Politika

Zašto sada ne treba pisati o Srbima, Kosovu, integraciji itd

ana_radmilovic RSS / 02.12.2009. u 16:14

 integralna verzija naslova ovog teksta (koji kao i većina mojih tekstova ne ulazi u detalje ko je šta,  kada, zašto i sa kim radio, što ih ponekad čini nedovoljno jasnim onima koji nisu "upućeni u problematiku", mada ja mislim da je za upućivanje u ovu kosovsku problematiku čoveku potrebno bar dva do pet - šest  života jer tu bog sveti ne zna ko šta kada radi, a šta priča, a šta misli, a tek  šta planira) ... i da ne dužim - naslov ovog teksta je

Ne treba pisati o integraciji Srba u kosovsko društvo - Srbi to vole da rade tajno

Jedan Francuz kaže da bi Srbi sada trebalo da vode računa o jugu Srbije i da se bore za Republiku Srpsku, a da je tužno, ali da na Kosovo više ne treba trošiti snagu.

Pre neki dan pročitala sam jednu kratku vest. Britanski nedeljnik Ekonomist smatra, a agencija Beta prenosi, da bi se Republika Srbija našla u velikoj neprilici ako bi se kojim slučajem dogodilo ono što niko ne očekuje, to jest ako bi Međunarodni sud pravde doneo presudu protiv presedana koji su načinile kosovske vlasti samoproglasivši nezavisnost, iliti presudu u korist Srbije kojoj je tom prilikom oduzet deo teritorije.

Neprilika koja bi u tom slučaju zadesila Srbiju sastojala bi se, po mišljenju ovog lista, u nemogućnosti da „apsorbuje dva miliona neprijateljski nastrojenih Albanaca". Da je povratak Kosova u Srbiju „nevolja" znamo odavno, ali razlog tome nije samo nezgoda oko „apsorbovanja" neprijateljski nastrojenih Albanaca, već je nevolja i vraćanje kosovskih Srba koji su toliko dugo van sistema države Srbije da bi i za njih to predstavljalo jednaku, a možda i veću muku integrisati se u sistem države Srbije nego integrisati se u neki polusistem poludržave Kosovo.

Ekonomist takođe otkriva (a Beta prenosi) da „neki srpski zvaničnici privatno priznaju da je pravi cilj obraćanja Sudu da se Srbija otarasi Kosova, a ne da ga povrati." 

- Oni žele da izmanevrišu Kosovare („Kosovari" su ovde kosovski Albanci a ne svi stanovnici Kosova i ne kosovski Srbi - kako su ih ranije pežorativno nazivali sunarodnici iz drugih krajeva Srbije ili eks-Jugoslavije - prim.prev.); žele, dakle, da izmanevrišu Kosovare - analizira dalje Ekonomist - u poziciju u kojoj se osećaju primorani da se vrate za pregovarački sto, gde bi Srbija mogla da predloži razmenu severa Kosova za takozvanu Preševsku dolinu po principu etničke strukture stanovništva.

Sa prvim delom zapažanja Ekonomista morali bi, hteli ne hteli, da se slože svi iole upućeni u „problematiku". Jasno je kao dan da Srbija ne bi imala pojma šta da radi sa Kosovom da joj, kojim slučajem, neko vrati ovu teritoriju. Srpski mediji ne izveštavaju o tome kako zaista izgleda Kosovo južno od Ibra, srpski čitaoci nemaju predstavu o tome koliko se toga u međuvremenu izgradilo, koliko se mladih Albanaca u međuvremenu školovalo, Srbi ne znaju da mlađi Albanci danas zaista ne znaju srpski, ali zato govore zavidan engleski - Srbija, ukratko, o Kosovu već jako dugo ne zna ama baš ništa.

Za samo godinu dana od proglašenja nezavisnosti do neprepoznavanja se izmenila i atmosfera u srpskim sredinama, kao i raspoloženje kosovskih Srba po pogledu nemile „integracije" u neki kosovski sistem u nastajanju. Pre novembarskih izbora, kada se atmosfera zahuktavala i kada smo sa srpskih medija mogli da čujemo poruke upozorenja kosovskim Srbima da ne izlaze na te izbore i da nipošto ne daju legitimitet kvazidržavi, neko je po običaju igrao dvostruku igru. Strukture koje su s jedne strane zastrašivale ljude da će ukoliko se pojave na tim biralištima ostati bez posla i biti zanavek odbačeni od svoje matične države Srbije, sa one druge strane (koja nije javna) utvrđivali su svoje pozicije na mestima gde se znalo koja će opcija biti pobednička.  

Južnije i nešto dalje od vlade Srbije, nekoliko meseci pre nego što se znalo da će u Gračanici, na primer, pobedu na izborima osvojiti Srpska liberalna stranka, dvoje prezimenjaka, po potrebi neistomišljenika a po potrebi velikih saboraca, stali su u jedan front. Mudriji prezimenjak izbegao je da se kandiduje za lidera ove velike srpske sredine predosećajući da bi gubitak te bitke značio i gubitak nekih drugih, možda mnogo važnijih, pozicija. Nije, na kraju, bilo teško pogoditi da će pobediti onaj koji se već instalirao u Tačijevoj vladi - bolja je logistika. Onaj manje promišljeni, stariji i koji je propustio da u ovaj posao uđe dovoljno ziheraški - kandidovao se i, očekivano, izgubio.

Pre nego što je bilo očigledno da opcija dvoje prezimenjaka nema izgleda za pobedu, njihov zajednički i, za nacionalno ustrojene Srbe, veoma bitni i uverljivi argument kojim su pravdali ovo „učešće u nelegalnim institucijama" svodio se uglavnom na pozivanje na njihovu nacionalnu opredeljenost i upozorenja da će ako pobedi ona druga opcija u kojoj su liberali, koji su već učestvovali u vladi kvazidržave, kosovski Srbi biti konačno sasvim asimilovani u albansko društvo, da će time izgubiti onaj svoj nacionalni identitet koji im je već jako dugo predstavljao jedini štit od albanske ekspanzivne ćudi, te da će se, ako pobede albanski Srbi (to jest liberali) srpsko Kosovo zaista za vijek i vjekova preseliti u istoriju, narodne pesme i prisećanja nekih izbeglica i nekih ratnika koja više niko neće imati živaca da sluša.

To je, do jedne granice, bilo uverljivo. Pričali su o školstvu u koje nam Albanci ne smeju dirati, pričali o zdravstvu, o nekakvoj zadruzi i koječemu što je zvučalo utešno za one koji su shvatili, iako nerado, da im na Kosovu nema budućnosti ako se ne uključe u te prokažene institucije kvazidržave, makar samo na lokalnom nivou.

Međutim, to ipak nije bilo dovoljno uverljivo; pa kako nije nova stvar da nema potrebe ubeđivati one koji su već ubeđeni, a da je onih kolebljivih koji bi da ostanu i u Srbiji i na Kosovu najmanje, i da se na njihove glasove ne treba oslanjati, jer oni uglavnom neće ni izaći na birališta - logično je bilo da opcija koju su nudili prezimenjaci ne uspe.

Prezimenjak koji je bio dovoljno lakoveran da se kandiduje sada će dati sve od sebe da objasni svetu o kakvoj je velikoj prevari i krađi reč. Onaj drugi, veštiji, govoriće da se sve na kraju krajeva još i dobro završilo - jer Gračanica je srpska, decentralizacija uspeva a to je, svi će se složiti, i bio osnovni cilj. Na kraju, istina je. To jeste pobeda.

Nedugo nakon albanskih izbora gledali smo srpske izbore na koje su izašli oni koji se prave da albanskih nije ni bilo i koji su, svi do jednog, obećavali Leposavcima da će Leposavić biti u Srbiji. Za razliku od ostatka Kosova i Metohije koji neće biti u Srbiji.

Jedan od kandidata na srpskim izborima u srpskom Leposaviću bio je i ministar za Kosovo i Metohiju. Za to vreme, onaj drugi iz Ministarstva, koji je doduše pedantno slao poruke Srbima da ne izlaze na albanske izbore, odlazio je na sastanke u Čaglavicu i već kojekuda, svestan da brod zvan Ministarstvo za KiM uveliko tone i da mu valja tražit pametnijega posla.

A šta se za to vreme dešavalo u Beogradu?

Na svim vestima svih TV stanica slušali smo svinjskom gripu i plašili se kako ćemo za koji mesec svi pomreti od istog ukoliko se ne vakcinišemo - a vakcine, avaj, nema pa nema. U pauzama priče o novoj kugi slušali smo o tome kako neće više biti viza i kako ćemo nakon skoro dvadeset godina biti pušteni iz kaveza.

Na pitanje da li kosovski Srbi treba ili ne treba da izađu na izbore koje raspisuje vlada Kosova većina građana Srbije (bez Kosova) odgovarala je sa „treba da izađu" ili je barem tako tvrdio Stratedžik marketing, koji već dugo na svom sajtu tamo gde nabraja zemlje jugoistočne Evrope sa kojima sarađuje kao zasebnu državu ima i Republiku Kosovo.

Šta misle građani Srbije, šta misli Vojvodina i šta, na kraju, misle sve zemlje regiona o tome da li Srbi sa Kosova treba ili ne treba da se integrišu u novonastalu državu? Misle, izgleda, da treba. Šta znači ta „integracija" u sistem koji još uvek de fakto i ne postoji, da li „integracija" podrazumeva gubitak nacionalnog identiteta, potpuno nestajanje jednog naroda u asimilaciji - pitanja su koja prevazilaze trenutak u kome se nalazimo. Integrisati se, učestvovati i prilagoditi se stvarnosti u kojoj živiš - u principu ne znači i nestati. Odreći se svoje države, čak i ako ova nije prisutna na teritoriji na kojoj se nalaziš - u praksi ipak znači, na kraju, u jednom trenutku i nestati kao narod koji je najednom postao manjina na svojoj bivšoj zemlji.

Da li je zvanični Beograd kriv što kosovski Srbi osećaju potrebu da se njihova integracija odvija u strogoj tajnosti - verovatno jeste. Da li je sklonost da se sve krije i da se gotovo ništa od stvari koje su bitne i imaju veze sa stvarnošću ne radi otvoreno svojstvena srpskom ili kosovsko-srpskom mentalitetu - da, jeste. Sve je to tako i sve je to jasno i sve je to odavno još trebalo da je apsolvirano.

Ono što, međutim, nije jasno u predviđanjima Ekonomista a po pitanju „ponovnog sedanja za pregovarački sto" tiče se razmene teritorija. Crtanje novih granica uvek miriše na rat ili pretnju ratom kojom se hoće da postigne - šta? Da Srbi u strahu da će se definitivno oprostiti od Koridora 10 (koji je, ma kako ružno zvučalo, strateški značajnija tačka od Leposavića, pa i celog severa Kosova) napokon zaista i javno dignu ruke od Kosova i priče o podeli Kosova? Ili, što bi bilo gore, da Srbi u stanju kad se još nisu oporavili od poraza zbog gubitka Kosova - što jeste najveći poraz - pristanu na ideju odricanja od takozvane Preševske doline samo zato što su tamo „ionako uglavnom Albanci". I da nam, na kraju, taj gubitak jedine strateški zanimljive tačke koja je ostala nakon rasparčavanja države - predstave kao pobedu naše diplomatije koja se, eto, uprkos svemu izborila za to parčence bivše srpske zemlje, koje osim veštačkog jezera Gazivoda (ispod koga je sam bog zna koliko potopljenih srpskih sela i crkava, i što je još jedna od neverovatnih i tužnih priča o tome kako je Srbija uništavala srpsko Kosovo) nema ništa što bi zanimalo bilo koju ozbiljnu državu.

Koridor 10, opet, zanima mnoge ozbiljne države i možda je to razlog povike određenih struktura na vojnu bazu koju je Republika Srbija ipak uspela da izdejstvuje na pravom mestu.

link

 




Komentari (140)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

011-495 011-495 16:29 02.12.2009

Interesantno

"Oni žele da izmanevrišu Kosovare („Kosovari" su ovde kosovski Albanci a ne svi stanovnici Kosova i ne kosovski Srbi - kako su ih ranije pežorativno nazivali sunarodnici iz drugih krajeva Srbije ili eks-Jugoslavije - prim.prev.); žele, dakle, da izmanevrišu Kosovare - analizira dalje Ekonomist - u poziciju u kojoj se osećaju primorani da se vrate za pregovarački sto, gde bi Srbija mogla da predloži razmenu severa Kosova za takozvanu Preševsku dolinu po principu etničke strukture stanovništva."

Ovo je ono sto Srbi albanskog porekla sa prostora "Presevske doline" vec duze vremena "provlace" kroz medije. Ono sto je interesantno kod "analiticara" iz Ekonomista, i jedni i drugi hoce isto ali se nisu nasli da se dogovore ili "analiticar" stavlja u usta Srbima ono sto su mu Srbi albanskog porekla rekli da "provuce".
ana_radmilovic ana_radmilovic 16:42 02.12.2009

Re: Interesantno

011-495
"...Ovo je ono sto Srbi albanskog porekla sa prostora "Presevske doline" vec duze vremena "provlace" kroz medije. Ono sto je interesantno kod "analiticara" iz Ekonomista, i jedni i drugi hoce isto ali se nisu nasli da se dogovore ili "analiticar" stavlja u usta Srbima ono sto su mu Srbi albanskog porekla rekli da "provuce".


upravo. ti si, 011-495, jedini (dobro - jedan od jako malobrojnih jedinih :) medju onima koji su do sada komentarisali tekst, ne bih pominjala one koji su zvali da se žale na tekst - zapazio where's the point....

ulepša mi dan, da znaš :)
Goran Vučković Goran Vučković 16:54 02.12.2009

Re: Interesantno


upravo. ti si, 011-495, jedini (dobro - jedan od jako malobrojnih jedinih :) medju onima koji su do sada komentarisali tekst, ne bih pominjala one koji su zvali da se žale na tekst - zapazio where's the point....

ulepša mi dan, da znaš :)

Pa ne znam šta si očekivala - ovo samo pokazuje da se zauzimaju pozicije za slučaj da Srbija dobije spor (bez obzira da li je to samo rezervni plan ili je visoka verovatnoća dobitka u pitanju).
ana_radmilovic ana_radmilovic 17:00 02.12.2009

Re: Interesantno

Goran Vučković
- ovo samo pokazuje da se zauzimaju pozicije za slučaj da Srbija dobije spor (bez obzira da li je to samo rezervni plan ili je visoka verovatnoća dobitka u pitanju).


e sad ja nisam razumela. visoka verovatnoća dobitka čega? spora?
Goran Vučković Goran Vučković 17:05 02.12.2009

Re: Interesantno

e sad ja nisam razumela. visoka verovatnoća dobitka čega? spora?

Pa da - hoću da kažem da se sprema i varijanta "šta ako Srbija dobije spor", bez obzira na verovatnoću takvog događaja.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:19 02.12.2009

Re: Interesantno

Zašto sada ne treba pisati o Srbima, Kosovu, integraciji itd
... gde bi Srbija mogla da predloži razmenu severa Kosova za takozvanu Preševsku dolinu po principu etničke strukture stanovništva

Лепа и паметна замисао (из перспективе оних који је подржавају). Али... не видим да би "Косовари" требало дугорочно ка њој да стреме. Време је на њиховој страни, и они ће те територије "добити" силом демографије и силом самог живота. Њихова држава је заокружена и међународно гарантована. Границе јој обезбеђују "међународне снаге", а за пет до десет година тим снагама ће се прикључити и први косовски војници. Такође, тешко ће бити у будућности спречити уједињење Албаније и Косова (тако ће се звати нова држава). То су историјски процеси којима ми сведочимо, а започети су још у деветнаестом веку.
ana_radmilovic ana_radmilovic 18:25 02.12.2009

Re: Interesantno

Predrag Brajovic

. Време је на њиховој страни, и они ће те територије "добити" силом демографије и силом самог живота. Њихова држава је заокружена и међународно гарантована. Границе јој обезбеђују "међународне снаге", а за пет до десет година тим снагама ће се прикључити и први косовски војници. Такође, тешко ће бити у будућности спречити уједињење Албаније и Косова (тако ће се звати нова држава). То су историјски процеси којима ми сведочимо, а започети су још у деветнаестом веку.


to zaista zvuči kao da je tako i kao da je neminovno, ne znam šta da ti kažem... ko zna, na kraju?!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:18 02.12.2009

Re: Interesantno

011-495
Ovo je ono sto Srbi albanskog porekla sa prostora "Presevske doline" vec duze vremena "provlace" kroz medije. Ono sto je interesantno kod "analiticara" iz Ekonomista, i jedni i drugi hoce isto ali se nisu nasli da se dogovore ili "analiticar" stavlja u usta Srbima ono sto su mu Srbi albanskog porekla rekli da "provuce".


Pominjanje presevske doline je samo oblik pritiska na Srbiju da odustane od bilo kakvih pokusaja da dodje do za nju povoljnijeg resenja od onog Ahtisarijevog. Inace nema ni trunke zdravorazumske logike da bi Srbiji i palo na pamet da o tome pregovara sa bilo kim. Stotinak hiljada Albanaca u tom delu je isuvise mali broj da bi moglo da dodje do ozbiljnije eskalacije sukoba, Srbija je na pragu ulaska u EU, Miloseviceva vremena su, hvala bogu, daleka proslost - koja bi se iole normalna demokratska, multietnicka zemlja odricala dela svoje teritorije?

Sa Kosovom je vec druga stvar - ono nije medjunarodno priznato, trenutno je neka vrsta protektorata a albanske vlasti nemaju kontorlu u njegovom severnom delu. Drugim recima ono je vec podeljeno. I realno je ocekivati da bi se to moglo i ozvaniciti u nekim buducim pregovorima u kojima bi obe strane mogle nesto da dobiju: Srbija bi dosla do koliko toliko casnijeg i povoljnijeg resenja a Kosovo bi zauzvrat dobilo medjunarodno priznanje...

Sto se tice ostatka Kosova iluzorno je ocekivati da ce ono ikad vise doci pod kontrolu Srbije. Cak i da sud vrlo JASNO i IZRICITO presudi(odnosno iznese NEOBAVEZUJUCE misljenje) u korist Srbije (sto je malo verovatno - pre ce biti nesto dvo(vise)smisleno) ... niko od najmocnijih zemalja zapada nece povuci svoje priznanje. Drugim recima Srbima u tom juznom delu i ne preostaje nista drugo nego da se prilagode situaciji. Prave integracije i zajednickog zivota sa Albancima tesko da ce ikad biti ... nisu zajedno mogli da zive ni u vreme bratstva i jednstva, nego su se stotine hiljada Srba polako i tiho iseljavale pod pritiskom. To ce se i ubuduce desavati. Najvise sto bi ti Srbi mogu da ocekuju je da ponovo budu u situaciji da svoju imovinu prodaju po dobroj ceni i da se onda tako skuce na nekom drugom mestu ... i tak ih nije mnogo ni ostalo tamo ...
ana_radmilovic ana_radmilovic 19:37 02.12.2009

Re: Interesantno

Virtuelni Vasilije

Pominjanje presevske doline je samo oblik pritiska na Srbiju...


tačno tako
Doctor Wu Doctor Wu 20:51 02.12.2009

Re: Interesantno

Pominjanje presevske doline je samo oblik pritiska na Srbiju da odustane od bilo kakvih pokusaja da dodje do za nju povoljnijeg resenja od onog Ahtisarijevog.

Da, naravno. Ne treba obraćati pažnju na to šta The Economist piše o Kosovu jer oni već 10 godina, konzistentno "štite" poziciju nezavisnog Kosova. Zašto The Economistu smetaju gangovi u Kini i Rusiji a ne smetaju mafijaši poput Haradinaja i Tačija ne znam, ali slutim da je razlog, verovatno, neki sponzor iz Švajcarske (isti onaj koji plaćao kancelariju Cherrie Blair da brani Haradinaja u Hagu).

Srpska pozicija je, naravno, obnova pregovora, podela Kosova i dalji (pametan) rad na osamostaljivanju Republike Srpske.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:59 02.12.2009

Re: Interesantno

Doctor Wu
Srpska pozicija je, naravno, obnova pregovora, podela Kosova i dalji (pametan) rad na osamostaljivanju Republike Srpske.

Мислим, на жалост, да је за оно друго време истекло. Из позиције победника (краткорочног и дугорочног) не преговара се о таквим уступцима.
dragan7557 dragan7557 21:08 02.12.2009

Re: Interesantni PRAGOVI

Srbija je na pragu ulaska u EU,

Ako je 10 do 15 godina tebi prag onda .............

Ili nameravas da se kandidujes za politicara pa umesto realnih cifara koristis oprobanu partijasku sloganologiju.

dragan7557 cerski
Doctor Wu Doctor Wu 21:10 02.12.2009

Re: Interesantno

Predrag Brajovic
Doctor Wu
Srpska pozicija je, naravno, obnova pregovora, podela Kosova i dalji (pametan) rad na osamostaljivanju Republike Srpske.

Мислим, на жалост, да је за оно друго време истекло. Из позиције победника (краткорочног и дугорочног) не преговара се о таквим уступцима.

Srbija strateški nikako ne sme dopustiti albanske graničare na Kopaoniku, inače će granica Albanije za 20 godina biti u Kraljevu.
Jelena Gall Jelena Gall 22:10 02.12.2009

Re: Interesantno

Srbi albanskog porekla

ovo znači - šta?

inače je čudo koliko tajming utiče na vrednovanje ovakvih predloga (o podeli kosova). prvi koji su to u beogradu pominjali kao kompromisno rešenje, zamalo da budu linčovani. onda, kad je bilo već jasno da je kosovo izgubljeno, o tome počeli da gude drugi, upravo oni koji su one prve zamalo linčovali.

ana, da li je podela i dalje opcija - među ljudima na kosovu?
ana_radmilovic ana_radmilovic 22:27 02.12.2009

Re: Interesantno

Jelena Gall
Srbi albanskog poreklaovo znači - šta?


ja nemam pojma - prvi put čujem za taj fenomen. znam za albance srpskog porekla

ana, da li je podela i dalje opcija - među ljudima na kosovu?


zvanično ne.
za one južno od ibra svakako, nikako - ne!
za neke severno od ibra - da.
mislim da je ideja o podeli grozna i pogrešna. baš sam se puno trudila da pišem o tome - prvo, time bi srbija ipak zvanično priznala kosovo republiku južno od ibra. drugo - albanci bi verovatno započeli spreman projekat "destabilizacije juga srbije" (to je ono - bujanovac, preševo, medvedja iliti koridor 10) treće, to bi zaista bilo idiotski - ostaviti veliku većinu srba koji žive na kosovu, a koji su južno od ibra i najveći deo zemlje (sever je mali... onaj srpski deo na karti zaista ne izgleda impresivno) ... ne znam ja u stvari, meni ta ideja izgleda grozno.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:31 02.12.2009

Re: Interesantno

mislim da je ideja o podeli grozna i pogrešna. baš sam se puno trudila da pišem o tome - prvo, time bi srbija ipak zvanično priznala kosovo republiku južno od ibra.

pa ako je to realnost, zasto je to strasno. Sami ste, Ana, napisali (da vas parafraziram) da Albanci nece nikada zeleti da zive pd srpskom upravom. Mislim, sta je lose u tome da se podelimo, pakud koji mili moji? Meni se to cini veoma logicnim resenjem. E sada taj nas prokleti kapric koji nam, pobogu, ne dozvoljava da shvatimo da i neki drugi narodi u nekom istorijskom trenutku imaju pravo na neki zivot kakav oni zele to je problem koji kod nas postoji odavno.
Licno mislim da Srbiji stoput bolje ide otkad se otarasila Kosova, pa i Crne Gore.
mikimedic mikimedic 23:40 02.12.2009

Re: Interesantno

Albanci nece nikada zeleti da zive pd srpskom upravom. Mislim, sta je lose u tome da se podelimo, pakud koji mili moji? Meni se to cini veoma logicnim resenjem. E sada taj nas prokleti kapric koji nam, pobogu, ne dozvoljava da shvatimo da i neki drugi narodi u nekom istorijskom trenutku imaju pravo na neki zivot kakav oni zele to je problem koji kod nas postoji odavno.
Licno mislim da Srbiji stoput bolje ide otkad se otarasila Kosova, pa i Crne Gore.


pazi da se jednom sto posto slozim sa stosketom.
preporuka.

ana_radmilovic ana_radmilovic 00:21 03.12.2009

Re: Interesantno

Aleksandar Stosic
Sami ste, Ana, napisali (da vas parafraziram) da Albanci nece nikada zeleti da zive pd srpskom upravom. Mislim, sta je lose u tome da se podelimo, pakud koji mili moji? Meni se to cini veoma logicnim resenjem. E sada taj nas prokleti kapric koji nam, pobogu, ne dozvoljava da shvatimo da i neki drugi narodi u nekom istorijskom trenutku imaju pravo na neki zivot kakav oni zele to je problem koji kod nas postoji odavno. Licno mislim da Srbiji stoput bolje ide otkad se otarasila Kosova, pa i Crne Gore.


ja sam parafrazirala "ekonomist", ali nema veze - jeste tako.
medjutim
južno od ibra, pored albanaca, živi i preko 70% stanovnika kosova koji su srpske nacionalnosti
a sever kosova čini oko 8% teritorije KiM.

ne mogu da verujem da ovo radim posle svega što sam napisala - ali, citiraću marka jakšića koji je možda dosta toga uradio i bio jedan od onih koji se nadaju podeli "po liniji sukoba" ali na pitanje o podeli kaže ovo (koliko je iskreno ne znam, ali ovo što kaže jeste istina):

pa kaže:

Sever Kosova je do sada uvek imao poseban status. Da li to znači da neko ipak priprema teren za eventualnu podelu Kosova o kojoj se sve češće može čuti kao o jednoj od opcija?

– Albanci ne mogu da dobiju sve a Srbi izgube sve. U poslednje vreme čuju se te priče sa raznih strana, mnogi razmišljaju o pripajanju severa Srbiji... To nikako ne može biti kompenzacija za priznanje ostalog dela KiM, čime bi srpska strana izgubila skoro sve, a zauzvrat dobila nekih 8 odsto teritorije. To nije u interesu Srbije. Posle toga bi usledilo priznanje nezavisnog Kosova, o čemu niko ne sme da pregovara. Mi kao narod, nakon te podele, ne bismo bili ono što smo bili do sada i ono što bi trebalo da budemo. Tačno je da sem protivnika u Prištini i u Euleksu Srbi s Kosova imaju protivnika u Beogradu, koji svojim nečinjenjem pomaže Albancima. U tom kontekstu je i detalj da smo donedavno lična dokumenta vadili u mestu življenja, a sada odlukom Vlade moramo da idemo u Beograd, kao i priča o šengen vizama... Te stvari utiču na to da se Srbi odjavljuju sa Kosova, makar i na papiru, ti ljudi će postati građani uže Srbije samo da bi bili ravnopravni sa ostalim Srbima. A to zapravo znači manje Srba na KiM. Priča o podeli ne može da prođe i zato što je ono najvrednije, najskuplje, naši manastiri i sve ono na čemu počiva naša kultura i nacionalni identitet – južno od Ibra. Mi smo taj deo izgubili ratom, kapitulirali smo 1999, što opet ne znači da treba da ga se odreknemo.

(Razgovarala Ana Radmilović)


16. oktobar '09.
wukadin wukadin 08:55 03.12.2009

Re: Interesantno

Srbija strateški nikako ne sme dopustiti albanske graničare na Kopaoniku, inače će granica Albanije za 20 godina biti u Kraljevu.


Tacno!
Uostalom, zasto se ne bi trazila simetrija (Presevo) samim cinom odustajanja od integriteta koji treba Albancima, a ne nama (inace ce imati problema recimo da udju u EU). Podsecam da su Britanci zadrzali Severnu Irsku, a niko nije ni postavio pitanje Liverpula u kome ima Iraca koliko ti volja.
U tekstu je lepo receno da se treba koncentrisati na Srpsku. Ipak, neke stvari ne stoje:
1. Potpuno "odustajanje" od Kosova ne doprinosi tu nista, zapravo otezava poziciju. Odustalo bi se od zetona za razmenu i situacije u kojoj se neprijateljske snage (mislim politicki, a nemam drugi izraz do neprijatelji) zadrzavaju da svare "Kosoves".
2. Tacno je da je integracija nemoguca, ali ko je to trazio? Koliko se secam nudjeno im je "toboze" (sto bi rekao Tudjman), ali onda bi morali da odustanu od mase ingerencija. Resenje po kojem "Kosova" ima sve osim formalne nezavisnosti i jos par stvari iskljucuje potrebu za albanskim predstavnicima u skupstini Srbije. To bi bio recimo status dominiona. Alternativa je naravno podela, no to ni sa nase strane ne bi islo lako.
011-495 011-495 10:54 03.12.2009

Re: Interesantno

Virtuelni Vasilije
011-495
Ovo je ono sto Srbi albanskog porekla sa prostora "Presevske doline" vec duze vremena "provlace" kroz medije. Ono sto je interesantno kod "analiticara" iz Ekonomista, i jedni i drugi hoce isto ali se nisu nasli da se dogovore ili "analiticar" stavlja u usta Srbima ono sto su mu Srbi albanskog porekla rekli da "provuce".



Sa Kosovom je vec druga stvar - ono nije medjunarodno priznato, trenutno je neka vrsta protektorata a albanske vlasti nemaju kontorlu u njegovom severnom delu. Drugim recima ono je vec podeljeno. I realno je ocekivati da bi se to moglo i ozvaniciti u nekim buducim pregovorima u kojima bi obe strane mogle nesto da dobiju: Srbija bi dosla do koliko toliko casnijeg i povoljnijeg resenja a Kosovo bi zauzvrat dobilo medjunarodno priznanje...

Sto se tice ostatka Kosova iluzorno je ocekivati da ce ono ikad vise doci pod kontrolu Srbije. Cak i da sud vrlo JASNO i IZRICITO presudi(odnosno iznese NEOBAVEZUJUCE misljenje) u korist Srbije (sto je malo verovatno - pre ce biti nesto dvo(vise)smisleno) ... niko od najmocnijih zemalja zapada nece povuci svoje priznanje. Drugim recima Srbima u tom juznom delu i ne preostaje nista drugo nego da se prilagode situaciji. Prave integracije i zajednickog zivota sa Albancima tesko da ce ikad biti ... nisu zajedno mogli da zive ni u vreme bratstva i jednstva, nego su se stotine hiljada Srba polako i tiho iseljavale pod pritiskom. To ce se i ubuduce desavati. Najvise sto bi ti Srbi mogu da ocekuju je da ponovo budu u situaciji da svoju imovinu prodaju po dobroj ceni i da se onda tako skuce na nekom drugom mestu ... i tak ih nije mnogo ni ostalo tamo ...


Ne vidim nijedan razlog da se sa necim pomirimo na duge staze. Otomanska imperija je bila u svoje vreme najmocnija,Rim takodje,Vizantija, SSSR takodje. Ovi nabrojani,osim SSSR-a su u svoje vreme bili cak mocniji nego SAD danas. Nisam siguran da neko ima iluzije da ce SAD biti vecno najmocnija imperija. Oni su svoj vrhunac upravo sada na nase oci dostigli, sa vrha postoji samo jedan put. Da, neko vreme ce biti tu gde jesu ali koliko dugo? U zivotu drzave to je nista. Na nama je da li hocemo danas da potpisemo da se odricemo necega ili da cekamo jos 500 godina pa da se vratimo. Ako ranije nisu postojali medjunarodni zakoni, danas postoje.

011-495 011-495 10:58 03.12.2009

Re: Interesantno

Jelena Gall
Srbi albanskog porekla

ovo znači - šta?


Isto sto i Amerikanac Italijanskog porekla ili Irskog porekla i sl. Svi koji zive u Srbiji su Srbi, neki su Srbijanci,neki madjarskog porekla,neki rumunskog a neki albanskog. Ili su Amerikanci pogresili??
011-495 011-495 11:00 03.12.2009

Re: Interesantno

ana_radmilovic
znam za albance srpskog porekla


Pretpostavljam da se misli na Srbe koji zive u Albaniji
ana_radmilovic ana_radmilovic 11:16 03.12.2009

Re: Interesantno

011-495

ana_radmilovicznam za albance srpskog porekla

Pretpostavljam da se misli na Srbe koji zive u Albaniji


ne, nego na one čija se prezimena uglavnom završavaju na "ići". ili na "ri".. dosta onih anjekstremnijih albanaca iz dreničkog kraja odakle je recmo jašari - su srpskog porekla. i jašari ima neke srpske krvi, potiče iz ibarskog kolašina i u srodstvu , kažu, sa nekim kokerićima....
imaš i svetliji istorisjki sasvim jasan primer - skenderbeg, koji je djuradj kastriota... ima toga puno. obrazovani albanci to znaju.
mikimedic mikimedic 11:58 03.12.2009

Re: Interesantno

Isto sto i Amerikanac Italijanskog porekla ili Irskog porekla i sl. Svi koji zive u Srbiji su Srbi, neki su Srbijanci,neki madjarskog porekla,neki rumunskog a neki albanskog. Ili su Amerikanci pogresili??


nece biti -- mesas pripadnost narodu/naciji i drzavljanstvo.

albanac koji zivi u srbiji nije srbin (a da ne pominjemo 'srbijanac' sta god to znacilo). madjar koji zivi u srbiji je madjar, drzavljanin srbije.

amerikanac italijanskog porekla je bas to -- amerikanac, u smislu pripadnosti nacije, on nije italijan.

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:29 03.12.2009

Re: Interesantno

ja sam parafrazirala "ekonomist", ali nema veze - jeste tako.

Ana,meni se ipak ucinilo da si iznela svoj strah od priznavanja Kosova "juzno od Ibra".
Zatim, ovo nista nisam razumeo st si htela da kazes, moze li pojasnjenje?
medjutim
južno od ibra, pored albanaca, živi i preko 70% stanovnika kosova koji su srpske nacionalnosti
a sever kosova čini oko 8% teritorije KiM.

a sto se tice Marka Jaksica - no comment
011-495 011-495 12:40 03.12.2009

Re: Interesantno

mikimedic
Isto sto i Amerikanac Italijanskog porekla ili Irskog porekla i sl. Svi koji zive u Srbiji su Srbi, neki su Srbijanci,neki madjarskog porekla,neki rumunskog a neki albanskog. Ili su Amerikanci pogresili??


nece biti -- mesas pripadnost narodu/naciji i drzavljanstvo.

albanac koji zivi u srbiji nije srbin (a da ne pominjemo 'srbijanac' sta god to znacilo). madjar koji zivi u srbiji je madjar, drzavljanin srbije.

amerikanac italijanskog porekla je bas to -- amerikanac, u smislu pripadnosti nacije, on nije italijan.


Da ne trazim sad bas za sve
An Italian American (Italian: Italoamericano singular, Italian: Italoamericani plural) is an American of Italian ancestry, and/or may also refer to someone possessing Italian/American dual citizenship. Italian Americans are the fourth largest European ethnic group in the United States.
http://en.wikipedia.org/wiki/Italian_American

Srbijanci su Srbi koji zive u Srbiji a nekad se to odnosi na Srbe iz Sumadije. Ali to danas znaju samo stariji.
Doduse jedno vreme je bilo nesto drugacije Srbijanci su bili svi koji zive u Srbiji (ukljucujuci Srbe i etnicke Madjare,Albance,itd., ali je kasnije okrenuto)

Ako u nekom kraljevstvu ima vise naroda, pa se onaj
koji je najbrojniji ponasa skromno – kraljevstvo se ucvrsti,
a ako se ponasa bahato – kraljevstvo se raspadne.
Meng Ce (372–289. p. n. e.)
mikimedic mikimedic 12:47 03.12.2009

Re: Interesantno

Da ne trazim sad bas za sve
An Italian American (Italian: Italoamericano singular, Italian: Italoamericani plural) is an American of Italian ancestry, and/or may also refer to someone possessing Italian/American dual citizenship. Italian Americans are the fourth largest European ethnic group in the United States.
http://en.wikipedia.org/wiki/Italian_American


i sta si mi ovim dokazao?
upravo isto ono sto sam ja rekao -- amerikanac italijanskog porekla u smislu pripadnosti americkoj naciji. kao sto i viki kaze, oni su amerikanci, nisu italijani.

Srbijanci su Srbi koji zive u Srbiji a nekad se to odnosi na Srbe iz Sumadije. Ali to danas znaju samo stariji.


o ovome po petnaesti put na blogu.

ko kaze? ja sam mislio da su srbi koji zive u srbiji (kako i sam kazes) -- bas to, srbi. a srbi koji zive u sumadiji mogu, u smislu geografske odrednice, da budu sumadinci.

ako bas hoces da teras mak na konac.

jel su rusi koji zive u rusiji rusijanci ili rusi?
Goran Vučković Goran Vučković 13:11 03.12.2009

Jelek, anterija i opanci

o ovome po petnaesti put na blogu.

mariopan mariopan 13:33 03.12.2009

Re: Interesantno

Aleksandar Stosic
mislim da je ideja o podeli grozna i pogrešna. baš sam se puno trudila da pišem o tome - prvo, time bi srbija ipak zvanično priznala kosovo republiku južno od ibra.

pa ako je to realnost, zasto je to strasno. Sami ste, Ana, napisali (da vas parafraziram) da Albanci nece nikada zeleti da zive pd srpskom upravom. Mislim, sta je lose u tome da se podelimo, pakud koji mili moji? Meni se to cini veoma logicnim resenjem. E sada taj nas prokleti kapric koji nam, pobogu, ne dozvoljava da shvatimo da i neki drugi narodi u nekom istorijskom trenutku imaju pravo na neki zivot kakav oni zele to je problem koji kod nas postoji odavno.
Licno mislim da Srbiji stoput bolje ide otkad se otarasila Kosova, pa i Crne Gore.

Upravo tako.
Iako je to rešenje loše, ako ne postoji bolje i realnije, zašto da se ne uradi tako? Ne može se svima udovoljiti.


Zbunjuje me pominjanje doline Preševa kao zamena za šta? Zašto bi Srbija bilo šta menjala za sever Kosova? Kako to da izvede? Preseljenjem naroda? Šta znači menjanje teritorije ako ne ide i narod? To ne razumem pa molim objašnjenje, da li se misli na preseljenje Albanaca iz Preševa na Kosovo a naseljavanje Srba?

Ili nam je ovo najava novog ucenjivačkog poteza prema Srbiji?

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:41 03.12.2009

Re: Interesantno

011-495
Ne vidim nijedan razlog da se sa necim pomirimo na duge staze. Otomanska imperija je bila u svoje vreme najmocnija,Rim takodje,Vizantija, SSSR takodje. Ovi nabrojani,osim SSSR-a su u svoje vreme bili cak mocniji nego SAD danas. Nisam siguran da neko ima iluzije da ce SAD biti vecno najmocnija imperija. Oni su svoj vrhunac upravo sada na nase oci dostigli, sa vrha postoji samo jedan put. Da, neko vreme ce biti tu gde jesu ali koliko dugo? U zivotu drzave to je nista. Na nama je da li hocemo danas da potpisemo da se odricemo necega ili da cekamo jos 500 godina pa da se vratimo. Ako ranije nisu postojali medjunarodni zakoni, danas postoje.


Ovi tvoji stavovi su sasvim legitimni i sa velikim delom se slazem. Ali postoje i drugi aspekti koji me ipak navode da sam skeptican i da mislim onako kako sam gore napisao. Sa tobom bih mogao da se slozim samo u slucaju da medjunarodni sud donese IZRICITO I NEDVOSMISLENO misljenje da je Kosovo neotudjivi deo Srbije. I da se proces priznavanja time zaustavi (ili cak krene u suprotnom smeru). A u to, nazalost, ne verujem ...

Evo ti par argumenata. Proces "propasti imperija" je dugorocan i za to su potrebne decenije (pa i vekovi). U slucaju Kosova se ipak ne radi o klasicnoj okupaciji kao sto je to bilo recimo u slucaju Turske na nasim (i drugim) prostorima. A za ovih par procenata Srba koji su jos na Kosovu se mora traziti neko kratkorocnije resenje ... inace ce nestati. I sada uostalom tamo opstaju samo zahvaljujci zastiti zapada ...

Albansko stanovnistvo na Kosovu je bilo ogromana vecina i 1990, oni su tu rodjeni i ni po kakvom pravu (i pravdi) ih neko u buducnosti ne moze odatle oterati. Srba koji bi se vratili tamo i danas ima malo, maksimalno bi moglo da ih bude onoliko koliko ih je pre 10-ak godina izbeglo ... ali i to je suvise malo - opet bi ih bilo samo 10-ak posto koji dugorocno tesko mogu da opstanu u neprijateljskoj sredini.

I kako ti onda zamisljas taj "povratak" Srbije na Kosovo za 100 godina u neku (buducu) Veliku Albaniju? Da im se jednostavno oduzme deo teoritorije naseljen Albancima samo zato sto su se nekad odvojili protivno nekim davnim normama(koje se i tako uglavnom nisu postovale)? Pa skoro i sve sadasnje zemlje i njihove granice su nastajale u ratovima ... ili za zelenim stolom na kome je odlucivala vojna moc ucesnika (a ne tamo neki medjunarodni propisi). Na sta bi to licilo ako bi se sada u Evropi granice prekomponovale prema stanju od pre sto godina? Valjda treba vratiti Nemackoj delove Poljske i Ceske? Ili Austro-ugarskoj neke druge delove? I sta raditi sa ljudima ... ponovo ih preseljavati?

Zao mi je, ali ja i dalje ostajem skeptican ... maksimalno sto Srbija moze da dobije je podela i ostanak severnog Kosova u njoj. Druga opcija je da i ono malo preostalih Srba napusti Kosovo pre ili kasnije ... Ok, poneki ce i ostati - ako budu spremni da uce albanski (a mozda i promene prezime iz Petrovic u Petrovci ...)...

pozz

ps. Jel u Iraku, Avganistanu, Izraelu, Osetiji, Vijetnamu etc sve bilo po medjunarodnim propisima?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:52 03.12.2009

Re: Interesantno

Ana
drugo - albanci bi verovatno započeli spreman projekat "destabilizacije juga srbije" (to je ono - bujanovac, preševo, medvedja iliti koridor 10)


to je samo pretpostavka ... i po meni prilicno neutemeljena. Ako se do nekog kosovskog resenja dodje pregovorima (i ustupcima obe strane) onda je manje verovatno da ce do pokusaja destabilizacije od jedne strane doci nego ako ostane ovako potpuno nereseno. Cak mi izgleda da ce ti pokusaji ovako biti izrazeniji - evo vidimo ih i na delu.

Ali nezavisno od dogadjaj u vezi Kosova, Srbija bi morala da nadje nacin da sve eventualne pokusaje destiblizacije u presevskoj dolini osujeti. Ne vidim ni zasto bi to bilo problematicno ... ipak je to suvise mala teritorija. E ako nije u stanju onda i neka je izgubi ... i neka se svi izvinu Milosevicu sto su ga osudjavali da nije bio u stanju da sacuva Kosovo ...

pozz
ana_radmilovic ana_radmilovic 13:59 03.12.2009

Re: Interesantno

Aleksandar Stosic
".Zatim, ovo nista nisam razumeo st si htela da kazes, moze li pojasnjenje?
medjutimjužno od ibra, pored albanaca, živi i preko 70% stanovnika kosova koji su srpske nacionalnostia sever kosova čini oko 8% teritorije KiM.a sto se tice Marka Jaksica - no comment


Šta ne razumeš? To je podatak. Dakle, sever Kosova je 8% teritorije te teritorije. I na tih 8% živi samo 30% Srba koji su na Kosovu.

Izvinjavam se za Marka - bilo je jače od mene :)) mogla sam da citiram bilo koga ili da ne citiram njikoga, ne znam šta mi bi - nisam mogla da odolim
ana_radmilovic ana_radmilovic 14:09 03.12.2009

Re: Interesantno

Virtuelni Vasilije

. Druga opcija je da i ono malo preostalih Srba napusti Kosovo pre ili kasnije ... Ok, poneki ce i ostati - ako budu spremni da uce albanski (a mozda i promene prezime iz Petrovic u Petrovci ...).


pa, vasilije, srbi na kosovu naravno znaju albanski, ne moraju sada da ga uče. samo se prave i neće da govore jer su ih vaspitavali da je to ispod časti - što je kompletni idiotizam. eto, još jedan od razloga - zašto smo izgubili kosovo. zato što smo se pravili da ne razumemo jezik svojih komšija. ti ljudi su ne tako davno išli zajedno u škole i tukli se ili se družili - svejedno.

a to sa pertović - petrovci ne bi bila nova priča... ni ono sa napuštanjem kosova... (ja mislim da nisam upoznala niednog kosovskog srbina koji nema bar neku nekretninu "u srbiji" kako oni kažu...)

to je sve, kako sam ja shvatila od kad sam ovde - stara, jako stara priča sto puta ponovljena.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:22 03.12.2009

Re: Interesantno

Ana
pa, vasilije, srbi na kosovu naravno znaju albanski, ne moraju sada da ga uče


Eh sta mi sve necemo saznati od tebe :) Ili bar ja ... nije mi nikad padalo na pamet da pitam nekog sa Kosova (ni od ovih "najnovijih" izbeglica a ni od onih koji su se jos ranije doselili u Srbiju). Mislim da ponesto razumeju je za ocekivati ... ali da bi znali jezik tako da mogu da se sluze njime to nisam znao (pricam o velikoj vecini ljudi)

pozz
ana_radmilovic ana_radmilovic 15:11 03.12.2009

Re: Interesantno

Virtuelni Vasilije

Anadrugo - albanci bi verovatno započeli spreman projekat "destabilizacije juga srbije" (to je ono - bujanovac, preševo, medvedja iliti koridor 10)

to je samo pretpostavka ... i po meni prilicno neutemeljena. ...pozz




http://www.nspm.rs/politicki-zivot/jug-srbije-presevska-dolina-ili-istocno-kosovo-pred-kraj-jula-2009.html





da ne bih preopširno odgovarala - a to što pričaš je sasvim na mestu, evo linkova ka teksovime gde sam se baktala tom neutemeljenom pretpostavkom... u ovom tekstu možeš da pročitaš šta o tome pričaju albanci iz takozvane preševske doline, a u sledećem šta misle neki albanci sa kosova

http://www.nspm.rs/kosovo-i-metohija/kome-odgovara-podela-kosova-i-metohije-q.html


p.s.

izvinjavam se što ovo radim.... od ovoga je jedino gore kad čovek uzme pa citira samog sebe :)))

pozz
libkonz libkonz 17:11 02.12.2009

Sve pohvale

za još jedan odlično napisan tekst, iskren i istinit.
ana_radmilovic ana_radmilovic 18:20 02.12.2009

Re: Sve pohvale

hvala libkonz :)
dragan7557 dragan7557 21:10 02.12.2009

Re: Sve pohvale

za još jedan odlično napisan tekst, iskren i istinit.

i preporuka.

dragan7557 cerski
ana_radmilovic ana_radmilovic 10:29 03.12.2009

Re: Sve pohvale

i opet - hvala :)
Filip2412 Filip2412 17:11 02.12.2009

...

Jedan Francuz kaže da bi Srbi sada trebalo da vode računa o jugu Srbije i da se bore za Republiku Srpsku, a da je tužno, ali da na Kosovo više ne treba trošiti snagu.


ovo je valjda svakom pismenom coveku jasno
Inner Party Inner Party 18:28 02.12.2009

Re: ...

Filip2412
Jedan Francuz kaže da bi Srbi sada trebalo da vode računa o jugu Srbije i da se bore za Republiku Srpsku, a da je tužno, ali da na Kosovo više ne treba trošiti snagu.


ovo je valjda svakom pismenom coveku jasno


U zivotu ozenis jednu, dve, mozda tri zene.
A pojuris njih trideset.
Pa sto trosis snagu na tih 27?!


Jelena Gall Jelena Gall 22:18 02.12.2009

Re: ...

Filip2412
Jedan Francuz kaže da bi Srbi sada trebalo da vode računa o jugu Srbije i da se bore za Republiku Srpsku, a da je tužno, ali da na Kosovo više ne treba trošiti snagu.


ovo je valjda svakom pismenom coveku jasno

meni nije sasvim jasno. da li to znači da građani srbije žele da se spoje srbija i republika srpska?
(politički vrh srbije bolje da ne pominjem, jer samo gleda da ubere poene već kako se tasovi vage nameste. dvoličnost, suprotstavljenost reči i dela, tajnovitost koju ana pominje, tu je očigledna da očiglednija ne može biti.)
Filip Mladenović Filip Mladenović 17:24 02.12.2009

SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI!

Kada za koju godinu i ovaj deo Evrope postane sastavni i nerazdojni deo Evropske Unije, ili kako ja to volim da kažem Sjedinjenih evropskih država, nestaće i sve neodumice i strahovi povodom Republike Srpske, juga Srbije, Kosova i Metohije. Svi Srbi će živeti u jednoj državi - EU, prosperitetnoj, demokratskoj i civilizovanoj! Što to pre shvatimo, tim bolje ne samo za nas, već i za naše potomke. Jer, Srbiju nismo samo nasledili od predaka, već smo je i pozajmili od naših potomaka!
Goran Vučković Goran Vučković 17:32 02.12.2009

Re: SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI!

Filip Mladenović
Kada za koju godinu i ovaj deo Evrope postane sastavni i nerazdojni deo Evropske Unije, ili kako ja to volim da kažem Sjedinjenih evropskih država, nestaće i sve neodumice i strahovi povodom Republike Srpske, juga Srbije, Kosova i Metohije>.< Svi Srbi će živeti u jednoj državi - EU, prosperitetnoj, demokratskoj i civilizovanoj! Što to pre shvatimo, tim bolje ne samo za nas, već i za naše potomke. Jer, Srbiju nismo samo nasledili od predaka, već smo je i pozajmili od naših potomaka!

Zakinuo si nam jedan uskličnik
libkonz libkonz 17:56 02.12.2009

Re: SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI!

Kada za koju godinu i ovaj deo Evrope postane sastavni i nerazdojni deo Evropske Unije, ili kako ja to volim da kažem Sjedinjenih evropskih država, nestaće i sve neodumice i strahovi povodom Republike Srpske, juga Srbije, Kosova i Metohije. Svi Srbi će živeti u jednoj državi - EU, prosperitetnoj, demokratskoj i civilizovanoj! Što to pre shvatimo, tim bolje ne samo za nas, već i za naše potomke. Jer, Srbiju nismo samo nasledili od predaka, već smo je i pozajmili od naših potomaka!

ovde samo fali muzička podloga
Inner Party Inner Party 18:24 02.12.2009

Re: SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI!

Filip Mladenović
Kada za koju godinu i ovaj deo Evrope postane sastavni i nerazdojni deo Evropske Unije, ili kako ja to volim da kažem Sjedinjenih evropskih država, nestaće i sve neodumice i strahovi povodom Republike Srpske, juga Srbije, Kosova i Metohije. Svi Srbi će živeti u jednoj državi - EU, prosperitetnoj, demokratskoj i civilizovanoj! Što to pre shvatimo, tim bolje ne samo za nas, već i za naše potomke. Jer, Srbiju nismo samo nasledili od predaka, već smo je i pozajmili od naših potomaka!





Mislim, nemoj da se ljutis, ali stvarno...
angie01 angie01 20:23 02.12.2009

Re: SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI!

muzička podloga


ona valjda ovako!:)))

(tekst pisao neki moj chukundeda:)))
mikimedic mikimedic 20:38 02.12.2009

Re: SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI!

Kada za koju godinu i ovaj deo Evrope postane sastavni i nerazdojni deo Evropske Unije, ili kako ja to volim da kažem Sjedinjenih evropskih država, nestaće i sve neodumice i strahovi povodom Republike Srpske, juga Srbije, Kosova i Metohije. Svi Srbi će živeti u jednoj državi - EU, prosperitetnoj, demokratskoj i civilizovanoj! Što to pre shvatimo, tim bolje ne samo za nas, već i za naše potomke. Jer, Srbiju nismo samo nasledili od predaka, već smo je i pozajmili od naših potomaka!


ti stvarno sanjas snove koje niko vise ni u evropi ne sanja. takvi snovi su se sanjali do 2003. i rimskog sporazuma, koji je naravno propao na referendumima u francuskoj i holandiji.

da uopste eu ne bi propala kao ideja, nego da bi se spaslo sta se spasti moze, krenulo se sa lisabonskim sporazumom koji ne unosi ama bas nikakve izmene osim kozmetickih u odnosu na nicu i amsterdam. pa i takav sporazum sa kozmetickim promenama jedva prezive irsku, cesku i poljsku.

slag na tortu je izbor predsednika saveta i visokog predstavnika eu za spoljne poslove -- sto se i ocekivalo da budu potpuno bezimeni, jer bi svaka znacajnija licnost na tim polozajima znacila pobedu evrointegracijskih struja. sto, obviously, nije the case.
Dr M Dr M 21:13 02.12.2009

Re: SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI!

SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI


Pogresno!

SVI SRBI U DOBRIM DRZAVAMA!
dragan7557 dragan7557 21:17 02.12.2009

Re: SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI!

mikimedic
Kada za koju godinu i ovaj deo Evrope postane sastavni i nerazdojni deo Evropske Unije, ili kako ja to volim da kažem Sjedinjenih evropskih država, nestaće i sve neodumice i strahovi povodom Republike Srpske, juga Srbije, Kosova i Metohije. Svi Srbi će živeti u jednoj državi - EU, prosperitetnoj, demokratskoj i civilizovanoj! Što to pre shvatimo, tim bolje ne samo za nas, već i za naše potomke. Jer, Srbiju nismo samo nasledili od predaka, već smo je i pozajmili od naših potomaka!


ti stvarno sanjas snove koje niko vise ni u evropi ne sanja. takvi snovi su se sanjali do 2003. i rimskog sporazuma, koji je naravno propao na referendumima u francuskoj i holandiji.

da uopste eu ne bi propala kao ideja, nego da bi se spaslo sta se spasti moze, krenulo se sa lisabonskim sporazumom koji ne unosi ama bas nikakve izmene osim kozmetickih u odnosu na nicu i amsterdam. pa i takav sporazum sa kozmetickim promenama jedva prezive irsku, cesku i poljsku.

slag na tortu je izbor predsednika saveta i visokog predstavnika eu za spoljne poslove -- sto se i ocekivalo da budu potpuno bezimeni, jer bi svaka znacajnija licnost na tim polozajima znacila pobedu evrointegracijskih struja. sto, obviously, nije the case.

PREPORUKA! Za trezvenost i realnost.

dragan7557 cerski
Doctor Wu Doctor Wu 21:18 02.12.2009

Re: SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI!

Filip Mladenović
Kada za koju godinu i ovaj deo Evrope postane sastavni i nerazdojni deo Evropske Unije, ili kako ja to volim da kažem Sjedinjenih evropskih država, nestaće i sve neodumice i strahovi povodom Republike Srpske, juga Srbije, Kosova i Metohije. Svi Srbi će živeti u jednoj državi - EU, prosperitetnoj, demokratskoj i civilizovanoj! Što to pre shvatimo, tim bolje ne samo za nas, već i za naše potomke. Jer, Srbiju nismo samo nasledili od predaka, već smo je i pozajmili od naših potomaka!

Filipe, znaš ono za Deda Mraza? Uzmi čašu vode da ti objasnim.
Gledaj, to nije sve baš tako...
Goran Vučković Goran Vučković 21:37 02.12.2009

Re: SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI!

SVI SRBI U DOBRIM DRZAVAMA!

Jel to nešto u fazonu Peđe Azdejkovića - poslednji da ugasi svetlo?
Dr M Dr M 23:45 02.12.2009

Re: SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI!

Goran Vučković
SVI SRBI U DOBRIM DRZAVAMA!Jel to nešto u fazonu Peđe Azdejkovića - poslednji da ugasi svetlo?


Ne, ako sve drzave u kojima Srbi budu ziveli budu dobre drzave, nema potrebe da se gasi...

Na dosadasnji nacin, ne gasimo svetlo nego palimo sveću...
wukadin wukadin 09:00 03.12.2009

Re: SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI!

Filip Mladenović
Kada za koju godinu i ovaj deo Evrope postane sastavni i nerazdojni deo Evropske Unije, ili kako ja to volim da kažem Sjedinjenih evropskih država, nestaće i sve neodumice i strahovi povodom Republike Srpske, juga Srbije, Kosova i Metohije. Svi Srbi će živeti u jednoj državi - EU, prosperitetnoj, demokratskoj i civilizovanoj! Što to pre shvatimo, tim bolje ne samo za nas, već i za naše potomke. Jer, Srbiju nismo samo nasledili od predaka, već smo je i pozajmili od naših potomaka!


Secam se jasno da je Kostunica nesto tako rekao na predsednickim izborima 2002. godine, pa su ga svi napali da hoce rat. U jednom duelu je Gorcin Stojanovic rekao, citiram: "Ne znam tacno sta je Kostunica rekao, ali mirise mi na rat."
Kako je lepo imati dugo secanje
mariopan mariopan 13:50 03.12.2009

Re: SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI!

Filip Mladenović
Kada za koju godinu i ovaj deo Evrope postane sastavni i nerazdojni deo Evropske Unije, ili kako ja to volim da kažem Sjedinjenih evropskih država, nestaće i sve neodumice i strahovi povodom Republike Srpske, juga Srbije, Kosova i Metohije. Svi Srbi će živeti u jednoj državi - EU, prosperitetnoj, demokratskoj i civilizovanoj! Što to pre shvatimo, tim bolje ne samo za nas, već i za naše potomke. Jer, Srbiju nismo samo nasledili od predaka, već smo je i pozajmili od naših potomaka!

Da, stvarno, samo što svaka od tih zemalja tačno zna gde su njene granice, za svaki slučaj. Srbija ne zna, njene granice međunarodno priznate države su jedine u svetu koje i jesu i nisu međunarodno priznate pa se mogu menjati kako kome ćefne i to po nekom zakonu? Kom? To pitanje je sada u sudu u Hagu i taj sud mora da donese doluku da li su granice SRBIJE međunarodno priznate nepovredive kao i kod drugih zemalja ili nisu. Država koja nema svoje granice nije država. EU nije država, to je skup država sa jasno definisanim granicama. Samo za naše se ne zna gde su.
miloradkakmar miloradkakmar 17:47 02.12.2009

Tvoji

tekstovi razotkrivaju problem Kosova i Metohije iznutra.
Da, i nisam čuo da naša država ima plan, šta će sa Kosovom ukoliko se "dobije" sud u Hagu.
Možda i ima , ali ga ne iznosi javno.
blogovatelj blogovatelj 17:52 02.12.2009

Re: Tvoji

nisam čuo da naša država ima plan


Zasto bi neko otkrivao taj plan?
Onda bi u slucaju da izgube na sudu svi rekli da su dzabe krecili. Verovatno ce reci nesto o tome kad (i ako) dobiju na sudu.
Goran Vučković Goran Vučković 17:53 02.12.2009

Re: Tvoji

Zasto bi neko otkrivao taj plan?

Pravi mađioničar nikada ne kaže šta će biti na kraju trika
noboole noboole 18:05 02.12.2009

Re: Tvoji

Goran Vučković
Zasto bi neko otkrivao taj plan?
Pravi mađioničar nikada ne kaže šta će biti na kraju trika


Pogresna komicna paralela.
Goran Vučković Goran Vučković 18:16 02.12.2009

Re: Tvoji

Pogresna komicna paralela.

Daj neku tačnu komičnu paralelu, onda.
ana_radmilovic ana_radmilovic 18:18 02.12.2009

Re: Tvoji

ja mislim da se vi šalite sa ozbiljnim tajnim planovima koje država ima šta ćemo da radimo kad nam vrate kosmet!
Inner Party Inner Party 18:22 02.12.2009

Re: Tvoji

miloradkakmar

Da, i nisam čuo da naša država ima plan, šta će sa Kosovom ukoliko se "dobije" sud u Hagu.


Pa plan nije potreban.
mayo1 mayo1 18:32 02.12.2009

Re: Tvoji

Daj neku tačnu komičnu paralelu, onda.


Evo jedne...
ana_radmilovic ana_radmilovic 18:35 02.12.2009

Re: Tvoji

mayo1
Daj neku tačnu komičnu paralelu, onda

.Evo jedne...




toliko o akcionom planu :)
drug.clan drug.clan 18:41 02.12.2009

Re: Tvoji

Inner Party
miloradkakmar

Da, i nisam čuo da naša država ima plan, šta će sa Kosovom ukoliko se "dobije" sud u Hagu.


Pa plan nije potreban.



plan je jasan, sada im ne damo Kosovo u inat a ako nam ga vrate na sudu dacemo im ga u inat!

Radovan III: "Evo resenja!!!"
noboole noboole 19:16 02.12.2009

Re: Tvoji

Goran Vučković
Pogresna komicna paralela.
Daj neku tačnu komičnu paralelu, onda.


Pravi mucitelj nikada ne kaze da li ce da rkne ili krkne.
blogovatelj blogovatelj 19:56 02.12.2009

Re: Tvoji

ja mislim da se vi šalite sa ozbiljnim tajnim planovima koje država ima šta ćemo da radimo kad nam vrate kosmet!


Ja nisam pricao o vracanju Kosmeta, nego o planu.
gorio92 gorio92 22:11 02.12.2009

Re: Tvoji

Da, i nisam čuo da naša država ima plan, šta će sa Kosovom ukoliko se "dobije" sud u Hagu.
Možda i ima , ali ga ne iznosi javno.

Da država Srbija ima ikakav plan, ne bi ovoga sa Kosovom ni bilo.
ana_radmilovic ana_radmilovic 00:26 03.12.2009

Re: Tvoji

gorio92
.Da država Srbija ima ikakav plan, ne bi ovoga sa Kosovom ni bilo.




preporuka, šta drugo! :)
wukadin wukadin 09:03 03.12.2009

Re: Tvoji

miloradkakmar
tekstovi razotkrivaju problem Kosova i Metohije iznutra.
Da, i nisam čuo da naša država ima plan, šta će sa Kosovom ukoliko se "dobije" sud u Hagu.
Možda i ima , ali ga ne iznosi javno.


Recno je da tek onda pocinju pravi pregovori.
Ne znam odakle ideja jednakosti izmedju eventualnog dobijanja presude i eventualnog integrisanja Kosova u sistem Srbije. Da li samo zato sto novinari vole da pojednostave ili je to smisljeno?
Kao da su dok je bio spor oko navodnog genocida u BiH pitali "Da li Bosna zna sta bi radila sa silnim milijardama koje bi dobila od Srbije ako se presudi da je ova kriva za genocid?"
ana_radmilovic ana_radmilovic 10:56 03.12.2009

Re: Tvoji

wukadin

Da li samo zato sto novinari vole da pojednostave ili je to smisljeno?Kao da su dok je bio spor oko navodnog genocida u BiH pitali "Da li Bosna zna sta bi radila sa silnim milijardama koje bi dobila od Srbije ako se presudi da je ova kriva za genocid?"


pa dobro, wukadine, kako možeš da uporedjuješ vraćanje jedne teritrije nad kojom nemaš kontrolu bar 10 godina, i na kojoj žive neki ljudi koji su se u medjuvremenu promelili (ono kako srbija zamišlja nekog albaca od pre 10 - 15 - 20 godina više nema veze s mozog (bar po gradovima) i u koju je u medjuvrenu inverstirano jako puno novca sa kojim srbija nema ništa - dakle, kako to možeš da uporedjuješ sa "silnim milijardama" i tužbom bosne? bosna bi se snašla već nekako s tim milijardama ali ne znam kako bi se srbija snašla sa jednom zemljicom koju više ne poznaje, a na kojoj je većina private property u albanskom vlasništvu. ....

i onda ja pojednostavljujem!?
ana_radmilovic ana_radmilovic 11:30 03.12.2009

Re: Tvoji

wukadin

spor oko navodnog genocida u BiH ?"


da, da ...
mariopan mariopan 14:09 03.12.2009

Re: Tvoji

gorio92
Da, i nisam čuo da naša država ima plan, šta će sa Kosovom ukoliko se "dobije" sud u Hagu.
Možda i ima , ali ga ne iznosi javno.

Da država Srbija ima ikakav plan, ne bi ovoga sa Kosovom ni bilo.

Tačno.

Jedini plan koji ja vidim je kako pojedinci da što bolje profitiraju iz problema "Kosovo". Rado bih im to izmakla, onako samo iz zlobe.......kada već ništa drugo ne mogu.

Inner Party Inner Party 18:19 02.12.2009

Pa to nije...

Da je povratak Kosova u Srbiju „nevolja" znamo odavno, ali razlog tome nije samo nezgoda oko „apsorbovanja" neprijateljski nastrojenih Albanaca, već je nevolja i vraćanje kosovskih Srba koji su toliko dugo van sistema države Srbije da bi i za njih to predstavljalo jednaku, a možda i veću muku integrisati se u sistem države Srbije nego integrisati se u neki polusistem poludržave Kosovo.


... ideja.

Koga je briga za narod?!

Drzavu Srbiju interesuje (tj. treba da interesuje) samo da se njoj u za to relevantnim institucijama potvrdi da je ona "ono" sta ona smatra da jeste. Dakle sa KiM u svom sastavu. Sta ce narod koji tamo zivi da radi, nije problem drzave vec naroda koji tamo zivi. Srbiju (treba da) zanima sediste u UN, vojnik/policajac na granicnom prelazu prema Albaniji i ubiranje poreza na KiM. Sve ostalo i ne mora da bude njena stvar. A sa perspektivom EU integracija ni nece...

ana_radmilovic ana_radmilovic 18:32 02.12.2009

Re: Pa to nije...

Inner Party
.Koga je briga za narod?!...


e to jes' :)
nisam razmišljala o tim stolicama, graničarima i porezima al' da nam ne treba narod - ne traba nam. gledam onu lepu zemlju, pa uhvatim sebe u sedećim razmišljanjima "kakva šteta, divna zemlja, prelepa... "
"neporatna šteta" što bi rek'o rade šerbedžija... "nepovratna šteta" :))
Inner Party Inner Party 19:10 02.12.2009

Re: Pa to nije...

ana_radmilovic
Inner Party
.Koga je briga za narod?!...

nisam razmišljala o tim stolicama, graničarima i porezima al' da nam ne treba narod - ne traba nam. gledam onu lepu zemlju, pa uhvatim sebe u sedećim razmišljanjima "kakva šteta, divna zemlja, prelepa... "
"neporatna šteta" što bi rek'o rade šerbedžija... "nepovratna šteta" :))


Objektivno Srbiju tu zanimaju samo crkve i manastiri, eventualno rudna bogatstva. Ono ostalo, sa sve 2 miliona ljudi, I wouldn't touch it with a ten-foot pole.
ana_radmilovic ana_radmilovic 22:08 02.12.2009

Re: Pa to nije...

Inner Party

Objektivno Srbiju tu zanimaju samo crkve i manastiri, eventualno rudna bogatstva. Ono ostalo, sa sve 2 miliona ljudi, I wouldn't touch it with a ten-foot pole.


kojih dva miliona ljudi?

bez šale, kosovo je divno, prelepo je... užasna je šteta što smo ga izgubili, ali jedan moj prijatelj mi je nedavno rekao da je jedino što ima smisla pisati, ako mi je već posao da pišem o kosovu - pisati o tome kako smo ga, zašto i kada izgubili. mislim, kako ga i dalje gubimo... sumnjam da od tog pisanja ima neke koristi, ali kad sam već tu...
Jelena Gall Jelena Gall 22:23 02.12.2009

Re: Pa to nije...

Srbiju (treba da) zanima sediste u UN, vojnik/policajac na granicnom prelazu prema Albaniji i ubiranje poreza na KiM.

a jel ubira srbija porez od kosova (ako i bez metohije)?
Jelena Gall Jelena Gall 22:25 02.12.2009

Re: Pa to nije...

bez šale, kosovo je divno, prelepo je... užasna je šteta što smo ga izgubili, ali jedan moj prijatelj mi je nedavno rekao da je jedino što ima smisla pisati, ako mi je već posao da pišem o kosovu - pisati o tome kako smo ga, zašto i kada izgubili. mislim, kako ga i dalje gubimo... sumnjam da od tog pisanja ima neke koristi, ali kad sam već tu...

ima koristi, o da! mislim, ne šegačim se, ozbiljno to kažem.
Ribozom Ribozom 23:01 02.12.2009

Re: Pa to nije...

kojih dva miliona ljudi?


Sta si htela ovim da kazes?
p.s preporuka
ana_radmilovic ana_radmilovic 01:15 03.12.2009

Re: Pa to nije...

Jelena Gall
.a jel ubira srbija porez od kosova (ako i bez metohije)?


ne ubira
sentinel26 sentinel26 18:53 02.12.2009

Beta vs Economist

Pomenuti članak u "Economistu" sam čitao prije 4 dana i sada ponovo, jer sam video da je Beta na početku dala jednu konstrukciju navodnog teksta koji u listu "Economist" ne postoji.

Vaš tekst ili tekst Bete glasi:
ako bi Međunarodni sud pravde doneo presudu protiv presedana koji su načinile kosovske vlasti samoproglasivši nezavisnost, iliti presudu u korist Srbije kojoj je tom prilikom oduzet deo teritorije.
Ovo nije tekst "Economista". Bez obzira što nije stavljen pod navodnike kaže se da to "Ekonomist smatra" što nije tačno..

Originalna rečenica Economista glasi :

"In all likelihood, the opinion of the court (which is not binding ) will be vague, because there are many differing views over self-determination. "

Ne radi se o presudi već o mišljenju. "Opinion" = mišljenje.

Presuda ima dispozitiv, nju onaj protiv koga je uperena mora da izvrši i daje mu se rok i pravo žalbe..
Odluka (suda ) ima izreku koja takodje nekoga na nešto obavezuje. Neko mora da je izvrši.
Mišljenje se ne izvršava i nikoga ne obavezuje.

drug.clan drug.clan 19:01 02.12.2009

Re: Beta vs Economist

Ne radi se o presudi već o mišljenju. "Opinion" = mišljenje.

Presuda ima dispozitiv, nju onaj protiv koga je uperena mora da izvrši i daje mu se rok i pravo žalbe..
Odluka (suda ) ima izreku koja takodje nekoga na nešto obavezuje. Neko mora da je izvrši.
Mišljenje se ne izvršava i nikoga ne obavezuje.



ako je tako onda ta institucija i nije sud jer ne moze da donosi obavezujuce presude ili odluke

samo savet bezbednosti moze (a ne mora) da ih nacini obavezujucim
Goran Vučković Goran Vučković 19:15 02.12.2009

Re: Beta vs Economist


ako je tako onda ta institucija i nije sud jer ne moze da donosi obavezujuce presude ili odluke

samo savet bezbednosti moze (a ne mora) da ih nacini obavezujucim

Pa ovo je mišljenje o legalnosti, tu neki "obavezujući" status nema puno smisla.

Ono što ovakvo mišljenje, ako bude u korist Srbije, može da eventualno izazove je legalnost zadržavanja severnog Kosova u Srbiji. Ovaj članak iz Ekonomista meni više liči na upozorenje da će de facto podrška zadržavanju Preševskog kraja u Srbiji "opasti" ako Srbija bude pokušala da iskoristi pozitivnu odluku suda u smislu "narušavanja teritorijalnog integriteta Kosova".
ana_radmilovic ana_radmilovic 19:22 02.12.2009

Re: Beta vs Economist

sentinel26
Pomenuti članak u "Economistu" sam čitao prije 4 dana i sada ponovo, jer sam video da je Beta na početku dala jednu konstrukciju navodnog teksta koji u listu "Economist" ne postoji.Vaš tekst ili tekst Bete glasi:
ako bi Međunarodni sud pravde doneo presudu protiv presedana koji su načinile kosovske vlasti samoproglasivši nezavisnost, iliti presudu u korist Srbije kojoj je tom prilikom oduzet deo teritorije. Ovo nije tekst "Economista". Bez obzira što nije stavljen pod navodnike kaže se da to "Ekonomist smatra" što nije tačno..Originalna rečenica Economista glasi :"In all likelihood, the opinion of the court (which is not binding ) will be vague, because there are many differing views over self-determination. "Ne radi se o presudi već o mišljenju. "Opinion" = mišljenje.Presuda ima dispozitiv, nju onaj protiv koga je uperena mora da izvrši i daje mu se rok i pravo žalbe..Odluka (suda ) ima izreku koja takodje nekoga na nešto obavezuje. Neko mora da je izvrši.Mišljenje se ne izvršava i nikoga ne obavezuje.



moguće je da sam malo promenila redoled reči u rečenici, medjutim reč "mišljenje" svakako nisam pobrkala sa "presudom". u svom tekstu, baš zbog toga što nisam ovu vest pročitala u "ekonomisru" nego u interpretaciji "bete", na više mesta insistiram na onom "..beta prenosi"... ako si čitao pre 4 dana, onda "beta" laže i za datum, naime - tamo piše, primetićete, 30. decembar. vesti mi, inače, stižu mejlom. prema ovome što vi pišete, to i nije neka prednost :) bez obzira na sve, mislim da ovo bitno ne utiče na ono što sam tekstom htela da kažem. svi znamo da presuda ili mišljenje ovog suda nije obavezujuće... sećate se od kad se o tome još polemisalo? :)



LONDON/BEOGRAD, 30. novembra 2009. (Beta) - Mišljenje Medjunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova biće "po svemu sudeći neodredjeno", zbog toliko različitih stavova o pitanju samoopredeljenja i presedana koji bi mogao da se napravi, ocenjuje britanski nedeljnik Ekonomist u najnovijem broju.

List smatra da bi se Srbija našla u neprilici čak i kad bi se desilo neočekivano i Sud jasno presudio protiv kosovskih vlasti.

"Ironija je da čak i kad bi Sud presudio protiv Kosovara, Srbija bi bila potpuno nesposobna da apsorbuje dva miliona neprijateljski nastrojenih Albanaca", ocenjuje list.

Ekonomist ističe da neki srpski zvaničnici privatno priznaju da je pravi cilj obraćanja Sudu da se Srbija otarasi Kosova, a ne da ga povrati.

"Oni žele da izmanevrišu Kosovare u poziciju u kojoj se osećaju primorani da se vrate za pregovarački sto, u kom trenutku bi Srbija mogla da predloži razmenu severa Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom za Preševsku dolinu u Srbiji, gde većinom žive Albanci", dodaje Ekonomist.

http://www.beta.rs/?tip=article&kategorija=vestiizsveta&ida=2217836&id=&ime=
ninasimone ninasimone 20:08 02.12.2009

Re: Beta vs Economist

Goran Vučković

ako je tako onda ta institucija i nije sud jer ne moze da donosi obavezujuce presude ili odluke

samo savet bezbednosti moze (a ne mora) da ih nacini obavezujucim

Pa ovo je mišljenje o legalnosti, tu neki "obavezujući" status nema puno smisla.

Koliko sam ja shvatila, tu ima vise nivoa "neobavezivanja". Kao prvo, da bi se dobila kakva-takva presuda, jedino UN priznata drzava moze da tuzi drugu UN priznatu drzavu. Kosovo to jos nije (kad je bio slucaj Kasmira na tapetu, Pakistan je u ime Kasmira podigao tuzbu protiv Indije). A posle dolazi na red pravo veta u UN, dakle dzaba ste krecili faza. Plus sto, na primer Amerika, priznaje odluke suda na case-by-case basis, tj. kad im se odluke dopadaju. U slucaju Kosova, jedina moguca varijanta je davanje "legal opinion" jer nije medjudrzavni slucaj plus je presedan. Neki bi sad mogli da kazu da je samim tim sto se slucaj uzima u razmatranje ide u korist Kosova jer mu se time indirektno daje status drzave (zacarani krug of legalese talk).
sentinel26 sentinel26 20:08 02.12.2009

Re: Beta vs Economist

ana_radmilovic
moguće je da sam malo promenila redoled reči u rečenici, medjutim reč "mišljenje" svakako nisam pobrkala sa "presudom". u svom tekstu, baš zbog toga što nisam ovu vest pročitala u "ekonomisru" nego u interpretaciji "bete", na više mesta insistiram na onom "..beta prenosi"... ako si čitao pre 4 dana, onda "beta" laže i za datum, naime - tamo piše, primetićete, 30. decembar. vesti mi, inače, stižu mejlom. prema ovome što vi pišete, to i nije neka prednost :) bez obzira na sve, mislim da ovo bitno ne utiče na ono što sam tekstom htela da kažem. svi znamo da presuda ili mišljenje ovog suda nije obavezujuće... sećate se od kad se o tome još polemisalo? :)
http://www.beta.rs/?tip=article&kategorija=vestiizsveta&ida=2217836&id=&ime=[/u][/i][/b]

Nijesam ni sumnjao da je to Betino maslo. Nijeste odmah stavili link, pa sam ostavio .. "zrnce"..

Što se tiče datuma članak ( Kosovo and Serbia - "See You in court" ) je u Economistu objavljen 26.11. a ja sam ga dobio 27.11.

Ovo što su stavljali pod navodnike je korektno prevedeno ali ovo što su prepričavali nije, to je ustvari Betino "vidjenje".

Tamo ima interesantnih komentara sa širenjem teme od Kosova, preko Bosne, Baskije do Kalifornije.
Kaliforniju je prvi pomenuo Economist i tako nabacio "dodatak" za komentatore, ali nema baš neke navalice na nju ...
.
mikimedic mikimedic 20:22 02.12.2009

Re: Beta vs Economist


ako je tako onda ta institucija i nije sud jer ne moze da donosi obavezujuce presude ili odluke

samo savet bezbednosti moze (a ne mora) da ih nacini obavezujucim


netacno.

sud jeste sudska institucija i moze da donosi obavezujuce presude po bilo kom pitanju medjunarodnog prava, u sporu izmedju strana (drzava i medjunarodnih organizacija) koje su priznale nadleznost suda.

sud takodje moze da donosi savetodavna misljenja (konkretan slucaj je i sadasnji postupak) na zahtev ovlascenih predlagaca (i.e. organa ujedinjenih nacija i specijalizovanih agecncija, ovlascenih da podnesu zahtev).
mikimedic mikimedic 20:33 02.12.2009

Re: Beta vs Economist

Koliko sam ja shvatila, tu ima vise nivoa "neobavezivanja". Kao prvo, da bi se dobila kakva-takva presuda, jedino UN priznata drzava moze da tuzi drugu UN priznatu drzavu. Kosovo to jos nije (kad je bio slucaj Kasmira na tapetu, Pakistan je u ime Kasmira podigao tuzbu protiv Indije


sud ima dve vrste nadleznosti: u sporovima i savetodavnu. pristup sudu radi pokretanja spora imaju samo drzave i medjunarodne organizacije, tako da je tacno da nepriznati entiteti ne mogu biti strana ucesnica u sportu.

A posle dolazi na red pravo veta u UN, dakle dzaba ste krecili faza


savet bezbednosti nema direktnu vezu sa presudama, ali se strana u sporu moze obratiti SB radi izvrsenja.

Plus sto, na primer Amerika, priznaje odluke suda na case-by-case basis, tj. kad im se odluke dopadaju.


ne moze se uopsteno reci da amerika priznaje odluke suda on case-by-case basis, naime presude su obavezujuce samo za strane u sporu, tako da amerika niti bilo koja druga drzava ne mora da priznaje presude u sporovima drugih drzava. ako se konkretno radi o sporu u kom je amerika ucestvovala, tacno je da je u nekim sporovima smatrala da sud nije nadlezan i ako je sud utvrdio nadleznost.

U slucaju Kosova, jedina moguca varijanta je davanje "legal opinion" jer nije medjudrzavni slucaj plus je presedan


ovo nije tacno. konkretan postupak nije spor, vec trazenje savetodavnog misljenja zato sto se generalna skupstina UN obratila sudu sa tim zahtevom. nema nikakve veze sa tim da li je u pitanju medjurzavni slucaj ili presedan. srbija je isto tako mogla da tuzi svaku od 63. drzave po ovom pitanju (pod uslovom da je prethodno priznata nadleznost), ali se ipak opredelila za trazenje savetodavnog misljenja, za sta je i dobila potrebnu vecinu u generalnoj skupstini.
mikimedic mikimedic 20:45 02.12.2009

Re: Beta vs Economist

Tamo ima interesantnih komentara sa širenjem teme od Kosova, preko Bosne, Baskije do Kalifornije.
Kaliforniju je prvi pomenuo Economist i tako nabacio "dodatak" za komentatore, ali nema baš neke navalice na nju ...


gde je pomenuta kalifornija?
ana_radmilovic ana_radmilovic 20:50 02.12.2009

Re: Beta vs Economist

sentinel26

Nijesam ni sumnjao da je to Betino maslo. Nijeste odmah stavili link, pa sam ostavio .. "zrnce"..Što se tiče datuma članak ( Kosovo and Serbia - "See You in court" ) je u Economistu objavljen 26.11. a ja sam ga dobio 27.11.Ovo što su stavljali pod navodnike je korektno prevedeno ali ovo što su prepričavali nije, to je ustvari Betino "vidjenje".Tamo ima interesantnih komentara sa širenjem teme od Kosova, preko Bosne, Baskije do Kalifornije.Kaliforniju je prvi pomenuo Economist i tako nabacio "dodatak" za komentatore, ali nema baš neke navalice na nju ... .


hvala... ovo je bilo poučno
ninasimone ninasimone 20:51 02.12.2009

Re: Beta vs Economist

mikimedic


U slucaju Kosova, jedina moguca varijanta je davanje "legal opinion" jer nije medjudrzavni slucaj plus je presedan


ovo nije tacno. konkretan postupak nije spor, vec trazenje savetodavnog misljenja zato sto se generalna skupstina UN obratila sudu sa tim zahtevom. nema nikakve veze sa tim da li je u pitanju medjurzavni slucaj ili presedan. srbija je isto tako mogla da tuzi svaku od 63. drzave po ovom pitanju (pod uslovom da je prethodno priznata nadleznost), ali se ipak opredelila za trazenje savetodavnog misljenja, za sta je i dobila potrebnu vecinu u generalnoj skupstini.

pa, to kazem, Srbija je mogla da tuzi 63 drzave, nije mogla da tuzi Kosovo sto bi bio 'contentious case' iliti spor, a da li je na kraju UN sama trazila misljenje ili Srbija, isti djavo.
antioksidant antioksidant 20:51 02.12.2009

Re: Beta vs Economist

gde je pomenuta kalifornija?

u komentarima
mikimedic mikimedic 20:52 02.12.2009

Re: Beta vs Economist

u komentarima


sentinelovim?
mikimedic mikimedic 20:55 02.12.2009

Re: Beta vs Economist

pa, to kazem, Srbija je mogla da tuzi 63 drzave, nije mogla da tuzi Kosovo sto bi bio 'contentious case' iliti spor, a da li je na kraju UN sama trazila misljenje ili Srbija, isti djavo.


ok, slazemo se, mozda je gore bila malo nesrecna konstrukcija, ali ja sam shvatio da kazes da se ne moze ici u spor zato sto nije u pitanju medjudrzavni slucaj, a takodje je i presedan, tako da je 'jedina varijanta savetodavno misljenje'.
sentinel26 sentinel26 21:12 02.12.2009

Re: Beta vs Economist

antioksidant
gde je pomenuta kalifornija?
u komentarima
Izvinjavam se.
U komentarima je pomenuta Kalifornija. To su nabacili komentatori pričom o Hispano-amerikancima kao "kontru" USA što pomaže Kosovo..

Samo sam ja malo skraćivao i spojio tekst, Economist nije "nabacivao" Kaliforniju nego pominjao Abhaziju, Južnu Osetiju, Kataloniju i Tibet, a sve one druge su komentatori dodavali. Biće ih još.

Ako je nekome važno ko je tu šta "nabacivao" - eto...

Economist još podseća da to nije jedini balkanski slučaj pred tim sudom. Nabraja: Tužbu Hrvatske protiv Srbije, Makedonija protiv Grčke i zajedničko obraćanje sudu Crne Gore i Hrvatske.
.
sentinel26 sentinel26 21:30 02.12.2009

Re: Beta vs Economist

mikimedic
u komentarima
sentinelovim?
Jok, nego u tvojim, ovo je sigurno tvoj komentar samo si se premetnuo u nekog drugog, da te neko ne bi prepoznao.
Gheyriabu wrote:
Nov 26th 2009 8:10 GMT
As America so kindly helped Kosovo I look forward to the day Hispanics, who are the majority in southern California (and slowly the rest) declare their right to an independant state... the same goes for any ethnic minority that are rapidy growing in parts of Western countries...
Pa još si prvi...
antioksidant antioksidant 21:48 02.12.2009

Re: Beta vs Economist

sentinelovim?


u economist-u u komentarima
ana_radmilovic ana_radmilovic 22:15 02.12.2009

Re: Beta vs Economist

mikimedic
. sud jeste sudska institucija


izvini, mikimediću ali ovo je zvučalo prilično alanfordovski, moglo bi da piše na grunfovoj majici
ninasimone ninasimone 22:34 02.12.2009

Re: Beta vs Economist

sentinel26

Gheyriabu wrote:
Nov 26th 2009 8:10 GMT
As America so kindly helped Kosovo I look forward to the day Hispanics, who are the majority in southern California (and slowly the rest) declare their right to an independant state... the same goes for any ethnic minority that are rapidy growing in parts of Western countries...

Ne ulazeci u identitet komentatora, ideja nezavisnih drzava u Americi se ne zasniva na etnickoj vecini/identitetu/istorijskim pravima. Hispanici mogu biti vecina koliko hoce, ako zele da formiraju sopstvenu drzavu (state) i potom otcepe od federacija (Kosovo-republika parola), moraju i da dokazu da ih trenutna vlada ometa u njihovim pravima i da ubede non-hispanic population da ide sa njima. S obzirom da je maltene cela Kalifornija dvojezicna drzava sa nebrojenim hispanicima u javnom i politickom zivotu (gradonacelnik LA-a je hispanik), malo je nerealno da se tako nesto desi. Oni koji su illegal, nemaju prava jer nisu gradjani a ni legal residents, drugi issue.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana