Slučaj neugledne ženice iz dobre kuće

Dejan Stanković RSS / 16.11.2007. u 22:21

250px-Catherine_of_Braganza.1456.jpgPričica za vikend

Godina 1683. bila je posebno teška godina za Katarinu, kraljicu Engleske. U jesen je umro je njen voljeni brat Alfonso III kralj Portugala. Zato je kraljičin dever, vojvoda od Jorka, koji je tu vest primio dok je bio na vojnom pohodu u Americi, jednu od kolonija koje je usput osnivao nazvao po svojoj snahi kraljici. Queens. Da nije deo Njujorka, Queens bi opet bio višemilionski velegrad.

Preko tri veka kasnije kvinsovačke vlasti odlučile su da podignu spomenik Katarini. Skulptura je trebalo da bude postavljena na najviše brdo u varoši odakle bi gledala preko reke na palatu UN i trebalo je da bude tek simbolično niža od Kipa Slobode. Ali, nije što je rečeno nego što je suđeno. Protiv projekta digli su glas crni Amerikanci pitajući o razlogu zbog kojega se diže spomenik nekome čija je porodica imala korist od trgovine robljem. Tako je projekat pod pritiskom javnosti napušten, a ogromni gipsani kalup kraljice s krunom, žezlom i zlatnom jabukom, čami negde u skladištu i čeka da bude izliven.

Katarina od Braganse

Sa osam godina, još pre no što je poslata u manastir na školovanje, princezi je objašnjeno da će se udati za jednog od sinova kralja Španije za koga je tom prilikom prvi put čula. To je, rekli su joj, bilo u interesu Portugala, na čijem je klimavom prestolu sedeo njen otac. Devojčica je ćutke primila vest. Nekoliko godina docnije obaveštena je da od tog braka nema ništa ali da su joj našli drugog mladoženju, sad nekakvog unuka francuskog kralja. Ni tu nije rekla ni reč. Potom su joj javili da je mladoženja ponovo nađen i da će se udati za samog kralja Francuske, Luja XIV. Samo je klimnula glavom. Ukratko, ona je ozbiljno shvatala svoje kraljevske dužnosti i ćutke nosila breme odgovornosti.

U međuvremenu počeli su pregovori sa Englezima. Prvo su se diplomate tajno domunđavale a onda je engleskom kralju, inače poznatom poštovaocu ženske lepote doneli udavačin portret. Kada su sliku otkrili da je kralj vidi, on je dugo posmatrao no ništa nije rekao. Tek sutradan je svoje kraljevsko srce otvorio ambasadoru zaduženom za pregovore o braku. S odmerenošću priličnom monarhu izrazio svoje zadovoljstvo princezinim likom, rekavši da iako se ne može nazvati lepoticom, ipak ima lepe tople oči. Elem, za kralja je napokon nađena prihvatljiva nevesta. Lepa vest imajući u vidu da su oba prethodna pokušaja da se kralj oženi porpala - za prvu nemačku princezu čiji je portret video Čarls II je rekao da je ružna kao sam vrag, a za drugu da je drusna i rumena kao nekave pregojene seljanka. -

Nije važno kavog je lika i stasa, diplomatski je zaključio ambasador. Važno je da je iz dobre porodice i da vaš brak predstavlja veliki dobitak za krunu U prevodu: Burazeru, kakva je, takva je, u pitanju je miraz koji se ne može odbiti.

I nastavljeni su pregovori o kraljevskom braku uprkos upornom spletkarenju španskog ambasadora koji je neumorno ogovarao i rugao se kako portugalskoj kraljevskoj porodici, tvrdeći da su prosti i neotesani, tako i samoj princezi za koju je tvrdio da je brkata, debela i zubata. Da Francuska nije pogurala sve bi propalo. U ugovoru o veridbi naveden je i miraz: Portugalski kralj je uz ćerku zetu davao i Tandžer, Bombaj s okolinom i ogromnu sumu od dva miliona dukata.

Iz Lisabona je put Engleske krenula armada od dvadeset lađa: u jednoj je putovala kraljevska nevesta, u ostalih devetnaest njena pratnja. Tek kada je ugledao lik svoje mlade, kralj Čarls II postalo je jasno šta je ambasador hteo da kaže s onim tajanstvenim: Nije važno kakvog je lika i stasa. Elem, znao je on da slikari ulepšavaju modele, ali je ovoga puta naseo. Nije bila u pitanju laž, naprotiv, portret jeste bio laskav ali je predstavljao lik princeze Katarine, u to nije bilo sumnje, no nedostajali su brojni za kralja veoma razočaravajući detalji. Čarls II je bio zbunjen. Nikada ranije nije bio vídeo tako nisku ženicu, malu kao baštenski patuljak. Uzgred, bila je i dobrano punačka, crnomanjasta, s garavom nausnicom i belim isturenim zubima.

charles2.1457.jpg„Ugojeni crni glodar“, pomislio je kralj, nasmešivši se. Nije mu bila odvratna, čak mu je delovala kao dobra duša. Tako je počeo jedan veoma neuobičajen brak. Kralj i kraljica su bili prijatelji. Preko dana su često razgovarali, ona ga je mudro savetovala, šetali su i vozali se čamcem po Temzi, ali noći su provodili odvojeno: ona moleći se, on jureći suknje. Na balove su tek ponekad išli zajedno a u većini prilika na balu bi bili svako za sebe, kraljica s dvorskim damama, kralj s milosnicama koje su je drsko gledale. A kada bi ostavio jednu ljubavnicu i ona se ponadala da će joj konačno pasti u naručje, on bi nalazio drugu, nekada plemkinju, nekada komedijantkinju ili pevačicu, a nekada, što ju je naviše bolelo, neku od njenih dvorskih dama. Badava je učila da pleše, badava je počela da nosi perike, da se po ugledu na kraljeve ljubavnice puderiše i crta mladeže po licu, nikada nije uspela da postane jedna od njih. Uvek je bila samo supruga za koju je kralja vezivalo sve, osim telesne ljubavi I shvativši sigurnost i beznadežnost svog položaja na kojoj bi joj, kakva je, takve je, ipak mnoge žene zavidele, inače pitoma i smirena kraljica izgubila bi strpljenje i vraćala se molitvi .

Kada su Dona Katarinu od Braganse pitali hoće li se već jednom razvesti od svoga muža koji ju je tako bezdušno varao, odgovorila je odlučno: Ne!

- Da li ga volite, Vaše Velianstvo, pitali su je.

- Da se brak, kao ugovorni odnos osniva na ljubavi ili nedajbože zaljubljanosti ili strasti, on kao institucija ne bi preživeo tolike hiljade godina, rekla je mudra žena i zauvek zaključila tu temu.

Brak je tekao kako je tekao: on je izbegavao, varao s kim je stigao, rádio šta je hteo, ali razvod nikada nije tražio. Iz razumljivih razloga poroda koji bi nasledio krunu nisu imali iako je kralj bio veoma plodan van braka, ukupno je imao petnaestoro tzv. kopiladi. Katarini se pripisuje nekoliko značajnih dela. Prvo je bilo političke prirode - veruje se da je na kraju ipak uspela da obrlati kralja i da ga nagovori da se tajno prekrsti u katoličanstvo. Ostala dela koja joj se pripisuju mogu se nazvati kulturnom razmenom. Katarina je naučila Engleze da piju čaj, da jedu sa porcelana i da prave džem od pomorandži. I jedno i drugo a i treće i danas-danas rado rade. U stvari, ona im je samo prenela običaje donesene iz daleke Kine.

A onda je kralj naprasno oboleo. Kopnio joj je pred očima a ona je plakala i plakala gledajući svoga čoveka kako nestaje. Na samrti ga je zamolila za oprost a umirući muž zarida: «Ja Vama da oprostim, jadnici, Vi mene molite za oprost? Ja Vas molim da mi oprostite za sve što sam Vam učinio svih ovih godina.” Na samrtničkoj postelji Čarls II zamolio je svog brata i naslednika Džejmsa da zaštiti njegovu vanbračnu decu, bivše ljubavnice i iznad svih udovicu A onda je, valjda da bi zadužio brata - katolika i odužio se ženi, prešao u katoličanstvo, ispovedio se i pričestio kao rimokatolik i umro. Teklo je leto gospodnje 1685. Posle 23 godine braka, Katarina je polako počela da se sprema za povratak u Lisabon, gde joj je brat bilo kralj. Pripreme za put su trajale skoro devet godina. Iz Londona su je otpratili kako doliči kraljici - sa svim počastima, pompom i vatrometom. Posebno su slavili engleski katolici koji su u njoj videli simbol čvrste vere i mučeništva. Na put je povela svitu od sto dvadeset dvorjana i slugu, dama i družbenica.

Na ulicama Lisabona dočekao je oduševljeni narod. Tri dana je trajalo veselje i izgledalo je da Portugalci s još većim žarom i radošću dočekuju udovicu engleskog kralja nego što su ispraćali princezu pre 30 godina. I porodica je bila presrećna zbog njenog dolaska. Kraljica se seljakala od rođaka do rođaka, dok nije napokon završena gradnja njene sopstvene palate na brdu, odmah iznad varoši. S pogledom na reku i grad. Tu je vodila miran život koji je postajao uzbudljiviji tek ponekad, kada bi primala posete ili u dva navrata, kada je kao regent vodila kraljevstvo umesto ratom i bolešću sprečenog brata. Svakoga meseca u isto vreme iz Engleske joj je stizala bogata apanaža u zlatu kakva priliči umirovljenoj vladarki. I danas se nad vratima njene zagasito crvene palate, u kojoj je sada smeštena vojna akademija, nalazi beli kameni grb, veoma čudnog sadržaja, na jednoj polovini su mu britanske kraljevske insignije a na drugoj portugalske. U Katarininoj avliji, koja je sada park, često šetam pseto.

Atačmenti



Komentari (38)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:39 16.11.2007

Katarina...

Zanimljivo...i u Sloveniju je tako udata jedna Katarina...Katarina Branković, ćerka Đurđa Brankovića i sestra Mare, udate za turskog sultana. Udata je za Urha Celjskog, postala je grofica Celjska, rodila dva naslednika, umrla pre no što su dorasla do preuzimanja titule, od oca koga su, pred Beogradom, na prevaru ubili Mađari.
A Čarls je baš meden, nema šta...
Doctor Wu Doctor Wu 22:55 16.11.2007

Charles II, inače obezglavio

mrtvog Olivera Cromwella u Westminster Hallu 1661. i dao psima da raznesu Cromwellovo obezglavljeno telo po Londonu (ima nekoliko verzija događaja, ali svaka završava sa iskopanim i raskomadanim Cromwellom). Šta ti je strast...

Pa posle pričaju da je frka počela zbog poreza.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:06 16.11.2007

Fin

čovek.
Doctor Wu Doctor Wu 23:08 16.11.2007

Pa, dobro,

kad mu Oliver ubio ćaleta.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:09 16.11.2007

Sve fini

ljudi.
Doctor Wu Doctor Wu 23:10 16.11.2007

Iz dobrih

kuća.
gordanac gordanac 23:22 16.11.2007

:))

Fin
čovek.
Pa, dobro
kad mu Oliver ubio ćaleta
Sve fini
ljudi
Iz dobrih
kuća


....ne sećam se tačno kada, ali bio nečiji post (više ne znam ni čiji, ali vas dvoje ste me podsetili razgovora) na kom se "bogznakako i uopšte" pričalo o dinastijama (evropskim)....
Kad sam davala primere kako su im odsecanja glava, giljotine i trovanja bila jedna od "glavnih zabava", nisam baš naišla na razumevanje :))
Charles II je izuzetno zanimljiv po dva osnova - "revitalizacija katoličanstva" i sukobi sa House of Commons (neprestani).
Baška 12 dece i nadimak koji mu je narod dao "marry".
Istorija evropskih dvorova je baš zanimljivo štivo....
A Katarina?
Mislim da, kas se "ukrste" izvori o njoj, da je bila mnogo značajnija i politički uticajnija nego što bi se učinilo na prvi mah...
Dejan Stanković Dejan Stanković 23:23 16.11.2007

Re: Iz dobrih

Englezi su bre bili prostaci dok ih katarina nije naucila da jedu iz porcelana.
Posle su od Srba poprimili pobicaj da jedu viljuskom, pa im je dobro krenulo i proslavise se po manirima.
Sve je to makreting.
Dejan Stanković Dejan Stanković 23:27 16.11.2007

Re: :))

Ovde se hvale da je tetka Katarina bila opsana. Da je ozbiljno uticala na muza a potom i na brata ali huda zenska sudbina, to nije smelo da se iznosi javno, jer je blam za muskarce.
gordanac gordanac 23:31 16.11.2007

Re: :))

Ima izvora da je "obezbedila" tajne pregovore Charles II vs. Louis XIV kao i primirje posle glupavog rata sa Dutch...
a na jednom mestu (ne mogu sada da nađem folder sa pesnikinjama restauracije) se pominje i njen talenat za poeziju...
Izuzetno zanimljiva kraljica...
Uživala veliki ugled na dvorovima širom Evrope..
Inače, ima izvora koji je citiraju i po .okrutnosti (zlu)...
Doctor Wu Doctor Wu 17:36 17.11.2007

Re: :))

Charles II je izuzetno zanimljiv po dva osnova - "revitalizacija katoličanstva" i sukobi sa House of Commons (neprestani).
Baška 12 dece i nadimak koji mu je narod dao "marry".
Istorija evropskih dvorova je baš zanimljivo štivo....

Englezi su se dugo razdvajali od katoličanstva i nikad se od njega potpuno odvojili (eto i Blair nam se pokatoličio pre neki dan!). Što ih, naravno, nije sprečavalo da krvavo progone katolike za vreme Henryja VIII i Elizabete I (kažu da je i Shakespeare ostavio kriptovane pisane tragove o tome) i da Irce katolike tretiraju bukvalno kao stoku. A Charles II je verovatno kao dodatni motiv imao Cromwellov puritanizam.
gordanac gordanac 17:52 17.11.2007

---

...da Irce katolike tretiraju bukvalno kao stoku...

Htela sam jednom da napravim tekst "Priče iz Belfasta", upravo o tome, kako je počelo, kako je plamtelo i šta je posle bilo. Od ćoška do ćoška po gradu.Onako... "čit`o, `odo, vid`o,..."
Mislila sam, možda može pomoći, pa sam prvo pokušala da pričam sa raznima...i o ljudskim pravima i o političkim i verskim slobodama i o strahotama....
Jok. Ne ide. Drugo je kod nas, kažu, ne razumeš ti to, kažu, ovde je skroz drugačije.
Jes`, paz` da nije.
Ali za sada sam samo sebi dokazala da je drug Majakovski bio u pravu - "...nežna reč u debelo uvo - ne ide..."
Ne vole ljudi da im se kaže da liče na bilo koga drugoga, čudo jedno.
Mala kraljica Katarina se u to izgleda dobro razumela....
mocna malena79 mocna malena79 11:07 19.11.2007

Re: Sve fini

Jelica Greganović
ljudi.


pa nek posle neko kaze da su englezi uzdrzani , hladni i nestrastveni.. :)

it all runs in a family.. sta je Carli II za jednog Henrija VIII ?!
Sest puta se zenio, dve od tih sest obezglavio (bukvalno beheaded) kada su mu vec bile dosadile a nije mogao da smisli dovoljno jak razlog za ponistenje braka,razne mistrese sa strane i sitnu vanbracnu drecu vise niko tacno i ne broji, imao je neke 4 zvanicne ciju je decu i priznao..
Ima onih koji ga i pored toga uvazavaju kao oca EdvardaVI, kraljice Meri I i Elizabete I (iako on sam za zensku decu uopste nije mario..)
Ono sto se ne moze osporiti je da je bas Henri VIII "zasluzan" za uspostavljanje Anglikaske Crkve (rimokatolicki papa nije hteo da ga razvede od prve zene pa se Henri za pomoc obratio nadbiskupu od Kanterberija, koji je prihvatio da brak ponisti i posle ga venca sa Anom Bolejn, naravno ne za dzabe :) )
U engleskoj se istoriji religija uvek menjala zbog suknje..




Re: Sve fini svet

U engleskoj se istoriji religija uvek menjala zbog suknje..

A istorija se ponavlja. Bila je velika rasprava na temu koju ce titulu nositi Camilla, narocito ako Charles postane kralj. Kralj je u Engleskoj i vrhovni poglavar crkve. Baka Elizabeta je bila besna, ali, sta ce zena, nije vise in odsecati glave, pomirila se sa sudbinom.
gordanac gordanac 23:13 16.11.2007

muž, charles II

..."veseli kralj" :))
Inače imao je ozbiljan konflikt sa parlamentom, raspuštao ga je dva puta (1670 - 1672 - 1678 - 1681), što je bila jedna od najozbiljnijih kriza posle odluke parlamenta da uskrati novac Elizabeti za ratovanja...
Svi engleski kraljevi I
Svi engleski kraljevi II
The Mistresses of Charles II


Dejan Stanković Dejan Stanković 23:25 16.11.2007

Re: muž, charles II

u engleskom tv filmu Charles II, pojavljue se u ulozi Kraljicing tumaca nas glumac, Pedja Bjelac.
To je posebno smesno posto je covek dva metra visok a to u portugalu ne raste.
Al bilo mi je drago da ga vidim.
gordanac gordanac 23:43 16.11.2007

evo i nje...

...a kod tebe...mala, nezaboravna Portugalska princeza...

jesen jesen 00:08 17.11.2007

Re: muž, charles II

.....kako smesne nogice....bas i nije neka lepota a sigurno su i njega slikari doterali.....U to doba su ljudi u proseku bili znatno manji nego sada, ne verujem da je i on bio bas nesto visok.....Toliko mana da nadje Katarini, bas nema smisla.....
asterix asterix 00:34 17.11.2007

Lepo

Jel ovo za Zabavnik?
Pa ne mogu ja Dejane da budem dobar, moram bar malo, u krvi mi je:)
Ajd ajd super je pricha, al daj neke dobre ribe i to sad neke koje su, nemoj o fosilnim krndeljima preterano. :)

Ma daj mi da joj izlijemo taj spomenik, gde je taj magacin? Mozda nas prime u Evropu a i ako je toliko velik kao shto kazesh, mogu i Karadzic i Mladic unutra komforno da stanu, pa da to onda bude nash "Trojanski konj" za Evroatlanske integracije. A i da udarimo vrch onoj Kondolizi malo usput.
Dejan Stanković Dejan Stanković 09:58 17.11.2007

Re: Lepo

aha, a el mislis da ovo mesto nije dovoljno dobro da se postuje poneki tekst spremljen za zabavnik?
Mislim jeste Zabavnik najbolja novina, tu nema zbora, i jeste Zabavnik super brend, ali ne mozemo diskriminisati ovaj blog.
asterix asterix 12:01 17.11.2007

Re: Lepo

MA jok Dejane ja to onako samo da budem nemoguc. Pa ko josh nije visio petkom na trafici da sacheka Zabavnik. Ja to ono moje znash ti. :)
Poshtujem tvoj rad i vrlo mu se radujem ne vezano koja mu je namena. Josh da probam Vino od kojeg sudeci po tvojoj upucenosti u temu ochekujem puno.
Nietzsches Aprentice Nietzsches Aprentice 17:26 17.11.2007

Re: Lepo

Ma daj mi da joj izlijemo taj spomenik, gde je taj magacin? Mozda nas prime u Evropu



Cek, nije dosta sto imamo Rokijev spomenik?

Sta oce ti ljudi od nas vise?

Bre!
asterix asterix 18:19 17.11.2007

Re: Lepo

Naravno, ponosni smo na Rokijev spomenik ja sam chak prochitao prilog u FLEX-u o ovom fenomenu koji je prilichno isposhtovan kao fenomen od strane ovog znamenitog magazina mishicne mase. Ono shto je interesantno meni je da je taj spomenik najverovatnije nastao iz zavisti nashe strane prema ranije nastalom spomeniku Brus Liju u Tuzli. Tuzlaci su naime veoma veshto iskoristili da svoje poshtovanje prema, kako ga nazivaju "borcu za pravednost" , Brusu spoje sa kako su naveli- izvanrednom prilikom da privuku veliki broj turista-poshtovaoca lika i dela dotichnog Kung-fu majstora. Mi smo u nashem odgovoru, dovitljivim Tuzlacima, moram da priznam otishli i korak dalje, naime spomenik Rokiju nije razume se spomnik Silvesteru Staloneu vec karakteru koji je ovaj bivshi porno star kreirao i odglumio. Razlog za to je po mom mishljenju bio u tome shto je u Silvesterovom liku i delu u mnogome jednostavnije razgranichiti mit i glumca.
Tako da se vratimo na Kraljicu Katarinu, da ne pravimo kaskorak sa temom, u njenom sluchaju mi bi pokazali da smo ipak slobodoumniji od slobodarskih Amerikanaca i da smo uspeli da raskrinkamo bit tog braka izmedju nje i Kralja Charlsa II (te da se slozimo sa Amerikancima u jednoj tachki- ni mi ga ne volimo, bio je smrad),te u njoj prepoznamo istinsku muchenicu i time napravimo paralelu izmedju nasheg polozaja u buducem braku sa Evropskom unijom i nash dugorochan plan da opravdamo svoje kvalitete iako smo ruzni ( kao drushtveno uredjenje), te probamo da ubedimo Evropu da je pravoslavlje iskrena vera tolerancije i slobode.
Kazezoze Kazezoze 19:44 17.11.2007

Re: Lepo

spomeniku Brus Liju u Tuzli

nije u tuzli nego u mostaru, a roki me karakterom (bar kako ga je odigrao stalone u mazo stilu,ono, popijesh batine al' pobedish) podseca na nashe istorijsko predstavljanje... kosovska bitka itr.
zato, ako je i kontra brus liu, pogodjena je - tako se vidimo;-)
asterix asterix 20:23 17.11.2007

Re: Lepo

Hvala Kazezoze
Izvinjavam se Tuzlacima ili mozda bolje Mostarcima?
Lepo si povezao Rokija i nas, u najnovijem izgubi na poene ali je toliko mocan i iznad situacije da izlazi kao pobednik. Sad sam vam upropastio sve ko nije gledao.lol
Черевићан Черевићан 00:43 17.11.2007

једрил'ћар бијо, негошта

ние Вам незанимљиво г Станковићу ово завиривање уисторију земље која Вам удобност живота (тренутно) пружила.чакштавише, те ме потакнусте да малко ија ТУ те пратећу енглеску историју прелистам и веслању склон вите шта набасах . . .
engleski kralj Čarls II provodi drugo progonstvo u Holandiji i tu se upoznaje sa svim oblicima jedrenja. Prilikom povratka u Englesku, Holandjani poklanjaju kralju prvu jahtu. Izmedju 1671. i 1677. sagradio je još 14 brodova, vrlo sličnih holandskim, kojima je jedrio zajedno s bratom, vojvodom od Klarensa.Prva zabilježena regata jahti održana je 1681, a u njoj su učestvovale jedrilice kralja Čarlsa II i vojvode od Jorka. Odvijala se između Grinviča i Grejvsenda (u oba smera), a nagrada pobjedniku iznosila je 100 funti. Kralj je izgubio trku u prvoj etapi, ali je dobio na povratku.

Re: једрил'ћар бијо, негошта

a sad se hvale da je jedrenje njihov nacionalni sport...
Strongman Strongman 00:53 17.11.2007

Zar tip


ne lici malko na Mikija Manojlovica?


Izvinjavam se za narusavanje diskusije malim trolovanjem :)
JJ Beba JJ Beba 01:35 17.11.2007

Porcelan


English Delftware

This extreme rarity dated 1663 probably served as a souvenir of his marriage to Catherine of Braganza or as an expression of loyalty to Charles II.
a cup decorated in cobalt blue, antimony yellow, and manganese purple. It depicts a portrait of Charles II (1630-1685) in an ermine robe, long full-bottomed wig, and crown, flanked by the initials “C R D/2.” The reverse indicates the date in which he married Catherine of Braganza – 1663.
asterix asterix 01:52 17.11.2007

Evo samo josh jedan

„Ugojeni crni glodar“, pomislio je kralj, nasmešivši se.


Na mene je ovo Dejane ostavilo fascinantan utisak, divim ti se. Kako ti tako uspesh da pridjesh u svojim tekstovima blizu, da se ja zbunim kad chitam. Pomislim ovaj chovek ode u taj neki park koji je spomen park te Kraljice Katarine i tamo gleda neke ploche i chita malo se muva okolo, pas pishkio i nazad kuci, cink! ideja. Moj burazeru, tamo vamo, neko shtivo, ne znam, predpostavljam i vec si tamo toliko duboko da znash da se nasmeshio shta je taj chovek pomislio, taj Kralj.
Mora da ima neko racionalno objashnjenje, garant. Ne, nemoj da mi kazesh, srushicesh mit. A ako nema, voleo bih da ti napishesh knjigu... o recimo... aktuelnoj politichkoj situaciji. Par nekih svezijih aferica i to sve, malo nekih..ma znash shta ti vec. Zamisli koji bi to bio shok za nas? Da bash sve znamo o Jagnjecim brigadama i kako su oni sve to krchmili. Ma idi, krstio bi se ceo svet i levom i desnom. Nije da vec nisu.
bauer bauer 04:51 17.11.2007

Lepa prica,

Ali
često šetam pseto.

A zasto pseto, ako smem da pitam?
Dejan Stanković Dejan Stanković 09:59 17.11.2007

Re: Lepa prica,

a zasto ne pseto.
Laza Lazarevic kaze: Dresirala je svoje pseto.
nsarski nsarski 12:56 17.11.2007

Re: Lepa prica,

I Cehovljeva prica je kod nas prevedena kao "Dama s psetancetom".
bauer bauer 07:28 18.11.2007

Re: Lepa prica,

Laza Lazarevic kaze: Dresirala je svoje pseto.

nekako mi to Lazino ima drugaciji kontekst. samo mi je zazvucalo malo grubo u okviru teksta koji je odlezao pre nego sto je postovan :) ?
milos33 milos33 05:59 17.11.2007

sjajna...

.....vikend pricica! ! !


nas "trojanski konj" za Evropu....ovo je sjajno...bravo asterix.....
mariopan mariopan 15:21 17.11.2007

Re: sjajna...

Meni se dopala prica , tako je ziva , a dopao mi se " trojanac" a najvise mi se diopala Dejanova konstatacija da su viljusku uzeli od Srba ....pa pokusavam da zamislim Srbina iz tog doba.....ha ha ha Nemojte mi zameriti ali ga zamisljam sa oruzjem ko Neptunov trozubac...pa je slucajno , nabadajuci neprijatelja shvatio da moze sa toga i da se posluzi ))) jer drugacije i ne mogu to da zamislim.)))
d j o l e d j o l e 19:47 17.11.2007

Carls II i Puritanci

Carls II je dobar deo zivota proveo u izgnanstvu u Holandiji, u vreme kada je u Engleskoj na krakto bila ukinuta monarhija za vreme vladavine Olivera Kromvela. Ponovo je doveden je u Englesku, nakon sto je engleska republika nestala u pokusaju Kromvelovih da naprave svoju naslednu lozu (dolaskom Roberta Kromvela na vlast koja je trajala nekoliko meseci).

Inace, dolazak Carlsa II (onakvog kakvog ste ga opisali) oznacio je i (privremeni) kraj vladavine Puritanaca u Engleskoj, struje koja je kulminirala dolaskom Kromvela na vlast. Kralj je doneo i anti-puritanisticke zakone, koji su, kakvog li apsurda (kada se uzme u obzir da se i sam Carls II na kraju preobratio u katolicanstvo), trebali da ojacaju polozaj Reformisane Anglikanske Crkve u odnosu na Rimokatolicku crkvu. Inace, puritanci su bili protiv reforme Anglikanske crkve, i protiv njenog udaljavanja od Rima.

p.s.

"Sukob" izmedju puritanizma i kako god se zove ono sto je sa druge strane, lepo je opisan u jednoj od emisija koja prikazuje London u vreme Sekspirovih pocetaka i nastanka Globe teatra. U njoj se kaze kako je sav puritanski London (olicen u Elizabeti I) ziveo sa severne strane Temze, dok je antipuritanski cvetao u Southend-u sa juzne strane reke. Tu su, izmedju mornarskih krcmi i bordela, nicala pozorista ... ziveli pisci, pesnici, naucnici ... citava nova kultura, koja je u to vreme smatrana lowlifeom, sve dok u trajanju jedne generacije nije postala mainstream.
oldtajmer oldtajmer 02:27 21.11.2007

???

Povukao si dudarima?? Zasto??

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana