Novembarske godišnjice

Rejlem RSS / 05.11.2009. u 12:33

Vrtim film malo. Onako, volim da se prisećam davnijeh dana. A onda, ili mi bude nešto toplo oko srca, ili se ubedačim. Ali ok.

Cca 29. novembar svake godine u detinjstvu, pa i početkom 80-ih - odlazak sa matorima na plac, kiša, kijamet, nebitno. Budemo tamo 3-4 dana, zavisi kog dana je pao 29-ti, krčkanje uz pećku, a na kraju ispuštanje vode, pražnjenje hidrofora, pa do proleća u Beli Grad na prezimljavanje.

Cca 23. novembar 1980. U oktobru 1980. sam se preselio sa Banovog Brda ovamo u grad. A 23. novembra sam prvi put otišao na Banovo Brdo da vidim staro društvo. Još par puta tokom zime 1980/81. sam išao u "zavičaj". Recimo na klizanje, moja osnovna na Banovom je imala klizalište. Pa zapucam preko celog grada da bih se klizao sa starom ekipom. (Te zime se prvi put raspao elektroenergetski sistem bivše YU, pa se sećam da sam se vraćao sa Banovog po mrklom mraku. Izgledalo je isto kao 1999.) Išao sam neko vreme tako detinjstvu u pohode, a onda sam valjda konačno prihvatio da više ne živim tamo, i da imam neku novu ekipu u novom kraju. I batalio sam.

18-20. novembar 1988. JNA, Karlovac. Došao mi ćale u posetu za vikend. Sve super, uobičajeno šetnje, ždranje po restoranima, kupanje u hotelu u kom je ćale odseo. Kad je otišao težak bedak. I onda, 20. novembar, ponovo u kasarni, ceo dan sam proveo potpuno sam u obezbeđenju strelišta, u nekoj jaruzi. Čujem fijukanje metaka, sedim tu, pevušim, depresija teška. Jedini kog sam video ceo dan je bio vojnik koji mi je doneo ručak.

Polovina novembra 1989. Serija koncerata EKV u Domu Omladine. Uzeo karte za 2. A posle i za treći (od 6). Na prvi išao sa ortakom. Firči je tad ponovo zaseo na bubnjeve privremeno, jer je Žika otišao. Oduševljenje, stvarno je jeo one bubnjeve. Počelo je sa Jeseni, kraj regularnog dela kao i uvek Bol, na prvom bisu Sinhro, a gosti na bisu su bili Anton i Cane. Neko je neprekidno vikao ceo koncert "Marina, Marina!". Posle koncerta ortak i ja zastanemo kod neke njegove ekipe, a tamo majušna tršava plavuša. Tih dana je živela sa Firčijem, a ovih dana je na farmi.

U toku te serije koncerata, izginuli su rudari u Aleksincu, pa je treći koncert odložen par dana, dok prođe žalost. Sala je bila praznija, ali je koncert kao i uvek bio moćan. Gost - Koja, "Ja želim jako" od Šarla, seča vena.

Na drugi koncert sam išao sa svojom budućom suprugom, koja me eto trpi i danas posle 20 godina. Smuvali smo se par dana kasnije, 21. novembra.

Novembar 1991. Koncerti EKV u Domu omladine, prvi put bez Bojana, nakon Dum-duma. Tanja u postavi. "Voda" u varijanti sa njom - moćno. Na bis - "Bledo" sa Čavketom na onoj australijskoj ogromnoj cevi koja se duva, nemam pojma kako se to zove.

Istovremeno, u Slavoniji besni rat, Vukovar sravnjen sa zemljom. I oslobodanjen, 19-20. novembra 1991.

Novembar 1993. Poslednji koncert EKV na kom sam bio. Karta 2.5 DM, plativo u devizama. Inflaciju sam pratio prolazeći pored pržionica kafe i prateći cenu kafe ujutro i uveče. Sava centar, potpuno suludo mesto za koncert EKV. Milanu je par puta pucala žica, ozvučenje nije baš bilo najbolje, ali je srce bilo puno. Šetnja kroz ceo opus, a moje oduševljenje na "Ja znam" i "Sarajevo" u nekoj potpuno novoj varijanti. Pesma je procvetala. 

3. novembar 1994. Prvi radni dan, u Institutu V. Ispostaviće se da ću tamo čamiti narednih 14 godina.

5. novembar 1994. Neko društvo kod nas, ulazi moja keva i kaže da je Milan umro.

24. novembar 2002. - rodio mi se mlađi sin. Krenuo je u školu sad u septembru.

Novembar čini mi se 2007. - u listi naj EX-YU stvari, u prvih 10 - 4 od Šarla i EKV.

O 25. novembru 2008. neću da govorim. (Ni o novembrima 2003. i 2006.)

5. novembar 2009. Još jedna godišnjica Milanove smrti, a ja prekraćujem vreme na poslu piskaranjem bloga. A nije da nemam šta da radim!

Odoh!!!



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

4krofnica 4krofnica 13:50 05.11.2009

*

cini mi se da imas jos tuznih secanja vezanih za novembarske godisnjice..

U oktobru 1980. sam se preselio sa Banovog Brda ovamo u grad. A 23. novembra sam prvi put otišao na Banovo Brdo da vidim staro društvo. Još par puta tokom zime 1980/81. sam išao u "zavičaj". Recimo na klizanje, moja osnovna na Banovom je imala klizalište. Pa zapucam preko celog grada da bih se klizao sa starom ekipom. Išao sam neko vreme tako detinjstvu u pohode, a onda sam valjda konačno prihvatio da više ne živim tamo, i da imam neku novu ekipu u novom kraju. I batalio sam


ovo je preslikana ploca na 45obrtaja mog postovanogimnogouvazenog muza...i on se tamo klizao, isao u skolu (mozda ti lupio koju cvrgu jer je stariji 2god.) i on je rodjen u novembru, drugog dana Velikog Praznika...

-odlicno si skembao ovaj tekst obzirom da imas dosta posla...i ja ga imam poprilicno-
Rejlem Rejlem 15:25 05.11.2009

Re: *

i on se tamo klizao, isao u skolu mozda ti lupio koju cvrgu

Jooo, ne secam se cvrga
E na klizalistu negde u 1. razredu, ja se upinjao da vezem pertle na klizaljkama, i nikako. Prosao ceo cas i nista. Dosao onda nastavnik Zarko (nije Munizaba) i rekao mi "Bas si strina". Naucio sam da vezujem pertle isto popodne.
Sve mi je tamo bilo nekako super. Bas onako prijatno.
E a imali smo i bazen. Cca 8x4 m, onako plitak.

PS. Ovaj blog nekako brljavi, jedva sam dopro do sopstvenih tekstova malocas (nestali sa onog menija sa strane)
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:39 05.11.2009

jebemliga

ne znam zasto, ali EKV mi nikad nije legao. ali sam zato Milana postovao kao umetnika maksimalno. Mozda zato sto sam se tada przio vise na punk-rok ili hard-core, nego na "ekavestine", kako smo ih zvali mi koji smo visili ispred dragstora na Banovom brdu, cirkali neko jeftino crno vino i bistrili tesku filozofiju sve ih povezujuci sa tadasnjim rokenrol umetnicima i njihovim angazovanim pesmama.
Rejlem Rejlem 15:34 05.11.2009

Re: jebemliga

Aleksandar Stosic
ne znam zasto, ali EKV mi nikad nije legao. ali sam zato Milana postovao kao umetnika maksimalno. Mozda zato sto sam se tada przio vise na punk-rok ili hard-core, nego na "ekavestine", kako smo ih zvali mi koji smo visili ispred dragstora na Banovom brdu, cirkali neko jeftino crno vino i bistrili tesku filozofiju sve ih povezujuci sa tadasnjim rokenrol umetnicima i njihovim angazovanim pesmama.

A ja odoh sa Banovog Brda jos pre EKVa. Kad sam otišao, jos sam bio na festivalskoj muzici, Split, Beogradsko proleće
Ali čim sam sišao u grad, ...
prešao na Duran Duran
Naravno to je bila kratka prelazna faza dok se nije iskristalisalo ono što mi i piše na profilu. Smitsi, Kejv, Parada Albuma i Vibracije, a i Diskomer, svake nedelje, pa onda Clash, Jam, a REM mi se svideo tek kasnije krajem 80ih.
Dubok Slobi Konjoviću za vaspitni rad u mom slučaju

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:56 05.11.2009

Re: jebemliga

Naravno to je bila kratka prelazna faza dok se nije iskristalisalo ono što mi i piše na profilu. Smitsi, Kejv, Parada Albuma i Vibracije, a i Diskomer, svake nedelje, pa onda Clash, Jam, a REM mi se svideo tek kasnije krajem 80ih.
Dubok Slobi Konjoviću za vaspitni rad u mom slučaju

evo, kako je to bilo u mom slucaju. Malo sam zbrzao, nisam imao puno vremena da napisem taj clanak, ali u sustini sve je tu...
Rejlem Rejlem 16:20 05.11.2009

Re: jebemliga

Pročitao.
Meni je vojska 1988-89 napravila onako prekid. Ali aktivirao sam se od 1990. I tad mi Stone Roses nešto nisu legli, nekako mi je to bilo mekano, šta ja znam. Ali negde 2002. mi je došao do šaka taj njihov prvi album, i sve se složilo. Odlična ploča.
Početkom 90ih sam slušao sve i svašta, red Manchester i sl. (Happy Mondays, Inspiral carpets, Blur, Charlatans, James, ...), red zapad USA. I to sve onako dosta aktivno cca do 1995-96, a onda sam se nekako pasivizirao, do 2000-ih. A sad, kako šta naleti do ušiju. Slušao sam npr. Calexico, dobri su.
Nego jbg ne stiže se da se sluša, pos'o-kuća
4krofnica 4krofnica 17:25 05.11.2009

Re: jebemliga

kako smo ih zvali mi koji smo visili ispred dragstora na Banovom brdu

da, znam, znam, muska filozofija, zene niste zvali
Ali čim sam sišao u grad, ...
prešao na Duran Duran


Ovaj blog nekako brljavi


jeste, izledeo na vrh potpalublja i neki bajati Stosocev tekst
4krofnica 4krofnica 17:38 05.11.2009

Re: jebemliga

potpalublje.......evo pise i margos o tome...hehe da linkujem i ja vipovca
Rejlem Rejlem 18:08 05.11.2009

Re: jebemliga

potpalublje
...
Izgleda ode!!! Iskoristio sam kanda poslednji trenutak da jos nesto napisem.
Prepodne sam napisao ovo gore, a popodne je vec sve puklo.
Aj pa ce da iscekujemo da l ce da nas puste da dalje pisemo...
Rejlem Rejlem 11:31 06.11.2009

Re: jebemliga

potpalublje


Evo kakav sam odgovor dobio od moderatora:

blogovi na profilu koji su otvoreni bice aktivni do isteka 7 dana, a novi
nece moci da se otvaraju. Postojeci blogovi sa komentarima ostaju u arhivi
i bice dostupni za citanje.

Pisanje na profilu je bio deo FM ponude, a:

"Promene uslova korišćenja

... RDP B92 a.d. može da promeni ili ukine servise na B92.fm s vremena na
vreme, iz bilo kog razloga, i bez najave, bez odgovornosti prema vama ili
bilo kom trećem licu."

http://www.b92.fm/help/terms-and-conditions.html

Status komentatora na B92 VIP blogu Vam je nepromenjen.

Pozdrav,

mod tim B92


To je dakle to. Ma dobro, komentari ce nam onda biti duzi
4krofnica 4krofnica 12:30 06.11.2009

Re: jebemliga

komentari ce nam onda biti duzi


hehe, tako je. ovaj link je ostavio Igor, za fm, pa ko voli moze tamo da pise...

http://112358oo.blogspot.com/
Rejlem Rejlem 13:37 06.11.2009

Re: jebemliga

4krofnica
komentari ce nam onda biti duzihehe, tako je. ovaj link je ostavio Igor, za fm, pa ko voli moze tamo da pise...http://112358oo.blogspot.com/

Ja se registrovao, a vidim da si i ti tamo
Pa se druzimo i dalje
4krofnica 4krofnica 14:42 06.11.2009

Re: jebemliga

si sinor., samo Stosic ti tamo nece ici, i ti si bio izuzetak, ne silazi on u potpalublje bezveze.
pohvala za tebe, mislim.
Rejlem Rejlem 14:55 06.11.2009

Re: jebemliga

4krofnica
si sinor., samo Stosic ti tamo nece ici, i ti si bio izuzetak, ne silazi on u potpalublje bezveze.pohvala za tebe, mislim.


Da, a onda ga i gurnuse u polupotpalublje pre cca 2 nedelje. Nije trebalo da izaziva sudbinu sa silazenjem
Ma bicu ja jos i ovde, a tamo kad pozelim da pisem nesto na veliko.
e, muchas gracias i tebi i njemu na aktivnom prisustvu ovde!
Pa ce da piskaramo jos nesto ovde jos 6 dana dok ga ne zamandale?
4krofnica 4krofnica 15:17 06.11.2009

Re: jebemliga

isao je Stosic vec gore dole, to oni stalno rade...bole njega za to....

pisemo.
miloradkakmar miloradkakmar 17:12 05.11.2009

Novembar

je dosta toga izmenio, doneo i odneo.
Da kopamo po ostalim mesecima, verovatno bi bilo slično.
kiselkasta kiselkasta 17:14 05.11.2009

.

preporuka
Rejlem Rejlem 11:15 10.11.2009

Ajde da zatvaramo radnju

Jos mi je otvoren ovaj blog, jos cca dan-dva, pa da damo zavrsnu rec. Posto tekstova bar na portalu B92 vise nece biti. Ne daju zlotvori...
Negde 2006. sam se registrovao na Blogu B92 da bih nesto iskomentarisao, ne secam se vise ni sta je bilo u pitanju. Znam da mi je tada cela ta koncepcija VIP Bloga ponekad isla na zivce, jer su se izvesni VIPovci tada pretezno trudili da bilo cime privuku paznju. Previse je bilo pametovanja u nekim tekstovima, izigravanja maletene savesti nacije i slicno. Ali nisam se zbog njih registrovao, vec zbog onih koji su svojim blogovima pokusavali da neke stvari i probleme u ovom drustvu iznesu na teren, ili isteraju na cistac bolje receno. Jos uvek mi je u secanju blog Gorana Markovica povodom godisnjice smrti/ubistva Dragana Maksimovica na Zelenom Vencu.
Tokom prve dve godine retko sam komentarisao. A kad se pojavio B92FM, prijavio sam se odmah, zbog muzike naravno. I s jeseni 2008. sam iskoristio prvi put mogucnost da i sam napisem nesto. Povod je bio zavrsetak reprize jedne fantasticne serije, "Nase malo misto". Jednostavno, hteo sam da sa nekim podelim nesto sto mi je ispunilo srce tih dana.
Naravno, niko to nije nikad ni procitao ni iskomentarisao. Kao ni narednih par tekstova, i onda sam se ponovo povukao u dubinu potpalublja, dok me tragedija Brisa Tatona i prica oko Povorke ponosa ponovo nije uvukla. I u pisanje, i u komentarisanje.
Od "Malog mista" pa do "Novembarskih godisnjica" glavni motiv/cilj je bio prosto - da podelim razmisljanje sa nekim drugim. Nisu svi tekstovi bili bas podjednakog kvaliteta, cesto su pisani na brzinu, uvek u kancelariji izmedju radnih aktivnosti. Ali, drago mi je da je vremenom neko i poceo da svraca u moj sektor potpalublja. Aleksandar Stosic, 4krofnica, Bojan Budimac, leopold lady, shumska, miloradkakmar, ... izvinjenje svim ostalima koje nisam nabrojio - i hvala svima na boravku ovde.
Komentarisacu i dalje ponesto, ako me neki tekst ponese. A ako me toliko ponese da pozelim da pisem nasiroko - pa vec sam se registrovao na http://112358oo.blogspot.com/, pod istim nick-om.
Pozdrav svima,
Rejlem, tj. Rastko Mladenovic
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 13:18 10.11.2009

Re: Ajde da zatvaramo radnju

Ajde da zatvaramo radnju

kad pozelis promociju (glupa rec, ali plemenita mi je misao), samo pokucaj na ovaj moj account. Da se nisi javio na moje muzicke blogove verovatne se ne bismo "sreli". Dobro da si dao link, pazicu da te s vremena na vreme checkiram.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 13:19 10.11.2009

Re: Ajde da zatvaramo radnju

http://112358oo.blogspot.com/

a ovo cemo da uradimo ovako
Rejlem Rejlem 15:15 10.11.2009

Re: Ajde da zatvaramo radnju

Aleksandar Stosic
Ajde da zatvaramo radnjukad pozelis promociju (glupa rec, ali plemenita mi je misao), samo pokucaj na ovaj moj account. Da se nisi javio na moje muzicke blogove verovatne se ne bismo "sreli". Dobro da si dao link, pazicu da te s vremena na vreme checkiram.

Zapravo je ovo
http://blogging4change.net/
tu me je odnelo kad sam otisao na 11235.... .
Hvala, javicu se, pratim ja ovo na b92 i dalje.
Sto se muzike tice, ovde u Beograd inace opet dolaze Nouvelle Vague u decembru sto ne sme da se propusti, a na prolece i Air, sto takodje ne sme da se propusti. Ove godine sam potpuno omanuo sa koncertima (total: nula).
Pozdrav, cujemo se
4krofnica 4krofnica 00:08 11.11.2009

Re: Ajde da zatvaramo radnju

adio i od mene
Rejlem Rejlem 09:28 11.11.2009

Re: Ajde da zatvaramo radnju

4krofnica
adio i od mene

Pisemo se i dalje
tamo
a i ovde na tudjim postovima
Rejlem Rejlem 09:49 12.11.2009

I poslednji trzaj...

...autora na blogu koji se danas gasiiii....
Drago mi je da je poslednji dan otkljucanosti danas, a ne u petak 13-og!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana