Budućnost| Društvo| Ljudska prava| Porodica| Roditeljstvo

Srbi i bela kuga (I deo)

libkonz RSS / 31.01.2010. u 23:10

„Da nije bilo ratova u XX veku danas bi nas bilo 20-30 miliona" je česta rečenica koju možete čuti u Srbiji. U duhu tradicionalnog srpskog sporta „proklinjanja zle sudbine", Srbi uz rakiju, vino, šah i karte često pričaju o ovoj temi. Gledanje ka budućnosti nije toliko omiljeno kod nas, pa nikoga ne treba čuditi da u Srbiji ne postoji nikakva populaciona politika.
Bela kuga je odavno zagospodarila Srbijom. Dok nas vlast zamlaćuje praznim pričama, za to vreme Srbi odumiru. Poslednji smo po broju živorođene dece u Evropi, na vrhu liste smo i na svetskom nivou, četvrta smo najstarija nacija na planeti.
Ukoliko posmatramo samo balkanske narode, u poslednjih 100 godina, broj Albanaca se povećao 700%, Turaka 400%, Rumuna, Bugara i Grka je više 40%, dok se broj Srba smanjio 10%. Broj Srba se svake godine smanjuje za oko 40.000, dok su procene nekih demografa da ćemo nestati kao narod za 250 godina. Treba dodati i podatak da je prosečan broj dece po porodici 0,88 !
Navešću tri priče mojih poznanica, kao tipičan primer koliko je vladajućim strukturama bitna naša demografska kataklizma. Priče su istinite, samo sam izmenio njihova imena.
Sanja je medicinska sestra, zaposlena u istom domu zdravlja već 4 godine, na ugovor koji se svaka tri meseca produžava. Jedna je od ko zna koliko hiljada medicinskih sestara koje su u državnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji zaposlene na ovaj način. Sanja se u međuvremenu udala i zatrudnela. Nekoliko meseci je krila svoju trudnoću, da bi nakon što je direktorka primetila da je trudna, dobila otkaz.
Tanja je dugo radila u privatnoj firmi kod gazde kog lično poznajem, inače tipičnog buzdovana, koji je na ko zna koji način došao do para za vreme ratnih dešavanja u RS Krajini. Doselio je u naš grad gde je otvorio trgovinsku radnju. Tanja, inače stidljiva i povučena devojka, je bila radosna kada je saznala da je trudna. Isti dan je obavestila gazdu, a znala je da država refundira svih 100 % iznosa njene bruto plate i da neće imati problema. Međutim, kada mu je rekla za svoju trudnoću, gazda ju je naterao da potpiše sporazumni raskid radnog odnosa, vičući na nju i preteći. Sledeći dan je otišla da se raspita za svoja prava i dobila odgovor da se tu ništa ne može učiniti, kada je već potpisala sporazumni raskid.
Vanja je bila veoma srećna kada se zaposlila u uglednoj privatnoj firmi. Znala je da je očekuje dobra plata i korektni uslovi rada i da će i muž biti presrećan. Uzela je ugovor da ga potpiše i u njemu je u jednom članu pisalo da ne sme da zatrudni u naredne tri godine. Kratko je razmišljala i potpisala.
Posebno je upečatljiva priča o medicinskim sestrama. Iako se radi o državnoj ustanovi, naša vlast čini sve kako ove mlade devojke ne bi rađale, jer to košta državu. Ovako, držati ih pod kontrolom, produžujući im ugovore svaka tri meseca, nekima i preko 10 godina, štede "naše pare". Valjda im trebaju da plate silne "zaslužne članove vladajućih stranaka" koje su pozapošljavali po lokalnim samoupravama i javnim preduzećima.
Skoro svakome u Srbiji je poznata činjenica da je, kada su mlade žene u pitanju, obavezna pitanja kada dođu na razgovor za posao: "Da li ste u braku/vezi", "Planirate li decu (ili još dece) i slična, koja u normalnim zemljama spadaju u intimu i ne postavljaju se. Kada bi nekoga iz vlasti zanimalo koje su to firme, dovoljno bi bilo da pitaju Google, Google sve zna, a forumi su puni takvih priča, kao i podataka o tome koje firme u ugovor stavljaju član o 3 ili 5 godina bez trudnoće. U suprotnom slučaju se gubi posao.

Kako bi se neke firme provela kada bi iste aršine imali i u zemlji iz koje dolaze mogu samo da zamislim. Očigledno naša vlast dozvoljava da nas tretiraju kao neku nižu ljudsku vrstu. Moram naravno napomenuti da domaći biznismeni prednjače u ovakvim ucenama, dok su stranci samo prihvatili "lokalne običaje": 

Ali našu vlast zanima ipak nešto sasvim drugo, koga je briga za demografiju.



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 00:16 01.02.2010

što se tiče ovog dela

Skoro svakome u Srbiji je poznata činjenica da je, kada su mlade žene u pitanju, obavezna pitanja kada dođu na razgovor za posao: "Da li ste u braku/vezi", "Planirate li decu (ili još dece) i slična, koja u normalnim zemljama spadaju u intimu i ne postavljaju se. Kada bi nekoga iz vlasti zanimalo koje su to firme, dovoljno bi bilo da pitaju Google, Google sve zna, a forumi su puni takvih priča, kao i podataka o tome koje firme u ugovor stavljaju član o 3 ili 5 godina bez trudnoće. U suprotnom slučaju se gubi posao.

trebalo bi nekako da se zabrane ovakva pitanja prilikom razgovora za posao. možda nekim amandmanom na neki zakon o zapošljavanju ili tako nešto. ovde na primer ne smeju da te pitaju ništa lično i ja misim da je tako najbolje, jer na tom razgovoru oni treba da ocene dali si ti dobar radnik, a ne da lupaju glavu koliko dugo si u braku i koliko dece planiraš da imaš. šta to ima da zanima tvog poslodavca?
dunja73 dunja73 00:32 01.02.2010

Re: što se tiče ovog dela

. ovde na primer ne smeju da te pitaju ništa lično i ja misim da je tako najbolje, jer na tom razgovoru oni treba da ocene dali si ti dobar radnik, a ne da lupaju glavu koliko dugo si u braku i koliko dece planiraš da imaš



ni ovde Njanja ..Medjutim , mogu da te na foru "fleksibilnosti"
ako se i to dodatno trazi, malo "skeniraju" , ali mis..im
da tako direkno , to je str- a- sno nesto..I da mora trudnoca da se sakriva...Grozno...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 00:42 01.02.2010

Re: što se tiče ovog dela

nema šanse da te ni na kakvu foru skeniraju. imaju pravo samo da pitaju moje reference šta misle o meni i kakav sam radnik. pitanja lične prirode su zabranjena. evo sad se ja spremam da intervjuišem neke studente za posao kod nas na oddeljenju. imamo uputstvo koje je spremila administracija (human resource)koje moramo da konsultujemo prilikom intervjua, gde se takođe nalaze i sample questions. apsolutno ništa lično. znači ja njih ne smem da pitam ni kad će da završe i dokle misle da će da rade za nas. na osnovu aplikacije i odgovora koje daju, mi odlučujemo dali će da ih primimo.
tako je i po organizacijama druge prirode, ne samo u akademiji.
libkonz libkonz 10:19 01.02.2010

Re: što se tiče ovog dela

trebalo bi nekako da se zabrane ovakva pitanja prilikom razgovora za posao.

sa stvarno visokim kaznama, uveo bi se red i u našu državu. Potrebno je samo malo volje, koje nema. A to je pitanje osnovnih ljudskih prava.
libkonz libkonz 10:26 01.02.2010

Re: što se tiče ovog dela

imaju pravo samo da pitaju moje reference šta misle o meni i kakav sam radnik. pitanja lične prirode su zabranjena.

to bi trebalo da bude normalno i kod nas.
niccolo niccolo 11:37 01.02.2010

Re: što se tiče ovog dela

libkonz
trebalo bi nekako da se zabrane ovakva pitanja prilikom razgovora za posao.

sa stvarno visokim kaznama, uveo bi se red i u našu državu. Potrebno je samo malo volje, koje nema. A to je pitanje osnovnih ljudskih prava.

Takva pitanja i jesu zabranjena, ali se zabrana ne poštuje. Pri tome praktično nijedna žena kojoj je takvo pitanje postavljano (a kasnije je dobila posao, verovatno zbog "povoljnog" odgovora) nije izašla i to rekla i time podržala one koje nisu dobile posao, a one koje nisu dobile posao po pravilu nemaju dokaza da zbog toga nisu dobile posao (naravno, da me se pogrešno ne razume, ne kritikujem ove koje su dobile posao, samo konstatujem činjenicu).
Problem sa kaznama je druge prirode. Jedna od razlika kontinentalnih pravnih sistema od common law je i u tome što u kontinentalnom (kome pripada i naš) ne postoji institut punitive damages - to je "naknada štete" čiji cilj nije kao u kontinentalnom pravu da se oštećeni stavi u isti položaj u kome bi bio da nije bilo štete, već ima za cilj da kazni onoga ko je učinio štetu (a u cilju da mu stavi do znanja da mu se ne isplati da nastavi sa činjenjem štete). Punitive damages nemaju veze sa eventualnim prekršajnim kažnjavanjem zbog nepoštovanja zakona (ako je to propisano). Toga kod nas nema pa poslodavci i nisu u opasnosti da ih neko zbog postavljanja takvog pitanja osudi da naknade ženi npr. USD 10.000 kao "običnu štetu" i USD 3.000.000 kao punitive damages, a u common law takav institut upravo najviše radi na "samodisciplinovanju" kompanija.
libkonz libkonz 12:49 01.02.2010

Re: što se tiče ovog dela

common law takav institut upravo najviše radi na "samodisciplinovanju" kompanija.

to prepuštam tebi da proceniš. Nisam pametan koji vid bi dao bolje rezultate. Ono što znam je da se nešto mora uraditi.
miloradkakmar miloradkakmar 00:17 01.02.2010

Ako

država uskoro ne preduzme konkretnije mere, sem donošenja jalovih zakona i propisa, u borbi protiv bele kuge , situacija će biti još teža.
Ne kažem da je ranije bilo bolje, ali znam da je moja žena kada je rodila sina imala porodiljsko veće nego ja platu.
libkonz libkonz 10:22 01.02.2010

Re: Ako

znam da je moja žena kada je rodila sina imala porodiljsko veće nego ja platu.

šta očekivati od vlade, kada i dalje ucenjuju žene zaposlene u državnim institucijama? Kako onda da ih zaštite kada su privatne kompanije u pitanju?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:36 01.02.2010

Gazde

Isti dan je obavestila gazdu, a znala je da država refundira svih 100 % iznosa njene bruto plate i da neće imati problema.
Tako je po zakonu, a u praksi je sasvim drugačije.
Dečica dve zaposlene mlade žene u firmi čiji sam osnivač, još malo pa će u školu. Za sve vreme trudničkog bolovanja i porodičnog odsustva primale su platu, a država preduzeću do sada nije refundirala ni jedan dinar. Koliki je to izdadatka za malo porodično preduzeće nije teško predpostaviti.

To što "gazde", kako ih ti nazivaš, izbegavaju da zapošljavaju trudnice nije slučajno.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 00:58 01.02.2010

Re: Gazde

To što "gazde", kako ih ti nazivaš, izbegavaju da zapošljavaju trudnice nije slučajno.

znači opet država zahebava.
ništa novo
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 01:35 01.02.2010

Re: Gazde

zahebava je preblaga reč kada je u pitanju odnos države prema malim preduzećima. Miškovića i Deltu ne zahebavaju, u to sam siguran.
libkonz libkonz 10:23 01.02.2010

Re: Gazde

a država preduzeću do sada nije refundirala ni jedan dinar. Koliki je to izdadatka za malo porodično preduzeće nije teško predpostaviti.

ne znam, možda se situacija razlikuje od mesta do mesta. Kod nas zaista nikada nije bilo problema, a prvu trudnicu smo imali 2003. godine. Ovaj mesec su čak bili ažurniji nego inače, pa su plate za decembar legle već 20. januara.
libkonz libkonz 10:25 01.02.2010

Re: Gazde

Miškovića i Deltu ne zahebavaju, u to sam siguran.

ni u kom pogledu. Kolike smo samo kazne platili za razne gluposti, gde ti traže dlaku u jajetu. Koliko se samo nepravilnosti vidi u megamarketu i ništa. Ali da ne širimo priču.
loader loader 02:00 01.02.2010

Trend još ubitačnijeg smanjivanja

Logična pretpostavka je da će sadašnja generacija, koja je u proseku starija od one pre 5, ili 10 godina, praviti još manje dece, te da će stopa pada biti još gora nego do sada.

Nije u pitanju samo populaciona politika. Tu su i etičke vrednosti, koje povezuju sve segmente društva. Mi smo u tom smislu veoma slabi i zato naše društvo puca po svim šavovima. Bela kuga je samo posledica. Nacija koja samu sebe truje bacajući otrove i otpatke na svakom koraku ne može da očekuje "sportsku sreću stvarnosti", tj. da nekim iracionalnim srećnim spletom okolnosti sutra-prekosutra bude bolje. Ne! Biće bolje samo ako se mi potrudimo da bude bolje. Na žalost, taj trud uglavnom izostaje. Hedonizam, negativna energija, ozlojeđenost, neobaveštenost, osećaj poraza i strah od sutrašnjice koji se mešaju, a stoga i ljubomora na sve što je bolje, pa izgubljena kreativna moć, strah od siromaštva, slabo obrazovanje dolazećih generacija, pa "đavolja politička sprega" (gde moralni i ekonomski krvnici ne odgovaraju za svoja zlodela već, da bi se i dalje održali, optužuju trudbenike) .., zatim loše istorijsko nasleđe nabijeno slepim barutom umesto pameću ... - dovode do toga da se izumiranje nacije samo sporadično evidentira, i to uz nekakvu morbidnu, kolektivnu polupažnju i pospanu volju da se nešto navodno reši.

libkonz libkonz 10:31 01.02.2010

Re: Trend još ubitačnijeg smanjivanja

Biće bolje samo ako se mi potrudimo da bude bolje. Na žalost, taj trud uglavnom izostaje. Hedonizam, negativna energija, ozlojeđenost, neobaveštenost, osećaj poraza i strah od sutrašnjice koji se mešaju, a stoga i ljubomora na sve što je bolje, pa izgubljena kreativna moć, strah od siromaštva, slabo obrazovanje dolazećih generacija, pa "đavolja politička sprega" (gde moralni i ekonomski krvnici ne odgovaraju za svoja zlodela već, da bi se i dalje održali, optužuju trudbenike) .., zatim loše istorijsko nasleđe nabijeno slepim barutom umesto pameću ... - dovode do toga da se izumiranje nacije samo sporadično evidentira, i to uz nekakvu morbidnu, kolektivnu polupažnju i pospanu volju da se nešto navodno reši.

slažem se, ali bar da je dobre volje, da se odnekud krene. da se ne misli samo na sebe.
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:41 01.02.2010

Re: Trend još ubitačnijeg smanjivanja

Logična pretpostavka je da će sadašnja generacija, koja je u proseku starija od one pre 5, ili 10 godina, praviti još manje dece, te da će stopa pada biti još gora nego do sada.

Nije u pitanju samo populaciona politika. Tu su i etičke vrednosti, koje povezuju sve segmente društva. Mi smo u tom smislu veoma slabi i zato naše društvo puca po svim šavovima. Bela kuga je samo posledica.


Slažem se.

Mada je domaćin bloga lepo postavio problem "bele kuge", smatram da je pomalo jednostrano upirati prstom samo na državu. OK, trebalo bi da država poradi malo više u stvaranju bolje regulative, da kažnjave nevaljale poslodavce i slično... ali nije problem samo - u državi.

Čak i ako ostavimo po strani onu Kenedijevu opasku da ne treba stalno da se pitamo šta država treba da uradi za nas, nego da se pitamo šta mi treba i možemo da učinimo za državu, mislim da nije problem samo u tome. Nisu svi slučajevi u kojima žene nemaju dece ili imaju po jedno dete baš kao sa navedenom medicinskom sestrom iz ove priče.

Ima dosta žena koje NE ŽELE da imaju dece i pored toga što imaju sve uslove za to. Ili, ako imaju - imaju po jedno, najviše dva deteta. A to je prosta reprodukcija, koja preti da bude nedovoljna, pa da lako bude veći mortalitet nego natalitet.

Mnogo što šta se promenilo, pa i sistemi vrednovanja. Jer, čak i da imamo savršenu državu, koja je sredila idealno regulativu, opet neke žene ne bi radjale vise od jednog ili dva deteta...

Moje pitanje za medicinsku sestru o kojoj je ovde reč: Zamislimo da je država stvorila idealne uslove. Da li bi ona bila voljna da rodi petoro dece? Ili osmoro? Jer srpska nacija je ugrožena, pa treba da je spasavamo.

Nešto surfujem da prikupim informacije oko američkog boksera Džoa Frejzera. U njegovoj biografiji piše da ima - jedanaestoro dece. To nešto kaže. A takvih slučajeva ima i na drugim stranama.

Pomenuti su i Albanci. Nisu oni čekali da im država stvori idealne uslove pa da imaju mnogo dece. To se zna.

Dakle, problem sa smanjenim natalitetom u Srbiji je kompleksan, pa ne smemo verovati da je "kriva" samo država. Nije.
libkonz libkonz 19:54 01.02.2010

Re: Trend još ubitačnijeg smanjivanja

Dakle, problem sa smanjenim natalitetom u Srbiji je kompleksan, pa ne smemo verovati da je "kriva" samo država. Nije.

Naravno da nije samo država kriva. Pokušaću da u narednim tekstovima skrenem pažnju i na srpsko društvo i licemerje nas samih.
loader loader 22:42 01.02.2010

Re: Trend još ubitačnijeg smanjivanja

Nikada nije samo država kriva. Mi svojim sklonostima i nesklonostima gradimo državu, u jednom dugom i ne baš očiglednom, ali nepobitnom procesu. No, da to ostavimo za neki drugi blog. Ajmo ovde jedno nekomplikovano pitanje. Ako 70-80% populacije kaže da neće da pravi decu, jer nema "uslove", može li se očekivati da se takva populacija stvarno trudi da napravi korektnu državu? Ako deca nisu dovoljan motiv, pa - gde je tek motiv da se gradi država, koja se ovde - pride - gleda kao neki virtuelni element stvarnosti, koji ne zavisi od ljudi koji je čine, nego se rađa sam od sebe i isto tako deluje?

Produžetak vrste je najsnažniji (egzaktni) motiv svih živih bića, pa i čoveka. Pa i Srbina :) Ako tu nismo dorasli, na osnovu čega možemo da očekujemo izgaranje na drugim ciljevima, gde je motiv daleko manji?

Ajmo malo umivanja hladnom vodom, da se speru predrasude, iracionalnost i perfidno, kolektivno nepoštenje prema sopstvu.
libkonz libkonz 23:50 01.02.2010

Re: Trend još ubitačnijeg smanjivanja

Nikada nije samo država kriva. Mi svojim sklonostima i nesklonostima gradimo državu, u jednom dugom i ne baš očiglednom, ali nepobitnom procesu. No, da to ostavimo za neki drugi blog. Ajmo ovde jedno nekomplikovano pitanje. Ako 70-80% populacije kaže da neće da pravi decu, jer nema "uslove", može li se očekivati da se takva populacija stvarno trudi da napravi korektnu državu? Ako deca nisu dovoljan motiv, pa - gde je tek motiv da se gradi država, koja se ovde - pride - gleda kao neki virtuelni element stvarnosti, koji ne zavisi od ljudi koji je čine, nego se rađa sam od sebe i isto tako deluje?

Produžetak vrste je najsnažniji (egzaktni) motiv svih živih bića, pa i čoveka. Pa i Srbina :) Ako tu nismo dorasli, na osnovu čega možemo da očekujemo izgaranje na drugim ciljevima, gde je motiv daleko manji?

Ajmo malo umivanja hladnom vodom, da se speru predrasude, iracionalnost i perfidno, kolektivno nepoštenje prema sopstvu.

Samo ću da te citiram, tu jeste suština.
opetnaistommestu opetnaistommestu 19:06 03.02.2010

Re: Trend još ubitačnijeg smanjivanja

Logična pretpostavka je da će sadašnja generacija, koja je u proseku starija od one pre 5, ili 10 godina, praviti još manje dece, te da će stopa pada biti još gora nego do sada.

Nije logično. Mislim, ne mora da bude. Jednako je moguće i da bude stagnacija iil porast prirodnog priraštaja. Sa demografskog stanovišta, naravno.
mlekac mlekac 09:21 01.02.2010

Kod mene bele kuge nema...


Mogu malo ja?
Hvala.

Prvo dete rodila sam sa 25, i u to vreme nisam bila ni venčana, niti sam imala stalni posao. U stvari, radila sam ja vec poduže na istom mestu, ali ugovor mi je obnavljan svakih mesec dana, a ja sam zvanično vođena kao nezaposlena...

Drugo sam rodila, zbog medicinskih razloga, 6 godina kasnije. Jedina promena između ta dva bila je što smo se žmu i ja u međuvremenu registrovali.

Treca mamina ženska sreća stigla je 3 godine posle srednjeg brata. Stanje, što se ticalo posla, ostalo je isto - jedino sam bila promenila firmu.

Četvrti, neplaniran, stiže 4 godine posle seke. Da je u državi u kojoj smo se tada nalazili ikako bilo moguće prekinuti trudnoću - verujte mi da ga ne bih rodila. Što nema veze sa činjenicom da ga, inače, obožavam. U toj zemlji je, i inače, porodiljsko CELIH 6 nedelja, od čega je meni, tada, gazda privatnik bio priznao dve Inače, kada sam ostala trudna sa njim, nismo imali ni stan niti sam ja imala stalan posao, a tek smo bili pristigli u zemlju koju i nismo najbolje poznavali...

Šta pokušavam da kažem - tužno je, zaista, što se kod nas trudnoća ne poštuje, ali, s druge strane, žena je ta koja mora da se bori za ono što želi. Kad sam nosila svoju prvu trudnoću bila sam kao putujući cirkus - em sam se bila ugojila preko 30 kila, em su svi i u komšiluku i na mom poslu znali da sam, kako se to tada govorilo, "nevenčana majka". Ali, ja sam moju bebu želela pa sam išla ponosno, ma čini mi se da mi je ceo svet bio pod nogama. Toliko sam bila ponosna na svoj "stomačić", da me je nekoliko starijih koleginica bilo pozvalo na stranu da me pita jesam li ja stvarno toliko hrabra ili sam ipak pomalo luda???

Ni jedno ni drugo, ja moje klince obožavam i ne postoji stvar koju ne bi učinila za njih. Sve što se nađe na putu su samo usputne prepreke koje ćemo savladati.

Neog, da vas pitam još nešto - da li se to samo meni čini ili se stvarno povećao broj porodica se troje i četvoro dece? Ne znam za druge delove grada, ali ovde, na Novom Beogradu, sve češće viđam upravo takve...

Možda ipak ima nade.
libkonz libkonz 10:28 01.02.2010

Re: Kod mene bele kuge nema...

svaka čast !
U gradu gde sam ja to nije slučaj, obično je reč o jednom detetu. Mada, cela Vojvodina je takva, kažu.
mlekac mlekac 02:20 02.02.2010

Re: Kod mene bele kuge nema...

Hvala, ali to stvarno ne smatram nekim podvigom.

Inace, pocinjem da primecujem jedno - mladima je najteze da se odluce za prvo dete. E, sad, zavisno od toga kako prodje cela ta prica oko prvog, dele se na one koji ostaju samo pri njemu i one koji krecu i na drugo. A tu vec moram da kazem, u poslednje vreme pocinje, bar u mom okruzenju da preovladjuje ono sto je govorio moj pokojni tata - dece i para nikada previse.

Kad sam rodila cerku, u mom i bloku u kom su mi svekar i svekrva, bile su jos samo dve mame sa po troje dece.

Trenutno, samo u mom bloku znam jedno 6 porodica sa troje i jos 3 sa cetvoro dece.

Nesto se zaista menja.
antonacci antonacci 12:37 01.02.2010

Jedan problem i jedan prividan problem

Listu primera mogu da proširim jer ima i previše. Skoro baš je sestra jednog prijatelja dobila otkaz jer je zatrudnela. Moja koleginica potpisuje ugovor svakih par meseci i baš mi je pričala kako je naprasno doneta odluka da se jednoj trudnoj koleginici ugovor više ne produžuje. To je ogroman problem i to se mora rešiti što pre. To je naravno posao države i zbog toga neće biti rešeno skoro.

Druga je stvar bela kuga. Ne mislim da je ovo konkretno uzrok bele kuge, ne mislim čak ni da joj doprinosi.

A ne mislim ni da je bela kuga neki problem i često mi se čini da sam jedan od retkih koji tako misle. Dobro, šta sad, broj Srba se smanjuje. Da živimo u društvu gde je zapravo potrebno radne snage, gde ima mesta za promenu, napredak, nove ideje, za novu krv, bela kuga bi bila "rešena" sama od sebe.
libkonz libkonz 12:53 01.02.2010

Re: Jedan problem i jedan prividan problem

Ne mislim da je ovo konkretno uzrok bele kuge, ne mislim čak ni da joj doprinosi.

moje mišljenje je da doprinosi, ali u pravu si da društvo mora kompletno da se menja da bi se natalitet povećao. Gledano čisto ekonomski: kad dođe vreme da mi odemo u penziju, moraće neko i da radi da bi mi te penzije dobili tako da, bar sa te strane gledano, ne bi trebalo da ti je svejedno. Ja gledam i nacionalni aspekat.
Ono što se svi, verujem, slažemo je da se u Srbiji drastično krše elementarna ljudska prava i da je ovo tema o kojoj se mora razgovarati.
reanimator reanimator 15:28 01.02.2010

...

Da se ne zaboravi da je pre nekoliko godina bio neki pokušaj da se država malo ozbiljnije pozabavi ovom temom, ali je odabran toliko blamantan način (ekstra porez ako nisi venčan), da su ih u skupštini ugasili na prvoj sednici.
libkonz libkonz 16:48 01.02.2010

Re: ...

pokušaj da se država malo ozbiljnije pozabavi ovom temom

pre će biti pokušaj da odglume da im je stalo.
Biljana 77 Biljana 77 16:38 01.02.2010

MINUS

+ katastrofalan tretman trudnica i porodilja u zdravstenim ustanovama
+ nezainteresovani pedijatri
+ liste čekanja za vrtiće
+ jednak porez na bebi hranu i opremu kao i na npr. cigarete ili praline ili pušku
+ komplikovana papirologija za sve vrste dodatka na koje roditelji imaju pravo
+ ma...

Da je do njih, a ne do nas, izumrli bismo svakako...
libkonz libkonz 16:48 01.02.2010

Re: MINUS

Da je do njih, a ne do nas, izumrli bismo svakako...

sve si lepo navela. blago nama sa njima.
arianna arianna 19:40 01.02.2010

Re: MINUS

Bela kuga je odavno zagospodarila Srbijom




Godišnje se u Srbiji uradi oko 200.000 abortusa.
Za poslednjih deset godina ugašeno je čak 1.060 srpskih naselja,a prošle godine nije zabeležena nijedna prinova u čak 150 srpskih naselja. Broj dece po bračnom paru smanjen je sa 4,1 na 0,81 što (slobodno rečeno) znači da nam je prosek manji od jednog deteta po paru!
Sela izumiru, jer mladi odlaze ostavljajući iza sebe retka staračka domaćinstva. Svi žele da žive u Beogradu ili Novom Sadu, a niko i ne pomišlja da se vrati u provinciju ili na selo. I možda sve to ne bi bilo tako čudno da ne postoji apsurd u našem društvu u vidu razmišljanja i postupaka današnjih generacija. Taj apsurd se krije u činjenici da mladi misle da u Srbiji ne postoje ekonomski i socijalni uslovi za rađanje dece, dok sa druge strane ogroman broj upravo tih mladih ljudi uvek imaju novca za provod, gluvarenje i kupovinu automobila.
U nekim sredinama načinjeni su i pokušaji da se zaustavi ubrzani pad nataliteta kod Srba. Međutim, ni jedan od tih pokušaja nije naišao na odziv kod generacija od čijeg potomstva zavisi sudbina naše nacije. Otud dolazi i poražavajuća činjenica da je Srbija za poslednjih 17 godina izgubila pola miliona stanovnika. Pad fertiliteta (broj novorođene dece u odnosu na broj žena sposobnih da rađa) u Srbiji u velikoj meri ubrzan je u periodu velikih kriza koje su nas zadesile u prošlom veku u kome je naša država preživela osam ratova, u kojima je izgubila oko 4,5 miliona stanovnika. Približno toliko ih je otišlo iz zemlje i novi život započelo u inostranstvu.
I dok se druge nacije sve više okreću pospešivanju nataliteta, mi se polako i sasvim sigurno vraćamo u 15.vek. Bela kuga koja nemilosrdno hara Srbijom opominje sve nas kakva sudbina čeka srpski narod.

Predviđanja su sumorna i sva se svode na to da ćemo najkasnije do 2100.godine biti nacionalna manjina u svojoj državi!

Mislite o tome!



preporuka za text

libkonz libkonz 19:57 01.02.2010

Re: MINUS

Godišnje se u Srbiji uradi oko 200.000 abortusa.

Temu abortusa sam planirao kao "završno poglavlje" moje priče o beloj kugi. Pretpostavljao sam da bi to bila preovlađujuća tema u komentarima, pa sam zato odlučio da tekst podelim na više celina.
Unfuckable Unfuckable 20:13 01.02.2010

već viđeno licemerje

od kog me hvata muka, mislim na tlapnje po sredstvima informisanja (državnim, naravno) o potrebi "odlučnog suprotstavljanja beloj kugi" ; "vreme je za bebe" i sl. - dok se za isto to vreme ne postavlja pravilan, human (ili bar humanoidan) i pravedan okvir za tu priču, pa čak ni (čini mi se) ne skida porez na - pelene.
A ako se i uspostavlja, da predupredim - naravno : ne primenjuje se, više je nego jasno.
Umesto milijuna spermatozoida potrebni su, očigledno, milijuni dinara i bar sopstvena kompanija, da se osigura posao "za posle".
Licemerno, i jako podseća na svojevremenu "brigu za Kosovo", negde tamo krajem prošlog veka.
libkonz libkonz 21:39 01.02.2010

Re: već viđeno licemerje

Pisao sam tekst o odnosu cena kod nas i u okruženju. Umesto izjednačavanja cena pelena, kašica, kolica (ne tražim da budemo jeftiniji, samo da cene budu koliko toliko slične)... dobili smo
"vreme je za bebe"

to "sa ponosom" predstavljaju kao proizvod domaće pameti i RTS-ov vid borbe protiv bele kuge. Žalosno.
sneskaa sneskaa 00:30 02.02.2010

..................

Grozno, ali istinito!!!!!!!

Kada sam otisla u jednu zdravstvenu ustanovu na razgovor za posao morala sam prvo popuniti upitnik koji je sadrzao pitanja da li sam u braku, da li imam dece, ako nemam kada planiram da ih imam, da li sam resila stambeno pitanje, ako jesam na koji nacin, ako nisam kakvi su mi planovi po pitanju toga.....
mlekac mlekac 02:14 02.02.2010

Re: ..................

Sneska, da te nisu slucajno pitali i za broj cipela i grudnjaka, RH faktor i krvnu grupu? Mislim, kad se vec za sve raspituju, mogu i za to...

Jedan jedini put u zivotu morala sam da odgovaram na pitanje o broju dece, porodjaja i slicnog - kad sam popunjavala upitnik za zdravstveno osiguranje koje je firma uplacivala, ali to mi je tada bilo normalno, ipak je u pitanju bio zdravstveni upitnik.
dali76 dali76 07:15 02.02.2010

Re: ..................

auu di mi se dede komentar. Ocigledno sam komentar napisan za tvoj blog ostavio nekom drugom. Nadam se samo da je tema slicna : )
Sta reci.
Ovakve teme samo aktualne pred izbore. Odgovornost onih najodgovornijih (drzava) opet fali.
reanimator reanimator 09:40 02.02.2010

Re: ..................

mlekac
Sneska, da te nisu slucajno pitali i za broj cipela i grudnjaka, RH faktor i krvnu grupu?

Ako jesu, živo nas zanima šta si im odgovorila
sneskaa sneskaa 15:17 02.02.2010

Re: ..................

Sneska, da te nisu slucajno pitali i za broj cipela i grudnjaka, RH faktor i krvnu grupu?



Nisu, ali ne bi me zacudila i takva pitanja....
sneskaa sneskaa 15:21 02.02.2010

Re: ..................

Ako jesu, živo nas zanima šta si im odgovorila


Ne bih ga u tom slucaju ni popunila.... Nastavila bih da radim u prodavnici za 12 hiljada....
stasava stasava 19:53 02.02.2010

bela kuga

Bice interesantan, verovatno, sledeci blog kada ce ovaj problem da bude analiziran iz drugih uglova, ali sada pricamo o ulozi drzave. Cinjenica je da bela kuga vec dugo vlada, da smo jedan od najstarijih naroda, da su skole poluprazne...Sta drzava radi? Nista. Uloga Ministarstva zdravlja bi trebala da bude jedna od vaznijih, mozda cak i kljucna u resavanju ovog problema. Istina je to da medicinske sestre cak i po 10 godina rade na "odredjeno', sa produzavanjem ugovora, uz prekide od 2-3 dana. To je javna tajna, ali, tom kao i mnogim drugim javaslucima se ne staje na put. 25.septembra 2007. u Medija centru na Okruglom stolu cija je tema bila "Stanje ljudske bezbednosti u Srbiji", iznet je podatak da je Srbija po smrtnosti novorodjencadi na vrhu lestvice u Evropi, a uzgred receno, po izvestaju Svetske banke u odnosu na stepen korupcije u zdravstvu, cak na 4. mestu u svetu-odmah iza Moldavije, Maroka i Tadzikistana. Da li se situacija promenila, ne znam, mada nasi celnici iz Ministarstva zdravlja ni tada a ni sada nisu priznavali ne samo rezultate ovih istrazivanja, vec ni postojanje bilo kakvih problema. Znaci, ucene za posao, uglavnom neprimeren tretman porodilja, to sto nije oslobodjena poreza decija hrana, obuca, odeca, komplikovana procedura za dobijanje decijih dodataka i jos puno toga dokazuje da drzava nije ucinila ama bas nista na resavanju ovog problema. A sto se tice slobode izbora, pojedinacne odluke, dvoje, troje ili cetvoro dece....na sledecem blogu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana