IT| Ljudska prava| Mediji| Tehnologija| Život

Nadležnom Organu / To Whom It May Concern

Unfuckable RSS / 21.01.2010. u 22:59

Zanima li uopšte nekoga mišljenje tih...korisnika?

Iz mora komentara i pritužbi na ovu temu, jer ovo definitivno nije blog gde ćemo se  radovati tome što jeste postignuto – nego poređati šta nije, a i šta bi smo mi – Korisnici (zamisli bezobrazluka!) voleli ili mislili da treba, izdvojiću samo par...

Ja: “...i, kako ti se svidža...?

Ona : „Iskreno? Nikako. Belo, bledo, sterilno, nečitljivo i  ne mogu da se snađem, sve je razbacano

Ja: „Ok, to se da srediti, koji brauzer koristiš?

Ona: „IE, samo to imamo ovde.

Ja: „Trebaće mi 10 minuta da ti pokažem par osnovnih štosova u Operi i onda....

Ona: „Ja NEĆU da instaliram bilo šta drugo i NEĆU da učim štosove, i NEĆU da se snalazim, malo sam matora za to. Hoću da mi bude lepo i prijatno dok čitam sve ono Tamo, a ne da stavljam naočare za Sunce, jebote.

klik, tu tuuu...

  A posle toga je došao prekid filma u vidu milijunitog server fuckin erora. O da, na blogu koji ima najviše komentara, ali – trebalo bi da smo se navikli na blogove sa mnogo komentara, šta uopšte fali blogovima sa najviše komentara i zašto server večito ima nešto protiv njih?

Dok sam hladio glavu od svega, ipak razmišljajući o tome što mi je jedna, sasma prosečna i obična posetiteljka bloga B92 rekla, ovaj put glasom moje starije sestre (stara navika da se pazi šta Onaj radi), prošao mi je kroz glavu podatak koji se u vidu komentara pojavio na maksinom blogu :

Browser / % visits (na Blogu)

Firefox 48.44%, Internet Explorer 30.64%, Chrome 9.69%, Opera 6.80%, Safari 3.52%

 Ove cifre, u prevodu, znače da oko 45% stalnih posetilaca bloga, najmanje – hajde da pretpostavimo da su svi ostali kompjuterski veoma opismenjeni i sposobni da si samopomognu skriptovima koje su vredni maksa i vučko opravili – nemaju nikakvu drugu opciju nego da se suoče sa realnošću da posle 15 minuta čitanja obole od snežnog slepila i da im očno dno bude sprženo (opekotine III stepena po licu se podrazumevaju)

Posle 7 dana od postavljanja nove (a)verzije bloga, pitanje za milijun dolara (ima ih nekoliko) glasi : mora li tako drugovi web dizajneri?
Pokazaše li vam Ona Dvojica šta se sve može u par poteza uraditi a da ne boli? Čita li to iko?
Ne možete da izaberete sasvim korektnu boju za pozadinu, za komentare i za margine? Tu smo da pomognemo, ako nas neko uopšte i konstatuje, u šta sumnjam.
Pada li bilo kome na pamet kakve će priče sada tek da serviraju naši siroti političari, koji poprilično prate ovaj blog, ionako od mnogih optuženi da su „slepi kod očiju"?
Razmišlja li neko, drugovi kojima je to posao, o onome što razmaženi nazivaju „user friendly"?
Šta bi bilo da je drug maksa otišao da tetki aplikuje lek, a da se drug vučko zadržao u lokalnom pabu?
Razmišljamo li o čitanosti, novim posetiocima, udobnosti i prijatnosti (opet taj Juzer Frendli!). Želimo li da ovo mesto bude još bolje i da ima više posetilaca ili - šta? Čita li neko to što mu Neko Drugi pošalje, a odnosi se na reakcije korisnika?
Imate bar 20 (da budemo jaaaako skromni), pa hajde da kažem, sasvim relevantnih autora i komentatora ovde koji su jasno i glasno rekli da će biti strpljivi sa tehničkim bagovima (bogo moj : Srbija, tek je prošlo 7 dana, šta sad ima veze par servis erora više - manje) ali da dizajn, boje, kakogod hoćete to da nazovete : ne va lja ju!
Zanima li uopšte nekog mišljenje tih...korisnika?
Da nisu blogeri preozbiljno shvatili ovo mesto ili traže previše?

Iz mora komentara i pritužbi na ovu temu, jer ovo definitivno nije blog gde ćemo se radovati tome što jeste postignuto - nego poređati šta nije, a i šta bi smo mi - Korisnici voleli (zamislite bezobrazluka!) izdvojiću samo par:
   "I, da, ne mogu da verujem koliko je grafički dizajn bloga bazičan, da ne kažem prizeman. Razočaravajuće saznanje. Da ne pričamo o alatima koji postoje u web-dizajnu, makar kada bi se neko poigrao sa fontovima, njihovom bojom i veličinom, već bi bolje izgledalo."
"Tako je brate Bauere, malo konstruktivne kritike postojećeg stanja, čisto da ne zaboravimo zašto smo, u stvari ovde (i šta bi bilo da je brat Maksa otišao na pecanje, a brat Vučko do obližnjeg paba...)
Dakle, moje skromno pitanje glasi : ako par ljudi, odvajajući vreme i energiju od poslova za koje su plaćeni, do'vati i sredi, za oko jedan dan - koliko - toliko, ali svakako strpljivo i korektno - nekoliko vrlo bolnih problema glede dizajna ovog bloga, čime se bave ljudi koji su plaćeni za to i kojima je to - posao?
"
"Bilo bi svašta :)Trećina bloga bi pisala peticije za vraćanje starog dizajna, druga trećina bi izražavala gradjanski protest bojkotovanjem, ja bih tražio sledbenike da započnemo "korejski studenti" vid protesta, a tajanstvenoj urednici bi, po slobodnoj proceni u utorak pre podne, počelo da igra oko :)"
Totivelim, brale : mi smo se sad kao malo osvežili ovim bojama, ali - pošteno - sve je to iskusan plejer, kad pogledaš komentatore,sklon snalaženju i improvizaciji.
Naravno da sada na red dolazi pitanje : a šta da rade oni koji su početnici ovde, privlači li ih onaj "non - maxa&vucko" dizajn ili posle 15 minuta oboljevaju od snežnog slepila i beže glavom bez obzira?
"

i još samo - ovo

2010. je, 21. vek je, jebiga gospodo.

<param name="movie" value="http://www.youtube.com/v//js/tiny_mce/themes/advance



Komentari (1003)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 23:02 21.01.2010

PODRZAVAM

sad cu da napisem poseban blog
niccolo niccolo 23:05 21.01.2010

Seror

A posle toga je došao prekid filma u vidu milijunitog server fuckin erora.

Jedini razlog što ja nisam uzeo 15to dnevni odmor od bloga jer mi je već pun kufer server erora jeste u tome što imam otvoren blog. Ali ako ga ne reše do kraja AO, odo' ja pa se vraćam kad stvari zaista profunkcionišu...
antioksidant antioksidant 23:35 21.01.2010

Re: Seror

Ali ako ga ne reše do kraja AO

ako cekas moj kraj nacekaces se

a meni je blog krajnje korektan (sem ovog sivog sa strane i ove lila boje za nove komentare)
gordanac gordanac 23:06 21.01.2010

ej, imam molbu..

...hajde dodaj u tekst i link-ove za sve, maksin post je već "nestao u dubinama divljeg univerzuma"

p.s.
ako ti ne radi stavljanje link-a, uvek možeš opet preći na IE, što bi rek`o Budimac
Unfuckable Unfuckable 23:08 21.01.2010

Re: ej, imam molbu..

prihvaćam, samo : nešto ili netko je pojeo pola teksta, ako ste primetili.
Sad ću da probam da popravim, inače blog postavljam iz FF, pošto ja nisam dovoljno mator za eksperimente
iris.davidovich iris.davidovich 17:22 22.01.2010

Re: ej, imam molbu..

ja ne mogu da posaljem komentar, sve mi se duplira vec treci put
ovo belilo mi obele mozak, i nemam vise snage ni volje, eeej, gle koje je vreme doslo kad ja nisam otisla na maksin blog!
a da koristim IE moram
unfe, tvoji napori su fantasticni, ali nadlezni organ nas kulira - kevtace, kevtace, i prestace fazon
can't fight the city hall
Unfuckable Unfuckable 18:41 22.01.2010

Re: ej, imam molbu..

iris, ja sam siguran da Neko sve ovo čita i vredno prenosi Onima kojih se to tiče.
Tako da je svaka utemeljena primedba, ma kako nekome u prvi mah loše zvučala - dragocena, jer će pomoći tim ljudima da obrate malo više pažnje na stvarne probleme korisnika ovog bloga.
Zajedno smo u ovome, nema pobednika i nema poraženih.
ivana23 ivana23 21:20 22.01.2010

Re: ej, imam molbu..

iris.davidovich
ja ne mogu da posaljem komentar, sve mi se duplira vec treci putovo belilo mi obele mozak, i nemam vise snage ni volje, eeej, gle koje je vreme doslo kad ja nisam otisla na maksin blog!a da koristim IE moramunfe, tvoji napori su fantasticni, ali nadlezni organ nas kulira - kevtace, kevtace, i prestace fazoncan't fight the city hall


Je l' ovako?
tajanstvena_urednica tajanstvena_urednica 05:37 23.01.2010

Re: ej, imam molbu..

Unfuckable
iris, ja sam siguran da Neko sve ovo čita i vredno prenosi Onima kojih se to tiče.
Tako da je svaka utemeljena primedba, ma kako nekome u prvi mah loše zvučala - dragocena, jer će pomoći tim ljudima da obrate malo više pažnje na stvarne probleme korisnika ovog bloga.
Zajedno smo u ovome, nema pobednika i nema poraženih.



Da, "Neko" ovo sve čita i prenosi dalje (onima koji bi mogli da urade nešto po pitanju utemeljenih primedbi).
Oko toga sta su "utemeljene primedbe" postoji nesaglasnost i izmedju urednice, to jest mene, i vas, to jest korisnika, ali što je znatno bitnije i, izmedju mene i "Onih kojih se to tiče", kako ih autor ovog bloga imenuje.

A tiče se i mene, koliko god autor bloga bio ljubazan u nameri da mi skine svu ili makar deo odgovornosti, na čemu mu se zahvaljujem.

Na ovom blogu se našlo i dosta neutemeljenih primedbi, navešću samo jednu (a bilo ih je više, uglavnom su drugi korisnici skrenuli pažnju da primedba nije utemeljena), što ne znači da je i korisnik koji je istu olako napisao/la shvatio da samo pravi šum! Primer:

"E da, samo VIP može da se ubaci na listu. Non-VIP blogeri ne.
A oni koji nisu ništa, tj. potpalublje, tek oni naravno da ne."
Autor: maca22 @ 20.13 22.01.2010

Ovo je samo jedan, banalni primer, kako se unosi zabuna i piše nešto što prosto nije tačno, a neko, preciznije ja, treba da proverim da li je napisana tvrdnja tačna i da li je u pitanju nešto na šta je potrebno skrenuti pažnju onima koji bi grešku (koja u ovom slučaju ne postoji, a olako je i ofrlje napisana) trebalo da ispravljaju! Naravno da svaku tvrdnju da nešto ne funkcioniše proveravam, zbog toga što bi slanje mejlova u kojima se zahteva ispravljanje greške koja ne postoji bilo više nego kontraproduktivno, jer bi se u tom slučaju, s pravom ili ne, sve druge primedbe mogle smatrati neozbiljnim (da ne citiram sad basnu ili poslovicu o pastiru i vuku, te bespotrebnom uzbunjivanju sela, nakon koga više niko nije reagovao kad je uzbuna bila zaista potrebna).

Svi autori mogu biti uvršćeni u sopstvenu VIP listu. U VIP listu ne mogu biti uvršćeni komentatori, iako je autor bloga dao svoje vidjenje stimulativnog dejstva iz vremena kada je to bilo moguće, a više nije.

Medjutim, kada je ta opcija bila uvedena/omogućena, softver bloga (0.2) nije bio dovršen i trebalo je da, kada bude dovršen (što se nikada nije desilo) omogući automatsko brojanje i onda opet automatski komentatore koji su uvršćeni u preko 50 vip lista "prebacuje", odnosno dodeljuje im autorsku opciju. Ne samo što to nikada nije završeno, nego se svaki smisao toga izgubio onog momenta kada je uvedena jedinstvena/zajednička registracija za korisnke B92 VIP Bloga i B92FM-a, koja omogućava registraciu sa free e-mail adresa.

Nadam se da nije potrebno da elaboriram šta je to značilo i znači, mada mogu to učinti ukoliko ovo nije dovoljno razumljivo, ali ne sada, jer tek želim da odgovorim na pitanje o rezultatima današnjeg, preciznije jučerašnjeg, još preciznije jučerašnjih sastanaka u Firmi, sa "Onima kojih se to tiče" kako ih je autor ovog bloga nazvao. Uzgred, sastanci nisu bili samo sa njima, nego tri u nizu, od kojih se jedan uopšte nije odnosio na Blog, već je u pitanju sastanak svih urednika na sajtu, a u vezi promocije celokupnog sajta na TV, što bi trebalo da startuje početkom februara i to se odužilo, a ja sam, izvinjavam se, posle toga, nakon prethodne probdevene noći, bila malkice iscrpljena, pa nisam mogla odmah da se ukljucim na Blog.
bauer. bauer. 06:13 23.01.2010

Re: ej, imam molbu..

jer tek želim da odgovorim na pitanje o rezultatima današnjeg, preciznije jučerašnjeg, još preciznije jučerašnjih sastanaka u Firmi,

Evo nas, čekamo sa nestrpljenjem

Edit: ovo Vučkovo pozicioniranje za '*novo' radi ko' zmaj.
maca22 maca22 12:09 23.01.2010

Re: ej, imam molbu..

Ups. Ja se izvinjavam što sam pogrešila, meni je tako izgledalo. Možda kada bih, prilikom gledanja u nekog usera mogla da vidim da li je samo komentator ili može i pisati blog, možda se ne bih tako lako prevarila. (a možda se i to vidi, ali ja ne nađoh)

Ofrlje je napisan jer i nije žalba, u kom slučaju bih pružila puno podataka, već sam verovala da pominjem opšte poznatu i namerno napravljenu stvar.

U svakom slučaju, veoma mi je drago da neko tako savesno pregleda sve što se napiše.
miloradkakmar miloradkakmar 23:06 21.01.2010

Znači,

naočare za sunce?!
Pa, jeste , malo belo.
Kako je ono bilo na starom blogu!?
nsarski nsarski 23:43 21.01.2010

Re: Znači,

Znači,
naočare za sunce?!

Ima nas koji smo se odaaavno pripremili za ovu eklipsu:


Unfuckable Unfuckable 00:03 22.01.2010

Re: Znači,

Ima nas koji smo se odaaavno pripremili za ovu eklipsu

Eklipsa je ispala nešto jača nego što se očekivalo.
JJ Beba JJ Beba 00:32 22.01.2010

Re: Znači,

Unfuckable
Ima nas koji smo se odaaavno pripremili za ovu eklipsu

Eklipsa je ispala nešto jača nego što se očekivalo.

Total Eclipse of the Heart

I can feel in the air tonight


Filip2412 Filip2412 02:23 22.01.2010

Re: Znači,

naočare za sunce?!
Pa, jeste , malo belo.
Kako je ono bilo na starom blogu!?
Ne znam, meni je ovo sad mnoooogo belo ubi me ne mogu da gledam...

kupio sam veliki monitor, jer TV ne gledam, i tako sve gledam na kompjuter i sad jos vise zbog toga, imam ovu belu pozadinu sa obe strane teksta jer je monitor sirok... ma ubija bre, srecom ne znam slepo kucanje pa gledam u kibord dok chukam.... mada i do slepo cu dodjem ako ne nameste neku prijatniju boju...

a ovaj bledunjavo plavicasti tekst, jao, jedva se vidi, jos vise nervira ajde bre menjajte nesto inace dizem ruke ja od ovoga
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 02:26 22.01.2010

Re: Znači,

alo toronto, idi bre kod makse na blog i skini skriptove pa se lepo prefarbaj. sve će da ti bude 5+ obećavam
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:27 22.01.2010

Re: Znači,

kupio sam veliki monitor, jer TV ne gledam,

pa šta te briga?! otvoriš blog i tako štediš na sijalicama. sa tim tvojim velikim ekranom možeš celu sobu da osvetliš, garant!

belina bloga b92 3.0 = štednja struje. malolije?
Filip2412 Filip2412 02:32 22.01.2010

Re: Znači,

njanja_de.manccini
alo toronto, idi bre kod makse na blog i skini skriptove pa se lepo prefarbaj. sve će da ti bude 5+ obećavam
njanja, ti nemas pojma koliko sam ja inertan na software, dok radi ne menjam pa makar crko,

pa ja sam prvi put pre pola godine ubedjen da ne koristim IE nego da probam nesto drugo... kratko sam probao Firefox, onda preso na Chrome i ne mrdam. Sad volim Chrome ko da mi je majka

Nema sanse da opet koristim Firefox, nesto spor bio nerviro me i tako, a scriptovi da ubacujem.... jao ne znam, sad samo zbog b92 da instaliram firefox..... ajde ne znam...

ajde mozda probam zvucis ubedljivo....



Filip2412 Filip2412 02:34 22.01.2010

Re: Znači,

BebaOdLonchara
kupio sam veliki monitor, jer TV ne gledam,

pa šta te briga?! otvoriš blog i tako štediš na sijalicama. sa tim tvojim velikim ekranom možeš celu sobu da osvetliš, garant!

belina bloga b92 3.0 = štednja struje. malolije?
Uopste nije sala :) stvarno otkad je novi dizajn ja tako otvorim B92 blog, a u drugom kraju sobe citam knjigu... heklam itd.
margos margos 02:35 22.01.2010

Re: Znači,

ajde mozda probam zvucis ubedljivo....

Dragoljub instalirao na Chrome-i i kaze da radi besprekorno.
Filip2412 Filip2412 02:42 22.01.2010

Re: Znači,

margos
ajde mozda probam zvucis ubedljivo....

Dragoljub instalirao na Chrome-i i kaze da radi besprekorno.
hm.... ok ok aj da probam
margos margos 02:50 22.01.2010

Re: Znači,

hm.... ok ok aj da probam

Cek samo da Dragoljub potvrdi, za svaki slucaj :)))

Edit: eno, potvrdio :)
Filip2412 Filip2412 03:08 22.01.2010

Re: Znači,

e nemogu sad da se mlatim, idem da se pozdravim s limenku pivo, hvala tebi i dragoljubu,

probao sam al nece nesto, vidim da i maksa na njegovom blogu kaze da samo za B92 ne koristi Chrome jer taj add-in ne radi nesto kod njega na chrome...
tajanstvena_urednica tajanstvena_urednica 03:59 22.01.2010

Re: Znači,

njanja_de.manccini
alo toronto, idi bre kod makse na blog i skini skriptove pa se lepo prefarbaj. sve će da ti bude 5+ obećavam


I ne samo to, zanat je zanat, naučite da molerišete, pa da vas vidi bog, nikad nećete biti gladni, ako se ne stidite posla.


p.s. posle predjite na drvenariju, pa tanke linije na brojnim sitnijim peskiranim staklima razdeljenim uskim drvenim lajsnama po salonskim stanovima, to vam dodje kao margine ...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 04:13 22.01.2010

Re: Znači,

I ne samo to, zanat je zanat, naučite da molerišete, pa da vas vidi bog, nikad nećete biti gladni, ako se ne stidite posla.

drugarice urednice ja sam mišljenja da je ovaj dizajn svima nama pružio neopisivo zadovoljstvo učenja nečeg novog. ja sam jako zadovoljna što sam imala ovu priliku da učestvujem u interaktivnom personalizovanju bloga92. brljanje po skriptovima je super line u novi CV sad kad za neki mesec konkurišem za novu poziciju (normalno da ću da preteram šta sve mogu da radim sa dotičnim scriptovima - isto i kad napišem koliko stranih jezika znam: srBski, maćedonski, bosanski, hrvatski, slovenački, crnogorski, bugarski i još neki manje poznati kao na primer francuski
dragoljub92 dragoljub92 04:38 22.01.2010

Re: Znači,

Chrome jer taj add-in ne radi nesto kod njega na chrome...

nažalost radi samo pod linuxom
Filip2412 Filip2412 05:36 22.01.2010

Re: Znači,

nažalost radi samo pod linuxom

e sto bi kristina rekla serem ti se na mikrosoft!!!

znas sta ova bela pozadina jeste ista ko na fejsbuk, ali na fejsbuk je bolji font i nekako je tamniji font i vise je bold a ovde bledunjavo plavi onako ko namerno da zayebava
miluli miluli 08:34 22.01.2010

Re: Znači,

otkad je novi dizajn ja tako otvorim B92 blog, a u drugom kraju sobe citam knjigu... heklam itd.



Meni je naporno i nepregledno , bledunjavo...Jednom rečju sterilno . Načičkano okolnim informacijama i vestima ( o.k. sad je blogovski deo kao više integrisan u ceo sajt B92 ) - al' mi sad liči kao da sam otvorila neke dnevne novine i ako 'oću mogu da pišem i neki komentar.
Na prvu loptu dizajn me ne bi me privukao nikako , a pošto je i nekako nepregledno - pitanje je da li bih se dovoljno zadržala ovde da uvidim kvalitet tekstova i komentara...
Od beline i vrste slova mi ispadoše oči , sve nešto "ozbiljno" deluje , kao da sam otvorila poslovna dokumenta ili ušla na portal firme . Možda ovo jeste neki in u dizajnu , ali mi "obični" još nismo stigli do tog nivoa sofisticiranosti...
O tehničkim detaljima ne umem ni da razmišljam , kada se nešto zakoči il'shebe odustanem i od čitanja i od komentara...( dobro , taj tehnički deo će vremenom verovatno da se sredi ).
Možda mogu da instaliram ovo ili ono , da poboljšam, olakšam ,ulepšam ...al' pitanje je da li umem i zašto je to potrebno , zašto je nužno da se preterano prilagođavam (postoji mnogo drugih stvari gde to treba da radim ).

Jedna od ( možda je banalno al' je tako )čari ovog bloga je bila upravo ta "sočnost" , izdvojenost , blago veselo šarenilo , igraonica za odrasle - gde ozbiljne i neozbiljne stvari možeš izneti u veselkastom vizuelnom okruženju...
Ovo je kao kad neku šarmantnu dnevnu sobu preurediš u beton i staklo , il' kad fascikle u boji zameniš sivim...

4krofnica 4krofnica 09:20 22.01.2010

Re: Znači,

a ovde bledunjavo plavi

Filipe ne znam koliki ti je monitor pa imas jasniju sliku ali meni bato ovde na 17ici slova siva pa siva.
razmisljam razmisljam 16:07 22.01.2010

Re: Znači,


Jedna od ( možda je banalno al' je tako )čari ovog bloga je bila upravo ta "sočnost" , izdvojenost , blago veselo šarenilo , igraonica za odrasle - gde ozbiljne i neozbiljne stvari možeš izneti u veselkastom vizuelnom okruženju...
Ovo je kao kad neku šarmantnu dnevnu sobu preurediš u beton i staklo , il' kad fascikle u boji zameniš sivim...

Filip2412 Filip2412 16:12 22.01.2010

Re: Znači,

4krofnica
a ovde bledunjavo plavi

Filipe ne znam koliki ti je monitor pa imas jasniju sliku ali meni bato ovde na 17ici slova siva pa siva.
Veliki, ne placam kablovsku, bojkotujem TV ali zato imam brzi Internet & 24" LCD.

Slova su bledo plava to je problem, treba ih zatamniti, belilo i bledunjava slova...
vishnja92 vishnja92 23:07 21.01.2010

i ne samo to

ovo je suvise nevesto da bi se moglo nazvati losim.

(profesor studentu, komentarisuci projekat, davno)
mirelarado mirelarado 23:19 21.01.2010

Re: i ne samo to

vishnja92
ovo je suvise nevesto da bi se moglo nazvati losim.
(profesor studentu, komentarisuci projekat, davno)


И не само да је невешто, него је погрешно преписан претходни пројекат! Козметичке измене су заправо лоше. Блог је непрегледан, заморан, неподношљиво бео. Трудила сам се да уочим неку добру новину, али није ми пошло за руком. Бројач укупног читалаштва? То је могло да се дода и у стари блог, зар не?

Unfuckable Unfuckable 23:24 21.01.2010

Re: i ne samo to

Mirela, ovde ću da okačim ono što je trebalo da stoji na kraju teksta, ali iz nekog fantomskog razloga nije bilo moguće, jbg nemam više petlje da ulazim u tekst editor


albicilla albicilla 11:51 22.01.2010

Re: i ne samo to

obicno koristim chrome, ali ovo igleda malo bolje u exploreru, nego u chromu
miloradkakmar miloradkakmar 23:08 21.01.2010

Čekaj,

ja sam samo čitao dovde.

..vredni maksa i vučko opravili – nemaju nikakvu drugu opciju nego da se suoče sa realnošću da posle 15 minuta čitanja obole od snežnog slepila i da im očno dno bude sprženo (opekotine III stepena po licu se podrazumevaju)
Unfuckable Unfuckable 23:09 21.01.2010

Re: Čekaj,

pa da : nešto je pojelo pola teksta, sad je valjda ok.
Stižu i linkovi
omega68 omega68 23:16 21.01.2010

Re: Čekaj,

nisam pratio šta je Vučko opravio?
Unfuckable Unfuckable 23:22 21.01.2010

Re: Čekaj,

maksa i vučko su opravili par skripti koje korisnicima Opere i FF omogućavaju da sačuvaju očinji vid, sve to možeš videti - ovde
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:13 21.01.2010

vreme je za nazad!

citirao bih Cezara,˝nikad nije bilo,kao sto je bilo˝.
ipak,ovaj put se moram sloziti,oslepah,posle blogovanja !
Unfuckable Unfuckable 23:16 21.01.2010

Re: vreme je za nazad!

prijatelju, ja bolje da ne pričam šta sam video u "pregledaj" kada sam ubacio one linkove - smrz'o sam se načisto,i potpuno razumem Budimca koji ne koristi opciju da pregleda blog pre objavljivanja.
Trebalo je da napravim skrinšot, ono je bilo za nepoverovati : tekst je bio hebeno multiplikovan u šlajfni od nekoliko metara.
stefan.hauzer stefan.hauzer 00:59 22.01.2010

let's demand

mariopan mariopan 10:34 22.01.2010

Re: vreme je za nazad!

Naravno da sada na red dolazi pitanje : a šta da rade oni koji su početnici ovde, privlači li ih onaj "non - maxa&vucko" dizajn ili posle 15 minuta oboljevaju od snežnog slepila i beže glavom bez obzira?"

Mi stavimo naocare za sunce, kremu sa zastitom 50 i dobijemo strava boju, oci crvene ko kurjaci ali koza preplanula da je milina
Unfuckable Unfuckable 12:09 22.01.2010

Re: vreme je za nazad!

Mi stavimo naocare za sunce, kremu sa zastitom 50 i dobijemo strava boju, oci crvene ko kurjaci ali koza preplanula da je milina

pa da, i posle još ložimo komšije da smo bili 15 dana u GarmišpartenKošutnjaku , a oni nam onako - zavide
mariopan
jednatanja jednatanja 23:15 21.01.2010

Ja

instalirala one Maksine skripte, i sad je maaaalo preglednije, ALI...ono što posetiocima bloga nije od nikakve koristi je svrstavanje po najčitanijima, najviše preporučenima, itd, itd. To može u pozadini sve da se sračuna, kao deo statistike. Jednom čitaocu je dovoljno da se blogovi svrstaju hronološki, i onda će se super snaći. Keep it simple, folks.
Unfuckable Unfuckable 23:19 21.01.2010

Re: Ja

to je lepo, ali šta da rade oni koji ne znaju, ne mogu ili jednostavno - neće da instaliraju skripte?
Pogledaj procenat korisnika koji to - ne mogu - zbog browsera koje koriste.
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:22 21.01.2010

Re: Ja

Unfuckable
to je lepo, ali šta da rade oni koji ne znaju, ne mogu ili jednostavno - neće da instaliraju skripte?
Pogledaj procenta korisnika koji to - ne mogu - zbog browsera koje koriste.


Da ne pricamo o nekima koji su vezani za IE,stara ljubav zaborava nema
dunja73 dunja73 23:29 21.01.2010

Re: Ja

Bljesti pravo "uotschi"

Sterilno , kao po nekim forumima nemackim..

Ustvari , kao IKEA namestaj..

Ustvari , to je taj "pepermint" dizajn , trend , ko te sisa kad nisi u toku...

Vi Balkanci volite schareno
vishnja92 vishnja92 23:38 21.01.2010

Re: Ja

Ustvari , to je taj "pepermint" dizajn , trend , ko te sisa kad nisi u toku...

:)))

dunja je u pravu, ali tu postoji jedan mali problem:

za kvalitetan minimalisticki dizajn potrebno je mnogo vise umeca, truda i promisljenosti nego za bilo kakav drugi. kao sto rekoh kod makse - svedeno i cisto nije isto sto i nemusto.

a ovo ovde je
Belo, bledo, sterilno, nečitljivo i ne mogu da se snađem, sve je razbacano


pozdrav SS
dunja73 dunja73 23:57 21.01.2010

Re: Ja

dunja je u pravu, ali tu postoji jedan mali problem:


Dunja je sarkaz- o-blik-ovala ..a vama milosrna , zahvaljujem
na razumevanju ..


BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:39 22.01.2010

Re: Ja

Sterilno , kao po nekim forumima nemackim..

Ustvari , kao IKEA namestaj..

pa IKEA-ino belo je fenomenalno i visokog sjaja, ali ne moram sa kuhinjskog elementa da čitam postove i komentare i blogujem, ne? uostalom, sastavni deo nameštaja je i - rasveta.

minimalizam ne isključuje toplinu, prijatnost i funkcionalnost. minimalizam je svedenost na pravi način, a ne po svaku cenu.

dobar dizajn, pored savremene forme/boja/tekstura... podrazumeva - funkcionalnost.

glavna funkcija dizajna je da proizvod, koji MORA biti funkcionalan (user friendly, in our case), izgleda tako da se bolje i brže - proda.

kod web dizajna, sam dizajn jeste forma/tekstura, i zato dizajn diktira tu funkcionalnost. u slučaju Bloga B92 3.0, pored katastrofalne kombinacije tog "modernog" i "staromodnog" dizajna (pa blog izgleda kao work-in-process), ovakav, reklabih, nepromišljen dizajn, blog je učinio krajnje nefunkcionalnim.

izgleda da je neko od ekipe u Kreativnom timu B92 zaboravio definiciju dobrog web dizajna. takođe me zanima da li je IKO tamo imao IKAKVE konsultacije sa korisnicima pre konačnog predloga? čini se da nije.

ps. ja sam sa svoja dva omiljena web browsera, ponovo prešla na Operu, da bih uopšte mogla ikako da ostavim komentar ove. to nije dobra reklama za ovo mesto, nažalost.
tajanstvena_urednica tajanstvena_urednica 04:14 22.01.2010

Re: Ja

dunja73


Vi Balkanci volite schareno



Ma jok, da je šareno, onda bi tražili belo, balkanci miss'im , al' da ne generalizujemo, ljudi se opiru promenama. Ono što tehnički ne radi, to se doradjuje i popravlja, moglo bi i brže, ali brzina je u skladu sa resursima kojima raspolažemo, a o ukusima ... pa valjda nema potrebe ni citirati.
Unfuckable Unfuckable 04:19 22.01.2010

Re: Ja

Ma jok, da je šareno, onda bi tražili belo, balkanci miss'im , al' da ne generalizujemo, ljudi se opiru promenama. Ono što tehnički ne radi, to se doradjuje i popravlja, moglo bi i brže, ali brzina je u skladu sa resursima kojima raspolažemo, a o ukusima ... pa valjda nema potrebe ni citirati.

ok, ako sam dobro razumeo ovu tihu generalizaciju, a nije o Balkancima - to znači da sutra na sastanku ipak neće biti reči o dizajnu i primedbama na isti, tj znači da treba da budemo srećni što blog - uopšte i radi?
Uzgred : ljudi se uopšte ne opiru promenama :
samo žele da su primerenije organima koje poseduju i vremenu u kom žive.

tajanstvena_urednica tajanstvena_urednica 04:39 22.01.2010

Re: Ja

Unfuckable
Ma jok, da je šareno, onda bi tražili belo, balkanci miss'im , al' da ne generalizujemo, ljudi se opiru promenama. Ono što tehnički ne radi, to se doradjuje i popravlja, moglo bi i brže, ali brzina je u skladu sa resursima kojima raspolažemo, a o ukusima ... pa valjda nema potrebe ni citirati.

ok, ako sam dobro razumeo ovu tihu generalizaciju, a nije o Balkancima - to znači da sutra na sastanku ipak neće biti reči o dizajnu i primedbama na isti, tj znači da treba da budemo srećni što blog - uopšte i radi?
Uzgred : ljudi se uopšte ne opiru promenama :
samo žele da su primerenije organima koje poseduju i vremenu u kom žive.




Ja cu temu svakako pokrenuti, ali ne mogu da garantujem da će biti rezultata koji bi većinu zadovoljili. Čak i da je tačno (a nadam se i verujem da nije) da kolege ne prate vaše primedbe i sami, čitajući blogove, ja prosledjujem sve, uključujuci i primedbe na dizajn, prevashodno na "belo" za koje ste, izvinite, ali moram da kažem toliko zapeli. Meni lično uopšte ne smeta, ali me to istovremeno ne ometa da pošaljem mejlove u kojima će biti linkovi i dodatno opisano da ima mnogo korisnika koji izjavljuju da im smeta. Odgovore vam neću prenositi, a do sada ih na tu temu nije ni bilo, jer su fokusirani na ispravljanje tehničkih grešaka ili kako god da se to već zove, već sam u više navrata ponovila da sam kineski tek počela da učim, a mandarinski niš' ne razumem, a ostale primedbe će nadam se biti razmatrane kada sve prethodno bude sređeno.
Unfuckable Unfuckable 05:03 22.01.2010

Re: Ja

Pa, malo je problem što je zaista popriličan broj Korisnika primetio - sasma nevezano - da im "belo" smeta. Nadam se da niko neće naći nikakvu zaveru u tome, već vrlo korisnu informaciju. Što je, naravno, pitanje percepcije samog pojma Korisnika
To saznanje je, ovo slobodno upotrebite na tom sastanku, iznedrilo maksin, veoma komentarisan i veoma čitan, složićete se, blog na kome su se Korisnici (i autor) uglavnom bavili - "belim"
Dakle, ima nešto u tom "belom" što nije razmaženost, nije ni štrajk, a definitivno smeta blogerima (mnogim, ali ne i svima), tako da se ja potajno nadam da nećete morati ni da spominjete to na sastanku - ako Kolege, kao što se nadate - čitaju ovo što mi pišemo i ono što im Vi javljate.
Međutim, sled događaja, pa i njihova "fokusiranost" koju pominjete u "otklanjanju tehničkih poteškoća" (iako su mnogi relevantni autori ovde spomenuli da je tehničko neodvojivo od vizuelnog), a uz saznanje da nemamo jedan običan fuckin' underline u komentarima evo već sedmi dan, govori mi da bi trebalo da budem krajnje oprezan u prognozama.
I da će ovo biti jedan jako dugačak blog.
tajanstvena_urednica tajanstvena_urednica 08:42 22.01.2010

Re: Ja

Unfuckable
Pa, malo je problem što je zaista popriličan broj Korisnika primetio - sasma nevezano - da im "belo" smeta. Nadam se da niko neće naći nikakvu zaveru u tome, već vrlo korisnu informaciju. Što je, naravno, pitanje percepcije samog pojma Korisnika
To saznanje je, ovo slobodno upotrebite na tom sastanku, iznedrilo maksin, veoma komentarisan i veoma čitan, složićete se, blog na kome su se Korisnici (i autor) uglavnom bavili - "belim"
Dakle, ima nešto u tom "belom" što nije razmaženost, nije ni štrajk, a definitivno smeta blogerima (mnogim, ali ne i svima), tako da se ja potajno nadam da nećete morati ni da spominjete to na sastanku - ako Kolege, kao što se nadate - čitaju ovo što mi pišemo i ono što im Vi javljate.
Međutim, sled događaja, pa i njihova "fokusiranost" koju pominjete u "otklanjanju tehničkih poteškoća" (iako su mnogi relevantni autori ovde spomenuli da je tehničko neodvojivo od vizuelnog), a uz saznanje da nemamo jedan običan fuckin' underline u komentarima evo već sedmi dan, govori mi da bi trebalo da budem krajnje oprezan u prognozama.
I da će ovo biti jedan jako dugačak blog.



I sama sam veoma oprezna u prognozama, u obećanjima pogotovo ( ! ), jedino gde nemam dileme to je da će ovo biti jako dugačak blog, jer su Vaši blogovi poznati i zabeleženi kao najkomentarisaniji.
mikele9 mikele9 09:17 22.01.2010

Re: Ja

Uzgred : ljudi se uopšte ne opiru promenama :

Dobri, pametni/umni i pošteni Danilo Kiš: VIŠE OD IZVESNOSTI NESLOBODE, OVDE SE LJUDI BOJE PROMENA!
Pa kaj je posrijedi štovani blogovatelji? Bjelina Bloga? Pa i snijeg je bjel, mljeko je također bjelo...prošećite ulicom Bana Mihovila do Kalebojišta, pak ćete tek tam vidjeti koliko će vas pučana pogledati bjelo, mislim u mimohodu.
Kao samozvani i vrlo samostalni i samopouzdani povremeni komentator, svoj glas (ako je ikome važan?) pridodajem autoru bloga pod naslovom Nadležnom organu/To Whom
It May Concern i svim drugim podržavajućim ga osobama. Poštujem trud i uloženo vreme ali kao što reče autor: 2010-ta je, ej, dvadestprvi vek!
P.S. Uveren sam da se dobre sugestije mogu/moraju prihvatiti i da korekcije nije teško učiniti a sve na radost vernih blogera. Ovde nije u pitanju konzervativnost istih već zahtev da se glas svekolikog blogerstva čuje i poštuje.
Whit respect
ivana23 ivana23 09:54 22.01.2010

Re: Ja

mikele9
Uzgred : ljudi se uopšte ne opiru promenama : Dobri, pametni/umni i pošteni Danilo Kiš: VIŠE OD IZVESNOSTI NESLOBODE, OVDE SE LJUDI BOJE PROMENA!Pa kaj je posrijedi štovani blogovatelji? Bjelina Bloga? Pa i snijeg je bjel...


Naočari za sunce treba da štite od jake svetlosti. Kada oko prima previše svetlosti, ono automatski zatvara dužicu. Kada je dužicu zatvorilo koliko god je moglo, sledeći korak je da žmirka. Ako i dalje ima previše svetlosti, kao što je može biti kada se sunčevi zraci odbijaju o sneg, rezultat je oštećenje retine.

Izvor


Edit: Ne radi ni italik, ni podvlacenje teksta, ni bold - u komentarima.
ecce-florian ecce-florian 11:16 22.01.2010

Re: Ko si ti?

Ja cu temu svakako pokrenuti, ali ne mogu da garantujem da će biti rezultata koji bi većinu zadovoljili. Čak i da je tačno (a nadam se i verujem da nije) da kolege ne prate vaše primedbe i sami, čitajući blogove, ja prosledjujem sve, uključujuci i primedbe na dizajn, prevashodno na "belo" za koje ste, izvinite, ali moram da kažem toliko zapeli. Meni lično uopšte ne smeta, ali me to istovremeno ne ometa da pošaljem mejlove u kojima će biti linkovi i dodatno opisano da ima mnogo korisnika koji izjavljuju da im smeta. Odgovore vam neću prenositi, a do sada ih na tu temu nije ni bilo, jer su fokusirani na ispravljanje tehničkih grešaka ili kako god da se to već zove


a posle tog ovo:
Pa, malo je problem što je zaista popriličan broj Korisnika primetio - sasma nevezano - da im "belo" smeta. Nadam se da niko neće naći nikakvu zaveru u tome, već vrlo korisnu informaciju. Što je, naravno, pitanje percepcije samog pojma Korisnika


Pa ovde se sve IZ KORENA promenulo otkako je novi beli blog stupio na snagu.

Unf u borbi protiv bloga

Kamo se dede pristup tipa:"Kome se ne svidja, može da ide?"

Pa ti si bre izvukao ciglju iz temelja postojanja NVO BUBE92 koja bi trebalo da štiti ugrožene blogere.

Šta ti je život , čista dijalektika
Unfuckable Unfuckable 11:58 22.01.2010

Re: zar ti nisi na FM-u?

možda život jeste čista dijalektika ali - ostaviti smislen komentar, ili bar pročitati napisano - ipak je malo prevelika matematika za neke od nas, a naročito za takve koji su navikli da pljuckaju iz nekog FM ćumeza i koji se načisto & histerično pogube kada dođu na malo veći stejdž i pred malo više ljudi. Dakle, a zaista : ništa se nije promenUlo, sa ciglom ili bez nje.
Unfuckable nije u borbi protiv bloga, ali jeste protiv indolencije, nefunkcionalnosti i ignorancije - jer to jeste tema ove priče.
I nije sam u tome, što će ti potpisati svaki dobronameran bloger koji ovom Mestu želi boljitak, pa čak i oni kojima novi dizajn (prevashodno boje) nove verzije bloga ne smetaju ili nisu prioritet.
Svi mi (ok, skoro svi - jel tako ) želimo da ovo Mesto bude bolje.

Milan Novković Milan Novković 12:17 22.01.2010

Re: Ja

Ne radi ni italik, ni podvlacenje teksta, ni bold

Ček da i ja probam

Two out of three, tj ja vidim bol i italik - očigledno ima još bagova u podržavanju raznih browsera, pa raznih JS varijanti (nagađam, ja neznam ništa o web dizajnu)
Milan Novković Milan Novković 12:35 22.01.2010

Re: Ja

Ma jok, da je šareno, onda bi tražili belo, balkanci miss'im , al' da ne generalizujemo, ljudi se opiru promenama

Ja nisam stigao da pročitam sve (većinu) što su ona dvojica "manijaka" napisali ali:

- Pošto su vaše stranice aktivne, programerski je trivijalno uvesti boje kao parametre, preferences, dati svakom korisniku da bira pa svakom korisniku drugačije obojiti stranicu. Trivijalno znači da se meri u satima programerskog rada, ne danima. Isto tako, to će onda lepo raditi na svim browserima i hiljade korisnika neće morati da ulažu hiljadu kolektivnih čovek-sati u nepotrebno učenje browser funkcionalnosti i java scriptova. Nekoliko čovek sati B92 programerskog vremena, vs nekoliko hiljada blogerskih sati, zar treba diskutovati!?

- Unfov blog nije o opiranju promenama nego o user-centricity koji je Internet doneo - tj ne o dizajnu štampanih novina nego aktivnog, interaktivnog Internet portala. Internet to nije doneo na silu, user centric je tu zato što daje dodatnu vrednost korisnicima, a lak je za implementiranje.

- O nepoznavanju mandarinskog - ok, onda bi Urednica trebala da se bavi uredništvom sadržaja, a u ovu petlju, kao iole prosečan menadžer, da ubaci nekog ko zna mandarinski, da delegira. I ne samo da ubaci takvu osobu da komunicira sa nama, nego i da donosi odluke. Inače urednica rizikuje da bude manje pametna od prosečnog blogera i da se doveka jedino pali na jefino upražnjavanje vlasti i banovanje kao najbesmisleniji aspekat te vlasti.

Ja savetujem da se Unfov blog još jednom pročita. Tj, mi dolazimo kod Unfa u velikom broju iz netrivijalnog razloga.
ecce-florian ecce-florian 13:11 22.01.2010

Re: zar ti nisi na FM-u?

Unfuckable nije u borbi protiv bloga, ali jeste protiv indolencije, nefunkcionalnosti i ignorancije - jer to jeste tema ove priče.
I nije sam u tome, što će ti potpisati svaki dobronameran bloger koji ovom Mestu želi boljitak, pa čak i oni kojima novi dizajn (prevashodno boje) nove verzije bloga ne smetaju ili nisu prioritet.

Osobe koje Govore o sebi u trećem licu i njihove borbe ne spadaju u oblast u kojoj bi mogao da konstruktivno doprinesem svojim komentarima

Ovo drugo , o dobronamernom blogeru a u vezi sa borbama protiv indolencije.... je lepo, mada mi je malo anahrono i podseća me na neka druga već vidjena izlaganja
Atomski mrav Atomski mrav 13:12 22.01.2010

Re: zar ti nisi na FM-u?

Osobe koje Govore o sebi u trećem licu i njihove borbe ne spadaju u oblast u kojoj bi mogao da konstruktivno doprinesem svojim komentarima

Yet you are here...
Unfuckable Unfuckable 13:16 22.01.2010

Re: Ja

- Unfov blog nije o opiranju promenama nego o user-centricity koji je Internet doneo - tj ne o dizajnu štampanih novina nego aktivnog, interaktivnog Internet portala. Internet to nije doneo na silu, user centric je tu zato što daje dodatnu vrednost korisnicima, a lak je za implementiranje.

hvala Milane, već sam počeo da se brinem da sam blog napisao na "mandarinskom"
razmisljam razmisljam 16:19 22.01.2010

Re: Ja

Uveren sam da se dobre sugestije mogu/moraju prihvatiti


Ех, кад би радило подвлачење па да подвучем МОРАЈУ!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:26 21.01.2010

neću da menjam safari

pa ni zbog bloga! pre ću promeniti blog. lakše je.
niccolo niccolo 23:30 21.01.2010

Re: neću da menjam safari

neću da menjam safari
pa ni zbog bloga!

Same here...
Unfuckable Unfuckable 23:32 21.01.2010

Re: neću da menjam safari

pazi sad : meni, recimo, padne na pamet da te brišem zbog ove jeresi...
A recimo, u moderatorskom sam panelu i imam, kao maksa jedno 700 komentara.
Ja treba da čekiram tvoj komentar, koji je 18. odozgore, pa da idem skroooooooooz dole gde mi je komanda "izbriši"
Praktično, zar ne? Daje mi vremena da porazmislim.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:33 21.01.2010

Re: neću da menjam safari

padne na pamet da te brišem zbog ove jeresi...

na koju jeres misliš: safari ili novi blog
Unfuckable Unfuckable 23:35 21.01.2010

Re: neću da menjam safari

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:37 21.01.2010

Re: neću da menjam safari

briši unf, NEĆU!!!!
mariopan mariopan 10:38 22.01.2010

Re: neću da menjam safari

niccolo
neću da menjam safari
pa ni zbog bloga!

Same here...

oort oort 23:30 21.01.2010

dobar je novi dizajn...

...kao što je bio dobar i stari.
od kad postoji stvaranje ljudi su se podelili na korisnike i kreatore, gde je posao korisnika je da kukaju. a posebno što se računara tiče. ljudi kukali na windows - dobar im dos. pa kukali na vistu, dobar im xp. pa kukali na ribbon - dobar im toolbar. i šta sad? prođe vreme, svi kupe bolje monitore i računare i odjednom će win7 i office2010 da budu glavna fora.
kako se oči naviknu na mrak, tako se naviknu i na svetlo.
vishnja92 vishnja92 23:34 21.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

kako se oči naviknu na mrak, tako se naviknu i na svetlo.

ovo je jedna velika neistina.
oort oort 23:36 21.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

javi mi se ponovo za pola godine na ovu istu temu.
vishnja92 vishnja92 23:39 21.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

ja tebi? ne pada mi na pamet

virni u Unfov link, za pocetak, i procitaj tekst do kraja.
moj blog nije beo, niti ce to biti.
Unfuckable Unfuckable 23:41 21.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

javi mi se ponovo za pola godine na ovu istu temu.

hajd' malo, pre nego što uđemo u potcenjivanje inteligencije ljudi ovde, da popričekamo pa da vidimo koliko će blogera reći da ŽELE da se navikavaju na nešto što im ne prija, ok?
maksa83 maksa83 23:41 21.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

od kad postoji stvaranje ljudi su se podelili na korisnike i kreatore

Ushićuje me ta podela - winners & losers, programmers & users - zbog takvog bulšita programere bije glas da su arogantni.
gde je posao korisnika je da kukaju. a posebno što se računara tiče.

To kukanje se još zove i - fidbek. Umeš slušaš fidbek - dobiješ korisnike. N'umeš slušaš fidbek - izgubiš korisnike.

ljudi kukali na windows - dobar im dos. pa kukali na vistu, dobar im xp. pa kukali na ribbon - dobar im toolbar.

Vista je tipičan primer gde je Microsoft poslušao kuknjavu i na kraju sam priznao u iks navrata (da ne kopam linkove, ima čuvena interna email razmena visokih Microsoft menadžera gde se jedan drugom žale na Vistu koju su morali da instaliraju zbog dogfooding politike firme). Dakle MS je uzeo taj fidbek, mozgao nad njim i napravio Windows 7. Razmisli - zašto su bar tri puta pomerali i odlagali phaseout XP-a? Zato što su veliki corporate korisnici odbijali da stave Vistu zbog horora koje donosi. Spisak firmi i projekata koji su propali zbog mi-znamo-najbolje slepila je mnogo duži od spiska opstalih.
oort oort 23:50 21.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

maksa83
. Dakle MS je uzeo taj fidbek, mozgao nad njim i napravio Windows 7. Spisak firmi i projekata koji su propali zbog mi-znamo-najbolje slepila je mnogo duži od spiska opstalih.

koristio sam vistu od bete 2. win7 takođe. u normalnom svakodnevnom radu vidim recimo 2 nove stvari u win7 od kojih sam jednu isključio. a zašto win7 radi bolje? možda zbog extra 3 gb rama koja sam dokupio u međuvremenu?
a podela na korisnike i kreatore je prosto činjenica, nema tu ni dobitnika ni gubitnika (sem što u svetu korisnici plaćaju, tj gube pare)
zašto zapravo programeri ne vole korisnike? manjeviše bilo koji program možeš da napišeš za max 3 dana. i takav program radi ono što mu je svrha. e onda počinje pola godine peglanja svih grešaka koji korisnik može da napravi - ne upisuj broj tamo gde ide tekst i obratno, ne upisuj godinu rođenja 1244... pa onda moraš da pišeš help. pa onda instaler. na kraju zaboraviš ona tri lepa kreativna dana i počinješ da psuješ korisnike. nepravedno? da, ali razumljivo.
a vista nije uvođena jer upgrade hardvera nije bila opcija. loš tajming viste je fakat. no sada ili za godinu dana će biti upgrade hardvera i onda će win7 biti "čudo".
oort oort 23:52 21.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

Unfuckable
javi mi se ponovo za pola godine na ovu istu temu.

hajd' malo, pre nego što uđemo u potcenjivanje inteligencije ljudi ovde, da popričekamo pa da vidimo koliko će blogera reći da ŽELE da se navikavaju na nešto što im ne prija, ok?

ne radi se o podcenjivanju inteligencije. to je prosta konstatacija. garantujem da će za pola godine svi ljudi i dalje biti ovde i biti spremni za hor "a što ste nam uveli ovu glupu plavu?" ili što slično.
hajkula1 hajkula1 23:56 21.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...


Aj sad da na ovu svetsku krizu kupim novi, brzi, racunar. A internet veza? Tu i nemam neki izbor. Doduse, na nekim drugim sajtovima nemam ovaj problem.

Problem je i u tome, sto ne zelim da ovoliko listam jer 3 naslova su na ,,jednoj stranici,,

Jedva sam nalazila par tema gde sam se ukljucila u diskusiju.
Posebno sto blokira, puca veza. Iskakala sam iz koze od muke.

Nedostaje spisak naslova sa autorom, pa jednim prostim klikom da odem na blog. Sta, ces, konformista sam, znam sta pratim, imam svoj redosled, imam svoja interesovanja i zelim da mi bude dostupno. Ovako, dok izlistam, pronadjem ciljanu temu, izgubim puno vremena. Inace, na starom blogu sam uspevala sve teme da procitam, sada ne uspevam sve naslove da izlistam. ETO!!!

O belilu, vec pise.


vishnja92 vishnja92 23:58 21.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

to je prosta konstatacija

i vrlo netacna. ponavljam jos jednom - svrati na maksin blog i videces koliko su korisnici bloga spremni da prihvate novine ako su kvalitetne.
maksa83 maksa83 00:01 22.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

koristio sam vistu od bete 2. win7 takođe. u normalnom svakodnevnom radu vidim recimo 2 nove stvari u win7 od kojih sam jednu isključio. a zašto win7 radi bolje? možda zbog extra 3 gb rama koja sam dokupio u međuvremenu?

Nije zbog extra 3 gb rama koje si dokupio.
Koliko god bi mojoj geeky duši prijalo ovo nije ni vreme ni mesto da detaljišemo o bitnim izmenama u Windows 7 kernelu, koga zanima može da pogleda šta o tome priča marsovac Russinovich na Channel9: Inside Windows 7 Kernel.

manjeviše bilo koji program možeš da napišeš za max 3 dana.

:)

i takav program radi ono što mu je svrha. e onda počinje pola godine peglanja svih grešaka koji korisnik može da napravi - ne upisuj broj tamo gde ide tekst i obratno, ne upisuj godinu rođenja 1244... pa onda moraš da pišeš help. pa onda instaler. na kraju zaboraviš ona tri lepa kreativna dana i počinješ da psuješ korisnike. nepravedno? da, ali razumljivo.

Ne, nije razumljivo.
To samo ukazuje na nerazumevanje i neprihvatanje inherentne složenosti sofvera + one koju ovaj dobija od realnog života koji treba da podrži i olakša.
oort oort 00:03 22.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

šta da ti kažem? sada je godina 2010., flat internet košta 14 evra mesečno a nov komp koji tera najnoviji windows je 200 evra.
vladimir petrovic vladimir petrovic 00:21 22.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

oort...kao što je bio dobar i stari.


I ja sam (skoro) spreman da to izjavim.
Nisam za to da tražimo povratak na stari.
Susrećem se sa izvesnim teškoćama, tu i tamo, ali nisu suštinske.
Što se estetskog izgleda tiče, mada volim lepotu, pokušavam da ne izvoljevam, pa sam spreman i to da prihvatim.

Verujem, dakle, da će se u hodu ispraviti ovi sitni problemčići koje imamo, da ćemo se naviknuti i da ćemo zaboraviti stari design.

That's all folks.
Unfuckable Unfuckable 00:24 22.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

Nisam za to da tražimo povratak na stari.

ja se ne sećam da je bilo ko tražio povratak na stari blog, Petroviću - ili sam nešto mnogo bitno propustio?
Dawngreeter Dawngreeter 01:05 22.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

oort
manjeviše bilo koji program možeš da napišeš za max 3 dana.


Pa dobro covece da li normalan si ti? Zbog ovakvih komentara mi je jasno zasto programeri postaju alkoholicari.
Unfuckable Unfuckable 01:08 22.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

hola, momče sa šeširom
kako ti se dopada najnovija averzija bloga b92, suštinski?
Dawngreeter Dawngreeter 01:11 22.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

Sto vise gledam to vise uzdisem za onim kako nekad bejase. Ovim tempom, za jedno nedelju dana cu umreti od hiperventilacije.
tajanstvena_urednica tajanstvena_urednica 02:56 22.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

vishnja92

kako se oči naviknu na mrak, tako se naviknu i na svetlo.


ovo je jedna velika neistina.


Ljudi mogu da se naviknu na mrak, obično ih nevolja na to navede, ali svetlo je ono čemu teže. Ako već pišeš "ovo je jedna velika neistina" - nije neistina, osim što je verovatno teže naviknuti se na mrak, iako je, o tome ovde imamo i autentičnog svedoka, moguće. Da li bi on radije izabrao svetlo, pitanje je koje ne želim (mu) da postavim.
blogovatelj blogovatelj 06:01 22.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

manjeviše bilo koji program možeš da napišeš za max 3 dana. i takav program radi ono što mu je svrha. e onda počinje pola godine peglanja svih grešaka koji korisnik može da napravi - ne upisuj broj tamo gde ide tekst i obratno, ne upisuj godinu rođenja 1244... pa onda moraš da pišeš help. pa onda instaler. na kraju zaboraviš ona tri lepa kreativna dana i počinješ da psuješ korisnike. nepravedno? da, ali razumljivo.


Suva istina.
Ali me to ne sprecava da mrzim ovo belilo.
IE koristim od kad sam na internetu, tj od 1999. godine, a sad su uspeli ljudi sa bloga B92 da me ubede da predjem na FFox da bih instalirao maksine skripte i resio se muke. I resio sam se muke. Mada, koristim paralelno i Ffox i IE, a od juce sam i Operu instalirao, onako da se zezam malo.

Dok je bilo Tita, bilo je i shita,
A kod druga Slobe ima samo lobe!
Filip2412 Filip2412 06:57 22.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

nemoj se zezas s Operu, probaj Chrome, najbolji je
vishnja92 vishnja92 09:43 22.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

Ljudi mogu da se naviknu na mrak, obično ih nevolja na to navede, ali svetlo je ono čemu teže. Ako već pišeš "ovo je jedna velika neistina" - nije neistina, osim što je verovatno teže naviknuti se na mrak, iako je, o tome ovde imamo i autentičnog svedoka, moguće.

ne govorim o kolicini osvetljaja koja upada u optimalan raspon za nase culo vida nego o onome izvan toga. drugim recima - ne pricamo o malo manje ili malo vise, nego o previse.

na nedovoljnu kolicinu svetla oko se adaptira a na prejak osvetljaj ne. takva nam je biologija.

ps - mi se mozemo slagati ili neslagati oko pojedinih podtema u ovoj temi, ali je jasno da postoji obostrana dobra volja (i upornost, na koju god stranu da vuce - ali sa krajnjim ciljem da blog bude bolji, onako kako ga ko od nas vidi. i koja nas povremeno dovede do ukopavanja u rovove, ali boze moj: sve je to ljudski).

zabrinjavajuce je nesto drugo - taj utisak da neko tamo ko se operativno i strucno bavi problemom ima nepomerljivo ignorantski stav prema svemu.
(sto bi, izmedju ostalog, znacilo: za Vasu licnu spremnost da izadjete u susret - naklon)

pps (ne mogu sad sve ponovo da iscitam, pa cu ovde):

apropo ukusa: stari dizajn bloga nije bio po mom ukusu (pocev od palete boja: moje boje su hladne, preferiram belo-plavo-zeleno-sivo) ali je bio odlican. ovaj bi mogao biti po mom ukusu, ali jednostavno ne valja. to su dve odvojene stvari. (videti pod BoL i odnos dizajna i funkcionalnosti)

Atomski mrav Atomski mrav 10:34 22.01.2010

Re: dobar je novi dizajn...

manjeviše bilo koji program možeš da napišeš za max 3 dana.

Stvarno?! Meni onda jedno 2 kila, bez kostiju...
drug.clan drug.clan 23:34 21.01.2010

rade ljudi

sredili su ono sa quote na opciji pregledaj - rade nesto, samo polako, navici cete se u i na belilo,
ja bas volim sto se navikavam na belilo - bolje sada da se malo pomucim nego da izgubim par dana na navikavanje u raju kada dodje vreme za to
Unfuckable Unfuckable 23:38 21.01.2010

Re: rade ljudi

navici cete se u i na belilo,

"čovek ti je čudna strvina, nasvećesesvikne"
Petrija

Ja nekako imam dojam da su lončići malo pobrkani i da bi najzad Neko trebalo da skapira da je potrebno da sasluša i, za promenu, uvaži primedbe Korisnika. A ne pričamo o bagovima, hajde da to ostavimo da prođe jedno pe-šae' meseci da se možda i sredi - ili da se - sviknemo. Osim toga, kada smo kod bagova već - ne gradi se most preko Ade, pa da treba ne znam koliko vremena.
Dakle, Korisnika sa velikim "K" jer bez njih ni ovo sve ovde nema nikakvog smisla.
oort oort 23:41 21.01.2010

Re: rade ljudi

Unfuckable
Ja nekako imam dojam da su lončići malo pobrkani i da bi najzad Neko trebalo da skapira da je potrebno da sasluša i, za promenu, uvaži primedbe Korisnika.

ne podcenjuj ljudsko neznanje. ne kažem da ovde taj slučaj, ali se neočekivano često javlja situacija da se korisnici ne slušaju jer "šta ako traže nešto što ne umem da napravim?"
osim toga, tvoj stav opasno smrdi na demokratiju. a od ta posla na ovu temu nema ništa.
tajanstvena_urednica tajanstvena_urednica 01:42 22.01.2010

Re: rade ljudi

drug.clan
sredili su ono sa quote na opciji pregledaj - rade nesto, samo polako, navici cete se u i na belilo,
ja bas volim sto se navikavam na belilo - bolje sada da se malo pomucim nego da izgubim par dana na navikavanje u raju kada dodje vreme za to


Jes'
po prirodi posla treba da pravdam, objašnjavam, prihvatam odgovornost, ali činjenica je da se radi, da je dosta toga ispravljeno, nemam spisak svega što ste uočili, napisali (da bih ga napravila, morala bih opet da osvanem, a možda ni tada ne bih imala kompletiran spisak). Više desetina, možda i stotinak mejlova sam razmenila sa kolegama i na mnoge mejlove (ne sve) sam dobila odgovor: "sredjeno" i jeste sredjeno, a svaku vašu primedbu sam proveravala, kao i odgovor da je "sredjeno". Ostalo je jos bar desetak stvari koje je neophodno doraditi, problem sa editorom za unos teksta je svakako prioritet, kao i odlazak s avatara koji je sad link, na adekvatan profil korisnika, kako kad su u pitanju autori, tako i kad su u pitanju komentatori.

Za "server fuckin eror" ne znam šta da kažem. Ne znam. Taj problem se kod mene pojavljivao, odnosno imala sam ozbiljne probleme da i sama pristupim blogu, otvorim neku od stranica, otvorim admin panel, napišem komentar ... dva i po dana, od subote do ponedeljka negde oko podne. Od tada, ni jednom. Ovo ne znači, da ponovim, nikako ne znači da ne verujem da ga neki korisnici imaju, ja ne dovodim u sumnju vaše tvrdnje! Na komentare o kojima o tome pišete sam skrenula pažnju, poslala linkove i, nemam više šta o tome da kažem - ovde.

Nego, mnogo ste zapeli za belo!
"Pola" ovog bloga, a i dobar deo komentara na drugim blogovima koji su se bavili novim blogom i njegovim dizajnom je posveceno tome da je "mnogo belo".

Ima onih koji vole belo, ali u svakom slučaju, nije baš tako "belo"




Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana