Gost autor| Život

LIPANJSKA GIBANJA, VARLJIVO LETO 68-me, K.C., TU I TAMO

margos RSS / 15.01.2010. u 17:40

Kako ih je doživeo jedan običan momak - by MikeleAK_20023854_kl_1.jpg

 

 

             [   Unfu   ]

 

Dan D Lipanskih gibanja, 4. jun 1968 godine, oko pola 8 uveče, Gaša i ja se makljamo s nekim gasarbajterima ispred Metropola. Nasrnuli na nas Mercedesom, belim, kao parkiraju se i odvale Galeta po butini. On em pijan em prgav, počne da im ruinira haubu. Izađu inodelauci, za srce ih ujeo,

„Ostavi Merdžu, da ti se ne najebemo matere", urlaju.

Gaša se uspentrao na haubu i skače po njoj ko da je trambulina. Derem se:

„Silazi bre artisto, vidi kolki su grmalji!"

„Oni će mene" pišti zadihani Gale „ima da im ga spljeskam ko sardinu, ej, došli iz pizde materine u moj rodni grad i baš mene našli da ulube!"

Gastoši, po izgovoru Bosanci, svuku Gašu s Merdže i počnu da ga odvaljuju. Uletim, kad se mora nije teško a mora se! Obuhvatim jednog oko pasa i bačim ga jedno tri, četiri metra od situacije. Okrenem se, Gaši već krvavo lice, onaj ga direktira pravo u facu, lupim ga pesnicom po uvetu (proverena istočnjačka fora) i on zaarlauka.

„Briši" kažem Gaši i taman da kliznemo, murija! Pokupe nas svu četvoricu i pravac Garage dičnog hotela. Metropolski automehaničari jedva da okrenuše glavu kad nas uvedoše, navikli, šta li? Panduri parkirali tristaća popreko ulaza, ne moš' ni uć' ni izać'.

Mi svi u glas, Gale se dernja najviše, Bosanci kenjaju „Merdža, Merdža, ne znaš ti šta je Germanija, petn'est godina smo krv pljuvali..."

Komandir, imao je vazdan čvaraka po ramenima, podiže ruku i razdra se: „Dosta!" Ućutasmo. „'ajd sad jedan po jedan, 'ajd prvo ti krvavi."

Gale poče da prska pljuvačku, ja ga vučem, Bosanci i oni zapenili, komandiru poče da igra vilica, kad, iz tirstaća radio station!

„Preuzmi", reče komandir ordinarcu i pođe da se javi. Ovaj ne zna šta će s nama, mi samo što se opet ne počupamo, stao između nas i raširio ruke, Isus u pandurskoj uniformi.

„Kakvi neredi...ne čujem te, ponovi... gde.. Studentski Grad", okrenu se komandir „puštaj bagru jebo te bog, krv se lije na Novom Beogradu!"

Sedoše u tristaća i fiju.

„Štašmo sade?" podboči se jedan Boki.

Gale razjapio vilicu, stegao pesnice...ja kažem:

„Šta je bilo bilo je, svako na svoju stranu..."

„Ne more to tako, a Merdža," zaintačili se Bosanci.

Primetim kako nam prilazi automehaničar, Kolos sa Rodosa in vivo, u ruci mu pajser:

„Evo ovako ćemo, vidite vrata, vidite, onda marš u pizdu materinu!"

Teško je bilo odbiti tako delikatno izrečenu zapovest. Zbrišemo mi Bosancima i uletimo u Grgu. „Grgeč" mi je dok sam studirao prava, bio alternacija za K.C., čim se jedno predavanje završi a mi u Grgu. Bilo i tamo, odnosno mi formirali sasvim simpa društvo. Keleneri nas od braće ne odvajaju.

U Grgi tišina, Rajko konobar prislonio uvo na radio, Gaša kaže:

„Rajče, mani se muzike, daj nam dve duple Čačanke."

Rajko nervozno maše rukom: „ Tiše, 'oću da čujem..."

„Sprava je komplikovana, što jes, jes, odvrni dugme bre pa da čujemo svi, i nije tvoje da slušaš, gosti su ti prva briga", poče da se nervira Gale.

„Gos'n advokate jel vi uopšte znate šta se dešava, digla se kuka i motika...vaši iz Studenjaka napravili ršum u nekom bioskopu, i sad krenuli na Beograd!"

„Daj te Čačanke dok ne pocrkamo."

Zainteresovah se i priđoh Rajku:

„Ko , zašto, kad, pusti to jače.."

Odvrnem ja dugme i Grga se ispuni tonom:

„Studenti se približavaju podvožnjaku...kordoni milicije pokušaće da ih spreče u nameri da nastave put ka Beogradu", zadihano brza novinar sa lica mesta „mračno je, studenata ima...najbliži gurani odpozadi potiskuju milicijske kordone...evo jedan student je parolom... čini mi se da raspoznajem lik Če Gevare...nastaje haos, milicioneri pendrecima"...krc, trc, prc, nastade tišina.

„Daj bre tu Čačanku, pre no što nam stignu kolege, kad stignu, sve će da bude besplatno, ima bre da vas ispovrnemo, idemo direkt u Komunizam, svima prema potrebama", malo se zajebava a više nervira Gaša.

Šankerica već natočila, Rajko se češe po glavi neodlučno, dignem se, uzmem Čačanke i kažem joj

„Sipaj još dve, bolje tri."

Taman sunemo prvu turu, u stolicu se uvaljuje Šef:

„Jel' ovo može da bude čupavo?"

„Koje" pita Gale, ne podnosi Šefa „grebator. Poruči turu pa ću da ti kažem."

Na opće zapanjenje, Šef se okreće Rajku i poručuje ni manje ni više nego flašijaner Čačanke!

„Uprpio si se bato, a, smrzlo ti se govno u bulji, BU!, što nisi upisao faks pa da te bog vidi, da znaš da si najebo, prvo ćemo da potamanimo crnobrzijance i tapkaroše!"

„A što je on krvav, jel' bio tamo?", zabrinuto me pita Šef.

„Nije" kažem „navukao se nekoliko puta na bosansku pesnicu, privatna stvar."

Rajko se primakao prozoru, odgrnuo zavesu:

„Ej ljudi, eno skupljaju se ispred Pravnog!"

Krene to sutra seriozno, studentarija isprebijana ali ne odustaje, posedali ispred podvožnjaka, devojčice i dečaci, prosek godina, 22, 23, ispred njih plava uniformisana barikada. Pošalju Miloša Minića kao da pregovara s našom decom, našom omladinom, pa na njima ostaje budućnost. Ispljuju ga i oteraju u materinu, jedva živu glavu izvukao.

Neko pametan (Tile?) seti se i potegne ćopavog Veljka Vlahovića, njega omladina voli. Koliko smo tada znali, Veljkan nije bio kompromitovan kao ostali, nije grabio i otimao. Ne postigne ni on bogzna šta, jedva se dovukao sa štapom, seo na zemlju sa studentima, ćakulali, niko ga nije vređao ali ni korak nazad!

Autonomiju Univerziteta mu naturaju na nos, pominju studentsku borbu i proteste iz njegovog vremena u Kraljevini Jugoslavijii i ni makac. Daju mu šapirografisane Proglas i Zahteve (čuvam požutele primerke), Veljko (sigurno prethodna konsulatacija s Drugovima i Titom), sklanja miliciju.

Mi sabajle na Pravnjak, bilo nas ne manje od pet hiljada, u amfiteatru se smenjuju za govornicom studenti, profesori, postavimo dežurstvo na vratima, moš' ući samo sa indexom. Jednom meni zapalo s nekom Radom, druga godina kao ja, časovna dvojka da dežuramo, preko puta nas tridesetak pandura sa šlemovima, premeštaju se s noge na nogu. Uspne se uz skaline stariji čovek sa ofucanom kožnom crnom tašnom i 'oće da uđe.

„Ne može" kažem mu „niste student."1318111_izlozba_s.jpg

„Deco pustite me da vam ja ispričam ko je taj Tito i njegova kamarila, pa oni šikaniraju ne samo vas, nego i vaše profesore koji neće da sagnu glavu, šikaniraju i ovaj narod..."

Na našim grudima već amblemi Crvenog Univerziteta Karl Marks, isprsi se Rada:

„Molim vas da se udaljite i kako ste uopšte pomislili da ćemo vas pustiti, ovo je naša borba..."

„Dete moje, ja sam Jovan Barović, predratni pravnik, nosilac sam spomenice...ja sam od ove bagre na sudu branio Milovana Đilasa!"

Nemaš index, nema unutra, ne pustimo ga.

Ipak je ušao, dan kasnije. Sedim u amfiški i slušam šta se priča, kad za govornicom Barović! Ne mogu životom da garantujem ali mislim da ga je pustio moj školski drug V.Đ. koji je dežurao na vratima, Đido im je bio neki rod a u Crnoj Gori se ne odričeš roda rođenog pa makar za inat i svima uz nos. Ne postiže Barović bogzna kakav uspeh, čak ga prekidoše zvižducima i skloniše sa govornice.

Sada, sa Dedijerovske „istorijske distance", vidim da je u mnogo čemu bio u pravu ali odbila nas je njegova divlja ostrašćenost i isključivost. Nego da se za čas vratim na Proglas i Zahteve. Danas kada bi ste ih čitali...šta da vam kažem Rani Radovi. Vrca od idealizma i vere u pobedu socijalističkih ideja i načela. Naivno, čista utopija ali od srca i iskreno, meni danas i dirljivo. Mladi k'o rosa, čisti i ne zaprljani politikom, prepuni ideala i ljubavi, furali smo našu viziju socijalističke ravnopravnosti, tolerancije, brisanja razlika tipa. „Mi gore i vi dolje", želeći budućnost (svetlu, naravno) čiji smo dolazak svojim buntom i protestom hteli da ubrzamo.

Vraćam se u Amfiteatar. Kada je reč dobio profesor Miroslav Pečujlić, svi smo načuljili uši. Pečujlića smo poštovali, znali smo da nije jajara, cenili smo njegovu obrazovanost i iznad svega pristojno ponašanje prema svima, nije rangirao ljude.

„Ne želim da vam se udvaram i ja smatram da je većina vaših zahteva ispravna u svakom, pre svega u moralnom pogledu, uostalom to skoro istovetno, se već nalazi u Statutu SKJ..."

Na te reči se začu nekoliko zvižduka.

„Molim vas sačekajte da završim, mislim da je najbolje da sa Proglasom i Zahtevima odem u CK (Pečujlić je tada bio član CK SKJ) i da im lično prenesem i objasnim šta vi to zapravo tražite."

Prihvatismo njegov predlog većinom glasova. TV prenosila sednicu CK SKJ, videli i čuli, Pečujlić, sve od reči do reči. Reakcije Drugova iz CK, lepeza! Jedni, to su bre strani špijuni i plaćenici, drugi, možda ima tu nečega, suma sumarum, smušeni, pometeni, navikli ljudi da drugi umesto njih misli a Tile ni zuc!

Nastavimo mi, kiptimo od energije i još, borimo se za pravednu stvar i opšte dobro, i još, ej bre Francuska, Pariz u plamenu, u Nemačkoj haos, pa onda mi!

Gušimo se od ponosa! Dolazile nam delegacije sa drugih fakulteta, išli mi na Filozofski u dvorište, slušali Mićuna, Stevu Žigona, Vladu Mijića, kojekakve pesnike, bilo uvek onih koji bi da se ogrebu. Bilo toga i na Pravnom, među nama samima, guraju se dripci za mesto vođe, po principu: „Neka bude borba neprestana", svi bi da ti nešto naređuju, sole pamet, sami sebi važni...

Neću da pominjem imena, još su živi i zdravi i puni love ko omanji tanker, ali ima ih koji su se devedestih dernjali tobož opozicijionari a bogami i onih koji su nam se kao Milošević/Marković slugeranje, najebali matere, što bi rekli bosanci! Održavaju se partijski sastanci zatvorenog tipa, ne moš uć ako nisi drug/drugarica član. Neki od gore pomenutih sagradili kasnije zavidnu karijeru!

Na Poljoprivrednom sam se (kao i ostali uostalom) sreo sa Ivanom Zvonimirom Čičkom, došao po podršku i razmenu iskustava. Elokventan, brz, meni u to vreme nije bio simpa, na reveru zakačene jedna ispod druge, značka sa Titovim likom i zlatan krst. Mi se (i ja) bečimo a Čičkavi ladno:

„Ja sam titoista katolik, ako vas to dovodi u zabunu, odite u Poljsku, tam je dozvoljeno biti komunista i posjećivati mise, biti religiozan zaprav."

Dogovorimo koordinaciju budućih poduzimanja i Zvonimir natrag. Kad sve saberem, bilo tu mnogo lupetanja i ispraznosti ali u osnovi, pored zaista iskrene namere da menjamo svet, pa i oko nas, i raznoraznih zajebancija.

Vraćamo se Gale i ja sa Filozofskog a tamo si mogao da uđeš tako što staneš u dugačak red ispred Matematičkog pa kroz Studentski park po četvoro u redu, na kapiji te čekaju panduri, proveravaju index ko da je pasoš i tek onda te puste, dakle, vraćamo se mi, kad Gaši pade na pamet:

„Idemo u „Lotos" kao da proverimo da li je moguće da institucija tog tipa postoji u našem socijalizmu i to još u glavnom gradu! To treba saseći u korenu ako zaista postoji", kategorično će.

U Zmaj Jovinoj pri kraju s leve strane ogromna okrugla svetleća reklama „Lotos bar". Spustimo se mi niz ohaj stepenika ko da posećujemo Rimski Bunar, pred ulazom u bar blagajna, tip iza stakla kaže:

„Ulaz se plaća ali se podrazumeva konzumacija."

Gaša se isprsi , isprsim se i ja, bez reči prstom pokaže na amblem „Crvenog Univerziteta". Ovaj digne obrve, razmišlja časak i kao, „'ajde, upadajte". Unutra mračina, treba vremena da se oči naviknu. Osvetljena jedino mala pozornica, nastupa artiskinja iz bratske nam Bugarske uz muziku nekavog trija skupljenog s koca i konopca, sva trjojica zajedno = 350 godina.

Priđe nam kelner s leptirnjakom, nagne se:

"Šta piju gospoda?"

Gale uvek imao dobar štek love, poruči po dupli konjak.

„I nemoj da ga obogaćuješ vodom", otprati kelnera.

Posle bugarke na binu isploviše Fred Aster i Džindžer Rodžers, to je kasnije Felini sa sve svojom ženom i Marčelom, turio u film. Tužno do bola.

„Posle stripnjaka, bršemo", kaže mi Gale.

Svikle se oči na mrakaču, sa leve i desne strane separei, lože, u njima sa animir damama sede direktorčići iz unutrašnjosti (zaslužen odmor od iscrpljujućeg posla), šverceri, crnoberzijnci, strudenti iz Afrke, Arapi i crni crnci, videh čak i matorog gos'n Žirafu, legendarnog predratnog mahera.

Poruči Gale još nekoliko puta kad prema našem stolu ide bajno uvijajući guzom žensko čeljade visine: metar i bruca, što bi rekao moj drugar Tibor, nosi buket uvenulih karamfila, obučena samo u šljokicama našljapane gaćice i brus. „Izvol'te cveće za damu."

„Koju damu, vidiš da smo..." poče Gaša.

„Pa ja sam dama" uspijajući izgovori šljokičava.

„Izvinite Madam", ustadoh sa stolice „sedite s nama ako imate vremena a i pošto vam je cveće?"

Reče ona neku cenu od koje uši otpadaju k'o dudinje ali sede.

„Da se pretstavim, zovu me Mala Mica, a jel može da dobijem šampanjac, uskoro nastupam pa dubijem tremu."

Kao u svim barovima na svetu, odraše nas za šampanjavu vodu al' kad je u pitanju zadatak iskorenjivanja trulih i po ženskinje ponižavajućih, zapadno kapitalističkih institucija, ko ga jebe.

Odgledasmo mi do pola nastupa Madam Male Mice, što ono reče Vojvoda Draško:„Imah panut mrtav od smijeha!"

„'Ajmo kod mene da se istuširamo i obučemo čisto" predložih.

Srećom Radmila izvadila ključ iz brave, ufuramo se u gajbu na tihnjaka

„Idi prvo ti" šapnem Galetu a ja počnem da tražim preobuku.

Kopam ja po fijokama a Radmila, sklona inače veštičarenju, na vrata:

„Danima već ne spavam od brige, gde si bre ti, da nisi pronašao bolje..."

„Tiše, nemoj da probudimo ćaleta, došli Gaša i ja da se zaperemo i presvučemo i nazad u borbu za bolje sutra", smirujem je.

„Pa već je sutra, samo što nije svanulo" podjebava Radmila „A jel ćeš i Spomenicu da dobiješ?"

„Radmila molim te budi ozbiljna, moramo da se istuširamo i obučemo čisto, već nedelju dana..."

„E sad mi otvori oči, prosvetli me a ja se godinama pitam šta li mi je to onoliko falilo u partizanima, fala ti sine đe čuo i đe ne čuo, e jadna ja, falio mi moj toaletni stočić sa biljurnim ogledalom, četka sa drškom od kornjačevine, pomade i kreme, parfem i puder! Igrate se vi borbe, nije vam dosta besplatno školovanje...i šta ima vi da se borite za radnička prava?"

„Mi ti draga moja spadamo u ono: ......i poštena inteligencija, ako ti nije jasno."

„Priznajem da je to bilo nakaradno sročeno ali je trebalo privući seljake i radničku klasu, a oni su vazdan zazirali od intelektualaca", reče Keva.

Doturim Galetu kroz otškrinuta vrata gaće, košulju, pantalone, da mi ne adamuje pred Radmilom. Izađe on, poljubi Radmilu u obraz, ona njemu:

„Jesi gladan sine, ajde sa mnom u kuhinju, napraviću nešto dok se ovaj moj Tribun tušira."

Napravila za čas pofezne, sipala nam jogurt u šolje, mora da se klopa, stojala nam uznad glave dok nismo sve smazali. Najteže nam je pao jogurt! Poljubimo je i doviđenja.

"Čuvajte se deco" poslednje je što smo čuli u silazećem liftu.

Na putu za Pravni ispreči nam se K.C. Tek otvoren ali ima njih koji se od jučerašnje Loze ili Vinjaka leče ledenim pivom.

Bata potpukovnik, Šakal, Mirko Biksna, Biljac, Šole francuski đak, Čamuga (odkud on?), sve u svemu pristojan broj kulturnjaka. Šole kako nas spazi na vratima, Gašu su znali od ranije, dovodio sam ga da se kulturno uzdiže, raširi ruke i prošišta:

„Evo njih, bog i Karl Marks ih blagoslovili, oni se bore za moja i ostala radničko limarska prava, sedajte braćo, nemojte plinut u krvi, popijte Lozu da bi što odlučnije istrajali u pravednoj borbi."

Potkrepimo se nas dvojica i „Dužnost zove" kažemo „svratićemo kad se steknu uslovi, ostajte nam zdravo."

Opet mi na Pravni, klopu, sokove, domaće pite i kiflice počele da nam donose tete i bake iz Bulevara, naročito pamtim jednu:

„Ja i Desanka (Maksimović) smo sedele u istoj klupi."

Gale i ja smo najrađe išli na Filološki i u Sali Heroja se zbližavali s koleginicama, kolega je bilo...ma nije ih uopšte bilo! Izrazito smo bili privrženi i odani najvećoj grupi studentkinja-devojčuraka sa katedre za Engleski jezik i književnost. Osećali smo se božanstveno! Svud dokle ti pogled dopire, jedna lepša od druge i cvrkutave, da ih i ne pipneš, orgazmiraš van svoje volje.

Ostali mi jednom dve noći i dva dana na Filološkom, Hurije oko nas, miris, blizina, tela Fidijinih ruku delo, pojavi se neki zavidljivko i proguguta: „Pravni je na vezi, traže vas."

Pomislim što nisam Zevs pa da ga ošinem munjom! Javim se na telefon a on čak u kabinetu sekretara fakulteta:

„Dolazite brzo, u četiri je zakazano zasedanje, stvar je hitna i neodložna", zbrza jedan od tz vođa.

Zamislite: taman se razgaćiš u haremu, na sto devetom si nebu i prc! Borac si moraš da slušaš komandu. Srce nam je pucalo dok smo se opraštali sa dvestotinjak haremašica. Nadam se da me sećanje ne vara, ni njima nije bilo svejedno.

Izdogovaramo se, zakažemo susrete i šta ćeš, pravac Pravni. Sednica već počela, govornik nas pogleda mrko kad upadosmo. Elem, mi pojma nismo imali o tome ali se Tito sinoć pojavio na Dnevniku i direkt u kameru pročitao (svojom rukom pisan!) tekst:

„U svemu se slažem i podržavam studente.....ja sam još u svom govoru u Splitu naglasio da ima nekih drugova koji su se zarad komfornog i luksuznog života odrekli ideala i svetlih tekovina koje smo krvlju naših naroda i narodnost uspeli da izborimo. I radnici, pa bogamu ovo je njihova država, ne može se više tako drugovi, neki direktori su uzeli sebi za pravo da mimo radničkih saveta donose odluke koje su ponekad samo u njihovu korist....''

Čita nama govornik Titov govor. U amfiteatru tajac.

„I još je rekao", glas mu zadrhta kao da će zaplakati „Nitko drugovi u Jugoslaviji nije nezamjenljiv... eto mogu se i ja povući sa svog položaja", govornik proguta knedlu a amfiškom se prolomi gromki aplauz.

 

Epilog:

Studentarija uz povike „Tito je sa nama", izlete ispred pravnog i poče da grli pandure, da im deli cigarete i na kraju spontano zaigraše Kozaračko kolo. Sa žaljenjem moram priznati da se ne pridružih Kozarcima, nije bilo u pitanju samo dotično kolo, još kao dete sam osećao animozitet prema igranju bilo kakvih kola, to me drži i danas. Od svog igranja na belom svetu ja i dalje furam stiskavac.

 

Postignu rezultat:

Jedno veliko ništa! (Tu ne ubrajam Gašine i moje kontakte sa ženskom populacijom) Dakle, čista farba! Dadoše nam SKC (što se kasnije pokazalo pogrešnim), podigoše u Studenjaku zgradu s bioskopom, galerijom, čitaonicom, bibliotekom i trt! Sačekaše neko vreme da se Vlasi ne sete, pa ondak isteraše sa fakulteta (najgore prošao Filozofski) istaknute profesore i studente, tz kolovođe.

 

Tu nekako u to vreme, odnosno nešto ranije, zbi se i obračun s Liberalima, šutnuše i Marka Nikezića, Latinku Perović, Boru Pavlovića, pometoše partijskom metlom i vojvođanske političare...ali druga je to priča.




Komentari (120)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mirelarado mirelarado 18:21 15.01.2010

Револуција и наивност

Ова твоја прича подсећа на документарце које смо о '68-ој гледали, а опет је сасвим другачија. Имали сте велике идеале, унапред осуђене на пропаст. Све револуције једу своју децу.

Догодовштине с Босанцима и Лотос баром права су посластица за читање.

Шта Уредништво чека с ауторском опцијом?
margos margos 18:32 15.01.2010

Re: Револуција и наивност

Догодовштине с Босанцима и Лотос баром права су посластица за читање.

E, Mala Mica je lik, je l da?
Totalni lik:)))
A ne znam jesi li bila u ta doba u ''Lotos baru''... dobro ne baš u ta, kasnije, naravno... Pa to je samo zbog toga što je bilo zabranjeno i u mraku bilo privlačno. Inače krš - potpuni. :)

A na pitanje ću ja da ti odgovorim: namerno me kažnjavaju da moram da sređujem i editujem Mikeleovu priču koja se sastoji od šes' pasusa izlivenog teksta. Plus, njemu čine plezir da se uvek iznenadi kad tekst ugleda svetlost dana - mož' da se raduje k'o da nije njegov :)))
mirelarado mirelarado 19:38 15.01.2010

Re: Револуција и наивност

margos
Догодовштине с Босанцима и Лотос баром права су посластица за читање.

E, Mala Mica je lik, je l da?
Totalni lik:)))
A ne znam jesi li bila u ta doba u ''Lotos baru''... dobro ne baš u ta, kasnije, naravno... Pa to je samo zbog toga što je bilo zabranjeno i u mraku bilo privlačno. Inače krš - potpuni. :)


Нисам никад била, али приче очевидаца углавном се подударају: туга једна.
А у причи је бесмртна и реакција пандура, тј. другова милиционера: "батали ове табаџије, има се пречег посла!"
mikele9 mikele9 19:52 15.01.2010

Re: Револуција и наивност

Шта Уредништво чека с ауторском опцијом?


Nemoj draga mirela presirati, to uglavnom izaziva kontraefekat.
Tebi hvala i drago mi je da ti se sviđaju moji tekstovi.
mikele9 mikele9 20:03 15.01.2010

Za Margitu

E, Mala Mica je lik, je l da?
Totalni lik:)))


A na pitanje ću ja da ti odgovorim: namerno me kažnjavaju da moram da sređujem i editujem Mikeleovu priču koja se sastoji od šes' pasusa izlivenog teksta. Plus, njemu čine plezir da se uvek iznenadi kad tekst ugleda svetlost dana - mož' da se raduje k'o da nije njegov :)))


E neće više da te kažnjavaju!!! Ono da mi čini plezir i da se zaista obradujem, nije istina, nego istna na kvadrat! Kada bih primera radi bio nekakav vrhunski pisac, tebe bih Margi uzeo (po principu koliko god tražiš-dobiješ) za Editora, lektora, dizajnera, oh, pa i za stilistu.
mirelarado mirelarado 20:03 15.01.2010

Re: Револуција и наивност

mikele9
Nemoj draga mirela presirati, to uglavnom izaziva kontraefekat.


Неее, не пресирам, још си ти овде нов, не знаш како прави притисак изгледа. :)

Ово је блага напомена, у оквиру тактике "тиха вода брег рони". :)

Лепо је прочитати овакво сведочанство о чувеној '68.-ој од непосредног учесника у догађајима.
margos margos 20:24 15.01.2010

Re: Za Margitu

Ono da mi čini plezir i da se zaista obradujem, nije istina, nego istna na kvadrat!

Mikele, ali to sve valja samo zato što i ja u tome jednako uživam:)))
Sličicu po sličicu proživljam... mesta, mirise grada... likove... čitav vremeplov.

Moj stric kupio 'miletrećento' pa nas u Hilandarskoj potrpao i odvezao do Umke, a tata i mama za njima - 'fićom'. 'bote koja avantura, koji izlet!!! Pa slikanje pored auta... Sve mi, bre, to nekako oživiš tvojim pričama.

A u 'Lotos' sam ušla 10-11 godina posle tebe - mislim da je bilo isto od enterijera i svetlosti (tj. mraka), nepromenjeno, i sećam se samo tri plesačice, šatro kan-kan, po uzoru na 'Crazy Horse'. Male Mice se ne sećam :)))
mikele9 mikele9 20:47 15.01.2010

Re: Za Margitu

E neće više da te kažnjavaju!!!


Ovo nisi zapazila?
margos margos 21:09 15.01.2010

Re: Za Margitu

Ovo nisi zapazila?

Jesam Mikele, al ne znam šta znači?
Da l mi to daješ korpu, il te nagradiše s onog mesta....? Ni jedno ni drugo mi nije za javnos', da prostiš. :)
mikele9 mikele9 21:19 15.01.2010

Re: Za Margitu

Da l mi to daješ korpu


Margita draga, korpu bih ti dao tek kada bih je sa bakalukom doneo do tvojih vrata.
Nije ni "ono" drugo, nego mislim....okupator ispadoh!
margos margos 21:37 15.01.2010

Re: Za Margitu

Mikele, be cool:)))

Vid' ga lepotana!!!

mikele9 mikele9 22:16 15.01.2010

Re: Za Margitu

Mikele, be cool:)))


I am cool, but I dont want to be a parasite.

Vid' ga lepotana!!!


Isti takav sam' bijeli i s ulubljenom haubom!
margos margos 01:18 16.01.2010

Re: Za Miškocija :)

Sad je upeglan, vidi:

mikele9 mikele9 12:09 16.01.2010

Re: Za Miškocija :)

Sad je upeglan, vidi:


Baš je taki bio, fale još samo bosanci, pardon, gastarbajteri, pardon persone na privremenom (30 do 40 godina) radu u tuđini.
margos margos 13:23 16.01.2010

Re: Za Miškocija :)

Mikele, bolan, račuNJaj da ne fali niš'... evo ja sam tu.Mama mi rođena uBosni, ja slaba na Bosance, Mujo i Fata mi omiljeni književni likovi, a vala i arbajtovala sam u Njemačkoj 5 mjeseci.

mikele9 mikele9 17:38 16.01.2010

Re: Za Miškocija :)

Mikele, bolan, račuNJaj da ne fali niš'... evo ja sam tu.Mama mi rođena uBosni, ja slaba na Bosance, Mujo i Fata mi omiljeni književni likovi, a vala i arbajtovala sam u Njemačkoj 5 mjeseci.


Jel onaj Mujo i ona njegova Fatma?
Pa bona Margi, đe sve tebe nije bilo, u Njemačkoj si bona arbajtovala, jesil kakvog Merdžu doprtila amo? A đe ti je mater rođena, da nije u Travničkoj Hronici?

si ti.
blogovatelj blogovatelj 20:49 15.01.2010

Pojasnjenje...

lupim ga pesnicom po uvetu (proverena istočnjačka fora) i on zaarlauka.


Za ovo se u Kragujevcu kaze "udario mu telefon"

Interesantno vreme bilo. Ima jos prica iz tog vremena...

margos margos 21:39 15.01.2010

Re: Pojasnjenje...

"udario mu telefon"

mikele9 mikele9 21:45 15.01.2010

Re: Pojasnjenje...

Za ovo se u Kragujevcu kaze "udario mu telefon"


Marko Polo(žajnik), naš čovek, doneo je to u Kragujevac vraćajući se iz Kitaja. Svratio da obiđe rodbinu i preneo im ponešto, svilene bombone, petarde i između ostalog kako da nekome "udariš telefon".
Proverio na netu.

Interesantno vreme bilo. Ima jos prica iz tog vremena...


Dragi blogovatelju, naravno da ima, i bolje i lošije napisanih ili filmovanih. Meni je drag Paskaljevićev film, pre svega zbog glumačke elite ali sam ovo napisao jer je Unf u jednom komentaru rekao da bi bilo zanimljivo pročitati sećanja o 68-oj jednog običnog momka. Pokušao sam da dam svoje viđenje.
blogovatelj blogovatelj 22:56 15.01.2010

Re: Pojasnjenje...

Pokušao sam da dam svoje viđenje.


Keep up the good work, sto bi nas narod rekao...
selica_nena selica_nena 23:05 15.01.2010

Re: Pojasnjenje...

ali sam ovo napisao jer je Unf u jednom komentaru rekao da bi bilo zanimljivo pročitati sećanja o 68-oj jednog običnog momka


E ti si mi baš običan momak!
Ko sa ovakvim pričama može za sebe reći da je običan?
Uživam da ti dajem preporuke.
mikele9 mikele9 23:14 15.01.2010

Lastavici_Neni

E ti si mi baš običan momak!


Grudi mi se raširile od ponosa! Unf je valjda mislio: ne funkcioner, ne poznati, istaknuti lik...uostalom zašto da ga tumačim, rekao je šta je rekao.


Uživam da ti dajem preporuke.

selica_nena selica_nena 00:02 16.01.2010

Re: Lastavici_Neni

Hehe, Lastavici!
jesen92 jesen92 00:14 16.01.2010

'68

..lepo, lepo dokumentovana pricica direkt iz '68...Izvinjavam se sto nisam spremna za komentarisanje posto sam zaokupljena ovim novim dizajnom bloga...jutros videla na brzaka i sad proucavam...nekako mi nije pregledno...treba mnogo vremena da se vidi "sta ima novo" od onoga sto te zanima....Koristim priliku, nadam se da mikele i margos nece da se ljute,daa pitam kakvi su vasi utisci...
mikele9 mikele9 00:26 16.01.2010

Re: '68

Ja se nekako snađoh kao što vidiš. Samo cool, probaj tamo, probaj ovamo, klikni ovde, pa onde....
margos margos 00:32 16.01.2010

Re: '68

Meni je simpatično - nekako sam se dobro snašla.:)
Jutros su u hodu ispravljali stvari na koje smo ukazivali. Imaju povelik spisak želja, pozdrava i čestitki, i nadam se da će nam izaći u susret.
Mali je broj novih blogova po jednoj strani - brzo odlaze na drugu, te ću sad morati da aktiviram i ažuriram vip listu, što nisam uopšte koristila otkad je ukinuto potpalublje.
Samo polako
jesen92 jesen92 01:11 16.01.2010

Re: '68

..vidim da su blogovi i tematski slozeni...meni smeta sto ne vidim listu naslova...snalazim se polako...
mirelarado mirelarado 01:34 16.01.2010

Re: '68

jesen92
..vidim da su blogovi i tematski slozeni...meni smeta sto ne vidim listu naslova...snalazim se polako...


Овде кликнеш на "најновији блогови" и ту су сви:


jesen92 jesen92 02:22 16.01.2010

Re: '68

Овде кликнеш на "најновији блогови" и ту су сви:

..hvala mirela, znam to ali ja volim da vidim onu slajfnu sa naslovima pa da biram sta cu da citam...a ne da "motam" stranice da bih videla sta sve ima...
mirelarado mirelarado 02:26 16.01.2010

Re: '68

volim da vidim onu slajfnu sa naslovima pa da biram sta cu da citam...a ne da "motam" stranice da bih videla sta sve ima...


Ма, само кад би ублажили ову белину и вратили најновије текстове блогера негде на насловну, све бих им опростила.
jesen92 jesen92 16:40 16.01.2010

Re: '68

Ма, само кад би ублажили ову белину и вратили најновије текстове блогера негде на насловну, све бих им опростила

pa to...ko je bas dokon moze ceo dan da klikce levo desno a ja ne mogu kao i vecina, predpostavljam....a bolnicko belo bi bas mogli da promene..
milisav68 milisav68 00:18 16.01.2010

sećanja..

Ja sam sve to pratio iz maminog stomaka
mikele9 mikele9 00:28 16.01.2010

Re: sećanja..

Milisave Grunfe jedan, pa ti si bio u tajnoj misiji, na tajnom zadatku!
blogovatelj blogovatelj 00:53 16.01.2010

Re: sećanja..

Ja sam sve to pratio iz maminog stomaka


A ja imao sest meseci
margos margos 00:59 16.01.2010

Re: sećanja..

A ja imao sest meseci

Pa kad ti je bio rođendan, Blogi?
mariopan mariopan 04:06 16.01.2010

Re: sećanja..

Napravila za čas pofezne, sipala nam jogurt u šolje, mora da se klopa, stojala nam uznad glave dok nismo sve smazali. Najteže nam je pao jogurt! Poljubimo je i doviđenja.

E, da vam nije bilo tih pofezni i jogurta

Super su ti dozivljaji, bar imas te lepe uspomene, nije bitno pobediti, vazno je ucestvovati.
Od tih dana ostalo je ono da na bedzu pise "Ja sam student BU"....moja cerka je nosila takav bedz i imala obicaj da se na ono BU iskezi kao da me plasi
Te godine pamtim po opstoj uzbuni, ali sam bila devojcurak i nisam ni znala sta se to trazi, sta studentarija zahteva dok ih milicija ganja po Beogradu. Secam se tog Tiletovog govora i zavrsetka protesta, posle sam cula koliko je bilo cupavo.

Covece, pa ti si hodajuca istorija
Stvarno bi mogao da nam pises jos, pitko je i duhovito, mogu samo da vas zamsilim kako ste sekirali jadne majke svoje, od brige gde ste, da li ste jeli, da vas nisu hapsili, tukli... Otud mi ovo sa pofeznama bas drago. Majcinsko srce, samo da decu na'rani pa neka idu.
blogovatelj blogovatelj 05:16 16.01.2010

Re: sećanja..

Pa kad ti je bio rođendan, Blogi?


U novembru. Devetnaestog.
mikele9 mikele9 11:57 16.01.2010

za mariopan.

pitko je i duhovito,


Jaoj meni do boga miloga...u prvi mah (dekoncentrisan) pročitah: PLITKO!
Sećam se BU, i mi smo se zafrkavali s tim.
mariopan mariopan 18:32 16.01.2010

Re: za mariopan.

mikele9

pitko je i duhovito,


Jaoj meni do boga miloga...u prvi mah (dekoncentrisan) pročitah: PLITKO!
Sećam se BU, i mi smo se zafrkavali s tim.


A ja bas tu rec izabrala, znas kada ti nesto lepo i lako klizne niz grlo pa ti prvo srce zagreje iznutra( to si studirao onoliko, lako ces je prepoznati) - e tako tvoja prica tece.
To je bio kontinent (preporuka)
margos margos 19:12 16.01.2010

Re: za mariopan.

To je bio kontinent

Uvek se uplašim kad krenem neku reč da iz zezanja koristim - da ću je lupiti i onda kada to ne bude trebalo.
mikele9 mikele9 19:23 16.01.2010

Re: za mariopan.

To je bio kontinent (preporuka)


Ma to je mariopan baš cool, preporuka k'o kontinent!
mariopan mariopan 19:37 16.01.2010

Re: za mariopan.

margos

To je bio kontinent

Uvek se uplašim kad krenem neku reč da iz zezanja koristim - da ću je lupiti i onda kada to ne bude trebalo.

hahahahahahahhahahahahahah
mariopan mariopan 19:49 16.01.2010

Re: za mariopan.

mikele9

To je bio kontinent (preporuka)


Ma to je mariopan baš cool, preporuka k'o kontinent!

Stvarno je preporuka kao kontinent ...ali ovo je iz vica o plavusi
Neka se javi ko ga je napisao da znam kome da platim autorska prava Inace , i ja sam plavusa
margos margos 19:53 16.01.2010

Re: za mariopan.

Evo ja ću:

Ustaje u busu pandur plavuši:
- Jao, gospodine, baš ste pravi menadžer.
- Gospojice, hvala na kontinentu.





mariopan mariopan 08:36 18.01.2010

Re: za mariopan.

margos

Evo ja ću:

Ustaje u busu pandur plavuši:
- Jao, gospodine, baš ste pravi menadžer.
- Gospojice, hvala na kontinentu.






Eto, ja bih rekla da je to Margos napisala ali nisam htela da budem izdajica
blogovatelj blogovatelj 05:19 16.01.2010

A gde je Unf?

Blog si posvetio Unfu, evo ovo je 34-ti komentar, a Unfa nema.
Mozda se zapetljao u ovom novom blogu
mikele9 mikele9 11:53 16.01.2010

Re: A gde je Unf?

Dragi moj blogy, posveta ne podrazumeva komentar(isanje), eventualno čitanje a ne mora ni to.
Ako Adonaj dade, posvetiću i tebi jedan tekst.
Ups! Božje ime u usta ne uzmi!
Unfuckable Unfuckable 14:17 16.01.2010

Re: A gde je Unf?

evo ga, jeboga novi blog, Opera i svi fuckin' svetzi.
Malo sam se pogubio oko svega ovoga, sinoć ni do bloga ne stigoh, a danas je opća katastrofa nastala na nekom tamo serveru pa je logovanje, bar što se mene tiče, bilo čista agonija.
Izgleda da je sada malo bolje sve to, pa krećem polako da nadoknadim gradivo.
Tekst je upravo onakav kakvim sam ga i zamišljao, tako da je jedna preporuka od mene, naravno.
Bili su to čudni i jako "zeleni" dani - kada se sa ove distance pogleda - ali je ovo svedočenje iz cipela jednog sasvim običnog momka pravi mali dragulj.
Ne primetih da li je neko zabo Vuka Draškovića u onom "pobedničkom" kolu u Studenjaku
margos margos 15:26 16.01.2010

Re: A gde je Unf?

Ko ti kriv kad nisi haos komandos, odma' bi se snaš'o...

mikele9 mikele9 15:35 16.01.2010

Re: A gde je Unf?

Pa rekoh da neću pominjati imena! Ihaj šta ih je današnjih bilo u kolu! Bilo raznog zverinja (u to vreme partijskih politruk-ova) prve, druge, treće, četvrte godine, budućih direktora TV-a, budućih juloreditelja, budućih najviših policijskih dužnosnika (sada u zatvoru).....Oj Kozaro, ojojoj Kozaro, širi svoje grane.... jebote, raširiše se ko pipci hobotnice. O budućem (a bogami i tadašnjem) mažnjavanju love, nećemo ni zboriti.
blogovatelj blogovatelj 16:45 16.01.2010

Re: A gde je Unf?

Ihaj šta ih je današnjih bilo u kolu! Bilo raznog zverinja (u to vreme partijskih politruk-ova) prve, druge, treće, četvrte godine, budućih direktora TV-a, budućih juloreditelja, budućih najviših policijskih dužnosnika (sada u zatvoru).....


Sve se nesto mislim, tako ce i petooktobarci plivati kroz strukture narednih nekoliko decenija.
Secam se petog oktobra. Ziveo sam u Somboru. Tog jutra sam krenuo na posao i video dva busa kako stoje i cekaju ljude da ih besplatno povezu pred saveznu skupstinu.
Da napomenem da sam radio u skoli tada i isao sam recimo na treci ili cetvrti cas, tako nesto. Sto ce reci, nije neki cik zore bio, moralo je biti oko 9-10. Autobusi su bili prazni. Nikoga.
Takodje, koliko me mozak sluzi, miting pred skupstinom je bio zakazan za tri popodne.
Od Sombora do BG u redovnim okolnostima treba tri sata, tada je moralo da se racuna na neplanirana kasnjenja (citaj blokade, policijske kontrole)
Zakljucak je sledeci - nije ih se nesto mnogo pretrglo da iz revolucionarnog Sombora stigne do Beograda.
A onda kad je Milosevic oduvan... Ljudi pocinju da izlaze na trg u Somboru, raduju se, na brzinu je neka bina postavljena i krenulo se sa govorima.
Samo se secam nekog bilmeza koji je urlao kao divlja zver te veceri dok je drzao govor. Toliko je besan bio. Verujem da je u narednoj deceniji napravio solidnu karijeru, ne verujem da je urlao bez veze...
E sad, nisam ni ja neki revolucionar, cim nisam usao u taj autobus, ali to urlanje... Necu ga nikad zaboraviti. I nikako mi do dana danasnjeg nije jasno ako je toliko besan bio, sta ga je sprecavalo da udje u te buseve i ode "da uhvati licno Adolfa za usi"
jesen92 jesen92 16:52 16.01.2010

Re: A gde je Unf?

Ihaj šta ih je današnjih bilo u kolu!

..hej mikele...navikoh se koliko toliko na ovaj novi blog pa sad mozemo opet da se druzimo...Sto si bre neekiii pa neces da kazes ko je igrao kolce...Vuk je igrao, sam je jednom pricao kako se Dana zbog toga naljutila na njega...nije to nista strasno, zasto bi se neko stideo svoje proslosti...sta je uostalom lose u igranju kola...i dan danas neko voli a neko ne....a i retki su oni koji su rodjeni ipod nekog brda a da im je r&r u krvi...mislim da nema nista sporno i ti treba da nam odas tajnu...
mikele9 mikele9 17:21 16.01.2010

Re: A gde je Unf?

i ti treba da nam odas tajnu..


Paaaaaa.....1965 godine smo I godinu na Pravnom fakultetu upisali Vuk, Danica, Ljubiša Ristić, Rade Marković, Peca, Gaša, Duća, Vatra, Miljenko, Maki, ja.....i još jedno 13.000.000 devojaka i momaka. Eto!
Ja posle druge zbrisao na Akademiju, i Ljubiša na onu drugu, ostali pozavršavali prava.


nije to nista strasno, zasto bi se neko stideo svoje proslosti.


Sekundicu iz svog života ne dam! Moj život, ne farbam, ne lakiram, ponekad se zezam na njegov/svoj račun, posipanje pepelom i friziranje s indignacijom i gnušanjem odbacujem. Ostali, prst u vazduh da provere odakle vetar duva. Naravno ne svi ali ovi poznati....
jesen92 jesen92 17:36 16.01.2010

Re: A gde je Unf?

Ostali, prst u vazduh da provere odakle vetar duva. Naravno ne svi ali ovi poznati....

pa ko ih sisa onda...zato i treba, da nama ovde, u poverenju kazes ko je igrao kozaracko kolce '68(ja te nisam pitala ko je sa tobom upisao faks)a oni i dalje nek dizu prst u vazduh..ni to nije zabranjeno...
mikele9 mikele9 17:48 16.01.2010

Re: A gde je Unf?

Mogu ti samo u najstrožem povjerenju reć da Dana, kao dijete iz familije Kraljevsko-četničke provenijencije, nije igrala Kozaračko kolo, Vuk, sve u šesnaest. Ali čemu, bilo pa prošlo, a ja ranije obrazložih svoje neigranje u Kozarcu, aut stiskavac aut nihil. Igrao i Ljuša stari provereni levičar. Ama igrali svi, dosta im bilo zajebancije (i to dosadi) a i Tito se solidarisao! Ej!
margos margos 21:54 16.01.2010

Re: A gde je Unf?

sta ga je sprecavalo da udje u te buseve i ode "da uhvati licno Adolfa za usi"

:))))))))) Za taj pothvat je trebalo da krene peške do Berl... Beograda, al' avaj, nije poranio, zakazala vekerica. Zato je bio besan i vikao - al' ti to, neosvešćen, nisi skapirao, moj Blogi.

~ sad sledi ono klimanje glavom stisnutih usana, i blago, utešiteljsko, tapšanje po leđima ~
jesen92 jesen92 02:25 17.01.2010

Re: A gde je Unf?

Mogu ti samo u najstrožem povjerenju reć

ok, necu da te smaram....napisala sam vec da znam da Dana nije igrala i da se naljutila na Vuka sto je igrao...mislila sam da ima zaniamljivijih likova od njih...
aut stiskavac aut nihil

ovo te razumem ko brata..
trener92 trener92 08:47 16.01.2010

Drug

Tito je rekao da su studenti u pravu!

Odličaan ( jedva vas pronađoh krijete se ko ilegalci po ćelijama)

Tu ne ubrajam Gašine i moje kontakte sa ženskom populacijom


Podržavam ovo!Revolucija mora da uđe u svaku "poru društva", koliko god to bilo teško inače je sve propalo!

margos margos 11:44 16.01.2010

Re: Drug

Revolucija mora da uđe u svaku "poru društva", koliko god to bilo teško

Vidi se da si razborit i odgovoran čovek, moj Coach.
I saosećajan iznad svega - razumeš koliko su se drugovi studenti namučili!
mikele9 mikele9 12:03 16.01.2010

Gosn treneru

Odličaan ( jedva vas pronađoh krijete se ko ilegalci po ćelijama)


Hvala ali diljem školstva svekolikog je poznato da smo margos + mikele odlikaši, sve petica do petice. Keca iz vladanja neću pominjati.
trener92 trener92 16:09 16.01.2010

Re: Gosn treneru

Keca iz vladanja neću pominjati.



Ko nije imao keca ili bar neki ukor iz vladanja, taj ne zna u čemu je tajna školovanja ( ali u neka drugačija vremena , kada se ukor dobijao za ustvari znaš i sam )

Jedna prigodna sličica

mirelarado mirelarado 16:22 16.01.2010

Аутономија универзитета

Види се, Микеле, да ти је и Филолошки факултет остао у пријатном сећању. Када су дошле проклете деведесете, на том факултету било је много протеста, чак су се девојке показале упорнијим и истрајнијим од момака са ЕТФ-а и Правног, па је смењен радикалски декан, негде уочи бомбардовања. У том периоду често се помињала '68, нарочито у светлу чињенице да во времја оно Тито није послао полицију да уђе у факултете и студентарији скреше крила. Слоба, као његова карикатура у покушају, није ни то прескочио. Једном су упали у исту ону Салу хероја и млатили и хапсили Отпораше. То бих назвала историјским назадовањем.
mikele9 mikele9 17:28 16.01.2010

Re: Аутономија универзитета

Види се, Микеле, да ти је и Филолошки факултет остао у пријатном сећању. Када су дошле проклете деведесете, на том факултету било је много протеста, чак су се девојке показале упорнијим и истрајнијим од момака са ЕТФ-а и Правног,


Ma ne da mi je ostao, u mi je i danas!
Pa ja imam samo drugarice, prijateljice, svoje devojčice kako ih od milošte(!?) zove moja žena.

A to da je onaj bio nazadan i to još i porodično, nema spora, mrkli mrak!
sentinel26 sentinel26 20:53 16.01.2010

Niko od rukovodilaca

se nije sjetio da pošalje Veljka Vlahovića.
Neko pametan (Tile?) seti se i potegne ćopavog Veljka Vlahovića, njega omladina voli. Koliko smo tada znali, Veljkan nije bio kompromitovan kao ostali, nije grabio i otimao. Ne postigne ni on bogzna šta, jedva se dovukao sa štapom, seo na zemlju sa studentima, ćakulali, niko ga nije vređao ali ni korak nazad!

Njega smo mi tražili ! Studenti ! Odmah po njegovom dolasku pozvali ga da stane na čelo povorke ka Beogradu...
Zbog tog dolaska bio je kritikovan od Tita i njihovi odnosi su se trajno promijenili..
Ovaj neumjesni atribut "ćopavi" ti nije bio potreban...

Sa ekipom koju je poslala gradska Pešićeva vlast, Dragi Stamenković i kompanija, studentska delegacija i "pregovarači" koji su poslani samo radi dobijanja na vremenu, okruženi milicijom nijesu ni mogli normalno razgovarati..Naši pregovarači su odmah shvatili da ovi nijesu došli da pregovaraju..

I da znaš i ti i tvoj Gaša da je Veljko Vlahović dao ideju organizovanja po fakultetima...
Teretni voz koji je postavljen na pruzi na podvožnjaku je bio prazan, a medju radnike i gradjane je bila proturena priča da je pun vojske pod oružjem, sa ciljem da im ne padne na pamet da nam se pridruže..
......................
Ulaske na većinu fakulteta smo kontrolisali mi sami a najslabija kontrola je bila upravo na Filozofskom fakultetu. Oni su u početku puštali svakoga pa su kasnije i oni organizovali kontrolu...
Tih dana naprasno su isplaćene sve zaostale i zakašnjele plate u skoro svim preduzećima...

Dragi prijatelju, htio bih da te podsjetim (iako si dobar dio tog vremena proveo na Filološkom ) da su se upravo na tvom Pravnom dogadjale mnoge stvari neprijatne po naš bunt..
Pripadnici službe bezbednosti su naprasno dobili indekse vanrednih studenata Pravnog fakulteta u Beogradu i sa njima ulazili na pojedine fakultete...Kada smo ih otkrili, mi smo nadalje puštali samo vanredne studente našeg fakulteta..
........................
Na odluku Tita da onako reaguje presudno je uticao Svetozar Vukmanović Tempo..
........................
Dosta za ovu priliku....
Biće ih još, nadam se..

Preporuka i pozdrav...

mikele9 mikele9 21:41 16.01.2010

Re: Niko od rukovodilaca

Njega smo mi tražili ! Studenti !


Živa istina! Ja napisah: Koliko smo tada znali, Veljkan nije bio kompromitovan kao ostali, nije grabio i otimao.


Ovaj neumjesni atribut "ćopavi" ti nije bio potreban...


Ispade neumesan odista, slažem se, ali zar bi bilo bolje da sam napisao "kljakavi" ili nešto još gore, to je bilo u funkciji bližeg pojašnjenja da je jedan takav čovek koji je jedva hodao i uz pomoć štapa, došao (Njega smo mi tražili!) i seo na zemlju sa studentima.



se upravo na tvom Pravnom dogadjale mnoge stvari neprijatne po naš bunt.



Bilo toga i na Pravnom, među nama samima, guraju se dripci za mesto vođe, po principu: „Neka bude borba neprestana", svi bi da ti nešto naređuju, sole pamet, sami sebi važni..

Evo citiram samog sebe.

Poštovani sentinel26, ovo što ja napisah nije naučna studija sa sve istraživačkim radom i korišćenjem svih dostupnih izvora informacija, ne, preseriozno si shvatio moj tekst! Ovo, da citiram Unfa: ali je ovo svedočenje iz cipela jednog sasvim običnog momka uz obilato korišćenje kalambura i burleske, ne ustupam ni korak od istih.

I ja se nadam da će biti još prilika, hvala ti na preporuci i pozdravu, i ja tebe srdačno pozdravljam.
margos margos 21:49 16.01.2010

Re: Niko od rukovodilaca

uz obilato korišćenje kalambura i burleske, ne ustupam ni korak od istih.

Nema odstupanja od za*ebancije! Kakva bi ova priča prazna bila, bez 'merdže' & 'male Mice'. Bravo druže studente!
mikele9 mikele9 21:55 16.01.2010

Re: Niko od rukovodilaca

Bravo druže studente!

Margita draga baš znaš da mi pomogneš oko održavanja mentalnog mi tonusa!
Blagodarim
P.S. Zašto koristiš * umesto slova j, jel zato što si dama pa ti ne priliči?
margos margos 22:04 16.01.2010

Re: Niko od rukovodilaca

P.S. Zašto koristiš * umesto slova j, jel zato što si dama pa ti ne priliči?

Ne priliči mi, a i u govoru bi to bilo nepostojeće 'j', nekako mi zaebantskije i mangupskije zvuči.
(volim i ja kaldrmu, nije da ne volim )
„Da se pretstavim, zovu me Mala Mica, a jel može da dobijem šampanjac, uskoro nastupam pa dubijem tremu."

Mene ova scena uveseljava načisto:)))
mikele9 mikele9 22:20 16.01.2010

Re: Niko od rukovodilaca

Mala Mica nije izmišljen lik, jes da nismo kupili "karamfil od damu" ali je Mica uredno odradila penušavu vodu like šampanjskoje, ej bre, htela da zakaže sudar posle "nastupa"! Ergo, postojala, živela, striptizirala i šta sve još ne?
U ono vreme je nadenula sebi ili su joj nadenuli ime Mala Mica a danas bi imala ime npr: Lepa i egzotična Indira, Lotosov cvet Ceca, Vatrena Stoja.....
margos margos 02:01 17.01.2010

Re: Niko od rukovodilaca

U ono vreme je nadenula sebi ili su joj nadenuli ime Mala Mica

Čuj, u to vreme je estradna umetnica Mica Trofrtaljka bila veoma popularna... O njenu slavu je, može biti, i Mala Mica 'tela da se ogrebe. Đavo će ga znati... Umetnici su to, ko bi znao šta im je u glavama...
mikele9 mikele9 12:00 17.01.2010

Mica Trofrtaljka

Đe me nađe! A jes što jes, Trofrtaljka bila ikona, Điđa je stavio pre 200 godina da "Miriše poljsko cveće", sećaš se? Iz neazasluženog zaborava je posle izvukao (al umalo u tunel ufurao, gdje Drekavac živi) Srđan Dragojević. E, u ovoj zemlji su Mice uvek bile prva liga.I sada malo, malo pa čujem kako se međusobno tepkaju: Mico moja, ej Mico oćemo li, Mico da te pitam....
margos margos 14:10 17.01.2010

Re: Mica Trofrtaljka

Tek kad sam otišla u N(j)emačku, shvatila sam koliko je Mica, a i mnoge druge zvezde, nepravedno zapostavljena na domaćem tržištu. U vreme zakona o oporezovanju šunda - bili su totalno 'forbidden fruit' i ćista egozot'ka s 'arizmom.

Da to nije bilo toliko oporezovano i zabranjivano, možda ne bi doživelo takvu provalu popularnosti narednih godina. Evo, slučajno uključih 'pink' i vode unutrašnju borbu moja urođena radoznalost i osećaj gađenja. Ovo drugo je pobedilo, uz zrnce pameti - jer čovek je biće navika, pa bežim da se ne sviknem na užas.
mikele9 mikele9 14:14 17.01.2010

Re: Mica Trofrtaljka

Nemoj ti meni slučajno, priznaj da se pališ na estraduše! Šalim se naravno, gadljiv sam ko i ti spram istih tj pinkova.
margos margos 14:25 17.01.2010

Re: Mica Trofrtaljka

U novogodišnjoj noći, kad sam oposlila sve oko Nijagare u kupatilu, klopnula i sipala si pićence, uključim Pink i baš mi je prijala veseljačka muzika - ali sad, usred podneva, uletim u neku nazovi zabavnu emisiju... mila majko... pobegoh... To više nije ispiranje mozga, to je propiranje u 'ladnoj vodi.
miloradkakmar miloradkakmar 20:56 16.01.2010

'68

čuo sam komentare " šta ti studenti hoće , imaju besplatno školovanje... " , a mi , deca , " i mi ćemo tako ... " i bež' od batina.
Hvala mikele.
mikele9 mikele9 21:46 16.01.2010

Re: '68

čuo sam komentare " šta ti studenti hoće , imaju besplatno školovanje... " , a mi , deca , " i mi ćemo tako ... " i bež' od batina.
Hvala mikele.

Jaz, rupčaga, rov, provalija, ambis između dece i roditelja, š'a da ti kažem! Toga je od postanka sveta pa do danas, bilo i biće.
Hvala tebi.
Unfuckable Unfuckable 22:22 16.01.2010

mali očajnički troll

ako želite zaista dobro nekoga (a i sebe, što da ne?) da zajebete, stavite njegov / njen tekst u favorite, ili, još krvavije, u vip listu - a onda odande probajte da pratite nove komentare

Priznaćete da je do bola sex za saturday night
mikele9 mikele9 22:26 16.01.2010

Re: mali očajnički troll

Priznaćete da je do bola sex za saturday night

Krvoločni ti je drugo ime, a?
Unfuckable Unfuckable 22:29 16.01.2010

Re: mali očajnički troll

pa dajte ljudi, jel to samo meni tako (probao i iz Opera i iz FF) ili...?
Hajde da pogledamo svi, koga ne mrzi
ps : da znaš
margos margos 22:44 16.01.2010

Re: mali očajnički troll

Kad otvorim listu favotita i rifrešujem je - pojavljuju mi se novi komentari. Ne kapiram na šta se žališ?

Edit: Jasno mi je, kad klikneš na crveno - niš' se ne dešava.
Unfuckable Unfuckable 02:09 17.01.2010

Re: mali očajnički troll

niš' se ne dešava

boldujmo ovo, ako ima ko da pročita :
niš' se ne dešava
margos margos 02:16 17.01.2010

Re: mali očajnički troll

Trebalo bi otvoriti novi blog sa sugestijama i zamerkama - ali bez zafrkancija, da mogu da otprate sve potrebne zahteve.

Recimo, kad klikneš na avatar, pokaže ti profil blogera i odatle ne možeš ništa. Tek preko liste možeš doći do tekstova, stavljanja na vip listu, pisanje poruka.

Puno ljudi je dalo konstruktivne predloge i funkcionalne zamerke, ali je raspršeno diljem bloga...
jesen92 jesen92 02:38 17.01.2010

Re: mali očajnički troll

Recimo, kad klikneš na avatar, pokaže ti profil blogera i odatle ne možeš ništa

pokaze se i sopstveni profil a od tekstova tog blogera nema nista..
Unfuckable Unfuckable 02:43 17.01.2010

Re: mali očajnički troll

margos

Trebalo bi otvoriti novi blog sa sugestijama i zamerkama - ali bez zafrkancija, da mogu da otprate sve potrebne zahteve.

Recimo, kad klikneš na avatar, pokaže ti profil blogera i odatle ne možeš ništa. Tek preko liste možeš doći do tekstova, stavljanja na vip listu, pisanje poruka.

Puno ljudi je dalo konstruktivne predloge i funkcionalne zamerke, ali je raspršeno diljem bloga...


pokaze se i sopstveni profil a od tekstova tog blogera nema nista..


NEMOGUĆE !?!
mirelarado mirelarado 02:51 17.01.2010

Re: mali očajnički troll

Све је и код мене (ФФ) као што сте рекли, а кад откуцам коментар, у прегледу се не види да ли је цитирани текст одвојен од мог одговора. А и цитат се теже скраћује него раније.
margos margos 03:17 17.01.2010

Re: mali očajnički troll

Kažem ja - treba napraviti ozbiljan blog sa svim zamerkama, pa jedno po jedno da se dovede u red. Al' kako da se uozbiljimo - tu je glavni catch?
mirelarado mirelarado 03:35 17.01.2010

Re: mali očajnički troll

margos
Kažem ja - treba napraviti ozbiljan blog sa svim zamerkama, pa jedno po jedno da se dovede u red. Al' kako da se uozbiljimo - tu je glavni catch?


Нема шансе, отворили су блогове Бауер, Срђан и Тренер и нигде не остадосмо озбиљни. То би морао неко попут Јакше...

Unfuckable Unfuckable 04:52 17.01.2010

Re: mali očajnički troll

То би морао неко попут Јакше...

shvatiću ovo kao izazov, sa zadrškom do - srede
mirelarado mirelarado 05:05 17.01.2010

Re: mali očajnički troll

Unfuckable
То би морао неко попут Јакше...

shvatiću ovo kao izazov, sa zadrškom do - srede


Ако се до среде ствари с овим новим рухом не среде, отвори блог и заведи дисциплину на часу, као и прошли пут, ниси ти тек тако разредни старешина, јел'такотакоје.
Unfuckable Unfuckable 05:12 17.01.2010

Re: mali očajnički troll

htedoh reći : ako Jakša negde oko srede i uleti u ofsajd, računajte da sam ja već - duboko u mreži (glave blago krvave od usputnog udarca u stativu)
Nadam se da je jasno da "GospodžoBlože...dokle II" - nikom ne treba.
blogovatelj blogovatelj 16:47 17.01.2010

Re: mali očajnički troll

јел'такотакоје


Dakakodajetako !
mikele9 mikele9 10:35 18.01.2010

Re: mali očajnički troll

Dakakodajetako !


Vrlo tako!
margos margos 15:32 17.01.2010

Hahahaha:)))

Pada mi pogled desno na sve moje tekstove i vidim neki nepoznati...''Don''. Pomislim kako su mi ubacili neki tuđi text, pa kliknem da vidim o čem' se radi, a ono - pojeden naslov načisto. Glasioo je ''Don't mess with mi iliti Moja Ulica'':)

Veselo s ovim 3.0, stalno nešto novo otkrijem.
ddsonik ddsonik 04:41 18.01.2010

u revolucionarnom vihoru:-)

Sinoc mi sistem 'pojede' komentar - tek sam sada video da ga nema...

Procitao sam par puta i stvarno sam uzivao.
Pred pridruzivanje masinaca protestu 96-97 odem sa kolegom kod sefa nase katedre da mi njemu (onako 'menjamo svet' raspolozeni) saopstimo da se pridruzujemo kolegama (hm i koleginicama, naravno). Bas smo se lepo ispricali sa profesorom, dao nam je punu podrsku i razumevanje - nesto se sad mislim, ovako sa 'istorijske distance' -pa kako da nas ne podrzi - kako da ne dopustis ljudimo ludilo studentskog protesta, revolucionarnog filma i raznih nezaboravnih dogadjaja? Koliko god bilo jasno da od toga nema nista vise osim jednog velikog nista, ipak bismo ostali licno uskraceni za mnoge lude price.

A keva je unfuckable

Srdacan pozdrav
mikele9 mikele9 10:32 18.01.2010

Re: u revolucionarnom vihoru:-)

A keva je unfuckable


Moja Radmila! Pomislim ponekad da je idealizujem, posebno sada kada je vidim: mala bakica koja s velikom lupom cita nove ili procitava stare knjige, povucena (svojom voljom) i odvojena od sveta, istini za volju, vecina njenih drugara i drugarica je pokojna ali sta je tu je! Pisem i vidim je kakva je nekada bila.
A propos studentskih i ostalih buntova mladih, mislim da me utisak ne vara, sve revolucije su izveli mladi ali samo ako su ih vodili/bili na celu matori maheri, prevejani muvatori iza kojih su stajale mocne (u senci) snage i organizacije. Koriscenje energije mladih za svoje ciljeve, tipicno!
Ali jednog dana kada mladi izadju iz kafica, batale slanje SMS poruka, nametnut diktat modnih marki...i pocnu da misle svojom glavom, e, onda ce mozda nesto i napraviti.
A ka' ce ne znamo?
Pozdrav ddsonik-u
mikele9 mikele9 10:47 18.01.2010

I jos nesto

U Novom Sadu sam, ovo pisem u Eldorado kockarnici/kafeu uz produzeni s mlekom.
Svuda ima mreze ali ja lap top imam samo u radnji, jedva nadjoh ovaj place da se ukljucim.
Lep pozdrav iz glavnog grada Republike Vojvodine.
P.S. Secam se kada je pocela separacija da je moja zena (zezajuci se) rekla: hajde da nas troje (nas sin, ona i ja) proglasimo nezavisnu Republiku! Sad mi zao sto je nisam poslusao, bilo bi donacija!
ddsonik ddsonik 13:40 18.01.2010

Re: u revolucionarnom vihoru:-)

mikele9
Pisem i vidim je kakva je nekada bila.

Meni je nazalost uskraceno da dozivim tu neku buducu staricu, ali sam ipak doziveo taj prelazak iz odnosa mama-dete u jedna odrasla zena- odrastao covek (dobro, mogu barem da se vodim pod 'odrastao', hehe). Nekako sam doziveo da upoznam jednu dobru osobu koju sve vreme nisam mogao da vidim od mame. Hocu da kazem, ista osoba, samo druga percepcija. No, svejedno keva je unfuckable


mikele9
Koriscenje energije mladih za svoje ciljeve, tipicno!Ali jednog dana kada mladi izadju iz kafica, batale slanje SMS poruka, nametnut diktat modnih marki...i pocnu da misle svojom glavom, e, onda ce mozda nesto i napraviti.A ka' ce ne znamo?

Stvarno, ka' ce?

dusan - autonomas
margos margos 14:34 18.01.2010

Re: u revolucionarnom vihoru:-)

dusan - autonomas

Šangaj Republika - jel to? :)
ddsonik ddsonik 14:41 18.01.2010

Re: u revolucionarnom vihoru:-)

margos
dusan - autonomasŠangaj Republika - jel to? :)

Autonomna pokrajina dnevna soba
margos margos 14:44 18.01.2010

Re: u revolucionarnom vihoru:-)

Autonomna pokrajina dnevna soba

Onda sam ja hegemonista - Autonomna pokrajina stan !

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana