Društvo| Zdravlje

Bitka za grudi

jednatanja RSS / 21.11.2009. u 00:55

woman-arms-crossed.jpgOvih dana se u SAD zahuktava polemika oko novih pravila za mamografiju lansirana u javnost od strane vladine radne grupe “U.S. Preventive Services Task Force“.  Sastavljena od lekara i naučnika, ova grupa proučila je brojne studije i zaključila da mamografija ne donosi korist ženama mlađim od 50 godina, i da žene sa navršenih 50 godina ovaj pregled treba da obavljaju jednom u 2 godine umesto jedanput godišnje što je bila norma do sada.  Ova vest potresla je američku javnost, a pogotovo je revoltiran ženski deo populacije.  Po savetu svojih lekara, žene u Americi već decenijama obavljaju prvu mamografiju sa navršenih 40 godina.

Sad se pitate kako to da ista komisija donosi preporuku koja direktno opovrgava njene zaključke od ranije?  Kritičari spominju da je ovo način da se uštede milijarde dolara, i obezbede sredstva za neke druge projekte u Obaminom novom zdravstvenom planu.  Svaki mamogram košta oko 140$, pomnožite sa oko 20 miliona žena (između 40 i 49 godina), i videćete o kojoj godišnjoj sumi je reč.  Neki govore da je ranija odluka da se skriningom obuhvate žene od 40 godina bila politički motivisana, da su za nju glasali članovi Senata iako je istraživanje i tada ukazivalo na minimalnu korist.

Na osnovu čega je komisija donela nove zaključke?  Naime, pregledom velikog broja studija, došlo se do informacije da će u grupi žena od 40-49 godina, jedna žena biti spašena na njih 1904 testiranih mamografijom.  U grupi od 50-59 godina taj broj je nešto viši, tako da će jednoj život biti spašen na njih 1339 testiranih.  Najviše koristi mamografija donosi grupi žena od 60-69 godina, gde je jedan život spašen na 377 testiranih.  E sad, ako ste vi baš ta četrdesetogodišnjakinja kojoj će zbog mamografisanja život biti spašen, ova nova pravila su nehumana i nepravedna.  Ali ako se brojevi objektivno sagledaju, i tome pridodaju rizici mamografije kao lažno-pozitivni rezultati, nepotrebne biopsije i anksioznost od istih, onda se nove preporuke čine sasvim realne.

Na osnovu pročitanog imam utisak da se američki ginekolozi protive novoj preporuci, jer oni verovatno svakodnevno viđaju pacijentikinje u grupi 40-49 kojima je rak dojke otkriven mamografijom (sličan princip po kojem većina pedijatara savetuje vakcinaciju dece protiv svinjskog gripa jer ne žele u ordinaciji na stotine gripoznih mališana sa potencijalom za komplikacije -lekarska briga o individui nasuprot objektivnim činjenicama kojima barata radna grupa).

U Nemačkoj žene od 50-te godine svake godine dobijaju poziv za besplatan mamografski skrining.  Naravno, zanimalo me i šta se kod nas u Srbiji preporučuje.  Ovde sam našla podatke Instituta za Onkologiju u Sremskoj Kamenici:

Bazični (prvi) mamogram oko 45. godine života žene.
Mamogram svake ili svake druge godine za žene između 45-49 godina starosti, zavisno od rezultata bazičnog mamograma.
Mamogram svake godine za žene preko 50 godina.
Klinički pregled dojki kod lekara specijaliste svake tri godine za žene između 20-39 godina, a posle svake godine.

Da li neko zna da li su ovi pregledi u Srbiji besplatni?  Da li se zna koliko žena u Srbiji poštuje ova uputstva?  Izgleda da od zemlje do zemlje ima varijacija u preporukama za žene 40-49, ali se svi slažu da ženama preko 50-te, a pogotovo preko 60-te mamografija donosi više koristi nego rizika.  Vidim da se i u Srbiji sve više govori o temi prevencije, što je za svaku pohvalu, pa čak i kontroverzne odluke poput ove iz SAD mogu pozitivno da posluže kao osnova za dalju diskusiju.



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

marco_de.manccini marco_de.manccini 01:09 21.11.2009

ух

све су ово јако компликоване ствари у којима се лично преплиће са општим, конкретно са апстрактним, ...

ја само знам да су лажни позитивни резултати јако, јако, непријатна ствар. а закаснеле дијагнозе су још горе.

вероватно треба оставити свакоме да се тестира или не по својој процени. препоруке су какве су, бројке су какве су, па се сад, људи, одлучите.

(слично је са тестирањем мушкараца за рак простате. када треба почети и са којом учесталошћу?)
jednatanja jednatanja 01:28 21.11.2009

Re: ух

Za muške, preporuka je skrining počev sa 50 godina, ali si u pravu da ima nerazjašnjenih delova što se može videti u ovom uputstvu.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 02:17 21.11.2009

Re: ух

tanja baš sam čitala ovih dana o ovome i ako veruješ taj dan kad je izašao članak u New York Times-u ja sam imala zakazano mamogram i zamisli zvala sam i otkazala ga. eto ti kolko sam ja povodljiva.
ja mislim da svi koji su u nekoj rizičnoj grupi treba da rade test svake godine dok ostali stvarno nema potrebe tako rano. danas smo na sastanku dok smo čekali da se uključe učesnici web konferencije pričali o ovome i moram da kažem da sam se zaprepastila koliko ima onih koji misle da je ovo sve zakuvala demokratksa stranka. ( al ovde gde sam vladaju republikanci tako da je takva reakcija očekivana).
odličan tekst!
jednatanja jednatanja 12:27 21.11.2009

Re: ух

Uf Njanjo, jesi povodljiva, možda da zakažeš ultrazvuk kao alternativu? Ne znam, dok sam živela u US, dve vrlo dobre prijateljice su obolele (obe 40 i kusur), i tamo gde sam živela im taj rak dojke dođe kao "dobar dan". Uvek sam mislila da je možda Three Mile Island nesreća (živeli u blizini) odgovorna za sve te slučajeve koje sam čula i viđala. Zna se da je kod žena na Zapadu ovo učestalije, ali nikad nisam videla studije "po zemlji", možda se to pomalo krije, ali mislim da bi se štošta saznalo kad bi se geografski analizirale neke stvari....
darkonduty darkonduty 02:11 21.11.2009

Sam svoj majstor

Ne znam je li ili nije mamografia precjenjena, ali sudeći prema ovim statistikama čini se da bi mogla biti.
Velika su sredstva u pitanju pa je logično postaviti pitanje kome je potrebno?!

Premlada sam za tu vrstu pregleda, ali znam da moja mama redovito ide na njih. Smatram da nikako ne treba podcijeniti redovite mjesečne samopreglede. Oni su dovoljni za prevenciju i početnu dijagnozu. Tek ako se s njima utvrdi bilo kakav tip abnormalnosti, mamografija bi bila logičan slijed. Sama po sebi najčešće je suvišna.

Sve žene koje znam da su operirale maligne ili benigne tumore na grudima otkrile su ih samopregledima.
Samo eto postoji taj problem neobrazovanosti i nebrige za vlastito tijelo u našem mentalitetu.
Nitko ne vodi računa o onome što jede, konzumira i radi, a kamoli o redovnim samokontrolama grudi.
Da je toga više i potreba za mamografijom bi drastično pala.
jednatanja jednatanja 12:43 21.11.2009

Re: Sam svoj majstor

Samo eto postoji taj problem neobrazovanosti i nebrige za vlastito tijelo u našem mentalitetu.


Ćao Dark, evo, ja još dan danas pokušavam da nagovorim svoju kumu da ode kod ginekologa, nije bila 7 godina, skoro svaki put kad je vidim je gnjavim. U pravu si za neobrazovanost, sve to nije na nivou, mada još i b92 najviše i radi u našoj zemlji na tome da se reč pročuje.

Samo-pregled: nećeš verovati, ali jedna od preporuka iste komisije je bila da se NE radi samopregled, jer isto tako nije efektivan (rizik za nepotrebne biopsije, strah, itd), i ne smanjuje broj umrlih. Govori se da je potrebno imati "generalnu svest vlastitog tela i grudi", ustvari da treba promene prijaviti lekaru. ali da pipkanje svakog meseca ne donosi koristi. Ovo je za mene pomalo skandalozna izjava, ali možda oni to mogu da urade u Americi gde su žene već edukovane o svemu, a ovde kod nas još definitivno nije vreme da se takve izjave lansiraju u javnost....
niccolo niccolo 08:11 21.11.2009

Možda bi rešenje

moglo da bude da one žene od 40 do 49 koje žele obave pregled i plate od svog novca, a da onima preko 50 preglede plaća osiguranje (slično i za muškarce i rak prostate koji je Marco pomenuo)? Mada opet ni to ne bi bilo fer prema onima mlađim od 50 koje su u rizičnim grupama...
jednatanja jednatanja 12:51 21.11.2009

Re: Možda bi rešenje

Niccolo, to će sad biti interesantno pratiti. Federalna komisija je predložila, a sad ostaje da se vidi šta će da rade osiguravajuća društva. Nema sumnje da su skočili u vis od radosti kad su čuli vest, i da jedva čekaju da koriguju polisu. Ne znam kako se definišu "rizične grupe" u Americi, ali ovde u Nemačkoj znam da ako postoji sumnja, ginekolog će uputiti na besplatnu mamografiju bez obzira na godine.
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:59 22.11.2009

Re: Možda bi rešenje

Nema sumnje da su skočili u vis od radosti kad su čuli vest, i da jedva čekaju da koriguju polisu.

нисам сигуран, мамографија је јефтинија од третмана у каснијим фазама, можда се и нису одушевили.
miluli miluli 11:58 21.11.2009

A kod nas ima svega

Mislim da je kod nas u praksi prisutno sve i svašta . Besplatan pregled postoji al' ćeš ga čekati nekoliko meseci ( a hoćeš li uspeti "upariti" da pregled bude baš odgovarajućih dana u mesecu tj. između 10. i 14. dana od početka ciklusa - tome se se baš i ne pridaje neka posebna pažnja ).
Većina žena od npr. 30-50 god.je tek nedavno , zahvaljujući kampanji počela da razmišlja o tome ( u stilu : trebalo bi da odem...).
Mi ostale , malo svesnije idemo privatno i naravno dodatno plaćamo . Nažalost evo u mom neposrednom okruženju je 3 žene obolelo od kancera , a nisu bile u rizičnoj grupi , godine 35-40 . Otkrile su ga zahvaljujući preventivnim pregledima privatno ultrazvukom , pa onda mamografom. Znači , po nekim karakteristikama niko nas ne bi obuhvatio pregledima ( ultrazvuk kao prvi izbor se kod državnih lekara i u kampanjama nekako slabo spominje ). Od onda je nama koje poznajemo obolele naglo porasla svest . Mada , kada sam sa 36 god. prvi put otišla kod radiologa kao da je malo bila začuđena što sam došla , a i nemam nikakvu izraslinu .
Iskreno , mislim da je taj famozni samopregled malo precenjen , nije baš da mogu nešto mnogo da razlikujem kakvo mi je tkivo ako u grudima ima npr. nekoliko malih vodenih cisti , isto tako žene ne pregledaju sebi grudi uvek u istom periodu meseca- zaborave - pa unosi zabunu što im se nekada čini da su napipale svašta , a nekada ništa .
Za pohvalu je što je npr. firma u kojoj radim pre dve godine ( pod uticajem kampanje) platila privatnoj klinici pregled grudi svim ženama u firmi ( ultrazvuk i / ili mamografija - šta lekar proceni da treba).
Kada sam otišla na pregled ( tada sam imala 38 god.) mislila sam da će me prvo pregledati lekar i odrediti šta je potrebno . Ali avaj , tu nastaje mala igrarija...
Sestrica: vi ste iz x firme ? hoćete ultrazvuk ? pa bolje uradite mamografiju , ipak imate 38 , a kad je već plaćaju...
Ja: hm , pa dobro...'ajde neka lekar kaže...
Odvode me do ispred ordinacije , sestrica ulazi sa mojim podacima , lekarka se ne pojavljuje , ne pregleda me rukom i dovikuje iz ordinacije : šalji na mamografiju
Vode me u deo gde me čeka radiološki tehničar penzionisan iz bolnice, i on me pita bitne podatke ( godine,deca,dojenje,porodična istorija...) , skidam se .
Tehničar sestrici : jel' sigurno kod mene , ja bih po fizičkoj građi rekao da je gospođa za ultrazvuk.
Sestrica : jel' zato što su grudi manje ?...pa tako rekla doktorka , kod vas...ovo su oni iz firme X
Tehničar : dođite gospođo...
Uradimo pregled , tehničar donese snimke i vrti glavom , mene strava hvata ...i prelazim kod doktorke u ordinaciju.
Doktorka : pa , vidite - snimci su malo nejasni , ali sve je u redu ...
Ja : šta je sa onim vodenim cistama što su našli u drugoj klinici ?
Doktorka : to je sve normalno , nastavite sa kontrolama ultrazvukom ...
Ja : hoćemo li sada ultrazvuk ?
Doktorka : nema potrebe...

Izašla sam odatle ,a da ne znam ništa tj. nije mi rečeno ništa smisleno...

A na izveštaju lekara draga doktorka napisala : žlezdano tkivo gusto i nedovoljno adekvatno za mamografski pregled , preporuka - dalje kontrole ultrazvukom...
Dakle , nije uradila ultrazvuk , uradila sam neprijatan pregled za koji mi se baš i nije žurilo da ga uradim jer nema indikacija za njega , a diskutabilno je da li je dobar za ciste , firmi je naplaćena mamografija .
Ispada da je suština bila u naplati skuplje usluge .
Eto , od lepog gesta firme - do lošeg subjektivnog osećaja za čas posla...
jednatanja jednatanja 13:15 21.11.2009

Re: A kod nas ima svega

Iskreno , mislim da je taj famozni samopregled malo precenjen

Evo, pogledaj šta sam napisala gore za Dark.
ultrazvuk kao prvi izbor se kod državnih lekara i u kampanjama nekako slabo spominje

E to i mene interesuje, zašto se UZ ne koristi za žene od 40-49 godina, ok, znamo da nije baš pouzdan, ali ispada da ni mamografija nije. Pročitala u nemačkim novinama o upitniku rađenom pre par meseci: ginekolozi su morali da napišu svoju procenu od 10 sumnjivih mamograma, koliko je stvarno rak dojke u pitanju. Većina je napisala 90%. Tačan odgovor je bio 10%, samo jedan od 10 sumnjivih mamograma je ustvari i karcinom.
Eto , od lepog gesta firme - do lošeg subjektivnog osećaja za čas posla...

Hvala što si podelila tvoje iskustvo s nama, nije ti bilo lako, ali dobro da se sve super završilo!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:35 21.11.2009

Nauka ili ...

Dobro jutro Odavno se pričalo o tome da mamografija ne donosi toliko koristi koliko se priča. Ima ova priča sličnosti sa pričom o vakcini.
jednatanja jednatanja 13:22 21.11.2009

Re: Nauka ili ...

KRALJMAJMUNA
Dobro jutro Odavno se pričalo o tome da mamografija ne donosi toliko koristi koliko se priča. Ima ova priča sličnosti sa pričom o vakcini.


Dobro jutro, dobar dan Kralju, bogami za mlađe žene se pričalo odavno, još pre 2 decenije, ali izgleda niko nije imao hrabrosti da menja politiku. Evo malo i šale, za tebe:

jednatanja jednatanja 13:31 21.11.2009

Fantastična ideja

Ovo se pročulo u Nemačkoj, navodno se otvara i škola.

Slepe žene se obučavaju za pregled dojki. (u emisiji na nem.tv, najmanji tumor koji je gošća, slepa medicinska sestra uspela da napipa jednoj ženi je bio samo 2mm!!)
mirelarado mirelarado 16:13 21.11.2009

Re: Fantastična ideja

Стварно добра и корисна идеја. У Србији би требало још много да се ради како би се људи мотивисали да редовно контролишу своје здравље. И недавна кампања Б92 за мамографију то показује.

Погледала сам оне податке из Института у Сремској Каменици и једино ми је остало нејасно што у факторе ризика за рак дојке убрајају и visoko obrazovanje i viši socijalni status?
jednatanja jednatanja 16:49 21.11.2009

Re: Fantastična ideja

Mirela, i mene je iznenadilo isto. Ovde sam pronašla informacije sa mogućim objašnjenjem, ali niko nije siguran, naravno...

"The Cancer Research Campaign (CRC) says affluent women are thought to be more at risk of breast cancer because they delay childbirth and have fewer children than lower-income women do. Pregnancy offers a respite from high oestrogen levels--thought to be a risk factor for the disease--so early and frequent childbirth may help to protect against it."
myredneckself myredneckself 20:37 21.11.2009

Re: Fantastična ideja

odličan post tanja
moja dobra drugarica operisala je 1996. kancer u početnoj fazi
kod lekara je otišla nakon što je samopregledom otkrila kvržicu
sada je dobro, hvala bogu redovno se kontroliše i dalje, nikad nije rađala
sve to u vezi s njom me je svojevremeno potreslo, a tek pre 7-8 god. sam počela da idem na preglede
arianna arianna 21:51 21.11.2009

Re: Fantastična ideja

jednatanja jednatanja 11:45 22.11.2009

Re: Fantastična ideja

a tek pre 7-8 god. sam počela da idem na preglede


jednatanja jednatanja 11:48 22.11.2009

Re: Fantastična ideja

Arianna, eto, tvoja brošura preporučuje skrining of 40-te godine, a Institut iz Sremske Kamenice od 45-te.

HVALA na sličici!
jecullence jecullence 11:03 22.11.2009

..

Mojoj mami je u martu ove godine na mamografu otkriven karcinom dojke, veličine oko 8mm. Mamam je godinama na ultrazvuku pratila cistu, koja se u međuvremenu povukla. Kada je pre godinu dana zatražila od lekara da je pošalje na mamograf, na kojem je bila pre 4 godine, on je rekao da to nije potrebno. Mama ima inače 62 godine. Ovaj tumor se nije video na ultrazvuku. Nije se mogao ni napipati, ali ne zbog malih dimenzija, već je takva vrsta tkiva koja se ne razlikuje od normalnog po dodiru, kako nam je objasnio hirurg iz Kamenice koji ju je i operisao, i za kojeg imamo samo reči hvale. Nakon parcijalnog odstranjivanja dojke, i preventivnog zračenja, mama se smatra zdravom osobom. Meni , koja imam 32 godine, lekar je preporučio da idem na ultrazvuk svake godine, a na mamograf ne do 40. jer su u mlađih žena dojke takve strukture da se na mamografu ne može uočiti neka maligna ili benigna tvorevina.
jednatanja jednatanja 11:44 22.11.2009

Re: ..

Kada je pre godinu dana zatražila od lekara da je pošalje na mamograf, na kojem je bila pre 4 godine, on je rekao da to nije potrebno.


O svašta! Znači imala je 61 godinu, i lekar je savetovao da ne ode na mamograf? Pitam se po kojim standardima taj lekar radi. Hvala Bogu da je tvoja majka dobro! I moje dve poznanice koje su operisale karcinom dojke u 40-tim su danas zdrave, jedna već 5 godina, a druga skoro 15 godina, znači poptuno izlečene. Hvala Jecullence što si podelila ovo s nama!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana