Gost autor| Moj grad| Zabava

Kulturni Centar by Mikele9

margos RSS / 30.12.2009. u 01:36

Moj gost reče da ga svrbe prsti i da mu se baš piše. Budući da je prepun priča - bilo bi šteta da ne nastavimo druženje. Dakle:

 

"Pre nego što vam "darujem" "šta je bilo posle" Kladnja odnosno MUŠKE VODE, dragim čitaocima dugujem objašnjenje o Kulturnom Centru, atmosferi, ljudima i događanjima u njemu i van njega, da bi lakše mogli da prate moje pisanije.

KULTURNI CENTAR

Mi, članovi Kulturnog Centra, bili smo otvoreni i pristupačni za došljake, tz nova lica, sve dok se to ne bi pokazalo suprotnim, tj pogrešnim. To se dešavalo vrlo retko. U K.C. su pored nas stalnih članova dolazili i visili i autolimari, lakireri, automehaničari, prodavci pravih i lažnih ruskih ikona, besposličari, povratnici iz švedskih i naših zatvora, slikari, grafičari i vajari sa Starog Sajmišta. Zajebancija na račun sopstvenog lika i dela, bila je ulaznica i najbolja preporuka. Kulturni Centar je bio Kula Vavilonska s tom razlikom što smo jedni druge odlično razumevali.


Sedimo, pijemo Badelov Vlahovac, crn, gust, škripi pod zubima, Vesa (umro pre 20 dana), Biljac i ja. Pijemo i ćutimo. Sami (?) u K.C.? Rano jutro, Mara tek otvorila. Biljac s dva prsta vrti kutiju šibica na kojoj je sličica koja prikazuje Pumu s razjapljenom čeljusti i sijajućim očnjacima. Odjednom progovara:

„Jeb'o te, kad ovako izgleda Puma kakav li je tek Adidas?"

Ili:

„Šveđani k'o devojčice, vode me na suđenje, ništa lisice na rukama! Policajac s moje desne strane, plav, k'o vešplavom isprana kosa mu dopire do ramena, drugi s leva pušta nešto kao bradicu, idemo kao tri ortaka na piće, opušteno skroz. Prvi sprat, ispod uredno održavana trava, priđem prozoru, otvorim ga i buć! Strmeknem se na meku zemlju, ustanem i giljkama u dupe. Nisu se ni osvestili. Mogu samo da im zamislim face. To se u Švedskoj ne računa, šta ne računa, i ne sanjaju da tako nešto može nekome da padne na pamet! Iz hrpe pasoša uzmem onaj u kojem sam iz Soluna i ladnjaka pređem granu".


Ili:

„Druže Admirale, doprlo mi je do ušiju, što bi rekla Šeherezada, da vas zamalo nisu lišili čina kada ste mrtvi pijani pali sa razarača u more a u posetu je trebao da vam dođe drug Maršal?"

Tajac traje tek toliko dugo da drug Admiral sune piće u grkljan.

„Trač je to, podmetanje, izmišljotina, neistina i notorna laž, gospodine Kambodža, nije nam u posetu dolazio Maršal nego komandant područja!"


Ili:

Nalaktio se Šakal na šank, pije i diskretno merka Mariju, novu, mladu i lepu kelnericu. U K.C. bučno upada (to su oni već pomenuti retki slučajevi) nekakav „rundov", razbarušen, razdrljen i pijan k'o letva. I gde će, pravo za šank naspram Šakala. Poruči, popije, škrguće zubima, koluta zakrvavljenim očima i obrati se Šakalu koji ga nije ni registrovao:

„Ima da piješ s mene!" rakija.jpg

Šakal = zid. Rundov počinje da se nervira:

„Ćuješ ti mene brko, ima da piješ sa mene...ja sam šarplaninac!"

Šakal ga u tom trenutku spoznaje, proguta u cugu vinjak i rundovu:

„ Šarplaninac dakle...ako, ako, da se upoznamo, ja sam nemački ovčar."

Šakal se nedugo zatim oženio Marijom, dobili su tri sina i već 32 godine sasvim pristojno žive u Kanadi.


Ili:

U K.C. uleće rumen i zajapuren čika Steva fišmen, pre toga uredno i pažljivo prislanja štapove i ogroman meredov pored vrata od WC-a. Mara mu je već stavila čašu od deci na šank i sipa vinjak.

„Ljudi", zadihano poče čika Steva...

„Smuđ, imao je bar devet kila" ubacuje se Šole.

„Ljudi", opet će čika Steva...

„Kakav smuđ, šarančina od 12 kila, trofejni primerak", izričit je Bata potpukovnik.

„Ljudi", ne odustaje čika Steva, „znate ono moje mesto, kod Titovog broda...."

„Pinki...pardon, Steva je video Tita", smeje se Buda.

„Ljudi", čika Steva najzad uspeva da ih nadglasa, „zabacim ja, olovo dvestagramsko i...pravo u čelo poručnika! Koj' je moj tražio na krmi ...i sav u belom, upicanjen k'o za paradu! Usrao sam se da sam ga ubio, ej dvesta grama olova, namotam najlon na brzaka, kad oko mene mornari, uperili automate evo tu", pokazuje grudi.

„I kako preteče?", javi se mrzovoljno Slobo Karadžić.

„Spasila me moja vojna legitimacija a i poručnik se pridigao i doviknuo mornarima „pustite matoru budalu" i još „neću više da te vidim ovde od sada do sudnjega dana, eto".

Ili:

Priredimo izložbu slika u K.C. Buda, Pera, Zokac i ja. Pisale i novine o tome, mene intervjuiralo. Svečana atmosfera, svi se uglancali i utišali (99,99% njih prvi put na izložbi), pomno i radoznalo gledaju slike.
Došao na otvaranje i Roga (tada nam je bio Dekan na Akademiji), pohvalio i zapio se s nama. Na šanku sveščica sa natpisom „Knjiga utisaka", Šakalova ideja, čuvam je do dana današnjeg. Roga se upisuje prvi, kratko, stručno sve sa čestitkama. Prvog dana trideset i tri upisivanja, nastavilo se i sledećih dana.

Utisci, komentari od čiste zajebancije do nestručnih, laičkih dirljivo nežnih. Čika Rale je komentarisao samo jednu sliku. Zokac je u to vreme (a mesecima smo bludeli po Istri) skupljao i slikao svakojako prstacima izbušeno kamenje. Jedan takav kamen oblika nepravilnog trougla, rupičast, izrovan i bušan, imaginacijom svojom, namalao je crvenom (kraplak) bojom svih nijansi, od najsvetlije do tamne, skoro crne. Baš ta slika je čika Raleta nagnala da napiše:

„Sve su slike dobre i volimo ih - naše umetnike, ali je samo Zokac pokazao da je vizionar... dragi moji prijatelji, dragi umetnici, drago osoblje, Zokac nam je dao na platnu našu sopstvenu jetru, ciroznu, onemoćalu, bušnu, predsmrtnu. Ja toliko".

Nije prošlo ni godinu dana, čika Rale je umro od ciroze jetre.

Ili:

Mara stara iskusna kelnerica, volela je da zakine na piću više nego 'leba da jede. Pustiš jednom, pustiš dva puta...zovnem ja nju i prstom uperim u nulapeticu Loze:

„Jel' pereš ti ove čaše, kakva je ovo dlaka?"

Mara se sagne, stavi cvike na nos, pogleda i kaže:

„Nije ti to nikakva dlaka, to je crta!"

Za one koji stjecajem okolnosti ne znaju, crta je bila reper dokle, do koje visine čaše se sipa piće. Crta se nalazila na svakoj čašici i čaši od 0,3,0,5, 1 deci, dva deci (špriceruša).

Taj smo šlagvort i čekali! Riknemo svi u glas:

„Pa što nam onda sipaš ispod crte?"

 

v150821p0.jpg
 




Komentari (43)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ana_radmilovic ana_radmilovic 02:57 30.12.2009

prepoznajem

li ja to priču koju je mikele9 započeo "na mom arsenovom blogu"
preporuka za domaćicu margos i gosta mikelea , a sad idem da počitam ajzad - šta je bilo sa tim K.C.-om :
mirelarado mirelarado 03:10 30.12.2009

Re: prepoznajem

Kulturni Centar by Mikele9
U K.C. su pored nas stalnih članova dolazili i visili i autolimari, lakireri, automehaničari, prodavci pravih i lažnih ruskih ikona, besposličari, povratnici iz švedskih i naših zatvora, slikari, grafičari i vajari sa Starog Sajmišta.


Живописно је било у том вашем КЦ-у. Таквих културних стецишта, тј. кафана, више нема.
mikele9 mikele9 09:46 30.12.2009

Re: prepoznajem

"U sridu Anči, u sridu"! Priču o K.C. sam zaista počeo kod tebe. Ti o Franji Kluzu sa francuskim ključem a meni odmah na pamet "Šole francuski đak". Margos je bila (i dalje je) pravi drugar pa me pozvala. Biće toga još zahvaljujući njenoj ljubaznosti.
Vesela mi budi
mikele9 mikele9 09:54 30.12.2009

Re: prepoznajem / za mirelarado

Živopisno? Felinijevski Amarkordski nezaboravno. Iz K.C.-a sam otišao na prijemni, proslavio diplomu, ženidbu, rođenje sina.....moja žena je crvenim slovom obeležila dan kada je K.C. zatvoren. Takvih institucija nič! Pozatvaralo.
Ostalo samo u mojoj glavi a meni se nekako ne zaboravlja.
jesen92 jesen92 12:15 30.12.2009

Re: prepoznajem / za mirelarado

..procitala na brzinu, ovo nije moj termin za citanje and uzivanciju....ali sam i pored toga.. osetila atmosferu..amarkordovski je prava rec....
Ostalo samo u mojoj glavi a meni se nekako ne zaboravlja
..
...taman posla da zaboravis..!!
..caos do sledeceg slusanja tj citanja i pisanja u sitnije sate...
margos margos 13:12 30.12.2009

Re: prepoznajem / za mirelarado

moja žena je crvenim slovom obeležila dan kada je K.C. zatvoren.

Pitam se, a zašto me to nimalo ne čudi?

Jedna od meni dražih i smešnijih scena iz bivšeg života:
Mom dragom bivšem mužu je kuća služila samo da jede, telefonira, prespava i gosti goste. Posle mnoštva ludih godina, smislim ja da je ručak u pet - došao, ne došao - tad se klopa, i toliko. Zove jednog dana u pola pet i kaže 'dolazim'. Dobro....

U jedan po ponoći, ulazi u kuću, ugleda sat i zapanji se:
''Jedan sat??? JEDAN SAT??? Jeeeee, pa ovo nije normalno!''

Izgledao je tako iskreno iznenađen, da se ja uvek nasmejem na tu scenu. Pritom, mrtav trezan, jer ne pije alkohol.

Eto, sad vam je jasno zašto volim priče iz raznih Kulturnih Centara - bude mi lakše.:)
Pozdrav tvojoj ženi


Anči & Mirela - noćne ptice - ne sumnjam da znate i vi te kulturne poslenike, neodoljive, zanimljive, i.... svakakve. :)
mirelarado mirelarado 16:22 30.12.2009

Re: prepoznajem / za mirelarado

margos
Anči & Mirela - noćne ptice - ne sumnjam da znate i vi te kulturne poslenike, neodoljive, zanimljive, i.... svakakve. :)


Мој отац је спадао у такве. Понекад би кући долазио с неколицином веселих другара из позоришног света, који би сестри и мени причали неодољиве, нетом измишљене бајке, док би мама кувала тзв кафу трезвеницу. :))
margos margos 18:16 30.12.2009

Re: prepoznajem / za mirelarado

причали неодољиве, нетом измишљене бајке

... i tako te trajno vezali uz književnost. Priznaj :)))

Neodoljive priče, neodoljivi ljudi... Kad sam rekla da hoću da se razvedem, zove me prijateljica i viče 'nemoooj'. Ja je pitam da l bi ona 24 sata proživela s njim - kaže 'ne'.
I tu završimo diskusiju.

A o njemu, kao čoveku i komunisti - i dalje mislim sve najbolje.
Samo bi naporno... :)
mikele9 mikele9 13:42 30.12.2009

Veleštovani...

čiatoci mojih sjećanja, večeras odlazim iz Bjelog Grada, portabilna sokoćala nam je vatra progutala, moraću da tamo gde idem izbunarim neki internet kafe, ne bih li odgovorio na moguća pitanja, pretpostavljena divljenja i pohvale.
U nadi da ću imati uspeha u poduhvatu, srdačno vas pozdravljam i želim da vam se ostvari i ono o čemu i ne sanjate, mislim na najbolje.

P.S. Hvala za pozdrav mojoj ženi, inače ni ja ne pijem već(!) 13 godina.
margos margos 13:46 30.12.2009

Re: Veleštovani...

Putuj igumane....

Dobar provod i sve najbolje....
mariopan mariopan 15:05 30.12.2009

Re: Veleštovani...

Super su ti price Mikele, atmosfera mi je poznata :)

Pogotovo one sa otvaranja izlozbi, knjige utisaka i komentara, misljenja kriticara i prijatelja. Nekad sam sebe da ne prepoznas kako o tebi govore i jedni i drugi,bar ja tako to osetim, pa odem i gledam neke moje slike i tarzim to sto su oni "videli" ubio me bog ako sam ja to videla al ajd......
A Mara vam je cinila uslugu, vodila racuna o vasem zdravlju pa sipala ispod crte, dusa jedna od zene
mikele9 mikele9 15:46 30.12.2009

Re: Veleštovani...

Za mariopan
-----------------------------------
One kritike iz K.C.-a su čak bile "alal vera", "duševne", prema onome što možeš čuti o svojim i ne samo svojim radovima od tz sofisticirane publike. Što kažeš, ne mož sebe pronać u njima, svijećom da se tražiš! Pričaćemo i o umetnosti, bože zdravlja.
A Mara, pokoj joj duši, zaista nas je volela i mazila a bogami i mi nju ali i rođenom bi ocu sipala ispod crte! To je bilo jače od nje.
All the best and Happy New Year 2010.
mikele9 mikele9 15:51 30.12.2009

Re: Veleštovani...

Iguman toplo zahvaljuje uz skrušenu napomenu, da će uskoro uz Božju pomoć i podršku vernika "Blok je zakon", biti Hirotonisan za Vladiku Blokovsko-Novobeogradskog.
mariopan mariopan 16:32 30.12.2009

Re: Veleštovani...

mikele9
Za mariopan
-----------------------------------
One kritike iz K.C.-a su čak bile "alal vera", "duševne", prema onome što možeš čuti o svojim i ne samo svojim radovima od tz sofisticirane publike. Što kažeš, ne mož sebe pronać u njima, svijećom da se tražiš! Pričaćemo i o umetnosti, bože zdravlja.
A Mara, pokoj joj duši, zaista nas je volela i mazila a bogami i mi nju ali i rođenom bi ocu sipala ispod crte! To je bilo jače od nje.
All the best and Happy New Year 2010.

Hahahahahaha Mara je bila Covekipo.
Upravo sada imamo jednu grupnu izlozbu, cekam da se vratim pa da vidim kakvu su pricu slozili kriticari (ako se prepoznam) i kako je bilo, ja sam samo slike ostavila i zbrisala

I tebi sve najbolje u Novoj
jesen92 jesen92 00:01 31.12.2009

Re: Veleštovani...

..e margos, sad mikele mozzda otvara neki savremeni kc negde....srecno mu bilo pa da ima sta da nam prica kad se vrati....
margos margos 00:48 31.12.2009

Re: Veleštovani...

...psssstttt.... ćuti, već imamo dve priče - na čekanju... :)
A koliko pamti i koliko ga svrbe prsti, ima da se naslušamo priča u Novoj godini. :)

(Sve nešto kontam - do sutra je daleko - pa još nisam krenula u čestitanja...
no, u svakom slučaju, Tebi hvala i neka Ti je srećno i radosno od sad pa doveka )
jesen92 jesen92 00:55 31.12.2009

Re: Veleštovani...



dragoljub92 dragoljub92 19:25 31.12.2009

sviџa mi se

jedinu da upotpunim dezinformaciju,ta crta se zvala baždar,sav nameštaju koj se točila tečnostje morao da bude baždarenu neka tamo divlja vremena ,upravo da bi se sprečilo odokativno točenje pića,
baždar se sastojao od crte do koje se sipalo piće u dotični sud označavajući količinu kojoj odgovara ta čaša ili bokal,ispod njega je bilo izgravirano jedno polje štitasttog oblika u koje je u neka davna vremena kad sa bio klinaci i nisat trošio alkohol ni u kafanu ni privatno e u taj štit je bio i broj koji je označavao količinu,po sećanj to jebilo 0,5 ili 2dlkasnije sa napretkom civilizacije i demokratije prvo su nestali brojevi a sa dolaskom prave demokratije nestalo je i obavezno baždarenje nameštaja.ovo čisto da se dezinformišemo u potpunosti jer ovi mladi demokratski naraštaji neznaju kojoj su torturi izlagani i državni i privatni ugostiteljiteli.
margos margos 23:59 31.12.2009

Re: sviџa mi se

E, Drakče, lolo nijedna, znači kafanske teme te izvlače iz ilegale. Sam' da znam. Da ne bi Mikelea - ne bih znala.
Elem, proizvođači i kafedžije napraviše one dozere, pa kad turiš flašku naopačke, a čašu odozdo - sipa koliko dozer odredi.

Drakče, da te ima više u Novoj ovde sa nama - to želim nama, a tebi sve naj naj... i više od toga...
dragoljub92 dragoljub92 01:05 01.01.2010

Re: sviџa mi se

sipa koliko dozer odredi.

kad smo već za šank ,remi m i etc conjaci se sppiju iz onih trbušastih čaša zvanih,valjda napoleonke, a pune se tako što šanker ispred tebe obori čašu na stoma da stopalom i trbuhom dodiruje šank i puni onaj prostor dok ne postane vodoravno sa usnom čaše,hebiga cena je pet puta veće nego za čašicu običnom konjaka .


fal za њујиир,a bitćeme koliko to zdravlje bude dozvoljavalo.

.............................SREĆNA DESETKA SVIMA GDE ČITALI I GDE NEČITALI


...................................................
margos margos 01:15 01.01.2010

Re: sviџa mi se

Pa to ti kažem - dozvoli zdravlju da ti dozvoli !:)
dragoljub92 dragoljub92 01:27 01.01.2010

Re: sviџa mi se

margos
Pa to ti kažem - dozvoli zdravlju da ti dozvoli !:)

ma dozvoliobi janjemu al nećeon meni
mariopan mariopan 12:06 03.01.2010

Re: sviџa mi se

SREĆNA DESETKA SVIMA GDE ČITALI I GDE NEČITALI

Srecno i tebi i sve najbolje
jesen92 jesen92 16:16 01.01.2010

mikele..

..izgleda negde zavejan...a ko zna...mozda je i na nekoj plazi..

Margos, jos jednom, Srecna Nova Godina...i da ostvaris ono sto Ti zelis....!!
margos margos 20:19 01.01.2010

Re: mikele..

Margos, jos jednom, Srecna Nova Godina...i da ostvaris ono sto Ti zelis....!!

Hvala ti Jeseni:) Nekako mi se sve želje poslednjih dana čine lake, ostvarljive, logične i pripadajuće... Mnogo dobar osećaj

Tebi sve najbolje, i pregršt razloga za (o)smeh svakoga dana, između ostalog i na ovom našem blogu.:)))

Mikele se ispisao pred polazak, i pitanje da l smo mu u malom mozgu...
Imam još dva njegova teksta na čekanju, al sve se mislim, dobiće autorsku, pa nek piše sam. :)
mikele9 mikele9 11:43 02.01.2010

Re: mikele..

Cus u malom mozgu! U srcu ste mi i mislim na vas svake sekunde.
jesen92 jesen92 12:17 02.01.2010

Re: mikele..

Nekako mi se sve želje poslednjih dana čine lake, ostvarljive, logične i pripadajuće... Mnogo dobar osećaj
...e bas mi je drago da se tako osecas....kod mene , nazalost, to nije slucaj....sve mi se cini nekako tesko ostvarljivo.....mozda ove klimatske promene negativno uticu na mene...al ipak se nadam da ce sve biti dobro....

...ja volim NG sa snegom....

margos margos 13:23 02.01.2010

Re: mikele..

Ne mogu da kažem da ne volim sneg, al ja sam više za proleće leto jesen... ne volim da se trontam, ne volim, zapravo, kad mi je hladno. Može da bude i 20 stepeni, al ako mi je hladno - n e v o l i m !!!

A ovu pesmu volim... baš baš. :)
mikele9 mikele9 11:42 02.01.2010

2010

Dragi moji, niti sam zavejan niti sam (na moju veliku zalost) negde na moru gde sunce sija svom silinom. U drzavi sam Vojvodini, u glavnom Gradu, koji je odavno izbrisao internet kafee sa sve monitorima i tastaturama. Mreze ima ihahaj ali ja nemam lap top pa da sednem uz produzeni s mlekom i da se raspisem i sa vama budem neprestance u kontaktu. Medjutim nisam ni ja tikva bez korena! Moja deca, ja sam im teca, evo dadose mi IBM i priliku da vam se javim.
Svima vama dragim i milim zelim od sveg svog srca hiljadu puta bolju Novu 2010 Godinu, neskromno cu i sebe i svoju litl porodicu uracunati u zelju.
Ne otvaram novi K.C., samo prizivam secanja na druga, nekadasnja vremena, za koja ne tvrdim da su bila bolja ili gora ali su deo mog zivota a ja se ne odricem ni sekunde prozivljenog. Nisam od onih koji lamentiraju nad prosloscu, zivim ovde i sada, sta ce biti sutra(?) tko zna, negde sam napisao da vise ne zivim od danas do sutra, vec od danas do dva minuta unapred.
K.C. je zaista bio Kulturni Centar iz kojeg smo recimo isli dzumle da gledamo RUBLJOVA, Milku Stojanovic u NORMI, na ulaz iz Dositejeve upadali pored obezbedjenja da cujemo Maria Del Monaka....K.C. je bio kafana u kojoj su razlicite generacije zajedno egzistirale, pile, lokale, upijale se ali i vodile umne i pametne razgovore, slusali smo i culi jedni druge. Pa gde to ima danas? Mozda na ovom blogu.
Pozdravljam vas i javicu se uskoro.
jesen92 jesen92 12:11 02.01.2010

Re: 2010

Ne otvaram novi K.C., samo prizivam secanja na druga, nekadasnja vremena, za koja ne tvrdim da su bila bolja ili gora ali su deo mog zivota a ja se ne odricem ni sekunde prozivljenog. Nisam od onih koji lamentiraju nad prosloscu, zivim ovde i sada, sta ce biti sutra(?) tko zna, negde sam napisao da vise ne zivim od danas do sutra, vec od danas do dva minuta unapred.


slusali smo i culi jedni druge. Pa gde to ima danas? Mozda na ovom blogu


margos margos 13:02 02.01.2010

Re: 2010

Milku Stojanovic u NORMI,

Ne'š verovati - bila sam dete, al i ja sam je slušala i sećam je se, vrlo živo...
Muvala sam se tada prilično iza scene i umalo da stradam kad sam baletana Miškovića, pred izlazak na scenu u 'Labudovom jezeru', pod punom šminkom i s perikom, pitala 'Izvinite čiko, jeste li vi muško ili žensko?'

Pozdravi tvoju ljubaznu decu, što nam te vratiše, makar na kratko.
Mah mah...
mikele9 mikele9 12:48 04.01.2010

Re: 2010

Ej Margi, 1971 godine sam u Beču slušao Anu Mofo! Em je bila zgodna em je odličan glas imala ali se nešto kasnije bacila u nekakve komercijalne vode, skidala se i fotografisala sa obnaženim sisama. Š'a da se kaže, od umetnosti se uvek teško živelo. Sećam se i Denisa (veličanstvenog) Hopera i Pitera Fonde koji su navratili na jedan od prvih FEST-ova, naravno sa "Golima u Sedlu. A čuj ovo: "Ulazimo žena i ja u salu Sava Centra da odgledamo Grlićev film "Samo jednom se ljubi", kad se ispred mene nacrta Erland Jozefson, zagrli me i izljubi u oba obraza ko rod rođeni! Novinari, pratnja, Grlić i ostali u čudu. Zagrlim i ja njega i izljubim, ispričamo se i ispozdravljamo, poželimo jedan drugom sve najbolje. Zameno me s nekim ali me beogradsko pučanstvo prisutno u sali sve vreme gledalo kao neku zvezdu, kao "nekoga". Desi mi se i pre neku godinu, prisustvujem u Salonu Muzeja Savremene Umetnosti u Pariskoj, prezentaciji knjiga Đulija Karla Argana. Kao gost i završilac treće knjige, Akile Benito Oliva. Vrh vrhova š'o bi rekli splavari. Kad se se sve lepo završi, kupim Olivinu knjigu i sa željom da mi se potpiše, lako ga dodirnem po ramenu. Okrenu se Benito, razvuče osmeh od uva do uva, prope se na prste, zagrli me i: "Caro mio, dove sei, come stai?" Izrazi na licima (da im ne pominjem imena) istaknutih likovno-kulturnih poslenika, u najmanju ruku, bili su zlanuti. I tako to.
Evo me opet u Beogradu glavnom gradu uže Srbije, spreman da nastavim gde sam stao.
Nadam se da su štovane blogerke i blogeri shvatili da je tekst "Kulturni Centar" bio samo uputstvo za upotrebu, navodilo za uporabo, da bi lakše pratili sldeće tekstove.
Srdačan pozdrav prvo tebi Margos a onda i svima ostalima, ej na početku MMX godine.
mirelarado mirelarado 13:18 04.01.2010

Re: 2010

Микеле, срећни ти празници и добро се вратио у главни град. А знаш шта ми је рекао А. Б. Олива, када ме је упознао, неколико година пре промоције на којој си био? "Dio mio, ma quanto sei alta!" :))))))
margos margos 14:07 04.01.2010

Re: 2010

Ebga, baš.... Mene sve neki anonimusi zamenjuju s nekim drugim... Jedan me tip u Subotici izljubio, obradova se što me vidi, projuri 'sad se vraćam' i moje neko društvo me pita 'a ko ti je ovo?' sa sve dignutom obrvicom. Ja kažem 'Niko... tip me ne poznaje, zamenio me s nekim.' Oni, naravno, ne veruju, cokću, umišljaju.... Kad, dolazi tip i kaže 'Pa dobro, Miro, šta radiš ovde...' Eto... nisam Mira.. :)
Što se FEST-a tiče, jedan od prvih filmova koji sam gledala, mlada i naivna, je 'Kazanova'. :)))

Dobro doš'o...
I ti, Mirelo!!! :)))))))
mikele9 mikele9 14:17 04.01.2010

Re: 2010

Draga rado te 'mam mirela, koleginice, umetnice, visual artist-ice, dica a me quanto alta sei tu? Jer i ja napisah "prope se na prste" (A.B.Oliva). Ja sam visok negde oko 185cm, ali š'a se može, ako se sretnemo, spreman sam da te gledam i odozdo iz tz žablje perspektive (žaba u ovom slučaju nema nikakve veze sa onim: poljubiš i hop! princ pred tobom).
Svi praznici i svi dani do kraja godine neka ti budu alal vera!
mikele9 mikele9 14:33 04.01.2010

Re: 2010

Draga rado te 'mam mirela, koleginice, umetnice, visual artist-ice, dica a me quanto alta sei tu? Jer i ja napisah "prope se na prste" (A.B.Oliva). Ja sam visok negde oko 185cm, ali š'a se može, ako se sretnemo, spreman sam da te gledam i odozdo iz tz žablje perspektive (žaba u ovom slučaju nema nikakve veze sa onim: poljubiš i hop! princ pred tobom).
Svi praznici i svi dani do kraja godine neka ti budu alal vera!
mikele9 mikele9 15:10 04.01.2010

Re: 2010

Prvi film koji sam gledao na (prvom!) Festu je bio "Istraga o besprekornom građaninu" sa Đan Marija Volonte-om u glavnoj ulozi. Remek delo, sumanut film!
Bolje te našao poštovana gazdarice.
Ovim hladnim putem šaljem ti tople osjećaje.
margos margos 17:14 04.01.2010

Re: 2010

na (prvom!) Festu

Svaka čas'! Ja sam ipak bila klinka i za onog Kazanovu - pitam se kako su nas uopšte roditelji pustili - brata i mene - na tu ponoćnu projekciju...
mirelarado mirelarado 17:45 04.01.2010

Re: 2010

Хвала, Микеле. Висока сам свега 173 цм, али Олива није виши од 160, зато ме је и насмејало што се пропињао да те поздрави. :)))))) Нисам умЕтница, само преводилац, превела сам једну његову књижицу. Алегоричне приче инспирисане одређеним ликовним делима. Била сам и на оној промоцији Арганове књиге. Свет је мали, а Београд још мањи. :)) И теби и твојима све најбоље желим, ове и свих наредних година.

ЕДИТ: Још боље те нашла, Маргос. Смешна је и мени та прича са погрешним препознавањима.
mikele9 mikele9 23:52 04.01.2010

Re: 2010 / za mirelarado

Čekaj, čekaj, sad mi je došlo iz dupeta u glavu šta si napisala! Nisam umEtnica, samo prevodilac! Nemoj da te uzmem preko kolena pa po guzi! Samo prevodilac, pa ti bi bar morala znati da je dobar/pravi prevodilac UMETNIK par exelance! Zar jedan Staša Vinaver nije umetnik, a Danilo Kiš, Ivan Ivanji, pokojni Aleksandar Petrović... sve UMETNIK DO UMETNIKA! Nismo umetnici samo mi koji slikamo, vajamo, štampamo grafike, pišemo knjige, snimamo filmove... A i tu brate ima neviđenog škarta. Vrhunska je umetnost prevoditi sa drugog jezika, nije tu dovoljno samo odlično poznavanje oba jezika, tako mogu i ja da prevodim, ne, ti poštujući delo koje prevodiš, koje ne sme da izgubi ni za trenutak smisao koji je autor izgradio, stvaraš novo delo na našem jeziku!
Pozdrav umetnici.
P.S. Napiši mi koju si "knjižicu" prevela. Nakon životnih vratolomija (veoma blag izraz, eufemizam takorekuć), mnoge knjige (od onih koje nisu stradale) su nam na raznim, za mene (Devica) neuobičajenim mestima. Verovatno smo je imali ili je imamo i sada....tu je negde u kući.
mirelarado mirelarado 00:25 05.01.2010

Re: 2010 / za mirelarado

Зове се Приручник за летење, издавач "Светови", Нови Сад. Књига џепног формата, ментол зелено белих корица и истог таквог папирног омота.
mikele9 mikele9 02:12 05.01.2010

Re: 2010 / za mirelarado

Pa naravski da je imamo!
Čast mi je komunicirati s tobom umetnice. Pošto smo imali izrazitu želju da (od) letimo (odavle) a Akile nam se već dopadao pretumbavajući ustaljene stavove i uvrežena i uparložena mišljenja i sudove u umetnosti, žena i ja kupismo Priručnik na sajmu knjiga. Još samo da je pronađem, saznam ime i prezime prevodioca i ponovo pročitam. Lahko i lagano je i nepretenciozno napisana ta knjižica.
Čujemo se
mirelarado mirelarado 02:16 05.01.2010

Re: 2010 / za mirelarado

Име преводиоца (Мирела Радосављевић) пише и овде у мом профилу, није тајна. :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana