Film| Kultura| Politika| Umetnost

Pare od nacionalnog značaja

Srđan Mitrović RSS / 26.01.2010. u 20:54

2672032322_687948f000.jpg

Izgleda da će se Georgina ipak poroditi. Bar ona zvana "Zakon o kinematografiji". Mora da je mnogo dobar zakon kad je pisan šest godina. Doduše, još je u obliku nacrta, pa je čak krenula i javna rasprava o istom. Što reče gospodin Nikola Stojanović, posle 60 godina dobija se zakon koji se bavi statusom filmskih umetnika i finansiranjem filmske umetnosti, a ne cenzurom. 

Sve to lepo zvuči dok ne vidite na primer član br. 6:

Кинематографско дело из чл. 4. и 5. овог закона може бити посебно стимулисана мерама Владе. Мере, ближе услове и начин стимулисања из става 1. овог члана утврђује Влада, на предлог министарства надлежног за културу (у даљем тексту: Минстарство).

 

Baš lepo. Opet imamo ministra koji bi da "stimuliše" nešto mimo komisije i konkursa.

Bio tako jedan ministar što je voleo da stimuliše lokalna pozorišta. Toliko ih je stimulisao da su od silne stimulacije zvali u goste predstavu u kome, gle čuda, glumi ministar kulture. Tako su bar honorari isplaćivanji na vreme. A predstava? Čudo jedno! Kontejner sa pet zvezdica. Mislim tako se zvala predstava. 

Čemu onda konkursi? Što lepo ministarstvo ne stavi u zakon onih pet, šest reditelja zaštićenih kao bele mečke i samo njima dele pare. Ionako taj model funkcioniše već godinama. Baš me zanima šta je to toliko od "nacionalnog značaja" da mora da dobije pare bez ikakve kontrole? Koji je to genijalni srpski projekat koji je toliko nacionalno bitan? Možda nastavak Zone Zamafirove - Return of the Zona, ili Sveti Georgije ponovo ubija mrtvu aždahu?

Džaba ste krečili šest godina kada "i dalje nije jasno čime se pokrivaju fondovska a čime budžetska stedstva. Ko rukovodi fondom, koja je struktura fonda?" reče Vera Vlajić.

O filmskom centru ne treba trošiti reči. Treba samo reći da su oni pre tri godine dobili "Zlatnu šljivu" :

Međunarodni žiri je odlučio da ove godine "Zlatnu suvu šljivu" dodeli Filmskom centru Srbije, kao instituciji koja je uložila najveći napor za razvoj i promociju domaćeg filma do te mere, da je "transfer neprijatnosti" postala prva asocijacija pri pomenu imena ove institucije. 

463.jpg
Od samog svog nastanka, ova impresivna institucija ulivala nam je puno poverenja, koje je svojim nesebičnim zalaganjem ona i opravdala. Kako sami kažu, oni su samo vladina organizacija koja deluje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture s namerom da omogući i upravlja procesom strateškog razvoja i rekonstrukcije kinematografije u Srbiji. 

Mislili smo da je vrhunac delovanja ove institucije spektakularno predstavljanje domaćeg filma na filmskom festivalu u Kanu, kada je kupljen veliki balon koji je iznad štanda lebdeo za 17.500 evra, međutim članica žirija koja je trebalo da obrazloži nagradu, prosto je zanemela organizacijom prvog filmskog festivala u Novom Sadu. Sve što j mogla da prozbori jeste "Dajte im Šljivu"! 

Jedan od poslednjih bisera Filsmkog centra je i konkurs ZA SUFINANSIRANjE PROIZVODNjE DOMAĆIH DUGOMETRAŽNIH FILMOVA ZA 2010. GODINU gde su dodelili pare "tamo gde treba" :

1. ”Ustanička ulica”, FILM KOMBAJN, scenario: Đorđe Milosavljević i Filip Švarm, režija: Goran Gajić
2. ”Top je bio vreo”, DRINA FILM, scenario: Slobodan Skerlić i Vladimir Kecmanović, režija: Slobodan Skerlić
3. ”Ničije dete”, ART & POPCORN, scenario: Vuk Ršumović, režija: Stefan Arsenijević
4. ”Krugovi”, BAŠ ČELIK, scenario: Srđan Koljević i Melina Pota Koljević, režija: Srdan Golubović

5. ”Bajaco bluz”, ZILLION, scenario: Gordan Mihić, režija: Lazar Ristovski

A onda biser: "UO FCS nastavlja sa radom u januaru 2010. godine kada će razmatrati projekte domaćih dugometražnih filmova koji nisu bili predmet sednice UO FCS održane 28. decembra 2009. godine."

ŠTA TO ZNAČI? Dodelili pare a da nisu pregledali sve prispele projekte? Ili su im se baš ovi najviše svideli jer su ih prve pročitali? Ili je nešto treće u pitanju?

Treba zakon, a bogmi treba i jedna motka, zna se kakva.

 

Atačmenti



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 21:02 26.01.2010

Sud partije

Baš lepo. Opet imamo ministra koji bi da "stimuliše" nešto mimo komisije i konkursa. Čemu onda konkursi?

Dobro pitanje. A čemu ministarstva, kad imamo stranke?
niccolo niccolo 21:05 26.01.2010

nacrt

Bar ona zvana "Zakon o kinematografiji".

Preleteo preko nacrta pre neki dan...ako mene pitaš ne piše ništa posebno u njemu...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:35 26.01.2010

.

1. ”Ustanička ulica”, FILM KOMBAJN, scenario: Đorđe Milosavljević i Filip Švarm, režija: Goran Gajić
2. ”Top je bio vreo”, DRINA FILM, scenario: Slobodan Skerlić i Vladimir Kecmanović, režija: Slobodan Skerlić
3. ”Ničije dete”, ART & POPCORN, scenario: Vuk Ršumović, režija: Stefan Arsenijević
4. ”Krugovi”, BAŠ ČELIK, scenario: Srđan Koljević i Melina Pota Koljević, režija: Srdan Golubović

5. ”Bajaco bluz”, ZILLION, scenario: Gordan Mihić, režija: Lazar Ristovski


da li sam propustila neki bold?

pa i prošle godine zu davali obaška konkursa, pa su im zamerili, te su oni to turili sada lepo u zakon. jeldajesuper?!
dolybell92 dolybell92 22:41 26.01.2010

Re: .

pa i prošle godine zu davali obaška konkursa, pa su im zamerili, te su oni to turili sada lepo u zakon. jeldajesuper?!


Pa tako mu i dodje, nekako,
prvo ide praksa pa onda zakon...
Kako i zašto praviti Zakon ako nema prakse ?
mikele9 mikele9 22:45 26.01.2010

Nacionalni značaj

Baš me zanima šta je to toliko od "nacionalnog značaja" da mora da dobije pare bez ikakve kontrole?

Film je samo jedan segment priče o Kulturi, parama i svemu ostalom, ne mnogo čistom, da ne kažem prljavom. Hvala ti što si započeo.
Evo ti otvoreno pismo likovnih poslenika Kulture


Obračun sa kulturom II

Na predlog LDP-ovog predstavnika iz Sekretarijata za kulturu, odbornici Skupštine grada doneli su odluku da se tokom ove godine Beograd kandiduje za Evropsku prestonicu kulture.
Da li je nevidljivi gospodin konačno rešio da izroni iz dubokosive, uspavljujuće senke aktuelne, neupućene u svoj posao ali agilne sekretarke za kulturu, i sa trona velikih, nedostižnih ideja baci pogled na stanje u kulturi koja ga okružuje.
Sumnjamo da mu je, kao i većini odbornika Skupštine grada, uopšte poznato šta su problemi umetnika i kulture Beograda.
Ove godine otkup umetničkih dela likovne i primenjene umetnosti na gradskom nivou prećutno je ukunut (bez konsultacija sa stručnom javnošću i bez javnosti uopšte), ali je zato Madonin koncert izdašno finansiran.
Vizuelno umetničko stvaralaštvo je jedan od najznačajnijih segmenata kulturnih delatnosti, a u prirodi te delatnosti je ono što poznajemo kao kontinurano formiranje, prezentacija, očuvanje i zaštita kulturnih dobara. Neverovatno kako je olako doneta odluka sa dalekosežnim negativnim posledicama. Odbacivanjem mogućnosti da se u kontinuitetu otkupljuju stručno selektovana dela likovne i primenjene umetnosti, koja čine obeležje određenog perioda, svesno se stvaraju prazni hodovi u memorisanju umetničkog stvaralaštva.
Grad nije formirao komisiju za pitanja korišćenja umetničkih ateljea, usled čega upražnjeni ateljei ne mogu biti dodeljeni budućim korisnicima. Prisutna je potpuna nebriga i neodgovornost prema gradskom ateljejskom fondu. Umesto da se on afirmiše kao posebna delatnost od opšteg značaja za kulturu Beograda, da se ulaže u njegovo održavanje, on se namerno zapušta i prepušta propadanju (Staro sajmište, Kosančićev venac i oko stotinak drugih prostora). Primer negativnog odnosa Grada prema ovoj oblasti ogleda se i u potpuno neosnovanom izjednačavanju ove delatnosti sa poslovnom tj. profitabilnom, pa se tako ona i dalje vodi kao poslovni prostor i prema njoj se u tom smislu primenjuju tarife (komunalne usluge i drugo) koje važe za poslovne prostorije (tržni centri, zlatarske radnje itd.). Priča o novim prostorima namenjenim za ove svrhe je šarena laža koja traje već trideset godina, budući da za sve to vreme nije izgrađen nijedan kvardratni metar ateljejskog prostora.
Gradonačelnik Dragan Đilas je na kraju prošle godine odlučio da se obračuna sa kulturom tako što je rešio da likovnim umetnicima, odnosno ULUS-u otme polovinu Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić.
U opštoj otimačini (Ušće, Luka Beograd itd.), koja karakteriše naš tranzicioni perod, nisu pošteđene ni ustanove kulture. Kalemegdan je svakako jedna od najatraktivnijih, i za mnoge tajkune najprestižnijih lokacija. Sećamo se prethodnih sličnih pokušaja na kalemegdanskoj tvrđavi. Ovom prilikom, karakteristična je neupućenost gramzivih aktera ovog poduhvata, koja se očituje u metodologiji „cepanja sekirom na pola“, očigledno bez ikakve svesti o delatnosti kojom se ova ustanova kulture bavi, kao i o posledicama tog čina. Brzopleta glupost ove namere ogleda se u oduzimanju depoa galerije zajedno sa drugim funkcionalnim segmentima prostora. Depo je projektovani, sastavni i neodvojivi segment procesa obavljanja izlagačke delatnosti, i svaka ozbiljna galerija je nezamisliva bez ovog funkcionalnog korisnog dela prostora (priprema eksponata, pakovanje eksponata, stacioniranje opreme za transport eksponata itd.). Ali koga je u gradskoj vlasti uopšte briga kako će Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić u godini jubileja 80 godina postojanja i rada – obavljati svoju osnovnu delatnost zbog koje je i davne 1929. sagrađen donacijama koje su godinama pre toga prikupljale članice udruženja Cvijeta Zuzorić (članica je bila i Kraljica Marija i njene dvorske dame, Kolo srpskih sestara, a društvo je osnovao Branislav Nušić, moja primedba) i poklonile umetnicima na koriščenje. Sve je to u Arhivi grada Beograda.
Gradski službenici podvaljuju samostalnim umetnicima uplaćujući niže iznose nego što je akontacionim zaduženjem Poreske uprave predviđeno i na taj način gomilaju kamate, koje na kraju godine neće izmiriti oni nego samostalni umetnici.
Gradska uprava je tokom poslednjih desetak godina učinila sve da obesmisli status samostalnog umetnika. Kod mladih umetnika je stvorena nezainteresovanost za ovu meru kulturne politike, jer im je opstanak u statusu stvarao više problema nego povoljnosti, a kod šire javnosti stvoren je apriori negativan odnos prema samostalnim umetnicima. Gradska uprava, kao državni organ, po Zakonu obavezana da razvija i podstiče ovu meru, a time i umetničko stvaralaštvo kao opšti interes u oblasti kulture, radila je suprotno interesima građana, a posebno umetnika. O vraćanju dostojanstva samostalnoj umetničkoj profesiji, izmenama zakona koji danas samostalne umetnike izjednačava sa nekvalifikovanim radnicima (pre svega, uplata doprinosa prema najnižim osnovicama: 35% od prosečne zarade), izgleda da neće skoro biti reči u krugovima naših političkih aktera.
Naveli smo kao ”Beograđani iz čiste ljubavi“ samo neke karakteristične primere.
Šta Beograd može da očekuje od predstojeće kandidature sa ovakvim stanjem u kulturi i sa nesposobnim javnim autoritetima u sferi kulture koji se uljuljkuju idejom da će po njihovom kroju koncipirana kultura možda „transformisati i društvo“. Da li je to samo još jedan u nizu malih i velikih balona od sapunice koje nam iz zabave i nedopustivog neznanja pušta naša arogantna politička elita.

Inicijativni odbor članova ULUS-a
Anica Vučetić
Mirjana Denkov
Nina Todorović
Dobrica Kamperelić
Vladimir Ristivojević
Predrag Kočović
Dragoslav Krnajski

P.S. Još u vreme kada sam bio predsednik ULUS (2004-2007), pisao sam i govorio za štampane i elektronske medije da bi ULUS (Udruženje likovnih umetnika Srbije) osnovano 1919 godine, kao (računajući neprekinuti kontinuitet) jedna od najstarijih umetničkih asocijacija u Evropi, dakle, da bi država/vlada morala da ULUS proglasi za Instituciju od nacionalnog značaja kao što su to npr Narodni muzej, Narodno pozorište, SANU... Tu, skoro pre donošenja "novog" Zakona o Kulturi, dopao mi je do ruku izveštaj sa sastanka odbora, komisije...Ministarstva Kulture, u kojem se na jednom mestu izričito veli: "Pored već poznatih/evidentiranih Institucija od nacionalnog značaja, trebalo bi uzeti u obzir i nove predloge uz odgovarajuće argumentovano obrazloženje." Ponovo (po ko zna koji put?!) presavijem tabak i tako argumentovano obrazložim zašto ULUS mora da bude Institucija od nacionalnog značaja, da bi to čak i Američki Kongres bez i jednog glasa protiv, prihvatio oberučke! I šta biva? Trt! Muka mi je već...zamislite da vam trudna koleginica dolazi i traži pomoć jer niko neće da joj overi zdravstvenu knjižicu! Moj infarkt, nešto kasnije, bar za vlastodršce, bio je kolateralna šteta. Sve rade na tome e da bi nas zatrli! Ako nastavim, bojim se izbljuvaću se prvom prilikom na Bradića, Cvetkovića...pa sve do Dinkića!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:01 26.01.2010

Re: Nacionalni značaj

Film je samo jedan segment priče o Kulturi, parama i svemu ostalom,

nažalost je tako. izgleda da je kultura zadnja rupa na svirali i da se to ministrastvo služi za potkusurivanje. takvi su nam bili svi ministri. ne zna se ko je bio gori.
mirelarado mirelarado 00:47 27.01.2010

Re: Nacionalni značaj

Srđan Mitrović
izgleda da je kultura zadnja rupa na svirali i da se to ministrastvo služi za potkusurivanje. takvi su nam bili svi ministri. ne zna se ko je bio gori.


Исто важи и за просвету, на жалост.
plishani plishani 02:04 27.01.2010

Kinematografija

1. ”Ustanička ulica”, FILM KOMBAJN, scenario: Đorđe Milosavljević i Filip Švarm, režija: Goran Gajić
2. ”Top je bio vreo”, DRINA FILM, scenario: Slobodan Skerlić i Vladimir Kecmanović, režija: Slobodan Skerlić
3. ”Ničije dete”, ART & POPCORN, scenario: Vuk Ršumović, režija: Stefan Arsenijević
4. ”Krugovi”, BAŠ ČELIK, scenario: Srđan Koljević i Melina Pota Koljević, režija: Srdan Golubović
5. ”Bajaco bluz”, ZILLION, scenario: Gordan Mihić, režija: Lazar Ristovski

Nemam nikavo mišljenje o gore navedenim projektima, ali me zanima, pošto je jasno da su oni pomenuti u pežorativnom smislu, koji bi projekti po mišljenju blogera zaslužili podršku ministarstva ili filmskog centra (ne znam ko zapravo dodeljuje sredstva, otud i moja nedoumica), a da pritom ta alternativna lista ne izazove slične komentare u javnosti.
Kad od, recimo, dvadeset projekata odaberete pet, logično je da imate nakon toga pet zadovoljnih i petnaest nezadovoljnih ljudi ili grupa...
A što se samog zakona tiče (odnosno predloga), meni bode oči da se u njemu spominju samo autori, producenti, reditelji i njima slični, a nigde se ne pominju filmski radnici - montažeri, snimatelji zvuka, majstori svetla, asistenti kamere i ostali koji čine 90% ekipe. Šta je sa njima?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 08:45 27.01.2010

Re: Kinematografija

Kad od, recimo, dvadeset projekata odaberete pet, logično je da imate nakon toga pet zadovoljnih i petnaest nezadovoljnih ljudi ili grupa...

svaki naš koknurs je za šerloka holmsa. da bi se bolje shvatilo ko je dobio pare, treba videti ko je sa kom u vezi, ko su članovi komisije, producenti. retko dobri projekti dobijaju pare, dešava se doduše.
treba pre svega podržati malde autore, koji teško mogu od sponzora da nabave pare.
natasavb natasavb 10:32 27.01.2010

Re: Kinematografija

ne bih da ulazim u pricu o konkursima, ali i meni je ovaj spisak privukao paznju.
ne znam za ostale projekte, ali "top je bio vreo" je roman koji je prosle godine usao u uzi izbor za NIN-ovu nagradu, a dobio je nagradu "mesa selimovic" za roman godine.
po mom misljenju potpuno zasluzeno, jer roman je sjajan.
zanima me da li si ga ti citao i da li mislis da su te dve nagrade ipak neki reper za to sta bi trebalo podrzati.

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 10:44 27.01.2010

Re: Kinematografija

"top je bio vreo" je roman koji je prosle godine usao u uzi izbor za NIN-ovu nagradu

to što je roman dobar, ne znači i da je scenario ili film dobar.
nažalost, u srbiji se nikad nije vodilo računa o kvalitetu scenarija već o onom ko konkuriše za pare.
natasavb natasavb 11:03 27.01.2010

Re: Kinematografija

to što je roman dobar, ne znači i da je scenario ili film dobar.


pa koliko sam razumela film tek treba da bude snimljen.
scenario nisam citala, ali s obzirom da je vlada ucestvovao u pisanju, ne sumnjam da je i on podjednako dobar kao roman.

kazem ti opet, ne znam za ostale i verujem da tu ima svega ,kao i na svim konkursima kod nas , bez obzira koja je oblast u pitanju, ali ovo mi bas zapade za oko...


Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:11 27.01.2010

Re: Kinematografija

scenario nisam citala, ali s obzirom da je vlada ucestvovao u pisanju, ne sumnjam da je i on podjednako dobar kao roman.

manji su problem scenario i scenaristi nego reditelj i producenti i članovi komisije... kažem ti, treba jedan šerlok holms da razmrsi sve ove "porodične" veze.
plishani plishani 11:43 27.01.2010

Re: Kinematografija

manji su problem scenario i scenaristi nego reditelj i producenti i članovi komisije...

Srbija je mala zemlja i logično je da se svi izmedju sebe znaju.
Druga stvar privlači pažnju: kritikujući ovaj spisak "nagradjenih" na konkursu, ostavlja se utisak da su neki bolji tekstovi otpali i da ovaj i ovakav izbor, zapravo (čineći ustupke nekim interesnim grupama, ako sam dobro shvatio) ne promoviše ono što je najbolje. E, upravo je to meni zanimljivo, šta je to što bi, u ovom konkretnom slučaju, predstavljalo bolji izbor?
Sećajući se ranijih godina, dolazim do zaključka da je tek nekih desetak posto godišnje produkcije vredno pažnje - ne samo u Srbiji, nego u celom svetu. U Srbiji bi se to dalo prevesti na jedan dobar film godišnje (ako se proizvede 10).
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:54 27.01.2010

Re: Kinematografija

Druga stvar privlači pažnju: kritikujući ovaj spisak "nagradjenih" na konkursu, ostavlja se utisak da su neki bolji tekstovi otpali

pa ne zna se šta je najbolje jer svi projekti očigledno nisu ni uzeti u razmatranje. lepo piše na sajtu:
UO FCS nastavlja sa radom u januaru 2010. godine kada će razmatrati projekte domaćih dugometražnih filmova koji nisu bili predmet sednice UO FCS održane 28. decembra 2009. godine.

jesmo mala zemlj, i svi se znaju. baš zbog toga teško je sakriti prljav veš.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:14 27.01.2010

Re: Kinematografija

u srbiji se nikad nije vodilo računa o kvalitetu scenarija već o onom ko konkuriše za pare.

šta su to "scenario u srbiji"? to ja nikad vid'la niiisam.
drug.clan drug.clan 15:39 27.01.2010

Re: Kinematografija

šta su to "scenario u srbiji"? to ja nikad vid'la niiisam.


tako se u srbiji zovu jedino planovi koje napisu velike sile pre nego sto pocnu da nam "pomazu"
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:12 27.01.2010

Re: Kinematografija

tako se u srbiji zovu jedino planovi koje napisu velike sile pre nego sto pocnu da nam "pomazu"

mirelarado mirelarado 23:32 27.01.2010

Re: Kinematografija

BebaOdLonchara
u srbiji se nikad nije vodilo računa o kvalitetu scenarija već o onom ko konkuriše za pare.

šta su to "scenario u srbiji"? to ja nikad vid'la niiisam.


Мислим да је одсуство добрих сценарија и сценариста већ дуго највећа бољка домаћег филма.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:56 27.01.2010

Re: Kinematografija

Мислим да је одсуство добрих сценарија и сценариста већ дуго највећа бољка домаћег филма.

i "odsustvo" tona.
ninasimone ninasimone 00:45 28.01.2010

Re: Kinematografija

plishani

A što se samog zakona tiče (odnosno predloga), meni bode oči da se u njemu spominju samo autori, producenti, reditelji i njima slični, a nigde se ne pominju filmski radnici - montažeri, snimatelji zvuka, majstori svetla, asistenti kamere i ostali koji čine 90% ekipe. Šta je sa njima?

Da, stvarno, sta je sa njima? Ko ce njima da overava knjizice? Gde ce i kako da uplacuju staz?
plishani plishani 00:56 28.01.2010

Re: Kinematografija

Možda je rešenje problema koji je nazvan:
i "odsustvo" tona
u tome da se konačno time pozabavi neki "sound artist"!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 01:01 28.01.2010

Re: Kinematografija

Da, stvarno, sta je sa njima? Ko ce njima da overava knjizice? Gde ce i kako da uplacuju staz?

u ovoj se zemlji još uvek montaža ne smatra autorskim delom. kad se plaćaju honorari, mi smo sa kafe kuvaricama i vozačima. mada nemam ništa protiv tih zanimanja.
nemamo ni sindikat.
ovde su važni samo reditelji, producenti i glumci. čak ne ni tim redom.
zato su nam i filmovi takvi.
ninasimone ninasimone 01:13 28.01.2010

Re: Kinematografija

Srđan Mitrović

ovde su važni samo reditelji, producenti i glumci. čak ne ni tim redom.
zato su nam i filmovi takvi.

Tuga. Nego, koja je prica sa onim filmskim studijima sto je Mitrovic pravio? Sta se tu desava?
dilan_dog_93 dilan_dog_93 09:46 27.01.2010

@

Čemu onda konkursi? Što lepo ministarstvo ne stavi u zakon onih pet, šest reditelja zaštićenih kao bele mečke i samo njima dele pare. Ionako taj model funkcioniše već godinama

Pa stavili bi oni, nego ne sme tako da pise u zakonu poimence
Bolje ovako, kao konspiracija

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana