Budućnost| Društvo| Politika| Region

Komšijski zaokret udesno

Dragan Jakovljević. RSS / 17.01.2010. u 00:47

Расте аполитичност мађарских бирача

Изгледа да заинтересованост бирача за избор будуће власти, пет месеци пре парламентарних избора у Мађарској, још никада није била на овако ниском нивоу. То потврђују истраживања јавног мњења која се ових дана спроводе, а исту процену даје и Ендре Хан, извршни директор Агенције за истраживање јавног мнења „Медиан".

 Према последњим резулатима истраживања, десничарски Фидес бившег премијера Виктора Орбана и даље убедљиво води у трци за превласт у мађарском Парламенту. Додуше, уочљиво је да је највећу подршку бирача Фидес имао за време избора за Европски парламент, а последња истраживања показују известан пад популарности те странке. Ипак, и поред тога Фидес од свих странака на мађарској политичкој позорници има највише присталица, док у случају владајуће Мађарске социјалистичке партије (МСП) није дошло до битнијих промена у односу на изборни период за ЕУ парламент. Она, после суноврата узрокованих скандалима донедавног премијера Ференца Ђурчања има свега двадесетак посто присталица, тек за који проценат више од новоосноване али муњевито надируће неонацистичке партије Јобик.

         Међутим, то што су бирачи у истраживањима јавног мњења наклоњени некој странци, не значи аутоматски и да желе да гласају на изборима. О жељи гласача да изађу на биралишта споменута агенција наводи да би, ако би сада били одржани избори, само 44 % гласача искористило то своје право, што је врло мали проценат, с обзиром да је до избора остало још свега пет месеци.

         Фидесов директор странке, Габор Кубатов, у изваји Новинској агенцији МТИ оптимистички је рекао да је, по његовом мишљењу, Фидес је сада у јединственој ситуацији да победу може да однесе у свих 176 изборних округа. Он тврди да за ову јединствену шансу за победу могу да захвале томе што је „МСП пропао под тежином лажи, и морално и организационо", а мишљења је да им је избор кандидата за премијера погрешан, због наводне умешаности у поједине политичко-финансијске скандале. Кубатов је ипак додао да сада Фидес не треба да занима шта раде његови противници, већ да треба да следи свој пут на коме су јасно зацртани циљеви.

         Резултате избора у Мађарској, наравно нико не може поуздано предвидети пет месеци пре њиховог одржавања, јер се већ показало да је политика непредвидива и да на опредељење бирача могу утицати и околности и догађаји који се могу збити у последњи час. Оно што је међутим сигурно, јесте чињеница да Мађарској и даље предстоји стезање каиша. Будућу владу дочекује државна каса која није потпуно празна, али оно мало пара у њој не даје разлога за спокојство: у питању су страни кредити који се, као и свака позајмица, кад-тад морају вратити.

AtačmentiKomentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

iseljenik iseljenik 00:59 17.01.2010

Нама тек предстоји њихова судбина

Заситили се наши суседи лажи и превара, сада кад више ништа што вреди није у њиховим рукама, па их избори и не занимају. Без обзира ко дође на власт, ту помоћи више нема.

Кад распродамо буквално све што вреди (а нема тога још много), онда ће стезање каиша и код нас да буде основна занимација у ситне ноћне сате...
dragoljub92 dragoljub92 07:16 17.01.2010

Re: Нама тек предстоји њихова судбина

само 44 % гласача

to je prosečan izlazak u ameriki a možda i manji,u svakom slučaju sasvim solidan broj.
drug.clan drug.clan 01:17 17.01.2010

malo "levo" pa "desno"

u zapadnim demokratijama bili na vlasti "levicari" ili "desnicari" gotovo da nema razlike u njihovoj politici, pogotovo kada je odnos prema biznisu u pitanju. U pitanju je samo igra kako bi se biraci zavarali da se nesto menja jer u poslednjih 20 godina ekonomska i spoljna politika ostaju gotovo nepromenjene posle prelaska sa jedne na drugu stranu

meni je veoma zanimljivo da se evropa i amerika uvek nekako suprotno ponasaju, kad evropa krene "levo" amerika ide "desno" ili obrnuto. Pa tako kada je stigao bush 2000. evropa je u velikoj meri bila "socijalisticka" (UK, francuska, nemacka, italija, holandija ...) a prosle godine kada je stigao obama evropa se vec dobrano okrenula u desno (francuska, nemacka, italija, holandija i samo sto nije UK)
u tom smislu i madjarska igra igru pa u skladu sa desavanjima u evropi prelazi iz "leva" u "desno"
Bili Piton Bili Piton 01:30 17.01.2010

Re: malo "levo" pa "desno"Da, zanimljivo zapazanje, ali i sam kazes da se to ne reflektuje mnogo na njihovu spoljnu politiku i ekonomiju. UK je dobar primer - nothing ever changes - Toni Bler je kao toboznji "nju lajbor" vrlo zgodno primio i za svoje potrebe prilagodio Tacerkinu palicu, zapravo.
antioksidant antioksidant 10:26 17.01.2010

Re: malo "levo" pa "desno"

meni je veoma zanimljivo da se evropa i amerika uvek nekako suprotno ponasaju, kad evropa krene "levo" amerika ide "desno" ili obrnuto. Pa tako kada je stigao bush 2000. evropa je u velikoj meri bila "socijalisticka" (UK, francuska, nemacka, italija, holandija ...) a prosle godine kada je stigao obama evropa se vec dobrano okrenula u desno (francuska, nemacka, italija, holandija i samo sto nije UK)
u tom smislu i madjarska igra igru pa u skladu sa desavanjima u evropi prelazi iz "leva" u "desno"

e sad plasis ove nase na vlasti
sta da rade sad?
da menjaju statute stranaka i da se samoproglasavaju desnicarima(kao sto su do sad bili levicari)?
Zen Master Zen Master 16:59 17.01.2010

Re: malo "levo" pa "desno"

antioksidant

e sad plasis ove nase na vlasti
sta da rade sad?
da menjaju statute stranaka i da se samoproglasavaju desnicarima(kao sto su do sad bili levicari)?


Tja ovim smajlijem se verovatno cerekaš i samom sebi i svojoj naivnosti pošto je lokalna politička opcija koju zagovaraš i srcem i dušom iz globalnog programa za korisne idiote pod nazivom fake left & phony right.
Jedina razlika izmedju nas ovde i EU + USA je što mi osim interesa krupnog kapitala imamo i interese raznih tzv velikih sila inače sve lagano ali sigurno postaje isto i na našoj političkoj sceni !? Svi do jednog su kupljeni unapred da pričaju ono što nekome odgovara pa sad da li je Mišković kupio Tomu a Milan Beko Čedu to i onako nema nikakve veze, jedina razlika je što Toma i Koštunica piju kafu u ruskoj ambasadi a Čeda i Šutanovac u američkoj pa onda mašu prigodnim zastavicama kada gazde namignu da to treba raditi. Ne baš kao slučajno poče baš ovih dana priča o NATO paktu u svim medijima i na blogovima, nije to niko namignuo iz neke ambasade za početak kvalitetne medijske pripreme terena.
Nažalost sistem liberalnog kapitalizma i parlamentarne demokratije je sam po sebi takav da na kraju dovode do toga da oni najpohlepniji sa najviše para imaju apsolutnu vlast samo se blesavi i glupi narod zanima nekakvom kvazi fake left vs phony right demokratijom i ljudskim pravima kao dokazom kako su kao slobodni i imaju nekakav izbor. Koji izbor izvini ?! Da biraju George W. Busha ili George W. Obama(mesaju) na primer... Uuuuuu velike li razlike a isto važi za UK, Francusku ili Nemačku
antioksidant antioksidant 18:17 17.01.2010

Re: malo "levo" pa "desno"

Tja ovim smajlijem se verovatno cerekaš i samom sebi i svojoj naivnosti pošto je lokalna politička opcija koju zagovaraš i srcem i dušom iz globalnog programa za korisne idiote pod nazivom fake left & phony right.

ne, koristim ga najvise od radosti jer tvoja "desna opcija" nikada nece doci na vlast (dosta su vam bile 90te)
ovi sto su sad na vlasti kakvi god da su moji su
salim se naravno
uzivaj i ne brini se za moju naivnost
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 02:41 17.01.2010

Jobik

Kaži nam nešto više o Jobiku..Ko su mu glasači, ko mu je lider i šta je u centru njegove ideologije...Naši mediji se malo bave mađarskom političkom scenom i bilo bi to svakako zanimljivo...
Inače, sa moje strane hvala za ove informacije koje ne možemo često imati...
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 14:31 17.01.2010

Re: Jobik

Pisao sam dosta o tome, pa sam prestao, plaseci se da ne budem dosadan ili da vam ne izgledam paranoicno. U svako slucaju, o tome govore moji raniji postovi, jedan za drugim, koje ces naci ovde pod naslovima:
Neko bi da me pocisti
U kostac s vampirizmom
Opasna igra Barbike Njilas
Danas bih da zacutim
z.topalov z.topalov 03:00 17.01.2010

Meni je samo zanimljivo...

da se za sve ove godine tranzicije u rodnoj nam Srbiji olako koristi fraza "Stabilna i uredjena zemlja" ma sta to znacilo, mada smatra da vecina pod tim podrazumeva ustaljeni tok stvari iako su poruke sa globalnog nivoa drugacije. Poruke su da moramo biti fleksibilniji i otvoreniji prema promenama, da se vec jednom moramo okanuti jeftine demagogije i politickog populizma. Poenta je da se na samom pocetku treceg milenijuma covecanstvo suocava sa odredjenim problemima i da moramo da naucima kako da se sa njima nosimo. Sto znaci da nas drustveni, drzavni kakav god sistem mora da bude funkcionalniji, da nasa deca moraju da idu u skolu i da se obrazuju iako je pandemija nekog gripa, btw predvidaju se razni gipcici u vremenima koja dolaze, da nasa ekonomija mora da bude jaca u svojim osnovama, nase celo drustvo mora da bude organizovanije. I mislim da to nije problem samo Srbije vec vecine i u tome smo svi jednako nespremni.
mariopan mariopan 17:25 17.01.2010

Re: Meni je samo zanimljivo...

z.topalov

da se za sve ove godine tranzicije u rodnoj nam Srbiji olako koristi fraza "Stabilna i uredjena zemlja" ma sta to znacilo, mada smatra da vecina pod tim podrazumeva ustaljeni tok stvari iako su poruke sa globalnog nivoa drugacije. Poruke su da moramo biti fleksibilniji i otvoreniji prema promenama, da se vec jednom moramo okanuti jeftine demagogije i politickog populizma. Poenta je da se na samom pocetku treceg milenijuma covecanstvo suocava sa odredjenim problemima i da moramo da naucima kako da se sa njima nosimo. Sto znaci da nas drustveni, drzavni kakav god sistem mora da bude funkcionalniji, da nasa deca moraju da idu u skolu i da se obrazuju iako je pandemija nekog gripa, btw predvidaju se razni gipcici u vremenima koja dolaze, da nasa ekonomija mora da bude jaca u svojim osnovama, nase celo drustvo mora da bude organizovanije. I mislim da to nije problem samo Srbije vec vecine i u tome smo svi jednako nespremni.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana