Društvo| Putovanja| Životni stil

Spomenik ljudskoj gluposti

topcat RSS / 19.12.2009. u 10:55

2ai4g01.jpg

Ne, ovo nije naselje na smetlištu niti kulisa za horor film. 
Ovo su krovovi i ulice, bolje reći prostor između dvije zgrade, nekadašnjeg naselja poznatog kao "Walled City", smještenog na poluotoku Kowloon, dijelu Hong Konga.*

Evo kako je sve počelo (ukratko iz teksta lokalnog vodiča, a za zainteresirane stiže wiki): 

4qrk7.jpg

Prostor je služio kao stražarnica odakle se kontrolirala trgovina soli, da bi kasnije postao vojna utvrda. Nakon britanske okupacije Hong Kong Islanda 1841, Kowloon Walled City i okolica dobivaju važnu ulogu u kineskoj obrani. 1846, vlada dinastije Qing proširuje utvrdu koja je sada okružena jakim kamenim zidovima sa 6 osmatračnica i četvorim vratima. Gradnja je završena 1847. i prostor zauzima oko 0.03 kvadratna kilometra. 

Središnju zgradu, Yamen, koriste visoki vojni dužnosnici posljednje kineske dinastije.
Isti su protjerani 1899. kada Britanci preuzimaju poluotok Kowloon i prostor koji se danas naziva New Territories. Lebdeći između kineske administracije i britanskih zakona, Walled City zapravo biva prepušten sam sebi i uskoro se pretvara u gomilu bespravno izgrađenih i naseljenih straćara.  


Tijekom japanske okupacije (1941 – 45) i nastambe i zidovi su uglavnom porušeni, a kamenje iskorišteno za druge građevine. Poraz Japana i poslijeratne godine donose i veliki val izbjeglica koje su ovdje pronašle utočište. 

6qd6ph.jpgDivlja gradnja više nije uključivala samo na brzinu sklepane straćare, već zgrade od po 10 – 14 katova (više srećom nije bilo dozvoljeno, zbog blizine aerodroma). "Aglomeracija" je doživjela procvat od kasnih 60-ih i 70-ih godina, kada su nove zgrade punile svaku moguću rupu među već postojećim, ostavljajući tek metar do dva između fasada, sprječavajući dopiranje bilo kakvog svjetla u prizemne stanove i konačno pretvarajući ovo zdanje u „City of darkness“. Stanovi su u prosjeku bili veličine od 11 – 20 kvadrata (obitelj u prosjeku četveročlana), svodili su se na jednu prostoriju s krevetima na kat, kuhalo se na balkonu, a sanitarije su u boljem slučaju bile ograničene na jedno kupatilo na katu. Nekad tek 2 – 3 u cijeloj zgradi. U ovim, sve samo ne ljudskim uvjetima, obitavalo je gotovo 35 000 ljudi. Ne treba posebno naglašavati da se grad u kratkom roku pretvorio u leglo kriminala, raj za dilere, makroe i raznorazne muljatore, gdje policija nije imala pristup. I kad bi ušli, bili su potpuno bespomoćni, pošto je lov na kriminalce u labirintu improviziranih mostova i prolaza između zgrada bio svojevrsna nemoguća misija. Krovovi su danju bili igralište za nestašnu dječicu, dok su se noću paradoksalno pretvarali u - podzemlje. Do ulica nije dopiralo danje svjetlo. U naselju se moglo naći i "običnih" radnji i trgovina, ljudi koji su vodili koliko toliko normalan život (posebno je zanimljiv podatak o brojnim zubarima koji su ovdje naravno radili bez dozvole) . 

x4pus2.jpg

 Here, prostitutes installed themselves on one side of the street, while a priest preached and handed out powdered milk to the poor on the other; social workers gave guidance, while drug addicts squatted under the stairs getting high; what were children's games centres by day became strip show venues by night. It was a very complex place, difficult to generalise about, a place that seemed frightening but where most people continued to lead normal lives. A place just like the rest of Hong Kong.
—Leung Ping Kwan, City of Darkness, p. 120



Britanski Hong Kong i Kineska vlada 1987. godine dogovaraju rušenje naselja. 
Stanovništvo je preseljeno do 1993. kada počinje demoliranje.

w7hqwp.jpgPosljednja zgrada je srušena u aprilu 1994, da bi već 1995. na istom mjestu niknuo današnji park. 

(Grad službeno potpada pod Kinu 1997.)

Sagrađen po uzoru na parkove dinastije Qing, obiluje zelenilom, jezerima i paviljonima simpatičnih krovova.

Tu su i kamene skulpture sa znakovima kineskog horoskopa. U središnjoj zgradi, preživjeloj od 1847. – Yamenu – može se pogledati izložba o prošlom vremenu. 

 

 

Da bi doživljaj bio kompletan, blizu ulaza, gdje se isprepliću ostaci oba vremena – Južna vrata dinastije Qing i armirana konstrukcija, kvazi-temelj nedavno srušene višekatnice, poput nadgrobnog spomenika stoji ploča sa slikom i maketa donedavnog grada.

                             2cekkrc.jpg 

 

 

* dodatak…ili uvod…ne znam točno:
2 važna dijela Hong Konga su: Hong Kong Island (tu su se Britanci prvo skrasili) i Kowloon, poluotok kojeg od ostatka Kine i susjednog grada Shenzhena dijele tek brdo i rijeka. Dok Otok izgleda kao bilo koji veliki zapadni centar, Poluotok još zovu kineski Ghetto. Ja sam bila smještena u ovom potonjem gdje je više nego igdje prisutan sraz starog i novog, primitivnog i modernog, prljavog i čistog, lošeg i dobrog, skupog i jeftinog…
Pored super-modernog nebodera od 40 katova ruševni kućerak sa gaćama na prozoru; pored skupog restorana štand sa visećim pečenim patkama i vlasnikom koji ruča u potkošulji; pored luksuznog hotela beskućnik koji kroz nogavicu obavlja nuždu u plastičnu bocu i potom sadržaj izlijeva u šaht na cesti. U uličnim restoranima stol do stola jedu strani biznismen i "djevojke" koje su malo prije otpustile mušteriju. (btw, i taj servis im je otvoren 24/ 7). 

Parkova/ vrtova u Hong Kongu ima puno.

otmg05.jpgBili su mi egzotični pošto biljke i životinje koje sam tamo zatekla ne viđam svaki dan. Oduševili su me i bambusi i fikusi, svakakve ptice, među kojima su se našli flamingosi, crnovrati labudovi i čudnovati kljunaš. Za ovaj "ozidani" sam saznala slučajno, dan prije povratka i pod svaku cijenu sam ga htjela obići. Kulminacija gore opisanog sraza i apsurd situacije u kojoj nijemo stojiš na nečemu što je tog trenutka izgledalo kao jedno od mračnijih mjesta u povijesti civilizacije i gledaš ekipu koja okolo đogira kao da se ama baš ništa nije dogodilo.

Osluškuješ šum vode, udišeš svježinu i miris šarenog cvijeća, dok zamišljaš smrad nekadašnjih ulica. Prizor zagrljenog srednjoškolskog para na obližnjoj klupici miješa se sa slikom musavog djeteta koje biciklira među antenama. 

Spuštao se mrak i hvatala me nekakva nelagoda. 
Čini se da mi je trebalo upola manje vremena od nego do tamo. 
Još uvijek mi nije jasno kako je u omeđen prostor (210 x 100m ), koji obiđeš za 10 minuta, stalo toliko ljudi…



Komentari (149)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Gospodja Klara Gospodja Klara 10:58 19.12.2009

op

'Op i kod tebe!
omega68 omega68 11:00 19.12.2009

Prvi

muškarac
topcat topcat 11:06 19.12.2009

Re: op

Za gospođu Klaru jedan mali izlet:
(ipak Topketina radi!)

topcat topcat 11:08 19.12.2009

Re: Prvi

omega68


Za Omegu, the Strašnog - jedan Zmaj ; )

Gospodja Klara Gospodja Klara 11:21 19.12.2009

Re: op

Kulminacija gore opisanog sraza i apsurd situacije u kojoj nijemo stojiš na nečemu što je tog trenutka izgledalo kao jedno od mračnijih mjesta u povijesti civilizacije i gledaš ekipu koja okolo đogira kao da se ama baš ništa nije dogodilo.

Od takvih razmišljanja me jeza prolazi. Sve može da se ''izravna'', sve prekrije neka trava. Civilizacije moćne i užasne završe ispod naslaga zemlje, jedno divlje naselje sa hiljadama ljudskih univerzuma lako postane park. Nije ni čudo što si na kraju zbrisala odatle.
topcat topcat 11:48 19.12.2009

Re: op

Moj predblagdanski blog je definitivno trebao biti veseliji...ali...
(ne želim nositi breme u Novu godinu, pogotovo što je kod susjeda počelo odbrojavnje! )

Kao što je Bilji ružan san nedavno obilježio tjedan, tako je ovo iskustvo obilježilo moj boravak tamo.

Park se "prodaje" kao turistička atrakcija.
U središnjem dijelu je izložba: u svakoj prostoriji je prizor iz života nekadašnjeg grada. Prostorije su sićušne, mračne i klaustrofobične. Iako ne postoji, osjećaš i miris vlage i prljavštine. U glavi se nevjerojatnom brzinom vrti tisuću pitanja...odgovora niotkud.
gordanac gordanac 11:53 19.12.2009

odlična ilustracija...

..za istinitu tvrdnju da su gradovi koje neko ljudsko društvo sagradi (naselja, staništa) i u kojima živi - otisak tog ljudskog društva u prostoru.
Neka naselja (kao ovo i kao mnoga druga) budu zbrisana s lica zemlje, ali i tada ostavljaju svedočenja za sobom, od današnjih fotki do nekadašnjih zapisa u kamenu ili na pergamentu ili već na bilo čemu, sve do kolektivnih sećanja...




Odličan i tekst, topcat, odličan.
Zaslužuješ pun tanjir vrućih fritula! :))
topcat topcat 12:01 19.12.2009

Re: odlična ilustracija...

gordanac
Zaslužuješ pun tanjir vrućih fritula! :))




Nije topcat cicija, poslužite se

btw, inspirirana nedavnim blogom o Tolkienu topcat je na povratku iskoristila dugačak let da odgleda izmeđuostalog i kompletnu trilogiju Lord of the Rings!!! ; ))))

gordanac gordanac 12:07 19.12.2009

Re: odlična ilustracija...

topcat
gordanac
Zaslužuješ pun tanjir vrućih fritula! :))


Nije topcat cicija, poslužite se

btw, inspirirana nedavnim blogom o Tolkienu topcat je na povratku iskoristila dugačak let da odgleda izmeđuostalog i kompletnu trilogiju Lord of the Rings!!! ; ))))


:))))))))))

Imam i video annex za Kowloon Walled City:

topcat topcat 12:16 19.12.2009

Re: odlična ilustracija...

gordanac

Imam i video annex za Kowloon Walled City:

Eto! Uzeše mi riječ iz usta.

Doduše, širina ulica malo ostavlja bez teksta.
mayo1 mayo1 12:27 19.12.2009

Re: odlična ilustracija...

topcat je na povratku iskoristila dugačak let da odgleda izmeđuostalog i kompletnu trilogiju Lord of the Rings!!!


vrlo korisno potrošeno vrijeme

topcat topcat 12:34 19.12.2009

Re: odlična ilustracija...

mayo1

vrlo korisno potrošeno vrijeme


Na prošlom blogu smo ubijali 16h leta sa 5 filmova, 2 večere, snackom i malo drijemanja.
Ovaj je prošao sa 4 filma - jer su tri od toga "Gospodar".
Onaj treći dio su malo razvukli...već sam se bila počela vrpoljiti (ajde Frodo više s tim prstenom!)
Knjiga je ipak knjiga...
noboole noboole 15:06 19.12.2009

Re: odlična ilustracija...

topcat

Nije topcat cicija, poslužite se

btw, inspirirana nedavnim blogom o Tolkienu topcat je na povratku iskoristila dugačak let da odgleda izmeđuostalog i kompletnu trilogiju Lord of the Rings!!! ; ))))



Moli se moderacija da zabrani kacenje slika hrana koje su nista drugo do provokacija! Gladnog zeludca!
topcat topcat 18:52 19.12.2009

Re: odlična ilustracija...

noboole
Moli se moderacija da zabrani kacenje slika hrana...

Mislim, halo...zvuči skoro kao "moli se moderacija da zabrani topcat".

niccolo niccolo 21:16 19.12.2009

Re: odlična ilustracija...

Na prošlom blogu smo ubijali 16h leta sa 5 filmova, 2 večere, snackom i malo drijemanja.
Ovaj je prošao sa 4 filma - jer su tri od toga "Gospodar".

Hm, koristan podatak, sledeći avgust treba da imam let od toliko sati (doduše s presedanjima), pa taman da znam kako mogu da ga iskoristim...
topcat topcat 22:32 19.12.2009

Re: odlična ilustracija...

niccolo
Hm, koristan podatak, sledeći avgust treba da imam let od toliko sati (doduše s presedanjima), pa taman da znam kako mogu da ga iskoristim...

Kuda ćeš?
I da li letiš sa 777?
niccolo niccolo 00:07 20.12.2009

Re: odlična ilustracija...

Kuda ćeš?

Za Čarlston (mislim, uslovno kažem da je toliko sati s obzirom da još nisam preduzeo ništa oko karata, osim sto sam okvirno pogledao na Lufthansi šta oni nude pošto je put malo komplikovaniji, ide bgd-čarlston-rim-bgd, tako da ću tek da vidim koliko će ukupno trajati putovanje od bgd do tamo)...
topcat topcat 04:33 20.12.2009

Re: odlična ilustracija...

niccolo
Kuda ćeš?
Za Čarlston (mislim, uslovno kažem da je toliko sati s obzirom da još nisam preduzeo ništa oko karata, osim sto sam okvirno pogledao na Lufthansi šta oni nude pošto je put malo komplikovaniji, ide bgd-čarlston-rim-bgd, tako da ću tek da vidim koliko će ukupno trajati putovanje od bgd do tamo)...



Luftići ne pokrivaju Rim - Bg, inače fenomenalan let: preletiš Jadran, Paklene otoke, Brač, Hvar....
niccolo niccolo 10:06 20.12.2009

Re: odlična ilustracija...

Luftići ne pokrivaju Rim - Bg

Direktno ne, ali ja uvek pogledam prvo njih zbog miles & more kartice. A i kad budem rešavao oko kupovine karte najbolju kombinaciju će nam naći iz ove jedne agencije sa kojom sarađujemo i koja nam uvek rezerviše avio karte...
inače fenomenalan let: preletiš Jadran, Paklene otoke, Brač, Hvar....

Te prizore ću svakako da propustim jer ću da izaberem najkasniji let, kako bih što više ostao u Rimu
ninasimone ninasimone 20:52 20.12.2009

Re: odlična ilustracija...

niccolo
inače fenomenalan let: preletiš Jadran, Paklene otoke, Brač, Hvar....

Te prizore ću svakako da propustim jer ću da izaberem najkasniji let, kako bih što više ostao u Rimu

Let preko Jadrana mi je bio nekako eye-opening, tako je to sve malo i blizu (a tako daleko). Prelepo u svakom slucaju. Inace, iz mog iskustva, sve samo ne Alitaliom preko okeana! Avioni nista bolji od Jatovih, sedista tvrda, da na klupi u parku provedes 12 sati, bilo bi ti bolje. Usluga, katastrofa, flight attendants sve izgledaju ko Donatela Versace, besne i ne hebu te tri posto, pricaju nesto medjusobno non-stop, kompanijske traceve kolko sam razabrala. Na rimskom aerodromu raspad sistema, ljudi izbezumljeno lutaju od saltera do saltera, leto, guzva... My point, naoruzaj se strpljenjem, sendvicima i jastucima pa bon voyage
topcat topcat 21:53 20.12.2009

Re: odlična ilustracija...

ninasimone
Inace, iz mog iskustva, sve samo ne Alitaliom preko okeana! Avioni nista bolji od Jatovih, sedista tvrda, da na klupi u parku provedes 12 sati, bilo bi ti bolje.


Moj otac to voli zvati "Muke po Alitaliji".
Lani je putovao u Tursku preko Rima - bio je štrajk, pa je proveo cijeli dan i cijelu noć na aerodromu, na stolici koju je jedva izborio (poruka je bila "ne idite u grad, tek što nismo krenuli", pa se to nije dogodillo).
Za čovjeka od 70 i nije mala stvar, iako očevidci kažu da je na odredište stigao pun elana.
Štrajk ga je zakačio i kasnije, kad se išlo kćeri u posjetu za Božić.
Putnici su stigli na vrijeme, ali su stvari kasnile 20 dana!

Meni je Alitalija sa svim šarlatanstvom i dalje nevjerojatno šarmantna kompanija. Ako ništa drugo, kontrole su im tako traljave da možeš prenijeti sve i svašta. Prije dosta godina sam letila na Siciliju, također preko Rima, pa su majstori "izgubili avion". Tada me nije smetalo što ću kasniti nekoliko sati, pošto je sve bilo riješeno besplatnim sendvičima i pićem u obližnjem baru (javite Omegi da definitivno starim) ; )))
ninasimone ninasimone 23:24 20.12.2009

Re: odlična ilustracija...

topcat

Moj otac to voli zvati "Muke po Alitaliji".


u vreme kad sam ja isla, bilo je 'oce bankrotirati, nece, jel ima para da se jos jednom dobaci do Amerike il' cemo na pola u more....porca miseria, lemme outta here!
niccolo niccolo 23:57 20.12.2009

Re: odlična ilustracija...

Moj otac to voli zvati "Muke po Alitaliji".

A mom prijatelju su lepo skinuli točkiće sa kofera i onda je morao onako da ga vuče...Od tog slučaja ih izbegavam.
mirelarado mirelarado 00:21 21.12.2009

Re: odlična ilustracija...

niccolo
Moj otac to voli zvati "Muke po Alitaliji".

A mom prijatelju su lepo skinuli točkiće sa kofera i onda je morao onako da ga vuče...Od tog slučaja ih izbegavam.


Arrived Late In Turin And Luggage In Australia.
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:43 21.12.2009

Re: odlična ilustracija...

Topcat
... Prije dosta godina sam letila na Siciliju, također preko Rima, pa su majstori "izgubili avion".

Pa jel ovo pricas o nekoj egipatskoj kompaniji ili o aviokompaniji jedne od 10 najrazvijenih zemalja sveta?
topcat topcat 19:02 21.12.2009

Re: odlična ilustracija...

vladimir petrovic

Pa jel ovo pricas o nekoj egipatskoj kompaniji ili o aviokompaniji jedne od 10 najrazvijenih zemalja sveta?


eeee...

Čekao se avion koji je trebao sletjeti od nekud u Rim i nastaviti za Cataniu. Ja ne znam šta se zaista dogodilo, ali to je bila priča koja je kružila, tj. kompanija u jednom trenutku nije znala gdje je taj avion.
Neki tip do mene je poludio i demnostrativno otišao jer da "neće on letjeti s ovim budalama".
Pisala sam negdje o tom letu...mislim kod myredneck.

Opet, meni Alitalia nije nikakav problem. Jednostavno ih ne shvaćam baš tako ozbiljno.

Ono sa prenošenjem svega i svačega je stvarno istina. Sestra je jednom dolazila i kao donosi vina, rakije...blabla...i ja sve oprezno - pa ne možeš, security...
- Security? Alitalija? Uozbilji se...
Ne znam detalje ali je sve donijela!

Btw, navodno da na Aerofljotu možeš za "simboličnu nadoknadu" nositi prtljage koliko hoćeš. Pričao mi je kolega (iz Moskve) da letovi izgledaju "kao nekada" i da su na pola oceana već svi pijani.
ninasimone ninasimone 20:13 21.12.2009

Re: odlična ilustracija...

vladimir petrovic
Topcat
... Prije dosta godina sam letila na Siciliju, također preko Rima, pa su majstori "izgubili avion".

Pa jel ovo pricas o nekoj egipatskoj kompaniji ili o aviokompaniji jedne od 10 najrazvijenih zemalja sveta?

I ja da dodam
Pre par meseci u Americi isto tako "izgubili" avion (mislim Delta). Piloti se zadubili u laptopove jer su morali po novom sistemu da ispune time sheets, i prosisali Mineapolis za par stotina milja! Nisu se nikome javljali skoro dva sata. Vojska vec bila spremna da intervenise jer su mislili najgore.
Sta tek reci o komplikovanosti softvera za popunjavanje time sheets i to sto moraju da rade takve stvari dok lete.
topcat topcat 06:41 22.12.2009

Re: odlična ilustracija...

ninasimone

Pre par meseci u Americi isto tako "izgubili" avion (mislim Delta). Piloti se zadubili u laptopove jer su morali po novom sistemu da ispune time sheets, i prosisali Mineapolis za par stotina milja! Nisu se nikome javljali skoro dva sata. Vojska vec bila spremna da intervenise jer su mislili najgore.
Sta tek reci o komplikovanosti softvera za popunjavanje time sheets i to sto moraju da rade takve stvari dok lete.



Da ih nisu Talijani zarazili dok su bili zajedno u Sky Teamu ?
dirtyharry dirtyharry 11:59 19.12.2009

Ćao ženska..

Samo da se okažem, posle čitam ...
topcat topcat 19:09 19.12.2009

Re: Ćao ženska..

A vidi ovog gdje se sakrio među kuće.

See you later. ; ))))
skyspoter skyspoter 12:18 19.12.2009

preporucujem

Golden Boy: Memories of a Hong Kong Childhood. Englez koji je provei detinjstvo u Hong Kong-u. Meni je interesantno jer je opisivao oblast oko hotela Kowloon u Waterloo Road. Hotel je postao poznat jer se SARS * pticiji grip* prosirio odavde, Hotel je promenio ime od tada. trol - vecina hotela u Hong Kong menja ime svakih par godina pa ga onda reklamijeaju kao novi hotel.
topcat topcat 12:28 19.12.2009

Re: preporucujem

Waterloo Road prolazi kroz dijelove Yau Ma Tei i Mong Kok.
Vjerojatno je zlatni dečko ovdje negdje živio - radi se o kvartu koji je zakačen u uvodnom tekstu.
Pojam hotel je relativan...u jednoj zgradi ih može biti nekoliko, a iznajmljuju se i po danu i po satu. Svakako bi savjetovala oprez prilikom bukiranja. ; )
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:28 19.12.2009

Jel' to Lagos?

Kad sam video slike Lagosa mislio sam da ne postoji ruznije mesto,al onda sam ugledao ovaj,bivsi,deo Hong Konga izgledalo je kao smeciliste,jedna velika deponija
Još uvijek mi nije jasno kako je u omeđen prostor (210 x 100m ), koji obiđeš za 10 minuta, stalo toliko ljudi…

Meni nije jasno,gde su svi ti ljudi raseljeni??

Odlican tekst,bas zainteresuje za datu temu!
topcat topcat 12:39 19.12.2009

Re: Jel' to Lagos?

stefan.hauzer

Meni nije jasno,gde su svi ti ljudi raseljeni??
!


U nova naselja koja izgledaju puno bolje (što i nije neki problem). Ako sam dobro shvatila bili su plaćeni da isele.
Bilo je stanara koji su zabušavali - rušenje je počelo tek 6g nakon donošenja odluke.
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:43 19.12.2009

Britanski

U nova naselja koja izgledaju puno bolje (što i nije neki problem). Ako sam dobro shvatila bili su plaćeni da isele.
Bilo je stanara koji su zabušavali - rušenje je počelo tek 6g nakon donošenja odluke.


Bas bih voleo da vidim te sto su zabusavali!
Pazi,plate ti da se iselis iz one,a ti jos zabusavas...ee,to je ljudska glupost!
mirelarado mirelarado 12:35 19.12.2009

Сјај и беда

Војна тврђава, па Град Таме и напослетку парк, а све на тако скученом простору. Готово ми је несхватљиво да су људи ту живели као у неком језивом мравињаку.

Spomenik ljudskoj gluposti
Dok Otok izgleda kao bilo koji veliki zapadni centar, Poluotok još zovu kineski Ghetto


Занимљиво је и да овај полуострвски део Хонгконга у којем си била никада не видесмо у оноликим филмовима снимљеним у том граду.

Сетих се и овог филма о ишчезлом свету дивљих насеља на брдима изнад Рима.

П.С. Има ли жутих бусића у Хонгконгу?



stefan.hauzer stefan.hauzer 12:40 19.12.2009

Re: Сјај и беда


Занимљиво је и да овај полуострвски део Хонгконга у којем си била никада не видесмо у оноликим филмовима снимљеним у том граду.

Pa gde Jackie Chan da udje u prljavstinu,ispraljace bele hlace(pantalone)!
topcat topcat 12:51 19.12.2009

Re: Сјај и беда

mirelarado

Занимљиво је и да овај полуострвски део Хонгконга у којем си била никада не видесмо у оноликим филмовима снимљеним у том граду.

Сетих се и овог филма о ишчезлом свету дивљих насеља на брдима изнад Рима.

П.С. Има ли жутих бусића у Хонгконгу?


Nećeš vjerovati, ali upravo mi je taj film bio asocijacija na ovu sliku:



Nisam nikad obraćala pažnju na dijelove Hong Konga u filmovima iz jednostavnog razloga što o njima nisam imala pojma. Zanimljiva mi je ta getoizacija jer stanovnici Otoka uvijek kažu da su iz Hong Konga, dok su ovi drugi uglavnom samo - Kinezi. Meni lično je u "ghettou" bila puno prijatnija i "domaćija" atmosfera. Iako ima jako zanimljivih dijelova, Otok mi se činio više onako...turistički...; )))
Južni dio Kowloona, (Tsim Sha Tsui) postaje jako, jako skup.

p.s.
naravno, i to na kat.
topcat topcat 13:03 19.12.2009

Re: Сјај и беда

Ako neće Džeki, morat će Brus.

mirelarado mirelarado 13:19 19.12.2009

Re: Сјај и беда

topcat
:Zanimljiva mi je ta getoizacija jer stanovnici Otoka uvijek kažu da su iz Hong Konga, dok su ovi drugi uglavnom samo - Kinezi. Meni lično je u "ghettou" bila puno prijatnija i "domaćija" atmosfera. Iako ima jako zanimljivih dijelova, Otok mi se činio više onako...turistički...; )))
Južni dio Kowloona, (Tsim Sha Tsui) postaje jako, jako skup.
p.s.
naravno, i to na kat.


Ух, добро је да има жути бусић, јер не могу да замислим Топкетину без њега, макар и двокатног. :))

У свим великим градовима занимљивије су ти делови у којима можеш стварно видети како људи живе од оних за разгледнице. Поготово кад одеш тако далеко. :))


stefan.hauzer stefan.hauzer 13:25 19.12.2009

Re: Сјај и беда

Ako neće Džeki, morat će Brus.


i to sto kozes!
topcat topcat 19:15 19.12.2009

Re: Сјај и беда

mirelarado

Ух, добро је да има жути бусић, јер не могу да замислим Топкетину без њега, макар и двокатног. :))


Busić, naravno...onda preko mosta vozimo na drugi otok, selimo na žičaru i idemo gledati Velikog Budu.

Vodimo i Kaza, al da ponese onu kazetu od Idijota.
mirelarado mirelarado 00:05 20.12.2009

Re: Сјај и беда

topcat
mirelarado

Ух, добро је да има жути бусић, јер не могу да замислим Топкетину без њега, макар и двокатног. :))

Busić, naravno...onda preko mosta vozimo na drugi otok, selimo na žičaru i idemo gledati Velikog Budu.
Vodimo i Kaza, al da ponese onu kazetu od Idijota.


Kако би ми добро дошла та жичара сада, овде је нападалооо и још пада, ходамо као по јајима.

Пошто је Каз запретио бановањем, слушамо само, једино и искључиво Идијоте. ;-)
topcat topcat 04:04 20.12.2009

Re: Сјај и беда

mirelarado

Kако би ми добро дошла та жичара сада, овде је нападалооо и још пада, ходамо као по јајима.
Пошто је Каз запретио бановањем, слушамо само, једино и искључиво Идијоте. ;-)


Ja kad vidim snijeg već hodam kao po jajima i svi mi se smiju.
Mislim...a šta sad....

Idijoti!
(zapravo i nisu neki bend...ali...ALI!!!! )
Kazezoze Kazezoze 10:09 20.12.2009

Re: Сјај и беда

Vodimo i Kaza, al da ponese onu kazetu od Idijota

zar neko josh koristi kasete... ja sam skoro sve svoje kasete pre nekih 10/15 godina poslao kao humanitarnu pomoc u bosnu. mogu jedino da ti nekakav cd od idijota namaknem.

ps. ovog budu u minijaturnom izdanju imam u kuci, s tim da iz lotosa izlazi voda koja pokrece jednu staklenu kuglu koja se non-stop vrti i svetli. medzik kich, ko shto bi rekla shnjavi
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:46 21.12.2009

Re: Сјај и беда

Topcat
... idemo gledati Velikog Budu.

Nesto se pitam kakav je osecaj naci se ispred OVOLIKE statue?
topcat topcat 21:43 22.12.2009

Re: Сјај и беда

vladimir petrovic
Nesto se pitam kakav je osecaj naci se ispred OVOLIKE statue?

Takav da ti moraš biti mali, a "onaj" ili "ono" veliko i nedostižno.
Kakav je osjećaj stajati kraj stupa kolonade u Vatikanu? Kakav ispred dvorca u Beču? Kad je običniji čovjek došao nešto tražiti vjerojatno su mu u startu klecala koljena.

p.s.
Kaz, primamo CD Idijota ako preskače. Barem to, kad već kazeta ne može zavijati. ; )))

jasnaz jasnaz 15:49 19.12.2009

kolateralno kamenje

topcat topcat 19:08 19.12.2009

Re: kolateralno kamenje

O Brani sam načula u skolpu izložbe 100 godina Kine, ali definitivno nisam stručnjak.

Malo me čudi da dokumentarac ne potpisuje kinesko ime, a da se kao najveći protivnici potpisuju i grupe s Tajvana.
Brojke i način me ne čudi. Njihov mentalni sklop razmišlja dugoročno i bira situaciju koja nama trenutno možda izgleda surova (preseljenje milijun ljudi ili poplava otkrivenih arheoloških nalazišta). Zanima ih dugoročan rezultat. Dakle - šta su s tom branom dobili i da li se žrtva ovakve vrste isplati.

Još nešto mi je malo "sumnjivo" - naime Yangze, uz Yellow i Pearl river, kod Kineza ima posebno mjesto.
Rijeke su izvor života, na neki način "svete", a voda je važan element.

Vidjet ćemo.
U svakom slučaju hvala na prilogu.
trener92 trener92 16:52 19.12.2009

Hop!

Kazezoze Kazezoze 17:08 19.12.2009

Re: Hop! Topcat u akciji!

trener92 trener92 17:16 19.12.2009

Re: Hop!

Prva asocijacija mi je bila ovo



Favela

Samo, ovo što si ti opisala je deo prošlosti , a ovo se i dalje "razvija" ima i strašan film o tome ( nešto kao dokumentarac ) !

Dobro nam se vratila


topcat topcat 19:24 19.12.2009

Re: Hop!

Mačak!



Ja sam prvo pomislila na kartonska naselja u Ciudad de Mexicu. Čini mi se da je zbog prostora i količine ljudi koji su doslovno živjeli "jedni drugima na glavi", ovo stambeno rješenje još gore. A možda samo ono nisam vidjela....

trener92 trener92 19:49 19.12.2009

Re: Hop!

topcat
Mačak!






Znači transformacija ( Da li se tako piše na mačak na njihovom jeziku
topcat topcat 19:55 19.12.2009

Re: Hop!

trener92

( Da li se tako piše na mačak na njihovom jeziku

google kaže da je mačak ovako 貓
ili ovako 猫

Ovo je tigar.
Važan faca u horoskopu. ; )))))
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:24 19.12.2009

Čovek, mali deo prirode

Još uvijek mi nije jasno kako je u omeđen prostor (210 x 100m ), koji obiđeš za 10 minuta, stalo toliko ljudi…

Izgleda da Kinezi imaju neko posebno čulo (ili umeće) kako da na skučenom prostoru nabiju mnogo sveta - da se autsajderu učini da jedan drugom sede na glavi. A oni opstaju.

Primetno je da u poslednje vreme u našim prostorima (kako u Beogradu, tako i u Zagrebu, Budimpešti i drugde) ima mnogo Kineza - koji drže (ne kineske restorane) dućane sa jeftinom kineskom robom. Kažu da im dobro ide. Ovo pominjem zato što ima priča da iznajme jedan dvosoban stav i onda u njemu stane od 20-30 osoba. Ko u kasarni. A mirni su i tihi, pa se i ne primećuje da ih toliko ima u jednom skučenom prostoru.

S druge strane, ovo što si primetila nije slučajno
Parkova/ vrtova u Hong Kongu ima puno
jer oni nastoje da "žive sa prirodom", na svoj način. I još su spremni govoriti da je priroda važna, a da je čovek samo njen mali (pa i beznačajni) delić...
topcat topcat 19:33 19.12.2009

Re: Čovek, mali deo prirode

vladimir petrovic
Ko u kasarni. A mirni su i tihi, pa se i ne primećuje da ih toliko ima u jednom skučenom prostoru.


Hong Kong je poprilično skučen za 8 mil. ljudi, tako da se stanuje uglavnom u jako malim stanovima, u neboderima koji niču kao gljive poslije kiše. Male stanove sam prije pripisivala utjecaju nemilosrdnog Maoa, ali zgleda da Azijati općenito ne mare baš puno za veličinu prostora u kom žive jer sam sličan izvještaj dobila iz Japana i Koree.

Život u skladu s procesima prirode dolazi iz Taoa - izgleda kao da u glavi dijele stvari na "bitne i nebitne", a stanovanje tu nije dobilo neku veliku ulogu. Važniju ulogu ima recimo večera u velikom društvu, koja je ritual. ; )

mirelarado mirelarado 04:03 20.12.2009

Re: Čovek, mali deo prirode

topcat
ali zgleda da Azijati općenito ne mare baš puno za veličinu prostora u kom žive jer sam sličan izvještaj dobila iz Japana i Koree.
Život u skladu s procesima prirode dolazi iz Taoa - izgleda kao da u glavi dijele stvari na "bitne i nebitne", a stanovanje tu nije dobilo neku veliku ulogu. Važniju ulogu ima recimo večera u velikom društvu, koja je ritual. ; )


Несумњиво да у томе има утицаја таоистичке филозофије, али мислим да је пресудан био (и остао) недостатак простора, односно пренасељеност. Али ми се допада што им је у тим скученим становима намештај сведен на минимум, док су у нашим кућама и мале и велике просторије пренатрпане често и непотребним покућством које само скупља прашину.

Oвако нешто нуде за изнајмљивање у Пекингу, на пример:


topcat topcat 04:13 20.12.2009

Re: Čovek, mali deo prirode

mirelarado

Али ми се допада што им је у тим скученим становима намештај сведен на минимум, док су у нашим кућама и мале и велике просторије пренатрпане често и непотребним покућством које само скупља прашину.


Da, njih je jednostavno PUNO, a prostora malo! ; )))
Japanci često imaju tatami room, koji je doslovno veličine tatamija. Tamo spavaju i to je to.
Ja ne volim namještaj, tako da me posebno nerviralo što su stanovi koje sam obilazila po Zgb uvijek nudili one prastare rasklimane kauče (s rupom u sredini, cvjetni uzorak) i smeđe, lagano zaobljene "antikne" ormare koji su zauzimali 3/4 prostora. Kasnije sam tražila polunamješten stan koji je imao osnovne kuhinjske elemente. Drugo se svodilo na jogi na podu i nekoliko polica. Barem nisam skupljala smeće.
niccolo niccolo 10:07 20.12.2009

Re: Čovek, mali deo prirode

док су у нашим кућама и мале и велике просторије пренатрпане често и непотребним покућством које само скупља прашину.

Odlično primećeno
ddsonik ddsonik 04:44 21.12.2009

Re: Čovek, mali deo prirode

ali zgleda da Azijati općenito ne mare baš puno za veličinu prostora u kom žive jer sam sličan izvještaj dobila iz Japana i Koree.


Ne znam tacno za Japan i Koreju, ali ono sto mogu da vidim u Kini je da ljudi i te kako vole da imaju veci prostor na raspolaganju; nove zgrade po Shanghai-ju su sa stanovima od 100 i vise m2 i ne poznajem nikoga ko bi sebi kupio stan od 30-40 m2 za 4 ili vise clana porodice.
No, obzirom da u visemilionskim gradovima obicno imamo mnogo ljudi koji su 'trbuhom za kruhom' dosli i kako je smestaj dosta skup, ima i dosta stanova koji odgovaraju tvom opisu i gde neobicno puno ljudi zivi. Oni su uglavnom tu privremeno i tavkim smestajem stede novac za kupovinu kuce na svom selu (zvuci poznato, zar ne)
Recimo zena koja je radila kod nas, svoj smestaj je placala nekih 15-16 evra mesecno, sto je po njenim recima bilo skupo. Obzirom da znam cene iznajmljivanja stana po Shanghai-ju, koje se mogu porediti sa drugim svetskim metropolama, mogu da pretpostavim da se radilo o nekoj vrsti 'masovnog' smestaja. Novac je stedela za kucu u svom rodnom mestu. Btw. ja zasita nisam neki rasipnik (kao i da imam sta da rasipam), ali nisam mogao da verujem koliko neko moze da bude stedljiv.
Mogu da razumem da ljudi sticu takav utisak na osnovu slike - ipak je vecina stanovnistva ta koja nema bas mnogo sredstava (hm, kao i svugde na planeti...), ali je ipak daleko od price da im je svejedno.

Hvala za izlet u HongKong - prvom prilikom moracu i sam da proverim
Pozdrav iz Shanghai-ja
topcat topcat 09:08 21.12.2009

Re: Čovek, mali deo prirode

ddsonik


Hvala za izlet u HongKong - prvom prilikom moracu i sam da proverim
Pozdrav iz Shanghai-ja


I onda još kažu da se Kina ne razvija! ; ))))
Hvala tebi na javljanju! O Shanghaiu sam čula sve najbolje...nadam se da ću se jednom i uvjeriti.

topcat topcat 20:08 19.12.2009

Trol

(da razbijemo monotoniju i pokrijemo Brajovića koji je spriječen)

Iz mile mi Istre stigao je nesvakidašnji prizor:



Palo je 15-ak centimetara i poluotok je u kolapsu.
Zadnji put se ovakvo što dogodilo kad sam išla negdje u 3. osnovne.
Bili su zimski praznici i 3 dana smo se sanjkali u lavorima...

(za neupućene, morska djeca nemaju sanjke u konobi!)
Kazezoze Kazezoze 20:49 19.12.2009

Re: Trol

Bili su zimski praznici i 3 dana smo se sanjkali u lavorima...

u lavorima je uzbudljivije...i kod mene pao sneg, i, shto je najneuobichajnije, nije se otopio vec drugi dan
chitavo prepodne sam proveo sa dechurlijom iz ulice praveci svakojake snezhne figure. bilo je tu indijanaca, pasa, machaka...jedino se nismo setili da pravimo sneshka
topcat topcat 20:58 19.12.2009

Re: Trol

Kazezoze

...i kod mene pao sneg


I ovdje je upravo počeo!

Odoh poduzeti mjere da ne bi bilo "nismo znali".
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:17 19.12.2009

Re: Trol

topcat
(da razbijemo monotoniju i pokrijemo Brajovića koji je spriječen)

Хвала за покривање, потребно ми је. Овде је -6.
topcat topcat 22:36 19.12.2009

Re: Trol

Predrag Brajovic

Хвала за покривање, потребно ми је. Овде је -6.


Nema na čemu. Našla sam zgodnu dekicu. Pravu profesorsku.



(jbg, rekli su da je teta samo za poster)

darkonduty darkonduty 23:42 19.12.2009

Re: Trol

topcat

Palo je 15-ak centimetara i poluotok je u kolapsu.
Zadnji put se ovakvo što dogodilo kad sam išla negdje u 3. osnovne.

Gledam cijeli dan prizore snježne Pule kao da prikazuju novosnimljenje kadrove sa Marsa.
Nedoživljeno.....
Ljudi kao ljutiti jerbo promet u kolapsu zbog tih nekoliko centimetara, ljuti na gradsku vlast jer čisti nekakvim običnim kamionima, a nema niti jedne poštene ralice.
Kajin odgodio predizborni skup.
Vidio čovjek da je diablo odnio šalu.
Ne želi se srozati ko Bandić.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 01:32 20.12.2009

Re: Trol

darkonduty
Ne želi se srozati ko Bandić.

Да, Бандић је очигледан пример да су неки спремни и допузати на коленима до власти.
topcat topcat 03:56 20.12.2009

Re: Trol

darkonduty

Ljudi kao ljutiti jerbo promet u kolapsu zbog tih nekoliko centimetara, ljuti na gradsku vlast jer čisti nekakvim običnim kamionima, a nema niti jedne poštene ralice.

Budimo realni, a što će Puli ralica? Zadnji put je ovoliko snijega palo pred više od 20 godina.
Super izgledaju palme u snijegu!

vishnja92 vishnja92 20:11 20.12.2009

Re: Trol

što će Puli ralica?

jednom davnodavno u okviru prijateljske razmene dosla su nam deca iz Makarske u goste. kod mene je odsela jedna devojcica, bila je beskrajno zivahna i zabavna. u zivotu nisam - ni pre ni posle toga - videla vecu radost i potpunu opcinjenost snegom, kada je poceo da pada...

najlepsa zimska slika koju pamtim, verovatno.
topcat topcat 22:12 20.12.2009

Re: Trol

vishnja92
što će Puli ralica?
jednom davnodavno u okviru prijateljske razmene dosla su nam deca iz Makarske u goste. kod mene je odsela jedna devojcica, bila je beskrajno zivahna i zabavna. u zivotu nisam - ni pre ni posle toga - videla vecu radost i potpunu opcinjenost snegom, kada je poceo da pada...

najlepsa zimska slika koju pamtim, verovatno.




Sa mnom je na faksu bio jedan dečko s krajnjeg juga Hr. Zadržali smo se na nekakvom božićnom sajmu i kad smo izašli već je bilo fino zabjelilo. Momak od 19g i 1, 97 se potpuno izbezumio i đipao od sreće kao malo dijete: Ojme, Top...jel ovo snijeg...Ojme, jeboteled...snijeg...

myredneckself myredneckself 03:35 21.12.2009

Re: Trol

Budimo realni, a što će Puli ralica? Zadnji put je ovoliko snijega palo pred više od 20 godina.
Super izgledaju palme u snijegu!

heej top,
i ja primila mail od prijateljice iz rijeke, kaže mi da ih je sneg zatekao i da gradski bus ne ide, sve pomalo haotično i neobično. veli ona, kako da idem sada peške kad ne znam kad sam poslednji put kupila čizme
i iz zadra sam dobila slike



dobro nam se vratila
edit:

evo i zadarske palme pod snegom



myredneckself myredneckself 08:57 21.12.2009

Re: Trol

i iz zadra sam dobila slike


evo i zadarske palme pod snegom

bože, samu sebe pitam, gde su nestale fotke?
aj videću posle, kad budem imala vremena
topcat topcat 09:13 21.12.2009

Re: Trol

myredneckself

bože, samu sebe pitam, gde su nestale fotke?
aj videću posle, kad budem imala vremena



Ne vide se od snijega...to je. ; ))))
Vjerojatno je ubacilo jedan http:// viška.
myredneckself myredneckself 19:13 21.12.2009

Re: Trol

topcat
myredneckself

bože, samu sebe pitam, gde su nestale fotke?
aj videću posle, kad budem imala vremena



Ne vide se od snijega...to je. ; ))))
Vjerojatno je ubacilo jedan http:// viška.

ne znam šta se dešava, probala sam sa drugom veličinom, pa da vidim
ako ne uspe evo linka, ima ih mnogo
darkonduty darkonduty 00:38 23.12.2009

Re: Trol

topcat
Budimo realni, a što će Puli ralica? Zadnji put je ovoliko snijega palo pred više od 20 godina.
Super izgledaju palme u snijegu!

I ja kažem isto!!!
Ali očito nešto nije u redu sa lokalnom ekipom dolje koja se protivi nekupovanju istih.......čudan smo mi narod.
4krofnica 4krofnica 23:24 19.12.2009

*

a cekala sam neku pustolovinu da nam napises odande i nisam se iznenadila da ce biti neka jeza... obozavam filmove Wong Kar Wai-ja i njegove kadrove HongKonga sa nekim vecitim ispustanjem dimova (odakle-iz nekih restorana, ili slicno), brza neobicna hrana zavijena u foliju, ljudi koji zive na 2 kvadratna metra....
hvala za putopis...(bice jos , nadam se..)
topcat topcat 03:37 20.12.2009

Re: *

4krofnica
sa nekim vecitim ispustanjem dimova (odakle-iz nekih restorana, ili slicno))

Hm. Šetam ja tako ulicom, kolutajući očima, jer da kakvi su ovo grozni balkoni:

Spremim aparat i nastavim, kad iz nekog restorana izleti žena: restoran se zapalio, a ona je vršitala trčeći u krug, s pregačom i rukama u zraku, kao u crtiću. Plamen su odmah ugasili (uletio je nekakav Brus Li iz susjednog restorana -sa aparatom za gašenje) i sve je bilo u redu.

Tamo krofnice nisu toliko prisutne, ali evo malo loptica od sezama.
darkonduty darkonduty 23:35 19.12.2009

Neki drugi svijet

Asocirali me svi ovi prizori na jedan Antonionijev dokumentarac o Kini sedamdesetih godina. Identični problemi i socijalni srazovi uz izuzetak tadašnjeg komunističkog revolucionarnog kiča koji se tu i tamo provlačio kroz kadar. I eto, nemam dojam da se u ovih nekoliko desetljeća previše toga promijenilo na bolje.
I dalje isti problemi, siromaštvo na svakom koraku. Samo postaje još očitije i gore tom rastućom migracijom u megalopolise.
Bijeda i siromaštvo nekako 'prirodnije' izgleda u ruralnom ambijentu ili bar manje mučno ( iako je u svakom slučaju to ista patnja).
topcat topcat 03:46 20.12.2009

Re: Neki drugi svijet

darkonduty
Asocirali me svi ovi prizori na jedan Antonionijev dokumentarac o Kini sedamdesetih godina. Identični problemi i socijalni srazovi uz izuzetak tadašnjeg komunističkog revolucionarnog kiča koji se tu i tamo provlačio kroz kadar. I eto, nemam dojam da se u ovih nekoliko desetljeća previše toga promijenilo na bolje.
I dalje isti problemi, siromaštvo na svakom koraku. Samo postaje još očitije i gore tom rastućom migracijom u megalopolise.
Bijeda i siromaštvo nekako 'prirodnije' izgleda u ruralnom ambijentu ili bar manje mučno ( iako je u svakom slučaju to ista patnja).


Čini se da se dosta toga promjenilo na bolje. Naravno, komunizam će još neko vrijeme ubirati danak, ali se Kina ipak pored svega razvija neviđenom brzinom. Hong Kong je imao malo drugačiju priču od ostatka Kine pošto je potpao pod Britaniju.

Opijumski rat je bio oružani sukob između Kine i Velike Britanije 1839. godine. 1838. kineski car Tao Kuang šalje svog zvaničnika Lin Tse-hsua u Kanton da zabrani uvoz i korištenje indijskog opijuma. Spaljeno je 20 hiljada sanduka i otjerani su britanski trgovci iz Kantona u Hong Kong. Ovaj pokušaj zabrane trgovine opijumom dovodi do izbijanja rata 1839. godine. Britanska flota je okupirala kinesku obalu i porazila Kineze. Sporazumom u Nankingu 1842. Kinezi su prisiljeni otvoriti pet luka za britansku trgovinu, a Britanija dobija i Hong Kong.

Ovo naselje je zapravo bilo "ni v rit ni mimo" - osvojeno od Britanaca, kao kinesko, a zapravo ničija zemlja. Možda se iz gornjeg odlomka dade naslutiti da je i takav odvratan, Walled City ipak nekome trebao.
darkonduty darkonduty 00:35 23.12.2009

Re: Neki drugi svijet

topcat
Ovo naselje je zapravo bilo "ni v rit ni mimo" - osvojeno od Britanaca, kao kinesko, a zapravo ničija zemlja. Možda se iz gornjeg odlomka dade naslutiti da je i takav odvratan, Walled City ipak nekome trebao.

Dosta sam potkovana sa znanjem iz povijesti Kine, učili smo mnogo na faksu, čak sam pisala i seminarski na temu Kineske revolucije i komunizma u Kini.
Ali opet to nije ništa naspram iskustva iz prve ruke, kada odeš tamo, vidiš i osjetiš kako sve to danas funkcionira i kako se odvija život prosječnih ljudi na ulicama.
Stric mi je u posljednje tri godine putovao nekoliko puta u Kinu. Nije baš pričljiv o tome, ali tu i tamo iscijedim iz njega poneku crticu o pokojem doživljaju.
topcat topcat 07:49 23.12.2009

Re: Neki drugi svijet

darkonduty

Ali opet to nije ništa naspram iskustva iz prve ruke, kada odeš tamo, vidiš i osjetiš kako sve to danas funkcionira i kako se odvija život prosječnih ljudi na ulicama.

Ja sam mislila da kao nešto znam. Barem sam se trudila upoznati iz poštovanja prema kolegama...
Onda sam došla na tu neku izložbu o zadnjih 100g Kine (poprilično turbulentnih) i shvatila da nemam pojma. Nula. Veze nemam o povijesti, dinastijama, svinjarijama...
Recimo, nisam imala pojma da je i Austrougarska sudjelovala u nekim ratovima protiv Kine. Možda nam je kakav zemljak tamo nestao na frontu, pa da ne znamo.
Puno toga se vrtilo: pad zadnje dinastije, stvaranje Republike i Sun Yat - sen, kasnije Čang kaj šek vs. Mao, nacionalisti vs. komunisti, protjerivanje komunista i Long March, udruživanje nakon japanske invazije, Šekovo bježanje na Tajvan...Maove fantazije, kulturna revolucija i slični bakrači...sada sve to puno drugačije izgleda.
Ako ništa drugo - prostorno i brojčano je jasnije.

Očigledno da i način na koji se razvija današnja Kina nije pao s Marsa. Odavno su slali svoje ljude da se školuju na najboljim mogućim ustanovama i da se vraćaju u zemlju kao stručnjaci, ne bi li je kako unaprijedili. Recimo, tvorac onoga što zovemo "kineska željeznica" je jedan od primjera.

Povremeno sam se zaista osjećala kao mali patuljak pred golemim divom.
darkonduty darkonduty 15:41 23.12.2009

Re: Neki drugi svijet

topcat
Očigledno da i način na koji se razvija današnja Kina nije pao s Marsa. Odavno su slali svoje ljude da se školuju na najboljim mogućim ustanovama i da se vraćaju u zemlju kao stručnjaci, ne bi li je kako unaprijedili. Recimo, tvorac onoga što zovemo "kineska željeznica" je jedan od primjera.

Povremeno sam se zaista osjećala kao mali patuljak pred golemim divom.

Unatoč globalizaciji još uvijek smo nedovoljno upućeni u ono što se zbiva na drugom kraju svijeta. Uostalom to samo po sebi nije začuđujuća činjenica. Ljudi instinktivno reagiraju na okolnosti iz neposredne okoline. Nešto što je 'daleko' ne može imati toliki utjecaj na naše živote.
Ipak je korisno educirati se i shvatiti na koje sve načine funkcioniraju kulture koje počivaju na drugačijim vrijednostima i temeljima od naše.
Kako bi inače napredak i oplemeniivanje bio moguć?
margos margos 13:14 20.12.2009

.....

Još uvijek mi nije jasno kako je u omeđen prostor (210 x 100m ), koji obiđeš za 10 minuta, stalo toliko ljudi…

Istok me fascinira na različite načine - pa i ovo spada u čudo, ma koliko potresno bilo. Dovoljno mi je koliko asocijacija i misli u raznim pravcima izazove neka priča - da bih je svrstala u čudesne - za mene, naravno. Tako i ova tvoja.... :)

PS Da promislim, pa se vratim... :cvetic.
topcat topcat 22:40 20.12.2009

Re: .....

margos
Dovoljno mi je koliko asocijacija i misli u raznim pravcima izazove neka priča - da bih je svrstala u čudesne - za mene, naravno.


Bilo je čudesno i hodati pored gomile novogodišnjih ukrasa - u kratkim rukavima. Vjerojatno j.bre ima slično iskustvo. ; )))


margos margos 23:45 20.12.2009

Re: .....

Bilo je čudesno i hodati pored gomile novogodišnjih ukrasa - u kratkim rukavima.

Ja se ložim da neku od narednih godina dočekam na Copacabani i s ružom koju ću baciti u okean.

Jednom sam pročitala u nekoj knjizi sugestiju: umirite se i pokušajte zamisliti ko je bio tu gde ste vi sada, pre hiljadu godina... i ko će biti - za hiljadu godina.... Na to me podsetio taj park... i na mnoge današnje građevine na mestima nekadašnjih grobalja... i svašta nešto.
topcat topcat 09:04 21.12.2009

Re: .....

margos
Bilo je čudesno i hodati pored gomile novogodišnjih ukrasa - u kratkim rukavima.
Ja se ložim da neku od narednih godina dočekam na Copacabani i s ružom koju ću baciti u okean.

A dok ne odeš...evo bar koktel. ; )))
Unfuckable Unfuckable 19:53 20.12.2009

...

Kulminacija gore opisanog sraza i apsurd situacije u kojoj nijemo stojiš na nečemu što je tog trenutka izgledalo kao jedno od mračnijih mjesta u povijesti civilizacije i gledaš ekipu koja okolo đogira kao da se ama baš ništa nije dogodilo.
Osluškuješ šum vode, udišeš svježinu i miris šarenog cvijeća, dok zamišljaš smrad nekadašnjih ulica. Prizor zagrljenog srednjoškolskog para na obližnjoj klupici miješa se sa slikom musavog djeteta koje biciklira među antenama.

topcat topcat 22:46 20.12.2009

Re: ...

Unfolino koji si u gužvi,

Priroda odmara i umiruje...kažu...
Unfuckable Unfuckable 20:12 21.12.2009

Re: ...

Unfolino

ujbt, ovo zvuči kao Čokolino, Frutolino...
gužva, gužva
kao u Hong Kongu, jbt
dunja73 dunja73 00:13 21.12.2009

-----

E, kako lepo Topi , i korisno ..
U dahu se cita..

Istok mi je nepoznat , mada sam u Parizu setala po Kineskoj cetvrti ..
I bila u nekom restoranu ..
I u nekom supermarketu , u kome pri ulasku je toliko se na ribu i zacine neke osetilo , da sam ja
pobelela i "umal´ ne pado´ u nesvijes´ no srecom gurase mi kocku usta ,te se okrijepih"

Moja sestra vrativsi se iz Egipta letos , je saznala tek da je jako srecna jer je rodjena tamo gde je rodjena , i mogu ti reci da je prestala mnogo da "besni , ukti i bukti" otada ..
Skoro sam bila u drustvu u kome je bilo nas zena svih dobi , i starije (Nemice) su govorile o
znacaju vode (cesme ,vodovoda) u kuci -stanu ..I onda su se pustali filmovi kako je to sve nekada bilo ..
Pa kofe , pa bunari , muke ..
Cenimo , ono sto nam je dato ..sta drugo reci..


topcat topcat 09:11 21.12.2009

Re: -----

dunja73

Cenimo , ono sto nam je dato ..sta drugo reci..


Hvala.
Ispada da ne znaš cijeniti ono što imaš dok se malo ne odmakneš i vidiš kako to izgleda drugdje.
A da si skoro pala u nesvijest u kineskom dućanu - to ti vjerujem. Ako su imali onu ribarnicu s rakovima i nekim osušenim p**darijama, ništa drugo ti ne preostaje...
NNN NNN 12:51 21.12.2009

Glupost je neuništiva

topcat topcat 15:20 21.12.2009

Re: Glupost je neuništiva

Pa ovi su više svirali kod vas nego doma!

Koncerti Idijota u Uljaniku su uvijek bili spektakl. Išli su svi, slušali - neslušali. Zagrijanili su skakali u prvim redovima, drugi su samo urlali negdje iz pozadine, treći su se vrzmali na relaciji šank - disko, dok se nisu konačno opredijelili. Tko ih je poznavao je bio kao "faca"...

Kad sunce opet zađe
crossover crossover 20:09 21.12.2009

Пекиншка патка и хонкошка кокошка

Пре неких... кхм... двадесетак година упознам две хонконжанке које су биле у гостима код једног мог другара. Скроз опичене две рибе ал’ мнооого готивне. Биле су фасциниране до обезнањивања величином његовог - стана. Тај мој другар није живео у Холивуду или неком сличном селу него на овом нашем Новом фрикин’ Београду, мислио сам се тада, јбте бре, какав је тај бели свет кад некоме најобичнија новобеоградска гајба изгледа као хацијенда.
Кад су нам испричале у каквим становима оне живе и да би у оваквој нашој гајби код њих живели неки жешћи богатуни, било ми их је помало жао. Нису оне биле нека сиротиња, већ сасвим солидна средња класа али, ето, живеле су у неким кутијицама к’о лабораторијски пацови. И, ето тако је изгледао један од мојих првих сусрета са непознатим, далеким цивилизацијама :))

vishnja92 vishnja92 20:28 21.12.2009

Re: Пекиншка патка и хонкошка кокошка

ejbte, Japan...

idem sad da se harakirisem, sasvim sam zaboravila, ne mogu da verujem

Ghosts
eje.
mirelarado mirelarado 21:09 21.12.2009

Re: Пекиншка патка и хонкошка кокошка

Тек сад се присетих ових јапанских хотела - голубарника! Преноћиште к'о фиока, бррр...

Ипак, Кина има и монументална архитектонска чудеса новијег датума, као што је овај хотел који је ушао у Гинисову књигу рекорда, као највећа грађевина на свету која представља одређену фигуру (слику).

И о једном и о другом можете прочитати овде.
crossover crossover 22:17 21.12.2009

Re: Пекиншка патка и хонкошка кокошка

vishnja92
ejbte, Japan...
idem sad da se harakirisem, sasvim sam zaboravila, ne mogu da verujem

Чекај, немој да се самоубијаш, има још :))) Нешто ми се јавља да си и ово слушала, сигурно јеси кад си висила у Рајићевој. А и лепо се уклапа у тему: Hong Kong Garden.
Unfuckable Unfuckable 23:18 21.12.2009

Re: Пекиншка патка и хонкошка кокошка

odma' klizeći s dve noge u vidu trola, masnog kao hartija od bureka u pola 5 ujutro
Nemam pravi odgovor na pitanje "...čemu?"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana