Sport| Zabava| Zdravlje| Život| Životni stil

legs of steel

Time Bandit RSS / 05.01.2010. u 18:03

 

 

 

        

 

 

UPDATED

# Power Pacing’s Rytmic Drills

# Mountin Bike Riding Tips and Advice

Veća čitanost bloga Legs of Steel u post komentatorskom životu, od one koja se može očekivati za specifične sportske teme, je glavni razlog ovog nastavka koji možda može pomoći onima koji se već bave biciklizmom, amaterski ili profesionalno, da unaprede vežbaoni proces i veštinu vožnje. Nadam se da početnici, kao i oni koji razmišljaju o bavljenju ovim sportom rekreativno ili amaterski, mogu naći i po nešto interesantno.

Vežbe koje slede odnose se više na specifične potrebe vožnje, kao i grupe mišića koji su angažovani tokom vožnje Mountin bike bicikle (MTB). Mnogi drumski biciklisti često voze i MTB jer im pomaže u razvoju upravljivosti bicikle, kao i razvoju mišićne izdržljivosti naročito onih mišića koji nisu toliko aktivni tokom statičnih pozicija na drumskoj bicikli. Najčešće je to razmera 5 : 1 (lično 3:1) i u zavisnosti od godišnjeg doba tj. uslova za vožnju.

Oprema

Treba istaći i neophodnost korišćenja biciklističkih cipela koje omogućavaju ispravan razvoj nožnih mišića. Cipele su dizajnirane da omoguće maksimalni prenos snage na pogonski deo – pedale. Pored nekoliko različitih standarda u kačenju na pedale, postoji nekoliko varijacija u odnosu na namenu i vremenske uslove, a glavni predstavnici su road bike i MTB cipele. Razlika između njih, pored dizajna i težine, je ugao pod kojim stopalo naleže na pedale, kao i položaj  u koji je moguće namesti klip na cipeli. Kod MTB cipela položaj za klip je pomeren više ka zadnjem delu, a kod road bike cipela ka prednjem, u suštini treba podesiti clip na cipeli da se centar osovine pedale nalazi tačno na centru zgloba velikog prsta na stopalu koje se nalazi u cipeli, a u horizontalnoj osi da centar clipa stoji u centru stopala (misli se na centar najšireg dela stopala – linije koja počinje od centra velikog zgloba).

Vežbe mogu da se izvode tokom zimskih meseci, ili kada to vreme ne omogućava, na stacionarnim biciklama koje su opisane u prethodnom tekstu stacionarna uspravna, spinning bicikla, ili Road - MTB bicikla postavljena na trenažer. 

Rhytmic Drills 

Power Leg Float Leg

Vežba za snažniju nogu i onu koja prati se izvodi u sedećoj poziciji. Cilj je fokusiranje na jednu nogu koja dominantno okreće pedale a druga je samo prati. Bez obzira što prateća noga ne okreće pedale tokom vežbe treba je držati na pedali zbog telesnog balansa.

Tokom izvođenja vežbe fokus je na punom krugu prilikom okretanja pedala dole, nazad, gore, i napred, a da bi se angažovale sve grupe mišića snažnije noge. Ova vežba je vrlo dobra za zagrevanje i izolaciju mišića svake noge pojedinačno

Brzina okretaja pedala: sporo, srednje, i brže.

Lead Leg (Vodeća noga)

Ova vežba je slična predhodnoj, ali se fokusira samo na jednu – vodeću nogu tokom izvođenja, uostalom koristimo i prateću nogu u ovom slučaju ali u vrlo maloj meri, i više zbog balansa  jer smo u uspravnom položaju. Vežba ojačava svaku nogu pojedinačno, i praktično je simulacija situacije kada vozač bicikle ustaje u jednom trenutku na uzbrdici a nastoji da održi momentum dotadašnjeg kretanja - brzine.

Da bi ovo uspelo, treba u većini slučajeva, da prebaci u viši stepen prenosa i da u određenom trenutku sinhronizovano sa okretajem pedala vodeće noge ustane u uspravan položaj.

Drumski biciklisti vežbaju ovo ustajanje sa sinhronizovanim pritiskanjem pedale samo jedne -vodeće noge, a veliki je napredak ako ste u stanju da to izvedete sa obe noge. Tehnički, ovo se koristi više na MTB bicikli jer ako situacija zahteva naglo sketanje na uzbrdici, tada je neophodno pritiskati pedale snažno sa unutrašnje strane bicikle dok okrećete prednji točak prema unutrašnjem delu krivine.

Brzina okretaja pedala sporo i srednje

Roll and Switch

Ova vežba se koristi prilikom promene intenziteta - snage ili za promenu vodeće noge. Izvodi se manjim ubrzavanjem okretaja pedala sa najmanje tri individualna okretaja tipa - downstroke (bez povlačenja) i onda se prebacuje pogon na drugu nogu (svičuje) i nastavlja sa normalnom brzinom koju smo imali pre ubrzavanja. Zvuči malo čudno, ali u praksi, tranzicija ka većem intenzitetu ili prebacivanje na drugu nogu, može da optereti nožne mišiće i sem neprijatnog osećaja često se gubi na momentumu - prosečnoj brzini kojom smo se kretali. Ova vežba pomaže da se održi kontrola okretaja pedala prilikom tranzicije, kao i održavanju brzine - momentuma, ali pospešuje i pravilniju adaptaciju i manji početni zamor nožnih mišića tokom promene vodeće noge. R&S se može koristiti i za tranzicijau iz sedeće pozicije u uspravnu i obrnuto.

Brzina okretaja pedala: sporo i srednje

Downstroking and Upstroking

Downstroking (pritiskanje pedala nadole) se fokusira na pritiskanje donjeg dela stopala ka tlu, dok je upstroking povlačenje pedala ka gore a bez promene ugla stopala na pedali. Dobar balans između ova dva uslovno rečeno načina okretaja pedala pravino razvija i koristi nožne mišiće. Jednostavnije rečeno, često se početnici usredsređuju na uglavnom pritiskanje pedala - downstroking, zanemarujući vrlo važan rad prilikom okretaja pedala - upstroking koji je vrlo bitan za opšti balans nožnih mišića kao i pravilno okretanje pedala - prenos snage nogu na pogonski deo bicikle.

Za uspešno izvođenje ove vežbe, kao uostalom i vožnje bicikle, neophodne su biciklističke cipele sa sistemom za kačenje na pedale. Bez ove opreme teško se, a i vrlo nepravilno, okreću pedale (ovo se odnosi i na pedale sa dodatkom kaveza koji se koristio ranije).

Brzina okretaja pedala sporo, srednje, brzo 

Lean over Leg

Ova vežba se izvodi tako što se gornji deo tela pomera blago napred ka nozi koja pritiska pedalu (downstroking leg) i samom težinom pomaže potiskanje pedale. Nešto slično može se videti kada se na MTB ide uzbrdo ili skreće levo ili desno. Na drumskoj bicikli se koristi takođe na velikim usponima kada otpor vazduha (slabija aerodinamika zbog uspravnog tela) ili efikasnost zbog ljuljanja bicikle levo-desno nije toliko bitna, već prvenstveno održavanje momentuma brzine uz pomoć svih raspoloživih mišića tela.

Na stacionarnoj bicikli nema ljuljanja levo-desno već samo pomeranja vašeg tela u tim pravcima kada naizmenično koristite obe noge. Uobičajeno se može vežbati, i uspravo i sedeći, npr. kao pet okretaja desnom stranom, pet sa obe noge, i pet sa levom nogom.

Vrlo je važno da kukovi budu u položaju iznad sedla i da se oni ne pomeraju iz te pozicije tokom izvođenja vežbe, već se samo kičmeni deo uvija lateralno levo-desno. Takođe treba zapamtiti i najefikasniju uspravnu poziciju na stvarnoj bicikli tokom vožnje, jer ona zavisi od geometrije bicikle i tipa uspona, i onda se može ta slična - ista pozicija simulirati na stacionarnoj bicikli tokom izvođenja ove vežbe.

Bitno je i  ne stiskati previše upravljač, kao i voditi računa o relaksiranom laktu koji neće dozvoliti prenošenja vaše težine na upravljač i time narušiti ovu vrlo dobru tehniku vožnje za uspone.

Brzina okretaja pedala sporo, srednje

Postepeno  ću dodavati vežbe kao i druga uputstva u narednom periodu... 

------------------------------- 

 

Kada mišići stomaka, leđa, i ramenog dela bez velikog napora podržavaju snažnu cikličnu radnju nogu onda se može reći da ste se približili optimalnoj snazi kojom možete voziti biciklu. U zimskim mesecima, da bi se održala kondicija i da bi se pripremili za sledeću sezonu, moguće je koristiti i stacionarne bicikle kod kuće ili u teretani. Svakako da je najbolje staviti sopstvenu biciklu na trenažer (kod boljih modela otpor trenažera je sinhronizovan sa videom za potpuni vežbaoni i vizuelni efekat) ili nabaviti trenažnu biciklu koja je najpribližnija pravoj – sa zadnjim teškim točkom i geometrijom koja je ista kao i kod drumske bicikle. Ova rešenja za trening u zimskim mesecima nisu baš široko pristupačna zbog cene i većina zainteresovanih se odlučuje na vožnju stacionarnih bicikli u teretani.

 

cycleops_pro300pt_05_m.jpg 

 

Stacionarne bicikle

Geometrija ovog tipa stacionarnih bicikli, naročito kod kućnih jevtinijij modela,  je potpuno različita od prave drumske ili planinske bicikle, i sem podešavanja visine sedišta nema drugih podešavanja, a koja su ipak neophodna za optimalni položaj tela i upotrebu onih mišića koji su bitni za biciklizam. Podešavanjem sedišta se malo toga dobija, jer stacionarna bicikla je pravljena da omogući vežbačima raznih visina korišćenje iste i izgleda da je to visina oko 170cm. Ukratko, ovi tipovi stacionarnih vežbaonih bicikli, uspravni ili položeni (recumbent) su više zamena za trčanje starijim vežbačima ili onima koji imaju problema sa leđima ili kolenima i mogu ih koristiti bez nekih velikih opterećenja, recimo 10 do 12 (na skali od 1 do 20) i preko toga nije potrebno ići dalje jer veći intenzitet će uticati na razvoj butnih mišića ali samo bliže kolenu (kod uspravnog modela), ili više mišića koji su bliže stražnjem delu tela kod položenog modela. Naravno da je i to dopustivo ali onda treba raditi i neke druge vežbe da bi se ostvario potpuni mišićni balans.

 Korisno je za: 

- Lagano zagrevanje do 15 min pre istezanja i ostalih vežbi sa teretima

- Osobe koje imaju problema sa leđima ili zglobovima

- Osobe koje imaju više od jednog zdravstvenog rizika (problemi sa srcem   pritiskom, disanjem, pušači, i ljubitelji čašice i masnih jela)

 Zaboravi na ovo:      

- Ako želiš da unaprediš cardio-vaskularni kapacitet

- Ako želiš da unaprediš snagu i izdržljivost

- Ako želiš da održiš ili unaprediš opštu kondiciju za neki od intezivnih kardio sportova

 Spinning bicikla

Stacionarna spinning bicikla sa teškim prednjim točkom je zadnjih par godina redizajnirana u cilju što većeg približavanja pravoj drumskoj bicikli kao i razvoju mišića koji su najbitniji za biciklizam. Napredak je podpomognut radom i savetima šampiona biciklizma i trenera koji nastoje da unaprede trenažni proces i ostvare maksimalne rezultate, a masovna popularnost je postignuta kroz teretane u kojima su spinning klase vrlo posećene. Spinning klase su prilagođene fizičkoj kondiciji šire populacije vežbača i obično su slabijeg intenziteta. Spinning instruktori su prilagodili format svojih klasa prema prosečnim mogućnostima vežbača i nastoje da uključe sve elemente cardio i vežbaonog pristupa koje je moguće primeniti na spinning bicikli. Obzirom da većina instruktora nema baš nikakve veze sa biciklizmom njihove klase se svode na modifikovani intervalski trening (intervali sa različitim intenzitetima) sa čestim ustajanjem ili okretanjem pedala u stojećem stavu a bez odskakanja. U realnosti ovakvi položaji tela se ne koriste zbog većeg gubitka snage, nepravilnog balansa i loše aerodinamike. 

Korisno je za: 

- Unapređenje rada cardio vaskularnog sistema

- Unapređenje fizičke izdržljivosti i fleksibilnosti

- Održavanje, a u nekim slučajevima i smanjivanje telesne težine

- Početnici bi bilo dobro da postepeno povećavaju trajanje i intenzitet, počevši od 25min sa nižim intenzitetom, a posle upoznavanja sa osnovnim položajima tela i tipovima intervala 

Za nešto više – snažni intervali

Za bolje rezultate možete organizovati trening u sopstvenom aranžmanu, nezavisno od spinning klase, a u trajanju od 60 do 90 minuta, sa položajem tela koje će imitirati u najboljoj meri položaje u realnim uslovima na drumskoj ili planinskoj bicikli. Kratak i vrlo efikasan program za zimske mesece predlaže Chris Carmichael, poznati biciklistički stručnjak i lični trener Lance-a Armstronga, i sastoji se od trodnevnog treninga u toku nedelje. 

Prvi dan

Jedan set od dva 6-to minutna maksimalno snažna intervala sa maksimalnim intenzitetom. Postići snagu u prvih 15 do 20 sec a onda je održavati do kraja intervala. Broj okretaja pedala pri maksimalnom opterećenju treba biti najmanje 90. Aktivni odmor posle intervala u trajanju od dva minuta, a između setova 5 minuta. 

Drugi dan

Dva seta od tri 2 minutna maksimalno snažna intervala sa maksimalnim intenzitetom. Aktivni odmor u toku intervala je 2 minuta laganog okretanja pedala, a između setova 5 minuta. Vrlo slično kao dan ranije, a uvećan broj intervala sa kraćim trajanjem će omogućiti izvoćenje zadnja tri intervala sa maksimalnom snagom

Treći dan

Tri seta od dva 2 minutna intervala bez odmora između intervala, a između setova aktivni odmor u trajanju od pet minuta. Početi sa srednjim opterećenjem i postepeno povećavati u trajanju od jednog minuta, a onda povećati snagu i intenzitet do maksimuma.

IMG_3278.jpg 

by Time Bandit, PST, M3 CT

Atačmenti



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:40 05.01.2010

Test

Prvi!
Time Bandit Time Bandit 18:44 05.01.2010

Re: Test

a sada Vojislave pravo na biciklu, dosta je bilo praznovanja

Time Bandit Time Bandit 18:41 05.01.2010

zagrevanje

od 5 do deset minuta uz muziku po sopstvenom izboru



a za kasnije muzika koja ritmom prati broj okretaja pedala od 80 do 100
loader loader 18:47 05.01.2010

Bicikl je pola zdravlja...




Time Bandit Time Bandit 18:51 05.01.2010

Re: Bicikl je pola zdravlja...

a šta je sa drugom polovinom?
loader loader 18:59 05.01.2010

Re: Bicikl je pola zdravlja...

Druga polovina je u ovakvoj,
stilizovanoj telesnoj gimnastici :



loader loader 19:05 05.01.2010

Re: Bicikl je pola zdravlja...

Lakše je ako se izvodi u grupi:


loader loader 18:54 05.01.2010

A ova gimnastika ?!



Time Bandit Time Bandit 19:03 05.01.2010

Re: A ova gimnastika ?!

loader loader 19:06 05.01.2010

Re: A ova gimnastika ?!

Hm... , , Ako prasetina vozi bicikl.. - šta je sa crnim momkom ?! .. :))
Time Bandit Time Bandit 19:18 05.01.2010

Re: A ova gimnastika ?!

evo stiže i on, malo sporije ali ipak (u društvu poznatog Ritchey-a), a o njima sledi zanimljiva priča u nekom od sledećih postova...

loader loader 19:39 05.01.2010

Re: A ova gimnastika ?!

E, dobro je...! :)
Brinuo sam da nije..!
Time Bandit Time Bandit 19:48 05.01.2010

Re: A ova gimnastika ?!


Brinuo sam da nije..!

nema šta da brineš, ekipa uvek stigne, sporije ali nie da nie...



loader loader 19:59 05.01.2010

Re: A ova gimnastika ?!

What 's this?!
Mamas and Papas u reperskom fazonu?! :)
Time Bandit Time Bandit 20:06 05.01.2010

Re: A ova gimnastika ?!

jok bre, disko partizani iliti ciganizacija, vrlo često koristim ovu muziku da mogu u miru da vežbam (vidi sliku gore)

Zen Master Zen Master 20:23 05.01.2010

Re: A ova gimnastika ?!

Time Bandit

Svakako da je najbolje staviti sopstvenu biciklu na trenažer (kod boljih modela otpor trenažera je sinhronizovan sa videom za potpuni vežbaoni i vizuelni efekat) ili nabaviti trenažnu biciklu koja je najpribližnija pravoj – sa zadnjim teškim točkom i geometrijom koja je ista kao i kod drumske bicikle. Ova rešenja za trening u zimskim mesecima nisu baš široko pristupačna zbog cene i većina zainteresovanih se odlučuje na vožnju stacionarnih bicikli u teretani.


Najprijateljskiji savet ako si iole ozbiljan u biciklizmu ( tj ako nisi iz priče do Ade Ciganlije i nazad auuuuuuuu predjoh neverovatnih 20km danas !!! ) je da se maneš ove gluposti sa biciklom u teretani.
Te zato kupi
a. dobru opremu za zimu windstoper varijante plus kamašne na noge pa vozi napolju kada nema kiše ili snega,
b. trenažer ( bez ovih ludorija sa video sinhronizacijom ili još gore bacanje para zvano specijalni trenažni bicikl )
c. eventualno valjke ako baš nisi pri parama jer se isti u nekoj polovnoj varijanti mogu naći ovde kod nas po oglasima za 60-tak eura.
Stacionarni bicikli u teretani veze blage sa mozgom nemaju sa onim što je prava vožnja bicikla i namenjeni su isključivo populaciji rekreativaca koji bi malo da provozaju kao bicikl posle serijala dizanja tegova i propratnog gledanja u ogledalo.
Inače klasičan trenažer ti je nekih 100 eura ( kao ovaj Elitov na slici ) ili više za sofisticiranije modele i zadovoljiće u potpunosti tvoju želju za obrtanjem pedala u toku zime


P.S. Nećeš daleko dogurati ako se budeš držao načina treniranja Chris Carmichael-a jer je on sve samo ne nekakav stručnjak a pravi stručnjak koji je od prosečnog bicikliste napravio čudo zvano Lance Armstrong je italijanski doktor Michele Ferrari koji je mag u jednoj drugoj disciplini koja baš i nema mnogo veze sa treningom.
Time Bandit Time Bandit 20:31 05.01.2010

Re: A ova gimnastika ?!

Zen, očigledno nisi pažljivo pročitao tekst ili ga nisi razumeo, jer sam tekst je namenjen široj populaciji kao i načinima da pomoću stacionarnih bicikli poprave svoje fizičke sposobnosti.

Ja lično posedujem sve od nabrojanog, kao i razne tipove bicikli, tako da mi tuđe mišljenje pokupljeno sa raznih foruma koji govore o tome nije potrebno da bih to sve optimalno koristio.
Zen Master Zen Master 21:18 05.01.2010

Re: A ova gimnastika ?!

Time Bandit
Zen, očigledno nisi pažljivo pročitao tekst ili ga nisi razumeo, jer sam tekst je namenjen široj populaciji kao i načinima da pomoću stacionarnih bicikli poprave svoje fizičke sposobnosti.

Ja lično posedujem sve od nabrojanog, kao i razne tipove bicikli, tako da mi tuđe mišljenje pokupljeno sa raznih foruma koji govore o tome nije potrebno da bih to sve optimalno koristio.


Pod jedan tu širu populaciju ni najmanje ne zanima trening čak ni šarlatana kakav je Chris Carmichael-a a još manje da postoji trenažer koji ima vizuelnu sinhronizaciju, ono što će široke narodne mase da urade je da sednu na to teretansko sokoćalo i okreću pedale dok se ne umore i to bi i sam trebao da znaš ( čisto da ne gubiš vreme ) Opet zaludjenici u konjiće na dva točka od tih sokoćala beže kao djavo od krsta jer predstavljaju manje više čisto gubljenje vremena uz usputno upoznavanje zanimljivih fizionomija po teretanama ( što će reći dve muve ubijene istim udarcem )
Pod dva ova pošalica za mišljenje pokupljeno sa foruma ti je dobra ali ja elem ipak svoje mišljenje formiram isključivo na osnovu svog ličnog iskustva, a kao u biciklizam se nešto pomalo razumem i predjem kao poneki kilometar godišnje pa sam eto mislio da ću biti od koristi... ali eto nisam izvinjavam se

P.S. Ako si ovo ti na slici gore u teretani onda me zanima gde pretežno voziš te svoje razne vrste bicikala tj da ti nije eventualno mountain bike prevashodno prevozno sredstvo ?!

P.P.S. Bogo dragi ta namrgodjena nabildovana fizionomija na teretanskom sokoćalu zaista jesi ti, tj sada su mi jasne Chris Carmichael + bicikl u teretani preporučene varijante. Izvinjavam se zaista na smetnji i uplitanju u blog. Ne zameri nije bilo iz loše namere, hvala na razumevanju
Time Bandit Time Bandit 22:32 05.01.2010

Re: A ova gimnastika ?!

P.S. Ako si ovo ti na slici gore u teretani onda me zanima gde pretežno voziš te svoje razne vrste bicikala tj da ti nije eventualno mountain bike prevashodno prevozno sredstvo ?!


moguće da će biti i par postovo o tome

Uzgred Chris Carmichael je bio, a i sada je trener ili specijalni savetnik, mnogih uspešnih biciklista i timova koji su pobeđivali na najvećim trkama. Od njegovih saveta niko nije ima štete, naprotiv...

Pod dva ova pošalica za mišljenje pokupljeno sa foruma ti je dobra ali ja elem ipak svoje mišljenje formiram isključivo na osnovu svog ličnog iskustva


Nisam siguran koliko za ovo ima osnova jer u komentarima nisi pokazao znanje koje odlikuje i najprosečnijeg amatera biciklistu, već više podsećaju na druga.blama i nepovezanu kritiku svega i svačega.

Hvala na druženju

P.S. čini mi se da znam o kome se radi - naturalizovani BG na izanđalom čeličnom biciklu za koji tvrdi da je perfektno izbalansiran (geometrija 70-tih godina), ne poseduje ni jednu osrednju, a kamoli vrhunsku, komponentu na istom tom jadnom biciklu a kritikuje vrlo živo sve ostale brendove i tehnologije koje je video samo na slikama...

49 41 49 41 04:38 06.01.2010

Re: A ova gimnastika ?!

Time Bandit

Tako sam se se osecao, na velikoj nizbrdici put Durmitor-Savnik pri bzini od 82 km/h.
Uhvatila me je panika, posle naletanja na par omanjih rupa na asfaltu i par kamicaka na putu.
Dotada, nisam ni pretpostavljao da pri toj brzini biciklom moze biti tako opako.
Time Bandit Time Bandit 13:51 06.01.2010

Re: A ova gimnastika ?!

Uhvatila me je panika, posle naletanja na par omanjih rupa na asfaltu i par kamicaka na putu.


zna da bude čupavo Jens Voight ke napravio najmanje tri greške neposredno pre pada na Turu 2009



a Denis Menchov je padao skoro svaki drugi dan

maksa83 maksa83 20:12 05.01.2010

sviđa

mi se paralelni performans koji izvodiš - context sensitive promena slike na profilu za svaki blog.
Time Bandit Time Bandit 20:37 05.01.2010

Re: sviđa

voleo bih da mogu da kažem " the best is yet to come"
49 41 49 41 23:09 05.01.2010

legs of shoes


49 41 49 41 23:14 05.01.2010

legs of tree


mirelarado mirelarado 23:43 05.01.2010

Re: legs of tree

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:56 05.01.2010

a ovo?

jel ovo totalno van kategorije bilo kakvog ozbiljnog razgovora ili...? mislim, da li ja to gubim vreme kod kuce na ovakvom jednom ili ne?

maksa83 maksa83 00:00 06.01.2010

Re: a ovo?

BebaOdLonchara
jel ovo totalno van kategorije bilo kakvog ozbiljnog razgovora ili...? mislim, da li ja to gubim vreme kod kuce na ovakvom jednom ili ne?

Pazi, ako ništa - deluje prilično aerodinamično.
Time Bandit Time Bandit 00:03 06.01.2010

Re: a ovo?

na slici je uspravna stacionarna bicikla, i deo teksta o tome je niže citiran uz napomenu da saveti tipa ako želiš da unaprediš ... podrazumevaju da je jedan stepen od toga predhodno ostvaren...

Stacionarne bicikle

Geometrija ovog tipa stacionarnih bicikli, naročito kod kućnih jevtinijij modela, je potpuno različita od prave drumske ili planinske bicikle, i sem podešavanja visine sedišta nema drugih podešavanja, a koja su ipak neophodna za optimalni položaj tela i upotrebu onih mišića koji su bitni za biciklizam. Podešavanjem sedišta se malo toga dobija, jer stacionarna bicikla je pravljena da omogući vežbačima raznih visina korišćenje iste i izgleda da je to visina oko 170cm. Ukratko, ovi tipovi stacionarnih vežbaonih bicikli, uspravni ili položeni (recumbent) su više zamena za trčanje starijim vežbačima ili onima koji imaju problema sa leđima ili kolenima i mogu ih koristiti bez nekih velikih opterećenja, recimo 10 do 12 (na skali od 1 do 20) i preko toga nije potrebno ići dalje jer veći intenzitet će uticati na razvoj butnih mišića ali samo bliže kolenu (kod uspravnog modela), ili više mišića koji su bliže stražnjem delu tela kod položenog modela. Naravno da je i to dopustivo ali onda treba raditi i neke druge vežbe da bi se ostvario potpuni mišićni balans.

Korisno je za:

- Lagano zagrevanje do 15 min pre istezanja i ostalih vežbi sa teretima

- Osobe koje imaju problema sa leđima ili zglobovima

- Osobe koje imaju više od jednog zdravstvenog rizika (problemi sa srcem pritiskom, disanjem, pušači, i ljubitelji čašice i masnih jela)

Zaboravi na ovo:

- Ako želiš da unaprediš cardio-vaskularni kapacitet

- Ako želiš da unaprediš snagu i izdržljivost

- Ako želiš da održiš ili unaprediš opštu kondiciju za neki od intezivnih kardio sportova
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:19 06.01.2010

Re: a ovo?

pa trebao si i ovakvu sliku da stavis za nas totalne amatere
ok, sad je jasnije
i da li to znaci da taj moj bajk ne moze da zameni aerobik u istom vremenskom periodu? (pls, don't say no, don't say no...i hate aerobic!)


makso, tvoj avatar je vise nego aerodinamican
Time Bandit Time Bandit 00:39 06.01.2010

Re: a ovo?

i da li to znaci da taj moj bajk ne moze da zameni aerobik u istom vremenskom periodu


Svako ko ima bilo kakav zdravstveni rizik, ili čak i bez rizika ako je stariji od 40 godina, treba da se konsultuje sa lekarom o maksimalnom opterećenju - maksimalan broj otkucaja srca tokom vežbi i trajanju istog, tada će imati potpunu sliku kako da koristi ili stacionarnu biciklu ili aerobic ili bilo koju sportsku aktivnost koja mu se svidi.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:01 06.01.2010

Re: a ovo?


Svako ko ima bilo kakav zdravstveni rizik, ili čak i bez rizika ako je stariji od 40 godina, treba da se konsultuje sa lekarom o maksimalnom opterećenju - maksimalan broj otkucaja srca tokom vežbi i trajanju istog, tada će imati potpunu sliku kako da koristi ili stacionarnu biciklu ili aerobic ili bilo koju sportsku aktivnost koja mu se svidi.

srdjan.pajic srdjan.pajic 01:11 06.01.2010

bajs

300 suncanih dana godisnje u mom kraju - ne treba mi trenazer.

Banditu, imam konkretno pitanje, ako se razumes u ne-trenazne bidze. Vozim mauntin bajk, i muci me sledeci problem: posle neke predjene kilometraze utrnu mi mali i domali prst na obe ruke . To mi se desava na oba moja mauntin bajka, i pitam se da li to znaci da mi je volan mozda malcice predalek, ili mi ne odgovara ugao rucica, ili nepravilno drzim ruke na volanu ili je u pitanju nesto cetvrto. Sta? Promenio sam lulu i priblizio volan, ali nema neke razlike. Nemam problem sa time da me bole ledja, ili ramena, sto hoce da se desava kad je volan predalek, nego, eto, samo mi utrnu prsti, i samo ta dva. Strange, a?


Time Bandit Time Bandit 01:32 06.01.2010

Re: bajs

Strange, a?

Ne nije nego si ti u pitanju

Slične probleme imaju gotovo svi koji koriste tip ravnog volana koji se uglavnom sreće baš na planinskom biciklu (na volanu drumskog bicikla trnu svi prsti ako se često ne menja pozicija šake na volanu).
.
Najčešće je problem u preteranom stezanju volana tokom vožnje i uglu podlaktice u odnosu na šaku. Iz toga sledi da treba stegnuti volan tokom neravnog dela prilikom vožnje a relaksirati šaku na ravnom delu, a podlakticu treba držati pravo u odnosu na šaku i svako podešavanje tela prilikom vožnje treba izvesti na sledećem zglobu - laktu (kao i samu amortizaciju gornjeg dela tela tokom neravne vožnje).

Napredak će se osetiti i ako se za upravljački deo koriste delovi od karbona, i to najmanje volan a trebalo bi i lula.

Zatim treba raditi vežbe koje će ojačati šaku i sam zglob šake (u početku svaki drugi dan, kasnije dva puta nedeljno).

Najverovatnije ću napisati jedan post o Dobrom Duhu Srbije - single speed mountin bike koji je pravljen po mojim merama i objasniti komponente koje se nalaza na njemu. Koliko vidim većina biciklista ima prevelike bicikle za njihove dimenzine tako da čak skraćivanje lule teško može da reši probleme niskobudžetnih bicikli koje se prave u merama S,M i XL.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:45 06.01.2010

Re: bajs

Time Bandit

Ne nije nego si ti u pitanju


Hvala puno, obraticu paznju. U stvari, sad kad razmislim, taj problem mi se ne javlja kad vozim off-road, nego samo ako nekad izadjem na asfaltiran put, gde nema promene dinamike drzanja volana (na primer kad idem na posao ).



49 41 49 41 04:09 06.01.2010

Nekad

-pravio od marta-oktobra u proseku 3500-5000 km/godisnje biciklom.

Kuca-posao, rekreacija, kupovina.
Ploce (kasnije Kardeljevo), Peljesac, Mljet, Korcula, Brac, Hvar, Aerodrom Dubrovnik -sve biciklom.
Najtezi deo, Korcula-Vela Luka =64 km + 64 km; u jednom danu, odnosno deo noci.
Durmitor - Savnik ("cuveni" i po 6 meseci zavejan snegom). Savnik - Durmitor (kamp) =38 km - grizes sopstvena kolena uzbrdo i mislis da li ce popucati ligamenti iznad kolena od napora i uzbrdice.
Ceo Kipar; Larnaka, Limasol, Paphos, Afrodita Bay, ... celi celcati izusev Throdosa (planinskog dela). Suncanih dana 325.
Ljubljana-Bohinj-Ljubljanja - biciklom.
Kranj-Bled-Kranj (35 km, starom cestom) "kao dobar dan"; ponekad iz "dosade".
Mnoga planinska jezera, planinarski domovi - biciklom.

Ne, ne hvalim se!
Zalim se; jer, je to bilo nekad.
radjeni radjeni 13:57 06.01.2010

Re: Nekad

Ja se takodje zalim. Prosle godine oko 3000km, pre 30god; 10000km! Sa zimskih 90kg spustio tezinu na 75kg, vozio na momente sa onim istim mladalackim zarom.Preporucujem voznju bicikle za skidanje suvisnih kg.Na primer; za vreme voznje piti surutku, u toku jednog treninga se moze izgubiti oko 3-4 kg. Poznato je da aktivni biciklisti mogu imati nula % masti u organizmu!
Time Bandit Time Bandit 18:22 06.01.2010

Re: Nekad

Ne, ne hvalim se!
Zalim se; jer, je to bilo nekad.


niste jedini i Greg je tu negde



Before Greg decided to reinvent the exercise bike, most cyclists would agree that indoor bikes were nothing like bikes at all. They were workout machines with pedals. Not so with LeMond Fitness bikes. Designed like great road bikes, every Lemond Fitness indoor exercise bike is designed to fit the user like a glove – with several adjustments to fit the bike to the rider, and innovative workout programs to make an indoor cycling workout more effective.

Time Bandit Time Bandit 18:29 06.01.2010

Re: Nekad

Prosle godine oko 3000km, pre 30god; 10000km!


možete nadoknadi razliku na više načina


49 41 49 41 20:57 06.01.2010

Minhenski urbanisti

odmah sam uocio po dolasku u Minhen; a,kasnije ziveci u njemu
- dali su podjednaki tretman svim ucesnicima u saobracaju.
-Pesacima
-Biciklistima
-Vozacima auta
-Korisnicima javnog prevoza (Autobusi, Tramvaji, Gratska Zeleznica (S-Bahn, U-Bahn).
Za svakog i u podjednakoj meri isplanirano.
Nikome previse - ni za koga premalo.
Vecina, bar 70% glavnih ulica; pored trotoara od nekoliko metara; ima 1.5 m (najsira) 0.80 m (najuza) biciklisticu stazu - za jedan pravac biciklisticke voznje.
Izlisno je govoriti da su i raskrsnice semaforizovane odgovarajucim semaforom, postavljenih u visini glave bicikliste.
Gratsko tkivo grada; ne govorim o vikend stazama kojih ima duz reka, jezera, kanala i parkova.

U susret mozete sresti grupu biciklista iz tri generacije; dede, sinove / kcerke i unuke.
Smeh i radost zivota se cuje od njihovog dovikivanja.
Time Bandit Time Bandit 21:12 06.01.2010

Re: Minhenski urbanisti

odmah sam uocio po dolasku u Minhen; a,kasnije ziveci u njemu
- dali su podjednaki tretman svim ucesnicima u saobracaju.


Viši nivo životnog standarda, razumevanje potreba građana, vožnja u dobrim i sigurnim kolima, dobri putevi i pametne raskrsnice čak i "Smeh i radost zivota se cuje od njihovog dovikivanja"

i onda sledi pitanje

- Ima li svetska banka dovoljno novca za finansiranje opismenjavanja naprednjaka i nazadnjaka na Balkanu, a da bi ih iole približili okruženju gore pomenutom?
dunja73 dunja73 21:52 06.01.2010

Re: Minhenski urbanisti

U susret mozete sresti grupu biciklista iz tri generacije; dede, sinove / kcerke i unuke.
Smeh i radost zivota se cuje od njihovog dovikivanja


Pogotovu bake biciklistkinje i njihovo :
"Ich habe RRecht " ...

----
Imam bajs , ponekad provozam ..Imam i u kuci , za trening , najvise ga koristim kad peglam..
Sve lepo okacim na njega ..hocu reci , bidza je visenamenska....
Time Bandit Time Bandit 22:25 06.01.2010

Re: Minhenski urbanisti

najvise ga koristim kad peglam..
Sve lepo okacim na njega ..hocu reci , bidza je visenamenska....

ovaj model je zgodan zbog lakog podešavanja



a ima i korisnu elektriku

49 41 49 41 04:26 07.01.2010

Re: Minhenski urbanisti


Viši nivo životnog standarda, razumevanje potreba građana, vožnja u dobrim i sigurnim kolima, dobri putevi i pametne raskrsnice quote]

U Americi, napr. dat je primat volanu i autu.
Ostali ucesnici u saobracaju su strasno zakinuti.

Houston, Texas; napr. javni saobracaj - vecina klimatizovanih autobusa. Ako dodje, dodje - cekas od 15 min do jednog sata mozda i vise.
Biciklistickih staza, uopste nema. Ponegde, sirine 0.60 - 0.80 cm; koje koriste pesaci - setaci i biciklisti.
Pa, ko na koga i preko koga; u oba smera na toj sirini.
Houston je 3., po nekima 4. grad po velicini u americi.
Time Bandit Time Bandit 07:20 07.01.2010

Re: Minhenski urbanisti

Houston offers a 345-mile interconnected bikeway network spanning across 500 square miles of the city. The network includes bike lanes, bike routes, shared lanes and bayou trails, rails to trails, and other urban multi-use paths. This network does not include 80 miles of hike and bike and nature trails found in City of Houston parks. Cyclists travel on designated bikeways and merge onto bicycle-friendly streets to complete their journey.

Employers and public facilities provide bicycle parking and showers or passes to fitness facilities so employees can freshen up for an upbeat day at work. Children ride the trails with their friends and family and participate in bike safety classes with their classmates. Neighbors meet as they walk and bike in their community to the library or corner shops. Motorists share the road because one more cyclist is one less car on the road.

Ongoing opportunities to ride are offered by local bicycling groups that meet the needs of riders at all levels. Houstonians choose to walk and bike to the many points of interest the city has to offer among a variety of artistic, cultural, natural and urban amenities.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana