Putovanja| Život

Istanbul, evropska prestonica kulture [1]

Bojan Budimac RSS / 15.01.2010. u 14:56

Nisam planirao nikakvo putovanje za ovaj vikend. Međutim kad sam u utorak video prilog na TV-u o tome da je u subotu ceremonija proglašenja Istanbula evropskom kulturnom prestonicom za 2010. spopadoše me pundravci. Osim toga prošle godine sam primio minimalnu dozu Istanbula (sve u nekom proputovanju) te je proradila i apstinencijalna kriza.

'ajd prvo da vidim da li je Emre u Istanbulu i da li je voljan da mi pruži gostoprimstvo (ovo drugo je retoričko pitanje, na Emrea uvek mogu da računam). Poslah kratki mejl u kome ga pitam narečeno. Koliko o'ma' stiže odgovor: heya bojan, you are of course welcome as long as u want. just give me a call before you step in :)

Emre je kolega iz web studija za koji sam radio. Programer, administrator, pasionirani igrač online igrica (već druga ili treća godina WarCraft) i jedriličar. Ne govori mnogo, a kad govori slušam o igrici u kojoj je strasno do koske.

Živi sa devojkom Asli, kod majke (Deniz) i ogromnim labradorom (bela kafa) Rubijem, čija glava mi je u krilu dok ovo kucam (to pašče mi se obraduje kao najrođenijem kad god da dođem). Asli još uvek radi u tom studiju. Emre se pomerio iz istog posle postdiplomskih i izvesnog vremena provedenog u SAD. Sada radi za turski ogranak Nortela u R&D sektoru, nedavno otkupljenom od strane proizvođača čokolada i vafla (da, dobro ste pročitali) Ülker. No, dosta o mom domaćinu.

Kako putovati je bilo drugo pitanje. Nešto mi se nije dalo da se lomatam busom celu noć, Daj da vidim šta nudi avijacija. Nađoh da je let za Istanbul izvesnim SunExpress.com-om u četvrtak uveče (21:45) svega 39 lire, a isto toliko i povratak u nedelju u 20:00. Osamdesetosam lira (44 evra) je jeftinije od autobuske karte. Elem, ovoj žabi nije trabalo više ubeđivanja.

Logistički najzahtevniji deo putovanja je prebacivanje iz sela mog malog na aerodrom. Jes' da je to svega 20 km, ali... supruga ne može da vozi po mraku. To mi je davalo dve opcije 1. da me bači na airportu za dana između četiri i pet popodne ili 2. da me u slično vreme bači do Mumdžulara (kasabica koja je sedište naše opštine) odakle bih se dolmušom (mini busom) prebacio do Bodruma i odande normalnim servisom do aerodroma. Pošto ustanovih da kafić van aerodroma (sa sve pušačkim delom i wireless-om) ne radi, logično odlučujem se za varijantu 2.

Na ovom putu će biti dosta "prvi put", pa je tako i počelo. Naime, ja sam se prvi put vozio javnim prevozom, pomenutim dolmušom u ovim krajevima.

Dolmuš

Dolmuš je Istanbulu kičma javnog prevoza. Da, postoje busevi, postoji patrljak nečeg što se samonaziva metro (upravo se kopa tunel ispod Bosfora za drugu liniju), postoje tramvaji, a postoje i brodovi & katamarani, ali jedan od najlakših načina da se prebaciš od tačke A do tačke B je da sedneš u dolmuš. On funkcioniše kao linijski taksi, ima stanice, ali ga u principu možeš zaustaviti bilo gde duž linije (ako ima mesta, što vozači singaliziraju trubljenjem, dakle, ako niste znali zašto se u Istanbulu toliko trubi, sad imate deo odgovora). Isto tako ga možeš zaustaviti bilo gde radi silaženja. Tarifa zavisi od udaljenosi destinacije. U boljim delovima grada su dolmuši obično žuti Ford Transit-i, a u ostalim neka smešna kockasta vozila (gledaću da obezbedim fotku).

Pričajući o vozačima dolmuša vozači u Istanbulu najčešće upotrebljavaju imenicu hayvan (iliti životinja). Međutim, ja ne mogu da ne gajim ogromno divljenje prema majstorima koji piče slalom i izvode kristijanije u istanbulskim gužvama usput primajući pare, vraćajući kusur, memorišući bez greške ko je dokle platio, sve uzgred "komentarišući" saobraćaj i ostale učesnike u istom. Skroz multitasking.

Eeeeeeee, za razliku od goreopisanog mumdžularski dolmuš za Bodrum je laaaaganica u svakom pogledu. Kroz sam Mumdžular se kreće brzinom komesežurinek'idepeške bukvalno, a van naselja figurativno. Sve uz priču sa tipom koji je seo na suvozačko mesto (o tipovima traktora, oranju, golf terenu koji se kao Skadar na Bojani gradi u kraju itd.) prevalismo čitavih 30 km za samo 45 minuta. Sad neka neko kaže da vreme nije relativan pojam.

***

U Bodrumu sam imao da ubijem nešto više od sata. Još u dolmušu mi se javila sopstvena bešika, pa je bilo jasno šta će biti prva stvar kad stignem.

Međugradska autobuska (i dolmuš) stanica u Bodrumu je o'ma' do pijace. Da li vam to može dati ideju kako taj javni klozet izgleda? Ne žurite zaključcima. Taj javni WC izgleda bolje (u svakom pogledu) nego većina WC-a po restoranima u domovini mi. Nekoliko sati kasnije ću ustanoviti da je zapravo bolji (ne čistiji ili prljaviji, oba su savršeno čista) od WC-a na terminalu za domaći saobraćaj bodrumskog aerodroma. (recimo pisoari imaju fotokelije, što na aerodromu nije slučaj).

Posle olakšanja sedoh u prvi, a to je zaista bio prvi, kafić sa wireless-om da se malo skajpujem i popijem kafu ne bi li potrošio taj sat.

***

Let, osim što je kasnio pola sata, nije bio zanimljiv.

Joj što voleem te displejeve koji pokazuju a ta di je ajeroplan. Naime, prosto obožavam što se isti na prikazu egejskog regiona prostire od Izmira do Istanbula, u prikazu cele Turske zahvata i deo Anadolije, a u prikazu Jevrope sa malo Sev. Afrike pokriva celu Tursku i deo Balkana. Baš mi daje preciznu ideju gde smo.

U svakom slučaju putovanje je bilo kratko i kad je avijatičar najavio sletanje pogledao sam na svetlucavu nepreglednost Istanbula sa obe strane aviona. Istanbul! Here I come!

Drugo "prvi put" na ovom putovanju je sletanje na iternacionalni aerodrom Sabiha Gokčen. On se nalazi na azijskoj strani u predgrađu Kartal. Ako je manji nije puno od glavnog aerodroma Ataturk na evropskoj strani. Ali je spooky u odnosu na njega, jer očigledno ne radi punim kapacitetom (daleko bilo).

Inače Sabiha je usvojenica oca nacije i prva žena vojni pilot turske avijacije (u tom svojstvu je malo bombarovala Kurde još onomad).

***

U busu koji me vozi do Kadikoja (azijski deo) upadam u fazon al' se ovo izgradilo. Istanbul, grad koji je redovno pobeđivao moj, inače veoma razvijen, osećaj za orijentaciju nije omanuo ni ovog puta. Sve dok nisam video prepoznatljive zgrade Marmaris univerziteta i odmah potom žel. stanicu Hajdarpaša nisam imao blage veze gde sam.

Izašavši, umesto da duboko udahnem miris Mramornog mora, koji mi dolazi s desne strane, duboko udišem dim cigarete u pokušaju da smirim apstinencijalnu krizu. Prolazim pored nepreglednog reda taksija, ne konstatujući ih, miss'im moram da ispušim.

Pola jedan je ujutro, Kadikoj još živi iako se polako sprema na spavanje. Ulični prodavci đinđuva su još uvek tu, a kafedžije polako zatvaraju. Biram taksi i gasim cigaretu pre ulaska.
– Ne morate gasiti, u mom taksiju je dozvoljeno. Kuda ćemo?
– Džadebostan. Tamo ima onaj Migros? E tamo. – odgovaram. Šareno iskustvo sa istanbulskim taksistima me je naučilo da je dobro pokazati da znaš kuda ideš, dajući im osim adrese neki orijentir tog tipa.
– Ako je dozvoljeno zapaliću, – kažem, vadeći cigarete.
– Nije dozvoljeno, ali slobodno zapalite, ako nas zaustavi policija sakrijte.
Toliko o sveopštoj zabrani pušenja.
– Moram pušiti, dolazim sa aerodroma...
– Odakle ste doputovali?
– Iz Bodruma, tamo živim.
– Bodrum je super.
– Jeste, ali je i Istanbul super. Živeo sam pet godina ovde, pre Bodruma.
Naravno, ispred Fenerbahčeovog stadio patrola zaustavlja sva vozila. Krijem cigaretu. Propuštaju nas.
– Kontrolišu alkohol, – kaže taksista, – ja ne pijem uopšte, samo pušim cigarete (na turskom je pijenje i pušenje isti glagol), samo cigarete.
– Šta radite u Bodrumu? – započinje ponovo razgovor.
– Novinar, dopisnik iz Turske.
– A odakle ste?
– Iz Srbistana.
– Lepo, – kaže, i pređosmo na tehnikalije, da li da mi stane pre ili posle semafora, jer smo praktično stigli.

nastaviće se

––––––––––––––––––

Beleška na margini

Palim sada da se malo promuvam gradom. Vidimo se kasnije.

 



Komentari (60)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 15:13 15.01.2010

do Istanbula...

Taj javni WC izgleda bolje (u svakom pogledu) nego većina WC-a po restoranima u domovini mi.

Sasvim očekivano (iako se mi poslovično vadimo na period pod Turcima zbog naših loših navika u vezi čistoće).

Inače Sabiha je usvojenica oca nacije i prva žena vojni pilot turske avijacije (u tom svojstvu je malo bombarovala Kurde još onomad).

Hm, zanimljivo, sad ja moram da se pitam da li smo mi nečemu dali naziv prve žene vojnog pilota (valjda smo imali nekad ženu vojnog pilota,a? )
Biljana 77 Biljana 77 15:21 15.01.2010

Re: do Istanbula...

Taj javni WC izgleda bolje (u svakom pogledu) nego većina WC-a po restoranima u domovini mi.
Ja sam svojevremeno bila šokirana izgledom toaleta u motelu Predejene.. Klasika, staju svi busevi koji idu u Grčku + restoran u prizemlju ima klasičan izgled drumske kafane (kockasti stolnjaci i ostalo), kad ono.. toalet .. vrhunski, sa sve posebnim odeljkom sa pultovima za prepovijanje beba.
drug.clan drug.clan 15:38 15.01.2010

Re: do Istanbula...

niccolo

Taj javni WC izgleda bolje (u svakom pogledu) nego većina WC-a po restoranima u domovini mi.

Sasvim očekivano (iako se mi poslovično vadimo na period pod Turcima zbog naših loših navika u vezi čistoće).



Pa zar zapadni evropljani nisu nasledili higijenu od rimljana i vizanijaca bas zahvaljujuci turcima - turskom kupatilu?
niccolo niccolo 15:40 15.01.2010

Re: do Istanbula...

Pa zar zapadni evropljani nisu nasledili higijenu od rimljana i vizanijaca bas zahvaljujuci turcima - turskom kupatilu?

Pravo da ti kažem nemam pojma kako je to istorijski išlo, ali sam sto puta čuo kada se priča o nehigijenskim navikama kod nas da se u priču uvodi "500 godina pod Turcima" pa je u tom smislu i moj komentar.
antonacci antonacci 02:24 16.01.2010

Re: do Istanbula...

niccolo

Pa zar zapadni evropljani nisu nasledili higijenu od rimljana i vizanijaca bas zahvaljujuci turcima - turskom kupatilu?

Pravo da ti kažem nemam pojma kako je to istorijski išlo, ali sam sto puta čuo kada se priča o nehigijenskim navikama kod nas da se u priču uvodi "500 godina pod Turcima" pa je u tom smislu i moj komentar.


Pa kod nas su za sve krivi Turci i tih nesretnih pet vekova.

Rimljani su bili sve, samo, ruku na srce, čisti nisu bili.
Biljana 77 Biljana 77 15:14 15.01.2010

Pokušaj drugi

...pošto već jednom otkucah komentar i sve ode u ...Mumdžular

EDIT: nije fer..preteče me Nic..
niccolo niccolo 15:26 15.01.2010

Re: Pokušaj drugi

nije fer..preteče me Nic..

Ma to zbog ovih štucanja bloga...
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:35 15.01.2010

Re: Pokušaj drugi

Mumdžular


To bar nije teško izgovoriti. Inače "mum" znači vosak ili sveća, pa ime kasabe znači voskari ili svećari. Pčelarstvo je bilo dosta razvijeno, pa valjda otud (sada nema voskara tamo).
Vlasta92 Vlasta92 15:39 15.01.2010

Super...

ka'će nastavak?
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:43 15.01.2010

Onomad

smio imali goste iz Turske, pa su nas pozvali da dođemo kod njih u Istambul. Druže Budimac da ti što detaljnije izopišeš sve, ja isprintujem i krećem...jedva čekam...
De si Vlasto
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:44 15.01.2010

Re: Super...

Vlasta92

ka'će nastavak?

Čim pre. Dakle sutra je ta frka od otvaranja, gledaću da me bude na što više onih punktova koji nisu međusobno udaljenju tri dana jahanja (programa će biti na sedam tačaka Istanbula). No, s obzirom da se sve to završava u relativno ranim večernjim časovima (najduže će trajati Tarkanov koncert na Taksimu do pola deset), računam/nadam se da ću u sitnim jutarnjim satima u nedelju objaviti nastavak.
mikele9 mikele9 15:42 15.01.2010

Budimac u Carigradu

Ne drži te mesto a? Očekujem javljanje posle muvanja gradom PRESTONICOM (ej bre!)kulture.
I mojne toliko da pušiš, "k'o Turčin"!
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:46 15.01.2010

Re: Budimac u Carigradu

Ne drži te mesto a?

To ti se Mikele zove inercija. Teško me pokrenuti, a kad se pokrenem teško me zaustaviti. Ne drži vala.
I mojne toliko da pušiš, "k'o Turčin"!

U Rimu budi kao Rimljanin, kažu... :)
Biljana 77 Biljana 77 16:24 15.01.2010

'Oću i ja!

Jedva čekam da posetimo Grad. Svi sa kojima sa pričala dele isto oduševljenje.
U boljim delovima grada su dolmuši obično žuti Ford Transit-i
U Tunisu su sva, ali baš sva taxi vozila žuta...Iznenadilo me u odnosu na ovo naše, beogradsko šarenilo..
mirelarado mirelarado 16:53 15.01.2010

Стамбол

Опис путовања освежио ми је ово послеподне. Готово сам заборавила муке с новим дизајном Блога. Чак ми је и препорука позеленела. :)

Istanbul - evropska prestonica kulture 1
U svakom slučaju putovanje je bilo kratko i kad je avijatičar najavio sletanje pogledao sam na svetlucavu nepreglednost Istanbula sa obe strane aviona. Istanbul! Here I come!


С нестрпљењем очекујем опис културних знаменитости Царскога града.

П.С. Посебан поздрав Рубију. Нико, без обзира на то ком хајванском роду припада, не уме тако да се радује као лабрадор. :)
mariopan mariopan 18:13 15.01.2010

Re: Стамбол

Cekam nastavak.

Proletos zamalo sa snajkom da skoknem iz Atine do Istambula, sve smo dogovorile, imala je i slobodne dane pa kada spojimo vikend bilo bi to super...i onda krene neka frka kod nje na poslu, dumala dva tri dana da li da promeni firmu ...a nama prodje voz. Sad citam za drugu priliku, a bice, nadam se.

Bojan Budimac Bojan Budimac 18:53 15.01.2010

Re: Стамбол

П.С. Посебан поздрав Рубију. Нико, без обзира на то ком хајванском роду припада, не уме тако да се радује као лабрадор. :)

Skroz si u pravu Mirela i evo tebi pozdrava od Rubija :)

Bojan Budimac Bojan Budimac 19:01 15.01.2010

Re: Стамбол

bice, nadam se.

I ja se nadam. Planina knjiga je napisana o ovom gradu, ali to treba videti.
mirelarado mirelarado 19:10 15.01.2010

Re: Стамбол

Bojan Budimac
evo tebi pozdrava od Rubija :)


Истопих се испред монитора:))
margos margos 02:06 16.01.2010

Re: Стамбол

Истопих се испред монитора:))

I ja vala. :)
Mada je i priča o putovanju, sa sve čekanjem da pripali(š) cigaretu uzbudljiva, a interesantno i da im je isti glagol za pušenje i pijenje. :)

Davno baš, bila sam sa bratom i roditeljima u Istambulu. Upitamo nekog tipa kako da dođemo do Toplkapi saraja, i on prebaci čovek moju majku da sedne pozadi, on sede pored tate, pokazuje pravac, mlatara rukama kroz prozor, zaustavlja saobraćaj... izvadi pištaljku iz džepa, reče da je policajac... mi svi skupa sluđeni... Dovede nas do Topkapija, pozdravi nas i ode. Nismo znali šta nas je snašlo.:) A Topkapi pamtim i svo ono bogatstvo, a posebno mi je ostalo u pamćenju neko kupatilo sa mermernim nanulicama pored mermerne kade.

Baš ti zavidim:)
antonacci antonacci 02:27 16.01.2010

Re: Стамбол

Preslatkog li psa.

Daj taj nastavak!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:29 15.01.2010

zar

prestonica kulture za 2010. nije Pečuj u Madjarskoj? da nije mozda za 2011?
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:51 15.01.2010

Re: zar

BebaOdLonchara

prestonica kulture za 2010. nije Pečuj u Madjarskoj? da nije mozda za 2011?

Ima više prestonica kulture za 2010. Taj laskavi status se već godinama ne dodeljuje eksluzivno jednom gradu. Dakle, ove godine: Esen, Nemačka, Pečuj, Mađarska i Istanbul, Turska.
ninasimone ninasimone 19:22 15.01.2010

Stambol

Nisam nikad bila u Istanbulu a bas bih volela. Prijatelji koji jesu mi kazu da je grad fenomenalan (jedan je i rodjeni istanbulac). Ako pitanje nije suvise personal, kojim jezikom pricate u kuci?
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:48 15.01.2010

Re: Stambol

Ako pitanje nije suvise personal, kojim jezikom pricate u kuci?

Ovde sada Emre, Deniz i ja pričamo engleski, jer oni neće da se ja patim. Sa Asli više pričam turski, jer neću da se ona pati :)

Supruga i ja pričamo neki esperanto od engleskog, turskog i srpskog. (kada hoćemo jako precizno da se razumemo pribegavamo engleskom)
dunja73 dunja73 00:27 16.01.2010

Re: Stambol

Supruga i ja pričamo neki esperanto od engleskog, turskog i srpskog. (kada hoćemo jako precizno da se razumemo pribegavamo engleskom

Ja , dole samo sprehujem Dojc .. Na primorju ..
Dole svi govore nemacki , i to solidno , bolje nego neki ovde ..
pa stvarno..
ninasimone ninasimone 00:58 16.01.2010

Re: Stambol

ja se nekad zamislim pa mahinalno pocnem srpski a muz me onda pusti da vidi dokle cu, samo klima glavom i cuti, a ja parlam dok ne shvatim... inace, on osim "kako si" i "sarma", ne zna nista drugo.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:10 15.01.2010

Carigrad

Bio sam prosle godine u Istanbulu i blago receno bio sam odusevljen!
Prelep grad,koji je izgradjen u rimsko-vizantijsko-arapsko-evropsko-modernom stilu,tj. jedinstvenom stilu...
Eh...a Aja Sofija,prelepo!

Svaka cast za tekst,jedva cekam nastavak
miloradkakmar miloradkakmar 23:56 15.01.2010

Taksi

On funkcioniše kao linijski taksi, ima stanice,

Znaš, koliko ima linijskih taksija od Novog Sada do Temerina. Idu ispred GRAS-ovog busa i kupe putnike po stanicama po ceni karte. I možeš da zapališ.
crossover crossover 03:31 16.01.2010

Istanbul Twilight

Мало ми је глупо да понављам оно што сам писао о Истанбулу на твојим претходним блоговима, али слушај пажљиво, ово ћу рећи само још једном - Истанбул је за мене најлепши град на свету. Јбг, шта ћу, палим се на Блиски исток. Такође, жао ми је што нисам видео и Бејрут пре него што су га унаказили ратовима.
Сваки пут кад сам био у Истанбулу, а имао сам невиђену срећу да не идем само као обичан туриста, био сам готово омамљен атмосфером тог града. Он заиста јесте прелеп али његова атмосфера и људи су оно што га чини тако узбудљивим (не, драги моји Београђани, то ни близу не личи на оно на шта смо ми поносни). Мислим да је узрок моје одушевљености лепотом и атмосфером Истанбула "мирис" његових историјских слојева и врло занимљива мешавина култура и нација.
Моја жена је дуго радила у туризму и захваљујући њој сам видео разне делове света али никад и нигде сва моја чула нису била тако жива и пробуђена као на Босфору.
Хвала ти што си одржао обећање да ћеш писати о Истанбулу.
Велики поздрав, Будимац.

Bojan Budimac Bojan Budimac 03:52 16.01.2010

Re: Istanbul Twilight

Хвала ти што си одржао обећање да ћеш писати о Истанбулу.

Tek ću pisati, Cross, ovo je onako usput.
Unfuckable Unfuckable 14:57 16.01.2010

Re: Istanbul Twilight

Он заиста јесте прелеп али његова атмосфера и људи су оно што га чини тако узбудљивим (не, драги моји Београђани, то ни близу не личи на оно на шта смо ми поносни). Мислим да је узрок моје одушевљености лепотом и атмосфером Истанбула "мирис" његових историјских слојева и врло занимљива мешавина култура и нација.

Krose, Care
background noise background noise 19:36 16.01.2010

Re: Istanbul Twilight

A na sta ste ponosni?

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 07:23 16.01.2010

Pozdrav

Bio sam nešto zauzet ovih dana, pa ni jednom nisam svraćao na blog.

Ulogujem se jutros uz prvu kafu... kad ono imam šta i da vidim - novi dizajn.
Gde ću, kud ću, nego da ostavim svoj prvi komentar kod cenjenog mi kolege Budimca, tim pre što je blog o Istanbulu, gradu koji veolim.
Za sada toliko. Da vidim kako funkcioniše.

A, ti Budimac, ako u Istanbulu sretneš mog prijatelja Orhana Pamuka, ili poslovnog partnera Mustafu Sabira, pozdravi ih od mene.
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:35 16.01.2010

Re: Pozdrav


A, ti Budimac, ako u Istanbulu sretneš mog prijatelja Orhana Pamuka, ili poslovnog partnera Mustafu Sabira, pozdravi ih od mene.

Računaj kao da je urađeno

Da li se taj grad može da se ne voli?
Unfuckable Unfuckable 14:59 16.01.2010

Re: Pozdrav

a od mene pozdravi ovog Majstora
(najbolji treš - koji - to - nije, a koji sam čuo u poslednjih 10 godina, 'leba mi)

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:54 16.01.2010

Re: Pozdrav

Kada već širimo listu, onda pozdravi i zemljakinju nam Eminu, a efendi Sandala, kako hoćeš:
gordanac gordanac 16:15 16.01.2010

(not)constantinople

sin_m sin_m 07:54 19.01.2010

Re: (not)constantinople

"Istanbul can fight
To show its gloomy might
but it will never topple
the spirit of Constantinople".
background noise background noise 19:29 16.01.2010

Jes majku mu prestonica kulture

Ako se oslobodim posla u maju, Ahmet zove da dodjemo ponovo, jos ako nesto dobro bude na programu . . .
background noise background noise 19:32 16.01.2010

Re: Jes majku mu prestonica kulture

Supermod Supermod 21:52 16.01.2010

Obaveštenje

moderacija je nešto testirala i nekoliko komentara je greškom obrisano, izvinjavamo se korisnicima, mogu da ponove.

Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 21:37 16.01.2010

I Pecuj

I madjarski Pecuj takodje, uz Istanbul! Izvoli kroz baste i ulice znane...
Bojan Budimac Bojan Budimac 01:10 17.01.2010

Re: I Pecuj

Dragan Jakovljević.

I madjarski Pecuj takodje, uz Istanbul! Izvoli kroz baste i ulice znane...

To smo već rekli, a treći je Esen (Nemačka).
Goran Vučković Goran Vučković 01:36 17.01.2010

Re: I Pecuj

To smo već rekli, a treći je Esen (Nemačka).

To kanda k'o najveći hrišćanski praznici...
hajkula1 hajkula1 05:18 17.01.2010

Kad pozelim da zadovoljim mastu

i zavaram glad za putovanjima, da se napunim zadovoljstvom, znam gde cu. Kod Budimca na blog.

Izranjaju uspomene naslagane kao baklave. Spavali smo u hotelu koji je dijagonalno preko puta Aja Sofije, pri vrhu ulice koja se nizbrdo spusta... Iz sobe pogled na most koji povezuje Aziju i Evropu. Naravno, tetka me probudila da vidim izlazak sunca.

Kad si vec pomenuo cigare i alkohol, da ti kazem da je tada bila na ceni srpska rakija. Nosilo se za ,,posebne ljude,,.



jucaibin jucaibin 13:42 17.01.2010

istanbul...

budimac, zahvaljujem sto ces svoje uzivanje i sa nama da podelis. ja volim da citam sve sto ti pises, ali mi se posebno svidjaju teme koje se ticu tvog dozivljaja turske...

proslog juna sam bila prvi put u istanbulu i moje odusevljenje jos uvek traje. potpuno sam bila impresionirana, ali u svakom pogledu. grad je takva mesavina kultura koja se inace nigde ne moze sreti u takvom spoju. mene je zbunila njihova ljubaznost na svakom koraku...

samo mi se jedna jedina stvar nije svidela - a to je negiranje postojanja hriscanskih svetinja (tu izuzimam aja sofiju). bilo mi je jako cudno da na ulazu u topkapi (s leve strane od ulaza) ugledam hriscansku crkvu kojoj se na vrhu nalazi mesec umesto krsta! e, to mi je bilo prejako za zeludac, jer lepo pise da je "hagija erine" (mislim da se tako zove crkva) bila u sultanovo doba zasticena, da nikada nije pretvorena u mislimansku bogomolju, ali da, eto, sada sluzi kao magacin! ostale hriscanske crkve nije vredelo posecivati, jer ulazak u njih zavisi od dobrog ili loseg raspolozenja domara...

nisam mogla da preskocim ovu primedbu, ali, eto, ni to nije bilo dovoljno da mi baci senku na istanbul. pre nego sto sam otisla tamo procitala sam pola metra knjiga mog omiljenog pisca orhana pamuka. nakon njegovih opisa istanbula imala sam utisak da se setam poznatim gradom, a dozivljaj je bio jos intenzivniji. posle sam mislila da bi mozda bilo jos bolje a sam knjigu o istanbulu citala posle posete, jer tada bi citajuci imala i slike prelepog istanbula pred sobom...bilo kako bilo, nadam se da cu se istanbulu jos puno puta vratiti...

s nestrpljenjem cekam nastavak
Gyre Gyre 16:19 17.01.2010

Dolmus

Dolmus inace znaci 'pun' (bas kreativan naziv koji odslikava stvarnost:) U Bursi su dolmusi uglavnom automobili marke Tofas (Turk Otomobil Fabrikasi A.S.) ali ima i kombija. Meni je uvek najinteresantnije bilo kad u kombiju ima vise desetina ljudi, totalno zguzvanih, pa je jedini nacin placanja da posaljes svoj novac vozacu od ruke do ruke i kazes dokle ides, i onda kao gluvi telefoni putnici salju tvoj novac i kazu za dokle je:) Uvek sam mislio kako bi u Srbiji bilo minimum 90% ljudi koji nikada ne bi platili. U Turskoj, medjutim, svako placa. Zeleci da predstavim svoju zemlju u najboljem (realnom) svetlu, ja par puta nisam platio, ali onda mi postade glupo da ja budem jedini kriminalac, pa stadoh i ja da saljem 'dolmus parasi'. Ko sto Budimac rece, 'When in Rome...'
Unfuckable Unfuckable 16:30 17.01.2010

Re: Dolmus

Dolmuši su apsolutno očaravajuća stvar
(oduševih se kada u Beogradu primetih slične pokušaje)
a mene posebno zabavlja posmatranje dekoracija (od izgužvanih slika debelih tetki iz uže i šire rodbine, preko nekih kao miljea volšebno okačenih na plafon pa sve do sasvim nedefinisanih visuljaka) kojima se vozač (obavezno je to neki strogi ali pravični Brka) okruži.
I, da : svi plaćaju. Mada sam bio svedok mnogih situacija kada stranci nude da plate i za dete a šofer to s indignacijom odbije
Nenad Šeguljev Nenad Šeguljev 21:03 17.01.2010

Pečuj...

nekom je bliži istanbul a nekom pečuj...
evo, satima gledam prilog karolja kovača na tv apolo... :)
razmisljam razmisljam 02:49 18.01.2010

ЧАРОБАН ГРАД

у који бих толико желела поново да се вратим. А чаробним га чини та невероватна мешавина култура и традиција и свеприсутна (искрена) љубазност и предусретљивост људи који у њему живе.Таксисти, трговци, момци на бензинским пумпама, сви су нудили помоћ, сви су се осмехивали, сви су помагали колико су знали и умели странцима који су се усудили да утрче у општу вреву мегалополиса у половном Вардбургу који је с времена на време одбијао да крене (осим на гурку ).
Скретање лево преко шест трака крцатих аутомобилима који не поштују семафоре и сигнализирају искључиво рукама протуреним кроз прозор? Ништа лакше. Саобраћајац заустави све траке смера у коме сте се затекли, пусти вас да се прешалтујете где треба, а онда заустави и комплетан супротни смер и још вам махне уз блистав бркати осмех.
(Надам се да нисам промашила тему, јер култура се, бар тако мислим, огледа пре свега у понашању људи. )


franzzjb franzzjb 11:50 18.01.2010

Bravo!


Bojan Budimac

Novinar, dopisnik iz Turske.


Čestitam!

EDIT:
Vest
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:08 18.01.2010

Re: Bravo!

Čestitam!

Hvala
mirelarado mirelarado 17:23 18.01.2010

Re: Bravo!

Дивно, Бојане.
ddsonik ddsonik 14:37 18.01.2010

Film

Letos je drugarica napravila foto putopis iz Istanbula - ja sma bio ocaran!. Sad sam odgledao jos jedan film...morace put da me nanese!
Hvala za pricu
pozdrav iz Shanghai-ja
dusan
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:06 18.01.2010

дипломирани посетилац азије

ову ласкаву титулу (пропраћену прaвом дипломом) сам зарадио тако што сам за време олимпијаде у истанбулу био на екскурзији која нас је бродићем пренела преко и онда смо имали банкет у неком дворцу до мора. тамо смо добили и дипломе.

иначе, бар још десет година после те олимпијаде су људи који су ишли сваке године тврдили да је олимпијада у истамбулу била најбоље организована. говорим, наравно, о математичким олимпијадама. влада је свесрдно подржавала догађај и то се осећало.
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:59 18.01.2010

Re: дипломирани посетилац азије

Mostarina na dva mosta preko Bosfora se naplaćuje samo u pravcu Azije. Meni, kao evropljaninu, je to skroz OK.
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:18 18.01.2010

Re: дипломирани посетилац азије

Интересантно. Овде се, често, мостарине, путарине, тунеларине (?) и остало наплаћују само у ”једноставнијем” правцу. На пример, Вашингтон мост се наплаћује само при доласку на Менхетн, а не и на одласку, Голден Гејт се наплаћује само на уласку у Сан Франциско, исл. Ја сам ово наивно протумачио као покушај да се не задржавају возила у деловима где је ионако густ саобраћај већ да им се омогући што брже напуштање истих. Наплаћивање мостарине на изласку из Менхетна би дефинитивно закрчило ионако отежан саобраћај по острву. А са Њу Џерси стране има места на аутопуту за јако дугаааааачак ред.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 22:37 18.01.2010

Re: дипломирани посетилац азије

Jes' da je to svega 20 km, ali... supruga ne može da vozi po mraku.

i ja isto jer se uspavam za volanom. meni strogo zabranjena ta delatnost.
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:01 18.01.2010

Re: дипломирани посетилац азије

Ја сам ово наивно протумачио као покушај да се не задржавају возила у деловима где је ионако густ саобраћај већ да им се омогући што брже напуштање истих. Наплаћивање мостарине на изласку из Менхетна би дефинитивно закрчило ионако отежан саобраћај по острву. А са Њу Џерси стране има места на аутопуту за јако дугаааааачак ред.

Što je logično, međutim ovde ta logika ne stoji, jer red za most (onaj bliže gradu) redovno zakrči jednu od vitalnih saobraćajnica (dok sa azijske strane ima mesta koliko 'oćeš).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana