Politika| Region

Ide Stipe preko koridora

dali76 RSS / 21.01.2010. u 04:50

 

Svojevremeno je kontraverzni hrvatski "narodnjak" Marko Perkovic Thomson pjevao

"Sveti Ante ako si u stanju

Uzmi Stipu a vrati nam Franju."

Kako se cini  domoljubni  Marko bi mogao uskoro zapjevati:

"Sveti Ante bio sam u krivu

 Vrati Stipu i uzmi Ivu."

Odlazeci i jos uvijek aktuelni hrvatski predsjednik po sistemu "kakvih ima on je super" dugo je vremena slovio za umjerenog, neki su se usudili kazati "liberalnog" balkanskog politicara.  Svojom posjetom spomen podrucju Jasenovac te kritikom Katolicke crkve sto nema snage uciniti isto, Stipe Mesic je cak izazvao simpatije srpske javnosti. Cinilo se da je hrvatski predsjednik uistinu umjeren. Zalagao se da se   porodici Zec, tj. prezivjelim clanovima uruci novcano obestecenje za bestijalno ubojstvo clanova njihove obitelji. Prije par mjeseci posjetio je hrvatski predsjednik srpsku povratnicku obitelj na Kordunu gdje je pozvao Srbe da se vrate kucama. Sve vise je ljudi vjerovalo da je vreme nacionalizma i prigodne mu retorike iza nas.

Odnosi Srbije i Hrvatske su zahladili poslje odluke Hrvatske da prizna Kosovo te poslje njene odluke  da bude jedna od malobrojnih zemalja koja ce ucestvovati u raspravi pred medjunarodnim sudom pravde.

Politicki korektni analiticari branili su ovakve poteze Hrvatske njenim pravom da samostalno odredjuje smjernice svoje vanjske politike. Sa druge strane suskalo se, doduse stidljivo, da Hrvatska  vraca uslugu americkoj administraciji jer je ova, opet nezvanicno, pomogla u  otpetljavanju hrvatsko- slovenackog cvora koji je pretio hrvatskim integracijskim procesima u EU.

Za ljude hladne glave stav Hrvatske je sasvim razumljiv. Mislim da je svima jasno da bi vjerovatno Srbija  ucinila isto  da su u pitanju njeni interesi.

Onda je Mesic otisao korak dalje svojom posjetom Kosovu.  Ovo je vec licilo na avanturu "crkni pukni ne mozes mi nista". Tu se Mesic nije zaustavljao. Odlucio je iskoristiti svoje ustavno pravo te uruciti pomilovanje "covjeku"  osudjenom za  ubojstvo vec gore  pomenute porodice Zec.  Mora da je u pitanju valjda dobro ponasanje pritvorenika.  Da li je odlazeci hrvatski predsednik svijestan da ovakvim cinom salje poruku koja je u, najmanju ruku, kontradiktorna svemu onom sto je govorio o zlocinima pocinjenim na podrucju bivse Jugoslavije? Slag na tortu Mesic je stavio u, doduse neformalnom, razgovoru sa novinarima kad je jasno zapretio Hrvatskom vojskom ukoliko premijer RS pokusa odrzati referendum za  osamostaljenje Republike Srpske. Prosto sumnjam da ce  premijer Dodig  biti u situaciji da izjavi "moj zadatak je zavrsen. Jugoslavije, pardon Bosne, vise nema". Sumnjam isto tako da Mesic toliko obozava Milorada Dodiga pa ovome daje jos prostora, kao da ga ovaj nema dovoljno, da i dalje spasava RS od mrskih neprijatelja. Sistem spojenih posuda je sasvim jasan. Dodig opstaje  kao spasitelj RS dok god postoje prjetnje Republici Srpskoj. Moze Dodig da ne cini ama bas nista  glede  recimo  korupcije,   ekonomskog razvoja. Ne mora cak ni da pominje svijetsku krizu.  On bar ima igrace sa druge strane mreze koji konstantno bacaju nacionalisticke loptice. Kao sto rekoh,  Stipe se ne doima kao  toliko veliki frend od Milorada pa mu cini takvu uslugu osiguravajuci mu sigurnu fotelju na kormilu RS.

Stipe se vise doima kao djecak ciji roditelji pod pretnjom batina ga drze podalje od sibica. Kad roditelji odu (odgovornost vlasti  ode) djecak (Stipe) ima svoj trenutak slobode da radi ono sto je uistinu uvijek volio. Paliti sibice i igrati se vatrom.  U suton svog predsednikovanja, Stipe moze govoriti sto mu volja i to bez politickih  posljedica tj. packi medjunarodnih cindbenika.  Haski Tribunal ce zasigurno njegov slucaj ostaviti povijesti. Slucaj Gospic mu jedino mozda nekad svrati u snove, posto je eto ispao fin i liberalan. Ovo je  njegovih pet minuta totalne slobode; daklem gospodine Mesicu, napokon mozete nam svima pokazati sto mislite.

Mozda cemo znati sta misli i novoizabrani predsjednik Ivo Josipovic kad njemu istekne mandat, drugi naravno.

Mozda ce se jednom na Balkanu pojaviti neka nova  generacija politicara kojima ce uistinu biti do  dobrosusjedskih odnosa. Stipe Mesic je to, nazalost, samo dobro glumio.

Razmisljanja na margini:

Ovih dana vodi se rasprava NATO ili ne. Cini se da se radi o cistom politikanstvu jer Srbija je jos daleko od takvih odluka. No pitam se padne li na pamet srpskim rodoljubima da li bi ovakve izjave hrvatskih komsija  imale sasvim drugu konotaciju da je recimo i Srbija clan NATO saveza? Jedno je sigurno; paljenje vatre uvijek radi kad se ne umijemo baviti stvarima koje zivot znace.



Komentari (122)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rayzippo rayzippo 05:46 21.01.2010

"pravo" dobar covek...

mozda za beogradski krug dvojke mesic i vazi za umerenog politicara ali hrvatski srbi se dobro secaju mesica sa pocetka 90-ih..po narodnoj;vuk dlaku menja...

ps.preporuka
Inner Party Inner Party 15:03 21.01.2010

Re: "pravo" dobar covek...

Mislis da se secaju?! Potrazi Pupovceve izjave oko ovih zadnjih Mesicevih ispada...
dali76 dali76 23:20 21.01.2010

Re: "pravo" dobar covek...

Krug dvojke je ipak bio malko prosieren. Medjutim sad je svima jasno ko je uistinu Stipe Mesic. Hm, doduse eto ne bas svima. Neki i dalje misle da je covjek liberalan. Valjda po onom "kakvih ma ,on je super".
rizipo nije te bilo bogami godinu ako ne i duze.
rayzippo rayzippo 06:30 22.01.2010

Re: "pravo" dobar covek...

dali76

rizipo nije te bilo bogami godinu ako ne i duze.


pratio sam blog samo nisam ostavljao tragove


eugensavojski eugensavojski 07:23 21.01.2010

zadnji NKVDovac

Mesić je uvijek bio u tripu, misli ustaški , djeluj udbaški a prićaj partizanski korektne bajke.
Njegov antiklerikalizam ne umanjuju antisrpsku podlost, a njegov tehnologija vlasti je "hrvatska je dva puta pobijedila 41 i 45" Radi se o većem političkom fosilu od Mila, Gligorova i sličnih. Taj čovijek nikad nije napustio priču Krajačić-Manolić. Jednostavno sav njegov politički habitus čvrsto je na stajalištima KPH iz 38 godine. NKVDovaca više nema ni u Moskvi al Nazorova ih je puna. Šteta što srpske vlasti nisu to nikad znale procenit jel oni rade po šablonu, da je bilo pameti Hrvatska bi sad bila 90milijardi dužna .
No njega su simpatizirali likovi "udbaškog poDRijetla" u Srbiji.
Pogledajte spisak njegovih savijetnika
Lončar,Mustač,Perković,Jakić... pa forsiranje Kruljca
pa ko mu je šef kabineta
a ko to sve plaća
"turci , snajka turci" da parafraziram Čvorovića
i naravno MBA university of Lepoglava
ta alma mater hrvatskih kadrova
eugensavojski eugensavojski 07:28 21.01.2010

Re: zadnji NKVDovac

i da
Rimac nije osuđen zbog ubistva Aleksandre Zec iako je priznao i iako mu je dokazana .
jer se radilo o proceduralnoj grešci kod apšenja. Osuđen je za nešto drugo i za to je pomilovan
Inner Party Inner Party 15:06 21.01.2010

Re: zadnji NKVDovac

eugensavojski
i da
Rimac nije osuđen zbog ubistva Aleksandre Zec iako je priznao i iako mu je dokazana .


Ako se ne varam Rimac je tada bio mladji punoletnik ili tako nesto, svakako veoma mlad covek, sto zaista puno govori o tadasnjoj Hrvatskoj koja se posle predstavljala kao nevina i zrtva agresije! Otkud ond Rimac, klinac zadojen onolikom ubilackom mrznjom, majku mu?!?!?
eugensavojski eugensavojski 15:38 21.01.2010

Re: zadnji NKVDovac

Inner Party
eugensavojski
i da
Rimac nije osuđen zbog ubistva Aleksandre Zec iako je priznao i iako mu je dokazana .


Ako se ne varam Rimac je tada bio mladji punoletnik ili tako nesto, svakako veoma mlad covek, sto zaista puno govori o tadasnjoj Hrvatskoj koja se posle predstavljala kao nevina i zrtva agresije! Otkud ond Rimac, klinac zadojen onolikom ubilackom mrznjom, majku mu?!?!?

U slučaju Zec nije bila samo mržnja, stari je bio trgovac mesom/stokom a povezan sa "bivšim strukturama" odrađen je za lovu da bi jedan "sad ugledni" adezejac i sabornik ušao u posao (guglaj Kuljiša)
dali76 dali76 23:30 21.01.2010

Re: zadnji NKVDovac

Covjek,koji j po mom sudu ,jedan od odgovornijih za Pakracku Poljanu je Tomislav Mercep. Zamjenik ministra policije. Covjek kao da je u zemlju propao.
ours ours 00:19 22.01.2010

Re: zadnji NKVDovac

Inner Party
Otkud ond Rimac, klinac zadojen onolikom ubilackom mrznjom, majku mu?!?!?


Možda ovaj citat članka iz Nacionala predstavlja odgovor na pitanje o zadojenosti:

Prva olakotna okolnost je činjenica da je u vrijeme počinjenja djela Rimac imao jedva 18 godina i da je bio traumatiziran jer su mu u Vukovaru te godine ubijeni brat i ujak, a roditelji odvedeni u srpske logore.

http://www.nacional.hr/clanak/75481/kako-je-pomilovan-rimac-misljenje-dala-komisija-a-mesic-ga-je-samo-prihvatio
jecullence jecullence 00:33 22.01.2010

Re: zadnji NKVDovac

Zločin se ne može pravdati zločinom !
eugensavojski eugensavojski 01:33 22.01.2010

Re: zadnji NKVDovac

dali76
Covjek,koji j po mom sudu ,jedan od odgovornijih za Pakracku Poljanu je Tomislav Mercep. Zamjenik ministra policije. Covjek kao da je u zemlju propao.

Bio ti je sad sa banditićem na izborima on je dao podršku banditiću .



dok su recimo tri feldmaršala HV dala podršku josipoviću
ours ours 02:34 22.01.2010

Re: zadnji NKVDovac

jecullence
Zločin se ne može pravdati zločinom !


Slažem se.

Pitanje je bilo zašto je bio zadojen, a ne šta ga opravdava.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 08:54 21.01.2010

misliš...

Svojevremeno je kontraverzni hrvatski "narodnjak" Marko Perkovic Thomson

...fašista
background noise background noise 08:57 21.01.2010

Uvek je Stipe bio

samo nasminkani malogradjanin i ostao. Daleko mu lepa kuca!

ed_novipazar ed_novipazar 09:00 21.01.2010

Mesic

Izjave o slanju vojske nisu izrecene zvanicno ali vjerujem da je Mesic znao da ce otici u javnost, sta vise, mislim da je zelio da odu u javnost. Vjerujem da je to samo nastavak verbalnog rata kojeg on ima sa Dodikom. Tim prije sto ove rijeci nemaju prakticnu tezinu obzirom da predsjenik ne moze o ovome odlucivati bez parlamenta. Pogotovu ne odlazeci predsjednik. Pa ipak, ove njegove rijeci su donijele vise stete nego koristi Bosni i Hercegovini. Steta jer je Mesic dokazao da je veliki prijatelj BiH za razliku od Milorada Dodika koji je njen veliki neprijatelj.

Hrvatska je samo jedna od potpisnica dejtonskog sporazuma, kao i Srbija, i kao takva garant njenog postovanja ali to ne znaci da Hrvatska treba da salje vojsku. Nema ni potrebe jer tu su Oruzane snage Bosne i Hercegovine i ako neko treba da stiti cjelovitost BiH onda su to svakako te snage.

One koji Mesicu prigovaraju antisrpstvo podsjetio bih da se Mesic jasno ogradio od ustastva, da je Katolicku crkvu prozvao zbog Jasenovca i da joj je ogranicio prostor politickog djelovanja za razliku od Tadica koji se nikada nije ogradio od cetnistva i koji je odgovoran za klerikalizaciju Srbije.

Pomilovanje Sinise Rimca je samo jedno od ukupno 15 pomilovanja dok je 128 zahtjeva za pomilovanjem Mesic je odbio. Izmedju ostalih pomilovan je i Branko Ljubisic, Srbin koji je komandovao u logoru u Bileci u kojem su muceni zaroblejni Hrvati. Pomilovan je i Zlatko Milic, ubica hrvatskog reprezentativca u dzudou Nike Rustana ... Ne pada mi na pamet da branim Mesica, njegove odluke o pomilovanjima se vjerovatno mogu kritikovati, napadati i braniti ali tesko da se moze reci da je Mesic antisrbin.


Usput, Mesic nije pocasni gradjanin samo Pristine vec je i pocasni gradjanin Podgorice i Bihaca.
ed_novipazar ed_novipazar 09:15 21.01.2010

Re: Mesic

i da dodam:

Hrvatski Vecernji pise:

Pomilovanje Siniše Rimca, kojemu je predsjednik Mesić kaznu za ubojstvo N.N. muškarca u Pakračkoj Poljani smanjio s osam na sedam godina zatvora, nije jedino pomilovanje vezano za rat u istoj odluci, objavljenoj u prvim danima ove godine.

Naime, istovremeno je pomilovan i jedan pripadnik neprijateljske vojske, Branko Ljubišić, koji je osuđen na 14 godina zatvora jer je kao zapovjednik logora u Bileći naređivao i sam sudjelovao u mučenju zarobljenika. Njemu je kazna također smanjena za godinu dana.

Ne samo da je istom odlukom, dakle, Mesić pomilovao jednog hrvatskog i jednog srpskog zločinca, nego je do sada pomilovano šest pripadnika neprijateljske vojske, a Rimac je drugi pripadnik hrvatskih snaga, nakon pomilovanja Stjepana Grandića. Srbijanski predsjednik Boris Tadić i tu je informaciju, da je Mesićeva posljednja odluka o pomilovanju obuhvatila i drugu ratnu stranu, trebao uzeti u obzir kad je napao Mesića zbog Rimca.

Bez pravde za obitelj Zec

No, tu je zapravo riječ o repovima tragično loših odluka hrvatskog pravosuđa i politike iz devedesetih godina i još goroj slici koja o tome vlada u medijima i javnosti. Naime, ubojstvo troje članova obitelji Zec odvedene iz njihova doma usred Zagreba nikad neće biti dovršeno zasluženom kaznom ubojicama, jer se tadašnje tužiteljstvo pod ravnanjem Vladimira Šeksa nikad nije žalilo na oslobađajuću presudu, a i u samom procesu prije toga došlo je do velike greške.
eugensavojski eugensavojski 09:24 21.01.2010

Re: Mesic

One koji Mesicu prigovaraju antisrpstvo podsjetio bih da se Mesic jasno ogradio od ustastva, da je Katolicku crkvu prozvao zbog Jasenovca i da joj je ogranicio prostor politickog djelovanja za razliku od Tadica koji se nikada nije ogradio od cetnistva i koji je odgovoran za klerikalizaciju Srbije.


A izvini molim te kako možeš da stavljaš znak jednakosti između ustaša i četnika
(osim u varijanti i Hitler i de Gol su bili protivnici stanjinizma)
To mi liči na priče( ovo imaš na buljuk muslimanskih sajtova) kako su jadni Muslimani molili Nemce da im pomognu osnovat jedinicu za zaštitu od srbočetničkog fašizma pa im ovi osnovali 13ss Hađar.
to je oficijelna priča o fašističkim četnicima koji su ubijali muslimane a štitili ih ss i crna legija .
tebi je očito antiklerikalizacija (antiHristu jedan :) ) merilo demokrtatičnosti
a uzori su ti enver hođa, honeker, staljin, mao, kod njih brale popovi nisu smeli ni da zucnu.
Ako su muslimani u BH bili u ustašama i ss, a četnici se borili protiv njih dali su
a) četnici fašisti
b) dali si ti protiv antifašističke borbe
c) dali može postojat antifašizam bez socijalističke revolucije
ed_novipazar ed_novipazar 09:36 21.01.2010

Re: Mesic

Cetnici su fasisti!

Za ostalo: no comment.

edit:
Da ne mislis da izbjegavam odgovor: svako ko je bio u ustasama ili cetnicima ili njemackim trupama je bio pripadnik fasistickog pokreta (ustaskog, cetnickog, njemackog). Mozda je neko tamo zalutao te ne zelim svakoga odmah nazvati fasistom ali oni koji su u tim vojskama bili iz ubjedjenja i ustrajali u tome su svakako fasisti.
eugensavojski eugensavojski 13:38 21.01.2010

Re: Mesic

Cetnici su fasisti!

Ajde
a po čemu
jel im je ideolog bio Slobodan Jovanović u poznatom fašističkom sedištru Londonu. Ili po tome što je Srbija rehabilitovala JVO ili po tome što je Američki kongres odlikovao Dražu kao visokog fašističkog oficira (što i inače tradicionalno čine.
Ili po tome što je istina uvek u umetnosti , pa si to gledao u umetničkim delima Hajrudina Krvavca, Bulaića i sličnih.
Usput dragi moj Edine ako su poništene odluke sudova Miloša Minića , a ti izjaviš takvu stvar mogao bi da te tužim da mi klevečeš dedu ( a ja ne znam što ne valja što je bio uz svog kralja).
alselone alselone 13:47 21.01.2010

Re: Mesic


Legion of Merit awarded to Dragoljub Mihailovich by President Truman.



Mihailovich’s daughter, Gordana Mihailovich, accepting her father’s Legion of Merit.
drug.clan drug.clan 14:06 21.01.2010

Re: Mesic

Ne pada mi na pamet da branim Mesica,



ne pada, dolazi iznutra
drug.clan drug.clan 14:10 21.01.2010

Re: Mesic

alselone

Legion of Merit awarded to Dragoljub Mihailovich by President Truman.

Mihailovich’s daughter, Gordana Mihailovich, accepting her father’s Legion of Merit.

a jesu li mu orden dali zbog antifasizma?
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:21 21.01.2010

Re: Mesic

A izvini molim te kako možeš da stavljaš znak jednakosti između ustaša i četnika


Ogovor na zagonetku: Saradnja sa okupatorom.
Jedino ako okupator nije bio okupator i SS jedinice Eugen von Savoyen nisu bile neprijateljske.

Dobio Mihailovic znacku od US i? Jel to jedina mera nevinosti cetnika? I Sadam Husein i Bin Laden su bili jedno vreme prijatelji US.

Muslimanski sajtovi


Tacka na trol.
alselone alselone 14:29 21.01.2010

Re: Mesic

drug.clan
alselone

Legion of Merit awarded to Dragoljub Mihailovich by President Truman.

Mihailovich’s daughter, Gordana Mihailovich, accepting her father’s Legion of Merit.

a jesu li mu orden dali zbog antifasizma?



Sigurno mu nisu dali za fasizam.
alselone alselone 14:48 21.01.2010

Re: Mesic

BBC:
The first resistance group to emerge were the Chetniks - in Serbian the word means a detachment of men. These bands were nominally led by a former Yugoslav Army Colonel, named Dragoljub ('Draza') Mihailovic, who served the Yugoslav Royalist government in exile.


Soon Chetnik numbers were swelled by Serb peasants who had fled from Greater Croatia - non-Serbs were not allowed to join Chetnik bands. Many of these participants sought simply to defend their local village from the terrible brutalities of the Ustase. The latter were so brutal that they even drew protests from the Germans - not on humanitarian grounds, but because Ustase ethnic cleansing was fuelling the resistance movements.


These disparate groups strove to protect the Serbs from what seemed to be the genocidal intent of the Croats and Germans, plus the hostility of Muslims (both Croatian and Serbian) and Communists. To achieve this goal, Chetniks strove to forge an ethnically-pure Greater Serbia by violently 'cleansing' these areas of Croats and Muslims.



Koliko vidim, osim domacih komunista i laznih boraca za ljuCka prava, cetnike i Drazu niko ne naziva fasistima.
ed_novipazar ed_novipazar 14:53 21.01.2010

Re: Mesic

eugensavojski
Cetnici su fasisti!

Ajde
a po čemu
jel im je ideolog bio Slobodan Jovanović u poznatom fašističkom sedištru Londonu. Ili po tome što je Srbija rehabilitovala JVO ili po tome što je Američki kongres odlikovao Dražu kao visokog fašističkog oficira (što i inače tradicionalno čine.
Ili po tome što je istina uvek u umetnosti , pa si to gledao u umetničkim delima Hajrudina Krvavca, Bulaića i sličnih.
Usput dragi moj Edine ako su poništene odluke sudova Miloša Minića , a ti izjaviš takvu stvar mogao bi da te tužim da mi klevečeš dedu ( a ja ne znam što ne valja što je bio uz svog kralja).

Po tome sto su klali muslimane. Gdje god su stigli i mogli. I ne samo muslimane. Sto se nas tice cetnicki komandant je mogao da dobije i nobelovu nagradu za mir, to stvar ne bi promijenilo. Nemojte se iznenaditi ako Engleska i Francuska budu darovali Milosevica i Karadzica nekakvim ordenjem. Pogledajte malo u "The Clinton Tapes" od Taylora Brancha, bice vam sve jasno.

Cetnici su fasisti a ti slobodno izvoli pa tuzi.



alselone alselone 14:57 21.01.2010

Re: Mesic

Stvar je bila obrnuta, ali necu dublje ulaziti u raspravu sa tobom.
drug.clan drug.clan 15:01 21.01.2010

Re: Mesic

Koliko vidim, osim domacih komunista i laznih boraca za ljuCka prava, cetnike i Drazu niko ne naziva fasistima.


iako je ova rasprava uzaludna meni je sada zanimljiva ne zbog vec dobro znane price, vec zato sto nije lepo citirati samo delove teksta a pritom kriti tacan izvor (cak i kada je izvor nepouzdan kao sto je ovaj).

sa istog tog BBC sajta:

In the face of the German attacks, Mihailovic's Chetniks either melted away back to their villages or fled with their leader to eastern Bosnia. Here, they became locked in a vicious struggle with Croat Ustase and Bosnian Muslim forces that were wreaking genocidal atrocities against local Serbs.

Chetnik Serb vengeance, in return, was equally brutal. At Foca (also in eastern Bosnia) they systematically raped Muslim women and slit the throats of over 2,000 men. When Tito's Partisans then arrived in Foca, after retreating from Uzice in the face of German attacks, they became locked into what was now a three-sided war.

Next, in September, Italy surrendered to the western Allies, and while Axis forces immediately occupied the Italian-controlled areas of Yugoslavia, the Partisans captured large amounts of Italian equipment. Even more importantly for Tito, increasing Chetnik collaboration with the Axis powers finally led the British in December to switch their support to the Partisans.

Inner Party Inner Party 15:19 21.01.2010

Re: Mesic

Steta jer je Mesic dokazao da je veliki prijatelj BiH za razliku od Milorada Dodika koji je njen veliki neprijatelj.


Dodik je u BiH svoj na svome. Mesic nije. Zato Ddik ima pravo da prica ta hoce i planira sta zeli. Mesic nema pravo da se mesa u Dodikove planove. Mesic eventualno moze da podrzi Hrvate u BiH, kao sto Tadic podrzava, i prirodno je da podrzava, Srbe.
eugensavojski eugensavojski 16:08 21.01.2010

Re: Mesic

Sto se nas tice cetnicki komandant je mogao da dobije i nobelovu nagradu za mir, to stvar ne bi promijenilo.

upravo tako
što se VAS tiče
ed_novipazar ed_novipazar 16:18 21.01.2010

Re: Mesic

--
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:18 21.01.2010

Re: Mesic

Sto se nas tice cetnicki komandant je mogao da dobije i nobelovu nagradu za mir, to stvar ne bi promijenilo.


Posteno.
I tu se, za normalne, razgovor na tu temu zavrsava.
Kao sto su za trebe cetnici fasisti pa sve i da im je komandant nobelovac, tako za vecinu sveta nisu pa sve da se vi na glavu postavite ubedjujuci druge da jesu.
ed_novipazar ed_novipazar 16:19 21.01.2010

Re: Mesic

(opet pogresan unos, izvinjavam se)
ed_novipazar ed_novipazar 16:20 21.01.2010

Re: Mesic

Inner Party

Dodik je u BiH svoj na svome. Mesic nije. Zato Ddik ima pravo da prica ta hoce i planira sta zeli.

Da, sve sto je u skladu sa Ustavom BiH. Planiranje cijepanja zemlje je protuustavno i samim tim kaznjivo djelo. Treba ga strpat u zatvor. Ko zeli da cijepa zemlju tamo mu je mjesto i tamo se moze osjecati kao svoj na svome.


drug.clan drug.clan 16:26 21.01.2010

Re: Mesic

ed_novipazar
Inner Party

Dodik je u BiH svoj na svome. Mesic nije. Zato Ddik ima pravo da prica ta hoce i planira sta zeli.

Da, sve sto je u skladu sa Ustavom BiH. Planiranje cijepanja zemlje je protuustavno i samim tim kaznjivo djelo. Treba ga strpat u zatvor. Ko zeli da cijepa zemlju tamo mu je mjesto i tamo se moze osjecati kao svoj na svome.


jel se to meni cini ili su ta BIH koja cepanje zabranjuje ustavom i hrvatska koja iz koje je militantni protivnik cepanja nastale bas cepanjem neke drzave ciji je predsednik (isti taj militantni protivnik cepanja) polozio zakletvu da ce cuvati tu zemlju koju je pocepao.

ovo je mnogo shizofreno cak i za balkan

PS. Da ne pominjem da je taj ustav BIH nedemokratski, nametnut od strane stranih drzava i bez ikakvog pitanja ljudi koji zive u toj BIH(direktnog ili indirektnog). Ustav na koji se pozivas su potpisala tri zlocinca (ni jedan dokazani nazalost)
NNN NNN 16:41 21.01.2010

Re: Mesic

sve sto je u skladu sa Ustavom BiH. Planiranje cijepanja zemlje je protuustavno i samim tim kaznjivo djelo. Treba ga strpat u zatvor. Ko zeli da cijepa zemlju tamo mu je mjesto i tamo se moze osjecati kao svoj na svome.
Samo zameni BiH sa SFRJ i zamisli mesića umesto Dodika.
ed_novipazar ed_novipazar 16:42 21.01.2010

Re: Mesic

PS. Da ne pominjem da je taj ustav BIH nedemokratski, nametnut od strane stranih drzava i bez ikakvog pitanja ljudi koji zive u toj BIH(direktnog ili indirektnog). Ustav na koji se pozivas su potpisala tri zlocinca (ni jedan dokazani nazalost)
Pa i Jugoslavija je protuustavno razbijena. Zato je i ono sto je uslijedilo bilo uzasno.

Ustav, kakav god da je treba postovati ili mijenjati. Sve drugo je anarhija i vodi u propast. Narocito BiH.

Alija Izetbegovic nije bio zlocinac. Da je bio ne bih se dvoumio ni jedne sekunde da to kazem. Tudjman i Milosevic medjutim jesu bili zlocinci.
drug.clan drug.clan 16:45 21.01.2010

Re: Mesic

Alija Izetbegovic nije bio zlocinac. Da je bio ne bih se dvoumio ni jedne sekunde da to kazem. Tudjman i Milosevic medjutim jesu bili zlocinci.

jos jednom

Pravno gledano niko od njih nije bio zlocinac,
ljudski gledano bila su sva trojica
i ono sto je najgore radili su zajedno
Inner Party Inner Party 18:10 21.01.2010

Re: Mesic

ed_novipazar
Inner Party

Dodik je u BiH svoj na svome. Mesic nije. Zato Ddik ima pravo da prica ta hoce i planira sta zeli.

Da, sve sto je u skladu sa Ustavom BiH. Planiranje cijepanja zemlje je protuustavno i samim tim kaznjivo djelo. Treba ga strpat u zatvor. Ko zeli da cijepa zemlju tamo mu je mjesto i tamo se moze osjecati kao svoj na svome.


Cepanje zemlje, ako je dogovorno, ne mora biti losa stvar. Dodik predstavlja 49% te drzave, nije on iz neke NVO! Srbi su ratovali da ne bi bili preglasavani unitar BiH, ginuli i ubijali, pa ako budu preglasavani ponovo ce, kako se to u svetu i u Sarajevu ne shvata?!
eugensavojski eugensavojski 02:06 22.01.2010

Re: Mesic

Po tome sto su klali muslimane. Gdje god su stigli i mogli. I ne samo muslimane

Po tome su i partizani fašisti jerbo su isto rokali muslimane


i žrtve srbočetničkog fašističkog terora


escherichije_colic escherichije_colic 10:15 22.01.2010

Re: Mesic

ed_novipazar
Po tome sto su klali muslimane. Gdje god su stigli i mogli.


I Naser Orić je klao Srbe? Da li je i on fašista? Ako je fašista, zašto mu je dočekan kao heroj u antifašističkom Sarajevu?

Ili je fašizam samo kad se kolju muslimani? A klanje Srba je onda ... ? Deratizacija?
escherichije_colic escherichije_colic 10:29 22.01.2010

Re: Mesic

Chetnik Serb vengeance, in return, was equally brutal. At Foca (also in eastern Bosnia) they systematically raped Muslim women and slit the throats of over 2,000 men.


Daleko od toga da jedan zločin opravdava drugi. Ali ima tu i druga strana - what you reap is what you sow". Iliti "kako si sijao, tako ćeš i žnjeti". Ne može se poklati hiljade ljudi i onda pasti na dupe u čudu kad i tebe snađe slično.

Naglašavam - nije mi bila namera da podvlačim "ko je prvi počeo", jer tom logikom bismo se obavezno vratili do bitke na Marici. Jednostavno je to takvo podneblje - jedan etnicitet uvek koristi istorijski povoljne okolnosti da uništava drugi.

Koga ne mrzi nek pogleda clip od 4:30



hajkula1 hajkula1 03:05 23.01.2010

Re: Mesic


To nije bas uporedivo. Mesas ulje i vodu.

Da se razumemo, ne zelim dalje podele, usitnjavanja, prosto mi se gade. O arsinima nema sta novo da se kaze, svakome sa kojim gramom mozga je jasno. Postojao je plan da se rasturi Jugoslavija i to su uradili. Stanovnici te drzave, bili su samo marionete, manje-vise.

Mesic je lepo rekao, Zadatak sam obavio, Jugoslavije vise nema (tako nekako).

I? Sta tu nije jasno? Covek jedno prica, drugo misli i radi. On nije afektivna osoba, na protiv, vrlo je promisljen i meri reci. Politiku da se, jedno prica u Beogradu, drugo negde u svetu, a sasvim trece (prica i radi) u Zagrebu, nije on izmislio.




loader loader 09:56 21.01.2010

SMS

Ma, pustimo Stipu, nek otplovi tiho...
Imamo preča posla.
miloradkakmar miloradkakmar 10:18 21.01.2010

Stipe,

u odlasku može da priča šta god hoće. Čovek koristi vreme koje mu je preostalo, kao da mora u njemu sve da izgovori što nije smeo, a bilo mu na pamti , u snazi predsednikovanja. Voli čovek da bude zapamćen.
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:52 21.01.2010

Re: Stipe,

Dobra analiza, Dali.
Kako se samo seti onog nesrećnika Tomsona i njegove "poezije"
"Sveti Ante ako si u stanju
Uzmi Stipu a vrati nam Franju."
Kako se cini domoljubni Marko bi mogao uskoro zapjevati:
"Sveti Ante bio sam u krivu
Vrati Stipu i uzmi Ivu."

Ja izbegavam da komentarišem svakodnevne političke dogadjaje, ali ovo sa odlazećim hrvatskim predsednikom zaslužuje posebnu pažnju. On jeste vispren političar, koji čini i vuče smislene poteze, ali tu i tamo ima i besmislenih, ili teško objašnjivih. Sve u svemu, ne smatram da treba pridavati mnogo značaja onome što trabunja sada, kada je u odlasku. Mora se gledati napred.

Meni su nejasne i nelogične ovakve tvrdnje jednog tvog komentatora:
Steta jer je Mesic dokazao da je veliki prijatelj BiH za razliku od Milorada Dodika koji je njen veliki neprijatelj.

Svako dalje objašnjnenje je nepotrebno.

ed_novipazar ed_novipazar 10:57 21.01.2010

Re: Stipe,

vladimir petrovic

Meni su nejasne i nelogične ovakve tvrdnje jednog tvog komentatora:
Steta jer je Mesic dokazao da je veliki prijatelj BiH za razliku od Milorada Dodika koji je njen veliki neprijatelj.

Svako dalje objašnjnenje je nepotrebno.

Najprije tvrdis da su ti moje tvrdnje nejasne i nelogicne a onda kazes: Svako dalje objašnjnenje je nepotrebno.

Znaci, nejasno je i nelogicno ali ne treba objasnjavat
Inner Party Inner Party 15:00 21.01.2010

Re: Stipe,

miloradkakmar
u odlasku može da priča šta god hoće. Čovek koristi vreme koje mu je preostalo, kao da mora u njemu sve da izgovori što nije smeo, a bilo mu na pamti , u snazi predsednikovanja. Voli čovek da bude zapamćen.


Ja mislim da se on ovim nudi za neke buduce funkcije u NATO ili EU hiherarhijama. Ljudi kao on ne idu tako lako u penziju... Jasno je da ovaj covek ima mesijanske fantazije.
hazar hazar 10:28 21.01.2010

Доследни Месић

Био и остао хрватски националиста, почесто до шовинизма. Он у ствари ради оно што мисли да је у интересу Хрвата, а референдум у Републици Српској би то био. Ако се одцепи РС то ће учинити и босански Хрвати, а то је оно што Месић заиста жели. Припајање Херцег-Босне Хрватској, али да притом цео ризик и терет понесу Срби из РС.
mayo1 mayo1 11:00 21.01.2010

Re: Доследни Месић

hazar

Био и остао хрватски националиста, почесто до шовинизма. Он у ствари ради оно што мисли да је у интересу Хрвата, а референдум у Републици Српској би то био. Ако се одцепи РС то ће учинити и босански Хрвати, а то је оно што Месић заиста жели. Припајање Херцег-Босне Хрватској, али да притом цео ризик и терет понесу Срби из РС.

Pogrešno.
Mesić je uvijek zagovarao cjelovitu BiH, konačno zbog protivljenja Tuđmanovoj (čitaj Šuškovoj) politici u BiH je i izbačen/izašao iz HDZ 1994.
Nekakvo "pripajanje" tzv Herceg-Bosne Hrvatskoj nikome ozbiljnom ne pada na pamet, a koliko bi građani Hrvatske to željeli pokazuje odnos prema "Hercegovcima" na posljednjim izborima.
Mesićeva izjava o nekakvom slanju HV na intervenciju je politički glupa i potpuno neutemeljena, jer predsjednik republike uopće nema te ovlasti.
Što se tiče Dodika i njegovih fantazija, ima onih koji će ga već postaviti na mjesto ako bi pretjerao u svojim pričicama kojima zamajava narod.
hazar hazar 11:27 21.01.2010

Re: Доследни Месић

Mesić je uvijek zagovarao cjelovitu BiH, konačno zbog protivljenja Tuđmanovoj (čitaj Šuškovoj) politici u BiH je i izbačen/izašao iz HDZ 1994.

Из неке странке се на овим просторима излази само када изгубите борбу за власт унутар саме странке. Идеолошки сукоби су постојали на самом почетку тих странака тј. све је завршено до 1991.год.

Уосталом да се не може претерано веровати изјавама тих истих политичара, доказ су и иступи г.Месића на крају мандата. Сушта супротност поступцима и изјавама са почетка.
Nekakvo "pripajanje" tzv Herceg-Bosne Hrvatskoj nikome ozbiljnom ne pada na pamet, a koliko bi građani Hrvatske to željeli pokazuje odnos prema "Hercegovcima" na posljednjim izborima.
Mesićeva izjava o nekakvom slanju HV na intervenciju je politički glupa i potpuno neutemeljena, jer predsjednik republike uopće nema te ovlast

Мислите да је другачије са Србима из Босне, Црне Горе и нпр. Шумадије, па ипак сам сигуран да би већина грађана Србије подржала издвајање РС из БиХ и припајање Србији.
rayzippo rayzippo 11:41 21.01.2010

Re: Доследни Месић

mayo1 mayo1 11:52 21.01.2010

Re: Доследни Месић


hazar
Из неке странке се на овим просторима излази само када изгубите борбу за власт унутар саме странке. Идеолошки сукоби су постојали на самом почетку тих странака тј. све је завршено до 1991.год.

Naravno da je razlog borba za vlast - onaj tko pobijedi provodi svoju politiku (u konkretnom slučaju pitanje BiH), tko izgubi odlazi. To ne mijenja činjenicu da su pogledi na status BiH Tuđmana i Mesića (ne samo njega) bili potpuno oprečni.
Мислите да је другачије са Србима из Босне, Црне Горе и нпр. Шумадије, па ипак сам сигуран да би већина грађана Србије подржала издвајање РС из БиХ и припајање Србији

Ne znam kako je u Srbiji, govorim o Hrvatskoj.
Iz hrvatske (parlamentarne) politike su potpuno nestali ili su marginalizirani zagovaratelji i "trećeg entiteta" u BiH, a kamoli nekakvog pripajanja dijela BiH Hrvatskoj.
Danas su ekonomija i unutarnji problemi (korupcija) u žiži politike i javnosti. "Pripajanje" jednog dijela BiH je politički nemoguć čin, a još više ekonomski i gospodarski neizvediv. Nabaciti na hrvatski proračun još tereta i realno dio društvenih i egzistencijalnih BiH problema u trenutku neizbježnog rezanja vlastitih korisnika državnih benefita je nemoguće...
Osim toga, kamo bi bježali hrvatski kriminalci i ratni zločinci kad bi im uzeli "drugu domovinu"?
hazar hazar 12:23 21.01.2010

Re: Доследни Месић

Ne znam kako je u Srbiji, govorim o Hrvatskoj.
Iz hrvatske (parlamentarne) politike su potpuno nestali ili su marginalizirani zagovaratelji i "trećeg entiteta" u BiH, a kamoli nekakvog pripajanja dijela BiH Hrvatskoj.
Danas su ekonomija i unutarnji problemi (korupcija) u žiži politike i javnosti. "Pripajanje" jednog dijela BiH je politički nemoguć čin, a još više ekonomski i gospodarski neizvediv. Nabaciti na hrvatski proračun još tereta i realno dio društvenih i egzistencijalnih BiH problema u trenutku neizbježnog rezanja vlastitih korisnika državnih benefita je nemoguće...
Osim toga, kamo bi bježali hrvatski kriminalci i ratni zločinci kad bi im uzeli "drugu domovinu"?

Исто је у Србији. Оно што ја пишем је да би се ситуација из корена променила само када би се указао трачак наде да би цепање БиХ било изводљиво, тј. да би то САД и ЕУ дозволиле. По мени г.Месић жели да Срби из РС распишу референдум, а да то Хрвати у случају повољног расплета искористе. Сасвим је могуће да му приписујем дугорочно стратешко планирање без основа. Поздрав mayo1.
eugensavojski eugensavojski 13:46 21.01.2010

Re: Доследни Месић

Iz hrvatske (parlamentarne) politike su potpuno nestali ili su marginalizirani zagovaratelji i "trećeg entiteta" u BiH


Vesna Pusić u zadnjoj kampanji
Treći entitet nije nužno loš ni nužno nedemokratski , Kao što ni cjelovitost bosne nije sveta krava (kao ni cijelovitost SFRJ, ČSSR,SSSR il šta ti ja znam..)

Inner Party Inner Party 14:50 21.01.2010

Re: Доследни Месић

mayo1

Mesić je uvijek zagovarao cjelovitu BiH, konačno zbog protivljenja Tuđmanovoj (čitaj Šuškovoj) politici u BiH je i izbačen/izašao iz HDZ 1994.




Pa sto su se onda bas te 1994. pomirili i ujedinili Bosnjaci i Hrvati u BIH?!??! Da ni ne pominjemo tadasnju ideju o konfederaciji BiH Federacije i Hrvatske...

Mesica se ne moze braniti nikako.
Inner Party Inner Party 14:54 21.01.2010

Re: Доследни Месић

eugensavojski

Treći entitet nije nužno loš ni nužno nedemokratski , Kao što ni cjelovitost bosne nije sveta krava (kao ni cijelovitost SFRJ, ČSSR,SSSR il šta ti ja znam..)



Odbrana Bosnjaka i celovite BiH se ustvari bazira na RASISTICKOJ tezi da ce se Bosnjaci, ostanu li sami, radikalizovati i postati neki novi talibani i Al kaida.

A Bosnjaci nam tu prodaju pricu da su oni neki uber-gradjanisti... Pa neka nam to dokazuju sami ubuduce!
eugensavojski eugensavojski 15:01 21.01.2010

Re: Доследни Месић

Ако се одцепи РС то ће учинити и босански Хрвати, а то је оно што Месић заиста жели. Припајање Херцег-Босне Хрватској, али да притом цео ризик и терет понесу Срби из РС.

Ne to su više ovi klerikalni ustaše oni mrze "turke" , on spada u onu Starčevičansko -Krležijansku grupu koja smatra da treba integrirat sve hrvate iz bosne pa i one "poturčene". Ali najbitnije je da se napravi razdvajanje između "ovih naših pravoslavaca " i "srbijanaca u srbiji" inače za njih srbi ne postoje osim u negativnom kontekstu ako se govori u pozitivnom ili neutralnom kontekstu koristi se "srbijanci " , "naši pravoslavci " i tako ovu grupu karakteriču dve stvari mržnja prema Srbiji (više nego prema srbima generalno čak) , alergičnost na deo katoličkog klera ( onima kojima je stalo do nauka crkve više nego do politikanstva ili stvaranja homoseksualnih interesnih skupina) i potreba da Hrvatska ima vodeću ulogu na balkanu (sa Srbijom ili bez) i to onakvu kakvu oni u fantazmagoriji pripisuju srbima .
Jedan od njegovih bisera je da je Hrvatska u Lici dobila dva velika sina Teslu i Starčevića je ogavna (stavljat teslu i starčevića u isti koš) Al nikad nije rekao da je njegova regija imala dva velika sina njega i Herdervaryja
mayo1 mayo1 15:23 21.01.2010

Re: Доследни Месић


Inner Party
Pa sto su se onda bas te 1994. pomirili i ujedinili Bosnjaci i Hrvati u BIH?!??! Da ni ne pominjemo tadasnju ideju o konfederaciji BiH Federacije i Hrvatske...

Mirenje Hrvata i Bošnjaka 1994. nema veze sa Mesićem, nego sa Amerikancima koji su ponudili Tuđmanu pomoć u vraćanju okupiranih dijelova Hrvatske ako se pomiri sa Bošnjacima. Tuđman je imao dovoljno pameti da prihvati ponudu.
Konfederacija je bila samo koska za ljubitelje Herceg-Bosne i nikada nije prihvaćena ozbiljno.
Mesić je u cjelini odigrao pozitivnu ulogu u ovih dvadesetak godina Republike Hrvatske, imao je vrlo dobrih i odlučnih poteza, a imao je i gafova i promašaja.
Inner Party Inner Party 15:30 21.01.2010

Re: Доследни Месић

mayo1
imao je vrlo dobrih i odlučnih poteza, a imao je i gafova i promašaja.


Problem je stoljudi kazu da je poseta Jasenovcu sjajan potez - umesto da kazu da je to nesto najnormalnije sto je mogao da uradi kao Hrvat, ako je covek. A onda kada daje ovakve izjave, kojima huska na rat, ili brani NDH, to je samo gaf koji se eto tako desio...

Pitanje je kada je Masic mislio ozbiljno, a kada je kalkulisao? A odgovor je vise nego jednostavno dati - pred kraj mandata se ne kalkulise previse... Ako i kalkulise, recimo radi dobijanja neke funkcije kod NATO-a, imao je milion nacina da to uradi drugacije a ne ovako skroz antisrpski.
mariopan mariopan 15:30 21.01.2010

Re: Доследни Месић

Danas su ekonomija i unutarnji problemi (korupcija) u žiži politike i javnosti. "Pripajanje" jednog dijela BiH je politički nemoguć čin, a još više ekonomski i gospodarski neizvediv. Nabaciti na hrvatski proračun još tereta i realno dio društvenih i egzistencijalnih BiH problema u trenutku neizbježnog rezanja vlastitih korisnika državnih benefita je nemoguće...
Osim toga, kamo bi bježali hrvatski kriminalci i ratni zločinci kad bi im uzeli "drugu domovinu"?

mayo1 mayo1 15:56 21.01.2010

Re: Доследни Месић


Inner Party
problem je sto ljudi kazu da je poseta Jasenovcu sjajan potez

Uopće nisam mislio na Jasenovac, mada je to kako kažete normalan potez.
(ne vrti se sve oko Srba)
Zaboravlja se da je Mesić izabran na mjesto predsjednika republike po Tuđmanovom modelu i ovlastima, dakle imao je potpunu vlast, a da je pristao i aktivno učestvovao u drastičnom smanjenju predsjedničkih (svojih) ovlasti.
Konstantno je osuđivao ustaštvo i fašizam, stavljao Crkvu na mjesto koje joj pripada u društvu (izvan vlasti), aktivno djelovao na rasvjetljavanju i osuđivanju(hrvatskih) ratnih zločina, maknio (ratne) generale kada su zaprijetili demokraciji, naglašavao cjelovitost BiH, prekinio sa tlapnjama o Herceg-Bosni itd.
Sve to nije bilo jednostavno ni bezopasno, danas ga u Hrvatskoj desničari, "ustaše", Crkva i slična bratija redovno nazivaju "izdajnikom".
To su bila djela, a ne prazne riječi.
Ono što mu se može staviti na dušu je nediplomatičnost u nekim prilikama, prebrz jezik, pričanje neprikladnih viceva i općenito netaktičnost.
Ova konstrukcija sa NATO-om je smiješna, jer je Mesić uvijek bio uzdržan po pitanju hrvatskog vojnog angažmana, čak je u vrijeme američke intervencije u Iraku došlo do zaleđenja odnosa jer je odbio podržati sudjelovanje HV na strani Amerikanaca.
Mesić nema neke odnose sa "Zapadom" i teško da može očekivati u tom smislu mjesto pod suncem. On ima dobre odnose sa nesvrstanima i arapskim zemljama.
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:08 21.01.2010

Re: Доследни Месић

Iz hrvatske (parlamentarne) politike su potpuno nestali ili su marginalizirani zagovaratelji i "trećeg entiteta" u BiH, a kamoli nekakvog pripajanja dijela BiH Hrvatskoj


A broji li se ono sto misle Hrvati u hercegovini ili su oni tu da slusaju ili Sarajevo ili Zagreb? Da li bi oni (bez obzira sta Zagreb zagovara) u slucaju referenduma (koji nije verovatan ali pokusajmo da zamslimo) ostrali bez reakcije?
I ako bi reagovali u smislu zelje za entitetom bar, da li bi Zagreb to mogao da ignorise?

mayo1 mayo1 16:45 21.01.2010

Re: Доследни Месић

hoochie coochie man
Iz hrvatske (parlamentarne) politike su potpuno nestali ili su marginalizirani zagovaratelji i "trećeg entiteta" u BiH, a kamoli nekakvog pripajanja dijela BiH Hrvatskoj
A broji li se ono sto misle Hrvati u hercegovini ili su oni tu da slusaju ili Sarajevo ili Zagreb? Da li bi oni (bez obzira sta Zagreb zagovara) u slucaju referenduma (koji nije verovatan ali pokusajmo da zamslimo) ostrali bez reakcije?I ako bi reagovali u smislu zelje za entitetom bar, da li bi Zagreb to mogao da ignorise?

Uopće nisam spominjao Hrvate u BiH.
Hrvatsku politiku (i predsjednika države i Vlade RH - mada su na različitim političkim stranama) karakterizira potpuno nemiješanje u unutarnje stvari BiH.
Tragikomično je da se više BiH državljani (sa hrv.putovnicom) miješaju u unutarnje stvari Hrvatske - putem izbora. Nije bez vraga da su BiH Hrvati listom bili protiv Ive Josipovića, a da su bišeg premijera Sanadera smatrali ne baš poželjnom osobom baš zbog takve politike nemiješanja.
Ukoliko bi u BiH došlo do dogovora između tri naroda o potrebi trećeg entiteta, onda bi Zagreb vjerojatno to podržao.
Jednostrane akcije bilo koga u najmanju ruku ne bi bile podržane.
No sve te "referendumske" špekulacije su vrlo opasne i to prvenstveno po same prodavače magle.
Malo se zaboravlja tko se sve tu pita i čija je do sada bila zadnja.
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:55 21.01.2010

Re: Доследни Месић

Hrvatsku politiku (i predsjednika države i Vlade RH - mada su na različitim političkim stranama) karakterizira potpuno nemiješanje u unutarnje stvari BiH.


Tesko dokaziva tvrdnja narocito posle ove Mesiceve izjave gde decidno kaze da bi se i vojno umesao.
Zasto referendum u jednoj drzavi ne bi bio unutrasnja stvar te drzave?

Hajmo otvoreno....Mesic se vrlo jasno stavlja na stranu one politike koju u BiH zastupa samo jedna strana - muslimanska.
Sta iza toga stoji, da li kao sto se ovde spekulise, zelja da srpska strana podnese teret eventualnog pokusaja razgradnje ovakve BiH, Mesicevo iskreno antisrpstvo, njegovo vracanje nekog duga nekome, ili nesto cetvrto, tesko je sa sigurnoscu tvrditi ali tvrditi da se ne mesa u unutrasnje stvari BiH je prosto netacno.

mayo1 mayo1 17:10 21.01.2010

Re: Доследни Месић

hoochie coochie man
Tesko dokaziva tvrdnja narocito posle ove Mesiceve izjave gde decidno kaze da bi se i vojno umesao. Zasto referendum u jednoj drzavi ne bi bio unutrasnja stvar te drzave?Hajmo otvoreno....Mesic se vrlo jasno stavlja na stranu one politike koju u BiH zastupa samo jedna strana - muslimanska. Sta iza toga stoji, da li kao sto se ovde spekulise, zelja da srpska strana podnese teret eventualnog pokusaja razgradnje ovakve BiH, Mesicevo iskreno antisrpstvo, njegovo vracanje nekog duga nekome, ili nesto cetvrto, tesko je sa sigurnoscu tvrditi ali tvrditi da se ne mesa u unutrasnje stvari BiH je prosto netacno.

Miješanje u unutarnje stvari države bi bilo kada bi Mesić došao kod BiH Hrvata, ignorirao Sarajevo i tapšao Hrvate po leđima kada pričaju o o Herceg-Bosni, referendumu, pripajanju RH i sl.
On to ne čini, naprotiv.
Mesić nema nikakav utjecaj na BiH Hrvate i ne može se petljati i da hoće.
Referendum u BiH bi bio OK da su svi za njega, RS nije samostalna država i svakom tko malo razmišlja je jasno da jednostrani potezi vode u nesreću.
Mesićeva izjava o slanju vojske je glupa, netaktična i neizvediva, ali je time dao do znanja da nema mijenjanja trenutnog ustrojstva BiH, prvenstveno bez dogovora tri naroda, a onda i susjeda i ostalih "zainteresiranih".
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:35 21.01.2010

Re: Доследни Месић

Miješanje u unutarnje stvari države bi bilo kada bi Mesić došao kod BiH Hrvata, ignorirao Sarajevo i tapšao Hrvate po leđima kada pričaju o o Herceg-Bosni, referendumu, pripajanju RH i sl.

Da prevedem
Ignorirati Sarajevo = ignorirati Bosnjake. Ili mislis da nije tako?

A zasto nije mesanje kad tapse Bosnjake po ramenu, a bilo bi ako bi tapsao Hrvate?

Ne videti da su Mesicevi stavovi u apsolutnom saglasju sa stavovima muslimanskih nacionalista je nemoguce i svako podrzavanje takvih stavova je zapravo podrzavanje bosnjackog nacionalizma.

Isto tako, ne videti da je realno stane u BiH tako da kad se kaze "politika Sarajeva" znaci isto sto i "politika Bosnjaka", a to opet znaci politiku koju ne podrzavaju ni Srbi ni Hrvati u BiH, i to u ogromnooj vecini, za to ne treba nikakav referendum, je zatvaranje ociju pred ociglednim cinjenicama i nikakva dobra namera ( ako je i ima) ne moze opravdati politicko slepilo.

escherichije_colic escherichije_colic 10:48 22.01.2010

Re: Доследни Месић

mayo1
Uopće nisam mislio na Jasenovac, mada je to kako kažete normalan potez.
(ne vrti se sve oko Srba)


Ma jok, kakav normalan potez. Za jednog predsednika Hrvatske to treba da bude devedeset i deveta rupa na svirali (kako rekoste, ne vrti se sve oko Srba)
Ipak su to neke stvari iz mračne prošlosti od pre hiljadu godina. Sasvim bi druga stvar bila kada bi, hipotetički, danas u Hrvatskoj postojao popularni muzičar, recimo, koji u svojim stihovima veliča ustaške monstruoznosti, a pritom ga "za dom spremni" pozdravlja prepun Maksimir hrvatske mladeži, sa sve crnim kapicama i pratećom koreografijom. U tom slučaju moglo bi se reći da hrvatsko društvo ima problem (ne)suočavanja sa usranom mrljom nacionalne istorije i kolektivne savesti (popularno rečeno) U tom slučaju poseta hrvatskog predsednika Jasenovcu (pogotovo takvog koji pobedom smatra "priznavanje NDH od strane sila osovine" bila bi normalan potez, a ne puko kalkulantski.

Mesić je gnjida, toliko o tom čoveku.
escherichije_colic escherichije_colic 11:11 22.01.2010

Re: Доследни Месић

Ukoliko bi u BiH došlo do dogovora između tri naroda o potrebi trećeg entiteta, onda bi Zagreb vjerojatno to podržao.
Jednostrane akcije bilo koga u najmanju ruku ne bi bile podržane.
No sve te "referendumske" špekulacije su vrlo opasne i to prvenstveno po same prodavače magle.
Malo se zaboravlja tko se sve tu pita i čija je do sada bila zadnja.


Evo, recimo, traže Hrvati treći entitet i Srbi se slože sa tim zahtevom. Naravno, Bošnjaci su protiv. Srbima se prebacuje da blokiraju dogovor, a Bošnjaci imaju to ekskluzivno pravo? Nije mi samo jasno zašto. BiH je valjda zajednička kuća sva tri naroda a uporno se forsira situacija u kojoj su Srbi i Hrvati samo podstanari a bošnjaci svoji na svome. Kad bismo se frljali istorijom (što naravno izbegavamo) moglo bi se reći da je situacija sasvim obrtatna i tačno ustanoviti čije je pravo u kući starije. Ostavimo, ipak, te priče kafanskim stratezima novih svetskih poredaka i vratimo se na temu referenduma.
Zašto se Srbima oduzima demokratsko pravo da izraze svoje mišljenje na referendumu? Čitajući forume, vidim da se povlači jedna neosnovana teza - referendum u RS bi označio početak novog rata u BiH. Zašto? Zato što su Srbi nekontrolisana rulja koja bi referendum pretvorila u šenlučenje i pucanje? Ili zato što Bošnjaci ne žele da saslušaju glas svojih sugrađana, na tako demokratski način izražen? Pa ko je onda tu nedemokrata i protivnik mira?! Bošnjaci su protiv takvog referenduma, jer znaju da bi to reakcija bila isti referendum u Herceg-Bosni. I onda bi na videlo izbila ružna istina o multietničkoj građanskoj BiH - u kojoj se protiv svoje volje zadržavaju 2 od 3 entiteta, a sve zbog straha od tobožnje islamske radikalizacije Bošnjaka.

Zna se vrlo dobro ko se tu pita i čija je zadnja. Samo ne znam zašto se pretpostavlja da će taj neko večito duvati u istu tikvu i da neće promeniti pristup za 180 stepeni. Mislim, imali su takvih primera ohoho u modernoj istoriji (Sadam, Osama, Talibani ...) Parametri su sledeći:

1. Situacija na terenu (svi znamo kakva je, manje-više vekovna pat pozicija)
2. Interesi velikih igrača (možda se ne menjaju drastično ali definitivno promenjiva kategorija, kao i sam broj igrača)
3. Pristup velikih igrača u ostvarenju svojih ciljeva - kategorija najpodložnija varijacijama, pogotovo u odnosu prema lokalnim faktorima.
mayo1 mayo1 12:58 22.01.2010

Re: Доследни Месић

escherichije_colic
Evo, recimo, traže Hrvati treći entitet i Srbi se slože sa tim zahtevom.

Dobro.
Kako to teritorijalno riješiti? Da li bi se Srbi složili sa hrvatskim zahtjevom ukoliko bi oni tražili npr Posavinu? Ili neki drugi dio R.Srpske?
Zar ne vidite problem?
Karte su podijeljene - bio je rat, ubijanje, nesreća, ali je završio.
Naravno da ima nepravde, nezadovoljnih itd. Ali tako je nakon svih ratova.
Presječeno je, sada postoji BiH sa dva entiteta.
Svako unutarnje mijenjanje bez zajedničkog dogovora dovodi do sukoba.
BiH je valjda zajednička kuća sva tri naroda a uporno se forsira situacija u kojoj su Srbi i Hrvati samo podstanari a bošnjaci svoji na svome.
U ovome se slažem s vama.
Dodik sa svojim isključivim i ultimativnim nastupom održava na životu bošnjačke političare koji protežiraju tu ideju.
Kada bi BiH Srbi i Hrvati, uz suradnju bošnjačkih političara koji ne pristaju na muslimansku džamahiriju, zajedno nastupili u traženju BiH kao normalne svoje države, ono što se naziva "službeno Sarajevo" bi izgubilo ekskluzivnost kao nekakav jedini zagovaratelj BiH.
A time i podršku onih koji ih i održavaju na životu.
Problem je što i srpskim i hrvatskim političarima u BiH zapravo odgovara zatvaranje u nacionalne torove i enklave, jer im je prvenstveno u cilju vlastiti (financijski) interes, vlast i moć.
escherichije_colic escherichije_colic 13:27 22.01.2010

Re: Доследни Месић

mayo1
Dobro.
Kako to teritorijalno riješiti? Da li bi se Srbi složili sa hrvatskim zahtjevom ukoliko bi oni tražili npr Posavinu? Ili neki drugi dio R.Srpske?


Ne vidim zašto bi Hrvati tražili neki deo RS? Kao što sami rekoste

Karte su podijeljene - bio je rat, ubijanje, nesreća, ali je završio.
Naravno da ima nepravde, nezadovoljnih itd. Ali tako je nakon svih ratova.
Presječeno je, sada postoji BiH sa dva entiteta.


Na to se se pozivaju protažeri nezavisnog Kosova - to je realnost i mora se priznati. Ono jeste da je i dole bilo etničkog čišćenja ali realnost ne trpi pogovora i može se samo konstatovati kao takva. Zašto uporno ti dvostruki aršini, zar se ne vidi koliko je to kontraproduktivno? Zašto nemoćno priznajemo realnost na Kosovu a u BiH gradimo potemkinova sela?

Kada bi BiH Srbi i Hrvati, uz suradnju bošnjačkih političara koji ne pristaju na muslimansku džamahiriju, zajedno nastupili u traženju BiH kao normalne svoje države, ono što se naziva "službeno Sarajevo" bi izgubilo ekskluzivnost kao nekakav jedini zagovaratelj BiH.


Ma da, siroti mali Bošnjaci ... oni valjda ko neka deca, ne odgovaraju za svoje postupke. Ako oni teže džamahiriji i daju državljanstva talibanima, mora da su nekako posredno krivi Srbi (i u ovom slučaju Hrvati). Znači njihova islamska radikalizacija ima opravdanje u strahu od velikosrpske hegemonije - a srpska pobuna 1991. nije mogla imati opravdanje u strahu od oživljavanja NDH i ustaške ikonografije? C, c, c ... opet ti dvostruki aršini.
Srbima i Hrvatima Sarajevo negira nacionalni identitet. Nazivaju ih "katolicima" i "pravoslavcima". Kako su Bošnjaci posredno preko religijske pripadnosti postali "muslimanska" nacija (i to u komunističkoj SFRJ da apsurd bude veći) e sad bi valjda oni da provedu postupak naopako, pa da Srbe i Hrvate kroz odrednice "pravoslavni" i "katolici" prevedu u neku šizofrenu bosansku naciju. Ne može se na tim osnovama graditi smislen dijalog. Opet licemerje bez kraja.
Podvlačim još jednom - smatram da je RS mesto u BiH i nigde drugde.
mayo1 mayo1 13:33 22.01.2010

Re: Доследни Месић

Podvlačim još jednom - smatram da je RS mesto u BiH i nigde drugde

Pa o čemu onda raspravljamo?
escherichije_colic escherichije_colic 13:55 22.01.2010

Re: Доследни Месић

Pa o čemu onda raspravljamo?


O tome da se Srbima u BiH osporava demokratsko pravo na referendum. Ja smatram da je njima mesto u BiH, što ne znači da moje mišljenje deli većina stanovništva u RS.
I ako smatram da je Srbima i RS mesto u BiH, ne smatram da RS treba ukinuti niti podržavam oružane intervencije protiv nje.

I svakako ne mislim da je Dodik gori od Mesića. Naprotiv.
hajkula1 hajkula1 03:07 23.01.2010

Re: Доследни Месић

hazar
Био и остао хрватски националиста, почесто до шовинизма. Он у ствари ради оно што мисли да је у интересу Хрвата, а референдум у Републици Српској би то био. Ако се одцепи РС то ће учинити и босански Хрвати, а то је оно што Месић заиста жели. Припајање Херцег-Босне Хрватској, али да притом цео ризик и терет понесу Срби из РС.



Bas tako. I nismo jedini da tako vidimo situaciju. Jasno je to i Srbima u Srpskoj.
hajkula1 hajkula1 03:08 23.01.2010

Re: Доследни Месић

hazar
Био и остао хрватски националиста, почесто до шовинизма. Он у ствари ради оно што мисли да је у интересу Хрвата, а референдум у Републици Српској би то био. Ако се одцепи РС то ће учинити и босански Хрвати, а то је оно што Месић заиста жели. Припајање Херцег-Босне Хрватској, али да притом цео ризик и терет понесу Срби из РС.



Bas tako. I nismo jedini da tako vidimo situaciju. Jasno je to i Srbima u Srpskoj.
ed_novipazar ed_novipazar 07:55 25.01.2010

Re: Доследни Месић

escherichije_colic
Pa o čemu onda raspravljamo?


O tome da se Srbima u BiH osporava demokratsko pravo na referendum. Ja smatram da je njima mesto u BiH, što ne znači da moje mišljenje deli većina stanovništva u RS.

Pa sta ako vecina u RS ne smatra da RS treba da ostane u BiH. 100% Bosnjaka smatra da RS treba ukinuti pa sta? Po zakonu u RS se moze odrzati referendum. Neka ga odrze. Na vijecu naroda postoji mogucnost da se on ponisti. Neka ga poniste. Ustavni sud ce presuditi i u slucaju referenduma i u slucaju odluke Vijeca naroda. I u cemu je onda problem? Problem je sto Dodik nije sretan sto zivi u BiH i na svaki nacin pokusava da je unisti. Opstrukcijama, provokacijama, blokadama ... Pa neka kosta sta kosta.

Tacno je da u Sarajevu postoje pojedinci koji Srbima i Hrvatima negiraju nacionalni identitet onako kako su ga izgradili. Tacno je da neki pokusavaju da instaliraju bosansku naciju u smislu u kakvom postoji americka nacija. Ali to nije nikakav stav "zvanicnog Sarajeva" niti je dio programa bosnjackih partija.
ed_novipazar ed_novipazar 08:01 25.01.2010

Re: Доследни Месић

escherichije_colic

Ma da, siroti mali Bošnjaci ... oni valjda ko neka deca, ne odgovaraju za svoje postupke. Ako oni teže džamahiriji i daju državljanstva talibanima, mora da su nekako posredno krivi Srbi (i u ovom slučaju Hrvati). Znači njihova islamska radikalizacija ima opravdanje u strahu od velikosrpske hegemonije ...

Halo, o cemu ovdje pricamo? Kakav strah od velikosrpske hegemonije. Rijec je o klanju i silovanju, o paljenju, rusenju i protjerivanju, rijec je o logorima a ne o nekakvom apstraktnom osjecaju straha od hegemonije. I islamska radikalizacija i mudzahedini su dosli poslije nabrojanih zlocina a ne zbog nekakvog straha od hegemonije.

Pitao si na jednom mjestu je li Naser Oric fasista. Rekao sam sta smatram fasistom. Svako ko se uklapa u taj profil je fasista.
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:32 21.01.2010

king

the king is dead,long live the king
drug.clan drug.clan 14:05 21.01.2010

Stipe kormilar

nekako se pojavom svetske krize desio lagani zaokret misli ljudi iz desna na sopstveni opstanak. To je suvise opasno po vladajuce garniture u bivsoj Jugi pa su se stoga oni lepo dogovorili da vrate brod u sigurno desno gde su talasi mali a njihov opstanak siguran.

Izabrase Stipu da odradi prljavi kormilarski posao jer Stipe svakako ide u penziju pa i ako ga udari kormilo nece biti neke velike stete jer su mu vec obezbedili dobru penziju, zivotno i zdravstevno osiguranje
Inner Party Inner Party 14:45 21.01.2010

Dodik

Prosto sumnjam da ce premijer Dodig


Dodik. Zasto Dodig?!?!

nsarski nsarski 15:05 21.01.2010

Re: Dodik

Dodik. Zasto Dodig?!?!

Kako zasto? On je, valjda, Dodique. Pa skraceno.
Opusti myshich i uzhivai, obuhvati chulom pravu sliku stanja.
Cetnici su fashisti!
Ustashe su fashisti!
Chetnici su ustashe!
Nemci su fashisti!
Chetnici su Nemci!
Ustashe su Nemci!
Srbi su fasisti!
Hrvati su fashisti!
Srbi su Nemci!
Hrvati su Nemci!
Muslimani su Marsovci!
Marsovci su fashisti!
Dodique je Marsovac!
Mesic je Marsovac!
Mesic je Dodique!
drug.clan drug.clan 15:08 21.01.2010

Re: Dodik

Cetnici su fashisti!
Ustashe su fashisti!
Chetnici su ustashe!
Nemci su fashisti!
Chetnici su Nemci!
Ustashe su Nemci!
Srbi su fasisti!
Hrvati su fashisti!
Srbi su Nemci!
Hrvati su Nemci!
Muslimani su Marsovci!
Marsovci su fashisti!
Dodique je Marsovac!
Mesic je Marsovac!
Mesic je Dodique!


Zaboravio si najvaznije dve:

Srbi su Hrvati!
Hrvati su Srbi!
eugensavojski eugensavojski 15:10 21.01.2010

Re: Dodik

dodig je hrvatska varijanta tog prezimena i jedno i drugo su verovatno Vlaškog porekla kao i Sanader i Šeper kojih ima i Srba i Hrvata
mariopan mariopan 15:32 21.01.2010

Re: Dodik

Preporuka za tekst Dali
nsarski nsarski 15:47 21.01.2010

Re: Dodik

Zaboravio si najvaznije dve:

Srbi su Hrvati!
Hrvati su Srbi!

Ybg, nisam hteo da elaboriram.

Zakljucak se izvodi sam po sebi. (Tzv., dokaz metodom usklicnika.)
drug.clan drug.clan 15:52 21.01.2010

Re: Dodik

nsarski
Zaboravio si najvaznije dve:

Srbi su Hrvati!
Hrvati su Srbi!

Ybg, nisam hteo da elaboriram.

Zakljucak se izvodi sam po sebi. (Tzv., dokaz metodom usklicnika.)



neke stvari treba istaci

PS. Ima i ona jezicka teorija o neslucajnoj izrazitoj slicnosti izmedju "srb" i "hrv"
ed_novipazar ed_novipazar 16:12 21.01.2010

Re: Dodik

nsarski

Cetnici su fashisti!
Ustashe su fashisti!
Chetnici su ustashe!
Nemci su fashisti!
Chetnici su Nemci!
Ustashe su Nemci!
Srbi su fasisti!
Hrvati su fashisti!
Srbi su Nemci!
Hrvati su Nemci!
Muslimani su Marsovci!
Marsovci su fashisti!
Dodique je Marsovac!
Mesic je Marsovac!
Mesic je Dodique!

Statisticki, vrlo los rezultat. Na primjer, pogodio si samo u dva slucaja: da su cetnici fasisti i da su ustase fasisti.
drug.clan drug.clan 16:15 21.01.2010

Re: Dodik

Na primjer, pogodio si samo u dva slucaja



Ja mislim da nsarski nije uopste pogadjao. Mislite o tome!
nsarski nsarski 16:20 21.01.2010

Re: Dodik

Statisticki, vrlo los rezultat. Na primjer, pogodio si samo u dva slucaja: da su cetnici fasisti i da su ustase fasisti.

OK, fair enough.
Ako
chetnici=fashisti
ustashe=fashisti

onda sledi
chetnici=ustashe,

eventualno
fashisti=fashisti

Clean as a whistle.
nsarski nsarski 16:34 21.01.2010

Re: Dodik

Ja mislim da nsarski nije uopste pogadjao.

Evo, na primer, poslednje slike s Marsa



dobijene u hirise eksperimentu.Meni lici na Igman.

Partizani su Marsovci!
Dodik je Marsovac!
Mesic je neobrijan Marsovac!
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:37 21.01.2010

Re: Dodik

Clean as a whistle.

ih,zaboraviste komunce
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:38 21.01.2010

Re: Dodik



Partizani su Marsovci!


nije fer
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 16:59 21.01.2010

Re: Dodik

OK, fair enough.
Ako
chetnici=fashisti
ustashe=fashisti

onda sledi
chetnici=ustashe,


pod uslovom da se pretpostavi da postoji samo jedna karakteristika koja odredjuje sta su to fashisti.
Spiridon Spiridon 21:42 21.01.2010

Re: Dodik

Dodik je Marsovac!




Nema sveta ni planete, gde ne može stići dete


forum
ed_novipazar ed_novipazar 09:22 22.01.2010

Re: Dodik

Neues aus der Nachbarschaft
OK, fair enough.
Ako
chetnici=fashisti
ustashe=fashisti

onda sledi
chetnici=ustashe,


pod uslovom da se pretpostavi da postoji samo jedna karakteristika koja odredjuje sta su to fashisti.

Po Wikipediji, fasizam je naziv za ideologije i pokrete koji smatraju kako je država temelj ljudskog društva, odnosno institucija koja treba u potpunosti nadzirati svaki aspekt društvenog života.

U daljem tekstu se kaze da se fašizam često opisuje kao ekstremni oblik nacionalizma, s obzirom da su većina država u kojima se pojavio bile nacionalne države. U višeetničkim sredinama se fašizam često manifestirao kroz etničku, rasnu i vjersku netoleranciju ...

eugensavojski eugensavojski 10:42 22.01.2010

dodik


Ed ti si postulirao četnički fašizam time što su ubijali muslimane gde god su stigli .
No ta priča ne drži vodu . jel bi bilo sledeće po tvojoj priči
a) Muslimani su bili antifašisti , što je notorna glupost jel su muslimani činili trečinu ustaškog pokreta u NDH i preko polovine Hrvatskih oružanih snaga u bosni za vreme NDH.
b) Po tome četnici su jedva dočekali "Nemačko oslobođenje" da bi ubijali jadne muslimane gde god su stigli
c)četnici su se borili proiv napretka. Povratak Begluke koji su željeli muslimanski prvaci u Bosni tada
d) četnici su fašisti jel su se borili protiv komunističke revolucije (po tebi je onda sav "slobodni " svet bio fašistički

Daj ed molim te , bar elementarnom logikom probaj prevazić tu fiksaciju.

ovo je isto biser
fasizam je naziv za ideologije i pokrete koji smatraju kako je država temelj ljudskog društva, odnosno institucija koja treba u potpunosti nadzirati svaki aspekt društvenog života.
pa ovo si imao i u sfrj u potpunosti
a pogledaj etničku toleranciju kod muslimana u Bosni
Aj što ne priznaju Srpsku , oni čak ne priznaju Srbe kao naciju nego su to "pravoslavci " i šta ti ja znam a demokratski poredak im je
Jedna raja
Jedna Đabahirija
Jedan Suljo Tihić
to ti je viđenje "jedinstvene " bosne
usput za "vreme " četnika niti Francuzi niti Poljaci niti Židovi nisu gajili "etičku rasnu i vjersku toleranciju" prema nemcima , dakle oni su bili fašisti

eto nisu oni đaš potpuno netoleranti ne mora svako ćuni skidat dolčevitku , al bi ipak trebalo h turat i u halu i u hAlat
nebi više trolovo ipak , smatran da kad smo več počeli rapravu o zadnjem v.d.največeg sina naših naroda i narodnosti druga Tita (il Tite) i nasljedniku
oca nacije - krivožvaljog operetendiktatora. Da ovo raspravimo jel taj komedijantni lik upravo svoje manipulatorske stavove postulira na velikosrpskomčetničkofašističkom povijesnom nasljeđu
ajd budi mi poselamljen i meleci s tobom
ed_novipazar ed_novipazar 12:24 22.01.2010

Re: dodik

eugensavojski

Ed ti si postulirao četnički fašizam time što su ubijali muslimane gde god su stigli .
No ta priča ne drži vodu .

Naravno da drzi vodu. Istina je da su cetnici ubijali muslimane gdje god su stigli. O tome ima mali milion dokumenata i svjedocanstava. Zar na to sada trositi rijeci. A ako definiciju sa wikipedije (dio koji sam boldovo) uzmemo kao ispravnu, onda sta su bili cetnici ako nisu fasisti.

Ti u tekstu operises sa netacnim historijskim podacima. U ustasama nije bio ni blizu broj muslimana kojeg ti pominjes. No, u skladu sa onim sto sam rekao i oni su bili pripadnici fasistickog pokreta i ako su tamo bili iz ubjedjenja onda nemam nikakvih problema da i njih nazovem fasistima. Kao i sa onom sakom muslimana sto je bila u cetnicima. Partizani su takodje cinili zlocine ali ne takvog karaktera i tih razmjera da bi ih se moglo nazvati fasistima.

Bosnjaci u BiH nemaju problem sa tolerancijom. Nije nikakvo cudo da nakon svega sto im se desilo ne vole RS i to nije netolerancija. Srbi u BiH nisu ugrozeni. Nisu bili ni prije rata. Ja sam u Sarajevu studirao i to sam i te kako dobro vidio. I u studentskom domu, i na fakultetu, i u javnom zivotu.
jinks jinks 15:35 21.01.2010

U odnosu na ovakve

ispade treba nastupati sa stanovista lidera u regionu, garanta mira i stabilnosti, nasuprot izjavama visokih politickih funkcionera iz komsiluka.
NNN NNN 16:57 21.01.2010

mesić je stari unitarista

(ako zanemarimo izvesne činjenice)

On je skoro bio u Prištini da kaže tačiju (ili ko već misli da je poglavica tamo), da će Hrvatska da pošalje vojsku (koju vojsku?) ako Kosovo pokuša da se ocepi
Tako je dodao još jedan grad u svoju kolekciju gradova čiji je počasni (malo)građanin.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana