Region

Poštovani Srpski nomadi i ostali

ana_radmilovic RSS / 14.12.2009. u 18:15
 

Nije praksa da autor odgovara na pritužbe nekih anonimnih individua koje se grupno potpisuju imenima nekakvih boga pitaj kakvih i čijih organizacija - ali, evo, mene neće mrzeti da odgovorim Srpskim nomadima (ko god oni bili)... Svaki Srbin koji ne živi na imanju svoga dede mogao bi sebe da smatra „srpskim nomadom". Neće me mrzeti i ja ću biti slobodna da iskoristim pismo - pritužbu Srpskih nomada da bih odgovorila na mnoga druga objavljena i neobjavljena pisma čitalaca, kao i na ona nenapisana ali izgovorena upozorenja ljudi koji na način opisan u pismu Srpskih nomada čitaju moje tekstove, zbunjeni neobičnom pojavom da su isti objavljivani na sajtu Nove srpske političke misli - glasilu koje vatreni protivnici i neistomišljenici Nomada & ostalih vole da nazovu i „Nova srpska fašistička misao".

Na čijoj sam ja, zapravo, strani - pitanje je koje sve češće čujem. Zahtev da se bude „na strani", da se bude „nečiji", „opredeljen" liči mi na nasilje prema pojedincu koje su opisivale žrtve totalitarnih društava. Nasilje u obliku zahteva „staviti se na stranu i misliti u službi iste" liči mi na pakao na koji se u svojim pismima žalila Marina Cvetajeva, čija sudbina nikome ne bi trebalo da služi kao uzor, ali čije bi poštenje prema sebi i svom viđenju sveta trebalo da podseti mnoge da je misleći čovek na prvom mestu indivuum za sebe, a posle eventualno pripadajući bilo kakvoj klasi, struji mišljenja ili, daleko bilo, nekoj od nama raspoloživih političkih opcija.

Evo, dakle, sadržaja pisma:

From: SRPSKI_NOMADI@yahoogroups.com Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Ma dokle ćete olajavati Mučenike Srbe na Kosovu. Oni jednostavno žele da ostanu živi, a ako je moguće da to bude baš na Kosovu. I ponašaju se prema svojoj pameti.

Ako se uzme činjenica da više od 30 odsto Šiptara su srpskog porekla, a više od 99 odsto muslimana su srpskog porekla a da ogroman procenat srpske dijaspore se odriče svoga srpskoga porekla, da su se mnogi političari srpski u Srbiji postideli svoga srpskoga porekla, onda s kojim pravom imamo da pridodajemo muku Srbima sa Kosova i da ih dokusurujemo. Ono sto su Srbi na Kosovu preživeli i preživljavaju to bi poremetilo svako ljudsko biće, pa nije nikakvo čudo što su Srbi sa Kosova takvi kakvi su. A kakvi su postali drugi Srbi Krajišnici (oni koji su živeli na granicama Srbije), sve se to promenilo i postalo polusrbin ili potpuno odsrbljeno. Koliko ima Hrvata srpskoga porekla.

Evo i mog pokušaja da odgovorim na ovo dobronamerno upozorenje, koje zloupotrebljavam samo da bih rekla šta mislim o ostalim dobronamernim upozorenjima na temu mog pisanja o srpskom Kosovu.

Ukratko, ne sećam se da sam „olajavala Mučenike Srbe na Kosovu". Ako sam nekoga olajavala - olajavala sam one koji su ih doveli tamo gde su. A gde su mučenici Srbi na Kosovu? Kod Albanaca su, na albanskom Kosovu - i ja se izvinjavam svima koji ne veruju da je to baš tako. Možda je Kosovo srce Srbije, možda je srpsko nacionalno biće poteklo odavde, a možda je i, umesto „diplomatskih inicijativa", trebalo ratovati - ja to zaista ne mogu da znam. Tek ono što mogu da znam, što se vidi golim okom i što će vam reći svaki prodavac u piljari, konobar, taksista na srpskom severu Kosova ili bilo ko drugi ko spada u takozvani „običan svet" - to je da Kosovo više, nažalost, nije srpsko. Albanci su ga, naime, kupili. Nisu ga dobili samo ratom i uz pomoć pokvarenog zapada. Ako obratite pažnju, uvidećete da ima puno Albanaca sa vlasništvom u Srbiji zajedno sa Vojvodinom.

Između Srbije i srpskog Kosova, ako to nešto znači, postoji granica. To znaju čak i one patriote što o nekom vikendu vole da posete srpsko Kosovo, da malo vide enklave (koje su sad opštine, ali kako takve grupe ne priznaju Ahtisarijevu, odnosno šiptarsku decentralizaciju, oni više vole da svoj narod gledaju kako sedi ograđen žicama) i turistički obiđu po neki manastir. Kad dođu, iz nekog razloga, zaobilaze mala mesta, ne znaju ni da postoje ta mala srpska sela, nego svrate do Visokih Dečana ili Patrijaršije - što je divno, ali nije u skladu sa onim natpisima „Kosovo je Srbija" i ostalim reklamnim materijalom. Možda sam o tome pisala i možda je to povredilo osećanja srpskih patriota koje najmanje zanima kako danas zaista izgleda Kosovo, koji su dirljivi na internetu, koji su hrabri, koji su jako žestoki i koliko sutra bi krenuli u sveti rat i „oslobodili" Kosovo od Arnauta. Možda sam pisala o štetočinstvu takvih grupa koje su dolazile u „enklave" poput Orahovca i Gračanice, da piju i viču kako je Kosovo Srbija. Ima među takvima i onih koji smatraju da je centralna figura hrišćanske vere car Lazar a ne Isus Hrist. Stari zavet ih, prirodno, još manje zanima - to je jevrejska knjiga, a „zna se" da su Jevreji najveći neprijatelji Srba.

Istina je, njih sam „olajavala", a ne znam ko bi se uzdržao da je svojim ušima čuo tu salvu nebuloza koje branitelji srpskog Kosova umeju da izgovore. Na moju veliku nesreću, lično sam ih upoznala, i priznajem, ako me je neko ubedio da je besmisleno pisati kako je Kosovo srpsko, jer de fakto Kosovo u ovom trenutku nije Srbija - to su bile srpske nepismene kvazipatriote. Eto, olajavala sam ih.

Međutim, na koji način se dovijaju Srbi koji su ostali na Kosovu (i oni koji pokušavaju da se na njega vrate); na koji način se trude da opstanu - stvar je o kojoj niko iole normalan ne bi trebalo da sudi.

Pošto je pismo Srpskih nomada & ostalih stiglo kao reakcija na moj tekst o tome kako „Ne treba pisati o integraciji Srba u kosovsko društvo jer Srbi to vole da rade tajno", pretpostavljam da su autori primedbe na moje „olajavanje Mučenika Srba sa Kosova" mislili na priču o izborima koje je raspisala vlada Kosova, te na sve one priče o novcu kojim su „Tačijevi Srbi" kupovali glasove „Mučenika Srba", kako su im pretili i snimali kamerama pokušaj protesta nakon tih izbora (o čemu, uzgred, nisam ni pisala) - pa je tako izgubila „srpska kosovska opcija" - šta god to značilo.

Naime, da li je neki Srbin iz nekog sela oko Gračanice, Novog Brda, Raniluga ili bilo god drugog mesta uzeo neki evro da bi na glasačkom listiću zaokružio bilo koju od ponuđenih opcija - savršeno je nevažno i ne znam kakav bi to lažni moralista morao da bude onaj koji će „olajavati" taj svet koji zaista samo pokušava da preživi.

Ne olajavam, dakle, ljude koji su shvatili da nemaju mnogo izbora nego da se kako znaju „integrišu" u to kosovsko društvo koje jedva da i postoji... Nisam, hoću da kažem, nikada napisala kako su „loši" oni Srbi koji su se „okrenuli ka Prištini" (što je jedna od najizlizanijih floskula). Naprotiv, pisala sam kako su „loši" oni koji takve nazivaju "lošim Srbima".

Nisam, isto tako, pisala ni o tome kako su „loši" oni Srbi koji se još uvek nadaju da će imati neke vajde od Beograda. Pisala sam kako je jako tužno to što neke vajde od Beograda, po svoj prilici, neće imati.

Pisala sam kako je loše što se Srbija ne interesuje za ono što se dešava na „albanskom Kosovu" (osim kada se desi nešto kao svedočenje bivšeg Tačijevog ubice, koje u ovom trenutku malo više ide u prilog Haradinaju, malo manje onima koji su u Tačijevoj vladi, ali Srbima koji samo žive na Kosovu uglavnom ne znači ništa, jer im ta činjenica ne menja život), pisala sam kako je, iznad svega, najviše loše što Srbija zvanično ignoriše činjenicu da ono „kosovsko društvo" (u kojem Srbi u ovom trenutku, hteli ili ne, moraju da učestvuju) ipak gradi neki sistem - grozan, kriminogen ali ne posebno mnogo gori od sistema koji je skoro dve decenije funkcionisao i na „srpskom Kosovu". Pisala sam i kako je loše što je Srbija vaspitavala kosovske Srbe da je sramota govoriti „arnautski" jezik, što Srbima svakako nije od pomoći. Koja je korist od toga - praviti se i insistirati na tome da ne razumeš jezik svog komšije? Znam da će doći neko i reći „nije istina, Srbe su terali da uče albanski u školama, gde to ima na svetu da jedan narod mora da uči jezike svojih manjina?" Istina je. Ali istina je i da nisu hteli da ga govore, bilo im je ispod časti. Istina je i da se sada oni južno od Ibra trude da ga brže-bolje obnove.

I, na kraju, priznajem - nisam pisala o kosovskim Albancima srpskog porekla. Kao ni o tome da je, citraću Nomade: „99 odsto Hrvata i muslimana srpskog porekla" (o tome sam čitala od onih koji su bolje upućeni u istoriju nestajanja Srba, koja je istorija odumiranja nekad najvećeg i najsnažnijeg naroda na Balkanu). O tome se može čitati u etimološkim tekstovima našeg možda najvećeg pisca - Miloša Crnjanskog ili, na kraju, u Kraljevstvu Slovena koje je pisao Dubrovčanin Mavro Orbin krajem 16. i početkom 17. veka, na italijanskom jeziku tog vremena i gde Orbin zapravo govori o Srbima, a ta knjiga je u stvari jedan istorijat srpskih kraljeva, kneževa itd....

Nisam istoričar, ali da su Srbi narod najstariji - tu nema sumnje.

O tome da postoji mnogo kosovskih Albanaca koji su nekad bili Srbi govore i neki obrazovani Albanci, nije to nikakva tajna. Od Skenderbega, odnosno Đurađa Kastriote, pa do mračnijeg primera - Jašarija čiji je neki predak bio Srbin iz Brnjaka (to je ono mesto na severu Kosova gde je sada granica sa Srbijom, a nekad je bila „administrativna linija") o čemu bi možda trebalo da piše neko bolje upoznat sa „slučajem Jašari" nego što sam to ja.

Kosovo je puno priča, dragi Srpski nomadi & ostali, a ja zaista ne mogu ni 5 odsto toga da ispričam u ovim mojim tekstovima, koji se nažalost bave uglavnom današnjicom i jednom groznom politikom prema srpskom Kosovu.

13. decembar Nova srpska politička misao

link




Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sesili sesili 20:07 14.12.2009

Grozno

Grozno je zaista pojavljivanje nekih raznoraznih "patriota". Slažem se da Kosovo, na žalost, nije više naše, Ali, već sam jednom pisala komentar kako sam upoznala par porodica, koje su za veeelike pare prodali svoje kuće i okućnice Albancima i došli da žive u Srbiji. Godine 198O. rodila sam sina u Jagodini. Pored mene u krevetu je bila mlada žena sa Kosova, Srpkinj, čija se cela porodica preselila ovde. Da ne govorim gde ih sve ima, da ih ne bih "olajavala". Oni to sami sebi rade, kada se posle osećaju "proterani".
ana_radmilovic ana_radmilovic 20:19 14.12.2009

samo da kažem

postavila sam tekst,
skinula sam tekst
ali kako i ovo čudo ima uredništvo - tekst je vraćen
kažu "dobar"
onda ja kažem, dobro ajde ako je dobar,

izvinjavam se zajednici i čitaocima na "sad - ih- vidiš - sad - ih - ne- vidiš" nomadima i ostalima, neću više majke mi
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:24 14.12.2009

Re: samo da kažem

Srpski nomadi?! Gde samo nalaze imena?!
libkonz libkonz 20:33 14.12.2009

Re: samo da kažem

Други народи када изгубе рат постану паметнији. Ми смо неке луде среће да смо још тупавији.
ana_radmilovic ana_radmilovic 20:33 14.12.2009

Re: samo da kažem

Jelica Greganović
Srpski nomadi?! Gde samo nalaze imena?!


uh, nalaze ih gde 'oćeš :)

izabrala sam, inače najpristojnije pismo - nisam htela da objavljujem neke baš baš jezive momente jer je ipak grozno, da misli svet kako su svi koji misle kao nomadi, daleko bilo, neki morbidni manijaci. jer i nisu...

skinula sam tekst jer mi je na kraju bilo žao što sam ga i napisala i što je nspm objavio... moj lični problem što sam za "nijedan od ponudjenih odgovora"... tj, ne znam ko je gori.
Bili Piton Bili Piton 20:41 14.12.2009

Re: samo da kažem



Ja licno volim da citam tvoje tekstove ovde, drago mi je da ih ima, mislim da su na neki nacin i odresiti i odmereni u isto vreme (osim sto su originalni i informativni), sto mi sve vrlo odgovara i svidja mi se. Stoga nemoj da ih skidas
ana_radmilovic ana_radmilovic 20:45 14.12.2009

Re: samo da kažem

Bili Piton
Ja licno volim da citam tvoje tekstove ovde, drago mi je da ih ima, mislim da su na neki nacin i odresiti i odmereni u isto vreme (osim sto su originalni i informativni), sto mi sve vrlo odgovara i svidja mi se. Stoga nemoj da ih skidas

hvala bili :)
lepo ime imaš pa te prosto familijarno doživljavam
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:53 14.12.2009

Re: samo da kažem

lepo ime imaš pa te prosto familijarno doživljavam

Bili Piton Bili Piton 20:56 14.12.2009

Re: samo da kažem

ana_radmilovic

lepo ime imaš pa te prosto familijarno doživljavam





Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:59 14.12.2009

Re: samo da kažem


Bili Piton

lepo ime imaš pa te prosto familijarno doživljavam


ZR kao Bili Piton


srdjan.pajic srdjan.pajic 07:07 15.12.2009

Re: samo da kažem

ana_radmilovic
Bili Piton
Ja licno volim da citam tvoje tekstove ovde, drago mi je da ih ima, mislim da su na neki nacin i odresiti i odmereni u isto vreme (osim sto su originalni i informativni), sto mi sve vrlo odgovara i svidja mi se. Stoga nemoj da ih skidas

hvala bili :)
lepo ime imaš pa te prosto familijarno doživljavam

dunja73 dunja73 21:10 14.12.2009

---

Meni je sve ovo toliko Nenapredno , da se ne izrazim nazadno ..
Prvo :ko je koga porekla i cijega ..Da li je moguce da postoje jos ljudi koje je briga za to , u danasnje vreme ?
Pa srpsko i albansko .. Pa zemlja je , ako niste znali Bozija , i oko medje svadja , donosi prokletstvo- sto smo vidjali vise puta..

Albanci , su jos u euforiji , bolje da gledaju da se integrisu ka Evropi , da ne dovedu sebe tamo gde ne bi zeleli , dzaba onda i vlasnistvo i drzava , mnogo su se zahuktali .

A to , ko je prodavao , odlazio , dolazio , pa to je toliko individualno , i svako ima svoj razlog , tako da..

ana_radmilovic ana_radmilovic 21:19 14.12.2009

Re: ---

napredno - nazadno bog bi ga znao.

jes' zemlja božja i sve to stoji... ali ono tamo nije bila priča o genetskom poreklu, nego o istoriji. i slažem se sa srpskim nomadima, mada se nisu baš najrećnije izrazili... na kosovu se zaista briše srpska istorija... i da, to jeste jezivo.

mislim, super su ti razmišljanja ali nisam baš pisala ni o ljudima kupovali - prodavali, njihove kuće njihova stvar, bože moj... nego o nekoj drugoj kupovini... al nema veze..
Unfuckable Unfuckable 21:23 14.12.2009

ja prosto obožavam

ovakve biološke oglede u pisanju

Ma dokle ćete olajavati Mučenike Srbe na Kosovu. Oni jednostavno žele da ostanu živi, a ako je moguće da to bude baš na Kosovu. I ponašaju se prema svojoj pameti. Ako se uzme činjenica da više od 30 odsto Šiptara su srpskog porekla, a više od 99 odsto muslimana su srpskog porekla a da ogroman procenat srpske dijaspore se odriče svoga srpskoga porekla, da su se mnogi političari srpski u Srbiji postideli svoga srpskoga porekla, onda s kojim pravom imamo da pridodajemo muku Srbima sa Kosova i da ih dokusurujemo. Ono sto su Srbi na Kosovu preživeli i preživljavaju to bi poremetilo svako ljudsko biće, pa nije nikakvo čudo što su Srbi sa Kosova takvi kakvi su. A kakvi su postali drugi Srbi Krajišnici (oni koji su živeli na granicama Srbije), sve se to promenilo i postalo polusrbin ili potpuno odsrbljeno. Koliko ima Hrvata srpskoga porekla.


i radostan sam, oduševljen čak do izbezumljenja, uvek kada primetim toliko nepoznatih ali dragih mi, na neki potpuno perverzan način, Nobelovaca koji tako uspešno mapiraju gene, dele packe, savete, ukore (one pred isključenje nadam se još nisu počeli) i nepogrešivo mere procente i karakter.
AlexDunja AlexDunja 21:32 14.12.2009

Re: ja prosto obožavam

i postalo polusrbin ili potpuno odsrbljeno.

slazem se sa anfom...
i pitam? sta znaci odsrbljen?
sta bi znacilo posrbljen, npr?
takodjer ne razumem: polusrbin?
ana_radmilovic ana_radmilovic 21:34 14.12.2009

Re: ja prosto obožavam

Unfuckable
ovakve biološke oglede u pisanju
.i radostan sam, oduševljen čak do izbezumljenja, uvek kada primetim toliko nepoznatih ali dragih mi, na neki potpuno perverzan način, Nobelovaca koji tako uspešno mapiraju gene, dele packe, savete, ukore (one pred isključenje nadam se još nisu počeli) i nepogrešivo mere procente i karakter.




još se smejem... jes' stvarno nastrana zabava
Unfuckable Unfuckable 21:40 14.12.2009

Re: ja prosto obožavam

e, vidiš : ovo treba da brišeš, te duplirane komentare.
A ne tekst.
Bili Piton Bili Piton 21:41 14.12.2009

Re: ja prosto obožavam



O poreklu: pa jbt ja prvi ne bih znao sta da kazem i gde da ga trazim: babe su obe bile "evropljanke", jedna cista Slovenka, druga precanka s madjarskom i rumunskom zicom, dede - jedan Hercegovac iz okoline Mostara, drugi Srbenda Cacanin s kosovskom zicom i albanskom spomenicom. Pa aj ti budi pametan tu stvarno....
Unfuckable Unfuckable 21:45 14.12.2009

Re: ja prosto obožavam

hej Bili, pa ne bih se čudio da ti Nobelovci (pardon : Nomadi) lahko dokažu da su i Slovenci 99,42% Srbi, a o Prečankama da i ne govorimo.
Meni je tu mnogo slađa ta varijabilna komponenta, onaj deo kad se postaje malo manje Srbin,
polu - Srbin...
mora da ima i kvoter - Srbin, a ?
ili 3/4 - Srbin ?
polovina s tačkom - Srbin ?
noboole noboole 22:29 14.12.2009

Re: ja prosto obožavam

Unfuckable
hej Bili, pa ne bih se čudio da ti Nobelovci (pardon : Nomadi) lahko dokažu da su i Slovenci 99,42% Srbi, a o Prečankama da i ne govorimo.
Meni je tu mnogo slađa ta varijabilna komponenta, onaj deo kad se postaje malo manje Srbin,
polu - Srbin...
mora da ima i kvoter - Srbin, a ?
ili 3/4 - Srbin ?
polovina s tačkom - Srbin ?


100% Srbin moze da postane svako ko kupi majcu.
Goran Vučković Goran Vučković 23:19 14.12.2009

Re: ja prosto obožavam

ili 3/4 - Srbin

Nije to ništa - ima i gore: 3/4 kralja
ana_radmilovic ana_radmilovic 23:30 14.12.2009

Re: ja prosto obožavam

Unfuckable
e, vidiš : ovo treba da brišeš, te duplirane komentare.A ne tekst.


pa videla sam... nisam uopšte shvatila da sam to napravila... a posle sam se baktala dok nisam shvatila kako se to briše...
nego, opet su obrisali jedan divni pljuvački komentar - i sad mi je krivo. molim da mi se vrati "pljuvač" jer nisam stigla da pročitam do kraja...
imala sam neki razgovor...
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:40 14.12.2009

Re: ja prosto obožavam

jer nisam stigla da pročitam do kraja


Os ti prepricam ? :)
Dr M Dr M 23:44 14.12.2009

Re: ja prosto obožavam

Meni je tu mnogo slađa ta varijabilna komponenta, onaj deo kad se postaje malo manje Srbin,
polu - Srbin...
mora da ima i kvoter - Srbin, a ?
ili 3/4 - Srbin ?
polovina s tačkom - Srbin ?


Dokle ta decimalizacija ?

Samo Srbinipo je pravi Srbin..

ana_radmilovic ana_radmilovic 23:46 14.12.2009

Re: ja prosto obožavam

hoochie coochie man
jer nisam stigla da pročitam do krajaOs ti prepricam ? :)


aj' molim te... stvarno nisam stigla, zapričala sam se... pa rekoh ajde da vidim šta kaže pljuvač - kad on nestade.

ovo, ja mislim, nije prvi put da mi brišu pljuvače i ostale... to me rastužuje. pomislila sam, ajde kuća za koju radim - neće ljudi uvrede ni na svoj ni na moj račun, i ja se trudim da se ne mešam u diskusije, kontrolišem se, zaludna sam - rado bih se i svadjala po netu.... ali, računam, tamo ipak nema smisla - ama zašto i ovde, za ime sveta ??
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:52 14.12.2009

Re: ja prosto obožavam


aj' molim te... stvarno nisam stigla, zapričala sam se........rado bih se i svadjala po netu..


Ne bi imala slagvort :)

Ma bez veze, kao samo ovde mozete da pricate u stvarnom zivotu ste niko i nista...nema veze sa temom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:33 15.12.2009

Re: ja prosto obožavam

Kad smo kod obožavanja, ova reč je potpuno predivna:

odsrbljen


Daklem, to znači da onda postoji i reč prisrbljen.

Što se tiče polusrba, pretpostavljam da se radi o vrsti srodnoj hobitima.
ana_radmilovic ana_radmilovic 02:51 15.12.2009

Re: ja prosto obožavam

Goran Vučković
ili 3/4 - SrbinNije to ništa - ima i gore: 3/4 kralja


evo . za one koji su lenji kao ja i ne idu na predložene linkove.... ako baš nije nešto

Parce kralja

Dusan Radovic


Bio jednom jedan kralj. Ne ceo vec samo tri frtalja. Tri frtalja
kralja.
Falio mu frtalj da bi bio kralj.
Tri frtalja kralja - to jos nije kralj. To je tri frtalja kralja.
Gde da nadje frtalj?
Frtalj kralja? Ima li gde frtalj kralja?
Imali su negde celog - nemaju ga vise.
Gde imaju - ne krnji im se. Daju li frtalj svoga kralja, ostade im
tri frtalja. Tri frtalja kralja - to nije kralj.
Gde da nadju frtalj? Ima li gde frtalj kralja?
...Srecom, nadje se u jednom dobroj zemlji - kralj i po. Kralj i
po, to je vise nego kralj. To je kralj i po.
_ Kralju ipo - rece tri frtalja kralja - biste li mi dali frtalj,
da postanem kralj?
- Vrlo rado - rece kralj i po. - Dohvatite malj, odvalite frtalj.
Ja sam kralj i po. Frtalj manje, frtalj vise - ne menja stvar.
Tri frtalja kralja prihvati se malja i raspali kralja i po.
Pade kralj i po u ckalj - odvali se frtalj.
Tri frtalja kralja uze frtalj od kralja i po i postade kralj.
Kralj i po postade kralj i frtalj, sto je jos uvek vise, a ne manje
nego samo kralj.

srdjan.pajic srdjan.pajic 07:12 15.12.2009

Re: ja prosto obožavam

Dr M
Meni je tu mnogo slađa ta varijabilna komponenta, onaj deo kad se postaje malo manje Srbin,
polu - Srbin...
mora da ima i kvoter - Srbin, a ?
ili 3/4 - Srbin ?
polovina s tačkom - Srbin ?


Dokle ta decimalizacija ?

Samo Srbinipo je pravi Srbin..



Uh, sto sam nesto nasrbljen danas!
mirelarado mirelarado 22:31 14.12.2009

Странка за себе

Poštovani srpski nomadi i ostali
Na čijoj sam ja, zapravo, strani - pitanje je koje sve češće čujem. Zahtev da se bude „na strani", da se bude „nečiji", „opredeljen" liči mi na nasilje prema pojedincu koje su opisivale žrtve totalitarnih društava.


Ако ти је за утеху, Ана, у добром си друштву. Већина је одвајкада тешко подносила покушај да се о политици (и свему другом) непристрасно размишља. Увек се сетим Дантеа, који је у политици испрва био за једне, па за друге, да би га на крају осудили на прогонство из родне Фиренце, а он резигнирано закључио да може бити једино "странка за себе". И данас је подједнако тегобно бити "странка за себе". Увек сметаш и "црнима" и "белима", и "номадима" и "трајно настањенима".
ana_radmilovic ana_radmilovic 00:04 15.12.2009

Re: Странка за себе

mirelarado

Већина је одвајкада тешко подносила покушај да се о политици (и свему другом) непристрасно размишља. Увек се сетим Дантеа, који је у политици испрва био за једне, па за друге, да би га на крају осудили на прогонство из родне Фиренце, а он резигнирано закључио да може бити једино "странка за себе". И данас је подједнако тегобно бити "странка за себе". Увек сметаш и "црнима" и "белима", и "номадима" и "трајно настањенима".


hvala mirelado, to stvarno počinjem da doživljavam kao nasilje - taj zahtev da se na silu opredeljuješ i kad ti se ni jedni ni drugi ne dopadaju... i to tako stalno, te fašisti i antifašisti, te pederi i "normalni" - šta god to značilo, te ovi te oni... ali, utešila sam se danas (sram me bilo) kad su ono gadjali berluskonija pa anketirani italijani pričaju kako "ne valja što su tako podeljeni"... to valjda i služi za zamajavanje naroda dok autori i izvodjači lepo žive od cele predstave... eto, kad se neko bakće samo jednom temom, može malo da izgubi širu perspektivu, pa zaboravi da je sve to uvek jedno te isto i samo jedn te isto ponavljanje sto puta vidjenog....

sad molim samo da mi neko ne spočita izjednačavanje fašista i antifašista (u istorijskom i svakom drugom smislu)
ali i taj "levi - fašizam" je na kraju fašizam. i dosadan je.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:17 15.12.2009

Re: Странка за себе

ali i taj "levi - fašizam" je na kraju fašizam


[url=http://www.zamirzine.net/spip.php?article7295]Kad postaneš čudovište protiv kakvog se boriš..........
Bilo bi lijepo zaustaviti se na zaključku da su antidojčeri isprovocirani svojim neprijateljima bezrazumno prihvatili kontradiktorne pozicije. No činjenica da su prešli u nacionalizam, i gotovo u rasizam, sugerira nešto podmuklije: u procesu otpora fašizmu njime su zaraženi; možda kao rezultat istih onih njemačkih predispozicija kojima teže oponirati. Proučavanjem njihova primjera možemo prepoznati važnost razvoja nijansirane kritike odnosa moći, ali i prisjetiti se Nietzscheove misli da oni koji se bore sa čudovištima moraju pripaziti da i sami ne postanu jednim.[/url]

I mislim da gresis sto naglasavas da ne izjednacavas fasizam i antifasizam
To normalni podrazumevaju a oni drugi ionako nece da shvate.
A sto rece, i dosadni su vise.
ana_radmilovic ana_radmilovic 00:43 15.12.2009

Re: Странка за себе

hoochie coochie man
ali prisjetiti se Nietzscheove misli da oni koji se bore sa čudovištima moraju pripaziti da i sami ne postanu jednim.[/url]I mislim da gresis sto naglasavas da ne izjednacavas fasizam i antifasizamTo normalni podrazumevaju a oni drugi ionako nece da shvate.A sto rece, i dosadni su vise.


da ima svašta kod tog ničea :) ja volim ono , ako znate, kako se lečio od vagnera, ne mogu da se setim naslova - da, Slučaj Vagner! - fenomenalno je, naglas sam se smejala iako je smrtno ozbiljno... ili "rodjenje tragedije iz duha muzike"... eto, recimo, taj niče je imao fenomenalan smisao za humor, a opet je upotrebljen kako je upotrebljen, tumačen na mnogo sasvim različitih načina, mistifikovan, demistifikovan...

vidi, sad ja samu sebe trolujem (to je valjda to, jel?) al' sam se "zapričala"

da - neću više da naglašavam da ne izjednačavam fašizam i antifašizam... al to je sad jedna od dražih tema "izjednačavanje fašizma i antifašizma" "banalizacija" ect, ect... pa rekoh, za ne daj bože, da ja ipak naglasim
mikele9 mikele9 23:44 14.12.2009

Srbi nomadi

Šta to znači i po čemu je važno što je neko Srbin (Japanac, Italijan, Hotentot, Argentinac, potomak Acteka, Masai, Turčin,
Gvatemalac, Kanađanin, Francuz.......................................................) kad k...em nije mak'o da bi to bio. Ako je neko i mak'o, to je bio njegov ćaća. Zamislite da postoji ured u koji pre rođenja uđete ili vas službenik uz dozvolu ili protivljenje vaše majke poseti u pratnji organa prinude, dok ste još u stomaku, sa sve lepo odštampanim formularom u kojem crno na belo piše da možete da odaberete naciju (srpsku naravno) u kojoj ćete se roditi. Gde bi bio kraj sreći nomadskoj, pardon srpskoj, pardon srpskonomadskoj.
Draga Ana, Srbi nomadi Skitske (skitalo-landaralo) provenijencije nikada neće ukapirati da je sve što si pisala o Kosovu i Metohiji, proizvod tvog boravka "na licu mesta", tvoje duševnosti, zabrinutosti a napose potrebe da "popu kažeš pop a bobu bob".
Čuvaj svoju na ramenu glavu pa u ruke divit i 'artiju, nomadi se umirit ne mogu. Bar ne u dogledno vreme u ovoj nazovi državi.
ana_radmilovic ana_radmilovic 00:21 15.12.2009

Re: Srbi nomadi

mikele9
da je sve što si pisala o Kosovu i Metohiji, proizvod tvog boravka "na licu mesta", tvoje duševnosti, zabrinutosti a napose potrebe da "popu kažeš pop a bobu bob".Čuvaj svoju na ramenu glavu pa u ruke divit i 'artiju, .

hvala,
nažalost jeste proizvod mog predugačkog boravka.... ako mi neko još jednom kaže "upoznaj svoj narod da bi ga više voleo" poslaću ga u sto lepih...
ono što, medjutim, možda baš i nije dobro u pisanju "sa terena" je to što ne možeš da se odmakneš, izmestiš i sagledaš širu sliku.
sasvim mi to drugačije zvuči recimo u prištini - naravno da ne mislim da su u pravu i naravno da me nervira njihov priučeni mondijalizam, njihovi kursevi "multietničnosti" i sva sranja o srbiji dežurnom krivcu koja bi trebalo da opravdaju nešto za šta ne postoji opavdanje...
... a ni beogradu ne dobijam neku želju da preterano pljujem po srbima niti mi prija kad slušam pljuvanje "po difoltu" bez ikakvih stvarnih argumenata nego samo jer je to "ok". a nije ni malo ok.

i sve je to, kao, super,
dok ne dodjem na sever kosmeta - gde istog dana dobijem napad "antisrpstva" odnosno, gde ne mogu ama baš ništa drugo da pišem sem onoga što mi je ispred nosa a što je stvarno toliko očigledno pogrešno - i što je posledica jedne užasne pogrešnosti, i... mislim, bolje da stanem - mogla bih tri dana da nabrajam šta sve ne valja
Ribozom Ribozom 15:55 15.12.2009

Re: Srbi nomadi

Srbi gamadi

Jednoumlje je siguran dokaz da propadate.

Podrska Ana
miloradkakmar miloradkakmar 00:07 15.12.2009

Moram

da ponovim , da kroz tvoje tekstove Kosovo i Metohiju vidim iznutra, osećam trezvenost , da živiš to o čemu pišeš.. vidim potrebu običnih ljudi... Ko je ko i šta bio, manje je bitno, bitno je ko je ko i šta sada.
pattak99 pattak99 02:40 15.12.2009

postaje smorno

auu bre sto smaras s ovim blogovima o Srbima na Kosovu..
neko ti od njih, nezgodno stao na zulj..

ipak ovo je blog,i ne bi trebalo da bude mesto za ispoljavanje licnih frustracija i gnjavaza.
ana_radmilovic ana_radmilovic 03:28 15.12.2009

Re: postaje smorno

pattak99
auu bre sto smaras s ovim blogovima o Srbima na Kosovu..neko ti od njih, nezgodno stao na zulj...


patak sa dva T 99 :) vidi kako stoje stvari -
nije mi niko, evo stvarno, stao na žulj... naprotiv. od nekih tih srba sa kosova sam baš lepe stvari dobila, i onih kao "običnih", komšija i tako nekog sveta, i od onoh kao "važnih"... i u vidu priča i u vidi informacija i u vidu neposrednosti, pa i neke konkretne pomoći koja mi je bila potrebna da napravim knjigu "Zalažem se za laž" sa pisanijama svog oca..

sad, pazi, ja nisam videla tvoje postove, nemam pojma ni ko si ni čime se baviš i šta ti nije gnjavaža... ali ja se, eto, bavim ovim. pa ti brate/sestro nemoj da čitaš. ili, ako već čitaš onda bar čitaj šta piše. tema teksta, dakle, nisu srbi na kosovu nego neki drugi srbi... a uostalom, šta se ja ubedjujem s tobom. nauči da čitaš.

ipak ovo je blog,i ne bi trebalo da bude mesto za ispoljavanje licnih frustracija i gnjavaza


i da, jedna od omiljenih prozivki na račun nečijeg pisanja mi je pozivanje na "lične frustracije". ti me, znači, poznaješ pa znaš "u kom grmu leži zec" i sve ti je jasno, zašto ja to pišem i šta me muči.

i na kraju, šta znam ja šta je blog i čemu služi... zvali me da pišem i ja pišem, blog je super, eto, jer mogu sad da ti odgovorim

pozdrav

pattak99 pattak99 03:47 15.12.2009

Re: postaje smorno

, poznaješ pa znaš "u kom grmu leži zec

naravno da znam u kom grmu lezi zec.srbi koji zive dole,kao dezurni krivac, i meta u koju ces da ispaljujes strele sopstvene frustracije.
zaboravljas, da je umobolno generalizovati stvari,a narocito deo jednog naroda,koji zivi na odredjenom prostoru.
i kao sto su nama u Beogradu crnogorci za sve krivi,tako i tebe (pretpostavljam da si negde iz Sumadije poreklom)kroz nocne more,ganjaju ovi s juga
evo da ti ja kazem istinu.i tebi i mnogima koji ne kapiraju.
nista neces da promenis!
mnogi su pokusavali,ali fizika je puna nepromenjivih zakonitosti.

ovaj svet ide ka novom sukobu,hteli mi to ili ne..mozda za pet godina,mozda za pedeset godina..ratova ce opet biti,osvajanja i odbrane teritorije,i tu na zalost,ideologija cveca i miroljubivih pesmica nece mnogo pomoci.opstace oni koji imaju fizicku snagu da se odbrane.znaci znas koje je tvoje mesto.i pomiri se s tim.




Unfuckable Unfuckable 06:42 15.12.2009

Re: dobro došao/la na blog

zaboravljas, da je umobolno generalizovati stvari,

nista neces da promenis! mnogi su pokusavali,ali fizika je puna nepromenjivih zakonitosti.

ovaj svet ide ka novom sukobu

opstace oni koji imaju fizicku snagu da se odbrane


...a kad će... procenti ?

benevolent benevolent 09:31 15.12.2009

Марш у п.м. (паткову мајчину)

znas koje je tvoje mesto.i pomiri se s tim.


..и зато иди и одјави се, ионако си се регистровао пре 3 минута, осим ако си дупликат.
audrey92 audrey92 03:41 15.12.2009

hm.

A meni se baš jako čita još takvih tvojih tekstova, jer me zanima šta se dešava na Kosovu, ali zaista dešava. Imam osećaj da je sve što se pojavi u srpskim medijima na temu Kosova čista ideologija, a da pravo stanje stvari skrivaju. I tako se običnom čoveku nakon godina lamentiranja, pljuvanja i laganja naprosto smuči na samu pomen Kosova, pa je danas spontani stav mnogih koje poznajem: Ma, mani me više s tim Kosovom! A opet, nema objektivnih informacija ni o prošlosti ni o sadašnjosti Kosova.
A o Nomadima i drugim Braniocima... Mislim da svi znaju, negde u podsvesti, da Kosovo nije oteto nego je prodato, i niko, pa ni oni, u pravo vreme nije učinio ništa da to spreči, i da iz nejasnog osećaja krivice sada ritualno lamentiraju, osudjuju, brane, itd., naravno sve retorički i sa bezbedne daljine. A ti si izašla iz oficijalnog diskursa pisanja o Kosovu (koji je cementiran baš koliko i onomad pisanje o drugu Titu), ne ridaš, ne oplakuješ, ne kuniš, ne zaklinješ se, ne pišeš u desetercu... Pa ih to valjda bode u onu nečistu savest.
ana_radmilovic ana_radmilovic 03:50 15.12.2009

Re: hm.

audrey92
A meni se baš jako čita još takvih tvojih tekstova, jer me zanima šta se dešava na Kosovu, ali zaista dešava..


hvala

Imam osećaj da je sve što se pojavi u srpskim medijima na temu Kosova čista ideologija, a da pravo stanje stvari skrivaju. I tako se običnom čoveku nakon godina lamentiranja, pljuvanja i laganja naprosto smuči na samu pomen Kosova, pa je danas spontani stav mnogih koje poznajem: Ma, mani me više s tim Kosovom! A opet, nema objektivnih informacija ni o prošlosti ni o sadašnjosti Kosova


da, i naravno da je dosadno ko djavo... vidi čovek da se priča o kosovu i menja kanal, okreće stranice... i većina onih sa kojima se ja družim je tog raspoloženja, anije da im nije stalo i da su kao ravnodušni....

ne pišeš u desetercu...


ne, ali vidiš - možda bi bilo zabavno... da pišem ovo što pišem - al' sve u desetercu...
Unfuckable Unfuckable 06:45 15.12.2009

Re: hm.

ne kuniš, ne zaklinješ se, ne pišeš u desetercu..

da, nema dovoljno epskog samobičevanja i 90 decibelnog narikanja smućkanih sa nešto narodne hirurgije dezinfikovane suzama, to mora da smeta svakom ko je bar 66,6 % Srbin
pattak99 pattak99 03:51 15.12.2009

..

samo da dodam.
SRBIJA NIKAD NECE PRIZNATI NEZAVISNOST KOSOVA.
pomirite se.
ana_radmilovic ana_radmilovic 04:10 15.12.2009

Re: ..

pattak99
samo da dodam.SRBIJA NIKAD NECE PRIZNATI NEZAVISNOST KOSOVA.pomirite se.


e, to se stvarno nije dugo čulo, sem svaki dan, na svim TV i radio stanicama, te svim novinama, i baš je super što si se setio da nas podsetiš... kad sam ja napisala da treba da ga prizna?.

naravno da znam u kom grmu lezi zec.srbi koji zive dole,kao dezurni krivac, i meta u koju ces da ispaljujes strele sopstvene frustracije.
zaboravljas, da je umobolno generalizovati stvari,a narocito deo jednog naroda,koji zivi na odredjenom prostoru.


super - a gde sam ja to napisala? srbi dežurni krivac i tako to - osim kad sam pežorativno pisala na račun onih koji tako postavljaju, te generalizuju stvari.... mantraju tu priču i tako...

ovaj svet ide ka novom sukobu,hteli mi to ili ne..mozda za pet godina,mozda za pedeset godina..ratova ce opet biti,osvajanja i odbrane teritorije,i tu na zalost,ideologija cveca i miroljubivih pesmica nece mnogo pomoci.opstace oni koji imaju fizicku snagu da se odbrane.znaci znas koje je tvoje mesto.i pomiri se s tim.


moguće, mislim da sam o tome malo pisala u svojim kolumnama u "pravdi" samo nisam imala tako dramatiičan i upozoravajući tn - mislim, deplasirano je...

znaš zašto se uopšte upuštam u diskusiju s nekim ko očigledno nema pojma o čem se radi u tekstu koji komenariše?
zato što si prosto idealan, ponavljaš meni najdraže floskule, ne čitaš ni tekst ni druge komenatare ni odgovore... ali imaš stav!
cenim to - stav je super.
ninasimone ninasimone 04:19 15.12.2009

Re: ..

pattak99
samo da dodam.
SRBIJA NIKAD NECE PRIZNATI NEZAVISNOST KOSOVA.
pomirite se.

ma, pomirili smo se mi sa tim davno ... sta sve jos Srbija ima da prizna pa, nikad da se desi
pattak99 pattak99 04:58 15.12.2009

Re: ..

ma, pomirili smo se mi sa tim davno

eto..objasnite joj onda,da su ovakvi blogovi suvisni.
pattak99 pattak99 05:03 15.12.2009

Re: ..

cenim to - stav je super.

drago mi je


p.s.
nadam se da je ovo zadnji blog,o mentalitetu Srba koji zive dole,jel ti tema totalno demode.i deplasirano do zla boga.
a i mirishe malo hmm ..na prikriveni govor mrznje
ana_radmilovic ana_radmilovic 06:33 15.12.2009

Re: ..

pattak99
cenim to - stav je super.drago mi jep.s.nadam se da je ovo zadnji blog,o mentalitetu Srba koji zive dole,jel ti tema totalno demode.i deplasirano do zla boga.a i mirishe malo hmm ..na prikriveni govor mrznje


e aj' ne davi više ... ne kaže se "zadnji" nego poslednji... "zadnji" su točkovi automobila,

i ne kaže se JEL ti je tema demode ako na kraju rečenine nemaš znak pitanja. kaže se JER, ako je rečenica konstatacija u pokušaju, kao tvoja.

znači, evo primera:

JEL (da li) nameravaš da prestaneš da komentarišeš temu koja te ne zanima i koju ne razumeš?
i glupo je da nastaviš sa tim smaranjem JER (zato što) bi to bilo baš lepo s tovje strane...

inače, super si ono provali da sam iz šumadije (to mi je promaklo) - svaka čast - iz samog srca šumadije, jasno ko dan. i nama šumadincima ti srbi s kosova jako idu na živce....


i aj' sad molim te prestani da tupiš... o "prikrivenom govoru mržnje"
Unfuckable Unfuckable 06:46 15.12.2009

Re: ..

pomirite se.

pattak,
raspali se Bitlsi
ana_radmilovic ana_radmilovic 08:25 15.12.2009

Re: ..

Unfuckable
.pattak, raspali se Bitlsi


e, unfuck, to sam i ja čula ... pa zari i bitlisi.... ovaj svet se sasviim, bre, promenio ... a i onaj tito umro...

al, nemoj često to da ponavljaš - a i lenona ubiše, ... pusti, pravi se da o tome ništa ne znaš, još će da ispadne da si imao kakvog udela ...

bitsli se, znači, nisu raspali... i sve je u redu
uros_vozdovac uros_vozdovac 08:35 15.12.2009

Re: ..

pattak99
samo da dodam.
SRBIJA NIKAD NECE PRIZNATI NEZAVISNOST KOSOVA.
pomirite se.


Nikad neće da prizna, ali ima da radi sve i da se ponaša prema Kosovu kao prem anezavisnoc zemlji. To ti je ono - slaviš Novu godinu kad i sav ostali svet a praviš se da nije tad nego 13. Januara.
ddsonik ddsonik 09:07 15.12.2009

Re: ..

Tesko mi je da poverujem koliko je pomerena vizura velikog broja gradjana Srbije, da patriotizam bude samo rec koja nema nikakvog znacenja, kao i postenje, ljubav, moral, etika, ljudskost, prijatelj...i da se pod tim pojmovima kriju upravo surpotnosti. Jezik politicara, dnevnih listova, partija, kojekakvih grupa i udruzenja se hipnotisano ponavlja i pojedinci, koji to vise ne zele da budu, ga usvajaju kao sopstveni stav.

Mozda sam ja rodjen sa greskom da i dalje nemam potrebu da budem deo grupe, ali barem vidim da nisam usamljen u tome

Tvoje price nisu za laku noc i opustanje, ali ih ipak rado procitam i drago mi je da ih pises i da mogu da ih ovde pratim.

pozdrav od 24,5% srbina i 45,8 procentnog nomada iz Shanghai-ja (nisam jos stigao do Tokija
Dusan

izvinjavam se za ovaj trol, ne znam sta mi bi
Goran Vučković Goran Vučković 11:01 15.12.2009

Re: ..

pattak99
samo da dodam.
SRBIJA NIKAD NECE PRIZNATI NEZAVISNOST KOSOVA.
pomirite se.

Eh, još kad bi Ana prestala da "dosađuje" svojim pričama o pravom, zemaljskom Kosovu, nebesko Kosovo bi izgledalo još lepše i idiličnije (i srpskije).
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 13:05 15.12.2009

Re: ..

pattak99

ovaj svet ide ka novom sukobu,hteli mi to ili ne..mozda za pet godina,mozda za pedeset godina..ratova ce opet biti,osvajanja i odbrane teritorije,i tu na zalost,ideologija cveca i miroljubivih pesmica nece mnogo pomoci.opstace oni koji imaju fizicku snagu da se odbrane.znaci znas koje je tvoje mesto.i pomiri se s tim.

pattak99

SRBIJA NIKAD NECE PRIZNATI NEZAVISNOST KOSOVA.
pomirite se.

ana_radmilovic ana_radmilovic 16:51 15.12.2009

Re: ..

ddsonik
.pozdrav od 24,5% srbina i 45,8 procentnog nomada iz Shanghai-ja (nisam jos stigao do TokijaDusanizvinjavam se za ovaj trol, ne znam sta mi bi


hvala srbine dušane! možeš da troluješ do mile volje, ja ionako ne kapiram šta je to... baš, onako za ozbiljno :))
Dawngreeter Dawngreeter 20:47 16.12.2009

Re: ..

Unfuckable
pomirite se.

pattak,
raspali se Bitlsi


Shut yo filthy mouth!

Na pauzi su.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana