Zbogom, dragi Pastiru

Milutin Milošević RSS / 19.11.2009. u 09:48

050726Arhangeli071-1.jpg

Patrijarha Pavla prvi put sam video u onoj najčudnijoj a njemu toliko primerenoj situaciji: u trolejbusu broj 11. Utrčavši na početnoj stanici na Kalemegdanu u jedan od sporih, teških, zelenih gorostasa koji su pravili duboke brazde u rastopljenom beogradskom asfaltu, ugledah ga na izdvojenom mestu iza vozača. Patrijarh je, kao i obično, javnim prevozom prelazio put od Patrijaršije koja je bila tu ispod pa do kuće u kojoj je stanovao negde iznad Slavije. Nisam mnogo znao o tananom prvom svešteniku naše Crkve, ni tada ni danas me religija nije privlačila, ali sam ga zasigurno prepoznao. I iznenadio se, itekako. Ko bi očekivao da se čovek tog statusa, kome je omogućeno da ima odgovarajuće pogodnosti, vozi trolejbusom?

Sećam se da mi je za oko zapala velika crna torba, nisam siguran da li je bila od prave ili veštačke kože, ona kakvu su nosili mnogi službenici koje sam mogao videti na svakom uglu. Nije dangubio. Svih tih nekoliko stanica koje smo prešli istim vozilom čitao je neku knjigu. Ja, sa druge strane, nisam mogao da skrenem pogled sa njegovih sitnih leđa i svešteničke kape na pognutoj glavi ispod koje su se videle sede vlasi.

*** 

Naši pregovori oko učlanjenja u Svetsku skautsku organizaciju, posle više nego četrdesetogodišnjeg (samo)izgnanstva, najviše su zapinjali oko duhovne dimenzije. Samo u tom periodu učinjen je presedan i nama je odobrena jedan mekša formulacija "obaveze prema Bogu" koja nije sadržala eksplicitno pominjanje religije. Stoga sam i osećao neku vrstu obaveze da generalnom sekretaru WOSMa, doktoru Žaku Morejonu, ugovorim sastanak sa najvišim predstavnicima Crkve tokom njegove prve posete našoj zemlji 1996. godine. Na moje veliko zadovoljstvo, iz Patrijaršije je vrlo brzo stiglo obaveštenje da će Patrijarh sa primiti visokog gosta. 

Sve pripreme i sam prijem prošli su uz minimum formalnosti. Dva umna čoveka sedela su u čelu poduže sale, vodeći sadržajan i na momemte izazovan razgovor. Meni je, kakve sreće, pripala uloga prevodioca, pošto je uz Patrijarha bio samo jedan sveštenik koji je očigledno bio njegov sekretar. Naš Patrijarh je pričao o Pravoslavlju, ističući da je uloga Crkve da molitvama pomogne vernicima da nadju svoj ovozemaljski put. Moj sekretar naznačio je da zna da sve tri velike religije imaju Ljubav, Veru i Nadu za svoje osnove, ali da svaka stavlja drugo od ovo troje na prvo mesto. Ljubav prema drugima, ne samo bližnjima, bila je jedno od načela koje je propovedao počivši Patrijarh. 

Tri puta je tokom razgovora Dr. Morejon pitao šta Crkva radi ili može da uradi da pomogne izvidjačima i drugima koji rade sa decom i mladima. Nažalost, Patrijarh nije imao odgovor. Tada sam shvatio u kolikim problemima je Crkva, kako je slaba i neorganizovana, i kakav je težak posao prihvatio njen prvak u tim zlehudim danima.

 

*** 

Tri godine kasnije, u samo predvečerje Milosrdnosti Andjela koje nije poslao onaj kojemu oni zaista služe već sluge njegovog večitog protivnika, bili smo domaćini sastanka Komiteta DESMOS-a, međunarodne veze pravoslavnih skauta. Patrijarh se i ovoga puta rado odazvao našem pozivu. Ceo Komitet, svi ti hrabri ljudi koji su došli nama u goste bez obzira na turobnu situaciju i pretnje koje su se par dana kasnije i obistinile, srdačno su primljeni u Patrijaršiji. Svi smo sa pažnjom slušali Patrijarha koji je blagosiljao DESMOS, a onda nas još jednom iznenadio. Dok smo se mi upinjali da objasnimo naše ciljeve, misiju i program, Patrijarh je mirno podigao ruku i rekao: Ne morate mnogo da mi objašnjavate, pa ja sam bio skaut u mladosti i dobro znam šta je skautstvo

Na rastanku, Patrijarh je svim članovima Komiteta svojeručno potpisao kopiju njegovog portreta koji je izradio naš Ljubiša Mančić. Na moju veliku žalost, ja sam samo bio domaćin i organizator pa nemam taj veliki poklon.

 

*** 

Poslednju priliku da vidim Patrijarha imao sam 26. jula 2005. godine. Manastir koga mnogo volim i koji sam često rado pohodio imao je veliki razlog za slavlje. Povodom šest stotina godina od smrti Cara Dušana, Sveti Arhangeli kod Prizrena obeležili su svoju slavu Sabor Svetog Arhangela Gavrila velikim narodnim skupom na kome je služio i Patrijarh. Ni tragična i opasna situacija nije sprečila mnoge Srbe, posebno one koji su morali da izbegnu iz Prizrena i Sirinićke župe, da se okupe. Patrijarh je došao posle svih. Onako slabašan, nekako se probijao kroz narod koji je strpljivo čekao da vidi svog duhovnika. No, stupivši na improvizovani oltar više puta razrušene svetinje, Patrijarh kao da je dobio posebnu snagu i održao službu u celosti. 

Kasnije, dok se narod gostio ponudama, Patrijarh se povukao u svoj mir. Kažu da je ponovo, reda radi, uzeo nešto malo hrane, ali da je ubrzo otišao da se odmori od napora. Videlo se da ga snaga polako izdaje. Na našu sreću, ostao je medju nama još više od pune četiri godine.

 

*** 

Mi izviđači za kretanje u prirodi i navodjenje svojih sadruga na pravi put koristimo putne znake. Ima ih raznih, ali jedan je odavno zaslužio posebno značenje. Krug sa tačkom u sredini na našem "tajnom" jeziku znakova označava da smo "otišli kući". Skauti ga takodje koriste da odaju poštu onima koji nas zauvek napuste. 

Ovaj znak danas u potpunosti potvrdjuje svoje značenje. Posle decenija predane službe, naš Patrijarh odlazi svom voljenom Ocu, svojoj istinskoj kući.

 

Putuj s mirom, skaute Gojko. Zbogom, poštovana Svetosti, omiljeni pastiru naš.

050726Arhangeli063a-1.jpg

AtačmentiKomentari (110)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ecce-florian ecce-florian 10:07 19.11.2009

vječnaja pamjat

4krofnica 4krofnica 10:29 19.11.2009

Re: vječnaja pamjat

Milutine, divan poslednji pozdrav.
sinergija92 sinergija92 12:49 19.11.2009

Re: vječnaja pamjat"Čoveku nije lako ni medju ljudima, a kamoli medju neljudima"

......................................................................................Patrijarh Pavle

Re: vječnaja pamjat

Bas si lepo ovo napisao
ivana23 ivana23 10:12 19.11.2009

U trolejbusu

sesili sesili 10:43 19.11.2009

Re: U trolejbusu broj 11

Naš blagi, veliki Patrijarh sada je sa Bogom, a nama neka je Bog na pomoći. Kamo sreće da je više takvih. Treba da ga pamtimo po njegovoj dobroti i skromnosti.
miloradkakmar miloradkakmar 10:32 19.11.2009

Svetost

Putuj s mirom, skaute Gojko. Zbogom, poštovana Svetosti, omiljeni pastiru naš.
lavinia_amaldi lavinia_amaldi 10:40 19.11.2009

Re: Zbogom, dragi Pastiru

pocivaj u miru..

Milutin Milošević Milutin Milošević 13:35 19.11.2009

Re: Zbogom, dragi Pastiru

Biljana 77 Biljana 77 10:48 19.11.2009

Niko lepše

Mi izviđači za kretanje u prirodi i navodjenje svojih sadruga na pravi put koristimo putne znake. Ima ih raznih, ali jedan je odavno zaslužio posebno značenje. Krug sa tačkom u sredini na našem "tajnom" jeziku znakova označava da smo "otišli kući". Skauti ga takodje koriste da odaju poštu onima koji nas zauvek napuste.

Ovaj znak danas u potpunosti potvrdjuje svoje značenje. Posle decenija predane službe, naš Patrijarh odlazi svom voljenom Ocu, svojoj istinskoj kući.
I divan simbol.. pun krug.. ispunjen život.. centar ... suština. Hvala gazda!

rastinjak rastinjak 10:51 19.11.2009

Toplo,ljudski...

U mnoštvu tekstova

Preporuka
jesen92 jesen92 00:02 20.11.2009

Re: Toplo,ljudski...

U mnoštvu tekstova Preporuka
...
buba_truba buba_truba 10:55 19.11.2009

Lepo...

... Milutine, dostojantveno, emotivno, bez patetike. Hvala ti. Preporuka.
tabasko_pit tabasko_pit 11:06 19.11.2009

Trolejbus 11

Ne postoji trolejbus 11, vec tramvaj 11 :)

Inace divan blog... preporuka

Putuj gde god da si posao dobri covece...
ichat ichat 12:40 19.11.2009

Re: Trolejbus 11

tabasko_pit
Ne postoji trolejbus 11, vec tramvaj 11 :)

Inace divan blog... preporuka

Putuj gde god da si posao dobri covece...


Postojao je, zeleni, Leylandov, išao je od Kalemegdana do Crvenog krsta, samo tada Pavle još nije bio patrijarh. To je bilo ranih osamdesetih ili krajem sedamdesetih, i mislim da je to bila jedina preostala linija trolejbusa kojima je pretilo potpuno ukidanje. Kasnije su kupljeni oni beloruski ili ruski trolejbusi, produžena linija i prenumerisana u 21 valjda, a napravljena je i linija do Banjice.

Divan blog, svaka čast.
Rejlem Rejlem 13:11 19.11.2009

Re: Trolejbus 11

tabasko_pit
Ne postoji trolejbus 11, vec tramvaj 11 :)Inace divan blog... preporukaPutuj gde god da si posao dobri covece...

Nekad je trolejbus 22 bio 11. U vreme kad je to bila jedina trolejbuska linija.
Zavrsilo se opelo. Kad je poceo Amfilohijev govor, a za posle na RTS njim vidim i Tadicev, otisao sam sa platoa ispred Hrama. Ne mogu to da slusam.
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:26 19.11.2009

Re: Trolejbus 11

Nekad je trolejbus 22 bio 11.

Upravo tako. Nije tema bloga, ali 13 je išao do iza Dušanovca a 14 i 15 za Zemun. Sve trolejbusi
Rejlem Rejlem 13:47 19.11.2009

Re: Trolejbus 11

Milutin Milošević
Nekad je trolejbus 22 bio 11.Upravo tako. Nije tema bloga, ali 13 je išao do iza Dušanovca a 14 i 15 za Zemun. Sve trolejbusi

Kad sam se ja rodio, vec su 13 (sadasnji 31), 14 (sadasnji 84) i 15 postali autobusi.
Milutine, hvala i od mene za ovaj blog. Trudicu se da nesto doprinesem ovih dana - to sam vec rekao kod Velimira Mladenovica, kod kuce mi je intervju sa patrijarhom Pavlom koji je moj otac radio 90ih. Hardcopy, pa mora da se prekucava, ali cu se truditi da dodam nesto odatle ovde kod Vas.
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:53 19.11.2009

Re: Trolejbus 11

kod kuce mi je intervju sa patrijarhom Pavlom koji je moj otac radio 90ih. Hardcopy, pa mora da se prekucava, ali cu se truditi da dodam nesto odatle ovde kod Vas

Sa zadovoljstvom očekujem da pročitam
jednatanja jednatanja 11:10 19.11.2009

Hvala Milutine

Zbogom....


gorstak92 gorstak92 11:12 19.11.2009

Neka mu je večna slava i hvala

Divan tekst.
I meni je ostala slika Patrijarha u gradskom prevozu sa običnim narodom.
Ne jednom sam ga video na železničkoj stanici kako prelazi na pešačkom prelazu ili čeka tramvaj.
Sećam se da su ga ljudi prepoznavali i pravili mu mesto da prođe.
Nije bilo euforije ili dotrčavanja da ga dotaknu ili se rukuju. Nekako je bilo suviše poštovanja za tako nešto.
A nisam ni ja mogao da skrenem pogled sa njega.
Jednom je prošao pored mene i samo sam se poklonio u znak poštovanja.
Veliki čovek koji je postao svet još za života.mariopan mariopan 11:57 19.11.2009

Re: Neka mu je večna slava i hvala

Putuj s mirom, skaute Gojko. Zbogom, poštovana Svetosti, omiljeni pastiru naš.


Ovo si baš lepo rekao. hvala ti na ovom lepom tekstu.
margos margos 12:22 19.11.2009

Re: Neka mu je večna slava i hvala

Nije bilo euforije ili dotrčavanja da ga dotaknu ili se rukuju. Nekako je bilo suviše poštovanja za tako nešto.
A nisam ni ja mogao da skrenem pogled sa njega.

Potpuno isti odnos običnih ljudi prema Njemu je vladao ovih dana - u redu, strpljenju i miru.
Čudesno poštovanje, bez naredbi i moranja.

Hvala i tebi, Milutine.
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:37 19.11.2009

Re: Neka mu je večna slava i hvala

jasnaz jasnaz 11:39 19.11.2009

slava mui hvala

ivana23 ivana23 11:43 19.11.2009

+

Погребна поворка са земним остацима патријарха Павла упутила се нешто пре 10 часова из Саборне цркве ка Светосавском платоу на Врачару
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:29 19.11.2009

Re: +

Iskreno mi je žao što nisam nikako mogao da odem do Saborne crkve u nedelju veče, pre odlaska iz Beograda, niti da budem danas u Beogradu. Ali, gledajući oproštaj na televizoru, sam u stanu, shvatio sam da smo tako bili nekako bliži i da sam imao priliku da se u miru i sa puno emocija oprostim od Njega.
ivana23 ivana23 20:32 19.11.2009

Re: +

DRVENI krst sa natpisom ”Patrijarh Pavle” i godinama rođenja i smrti, u pogrebnoj povorci nosio je praunuk Njegove svetosti - Mihailo Vukoičić (29).
Ovaj mladić sin je Snežane Milković, unuke Pavlovog rođenog brata Dušana. Zanimljivo je da je Mihailo, kome je to svetovno ime, na crkvenom krštenju u spomen na dedu dobio ime - Dušan. Po zanimanju je pijanista i živi u Beogradu. Kako patrijarh Pavle kao monah nije imao svoju užu porodicu, potomstvo njegovog brata bila mu je najbliža familija.
Žito namenjeno za pokoj duše Njegove svetosti koje je očitano na opelu ispred Hrama Svetog Save pripremila je njegova unuka Snežana Milković. Ona je ćerka patrijarhovog brata Dušana. Koljivo je lično spremila i u ranim jutarnjim časovima odnela sveštenicima.

+

edit:Plašio sam se da neću biti dostojan. Razmišljao da možda ima neko ko je to mnogo više zaslužio… Ali velika je to, neizmerna čast. Čast da nosim krst Njegove svetosti patrijarha Pavla, mog deda pope. I koračao sam. Dugačak put… I nije mi bilo teško. Imao sam osećaj kao da mi neko pomaže i da krst nije težak. Ali baš sve vreme imao sam utisak da mi neko pomaže da nosim krst - priča za „Blic” najstariji praunuk patrijarha Pavla Mihailo Vukoičić, koji je nosio nadgrobni krst od Saborne crkve do hrama Svetog Save.

Blic
cicmika cicmika 21:16 19.11.2009

Re: +

Hvala Ivana!Cula sam da mu je to unuk,onaj sto malo 'forte' svira jedan deo.
I puno ti hvala na slikama.
Pozdrav!
ivana23 ivana23 21:20 19.11.2009

Re: +

cicmika

niccolo niccolo 21:37 19.11.2009

Re: +

Ovaj mladić sin je Snežane Milković

Fina žena, upoznao sam je kada su moji kumovi (krstio im dete) kupovali stan od nje koji je u okviru jedne kuće u kojoj je, kako sam razumeo, u nekada i Patrijarh Pavle živeo...U stvari mislim da je i sin jedanput bio sa njom u Agenciji gde smo završavali stvari, ali ne mogu da se dobro setim.
stile stile 11:50 19.11.2009

Zbogom, dragi Pastiru

Prelepo! Dirnut sam!
Mnogo vise vernika bi bilo da su nam pastiri takvi, kao ovaj koji je otisao!
Ako postoji raj, znamo gde ce se odmoriti od hoda po ovoj dolini suza. Poslednji pozdrav.
Exitus Letalis Exitus Letalis 12:55 19.11.2009

Re: Zbogom, dragi Pastiru

stile
Prelepo! Dirnut sam!
Mnogo vise vernika bi bilo da su nam pastiri takvi, kao ovaj koji je otisao!
Ako postoji raj, znamo gde ce se odmoriti od hoda po ovoj dolini suza. Poslednji pozdrav.

upravo!
za razliku od običnih vernika, uz rizik da ne budem shvaćena, juče je naš prijatelj u knez mihajlovoj, probijajući se kroz kolonu koja je strpljivo satima čekala da stigne do saborne crkve, snimio ove fotografije.

mogu da dodam da je jedan velikodostojnik danas ispred hrama rekao o patrijarhu - živeo je u dobrovoljnom siromaštvu.
možemo da dodamo, ko se seća, i šta je govorio o bogatašima...

al ova dvojica se baš nisu ugledala na patrijarha.
vanja.t vanja.t 13:02 19.11.2009

Re: Zbogom, dragi Pastiru

možda je ovom starijem pozlilo, pa ga je mlađi kolegao uveo da zatraže čašu vode, a prodavac ga ponudio da sedne
margos margos 13:10 19.11.2009

Re: Zbogom, dragi Pastiru

A meni je, posebno, privuklo pažnju to, koliko je sveštenika i monaha bilo u tom dugom redu, zajedno sa ostalim ljudima i strpljivo čekalo. To mi je daleko veća impresija od ove dvojice, iako mislim da je dobro i njih pomenuti, nek se vide.
Exitus Letalis Exitus Letalis 13:17 19.11.2009

Re: Zbogom, dragi Pastiru

margos
A meni je, posebno, privuklo pažnju to, koliko je sveštenika i monaha bilo u tom dugom redu, zajedno sa ostalim ljudima i strpljivo čekalo. To mi je daleko veća impresija od ove dvojice, iako mislim da je dobro i njih pomenuti, nek se vide.

ja, naravno, nisam šokirana, al me ipak malo šoknuo trenutak koji su izabrali da pazare cipele il šta god.
sem ako mu nije pozlilo.
znamo da neki od njih ne žive skromno.
znamo da imaju firme.
znamo da voze džipove.
zato i jesu licemeri jer se pozivaju na patrijarha
a nisu mu ni blizu po načinu života.
vanja.t vanja.t 13:31 19.11.2009

Re: Zbogom, dragi Pastiru

u suštini sveštenik je tek jedno od zanimanja kojim se čovek može baviti, ni manje ni više od toga;
svaka baba u srbiji zna da je oduvek među njima bilo svakakvih ljudi, a što i ne bi? isto je i danas, kao što je teško naći dobrog advokata, stomatologa ili automehaničara retko se sreće i dobar sveštenik.

ništa novo, kao ni ruženje današnje lepe slike beograda,
šta ćeš, takav ti je valjda posao? ili ga samo ti tako ružno obavljaš, uz sve ograde i davno poznate istine

Milutin Milošević Milutin Milošević 13:32 19.11.2009

Re: Zbogom, dragi Pastiru

Mnogo vise vernika bi bilo da su nam pastiri takvi, kao ovaj koji je otisao!

Pre mnogo godina, moj veseli ujak mi je rekao: Sine, veruj u Boga, ali ne u popove. Polovinu ovoga sam ispoštovao.

Patrijarh je vratio veru da se i u sveštenike može verovati
lutherblisset lutherblisset 13:52 19.11.2009

Re: Zbogom, dragi Pastiru

Vidi ih ti samo, ma znaju rabovi Božiji šta je prava stvar. Ni manje ni više nego Hugo Boss.

Elem, patrijarh je rekao neke pametne stvari, često je i grešio, živeo je u skladu sa onim što je propovedao (što je za najveće poštovanje), ali je apsurdno zbog njegove smrti koju je crkva podlo iskoristila (i time se ponajviše narugala njemu samom i religiji koju ona tobože propoveda) zaboraviti šta nam je sve priredila i šta nam i dalje priređuje.

Upravo sam pročitao članak Žarka Koraća o ovom srpskom prazniku tuge i u pravu je kada se pita koji je to nakaradni običaj povorke sa otvorenim kovčegom. Baš me zanima šta to treba da predstavlja? Zaista morbidno, ali od onih koji raznim mahinacijama utiču na pravosuđe ne bi li spasili pahomiće iz sopstvenih redova ništa iznenađujuće ne može proisteći. Banalni su koliko su predvidivi.JJ Beba JJ Beba 14:59 19.11.2009

Re: Zbogom, dragi Pastiru

Patrijarh je vratio veru da se i u sveštenike može verovati

Patrijarh Pavle je bio monah a to se mnogo razlikuje od ovih popova -službenika.
Ostao je veran monaškom načinu života i u vreme najveće počasti koju je dobio kada je izabran za patrijarha. Taj zadatak, koji je btw prihvatio nevoljno, obavljao je najbolje što ume - kao monaško poslušanje.
Zato je monah Pavle dok je bio Patrijarh sam šio svoje mantije, popravljao svoje cipele...nije znao za Boss cipele.
Zato je monah Pavle išao peške vukući svoju legendarnu torbu.
Monah Pavle je bio u neprestalnoj molitvi i meditaciji, u stalnom postu.
Kažu da kad mu donesu jaje za doručak on jaje podeli na četiri dela i pojede četvrtinu a ostalo podeli sa drugima.
kažu da nijedan obrok ni kao monah, ni kao episkop raško prizrenski ni kao Patrijarh srpski nije pojeo sam.
zato je izabrao mali skromni manastir za svoju večnu kuću.
zato je bio omiljen u narodu.

sigurna sam da mu se ovakva pompa od žalosti, sahrane i svega ostalog što je pratilo njegovo upokojenje nikako ne bi dopala.
Patrijarh Pavlle je bio mudar, sam sebe je držao malim ne bi li brat onim najmanjim.
Patrijarh Pavle je svetionik u tamnoj noći i ma kuda da je išao osvetljavao je put svetlom iznutra.
narod je to osetio i zato je bio voljen.
patrijarh Pavle se bio obvlapoćenje onoga što se kaže u Jevanđelju po Mateju:
Vi ste so zemlji;
ako se obljutavi, čimećemo osoliti?

zato je monah Pavle bio omiljen
JJ Beba JJ Beba 15:01 19.11.2009

Re: Zbogom, dragi Pastiru

juče je naš prijatelj u knez mihajlovoj, probijajući se kroz kolonu koja je strpljivo satima čekala da stigne do saborne crkve, snimio ove fotografije.

boss pop

ps
što reče autor gore objavljenje fotke hugo boss je pravio uniforme SS-ovcima
margos margos 21:22 19.11.2009

Re: Zbogom, dragi Pastiru

zato i jesu licemeri jer se pozivaju na patrijarha
a nisu mu ni blizu po načinu života.

Zato i kažem - treba da se vide, ali ne i da zasene sve one kojima Patrijarh jeste uzor.

Beba je toliko lepo napisala razliku između Njega i njih, da se nema šta dodati - sem preporuke njenom komentaru.
Gospodja Klara Gospodja Klara 23:55 19.11.2009

Re: Zbogom, dragi Pastiru

boss pop

Kao drevni isposnici, svaki je bio bos.

Re: Zbogom, dragi Pastiru

annemona78bg annemona78bg 13:36 19.11.2009

Cirkusijada

„Nalažući ženama kao obavezu, bez obzira na sve loše osobine muža, da bude poslušna i da mu čini ustupke, hrišćanstvo vidi u tome sredstvo za ukorenjivanje mira u bračnim odnosima i ponovno uspostavljanje bračne sreće, to je stav Srpske pravoslavne crkve. („Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere“ Beograd , 1998.)

Žena, kojoj je dika duga kosa, treba da se pokriva. Neće li da se pokriva – neka se šiša. Kako žene baš tako postupaju, tj. seku kosu, znači ne moraju ni da se pokrivaju. Isto bi izlazilo iz postavke: 'Ako je ružno ženi da se šiša (...) neka se pokriva' “(„Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere“ Beograd , 1998.)

"U sadašnje vreme, Pravoslavna crkva nije protiv toga da žene nose pantalone zbog prirode posla koji vrše, na primer, u fabrikama, ili putovanju zimi na konjima, motociklu, skijanju i tako dalje... Crkva je protiv takvog oblačenja kad je ono zbog mode i pogrešnog shvatanja jednakosti polova (...) Žene nisu poželjne u crkvi tokom menstruacije, ali savremena higijenska sredstva mogu efikasno sprečiti da se slučajnim istečenjem krvi hram ne učini nečistim, kao i ublažiti zadah koji isticanjem krvi nastaje. Smatram da sa te strane nema smetnji da žena za vreme mesečnog pranja, uz potrebnu obazrivost i preduzete higijenske mere može dolaziti u crkvu, celivati ikone, primiti naforu i osvećenu vodicu, kao i učestvovati u pojanju. Ali, pričestiti se u tom stanju, ili nekrštena krstiti se, ne bi mogla. No, u smrtnoj bolesti može se i pričestiti i krstiti. "(„Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere“ Beograd , 1998.)

“Biti Srbin znači biti obavezno pravoslavac… Srbin ne može biti ateista… Srbin nekršten ne biva”. („Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere“ Beograd , 1998.)

"Bog je čoveku dao slobodu, ali je čovek time postao i odgovoran za svoja dela i postupke. Mnogi se danas bore za slobodu, za prava pojedinaca i zajednice, ali tu slobodu, po svome ogrehovljenom umu, shvataju kao pravo čoveka da čini sve što hoće, čak i da drugima ugrožava slobodu, pa i sam život. Borba za takvu slobodu često se naziva zvučnim imenima: borba za ljudska prava, borba protiv ugnjetavanja, revolucija i tako dalje (Božićna poslanica 2002.)"
Ne znam ali posle ovakvih njegovih davnasnjih izjava ne pamtim ga bas kao dobrog dedicu.
jednatanja jednatanja 13:51 19.11.2009

Re: Cirkusijada

„Nalažući ženama kao obavezu, bez obzira na sve loše osobine muža, da bude poslušna i da mu čini ustupke, hrišćanstvo vidi u tome sredstvo za ukorenjivanje mira u bračnim odnosima i ponovno uspostavljanje bračne sreće, to je stav Srpske pravoslavne crkve. („Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere“ Beograd , 1998.)


Ovde se govori o poštovanju bračnog druga. U slučajevima fizičkog ili psihičkog zlostavljanja, preljube, i još par razloga SPC je vrlo jasna i dozvoljava razvod. Žena u srpskoj pravoslavnoj crkvi je vrlo poštovana, cenjena i voljena.
slobodno_ime slobodno_ime 14:02 19.11.2009

Re: Cirkusijada

Mislim da niko nije ni rekao da treba da ga pamtiš.
anyushka anyushka 14:04 19.11.2009

Re: Cirkusijada

jednatanja
Žena u srpskoj pravoslavnoj crkvi je vrlo poštovana, cenjena i voljena.


“Veliki pesnici među ženama mogu se na prste izbrojati, i to uzimajući u obzir čitavu ljudsku istoriju“. (Šta treba da zna svaka pravoslavna devojčica, Svetigora, Cetinje, 2000.)

“Pokrivanje glave je simbol pokornosti žena mužu i crkvi; to je znak vlasti muškaraca nad ženama, to je princip uzvišenosti i časti”. (Patrijarh Pavle, Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere, Beograd 1998.)

Izgleda da se tvoja i moja definicija poštovanja, cenjenosti i ljubavi nikako ne slažu. Ja, kao žena, ne mogu da shvatim kako pripadnice mog pola mogu da osećaju poštovanje za ljude koji prema njima ne pokazuju ni uncu poštovanja. Ali opet, ima mnogo vrsta ljudi koje ne razumem. Ne mogu da razumem na primer neke ljude koji vole da budu fizički i psihički maltretirani, a ima ih. Ima nas raznih.
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:11 19.11.2009

Re: Cirkusijada

Žena u srpskoj pravoslavnoj crkvi je vrlo poštovana, cenjena i voljena.

kao što piše u knjizi "šta sve treba da zna pravoslavna devojčica".
žene ni u jednoj religiji nisu poštovane, a naročito vrlo poštovane.
varaš se
i šta znači: Srbin nekršten ne biva?
znači, moraš da se krstiš inače ti crkva osporava nacionalnost.
ne znaju razliku između nacije i religije.
to je baš čudno il u najmanju ruku, (zlo)namerno.
da, i šta je srbih/srpkinja nekršten?
nije ljudsko biće?
samo pitam.
anyushka anyushka 14:14 19.11.2009

Re: Cirkusijada

Exitus Letalis
i šta je srbih/srpkinja nekršten?nije ljudsko biće?samo pitam.

Svet se deli na Srbe i Nesrbe. Dakle, ako si nekršten, ti si Nesrbin, pardon nesrbin i to je sve što treba da znaš. Još ako si žensko...
topcat topcat 14:37 19.11.2009

Re: Cirkusijada

anjuška
Ja, kao žena, ne mogu da shvatim kako pripadnice mog pola...

Exitus Letalis
žene ni u jednoj religiji nisu poštovane, a naročito vrlo poštovane.

Da bi imale na osnovu čega tražiti poštovanje, prvo bi same trebale nekoga poštivati. Bojim se da to ovdje nije slučaj, budući da bez trunke srama i uopće ideje da "tu možda nešto nije u redu" - čovjeku kvarite blog!
Toliko ste sluđene feminističkim idiotarijama da niste u stanju ni odati počast preminulom čovjeku.
anyushka anyushka 14:46 19.11.2009

Re: Cirkusijada

Ja sam veoma racionalna osoba i ne znam odakle ti ideja da sam sludjena, a još manje feminističkim idejama. No, to govori dosta od tebi kad napadaš čoveka, i to virtuelnu ličnost, a ne argumente.
Inače bilo koju feministkinju poštujem više od bilo kojeg sveštenog lica iako sama ne bih imala obraz sebe da nazovem feministkinjom. Nisam se još uzdigla do tih veličina.
Ne odajem počast nikome ko za mene pokazuje nepoštovanje a ti mi, ako hoćeš na ličnom nivou da se vredjaš, pošalji bolje to na PP. Da ne kvarimo čoveku blog.
topcat topcat 15:04 19.11.2009

Re: Cirkusijada

Meni i dalje nikako ne ide u glavu kako netko tko nije u stanju bar šutjeti na pogrebu - očekuje poštovanje.
Argumente nemaš, tako da nemam baš šta napadati, a sigurno ima dovoljno blogera s kojima možeš izmjenjivati pp. Možda te koji od njih i bude vrijeđao. Ne zamjeri, ali ja se time ne bavim.
Exitus Letalis Exitus Letalis 15:28 19.11.2009

Re: Cirkusijada

Meni i dalje nikako ne ide u glavu kako netko tko nije u stanju bar šutjeti na pogrebu - očekuje poštovanje.

nisam bila na pogrebu.
a (ne)poštovanje je poodavno izrečeno, ne danas.
u mnogim svetim knjigama.
i u izjavama velikodostojnika.
malo koga bih isključila.
kad bi malo pročitao?
Argumente nemaš, tako da nemam baš šta napadati

zaista?
al da ne kvarimo blog ... kako neznamkoreče.
možda nekom drugom prilikom.
samo da podsetim na gore već rečeno o dugim kosama i pokrivenim ženama
i nekrštenim ljudima (valjda se tu računaju i muškarci i žene il opet samo muškarci, ali
ono pravi, mačo) etc...
dakle, ne brkaj stvari.
svoju tugu među svoja četiri zida, što reče gradonačelnik, jednom drugom prigodom, i ostade živ.
buba_truba buba_truba 16:56 19.11.2009

Re: Cirkusijada

Exitus Letalis
... dakle, ne brkaj stvari.svoju tugu među svoja četiri zida, što reče gradonačelnik, jednom drugom prigodom, i ostade živ.

Ma da, zato nam "dobro ide"... sve je od prigode do prigode, a svako ima svoju i zabole ga za komšijinu. Tako gradonačelnik ostade živ onomad (koliko se sećam, nisi odobravala... nisam ni ja), evo ovom prigodom ti ostade živa. A razlika je? Samo prigoda. Žalosno.
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:41 19.11.2009

Re: Cirkusijada

A razlika je?

vrlo očigledna.
ono su obespravljeni ljudi.
a ovo je demonstracija sile u vidu države & crkve.
crkva plaća prevoz (daje li i sendvič?), država zatvara škole i faklutete,
gasi televizije, obezbeđuje trasu, zatvara ulice etc.
sam patrijarh to sigurno ne bi želeo, mislim na način života.
na skromnost. na namerno izabrano siromaštvo,
za razliku od ovih u džipovima, dvorcima, džakuzi kadama, ponom grejanju,
salinima i sajber salama.
znači, oni koji su sve suprotno njemu utrkuju se ko će više da kaže
il ko će bolje da se vidi.
da li možeš da zamisliš patrijarha pavla da se slika na 16 strana u gloriji?
heldin heldin 22:12 19.11.2009

Re: Cirkusijada

Žena u srpskoj pravoslavnoj crkvi je vrlo poštovana, cenjena i voljena.Bio čovek vernik ili ne, činjenica koju zastupa hrišćanstvo, da je jednoj ženi dato da rodi Bogomladenca, štošta govori.

Ko ima uši neka čuje.
mrvicak mrvicak 12:40 22.11.2009

Re: Cirkusijada

heldin
Žena u srpskoj pravoslavnoj crkvi je vrlo poštovana, cenjena i voljena.Bio čovek vernik ili ne, činjenica koju zastupa hrišćanstvo, da je jednoj ženi dato da rodi Bogomladenca, štošta govori.

]


Prvo se nasmejah... a onda shvatih da bez obzira ne neobaveznost blogopisanija ti baš malo pretera...
Ajd po redu: činjenica!??? Kakva je to činjenica? Je l to nešto dokazivo? Imaš neke dokaze za to da je neka žena rodila, kako kažeš, bogomladenca? Inače, kako se to zastupa činjenica? Ona se valjda navodi...
Dalje: dato joj da rodi?!! Šta to pa govori molim lepo? Osim da žene rađaju? Kome bi pa drugom mogli pripisati to rađanje osim nekoj ženi?Ko ima uši neka čuje

Ja i čula od crkvenih velikodostojnika, a i pročitala u crkvenim izdanjima:
Žena u pravoslavnoj (naravno, ne samo njoj, ali o tome je trenutno reč) crkvi ima svoje mesto samo kao: majka, supruga ili monahinja - u sva tri slučaja, naravno, samo ako je pokorna mužu, bogu i tako tim neupitnim autoritetima.

mrvicak mrvicak 12:50 22.11.2009

Re: Cirkusijada

Da bi imale na osnovu čega tražiti poštovanje, prvo bi same trebale nekoga poštivati. Bojim se da to ovdje nije slučaj, budući da bez trunke srama i uopće ideje da "tu možda nešto nije u redu" - čovjeku kvarite blog!
Toliko ste sluđene feminističkim idiotarijama da niste u stanju ni odati počast preminulom čovjeku.


Odajem poštovanje čoveku koji je živeo ono u šta je verovao. Zaista poštovanja vredna i osobina za uzor.

To me naravno ne obavezuje da se slažem sa njegovim verovanjima.
Poštovanje nije ekvivalent podržavanja. Zbog doslednosti i iskrenosti poštujem mnoge ljude čijih se ideja gnušam.
Sluđena feminističkim idiotarijama, držim do sopstvenog dostojanstva i ne dopuštam da me se unižava u ime boga ili bilo čega drugog.

Takođe nemam ništa protiv javnog iskazivanja poštovanja i tuge. Ko voli neka izvoli - potpuno na mestu. Nije na mestu pačanje države u to. Ona to ima samo da omogući, kao i bilo koje javno dešavanje koje nikoga ne ugrožava. To je uvredljivo - a da je u crkvi više onih kojima je više stalo do hrišćanskih vrednosti nego do boss cipela i parčeta vlasti, i sama bi se crkva pobunila zbog uplitanja i pravljenja cirkusa oko smrti čoveka koji je propovedao skromnost.

Re: Cirkusijada

da li mogu jos jednom da te preporucim, mrvicak?
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:37 22.11.2009

Re: Cirkusijada

da li mogu jos jednom da te preporucim, mrvicak?

Evo, ja sam umesto tebe
mrvicak mrvicak 20:47 22.11.2009

Re: Cirkusijada

ih, ta nemojte ljudi, postidet cu se (u prevodu: ma samo navalite
ecce-florian ecce-florian 23:56 22.11.2009

Re: Cirkusijada

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
da li mogu jos jednom da te preporucim, mrvicak?

1+
chao_li chao_li 14:05 19.11.2009

Zbogom, dragi Pastiru


Gospodine Milutine, predivno ste ovo napisali
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:36 19.11.2009

Iz Pravoslavnog sveta

Savez izvidjača Srbije dobio je telegrame saučešća od svojih prijatelja iz DESMOSA, Grčke, Libije i Rumunije. Izdvajam poruku Kostasa Colakidisa, Medjunarodnog komesara Soma Helinon Proskopon:

Our deepest condolences go to the People of Serbia and to the Scout Association of Serbia on the loss of Patriarch Pavle.

His heritage and eternal blessing will stay living for all of us in Orthodox Christianity. May we live up to the lessons he has given to all of us during his life. He managed to carve the true image of an Orthodox Christian during these troubled times.


... kao i deo poruke Kostasa Cantilisa, nekadašnjeg potredsednika Svetskog skautskog komiteta:

Thank you for communicating me the sad news about the pass away of the His Beatitude "Makaristos" Patriarch Pavle whom I had the honur to meet too many years ago in Belgrade.

Patriarch Pavle was not just a grate spiritual leader. He was "THE SPIRITUAL LEADER OF ORTHODOXY"

May His way of living be an example for all the heads of Orthodoxy. His loss is leaving a huge void in the Orthodox church.
ivana23 ivana23 15:28 19.11.2009

I iz Francuske

Sarkozi: Tužan dan za Srbiju

"Sa žaljenjem sam primio vest da je u nedelju 15. novembra preminuo poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle" istakao je predsednik Francuske Nikola Sarkozi u pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Sarkozi je naglasio da je svestan "koliku težinu za srpski narod ima ovaj tužni događaj".

"Bez obzira na lična uverenja svakog pojedinca, znam da je privrženost hrišćanskoj pravoslavnoj veri suštinski element identiteta srpskog naroda i da ovaj dan predstavlja dan žalosti za čitavu Srbiju", poručio je Sarkozi u pismu koje prenosi ambasada Francuske u Beogradu.

"Stoga, gospodine predsedniče, ja preko Vas upućujem izraze prijateljstva i solidarnosti francuskog naroda srpskom narodu", naglasio je francuski predsednik i zamolio Tadića da prenese njegovo najdublje saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

+
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:35 19.11.2009

Hočevar

Hočevar: Patrijarh Pavle se zalagao za jedinstvo hrišćana
Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar istakao je zalaganje pokojnog patrijarha srpskog Pavla za jedinstvo hrišćana i dodao da visoka delegacija Vatikana na patrijarhovoj sahrani pokazuje koliko poštovanje je Katolička crkva imala prema njemu. Nadbiskup Hočevar je naglasio da je patrijarh Pavle želeo da se sretne sa papom, ali da radi očuvanja jedinstva u SPC tu svoju volju nije želeo nametati drugima.
"Više puta sam ga u razgovorima upitao šta bismo mogli učiniti za povezivanje dveju crkava i kakvi bi mogli biti susreti s rimskim papom? On je uvek rekao da bi to voleo, ali da ostali episkopi misle da sada to još nije zgodno", naveo je Hočevar, prenosi Hina.
ivana23 ivana23 16:03 19.11.2009

Papa

Papa Benedikt XVI izrazio je Sinodu Srpske pravoslavne crkve, mitropolitu Amfilohiju i svim vernicima SPC saučešće povodom smrti patrijarha Pavla. "Primio sam žalosnu vest da je Gospod dozvao ka sebi njegovu svetost Pavla, patrijarha SPC. Želim da izrazim Vama, svetom Sinodu i svim vernicima crkve, moje iskreno saučešće, upućujući moje zajedništvo u molitvi sa svima koji oplakuju svog Oca i Pastira", navodi se u pismu koje je upućeno čuvaru trona Amfilohiju i Sinodu SPC.

U pismu se podseća da je patrijarh bio "svedok vere u duhovne snage" u vremenima koja su bila posebno teška i obeležena sukobima i ratovima.

"Molim Gospoda da njegov primer može biti uteha za srca njegovih vernika i mnogih drugih ljudi dobre volje koji će podstaknuti njegovom ustrajnošću, nastaviti da u potpunosti žive hrišćansku veru i revnosno služe za postizanje pomirenja i mira", navodi se.

Papa Benedikt XVI očekuje da će sećanje na patrijarha "biti poziv" svima da nastave put dijaloga i traganja za zajedništvom među svim sledbenicima Hrista

+
gorstak92 gorstak92 18:04 19.11.2009

Re: Iz Pravoslavnog sveta

Nisam siguran da li je bilo TV prenosa nakon ceremonije u hramu Sv. Save.
Izvolite par slika koje sam napravio malo ispred Rakovičke crkve.Ulice Beograda su izgledale ovako:Vreme je bilo neobično sunčano za ovo doba godine.
Ceo dan je bio nestvaran.
Ljudi su u tišini odali poštovanje kakvo On jeste zaslužio.
gorstak92 gorstak92 20:08 19.11.2009

Re: Iz Pravoslavnog sveta

I još nešto:
Milutin Milošević
Povodom šest stotina godina od smrti Cara Dušana, Sveti Arhangeli kod Prizrena obeležili su svoju slavu Sabor Svetog Arhangela Gavrila velikim narodnim skupom na kome je služio i Patrijarh.


Na kraju kolone primetio sam monahinje u automobilu sa prizrenskom registracijom.

Svakako, uskoro planiram da zapalim sveću u Manastiru Rakovica.
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:04 19.11.2009

Re: Iz Pravoslavnog sveta

Arhangeli su muški manastir. Monahinje su verovatno iz Zočišta ili nekog drugog manastira
gorstak92 gorstak92 15:37 20.11.2009

Re: Iz Pravoslavnog sveta

Milutin Milošević
Arhangeli su muški manastir. Monahinje su verovatno iz Zočišta ili nekog drugog manastira

SIgurno da nisu iz Arhangela, ali je auto imao PZ registraciju:)

Nego, bio ja danas u Manastiru Rakovica.
Da odam počast još jednom i da zapalim sveću u svoje ali i u tvoje ime kao i ime onih blogodrugara koji nisu mogli da dođu.


Stvarno lep taj Manastir Rakovica.
Kad dođeš u BG mogli bi sledeći kongres da održimo podno Straževice.

Uzgred, nisam izdržao da ne pitam zašto je krst Patrijarha Pavla postavljen suprotno od krsta Patrijarha Dimitrija (beli mermerni krst). Rečeno mi da je položaj tela bitan, a krst je stvar izbora. Ovako kako je sahranjen Patrijarh Pavle se praktikuje poslednjih decenija.

A ovo je moj skromni doprinos umetničkim fotografijama. Možda i prođem kod tebe iako si strog u ocenjivanju.


Moram da naglasim da je dan, kao i juče, bio divno sunčan - idealan za fotografisanje. Čak i moj mobilni telefon u takvim uslovima pravi pristojne fotografije.

A sad malo istorije (pozdrav Goci Č.):Još malo pa 103. godina od pogibije Vase Čarapića.

Milutin Milošević Milutin Milošević 15:45 20.11.2009

Re: Iz Pravoslavnog sveta

Izgleda lepo. Moje slike koje su ispod su iz perida kada se manastir obnavljao. Sad je izgleda druga priča.

Jedva čekam novi kongres. Mada, utvrdili smo drugo mesto, malo ka zapadu
ivana23 ivana23 16:14 20.11.2009

Re: Iz Pravoslavnog sveta

gorstak92


margos margos 16:28 20.11.2009

Re: Iz Pravoslavnog sveta

ivana23
gorstak92I od mene hvala.
gorstak92 gorstak92 17:23 20.11.2009

Re: Iz Pravoslavnog sveta

margos
ivana23
gorstak92I od mene hvala.


Hehe... Bogu hvala
Eto i ja da dočekam nekom to da kažem

Bila mi je čast da odem danas do Manastira, a zadovoljstvo da slike postavim ovde kod Milutina.
Rekao bih da mu je ovo jedan od najboljih Postova dp sada. (videti br. preporuka prim. a.)
Dobro de, ima onaj o Milici ili putopisi ili Uča iz Velike Hoče ili o skautima (i Uča je skaut - A ko nije? prim. a.).
U stvari mnogo ih ima baš dobrih, a ovaj je u samom vrhu
cicmika cicmika 15:52 19.11.2009

Pocivaj u miru,Pavle!Cveta trešnja u planini
Proleće se na put sprema
Sve je isto kao nekad
Samo mene više nema.

Zeleni se loza vita
Oko starog kućnog trema
Sve je isto u mom kraju
Samo mene više nema.

Nedostajaces svima.
lyssa lyssa 17:34 19.11.2009

Zbogom

Nemam više reči, hvala za ovaj blog.
cicmika cicmika 18:28 19.11.2009

sahrana


Milutin Milošević Milutin Milošević 18:39 19.11.2009

Re: sahrana

Hvala za fotografije. Moje skromno mišljenje, ovako iz daleka, je da su mogle da budu mnogo bolje. Pregledao sam mnogo sajtova, i nisam našao mnogo onih koje bih sebi izradio. Izvinjavam se ako sam prestrog
cicmika cicmika 19:43 19.11.2009

Re: sahrana

Milutin Milošević
Hvala za fotografije. Moje skromno mišljenje, ovako iz daleka, je da su mogle da budu mnogo bolje. Pregledao sam mnogo sajtova, i nisam našao mnogo onih koje bih sebi izradio. Izvinjavam se ako sam prestrog


Fotografije su sa sajta SPC.
Nadam se da ce staviti jos.Ja nisam mnogo vesta u stavljanju fotografija u postove,ubacivala sam ih sa 'imagebama',inace su veceg formata.
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:16 19.11.2009

Re: sahrana

Fotografije su sa sajta SPC.
Nadam se da ce staviti jos.Ja nisam mnogo vesta u stavljanju fotografija u postove,ubacivala sam ih sa 'imagebama',inace su veceg formata.

Pretpostavio sam. Hvala za trud, u svakom slučaju.
Radovan Nastić Radovan Nastić 19:07 19.11.2009

hvala.

ljudski i divno.
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:11 19.11.2009

Bravo, Milutine

Posle nekoliko neprimerenih, pa čak do prostaštva neuljudnih postova povodom smrti Patrijarha Srpskog g. Pavla,
ovaj tvoj post dodje kao melem na ranu. Ne zato što iz posta proizilazi da si ti pobožan čovek, ne zato što si ti ignorant pa ne znaš stvari unutar i oko Crkve (jer neki koriste ovu priliku da pogane, ako ne direktno Patrijarha, onda one iz njegovog okruženja, odnosnu celu SPC), već zato što si ovim tužnim povodom za SPC, ali i za državu Srbiju, umeo da ljudski ukažeš na nekoliko situacija u vezi sa sada već pokojnim Patrijarhom našim.

Njemu neka je laka zemlja, a tebi želim sve najbolje - zbog tvog širokog srca.
omega68 omega68 20:02 19.11.2009

Re: Bravo, Milutine

Njemu neka je laka zemlja, a tebi želim sve najbolje - zbog tvog širokog srca.

mikimedic mikimedic 22:53 19.11.2009

Re: Bravo, Milutine

zbog tvog širokog srca.


hvala milutine!
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:14 19.11.2009

Re: Bravo, Milutine

Prijatelji,

Dobio sam poruke da brišem neprimerene komentare i banujem one koji ih postavljaju. Kad kažem "neprimerene" ne mislim na postupke, život i delo počivšeg Patrijarha, nego na pristojnost u trenutku kada je jedan veliki čovek umro.

Odavno se zna moj stav: komentare ne brišem, osim ako su izuzetno nepristojni i prostački. I dalje smatram da su ogledalo svakoga, i onog dobronamernog i onog zlonamernog; i onog pametnog i onog glupog.

Ja svojim brisanjem ne mogu i ne želim nikoga da ocenjujem, niti imam ikakvu iluziju da nekoga mogu da ubedim u suprotno od onoga što je umislio. Napisavši tekst, ispunio sam svoju ličnu dužnost prema čoveku koga sam poštovao. Pišući komentare, svako je ispunio svoju ličnu dužnost, ovako ili onako.

Usput, čini mi se, moderacija je na dužnosti danas.
heldin heldin 22:18 19.11.2009

Hvala,

Milutine, od srca, na ovom tekstu.
perke89 perke89 23:45 19.11.2009

Samo sloga

Kako vas nije sramota da pricate tako o nasim Popovima i Crkvi!!!Pa kome se ne svidja neka promeni veru,mi verujemo u ovu nasu Pravoslavnu a vi sto tako pricate o Popovima ste bruka za Pravoslavlje...Zaista ste mogli da se suzdrzite tih komentara bar na danasnji dan...Za Krst Casni i slobodu zlatnu...
radojicic92 radojicic92 00:30 20.11.2009

...

Putuj s mirom, skaute Gojko. Zbogom, poštovana Svetosti, omiljeni pastiru naš.

мир му Души


hvala Kume
brankane2 brankane2 02:50 20.11.2009

zbogom moj pastiru

... kako li je samo uspeo za sobom ostaviti tako cist i svez miris !

Tako DZ.. ORVEL zavrsava svoj bezpostedni esej o Mahatma Gandiju
gordanac gordanac 07:26 20.11.2009

manastir...

..Arhangela Mihaila, Rakovica, Beograd
(malo podataka o mestu, istoriji i vremenu jednog od beogradskih manastira, možda nekog bude zanimalo, prave skaute verujem da hoće...)

"...Nastanak manastira sa crkvom posvećenom Sv. arhangelu Mihailu i Gavrilu, narodno predanje smešta u vreme vladavine srpskih kraljeva Dragutina i Milutina. Međutim, savremena istraživanja nas navode na drugačije zaključke. Najstariji pisani dokument, u kome se pominje manastir Rakovica pod imenom Racauicense monasterium, nalazimo u putopisu Feliksa Petančića iz 1502. godine, a koji je štampan u Beču 1522. godine. I turski izvori ga pominju u popisu iz 1560. godine među ostalim crkvama i manastirima u okolini Beograda. Ipak, nama najzanimljiviji dokument, koji u mnogome pomaže rešavanju pitanja nastanka manastira, je povelja vlaškog vojvode Konstantina Brankoveana Besarabe, izdata manastiru Rakovici, za koji kaže da je „sazidan i iz temelja podignut od strane dobrog hrišćanina, počivšeg Radula vojvode, koji je proteklih godina bio gospodar ove zemlje (vlaške)“. Tokom istorije je postojalo više vlaških vojvoda sa ovim imenom, tako da je diskutabilno ko je ktitor. Uzevši u obzir istorijske prilike i odnose između Srba i Rumuna, verovatno da je u pitanju bio vlaški vojvoda Radul I Crni (oko 1377-oko1385), zet kneza Lazara. Dakle, na osnovu ovog podatka možemo da izvedemo zaključak da je manastir nastao tokom Lazareve vladavine. ...."

"...Kaluđeri su boravili ovde radi potrebnih činodejstava u svim okolnim selima, sve do razaranja ove svetinje tokom turskog pohoda na Beč (1592) i narodnih nemira iz 1594. godine. Nepovoljan položaj manastira (pored naselja, u blizini važne saobraćajnice) učinio ga je lakom metom za turska pljačkanja, tako da je preseljen na skrovitije mesto, dublje u šumu. Monaštvo se premeštalo postepeno: prvo su preseljene crkvene svetinje (postoji narodno predanje po kome su „begale same ikone i dolazile na sadašnje mesto“), a zatim i celo bratstvo nakon potpunog turskog razaranja manastira. Po završetku ovih događaja, manastir se ne pominje u crkvenim izvorima sve do kraja XVI veka, kada se javlja kao aktivni učesnik crkveno-istorijskih dešavanja...."

"..Nova stradanja manastir je pretrpeo izbijanjem Austrijsko-turskog rata (1737-1739). Monaštvo je sa turskim nadiranjem strahovalo od odmazde, jer je pomagalo Austrijance, tako da su spašavajući živote, pobegli zajedno sa mnogobrojnim srpskim življem i austrijskom vojskom. Utočište su našli u Sremu, u manastiru Velika Remeta, ponevši sa sobom najvrednije crkvene stvari. Ovaj njihov dolazak je opisan u zapisniku o poseti manastiru Remeta od 16. jula 1753. godine gde stoji: „Pošto je Svetoarhanđelski manastir zvani Rakovica, koji je u Srbiji, prošlog turskog rata godine 1739. opustio od bezbožnih Agarena, došao je otuda izbegli iguman Mihailo jeromonah sa ostalom bratijom ovamo u manastir Remetu i pridružio se ovoj svetoj obitelji...“. Uprkos tome, manastir Rakovica nije dugo ostao pust, jer su Turci dozvolili jednoj manjoj grupi kaluđera da se vrati u svoj manastir. Sa padom Beograda u turske ruke (6. avgusta 1730) i gubitkom nade za skori povratak, sačinjen je 14. septembra 1739. godine ugovor o spajanju ova dva manastira pod jednu upravu. Teško održavanje veze sa Remetom, koja se nalazila u drugoj državi, neminovno je uslovilo osamostaljivanje Rakovice, o čemu saznajemo na osnovu dokumenta iz 1788. godine gde se pominje iguman Rakovice, arhimandrit Spiridon (Vitković), koji je ujedno bio i starešina manastira Rajinovac..."

"...Odmah po završetku rata i potpisivanju Svištovskog mira (1791), pristupilo se obnovi Rakovice uz veliku podršku kneza Miloša Obrenovića, koji je posebno cenio ulogu manastira u narodnom životu. Njegovo naročito staranje o ovoj svetinji je bilo podstaknuto i time što je njegov sin Todor bio sahranjen ovde. ....Osim Miloša i kneginje Ljubice (po kojoj se jedan manastirski deo zove „Ljubičin konak“), o manastiru su se kasnije starali i knez Mihailo i Tomanija Obrenović, supruga Jef(v)rema Obrenovića. Ona je zajedno sa mužem i decom i sahranjena u priprati crkve, a nasuprot njihove porodične grobnice počiva general i srpski namesnik Milivoje Blaznavac, muž Jef(v)remove unuke Katarine. Posle ubustva kneza Mihaila, ovaj general izveo je državni udar i proglasio za vladara 14-godišnjeg Milana, budućeg kralja, kome je verno čuvao presto do punoletstva. Čudan detalj ove odanosti je u tome što je Milivoje Petrović Blaznavac bio - karađorđevićevac, koji je očigledno zanemario sva lična ubeđenja i izgleda puno učinio da se sačuva krhka državnost i stabilnost tog doba. Osim članova porodice Obrenović, u manastiru je sahranjen i junak Prvog srpskog ustanka Vasa Čarapić...."

"...Patrijarh Gavrilo je, odmah po okupaciji 1941. , zatočen u manastiru Rakovica, o čemu postoje sačuvani zapisnici iz "isledničkog postupka", kao i njegovi tekstovi i izjave.."

"...U manastiru je sahranjen i Patrijarh srpski Dimitrije, Nakon održavanja Arhijerejskog sabora u Sremskim Karlovcima 30. avgusta / 12. septembra 1920, na kome je doneta odluka da se Srpska crkva uzdigne na stepen patrijaršije. on je postao Prvi srpski Patrijarh obnovljene Patrijaršije..."

"...U manastiru je otvorena i prva monaška škola u Srbiji, koja je 1932. premeštena u Visoke Dečane, a od 1949. do 1958. u Rakovici je bila smeštena Beogradska bogoslovija....Odlukom Patrijarha Germana iz 1958., manastir je postao - ženski. U blizini manastira je izvor "žive vode", izvor Svete Petke, za koju ljudi veruju da je - čudotvorna i isceliteljska...."
ivana23 ivana23 09:47 20.11.2009

Re: manastir...

Milutin Milošević Milutin Milošević 10:01 20.11.2009

Re: manastir...

Gordana, hvala za ove podatke.

Ja sam, kao izviđač, prošpartao svu okolinu Beograda ali u Manastir Rakovica nismo nikako odlazili. Nekako je bio zavučen, a opet "u gradu" (mi se ispod Resnika nismo spuštali, suviše je bilo naseljeno za nas).

Evo, ipak, nekoliko mojih fotografija od pre skoro 5 godina

Manastir

Izvor Svete Petke

sinergija92 sinergija92 17:17 20.11.2009

Od Slavonije preko Metohije do Rakovice...


Interesantno je da je sudbina manastira u Kucancima, u kojoj je patrijarh Pavle krsten, ista kao i crkve u Prizrenu u kojoj je najduze sluzbovao, cak i fizicki potpuno ista slika, razruseno i popaljeno....


......................................................

...............................................................

Valjda ce, konacno, imati vise srece....
Goran Vučković Goran Vučković 03:11 21.11.2009

Re: manastir...

"...Odmah po završetku rata i potpisivanju Svištovskog mira (1791), pristupilo se obnovi Rakovice uz veliku podršku kneza Miloša Obrenovića,

Knjaz Miloš (1780-1860) je od malih nogu podržavao obnovu manastira
halman halman 07:59 20.11.2009

Патријарх

Веома леп и надахнут текст ! Браво за Милутина...
crossover crossover 08:47 20.11.2009

Духовни орјентир

Putuj s mirom, skaute Gojko. Zbogom, poštovana Svetosti, omiljeni pastiru naš.

"Не живим ја више, него живи Христос у мени." - Свети апостол Павле

dunja73 dunja73 11:12 20.11.2009

--

Sinoc na Vestima u Nemackoj , su
preneli jedan kratak deo iz Bg ..

Smrt je , jedan deo zivota . ..
Postovanje .
Divan blog .
dunjica dunjica 11:36 20.11.2009

divan posljednji pozdrav,

Milutine!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana