Preljuba, čemu?

vladimir petrovic RSS / 20.11.2009. u 16:23

- A kako se vi zovete?

- Samo trenutak, na vrh jezika mi je.

(Umberto Eko: Tajanstveni plamen kraljice Loane)

Ah, ta literatura.

Već sam ranije govorio da u knjigama možete naći sve (dobro, skoro sve) što vas zanima, samo ako malo ozbiljnije potražite, kao i da se sa literaturom može sve objasniti.  

Eto tako, pre neki dan ja listam eseje Isidore Sekulić i naidjem na njena dva zanimljiva štiva o italijanskom piscu Luidjiju Pirandelu (Luigi Pirandello). Pirandelo je bio dobar pisac, nobelovac, pa je zasluživao i ozbiljno analiziranje, našta ukazuju i sami naslovi tih podužih Isidorinih eseja: «Problem relativiteta kod Pirandela» i «Luidji Pirandelo sa Henrikom IV». Pored priča i romana, Pirandelo je pisao i drame, pa ga mnogi cene prvenstveno kao - dramaturga. Njegove najpoznatije drame su  «Šest lica traže pisca» (Sei Personaggi in Cerca d'Autore)  i «Henrik IV» (Enrico IV).   

A zašto ja pominjem Luidjija Pirandela i Isidoru Sekulić? Pa zato što je, objašnjavajući problem relativiteta kod Pirandela, Isidora na samom početku ispričala ukratko sadržaj Pirandelove priče «Istina» (La verità), o čoveku-ženoubici. A zašto je čovek ubio svoju suprugu? Da li zbog preljube? Odgovor je: da, ali slučaj te preljube jeste po nečemu bio prilično specifičan.

Saru Ardjentu (Argentu) ima trideset i devet godina. Oženjen je. Siromašak je, radi kao nadničar na nekoj udaljenoj farmi, tako da na posao odlazi ponedeljkom ujutru, a vraća se subotom uveče. Ako mu se dogodi nekada da se vrati ranije, on ne ide direktno kući, nego svrati kod komšije na kafu, pa pošalje komšijsko dete da javi njegovoj ženi da se on vraća ranije, pošto nije želeo da je iznenadjuje. I tako je život tekao, dok jednog dana žena lokalnog kavaljera Fiorike (cavaliere don Agatino Fiorìca), koja je u poslednje vreme uhodila svog muža, nije ga zatekla, in flagranti, u preljubi sa - Ardjentuovom ženom. Ona (La signora donna Graziella Fiorìca, moglie del cavaliere) je onda istrčala na ulicu i počela da viče i dere se na sav glas, kukajući i proklinjući sudbinu, a najviše muža i suprugu Ardjentuovu, tako da se oko nje brzo skupile sve žene iz susedstva i šire, smirivale je, a deca su donosila 'ladnu vodu i šećer, da se jadnica, kavaljerova žena, povrati sebi. Elem, glasina o tom tužnom dogadjanju na ulici stigla je brzo do samog Ardjentua, na farmi, te je on prekinuo posao, došao kući, uzeo sekiru i, po sicilijanski, razmrskao glavu svojoj ženi. Sledi sudjenje, i Isidora to ovako opisuje:

«Ispitivan od predsednika suda, Ardjentu izjavljuje da sebe ne smatra krivim. Svi u sudu razumeju to tako da će Ardjentu kriviti ženu preljubnicu. Ali, koje iznenadjenje, kad Ardjentu kaže da ni 'ona nesrećnica' nije kriva. Pa ko je onda kriv? - pita sudija. Kriva je, veli Ardjentu, žena kavaljerova koja nije htela da prećuti što je znala. I, dosada mirni Ardjentu, sada, potresen, sa suzama u očima i u glasu, govori o sramoti kavaljerovoj koji je, gospodin čovek, bio izložen ruglu ulice u jednoj sceni ‘zbog koje je kaldrma crvenela od stida'. I tako isto potrešen dodaje: 'A jedan Bog zna, gospodine predsedniče suda, šta smo svi mi, siromašan svet, primorani da činimo za parče zlehuda hleba'. Predsednik je zaprepašćen. 'Vi ste, dakle, znali za nedelo ženino?' Sva publika čini optuženom znake da kaže da nije znao. Ardjentu pita; 'Treba li da kažem da nisam znao?' Pa onda, upućen od predsednika da valja istinu da govori, on kazuje: 'A istina je evo ovo: bilo je tako kao da ja ne znam. Ja sam u polju od ponedeljnika ujutru do subote naveče, i šta vam takav siromah čovek i može znati... Stvar je dakle ostajala prećutana.... Naravno, da je neko došao u polje da mi kaže: slušaj, to i to, ja bih morao otrčati kući i razmrskati ženi glavu; ali niko nikada nije došao. A ako se desilo da ja, izuzetno, imam da se vratim kući u neočekivano vreme, uvek bih poslao nekoga da ženi javi. To vam je najbolji dokaz da nikada nisam imao nameru da izvršim zločin... Ali šta sam mogao kad je, odjedared, ona gospodja... S kojim pravom je ta gospodja došla da uznemiri mene koji sam uvek bio miran, kojega se to nije ticalo, koji nisam hteo nikad niti što da vidim ni da čujem? Za nju, za njeno gospodstvo, to je bila samo šala. Ona se izmirila s mužem posle dva dana, ali je zaboravila da ima tu još jedan čovek, i da taj čovek nije mogao dozvoliti da ga kljucaju u lice, i da je morao biti čovek... Da je ta gospodja došla prvo k meni... ne bi se desilo ovo što se desilo, zbog nje'. 'To je dakle vaša teza?' - zapitao je predsednik suda. 'Kakva teza?' - odgovara Ardjentu, - to je istina».

U nastavku svog eseja seriozna i učena Isidora govori o tome da ono što je istaknuto u navedenoj novelici o Ardjentuu to Pirandelo ističe kroz sve svoje drame i novele: «relativitet svega i svačega, nemoć čovekova razuma da zna šta je šta u suštini, nemoć njegova da ceni, da sudi, da živi ono što jeste, a ne ono što kao da jeste, ono što u danom slučaju hoće ili treba da jeste». Pritom, njeno osnovno stanovište jeste «da problem relativiteta, u raznim merama i formama, dolazi kod svih mislilaca i kod svih umetnika koji zadiru dublje u stvari; svi oni otkrivaju samo manifestacije realnosti, a intimnu suštinu realnosti nikad ne znaju».

No, da se ja vratim na konkretno pitanje preljube. Pirandelo, čini se, u ovoj noveli naglasak stavlja na postupak gospodje Fiorike više nego na zlokoban čin samog Ardjentua. (Ardjentu je, tom prilikom, bio osudjen na trinaest godina robije).

Naravno, svi znamo da ljudi različito reaguju kada svog partnera zateknu u preljubi, ili saznaju o preljubi. Neki izgube glavu pa se ponesu žestoko, sa kobnim posledicama. Drugi, razumniji, pokušavaju da se savladaju i traže, kako bi to političari rekli, "mirno rešenje".

Moj savet koleginicama-blogerkama: ako partnera nadjete u preljubi, ne istrčavajte na ulicu da to saopštite celom svetu. Moj savet kolegama-blogerima: ako partnerku zateknete u preljubi, ne budite fizički grubi prema njoj, niti vršite samoubistvo. (Nemojte povredjivati ni treće lice u toj drami). Nikako. Ne isplati se.

Da li vi ponekad razmišljate o problemu preljube?

Neko će reći da je preljuba ozbiljna stvar, te da se o njoj ne može «tek tako» pričati. Znam ja to, i slažem se, ali podsećam da je literatura prepuna preljuba (neke se završavaju ubistvom ili samoubistvom, a druge bivaju bolne, ali podnošljive, a verovatno ima i bezbolnih, kada se čovek pravi «kao da ništa ne primećuje», he, he, he), a ja verujem da knjige odražavaju život. Naime, čim primetim da neke knjige ne odražavaju pravi život, ja ih (uglavnom) ne čitam.

Atačmenti



Komentari (228)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 16:34 20.11.2009

.

Da li vi ponekad razmišljate o problemu preljube?

gde je tu problem?
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:50 20.11.2009

Re: .


Da li vi ponekad razmišljate o problemu preljube?

AO
...gde je tu problem?

Duhovito, priznajem. Svaka čast.

Za prvoga
mariopan mariopan 20:42 20.11.2009

Re: .

vladimir petrovic

Da li vi ponekad razmišljate o problemu preljube?

AO
...gde je tu problem?

Duhovito, priznajem. Svaka čast.

Za prvoga

Nije samo duhovito , nego zaista, gde je tu problem?

Otišao moj suprug, svojevremeno, na duže u Rusiju.
Vratio se sa prijateljem, u jedno rano jutro posle godinu dana. Onaj rat već počeo, a oni tako daleko pa su požurili da se vrate. da ne prođe valjda bez njih?
Potrošila sam silu novaca na telefonske razgovore za to vreme, ali izgleda uzalud, jer.....

Iznenadim se onoliko, pa niko ga nije očekivao još dugo, ali kada je već došao, dobrodošao, i prijatelj takođe.
Hoću da iznesem meze, onako seckano, šunke, slaninice, jaja i sirevi - to mi je najbrže u rano jutro., ali muž mi kaže da je njegov prijatelj Musliman. Onda ne može tako. Izvadim kore za pitu, stavim pile da se peče i sednem sa njima da čujem kako im je tamo bilo.

Srećan što je živu glavu izvukao iz Rusije, jer Rusi su taj posao (građevinski) već platili a firma propala u međuvremenu ( čitaj direktori je opljačkali)....a Rusi uzeli radnike i mašine kao taoce, i moj muž i prijatelj se opustili, malo popili....ima dosta vremena da se ispričamo pre nego što krene voz za Bosnu i da prijatelj ode kući...a čekamo i onaj doručak što se krčka. I krene priča kako je njiam bilo u Rusiji......

"Eh, što nam je bilo lijepo"--kaže prijatelj - svako od nas je imao po jednu Ruskinju. I smeje se, zadovoljan.

Onda se valjda seti da sam ja supruga i žena, da i o mom mužu priča, pa se ispravlja " Samo on nije imao" - pokazuje na mog muža.

"A što on nije imao, da li njemu nešto fali?" - pitam ja.

Neee, kaže on, ali samo on nije imao. Uporan i gleda u zemlju.

Ma nemoj?

Ako ste svi imali a on nije imao onda ni meni ne treba tako kilav - zaključim ja taj razgovor i iznesem doručak.
jeltakotakoje.





dunja73 dunja73 21:26 20.11.2009

Re: .

Ako ste svi imali a on nije imao onda ni meni ne treba tako kilav - zaključim ja taj razgovor i iznesem doručak.
jeltakotakoje.

*novo


niccolo niccolo 21:48 20.11.2009

Re: .

Ako ste svi imali a on nije imao onda ni meni ne treba tako kilav

Potpuno podržavam, zaslužila si jednog Putina u gaćama
mariopan mariopan 22:16 20.11.2009

Re: .

niccolo
Ako ste svi imali a on nije imao onda ni meni ne treba tako kilav

Potpuno podržavam, zaslužila si jednog Putina u gaćama

Hvala , takva ponuda se ne odbija
antioksidant antioksidant 22:21 20.11.2009

Re: .

niccolo
Ako ste svi imali a on nije imao onda ni meni ne treba tako kilav

Potpuno podržavam, zaslužila si jednog Putina u gaćama

a sta ja sad da ponudim?
moram da nadjem putina bez gaca
ninasimone ninasimone 22:32 20.11.2009

Re: .

antioksidant
niccolo
Ako ste svi imali a on nije imao onda ni meni ne treba tako kilav

Potpuno podržavam, zaslužila si jednog Putina u gaćama

a sta ja sad da ponudim?
moram da nadjem putina bez gaca

Jel' sam ja jedina kojoj se cini da je Putin gay? Iju, sta rekoh! Da me neko ne otruje polonijumom...pu, pu.
niccolo niccolo 22:49 20.11.2009

Re: .

Hvala , takva ponuda se ne odbija


a sta ja sad da ponudim?
moram da nadjem putina bez gaca



vladimir petrovic vladimir petrovic 22:54 20.11.2009

Re: .

AO
...moram da nadjem putina bez gaca

Jedino Pedjica A. može da ima takvu sliku, ako uopšte postoji
mariopan mariopan 22:58 20.11.2009

Re: .

antioksidant
niccolo
Ako ste svi imali a on nije imao onda ni meni ne treba tako kilav

Potpuno podržavam, zaslužila si jednog Putina u gaćama

a sta ja sad da ponudim?
moram da nadjem putina bez gaca

JEEEEEEEE!
DAVAJ!
( sitnim slovima )
Nemoj da neko vidi, čuje i razglasi. Psssssst!
mariopan mariopan 23:06 20.11.2009

Re: .

ninasimone
antioksidant
niccolo
Ako ste svi imali a on nije imao onda ni meni ne treba tako kilav

Potpuno podržavam, zaslužila si jednog Putina u gaćama

a sta ja sad da ponudim?
moram da nadjem putina bez gaca

Jel' sam ja jedina kojoj se cini da je Putin gay? Iju, sta rekoh! Da me neko ne otruje polonijumom...pu, pu.

Nije istina, to je muško stoposto a ne neka seka persa, jerbo na njega bi se palio i Azdejković, koliko znam on na njega ne trza?
sesili sesili 16:43 20.11.2009

Preljuba

Ne znam na osnovu čega ocenite da neka knjiga ne odražava pravi život! Ja imam dosta godina - ne preljubničkih - he, he, ali sa njima i dosta životnog iskustva. A šta se sve u životu dešava - moram opet he, he,huuu. I zaista postoje ljudi koji se prave da to ne vide, tako im valjda lakše.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:32 20.11.2009

Re: Preljuba

Sesili
... Ne znam na osnovu čega ocenite da neka knjiga ne odražava pravi život!

Ja jesam bibliofil, ali, ruku na srce, ima praznih knjiga.

Znam, ima i praznih ljudi, ali nekako mi je sa praznim ljudima lakše nego sa praznim knjigama.
Unfuckable Unfuckable 17:37 20.11.2009

Re: Preljuba

zaista postoje ljudi koji se prave da to ne vide, tako im valjda lakše.

mariopan mariopan 23:15 20.11.2009

Re: Preljuba

vladimir petrovic
Sesili
... Ne znam na osnovu čega ocenite da neka knjiga ne odražava pravi život!

Ja jesam bibliofil, ali, ruku na srce, ima praznih knjiga.

Znam, ima i praznih ljudi, ali nekako mi je sa praznim ljudima lakše nego sa praznim knjigama.

Ovde si potpuno u pravu.
Mislim da prazni ljudi pišu prazne knjige.
Naišla sam i ja na neke takve.
Lakše zaobiđeš prazne ljude.
Praznim knjigama ne opraštam, nisu imale pravo da se rode a da ne kažu ništa. Knjige moraju da govore.
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:20 20.11.2009

Re: Preljuba

Mariopan
.. Lakše zaobiđeš prazne ljude.
Praznim knjigama ne opraštam, nisu imale pravo da se rode a da ne kažu ništa. Knjige moraju da govore.

Lepo rečeno.
dali76 dali76 17:04 20.11.2009

e

Vladimire pa nisi svima dao savet. Mislim kako se ponasati ako si "trece lice" tj uhvacena persona
Dal skakati kroz prozor, dal se pravdati e pa nisam znao da je to vasa zena ,il izvinte ja ne vidim dobro :)
Pozdrav i odlican tekst
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:10 20.11.2009

Re: e

Dali
...Vladimire pa nisi svima dao savet. Mislim kako se ponasati ako si "trece lice" tj uhvacena persona
Dal skakati kroz prozor, dal se pravdati e pa nisam znao da je to vasa zena ,il izvinte ja ne vidim dobro :)
Pozdrav i odlican tekst

E, moj Dali.
Pa ja ne mogu da zamislim sebe u ulozi TREĆEG lica (onoga ko ljubi tudju ženu, pored svoje sopstvene), pa stoga ne mogu ni da dajem savete, he, he, he...

Hvala ti na lepim rečima.
debela.hladovina debela.hladovina 17:17 20.11.2009

Re: e

vladimir petrovic

E, moj Dali.
Pa ja ne mogu da zamislim sebe u ulozi TREĆEG lica (onoga ko ljubi tudju ženu, pored svoje sopstvene), pa stoga ne mogu ni da dajem savete, he, he, he...

Hvala ti na lepim rečima.


Ne mogu da izdržim, jače je od mene :)
A zamislio si sebe kao blogerku? Mislim, pošto njima daješ savete...


ninasimone ninasimone 18:16 20.11.2009

Re: e

debela.hladovina

A zamislio si sebe kao blogerku? Mislim, pošto njima daješ savete...



Nisi nikad cuo "Madame Bovary, c'est moi"?
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:25 20.11.2009

Re: e

Debela.hladovina
... Ne mogu da izdržim, jače je od mene :)
A zamislio si sebe kao blogerku? Mislim, pošto njima daješ savete...

Pa, dao sam ja savete i kolegama-blogerima, u samom tekstu gore
Moj savet kolegama-blogerima: ako partnerku zateknete u preljubi, ne budite fizički grubi prema njoj, niti vršite samoubistvo. (Nemojte povredjivati ni treće lice u toj drami). Nikako. Ne isplati se.


Drugo, što lepo Ninasimone kaže
Nisi nikad cuo "Madame Bovary, c'est moi"?

je divan primer kako se jedan odličan autor poistovetio sa svojom junakinjom.
Hvala, Nina.
ninasimone ninasimone 18:39 20.11.2009

Re: e

vladimir petrovic

Hvala, Nina.

Hvala Floberu .
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:52 20.11.2009

Re: e

Ninasimone
Hvala Floberu




A evo šta je rekao Vladimir Nabokov:

"Without Flaubert there would have been no Marcel Proust in France, no James Joyce in Ireland. Chekhov in Russia would not have been quite Chekhov."
ninasimone ninasimone 19:18 20.11.2009

Re: e

vladimir petrovic


"Without Flaubert there would have been no Marcel Proust in France, no James Joyce in Ireland. Chekhov in Russia would not have been quite Chekhov."

Pravo je zborio. "Sentimentalno vaspitanje" je jedna od mojih najomiljenijih knjiga.
trener92 trener92 20:02 20.11.2009

Re: e

Vladimire pa nisi svima dao savet. Mislim kako se ponasati ako si "trece lice" tj uhvacena persona
Dal skakati kroz prozor, dal se pravdati e pa nisam znao da je to vasa zena ,il izvinte ja ne vidim dobro :)
Pozdrav i odlican tekst


Gospodja Klara Gospodja Klara 17:11 20.11.2009

Čekaj malo

Moj savet koleginicama-blogerkama: ako partnera nadjete u preljubi, ne istrčavajte na ulicu da to saopštite celom svetu. Moj savet kolegama-blogerima: ako partnerku zateknete u preljubi, ne budite fizički grubi prema njoj, niti vršite samoubistvo

Misliš li da koleginice-blogerke nisu sposobne da budu fizički grube?

vladimir petrovic vladimir petrovic 17:21 20.11.2009

Re: Čekaj malo

Gospodja Klara
Misliš li da koleginice-blogerke nisu sposobne da budu fizički grube?

Šta ja mogu kada živim u uverenju da sam okružen finim damama...

A ove na slici - daleko im lepa kuća!
A i ne liče mi mnogo, po fizionomijama, na naše, he, he, he...
topcat topcat 17:24 20.11.2009

Re: Čekaj malo

vladimir petrovic

A i ne liče mi mnogo, po fizionomijama, na naše, he, he, he...

Samo da prijavim da nisam na slici jer nišanim top.

(Btw, nije li Bokačo pronašao neko rješenje za preljubu?)
Gospodja Klara Gospodja Klara 17:32 20.11.2009

Re: Čekaj malo

Samo da prijavim da nisam na slici jer nišanim top.



Izvini topcat, al' sama si tražila
topcat topcat 17:34 20.11.2009

Re: Čekaj malo

Gospodja Klara
Izvini topcat, al' sama si tražila

Au, viđe celulita...
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:35 20.11.2009

Re: Čekaj malo

Topcat
... Samo da prijavim da nisam na slici jer nišanim top.

Pa kod Topcat sve mora biti - top!
debela.hladovina debela.hladovina 17:13 20.11.2009

...

Kada su "literarne preljube" u pitanju, najviše pamtim onu koju je opisao Sabato u Tunelu. Glavni junak je oprostio Mariji Iribarne što je varala muža. Nije joj oprostio to što je varala i njega.

P.S.
Preporuka za tekst, naravno.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:40 20.11.2009

Re: ...

Kada su "literarne preljube" u pitanju, najviše pamtim onu koju je opisao Sabato u Tunelu. Glavni junak je oprostio Mariji Iribarne što je varala muža. Nije joj oprostio to što je varala i njega.

Ovo je dobro primećeno. U knjigama, švaleri su često ljubomorniji od muževa.

(O svemu ovome govorim, kako bi to Maksa mogao primetiti, kao Oto Vajninger - ne toliko iz sopstvenog iskustva, već iz iskustva drugih, he, he, he).
margos margos 17:47 20.11.2009

Re: ...

U knjigama, švaleri su često ljubomorniji od muževa.

Bogme, i u stvarnom životu.
Isto važi i za švalerke.
ninasimone ninasimone 18:25 20.11.2009

Re: ...

Izgleda da je cavaliere don Agatino Fiorìca najbolje prosao u celoj prici. Em' ziv, em' neuzrujan.
ladyhawk ladyhawk 18:30 20.11.2009

Re: ...

vladimir petrovic
Kada su "literarne preljube" u pitanju, najviše pamtim onu koju je opisao Sabato u Tunelu. Glavni junak je oprostio Mariji Iribarne što je varala muža. Nije joj oprostio to što je varala i njega.Ovo je dobro primećeno. U knjigama, švaleri su često ljubomorniji od muževa.


A, znaci otuda ona mudrost o dve najgore stvari koje mogu da ti se dese. Za muskarca - da te vara svalerka, a za zenu - da te prebije svaler. Sta tu uraditi?
miluli miluli 20:42 20.11.2009

A možda

A možda je u noveli poenta nešto drugo : možda siromašni Ardjentu nesvesno podvodi svoju ženu , možda je "neznanje" izraz ljubavi ili krivice (nema me ili nemam da ti pružim ništa ) , možda "ne zna" samo zbog toga što je onaj drugi "veći ker"...Zanimljivije bi bilo da su obojica potpuno istog socijalnog statusa .
miluli miluli 21:03 20.11.2009

Re: ...

U knjigama, švaleri su često ljubomorniji od muževa.


U knjigama iz drugog doba su švaleri i švalerke ljubav , a muž i žena preduzeće za razmenu usluga : ti meni status i pare , ja tebi decu i sebe kao trofej ...

Valjda je danas malo drugačije...bar početna osnova
ninasimone ninasimone 21:18 20.11.2009

Re: A možda

miluli
A možda je u noveli poenta nešto drugo : možda siromašni Ardjentu nesvesno podvodi svoju ženu , možda je "neznanje" izraz ljubavi ili krivice (nema me ili nemam da ti pružim ništa ) , možda "ne zna" samo zbog toga što je onaj drugi "veći ker"...Zanimljivije bi bilo da su obojica potpuno istog socijalnog statusa .

Ovo me sad podsetilo, upravo citam "Super Freakonomics" gde se pominje jedan mikroekonomista koji se bavi ekonomskih ponasanjem ljudi. Elem, radio je eksperimente na majmunima da bi proverio tezu kako su samo ljudi sposobni da shvate koncept novca. Tako je uspeo da nauci kapucinere (oni mali slatki) da "kupuju" hranu zetonima i da prave raznorazne kalkulacije kako da dobiju ono sto zele. Znaci, dokazao je da i zivotinje mogu da trguju. E, sad, posto kapucinere u principu jedino zanimaju hrana i seks, jedan se, molim te, dosetio da da zeton zenki i dok si reko' keks imali su seks (no pun intended). Kad je sve bilo gotovo za par sekundi (ipak su majmuni u pitanju!), ona je odmah otrcala do tehnicara i kupila sebi hranu!

edit: izgleda kad su rekli "najstariji zanat na svetu" nisu ni znali da je bas tako star.
niccolo niccolo 21:49 20.11.2009

Re: A možda

E, sad, posto kapucinere u principu jedino zanimaju hrana i seks, jedan se, molim te, dosetio da da zeton zenki i dok si reko' keks imali su seks (no pun intended). Kad je sve bilo gotovo za par sekundi (ipak su majmuni u pitanju!), ona je odmah otrcala do tehnicara i kupila sebi hranu!

He, he, he fenomenalno! za oboje
miluli miluli 09:05 21.11.2009

Re: A možda



izgleda kad su rekli "najstariji zanat na svetu" nisu ni znali da je bas tako star.


Ovo je jako zanimljiva informacija , al' će sad da bude špekulacija svih vrsta...
milisav68 milisav68 12:26 21.11.2009

Re: ...

margos
U knjigama, švaleri su često ljubomorniji od muževa.

Bogme, i u stvarnom životu.
Isto važi i za švalerke.


ninasimone ninasimone 07:51 22.11.2009

Re: A možda

miluli


izgleda kad su rekli "najstariji zanat na svetu" nisu ni znali da je bas tako star.


Ovo je jako zanimljiva informacija , al' će sad da bude špekulacija svih vrsta...

Jos je zanimljivije da je univerzitet prekinuo istrazivanje jer je postalo ocigledno da bi nastavak "ostetio drustvenu strukturu majmuna".
angie01 angie01 17:17 20.11.2009

mislim da

Pa ja ne mogu da zamislim sebe u ulozi TREĆEG lica (onoga ko ljubi tudju ženu, pored svoje sopstvene), pa stoga ne mogu ni da dajem savete, he, he, he...


je ovo jedino ispravno!

(upotrebiti i za ona prva dva saveta)!
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:29 20.11.2009

Re: mislim da

Angie01
..je ovo jedino ispravno!

(upotrebiti i za ona prva dva saveta)!


Pa dobro, nisam ja baš svetac, pa da budem skroz na skroz ispravan!
angie01 angie01 17:52 20.11.2009

Re: mislim da

pa da budem skroz na skroz ispravan!



niccolo niccolo 17:19 20.11.2009

Čini mi se da je Arđentu

sasvim u pravu u svome rezonovanju...A i ovo su dobri saveti
Moj savet koleginicama-blogerkama: ako partnera nadjete u preljubi, ne istrčavajte na ulicu da to saopštite celom svetu. Moj savet kolegama-blogerima: ako partnerku zateknete u preljubi, ne budite fizički grubi prema njoj, niti vršite samoubistvo. (Nemojte povredjivati ni treće lice u toj drami). Nikako. Ne isplati se


Da li vi ponekad razmišljate o problemu preljube?

Definiši preljubu
Interesantno, priča mi baš juče jedan lik, oženjen i sa decom, svidela mu se neka riba, a i on njoj. Nije bilo ništa konkretno ali kaže prekinuće i ono što je do sada bilo. Zbog dece...
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:26 20.11.2009

Re: Čini mi se da je Arđentu

Niccolo
... Definiši preljubu

Biblija, valjda, daje najrigidniju definiciju.
jedan lik, oženjen i sa decom, svidela mu se neka riba, a i on njoj. Nije bilo ništa konkretno ali kaže prekinuće i ono što je do sada bilo. Zbog dece...

Prema Bibliji, taj tvoj drugar je već zgrešio.
Naime, tamo se kaže da čim muškarac neku ženu pogleda s požudom, već je napravio preljubu, mada je rukom nije ni pipnuo, akamoli da je nešto drugo uradio, he, he, he...
niccolo niccolo 17:29 20.11.2009

Re: Čini mi se da je Arđentu

Biblija, valjda, daje najrigidniju definiciju.

Ali Arđentu daje jednu sasvim liberalnu. Koju sada mi ovde od te dve krajnosti da prihvatimo?
Unfuckable Unfuckable 17:36 20.11.2009

Re: Čini mi se da je Arđentu

Nije bilo ništa konkretno ali kaže prekinuće i ono što je do sada bilo

ovo mi "vuče" na Klintona
definiši (to je sada moderno!) "ništa konkretno"
niccolo niccolo 17:54 20.11.2009

Re: Čini mi se da je Arđentu

definiši (to je sada moderno!) "ništa konkretno"

Sad si me uhvatio. Ja i ne znam tačno čega je bilo između njih jer me to nije preterano ni zanimalo (nije u pitanju drugar kako je razumeo Vlada već da kažemo poznanik pa se nisam udubljivao), ali sam na osnovu onoga što je rekao stekao utisak da nije bilo fizičkog seksualnog kontakta*

* A, reci, ala sam ovo dobro formulisao
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:55 20.11.2009

Re: Čini mi se da je Arđentu

Niccolo
... Ali Arđentu daje jednu sasvim liberalnu. Koju sada mi ovde od te dve krajnosti da prihvatimo?

Pitanje je dobro, čak i da ne misliš ozbiljno.

Mada sam se ja prilično zezao pišući ovaj tekst (da bih ga, pored ostalog, učinio koliko-toliko čitljivijim), ideja koju je Pirandelo izneo u priči sa Ardjentuom je - veoma ozbiljna. Zaslužuje da se čovek nad njom zamisli.
Uostalom, neka mi se ovo oprosti što potenciram, nije se mudra Isidora Sekulić džabe bavila Ardjentuom, pa i samim Pirandelom.

Nota bene: Pirandelo je Sicilijanac. A ja, koji sam u prošlom postu, u trenutku neke slatke slabosti, bio izrazio želju da budem Italijan, mislio sam prvenstveno na Sicilijance, he, he, he...

Unfuckable Unfuckable 18:01 20.11.2009

Re: Čini mi se da je Arđentu

Sad si me uhvatio

ovo shvatam kao veliki kompliment, i značajnu potvrdu da moj razvoj u istinskog intelektualca napreduje u dobrom smeru.
Malo bavljenja logikom bi me nateralo da pitam tog lika šta to ima da prekida ako ničega i nema.

ali sam na osnovu onoga što je rekao stekao utisak da nije bilo fizičkog seksualnog kontakta*

krhko sećanje i malecno iskustvo mi kaže da psihološki (psihički, psi'ićki, aj' tako da nazovem) seksualni kontakt ume zaista svašta da napravi ...skoro sve - osim trudnoće i polnih bolesti.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:09 20.11.2009

Re: Čini mi se da je Arđentu

da psihološki (psihički, psi'ićki, aj' tako da nazovem) seksualni kontakt ume zaista svašta da napravi ...skoro sve - osim trudnoće i polnih bolesti.

ovo je skroz na skroz istina.
pricali mi ljudi...
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:15 20.11.2009

Re: Čini mi se da je Arđentu

Unf
... da moj razvoj u istinskog intelektualca napreduje u dobrom smeru.

Ti i dalje nastavljaš da se zezaš na ovu foru.
Intelektualac, čemu?

Nedavno sam u jednoj knjizi pročitao ovu opasku: "Волео је да га сматрају паметним, али је мрзео да га сматрају учевним". A intelektualci su (uglavnom) ovo drugo...
niccolo niccolo 18:22 20.11.2009

Re: Čini mi se da je Arđentu

Malo bavljenja logikom bi me nateralo da pitam tog lika šta to ima da prekida ako ničega i nema.

Ali bi podrazumevalo udubljivanje u problem. Ovako sam se samo složio da ne treba to da radi i da su deca bitnija i nastavio da gledam Microsoft devojke (što je u stvari i bio razlog zbog čega sam uopšte počeo da "pričam" sa njim)

ume zaista svašta da napravi

Čak gore nego fizički!
ninasimone ninasimone 18:33 20.11.2009

Re: Čini mi se da je Arđentu

niccolo


ume zaista svašta da napravi

Čak gore nego fizički!

Ironija je da to "fizicki" moze nekad brze i bolje da oladi situaciju nego bilo sta drugo. Znas ono Desankino "ljubav je lepa samo dok se ceka...". Pa sad ti budi pametan.
alex-quattro alex-quattro 18:49 20.11.2009

?


"Ovako sam se samo složio da ne treba to da radi i da su deca bitnija ..."

Ja se ne bih dvoumila zbog dece :)

Ja NE BIH prvo zbog sebe, a onda i zbog 'njega' koji je pored mene 10 godina...

No, to sam ja... :)

Pozdrav!
Unfuckable Unfuckable 18:49 20.11.2009

Re: Čini mi se da je Arđentu

Ironija je da to "fizicki" moze nekad brze i bolje da oladi situaciju nego bilo sta drugo.

o da, baš popričasmo o tome štivani nsarski i moja malenkost na prošlom VP blogu
niccolo niccolo 18:53 20.11.2009

Re: ?

"Ovako sam se samo složio da ne treba to da radi i da su deca bitnija ..."

Njegova je postavka bila da neće "da se glupira" zbog dece, ja se samo složih

Ironija je da to "fizicki" moze nekad brze i bolje da oladi situaciju nego bilo sta drugo. Znas ono Desankino "ljubav je lepa samo dok se ceka...

Ili ako seks ispadne loš
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:57 20.11.2009

Re: ?

Ti si gore pitao kako definisati preljubu.
Niccolo
...Ili ako seks ispadne loš

A ovde se može postaviti pitanje: kako definisati "loš seks"?
niccolo niccolo 19:05 20.11.2009

Re: ?

kako definisati "loš seks"?

Nemam pojma, nikad nisam prisustvovao istom
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:10 20.11.2009

Re: ?

Niccolo
Nemam pojma, nikad nisam prisustvovao istom

Pa kako znaš da uopšte postoji loš seks, he, he, he ?
Valjda je svaki seks dobar seks. Tako je bar u lovačkim pričama.

(Šalim se, loši švaleri su uvek oni - drugi, koji nemaju šansi kod naših devojaka!)
ninasimone ninasimone 19:25 20.11.2009

Re: ?

niccolo

Ili ako seks ispadne loš

Ja 'tela da budem diskretna a ti pravo u sridu
ninasimone ninasimone 19:31 20.11.2009

Re: ?

alex-quattro


Ja NE BIH prvo zbog sebe, a onda i zbog 'njega' koji je pored mene 10 godina...

Nasem prijatelju se neka zenska nabacivala u Vegasu pa kad joj je rekao da je ozenjen a ona: Hey, you're in Vegas! A on, ni pet ni ses', "I'm married in Vegas as well".
niccolo niccolo 19:59 20.11.2009

Re: ?

ninasimone
niccolo

Ili ako seks ispadne loš

Ja 'tela da budem diskretna a ti pravo u sridu

Hm, to me je pre neki dan i Vlada kritikovao na Njanjinom blogu
myredneckself myredneckself 20:28 20.11.2009

Re: ?

mislim da se te preljube dešavaju obično kad ljudi za osnovu, i sam ostanak u braku, imaju neku vrstu "trgovačkog ugovora", a ne emocije. u literaturi... da se prisetimo i karenjine. o tome bi tek moglo da se priča.


miluli miluli 20:53 20.11.2009

Re: ?

Pa kako znaš da uopšte postoji loš seks, he, he, he ?


Muškarci : dobar seks , seks i... seks ( malo je zaličio na loš al' nema veze )

Žene : dobar seks , obećavajući seks ( čitaj : ima nade , dobiće još šansi ) i loš seks
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:18 20.11.2009

Re: ?

MRNS
...mislim da se te preljube dešavaju obično kad ljudi za osnovu, i sam ostanak u braku, imaju neku vrstu "trgovačkog ugovora", a ne emocije. u literaturi... da se prisetimo i karenjine. o tome bi tek moglo da se priča.

Preljube se dešavaju i dešavaće se.
Ima ih svakakvih. Neke mogu biti logičke i racionalne, druge lakomislene, itd.
Uostalom, ne smemo zaboraviti da ima svakakvih i - ljubavi. A ljubav (kakva-takva) je nejčešće osnov preljube, ili, s druge strane, nedostatak ljubavi tera na preljubu...

Bez namere da dajem definicije, ali tamo gde ima ljubavi uvek ima mogućnosti da dodje i do - preljube
.
Ja sam pošao od knjiškog vidjenja nekih preljuba, jer u knjigama stvarno srećemo najraznovrsnije preljube.

Takodje, filmovi su puni preljuba.

Na kraju, da kažem i ovo: Ima čak primera u kojima su preljube plemenitije od - ljubavi, jer se ispostavi da je nova ljubav jača, i nekako plemenitija, od prethodne, a nova ljubav je faktički preljuba u odnosu na prethodnu, zar ne?

Preljube su ozbiljna stvar, he, he, he...
myredneckself myredneckself 23:01 20.11.2009

Re: ?

Preljube se dešavaju i dešavaće se.
Ima ih svakakvih. Neke mogu biti logičke i racionalne, druge lakomislene, itd.
Uostalom, ne smemo zaboraviti da ima svakakvih i - ljubavi. A ljubav (kakva-takva) je nejčešće osnov preljube, ili, s druge strane, nedostatak ljubavi tera na preljubu...

Bez namere da dajem definicije, ali tamo gde ima ljubavi uvek ima mogućnosti da dodje i do - preljube
.
Ja sam pošao od knjiškog vidjenja nekih preljuba, jer u knjigama stvarno srećemo najraznovrsnije preljube.

Takodje, filmovi su puni preljuba.

Na kraju, da kažem i ovo: Ima čak primera u kojima su preljube plemenitije od - ljubavi, jer se ispostavi da je nova ljubav jača, i nekako plemenitija, od prethodne, a nova ljubav je faktički preljuba u odnosu na prethodnu, zar ne?

Preljube su ozbiljna stvar, he, he, he...

vladimire, već nekoliko puta dolazim kod tebe, i imam nameru da te pitam da li si to ti na tvom avataru, ali zaboravim. sada ne mogu da odolim i opet propustim priliku
ako jesi, jako sam iznenađena, jer na fotografiji deluješ kao veoma mlad čovek, a
po tvojim postovima deluješ mnogo zrelije

vladimir petrovic vladimir petrovic 00:17 21.11.2009

Re: ?

MRNS
...deluješ kao veoma mlad čovek, a
po tvojim postovima deluješ mnogo zrelije

Wow, wow.
Ne teraj me da crvenim. (Uzgred, ne vredjaj mlade ljude, jer i medju njima ima zrelih).
O ličnome ne treba govoriti, osim u policiji, he, he, he...
Jer, sve dok se igramo (a blogoaktivnost jeste igra) - dobro je.
A pojmovi: mladost, zrelost... Hm. Liči na floskulu, ali je tačno da se može reći da je sve itekako - relativno.
Pada mi na pamet da je PP Pasolini (opet Mirelin atar, posve slučajno) u knjizi "Amado mio" zapisao: "Dvadeset i pet mi je godina, doba u kojem je Gocano rekao zbogom mladosti".
A ja sam... ehe, ehe...
(Edit: A o Otu Vajningeru već sam govorio - do 22-ge godine napisao je i objavio umetničko-filozofsko delo za koje zna ceo svet! A za mene zna tek - šačica ljudi).
maksa83 maksa83 02:04 21.11.2009

Re: ?

A ovde se može postaviti pitanje: kako definisati "loš seks"?

U mom svetu (koji večito kuburi sa dokumentacijom) kažemo 'vako:

"Dokumentacija je kao seks - kad je dobra - onda je stvarno dobra, a kad je loša - onda je bolje nego ništa."
miluli miluli 09:13 21.11.2009

Re: ?

"Dokumentacija je kao seks - kad je dobra - onda je stvarno dobra, a kad je loša - onda je bolje nego ništa."


Eto , lepo sam gore navela kako muška polovina sveta vidi seks .
maksa83 maksa83 09:17 21.11.2009

Re: ?

miluli
"Dokumentacija je kao seks - kad je dobra - onda je stvarno dobra, a kad je loša - onda je bolje nego ništa."


Eto , lepo sam gore navela kako muška polovina sveta vidi seks .

Pazi, nije to baš reprezentativna polovina (programeri), i stvarno je više o tome kako oni vide dokumentaciju.

A stav te populacije prema seksu je tradicionalno: seks... pa ako se desi, desi se, ako se ne desi, uvek postoji sledeća inkarnacija. (Postoji, je l' da?).
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:23 21.11.2009

Re: ?

Maksa
"Dokumentacija je kao seks - kad je dobra - onda je stvarno dobra, a kad je loša - onda je bolje nego ništa."

Lepo rečeno.

Mogla bi se izvući paralela i sa dobrom klopom.
Lepo je pojesti izvrsnu klopu, ali bolje je pojesti i rdjavu klopu nego - gladovati.

Najgore je biti suva q...
miluli miluli 09:48 21.11.2009

Re: ?

sledeća inkarnacija. (Postoji, je l' da?).


A u sledećem životu već svašta isplanirano hi,hi,hi .
maksa83 maksa83 10:06 21.11.2009

Re: ?

Najgore je biti suva q...

Jeste, a ako to preti da postane permanentno stanje moš se desi da čovek napiše kamađoza (*) knjigu i ubije se.

(*) Kamađoza - KaMaĐoZa - skraćenica za KakoMaliĐokicaZamišlja.

P.S. Kao što vidiš, teško mi je zaustaviti harangiranje ubogog Vajningera, laka mu zemlja sve tako vraćenom neotpakovanom. (*)

(*) Dolazi baba kod kamenoresca da naruči za sebe nadgrobni spomenik, i kaže (sva ponosna):
Hoću da na spomeniku piše:

Rođena nevina
Živela nevina
Umrla nevina

Kamenorezac: Gospođo, to se plaća po slovu, mnogo vam je povoljnije da samo napišem:

Vraćena neotpakovana
miluli miluli 10:16 21.11.2009

Re: ?

KaMaĐoZa - skraćenica za KakoMaliĐokicaZamišlja


Jao rasplakaću se , siroti...

Ima onaj narodski savet i za ženskinje i za muške : kad uhvati neizdrž i besnoća - motiku u šake i kopaj , kopaj...posle se lepo spava .
myredneckself myredneckself 13:20 21.11.2009

Re: ?

Pada mi na pamet da je PP Pasolini (opet Mirelin atar, posve slučajno) u knjizi "Amado mio" zapisao: "Dvadeset i pet mi je godina, doba u kojem je Gocano rekao zbogom mladosti".

zvuči prepotentno, ali
malo ugodne muzike
u slavu patine du temps

vladimir petrovic vladimir petrovic 15:09 21.11.2009

Re: ?

Maksa
Dolazi baba kod kamenoresca da naruči za sebe nadgrobni spomenik, i kaže (sva ponosna):
Hoću da na spomeniku piše:

Rođena nevina
Živela nevina
Umrla nevina

Kamenorezac: Gospođo, to se plaća po slovu, mnogo vam je povoljnije da samo napišem:
Vraćena neotpakovana

Pa, ti si lud! Divim ti se zbog naglašene duhovitosti. I smejem se kao lud dok ovo pišem.

Medjutim, imaš krivo kada već nekoliko puta posteriorno potežeš Vajningera (nakon onog mog pisanja o njemu, genijalcu-nesrećniku), spočitavajući mu da je on "vraćen neotpakovan".

Prvo, da te priupitam: zašto, Makso, ne kupiš Vajningerov "Pol i karakter". Uradi to, čoveče. Kada nabaviš tu knjigu, ne moraš da je čitaš redom (nije to romaneskno štivo), već preskači na način kako je Borhes čitao knjige, ali nailazićeš na bisere i.... što je važno, imam utisak, čak sam i siguran, da ćeš se smejati kao lud.

A ovo smejanje ću objasniti jednom taoističkom metaforom (neka mi oprosti Kazezoze ako mu se učini da preslobodno citiram): "Kažu da kada nekome objašnjavate šta je to tao, i taj se ne smeje kao lud, onda on ništa ne razume. Ič".

Stoga, ja sam siguran da bi se ti smejao kao lud kada bi čitao Vajningera The neotpakovanog.

Shodno Vajningeru, ovu tvoju šalu nikako nije mogao da izgovori kamenorezac, odnosno muškarac, već kamenoreskinja, odnosno žena. Think about it.

Jer, bavio se Vajninger i odnosom žena i muškaraca prema ženskoj čednosti. Pisao je o tome na više mesta, ali na jednom mestu kaže:

"Žalosna pojava opšteg nipodaštavanja 'usedelica' potekla je, prema tome, jedino od žene. Čućemo gde muškarci često s poštovanjem govore o nekoj starijoj gospodjici. Ali svaka žena ili devojka, sporedno je ili udata ili nije, za dotičnu ima samo krajnje nipodaštavanje, možda u ponekim slučajevima i sasvim nesvesno. Jedamput sam iz usta jedne udate gospodje - koja je mogla da se smatra duhovitom i veoma talentovanom i uz to, zahvaljujući svojoj spoljašnosti, imala toliko obožavalaca da je bez svake sumnje izazivala zavist - čuo kako se podsmeva svojoj ružnoj, starijoj, učiteljici i zato što je nekoliko puta naglasila italijanski: 'Io sono ancora una vergine' (Ja sam još nevina). Jer žene ne samo što preziru i rugaju se nevinosti drugih žena, već i sopstvenu nevinost kao stanje veoma podcenjuju (cene je jedino kao veoma traženu robu kojoj muškarci pridaju najveću vrednost). Zato na svaku udatu ženu dižu pogled kao na više stvorenje.... ".

Prema tome, veruje Vajninger, muškarci ne nipodaštavaju žene usedelice.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:26 21.11.2009

Re: ?

myredneckself
zvuči prepotentno

Oh, dear!

Pa ja, koji sam sebe usmerio prema stazama genijalnosti, ne smem da izigravam bubuljičavog stidljivka, koji ne govori ni ono što zna, a kamoli ono što ne zna...

Ja znam kuda idem. Neka puknu dušmani!

Nego, ja moram i još nešto da dodam: to što sam rekao, draga MRNS, ne odnosi se samo na nas muškarce, već i na žene. Jer, postoji jedna engleska izreka:

"Well-Behaved Women Seldom Make History"

Molim te, razmisli malo o tome! Tražim li mnogo, ja - neotesanko?

koliki trol!

ako se sad vratimo na klintona i moniku levinski, oni nisu jedini primer. medju protestantima (iz nekog razloga, pitam se kog s obzirom na nedostatak razlike u doktrini po tom pitanju) vlada ubedjenje da bez penetracije nema prave preljube.
ima li neko ko zna zasto?
margos margos 20:06 21.11.2009

Re: koliki trol!

vlada ubedjenje da bez penetracije nema prave preljube.
ima li neko ko zna zasto?

Što reče Cult, valjda je to cool. :)
Šalim se, nemam pojma, ali da preciziramo - misliš na telesnu penetraciju? Genitalnu? Ono u ono?
Znam dosta i muškinja i ženskinja kojima je samo to preljuba - telesna penetracija. Oral, pipkanja, pričanja, zamišljanja, ljubljenja, ljubavisanja uživo i svim drugim komunikacionim sredstvima im je potpuno ok. Naravno, kada govore o sebi. Kad ih staviš u poziciju da razmišljaju da njihovi partneri/ke to isto rade - e, onda ne valja.

I da, u preljubništvu je isto kao i kod krađe - lopov/preljubnik je onaj koga uhvate, a ne onaj koji krade/vrši preljubu.

vladimir petrovic vladimir petrovic 21:10 21.11.2009

Re: koliki trol!

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
...ako se sad vratimo na klintona i moniku levinski, oni nisu jedini primer. medju protestantima (iz nekog razloga, pitam se kog s obzirom na nedostatak razlike u doktrini po tom pitanju) vlada ubedjenje da bez penetracije nema prave preljube. ima li neko ko zna zasto?

Ovo nije trol, već je dobra i umesna opaska. Jer, ja smatram da je slučaj Klinton-Monika Levinski (volim ime Monica, ali ne Moniku Levinski, premda je razumem) školski primer - preljube.

A što to zvanično nije bilo definisano kao preljuba (jer, navodno, nije bilo penetracije, ono u ono, kako kaže Margos) je čista - hipokrizija. Hipokrizija na najvišem nivou, kod prvog čoveka najjače zemlje sveta. Ta smejurija od zvaničnog tumačenja da nije bila u pitanju preljuba trebalo je da sačuva obraz kako funkciji predsednika SAD, tako i obraz njegovoj supruzi Hilari.

Već smo govorili da nije lako dati definiciju preljube, premda svi dobro znamo šta je to. Ja sam pomenuo biblijsku definiciju, koja je, ruku na srce, izuzetno rigidna (da čovek, čak i kada seksualno pomisli na drugu osobu - učini greh). Medjutim, tvrditi da ono što je Bil Klinton tražio da mu radi Monika Levinski nikako nije bilo bezazleno, u pitanju je bio Oralni seks (fellatio, blowjob). Dakle, seks par excellence. (Podsećam na ono dobro znano - oralni seks se razlikuje od masturbacije, jer tu ima itekako penetracije; to je ono što Ameri zovu "mouthfucking", a taj čin ima i svoje delikatne specifičnosti, kao što su "duboko grlo" iliti deepthroat, o čemu su filmovi snimani).

Prema tome, ja mislim da je Bil Klinton itekako "prevario" svoju ženu, odnosno izvršio preljubu sa lepom devojkom - pripravnicom u Beloj kući.

Nota bene: Ja se pitam da li će sadašnji američki predsednik, onaj za koga Berluskoni kaže "da je lepo osunčan", ikada dobiti takvu želju, dok sedi za stolom za kojim je sedeo Bil Klinton. Jer, i oko njega će biti mladih i lepih pripravnica, he, he, he...
niccolo niccolo 21:45 21.11.2009

Re: koliki trol!

Ono u ono?

Definiši ono u ono

Naravno, kada govore o sebi. Kad ih staviš u poziciju da razmišljaju da njihovi partneri/ke to isto rade - e, onda ne valja.


vladimir petrovic vladimir petrovic 22:05 21.11.2009

Re: koliki trol!

Margos
I da, u preljubništvu je isto kao i kod krađe - lopov/preljubnik je onaj koga uhvate, a ne onaj koji krade/vrši preljubu

Hm. Ovo bi se moglo tumačiti na više načina, od kojih je jedan i taj da su svi, manje više preljubnici, a da se zna samo "za one koje uhvate". Neće biti baš tako? Ja znam puno poštenog sveta oko mene, i muškijeh i ženskijeh. Čuvaju se iskušenja, ne skidaju burmu sa prsta, a čak kada moraju izgovore i onu famoznu rečenicu: "... ali ja sam oženjen!", odnosno "molim te, ostavi me, ja sam srećno udata žena", he, he, he...

Nego nešto drugo sam hteo da kažem. Kod preljubnika bi bilo normalno da budu to što jesu - u tajnosti. I povremeno (Neki to radi samo kada su na službenom putu). Medjutim, čovek je proklet, pa mu jednog trenutka dosadi tajnost... Dodje do onog zaključka " 'ebem ti preljubu, ako niko ne zna za nju", jer švaleri vole da se ta vest širi, samo da ne stigne ne njihove žene, odnosno do muža, ako je žena u pitanju... Pa onda počnu sami da pričaju svojim drugarima (ili prijateljicama) uz piće, ili uz kaficu... neka se zna jer, jednom se živi, he, he, he...

Da li znate takve? Mislim na one koje vi niste ni pitali, a oni vam sami pričaju kako su sredili neku osobu...
niccolo niccolo 22:15 21.11.2009

Re: koliki trol!

Da li znate takve? Mislim na one koje vi niste ni pitali, a oni vam sami pričaju kako su sredili neku osobu...

Nažalost znamo... (moj stav je da me detalji seksa u kome ja nisam jedan od učesnika ne zanimju...)
maksa83 maksa83 22:36 21.11.2009

Re: koliki trol!

Definiši ono u ono

Golo u rutavo.

(kad neće niko moram ja)
maksa83 maksa83 22:39 21.11.2009

Re: koliki trol!

Čuvaju se iskušenja, ne skidaju burmu sa prsta

Ajoj Pižone, pa nemo' si naivan k'o onaj ubogi Oto.

Reče mi jedna (stvarno ; ) drugarica jednom:

Q: Šta je to burma?
A: Znak za: "diskrecija zagarantovana".
margos margos 23:41 21.11.2009

Re: koliki trol!

maksa83
Čuvaju se iskušenja, ne skidaju burmu sa prsta

Ajoj Pižone, pa nemo' si naivan k'o onaj ubogi Oto.

Reče mi jedna (stvarno ; ) drugarica jednom:

Q: Šta je to burma?
A: Znak za: "diskrecija zagarantovana".

Stvarno naivan ovaj Pižon.... Pa iskusni švaleri s burmama traže iste dame s burmama - radi još veće diskrecije.

I hvala ti Makso za pomoć u definisanju 'ono u ono' - bojim se da sad ne počnu da cepidlače - no, to im je što im je.

Pižon
Hm. Ovo bi se moglo tumačiti na više načina, od kojih je jedan i taj da su svi, manje više preljubnici, a da se zna samo "za one koje uhvate". Neće biti baš tako? Ja znam puno poštenog sveta oko mene, i muškijeh i ženskijeh.

Nisam rekla da su svi manje više preljubnici, no da su uglavnom to oni koji bivaju uhvaćeni (kao što nisu/nismo svi lopovi).

A danas čuh dobro tumačenje Božje zapovesti ''ne poželi tuđe žene'':

Pita skrušeni vernik sveštenika ''Oče, a šta da radim ako ja nju ne poželim, ali poželi ona mene? Je l mogu tu da primenim ono 'voli bližnjeg svog kao sebe samog' i da joj učinim?''
:))
chipandcharge chipandcharge 23:46 21.11.2009

Re: ?

Na kraju, da kažem i ovo: Ima čak primera u kojima su preljube plemenitije od - ljubavi, jer se ispostavi da je nova ljubav jača, i nekako plemenitija, od prethodne, a nova ljubav je faktički preljuba u odnosu na prethodnu, zar ne?

Preljube su ozbiljna stvar, he, he, he...



mislim da bih se ovde sasvim sasvim slozio sa tobom ... takve preljube su itekako ozbiljna stvar i kako ti ono reci ne treba ih bagatelisati ...
samo se tu javlja probelm kod onih kojima se takva ljubav desava over and over again ...
po mom misljenju takva preljuba se moze desiti normalnom (zrelom) coveku samo jednom u zivotu ... mooooozda dva puta ... sve preko toga baca senku na ono NOVA ljubav i pocinje da lici na sablon.
ninasimone ninasimone 00:17 22.11.2009

Re: koliki trol!

vladimir petrovic

Nota bene: Ja se pitam da li će sadašnji američki predsednik, onaj za koga Berluskoni kaže "da je lepo osunčan", ikada dobiti takvu želju, dok sedi za stolom za kojim je sedeo Bil Klinton. Jer, i oko njega će biti mladih i lepih pripravnica, he, he, he...

Budi siguran, Michelle bi ga u top stavila! Druga generacija, drugi mindset, plus sto je Obama daleko disciplinovaniji od Klintona. Mada, sve je moguce. I ne zaboravimo, politics trump everything. Republikanci su vukli na preljubu kao moralni problem mada je to, ipak, privatna stvar dvoje ljudi u braku, makar to bio i predsednicki brak. Po meni, njegov veci greh je sto je bio uvukao tu mladu devojku u celu papazjaniju i prakticno joj upropastio zivot. Uvek ce ostati poznata samo po tome sto je preCedniku dala blowjob. Iako je ona bila do usiju zaljubljena u njega i voljan ucesnik, nekako ne moze da se zaobidje da je on kao njen sef, pri tom i sef cele Amerike, na taj nacin zloupotrebio svoj polozaj.
Unfuckable Unfuckable 00:38 22.11.2009

Re: koliki trol!

preCedniku dala blowjob. Iako je ona bila do usiju zaljubljena u njega i voljan ucesnik, nekako ne moze da se zaobidje da je on kao njen sef, pri tom i sef cele Amerike, na taj nacin zloupotrebio svoj polozaj.

ima neke proklete simbolike u svemu tome
ninasimone ninasimone 01:01 22.11.2009

Re: koliki trol!

Unfuckable

ima neke proklete simbolike u svemu tome

yeap, after all, razlika izmedju mikrokozma i makrokozma je samo jedno slovo...

Re: koliki trol!

maksa83
Definiši ono u ono

Golo u rutavo.

(kad neće niko moram ja)


hahahahaaa
jesi ti iz nisa?

malo ti je zastarela i neodredjena definicija
1cuo si za hollywood depilaciju?
2moze da se odnosi i na gay oral sex
3mozda covek sa bradom lize prst
4mozda je rec o sodomiji

Re: koliki trol!

predsednici na stranu,

ovo uverenje valda i medju malim ljudima. pricali mi. i jos objasnjavali kako je kljucna stvar razmena telesne tecnosti odredjene vrste. ja ih ond pitala da li je kondom bozije spasenje....i tako. zanimljivi razgovori za dinner parties
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:04 22.11.2009

Re: koliki trol!

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
... 3 mozda covek sa bradom lize prst


vladimir petrovic vladimir petrovic 09:51 22.11.2009

Re: koliki trol!

Ninasimone
... i voljan ucesnik

Volim ovo naglašavanje za jadnu Monikicu.
Jer ima čednih duša koje nisu baš voljne da to priznaju, verujući da su žene u tim seksualnim rabotama uvek nekako - žrtve, da su naterane prisilno ili prevarom, he, he, he...

Primetna je i činjenica, na primer, da mediji retko pišu o ženama koje siluju muškarce, mada ne negiraju postojanje takvih pojava (makar u stilu: ona tridesetogodišnja učiteljica, on četrnaestogodišnji nadobudan dečak, koji je zaljubljen u učiteljicu i - voljan učesnik).
ninasimone ninasimone 10:17 22.11.2009

Re: koliki trol!

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
predsednici na stranu,

ovo uverenje valda i medju malim ljudima. pricali mi. i jos objasnjavali kako je kljucna stvar razmena telesne tecnosti odredjene vrste. ja ih ond pitala da li je kondom bozije spasenje....i tako. zanimljivi razgovori za dinner parties

To je kod protestanata - sa' ce padne generalizacija - taj veciti lawyering kome su jako vicni. Protestanti tako relativizuju grehove, katolici ih iskupljuju, kod njih sve ima svoju cenu, a pravoslavci okajavaju (nebulozan i dugotrajan proces koji se obicno zavrsi dizanjem ruku od svega uz obavezno 'ma ko ga jeb..').

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana