li bi koleginica mozda mogla da izvuce na takvom sudjenju neku paru za nanosenje dusevnog bola i pretpljeni strah od strane Luja?


Autorska prava?



od kad tasne podpadaju pod autorska prava? I od kada je krivica na onome ko kupuje?

Zamislimo ovu situaciju. Naidjete na pijaci na tanjir koji vam se dopada i resite da ga kupite. I u momentu kada vi izvadite pare uhapse vas jer je taj tanjir kopija tanjira koji je dizajnirao pera peric i perovca. Da li smo svi mi obavezni da znamo sve moguce patentirane dizajne tanjira pre nego sto udjemo u prodavnicu?
filantrop filantrop 22:26 27.10.2009

Re: Igre bez granica

od kad tasne podpadaju pod autorska prava?


Malo se pravis naivan :))) Jedan je Luj!

Ja ne mogu da ti odgovorim na ova pitanja, nisam pravnik, komentar sam postavio da bih utesio Ivanu i eventualno objasnio prema onome sto znam .
filantrop filantrop 22:28 27.10.2009

Re: Igre bez granica

I od kada je krivica na onome ko kupuje?


Mislim da jeste, krivica je i onog sto kupuje i onog sto prodaje. Ako sam dobro obavesten.
Bio bih zahvalan za pravno tumacenje.
drug.clan drug.clan 22:37 27.10.2009

Re: Igre bez granica

Malo se pravis naivan :))) Jedan je Luj!


ako se patentiraju mogu potpasti pod design patent - nikako pod autorska prava

filantrop
I od kada je krivica na onome ko kupuje?


Mislim da jeste, krivica je i onog sto kupuje i onog sto prodaje. Ako sam dobro obavesten.
Bio bih zahvalan za pravno tumacenje.


naravno da nije odgovornost na kupcu jer je to nemoguce ostvariti, kao sto sam ti probao objasniti na primeru. Koleginica nije pre kupovine bila u obavezi da zna kako izgledaju sve patentirane tasne kako bi izbegla mogucnost da kupi kopiju.
filantrop filantrop 22:48 27.10.2009

Re: Igre bez granica

Koleginica nije pre kupovine bila u obavezi da zna kako izgledaju sve patentirane tasne kako bi izbegla mogucnost da kupi kopiju


Drug clan!! :)))
Tacno je znala sta kupuje!
drug.clan drug.clan 23:43 27.10.2009

Re: Igre bez granica

filantrop
Koleginica nije pre kupovine bila u obavezi da zna kako izgledaju sve patentirane tasne kako bi izbegla mogucnost da kupi kopiju


Drug clan!! :)))
Tacno je znala sta kupuje!


naravno da je znala, ko bi inace ne znajuci za brend platio tako gadnu tasnu 160+35 dolara

problem je u dokazivanju toga na sudu
myredneckself myredneckself 23:52 27.10.2009

Re: Igre bez granica

filantrop
od kad tasne podpadaju pod autorska prava?


Malo se pravis naivan :))) Jedan je Luj!


a šta misliš o ovome? ni ja nisam pravnik i ne razumem se u materiju s pravne strane, ali
možda ti veliki u sprezi s drugim velikima podržavaju izradu tih fake proizvoda s njihovim imenom?

zaboga, koliko ljudi može da kupi vitonku od 3000$, i više? i može li se od toga živeti tako kako su oni navikli, i imati tolike imperije ?

ovako, najgora beda svuda po svetu kupuje "LV tašne"( i još mnogo toga), na vagone!
na trenutak beda pomisli da je neko drugi, od onog što jeste...i svi zadovoljni, za sad!
biće da veliki od toga žive onako kako su navikli
tako ja razmišljam o tome, kad vidim veliku pohlepu velikih i na koji sve način ljudi hoće da se domognu novca ( čuj, Luju Vitonu naneta šteta!) ja im nikad neću nanositi "štetu", na čast im, nikad ne nosim i neću nositi fake marke
filantrop filantrop 00:13 28.10.2009

Re: Igre bez granica

a šta misliš o ovome?


Ja ne bi dao za tasnu 3000$ pa da lezim na milionima ali moja devojka ne misli tako :)))))

Veruj da mi nikad nije bilo jasno ko normalan moze da kupuje tasne i ostale proizvode po takvim nebuloznim cenama, mada sam citao da neki to smatraju investicijom, samo ne razumem kako, npr tasna se haba nosenjem. Kazu Sanel je uvek Sanel.
Koliko sam ja obavesten, tasne i ostale luksuzne proizvode za potrebe ovih luksuznih brandova prave ug;avnom mali proizvodjaci u Kini, mada konkretno Luj tvrdi da se sva njihova roba proizvodi u Francuskoj (video sam prilog na France 24 zbog koje sam danas vec najebo) Koliko je istina ne znam ,jer i na samoj tasni moze da pise made in France a da bude proizvedena u Kini.
Ti modni kreatori su puni para jer basnoslovno zaradjuju na razlici izmedju jeftine radne snage i astrnomskih cena proizvoda,
o tom eje bilo nebrojeno mnogo reportaza. Cisto ropstvo, zato sam protiv kineskog napretka, jer se zasniva na robovlasnickom izrabljivanju, cesto i dece od 14 godina.
najgora beda svuda po svetu kupuje "LV tašne"

Pa , ja sam cuo da u Srbiji podizu kredite da kupe ove tasne, ne znam da li je istina,
sad, za sta ce ko da trosi svoj novac - ....

ivana23 ivana23 00:23 28.10.2009

Re: Igre bez granica

Pa , ja sam cuo da u Srbiji podizu kredite da kupe ove tasne, ne znam da li je istina,
sad, za sta ce ko da trosi svoj novac - ....

Imas po pijacama i manjim buticima na kilo po 3000 dinara.



Razlika nije drasticna kao na ovoj slici...
filantrop filantrop 00:33 28.10.2009

Re: Igre bez granica

Ivana, ja ne znam situaciju za fake tasne u Srbiji, znam dve osobe koje su podigle kredit za original Luj tasnu.
I nisu jedine. Nebitno.

U SAD je nemoguce napraviti razliku izmedju fake i prave tasne, jer izgledaju identicno, neko koga znam je nosio fake Hermes tasnu (kupljenu sa kineskog sajta) u original Hermes radnju na proveru, rekli su da je prava!! A njihovi prodavci su obuceni da spoznaju fake!
Citao sam reportaze da jedni isti mali proizvodjaci u Kini prave zvanicno za Luja a rade i za "na crno".
Ja ne mogu da znam sta je istina, mada je jasno da Kinezi dobijaju mrvice.
U zadnje vreme brendovi su poostrili kontrolu prodaje pa su potkacili i Ebay, koji je morao da placa odstete mislim bas Luju.
Do pre neku god. Ebay je prodavao na veliko fake tasne i satove iz Kine uglavnom.

EDIT
mozda je trol, mislim da nije , sve vreme se vrtimo oko kineskih sajtova (i ne samo kineskih) i nacina na koji se registruju.

Cinjenica je da robu registrovanu pod brandom mogu da prodaju samo originalni dizajneri (npr direktno sa lUj sajta) ili ovlasceni distributeri.
Jasno je da je sve ostalo nezakonito, zato sad prete mojoj koleginici.
Ivana Knežević Ivana Knežević 00:46 28.10.2009

Re: Igre bez granica

filantrop
...negde neko u Kini hakuje tvoje podatke ili i h kupi, ima trziste i za to , kontaktira te, ponudi novac za tvoj domen, a ti pristanes i prodas, cime njegov postaje legalni, i on nastavlja da prodaje fake robu pod tvojim domenom, ti nemas pojma o tome , ne proveravas, a kad ga brand pojuri , stigne do - tebe. Ni krive ni duzne. Oni odmah po prijavi ugase sajt, a ti ostanes.To sto te je kontaktirao ARTUR :)) nije cudno, nju je kontaktirala Linda , kasnije je po spelovanju ukapirala da je Linda verovatrno neka kineska Linda..Pa tebe su izgleda nasli, zao mi je zbog toga. Srecom si imala to prethodno iskustvo pa si oprezna.


Hvala za pricu, filantrop, vrlo je poucna. Ne bih se setila tako necega, a prevara ima bezbroj i one su svuda.
Najstrasnija stvar u svemu je da prosto mora da postoji ne samo dobra volja vec i nesto vise od nezainteresovanosti da se neko prevari da bi se svet okretao.

Ono sto sam ja shvatila na svom primeru, u stvari mi je bilo i direktno receno, je da legalni sistem ne podrazumeva da te neko stiti. Njegovo prisustvo samo znaci da ti mozes da se branis/napadas i dokazujes oko istine ili svojih prava, medjutim to kosta pre svega para a zatim i vremena pa i mnogo vise u nekim situacijama. Ljudi koji se u tome nadju, svojevoljno ili ne, shvate da to skoro nikada nije vredno.
To je bila surova lekcija.
myredneckself myredneckself 01:12 28.10.2009

Re: Igre bez granica

U SAD je nemoguce napraviti razliku izmedju fake i prave tasne, jer izgledaju identicno, neko koga znam je nosio fake Hermes tasnu (kupljenu sa kineskog sajta) u original Hermes radnju na proveru, rekli su da je prava!! A njihovi prodavci su obuceni da spoznaju fake!

oni, Hermes, inače u poslednje vreme kukaju zbog plaćanja skupog osoblja koje svašta zna
Liju i krokodilske suze ! kažu, skupa koža za hermes tašne, model birkin i keli, pa odlučili da sami gaje krokodile
jer, bože moj, i taj svet baš nije pun krokodila
na ovo su se odlučili, jer su liste čekanja za birkin tašne ogromne, po nekoliko meseci treba da dođeš na red. Kažu da je potražnja tašni takva, da ne znaju šta će i kako da se suoče s njom.
Jedna Birkin tašna košta oko 35ooo evra, jer je, kažu, proizvodnja jako skupa! Oni godišnje prodaju i prime porudžbine za 3000 komada, zbog ograničenih uslova.

jedna Birkin tašna, k'o omanji stan u NS, pa ti vidi kako se na investicije gleda različito
drug.clan drug.clan 01:17 28.10.2009

Re: Igre bez granica

zaboga, koliko ljudi može da kupi vitonku od 3000$, i više?


zaboga koliko ima ljudi bez mozga koji nisu bez rada na poklon dobili milione a i dalje kupuju takve gluposti, koje su usput gadne.
drug.clan drug.clan 01:20 28.10.2009

Re: Igre bez granica




bas je gadna
da ne pricam da se za jednu takvu tasnu od sigurne smrti moze spasiti hiljade dece
Ivana Knežević Ivana Knežević 01:37 28.10.2009

Re: Igre bez granica

Upoznati malo blize bilo koju industriju je veliko brisanje duge iz ociju pojedinca.
Sve uglavnom funkcionise po principu ponude i potraznje i da li ce u konkretnoj situaciji neko prvo stvoriti ponudu jer dobro poznaje trziste ili ce potraznja promeniti pravila je samo malo razlike u prici. Jako gadne stvari u svetu se opravdavaju potraznjom.

Siromastvo sirom sveta je izvor najveceg broja zlodela nad ljudima svih uzrasta. Sva prica postaje prilicno besmislena kad se nebrojeni ljudi, najcesce i neobrazovani, pojave sa potrebom da prezive makar pod najbednijim uslovima. Nekome je prezivljavanje neumiranje od gladi a nekome apstraktno nadigravanje.

Na suprotnom polu, pohlepu je postalo nemoguce kontrolisati kad ima tako siroko polje na kome moze da se hrani i prezderava svakodnevno i u bezbroj varijanti. Prosto je neobicno da se neko jos uopste trudi i krije iza 'velikih imena' kao religija, demokratija i sl.

druze.clane. intelektualna svojina se odnosi na logo, stil i puno toga sto moze da se koristi konkretno u ovakvom slucaju. Cak i kad nije unapred zasticena patentom, trejdmarkom ili nekim drugim oblikom, na osnovu istorije prisustva na trzistu i mnogih drugih faktora, neko moze da zahteva sta vec pozeli da zahteva.

Na primer, Monsanto zaposljava bezbrojne 'inspektore' koji njuskaju po sirokim ravnicama Amerike i urucuju nezavisnim farmerima tuzbe bukvalno svakodnevno za ilegalno koriscenje Monsantovih semena ili krsenje ugovora. Na livadi gde vetar moze da raznese semenje sa jednog polja na drugo, to Monsanto ne interesuje. Oni zagledaju svaku stabljiku i cim nadju jednu 'njihovu' pre zore sledeceg dana seljaku je vec urucena tuzba.
Izgurati tuzbu, ili dokazati svoju nevinost, zahteva godine, ogromne pare i zivce koje vecina ljudi prosto nema, kao sto je meni poznato.
To je jedan od nacina obracunavanja sa onima koji se opiru ili ne saradjuju, nadju se na putu ili sta vec.

Recimo, cinjenica da je Monsanto dobio patent na nesto zivo - seme - pre nekoliko decenija je bio ogroman presedan koji ce moguce biti jedan od najznacajnijih faktora u stavranju vrlog novog sveta. To se vise ne moze vratiti unazad. A napred se gura ko kako stigne.

myredneckself myredneckself 01:54 28.10.2009

Re: Igre bez granica

zaboga koliko ima ljudi bez mozga koji nisu bez rada na poklon dobili milione a i dalje kupuju takve gluposti, koje su usput gadne.

eto vidiš druže član
čujem od filantropa da se čak i krediti dižu za LV i ine, u Srbiji
ima se može se
myredneckself myredneckself 02:14 28.10.2009

Re: Igre bez granica

drug.clan



bas je gadna
da ne pricam da se za jednu takvu tasnu od sigurne smrti moze spasiti hiljade dece

pa, dobro, de...ja volim taj oblik tašne, može puno stvari da stane u nju
ali moja neće biti hermesova, ni kožna, verovatno nikad, jer nemam ni novaca ni volje da je kupim
samo da znaš, kad idem kući obično mi u veliku tašnu stane i pola hleba i mleko!
ko je video u birkin tašni nositi spizu?
ako hoćeš još da povraćaš, baci pogled (makar u nekoj knjižari, nipošto kupiti) na jedan primerak iz chiclit-a, pisala izvesna Sykes, Bergdorf blondes...da vidiš šta se tu radi za Birkin tašnu

drug.clan drug.clan 03:56 28.10.2009

Re: Igre bez granica

intelektualna svojina se odnosi na logo, stil i puno toga sto moze da se koristi konkretno u ovakvom slucaju. Cak i kad nije unapred zasticena patentom, trejdmarkom ili nekim drugim oblikom, na osnovu istorije prisustva na trzistu i mnogih drugih faktora, neko moze da zahteva sta vec pozeli da zahteva.


nazalost dosta od ovoga je tacno

Izgurati tuzbu, ili dokazati svoju nevinost, zahteva godine, ogromne pare i zivce koje vecina ljudi prosto nema, kao sto je meni poznato.
To je jedan od nacina obracunavanja sa onima koji se opiru ili ne saradjuju, nadju se na putu ili sta vec.


na nesrecu ovo je uglavnom tacno pogotovo u nekim super advokatskim zemljama

Recimo, cinjenica da je Monsanto dobio patent na nesto zivo - seme - pre nekoliko decenija je bio ogroman presedan koji ce moguce biti jedan od najznacajnijih faktora u stavranju vrlog novog sveta. To se vise ne moze vratiti unazad. A napred se gura ko kako stigne.


uzasavajuce je da je ovo potpuno tacno,


u danasnjem svetu moze da se patentira zivo bice (npr. Monsanto) da se zastiti standardna rec reci u jednom od najrasirenijih jezika (npr. Windows) ili da se cak zastiti upotreba frekvencija elektromagnetnog zracenja - boje (npr. T-mobile-ova magenta)
svet je postao mesto apsurda a ideja intelektualne svojine koliko god u proslosti pomogla razvoju sveta toliko mu sada pomaze da propadne
Ivana Knežević Ivana Knežević 04:11 28.10.2009

Re: Igre bez granica

drug.clan
..svet je postao mesto apsurda..


Tragedija ovog vremena koju ne verujem da je iko ocekivao.
filantrop filantrop 04:28 28.10.2009

Re: Igre bez granica

U zadnje vreme brendovi su poostrili kontrolu prodaje pa su potkacili i Ebay, koji je morao da placa odstete mislim bas Luju.



http://www.usatoday.com/money/industries/retail/2008-06-30-ebay-fakes-france_N.htm
filantrop filantrop 04:49 28.10.2009

Re: Igre bez granica

Nekome je prezivljavanje neumiranje od gladi a nekome apstraktno nadigravanje.


Tako je.
Npr imam utisak da nas je Ralf loren obojicu zajebo:
i onog sto je sasio ko zna koliko pari dzinsa za 1 $/dan i mene koji sam ih platio 150.

zaboga, koliko ljudi može da kupi vitonku od 3000$, i više? i može li se od toga živeti tako kako su oni navikli, i imati tolike imperije ?


Evo, ovako moze
Ivana Knežević Ivana Knežević 14:37 28.10.2009

Re: Igre bez granica

filantrop
Npr imam utisak da nas je Ralf loren obojicu zajebo:i onog sto je sasio ko zna koliko pari dzinsa za 1 $/dan i mene koji sam ih platio 150.


Ralf Loren kao korporacija. Ralf Loren kao osoba ima drugih briga - celu korporaciju tj. carstvo na ledjima, na primer.
Svako u svom svetu jadikuje. Ali... nije isto. Gubi se iz vida previse toga i previse lako. Jos kad se okrene glava na drugu stranu..
razmisljam razmisljam 01:16 30.10.2009

Re: Igre bez granica

kad idem kući obično mi u veliku tašnu stane i pola hleba i mleko!

Ту варујанту моја старија заова тако са уживањем зове ДАМСКА ТАШНА.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 00:02 28.10.2009

.

Cinjenica da mali biznisi moraju da budu progutani je porazavajuca.
Ivana Knežević Ivana Knežević 01:54 28.10.2009

Re: .

I ja tako mislim, Jelena.
Promene su deo zivota ali ovo sto se desava vise lici na katastrofu.
49 41 49 41 00:15 28.10.2009

Welcome to ...

Kratko i slatko,...

Posaljes pismo ...

Obavestite mog advocata!
Ivana Knežević Ivana Knežević 01:57 28.10.2009

Re: Welcome to ...

Lepo bi bilo imati nekoga ko moze da uleti i dovede stvari u red, neka je i advokat
loader loader 01:10 28.10.2009

Ivanin profit

Ivana...
u dobitku ste, ipak.
Bez obzira na svu količinu emocija, vremena i materijala
koji su vam oduzeti u toj mučnoj situaciji.
U dobitku ste jer...
da nije bilo te situacije,
ne biste napisali ovako lep blog :))

Ivana Knežević Ivana Knežević 01:59 28.10.2009

Re: Ivanin profit

Lepo je od Vas da kazete tako nesto, loader, ali ja ne racunam ovo u lepe blogove.
Bice i takvih, nadam se :)
loader loader 23:13 28.10.2009

Re: Ivanin profit

Možda nije lep vaš lični doživljaj koji vas je potakao da ga napišete, ali blog je lep. Ta, odvojte privatno od profesionalnog :) .
Ivana Knežević Ivana Knežević 23:44 28.10.2009

Re: Ivanin profit

loader
Ta, odvojte privatno od profesionalnog :) .


To je vrlo dobar savet.
Hvala :)
loader loader 09:52 29.10.2009

Re: Ivanin profit

Uh.. :) .. Pomalo sam se bojao kako ćete reagovati... Ima osoba koje ne podnose ovako građene rečenice, jer ih prepoznaju kao popovanje, odnosno udar na lični integritet ... Drago mi je da ste to primili profesionalno :)
Ivana Knežević Ivana Knežević 13:36 29.10.2009

Re: Ivanin profit

nicolaus_liesinich nicolaus_liesinich 02:07 28.10.2009

Najcuvenija prica ovog tipa je ...

... www.nissan.com ...

"By Uzi Nissan - founder and president, Nissan Computer Corp.

BACKGROUND
My name is Uzi Nissan. I was born in Jerusalem - Israel. My father's last name was Nissan, his father's last name was Nissan, and so on. Nissan is a biblical term identifying the seventh month in the Hebrew calendar. The term Nissan also is Arabic for the month of April.


I came to the US in 1976, and have used my surname for years to identify a number of business enterprises. The first was "Nissan Foreign Car" in 1980. When I operated this business, I serviced different makes and models of foreign cars, including cars manufactured by Nissan Motor, back then known as "DATSUN". Contrary to the allegations by Nissan Motor, I did not choose to use my last name "Nissan" for my business in 1980 because of their name. At that time, they and their automobiles were known as "DATSUN" and were not known as "Nissan".


In December 1987, I started an import/export business known as "Nissan International" At that time, Nissan Motor was not well known as Nissan, but primarily as "DATSUN". As with the earlier business, I chose to use Nissan in my business name because it was my last name.


On May 14, 1991, "Nissan Computer Corp" was incorporated in the state of North Carolina. I was then, and still am, the company President. I have used Nissan as part of my trade name in connection with the sale of computer hardware, computer maintenance, networking, computer training and other consulting services related to computers. On June 4, 1994, I registered the domain name "nissan.com" and created a web site to promote computer related products and services on the Internet.

In July of 1995, I obtained a service mark registration for Nissan and my logo from the State of North Carolina.


On March 17, 1996, I registered the domain name "nissan.net" , and began offering Internet services, including dial-up connections and direct data connections to business.

In another example of Nissan Motor's flexing its corporate might, age old eminent domain laws have been rewritten in Mississippi allowing the State to take land and homes from local landowners for the sole private benefit of Nissan Motor. How the State of Mississippi was "convinced" to change these laws is unclear, but it is clear that local individuals are being deprived of their property rights so Nissan Motor can build its own plant.



UPDATES

DECEMBER - 1999, Initial Filing.
More then five years after I registered nissan.com, legal action was instituted by Nissan Motor seeking $10,000,000 in damages, and to restrain me from the use of MY family name for business purposes on the Internet"
Ivana Knežević Ivana Knežević 03:46 28.10.2009

Re: Najcuvenija prica ovog tipa je ...

Hvala na prilogu, nicolause.
Puno takvih prica, sa imenima ili recima koje postoje i imaju znacenja, ma svakakvih primera ima.
Mr. Nissanu ce neko verovatno reci u nekom trenutku (ako vec nije) da mu je advokat kada je osnivao poslednju svoju korporaciju trebao dati savet - ne moze vise Nissan, sada je to established brand. Njegovo prezime sa time ima samo utoliko veze da moze da ga promeni.
4krofnica 4krofnica 10:29 28.10.2009

*

Ivana, druge situacije, isti osecaj kod mene. Nekad se davim na suvo.
Ljubimo nasu dragu decu da bi videli nasmejane oci koje bude u nama-srecu.
Ivana Knežević Ivana Knežević 14:26 28.10.2009

Re: *

Ljubimo nasu dragu decu... upravo to, krofnice. Neverovatno je lekovito uraditi tako nesto.

O davljenju...zao mi je da se razumemo.
Srecno!
jasnaz jasnaz 11:55 28.10.2009

[///////]

Ivana Knežević Ivana Knežević 14:31 28.10.2009

Re: [///////]

Kako je ovo mocno, jasna. Mucno, heartbreaking, ali mocno.
Hvala puno!
jasnaz jasnaz 15:01 28.10.2009

[///////]


[beležnici svojih koraka su uvek Veliki. a i zato jer smeju da gledaju o tome]



Ivana Knežević Ivana Knežević 16:33 28.10.2009

Re: [///////]

(naklon)
bocvena bocvena 18:16 28.10.2009

weak, so what?

Moji dani hrabrosti su se okoncali kod prvog susreta sa legalnom pesnicom. Verovatno je dobro sto sam se uvek suzdrzavala oko upustanja u revolucije, iako moram da priznam da sam zelela i razmisljala o njima vise nego sto je to primereno jednom primerku bez icega velikog, i u ozbiljnom deficitu sa idealima.
Ali od svega, svega, svega, najgore reagujem na bespomocnost. I tudju i svoju. Pred bespomocnoscu se sistem zakoci, raspadne i odbija da nastavi dalje ili se bar sakupi. Od-bi-ja. I tako smo moj sistem i ja proveli vise bednih sati
Meni se od ovih reči skvrčilo srce.
Veoma poznato.
Druga situacija, isti osećaj parališućeg straha i bespomoćnosti.
Žive smo i dalje, zar ne?
I to se valjda nešto računa.
Ivana Knežević Ivana Knežević 23:33 28.10.2009

Re: weak, so what?

bocvena
.Žive smo i dalje, zar ne?
I to se valjda nešto računa.


Racuna se, i to puno.
Vec sam naslov komentara je bio dovoljan, a ostatak... hvala. Na prepoznavanju, i onom drugom.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 20:53 28.10.2009

...

sad bi kao ja nešto pametno da napišem,
a,
možda je bolje
ovako
ili
ovako
jer
na kraju mu dodje
kolko god besmisleno
da se boriš sam sa sobom.

u to ime,
može
&
ovako
Ivana Knežević Ivana Knežević 23:39 28.10.2009

Re: ...

Ovo, ovo i ovo je bilo mnogo lepo, snezana. Hvala.
Prekrasne ste.
Lepotom se da... mnogo toga se moze popraviti.

Черевићан Черевићан 21:55 28.10.2009

две невеселе строфе

човек човеку вук је углавном
тањушна вајда од туђе помоћи
једини рецепт - на себе пази
тако ће лакше трајање ти проћи

шема је знана и за сва времена
да се човек на судбину тужи
по том питању промена и нема
живот ионако за паћење служи
Ivana Knežević Ivana Knežević 23:42 28.10.2009

Re: две невеселе строфе

Черевићан
човек човеку вук је углавном


Bas sam nedavno citala kako vuci nisu gadovi jedni prema drugima. Naprotiv - imaju pravila fer-pleja, i jos vaznije, drze ih se. Nauce da je tako bolje.

Naidju dve nevesele strofe, pa neke veselije... i zivot prolazi.

Hvala na stihovima, dragi pesnice.
muaddib92 muaddib92 19:47 29.10.2009

Baš je dobro...

Ивана, текст сам прочитао одмах по објављивању и био одушевљен твојом храброшћу; немој је потцењивати, ни случајно - храброст ЈЕ храброст. Само се јављам са закашњењем..
Извињавам се на изражавању, али одувек сматрам да многе особе женског пола могу имати веће el cojones од мушких. А сви смо једнако рањиви и уплашени када се супротставимо систему.
Систем си, пак, описала тако добро да ме је подсетио на роман Ратка Адамовића, ако се добро сећам то је 'Академија ноћи', у коме главни јунак (он сам, писац) на леђима носи реп који веома личи на оно што ти зовеш 'систем' - и крпи се са њиме некако..
Веруј, заборавићеш. Или ћеш све то сматрати својом победом, једнога дана када ти се све слегне.
Ivana Knežević Ivana Knežević 03:10 31.10.2009

Re: Baš je dobro...

Dobro je kad sve to prodje, i dobro je da se zaboravi. Ima daleko boljih i vaznijih stvari koje treba pamtiti i kojima treba ispuniti zivot. Ovo su sve ipak samo nasminkane mizerije kojima neko - mnogi - pokusava da kupi sebi izlaz iz mracnog kutka.
Recimo.
mirelarado mirelarado 08:46 01.11.2009

Re: Baš je dobro...

Ivana Knežević
Dobro je kad sve to prodje, i dobro je da se zaboravi. Ima daleko boljih i vaznijih stvari koje treba pamtiti i kojima treba ispuniti zivot. Ovo su sve ipak samo nasminkane mizerije kojima neko - mnogi - pokusava da kupi sebi izlaz iz mracnog kutka.
Recimo.


За овакве животне непријатности заборав је прави благослов. А и бележење помаже. :)
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:13 03.11.2009

Re: Baš je dobro...

mirelarado

За овакве животне непријатности заборав је прави благослов. А и бележење помаже. :)


Potpuno se slazem. Sjajni lekovi za zivotne neprijatnosti :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana