Mediji| Muzika| Nostalgija

A mogao sam da volim čak i Tijanića

Ivan Blagojevic RSS / 10.12.2009. u 15:47

Nekada smo ih svi obožavali
Nekada smo ih svi obožavali
Moj dolazak na svet poklopio se sa dolaskom prvih televizora u SFRJ. Ogromna fabrička sala bila je mesto mog prvog susreta sa TV. Suviše sitna slika prvih prenosa utakmica u restoranu društvene ishrane „Topličanke" u Prokuplju gde je radio i vodio me otac, rodila je potajnu nadu da i ja jednog dana dođem u posed takvog čuda tehnike. Naravno, maštao sam da ga gledam iz neposredne blizine, a ne iz udaljenog ugla sale.
Bogovi su me čuli i već sledeće Nove godin, novogodišnji loz sa mojim imenom izvukao je glavnu premiju nagradne igre koju je igrao ceo grad, a nagrade danima bile izložene u izlogu kafane „Evropa". Mojoj sreći nije bilo kraja kada je otac dovezao televizor - nagradu i postavio na komodu u spavaćoj sobi.
Danima sam sedeo ispred zelenkastog ekrana listajući prospekt sa kadrom neke utakmice i golmanom koji samo što nije sprečio šut ka gornjem levom uglu.
U zelenkastom ogledalu ekrana odvijao se moj paralelni život izmaštanih junaka raznih filmova i utakmica.
Sve je to bilo normalno, jer, kao i svi doseljenici čiji su očevi tek zidali kuće - nismo imali struju. Poslednja bandera bila je stotinak metara udaljena. Nije mi to nimalo smetalo i ja sam bio spreman da čekam. Ali ne i moj otac. Izuzetna cena koju je tada dostizao televizor (sledeće godine prva nagrada je bio „Fića") privukla je brojne bogate sugrađane i otac je odlučio da ga proda i za taj novac kupi 15 ari placa odmah iza naše kuće.
Od vesterna...
Od vesterna...
Nisu pomogle ni moje danonoćne suze, ni to što sam ja čvrsto prigrlio televizor kad je kupac došao da ga odnese. Osećao sam da se rastajem sa jedinim smislom života.
Danima sam plakao i najverovatnije da je da su ljubav i tuga bili obostrani, tek, mom nesuđenom TV-u je ubrzo prepuklo srce od tuge zamnom, odnosno bukvalno je ekplodirao, a sa njim je izgoreo i ceo
Posle "samospaljivanja" mog TV-a
Posle "samospaljivanja" mog TV-a
stan novog vlasnika.
Vreme i polazak u školu zalečili su rane izgubljene ljubavi, a posle par godina i elektrifikacije, u ulicu se doselio TV mehaničar Raša donevši trijumfalno prvi TV u ulici. Njegova dnevna soba postala je mesto okupljanja cele ulice od dečjeg programa pa do kasnih bioskopskih seansi. Odrasli bi sedeli u pozadini a mi deca - ležali po podu. Naravno da smo najviše na svet
...do Tarzana i familije
...do Tarzana i familije
u mrzeli „Dnevnik" (izuzimajući uvodnu „globus" špicu i sport na kraju). Od nas se zahtevala apsolutna tišina dok maršal Tito priča nebuloze o našem samoupravnom socijalizmu, a Jovanka maše afričkim gospođama. Morali smo da ćutimo i kada nama totalno nebitniji likovi od Tita tumače njegove stavove. „Psssst, to je POLITIKA" - tumačili su nam.
Tada nismo ni sanjali da će upravo POLITIKA i NEBITNI LIKOVI zauzeti svaki televizijski kadar budućnosti.
I dalje smo živeli za dane prikazivanja filmova i serija Ljubav Bena Kvika i Klare u „Dugom toplom letu" nam je jedva održavala pažnju za razliku od vestern filmova i serija. Zbog njih smo svi vežbali brzo potezanje ručno pravljenih pištolja. Ja sam otišao predaleko prešavši sa drvenih pištolja na prave što je rezultiralo brojnim probušenim konzervama i na kraju, takođe probušenom mojom rukom i tromesečnim oporavkom. Filmovi o Tarzanu su bili manje bolni. Uglavnom su pucale lijane i stradale zadnjice u obližnjem potoku.
Sportski prenosi su nas ujedinili sa starijima a kult reprezentacije ispunjavao ponosom. Usput smo razmenjivali sličice fudbalera nalepljene na kakao table i lizalice.
Magija zajedništva nestala je kad su sledećih godina još nekoliko komšija kupila sada znatno jeftinije TV prijemnike i društvo se raštrkalo. O politici se diskutovalo preko dana a nama i dalje tu ništa nije bilo interesantno.
Televizor je i dalje ostao božanstvo u mom malom svemiru. i malo - pomalo počeo sam da razumevam strast starijih za politiku. Sve do trenutka pojave prvih direktnih skupštinskih prenosa.
A onda sam opet sve manje razumevao. Politika je preplavila moj ljubljeni TV a nebitni tipovi postajali
XXVI Nisville - 2009
XXVI Nisville - 2009
„estradnije" zvezde i od postojećih. Sve češće sam gasio TVda ne slušam stručna mišljenja o koječemu. Polako sam i ja ušao u čarobnu kutiju. i počeo da filozofiram. U početku o pozorištu a na kraju o džezu. Pred svaki Nišville jazz festival sugrađani su imali osećaj da ću izaći i iz veš mašina a ne samo iz ekrana koji su emitovali program niških TV stanica. Uskoro se i RTS zainteresovao za festival. Namera mi je bila da davanjem prava snimanja i emitovanja Nišville jazz festivala na nacionalnoj televiziji bar malo potisnem politiku.
Divna garda starijih urednika i reditelja RTS-a saosećala je sa mojim naporima ali nije mogla da pomogne. Osim što je svake godine uredno snimala sav program Nišvila. Dil se zasnivao na ustupanju prava emitovanja snimaka ili odloženih prenosa festivala (za šta smo obilato doplaćivali honorare stranim izvođačima) za nešto EPP-a i najavnog spota festivala. RTS bi dobio 20 emisija, a mi hotelski račun za 200 noćenja TV ekipe.
Ali promocija džez kulture bila nam je svima prioritet. A onda se, odnekud, pojavila nova urednica „zabavnog" programa - Sandra Šuša. Najpre je, 2007. godine rešila da prištedi na dnevnicama zapošljenih na snimanju Nišvila. Uprkos insistiranju, nismo dobili nikakvo pismeno izjašnjenje. Zato smo potrošili milion dinara za angažovanje privatne produkciju i sami nsnimili Festival. Prošle godine, Sandra je pokušala isto, ali se umešao osvedočeni ljubitelj jazz muzike -Aleksandar Tijanić i izmenio njenu odluku.
.................Sandra jeste?!
.................Sandra jeste?!

Ove godine, Nišville (sada sa statusom nacionalnog festivala) čak i pored pismene urgencije Ministra kulture - lično, ipak nije bio u planu snimanja nacionalnog RTS-a. Tijanić je bio na odmoru, a reportažn kola zauzeta manje bitnim događajima- Poruka koju smo dobili iz RTS-a bila je: „Snimajte sami a mi ćemo vam dati EPP blok ispred emisija oko 01.00 (kada i ne postoji interes sponzora - prim.aut.)", što bi u prevodu značilo: „Poklonite nam produkciju 27 koncerata"!
Snimili smo, za svoju arhivu, ceo program festivala sa 10 kamera. Presrećni izvođači poneli su snimke svojih nastupa na Nišvilu širom sveta. Kompletna ekipa talk show-a na Nacionalnoj TV Holandije, u kojem je Candy Dulfer gostovala neposredno posle Nišvila (vrteći „sve u šesnaest" samo snimak iz Niša), bila je oduševljena materijalom, a voditelj je insistirao na pitanju: „Koja je televizija ovo snimila"?
Kanal Mezzo je izrazio želju da sledeće godine preuzme kompletan program. Apsurda radi, to bi uradili rentirajući reportažna kola RTS-a. Pre nego što damo TV prava za sledeći Nišville, dobro ćemo razmisliti o direktnom internet prenosu.
Candy na Nisvillu
Candy na Nisvillu

TV sam nastavio da volim što zbog Nišvila, što zbog blede uspomene na nikada uključeni aparat iz detinjstva. A Tijanića bih mogao da volim kad nacionalni servis bude pratio nacionalni festival na isti način kako prati smarajuće skupštinske prenose ili bar kao nacionalne festivale sa sedištem u Beogradu. Uz preduslov da češće piše na način kako je ranije pisao i svojim formiranim džez ukusom zarazi veći broj konzumenata nacionalnog servisa, emitujući džez sadržaje u „pristojnijim" terminima, odnosno kada oni koje to ionako ne interesuje gledaju „48 sati - SVADBU", „Farmu", „Velikog brata", „Trenutak istine", „Sve za ljubav"... Ne bi bilo loše da jazz virusom inficira i neke svoje urednike.

Atačmenti



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 17:19 10.12.2009

Prvi ..

Za Jazz - uvek !! :)



A evo i male retrospektive:


Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 18:22 10.12.2009

Re: Prvi ..

Ovo su klipovi koji nisu hteli da se "prime" u glavni tekst
[youtube]http://www.youtube.com/user/NisvilleJazzFest#p/u/5/Bd_A_nm1KfI[/youtube]
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 19:20 10.12.2009

Evo



Hansel Hansel 19:41 10.12.2009

Re: Evo

Da, taman i ja htedoh da postavim link - Ivane, problem je što je YT menjao dizajn/strukturu sajta, pa direktni link dobiješ tek kad klikneš na View comments, related videos, and more (ili Copy Shortcut).
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 11:24 11.12.2009

Hvala!!!!

Hansel, hvala puno na savetu.!!! Evo sada su i u glavnom tekstu.

Specijalno za tebe jos jedan
Hansel Hansel 22:25 12.12.2009

Re: Hvala!!!!

Nema na čemu, hvala tebi!

Nego, samo mi reci, da li je prvi deo priče doslovce tačan? Toliko mi je zanimljiv, da mi je neverovatan!
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 13:24 14.12.2009

Doslovce tacno

Postovani Hansel,

Pod punom odgovornoscu izjavljujem da je kompletna prica (kao i price iz svih mojih prethodnih blogova) - potpuno verodostojna.
Hansel Hansel 19:15 14.12.2009

Re: Doslovce tacno



Hvala mnogo, poštovani imenjače, nisam sumnjao u tebe, samo sam morao da proverim da slučajno nije bilo i malo literarne slobode!

Fenomenalno! Priča je za film!
construction1 construction1 17:19 10.12.2009

RTS - javni servis?

Ne mogu da verujem da oni jos uvek rade tako kako rade. Program im je jeziv i izgleda kao da im niko nista ne moze ili ne sme?!

Sledeci Insajder bi mogao da ispita sta se radi u tom RTS-u? Ko i kako trosi NASE pare?

Hansel Hansel 19:54 10.12.2009

Globus

Naravno da smo najviše na svetu mrzeli „Dnevnik" (izuzimajući uvodnu „globus" špicu i sport na kraju).


I kasnije:

babela babela 23:59 10.12.2009

i da repriziraju

I da repriziraju neke od emisije bilo bi bolje -Opstanak,Metla bez drske,Garaza, i ne mogu sad da se setim ali ima ih masa koju bi gledali opet .
Ovako kao da se takmice sa ostalim stanicama koji nam prodaju seljakljuk i jeftinu zabavu
Bio je jedan period kada sam bila i bez Tv-a i bez neta godinu dana samo sa playerom i uopste mi nisu nedostajali.Nije mi bilo jasno kako sam ugluvo trosila vreme ali eto sad su opet tu..zaraza je to velika-epidemija pandemskog karaktera.

anagardboo anagardboo 09:37 11.12.2009

Neverovatno je da nas

teraju da placamo pretplatu! I to za Otpisane, Kamiondzije, i jos neke serije koje su savim ok, ali brate, dosade posle sedme reprize
Deciji i omladinski program su prakticno nepostojeci. Na HRT2 ima fenomenalnih emisija, kakve smo nekada i mi imali. Sta je sa nama koji ne volimo svadbe i narodnu muziku? Sta je sa nama koji ne radimo kao nocni cuvari pa ne mozemo da pogledamo film koji je dobar, ali se daje u grobljanskom terminu? Sta je sa nama koji bismo voleli da pogledamo neki dobar dokumentarac na temu popularne nauke, istorije, cega god? U udarnim terminima nista sto se moze svariti.
Iz tog razloga, pretplata- no thank you!
benevolent benevolent 11:45 12.12.2009

Јавна срамота за јавни РТВ сервис

Јавна срамота за сервис грађана (власт) и РТС сервис

Прослава дочека троструких светских првака, Нађе Хигл и Милорада Чавића, као и мушке ватерполо репрезентације Србије и европских првака- кошаркашке репрезентације Србије у селекцији јуниора, је замишљена гламурозно. Само такав покушај је и остао у тој области: како мали Перица и иначе замишља...

Све у вези са наводним свечаним дочеком је и остало онако дилетантски, насвршено и наравно несавршено.

Светску шампионку и светске и европске шампионе су водали по Ади Циганлији, улицама Београда на отвореном крову дабл декера на 36 степени, да би их дотукли пред скретањем за свечани улаз Скупштине Београда. Тако су, као и њихови претци гладијатори (читати-робови), шампионка и шампиони пролазили кроз буљук одушевљене масе навијача, који су их немилице хвтали за руке. Право је чудо да светској шампионки нису сломили неки прст од којих она још треба да зарађује хлеб, који јој сигурно није дала власт државе чију је химну слушала на победничком постољу у Риму.

Народу су покушали да дају игара, хлеба ни њима нису дали.

Све то је поред присутних десетина хиљада раздраганих грађанки и грађана, од који су неки долазили из суседних братских држава, посматрало неколико милиона претплатника јавног сервиса РТС-а. Лоша координација сервиса грађана -власти (републичке, градске...свеједно) и поменутог радио и ТВ сервиса и овог пута се показала у најгорем издању.

Камере су постављене на позиције са којих су актери приказивани из лоших углова, планова и ракурса, расвета је била недовољна да би се приказао такав и толико значајан догађај, ТВ коментаторка и коментатор нису били у сагласју са званичним коментатором догађаја и преклапали су се са истим. озвучење је било такође недовољно за такав обим живог програма.

Светску шампионку и шампионе света и Европе смо са својих пријемника малих и већих облика ТВ екрана, могли да посматрамо отпозади ( са ручног камера фара са терасе градске скупштине) или преко телеобјектива камера са околних зграда у Драгослава Јовановића, т.ј. из бочног угла, или чак са Булевара Краља Александра, или одоздо из жабље перспективе, опет из ручног камера фара, испред раздрагане масе. Није било могуће сагледати крупне фронталне планове шампиона из нормалног ракурса. Тако смо били ускраћени за потпуни доживљај и саосећање са емоцијама наших асова, њиховим психичким стањима, радостима, неверицама...

На тако траљав однос сервиса грађана-власти навикла је и светска шампионка, која је рекла да ће веровати у добијени стан тек када га буде видела, али не на ТВ слици преко јавног РТС сервиса, која је деформисана, а њен тон неразумљив.

Само велика љубав према спорту, али и према Србији, очувала је да Нађа Хигл не постане Аустријанка као на пример њена колегиница Мирна Јукић из Хрватске, као ни Вања Удовичић Италијан, који је сигурно имао такве понуде . Да не помињемо светског шампиона Милорада Чавића- рођеног Американца, за њега, такође, такве дилеме не постоје.

Једино што за њихов патриотизам нису заслужни поменути сервиси грађана.

Зато оче светске шампионке, обриј главу и тетовирај европски рекорд на 200 м прсно твоје Нађе-светске шампионке из Панчева из Србије!

Не дозволи да то снима или преноси јавни РТВ сервис, и нeмој то да радиш пред локалним или мање локалним, па ни пред републичким апаратчицима.

ivana23 ivana23 16:43 12.12.2009

Re: Јавна срамота за јавни РТВ сервис

benevolent
Јавна срамота за сервис грађана (власт) и РТС сервис.


Pregledaj blog NNN-a o doceku (on je sa malim detetom bio na Adi tog dana) - link, procitaj komentare drugih blogera koji su bili na ulici...

Procitaj: Šampioni do balkona kroz masu
Ne želeći da do kraja glume zvezde, najuspešniji srpski sportisti su odlučili da do balkona Skupštine grada prođu – direktno kroz masu. Špalir je brzo
napravljen, a jedan za drugim prolazili su Nađa, Milorad, Vanja, Nikola, Filip… Samo su najsrećniji uspeli da se rukuju sa šampionima, potapšu ih po ramenima
. - link

Pogledaj klipove (RTS) na istom blogu... da li je bilo izvodljivo to sto ti zamisljas? Uostalom, ima i krupnih planova i raznih uglova.

Sto se tada nisi javio?!
benevolent benevolent 10:09 13.12.2009

Re: Јавна срамота за јавни РТВ сервис

Sto se tada nisi javio?!



09:10
UTO
04
AVG Јавна срамота за сервис грађана (власт) и РТС сервис
Autor: benevolent Preporuka: 3 Komentara: 23

123.da 123.da 21:58 12.12.2009

Rts....ok

Glupe su mi ove price oko prenosa doceka Nadje i Cavica. Sad se svi razumeju u to kako televizija treba da prenosi nesto. Radim na maloj televiziji, imam bednu platu i bavim se glupostima. I priznajem, otisao bih na RTS sutra!
Hansel Hansel 22:36 12.12.2009

Re: Rts....ok

Izvini, ali tvoje poslednje dve rečenice nemaju veze s prvom.

I, naravno da se razumemo, jer pamtimo kako se nekad radilo i vidimo kako se sada (ne) radi!
ivana23 ivana23 00:09 13.12.2009

Re: Rts....ok

Hansel
I, naravno da se razumemo, jer pamtimo kako se nekad radilo i vidimo kako se sada (ne) radi!

Hansel, izvini, ali radi se o konkretnom prenosu - konkretnog desavanja. To, kakav je RTS u principu, naravno da je podlozno (ohoho) kritici.
Ali, kakve veze ima docek na Adi, voznja autobusom, prolazak kroz spalir... sa RTS-om, kako je slozio benevolent.
Hansel Hansel 10:23 13.12.2009

Re: Rts....ok

Ma, OK, meni se samo učinilo da se rečenica na koju sam reagovao nije odnosila samo na taj jedan komentar, nego možda i na početni tekst bloga, jer čovek kaže: "Sad se svi razumeju..."

Inače, zaista mi je drago zbog uspeha naših sportista, ali generalno sam pelcovan od praćenja sporta, mada sam voleo da slušam kombinovane radio-prenose!

A bila mi je zanimljiva i emisija sa ovom odjavnom špicom (iako me tematika i dalje nije mnogo interesovala):


benevolent benevolent 10:29 13.12.2009

Re: Rts....ok

ali radi se o konkretnom prenosu - konkretnog desavanja


Намера ми је била да што објективније опишем догађај који се једино могао пратити путем ТВ преноса у целокупном времену и просторима где су се кретали наши златни спортисти. То како сам "slozio" (ivana 23) у анализирању ТВ преноса поједине мањкавости истог, за које су одговорни конкретни људи, није плод жеље за пљувачином. Основни мотив ми је био да се понове златна доба спортских радијских и ТВ преноса које су обележиле историјат РТВ Београд (додуше тада у склопу ЈРТ), која су зените достигла у РТВ покривању Првенства Европе у атлетици у Београду 1962. године, Медитеранских игара у Сплиту 1979. године, XIV ЗОИ у Сарајеву 1984. године ,Универзијаде у Загребу 1987. године и осталих важних спортских догађаја у чијем РТВ преношењу је учествовао и тим правих професионалаца РТВ Београд, кога неславно наслеђује садашњи јав(д)ни сервис.
mila.mila mila.mila 15:17 13.12.2009

kako god

Kako god... ali ne mislim da je RTS samo 48 sati svadba i narodna muzika. Moja deca su odrasla uz emisije na toj televiziji, vremena su se promenila, pa samim tim i program. Deca moje dece sada gledaju crtane filmove na Ultri i nisam sigurna da bi ih zanimale emisije poput onih od pre 20 godina. Na RTSu pratim filmove, informativu i moram da priznam da sam zadovoljna. Svakako mnogo vise nego pre deset godina.
Hansel Hansel 17:29 13.12.2009

Re: kako god

Molim Vas, svratite do mojih (ne posebno inventivnih, ali, misilim - tačnih i opravdanih) tekstova koje sam napisao dok je potpalublje radilo, pa mi recite da li ste i tim stvarima zbog kojih tamo gunđam, zadovoljni... zadovoljni ste, na primer, što Vam te filmove - kojima ste zadovoljni - prekidaju reklamama, a Vi platili pretplatu? Što ne postoji jasna satnica, što ne možete, kad se program i promeni, da to vidite ni na sajtu ni na teletekstu... a ima MNOGO fundamentalnijih zamerki!

P.S. Ups, tekstova, koliko vidim, više nema - potpalublje izgleda potonulo skroz!
ivana23 ivana23 17:53 13.12.2009

Re: kako god

Hansel
Molim Vas, svratite do mojih (ne posebno inventivnih, ali, misilim - tačnih i opravdanih) tekstova koje sam napisao dok je potpalublje radilo, pa mi recite da li ste i tim stvarima zbog kojih tamo gunđam, zadovoljni... zadovoljni ste, na primer, što Vam te filmove - kojima ste zadovoljni - prekidaju reklamama, a Vi platili pretplatu? Što ne postoji jasna satnica, što ne možete, kad se program i promeni, da to vidite ni na sajtu ni na teletekstu... a ima MNOGO fundamentalnijih zamerki!

P.S. Ups, tekstova, koliko vidim, više nema - potpalublje izgleda potonulo skroz!

Ima tekstova... moras ici na listu clanova... nadjes sebe i tu su.
Hansel Hansel 18:16 13.12.2009

Re: kako god

U, vidi, nisam potonuo! Hvala ti! Ja kliknuo samo na link-nik, pa vidim nema, čini mi se da su po zatvaranju potpalublja bili vidljivi takvom akcijom... ma, nema veze, drago mi je zbog nekih autorki i autora čije tekstove još nisam stigao da pročitam!
boris975 boris975 20:55 13.12.2009

"A mogao sam da volim čak i Tijanića"

Ne volim Tijanica svakako, ali ne zelim da priznam da je Tijanic = RTS. Gledam RTS isto, ako ne i vise nego druge kanale. Uvek ista prica, kapiram da je uobicajeno da pljujemo vladu, drzavne sluzbe, drzavnu televiziju... Secam se vremena kada smo setali ulicama zbog gasenja B92. Ali, ako smo posteni, to se promenilo. Ne postoji vise ni jedan medij zbog kojeg bih to isto radio. Objektivnosti je malo, a ja je sve vise nalazim u dnevniku RTS, vise nego na drugim televizijama.
Nisvil sam gledao na istoj televiziji, i bilo mi je zao sto ga ove godine nije bilo. Ali, razumem da nema vise ni para kao pre. Ne mislim da treba bilo koga osudjivati. Zelim da verujem da svi rade onako kako najbolje mogu i umeju.
Hansel Hansel 23:49 13.12.2009

Re: "A mogao sam da volim čak i Tijanića"

I ja želim da verujem da svi tako rade, ali znam da nije tako i znam da oni koji ne znaju i ne žele da tako rade, ne treba da rade u ustanovi (koja bi trebalo da bude i svojevrsna institucija) koju svi plaćamo.

Želeo bih da verujem da niste (kao ni mila.mila) imali neki poseban interes da se registrujete juče i danas samo da biste ovo (balansirano, doduše) napisali. Eto, i ja sam sada u situaciji kao neki drugi blogeri ranije da iznosim sumnje te vrste, ali - vi ćete me možda razuveriti?

Ja vas mogu svakako da razuverim da se, bar u mom slučaju, ne radi o tom popularnom sportu pljuvanja na sve i svašta državno/javno, ovde se jednostavno radi o činjenici da bar pola programa koji dolazi s RTS-a NE VALJA, tj. da je ispod estetskih, obrazovnih - ma - profesionalnih kriterijuma . Čak i da je informativni program tako dobar, on je samo segment RTS-a. A nije dobar jer u informativnom programu RTS-a ne postoji gotovo ni tračak ozbiljne kritike vlasti. Ali, da, u pravu ste, takve ozbiljne, kompetentne kritike retko da gde ima. A to nikako ne opravdava RTS.

Evo, samo za vas dvoje samo jednog primera, a mogu još, ako hoćete:




Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana