Film| Mediji| Umetnost| Zabava

"Paprika" me oduvala!!!

Srđan Mitrović RSS / 10.06.2007. u 15:56

paprika.jpgRazni me ljudi, za razne potrebe, često pitaju za top-listu mojih omiljenih reditelja.

Svaki put sam se našao u velikom problemu. Kako napraviti pravu listu omiljenih reditelja kad su mi "svi kao deca", što reče neka pevaljka za svoje pesme.

I tako, u zavisnosti od raspoloženja, doba dana, temperature i ko zna čega sve ne, uvek napravim listu koja ne liči na onu predhodnu.

No, nekoliko imena uvek su na listi: Hičkok, Bili Vajlder, Mijazaki i Satoši Kon.

Ljudi se uvek iznenade da se na listi nalaze dva japanska reditelja animiranih filmova. Pa šta da im radim kad ne gledaju animirane filmove!

E sad, zašto sve ovo pišem? Pa pre neki dan sam posle višemesečne potrage uspeo da dođem do poslednjeg filma Satoši Kona - "Paprika". Ko bude pogledao ovaj film, shvatiće zašto je Satoši jedan od najboljih reditelja današnjice i zašto ga zovu japanski Hičkok. Često ga porede i s Filipom K. Dikom. Film je imao premijeru na 63. Venecijanskom festivalu prošle godine.

satoshi.jpg

Satoši Kon (12, oktobar 1963,) jedan je od najvećih reditelja japanskih animiranih filmova. Do sada je režirao filmove "Perfect blue" (1997), "Millenium Actress" (2001), "Tokyo Godfathers" (2003) i "Paprika" (2006), kao i TV seriju "Paranoia Agent" (2004).

Negove filmove karakterišu psihološka kompleksnost, realistični likovi, dizajn, kao i isprepletenost sna i jave do granica neprepoznatljivosti. Mnogi njegovi pogledi, koje provlači kroz filmove, mogu se naći i u manifestu "Superflat" Takaši Murakamija



drohojowska-philp1-18-1.jpg

 

 

 

"Superflat" je postmoderni umetnički poktet čiji je osnivač Takaši Murakami, nastao pod uticajem mange i anime. Pokret se javio kao odgovor na homogenizaciju japanskih medija i umetnosti i kritikuje japansku (prozapadnu) posleratnu kulturu, uključujući opsesivni način života, fetišizam robe, tj. potrošačko društvo... Termin "superflat" takođe se odnosi i na dvodimenzionalnost japanske grafike i animacije kao i na plitkost potrošačke kulture.

 

 

 

Satoši me je već kupio svojim prvim filmom "Perfect Blue", psihološkim trilerom o Mimi, članici japanske pop grupe "Cham" koja želi da postane glumica. Neki obožavaoci grupe razočarani su njenom odlukom, pogotovo psihopata Me-Mania.  Kako njena nova karijera napreduje, njen svet sve više počinje da liči na svet Alfreda Hičkoka i Filipa K. Dika.  

Mešaju se realnost i fantazija, a Mima otkriva da je psihopata u stvari njen najmanji problem...



Od tog filma, Satoši ima kod mene "carte blanche". Nikad me nije izneverio. Posebno se radujem gledanju njegove tv serije "Paranoia Agent", od koje mnogo očekujem.


Što se samog filma "Paprika" tiče... potpuno me je oduvao. Da li je moguće da neko pravi ovakve filmove!

U budućnosti, razvijena je mašina koja pomaže u psihoterapiji. Na čelu tima koji ju ne razvio nalazi se lepa doktorka Atsuko. Ta sprava pod imenom "DC Mini" može da ulazi u snove i istražuje nesvesne misli, ponašajući se kao "detektiv za snove".

Značaj tog izuma, ali i posledice koje bi mašina mogla imati po čovečanstvo su velike, toliko velike da šef laboratorija slomljen tom spoznajom okončava život skokom s petog sprata.

Upravo kako je siroti šef i predviđao, DC Mini završi u rukama nepoznate osobe, laboratorijskog insidera koji započinje malicioznu psihoterorističku igru. Jedina koja mu može stati na kraj je doktorka Atsuko koja se ulaskom u svet snova transformiše iz hladne i racionalne naučnice u neustrašivu ratnicu - Papriku...



Komentari (55)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dunjica dunjica 16:24 10.06.2007

Preletivši tekst,

ne pregledavši linkove, već me prva asocijacija obuzela. Negdje sam pročitala, po meni najrelevantniji, opis Japana i njegove kulture: ZAPADNO OD AMERIKE I ISTOČNO OD KINE.

Idem pročitati tvoj post da potvrdim svoj tok svijesti...

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:25 10.06.2007

Re: Preletivši tekst,

meni se čini da su japanci sa druge planete. obožavam ih.
dunjica dunjica 16:37 10.06.2007

Re: Preletivši tekst,

Da, bas tako. Iako sam tu i tamo imala prilike druziti se s njima, ili barem obitavati u blizini, ostali su za mene totalna enigma. Bas TO kazem onda: kao da smo s razlicitih planeta.
Coco Rosie Coco Rosie 16:51 10.06.2007

moja

drugarica iz osnovne skole Emina Takasaki je bila cerka japanca( centar Tokija) i srpkinje ( Lunjevica, selo pored Gornjeg Milanovca). Rodjene smo istog dana i super smo se slagale. Oblacila se japanski a razmisljala i ponasala srpski. Zao mi je sto sam izgubila kontakt. Sada zivi u Tokiju. verovatno sada i misli japanski.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:55 10.06.2007

Re: moja

emina je dobro i prošla. u beogadu živi mladić koji je takođe iz mešovitog braka i zove se Yugo Honda. To što mogu roditelji da te upropaste to niko ne može.
Coco Rosie Coco Rosie 17:07 10.06.2007

Re: moja

Lazes! Yugo Honda? :) kakav uzas.
bar da zameni ime u floridu:) to je ipak limuzina:)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:09 10.06.2007

Re: moja

ma ćuti! ima još jedan primer, porodica Korpica je rešila da svojoj jedinici da ime Jagoda - Korpica Jagoda. kako preživeti obdanište i osnovnu školu?
dunjica dunjica 21:24 10.06.2007

Jagoda Korpica

hahahahaha! Dobro je dok nije Korpica Jagoda.

Već sam pisala da je moj tata imao učenicu koja se zvala Lada Čoko. Nerado se potpisivala prvo prezimenom, pa imenom ;-) Drugari iz razreda joj popiše krv ...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:51 11.06.2007

Re: Jagoda Korpica

drugarica moga tate mislim(?) iz skole, se prezivala Prolic...kazu da se brzo udala
dunjica dunjica 13:50 11.06.2007

Re: Jagoda Korpica

Moji poznanici, ona se preziva König, a on Schmutz*. Nisu se mogli dogovoriti čije će uzeti, čije odbaciti. pa se odlučili za Schmutz-König kao zajedničko. Da je bar König-Schmutz, bilo bi nekako svarljivije...


* Schmutz = prljavština
Zli Zli 16:53 10.06.2007

Paranoia agent...

...može se naći ovde. Upavo ga skidam :)

Od Kona sam odgledao samo Millennium Actress, i bio je "najfilmičniji" crtani koji sam do sada video, japanski ili ne. Doduše, manje mi se svideo i od najlošijeg Mijazakijevog (Porko Roso!), ali su stilovi dosta različiti pa i nije baš za poređenje. Hvala na tekstu, podsetio me je da proverim i ostalo od Kon-sana!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:59 10.06.2007

Re: Paranoia agent...

mislim da su mu paprika i perfest blue najbolja ostvarenja.
danas sam upravo skinuo Paranoia agent. samo sam u dilemi> skinuo sam 13 epizoda, mada na imdb-u piso u 7...
mijazaki i satoši su veoma različiti. obojica su majstori u onom što rade. inače već duže vreme se spremam da pogledam film koji je radio Mijazakijev sin Zemljomorje, prema romanu Ursule le Gin...
Zli Zli 17:08 10.06.2007

Re: Paranoia agent...

13 je epizoda, čini mi se da se onih 7 na imdb-u odnosi samo na ono što je do sada pušteno u Americi.

I ok, Zemljomorje, još jedno za spisak :) A koliko sam do sad skupio materijala za gledanje, imaću do penzije...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:11 10.06.2007

Re: Paranoia agent...

btw. mogu da ti preporucim i fantasticnu seriju, psiho triler MONSTER Masajuki Kodzima... 74 epizode
Zli Zli 17:55 10.06.2007

Re: Paranoia agent...

E, za Monstera sam čuo, i još počeo da ga skidam (odavde ) kad sam pomislio da imam vremena da učim japanski. Onda je došao ispitni rok, ja shvatio da vremena ipak nemam, torrent je bio na 20% i zauzimao 11 giga, i...

Inače, ko ima vremena i volje da krene sa učenjem, ovih par linkova je sasvim dovoljno za početak :)
(na žalost, prvi torent trenutno ne radi, ali ko može neka na neki drugi način nađe Pimsleur audio kurs, knjige Heisig - Remembering the Kanji (ima ih 3) i knjigu How to Learn Any Language (Barry Farber) )
angie angie 16:58 10.06.2007

Potpuno obozavam!

A pored ovih autora animiranih filmova-koji su prosto kategorija za sebe,
moram da dodam josh jednog dzapaneza-Takeshi Kitano.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:05 10.06.2007

Re: Potpuno obozavam!

a šta tek reći za horor majstora Takeši Mike! on je jedan od retkih reditelja koji je uspeo da sve moje strahove stavi u jedan film!
angie angie 17:12 10.06.2007

Re: Potpuno obozavam!

Koji?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:13 10.06.2007

Re: Potpuno obozavam!

angie
Koji?

pazi da to ne kažem javno
angie angie 17:18 10.06.2007

Re: Potpuno obozavam!

UUUUUUUPS! Dotle smo doshli!?

(dobro kazi mi tajno:))
MMMila MMMila 17:02 10.06.2007

Imam srecu...

... i poznajem nekoliko Japanca, kolega koji su ovde u Beogradu (ili Evropi) i cesto smo u kontaktu (zbog Piksija Stojkovica, recimo najcesce). Uz to, imala sam prilike i da odradim po neki posao za neke Japance, pa stvarno imam izuzetno misljenje.

Doduse, malo me zaboli kicma posle dugog druzenja s njima, s obzirom na kojih petnaestak santimetara razlike u visini :(

Mala sala...
www.ivanbevc.blogspot.com www.ivanbevc.blogspot.com 17:35 10.06.2007

Yugo Honda

je bio bubnjar benda Viborg Dallas, jedne od žrtava 1999. jer je njihovo debi izdanje izašlo za B92 pred upad Nikačevića i ostale bagre.... ne znam da li ih se sećate ali bili su super..imali su tamnoputu pevačicu Emu...ma pravi Beneton band!

A što se režisera tiče...well...Capra, Wilder, Chaplin, Kubrick, rani Ridley Scott i Slobodan Šijan...a i Woody Allena sam "najbolje obožavao" iz 70tih..mada uvek mogu da ga gledam... i sve ono dobro iz USA između Diplomca i Gluvarenja (1968-1980)...to je bilo zlatno vreme...


www.ivanbevc.blogspot.com
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:39 10.06.2007

Re: Yugo Honda

tačno! sve vreme pokušavam da se setim odakle mi je još poznato Yugo Honda!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:50 10.06.2007

:-)

ti znas moje omiljene reditelje, uvek se svadjamo oko toga ;;;-)
Rio-Coker Rio-Coker 21:19 10.06.2007

Re: Yugo Honda

The Graduate.....Kakav film!!! Saundtrack josh bolji,a o Hofmanu da i ne prichamo!!!

Svaka cast i za film i za reditelje!!!
Coco Rosie Coco Rosie 22:12 10.06.2007

Re: Yugo Honda

ima sad neki novi film sa jennifer anniston i kevin costnerom gde je kevin u stvari diplomac po kome je napisana knjiga a zatim napravljen film... a aniston je unuka mrs robinson:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:44 10.06.2007

I samo da dodam

trešnjin cvet


Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:05 10.06.2007

Re: I samo da dodam

jelice, kad smo vec kod japanskih znamenitosti... Japanese monkeys
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:14 10.06.2007

Ko je skuvao

majmune pa ih bacio u zamrzivač?!!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 19:17 10.06.2007

Re: Ko je skuvao

nemoj tako, vidis da uzivaju....
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:50 10.06.2007

Fazbinder

Na današnji dan, pre 25 godina, preminuo je u svojoj 36. godini jedan od najvećih evropskih i svetskih reditelja - R.V. Fazbinder. Fazbinder spada u onu grupu reditelja čije filmove uvek rado gledam ponovo i stalno saznajem nešto novo. Hvala Dunjici na podsećanju.
dunjica dunjica 22:39 10.06.2007

Re: Fazbinder

Nema na čemu, druže! Nego, sad si ti na potezu, a meni ima da se pregrije komp od scrollovanja i tipkanja komentara i copy/paste iz opusa velikog majstora.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:46 10.06.2007

Re: Fazbinder

mora da se posveti makar jedan post velikom majstoru. interesantno da se niko nije setio ove tužne godišnjice.
dunjica dunjica 22:51 10.06.2007

Re: Fazbinder

Kako "niko"? A tko će ako ne ti? Ili ja ;-)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:56 10.06.2007

Re: Fazbinder

dunjica
Kako "niko"? A tko će ako ne ti? Ili ja ;-)

mislio sam na ostale smrtnike
inace, obecali su mi ovih dana Berlin Aleksanderplac... kad odgledam sve ove silne japance, bacam se ponovo na Fazbindera. Tu ce mi trebati tvoja pomoc i "veza" za neke DVD-jeve
prskalica prskalica 22:40 10.06.2007

Haruki Murakami

Mene u poslednje vreme svako pominjanje bilo cega sto dolazi iz Japana odmah asocira na odlicnog pisca Harukija Murakamija i toplo ga preporucujem. Neverovatno da je knjige koje su kod nas objavljene poslednjih godina u izdanju "Geopoetike" Murakami napisao pre skoro 10 odnosno 20 godina, tj. da je trebalo deceniju-dve da prodje da taj japanski pisac bude dostupan i nama. To znaci Srdjane da visemesecna potraga za "Paprikom" u ovim nasim uslovima i nije tako dug vremenski period :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:45 10.06.2007

Re: Haruki Murakami

pa kad nešto žarko želiš, svaki dan je kao godina.
hvala ti na preporuci, inače sam hteo ovih dana da odem do knjižare i napravim nove zalihe.
johnny011 johnny011 23:22 10.06.2007

Pa, dobro Srdjane,

ovim topicom si me inspirisao da se konačno odvažim za te Japance! Ignorisao sam ih uspešno godinama ali, hebiga, postajem svestan da pritom i mnogo toga dobrog propuštam. Trailer za Paranoia Agent deluje jaaaako privlačno, kao i ovaj drugi za Papriku. Imaju neku suludu atmosferu, hičkokovsko-linčovsku, da se tako odrazim :) Zanimljivooo....
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:35 10.06.2007

Re: Pa, dobro Srdjane,

pa jedan fan više. blog je ispunio svoja očekivanja
ako treba neka pomoć, tu sam.
johnny011 johnny011 01:17 11.06.2007

Re: Pa, dobro Srdjane,

hvala ti, javljam uskoro.
KafaJeGotova KafaJeGotova 00:39 11.06.2007

da, ti japanci i umetnost... :)

Konbeto-san Konbeto-san 00:55 11.06.2007

VENGEANCE, PINKY VIOLENCE & NUNSPLOITATION

Skoro sam gledao:

LADY SNOWBLOOD
TERRIFYING GIRL'S HIGHSCHOOL
SCHOOL OF THE HOLY BEAST

: ) : ) : ) : ) : ) : )
Biljana Maksic Biljana Maksic 01:09 11.06.2007

Re: VENGEANCE, PINKY VIOLENCE & NUNSPLOITATION

Ah, ljudi su neprecizni. Koji su ti omiljeni reditelji celovecernjih, igranih filmova? Gde je tu Huston?
I sve su to glupa pitanja, priznajem. Postoji bar hiljadu reditelja meni omiljenih, a da oni o tome pojma nemaju. Ali ako ih nabrojim, reci su mnogo toga o sebi,
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:01 11.06.2007

Re: VENGEANCE, PINKY VIOLENCE & NUNSPLOITATION

Biljo, ti li si?
Konbeto-san Konbeto-san 01:59 11.06.2007

AUTOBIOGRAFIJE

"Za čitanje i uživanje"

Toplo preporučujem autobiografije Luisa Bunjuela i Akire Kurosave.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 03:02 11.06.2007

a japanska klopa?

tztztztzt......



Vlasta Vlasta 07:17 11.06.2007

Srdjane

kada budeš dosao u NS moram te upoznati sa prijateljem. Ti ponesi papriku, a i on ima mnogo....To je jedan fanatik koji mi nareze na dvd po par nekih, recimo, vijetnamskih filmova bez ikakvog titla...njemu su super slike...
www.ivanbevc.blogspot.com www.ivanbevc.blogspot.com 08:52 11.06.2007

Svojevremeno..

je Goran Skrobonja držao video klub Homer u Enjubu i to mesto je bilo stecište fanova anima, shock cinema i japanskih horora. Propala rabota, naravno...

Geopoetika je pre 7 dana objavila Norvešku šumu, verovatno najbolje Murakamijevo delo, upravo ga (po drugi put) čitam i kapiram da su, na neki čudan način, on i Srđan Valjarević slični.

www.ivanbevc.blogspot.com
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:00 11.06.2007

Re: Srdjane

dogovoreno. skreni mu paznju na bermet
Vlasta Vlasta 09:48 11.06.2007

Oduvaće

nas paprika, šta će nam bermet? )))))
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:50 11.06.2007

Re: Oduvaće

pa da zalijemo papriku
www.ivanbevc.blogspot.com www.ivanbevc.blogspot.com 10:39 11.06.2007

Al samo...

ako je Crnkovićev Bermet :)

www.ivanbevc.blogspot.com
freak freak 10:44 11.06.2007

cao

Srki samo da kako si, hvala i blogamo se....
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:05 11.06.2007

Re: cao

dobro sam , kako znam da budem
malo smo se rastrkali po blogovima, ali navicicemo se nekako

Lionsgate Lionsgate 13:41 30.06.2007

Re: cao

[img=150x150]http://avala.yubc.net/~vd/zemun/images/zemun1.jpg[/img]

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana