Politika

Greškom na grešku

Drago Kovacevic RSS / 04.01.2010. u 19:00

Na žalostan način vođenja politike u malim balkanskim državicama, gde se hoće profitirati na nacionalnim i međudržavnim sukobima i parničenju sa susjedima, podsetila nas je nanovo kontratužba Srbije protiv Hrvatske za genocid.

Hrvatska tužba protiv Srbije koja je podneta pre 11 godina je besmislena i refleks je politike koju su vodili već davno upokojeni diktatori Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.Ona je besmislena činjenično, pravno i istorijski.  Današnje hrvatsko vođstvo nije skupilo hrabrosti da tu tužbu povuče jer se plaši reakcije javnosti koja je prezasićena rodoljubnim zanosom, "domovinskim ratom" i politikantskom kalkulacijom da nije loše imati neki spor sa Srbijom To na žalost donosi izvesni kontigent glasova. Dakle, iako nešto može biti besmisleno u činjeničnom, pravnom i istorijskom smislu, ono može biti politički i politikantski honorisano.

Srpsko vođstvo se dugo premišljalo šta da radi i odlučilo, verovatno u skladu sa "diplomatskim senzibilitetom" Vuka Jeremića da uloži kontratužbu. Da opotuži Hrvatsku za genocid i to na više stotina strana i u pet tomova.

E, sad, u taktičko - političkom smislu možda bi se mogao razumeti ovaj "tuk na utuk", ali kratkoročni politički interesi i koristi znaju donositi i te kako velike štete u budućnosti. Čemu je onda na jednu besmislenu tužbu trebalo odgovarati isto tako besmislenom kontratužbom. Trebalo je valjda dati adekvatne odgovore na tužbu i mirno sačekati presudu, kad već Hrvatska tužbu nije povukla.

Pomenuh štete koje donosi ovo parničenje. Višestruke su. Najpre se ponovo vraća ratna retorika devedesetih godina. Otvaranje rasprave na ovu temu objektivno je najštetnije za ono preostalih Srba u Hrvatskoj. Jačaju nacionalističke snage na jednoj i drugoj strani.Kakva je to tek šteta. Vidim već zapenušane "partiote" koji pojma nemaju šta je u meritumu spora, kako ponavljaju naučene stereotipe i palacaju otrovnim "zmijskim jezikom" mržnje.Vidim političke populiste kako merkaju korist.

Odnosi u regionu dolaze ponovo u zastoj,nastaju štete vezane za integraciju u EU, povećava se rizik od incidenata, blokira pomirenje i sprečava saradnja na nivou društava u Srbiji i Hrvatskoj. A odnosi Srbije i Hrvatske određuju sve odnose na zapadnom Balkanu.

To sobom nosi i smetnje u radu institucija. Sigurno je da ovo što se trenutno događa neće pomoći policiji, tužilaštvima i sudovima da gone ratne zločine na "svojoj strani" i tako individualizuju krivicu.Žrtvama ratnih zločina jedino pravda može vratiti dostojanstvo.

No setih se i mogućeg izlaza. Budući hrvatski predsednik( verujem Josipović) i današnji srpski predsednik, možda ugledaju mogućnost da istovremenim povlačenjem tužbe dokažu da su državnici. Jer ako hoće u Evropu, a kažu da hoće, onda bi im to bila sjajna prilika da pokažu kako vode evropsku a ne balkansku politiku....

 



Komentari (34)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragoljub92 dragoljub92 19:22 04.01.2010

nema veze dragec

važno da smo mi njima odgovorili
mirakulus mirakulus 19:28 04.01.2010

Da ali...

Pitanje objektivizacije povijesnih dogadjaja na nasim prostorima nije rijeseno do danas. Kako smo i sami svjedoci postoje bar dvije istine o dogadjajima u Hrvatskoj. S jedne strane imamo istinu kako je rat u Hrvatskoj bio ekspanzionisticki projekat stvaranja Velike Srbije uz instrumentalizaciju lokalnih Srba. Druga istina je kako su narodi imali pravo na samoopredjeljenje te su se Srbi kao konstitutivan narod mogli odvojiti sve s teritorijama od Hrvatske te napraviti novu Jugoslaviju od onih koji zele zivjeti u njoj. Od same presude nekog "belosvjetskog" suda vaznije bi bilo donijeti zajednicko misljenje oko toga sto se dogadjalo.
Budući hrvatski predsednik( verujem Josipović) i današnji srpski predsednik, možda ugledaju mogućnost da istovremenim povlačenjem tužbe dokažu da su državnici.

Kako je Josipovic ucestvovao u pisanju tuzbe tesko od nje moze odustati no kako je vise puta izjavio jedan od ciljeva tuzbe je povratak opljackanih kulturnih dobara te pronalazenje nestalih (ili zemnih ostataka) i procesuiranje ratnih zlocina. Vjerujem ako bi se poradilo na tome da bi se lakse razmatralo povlacenje tuzbe. Ja bih dodao jos i karte minskih polja.
Odnosi u regionu dolaze ponovo u zastoj,nastaju štete vezane za integraciju u EU, povećava se rizik od incidenata, blokira pomirenje i sprečava saradnja na nivou društava u Srbiji i Hrvatskoj. A odnosi Srbije i Hrvatske određuju sve odnose na zapadnom Balkanu.

Nekoliko sam puta napisao kako ne postoji povjerenje izmedju dvije nacionalne zajednice te Hrvati i Srbi uglavnom zive odvojeno pa do getoizacije kao u slucaju Vukovara. Na vracanju povjerenja medju susjedima trebalo bi se raditi puno vise jer ovakvo stanje moze samo generirati nove sukobe. Znaci treba Srbe u Hrvatskoj integrirati u hrvatsko drustvo ali ne i asimilirati. Na tome se ne radi nista ili jako malo. Volio bih vidjeti koje je to rezultate postigao ministar Uzelac samo u ovih 2 godine.
Filip2412 Filip2412 19:29 04.01.2010

...

ja mislim da je bas super ovo i mislim da su obe strane upravu te da ce obe tuzene strane biti proglasene krivima
adam weisphaut adam weisphaut 19:36 04.01.2010

Mala ispravka,

nije
Vidim već zapenušane "partiote" koji pojma nemaju šta je u meritumu spora,

nego
Vidim već zapenušane "partiote" koji pojma nemaju šta je meritum

Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 19:46 04.01.2010

Razum

No setih se i mogućeg izlaza. Budući hrvatski predsednik( verujem Josipović) i današnji srpski predsednik, možda ugledaju mogućnost da istovremenim povlačenjem tužbe dokažu da su državnici. Jer ako hoće u Evropu, a kažu da hoće, onda bi im to bila sjajna prilika da pokažu kako vode evropsku a ne balkansku politiku....

Verujem da bi ovo bio jedini racionalan potez koji bi mogao da obezbedi iole povoljan ishod, nazovimo ga win-win rešenjem... I jedna i druga administracija bi pokazala da su predani izgradnji mirnih dobrosusedskih odnosa i da su dve zemlje spremene da stoje rame-uz-rame u institucijama EU.

U suprotnom, međusobni politički i pravni napadi olovno teškom retorikom (genocid na genocid), neminovno će dovesti do ponovnog oživljavanja najužasnijih epizoda iz istorije Zapadnog Balkana u regionalnim, evropskim i svetskim medijima. Ostrašćene rasprave o tome ko je kriv za koje ratno ludilo, koja je administracija/država/nacija genocidnija, ko je čiji pravni/ideološki/moralni naslednik i sl. samo doprinosi produbljivanju problema, umesto izgradnji rešenja. A obe strane će biti na gubitku: u unutrašnjoj politici, u međusobnim bilateralnim odnosima i u odnosima sa EU.

S druge strane, izgleda da je upravo kontra-tužba otvorila prostor za eventualno recipročno povlačenje obe tužbe, budući da su se zvaničnici Hrvatske do sada više puta izjasnili da bačenu rukavicu neće uzeti natrag bez sudske presude...
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 10:18 05.01.2010

Re: Razum

A evo i poslednje Josipovićeve izjave:

O šansama za dogovor dve zemlje u vezi s tužbom, Josipović je rekao da je to moguće ako bi se ispunili zahtevi Hrvatske.

"Ali dok se te stvari ne ispune, dogovora teško može biti", rekao je on.

Josipović je rekao da se ti zahtevi tiču traganja za zarobljenim i nestalima osobama, navodeći kako se još ne zna za sudbine više od 1.000 ljudi, kao i da je "predug popis kulturnog blaga koje Hrvatska čeka da bude vraćeno iz Srbije".


alselone alselone 10:27 05.01.2010

Re: Razum

O šansama za dogovor dve zemlje u vezi s tužbom, Josipović je rekao da je to moguće ako bi se ispunili zahtevi Hrvatske.




Super je!
mayo1 mayo1 19:57 04.01.2010

Time goes by

Mislim da se oko ovih tužbi/protivtužbi diže prevelika prašina i daje preveliki značaj.
Pogledi na rat u Hrvatskoj - iz Hrvatske i iz Srbije - su toliko različiti da je gotovo nemoguće doći do suglasja o tome pitanju. To neće promijeniti nikakav sud, bez obzira kakva odluka bila.
Ne treba zaboraviti da će to pitanje sud razmatrati za tko zna koliko godina, a vrijeme nosi svoje.
Što više vremena prođe, to će biti sve manje interesa za temu.
Vrijeme i život nose svoje [nove] probleme i interes ljudi.

p.s. evo Sanader izbačen iz HDZ-a, tko zna što će biti "na tapetu" za xy godina...

gorran2 gorran2 20:10 04.01.2010

Ko je kriv?

Mediji su puni naslova: te država Hrvatska tužila državu Srbiju, te država Srbija tužila državu Hrvatsku, te zaoštravanje odnosa između dve države, i sve u tom stilu...
Kakav zaključak izvući iz svega toga?
Meni se nameće ovakav:

UA DRŽAVA!

Jer, nešto se ne sećam kad mi je poslednji put država donela neko dobro. Mislim, konstantno me pelješi, vara, laže, maltretira, zahteva da ja njoj dokazujem da sam ja - ja, pravi me magarcem, vuče za uši, ruga mi se u lice.
A s vremena na vreme hoće bogami i da se svađa sa drugim državama, da pripreti, pripuca, pa i zarati. I pri tom bi još ja trebalo da budem "patriota" i da navijam za nju.
Šta navijam, da se žrtvujem za nju.
Sve pevajući.
I to potpuno dobrovoljno.
A ako neću dobrovoljno, mogu isto tako dobrovoljno da izaberem zatvor.

Prema tome:

UA DRŽAVA!
Bili Piton Bili Piton 20:22 04.01.2010

Ne znam

sta da mislim o svemu.

Ako ce da me tuzaka neko ko i sam ima putera na glavi, normalno da necu da sedim skrstenih ruku i pravim se da sam iznad situacije jer nisam (jer, ne bi bio ni taj koji me tuzi da je obrnuta situacija).

Da imam tu "moc", i "jednog i drugog" svakog u svoj cosak dok se ne ohlade glave - koliko god dugo da treba.
gorran2 gorran2 20:35 04.01.2010

Re: Ne znam

Ako ce da me tuzaka neko ko i sam ima putera na glavi
Mene ne tuži niko, niti ja nikoga tužim. Niti imam putra na glavi.
Mene sve to samo nervira, ceo taj sistematski napor da se oteža i zagorča život onima koji nemaju nikakve veze, i koji nemaju ništa od toga.
Zato biram da ne budem ni tužitelj, ni tuženi. Biram da budem državni neprijatelj.
Doduše, ne državni neprijatelj br. 1 - nisam taj kalibar. Ali makar državni neprijatelj br 10000001.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:51 04.01.2010

Šta kažu eksperti

Martin Dikson, profesor prava na Univerzitetu u Kembridžu, ocenio je pak za BBC da odluka Srbije da tuži Hrvatsku za genocid pred Međunarodnim sudom pravde nije neuobičajena.

Profesor Dikson kaže da je protivtužba Srbije, kao odgovor na tužbu Hrvatske podnete pre više od deset godina, u skladu sa praksom Međunarodnog suda pravde:

"Kada se pred Međunarodnim sudom pravde nađu sporni slučajevi, često se dešava da tužena strana - u ovom slučaju Srbija - ukaže na pitanja koja osporavaju sposobnost suda da presudi u korist tužitelja. Dešava se, dakle, da tužena zemlja pokrene nešto što bi moglo da se nazove protivtužbom, u kojoj se tvrdi da ponašanje tužiteljske zemlje - u ovom slučaju Hrvatske - nije bilo u skladu sa zakonima i propisima na način na koji je predstavljeno. Moguće je, naravno, da će Hrvatska pokrenuti pitanje nadležnosti suda, ali tu zapravo nema na šta da se osloni, s obzirom da se Sud u novembru 2008. proglasio nadležnim za tužbu protiv Srbije, na osnovu Konvencije o genocidu. Ako dakle, Srbija, uz potrebne dokaze, tvrdi da je Hrvatska prekršila Konvenciju o genocidu, Hrvatskoj će biti gotovo nemoguće da ospori nadležnost Suda. Mislim da je malo verovatno da će Hrvatska to i pokušati", kaže profesor Dikson.

"Očigledno je da je svrha srpske protivtužbe dvojaka: cilj joj je, pre svega, da odgodi razmatranje hrvatske tužbe. Drugi cilj je politički, a to je da se pokaže da događaji koji su pratili raspad Jugoslavije nisu bili izazvani samo jednostranim potezima Srbije, već da su na delu bili kompleksni politički i međuetnički odnosi u bivšoj Jugoslaviji. Radi se, dakle o političkom pritisku, čiji je konačni cilj kompromisno rešenje. Uveren sam da bi Međunarodni sud pravde pozdravio kompromis, jer ne bi morao da donosi tu politički vrlo osetljivu odluku", kaže profesor Dikson.
Izvor
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:19 05.01.2010

Slučaj generala Trifunovića!

Slučaj generala Trifunovića je najbolja ilustracija apsurda odnosa Hrvatske i Srbije. Ovde je osudjen kao "izdajnik", a u Hrvatskoj kao "ratni zločinac"! Na sreću, juče je objavljeno da je Vrhovni sud Srbije ukinuo presudu! Neko će reći da je pravda spora, ali dostižna! No, žrtvama, i medju Hrvatima i medju Srbima, ova istina je slaba uteha! Život generala Trifunovića je razoren, porodica rasturena, oficirska i ljudska čast srozana! U sjajnom dokumentarnom filmu Želimira Gvardiola o generalu Trifunoviću prikazana je i pokazana sva beda i jad otadžbinskog/domovinskog rata!

Od ovih tužbi jedinu i najveću vajdu imaće advokati, zbog astronomskih honorara! A sve to od poreza iz džepova gradjanki i gradjana Hrvatske i Srbije!

Odgovornost za ratne zločine je INDIVIDUALNA! Ratni zločinci imaju svoja imena i prezimena, koje treba upisati na stub srama svake od ove dve nacije/države, kao opomena i nauk za buduće generacije!
49 41 49 41 03:13 05.01.2010

Do skoro, skoro da nismo ni znali

Da je Turska izvsila 1912. genocid nad Jermenima.
Tada nisu postojale UN, nije postojao Haski tribunal, ...
Ali, Evropski Parlament je usvojio klauzulu, mnogi drugi parlamenti; kao i Americki.

Eto, nek je usvojeno i priznato tako; kozna; nikad se ne zna.
gorio92 gorio92 12:24 05.01.2010

Treba.

Naravno da je trebalo podneti tužbu protiv Hrvatske.
Trebalo je ranije.
pavinho pavinho 12:24 05.01.2010

slazem se nacelno,ali...

"Hrvatska tužba protiv Srbije koja je podneta pre 11 godina je besmislena i refleks je politike koju su vodili već davno upokojeni diktatori Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.Ona je besmislena činjenično, pravno i istorijski. Današnje hrvatsko vođstvo nije skupilo hrabrosti da tu tužbu povuče jer se plaši reakcije javnosti koja je prezasićena rodoljubnim zanosom, "domovinskim ratom" i politikantskom kalkulacijom da nije loše imati neki spor sa Srbijom To na žalost donosi izvesni kontigent glasova. Dakle, iako nešto može biti besmisleno u činjeničnom, pravnom i istorijskom smislu, ono može biti politički i politikantski honorisano"

uf,gospon drago,al ste ga napricali!
ako je ivo josipovic (covjek koji je sve samo ne desnicar i tudmanovac;vjerujem da se slazete) rekao da je povlacenje tuzbe moguce ako se ispune tri uvjeta radi kojih je tuzba i podignuta.to su:
1. rasvjetljavanje sudbine vise od tisucu nestalih(koji se nikad nisu vratili iz logora po srbiji uglavnom.to ne da nije napravljeno,nego u zrenjaninu se prijeti smrcu ljudima koji bi postavili spomen plocu,a strazari/egzekutori iz tih logora cinicki tvrde da nitko nije stradao nego da su zarobljenike mazili i gojili ne bi li se sto spremniji vratili na front.ovi koji se do dans nisu vratili su valjda ne ljetovanju)
2.povratak opljackanog kulturnog blaga(s tim se istina pocelo,nedavno sam gledao na tv-u,neka kustosica muzeja u NS je vratila desetak umjetnina ukradenih iz belog manastira i vukovara,samo to je kap u moru,i veci problem je ukradeno blago koje je sad u privatnim zbirkama)
3.kaznajavanje svih ratnih zlocinaca(i na tome se radi,svaka cast srpskom specijalnom tuzitelju vukicevicu,ali najvece ribe su jos na slobodi)
tuzba je dignuta u vrijeme milosevica,kad se rjesavanje ovih stvari nije moglo ocekivati,i tada je bila jedino moguce rjesenje.kao sto vidimo,ni danas nije doslo do pomaka kakav se ocikavao,i sto je najgore u djelu koji je cisto humanitaran je progres najmanji.

ja,istina Bog, jos ne znam iz kojih je razloga srbija digla tuzbu protiv hrvatske,osim sto je jeremic najavio da ce otvoriti oci cijelom zabludjelom svijetu.jest vala prosvjetitelj i gotovo.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:00 05.01.2010

Re: slazem se nacelno,ali...

Slažem se Pavinjo sa sve tri stvari koje su uslov za povlačenje tužbe...
No, složićete se da to nije genocid. Definicija genocida je drugčija.
Rasvetliti sudbinu svih nestalih,povratiti kulturno blago i kazniti ratne zločince...
Još 1997. godine, javno sam pisao kako se sve ovo mora uraditi ako hoćemo normalizaciju odnosa. Neke usijane glave su tvrdile i zalagale se da kulturno blago koje je iz crkava i manastira odnela SPC treba smestiti u Sremske Karlovce i tamo ga držati. Bio sam kao Srbin iz Hrvatske ljuti protivnik toga. To blago je nastalo tako što su moji stari davali novac, ovce i druge priloge manastiru Krka ili Krupa, da bi se to kupilo i napravilo.To pripada tamo, a ne u Karlovce. Sve ukradeno treba vratiti.
Što se tiče nestalih, treba razjasniti nestanak 1000 nestalih Hrvata ali i to gde su nestali Srbi..a i njih je priličan broj. Treba suditi sve ratne zločince i individualizovati odgovornost, tu se slažem sto posto. Kako zločine koje su radili Srbi tako i zločine posle Oluje, zločine u Sisku i zločine u Osjeku, Zadru....Bjelovaru...Moraju odgovarati svi koji su okrvavili ruke ili nisu sprečili zločin a to im bila dužnost....To je tako poželjno..
Smatram da je kontratužba Srbije dugoročno gledano loša stvar....a naročito o Jeremićevim metodama vođenja spoljne poliotike mislim sve najgore..
pavinho pavinho 14:00 05.01.2010

Re: slazem se nacelno,ali...

Tuzba je podignuta za genocid jer inace ne postoji nadlezan sud,u samom meritumu tuzbe naglasak nije na genocidu.i s jedne i s druge strane su zapravo sigurni da presudu za genocid nece dobiti..po mome osobnom misljenju,samo bi se zlocin u skabrnji mogao okarakterizirati kao genocid(u mikro prostoru).
sto se tice ratnih zlocinaca(pa i ne samo ratnih) oni svi trebaju biti u zatvoru,tu nema spora.bez obzira na nacionalnost.
ono sto je mene posebno iziritiralo je to da je u srbiji pitanje tuzbe svedeno na pitanje "ko je krivlji".i jeremic to svjesno potencira,dok se u tuzbi hrvatske zapravo trazi ispunjavanje konkretnih uvjeta.srbija tuzbom ne trazi zapravo nista,osim skupljanja politickih poena uglavnom na domacem trzistu.od hrvatskih uvjeta jedan je cisto humanitarne prirode(da obitelji napokon dobiju sansu da dostojno sahrane svoje najmilije),dok su druga dva ja bih rekao civilizaciski dosezi u koje se cak i srbija kao pretendent na mjesto u EU zaklinje,a to je obveza da ne krades i obveza da postoji pravna drzava koja sudi ubojicama(pa cak i ako su ubijali hrvate).i ni tadic ni jeremic nisu ni pisnuli o tome da se lako mogu rjesiti hrvatske tuzbe ako ostvare tri stvari koje bi trebale bit pod normalno,nego (opet) potenciraju genocidnost naroda(od jasenovca naovamo) i slicne budalastine koje samo podgrijavaju psihoze iz proslosti koje su i dovele do ovoga.inace kad slusam jeremica o ovoj temi imam osjecaj kao da citam politiku iz druge polovice 80-tih.al valjda to raja voli.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:15 05.01.2010

Re: slazem se nacelno,ali...

pavinho
ja,istina Bog, jos ne znam iz kojih je razloga srbija digla tuzbu protiv hrvatske


pa odtkud bi znao da je Hrvatska drzava ucinila najvece etnicko ciscenje na tlu Evrope posle drugog svetskog rata ... u "lijepoj nasoj" to nisi mogao da cujes posto se u njoj sve ori od "za dom spremni" i od aplauza pevacu pesme "Jasenovac i Gradiska Stara" ...

pavinho
povratak opljackanog kulturnog blaga
... a to je obveza da ne krades


a tek je ovo vrhunac pokvarenosti: drzava koja je proterala 10-ak posto svojih sopstvenih gradjana i sve cini da se oni ne vrate ne stidi se da trazi povratak kulturnih dobara tih istih ljudi (ono sto su uspeli da odnesu)!!! Valjda je trebalo svoje svetinje da ostave na milost i nemilost tudjmanovim ustasama ... pa da dozive istu sudbinu kao i spomenik Nikole Tesle u Gospicu? Svaka iole pristojna i razumna drzava bi prvo varitla izbeglice ... pa bi onda mogla sa punim pravom da trazi i kulturna dobra koja, eventualno, nisu vracena.

ps. ono sto je opljackano i zavrsilo u privatnim zbirkama nece ni tako biti pronadjeno ni vraceno ... ali toga je bilo jos vise posle Oluje i Bljeska ...
Bili Piton Bili Piton 21:47 05.01.2010

Re: slazem se nacelno,ali...

Virtuelni Vasilije
i sve cini da se oni ne vrate


Ne preteruj Vasilije, nije tacno. Evo moja snajka (od mog rodjenog brata zena) je izbeglica iz okoline Karlovca, proslo leto je isla tamo sa muzem i svojim roditeljima, dobili su u povracaj svoje vlasnistvo (ne svoj stari stan, u njemu vec neko drugi zivi, ali stan koji su dobili je priblizno iste kvadrature i u toj istoj je ulici, zacudo) - cak majka po svemu sudeci moze da ostvari pravo i na nekakvu penziju tamo, koliko shvatam. Nije bas da se nista ne cini da se ljudi tamo vracaju, a kamoli da se sve cini da se ne vrate. Sta ce s tim propertijem na kraju biti - hoce li se (bar) roditelji vratiti, ili ce s time uciniti nesto drugo (prodati ga, na primer) to ne znam, vreme ce pokazati.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 23:54 05.01.2010

Re: slazem se nacelno,ali...

Bili Piton
Ne preteruj Vasilije, nije tacno. Evo moja snajka (od mog rodjenog brata zena) je izbeglica iz okoline Karlovca, proslo leto je isla tamo sa muzem i svojim roditeljima, dobili su u povracaj svoje vlasnistvo


Pa eto, dobila proslo leto ... skoro deceniju i po posle Oluje?! Ali su tuzbu (koja se odnosi i na povracaj kutlurnih dobara) podneli jos pre 11 godina. I jos onda su imali sredstava da nasele Hrvatima Knin i time zacementiraju etnicko ciscenje. I samo pre godinu dana su svi iz politicog vrha branili Tompsonov "domoljublje" ... A to je mnogo kriticnija stvar nego i sam povracaj imovine. Ko bi se vratio i ziveo sa porodicom u zemlji u kojoj je normalno skandiranje "ubij Srbina" i "za dom spremni"???

Ok, u zadnjih godinu dana se primecuju pozitivne promene u koje spada i tvoj primer ... valjda je i tamo postalo jasno da to ne moze trajati beskonacno dugo. A verovatno su i postigli svoj cilj ... sve je manje ljudi koji su spremni da se vrate (ako ih uopste ima). I posle svega ovde neko nevinasce sa nickom pavinho "ne zna iz kojih je razloga srbija digla tuzbu protiv hrvatske" ... a neki od najzescih borca protiv "nasih" zlocina odjednom se zalazu za guranje pod tepih onih pocinjenih u Hrvatskoj ...


Bili Piton Bili Piton 01:13 06.01.2010

Re: slazem se nacelno,ali...



U redu je Vaske, ja razumem tvoj jed, samo bez vatriranja. Sta je bilo (a znam iz prve ruke) ne moze niko da ispravi vise, to je gotova prica i to je strasno. Poenta je u tvom zadnjem pasusu - primecuju se zbilja neke prakticne pozitivne promene na terenu i to samo moze dobro biti i nekakvo dobro doneti - mada, na koji rok, jos se ne zna, to sve jos visi u vazduhu. Ali treba takve primere pominjati jer uzasno mnogo ljudi cesto i ne zna sta se konkretno zbiva, i puno se prica napamet, sto ama bas nikud ne vodi. Samo to je bila svrha moje upadice.
pavinho pavinho 09:08 06.01.2010

Re: slazem se nacelno,ali...

Vaso,da je ovo napisao bilo tko drugi,upustio bih se u raspravu.s obzirom da ces ti na moje argumente vjerojatno opet odgovorit sa:"nemam ja sta da mislim" odustajem odmah.al to je vama vasa propaganda dala.
btw,tvoji pokusaji spina izvrtanjem i vadenjem iz konteksta mojih rici su toliko diletantski da su cak i simpaticni :).
svejedno nastavi se truditi,ko zna,jednom mozda dostignes najveceg spinera na ovim prostorima,jednog i neponovljivog borisa tadica.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:51 06.01.2010

Re: slazem se nacelno,ali...

pavinho
Tuzba je podignuta za genocid jer inace ne postoji nadlezan sud,u samom meritumu tuzbe naglasak nije na genocidu.i s jedne i s druge strane su zapravo sigurni da presudu za genocid nece dobiti..po mome osobnom misljenju,samo bi se zlocin u skabrnji mogao okarakterizirati kao genocid(u mikro prostoru).
sto se tice ratnih zlocinaca(pa i ne samo ratnih) oni svi trebaju biti u zatvoru,tu nema spora.bez obzira na nacionalnost.
ono sto je mene posebno iziritiralo je to da je u srbiji pitanje tuzbe svedeno na pitanje "ko je krivlji".i jeremic to svjesno potencira,dok se u tuzbi hrvatske zapravo trazi ispunjavanje konkretnih uvjeta.srbija tuzbom ne trazi zapravo nista,osim skupljanja politickih poena uglavnom na domacem trzistu.od hrvatskih uvjeta jedan je cisto humanitarne prirode(da obitelji napokon dobiju sansu da dostojno sahrane svoje najmilije),dok su druga dva ja bih rekao civilizaciski dosezi u koje se cak i srbija kao pretendent na mjesto u EU zaklinje,a to je obveza da ne krades i obveza da postoji pravna drzava koja sudi ubojicama(pa cak i ako su ubijali hrvate).i ni tadic ni jeremic nisu ni pisnuli o tome da se lako mogu rjesiti hrvatske tuzbe ako ostvare tri stvari koje bi trebale bit pod normalno,nego (opet) potenciraju genocidnost naroda(od jasenovca naovamo) i slicne budalastine koje samo podgrijavaju psihoze iz proslosti koje su i dovele do ovoga.inace kad slusam jeremica o ovoj temi imam osjecaj kao da citam politiku iz druge polovice 80-tih.al valjda to raja voli.

Nemam šta ovome dodeati Pavinjo....ni dodati ni oduzeti. Jednostavno, tako je...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:22 06.01.2010

Re: slazem se nacelno,ali...

Bili Piton


U redu je Vaske, ja razumem tvoj jed, samo bez vatriranja. Sta je bilo (a znam iz prve ruke) ne moze niko da ispravi vise, to je gotova prica i to je strasno. Poenta je u tvom zadnjem pasusu - primecuju se zbilja neke prakticne pozitivne promene na terenu i to samo moze dobro biti i nekakvo dobro doneti - mada, na koji rok, jos se ne zna, to sve jos visi u vazduhu. Ali treba takve primere pominjati jer uzasno mnogo ljudi cesto i ne zna sta se konkretno zbiva, i puno se prica napamet, sto ama bas nikud ne vodi. Samo to je bila svrha moje upadice.


Slazem se i ja potpuno sa ovim sto si ti napisao Bili ... i sam sam se nedavno odusevio i ovde javno pohvalno izrazio kad se HR javnost masovnije pobunila (KONACNO!) posle jos jednog (ko zna kojeg po redu) prenosa skandiranja "ubij Srbina" na HRT-u... Mozda je do malog nesporazuma doslo i zbog nepreciznosti moje recenice ("i sve cini da se oni ne vrate" ) koja se nije odnosila (samo) na sadasnji trenutak ... nego na period od Oluje pa do sada ...

Ali ipak ostajem pri tome da su ovi pozitivni primeri "too little, too late" i da, iako ih treba isticati, nikako ne treba ignorisati one druge negativne. Sve dok Hrvatske vlasti javno ne priznaju zlocin etnickog ciscenja koji je sprovela Tudjmanova proustaska vlast sve lici ipak samo na "zamazivanje ociju". Svoje pravo lice su HR vlasti pokazale prosle godine kad su, posle sramno niske presude Glavasu, tog zlocinca jos naocigled svoje i medjunarodne javnosti pustile u BiH ... sto je bruka i skandal i za jednu i za drugu zemlju (ok, ova druga i nije prava drzava nego protektorat )...

Ja cak imam razumevanja za srpske vlasti sto nisu u stanju da ucine veci pritisak na HR (i BiH) ... Ali ako se dobro secam statisktickih podataka Hrvatsku je za vreme Tudjmanove vladavine bilo primorano da napusti oko 400.000 ljudi. Da su dobro organizovani i da imaju sposobne predstavnike onda bi stotine hiljada tih ljudi mogli da izvrse neuporedivo jaci pritisak na HR vlasti (preko nadleznih medjunarodnih institucija). Njih bi morale i srpske vlasti u tome da pomazu ... Ali ocigledno je da oni koji ih predstavljaju nisu sposobni za tako nesto...


Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:45 06.01.2010

Re: slazem se nacelno,ali...

posle jos jednog (ko zna kojeg po redu) prenosa skandiranja "ubij Srbina" na HRT-u.

E, Vaso care...Imaš dobru moć zapažanja..ali još kad bi primetio na srpskim stadionima ono "nož, žica, Srebrenica" ili ono "ubij, zakolji da Šiptar ne postoji"....onda bi bio verodostojan..Ovako, ti si, kao i obično..Vasa, car demagogije i opštih mesta...onaj ko uvek prst upire u drugoga.
No, evo za tebe, da ne bi govorio kako niko ne piše o zločinima protiv Srba, mog teksta u jednom hrvatskom mediju objavljenim ovih dana...Pa čitaj ako te to ne smara. I da ti kažem nešto u šta ti ne veruješ, najverovatnije. Za mentalno i ukupno zdravlje svake zajednice i pojedinca, vrlo je važna borba protiv zla u sebi....bez toga, bez mogućnosti i potencijela da se to zlo izmeri i pobedi, nema Vaso oporavka, zdravlja i napretka....

O ZLOČINU


Hapšenja bivših pripadnika specijalnih policijskih jedinica hrvatskoga MUP-a, osumnjičenih za zločin nad šestoro mahom starih ljudi srpske nacionalnosti, počinjen 25. avgusta, 1995. godine u selu Grubori vratio je u fokus pitanja procesuiranja ratnih zločina počinjenih za vrijeme i poslije vojne akcije «Oluja» pred hrvatskim sudovima.
Ovo hapšenje ne možemo posmatrati van konteksta suđenja hrvatskim generalima pred haškim sudom, jer su upravo «Grubori» dio haške optužnice. Dio haške optužnice je i zločin u Gošiću gdje je ubijeno sedmoro staraca srpske nacionalnosti, kao i zločin u Varivodama gdje ih je ubijeno devetoro.
Svakako, treba imati u vidu i pregovore koje Republika Hrvatska vodi za skoro članstvo u EU i zatvaranje poglavlja vezanog za pravosuđe, ali i postizanje povoljnije društvene klime u Hrvatskoj da se procesuiraju i zločini učinjeni nad Srbima.
Da bi bacili malo više svjetla na pomenute događaja, istražili smo dio dokumentacije, potražili izjave svjedoka i pregledali novinske tekstove iz tog perioda.

Zločin u Gruborima dogodio se 25. avgusta, 1995. godine. O tome zločinu su poznati širi fakti. Pokojni Božo Knežević je snimio sjajan dokumentar «Oluja nad Krajinom» u kome su govorili svjedoci događaja. Neki su još živi, neki su u međuvremenu umrli.
U arhivi Informativno – dokumentacionog centra «Veritas» pronašli smo potpisanu izjavu svjedoka Jovana Grubora, rođenog 8.7.1927. godine u Plavnu. Jovan Grubor je umro prije nekoliko godina u izbjeglištvu. Izjavu je dao u Beogradu, 14.03. 1997. godine.

... dana 4.08.1995. godine, rano ujutro, otišao sam u Plavanjske uvale da kosim djetelinu. Cijeli dan sam zajedno sa Savom Gruborom, Savinim (1927.) mojim prvim komšijom, kosio, a u sumrak se vratio u selo. Preko dana nismo čuli intenzivno pucanje, bolje reći samo po koji put.

Na putu do kuće sreo sam Savu Đurić, koji mi je rekao da je cijela Krajina napadnuta te da bi bilo najpametnije da se spakujem i da bježim. Tad još nije bilo velike gužve niti panike u selu. Inače moje selo je imalo 24 porodice, preko 70 seljana u 24 kuće.

Negdje pred jutro 5.08.1995. godine probudile su me komšije da se evakuišemo iz sela i da bježimo prema Srbu.. Obzirom da sam imao problema sa lijevom nogom i nisam bio sposoban za bilo kakvo pješačenje, odlučio sam da ostanem kod kuće u našem zaseoku. Sa mnom su ostali: Sava Grubor, Savin (1927.), Miloš Grubor, Markov, (1915.), njegova supruga Milica (1919.), Jovo Grubor, Damjanov, (1922.), njegova surpuga Milica, (1925.), Marija Grubor, žena Jakova, (1929.) i njena zaova Milica kći Steve (1944.), Jovo Grubor, Jovana, (1930.), supruga mu Dušanka, (1929.), njegova majka Marija (1905.), Milica Karanović, Lukina, (1927.) i njen sin Đuro (1954.).

U selu se skrivamo jedino u toku noći. Ne spavamo u kućama nego u trapovima, po ogradama, jer nismo htjeli da nas više spava na jednom mjestu. 8.08.1995. godine prvi put u selo dolazi hrvatska vojska. Njih pet vojnika, tražili su put do planine Orlovice. Nisu nikoga tukli niti provocirali. Tražili su naše vojnike. U selu bijaše sve mirno do 25.08.1995. godine. Tog dana imali smo poziv od hrvatskih vlasti da ujutro dođemo kod škole radi popisivanja i odlaska iz sela, dalje ko to želi, ili ostanka. Nas sedmero je otišlo prema školi radi popisa dok je njih šest ostalo. Uz put smo sreli dosta hrvatske vojske koji su išli u pravcu našeg zaseoka. Navodno da su krenuli radi obezbeđenja pruge zbog prolaska voza na relaciji Zagreb - Split. Za jedno pola sata iz pravca Grubora vidio se dim i vatra i čula se pucnjava . Bilo nam je jasno da su vojnici išli da pale i ubijaju, a ne da obezbeđuju prugu. Za kratko cijelo selo je bilo u plamenu. Tada su u zaseok otrčale Mika Grubor, Milica, Mara i Milica Karanović.

Nas dva muškarca i jedna žena je ostala kod škole. Nismo imali hrabrosti da krenemo prema kućama. Ipak poslije jedan sat vremena, oko podneva, došao sam u zaseok. Od 24 kuće samo tri nisu bile zapaljene. Zapaljeni su svi stogovi sijena, djeteline, sve staje, sva stoka koja je bila na polju je pobijena, a koja je bila vezana u štali tu je i izgorila. Popaljeno i pobijeno je dosta stoke, 7 krava i 10 prasadi. Čak ispod moje kuće sam našao tri svinje rasporene bajonetom, a prethodno pogođene metkom.
Kod kuće Jovana Grubora, Jovinog, (1930.) njega smo zatekli sveg krvavog i izmasakriranog, bio je zaklan. Imao je 14 uboda nožem. Njega smo stavili u ćebe i odnijeli u kuću. U kući Miloša Grubora, Markovog, (1915.) našli smo ga ubijenog pored kreveta u sobi. Pored njega je pronađeno 14 čaura. Njega smo ostavili u kući.

Sutradan je u selo stigla hrvatska vojska, a poslije nje UNPROFOR. Mi smo u međuvremenu pronašli ubijenu Milicu Grubor i Đuru Karanovića, koji su ubijeni na livadi. Ubijeni su iz vatrenog oružja. U kući od Marije Grubor, Jovine, našli smo je izgorjelu. Kosti Jove Grubora, Damjanovog, nismo našli, vjerovatno je izgorio sa kućom, a kosti su ostale u šutu.

Čuo sam da su nagorjele kosti Marije Grubor (1905.) vojnici stavile u kutiju od keksa i bacile u džak. Svi pobijeni tog nesretnog 25.08.1995. godine, sem Jove Damjanovog, sahranjeni su na groblju u Kninu. O ovom slučaju UNPROFOR, na čelu sa Alunom Robertsom, zna sve.

27.08.1995. godine zaseok je još jednom zavijen u crno, što nije izgorilo i popaljeno sada je sravnjeno granatiranjem. Tog dana, negdje popodne oko 16 sati, iz pravca Došnice i mosta Vundukova, otvorili su artiljerijsku paljbu po zaseocima Grubori, Karanovići i Zorići. Grubori su sada sravnjeni sa zemljom, a kuće u Karanovićima i Zorićima nisam vidio, ali su sigurno i one uništene ili oštećene. Poslije ovog događaja istjerani smo iz zaseoka, nas sedam, i 28.08.1995. godine u ponedjeljak svi smo prebačeni u Srednjoškolski centar u Kninu gdje ostajemo sve do 10.09.1995. godine kada smo prebačeni u Južnu kasarnu kod UN-a, a 16.09.1995. godine u konvoju od 1200 izbjeglica dolazimo u SRJ ...

Svjedok koji je preživio zločin u Gošiću, danas živi u Australiji. Izjavu je dao u Beogradu, 17.7. 1996. godine.

MILAN LETUNICA, sin Ilije, rođen 12.07.1933. godine u Gošću, opština Knin
... dana 04.08.1995. godine, rano ujutro oko 5 sati, probudila nas je žestoka artiljerijska paljba koja je obuhvaćala cijelo naše područje i oko Benkovca, zatim Stankovaca, prema Promini i Bribiru, ali su se zapravo najviše čule detonacije oko i u pravcu Knina.

U toku tog cijelog dana zadržavam se u našem selu Gošću. Do kasno uveče nismo ni čuli da je počela evakuacija. Kada sam saznao šta se dešava, moju ženu Mandu (rođena 1932. godine u Grulovićima, kod Kistanja) šaljem u zbijeg zajedno sa mojim komšijom Milošom Borkom.

Moje selo broji 37 kuća sa oko 50 stanovnika, a te večeri u selu ostaje nas dvanaestoro. Negdje oko 11 sati otišao sam spavati ali nisam mogao zaspati. Cijelu noć sam slušao traktore i aute kako u kolonama prolaze i biježe prema Kninu.

Ujutro sam obišao selo. U selu sam našao Savu Letunicu (1922.), Marka Letunicu (1931.), Mariju Letunicu (1925.) i Gojka Ležajića (1930.), svi iz zaseoka Letunice, a u zaseoku Borci našao sam Mariju Borak, udovu Save (1914.), Kosu Borak, Tume (1925.), Grozdu Borak, Vase (1922.), Vasilja Borka, Vasilja (1925.), Savu Borka, Vasilja (1927.), Dušana Borka, Stevana (1940.,po zanimanju lugar) i Borak Milku, udovu Mile (1919.).

U zaseoku Žeželji nisam našao nikoga.

U nedjelju su u selo došli vojnici hrvatske vojske, pretresali su kuće, odnosili su lovačke puške i što su našli od vojničke opreme. Nisu me tukli, samo su me ispitivali kako se zovem, da li ima još „četnika” u selu i gdje mi je familija. Rekli su da bi bilo bolje da sam i ja otišao.

Drugi dan po odlasku ovih vojnika dolaze drugi vojnici u uniformama, naoružani i u grupama po troje do petero. Dolaze u osobnim automobilima. Pljačkaju sve. Najprije janjce i telad. Kasnije svinje, krave i konje. Iz kuća uzimaju šporete, frižidere, škrinje, telefone i sve drugo što se sa sobom moglo ponjeti.

Ja sam bježao u šumu kad su oni dolazili, a od mojih komšija koji su ostali, kad bi pljačkaši došli, tražili su da se sklone i da ih ne smiju gledati što to oni rade. Stalno bi pucali kad bi prilazili i došli u selo. Dolazili bi obično u 9 ujutro a odlazili oko 3 popodne. Uveče i po noći ne bi dolazili. Pljačkanje je bilo sistematsko svaki dan.

Otprilike sedam dana, pošto su moje komšije izbjegle, oko 14 sati čula su se dva pucnja iz pravca kuće Ležajić Gojka. Sava Letunica je baš tada krenula po vodu na Gojkovu gusternu. Našla ga je mrtva u avliji. Pogođen je sa jednim metkom u predjelu grudi, a drugi metak je ostavio trag na bradi. Pozvala je mene, Marka i Mariju. Otrčali smo tamo i vidjeli pljačkaše koji su upravo odlazili. Gojka smo sahranili noću, na našem groblju u Gošiću. Preko dana nismo smjeli jer smo se bojali da će nas sve pobiti.

Tih dana obilazi nas MKCK, tim iz Benkovca. Sve su nas popisali, dali nam hrane, rekli su nam da smo bezbedni, da nam nitko neće ništa naškoditi, te da će nas obilaziti redovno i donositi nam hranu. Nas jedanaest svaki dan smo bili u neposrednom kontaktu, bježali smo kad bi nailazila vojska koja pljačka i uvečer se ponovo vraćali u kuće.

Pred kraj mjeseca, negdje oko 16 sati popodne, vidio sam jedno auto bijele boje kako ulazi u Gošić. Sakrio sam se u jednoj ogradi i promatrao.
Poslije par minuta sam čuo pucnjavu po nekoliko metaka iz automatske puške iz sela. To je trajalo kratko. Poslije desetak minuta isti auto se vratio u pravcu odakle je i dojurio. Odlazim kući, a odmah mi u kuću dolazi Bogdan Dobrić, Špire (1925.) koji mi je sav uzbuđen rekao da su svi u zaseoku Borci pobijeni. Odlazimo najprije u kuću Dušana i Milke Borak. Milka je krunila kukuruz i tako ubijena, a Dušan je sjedio u avliji i tako je streljan. Ubijeni su sa više metaka u grudi. U kući Save Borka, nalazimo Savu, Grozdu i Vasilja, svi su presječeni rafalima. U dvorištu susjedne kuće nalazimo Kosu isto ubijenu sa više metaka u prsa, a u kući do nje nalazimo Mariju Borak koja je isto krunila kukuruz i ubijena sa više metaka niže vrata.

Uveče je došao Živko Borak iz Zadra i prijavio ovaj masakr policiji u Benkovcu. Nikoga od mojih ubijenih komšija nismo dirali, svi su ostali onako kako su ubijeni i na istim mjestima, sve do jutra. Ujutro je došla vojska i policija, bilo ih je desetak. Vidio sam da su slikali leševe, posipali nekakvim prahom i stavljali ih u crne vreće. Ja sam im morao reći podatke o godištima i o njihovim imenima. Odvezli su ih u Knin i zakopali na gradskom groblju.

Po ovom događaju nitko iz MKCK nije dolazio. Nas sada četvero, već u strahu da ćemo i mi biti ubijeni, odlučujemo napustiti Gošić. Sava odlazi u Šibenik, Marko i Marija odlaze u UNPROFOR u Knin, a ja odlazim u Zadar. Tu ostajem kod Srećka Egića sedam dana. Odlazim poslije toga u sabirni centar u Zadru gdje sam čuo da je ovdje umrlo 15 starijih ljudi iz Bukovice. Vidio sam i 8 nepokretnih starih lica. Ovdje ostajem jednu noć i sutradan idem u konvoju prema Sremskoj Mitrovici, a u SRJ stižem 17.09.1995. godine ...

Jovan Berić je žitelj Varivoda. U Varivodama su ubijeni njegovi roditelji i stric. Ove godine, 4. avgusta, na javnom slušanju koje je organizovala Koalicija za REKOM u Kninu, govorio je o zločinu počinjenom u Varivodama. Integralni tekst njegovog iskaza je preuzet sa sajta korekom.org.
Jovan Berić: Pozdravljam sve prisutne. Također mi je žao zbog svega što se gospodinu Radoslavu Bobanoviću dešavalo za vrijeme rata. Moja je priča malo drugačija. Ja nisam proživio ono što je on. Ja sam živio i radio u Zadru i otišao u to vrijeme iz Zadra u prostor Kistanja s prepolovljenom obitelji. Jedan dio obitelji je ostao u Zadru, ja sam otišao vamo. I ta su dešavanja u tom vremenu barikada i svega toga sam bio tražen da idem u tu neku formaciju vojnu i tako dalje. Nisam prihvatio, jer nisam ni mogao. Iza toga dolazi drugi dio obitelji i bili smo skupa, takoreći do „Oluje“. Kuću smo u Zadru napustili, zapaljena je za dan priznanja Hrvatske. Kad sam otišao sa radnog mjesta, nakon dana ostao sam bez posla. Odlazim u druge prostore izvan Hrvatske, ostavljam roditelje tu u Varivodama. Imao sam neke kontakte s njima za vrijeme same „Oluje“. Dok su oni tu ostali, ja sam bio tamo, čuo sam se s majkom i rekla mi je kako je teška situacija. Imam sestre koje su tu u Hrvatskoj, koje su odmah nakon „Oluje“ došle, obišle majku i kao najgore je prošlo. Međutim, nakon mjesec i dvadeset dva-tri dana, odnosno preciznije za 28. 9. 1995 čuo sam vijest o njihovom stradanju. Otac, majka, stric i još šest komšija. Javio sam sestrama tu vijest. One su se uredno bile prijavile ovdje u Kninu u policiji, obilazile, ako bi se nešto loše desilo da one saznaju i tako dalje. Međutim, kad su stradali, oni su pokupljeni i sahranjeni u Kninu. Njima nisu javili, ali ih je iza toga nakon nekoliko godina Haški tribunal odvezao na Institut sudske medicine u Zagreb gdje smo kasnije izvršili prepoznavanje, uviđaj i tako dalje, da bi nakon osam godina bili sahranjeni na svoje groblje, gdje su mogli odmah, bez tih takoreći i mrtvih nazovimo, da im se da mira duši. Zašto je sve to trebalo, ne znam. Imovina koja je tada ostala od stoke, nekih oruđa, traktora pod, na neki način, u to vrijeme, policijskom nazočnošću, nestala je. Ne znamo. Nikada nismo dobili u tom smislu šta je s njom. Kasnije dolazi do jednog moga angažmana preko raznih organizacija koje su bile prisutne u Kninu, da bi ih sahranio u svoje groblje, pa sam na neki način bio uključen i saznao neke informacije. I pokrenuli smo tužbeni zahtjev koji se vodio par godina. Rezultat tog tužbenog zahtjeva, odštetnog zahtjeva koji smo pokrenuli, ja i sestre, da smo dužni u prvostupanjskom procesu platiti državi 54.000 kuna. Mi smo išli dalje, na Županijski sud. Županijski je, evo, poslije godinu i pol dana još uvijek ne znamo šta je, kako je. Zašto je to tako, počinili su zločin i još počinitelji nisu poznati, iako se proces vodio. Međutim, ja sam se prije šest godina, 2003. vratio iako sam u to vrijeme imao dosta, da tako kažem, nekih razmišljanja pa gdje ćeš, tamo su ti roditelji stradali, ti ideš u taj prostor. Ja sam na to odgovorio: “Oni su ostali na svojoj zemlji, čuvali su svoj prag, ništa nisu počinili, ni oni, ni ja i mislim da bi bilo nekorektno i nemoralno s moje strane da ja to zanemarim.“ Kad sam došao, ja i supruga, imali smo 640 kuna primanja, tj. preciznije socijalnu skrb. Ja sam pokušao po svom načinu, svojoj nekoj genetici, sposobnosti da to stanje promijenim, da ne živim od skrbi, nego da živim od svog rada, znanja i sposobnosti. Uspio sam podignuti neki pčelinjak, doći ponovno do nekog posla koji sam radio. Međutim, u svemu tome, iako su roditelji dobili status civilne žrtve rata, ja nisam, da tako kažem, mogao koristiti, 'ajmo reći beneficije, privilegije, ne znam kako to nazvati, da mi se u tom smislu omogući neki održivi opstanak, nego je to išlo sasvim drugim načinom. Danas, poslije šest godina, često se nađem u društvu ljudi koji nisu moje nacionalnosti, koji nisu Srbi. Sjedim s njima, bilo kroz sportske neke aktivnosti ili razgovor, još uvijek ima onih koji osuđuju, s moje strane Srbi, „a šta imaš s njima razgovarati, oni su ti roditelje pobili, a ti s njima sjediš“. Naravno da ja tako ne razmišljam i da ne smatram da je to počinio svaki Hrvat, nego da su to pojedinci počinili kojima nažalost još nije poznato ime i što me u svemu ovome na neki način veseli ova inicijativa koja bi možda mogla da razotkrije te počinitelje i da se dođe do istina koje će nas sigurno odvesti u nekom boljem smjeru. Hvala vam lijepa na strpljenju.

Šta dodati ovome, osim da je pravda ono što bi vratilo dostojanstvo žrtvama, a državu učinilo vjerodostojnom.





.


haylee haylee 15:11 05.01.2010

ono sto nije besmisleno

je da ce u evropsku (makar strucnu) javnost izaci na videlo jedini istinksi genocid koji se desio na ovim prostorima u proslom veku. Onaj koji je sprovela u delo NDH.

A jedini pogresan potez bi bio da se, kako kazete, na ovaj nacin povuku medjusobne tuzbe i tako stvori utisak da to sto je pocinjeno pre vise od pola veka po razmeri (i jednostranosti) odgovara onome sto se desilo pre 15 godina.

U pravu ste. Ustaskih zlocina ima za 5 tomova. I vise.

Hajde da saznamo ko se sve izvukao 1945. Ko je integrisan u novi politicki poredak. Ko je sve pomagao da se zlocinci sakriju, prebace u zemlje juzne amerike, da dobiju funkcije u rezimu koji je toboze ratovao protiv njih. Ko je platio glavom zato sto je talasao tada protiv svega toga.

Nemam nista protiv toga da Srbija na drzavnom nivou odgovara za svoju krivicu u vezi svega sto se desilo u Hrvatskoj u prosloj deceniji, ako ce i Hrvatska konacno odgovarati za sve sto joj je oprosteno radi bratstva i jedinstva, i za ono sto se desilo tokom rata, tokom akcija Bljesak i Oluja i egzodusa koji su sproveli nakon njega.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:27 05.01.2010

Tadić danas reče

Budući hrvatski predsednik( verujem Josipović) i današnji srpski predsednik, možda ugledaju mogućnost da istovremenim povlačenjem tužbe dokažu da su državnici. Jer ako hoće u Evropu, a kažu da hoće, onda bi im to bila sjajna prilika da pokažu kako vode evropsku a ne balkansku politiku....

Upravo je to danas predsednik Tadić rekao, da tužakanje ne vodi nikuda, da treba da se svakom oštećenom licu nadoknadi šteta, da se vrati imovina, da svako osudi pojedince koji su činili zlodela, a da države i kompletni narodi ne mogu biti kolektivni krivci jedni drugima
sentinel26 sentinel26 15:48 05.01.2010

Re: Tadić danas reče

Milan Karagaća
Budući hrvatski predsednik( verujem Josipović) i današnji srpski predsednik, možda ugledaju mogućnost da istovremenim povlačenjem tužbe dokažu da su državnici. Jer ako hoće u Evropu, a kažu da hoće, onda bi im to bila sjajna prilika da pokažu kako vode evropsku a ne balkansku politiku....
Upravo je to danas predsednik Tadić rekao, da tužakanje ne vodi nikuda, da treba da se svakom oštećenom licu nadoknadi šteta, da se vrati imovina, da svako osudi pojedince koji su činili zlodela, a da države i kompletni narodi ne mogu biti kolektivni krivci jedni drugima
Gosn Tadić sigurno nije mislio da Srbija plati porušene kuće u Vukovaru. On misli samo na Srbe u Hrvatskoj, dok za njega drugi ne postoje.
Da nije tako on bi zatražio krivičnu odgovornost onih koji su magacioneru pomogli da se sakrije (pobjegne ) ukoliko taj pomagač nije bila država, tj. njeni organi.

Već sam jednom napisao, Josipović neće povući tužbu radi srpskih glasova u II krugu, pa ovaj Tadićev monolog ima unutrašnju metu..


Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:49 06.01.2010

Re: Tadić danas reče

Milan Karagaća
Budući hrvatski predsednik( verujem Josipović) i današnji srpski predsednik, možda ugledaju mogućnost da istovremenim povlačenjem tužbe dokažu da su državnici. Jer ako hoće u Evropu, a kažu da hoće, onda bi im to bila sjajna prilika da pokažu kako vode evropsku a ne balkansku politiku....

Upravo je to danas predsednik Tadić rekao, da tužakanje ne vodi nikuda, da treba da se svakom oštećenom licu nadoknadi šteta, da se vrati imovina, da svako osudi pojedince koji su činili zlodela, a da države i kompletni narodi ne mogu biti kolektivni krivci jedni drugima

To znači da čita blogove...ako ne on onda bar savetnik, g. Krstić...
49 41 49 41 23:01 05.01.2010

Bez komentara


B92 Info Vesti Svet
Bugarska traži odštetu od Turske
5. januar 2010. | 20:52 | Izvor: Tanjug
Sofija -- Bugarska traži 20 milijardi dolara odštete od Turske za Bugare koji su proterani tokom Balkanskih ratova 1913. godine iz oblasti na zapadnoj strani Bosfora.

Bugarska vlada užurbano radi na prikupljanju dokumentacije na osnovu koje će od Turske zatražiti više od 20 milijardi dolara odštete za više od 250.000 Bugara koji su proterani tokom Balkanskih ratova 1913. iz oblasti na zapadnoj strani Bosforakoja se od 1923. godine nalazi u Turskoj.

Bugarski ministar, koji vodi nacionalnu Agenciju za Bugare u inostranstvu, Božidar Dimitrov izjavio je Rojtersu da će vlada desnog centra, koja je došla na vlast u julu prošle godine, ubrzati taj proces da bi do kraja godine mogli da podnesu zahtev za nadoknadu za imovinu više od 250.000 proteranih Bugara iz Turske.

Ovo pitanje bi moglo da ugrozi Turske ambicije da se priključi Evropskoj uniji, ocenila je britanska agencija.

"Rešavanje pitanja odštete je jedan od mnogih uslova za ulazak Turske u EU. Turska je to pitanje prihvatila. Nije rekla da neće da plati, već samo želi da zna tačno koliko", naveo je Dimitrov.

Turska je ugovorom iz 1925. godine priznala prava izbeglica, ali taj sporazum nikada nije primenjen, podsetio je Dimitrov.

Reagujući na vest iz Sofije, turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu je pozvao zvaničnike da se klone komentara koji bi mogli da ugroze odnose njegove zemlje i Bugarske.

"Dva miliona Turaka je u to vreme došlo iz Bugarske...Bilo bi dobro da se pokaže uzdržavanje od izjava koje bi naškodile tursko-bugarskom prijateljstvu", kazao je turski šef diplomatije.

P.S.
Vrlo slicno, al' malo bajatije.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:55 06.01.2010

Re: Bez komentara

Reagujući na vest iz Sofije, turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu je pozvao zvaničnike da se klone komentara koji bi mogli da ugroze odnose njegove zemlje i Bugarske.

Ovde je u pravu turski ministar...
Ne znam šta je bilo dvadesetih godina, ali se jako dobro sećam Bugarske iz vremena Todora Živkova. Tada su iseljavani Turci iz Bugarske, specijalnim vozovima. Na desetine hiljada ljudi..
hazar hazar 13:07 06.01.2010

Rasčistiti stvari

Ne vidim ništa sporno u tome da se ova pitanja razmotre pred međunarodnim sudom i smatram da je to najbolja stvar po pitanju odnosa Hrvatske i Srbije u budućnosti. Loše seme može doneti samo loše plodove, a primer vam je komunističko bratstvo i jedinstvo sa lažnim jednačenjem zločina i guranjem genocida pod tepih, koje se završilo novim krvoprolićem.

Nadam se da i vi kao bivši gradonačelnik Knina imate svest o zločinima Hrvata u najnovijim ratovima. Nema istinskog pomirenja ako se zločini pripišu gotovo isključivo Srbima, kao što je to trenutni slučaj. Uostalom, fašizam se u Nemačkoj pojavio kao odgovor na sličnu situaciju posle WWI. Zato je vaše pozivanje, a i naš državni vrh bi rado prihvatio takav razvoj stvari, na obostrano odustajanje od tužbi loše. Potrebno je rasčistiti stvari radi sigurnije budućnosti naše dece.
treger92 treger92 22:19 06.01.2010

"Tužba"

Cilj ove tužbe je da pobedi Bandić na izborima jer se ponovo vodi igra u Srbiji da u Hrvatskoj treba imati neprijateljskog predsednika. Tih i umeren predsednik je opasan po vlast u Srbiji.Sećate se kako su se osvajale i gubile teritorije u Brvatskoj i Bosni kao bi pobedio Tuđman i Sloba izigravao branitelja srpstva baš kao što je i Sanader brnio hrvatsku u sporu sa Slovenijom, a ustvari branio interese tajkuna kojima ne ide u prilog da Hrvatska uđe u EU, baš kao ni našem Miškoviću.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana