Društvo| Politika

Potplaćivanje glasača

Siniša Boljanović RSS / 13.01.2010. u 08:51

Pre dve nedelje, tacnije, 27. decembra prosle godine, u opstini Kula odrzani su izbori za predsednika i članove Opštinskog odbora Demokratske stranke, uzgred stožerne stranke vladajuće koalicije u ovoj opštini.  

Kampanja za izbor novog predsednika i članove Odbora bila je duga , intenzivna i prilično prljava, ne samo zato što je bilo dva kandidata za prvog čoveka Opštinskog odbora, što ranije nije bio slučaj, nego i zato što u Demokratskoj stranci u ovoj opštini već neko vreme, a prema informacijama iz stranke, postoje duboke podele na dva tabora. Veoma je indikativno da se granica podele podudara sa prirodnom granicom između Autonomne pokrijine Vojvodine i "ostatka" Srbije. Dakle, stožeri podeljinih strana su jedan republički, odnosno dva pokrajinska poslanika ove stranke, koji su na potonjim izborima iz 2008. godine izabrani na pomenute funkcije. Kada se to ima na umu, uopšte ne čudi zašto je predsednik DS, Boris Tadić, onomad na Glavnom odboru nagovestio centralizaciju stranke.

Sami po sebi, ovi unutarstranački izbori ne bi bili vredni pomena da, a opet na osnovu izvora iz stranke, kao i sumnji građana opštine, nisu koštali nekoliko hiljada apoena evropske valute. Naime, značajna suma je utrošena na potplaćivanje tzv. "sigurnih glasova" jedne od suprotstavljenih strana, a čiji su lideri poslanici skupštine AP Vojvodine. Na kraju se ispostavilo da je to, u stvari, pobednička strana, odnosno, ispostavilo se da su svi članovi opštinske organizacije  DS koji su se deklarisali kao pripadnici te strane (što je, između ostalog, dokazivano potpisivanjem kandidature za predsednika Odbora) pre izbora dobili po pet stotina dinara, a nakon izbora, kao nagradu za pobedu, dvostruko veći iznos. Ako se na osnovu rezultata zna da je za tu opciju glasalo nešto manje od 400 stotina članova, lako se može izračunati da su samo troškovi za potplaćivanje birača opštinske organizacije DS u Kuli iznosili najmanje 600000 dinara, tj. nešto oko 6 hiljada evra. Postavlja se pitanje: iz kojih izvora?

 

Odakle lokalnoj Demokratskoj stranci, tj. jednom njenom delu, i to onom koji je blizak Pokrajinskom odboru, toliki novci?

Koristim ovu priliku i ovo mesto da na osnovu informacija iznutra, odnosno osnovane sumnje iz kulskog DS, pozovem nadležne i nedavno reformisane pravosudne organe, kao i Agenciju za borbu protiv korupcije, da, ukoliko je po slovu zakona moguće, ispitaju verodostojnost ovih informacija i utvrde da li je bilo zloupotrebe novca za unutarstranačke izbore u kulskom DS.

Građani kulske opštine, odnosno poreski obveznici, imaju pravo   da znaju kako se i iz kojih izvora finansira demokratska stranka u Kuli, tj. Demokratska stranka u celini, kao i sve ostale registrovane stranke. To pravo, uostalom imaju svi građani ove zemlje.



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

GajaR GajaR 09:08 13.01.2010

$$$

DS se uvek finansira iz (i) legalnih$
margos margos 09:41 13.01.2010

Re: $$$

Bili su praznici... da nije od Deda Mraza stigao poklon???
ssvetlana92 ssvetlana92 10:07 13.01.2010

Re: $$$

margos
Bili su praznici... da nije od Deda Mraza stigao poklon???

Logično!
antioksidant antioksidant 09:47 13.01.2010

.

Postavlja se pitanje: iz kojih izvora?

legalnih?
mariopan mariopan 12:45 13.01.2010

Re: .

antioksidant
Postavlja se pitanje: iz kojih izvora?

legalnih?

Ha ha ha
Lionsgate Lionsgate 16:16 13.01.2010

Onomad

u podzemlju neke od novosadskih banaka obili sef bivsem shefu pokrajinskog DS-a i nasli 200 hiljada ojrica i nesto sice pride, covek se na to zalio da su istrazni organi ostetili crni fond bivse mu partije . . . pa sad zamisljam scenu kako pokrajinski ( ili regionalni, recimo iz Kragujevca) shef partije vadi crnofondaske jurice iz sefa u podzemlju banke, sitni ih u menjacnici i halapljivim partijskim drugovima na ruke isplacuje "vernost".
Unfuckable Unfuckable 20:34 13.01.2010

Re: Onomad

"vernost".

vernost od soma i po dinara je čista simbolika
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 21:16 13.01.2010

Re: Onomad

Tačno, ponižavajuće tačno. Međutim, kada se taj mizerni pojedinačni ćar pomnoži sa 400, onda je to već ozbiljna cifra za jedan provincijski opštinski odbor. No, nije ni to važno koliko poreklo tog novca isplaćenog na ruke svakog vernog člana.
Unfuckable Unfuckable 21:30 13.01.2010

Re: Onomad

ja se samo pitam koliko je ljudi spremno da (na kratko) zanemari svoj mozak za 1500 dindži?
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 21:51 13.01.2010

Re: Onomad

Upravo je to problem. Mnogo je tih jeftinih mozgova u ovoj zemlji, ako je uopšte reč o mozgovima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana