Društvo| Ekologija| Ekonomija| Gradjanske inicijative| Sport

Kako je neodrživi razvoj uništio NP „Kopaonik“

albicilla RSS / 23.01.2010. u 22:42

... Dinkić može trijumfalno da izjavi u Dnevniku RTS-a da je „Kopaonik veliko gradilište“. Poznato je da se najvredniji deo planine nalazi u okviru Nacionalnog parka, te ispada da je NP „Kopaonik“ veliko gradilište. Nezamislivo bi bilo da tako nešto izjavi ministar bilo koje države...

Vladimir Stevanović, redovni profesor Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dopisni član SANU (Politika,  petak 15. januar 2010, rubrika „Među nama“ strana 16)

47.jpg

 

Prilog Tanjuga pod naslovom „Kopaonik može izgubiti status nacionalnog parka“, objavljen u „Politici“ 9. januara 2010. podstaklo me je da o ovoj nečuvenoj i uznemiravajućoj pretnji iznesem mišljenje kao dugogodišnji profesor ekologije i biogeografije na Biološkom fakultetu u Beogradu. Naime, nije poznato da neka država samostalno ukida nacionalne parkove. Države osnivaju nacionalne parkove da bi se njima dičile i da bi sačuvale najvredniji deo prirodnog bogatstva svoje baštine. Oni zajedno sa parkovima prirode i rezervatima predstavljaju jedine preostale vidne belege nacionalnog prirodnog bogatstva i posebna su vrsta lične karte svake države.

Ponovo smo svedoci nezadovoljenih ambicija onih koji bi još više uzeli od već duboko ranjene planine i nacionalnog parka koji je i osnovan kako bi se sačuvala preostala prirodna bogatstva. Izgleda da prethodna iskustva nisu bila dovoljna, da se na Kopaoniku ne može graditi predimenzionisani skijaški centar po ugledu na one u Alpima, jer jednostavno, Kopaonik nema prirodne predispozicije da to bude. Posledice već znamo. Dovoljno je otići u NP „Kopaonik“ kada okopne sneg, prirodni i veštački, pa da se, kao na dlanu, vide posledice megalomanske izgradnje, i stvaranja grada u srcu visoke planine, a da ne govorim o skijaškim stazama usečenim u osetljive visokoplaninske ekosisteme. Zahvaljujući svemu što se dešavalo i što se dešava, NP „Kopaonik“ je postao neka vrsta „uljeza“ na znamenitoj „skijaškoj“ planini, ili se i sam, voljno ili nevoljno, uklopio u pomenute rabote. Zbog toga, ministar Mlađan Dinkić može trijumfalno da izjavi u Dnevniku RTS-a da je „Kopaonik veliko gradilište“. Poznato je da se najvredniji deo planine nalazi u okviru Nacionalnog parka, te ispada da je NP „Kopaonik“ veliko gradilište. Nezamislivo bi bilo da tako nešto izjavi ministar bilo koje države, pogotovu EU, čijim standardima stremimo, a oni su, kada je reč o zaštiti prirode, rigorozni. Nacionalni parkovi i zaštićeni objekti prirode su svetinje svuda u svetu i uprkos mnogim pritiscima, u budućnosti će biti sve veće, jer će očuvanih površina pod prirodnim ekosistemima biti sve manje. Kako se obično kaže, nešto bi trebalo ostaviti i za buduća pokolenja, bar u onoj srazmeri koliko je preostalo očuvane prirode i koliko je neka zemlja kadra i voljna da očuva biodiverzitet koji baštini.

60.jpg

Apelovao bih na prosvećeni i obrazovani deo ovog naroda da digne glas protiv bahatosti kojom se uništava priroda NP „Kopaonik“. Nažalost, sve ono što se dešavalo sa NP „Kopaonik“ nije išlo u pravcu očuvanja prirode. Ipak, borba nije izgubljena. Pri tome je uloga državne institucije - Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije da predupredi ovakve namere, osobito važna. Međutim, čini se kao da se Zavod skoro i ne pita, jer sve što se radi i planira da uradi na Kopaoniku u suprotnosti je sa osnovnim zadacima Zavoda - očuvanje i održivo korišćenje prirodnih bogatstava. Glas ove značajne nacionalne institucije se ne čuje. Ona kao da se nalazi na periferiji burnih zbivanja „neodrživog razvoja“ skijaškog centra u okviru NP „Kopaonik“.

Ako se „neodrživi razvoj“ kakav je sada na delu u NP „Kopaonik“ ne transformiše u ekološki i ekonomski prihvatljiv, dakle održiv, sledeća destinacija biće Stara Planina (park priorode), gde već urađen megalomanski master plan bez valjanog ekološkog i zaštitarskog pokrića. Posledice prvih konkretnih poduhvata stvaranja novog skijaškog centra na ovoj planini, nalik onom na Kopaoniku, već su vidljive. Šta će tek biti sa Jabučkim Ravništem, znamenitom visokoplaninskom tresavom na Staroj Planini, sa ostacima flore i faune ledenog doba, poslednjom takve vrste u Srbiji, kada bude pretvorena u jezero za osnežavanje skijaških staza. Neznanje, ignorisanje, neodgovornost i sofisticirana bahatost prate one koji misle da je priroda i biodiverzitet ove zemlje alajbegova slama. Imajte milosti prema prirodi ove zemlje. Jer odnos prema prirodi mera je civilizacijskog i kulturnog nivoa svake nacije.

59.jpg

 

EDIT: Dobih od jednog čitaoca odgovor na upit o seči šume u nacionalnom parku, a po Zakonu o dostupnosti informacija. Ispada da se u nacionalnom parku šuma seče - jer je NEUREĐENA????!! Odgovor sledi:  

Atačmenti



Komentari (49)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mostarac mostarac 23:06 23.01.2010

Vauuu

Al se ovde gradi!
myredneckself myredneckself 23:36 23.01.2010

govoriš

zidovima
Zbog toga, ministar Mlađan Dinkić može trijumfalno da izjavi u Dnevniku RTS-a da je „Kopaonik veliko gradilište“. Poznato je da se najvredniji deo planine nalazi u okviru Nacionalnog parka, te ispada da je NP „Kopaonik“ veliko gradilište. Nezamislivo bi bilo da tako nešto izjavi ministar bilo koje države, pogotovu EU, čijim standardima stremimo, a oni su, kada je reč o zaštiti prirode, rigorozni. Nacionalni parkovi i zaštićeni objekti prirode su svetinje svuda u svetu i uprkos mnogim pritiscim, u budućnosti će biti sve veće, jer će očuvanih površina pod prirodnim ekosistemima biti sve manje. Kako se obično kaže, nešto bi trebalo ostaviti i za buduća pokolenja, bar u onoj srazmeri koliko je preostalo očuvane prirode i koliko je neka zemlja kadra i voljna da očuva biodiverzitet koji baštini.

"European Red List, UNESCO, New York, 1991 is a book of rare and jeopardized plants and animals species, with their description, spread, jeopardy level and protection measures. On this International Red List thre are four species from NP Kopaonik, and they are, from endemic group;

1. Pedicularis heterodonta Pančić.
2. Stipa mayeri Martinovsky,

and from non-endemic group;

1. Alyssum markgrafii O.E.Schulz.
2. Viola elegantula Schott
On Kopaonik, there are in a way with categories of Inernational association for nature protection (IUCN), and species put in different categories:

Speacies in dangerous to vanish: Potentilla palustris and Gentiana lutea
Sore speacies: Pinus silvestris, Dactyloriza majalis, Trolius europaeus, Geum montanum, Leontopodium alpinum.
Vanished speacies: Anemone narcisiflora, Primula minima, Geum reptans, Silene saxifraga, Narcissus radiflorus.
Rare species: Arctostaphilus uva ursi, Gentiana cruciata, Aster alpinus, Iris gramineaand many others."
Deo flore na Kopaoniku
Fauna...

i spisak...
Among the natural rareties (under protection) had left: Golden eagle (Aquila chrysaetos), grey falcon (Falco peregrinus), forest owl (Strih aluco), mountin lark (Eremophila alpestris), red crossbill (Loxia curvirostra), grey pooh (Dryomys nitedula), Owl (Bubo bubo), wildcat (Felis silvestris), lizzard (Lacerta vivipara).
trener92 trener92 23:40 23.01.2010

Nešto slično

se događa i na Zlatiboru. O tome se mnogo ne piše, pošto je samo onaj deo oko reke Uvac , interesantan ( zbog beloglavog supa).
Ono što se dešava u podnožju i oko samog vrha ( Tornik) je katastrofa.
mariopan mariopan 23:52 23.01.2010

Re: Nešto slično

A Zlatibor?

Jako dugo nisam isla na Zlatibor,ove godine smo tamo stali na putu za more, treba da vidis pa da verujes, tamo vise nema mesta za prirodu. Gde god nadjose zgodno mesto rugobu su posadili.
trener92 trener92 00:02 24.01.2010

Re: Nešto slično

mariopan
A Zlatibor?

Jako dugo nisam isla na Zlatibor,ove godine smo tamo stali na putu za more, treba da vidis pa da verujes, tamo vise nema mesta za prirodu. Gde god nadjose zgodno mesto rugobu su posadili.


Znam kako je, (odavno) , borimo se godinama i "civilizuju sve " polako ali sigurno.
trener92 trener92 00:28 24.01.2010

Re: Nešto slično

Primer sa Zlatibora (
Sredinom 80-tih opština Čajetina je zabranila kupovinu/prodaju zemljišta za gradnju
( recimo da je to deo od Partizanske Vode ( sada Zlatibor) pa prema Jablanici) , ne znam za druge delove, što obuhvata i sam vrh , i još neka mesta , Šajnovci na primer., znači deo oko Ribničkog jezera. i još dalje,nemam tačne podatke.
Od 2000 ,je ta zabrana povučena , i od tada se svašta dešava.
Ne bih povezivao ovo sa nečim ,
ali recimo pre nekoliko dana je izgorela pijaca na Vodama( one kućice i tezge ) sve je planulo i izgorelo.
eugensavojski eugensavojski 16:55 24.01.2010

Re: Nešto slično

Sredinom 80-tih opština Čajetina je zabranila kupovinu/prodaju zemljišta za gradnju
( recimo da je to deo od Partizanske Vode

opština zabranila raspolaganje privatnom svojinom, pa šta je nije otkupila
trener92 trener92 17:23 24.01.2010

Re: Nešto slično

eugensavojski
Sredinom 80-tih opština Čajetina je zabranila kupovinu/prodaju zemljišta za gradnju
( recimo da je to deo od Partizanske Vode

opština zabranila raspolaganje privatnom svojinom, pa šta je nije otkupila

Ovo se poklapa i sa pričom o onom što je uradio Kusturica.Može to nekom da se dopada ili ne, samo on je uspeo da očuva taj deo prirodnog bogatstva planine , netaknutim.

Možda je potrebno malo pojašnjenje.
Čajetina je bila i ostala , vrlo siromašna opština,i nije mogla da uđe u takav poduhvat, ( a ni zbog političke kao i uvek, volje onih koji su mogli da odluče o tome)
U to vreme su Slovenci ( bili jako zaiteresovani da naprave na Zlatiboru nešto , pa ne baš po uzoru na Planicu, ali uglavnom hteli su da ulože ogroman novac da bi napravili planinski centar odmaralište .
Tada je Zlatibor, koji nije bio toliko atraktivan kao turistička destinacija,(što zbog neizgrađene infrastrukture, osim glavnih puteva što zbog samo jednog Hotela ( Palisad i nešto privatnog smeštaja), odjednom postao interesantan.
Zlatibor je imao više status "vazdušnje banje" ( kao Tara recimo),za odmor.
Međutim, ljudi koji su posedovali imanja, napravljene kuće/većina) nisu bili zaiteresovani da se taj "status " mirnog mesta za odmor u pravom smislu reči, bez turističkih atrakcija,promeni i kako su to bili uglavnom ljudi sa velikim uticajem u društvu( politici)
uspeli su da odezbede da takvo stanje i ostane .
svracak svracak 00:03 24.01.2010

Emancipacija

Ovo pokazuje kako mi postajemo malogrdjansko drustvo, koje je preplavljeno zabavnim emisijama kako bi se narod njima drogirao, dok se strateski interesi ovog naroda namerno i ciljano zapostavljaju. Umesto da se na Kopaoniku sacuva prirodno stanje, tamo se smece urbanih sredina i sivilo preseljava iz gradova. A u sustini za odmor i regeneraciju coveka od rada je potrebna priroda. Zasto bih ja isao na Kopaonik uopste na odmor, ako je tamo isto kao i u gradu gde zivim, odnosno u svim gradovima? Gomila betona i gvozdja, svetlece reklame, buka, guzva, automobili? U razvijenim delovima Evrope, koliko-toliko se odrzalo emancipatorsko nasledje, pa oni mozda i imaju sanse, uz promene drustvenih odnosa i primene tehnoloskih dostignuca i nauke u pravom smeru. Kod nas to ne postoji, jer ako najpametniji ljudi cute, ako univerziteti cute, ako SANU cuti, ako umetnici i javne licnosti cute, onda tesko da ce ljudi iz ostalih drustvenih slojeva uspeti nesto da urade.
Brod tone, a muzika svira!
goldcrest goldcrest 00:39 24.01.2010

zločin nad prirodom...


Pogled sa Pančićevog vrha na deo divljeg "turistickog naselja" Čajetinska česma :


jesen92 jesen92 01:27 24.01.2010

Re: zločin nad prirodom...

..bas tako..zlocin nad prirodom...fotografija sama govori da ovde nije krocio niko ko nesto zna o urbanizmu, o arhitekturi, o gradjevini, o tlu, o sumarstvu, o biodiverzitetu, o ekosistemima........itd itd....ovo naselje grade oni koji imaju pare uz pomoc onih koji imaju vlast....nije zalosno, strasno je....
mariopan mariopan 01:30 24.01.2010

Re: zločin nad prirodom...

jesen92
..bas tako..zlocin nad prirodom...fotografija sama govori da ovde nije krocio niko ko nesto zna o urbanizmu, o arhitekturi, o gradjevini, o tlu, o sumarstvu, o biodiverzitetu, o ekosistemima........itd itd....ovo naselje grade oni koji imaju pare uz pomoc onih koji imaju vlast....nije zalosno, strasno je....

STRASNO JE.
goldcrest goldcrest 02:26 24.01.2010

Re: zločin nad prirodom...


Uzivo je jos strashnije, katastroficno izgleda, kao elementarna nepogoda...
a nalazi se u zoni zastite nacionalnog parka. Ispod naselja je ooogromna divlja deponija, grozna.

Postoji jos jedno divlje "turisticko naselje" uz Cigansku Reku koja je hidroloski spomenik.
ninasimone ninasimone 06:00 24.01.2010

Re: zločin nad prirodom...

jesen92
..bas tako..zlocin nad prirodom...fotografija sama govori da ovde nije krocio niko ko nesto zna o urbanizmu, o arhitekturi, o gradjevini, o tlu, o sumarstvu, o biodiverzitetu, o ekosistemima.....

...niti o turizmu. Danas je na ceni ekoturizam koji postuje prirodu, ako je vec nemoguce ostaviti je nedirnutu. Autenticnost nekog mesta je podjednako vazna kategorija za ovakve turiste ali ne puka zaledjenost u vremenu (komunikacije, putevi). Da skratim pricu, moguce je imati i ovce i novce, i lepe prihode od turizma i ocuvanu prirodu jer ovakvi posetioci imaju - i sa uzivanjem trose - pare a ostavljaju za sobom relativno mali ecological footprint.

jesen92 jesen92 13:08 24.01.2010

Re: zločin nad prirodom...

Da skratim pricu, moguce je imati i ovce i novce, i lepe prihode od turizma i ocuvanu prirodu

...svakako, samo je za to potrebna jedna sitnica zvana ZNANJE koju niko nece da plati....Samo kada bi se primenjivali postojeci zakoni bilo bi sve drugacije a da bi se primenjivali traba konsultovati one koji to znaju i treba da rade pa i njima dati deo "kolaca"...
eugensavojski eugensavojski 16:58 24.01.2010

Re: zločin nad prirodom...

ovo naselje grade oni koji imaju pare uz pomoc onih koji imaju vlast....nije zalosno, strasno je....

na privatnom vlasništvu i privatnim novcem
e moji demokrate i evropejci
pa jel treba da ima komesar za đivđane i šišarke da ti ograničava tvoju imovinu
kupite pa čuvajte i naplačujte ulaznice . Nemože samo takoda se uđe da se "štiti" tuđe , lepo sam im rekao
"ne lomite mi šalunge"
maksa83 maksa83 18:21 24.01.2010

Re: zločin nad prirodom...

na privatnom vlasništvu i privatnim novcem
e moji demokrate i evropejci
pa jel treba da ima komesar za đivđane i šišarke da ti ograničava tvoju imovinu
kupite pa čuvajte i naplačujte ulaznice . Nemože samo takoda se uđe da se "štiti" tuđe , lepo sam im rekao
"ne lomite mi šalunge"

Rekao bih da ne znaš baš šta pričaš, tj. da mešaš liberalizam (koji se u nezrelim društvima pretvori u feudalizam) i demokratiju, a i ta prozivka za EU ti ne stoji.

Te demokrete i evropejci baš čuvaju svoje krajolike. Npr. jesenas sam bazao po Beču i pričao sa domaćinom koji mi je kukao što je njegov grad takav kakav je i što ne daju da se ništa bitno menja. "Ne želim da živim u muzeju", kaže. A Beč jeste takva magija kakva jeste (stvarno jeste) baš zato što po njemu ne može svako da radi šta hoće, koliko god para imao. Npr., obustavljena je gradnja neke nove visoke zgrade pošto, pazi sad - bi to pokvarlio pejzaž Beča koji se vidi na jednoj određenoj staroj čuvenoj slici s početka XX veka.

U grčkoj npr. (EU, kolevka demokratije) je po ostrvima zabranjen praviti kuće na placu manjem od određenog broja ari, baš da se ne bi narušila priroda ostrva.

Zrelost i demokratičnost društva se očituje i u tome što nekome sa parama i vezama neće dozvoliti da nagrdi nešto što je - ipak - opšte dobro koje će ga nadživeti.
ninasimone ninasimone 22:07 24.01.2010

Re: zločin nad prirodom...

maksa83

A Beč jeste takva magija kakva jeste (stvarno jeste) baš zato što po njemu ne može svako da radi šta hoće, koliko god para imao.

A kod nas ne samo da gradi ko kako hoce nego jos i imamo onaj stari srpski obicaj da se zapoceta gradnja nikad ne zavrsava pa 20 godina kuce stoje neomalterisane.
goldcrest goldcrest 23:52 24.01.2010

Re: zločin nad prirodom...

maksa83
"Ne želim da živim u muzeju", kaže. A Beč jeste takva magija kakva jeste (stvarno jeste) baš zato što po njemu ne može svako da radi šta hoće, koliko god para imao. Npr., obustavljena je gradnja neke nove visoke zgrade pošto, pazi sad - bi to pokvarlio pejzaž Beča koji se vidi na jednoj određenoj staroj čuvenoj slici s početka XX veka.
Zrelost i demokratičnost društva se očituje i u tome što nekome sa parama i vezama neće dozvoliti da nagrdi nešto što je - ipak - opšte dobro koje će ga nadživeti.


Bas tako.
I u svajcarskoj je isto, uopste nije bitno koliko para imas i ko si, zakon je vrlo jasan i VRLO se postuje (sto je nas najveci problem, niti se postuju a i ne sprovode se od strane nadleznih) ne smes nikome da smetas i ne smes da naruzis ambijent i tu je Kraj svake price.

mariopan mariopan 13:46 25.01.2010

Re: zločin nad prirodom...

U grčkoj npr. (EU, kolevka demokratije) je po ostrvima zabranjen praviti kuće na placu manjem od određenog broja ari, baš da se ne bi narušila priroda ostrva.

Tacno, minimum petsto metara kvadratnih i spratnost je ogranicena, projekat mora da odgovara okolini, ne moze svako da gradi sta hoce + rokovi za izgradnju su kratki i ne moze da se gradi beskonacno, za kratko vreme mora da bude gotovo a ne godinama da se gleda u gradiliste.Kazne za to su jako velike pa ko ima para neka se inati sa zakonima.
A da se sve ocisti i da se ukloni sut i otpad, to mora sve vreme dok se gradi. Ni trunka prasine ne sme da padne na drvece, prekrivaju ga da ne pada malter ako je blizu necije dvoriste sa drvecem i biljkama.
NNN NNN 19:27 27.01.2010

Re: zločin nad prirodom...

mariopan
U grčkoj npr. (EU, kolevka demokratije) je po ostrvima zabranjen praviti kuće na placu manjem od određenog broja ari, baš da se ne bi narušila priroda ostrva.

Tacno, minimum petsto metara kvadratnih i spratnost je ogranicena, projekat mora da odgovara okolini, ne moze svako da gradi sta hoce + rokovi za izgradnju su kratki i ne moze da se gradi beskonacno, za kratko vreme mora da bude gotovo a ne godinama da se gleda u gradiliste.Kazne za to su jako velike pa ko ima para neka se inati sa zakonima.
A da se sve ocisti i da se ukloni sut i otpad, to mora sve vreme dok se gradi. Ni trunka prasine ne sme da padne na drvece, prekrivaju ga da ne pada malter ako je blizu necije dvoriste sa drvecem i biljkama.
Tačno.
Sećam se da smo u Haniotiju bezuspešno "tražili" zgradu kojoj fasada nije sveže okrečena (verovatno postoji neki propis da se pred početak svake turističke sezone srede fasade, ili još logičnije je da vlasnici samoinicijativno to rade, jer verovatno bi potencijalni gosti kada bi videli ružnu zgradu pomislili ko zna kakva je tek unutra).

U Sidi Bu Saidu (elitnom naselju grada Tunisa) sve zgrade imaju bele zidove i nebeskoplave prozore i vrata (iste nijanse). U Tozeru (grad-oaza) sve zgrade se po propisu zidaju od iste (žute) cigle. Nikome ne pada na pamet (a i ne sme) da zida po svom nahođenju. Mi smo divlji zapad u odnosu na tu Afričku zemlju. U stvari imamo i mi jedno autentično naselje (takoreći turistička atrakcija nadomak Beograda); u Kaluđerici postoje dva stroga pravila:
- zgrada ne sme da bude omalterisana
- zgrada ne sme da ima ijedan zid koji je paralelan sa bio kojim zidom susednih zgrada
miloradkakmar miloradkakmar 01:14 24.01.2010

Sinoć

sam na TV gledao film "Selo " koje je grupa istomišljenika fomirala u okviru Nacionalnog parka ( SAD). Iznad tog Nacionalnog parka , čak ni avioni ne preleću.
goldcrest goldcrest 02:40 24.01.2010

Ocisti Srbiju...


na Kopaoniku. Mali Karaman (oktobar 2009)


49 41 49 41 03:01 24.01.2010

Stara Planina vs Kopaonik

Nisam bio na njoj, nazalost.
Snimak me neodoljivo potseca na juznu stranu Kopaonika - nekada.

Inicirao sam, po zavrsetku gimnazije da odemo za "svoj gros" nas pet - sest drugara/izvidjaca, skolskih drugova; odmorimo se i usput upoznamo jedan deo tada pustog Kopaonika.

Nas dvojica smo u jednom danu, od cika zore do mrklog mraka; prepesacili celu juznu stranu Kopaonika. Postojala su svega dva Hotela, kada smo dohodali do njih.
Jedan veci, drugi omanji; koji je vise licio na povecu planinarsku brvnaru.

U zivom secanju su mi ostale zelene padine Kopaonika; koje su iz daljine potsecale na cvetno polje. Rasuti beli "cvetovi" na zelenoj podlozi, bile su seljanke, pognute ka zemlji, zabradjene u ciste bele marame. Beracice (skupljacice) borovnica.
Tog dana smo utoljavali zedj, punim sakama krupnim-mirisljavim borovnicama.

Kada sam kasnije u nekoliko navrata svracao na Kopaonik, hvatala me je jeza od nase urbane bestijalnosti. Potrebe da nesto "posedujemo", makar to i zvrjalo prazno tokom cele godine.

Sada bi me, verovatno tresnuo fras; samo kad bih uporedio idilicnu sliku iz secanja i gledao sliku stvarnosti.



Nije, al' kao da jeste nekadasnja juzna strana Kopaonika; il' samo to zelim da bude, kao sto nekad bese ?!?

Eehhh, Kopaonice; nasa najveca planino. Grmalju po obroncima 64 km. Pleca ti siroka 15 km; ponegde i 30 km.
Izbusise ti utrobu, vojnom skalamerijom; izbrazdase ti lice borama.
Od lepotana, nacinise te starcem.

goldcrest goldcrest 04:50 24.01.2010

Re: Stara Planina vs Kopaonik

Tacno je da su skoro sve te odvratne kucerine po divljim naseljima najveci deo godine prazne, ali i skoro sve od hotela gore na vrhu je prazno isto tako. Cuvena vila oko koje je bilo puno polemike "Gorica" cak nema ni struju, iskljucili im, prazna je a onako grozomorno strchi.
Mozda je to sreca u nesreci za Kop.

Inace, nije sve tako crno ako volite da pesacite i udaljite se od tih "urbanih" mesta.
Jos ima nepreglednih prekrasnih zelenih padina posutih cvecem i borovnicama, jos ima hladnih bistrih bukova na Samokovki i nedirnute sume, jos stoje velicanstvene Kozje stene i cuvaju Mijatovica jaz, (vecim delom prohodan), jos nad Kukavicom ima orlova, jos sa Ostrog krsa nazirete fantaziju toka Gobeljske reke, jos na Jankovoj bari raste mesodzerka, jos stoji Velika stena i Bele cuke, jos se obrusava 70-ak metara Jelovarnika, jos tutnji vodopad Barske reke, jos ima puno raznih ptica i jos...i jos raste runolist... ....jos su zaseoci autenticni i ono malo ljudi u njima dobri i posteni, srdacni....kao i Kopaonik odakle poticu, jos nije sve izgubljeno.

Samo treba sada i radikalno promeniti pristup i nacin "cuvanja" sve prirodne bastine i umesto daljeg unistavanja zapoceti procese oporavka. Priroda bi vec nasla nacina da ozdravi samu sebe.
mariopan mariopan 15:35 24.01.2010

Re: Stara Planina vs Kopaonik

Inace, nije sve tako crno ako volite da pesacite i udaljite se od tih "urbanih" mesta.
Jos ima nepreglednih prekrasnih zelenih padina posutih cvecem i borovnicama, jos ima hladnih bistrih bukova na Samokovki i nedirnute sume, jos stoje velicanstvene Kozje stene i cuvaju Mijatovica jaz, (vecim delom prohodan), jos nad Kukavicom ima orlova, jos sa Ostrog krsa nazirete fantaziju toka Gobeljske reke, jos na Jankovoj bari raste mesodzerka, jos stoji Velika stena i Bele cuke, jos se obrusava 70-ak metara Jelovarnika, jos tutnji vodopad Barske reke, jos ima puno raznih ptica i jos...i jos raste runolist... ....jos su zaseoci autenticni i ono malo ljudi u njima dobri i posteni, srdacni....kao i Kopaonik odakle poticu, jos nije sve izgubljeno.

Ovo ste trebali da precutite, ne znamo ko cita ove blogove, eto njih sutra sa masinama tamo gde nisu stigli sve da upropaste. A pogled je bozanstven
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:55 24.01.2010

Re: Stara Planina vs Kopaonik

jos stoje velicanstvene Kozje stene i cuvaju Mijatovica jaz, (vecim delom prohodan), jo


Uh, Mitrovica jaz, kako je to dobra pesacka tura! Jos onako zavuceno, pomislio bi covek da je bezbedno od divljaka-preduzetnika. Bio sam tamo zimi, sredinom marta i bilo je prohodno, uz tu i tamo malo zafrknutih delova. Naravno nije bilo gotovo nikog, samo mi pecinari, pitam se kako jaz izgleda leti (jel' dosta ljudi tumara tuda?)



goldcrest goldcrest 23:20 24.01.2010

Re: Stara Planina vs Kopaonik

Uh, u pravu ste...mariopan

Ali treba reci i treba znati sta sve ima jer ..treba se boriti za to.
Necete se angazovati ako mislite da samo ovaj horor postoji gore.

Medjutim, vazno je i to reci da stete koje pravi drzava i drzavne institucije na Kopu su isto jako velike, kako cinjenjem tako i necinjenjem.
goldcrest goldcrest 23:45 24.01.2010

Re: Stara Planina vs Kopaonik

srdjan.pajic
jos stoje velicanstvene Kozje stene i cuvaju Mijatovica jaz, (vecim delom prohodan), joUh, Mitrovica jaz, kako je to dobra pesacka tura! Jos onako zavuceno, pomislio bi covek da je bezbedno od divljaka-preduzetnika. Bio sam tamo zimi, sredinom marta i bilo je prohodno, uz tu i tamo malo zafrknutih delova. Naravno nije bilo gotovo nikog, samo mi pecinari, pitam se kako jaz izgleda leti (jel' dosta ljudi tumara tuda?)


Pa nema tragova prisustva ljudi i utabanih staza. Nikada nikoga nismo sreli. Bezbedno je zato sto je nepristupacno. Ti delovi su i dalje zafrknuti, negde se provlaci, negde preskaci itd... Inace je kod samog prelaza na Kozje stene jaz je zatran poprilicno odronom a i sa druge strane Kozjih stena od Leskove vode je zatrpano stenama. Od meste gde je bila brana , ciji se ostaci vide odakle je krenuo jaz se moze proci svuda uz malo vestina. Najpogled na Kozje stene je sa Celinca (vis izmedju Grede i Kozjih stena), odakle opet postoji "skrivena"staza na bukove Samokovke, mesto gde reka pocinje da krsi i lomi a Kozje stene gledate potpuno vertikalno. Fantasticno zaista ili kad sa Kozjih stena odgore slushate reku oddole.:)

p.s. ovog leta sredili su onih par mostica uz kanjon Samokovke tako da je trasa prohodna skroz uz malo lomatanja po klizavim stenama ...ali vredi svaki korak. :)
goldcrest goldcrest 05:21 24.01.2010

ima...

Pogled sa Kukavice


Kokorovac
albicilla albicilla 08:14 24.01.2010

u isto vreme...

Predsednik MK Grupe Miodrag Kostić .... planira da predloži Vladi Srbije da se na njegovoj planini organizuje regionalni samit predsednika balkanskih država.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=12&dd=25&nav_category=12&nav_id=400349
trener92 trener92 09:35 24.01.2010

Re: u isto vreme...


mala pomoć

Moj ujak ima zemlju ,kuću( pra,pra dedovinu, ni ne znam od kada ,kuća koja je ostala nedirnuta uz neke neoophodne adaptacije,popravke a deo šume je opstao ,ali uz velike napore svih koji nisu podlegli, deo je nestao čak i bez naknade ) , u blizini Konaka i malo je nedostajalo da oduzmu , sreća je da ima još njih, kojima je takođe ostavljeno u nasleđe , i odoleli su svim ponudama i pritiscima da to prodaju , a bilo je dosta neprospavanih noći i borbe da tako i ostane. Do kada pitanje je, jer se ističe neophodnost proširenjea kapaciteta, ne vodeći računa ni o čemu, samo je profit najvažnji bez obzira na žrtve.
Istakao sam Zlatibor , gde se to radi još beskurpuloznije . Treba otići i videti pojedina područja, Meštani pojedinih sela su očajni, prvo suu im ograničili pašnjake, a sada im i to smanjuju i oduzimaju ,a na tim mestima se planira izgradnja hotela , motekla sa bazenima, muzikom i još što šta, još malo i ljudi neće moći da se bave osnovmnom delatnošću stočaarstvom , već su mladi primorani na zaposlenje u hotelima kao portiri, obezbeđenje, u borbi za opstanak.
niki m niki m 09:44 24.01.2010

Re: u isto vreme...

u isto vreme...
Predsednik MK Grupe Miodrag Kostić .... planira da predloži Vladi Srbije da se na njegovoj planini organizuje regionalni samit predsednika balkanskih država.


Predlog mozda nije toliko ni los. Balkanski predsednici u pravom balkanskom tranzicionom okruzenju.
Mozda bi trebalo razmisliti da NP Kopaonik izgubi satus nacionalnog parka. Aktivnosti koje se tamo odvijaju jesu nespojive sa definicijom nacionalnog parka i to bi trebalo konacno jasno reci. Ovako se samo iscrpljujemo unedogled oko lokaliteta koji definitivno izgubljen kao zasticena teritorija. Stara Planina je sledeca, a i tu su male sanse da se nesto spreci. Fruska gora ima i dodatni razlog da se vise ne moze smatrati NP jer je to sada zasticeno podrucje pod upravom pokrajine.
Dinkic jeste stetocina epskih razmera i unistio je sve cega se dohvatio. Kada je krenuo da se bavi budalastinama tipa skijalista to je rezultiralo opvim sto sada gledamo. Ipak, cela prica o nasim NP ima malo duzu istoriju greha nego sto traje Dinkicev rusilacki poduhvat. Nasi NP su imali sistemsku gresku od pocetka. Svi su organizovani zapravo kao sumarska preduzeca sa izvesnom dodatnom zastitarskom komponentom. Gotovo svi direktori NP su sumarski inzenjeri. Zaposleni u NP nisu bili drzavni sluzbenici u pravom smislu te reci kao sto je to u drugim drzavama gde su nacionalni pakovi nacionalni parkovi. Prihodi nasih NP nisu dolazili iz budzeta vec od prodaje drvne gradje. Postojala je inicijativa pre par godina da NP i oni koji rade u njima predju pod potpunu nadleznost ministarstva zivotne sredine ali ... nije se stiglo. Osim ovoga, nikada se nije ozbiljno povelo racuna sta se dogadja sa ljudima koji zive u okviru NP. Njima su nametana ogranicenja u ponasanju ali bez ikakvih mera koje bi omogucile kompenzaciju na neki drugi nacin. To je dovodilio do situacija da su sami zitelji Kopaonika ili Tare bili protiv toga sto su im imanja odjednom proglasena delom nacionalnog parka. Pogotovo nisu mogli da shvate kako ponasanje i delatnosti koje oni praktikuju vekovima odjednom bude proglasena stetnom (npr. proizvodnja cumura na Tari). Ima toga jos.
Kraja Kraja 13:22 24.01.2010

...b92...

...vec duze vreme ima VELIKE probleme sa svojim novinarima i jezikom koji oni koriste...elem, vise puta sam slao komentare sa ispravkama neverovatnih verbalnih konstrukcija, uz obavezno pitanje da li imaju lektora...
...no, cini mi se da njih to ne uzbudjuje, pa mislim da i "koletova planina" moze da prodje kao "verbalni delikt" autora .....
...btw, divcibare, nasa zvezdara, sve nemi svedoci izivljavanja urbanisticke, politicke i ine mafije i pokazatelji preraspodele kapitala...setimo se (i ne zaboravimo) da uskokovic i njemu slicni imaju (porodicno) po 30-40 gradjevinskih objekata, pa tito sa svojim vilama postade bedni amater...
aleksanadar aleksanadar 15:44 24.01.2010

Re: u isto vreme...

Можда долази време када ћемо излазити на улице, са заствицама и транспарентима, да дочекамо црно обојену лимузину затамњених стакала, из којих извирује рука која маше?
А ми ћемо викати:
"Ми смо Микијеви, Мики је наш!"

(Ако је планина његова, онда смо и ми његови...)

П.С. Некрунисани "краљ српског шећера" је, кажу, купио војвођанске шећеране "за тепсију рибе" (извор: "Време" ). Колико је, питам се, коштала планина?
albicilla albicilla 16:10 24.01.2010

Re: u isto vreme...

a ako je np kopaonik privatizovan, zvanicno ili nezvanicno , da pitamo vladu na sta ce da potrosi pare od privatizacije? ili da trazimo akcije od nacionalnog parka ?
albicilla albicilla 16:12 24.01.2010

Re: u isto vreme...

Mozda bi trebalo razmisliti da NP Kopaonik izgubi satus nacionalnog parka. Aktivnosti koje se tamo odvijaju jesu nespojive sa definicijom nacionalnog parka i to bi trebalo konacno jasno reci. Ovako se samo iscrpljujemo unedogled oko lokaliteta koji definitivno izgubljen kao zasticena teritorija.


lako je reci... i saglasan sam da je nespojivo.. ali snizavanje nivoa zastite bi samo omogucilo jos vecu gradnju i jos vece unistenje... nisam siguran da bismo time ista dobili? kakva bi bila dobit od toga ??
niki m niki m 17:01 24.01.2010

Re: u isto vreme...

kakva bi bila dobit od toga ??


Ako nista drugo, manje bi se nervirali. Ovako, imamo NP koji to nije osim na papiru.
zilikaka zilikaka 18:57 24.01.2010

Re: u isto vreme...

Osim ovoga, nikada se nije ozbiljno povelo racuna sta se dogadja sa ljudima koji zive u okviru NP. Njima su nametana ogranicenja u ponasanju ali bez ikakvih mera koje bi omogucile kompenzaciju na neki drugi nacin. To je dovodilio do situacija da su sami zitelji Kopaonika ili Tare bili protiv toga sto su im imanja odjednom proglasena delom nacionalnog parka. Pogotovo nisu mogli da shvate kako ponasanje i delatnosti koje oni praktikuju vekovima odjednom bude proglasena stetnom (npr. proizvodnja cumura na Tari). Ima toga jos.

Ima u tome mnogo istine, ali pre nekoliko godina je na Tari jedno loše rešenje zamenjeno gorim.
Ja sam se zgrozila kada sam spuštajući se od "Omorike" kamenom stazom naletela na OGROMAN ZID NOVE KUĆE. I još nekoliko novih kućerina u neposrednoj blizini. Totalno su zatvorili pogled, naružili okolinu, ko prstom u g...!
Tu nikad ništa nije bilo izgrađeno. Čak ni drvena trafika!
..posle čujemo da su nešto pomerali granice NP Tara, pa je eto taj prostor iznenada ostao van NP. A to pomeranje bilo ideja nekog iz okoline tadašnjeg nadležnog ministra.
niki m niki m 20:01 24.01.2010

Re: u isto vreme...

NP. A to pomeranje bilo ideja nekog iz okoline tadašnjeg nadležnog ministra


Nesto se ne secam da je bilo pomeranja granica NP, kako Tare, tako i drugih. Nisam siguran da li su granice NP regulisane zakonom ili uredbom ali to ne bi moglo da prodje neprimeceno. Ono sto znam sigurno jeste da iz okoline tadasnjeg ministra nikada takva ideja nije dosla. Naravno, pod uslovom da se radi o istom ministru.
goldcrest goldcrest 00:11 25.01.2010

Re: u isto vreme...


Granice NP su regulisane Uredbom kao i zastitne zone, svaka lokacija je napisana u Uredbi i na kartama u pratecoj dokumentaciji sve obelezeno. I na terenu bi trebalo da bude obelezeno ali to nije slucaj jer je vecina tih znakova obavestavanja unistena i polomljena, a novi nisu postavljeni sto je obaveza upravljaca.
Tokom godina vidljivo je da upravljaci zasticenih pririodnih dobara nisu kvalitetno i strucno radili svoj posao, ne samo zbog nedostatka znakova obavestavanja vec zbog unistavanja i radova koji zakonom nisu predvidjeni za takva dobra. Uredbama koje su podzakonski akti i za ko zna cije potrebe su zakoni ponistavani i tako ...evo smo gde smo sada.
Svako ministrovanje imalo je jasno vremensko trajanje i svaki ima svoju odgovornost kako za cinjenje tako i necinjenje.

zilikaka zilikaka 10:48 25.01.2010

Re: u isto vreme...

Ja uredbu, niti išta slično, ne videh. Niti mi je posao da gledam.
Ali ako uzmem u obzir od koga sam čula za pomeranje granice, teško mi je da ne poverujem.
albicilla albicilla 13:37 25.01.2010

Re: u isto vreme...

niki m
kakva bi bila dobit od toga ??


Ako nista drugo, manje bi se nervirali. Ovako, imamo NP koji to nije osim na papiru.


meni ne smeta sto se unistava nacionalni park, vec sto se unistava pancicev i cvijicev i matvejevljev KOPAONIK (pa i moj, mada ne bih da to zvuci kao da sebi pridajem njihov znacaj)

nacionalni park je status i prakticno postoji samo na hartiji, a KOPAONIK je 3D, stvaran i neponovljiv, i deo je prirodne bastine svih gradjana ove zemlje
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 12:54 24.01.2010

Kopaonik - Zlatibor - Kaluđerica

O ne, napraviće od Kopaonika Zlatibor, odnosno Kaluđericu
marta l marta l 15:02 24.01.2010

Re: Kopaonik - Zlatibor - Kaluđerica

O ne, napraviće od Kopaonika Zlatibor, odnosno Kaluđericu
pa vec jesu, ni na Kop-u nema kanalizacije u tim naseljima. Morace neka epidemija, recimo zutice, da ih udari po dzepu pa da shvate, nema druge....
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 16:30 24.01.2010

Natural man

Kada gradjanin-seljak postane glavni bidza u sistemu i pocne da puni dzepove, onda se oda uzivanjima koji mu pomere racio i udalje ga od grada-sela iz koga je ponikao. Zadovoljno uvaljen u svojoj fotelji on posmatra ljude-mrave kako prolaze kroz zivot i bas ga briga, njemu lepo. I sta ga briga za tamo neku planincinu tamo neki Beograd, NSad......Srbiju.....
goldcrest goldcrest 04:36 28.01.2010

Kopaonik , Kozje stene

i Mijatovica jaz..




background noise background noise 16:22 30.01.2010

Nasao sam nesto lepo

Nema veze sa kopom

[url=http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8487031.stm][/url]
albicilla albicilla 21:52 30.01.2010

Re: Nasao sam nesto lepo

background noise
Nema veze sa kopom

[url=http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8487031.stm][/url]


najlepsa mi je ona gde vetruska pokusava da kukuviji mazne misa, a, izuzmemo li tice morske, sve one zive i kod nas

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana