Društvo| Istorija| Politika| Život

Borba Davida i Golijata.

Siniša Boljanović RSS / 30.01.2010. u 10:24

Negde pred početak zime, u novembru prošle godine, neko je Vuku Jeremiću, finim diplomatskim diskursom, jedinim koji on razume, predočio da od odluke afričkih zemalja direktno zavisi hoće li Kosovo, sa ubedljivom ili manje ubedljivom podrškom međunarodne zajednice, nastaviti da se razvija kao samostalna, nezavisna država. Vuk je tu poruku, kao što smo rekli, razumeo, a još sa Cambridgea zna da je Afrika najtopliji kontinent, tako da je brže-bolje spakovao svoje uvek spakovane kofere i sa poslednjim jatima ptica selica odleteo u Ganu, Kongo i ko zna kuda.

Još se ministar nije sasvim privikao na afričku egzotiku, a sneg je već belom magijom obeleo njegov beli grad. U opštem, da budemo jasniji pripadnicima Policije - kokainskom belilu - život u glavnom gradu i svim drugim glavnim gradovima po Srbiji sve više je poprimao neke afričke boje. Kontrast između pejsaža i onih koji su kroz njega gazili, postao je toliko očigledan da su špijunski sateliti poslali poruku svojim bazama da je u Srbiji u toku neobičan performans iz koga se jasno vidi da tamo skoro svi navijaju za Partizan i da je u tom crno-belom krajoliku sveta sloboda izražavanja dobila svoj originalni umetnički izraz. Komunalci se,  crnačkim naporom i sa lopatama slavnih crnorizaca koje su, by the way, iz raja izašle, probijaju kroz debele slojeve belog praha posutog sa neba na gradove nebeske Srbije, televizijski reporteri se sa istim naporom lomataju da zabeleže makar kvoter performansa nazvanog Kolaps, građani, pocrneli od zimske čarolije, brišu znoj sa čela i zadihani od muke, u kamere pljuju svoje ispovesti o životu crnaca na srpskom snegu. Duh Afrike u celoj Srbiji, ne samo u Muzeju afričke umetnosti, a srpski miloduh u Africi, tako bi se u najkraćem mogao opisati početak zime na ovim prostorima.

U međuvremenu, zima je ponudila i druge radosti. Predsednik Tadić je, ovoga puta bez vize, boravio u Švedskoj, gde je izrazio želju da centralistički uređena Srbija postane kandidat za Evropsku, ne Afričku uniju, kako bi se na prvu loptu moglo pomisliti. On je, takođe, u ime naroda izrazio zahvalnost toj zemlji na povoljnom aranžmanu u vezi sa kvalitetnim lokomotivama koje su na evropski nivo podigle nacionalnu železnicu, kao i na švedskim TV detektorima, koje je uvezao jedan od njegovih jednako slavnih prethodnika, a koji su mnogo pomogli i danas pomažu da srpski budžet ima dinamičan priliv. To, naravno, znači da Srbija nije pred bankrotom, ali da njeni građani jesu.

Iako je nacionalna valuta odmah posle potpisivanja Deklaracije o pomirenju Tadićeve i do onomad Miloševićeve stranke postala mnogo jaka, nakon podnošenja kandidature za ulazak u Evropsku uniju, njena monetarna moć se istopila kao sneg. Poskupelo je gorivo, struja, sve. Škole i bolnice nemaju mazuta za grejanje. Na ulicama je sve više promrzlih i gladnih beskućnika, kao i onih koji imaju kuće ali nemaju posao, plate, zdravstvenu zaštitu. Država nezaustavljivo gazi i preko živih i preko mrtvih građana, kako je to, pre nekoliko dana, na autoputu između Beograda i Novog Sada demonstrirao vozač Skupštine Srbije.

U isto vreme, odnosi sa susedima i pripadnicima ovdašnjih manjinskih zajednica pretvaraju se u ledenice. Svetovni poglavar, i sve do izbora novog patrijarha pretendent na crkveni tron, oštro je zamerio predsedniku Mesiću zbog njegove posete nezavisnom Kosovu i izjasnio se da neće prisustvovati inauguraciji novog hrvatskog predsednika, a novi patrijarh srpski, bez obzira na svojih osamdeset leta, nedopustivo pogrdno se izrazio o islamskim vernicima, odnosno pripadnicima muslimanske zajednice. Kosovo se i dalje brani nategnutim nacionalnim jedinstvom, a srpska zajednica se, gle čuda, deli  po liniji administrativne granice, što će reći na one srbe koji podržavaju kosovske, i one koji podržavaju srpske institucije.

Za sve to vreme, ministar inostranih dela, poput pčelice sleće sa cveta na cvet, sa jednog na drugi belosvetski aerodrom, i tamo, o našem trošku, sakuplja dragoceni diplomatski polen čije će dejstvo postati lekovito tek kada ga marketinški izvrcaju i „bolesnom" narodu ponude Tadićevi idoli. Ništa bolje za imunitet od inostranog meda na bazi crvenih kosovskih božura.

Kosovo se brani lepotom, i čašću, i znanjem...Kosovo se brani svuda, pa čak i u Etiopiji. Upravo je odande, iz Adis Abebe, Vuk Vučko juče poručio srpskoj deci i njihovim roditeljima da se u toj zemlji, gde se ovih dana održava nekakav samit Afričke unije, nalazi zli Marti Ahtisari. On tamo lobira za nezavisno Kosovo kod članica te Unije. I još reče Vučko da smo mi u odnosu na Ahtisarija i sve one koji stoje iza njega mali, sićušni, nemoćni, ali da je na našoj strani istina, pravda i međunarodno pravo. Etnički ganut i poetski nadahnut etiopskom zimom, on je diplomatski rat za Kosovo nazvao „borbom Davida i Golijata". Tako je crtani film, osim zabavnog, poprimio i edukativni karakter. A šta drugo raditi u hladne zimske dane, kada kokainsko belilo pokrije sve i iznenadi skoro svakoga, nego na malim ekranima gledati jeftine crtane filmove iz domaće produkcije.



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

arianna arianna 11:36 30.01.2010

život crnaca na srpskom snegu

A šta drugo raditi u hladne zimske dane, kada kokainsko belilo pokrije sve i iznenadi skoro svakoga, nego na malim ekranima gledati jeftine crtane filmove iz domaće produkcije.



kad li će repriza Otpisanih? odavno nije bila
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 11:58 30.01.2010

Re: život crnaca na srpskom snegu

Repriza Otpisanih traje već nekoliko godina neprestano. Prvo su podržavali neke manjinske Vlade, a danas su u Vladi. Nažalost, pravi otpisani su svi oni koji su mislili da su Miloševićevo čobanče iz Žitorađe i svi njegovi ideološki sledbenici stvarno otpisani 2000. godine.
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 12:59 30.01.2010

Re: život crnaca na srpskom snegu

Ok, u Srbiji nista ne valja - ajde da se slozimo, tako je. Ali cemu ismejavanje Vuka Jeremica? Prinicpijalno neslaganje sa politikom koju sprovodi ok, ali to sto on radi je vise nego efikasno. Politika je pogresna, i ja mislim tako, ali je on dobro sprovodi i za to mu treba dati kredit. Takodje, koliko je meni poznato, vecina biraca u Srbiji podrzava borbu za ocuvanje Kosova pa to sto on radi zaista jeste dobro utemeljena drzavna politika, koliko god neki od nas mislili da treba resavati Kosovsko pitanje na drugi nacin.

Naravno da ce da putuje, pa on je ministar inostranih poslova. Naravno da ce da gradi dobre odnose sa Afrikom tokom skupa Africke Unije, to je 53 ( ako ne i vise) zemlje, a 53 glasa za bilo koju inicijativu Srbije u UN vise nego vrede. Borba oko Kosova - naravno da je David protiv Golijata - pa ni je valjda Srbija Golijat a Nemacka, US, UK etc. David?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:12 30.01.2010

Re: život crnaca na srpskom snegu

Dragan Pavlicevic
Ok, u Srbiji nista ne valja - ajde da se slozimo, tako je. Ali cemu ismejavanje Vuka Jeremica? Prinicpijalno neslaganje sa politikom koju sprovodi ok, ali to sto on radi je vise nego efikasno.


Lepo receno. Ima toliko toga loseg u Srbiji sto bi se moglo kritikovati kad su vlasti u pitanju tako da je prosto neverovatno kako njeni kriticari izaberu bas ono sto je dobro i zasluzuje pohvale (a i kad je u pitanju nesto lose, onda obavezno izaberu ono najmanje vazno). Ako ti nasi vajni "kriticari" nisu u stanju to da vide mogli bi bar prethodno da pogledaju sta kaze svet, naprimer New York Times ... pre nego sto se odluce da pisu kojekakve besmislice. A pomenuti list je nedavno napisao vrlo pohvalan clanak o Jeremicu i izabrao ga za neku vrstu licnosti nedelje (THE SATURDAY PROFILE: Recasting Serbia’s Image, Starting With a Fresh Face)


Siniša Boljanović Siniša Boljanović 17:10 30.01.2010

Re: Psihicko pronalaženje je naša šansa.

Da ne bi pisali "kojekakve besmislice", kritičari bi zaista trebalo da se ugledaju na Vuka Jeremića. Ovde ću navesti samo jednu od desetina njegovih genijalnih izjava koje su ubojito smislene:

"Holandija, nažalost, smatra da tek fizičko pronalaženje Ratka Mladića predstavlja pun dokaz naše saradnje s Hagom. Bez toga nisu spremni da naprave iskorak. To je po meni situacija za žaljenje!"
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:24 30.01.2010

Re: Psihicko pronalaženje je naša šansa.

Siniša Boljanović
Da ne bi pisali "kojekakve besmislice", kritičari bi zaista trebalo da se ugledaju na Vuka Jeremića. Ovde ću navesti samo jednu od desetina njegovih genijalnih izjava koje su ubojito smislene:

"Holandija, nažalost, smatra da tek fizičko pronalaženje Ratka Mladića predstavlja pun dokaz naše saradnje s Hagom. Bez toga nisu spremni da naprave iskorak. To je po meni situacija za žaljenje!"


I sta je ovde nelogicno? Naravno da je insistiranje Holandije bilo besmisleno ... zato je na kraju i sama popustila. To bi bilo isto kao postaviti njoj (ili NATO) da po svaku cenu uhapse Bin Ladena ... Uostalom ko moze sa sigurnoscu da tvrdi da se Maldic uopste nalazi u Srbiji? A ako hocemo da budemo realni svojim preteranim insistiranjem je Holandija samo pokusavala da "umiri svoju savest" posto i njeni vojnici snose deo odgovornosti za desavanja u i oko Srebrenice ... Ono sto se moze ocekivati od Srbije je da je spremna i da sve cini sto je u njenoj moci da ga uhapsi - i to je ona i uradila ...

ps. pretpostavljam da je ovo bila "najproblematicnija" od Jeremicevih izjava iz navedene "zbirke" pa me mrzi i da je dalje citam. S obzirom da je sa e-Novina moze covek samo i da ocekuje takve besmislice ... ili pljuvanje. Razumnu i argumentovanu kritiku sigurno ne ...
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 21:52 30.01.2010

Re: Psihicko pronalaženje je naša šansa.

Virtuelni Vasilije

Siniša Boljanović
Da ne bi pisali "kojekakve besmislice", kritičari bi zaista trebalo da se ugledaju na Vuka Jeremića. Ovde ću navesti samo jednu od desetina njegovih genijalnih izjava koje su ubojito smislene: "Holandija, nažalost, smatra da tek fizičko pronalaženje Ratka Mladića predstavlja pun dokaz naše saradnje s Hagom. Bez toga nisu spremni da naprave iskorak. To je po meni situacija za žaljenje!"

I sta je ovde nelogicno? Naravno da je insistiranje Holandije bilo besmisleno ... zato je na kraju i sama popustila. To bi bilo isto kao postaviti njoj (ili NATO) da po svaku cenu uhapse Bin Ladena ... Uostalom ko moze sa sigurnoscu da tvrdi da se Maldic uopste nalazi u Srbiji? A ako hocemo da budemo realni svojim preteranim insistiranjem je Holandija samo pokusavala da "umiri svoju savest" posto i njeni vojnici snose deo odgovornosti za desavanja u i oko Srebrenice ... Ono sto se moze ocekivati od Srbije je da je spremna i da sve cini sto je u njenoj moci da ga uhapsi - i to je ona i uradila ...ps. pretpostavljam da je ovo bila "najproblematicnija" od Jeremicevih izjava iz navedene "zbirke" pa me mrzi i da je dalje citam. S obzirom da je sa e-Novina moze covek samo i da ocekuje takve besmislice ... ili pljuvanje. Razumnu i argumentovanu kritiku sigurno ne ...


"To je po meni situacija za žaljenje!"
blogovatelj blogovatelj 03:42 31.01.2010

Re: život crnaca na srpskom snegu

Ako ti nasi vajni "kriticari" nisu u stanju to da vide mogli bi bar prethodno da pogledaju sta kaze svet, naprimer New York Times ... pre nego sto se odluce da pisu kojekakve besmislice


Битно је да се зашлајмари, ко ће да губи време и размишља о истини.
blogovatelj blogovatelj 03:47 31.01.2010

Re: Psihicko pronalaženje je naša šansa.

Ovde ću navesti samo jednu od desetina njegovih genijalnih izjava koje su ubojito smislene


Човек ти ставио линк из Њујорк Тајмса, а ти њему из е-новина?
Ниси имао неки смисленији извор информација?
Идем одавде... Заудара...
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 10:35 31.01.2010

Re: Psihicko pronalaženje je naša šansa.

blogovatelj

Ovde ću navesti samo jednu od desetina njegovih genijalnih izjava koje su ubojito smislene


Човек ти ставио линк из Њујорк Тајмса, а ти њему из е-новина?Ниси имао неки смисленији извор информација?Идем одавде... Заудара...


Kakve informacije? Rec je o Jeremicevim izjavama. Mislite li da New York Times lepse govori o Jeremicu, nego on sam o sebi?
thebee269 thebee269 12:46 30.01.2010

malo sam priglup...

a sta je pisac hteo da kaze?
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 13:00 30.01.2010

Re: malo sam priglup...

klasika. ali tekst je duhovit
Siniša Boljanović Siniša Boljanović 13:08 30.01.2010

Re: malo sam priglup...

thebee269
a sta je pisac hteo da kaze?


Ovaj tekst nije za priglupe
thebee269 thebee269 13:59 30.01.2010

Re: malo sam priglup...

Ovaj tekst nije za priglupe

pa daj nauci nas, nije fer da nemamo sansu, a i glupo je da ostanemo glupi,jel.
A, sta je pisac hteo da kaze?
hazar hazar 20:24 30.01.2010

Proveren put

Jel ovo kandidatura za VIP blogera?
lilit66 lilit66 20:45 30.01.2010

Mic po mic...

A u Londonu lepo državna komisija za istarživanje okolnosti koje su dovele do napada na Iraq fino ispitale Tonija Blera o njegovoj ulozi i evo ceo svet o tome bruji...

Kažem ja treba i mi to isto da uradimo i da NATO lepo tužimo te da tako damo smisao ovim Tribunalima...

Ipak se okreće...
Izvini, o čemu ono beše post?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana