Putovanja| Zabava

Ja i Engleska XV – Svi na okupu

dirtyharry RSS / 22.11.2009. u 22:38

Čovek se lako navikne na bolje. Poslovi koje sam ja radio, a od nedavno i Panta sa mnom su bili teži fizički nego branje jagoda, neki manje a neki više ali to olakšanje da svaki dan radiš nešto drugo je bilo neopisivo. Panta se isto brzo navikao na sve a posebno na platu od trista šezdeset "paunda" nedeljno. To je za polovinu više nego što smo zarađivali kao pickeri. Krema i Miki su ražalovani i vraćeni nazad na branje jagoda i nisu bili uopšte srećni zbog toga a i nama bi bilo bolje ako bi i oni došli kod nas. Bolje da radimo sa našim indijancima bar mogu lepo da opsujem i da znam da će da me razumeju, iako psujem vrlo tečno i na ruskom, ipak mi nije to to. Fali tu nešto što ima samo dobra srpska psovka.

Pre neki dan kada smo stavljali najlone na plastenike klipsovi mi zamalo nisu razbili glavu. Klipsovi su metalne opruge u obliku slova C. Kada se stavi najlon na plastenik, onda se umota na tu prvu šipku na plasteniku i preko njega se stavljaju klipsovi kako bi ga stegli. Kada smo to radili nije baš bilo idealno vreme i bilo ja slabog povetarca. Taj slab povetarac tako naduje onaj najlon kao balon i ako ga ne držiš dobro on se otrgne a ti klipsovi počnu da se otkačinju i da lete kao da su ispaljeni iz praćke. Nije to toliko strašno ali ako te pogodi u oko što lako može da se desi kada si na metar, dva od njih može da bude ozbiljno, ipak je to metal.


Tada sam poludeo, nekoliko kokošaka iz ukrajinskog tabora više kokodaču nego što drže onaj najlon. Grejem me vuče u onoj korpi, ja držim najlon a on polako beži pod naletom vetra. Vičem dole onim snajkama na ruskom.


Ja:"Držite taj najlon bolje !!!"
One:"Pa držimo !"
Ja:"Ma vucite bre taj najlon na dole, vetar će da ga oduva, gde ste ga podigle tako!!!"
Onako već besan dođe mi da zavežem najlon za korpu gore i da skočim dole da razbucam taj kokošarnik.
Ja ali na srpskom:"Samo li siđem odavde dole, sljuštiću vas, kao svraka pečenjak!!! "
One:"Šta si rekao? "
Ja:"Videćete šta sam rekao, budem li sišao odavde sad."
Na to jedna od njih počinje da se smeje glasno kao da je žena nekog neandertalca iz pećine. Mislim se u sebi:"Šta si zinula tu kao čepar od tikve."
Grejem mi viče iz kabine:"Možeš li?"
Ja:"Mogu, samo da zavežem najlon."


U tom trenutku je vetar tako dunuo, da mi je poveće parče najlona ostalo u rukama, ali je tako jako cimnulo da mi je na par prstiju pošla krv gde je nekad bila koža koju je sada najlon skinuo. Onako besan dajem znak Grejemu da me spusti dole, jer sada moramo sve iz početka. Petnaestak klipsova je lansirano od kojih su me par pogodili. Idem do Endija da tražim pojačanje i slanje onih kokošaka nazad na branje jagoda. Endi klima potvrdno. Gledam u pravcu onih kokošaka koje se sada nešto kikoću i smeju a jedna od njih mi je toliko antipatična da bih mogao čini mi se da je mlatnem sada onako besan da joj reč ne kažem. Nikada nisam udario žensko i ne bih ali ovu snajku mislim da sam tada tako slatko mogao da otsebim jednom, da je polomim kao mače muškatlu (seoski izraz iz mog kraja, znači udariti nekog sa spoljnom stranom dlana, od-sebe).


Tako su moji podindijanci uskočili taj dan kod mene na posao a Panta je ostao trajno. Miki i Krema će morati sami da se uguraju mada sada već imaju protekciju sa naše strane pa će taj prelazak da bude lakši.
dscf0072g.jpgPredveče jedva čekam da se izvrnem u krevet. Na putu do Bermudana vidim da se oko jednog karavana skupila gomila što bi se reklo ko da igra mečka. Očekivao sam u najmanju ruku žensku tuču ali nije bilo navijanja. Onda vidim da je tu i Grejem sa traktorom samo sada ima viljušku kao viljuškar umesto meni omiljene korpe ili kaveza kako je Grejem zvao. Kako Grejem kaže, opasne životinje se uvek drže u kavezu. Nisam imao neki komentar na to. Probijam se kroz gužvu i gledam šta se to tu desilo. Imam šta i da vidim. Kajle i čivije kojima je bio taj karavan podglavljen su popustile na jednom ćošku i on se nakrenuo na tu stranu i udario u zemlju. Mislim se kako i ne bi kada je prethodna dva dana bio potop. Posle onolike vode su nam trebali čamci za kretanje po kampu.

Ovaj karavan je pripadao našim prijateljicama iz Ukrajine i naravno tu je stanovala i Vitalina. Karavan je bio podglavljen na tom ćošku nečim što liči na naš betonski blok. Usled tolike vode, dotični se raspao što je i bilo za očekivati. Ne znam samo koji je pileći mozak to tu stavio i očekivao da traje večno. Brže bolje idem da vidim kakvo je stanje kod našeg Bermudana. Oblećem oko istog i proveravam stanje građevinskog materijala na kome isti počiva. Dobro je za sada se kao i mi drži. Jedna strana ima mali zazor ali to nije strašno, ionako mislim da je to onaj naš lokalni "maniac" rasklimao posle onolikog skakanja po nama svakog jutra kad ustane pre ostalih.


dscf0073f.jpgMiki:"Je li Pušo, šta si radio ono?"
Ja: "Gde šta sam radio?"
Miki:"Pa tamo kod Vitaline u karavanu, si video šta si mu napravio, kako li je tek ona prošla, he he."
Ja:"Ma jebi se, ja reko' stvarno mi pričaš nešto."
Miki:"Pa pričam bre, svi već uveliko sumnjaju na tebe."
Ja:"Ha, ha, pa dobro, onda ovako. Kaži svima koji pitaju za detalje da se obrate Vitalini, možda će ona da kaže nešto."
Miki:"Što, ti nećeš ništa da kažeš na tu temu, he he?"
Ja:"Naravno da neću."
Miki:"Što?"
Ja:"Zato što džentlmeni ne pričaju o tome."
Miki:"Pa ti nisi džentlmen, he he."
Ja:"Ja jesam, nego isto tako pravi džentlmeni neće nikad to da te pitaju. Tako da ako hoćeš u društvo sa velikim poglavicom, obuzdaj jezik, he he. Nego jedna druga stvar. Znaš li da sam se prethodnih dana stalno družio sa tobom i Kremom na poslu."
Miki i Krema:"Ajde ! Kako to? Kakvu si sad prejebotinu smislio?"
Ja:"Nije bre prejebotina, nego činjenica."
Krema:"Kako si mogao da se družiš sa nama kad smo mi brali jagode."
Ja:"Pazi, sad ću da vam objasnim. Znate one rupe što sam bušio sa onom bušilicom. E, tu je sve vreme sa mnom bio alat Spike (eng. pajser) i Hammer (eng. čekić). To me je podsetilo na vas dvojicu."
Krema i Miki:"Pa dobro, Spike i Hammer nisu neka loša imena."
Ja:"Naravno da nisu, eto, vidiš i sam. Problem je samo kada se prevedu na srpski, onda dobijaju prava značenja."
Krema:"Što? Pa čekić nije toliko strašno, Miki ti si gore prošao, ti si pajser, he he he."
Miki:"Pušo, jebi se bre, napravi me na pajsera."
Ja:"Ne brini ni Krema nije toliko lepo prošao. Alat sa kojim ja radim nije običan čekić. To se na srpskom zove macola."
Miki:"Ha, ha, ha, ha."
Krema:"Jedi govna. Sam ti reko Miki da ima neka prejebotina tu."
Ja:"He, he, Pajser i Macola. Koja ekipa."


dscf0074d.jpgMacola kao Kremin drugi nadimak se nije "primio" ali zato je "pajser" uspevao na svim mogućim i nemogućim mestima. Jedino lokalne Engleze nisam uspeo da "pokrstim" pa i oni da se javljaju sa :"De si pajseru! " ali dobro ipak sam imao dobar broj "vernika" među ovim ostalim paganima. Inače Krema je onda počeo da vadi iz malog mozga neke intervjue sa svim poznatim i nepoznatim pevačimaa, mada je ubedljivo najviše pratio ispade Caneta iz Partibrejkersa, tipa kada je nastupao na gitarijadi pa je rekao publici : "De ste Vlasi? " ili kada mu je neka devojka tražila autogram a on joj je rekao : "Beži grobe! ". Šta da se radi nenormalni postupci nenormalnog čoveka su bili idealni za nas nenormalne u tim za nas nenormalnim uslovima. Sada je na tapetu bila manje poznata grupa izvođača neke muzike koja teško da je imala definisani pravac.
Krema: "A znate li ono kad je onaj iz Direktora bio na onoj niškoj televiziji pa kad je rekao: "Ja si fin porodican covek, skoro smo snimili novi album za Metropolis records... zove se "Ko te tovari sada"!!!! "
Svi: "Ha, ha, ha. Kremo šta li ti samo gledaš da te pita čovek? Na kojoj je televiziji to bilo? "
Krema: "Ma pojma nemam ne sećam se, nekoj lokanoj."


Smejao sam se baš lepo tada pre svega što sam shvatio da ipak nisam ja prso u ovakvim uslovima nego da ima onih što su prsli u urbanim uslovima života. Šta li se tom čoveku muvalo po glavi i na kakvim je drogama bio kada je nešto tako napisao. Ne znam, ali mogao bi da udeli malo i sunarodnicima, na prvoj liniji odbrane. Miki se onda samo zadovoljno smeškao je jer je dobio novi glagol sa svoju zbirku sinonima koji označavaju sam sexualni čin - "tovariti". Spisak sinonima se popeo sada na zavidnih sedamdesetak komada. Iz čisto moralnih razloga neću ovde taj spisak da pokažem jer ima i male dece a i loše će uticati na obrazovanje omladine, pa ću biti banovan sa bloga kao štetan.


Panta je tog dana bio ražalovan pola dana pa je brao jagode pola dana a pola dana je radio sa mnom. U svakom slučaju Panti je tada bilo zabranjeno da jede jagode više jer niko nije mogao da spava u celom Bermudanu od njega, a mislim i u susednih par karavana. Jagode na njegov stomak utiču tako da potpiruju hiperaktivnu proizvodnju metana, koji mora negde da izađe i to u vidu "golubova". E sad lovci će razumeti o čemu pričam, meni je to više ličilo na beskrajna jata jarebica (kada uzleću prave neverovatnu buku krilima). Krajnji efekat je bio minimalno spavanje tokom noći. Ujutro se čuje rafalna paljba u "šifonjeru" sa jedne strane. Sa druge strane se čuje Kremino : "Dobro jutro i tebi Panto. " Tako je društvo iz šifonjera dobilo zabranu jedenja jagoda. Ja ih nisam nešto previše jeo ali kod mene je postojao drugi problem. Ja sam povremeno ispuštao "golubove" ali na drugi način. Bili su toliko toksični da sam automatski praznio Bermudan na bar jedno pola sata.
Situacija je izgledala uvek otprilike ovako.


ass-fire.jpgMiki izlazeći napolje: "Uuuuuuuuuuuu Pušo bre opet si jeo jagode !!!"
Svi ostali pokrivaju usta i prebacuju majice preko noseva tako da izgledaju kao nindže i istrčavaju ispred Bermudana. Ja se pravim lud, kao i obično i kao ne znam o čemu se radi.
Ja: "Pojma nemam bre o čemu pričaš."
Svi s napolja: "Ahaaaa, nemaš, nemaš."
Ja i dalje nastavljam da čitam svoju knjigu na engleskom i pravim se da ništa ne primećujem. Smrdi kao tvor, ali što bi se reklo kod mene u selu "svakom svoje govno šljiva".
Miki ulazi posle petnaestak minuta, pa konstatuje: "Uuuuuuuuuuuu, još bre smrdi. Jel nisi ti to opet pustio golubove? "
Ja: "Nisam bre, pa nisam ti bre ja Panta pa da ispuštam golubove ko navijen."
Panta snapolja: "Jedi govna ti tamo unutra. "
Ja: "Fala, fala Panto."
Miki: "A bre Pušo ne da si ga otrovao, nego si ga razbio. Nije mi samo jasno kako možeš da imaš ovako inertan prdež. Pa bre pustio si golubove pre pola sata i još su tu."
Ja:"Jbga, radio sam ceo dan ko konj, kako očekuješ da moji golubovi budu živahni."
Miki:"Dobro pusti golubove, nego ima li bre tamo mesta kod tebe na tunelima, govna mi se više jedu od onih jagoda?"
Ja:"Pa ne znam, nisam ja glavni bre, ali ajde videćemo Panda i ja da izbunarimo šta može sutra dan kod Endrjua. Valjda može nešto da se uradi, koliko sam shvatio sada će biti i više posla pa je moguće da će im trebati više ljudi."
Miki:"Pa vidi ako može u dupe ću da te poljubim za to."
Ja:"Polako samo, nemoj da ispustim nekog goluba tada, neće da ti se svidi. Mislim da si previše vremena bio sa Krisom. To je tvoj neki novi fetiš da ljubiš čupave muške guze."
Miki:"Ma jebi se bre, samo hoću da pobegnem sa jagoda."
Ja:"Ha, ha. Ma ok, videćemo sutra šta može da se uradi, niko ništa nije pominjao ali pitaćemo sutra."


Iako na ovako nešto nismo imali uticaja uopšte desilo se da smo došli kao kec na deset. Endrju je baš tražio ljude za malo "duži" vremenski period da rade na plastenicima. Ja drndam i šrafim nešto na plasteniku sa DeWalt-ovom bušilicom, koja mi je u pauzama okačena o pojas namenjen specijalno za nju. Sve u svemu izgledaš sa tim kao moćni rendžer, samo ti još kaciga fali i Alien (Osmi putnik) od nekud da bi doživljaj bio potpun. Cimamo tu šefa i predlažemo mu naše najbolje ljude (bolje nemamo) da rade sa nama, on se kao nešto misli i kaže da mogu da krenu da rade ali za par dana jer od tada kreće novi posao za sve nas a to je postavljanje plastenika na potpuno novom polju tu pored kampa ali nešto dalje i odlazi onako zamišljen. Panta i ja se baš čudimo da nije bilo nikakvog ubeđivanja, ali opet kad imaš preporuke pravih ljudi onda te niko i ne proverava. Tako dalje nastavljamo zajedno kao četiri musketara. Ne znamo sada koji je koji ali to nije ni bitno. Srebrenko ostaje i dalje da šiša jagode tako da je njemu preostala jedino uloga Planšea, ali dobro i on je dalje u igri.

 

 

 

 

 

 

 



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

miloradkakmar miloradkakmar 00:05 23.11.2009

Grlom u jagode

Macola, macola....
dirtyharry dirtyharry 06:18 23.11.2009

Re: Grlom u jagode

Macola, macola....

Ha, ha, ha. E, slatko me nasmeja. Gde si se samo ovoga setio ....
4krofnica 4krofnica 14:49 23.11.2009

*

utisak:
vi momci od zemlje ste mnogo upotrebljiviji materijal za zenidbu od ovih gradskih likova koji neznaju ni osigurac da promene...vase zene ce pevusiti po celi dan...(ako im nebudete pricali pricu o probavnim nemogucnostima pojedinih nakon konzumiranja jagoda, bice sve ok.)
mače muškatlu

ovaj opis mi se mnogo svidja, odmah sam ga vizuelizovala....
i, jel rekla nesto Vitalina?

dirtyharry dirtyharry 16:00 23.11.2009

Re: *

vi momci od zemlje ste mnogo upotrebljiviji materijal za zenidbu od ovih gradskih likova koji neznaju ni osigurac da promene...vase zene ce pevusiti po celi dan...


, pa neću da potcenjujem gradsku populaciju ali ima istine u tome. Mada je ova priča meni ko ona o mišu iz grada i mišu sa sela.

(ako im nebudete pricali pricu o probavnim nemogucnostima pojedinih nakon konzumiranja jagoda, bice sve ok.)

definitivno ćemo ovo prećutati.

mače muškatlu
ovaj opis mi se mnogo svidja, odmah sam ga vizuelizovala....


i meni, inače ga moj tata baš koristi ...


i, jel rekla nesto Vitalina?

Ha, ha, ha. Pojma nemam. Ne verujem ni da su je pitali bilo šta. Znali su naravno, da nisam zalazio tada u te krajeve. Nije bilo prilike

topcat topcat 16:33 23.11.2009

Auuu

kojim ti tempom pišeš ove Engleske...
ja sam u zaostatku bar 2 nastavka!
dirtyharry dirtyharry 16:38 23.11.2009

Re: Auuu

Auuu
kojim ti tempom pišeš ove Engleske...
ja sam u zaostatku bar 2 nastavka!


Ha, ha. Ma ne bre, čini ti se. Imam sada malko slobodnog vremena pa sam ugrabio. Obično ide dva do tri nastavka mesečno. Sledeći deo je (za mene bar) najbolji pa imam inspiraciju .

Čitamo se.
ddsonik ddsonik 11:02 24.11.2009

Re: Auuu

da se prijavim da cekam taj sledeci nastavak.
pozdrav
p.s.
odavno se nisam navukao na seriju u nastavcima - ova tvoja mi bas prija
dirtyharry dirtyharry 11:18 24.11.2009

Re: Auuu

da se prijavim da cekam taj sledeci nastavak.
pozdrav


Hvala, hvala. Sada je u izradi, pišem po pasus-dva dnevno. Biće tamo za onaj vikend najverovatnije


p.s.
odavno se nisam navukao na seriju u nastavcima - ova tvoja mi bas prija


Drago mi je da ti se sviđa. Pomišljam s vremena na vreme da ga nisam previše utupio kao u španskim serijama od milion nastavaka.
papaja papaja 08:18 26.11.2009

Re: Auuu

Heh, pre neki dan sam naleteo na ovaj tvoj tekst, i navukao se naravno i procitao sve ostale. Odlicno.

A isto kao i NNN sam se pitao da li je moguce da postoje dva lika sa nadimkom Krema koji su isli da rade na nekim farmama a i studiraju poljoprivredni :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana