Društvo| Film| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Život

Guten Tag und Auf Wiedersehen

alexlambros RSS / 10.11.2009. u 16:50

AleXandar Lambros

 

Epizoda s časa od prošle godine: javlja se učenica da odgovara i bira pitanje. Hoće romaniku. „Romanički stil u umetnosti obeležava konačnu pobedu hrišćanstva", vata zalet i već u sledećoj rečenici se spotiče - „izraženu kroz masovna hošać, hodošaš, hočasto, hodo ....... „ sve pokušavajući da gvirne u knjigu koju je drugarica iz klupe otvorila baš nekako na toj strani. Reč koja joj fali je hodočašće. Priskačem u pomoć - „Stani, polako ... hodočašće. Šta znači hodočašće?" - pitam da je relaksiram i malo je izčašim iz nabiflanog toka misli, ohrabrujući je da to što je pročitala ispriča svojim rečima. Odgovor me zatiče - „Kad bih ja znala šta znači svaka strana reč!"
„Čekaj, polako ... kako strana reč?" - opet ja, motajući po glavi kako ću joj objasniti pojam za koji mi se čini da je opšte poznat i banalan kao, recimo, lonac ili, šta znam, makaze. Budući zatečen prvo što mi izleće jeste „hadžiluk".
„Aaaaaaa, to! Pa tako kažite!"

Čitam novine i setim se ove epizode. U Saudijskoj Arabiji vrše se pripreme za doček hadžija iz celog sveta. Ali, kako vlada epidemija gripa, mere su ove godine posebne. Ne preporučuje se dolazak osoba starijih od 65 godina. Na aerodromima će svi biti pregledani i oni s povišenom temperaturom vraćeni nazad. Hadžije moraju dostaviti potvrdu o vakcinaciji a ukoliko njihove države nemaju vakcinu onda potvrdu o tome. I tako dalje. Čitam i pokušavam da ne budem ciničan. Čekaj, zar je vakcina moćnija od Alaha? Očekivao bi čovek da tih milion vatrenih molitvi savladaju mnogo veću pošast od tamo nekog gripa. I, zar kad čovek umre za vreme hadžiluka ne ode pravo u raj? A u dženetu sve sami pastoralni predeli, device i večno blaženstvo. Al se, izgleda, nikome baš ne žuri pa onda vakcina za svaki slučaj i još koji zemaljski dan.

S druge strane civilizacijskog kruga, što bi se reklo, u Italiji, toj kolevci renesanse, jedna odluka Evropskog suda za ljudska prava uzburkala javnost, čitaj Katoličku crkvu, jer ona još glumi savest čovečanstva i pored toliko spaljenih žena i skrivenih nacista. Evropski sud doneo odluku, a po žalbi jedne Italijanke finskog porekla, da se iz škola imaju ukloniti raspeća jer ona ugrožavaju pravo roditelja da vaspitavaju svoju decu u skladu sa sopstvenim religioznim uverenjima (nadam se da je sledeći korak svest o grozoti ove vrste indoktrinacije, ali o tom potom) i uopšte slobodom religioznog opredeljenja učenika. Potparol Svete stolice, otac Federiko Lombardi je tim povodom izjavio - „Ovo je zaista gubitak. Moramo svim snagama da se borimo da očuvamo znakove naše vere za one koji veruju, ali i za one koji ne veruju!" (?!?!). Kardinal Đovani Batista Re - „Ne mogu da ne istaknem moje ogromno čuđenje povodom ovakve odluke. Ovo govorim jer smatram da sudije nisu uzele u obzir da je raspeće univerzalni simbol vrednosti koja se tiče našeg evropskog identiteta. Radi se o simbolu hrišćanske tradicije na kome se zasniva naša civilizacija".

Dakle, taj instrument mučenja je „univerzalni simbol vrednosti koja se tiče našeg evropskog identiteta"? Neko se lepo zapitao da li bi vernici oko vrata nosili male električne stolice da je Isus, kojim slučajem, pogubljen pre dvadeset godina? Ali, ono što zaprepašćuje jeste da se taj simbol sadomazohizma vidi kao „univerzalni simbol vrednosti".

Vredi se podsetiti - Bog je u svojoj bezgraničnoj ljubavi prema stvorenju koje je stvorio, rešio da žrtvuje svog rođenog sina (koji je on sam uzgred budi rečeno) za otkup greha čovečanstva koje ono vuče od prvobitnog, praroditeljskog greha (koji je kušanje jedne voćke) a koji su počinili nepostojeći ljudi. Na stranu to što čovek prosto ne može a da se ne zapita zašto bog, ako je već želeo da nam oprosti grehe, jednostavno nije tako i uradio, bez mučenja i pogubljenja kao otplate? Umesto toga on je samog sebe inkarnirao u svom sinu, postavši tako istovremeno i sudija, porota i žrtva pogubljenja. I tako se, da bi zadivio samog sebe, Isus dobrovoljno izložio mučenju i pogubljenju radi nesebičnog iskupljenja simboličkog greha koji je počinila nepostojeća osoba. A sprava koju su Rimljani koristili kao sredstvo pogubljenja u vreme svoje vladavine Bliskim istokom a koja se nalazi u središtu ove potpuno sumanute priče, jeste simbol evropskog identiteta. Genijalno! Na pamet dolaze Uelbekove reči - „Do kraja života ostaću dete Evrope, briga i stida. Takvi kakvi smo, smrdimo na egoizam, mazohizam i smrt. Stvorili smo sistem u kojem je postalo prosto nemoguće živeti i uz to nastavljamo da ga izvozimo."

Italijanska država i crkva su, očekivano, zbile redove da brane svoje vrednosti. Žalba je uložena, pokrenula su se udruženja da školama koje to žele, poklanjaju raspeća, taj simbol hrišćanske tradicije na kome se zasniva naša civilizacija.

Prosta istina je da kad god je ova „naša civilizacija", načinila iskorak napred bilo je potrebno da prethodno po strani odgurne teret hrišćanstva. Mi smo, pre svega, Grci.

Bilo kako bilo, klatno se zaljuljalo .... 1 500 godina posle jedan sistem vrednosti nepovratno se urušava i kruni i brani se s toliko agresije koja nedvosmisleno ukazuje na unapred izgubljenu bitku. Pitanje je samo koliko će ona da traje i koliko još žrtava da odnese. Nije ni malo slučajno što je Alehandro Amenabar od svih mogućih tema za istorijski spektakl, odabrao baš Aleksandriju 4. veka i Hipatiju kao junakinju. El mundo cambio para siempre.

Off the topic .... al se isproslavljasmo oko pada berlinskog zida i ujedinjenja Nemačke, milina jedna. Te ciklus filmova, te dani kulture, te osvojite vikend u Berlinu u Hajatu za dve osobe, te emisije i razgovori, te kak je svet sad lep i krasan .... Došlo mi da zapevam Danke Deutschland. Zapamtio sam nešto od te euforije, u krhotinama doduše, preko užasa koji su potom usledili. Dok jednom ne smrkne ....

Jes mi bilo drago, iskreno. Dve decenije posle čudu se čudim da od silne radosti i čestitanja nema bre ama baš nikog da makar priupita, eto onako, čisto da se čuje da negde živi i ta slobodarska i demokratska ideja, kad će ujedinjenje Srba s obe strane Drine? Nedo ti bog da ti to kojim slučajem padne napamet .... Najebo si. Zna se ko je sada dežurni krivac za sve. Nemci su otplatili šta su imali, ako je šta kojim slučajem i zaostalo, evo preuzećemo mi u duhu „tradicionalno prijateljskih odnosa" (života mi, tako negde reče njihov ambasador a ne beše nikog da ga priupita kad je to tačno bilo).
Ma vala, kad smo to pa bili sitničavi? A evo, i fini su baš ... može i vikend u Berlinu da se osvoji, sve gratis. To za dvoje najbržih. Ostali mogu na Jahorinu, još uvek uz ličnu kartu, al ne preporučuje se upotreba mobilnog zbog rominga.

 



Atačmenti



Komentari (61)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 17:14 10.11.2009

Hadžikovanje

Očekivao sam da u tekstu bar triput naletim na spominjanje Madone, kad ono... ništa :)

Umesto toga on je samog sebe inkarnirao u svom sinu, postavši tako istovremeno i sudija, porota i žrtva pogubljenja.
Ko zna - zna ! . .
background noise background noise 17:49 10.11.2009

A jeste juce bio neki grozan dan...

... i meni sve nesto bez veze, oblaci, neka kisa, pa kao vedrije, pa na kraju nista. Banjski bazen se zamutio od kise.

I ti si meteoropata, a?
asparagus asparagus 17:57 10.11.2009

Preteruju sa uklanjanjem krstova

Sta je sledece, rusice crkve po gradovima zato sto nekome pogled na crkvu vredja religijska osecanja? Ili dzamije? Ili sinagoge?

Da se razumemo, protiv sam uklanjanja krstova, ali nemam nista protiv da pored krsta stoje polumesec, Davidova zvezda ili neki peti simbol.
alexlambros alexlambros 18:05 10.11.2009

Re: Preteruju sa uklanjanjem krstova

Da se razumemo, protiv sam uklanjanja krstova, ali nemam nista protiv da pored krsta stoje polumesec, Davidova zvezda ili neki peti simbol.


Nije logicno da se na jednom casu govori o teoriji evolucije, a da se na vec sledecem konstatuje da je coveka stvorio bog. Sa raspecem okacenim iza ledja nastavnika nagovestava se da je jedna od dve navedene teorije prihvacena od strane drzave.
alexlambros alexlambros 18:08 10.11.2009

Re: Preteruju sa uklanjanjem krstova

Da se razumemo, protiv sam uklanjanja krstova, ali nemam nista protiv da pored krsta stoje polumesec, Davidova zvezda ili neki peti simbol.


Falus? Drevni simbol plodnosti i boga Pana?
albireo albireo 18:18 10.11.2009

Re: Preteruju sa uklanjanjem krstova

Lepo si ispao na slici

Nego jel znaš nešto o velikom krstu koji je trebalo da se postavi na ulasku u KG, sećam se priče od pre par godina? Čini mi se da su ga planirali za onaj novi kružni tok
alexlambros alexlambros 18:23 10.11.2009

Re: Preteruju sa uklanjanjem krstova

Nego jel znaš nešto o velikom krstu koji je trebalo da se postavi na ulasku u KG, sećam se priče od pre par godina? Čini mi se da su ga planirali za onaj novi kružni tok


nisam fotogenican, u prirodi sam jos lepsi

Znam. Malo li su ona gigantska lizalica u centru i grozni eparhijski dvor ?
blogovatelj blogovatelj 18:23 10.11.2009

Re: Preteruju sa uklanjanjem krstova

Da se razumemo, protiv sam uklanjanja krstova, ali nemam nista protiv da pored krsta stoje polumesec, Davidova zvezda ili neki peti simbol


A sta cemo sa ateistima? Jel moze da pise da bog ne postoji?
albireo albireo 18:31 10.11.2009

Re: Preteruju sa uklanjanjem krstova

Alex, jel si video pp koju sam ti poslao pre mesec dana?
alexlambros alexlambros 18:46 10.11.2009

Re: Preteruju sa uklanjanjem krstova

jel si video pp koju sam ti poslao pre mesec dana?


jesam
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:17 11.11.2009

Re: Preteruju sa uklanjanjem krstova

A sta cemo sa ateistima? Jel moze da pise da bog ne postoji?

eh! mi ćemo u udruženje www.Atheists.org ...
separate
church/mosque/temple
&
state!!!
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:18 11.11.2009

Re: Preteruju sa uklanjanjem krstova

Nego jel znaš nešto o velikom krstu koji je trebalo da se postavi na ulasku u KG

a el će bude restoran na vrhu, ko u skoplju?
dolybell92 dolybell92 18:00 10.11.2009

A propo...

da li znaš šta je sa Patrijarhom Našim Pavlom ?
Pominje li ga iko ?
Gde je sada ... da li je živ ?

(asocijativno mi je bilo na pomen hadža...)
laynehobby laynehobby 18:32 10.11.2009

Nepromisljeno

Vredi se podsetiti - Bog je u svojoj bezgraničnoj ljubavi prema stvorenju koje je stvorio, rešio da žrtvuje svog rođenog sina (koji je on sam uzgred budi rečeno) za otkup greha čovečanstva koje ono vuče od prvobitnog, praroditeljskog greha (koji je kušanje jedne voćke) a koji su počinili nepostojeći ljudi.


Pretpostavljam da je cilj ovog satiričnog rezimea isticanje besmislenosti i nekonzistentnosti biblijskog narativa. Neuspešno! Uzmimo, na primer, El Grecovog Svetog Jeronima:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:El_Greco_031.jpg
Evo da opišem ukratko ovu sliku:

Neki sedi neočešljani bradonja se izbečio. Prstom prelazi preko neke knjižurine, verovatno slabo zna da čita. Nemam pojma otkud takvom prljavom bradonji neki skupi crveni plašt. Idem sad u park da nađem prvog klošara i da mu kažem da mi bulji u fotoaparat, pa i ja da budem El Greko.


Na osnovu vašeg profila shvatam da poštujete El Greka. Valjda onda i u bradonji (koji je, inače, stvarno impozantna slika) vidite nešto više od neočešljanog dede.

Tako i biblijski narativ. Sprdnja je tu neprikladna. (Nisam vernik, ne mislim da je sprdnja blasfemična, nego naprosto... neprikladna.)

krkar krkar 18:53 10.11.2009

Re: Nepromisljeno

laynehobby

Pretpostavljam da je cilj ovog satiričnog rezimea isticanje besmislenosti i nekonzistentnosti biblijskog narativa.

Ne verujem da autoru treba da ga ja nešto branim ali...

Ništa mi nije dovoljno sveto da ga ne bih dekonstruisao. Sasvim dobro životno načelo.


Uzmimo, na primer, El Grecovog Svetog Jeronima:
Evo da opišem ukratko ovu sliku:

Neki sedi neočešljani bradonja se izbečio. Prstom prelazi preko neke knjižurine, verovatno slabo zna da čita. Nemam pojma otkud takvom prljavom bradonji neki skupi crveni plašt. Idem sad u park da nađem prvog klošara i da mu kažem da mi bulji u fotoaparat, pa i ja da budem El Greko.

Kakve sad veze ima ova slika sa onim o čemu govori AL?. Promašio si ceo fudbal. A i diskurs ti je vulgaran, kursadžijski.

Možeš ti da budeš El Greko sa fotoaparatom i klošarom. Samo, nije stvar ni u fotoaparatu ni u klošaru, baš kao što ni u vreme El Grekovo nije bila stvar ni u ulju ni u platnu ni u Sv. Jeronimu.


Na osnovu vašeg profila shvatam da poštujete El Greka. Valjda onda i u bradonji (koji je, inače, stvarno impozantna slika) vidite nešto više od neočešljanog dede.


Jedno je stav o El Grekovom "neočešljanom dedi" stečen na osnovu znanja i rasuđivanja a sasvim drugo nekritičko prihvatanje nečeg što je u najmanju ruku alegorija kao apsolutne istine, i to jedine.
laynehobby laynehobby 19:23 10.11.2009

Re: Nepromisljeno

Hvala na odgovoru.

Ništa vam nije dovoljno sveto da ga ne biste "dekonstruisali". Onda se tu uglavnom slažemo.

Čini mi se da me niste dobro razumeli. El Greko jeste bio majstor, a Sveti Jeronim jeste remek-delo. Moj kurzivni rezime površinski adekvatno opisuje sliku, ali suštinski potpuno promašuje. To je upravo poenta. Tako i ALov rezime priče o postanju -- površinski je tačan, ali suštinski promašuje.

Važni aspekti te suštine su neminovnost i strah od smrti. Religija, pa tako i hrišćanska, pokušava kako-tako da dokuči nekakve odgovore i nekakav smisao, u našoj jadnoj stvarnosti. Ali to se ne vidi iz one sprdnje "ha-ha, pojeo jabuku, raspeli ga na krst, bla, bla..." Ispada da je sve to budalasto, jer pobogu, našli smo logičku rupu.

Dakle, "dekonstrukcija" je sasvim u redu. Ali dajte da "dekonstruišemo" malo dublje. Potpuni je promašaj kritikovati frizuru El Grekovog Svetog Jeronima.


Черевићан Черевићан 21:01 10.11.2009

еее, данамје знати штонезнамо

дуго пратим Цркве недореке
(зашто ние макло се од тога)
оста слутња ко је ког’ створио
Бог човека, или овај Бога

јер кад ово решили би мудри
благо једној а и другој страни
верујућим и оним што нису
другачији сванули би дани

но овако . . . ето штаје - тује
једни вазда друге прозивају
смутња таква непасује ником
помно ћуте што истину знају
nenad_b nenad_b 00:29 11.11.2009

ma totalno nepotrebno

Ovde se (kao) polemiše o krstu i Italiji, a u stvari se opet pljuje po Hrišćanstvu. Ljudi, ovde na blogu B92 je to totalno nepotrebno...
...99% ljudi se slaže! Takav je trend...
veliot veliot 03:19 11.11.2009

Re: ma totalno nepotrebno

zasto je nepotrebno? evo, meni je potrebno, zato sto ne mogu vise da trpim da cim izadjem na ulicu mi neko zabode krstacu u oko ili mi obmota brojanicu oko vrata i davi me...

i naprotiv, ateizam nije trend, vec je trend masovna pravoslavizacija drustva, medija (mantijas sedi u RRA), vojske (mantijas clan Vrhovnog saveta odbrane), kulture (Nikolaj kao alfa i omega moderne srpske knjizevnosti) i nekulture (Vesna Rivas krstila civave)...

Kada se naspavam, mogu da se jos malo prisetim i dodam ako hocete, mislim ako vam ovo nije dovoljno...
laynehobby laynehobby 03:58 11.11.2009

Re: ma totalno nepotrebno

Pa nije loše raspravljati o separaciji crkve i države, u Italiji ili u Srbiji. Ni o lažnom moralu katoličke crkve. I naše pravoslavne, uostalom. Sve to vredi razgovora, i ako je car go onda ćemo to i reći.

Međutim autorov članak to ne postiže. Traženje logičkih rupa u Bibliji i u hrišćanskoj simbolici je, nemam druge reči, detinjasto.

Ja mislim da car jeste go. Crkva i država moraju biti jasno odvojene. Teorija evolucije je ubedljivija nego biblijska priča. Katolička crkva grca u sopstvenoj dvoličnosti. Naša je na žalost polako sustiže. Pravoslavni fundamentalizam, koji proviruje u Srbiji, je strašno uznemirujući, tako nešto može uništiti zemlju.

Ali kakve to sve ima veze s prvobitnim grehom, Isusovom žrtvom, hodočašćem muslimana i krstom kao antičkim instrumentom smrtne kazne? Tu su potpuno pobrkane teme.
nenad_b nenad_b 11:32 11.11.2009

Re: ma totalno nepotrebno

Nisam ja rekao da je nepotrebno(.), već da je nepotrebno na blogu B92. Ovde vlada apsolutno jednoumlje po tom pitanju i ova tema je potpuno sažvakana u 1001 varijanti i zato trošite vreme ili možda uživate u tome da se ljudi slože sa vašim mišljenjem?
... pa je autor odabrao najsigurniju temu za to...
alexlambros alexlambros 11:39 11.11.2009

Re: ma totalno nepotrebno

Nisam ja rekao da je nepotrebno(.), već da je nepotrebno na blogu B92.


pa na sajtu SPC nisu hteli da ga objave
nenad_b nenad_b 11:44 11.11.2009

Re: ma totalno nepotrebno

pa na sajtu SPC nisu hteli da ga objave


Pa si došao ovde kao dete kod mame da se žališ.
Ne brini, slažemo se sa tobom, samo postaje pomalo dosadno...
alexlambros alexlambros 11:55 11.11.2009

Re: ma totalno nepotrebno

Ne brini, slažemo se sa tobom, samo postaje pomalo dosadno...


jbt, al ima napornog sveta ... pa preskoci aman
alexlambros alexlambros 11:56 11.11.2009

Re: ma totalno nepotrebno

, mogu da se jos malo prisetim i dodam ako hocete


међу силиконима?

nenad_b nenad_b 12:00 11.11.2009

Re: ma totalno nepotrebno

alexlambros
Ne brini, slažemo se sa tobom, samo postaje pomalo dosadno...


jbt, al ima napornog sveta ... pa preskoci aman


U redu, evo i ja napuštam blog. Izvinjavam se što sam narušio idilu...Ako smem, jedino bih ponekad pročitao nešto od Pece Azdejkovića...znate on mi je školski drug pa...mislim , ako smem?
nenad_b nenad_b 12:11 11.11.2009

Re: ma totalno nepotrebno

alexlambros
, mogu da se jos malo prisetim i dodam ako hocete


међу силиконима?




...ja sam stvarno mislio da si ti ozbiljan.
dali76 dali76 06:59 11.11.2009

ladna voda al moze i pivo

E OK, “mantijasi”?Jel to novi ,kontam pezurativni, naziv za svestenike.
Zabijanje krstace u oko. Bbrojanica oko vrata. Pa nice. Argument odise duhom “tolerancije” Vjerovatno istim koliko posjeduje I crkva ustvari neki njeni clanovi.
Ebesga za neke ljude je “biti drugciji” samo biti na drugoj strani.
Satira ko satira uvijek dobro dosla I nekako oslobodjena tkzv politicke korektnosti,ali neki vatreni ateisti komentatori bi trebali malcice da se ohlade.
Ne, nisam mislio da se krste ..samo se malko plahnu vodom. Pomaze
PS
Krst nema sta da trazi u drzavnoj skoli.
Religija je izbor svakog covjeka kao I ateizam. Pravo I obaveza porodice ne drzave.
nenad_b nenad_b 11:38 11.11.2009

Re: ladna voda al moze i pivo

dali76
E OK, “mantijasi”?Jel to novi ,kontam pezurativni, naziv za svestenike.
Zabijanje krstace u oko. Bbrojanica oko vrata. Pa nice. Argument odise duhom “tolerancije” Vjerovatno istim koliko posjeduje I crkva ustvari neki njeni clanovi.
.


Pa, upravo to i govorim. Nisam ja neka tvrda struja, niti zastupam slepo (dogmatske)stavove SPC-a i pravoslavlja ili Hrišćanstva uopšte, već samo primećujem da je nepotrebno da se više o tome piše na ovom blogu. Totalno jednoumlje!
...kao kad bi napisali da je mleko belo ili nešto tome sllično!(ali samo na ovom blogu)
To pomalo smara. Blog gubi na kredibilitetu, jer se ovde okuplja ista ekipa, to jest identičnog mišljenja, a da je to mišljenje tolerantno i da nije kao gore citirani deo teksta (termini poput "mantijaši" itt.) verovatno da bi bilo i ljudi suprotnog mišljenja. Ovako...
veliot veliot 12:11 12.11.2009

Re: ladna voda al moze i pivo

Ispricavam se zbog svog knjizevnog obrazovanja koje mi omogucava da se izrazavam figurativno u cilju naglasavanja, duhovitosti, dinamicnosti etc...

PS. U crkvi je svestenik, pop, a u RRA i drugim SVETOVNIM (laickim, ovozemaljskim, sekularnim) institucijama je MANTIJAS i naravno da je to pezorativan izraz.
cult cult 12:21 12.11.2009

Re: ladna voda al moze i pivo

knjizevnog obrazovanja

knjizevne naobrazbe
veliot veliot 12:29 12.11.2009

Re: ladna voda al moze i pivo

cult
knjizevnog obrazovanja

knjizevne naobrazbe



e, jes, to je ta koju sam trazio :)

Bok!
nenad_b nenad_b 20:11 12.11.2009

Re: ladna voda al moze i pivo

...ma, jedva čekam da postanem (verska) manjina, pa će svi sa bloga B92 na "moju stranu"!
potpis: pravoslavac!
cult cult 21:20 12.11.2009

Re: ladna voda al moze i pivo

..."glede književne naobrazbe..."
bok i tebi.
mishvajz mishvajz 09:56 11.11.2009

Und

I stvori čovek Boga, po liku svojemu...
alexlambros alexlambros 17:39 11.11.2009

Re: Und

I stvori čovek Boga, po liku svojemu...


aleksandarz92 aleksandarz92 10:01 11.11.2009

na čemu se zasniva civilizacija?

Kardinal Đovani Batista Re - „Ne mogu da ne istaknem moje ogromno čuđenje povodom ovakve odluke. Ovo govorim jer smatram da sudije nisu uzele u obzir da je raspeće univerzalni simbol vrednosti koja se tiče našeg evropskog identiteta. Radi se o simbolu hrišćanske tradicije na kome se zasniva naša civilizacija".


Ako krenemo od boldovanog, lako možemo da zaključimo da je biskup u pravu, jer treba poštovati nešto što nam omogućava lagodniji život iz generacije u generaciju. Mislim da možemo da se složimo da čovečanstvo konstantno napreduje, verovatno najviše zahvaljujući zapadnoj civilizaciji u kojoj je hrišćanstvo preovlađujuća religija.
Jedino što ne valja je što je boldovani deo pogrešna pretpostavka, a od pogrešne pretpostavke se teško dolazi do ispravnog zaključka
chipandcharge chipandcharge 10:43 11.11.2009

Re: na čemu se zasniva civilizacija?

hm ... jedno pitanje!

da li ateisti zaista postoje? misljenja sam da svako mora da veruje u nesto!!!
alexlambros alexlambros 10:55 11.11.2009

Re: na čemu se zasniva civilizacija?

da li ateisti zaista postoje?


POSTOJE

ateizam

chipandcharge chipandcharge 11:15 11.11.2009

Re: na čemu se zasniva civilizacija?

da li sam dobro shvatio, ti hoces da kazes da ne verujes ni u sta?
alexlambros alexlambros 11:28 11.11.2009

Re: na čemu se zasniva civilizacija?

da li sam dobro shvatio, ti hoces da kazes da ne verujes ni u sta?


ateizam je neverovanje u boga/bogove ... ne verujem u postojanje boga
aleksandarz92 aleksandarz92 11:28 11.11.2009

Re: na čemu se zasniva civilizacija?

chipandcharge
da li sam dobro shvatio, ti hoces da kazes da ne verujes ni u sta?


Verujem da ne postoji.
Ne verujem da postoji.

Meni su ove rečenice različite. Za mene važi ova druga.
chipandcharge chipandcharge 11:46 11.11.2009

Re: na čemu se zasniva civilizacija?

ja ne verujem da postoji .. ali sebe ne smatram ateistom!
samo sam pitao da li verujes u nesto ... (ti si mi rekao u sta ne verujes)
korchagin korchagin 17:11 11.11.2009

Re: na čemu se zasniva civilizacija?

u avionu koji pada,svi su vernici. Avion u padu-san svake religije
alexlambros alexlambros 17:34 11.11.2009

Re: na čemu se zasniva civilizacija?

ja ne verujem da postoji .. ali sebe ne smatram ateistom!
samo sam pitao da li verujes u nesto ... (ti si mi rekao u sta ne verujes)


pitanje je bilo da li ateisti postoje ... odgovor je postoje

verujem u zdrav razum
cult cult 11:30 12.11.2009

Re: na čemu se zasniva civilizacija?

ateizam je neverovanje u boga/bogove ... ne verujem u postojanje boga


ateizam je neucestvovanje u kolektivnom tripu.

(cim upotrebis "verovati" dolazis na klizav teren besmislene rasprave)
vishnja92 vishnja92 16:02 11.11.2009

htela ja

jos u davna vremena potpalublja da napisem tekst u odbranu strebera za onog sabana pajica, i tako odem na sajt svoje skole i -
slogiram se

evo ga sajt
preuredili su skolu... majkomila.

ono je zlocin protiv dece, nista drugo. i uskracivanje slobode misljenja. i nazovite jos kako vam volja, bljak.
laynehobby laynehobby 16:28 11.11.2009

Re: htela ja

I ja sam isao u tu skolu. Ko je "saban Pajic"?
vishnja92 vishnja92 16:32 11.11.2009

Re: htela ja

srki, ovdasnji bloger. ja mu tako tepam iz ljubavi.
Bili Piton Bili Piton 17:15 11.11.2009

Re: htela ja

vishnja92
tako odem na sajt svoje skole i -
slogiram se




Zar ne bi bilo normalnije da u matematickoj gimnaziji po zidovima vise veliki matematicari?

Ja mogu samo da se nadam da u mojoj srednjoj muzickoj jos uvek visi Stevan Mokranjac....
alexlambros alexlambros 17:32 11.11.2009

Re: htela ja

preuredili su skolu...


da se nije galerija fresaka iz cara Urosa zbog renoviranja privremeno preselila u gimnaziju?
krkar krkar 17:36 11.11.2009

Re: htela ja

vishnja92
srki, ovdasnji bloger. ja mu tako tepam iz ljubavi.



I moj brat je išao u tu školu ali u to doba nije bila glavna vest da ih je obišao patrijarh ili sekretar CK, svejedno. A nisu ni popovi i sveci visili na svakom zidu. Hebga, išlo se u školu zbog matematike. A i za stvaranje osećaja elite nije bilo zdravo utapati se u mainstream bilo kakvog vjeruju.

Bože, kako smo čudno gledali onog Homeinija. Sad ispade sve to uobičajeno. Jedino još naši basidži i pasdarani nisu svi na budžetu.
alexlambros alexlambros 17:45 11.11.2009

Re: htela ja

Bože, kako smo čudno gledali onog Homeinija.


srpski Homeini

laynehobby laynehobby 17:53 11.11.2009

Re: htela ja

OK, hvala na pojasnjenju.

Ali, sta su preuredili? Ne mogu na osnovu web-sajta zakljuciti sta su tako strasno preuredili. Mislite da su na zidove stavili neke ikone, sta li? Jeste li sigurni? Cini mi se da je to bila neka izlozba decebmbra 2007, a da je sad sve "normalno".

Evo, galerija iz 2009:
http://matematicka.freehostia.com/novosti/thumbnails.php?album=49

Jeste li bili u skoli nedavno, kako sad izgleda?
vishnja92 vishnja92 17:54 11.11.2009

Re: htela ja

Zar ne bi bilo normalnije da u matematickoj gimnaziji po zidovima vise veliki matematicari?

u moje vreme nije visio niko, skola je bila sasvim dronjava i odrpana.
ali bolje i to od ovoga... zgranuta sam :(
galerija fresaka



mislim, hbte - sta ako moja deca jednog dana rese da idu u matematicku? valjda nece...
kakav naopak tok misli. totalna zbrka.
vishnja92 vishnja92 17:56 11.11.2009

Re: htela ja

Ali, sta su preuredili? Ne mogu na osnovu web-sajta zakljuciti sta su tako strasno preuredili. Mislite da su na zidove stavili neke ikone, sta li? Jeste li sigurni? Cini mi se da je to bila neka izlozba decebmbra 2007, a da je sad sve "normalno"

ovo je zvanican sajt skole - par probranih fotki kojima se ona predstavlja. meni je to malo nenormalno.
a evo linka koji si dao.

edit - gle Srkija al je omatorio :)
predavao mi matis u drugom i analizu u trecem razredu. valjda.
alexlambros alexlambros 17:58 11.11.2009

Re: htela ja

ali bolje i to od ovoga... zgranuta sam :(


pa jedino ako je stvarno bila neka izlozba, mada deluje ko stalna postavka, ovako kako su ga nakacili na sajt ...
covek bi pomislio srednja bogoslovska a ne matematicka ...

i, i vise sa tim freskama, ispade to jedini ovdasnji likovni izraz
laynehobby laynehobby 18:05 11.11.2009

Re: htela ja

Jeste, Srdjan je osedeo. I meni se proredila kosa :)

Pa meni se stvarno cini da je ono bila neka izlozba. To nije ni izdaleka tako sokantno kao stalna dekoracija. A zvanicni sajt je, pravo da vam kazem, prilicno los -- malo sa geocity stilom. Tesko mi je da pridam znacaj izboru tih uvodnih fotografija.

Nego, je li neko bio nedavno u skoli? Kako izgleda, stvarno? Nadam se da i dalje lici na sanatorijum :)
vishnja92 vishnja92 18:14 11.11.2009

Re: htela ja

Nadam se da i dalje lici na sanatorijum :)

:))))))))))

ja nisam bila skoro al ovi moji manijaci iz razreda jesu kada su uzimali spisak ljudi iz razreda zbog godisnjice mature (posle se zgranuli kada sam im iz glave dala spisak sa 33 imena i prezimena bez greske)
nista ne kazu o skoli, imali smo druge teme
behemot123 behemot123 22:36 11.11.2009

I AM SPARTACUS!

„Da je Hrist ubijen pre 20 godina, ljudi bi oko vrata nosili minijaturne električne stolice.” Leni Brus. Šta ima tu da se doda? Ako bih nosio krstaču oko vrata (daleko bilo), nosio bih je u znak sećanja na Spartaka. Pa, nije božiji sin jedini koji je razapet. To mi je uvek zvučalo uvredljivo prema drugim žrtvama golgotičkog masakra. A onih 5.000 razapetih što su se suprotstavili Rimu, na čelu da božijim detetom Spartakom? Ma, ko ih jebe, njih nije spravio sveti otac To je nekakav robovski ološ, i treba da crkne.
U svakom slučaju, moja besmrtna duša plače za Spartakom, raspetim. I dan-danas se naježim kad se setim one scene iz Kjubrikovog filma. I AM SPARTACUS!
behemot123 behemot123 23:11 11.11.2009

Re: I AM SPARTACUS!

Nekoliko dana pre raspeća

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana