Društvo| Istorija| Kultura| Literatura| Nauka| Umetnost| Život

Ko je ona ?

Biljana 77 RSS / 04.11.2009. u 18:54

Srpska srednjovekovna istorija prilično je škrta sa podacima kada su u pitanju žene koje su je delimično oblikovale. Narodno, usmeno predanje je još škrtije i prilično neobjektivno.  U usmenoj tradiciji veoma je bilo živo,  (i lepo) sećanje na Oliveru, Lazarevu ćerku, udatu za Bajazita. Njena žrtva bila je za to vreme sasvim uobičajena i manje-više nije čak ni imala drugog izbora. Njena sudbina bila je na koncu nesrećna jer je i pored velikog uticaja koji je imala na odnose Imperije i Srbije, poštovanja u okruženju i nesumnjivo raskoši, podelila tešku sudbinu svog muža. No, ovo nije priča o Oliveri. Nije priča ni o Irini Kantakuzin, ženi Đurđa Brankovića, koju je predanje ovekovečilo u slici Proklete Jerine zarad čijeg hira se gradi velelepna tvrđava.

Ovo je priča o Mari Branković. Ko je Mara? Zašto je Marina sudbina zanimljiva? I još zanimljivije zašto je Marina sudbina zaboravljena i skrajnuta? Zašto o njoj ima više podataka na stranim jezicima, nego na našem? Da li se iko od vas seća da ju je ikad pomenuo neki profesor istorije, ma kad da ste je učili?

 

200px-Mara_Esfigmen.jpg

Mara je bila ćerka despota Đurđa Brankovića, poslednjeg značajnog vladara samostalne srednjovekovne Srbije. Izvori se spore oko toga da li joj je Irina bila majka ili maćeha. Njena sudbina stupa na veliku  istorijsku scenu onog trenutka kada biva ugovoren brak između nje i Murata II, turskog sultana. Mara u trenutku udaje ima oko 21 godinu, dok je sultan stariji, ima 31 i već ima sina naslednika, budućeg sultana Mehmeda II Osvajača. Marina uloga trebalo je da bude da obezbedi svojim brakom mir nesrećnoj despotovini, i  bila je plod diplomatskih napora njenog oca. Iako je ponegde istorija i za  to optužuje teško da je Irina imala išta sa ovim dogovorom. Marin miraz neprecizno je iznosio veći deo Srbije i kupovao mir njenom ocu u neko dogledno vreme, Brak je ugovoren 1433. a dve godine kasnije obavljeno je i venčanje. Vizantijski izvori govore da je sultan Maru voleo više od svoje prve žene jer je bila lepša u duši i telu, ali se ovome mora prići sa velikom rezervom. Naime, Mara je ostala u pravoslavnoj veri i po svemu sudeći brak između nje i Murata nikada nije bio konzumiran. Moglo bi se reći da je sa Marine strane to bio mudar potez jer bi se rađanjem još jednog pretendenta na otomanski presto našla okružena brojnim neprijateljima. Kako je inače živela pokušavajući da održi dobre odnose između osvajački nastrojenog muža i oca, sklonog pravljenju saveza protiv Turaka nije joj bila potrebna i neka unutardinastička zavrzlama. Odbijanje Đurđa da raskine savez sa Mađarima dovelo je do opsade Smedereva koja se okončala njegovim porazom 1439. Đurađ praktično nije snosio nikakve posledice. Marina mlađa braća su oslepljena nekoliko godina kasnije zbog navodnog kovanja zavere. Uprkos svim Marinim nastojanjima da spreči ove događaje sultan je bio neumoljiv. 1444. učestvovala je u pripremi novog ugovora između Đurđa i sultana. Iste godine, sultan se povukao sa vlasti i preneo je na Mehmeda koji je bio trinaestogodišnjak. Ljubav prema vinu prevladala je sve ambicije i sultan Murat umro je u blizini Adrijanopolja, odnosno Jedrena, 1451. u nepunih 47 godina. Marin život praktično je tek bio počeo.

Mehmed II Osvajač ostao je bez majke dve godine ranije. Maru je poznavao čitavog života i ona je za njega sada bila majka. Značaj njenog položaja i uticaja koji je imala može se sagledati iz titule Valide Sultan, sultanova majka i činjenice da je u islamskoj tradiciji pravo majke, Božije pravo. Mara nije bila Valide Sultan ali je bila next best thing. Međutim Mara je želela da se vrati u svoju zemlju. Ispraćena je uz pohvale i bogate poklone. Despina Hatun, Mara Hatun vraćala se kući. Nije ni znala da je postala veoma slavna. Nije bilo puno hrišćanskih plemkinja koje su se vratile iz harema. Zvali su je amerisa, emirova udovica ili sultanija (pogrešno misleći da je to naziv za sultanovu ženu), imperatrix za one kojima je latinski bio bliži od turskog. Njena bliskost sa Mehmedom postajala je moćno oružje u diplomatskim igrama. Srpski dvor je rodbinskim vezama bio povezan sa najvišim vizantijskim, bugarskim, ugarskim i dalje zapadno-evropskim dvorovima. Mara je bila veliki ulog. Stoga je Đurađ počeo da traži pogodnog muža. Stigao je predlog koji bi u nekim drugim vremenima bio čast koja se ne odbija. Kao potencijalni suprug Muratovoj udovici ponuđen je Konstantin XI Dragaš Paleolog. Poslednji (kako će se ubrzo ispostaviti) car Vizantijskog carstva nije bio ni najmanje primamljiva ponuda. Dve prethodne žene umrle su mu veoma mlade i bez dece, carstvo se smanjivalo brzinom svetlosti, budućnost je izgledala sumorno. Mara bi svakako ušla u istoriju kao jedina žena koja je bila udata za turskog sultana i hrišćanskog cara. Niko nije računao sa jednom opcijom: Mara nije imala nameru da se ponovo udaje. Imala je već preko 35 godina i iza sebe život i brak ispunjen balansiranjem između političkih težnji porodice iz koje je potekla i one u koju se udala. Znala je da bi njen brak sa Konstantinom bio samo politički pakt za neki vrstu prinude nad Mehmedom, ali i paravan za očeve ambiciozne ideje. Uporno je odbijala bilo kakve ideje o udaji za bilo koga, pri tom uspevajući da ne pribegne gotovo jednom načinu srednjovekovnih plemkinja da izbegnu neželjeni brak, zamonašenju. Mara je prosto želela da živi svetovni život okružena porodicom. Zamonašenje bi značilo odreći se svih veza i uživanja ovog sveta ili živeti jednim potpuno licemernim životom. Mara nije želela ni jedno ni drugo. To dosta govori ne samo o čvrstini njenog karaktera i iskazanoj samosvesti neobičnoj za žene tog doba, već i o izvesnim moralnim načelima. Pouzdano se zna da je odbila još jednu bračnu ponudu. Nesuđeni mladoženja bio je češki plemić Jovan Jiskra, koji je došao u Srbiju da se bori protiv Turaka. Maru očigledno nisu fascinirale njegove avanturističke sklonosti, a negde je verovatno znala da sudbina srpske borbe protiv Turaka nije nimalo svetla. Mehmed je u to vreme bio već Mehmed Osvajač, gospodar Carigrada. Vizantijsko carstvo više nije postojalo.

1457. nekoliko meseci posle Đurđa, umrla je i Irina i Mara je znala da je vreme da napusti Srbiju. Najmlađi brat Lazar bio je veoma vlastoljubiv i nemilosrdan. Mara i oslepljeni Grgur su uhvaćeni i silom vraćeni u Smederevo. Svesna da je posle Vizantije, Srbija sledeća na spisku Mehmedovih osvajačkih pohoda, Mara je zatražila zaštitu do Mehmeda. Srbija je prepuštena svojoj sudbini. Smederevo je palo 1459. godinu  dana pošto je Lazar umro. Stefan je pobegao u Mađarsku, a Grgur se zamonašio i ubrzo i umro.

Mara je ostatak života provela na poklonjenom imanju u Ježevu, na putu od Sera ka Svetoj Gori. Mehmed je nije zaboravio, Naprotiv. Dobila je od njega na poklon manastir Sv. Sofije u Solunu sa svim prihodima. U dokumentima on je naziva: moja majka despina Hatun, amerisa, hrišćanska plemkinja. Na svom imanju okružila se izbeglicama iz Srbije, plemstvom i monasima, a pridružila joj se i starija sestra Katarina Kantakuzin, udovica bogatog i plemenitog celjskog grofa, Ulriha. Evropski poslanici na putu ka Mehmedu i Porti svraćali su kod Mare po savet za ophođenje sa sultanom. Oni su je nazivali: madregna del Imperador ili marengo del gran Turco. Održavale su diplomatske, poslovne, porodične i prijateljske veze sa Dubrovnikom, Venecijom, Carigradom. Bile su u srodstvu sa velikom brojem vladarskih porodica po Evropi. Pomagale su hrišćane u Otomanskom carstvu i posredovale u pregovorima u ratu između Mletačke Republike i Turske. 1471. Mara je lično pratila mletačkog poklisara koji je išao na Portu da pregovara sa sultanom. Imala je veliki utacaj na izbor crkvenih velikodostojnika u Carigradu pokušavajući da spreči da na položaje podmićivanjem dođu nedostojni. Zabeleženo je da je, čuvši da je neki sveštenik kupio mesto carigradskog patrijarha za  2000 dukata, Mara pošla iz Ježeva sa svojih 2 000 dukata ne bi li sultan oterao bogohulnika i postavio nekog dostojnijeg.  Sultan je odbio da primi novac (nerado, doduše) i ovlastio je da uradi šta joj je zadovoljstvo. Marin izabranik za mesto patrijarha, skorman  čovek i monah nije opstao dugo na toj poziciji, a praksa trgovine tim mestom nastavila se i dalje. Mara je još jednom  nekoliko godina kasnije uspela da dovede svog čoveka na to mesto, što pokazuje znatan uticaj koji je imala na Mehmeda, bar u stvarima koje su se ticale njegovih pravoslavnih podanika. Mara je doživela za to vreme duboku straost od preko sedamdeset godina. Svog posinka Mehemeda nadživela je za šest godina i uživala poštovanje i zaštitu i njegovog sina Bajazita II.

Mogla sam nasloviti ovaj post i Prva moderna Srpkinja, ali nisam želela da zvuči previše ambiciozno. Iskreno smatram da Mara Branković suštinski jeste jedna moderna, samosvojna žena koja se oduprla kako tiraniji običaja, tako i pritiscima porodice i okruženja. Živela je život koji je sama izabrala. Taj život sa aspekta popularne istorje nije zanimljiv. Nije bila ničija ljubavnica, nije podizala pobune, nije bila žrtva velike nesreće... Sa aspekta usmenog predanja Mara nije bila interesantna jer se nije uklapala u koncepte vernih ljuba, brižnih majki, svetica i mučenica. Ona nije bila ništa od toga. A opet objektivni značaj njene sudbine daleko nadmašuje mnoge. No, ono što je mene privuklo bila je pre svega ličnost koja se razotkrila u njenim odlukama. Ličnost i karakter kakav se i danas kada su izbori mnogo lakši, teško pronalazi. Mara je odlučivala o svojoj sudbini u mnogo većoj meri nego što će žene odlučivati još dugo, dugo posle nje. Kod nas je zaboravljena. Nema pesama o plemenitoj gospi, Mari. Ne pominje se u istorijskim udžbenicima, teško je naći i popularnoj literaturi i na internetu. Ja sam se sa njom srela u knjizi Donalda Nikola Vizantijske plemkinje. U pretragama sam naišla i na naslov Mara Branković – carica u vrtologu istorije, Vojislave Latković. U Ježevu (danas Nigrita) stoje ostaci srednjovekovnih zidina među kojima i Kula gospođe Mare. I to je sve.

Kada bih snimala film o Mari Branković dala bih Mirjani Karanović da je igra.



Komentari (195)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 18:58 04.11.2009

Prvi!

A o čemu je tekst?
Biljana 77 Biljana 77 19:01 04.11.2009

Re: Prvi!

Samo se ti zezaj, tako se jedna blogerka (nama vrlo draga) jednom zatrčala... Šta ako je tekst nečija tužna sudbina? Trk na čitanje.
niccolo niccolo 19:05 04.11.2009

Re: Prvi!

ih, pa stigao sam da preletim preko nekoliko prvih rečenica i shvatio o čemu se otprilike radi pre nego što sam napisao komentar...

U svakom slučaju odličan tekst, evo ja recimo nisam znao za Maru.
Biljana 77 Biljana 77 19:09 04.11.2009

Re: Prvi!

evo ja recimo nisam znao za Maru
Mislim da će to biti preovlađujući utisak kod komentatora..
antioksidant antioksidant 19:12 04.11.2009

Re: Prvi!

Biljana 77
evo ja recimo nisam znao za Maru
Mislim da će to biti preovlađujući utisak kod komentatora..


pa i murat ju je slabo poznavao...

Mara je ostala u pravoslavnoj veri i po svemu sudeći brak između nje i Murata nikada nije bio konzumiran
NNN NNN 19:14 04.11.2009

Re: Prvi!

A o čemu je tekst?
Briši ga odma'!
(čisto da isprobaš nove dugmiće )
Biljana 77 Biljana 77 19:16 04.11.2009

Re: Prvi!

po svemu sudeći brak između nje i Murata nikada nije bio konzumiran

Ovo je iz vizantijskih izvora (Doukas, Istoria Turco-Bizantina) koji su možda više voleli da jednu hrišćanku vide kako odoleva Turčinu, a u prilog je išla i činjenica da nije imala dece. Sagledavajući njen prilično pragmatičan karakter, ozbiljno sumnjam u ovo.
dragoljub92 dragoljub92 19:40 04.11.2009

Re: Prvi!

ozbiljno sumnjam u ovo.

ja naprotiv ne sumljam ali ni ne tvrdim,znam samo da je istorija puna ovakvih događaja.
jedina zamerka je ta što je početak malo feministički,ali aj da ne zakeram.
Biljana 77 Biljana 77 19:44 04.11.2009

Re: Prvi!

što je početak malo feministički

Uopšte nisam imala takvu nameru. Istorija je stvarno škrta, a tradicija surova i jednostrana.
niccolo niccolo 19:51 04.11.2009

Re: Prvi!

Briši ga odma'!

Ne slušaj ga Biljana, on je samo ljubomoran što on nije bio prvi
Biljana 77 Biljana 77 19:52 04.11.2009

Re: Prvi!

što on nije bio prvi

A da preformulišeš ovo?
maksa83 maksa83 19:30 04.11.2009

casting

Sjajan tekst, nisam pojma imao o svemu tome.

Ovo još moram da natuknem:

Kada bih snimala film o Mari Branković dala bih Mirjani Karanović da je igra.

Ja bih je (ulogu), naravno, dao Grace Park.

Biljana 77 Biljana 77 19:35 04.11.2009

Re: casting

Ja bih je (ulogu), naravno, dao Grace Park.

Ti bi, čini mi se, sve dao Grace Park.
Mara je imala među precima pripadnike raznih naroda, a možda se negde provukla i neka mongolska crta, pa ... Jedini prikaz koji postoji je ova freska koja naravno ne govori ništa o tome kako je Mara izgledala, jer je tipski stilizovana.
maksa83 maksa83 20:37 04.11.2009

Re: casting

Mara je imala među precima pripadnike raznih naroda, a možda se negde provukla i neka mongolska crta, pa ...

Ma nenene, Mara je na ovoj freski malo klempiš, a i Grace Park je malo klempava, pa sam mislio...


Nego, mogu ja da kažem nešto, uz punu svest o stigmi i nemilosti koja mi potom sledi.

Iz tvog napisa ja inferiram da je Mara bila one cold-hearted manipulative calculated bitch.

To je slika koja mi se iz svega napravila. Mrtav sam ozbiljan.

Jer, pazi, npr.:

po svemu sudeći brak između nje i Murata nikada nije bio konzumiran.

Vrtela ga na klasičnu ne dam ti da bi me više cenio foru.

Pazi kad mi ga je žao. 'Ej - dotle došlo da (doduše ne mnogo kvalitetan) Srbin žali Murata.

(Konzumiran... šta sve ljudi neće da smisle.)
Kazezoze Kazezoze 20:49 04.11.2009

Re: casting

ja mislim, poznavajuci turski ukus u pitanju zhena, da bi maru najbolje odigrala dawn french, josh ako se nadje neka uloga za saunders... vidi kako su briljirale u lord of the rings, mislim, te istorijske uloge im bash lezhe:



Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:49 04.11.2009

Re: casting

maksa83
(Konzumiran... šta sve ljudi neće da smisle.)

Иза тога Адам позна Јеву жену своју, а она затрудне и роди Кајина, и рече: Добих човека од Господа.

Постање 4:1
Biljana 77 Biljana 77 21:07 04.11.2009

Re: casting

@Kaz: zna se da su neki turski sultani su bili ljudi širokih shvatanja

@maksa:
To je slika koja mi se iz svega napravila.
Možda slika i nije pogrešna, ali je svakako trebalo imati snage za to pošto je bila okružena mnooogo gorima. Opstati na turskom dvoru bila je umetnost, a za njenog brata Lazara se sumnja da je otrovao majku i da je nameravao da otruje polu-slepog brata Grgura ne bi li se dočepao vlasti. Mara je Grgura pri bekstvu povela sa sobom. Cold-hearthed? Ne bih rekla. Da je bila takva izabrala bi sebi novog mladoženju i neku poziciju sa koje bi mogla mnogo bolje da manipuliše.
Biljana 77 Biljana 77 21:09 04.11.2009

Re: casting

Иза тога Адам позна Јеву жену своју
Meni se baš dopada taj izraz. Nekako je .. istinit.
iris.davidovich iris.davidovich 21:23 04.11.2009

Re: casting

Kada bih snimala film o Mari Branković dala bih Mirjani Karanović da je igra.

a da ja produciram tvoj film, ne bi je igrala karanovicka
die hard die hard 21:33 04.11.2009

Re: casting

(Konzumiran... šta sve ljudi neće da smisle.)


E vala bas.
Biljana 77 Biljana 77 21:36 04.11.2009

Re: casting

Konzumiran... šta sve ljudi neće da smisle.

To je zvaničan izraz, iz oblasti prava mislim.
Biljana 77 Biljana 77 21:37 04.11.2009

Re: casting

ne bi je igrala karanovicka

Nego? Baš me zanima kako je drugi ljudi vide (Maru, ne Mirjanu).
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:39 04.11.2009

Re: casting

Biljana 77
Konzumiran... šta sve ljudi neće da smisle.

To je zvaničan izraz, iz oblasti prava mislim.

Не, него из описа потрошачког друштва: конзумеризам.
dunja73 dunja73 23:11 04.11.2009

Re: casting

dawn french,

Jednom mi jedan Turcin ( doktor ) objasnjavajuci neka pravila kod njih u Tr , rece :" Nismo mi ovde k´o vasi Turci gore po Nemackoj "

ja bih , angazovala Evu Mendes, npr...
Biljana 77 Biljana 77 23:17 04.11.2009

Re: casting

Не, него из описа потрошачког друштва: конзумеризам

Mislim da je consumatio matrimonii malo starije.

ja bih , angazovala Evu Mendes
Mislim da će se većine muške populacije (osim makse83, koji već ima svoju favoritkinju) složiti s tobom začas.
antioksidant antioksidant 23:43 04.11.2009

Re: casting

ja bih , angazovala Evu Mendes
Mislim da će se većine muške populacije (osim makse83, koji već ima svoju favoritkinju) složiti s tobom začas.

ja se slazem s izborom brata makse a eva moze da glumi murata (cik da ih vidim da ne konzumiraju onda)
iris.davidovich iris.davidovich 03:07 05.11.2009

Re: casting

Možda slika i nije pogrešna, ali je svakako trebalo imati snage za to pošto je bila okružena mnooogo gorima. Opstati na turskom dvoru bila je umetnost, a za njenog brata Lazara se sumnja da je otrovao majku i da je nameravao da otruje polu-slepog brata Grgura ne bi li se dočepao vlasti. Mara je Grgura pri bekstvu povela sa sobom. Cold-hearthed? Ne bih rekla. Da je bila takva izabrala bi sebi novog mladoženju i neku poziciju sa koje bi mogla mnogo bolje da manipuliše.

ovo me sve podseti na mary i anne boleyn
iris.davidovich iris.davidovich 03:14 05.11.2009

Re: casting

Nego? Baš me zanima kako je drugi ljudi vide (Maru, ne Mirjanu).

medju nasim glumicama nemam favorita, ali metnula bih neku mladju. ako moze sire, onda mozda marion cotillard
iris.davidovich iris.davidovich 03:28 05.11.2009

Re: casting

Ja bih je (ulogu), naravno, dao Grace Park.

makso, natera me da guglujem zenu, ali na vikipediji je neka losa slika, sad se zbunih
maksa83 maksa83 05:09 05.11.2009

Re: casting


makso, natera me da guglujem zenu, ali na vikipediji je neka losa slika, sad se zbunih

Nema problema - Grace Park.
legaleagle legaleagle 13:01 05.11.2009

Re: casting

Slatka je Grace,

jedino mislim da je previše mršava za tadašnji (a izgleda i sadašnji) turski "ukus" kad su žene u pitanju

Mada, ako se uzme u obzir da je sultan nije ni birao po fizičkom izgledu, već iz političkih razloga - može Grace, a mogu i sve ostale predložene dame. Bitna je priča, izgled je u drugom planu, a i tako ova današnja digitalna tehnologija može i od babe da napravi devojku (ne aludiram ovde na Mirjanu Karanović, da me ne prozivate, zaista, baš naprotiv!), tako da se slažem sa bilo kojim izborom
maca22 maca22 14:32 05.11.2009

Re: casting

Nije li to dosadno? Kad je žena sposobna, ona je kučka.

Kada mušakrac gazi preko leševa, on je sposoban.

NNN NNN 14:34 05.11.2009

Re: casting

Može bilo koja ženska uloga (samo slušanje kako priča nematernji (ma samo gledanje kako priča) je skoro kao konzumacija)
mirelarado mirelarado 14:50 05.11.2009

Re: casting

NNN
Može bilo koja ženska uloga (samo slušanje kako priča nematernji (ma samo gledanje kako priča) je skoro kao konzumacija)


Хех, конзумира овај даса.
Biljana 77 Biljana 77 15:07 05.11.2009

Re: casting

Nije li to dosadno?

Nije, ali je nepopularno..
scabies scabies 17:04 05.11.2009

Re: casting

Vrtela ga na klasičnu ne dam ti da bi me više cenio foru.
He, he... Izgleda da si ipak gledao onu seriju
A da nije on izbegavao bračne dužnosti da ga ona ne bi manje cenila? Inače u sam podatak sumnjam, ali nije ni bitno, možemo da tražimo razloge.
bocvena bocvena 19:55 04.11.2009

Baš zanimljiva ova Mara!

I odlično ispripovedano!
Nego, da ubaciš ti tu još neku haremsku scenu i razviješ ono bratoubilaštvo i oslepljenja i pare da namlatimo! Pa je l' znaš kako je to sad popularno za čitanje? Ti si temi pristupila kao istraživač, sad daj malo pikanterija, slaži nešto... i bog da nas vidi:)
Biljana 77 Biljana 77 20:04 04.11.2009

Re: Baš zanimljiva ova Mara!

sad daj malo pikanterija, slaži nešto... i bog da nas vidi:)

Kažem ja da je neinteresantna skroz.
bocvena bocvena 20:35 04.11.2009

Re: Baš zanimljiva ova Mara!

Trenutno na tržištu postoji poplava lažnih istorijskih romana i romansiranih biografija istorijskih ličnosti, posebno iz istočnjačkog sveta. Konkubine i haremske spletke su opčinile zapadne čitaoce. I to na onom senzacionalističkom nivou koji nema mnogo veze ni sa istorijom ni sa literaturom..
Nije bila ničija ljubavnica, nije podizala pobune, nije bila žrtva velike nesreće... Sa aspekta usmenog predanja Mara nije bila interesantna jer se nije uklapala u koncepte vernih ljuba, brižnih majki, svetica i mučenica. Ona nije bila ništa od toga. A opet objektivni značaj njene sudbine daleko nadmašuje mnoge. Nom ono što je mene privuklo bila je pre svega ličnost koja se razotkrila u njenim odlukama. Ličnost i karakter kakav se i danas kada su izbori mnogo lakši, teško pronalazi. Mara je odlučivala o svojoj sudbini u mnogo većoj meri nego što će žene odlučivati još dugo, dugo posle nje.
Biljana 77 Biljana 77 21:10 04.11.2009

Re: Baš zanimljiva ova Mara!

Trenutno na tržištu postoji poplava lažnih istorijskih romana i romansiranih biografija istorijskih ličnosti, posebno iz istočnjačkog sveta.

Baš neki dan rekoh to isto Žmuu. I pri tom su pisci žene...bilbordi na sve strane.
mirelarado mirelarado 20:01 04.11.2009

Моћна Мара

Занимљива прича о способној владарки загубљена у лавиринтима недовољно истражених делова нашег позног средњовековља. И мени се чини да моћне жене нису биле омиљени предмет интересовања наших историчара. А било их је и пре Маре. Случајно сам налетела на овај сајт са кратким биографијама владарки у другој половини 14. века. Наших има у значајном броју. :)

Одличан пост.
Biljana 77 Biljana 77 20:06 04.11.2009

Re: Моћна Мара

Наших има у значајном броју


myredneckself myredneckself 20:33 04.11.2009

Re: Моћна Мара

Biljana, lepo!
veoma interesantna, snažna ličnost, i čini mi se po slikama vrlo gospodstvena



kad bi mi u današnjoj srpskoj politici imali takve ženske diplomate kao što su bile mara i katarina!
PS
čestitam za naslovnu, nisam znala
Hemičarka Hemičarka 20:38 04.11.2009

Re: Моћна Мара

Hvala na lepoj priči, Biljana.

Inače se na listi koju je mirela okačila pominje neka druga Mara Branković, udovica Vuka Brankovića.
Biljana 77 Biljana 77 21:12 04.11.2009

Re: Моћна Мара

čestitam za naslovnu, nisam znala

Hvala, MRNS!

neka druga Mara Branković
Da, postoji taj problem sa imenima, ponegde se čak i Olivera, Lazareva ćerka, koja je bila udata za Bajazita javlja kao Mara.
mirelarado mirelarado 21:33 04.11.2009

Re: Моћна Мара

Biljana 77
neka druga Mara Branković
Da, postoji taj problem sa imenima, ponegde se čak i Olivera, Lazareva ćerka, koja je bila udata za Bajazita javlja kao Mara.


Све те владарске породице биле су веома круте и немаштовите у надевању имена својим наследницима, једна те иста имена понављају се из генерације у генерацију, све неке Елизабете, Катарине, Лујеви, па тако и наше Маре, Јелене итд.
iris.davidovich iris.davidovich 20:25 04.11.2009

Mara

Naime, Mara je ostala u pravoslavnoj veri i po svemu sudeći brak između nje i Murata nikada nije bio konzumiran. Moglo bi se reći da je sa Marine strane to bio mudar potez jer bi se rađanjem još jednog pretendenta na otomanski presto našla okružena brojnim neprijateljima.

dole si pomenula da sumnjas da brak nije konzumiran, onda je mozda mudar potez bio to sto nije rezultirao decom, a opet, mozda to uopste i nije bila njena odluka.
kolko me secanje sluzi, nisu nam je nikad pominjali na istoriji, ali ime mi nije nepoznato (a sad da se ubijem, ne znam odakle - mozda sa srpskog)
ajde opet "iskopaj" neku maru, pa nas obraduj!
Biljana 77 Biljana 77 21:15 04.11.2009

Re: Mara

onda je mozda mudar potez bio to sto nije rezultirao decom

Rekoh u tekstu, pošto je Murat već imao sina naslednika, rođenje deteta, posebno muškog stavilo bi je u vrlo nepovoljan položaj. Bratoubistvo je u Otomanskom carstvu (a i drugde) bio legitiman način očuvanja jedinstva i mira.
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:26 04.11.2009

*****

Sjajan tekst. Meni je Mehmed Osvajač, naravno tek od kada sam ovde i od kada sam pročitao neke 'ajd recimo neutralne istorije (britanske), jako impresivna istorijska ličnost. Dok je anegdota da se posuo pepelom pre ulaska u Aja Sofiju dosta poznata, dotle je malo poznata njegova rečenica: "Jedna kultura nije dovoljna za grad kakav ja želim." Istinski kosmopolita koji je od Carigrada napravio multietnički, multikonfesionalni, multi-kulti grad, planski naseljavajući i privlačeći poreskim olakšicama ne samo narode koji su već bili absorbovani u imperiju nego i one van njega. Jevrejska priča, na primer je srećna priča kad je Otomansko carstvo u pitanju, dok su ih po celoj Evropi proganjali ono im je širom otvorio vrata. Konstantinopolj je u to vreme dobio još jedan nadimak (ne znam kako da ga prevedem) the refuge of the world. Njujork petnaestog veka, jednostavno, takvog nije bilo na svetu tog vremena.

Stoga me nije začudio odnos Mehmedov prema Mari (o kojoj, priznajem, nisam znao ništa). Još jednom, lepa priča, koja može (nadam se) i razbiti neke predrasude.
Biljana 77 Biljana 77 21:16 04.11.2009

Re: *****

Jevrejska priča, na primer je srećna priča kad je Otomansko carstvo u pitanju, dok su ih po celoj Evropi proganjali ono im je širom otvorio vrata.

Iz malo kasnijeg perioda je i velika zajednica španskih i portugalskih Jevreja koji su se naselili u tada turski Beograd.
4krofnica 4krofnica 20:49 04.11.2009

*

Ko je Mara? Zašto je Marina sudbina zanimljiva? I još zanimljivije zašto je Marina sudbina zaboravljena i skrajnuta?


ovo kao da je pisala Ljiljana Habjanovic Djurovic
NNN NNN 20:59 04.11.2009

Re: *

Ljiljana Habjanovic Djurovic
Vesna Knežević Ćosić - Turski sultan u raljama apstinencije
Biljana 77 Biljana 77 21:19 04.11.2009

Re: *

ovo kao da je pisala Ljiljana Habjanovic Djurovic
Na tebi ću da isprobam ove nove dugmiće što imam: briši, banuj i ostalo..
gorstak95 gorstak95 20:50 04.11.2009

Zašto o njoj ima više podataka

Biljana 77 Biljana 77 21:22 04.11.2009

Re: Zašto o njoj ima više podataka

gorstak95
na stranim jezicima

Prevedeno je. Ja sam se sa njom srela u knjizi Donalda Nikola Vizantijske plemkinje.
leetaloomis leetaloomis 20:59 04.11.2009

Mara

Stani, zar nije Habljanovicka u jednoj svojoj knjizi pisala o Mari - kako je bila kruta, pa je zato muz nije zavoleo, i posle nije htela da pomogne slepoj braci?
Biljana 77 Biljana 77 21:24 04.11.2009

Re: Mara

zar nije Habljanovicka u jednoj svojoj knjizi...
Ne znam, nisam čitala ništa. O Mari sam čitala samo kod pomenutog D. Nikola.
4krofnica 4krofnica 22:01 04.11.2009

Re: Mara

brisem, evo brisem

Biljana 77 Biljana 77 22:56 04.11.2009

Re: Mara

4krofnica
No hard feelings. O gospođi ne znam ni toliko da l' treba da se vređam.
4krofnica 4krofnica 23:07 04.11.2009

Re: Mara

ni toliko da l' treba da se vređam



ma danas su mi tutnuli njenu novu knjigu...to su njene teme..-srpske heroine,pravoslavke, ....pa me podseti,.. ne pitaj zeno, bolje da i ne znas...
preporuka tebi i tvojoj muskoj polovini koji je tvoj vitez na belom konju..(nije da si ti nejaka deva..)
Biljana 77 Biljana 77 23:13 04.11.2009

Re: Mara

srpske heroine

Zato nekako i ne verujem da se bavila Marinom sudbinom, bar ne u nekom pozitivnom kontekstu.. reče leetaloomis gore da Habjanovićka pominje
kako je bila kruta, pa je zato muz nije zavoleo, i posle nije htela da pomogne slepoj braci
..
4krofnica 4krofnica 23:26 04.11.2009

Re: Mara

pravo da ti kazem, ne bih se kladila..
al da znas da cu istraziti//moram malo da procackam
javljam ako saznam ima li tu istine..
medjutim92 medjutim92 14:58 05.11.2009

Re: Mara

Ako se dobro secam, mislim da je Dobrilo Nenadic pominje u knjizi "Despot i zrtva"..
Biljana 77 Biljana 77 15:08 05.11.2009

Re: Mara

pominje
Ključna reč.. mnogo se pominje, a malo se o njoj govori.
leetaloomis leetaloomis 20:58 05.11.2009

<script language='javascript'>

Ko sto rece krofnica gore, to se neke njene teme - srpske heroine. Nije se bavila marom, ali je pisala o Angelini - Stefonovoj zeni (Stefan - Marin mladji brat koji je bio oslepljen). I kako je Angelina mrzela Maru jer nije htela da im pomogne, dok je ona(Mara) bila dobrostojeca. Kako Mara nije imala dece, jer je bila kruta, pa nije mogla da se udovolji Muratu, kao sto se Olivera pre toga udvorila njenom muzu. Jos dodaje da je moguce da je bila onesposobljena da ima decu pre nego su je poslali Muratu (sto je isto tvrdila za Oliveru u nekoj ranijoj knjizi) - da ne bi pravoslavna majka imala muslimansku decu ili nesto slicno.

edit:
Angelina je Prebodobna mati Angelina
Biljana 77 Biljana 77 22:05 05.11.2009

Re: eto

Sad mi je potpuno jasno kakvo je štivo u pitanju. Stefanu i njegovoj porodici pomoć nije bila potrebna, oni su i u Ugarskoj živeli sasvim lepo i raskošno, sa sve imanjima i titulama, a Mara je bila u veoma dobrim odnosima sa Srefanovom decom; neki od njih su je u Ježevu i posećivali i to je dokumentovano, npr. Marija, kasnije udata za Bonifacija III, Markiza od Monferata. Gospođa Habjanović izgleda, kao i naša usmena tradicija, ceni žene mučenice i žene heroine.
mirelarado mirelarado 22:42 05.11.2009

Re: eto

Marija, kasnije udata za Bonifacija III, Markiza od Monferata


Био је то трећи брак Бонифација III Палеолога, маркиза од Монферата, у којем је напокон добио наследнике, синове Гуљелма и Ђанђорђа. Монферато је у то доба био моћан маркизат на северу Италије.


libkonz libkonz 21:01 04.11.2009

super priča

kao i većina drugih, ni ja nisam nikad čuo za nju. Lepo ti Bocvena kaže, malo istražuj, malo nešto izmisli. I izdaš knjigu, uzmeš neke pare. K'o Isidora.
Biljana 77 Biljana 77 21:25 04.11.2009

Re: super priča

malo istražuj, malo nešto izmisli. I izdaš knjigu, uzmeš neke pare. K'o Isidora.
I ti vidim 'oćeš da ja isprobam moje nove moćne dugmiće?
scabies scabies 23:49 04.11.2009

Re: super priča

Biljana 77
malo istražuj, malo nešto izmisli. I izdaš knjigu, uzmeš neke pare. K'o Isidora.
I ti vidim 'oćeš da ja isprobam moje nove moćne dugmiće?
Eto koja Isidora tebi prvo padne na pamet
Preporuka!
Biljana 77 Biljana 77 23:51 04.11.2009

Re: super priča

koja Isidora tebi prvo padne na pamet

Pa koja druga, Sekulić se sigurno nije nešto oparila, a i znam s kim imam posla..
scabies scabies 23:54 04.11.2009

Re: super priča

Šaaalim se, šta se odma' ljutiš
libkonz libkonz 23:55 04.11.2009

Re: super priča

a i znam s kim imam posla..



Šta ti imaš protiv Isidore? Žena piše, putuje, druge žene čitaju, veliki tiraži, ne grebe se od nikoga za pare kao tamo neke elektronske novine... Žena na mestu. A ionako ću da pišem jednom o njoj.
dunja73 dunja73 21:10 04.11.2009

--

Zadovoljstvo mi je bilo citati .
Ne bih zelela da zvucim feministicki , ali Zena i nije kroz nasu istoriju u ravni sa
muskarcem , te otuda jako malo "scenskog "
Ovo mi je jedno novo saznanje , malo sam proguglala po nemackim stranicama , takodje
jako sturo .
Da se druga zena vise voli od prve i to je tacno .da je poroda imala , ne smem ni da mislim tako daleko sta bi bilo , jedino ovog Gripa , manje , verovatno ...
Biljana 77 Biljana 77 21:26 04.11.2009

Re: --

Da se druga zena vise voli od prve i to je tacno

A tek peta ili šesta? Koliko beše islam dozvoljava?
dunja73 dunja73 21:38 04.11.2009

Re: --

Koliko beše islam dozvoljava?

do 4 ..
taube taube 21:26 04.11.2009

,

odličan tekst, jesi li istoričar ? ja jesam
Biljana 77 Biljana 77 21:29 04.11.2009

Re: ,

jesi li istoričar

Nisam, mlađi brat je. Zahvaljujući njemu sam se srela sa knjigom i sa Marom. Ja sam dipl. filolog opšte književnosti i teorije književnosti, vlasnik najduže titule na beogradskom univerzitetu, drago mi je.
taube taube 21:33 04.11.2009

Re: ,

Biljana 77
jesi li istoričar Nisam, mlađi brat je. Zahvaljujući njemu sam se srela sa knjigom i sa Marom. Ja sam dipl. filolog opšte književnosti i teorije književnosti, vlasnik najduže titule na beogradskom univerzitetu, drago mi je.

za nekoga ko nije istoričar napisala si fenomenalan, detaljan i iscrpan tekst, svaka čast
Biljana 77 Biljana 77 21:40 04.11.2009

Re: ,

za nekoga ko nije istoričar

Porodična deformacija, i ćale - kamiondžija je nesuđeni istoričar. Njegov ćale-bezbednjak nije imao poverenja u njegovu želju za učenjem, a i malo je išao udesno u ono vreme.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:26 04.11.2009

Podela uloga

A kome dodeliti ulogu Murata Drugog?



Možda:



Ili:


Biljana 77 Biljana 77 21:34 04.11.2009

Re: Podela uloga

Murat II? Neko sklon vinu na prvi pogled.. Petar Božović od pre jedno petnaestak godina.. sad je već predebeo.
maksa83 maksa83 21:40 04.11.2009

Re: Podela uloga

Murat II? Neko sklon vinu na prvi pogled..

Biljana 77 Biljana 77 21:43 04.11.2009

Re: Podela uloga

maksa83-uništitelj blogova

Sad će moj Žmu da okači golog Vin Dizela (već je pretio, jedva sam ga sprečila) i ode sve...
maksa83 maksa83 21:53 04.11.2009

Re: Podela uloga

Sad će moj Žmu da okači golog Vin Dizela (već je pretio, jedva sam ga sprečila) i ode sve...

Da znaš i ti i žmu da sam prvo hteo njega da okačim, ali mi se nije uklapao u zadatu specifikaciju, tj. nije delovao dovoljno sklon vinu.

maksa83-uništitelj blogova

Evo, pušćam, i ostavljam vas da uživate u kamernoj atmosferi akademskog divljenja Mari koja nije konzumirala sa Muratom.

antioksidant antioksidant 21:55 04.11.2009

Re: Podela uloga

[
libkonz libkonz 21:56 04.11.2009

Re: Podela uloga

Njega, pa da Turci sponzorišu film

Biljana 77 Biljana 77 21:59 04.11.2009

Re: Podela uloga

ostavljam vas da uživate u kamernoj atmosferi akademskog divljenja Mari koja nije konzumirala sa Muratom.

Ma šta ste se uhvatili za to.... ja rekoh AO-u gore da imam osnovane sumnje da je to vizantijsko qrčenje na temu: mi, tj. naše žene nisu davale Turcima..
EDIT: AO, šta ti se zbiva sa komentarima.. menju se iz časa i čas...
mirelarado mirelarado 22:02 04.11.2009

Re: Подела улога: Мурат

A овај наше горе лист?

Biljana 77 Biljana 77 22:06 04.11.2009

Mehmed II Osvajač



EDIT: ups, ženin nalog
NNN
darkonduty darkonduty 22:22 04.11.2009

Re: Podela uloga

Vojislav Stojković
A kome dodeliti ulogu Murata Drugog?

Pade mi prvi na pamet za ulogu u ovoj sagi, šteta što je ostario....
Biljana 77 Biljana 77 23:06 04.11.2009

Re: Podela uloga

Ih, savršen izbor za svaku ulogu moćnog muškarca.. posebno sa Orijenta.
iris.davidovich iris.davidovich 03:22 05.11.2009

Re: Podela uloga

on je sklon botoksu pre nego vinu
omega68 omega68 22:26 04.11.2009

prelepo!

ja ovih dana čitam feljton o Oliveri, gore spomenutoj
Voleo bih kada bi se neko usko specijalizovao za ovakve tekstove o našim ženama iz tog vremena.
Nisam znao za Marinu sudbinu, ovako detaljno.Hvala ti
Pitanje za Budimca ( i druge ):
Da li je tačno da Turci imaju mnoooogo dokumenata o Srbiji, događajima i ljudima , a da neće da nam pokažu.
U stvari , priča kaže, da ne daju da se iznesu ti dokumenti niti da se kopiraju.
Navodno, mnoge stvari bi nam bile jasnije...
Biljana 77 Biljana 77 23:00 04.11.2009

Re: prelepo!

da ne daju da se iznesu ti dokumenti niti da se kopiraju.
Navodno, mnoge stvari bi nam bile jasnije...

Sumnjam u ovo. Brat studira istoriju i ništa slično ovome nisam čula. A nama (kao narodu, ne kao blogerima ) nikad ništa neće biti jasno.
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:32 04.11.2009

Re: prelepo!

Da li je tačno da Turci imaju mnoooogo dokumenata o Srbiji, događajima i ljudima , a da neće da nam pokažu.

S obzirom da je to bila jedna sređena imperija verovatno je tačno da imaju.

Navodno (to sam negde pročitao, ali sad ne znam izvor i otud 'navodno') Osmani su imali neki sistem arhiviranja koji je omogućavao da se u arhivu pronađe npr. kupoprodajni ugovor na osnovu jednog imena i decenije u kojoj je skopljen za otprilike dva sata.

Evo sad mi Fu kaže da su "defteri" zaista zatvoreni, ali da ova vlada ima nameru da ih otvori.

Ako nekog zanima kako izgleda sultanski ferman evo, ovim fermanom je Fulijin prapradeda (sa majčine strane) dobio dosta bitno zvanje u Bursi.



Inače danas u Istanbulu otomanskim jezikom vlada oko 50-tak ljudi. Znam da je u beogradu odnos prema broju stanovnika bolji i nadam se da će tim ljudima kad se defteri otvore biti dozvoljeno kopanje po otomanskim arhivama.

P.S. Izvinjavam se zbog (ne)kvaliteta fotke snimih je pre 5 minuta samo za potrebe puvanja, a sve u cilju dobijanja uloge Murata II.
omega68 omega68 23:33 04.11.2009

Re: prelepo!

da ne daju da se iznesu ti dokumenti niti da se kopiraju.

Sumnjam u ovo. Brat studira istoriju i ništa slično ovome nisam čula.

Pa ima istoričara koji se kunu da su videli , ali nisu mogli ništa više od toga
Turci su kao neko ko je morao da organizuju vlast , vodili dokumentaciju o svojim delima, kao i o raji kojom su vladali
Mi imamo rupu kada se govori o 17. i 18. veku
Možda oni nemaju tu rupu u svojoj , a i našoj istoriji
omega68 omega68 23:38 04.11.2009

Re: prelepo!

e hvala Bojane
pozdravi Fu
ferman

znači odatle je izraz ''fermati'' ili ''ne fermati''
a sve u cilju dobijanja uloge Murata II.


Biljana 77 Biljana 77 23:39 04.11.2009

Re: prelepo!

a sve u cilju dobijanja uloge Murata II.

Zaslužio si. Možeš da budeš i Mehmed ako ti se više sviđa.

Fu kaže da su "defteri" zaista zatvoreni
Omega, povlačim reč, mada i dalje ne verujem da će nam nešto biti jasnije. Tek onda ima da se zapetljamo u višak informacija, i sopstvenu mitomaniju. Izuzimam ljude koji bi se ozbiljno bavili proučavanjem tih arhiva.

Osmani su imali neki sistem arhiviranja koji j omogućavao...
O da, imam vrelo interesantnu priču o ženi iz Anadolije samo na osnovu zapisa sudskog procesa, ali o tom, blogom...
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:46 04.11.2009

Re: prelepo!

Zaslužio si. Možeš da budeš i Mehmed ako ti se više sviđa.

Pa sad... iskušenje je veliko i zavisi od konzumiranja partnerki , ako je Murat II samo cevčio i ništa konzumir'o onda je Mehmed svakako privlačniji (na stranu što sam zaista fasciniran tipom).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana