Još jedna priča o zidu

JJ Beba RSS / 30.11.2009. u 00:04

Stone Walls Do Not A Prison Make

Stone walls do not a prison make,
Nor iron bars a cage;
Minds innocent and quiet take
That for an hermitage;
If I have freedom in my love,
And in my soul am free,
Angels alone that soar above
Enjoy such liberty.

Richard Lovelace (1618 – 1657)

Zidovi koje gradimo da se odvojimo od drugih, da utvrdimo položaj ili se zaštitimo, deo su naše kulture i njihovo značenje se nekako  uvek svede na  predstavu o barijerirama koje koče  napredak.
Svi oni -Kineski, Berlinski, Atlanski (fortifikacija koju je 1942. god nemački rajh izgradio da se zaštite od očekivane invazije zapadnih saveznika), onaj koji deli protestante i katolike u Belfastu poznatog  kao  The Peace Lines, Marokanski (izgrađen 1980. kao zaštita od pokreta Polisario -pokret za  nezavisnosti Zapadne Sahare ), zid  pariskog groblja Pere Lachaise ispred koga su  streljani komunari  francuske revolucije a koji za francuze predstvlja simbol  borbe za slobodu,  preko zidina Jerihona   kao i onoh antičkih  ili srednjovekovnih pa do dubrovačkih  zidina ili naših kalemegdanskih  - svi oni  pričaju priču o  ljudskim naporima  da se osete manje ranjivim;  pričaju o umeću,  o borbi o nadi, o strahu.


Zid  o kome hoću da govorim nastao je u glavi jednog čoveka i jedna je od najlepših umetničkih tvorevina u savremnenoj pop kulturi i umetnosti uopšte.

Pink Floyd   The Wall  - 30 godina  (30. XI 1979)

pink-floyd-the-wall.jpg

Album The Wall  legendarne engleske rock'n'roll grupe Pink Floyd  sigurno je jedan od najmaštovitijih i svakako jedan og najprovokativnijih albuma u istoriji rock muzike. Od svog izlaska postao je sinonim onoga što se naziva  konceptualni album. Muziku za  ovu svojevrsnu rok operu  bend Pink Floyd je objavio u obliku duplog albuma  tačno pre 30 godina - 30. novembra 1979 godine .
Eksplozijom zvuka, a kasnije i vizuelno filmom & koncertima, muzička priča The Wall prati život junaka Pinka od njegovih najranih dečačkih dana do kasnijih godina svetski poznate r'n'roll zvezde. Oslikavajući njegovu dobrovoljnu samoizolaciju i beg od sveta koji ga okružuje,  priča i muzika nas vode ka vrhuncu koji je po nekima podjednako i destruktivan i katarzičan.

Od samog početka život glavnog junaka Pinka je prašuma izgubljenosti i samoće kroz koju baulja. Rođen u ratom opustošenoj zemlji koja mu je oca poslala u rat; vaspitavan u zagrljaju  prebrižne majke koja ga je podjednako obasipala i ljubavlju i frustracijama razvijajući mu svakojake strahove, Pink  gradi mentalni zid između sebe i ostatka sveta kako bi mogao da odživi neki svoj, po sopstvenim merilima, sređen život, život koji bi bio lišen problema, oslobođen fizičkog i emotivnog bola. Sve što mu se u životu događalo samo je još jedna cigla u narastajućem zidu života: detinjstvo bez oca; dominantna majka; zemlja koja mu je oca poslala u rat i tamo ubila; konzervativno i represivno školovanje; površan i odgovornosti lišen život rock'n'roll zvezde; otuđen brak; droga koja treba da mu donese olakšanje....svaka ta cigla u tom imaginarnom zidu odvaja  ga sve dalje od spoljnog sveta, u ludilo,  čuvajući mesto u zidu za onu  poslednju.Polako ali sigurno, razvaljena Pinkova mentalana struktura polako konsoliduje jednu destruktivnu osobu  koja se nimalo ne razlikuje  od one koja je razorila svet u II svetskom ratu, ubila mu oca i tugom obležila život od samog rođenja.U poslednjem trenutku Pink shvata pogubnost totalne mentalne izolacije. Kulminirajući mentalnim suđenjem, a na bini neviđenim vizuelno/scenskim efektima i grandioznim spektaklom, The  Wall priča završava porukom koja je zagonetna kao i sam Pinkov život.


Bez obzira da li se razume kao cinična priča o ništavnosti života ili kao svojevrsno ciklično putovanje mentalne smrti i njeno  ponovno rađanje, The Wall je TAJ album koji je obeležio jednu muzičku epohu i zaslužio da ga ne gledaju kao obični muzički projekat, već kao delo čiste umetnotsti.

I kao što to biva u metnosti i  The Wall je kombinacija mašte i biografskih podataka života autora. U glavi Rogera Watersa, autora svih tekstova i većine muzike,   wall ideja se «krčkala» za  vreme  Floyd  Animal turneje  iz 1977. god a posle jednog nemilog događaja sa fanovima kada je Waters obećao da će napraviti takav koncert koji će moći da se odsvira iza zida, njime odvojen od publike. Najme, Wotersu se nikako nije dopadala činjenica da se njihova slava  «običnih» r'n'roll zvezda, od strane fanova,  uzdiže do božanskog obožavanja. Posle jedne svirke, sjađeni Woters je ošamario obožavaoca koji se nalazio blizu bine i tada je poželeo da svira iza zida. Koncept koji će mu omogućiti ostvarenje te želje nalazi u kreiranju lika Pinka. Opšte osećanje  otuđenosti  i lična osćanja tuge koje nosi još od detinjstva zbog gubitka oca Woters povezuje u priču, a  prvi  frontmen  grupe  Syd Barret i  divlje  priče  koje su pratile  njegove drogom izazvane ludorije kao i kasnije povlačenje iz sveta,  inspirišu  Wotersa za  kreiranje glavnog junaka rok opere, ćudljive rok zvezde. Naravno uz doprinos ostalih Foydovaca, Davida Gilmora, Nic Masona i Ričarda Wrighta, kompletna skica života savremenog antiheroja koji se bori da pronađe ili izgubi sebe u svetu XX veka bila je skopljena. Rok opera The Wall Wotersova je vizija posleratnog zapadnog društva (engleskog posebno), vizija  jednog jednog, zlog i  tužnog društva.

Uznemirujuće efektna priča o edipovskoj rok zvezdi, poređenje rok koncerata sa ratnim vremenom, biografski podaci o ocu ubijenom u Drugom svetskom ratu;  priča o  poremećenom mladom čoveku koji se bori sa sopstvenim strahovima odmah je stekla planetarnu popularnost. Pa iako je album doživeo ogroman uspeh, bend se ipak raspao. Za vreme snimanja The Wall-a Waters je naterao klavijaturistu Rick Wrighta da ode iz benda (sklonjen i iz finansijskih poslova  benda) svirajući dalje za platu kao bilo koji muzičar van benda. U stvari, većinu klavijatura  na albumu odsvirao je producent Bob Erzin i sešn muzičar Peter Wood. Ipak, spletom okolnosti,  Wrightova saradnja sa  PF na ovom projektu, u novčanom smislu, završila je u njegovu korist - Wright  je bio je  jedini član benda koji je naplatio honorar posle koncerata.  Najme, projekat The Wall iziskivao je izgradnju fizičkog (ne samo simboličnog) zida između benda i publike koji se na kraju koncerta ruši pa je  za svaki sledeći koncert zid  morao iznova da se gradi. Skupa bina, scenografija, moćna rasveta & razglas iziskivali su ogromna materijalna ulaganja tako da su Floydi na kraju Wall koncerata «pukli»  pare. U stvari, konceri The Wall   odsvirani su samo u nekoliko gradova i prostora: prva dva  u Americi i to u  Nassau Coliseum-u na Long Island-u, N.Y  i u Sports Areni u Los Angeles-u, februara 1980. da bi se avgusta 1980. preselili u Earl's Court u Londonu, a u Westfallenhalle u Zapadnoj Nemačkoj  februara 1981. Poslednji koncert je ponovo održan u Londonu 1981.  takodje u  Earl Cort-u. Poslle finansijskog fijaska, Woters je insistirao da muzičari pod platom dobiju svoje honorare tako da je Wright bio plaćen, dok su ostali članovi PF ostali bez para.
Umetničke poteškoće kao i razlike među članovima benda postale su poznate široj javnosti još za vreme izlaska ovog albuma, tako da je sledeći albim PF  iz 1983.  The Final Cut  bio poslednji PF album sa Wotersom.
Slavljen od fanova i kritike kao jedan od najboljih Pinc Floyd albuma, pored Dark Side of the Moon, WishYou Were Here,  i The Piper at the Gates of Dawn  (Dark Side of Moon se i danas po glasovima slušalaca radio stanice Planet Rock nalazi na prvom mestu najboljih rock albuma svih vremena) album The Wall postao je rok klasika još u vreme svog izlaska, a depresivne numere sa tog albuma dostigle su nivo generacijskih himni.
Numera We don't need no education, inspirisana Wotersovim ličnim doživljajima za vreme školovanja u engleskoj 50tih godina, postala je globalna himna otpora prema represivnom školstvu i ljudima koje takav sistem kreira.




Još uvek pamtim 21. juli 1990.god kada je Woters, osam meseci posle pada zida, u Berlinu izveo projekat The Wall - Live in Berlin koji se sastojao od audio verzije koncerta, koncerta i video izdanja. Wall pozornica bila je smeštena na brisanom prostoru između Potsdamer Platz-a i  Branderbuške kapije, na delu nekadašnje ničije zemlje a koncertu je prsustvovalo 250 000 ljudi i još 100 000 onih koji su došli kroz otvorene kapije s one strane zida. U dvočasovnom hepeningu u direktnom prenosu uživalo je još i  desetine miliona ljubitelja rok muzike u 52 zemlje. Kao gosti ove verzije The Wall-a na koncertu su, pored ostalih, uzeli učešće i Van Morrison, Sined O'Connor, Cindi Loper, Marian Feitfuk, Scorpions, Joni Mitchell, Thomas Dolby, Brajan Adams…



Zidovi su deo našeg odrastanja bilo da o njihovoj izgradnji učimo, bilo da se umeću njihove gradnje divimo, bilo da ih sami u svojim glavama gradimo. Ja lično verujem da ponekad gradimo zidove ne da bismo (samo) držali ljude daleko od nas, već  i da vidimo kome je stalo da zastane ispred i da na njega «pokuca».

Outside The Wall





dao msje radojičić ceo film na poklon

e pa falaaaa



Komentari (78)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milutin Milošević Milutin Milošević 00:28 30.11.2009

Par komentara

Bebo,

Lep tekst o Zidu naše i vaše mladosti i zrelosti. Ovaj koncept je uistinu jedan od nezaboravnih u istoriji roka.

Usput:

Pre neki dan me iznenadila izložba fotografija o zidovima, postavljena ovde u Ženevi
JJ Beba JJ Beba 00:43 30.11.2009

Re: Par komentara

hvala Milutine.
kao što znaš dugo nisam pisala, ali ova obljetnica me je isterala iz rupe.
Šta reći o Floydima što svi ne znaju. Da su naše odrastanje, naša mladost, ludilo?
I meni je teško da se odlučim koji album najviše volim, al znam da sam za Dark Side of Moon mislila da je sudar galaksija (i još mislim tako), ali sam album WishYou Were Here nekao najviše slušala, do iznemoglosti, nekako tako se desilo, ploča se sva izlizala.
Ipak moj najomiljeniji Floyd album ostaje Dark Side of the Moon,

čitala sam pre neki dan istraživanje, rojters objavio, da i pored svesti da je to nemoguće i da se nikada neće dogoditi, čak 11% engelske publike želi da se Pink Floydi vrati.

Hey You
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:50 30.11.2009

Re: Par komentara

i pored svesti da je to nemoguće i da se nikada neće dogoditi, čak 11% engelske publike želi da se Pink Floydi vrati.

Kako ne bi? Neke vrednosti su neprolazne!

Izvini što sam obrisao deo o albumima - rekoh da ne trolujem. Svakako, Dark side je njihov najkompletniji proizvod. Nesumnjivo. Moja generacija, mi poklonici tog psihodeličnog roka, voleli smo one prethodne i dugo se vrteli oko Atom heart Mother i Ummagumma.
JJ Beba JJ Beba 00:57 30.11.2009

Re: Par komentara

Izvini što sam obrisao deo o albumima - rekoh da ne trolujem.

hahah ma nema bre veze, rekosmo psihodelija

Young Lust
Milutin Milošević Milutin Milošević 01:01 30.11.2009

Re: Par komentara

rekosmo psihodelija

Mislio sam više na nešto starije
mikimedic mikimedic 02:02 30.11.2009

Re: Par komentara

Pre neki dan me iznenadila izložba fotografija o zidovima, postavljena ovde u Ženevi


milutine gde je ovo?
JJ Beba JJ Beba 02:15 30.11.2009

Re: Par komentara

Milutin Milošević
rekosmo psihodelija

Mislio sam više na nešto starije

album Ummagumma .
pošto je to kembridž sleng za sex, možda da prevedmo ko hopa- cupa ili možda djindji minjdi, cile mile?

Re: Par komentara

leu leu?
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:05 30.11.2009

Re: Par komentara

milutine gde je ovo?

Pont de la Machine

Odmah od onog Starbaksa gde smo se prvi put sreli. Mož da obidjemo zajedno jedan dan - odavno se nismo videli
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:08 30.11.2009

Re: Par komentara

hopa- cupa ili možda djindji minjdi, cile mile
leu leu

Ja skoro četrdeset godina slušam ovaj album, i nikada mi ovo nije palo na pamet. A vidi ove gospodje kako nalaze specifičan smisao
mikimedic mikimedic 09:49 30.11.2009

Re: Par komentara

ok, hajde da vidimo cetvrtak petak neko popodne ako bude suncano. javljam se.
JJ Beba JJ Beba 12:12 30.11.2009

Re: Par komentara

Milutin Milošević
hopa- cupa ili možda djindji minjdi, cile mile
leu leu

Ja skoro četrdeset godina slušam ovaj album, i nikada mi ovo nije palo na pamet. A vidi ove gospodje kako nalaze specifičan smisao


na kraju krajeva, sve je to moj milutine r'n'roll
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 14:49 30.11.2009

Re: Par komentara

Marian Feitfuk,


Hanky-panky:))
Bebo, super blog! Bas volim sto se opet cujes ovde. Bilo je vreme! Postavili, moja Bebo, generacijske zidove, kulturne, da ne pricam o ekonomskim..Malo zivnem kad nadjem nekog ko ume da kaze i da se seti pravih stvari!
Najbolji njihov album, definitivno Tamna strana Meseca. Pre neko jutro, odvrnem CD player u autu i do daske We don't need now education.......................gledali me okolni vozaci kao da sam pala s kruske. Zabole me....
E, a ovo lapsus scribere sa Marianne Faithful :)))Why d'ya do it?

Re: Par komentara

ako smem da cepidlacim oko terminologije, postoje velike razlike izmedju
hanky-panky
leu-leu
pg-dg
razmislite. tretirajteih kao onomatopeje i bice jasnije
cistunica
JJ Beba JJ Beba 16:03 01.12.2009

Re: Par komentara

Jelena Pavlović
Marian Feitfuk,


Hanky-panky:))
Bebo, super blog! Bas volim sto se opet cujes ovde. Bilo je vreme! Postavili, moja Bebo, generacijske zidove, kulturne, da ne pricam o ekonomskim..Malo zivnem kad nadjem nekog ko ume da kaze i da se seti pravih stvari!
Najbolji njihov album, definitivno Tamna strana Meseca. Pre neko jutro, odvrnem CD player u autu i do daske We don't need now education.......................gledali me okolni vozaci kao da sam pala s kruske. Zabole me....
E, a ovo lapsus scribere sa Marianne Faithful :)))Why d'ya do it?

eeej mila, malo sam prozborila koju
Hey You
mirelarado mirelarado 00:51 30.11.2009

Пинк Флојд :))

Диван текст, Бебо. Вотерсов Зид заслужује такво подсећање. И увек може да се слуша. :)

Milutin Milošević Milutin Milošević 00:56 30.11.2009

Re: Пинк Флојд :))

Вотерсов Зид

Ovo mi je jedna od većih dilema muzike
JJ Beba JJ Beba 01:03 30.11.2009

Re: Пинк Флојд :))

иван текст, Бебо. Вотерсов Зид заслужује такво подсећање. И увек може да се слуша. :)

Uvek , kao ustolam i ceo Floyd opus

One of My Turns
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 01:13 30.11.2009

preporuka za rokenrol

pa cak i ako nije iz kruga mojih favorita. Samo neka se przi :)
We're just two lost souls swimming in a fish bowl, year after year,
hvala sto si se vratila
JJ Beba JJ Beba 01:26 30.11.2009

Re: preporuka za rokenrol

Aleksandar Stosic
pa cak i ako nije iz kruga mojih favorita. Samo neka se przi :)
We're just two lost souls swimming in a fish bowl, year after year,
hvala sto si se vratila

pa naravno, da se prži
Vidi, Aleksandre, bilo glasanje koje organizovao Music Radar i izabran je najbolji gitarski rif svih vremena i naravno glasači su izabrali Hendžin Voodoo Child rif iz 1968. god za najbolji rif ever. 40 godina posle smrti i dalje je vlasnik najboljeg rifa!!!

Zanimljivo je da su samo dvojca gitarsita mlađe generacije, Jack White iz White Stripes i Muse frontman Matt Bellamy -a među prvih 50, sve ostalo stare kuke. I šta nam to govori? Da pored sve ove nove produkcije, danas novembra 2009. god u 21 veku i dalje klasični rok ruls

Spiridon Spiridon 09:10 30.11.2009

Re: preporuka za rokenrol

Zanimljivo je da su samo dvojca gitarsita mlađe generacije, Jack White iz White Stripes i Muse frontman Matt Bellamy -a među prvih 50, sve ostalo stare kuke. I šta nam to govori? Da pored sve ove nove produkcije, danas novembra 2009. god u 21 veku i dalje klasični rok ruls


ja to Stosicu govorim mesecima ali to ti je kao da zidu pricas =]
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:10 30.11.2009

Re: preporuka za rokenrol

Popularna muzika je umrla krajem sedamsesetih
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:12 30.11.2009

Re: preporuka za rokenrol

We're just two lost souls swimming in a fish bowl, year after year

Meni se svidela ova verzija - verovatno poslednji put kad smo imali priliku da ih vidimo zajedno
JJ Beba JJ Beba 12:10 30.11.2009

Re: preporuka za rokenrol

Spiridon
Zanimljivo je da su samo dvojca gitarsita mlađe generacije, Jack White iz White Stripes i Muse frontman Matt Bellamy -a među prvih 50, sve ostalo stare kuke. I šta nam to govori? Da pored sve ove nove produkcije, danas novembra 2009. god u 21 veku i dalje klasični rok ruls


ja to Stosicu govorim mesecima ali to ti je kao da zidu pricas =]

he, he...pa vidi spiro, muzika je postala roba, mora da se snima brzo, efikasno..... mora da se unapred segmentira tržište, bla, bla.....nema se vremena za maštu. ovo glasanje koje sam pomenula govori nam i to da je izgleda već sve odsvirano. reciklaža je lakši put, sigurniji, nema šta da izmišljaš
JJ Beba JJ Beba 12:26 30.11.2009

Re: preporuka za rokenrol

Milutin Milošević
We're just two lost souls swimming in a fish bowl, year after year

Meni se svidela ova verzija - verovatno poslednji put kad smo imali priliku da ih vidimo zajedno

uh, mnogo sam slušala taj album, kao što rekoh.
rađen je kao omaž, tribut, bivšem prvom frontmenu i osnivaču PF Syd Barett-u čiji je život poslužio Wotersu kao modlica za stvarnje lika Pinka u The Wall-u.
Zanimljivo je da je Barett iz svoje samoizolacije u Kembridžu, gde je živeo do svoje smrti, nenajavljen došao u studio da poseti kolege dok su radili album Wish You Were Here i ovi ga nisu prepoznali, toliko se bio izmenio : nagojio se, obrijao glavu, čak i obrve...Slušao je šta su radili i otišao rekavši da to ništa ne valja.
Shine
trener92 trener92 05:01 30.11.2009

lost for words!

Da li mogu samo da se zahvalim Pink Floyd ( "Zidu", što si ovde ? ( posle 30 eona)

Ja lično verujem da ponekad gradimo zidove ne da bismo (samo) držali ljude daleko od nas, već i da vidimo kome je stalo da zastane ispred i da na njega «pokuca».


...the same old fears
gordanac gordanac 08:21 30.11.2009

lost for words!

...e, treneru,.preteče me za WYWH

odlična priča o Pink Floyd - od-lič-na!
JJ Beba JJ Beba 12:43 30.11.2009

Re: lost for words!

Da li mogu samo da se zahvalim Pink Floyd ( "Zidu", što si ovde ? ( posle 30 eona)

pa uglavnom
al obrati pažnju kako su se, cigla po cigla, slagale kockice u glavi: novembar je bio mesec u kome se na blogu dosta pisalo o onom Zidu i zidovima kao metaforama; onda, onaj zid je nerskidivo vezan za ovaj a tek današnji dan 30. novembar, dan izlaska The Wall-a i 30togodišnica izlaska jednog za popularnu kuturu i umetnost uopšte, mnogo važnog artefakta...
Sem toga na sve nas je ta ludačka muzika PF ostavila dubok trag, ako ne dubok onda nema koga nije okrznula i ubeđena sam da je mnogi bloger sluša i dan se danas raspilavi pritom.
Jednostavno - The Wall me sam prozv'o
JJ Beba JJ Beba 12:51 30.11.2009

Re: lost for words!

gordanac
...e, treneru,.preteče me za WYWH

odlična priča o Pink Floyd - od-lič-na!

What shall we use
To fill the empty spaces
Where we used to talk?
How shall I fill
The final places?
How should I complete the wall

Empty Spaces
trener92 trener92 14:59 30.11.2009

Re: lost for words!

gordanac
...e, treneru,.preteče me za WYWH

odlična priča o Pink Floyd - od-lič-na!


E pa , bio sam ko brzi Gonzales. Ali kako smo pomislili na istu pesmu, to samo govori koliko je Beba nedostajala! Ja to tako vidim
Bar meni jeste.
trener92 trener92 20:32 30.11.2009

Re: lost for words!

JJ Beba
Da li mogu samo da se zahvalim Pink Floyd ( "Zidu", što si ovde ? ( posle 30 eona)

pa uglavnom
al obrati pažnju kako su se, cigla po cigla, slagale kockice u glavi: novembar je bio mesec u kome se na blogu dosta pisalo o onom Zidu i zidovima kao metaforama; onda, onaj zid je nerskidivo vezan za ovaj a tek današnji dan 30. novembar, dan izlaska The Wall-a i 30togodišnica izlaska jednog za popularnu kuturu i umetnost uopšte, mnogo važnog artefakta...
Sem toga na sve nas je ta ludačka muzika PF ostavila dubok trag, ako ne dubok onda nema koga nije okrznula i ubeđena sam da je mnogi bloger sluša i dan se danas raspilavi pritom.
Jednostavno - The Wall me sam prozv'o


Dobro si ovo napisala, baš su se složile kockice.
A setila si me na ono vreme. ovim albumom.
Tih godina sam nekako imao osećaj, (ne znam kako da opišem) da su se najznačajnije stvari , dešavanja u muzici ( onoj koju sam voleo) ili ,kako si napisala popularnoj kulturi i umetnosti, već dogodile, , a da nisam imao šansu da budem deo te cele priče ( što sam često govorio za Vudstok ." yebeš takvu prirodu , kada se nisam rodio u pravo vreme" .. Sve mi je to zvučalo neverovatno dobro , Vudstok, Vajt, California Jam , koncerti Cepelina u Evropi , Stonsi u Zagrebu, Purple , i još mnogo toga ( jedina svetl atačka je bila oproštajna turneja Time i koncert u NS) ,i bio sam jako razočaran zbog toga . Još usput, likovi sa kojima sam pokušavao da sviram su sve to neozbiljno shvatali,što sam pokušavao da radim, onda još neke ružne situacije sa Subotičkim festivalom , gde su otišle neke pesme,a bio sam još klinac pun neke nade , i mislio sam da se sve urotilo protiv mene , pa mi je i taj album "Zid " nekako legao ko kec na jedanaest, što bi rekli, nekako sam se poistovetio sa Pinkom . Kada si "navučen" na Dorse , , Elp , onda su Floyd logično išli uz njih , a kako ovi nisu imali gitaristu ( mislim Robi Kriger , dobro Lejk) ali je Gilmur je legao kao poručen, za "skidanje, kopiranje fantastičan.
Ima nešto i u onom što je pisala " jer sreća je lepa samo dok se čeka", sećam se euforije , kada je neko pričao da treba da dođu da sviraju kod nas. Mislim da sam to negde pisao. Baš u neko ovo vreme novembra saznamo da navodno dolaze da sviraju na leto, na nekom od ostrva ( Brač, Hvar ne znam već).
To vreme, puno iščekivanja, planovi, obavezno skidanje svih pesama, tekstova, svakodnevne priče o njima , pa se prosto takmičili ko zna više o njima, , bajke o ozvučenjima, scenografiji, sve pozitivne misli . Bilo je stvarno dobro , e dok nismo čuli da od toga nema ništa. Ali bar je ostalo da se sluša i uživa .

Danas su nam izvučene još dve cigle iz zida , meni je važnija bila ova ovde, da je više nema.
JJ Beba JJ Beba 21:10 30.11.2009

Re: lost for words!

To vreme, puno iščekivanja, planovi, obavezno skidanje svih pesama, tekstova, svakodnevne priče o njima , ...... Ali bar je ostalo da se sluša i uživa .

u tom smislu za mene je posebno važan Dark side of Moon.
do iznemoglosti sam taj album slušala u Zemunu, sa drugom Darkom, Zemuncem, koji jako brzo posle toga umro od leukemije. To i tripli Woodstok album ....tolko je godina prošlo....Darko je sahranjen 29. novembra pre više od 30 godina na zemunskom groblju.
svaki put kad čujem Floyde bude mi nako...knedla u grlu...
I ako nisam Zemunka, Pink Floyd mi je baš vezan za društvo iz Zemuna, za Dunav, za Darka, baš baš.....

jedna od obrada

JJ Beba JJ Beba 12:56 30.11.2009

Re: jedna od obrada

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron

sve je u skladu sa PF psihodelijom - PF je uš'o u narod.
ciglja po ciglja - paranoid!
AlexDunja AlexDunja 08:21 30.11.2009

ola, jj

glad to see you back,

ja najvise volim prvu fazu...
mada su pf toliko slusani u mojoj kuci,
da u poslednje vreme pocinje da me nervira ponesto...

zid je stvarno izuzetan koncept,
sjajan. a izvodjenje u berlinu nezaboravno.

sudeci po drustvu mojih klinaca,
pf su retka stara grupa koju mladi ljudi mogu
da prihvate u potpunosti, da slusaju detaljno i da joj se vracaju.
ima nesto posebno u njihovoj muzici.:)
Spiridon Spiridon 09:16 30.11.2009

..

Ja kada sam slusao Pink Floyd mnogi odavde nisu ni znali ko su oni.

Moram da pocnem da izbegavam ovakve fore jer ce ljudi zaista poceti "pogresno da me kapiraju".

JJ Beba JJ Beba 12:58 30.11.2009

Re: ..

Ja kada sam slusao Pink Floyd mnogi odavde nisu ni znali ko su oni.

Moram da pocnem da izbegavam ovakve fore jer ce ljudi zaista poceti "pogresno da me kapiraju".

spi, to je nemoguČe
angie01 angie01 09:24 30.11.2009

the wall

JJ Beba JJ Beba 13:13 30.11.2009

Re: the wall

The Wall je jedan od nauspešnijih PF albuma koji je 1980- u USA bio najprodavaniji album a jedan je od najprodavanijih albuma svih vremena.

btw caver poslednjeg studijskog albuma sa Wotersom The Division Bell će se utorak 7, janura 2010. naći na UK poštanskoj marci

angie01 angie01 14:05 30.11.2009

Re: the wall

JJ Beba JJ Beba 15:28 30.11.2009

Re: the wall

angie01

eej ng, snimi ovog gibona

mislim na ovu Pink Floyd The Wall SG džitru
to je potpisana Woters gitara i ručno islikana već legendarnim The Wall elementima
angie01 angie01 15:51 30.11.2009

Re: the wall

JJ Beba

angie01eej ng, snimi ovog gibona mislim na ovu Pink Floyd The Wall SG džitruto je potpisana Woters gitara i ručno islikana već legendarnim The Wall elementima


Extra! To je gitara da visi na zidu!:)))
thebee269 thebee269 11:51 30.11.2009

volim muziku

ali stvarno slabo pamtim podatke, imena i uopste nisam imao puno prilike u zivotu da se bavim detaljima u vezi muzike.
PF mi je ostao u secanju jos od negde tamo 80 tih kada je negde pred Novu godinu ovaj hit izabran za hit godine na jednoj od nasih radio stanica, cini mi se studio B
od tada kada god cujem ovu stvar osetim jednu prijatnu toplinu i setim se mozda najlepsih trenutaka mladosti provedenih u srednjoj skoli.
stvarno su carobni.
dunjica dunjica 14:39 30.11.2009

Stone walls do not a prison make...

Every wall is a door, reče onomad Ralph W. Emerson. A vrata vode kojekuda, kako koga.

Uživam ovdje na tvom blogu, JJ.

JJ Beba JJ Beba 15:14 30.11.2009

Re: Stone walls do not a prison make...

dunjica
Every wall is a door, reče onomad Ralph W. Emerson. A vrata vode kojekuda, kako koga.

Uživam ovdje na tvom blogu, JJ.


jao dunjce tačno sam znala koji će sve sladokusac stati isperd mog zida i pokucati
Hello?
Is there anybody in there?
Just nod if you can hear me.
Is there anyone at home?
Come on, now,
I hear you're feeling down.
Well I can ease your pain
Get you on your feet again.
Relax......


Numera Comfortably Numbsadrži dva sola koja su slušaoci radio sranice Planet Rock izglasali za najbolja sola svih vremena
dunjice uživaj
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:20 30.11.2009

fenomenalno

za merak stivo!

krojacodulma krojacodulma 16:46 30.11.2009

wot's, uh the deal?

Waters ljudi moji, kao water u mnozini, ne Woters pobogu.
Bruce Springstin, Handrix?
I nije ga osamario nego pljunuo. Aman, eno wikipedije.
If I had my way, I'd have all of you shot!
JJ Beba JJ Beba 18:39 30.11.2009

Re: wot's, uh the deal?

krojacodulma
Waters ljudi moji, kao water u mnozini, ne Woters pobogu.
Bruce Springstin, Handrix?
I nije ga osamario nego pljunuo. Aman, eno wikipedije.
If I had my way, I'd have all of you shot!

u jeeee
streljaj kad već moraš
priznajem da sam kriva - nisam koristia wikipediju, nego po sećanju....
volim što si precizan., mora da si dobar krojač.
btw si krojač muških pantalona?

izvini što sam te uvredila tolko
radojicic92 radojicic92 20:32 30.11.2009

...

evo ti ceo ZID pa turi gore u tekst
a jesi znala da su ovo pravi Pink Floyd, nisam ni ja do juce

Pink


Floyd


trener92 trener92 20:34 30.11.2009

Re: ...

radojicic92
evo ti ceo ZID pa turi gore u tekst
a jesi znala da su ovo pravi Pink Floyd, nisam ni ja do juce

Pink


Floyd




Ništa nema bez bluzera
JJ Beba JJ Beba 20:49 30.11.2009

Re: ...


a jesi znala da su ovo pravi Pink Floyd, nisam ni ja do juce

eee jesam...Syd Barett je dao ime od Pink Anderson i Floyd Council...spominjali smo negde nekad na nekom blogu - Gera je spominjao činimi se ....nek neko proveri na wikipediji, možda nije tako bilo, da me onaj krojač , sačuvajbože, ne pojuri. mene mrzi, vilica mi pod anestezijom, nalepšavala sam se
AlexDunja AlexDunja 21:05 30.11.2009

Re: ...

nisam ni ja do juce

jesi, al se lepo pravis:)
radojicic92 radojicic92 11:55 05.12.2009

Re: ...

Ništa nema bez bluzera

nema coach
odo' danas za deltu da se poklonim
pozdrav JJ i AD


Jelena Gall Jelena Gall 22:08 30.11.2009

šta mi još, kukavnoj, preostaje

nego da dodam preporuku i anegdotu, već kad sam tek sad postigla da pročitam?

kada se svirao the wall live in berlin, bio je prenos na nekoj od naših televizija, koliko se sećam. ili repriza? nisam sigurna više. kako god, nisam ja imala pojma o tome da će naša TV puštati taj koncert, jer prosto uopšte nisam gledala TV. tog dana me nevolja naterala - komšinica iznad mene je pravila žurku i počela da pušta sve gromoglasnije narodnjake. tačno se sećam da sam pokušavala da čitam travničku hroniku i da sam u jednom trenutku, očajna, bacila knjigu i uključila TV. kad ono - the wall. bilo je to prvi i poslednji put u životu da sam odvrnula TV do daske i... ali ostalo je istorija :)
JJ Beba JJ Beba 22:34 30.11.2009

Re: šta mi još, kukavnoj, preostaje

bio je prenos na nekoj od naših televizija,

bio prenos, jašta
mada kako stvari stoje ovi naši ni dan danas nisu čuli da je zid srušen i da stvari više nisu iste.

gde je PF tu je i psihodelija, a šta ćeš veću psihodeliju od narodnjaka, travničke hronike i The Wall - Live in Berlin u direktnom prenosu u socijalističkoj zemlji.
kada se u pravom trenutku strefimo TV , ja i neki Jeff Beck, Hendža ili tako nešto ja bogami čepim samo tako, mada retko jer ne gledam teve...ali zato Planet Rock ili svoju mjuzu baš odvćem . dete mi utišava
jesen92 jesen92 23:18 30.11.2009

danas otisao i nas zidic

...hej JJ...mislila sam da je TO tema tvog bloga...al bas si me obradovala posto o novostecenoj slobodi ima mnogo blogova...Preporuka, al da pises cesce , nema nista za dz pa ni preporuke....Hvala za ovako lep tekst koji me je bas onako raznezio i vratio...ko zna gde....

JJ Beba JJ Beba 23:42 30.11.2009

Re: danas otisao i nas zidic

Preporuka, al da pises cesce , nema nista za dz pa ni preporuke...

hvala ti jeseni moja, a za zasluge ćemo lako.
pišem kad sam ok, al dugo nism bila. zid je počeo da popušta pa eto i mene
Ovaj PF blog je lekovit, kao i dragi ljudi ovde

sa istog albuma Division Bell Keep Talking sa glasom Stivena Hokinga
jesen92 jesen92 00:10 01.12.2009

Re: danas otisao i nas zidic

Hvala ti...i ja sam nesto leva pa mi PF bas prija...

jesen92 jesen92 23:18 30.11.2009

danas otisao i nas zidic

..kad se zamislim klik mi duze traje pa se komentrai dupliraju.....izvinjavam se..
Ivana Knežević Ivana Knežević 05:44 01.12.2009

Enough Bricks for Everyone

Bilo je verovatno puno prilika i pre slusanja PF i njihove muzike, narocito The Wall, za jednu klinku da se oseca mala u svetu, ali oni su to mnogo dobro izveli. Strasnije nije moglo biti. I tako nemoguce lepo. Mozda nas na toj ivici treba drzati stalno, nas ljude, i bili bi svima bolji.

Sa velikim zadovoljstvom procitan tekst, i nadam se da ce ih biti jos, bez duze pauze.
JJ Beba JJ Beba 15:57 01.12.2009

Re: Enough Bricks for Everyone

Sa velikim zadovoljstvom procitan tekst, i nadam se da ce ih biti jos, bez duze pauze.

hvala, biće, valjda
Unfuckable Unfuckable 21:08 01.12.2009

Re: Enough Bricks for Everyone

i nadam se da ce ih biti jos, bez duze pauze.

e to, to :
nemoj opet da odmaraš mesecima.
Dobro došla nazad
JJ Beba JJ Beba 21:45 01.12.2009

Re: Enough Bricks for Everyone

Unfuckable
i nadam se da ce ih biti jos, bez duze pauze.

e to, to :
nemoj opet da odmaraš mesecima.
Dobro došla nazad


Echoes
crossover crossover 23:05 01.12.2009

Зид

Одличан текст, Бебо, и добрим поводом.

Имао сам срећу да их гледам ’89 у Венецији (perks of the job) и то је, у сваком смислу, један од најбољих концерата на којима сам икад био. Сећам се да сам био запањен оним чудима од ласера и пројектора, ништа ни слично нисам видео пре тога, тотално сам био опчињен и сликом и звуком.
И мени је Dark Side of the Moon у првих 5 свих времена, а служи ми и да пробам звучнике :))

JJ Beba JJ Beba 23:48 01.12.2009

Re: Зид

crossover
Одличан текст, Бебо, и добрим поводом.

Имао сам срећу да их гледам ’89 у Венецији (perks of the job) и то је, у сваком смислу, један од најбољих концерата на којима сам икад био. Сећам се да сам био запањен оним чудима од ласера и пројектора, ништа ни слично нисам видео пре тога, тотално сам био опчињен и сликом и звуком.
И мени је Dark Side of the Moon у првих 5 свих времена, а служи ми и да пробам звучнике :))


Floyd koncert U Veneciji je legendaran. čarobno

PF je onaj bend koga bi mnogi od nas vodeli da vidimo ponovo negde....sećam se onog koncerta na Live 8 koncertu u Londonu u Hyde parku, valjda 2005te godine, posle 24 godine zajedno sa (samo za krojača) sa Watersom,......Šteta što one bombe u tubi u senku bacili taj događaj

btw
Na mnogim koncertima Sam Brown je pevala bek vokale... i na albumu Division Bell
crossover crossover 00:43 02.12.2009

Re: Зид

JJ Beba
PF je onaj bend koga bi mnogi od nas vodeli da vidimo ponovo negde....

Мени су они једна од ретких група (и Кинг Кримсон) које и дан данас могу да слушам са истим уживањем. Такав им је звук да га време није ни пипнуло, разне моде и жанрови су дошли и прошли, а Флојди и даље звуче феноменално.

Have a Cigar
JJ Beba JJ Beba 01:21 02.12.2009

Re: Зид

crossover
JJ Beba
PF je onaj bend koga bi mnogi od nas vodeli da vidimo ponovo negde....

Мени су они једна од ретких група (и Кинг Кримсон) које и дан данас могу да слушам са истим уживањем. Такав им је звук да га време није ни пипнуло, разне моде и жанрови су дошли и прошли, а Флојди и даље звуче феноменално.

Have a Cigar

da Roy Harper

и Кинг Кримсон

demonski princ


edit
kao kreativne i inovativne bendove progresive, često im se fanovi međusobno kolju.
ono što fanovi KC često ističu kao prednost nad PF ,je činjenica da bend još radi.
myredneckself myredneckself 01:56 02.12.2009

Re: Зид

kucam u svaki zid gde se priča o pf!
bebo odličan post
shine on sid ... ali gilmor i voters!
ne znam kako bi mi izgledala neka antologijska lista njihovih stvari, na kraju bih stavila sve
ipak ako bih morala - album Wywh, a stvar soycd
kad je moj sin bio dečak i počeo ozbiljnije da sluša muziku, dokopao se tatine diskoteke, koja mu se doduše "neprimetno" i poturala, i između ostalog počeo da preslušava naravno i pf, a ja kažem - bravo sine, ne možeš dalje bez tablice množenja

vidim da ima dosta linkova i da ste se naslušali
ja sam izabrala prastaru stvar, ali vrednu slušanja, zato što je totalno psihodelik
bebo, kad smo bili mali... ( e, meni nije mogao biti lepši povod da se "zvanično" upoznamo)

JJ Beba JJ Beba 02:32 02.12.2009

Re: Зид

bebo, kad smo bili mali... ( e, meni nije mogao biti lepši povod da se "zvanično" upoznamo)

tu smo

shine on sid ...

za majrednekself, ljubiteljicu Syd Barett-a i tablice množenja See Emily Play
redneck
crossover crossover 03:01 02.12.2009

Re: Зид

JJ Beba
kao kreativne i inovativne bendove progresive, često im se fanovi međusobno kolju.
ono što fanovi KC često ističu kao prednost nad PF ,je činjenica da bend još radi.

Не знам шта да ти кажем, ја без проблема и са великим задовољством слушам и једно и друго. Ако баш треба да се изјашњавамо, ево признајем, ја сам хард кор Кримсон фан. А да се фанови не би свађали, ево пуштамо само Adrian Belewa са још једним опасним чиком.
topcat topcat 06:02 02.12.2009

Re: Зид

crossover
Такав им је звук да га време није ни пипнуло, разне моде и жанрови су дошли и прошли, а Флојди и даље звуче феноменално.


Potpuno se slažem.
Mada, prva ploča koju sam dobila/ naslijedila ili kako već, je bila Dark side of the moon.
Pohabane korice, naravno, ali ostalo kao novo - što me svakako iznenadilo od inače neuredne i šlampave osobe.

Btw, jel tada u Veneciji bio stampedo?
myredneckself myredneckself 10:15 02.12.2009

Re: Зид

za majrednekself, ljubiteljicu Syd Barett-a i tablice množenja See Emily Play
redneck

thnx
uhh...ovo sve me otreslo i podsetilo na vreme kad smo bili ludi skoro ko sid a ja do ušiju zaljubljena u gilmora i njegovu kosicu
JJ Beba JJ Beba 17:14 02.12.2009

Re: Зид

a ja do ušiju zaljubljena u gilmora i njegovu kosicu

potpuno te razumem...i danas je vrlo sexy
JJ Beba JJ Beba 17:35 02.12.2009

Re: Зид

Ако баш треба да се изјашњавамо, ево признајем, ја сам хард кор Кримсон фан

mnogi su
na belosvetskim forumima vode se velike rasprave i analize
ajd mali troll - Fripp
crossover crossover 17:59 02.12.2009

Re: Зид

topcat
Btw, jel tada u Veneciji bio stampedo?

Јесте, друго вече, и све је смрдело (више него што је уобичајено) на мокраћу. Једна моја пријатељица је доживела такав напад панике да би замало завршила у болници да није било неких Американаца.
crossover crossover 18:12 02.12.2009

Re: Зид

JJ Beba
ajd mali troll - Fripp

Може, може :)))
Ал’ сад мало и Tony Levin и crosspicking.
Мада, окорели не воле овај албум, кажу није довољно progressive, али на блогу о Флојдима може да прође. Да не разјуримо баш све блогере :)))
JJ Beba JJ Beba 19:25 02.12.2009

Re: Зид

Tony Levin


Tony, Gabriel, Fripp..kakava ekipa
Here Comes The Flood je numera Petera Gabriela, koja je objavljena i na Frippovm albmu Exposure .
lista učesnika na tom albumu da se srmzneš.

iako deluje kao trol, nije , jer se svi ovi likkovi u svom radu međusobno prepiliću
recimo, Tony Levin je sreo Gabriela preko producenta Boba Ezrina koji je producirao album The Wall.
JJ Beba JJ Beba 23:52 01.12.2009

zid



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana