11 načina kako meriti online kampanju

Marek Vidovič RSS / 08.11.2007. u 16:32

Kako izmeriti učinak reklame na internetu? Na konfereciji ad:tech u London je nekoliko panelista pokušalo da se pronadje odgovor na ovo pitanje u okviru teme koja je nazvana "Zapažanje o online brandingu i merenje".

Sajt Emarketer, koji je objavio prepis panela pripremio je i grafički prikaz na osnovu popularnosti pojedinih načina merenja o rezulatima kampanje u okviru interneta.

Bliže objašnjenje pojedinih pojmova.

1. Click-through (preklik)
Ovaj podatak govori o tome, kakav procenat ljudi je kliknulo na prikazanu reklamu. To je podatak koji se često prati. Jednostavan je za merenje i ujedno marketaru mnogo pomogne kod poređenja različitih formi reklamnih kampanja, odnosno atrakvitnosti različitih načina reklame.

CTR (click-through-rate) je kod merenja online obavezna vožnja, ali ne bi trebao da bude i jedini podatak koji merimo, ukoliko tražimo brojčane pokazatelje uspešnosti reklamne kampanje u celini. Odnosno, visok CTR nije teško postići. Medjutim kampanja je uspešna samo onda, ako CTR ide pod ruku sa relevantnim reklamnim ciljevima za konkretnog klijenta i izmeni se i na željenu akciju. Ukoliko malo preteramo - luksuznu garnituru za sedenje možete reklamirati oglasom koji će imati visoki CTR tako što ćete ponuditi LCD televizor za 990 dinara. Pri tom će potrošač o tome saznati tek na web sajtu da pored televizije mora da kupi i kožnu garnituru za sedenje za 799 999 dinara, Reklama će svakako biti neuspešna i pored visokog CTR.

2. Response rate (odaziv)
Ovaj parameter se teže prati, ali njegova vrednost je zato i veća. Moguće je pratiti broj emailova, telefonskih poziva ili poseta u prodavnici, koje bi bile pozvane na osnovu reklmne kampanje. Ovaj pristup je na kraju moguće koristiti i za praćenje uspeha pojednih formata. Na web sajtu je moguće postaviti i drugi telefonski kontakt, drugu email adresu, prema tome na osnovu koje reklame je korisnik došao na web sajt.

3. Incremental sales (povećanje prodaje)
Merenje rasta prodaje na osnovu reklamne kampanje je idealno rešenje merenja - u uslovima mnogih firmi je ipak teško da se kvantifikuje. Potrebno je izolovati različite simultane reklamne kampanje, sezonu, aktivnosti konkurencije i slično.

4. Lead generation (Izazivanje porudžbine)
Ukoliko web sajt sadži formular za porudžbinu, ili formular za traženje ponude, to je zgodan način merenja. Ostaje ipak pitanje, da li je potrošaču dovoljna jedna posete web sajtu, da bi se odlučio da popuni ovakav formular. Tako, danas izmereni rezultati, zapravo mogu biti rezultati kampanje u prošlosti.

5. Brand awareness (poznavanje brenda)

Zgodan način merenja uspešnosti, ali zahteva relativno visok budžet i pogodnu metodiku za merenje.


6. ROI (povratak investicije)

To je odličan parametar, ukoliko je moguće meriti ga, to je najtačnije. Način ovakvog obračuna je jako važan: ne merite kruške sa jabukama.

7. Increased knowledge of customers (povećanje obrazovanosti klijenata)
Jedna od najvažnijih prednosti internetu je mogućnost da se potencijalnim klijentima pruži puno informacija na jednom mestu - ova mogućnost je bolja jedino kod ličnog kontakta sa klijentom. Obim detalja zavisi od kreatora firminog sajta i klijentove potrebe za informacijama. Kapa dole, ukoliko Vaša firma meri rast obrazovanja klijenata i u stanju je detaljno da izmeri.

8. Media impresion (broj prikazivanja)
Broj prikazivanja kampanje. Meriti bi trebali uvek - ali svakako ne sme da bude jedini podataka koji merite.

9. Redemption rates (odnos plaćenih kupona)
Najjednostavniji način merenja je mogućnost ponuditi ljudima kupon, koji će prikazati kod kupovine. Kada bolje pogledam po Srbiji - to je jednostavan, ali ne često korišćen način.

10. Length of engagement (dužina kontakta)
Dobar parametar uspešnosti je vreme provedeno na sajtu. Daje mogućnost proceniti tačno ciljanje i način shvaćanja reklamnog cilja - na sajtu će ostati duže oni, koji su unapred znali gde idu i kliknuli su tamo u nadi da će dobiti relevantnu informaciju. Ili dobru zabavu.

Ukoliko većina posetilaca ostane na firminom sajtu svega nekoliko sekundi, ciljanje verovatno nije bilo dobro. Njihova očekivanja nisu ispunjena a oglašivač je uzalud potršio pare.

11. Margin (marža)

Ovome nemam šta dodati, o tome bi uvek trebalo da se radi. Jedino je pitanje, da li je stavljati u direktan odnos sa reklamom.

TIP: T-Mobile u Britaniji potroši nedeljno više od 7 miliona na PPC

Atačmenti



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dracena dracena 09:21 09.11.2007

Tema

Sama tema je veoma interesantna, ali čini mi se da je malo iščupana iz konteksta. Predlažem ti da se vratiš na početak, da opišeš malo OLAP i CRM, a još pre toga principe modernog marketinga, koji se u velikoj meri razlikuju od tradicionalnog. Mislim da u Internet marketingu leži veliki potencijal i da mu se poklanja nedovoljno pažnje, pre svega zbog toga što kod nas vlada mnogo zabluda o marketingu uopšte, a o Internet marketingu pogotovu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana