Ekologija| Gost autor| Hobi| Kućni ljubimci| Životinjski svet

Ptice, snegovi i ljudi

albicilla RSS / 15.12.2009. u 10:32

by Nikolai Fomin
by Nikolai Fomin
Gost-autor: Vesna Mečanin

U tradiciji zapadnih zemalja je odavno ukorenjana navika  pomaganja  pticama, ali i drugim vrstama koje nastanjuju isto područje. Skoro da  ne možete videti vrt bez hranilica za ptice u koja se postavlja raznovrsna hrana, a obavezna je i  kućica za gnežđenje, pojilište, kupalište, što doprinosi izgledu dvorišta i odaje utisak uređenosti, a prisustvo ptica daje poseban šarm uz neizbežne forme ozelenjavanja vrtova  koje su potrebne i pticama za sletanje, odmor i osmatranje. Tradicija hranjenja ptica prisutna  je i u strogo urbanim zonama i česte su terase u stambenim četvrtima, ali i poslovni centri gde se vide hranilice za ptice.

Na hranilištu za ptice koje već godinama postoji u mom dvorištu okuplja se mnoštvo raznih  ptica karakterističnih za naše područje. Njihova brojnost, svakodnevno okupljanje i oglašavanje privuklo je poslednjih godina i vrste koje se ranije nisu pojajavljivale: zelentarke, češljugare, obične zebe, severne zebe, čižke, plave senice.....Ptice su pokazale da će rado pojesti hranu  koju inače ne bi jele u pririodi, npr. kiki-riki, svinjsku slaninu (sapunjaru, živu ili dimljenu), goveđi loj i time pokazale odličnu i brzu adaptaciju na kaloričnu ishranu koja im je zimi potrebna i prija im, ali je u pririodi ne jedu jer je nema. Adaptaciju na novo okruženje uz dobre hranidbene resurse pokazale su i vrste koje inače nisu dolazile u naselje.

byVesnaMecanin1.jpg by Vesna Mečanin

Ptice su pokazale da imaju dobre adaptivne sposobnosti na okruženje, na ishranu, te da dobro i pametno reaguju na klimatske promene. Prema istraživanjima koja su obavljena u Nemačkoj na primeru crnoglave grmuše , koja je umesto da na zimovanje ide na jug Španije, gde bi se inače hranila voćem, promenila putanju i preko zime su jata dolazila u Britaniju i hranila se semenjem,  jer se u Britaniji i inače okuplja veliki broj ptica zbog povoljnog okruženja koje stvaraju ljudi koji hrane ptice, kao i velikih hranidbenih resursa koje pruža  sama priroda.

by Szabolcs Kokay
by Szabolcs Kokay

Tako je na primeru crnoglave grmuše potvrđeno da je ptica u stanju da promeni granice i teritorije za migraciju zbog hrane i da prezimljava na teritoriji koja je bliža području gnežđenja, čime  se manje iscpljuje. Dalja istraživanja pokazala su da se grmuše koje su zimovale u Britaniji i hranile semenjem drže zajedno i na teritorijama za gnežđenje, jače su, biraju najbolja mesta za gnezda i pare se samo sa jedinkama s kojima su zimovale.  Istraživači su dalje utvrdili da te ptice počinju čak i vizuelno da se razlikuju, da imaju zaobljenija krila i duže kljunove i da se na taj način stvara nova vrsta. Naime, reproduktivna izolacija  na teritoriji za gnežđenje i parenje samo sa jedinkama s kojima prezimljavaju i isto se hrane je  prvi korak u evoluciji nove vrste. 

Sve ovo dešavalo se pod uticajem čoveka. Istraživači su pratili preko raznih pokazatelja šta se dešava sa pticama i došlo se do zaključka da je promena nastala i da je pozitivna, te da crnoglava grmuša ima veliki potencijal za adaptaciju na promene. Ni sve radnje i intervencije čoveka u prirodi prema divljim vrstama pticama ne moraju nužno biti i destruktivne.

No, drugi naučnici su mišljenja da su se ptice prvenstveno adaptirale na klimatske promene koje su Britaniji donele blaže zime i mogućnost za prezimljavanje grmuša, a da je i dodatna mogućnost dobre ishrane sporedan važan  faktor koji je pozitivno doprineo klimatskoj adaptaciji, ali i iskoraku u evoluciji.

Više o tome kako hraniti ptice tokom zime pročitajte ovde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...

 

 

 

Atačmenti



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 11:18 15.12.2009

Uobičajeno ...

... preporuka.
Pre čitanja, jer znam da kod vas nema kiksa :)

Teme o pticama obično vazdižu (onaj svakodnevni) ljudski duh, koji je često je često deprimiran skučenim prizorima, ili naslagama krša na tlu.
NNN NNN 19:46 15.12.2009

Re: Uobičajeno ...

... preporuka.
Pre čitanja, jer znam da kod vas nema kiksa :)

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:00 15.12.2009

Golubovi

Čitao sam da su gradski oci Barcelone letos pozvali građane i turiste da ne hrane više golubove, nazivajući ih letećim pacovima. Ne znam da li su reagovala društva za zaštitutu životinja i ljubitelja ptica.
Interesuje me Vaš stav o tom i sličnim slučajevima.
albicilla albicilla 15:38 15.12.2009

Re: Golubovi

Vojislav Stojković
Čitao sam da su gradski oci Barcelone letos pozvali građane i turiste da ne hrane više golubove, nazivajući ih letećim pacovima. Ne znam da li su reagovala društva za zaštitutu životinja i ljubitelja ptica.
Interesuje me Vaš stav o tom i sličnim slučajevima.


nisam ljubitelj tih gacura, mesanaca raznih domacih rasa i divljeg goluba, buduci da je upravo nekontrolisana hibridizacija glavni razlog sto je divlji golub ugrozena vrsta. s druge strane, leteci pacovi nastanjuju naselja, odnosno sasvim vestacke i nekompletne ekosisteme, u kojima mnoge nise nisu popunjene, pa tako i grabljivci, koji su zaduzeni za zdravstveno stanje i kontrolisanu brojnost svoje lovine, uglavnom odsustvuju. zagledate li se pazljivije u gacure, videcete brojne ptice sa perjem u jako losem stanju, takodje sa deformitetima. to u prirodnim populacijama ne postoji, grabljivci su tu da to preduprede

ornitolozi se gacurima ne bave, posto su ovi hibridi i nemaju status (divlje) vrste. doduse, vesna je mekseg srca, pa mozda ima i blaze poglede na to
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:56 15.12.2009

Re: Golubovi

OK, ali ptice su ptice.
Isto bi bilo kada bi kinofili voleli samo rasne pse, a ne i pse lutalice. Doduše, ne znam ni kakav stav imaju kinolozi i kinološka društva spram pasa lutalica.

Uzgred, meni je draži svaki sto puta ukrštani pas uličar, od recimo staforda ili pitbula najčistije rase.
albicilla albicilla 16:03 15.12.2009

Re: Golubovi

OK, ali ptice su ptice.


pa, ja se bavim divljim pticama. domacima se ponajvise bave odgajivaci i veterinari. a ti gacuri su, sa ornitoloskog gledista.. recimo podivljale domace ptice.

i pravim prilicnu razliku medju njima. jedne su evoluirale prirodnim putem i prilagodile se sredini.

druge su vestacki ukrstane radi mesa i estetike, i prilagodjene kokosinjcima/golubarnicima, gde im je i mesto
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:25 15.12.2009

Re: Golubovi

Ako sam dobro razumeo, onda je ona hrana po vrtovima, o kojoj gošća piše, samo za te retke vrste divljih ptica.
Ali, šta ako se u vrtu pojave manje plemenite vrste, recimo ove podivljale domaće vrste, gacuri , kako ih ti nazivaš, i počnu da zobaju hranu?
Kakva je praksa u tradiciji zapadnih zemalja?
Oteraju ih iz vrta?
Pretpostavljam da ih, ipak, ne gađaju praćkama ili vazdušnim puškama.
albicilla albicilla 16:35 15.12.2009

Re: Golubovi

hrana je za one koje mogu da je uzmu, a ovakve hranilice uglavnom ne odgovaraju golubovima. gacurima ih inace zovu sami odgajivaci domacih golubova

sta ako se pojave, stvar je izbora svakog ko hrani ptice. oni su krupniji, vise i brze zobaju, pa treba cesce obnavljati hranu i jos cesce cistiti hranilice i dvoriste... neko ih zeli, neko ih tolerise, neko ne

golubovi najlakse zobaju ono sto drugim pticama padne na zemlju. ovaj kavez ispod hranilice, sa otvorima dovoljno velikim za manje ptice, ali premalim za gacure, jedno je od resenja ako ne zelite da vam dvoriste lici na trg svetog marka:
Bili Piton Bili Piton 17:11 15.12.2009

Re: Golubovi



Vojislav Stojković
Čitao sam da su gradski oci Barcelone letos pozvali građane i turiste da ne hrane više golubove, nazivajući ih letećim pacovima. Ne znam da li su reagovala društva za zaštitutu životinja i ljubitelja ptica.
Interesuje me Vaš stav o tom i sličnim slučajevima.


Isto i u Londonu ("pacovi na krilima" - Ken Livingstone, ex-gradonacelnik).

Na svu visokogradnju (gde god je to moguce) su preko balkona postavljene tanke mreze (od miloste i u zargonu prozvane suicide nets, oznacujuci tako njihovu latentnu dvojaku svrhu) koje su u osnovi tu da golubovi ne bi sletali i masovno kakili gde stignu. Dok to nisu uradili, zbilja je bilo ne-pod-nos-lji-vo, znam iz licnog iskustva, iako sam meka srca prema svakakvim zivuljkama - health hazard. Ucinak - veoma efektan.






goldcrest goldcrest 01:08 16.12.2009

Re: Golubovi

albicilla

zagledate li se pazljivije u gacure, videcete brojne ptice sa perjem u jako losem stanju, takodje sa deformitetima. to u prirodnim populacijama ne postoji, grabljivci su tu da to predupredeornitolozi se gacurima ne bave, posto su ovi hibridi i nemaju status (divlje) vrste. doduse, vesna je mekseg srca, pa mozda ima i blaze poglede na to


Pored loseg zdravstvenog stanja takvih ptica , cesto cete na njihovim nogama videti i prstenove, tj. dokaz da su pobegli iz nekog golubarnika i skitaju u potrazi za hranom a za to nisu osposobljeni jer su navikli da hranu dobijaju od coveka kao i sve domace zivotinje..
Ako kojim slucajem i uspete da nadjete vlasnika, nece doci po svog goluba jer mu taj koje je jednom pobegao vise ne treba.
I taj golub nije kriv , kriv je onaj koji ga je proizveo za svoje licno zadovoljstvo i potrebe, izlozbe itd...a potom ga odbacio.

Ista je prica i sa odgajivacima "rasnih" i nerasnih pasa, kako god ih nazvali to je sve Canis domesticus.

No, te rase nisu tema ali njihovo prisustvo/odsustvo nam govori dosta o nasoj zivotnoj sredini, navikama, odgovornosti itd..






goldcrest goldcrest 01:43 16.12.2009

Ptice na snegu













NNN NNN 03:01 16.12.2009

Re: Ptice na snegu

goldcrest


A ako je su ovo tvoje slike
goldcrest goldcrest 09:50 16.12.2009

Re: Ptice na snegu

jesu ...

hvala
NNN NNN 15:54 16.12.2009

Re: Ptice na snegu

Čime je slikano?
goldcrest goldcrest 11:18 17.12.2009

Re: Ptice na snegu


DSLR aparat i teleobjektiv.

Vise podataka mozes videti u Exif-u
NNN NNN 17:40 17.12.2009

Re: Ptice na snegu


Nažalost, ne vide se podaci
Sony Alfa350 (retpostavljam da su i ostale )
vidi se samo za "kreju"
1/125 s
ISO 400
f/8
360mm

Svejedno, svak čast! Jako je teško slikati ptice i to po ovakvom svetlu.
goldcrest goldcrest 01:47 18.12.2009

Re: Ptice na snegu


Jeste, tesko je ...iz ruke posebno.

objektiv je Sigma 50-500mm
NNN NNN 12:55 18.12.2009

Re: Ptice na snegu

Sigma 50-500mm
Bigma
Iz ruke (bez stabilizacije)


goldcrest goldcrest 15:32 18.12.2009

Re: Ptice na snegu



ne, sony -jevo telo ima stabilizaciju

mada je primetna razlika u kvalitetu fotografija sa stativa ali stativ treba vuci i to mu je velika mana, te s toga ostaje kod kuce uglavnom...
NNN NNN 16:10 18.12.2009

Re: Ptice na snegu

sony -jevo telo ima stabilizaciju
Tačno, razmišljanje mi je ograničeno na Canon/Nikon.
(da ne trolujem više ovu lepu temu i još lepše slike.)

goldcrest goldcrest 01:57 16.12.2009

....



miloradkakmar miloradkakmar 23:55 16.12.2009

Ja se

kitim tuđim perjem.
Vodomar u Starom parku u Temerinu.

albicilla albicilla 08:26 17.12.2009

Re: Ja se

miloradkakmar
kitim tuđim perjem.
Vodomar u Starom parku u Temerinu.



to je zenka :) muzjakov kljun je potpuno crn

u africi sam posmatrao malahitnog vodomara, slican, malo sitniji, ali koralnocrvenog kljuna:

jos se secam prvog susreta, na jednoj od zaostalih barica na presusenoj reci limpopo (nije moja slika, ja ne slikam ptice)
goldcrest goldcrest 11:27 17.12.2009

redak zimski gost


je od jutros stigao na moje hraniliste za ptice...

prekrasni muzjak planinske zebe (Fringilla montifringilla)....

goldcrest goldcrest 02:17 18.12.2009

Re: redak zimski gost






albicilla albicilla 08:42 18.12.2009

Re: redak zimski gost


ovu severnu / planinsku zebu mozete u manjim jatima sa obicnom zebom pronaci npr u parku na uscu, bgd, od tc do parkinga kod asteriksa

kao sto joj ime kaze, gnezdi se na severu evrope, a zimu provodi malo juznije

ako ste u vojvodini pa znate neko polje odakle nije odnesen suncokret, obidjite ga ovih dana - moguce je da zateknete jato od vise hiljada ovih zeba, koje ce tu ostati sve dok ne pojedu svo zaostalo seme - impresivan prizor
goldcrest goldcrest 15:40 18.12.2009

Re: redak zimski gost


suncokret bas vole, sasvim sigurno, ali nesto ne verujem da je ostalo ista po poljima, sve je bilo preorano a
sada pokriveno snegom

Ova "moja" jedna planinska zeba je dovela jos 2 danas...oba muzjaci, jako su prgavi i bore se za hranu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana