Ekologija| Reč i slika| Život

Salep, cvet koji nestaje

Bojan Budimac RSS / 01.02.2010. u 21:59

Orchis_mascula-small.10027.jpgZima je ovde (bila) neobična ove godine. Kada sam se vrato iz Srbije pred samu Novu godinu (29. decembra) bašta je bila puna narcisa. Međutim, pre desetak dana krenuo je hladan talas. Prvi put da sam čuo da je u uobičajenoj rečenici turskih meteoroloških izveštaja, "hladni talas dolazi sa Balkana", Balkan zamenjen Sibirom.

Taj sibirski talas je dobacio dovde toliko da nam noću temperatura nije prelazila 2 stepena, a bilo je i nekog blagog mraza. Bivše stablo banane, koje je jesenas skrljao vetar, je tokom (toplog) decembra optimistički iz preostalog patrljka krenulo sa novim listovima. Sada je verovatno u totalnom zbunu, jer su joj se listovi tokom prošle nedelje smrzli.

salep02.10022.jpgVeć sam, u glavi, odložio proleće, pa sam se iznenadio i obradovao kad sam danas, posle nekoliko dana neizlaženja u baštu zbog kiše koja lije manje-više non-stop, ugledao da je salep procvetao.

Salep je/su vrste divlje orhideje, najčešće Orchis mascula. Varijanta u ovim krajevima iz daleka podseća na zumbul, ali kad se približiš vidiš da su ti pojedinačni cvetovi neobični i da liče na zevalice ili mini orhideje. Miris mu je lep i iako ja ne volim slatke mirise mislim da bi ovaj bio sasvim solidan (doduše, slatkasti) parfem.

Međutim, cvet nije cenjen zbog lepog izgleda i/ili mirisa. Ugrožen je zbog upotrebe njegovog korena koji se upotrebljava u proizvodnji istoimenog napitka, pudinga i sladoleda. Rizomi salepa su bogati hranljivim polisaharidom (kaže Wikipedia) i od njih se pravi brašno koje se upotrebljava za pomenute poslastice.

Naš kraj nije nešto poznat po salepu, ali ima ga. Najpoznatiji kraj za salep je Karamanmaraš, nekih 800km istočnije. Kažem ima i kod nas, ali mora se dodati – sve manje.

Reći za optimistički zakon, koji zabranjuje vađenje osnovnog rizoma, a dozvoljava onih manjih koji se formiraju oko biljke i služe joj razmnožavanju, da je mrtvo slovo na papiru nije samo kliše nego i eufemizam. Misleeem, ko će se baviti iskopavanjem izdanaka , što je uporedivo sa hiruškom zemljoradnjom, kad jednim udarcem bradve možeš izvaditi 5-6 rizoma veličine malo većeg klikera.

salep-detalj.10025.jpgSvakog proleća viđam komšije koji se vraćaju sa planine sa punim kofama rizoma salepa. Da bi se napunila ta jedna kofa po mojoj slobodnoj računici treba ubiti najmanje 150 biljki. Dobit koju ostvare tim masakrom je u rangu 10-15 evra. Za njih više nego dobra para za jedno prepodne na planini. No, žale se da je svake godine "žetva" slabija. Kad im se kaže da je to što rade (h)em zabranjeno, (h)em će salep trajno nestati iz ovih krajeva odmahuju rukom sa podrugljivim izrazom na licu (tipa čudni ovi Rimljani, što bi rekao Asteriks).

Pet godina je sasvim dovoljno da se primeti da broj opada. Manija skupljanja ide dotle da smo prošle godine primetili da su neke biljke iz naše bašte zamenjene rupama u zemlji. Što me je nateralo da ih sve presadim i grupišem na jedno mesto, po savetu Hasana, usamljenog jahača na magarcu, jedinog ekološki polusvesnog seljana koga poznajem. On je odavno to uradio sa salepima koji su nikli na njegovoj zemlji. Jednostavno, želim da vidim ovog "vesnika proleća" i ako nestane iz okoline.

............................................................................

Beleške na margini

Iz ovog starog izveštaja sa BBC-ija saznajem da je hiljadu biljaka potrebno za 1 kilogram brašna (naime, rizom se suši i melje). Izvoz salepa iz Turske je zabranjen, ali to nimalo nije uticalo na oporavak vrste, kao ni pomenuti zakon. Ekolozi predlažu potpunu zabranu. Verujem da bi takav zakon možda i mogao da prođe, ali kao uvek ostaje pitanje, a ko će ga sprovoditi.

******

sasa.10023.jpgUskoro će procvetati anemone iliti sase. Njima ne preti ništa i ima poljana koje su skroz prekrivene ovim (bulkolikim) cvetom koji ovde nazivaju lale (pogrešno, jer i na turskom su lale lale). Najčešće su crvene, ali ih ima i belih i svim nijansama lilavske.

AtačmentiKomentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivana23 ivana23 22:24 01.02.2010

***On bone chilling cold days like these, I love a hot cup of salep with some cinnamon on top. It warms me up in side making feel all so good. Salep is more of a Turkish – Middle Eastern very popular hot beverage, especially during the winter. What is interesting about this hot beverage, as you read in wikipedia, is that saleps powder is related to a species of orchids and is considered an aphrodisiac. . It definitely is an aphrodisiac I can guarantee you that! This should be persuasive enough for you to try right?
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:41 01.02.2010

Re: ***

This should be persuasive enough for you to try right?

Ubedi me u dve reči Ivano
Pajz kad nisam probao piće, sladoled jesam i zaista mu taj sastojak daje nešto posebno, ne toliko po ukusu koliko po samom kvalitetu, nekako je lepljiviji (poput karamele).
ivana23 ivana23 23:45 01.02.2010

Re: ***

Bojan Budimac
This should be persuasive enough for you to try right?
Ubedi me u dve reči Ivano
Pajz kad nisam probao piće, sladoled jesam i zaista mu taj sastojak daje nešto posebno, ne toliko po ukusu koliko po samom kvalitetu, nekako je lepljiviji (poput karamele).


Dr M Dr M 00:13 02.02.2010

Re: ***

Pajz kad nisam probao piće, sladoled jesam i zaista mu taj sastojak daje nešto posebno, ne toliko po ukusu koliko po samom kvalitetu, nekako je lepljiviji (poput karamele).


Kaćun (slovenski izraz za salep) koristio se kao sredstvo protiv kaslja, slicno belom slezu- spada u sluzna sredstva, zato se cini da je lepljiv.

Afrodizijacko dejstvo u udzbenicima nisu pominjali, fokusirali se, potpuno pogresno, na manju i podnosljiviju nevolju..
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:23 02.02.2010

Re: ***

Afrodizijacko dejstvo u udzbenicima nisu pominjali, fokusirali se, potpuno pogresno, na manju i podnosljiviju nevolju..

Eh, pusto tursko... njima sve dođe afrodizijak
dolybell92 dolybell92 03:34 02.02.2010

Re: ***

indiana92 indiana92 08:38 02.02.2010

Re: ***

Salep se smatra afrodizijakom zbog oblika rizomam koji podseca na testise, a odatle je i latinsko ime roda ove biljke - Orchis.

Izgleda nisu samo Turci pusti nego i latini.

Postoji sjajna knjiga o orhidejama, koja se cita skoro kao krimi roman:
ORCHID FEVER - A Horticultural Tale of Love, Lust, and Lunacy by Eric Hansen.

U njoj je opisan salep i sladoled koji se dobija od njega. Prema knjizi, sladoled je toliko lepljiv i rastegljiv (kao karamela) da ga salep majstori rastezu u konopac :)
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:03 02.02.2010

Re: ***

ORCHID FEVER - A Horticultural Tale of Love, Lust, and Lunacy by Eric Hansen.

Naslov je sjajan, verujem da je dobro štivo
mirelarado mirelarado 22:29 01.02.2010

Прелепа биљка

Још једна прича о људској безумној, ситносопственичкој похлепи која разара природу.

Što me je nateralo da ih sve presadim i grupišem na jedno mesto, po savetu Hasana, usamljenog jahača na magarcu, jedinog ekološki polusvesnog seljana koga poznajem.


Bojan Budimac Bojan Budimac 22:45 01.02.2010

Re: Прелепа биљка

mirelarado
Још једна прича о људској безумној, ситносопственичкој похлепи која разара природу.

Što me je nateralo da ih sve presadim i grupišem na jedno mesto, po savetu Hasana, usamljenog jahača na magarcu, jedinog ekološki polusvesnog seljana koga poznajem.da, zamenih ono lonely... po tvom diskretnom savetu Mirela. Inače Hasan je jedini seljanin ovde koji s ljubavlju priča o prirodi, a sa tugom o recimo, pticama kojih je bilo, a sad ih više nema u ovim krajevima.
mariopan mariopan 23:11 01.02.2010

Re: Прелепа биљка

Stvarno lepa priča.

Zar ne može da se presadi negde gde se ne koristi rizom, gde i ne znaju da se rizom može koristiti, pa da se tako sačuva biljka? Sve uništavamo (ljudski rod) čega god se dohvatimo na ovoj planeti.

Anemone obožavam, tako su nežne, meni su bele najlepše. Pokušala sam jedne godine da ih posadim u baštu ali su im lukovice već bile uginule. predugo su bile u supermarketu pa su posustale. Cvetalo samo dva tri cvetka. Da li se salep može saditi i ovde kod nas kao cvet, zato što je i njegov cvet jedinstven i stvarno lep? Da l bi to uspelo? Zbog klime?

ps, Ona pasiflora koju sam proletos kupila cerki isterala je oko 6 -7 metara dugu lozu, stalno je cvetala i ima plodove,prvi plodovi su bili prazni, kao mahuna. Najslikanija biljka ikad u nas uslikana u svim fazama rasta. Kupile smo i seme pa ću na proleće i meni u bastu da zasejem uz ogradu, neka raste.
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:58 01.02.2010

Re: Прелепа биљка

Da li se salep može saditi i ovde kod nas kao cvet, zato što je i njegov cvet jedinstven i stvarno lep? Da l bi to uspelo? Zbog klime?

Mislim da bi, jer je rasporastranjena vrsta (po Wikipediji) skoro po celoj Evropi.

Pasiflora je ovde dvaputa cvetala i rodila zbog izuzetno blage jeseni, doduše ti jesenje/zimski plodovi su bili skoro prazni.
myredneckself myredneckself 23:59 01.02.2010

Re: Прелепа биљка

setila sam se da sam slušala o jednoj vrsti sladoleda u turskoj, mislim da se zove dondurma, kome je osnovni sastojak salep, pistaći i dr.
čula sam da se taj "sladoled" tegli, žvaće i da se ne topi


jesi li možda probao taj sladoled?
volela bih da salep ne nestane

Bojan Budimac Bojan Budimac 00:20 02.02.2010

Re: Прелепа биљка

mislim da se zove dondurma, kome je osnovni sastojak salep, pistaći i dr.
čula sam da se taj "sladoled" tegli, žvaće i da se ne topi

Dondurma je svaki sladoled na turskom, a probao sam sladoled sa salepom i to tegljenje mu je osnovna karakteristika. Odličan je naravno, ali ne toliko wow, da bi jedna biljka bila istrebljena.
dolybell92 dolybell92 03:49 02.02.2010

Re: Прелепа биљка

Zaintrigirao si me sa salepom,
iako znam i biljku i piće.
Sladoled nisam bila u prilici da
probam. Svojevremeno je moglo i
u Beogradu da se nađe salep u prahu,
u kesicama, odavno ga nisam videla.

Zašto je afrodizijak ... vrag bi ga
znao ali kad pogledaš koren - ima tu
kamda nečega...LOLSalep Orchid


Salep Orchid has been traditionally used as an aphrodisiac:
"Witches were supposed to use the tubers in their philtres,
the fresh tuber being given to promote true love,
and the withered one to check wrong passions."
It was tested recently for cases of nervous debility and
has been shown to be a nerve stimulant and revigorating tonic,
effective in cases of age-related sexual weakness.

Key ingredient of: MindCare, ProstaCare
NNN NNN 00:13 02.02.2010

Obožavam tvoje "prirodne" tekstove

Nažalost ovaj je prilično tužan.
Jedva čekam da i kod nas dođe proleće.

Pozdrav.
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:26 02.02.2010

Re: Obožavam tvoje "prirodne" tekstove

Jedva čekam da i kod nas dođe proleće.

Nadam se da nas neće više iznenaditi hladni talasi sa Balkana ili iz Sibira.

dolybell92 dolybell92 02:14 02.02.2010

Napici, pića, uživalasrdjan.pajic srdjan.pajic 07:11 02.02.2010

Slikovito!

"Manija skupljanja ide dotle da smo prošle godine primetili da su neke biljke iz naše bašte zamenjene rupama u zemlji".

Pretpostavljam i da niko od vlasnika baste nije prisustvovao zameni

E, kakva je situacija tu kod vas u Turskoj sa trespassing-om? Jel' ocete da zapucate, ko ovde kod nas na divljem Zapadu (mada je to mnogo vise holivudski mit nego stvarnost, ali ja se ipak ne bih upustao u empirijsku proveru)?
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:00 02.02.2010

Re: Slikovito!

E, kakva je situacija tu kod vas u Turskoj sa trespassing-om? Jel' ocete da zapucate, ko ovde kod nas na divljem Zapadu (mada je to mnogo vise holivudski mit nego stvarnost, ali ja se ipak ne bih upustao u empirijsku proveru)?

Pa situacija je "Trespassing? Šta je to?". Ako ne ogradiš imanje barem 2m visokim zidovima (ili žicom) isto je smatrano kao opšte dobro, suvi zidovi metar visine nisu neka prepreka bilo kome. Uspeli smo posle par godina da objasnimo pojam trespassinga neposrednim komšijama, te se istim bave samo njihove kokoške. No, još uvek neko "zaluta". Prošle godine tako vidim tipa u dnu bašče kako se šunja sa sve tandžarom. Jedva sam ga spasao od Fu. Mo'š misliti njene reakcije kad joj je rekao da lovi veverice (da, sačmaricom). Posle se ispostavilo da je pandur u pemziji, sin nekog daljeg komšije.
srdjan.pajic srdjan.pajic 09:18 02.02.2010

Re: Slikovito!

Bojan Budimac
E, kakva je situacija tu kod vas u Turskoj sa trespassing-om? Jel' ocete da zapucate, ko ovde kod nas na divljem Zapadu (mada je to mnogo vise holivudski mit nego stvarnost, ali ja se ipak ne bih upustao u empirijsku proveru)?

Pa situacija je "Trespassing? Šta je to?". Ako ne ogradiš imanje barem 2m visokim zidovima (ili žicom) isto je smatrano kao opšte dobro, suvi zidovi metar visine nisu neka prepreka bilo kome. Uspeli smo posle par godina da objasnimo pojam trespassinga neposrednim komšijama, te se istim bave samo njihove kokoške. No, još uvek neko "zaluta". Prošle godine tako vidim tipa u dnu bašče kako se šunja sa sve tandžarom. Jedva sam ga spasao od Fu. Mo'š misliti njene reakcije kad joj je rekao da lovi veverice (da, sačmaricom). Posle se ispostavilo da je pandur u pemziji, sin nekog daljeg komšije.


Veverice?! Ja bih ga živog odrao i nahranio veverice njime, on će meni da lovi veverice, sačmarom. U pravu je tvoja gospodja!

E, da viš blama, ukebao sam Ušketa pre neki dan, ukočio se ispred prozora, uši načuljene ko krila od slepog miša, oči izbečene, sevaju okolo, ni jedna dlačica na krznu mu se ne pomera. I snima nešto napolju, tako napeto da nisam smeo da ga pipnem. Prikradem se da pogledam, a ono veverica, rastavlja neki orah ispod prozora. Da, zaboravih da napomenem da živim u tipičnom polupodrumu u zgradi, daklem prozor je u ravni sa zemljom. I sad veverica ne vidi Ušketa sa druge strane prozora, nego žvaće taj orah i kad je završila zavrljači ostatak i krene po drugi, pravo na njega!. Jao da si ga samo video kako je podvio rep i zapalio sa prozora! Ukenjao se od straha, ko da nikad nije video vevericu. Doduše, i nije, sigurno ne ovoliku, samo malo manju od njega (i iste boje kao on). Ali mislim, stvarno, bruka je za ceo mačji svet!Bojan Budimac Bojan Budimac 09:30 02.02.2010

Re: Slikovito!

Jao da si ga samo video kako je podvio rep i zapalio sa prozora! Ukenjao se od straha, ko da nikad nije video vevericu. Doduše, i nije, sigurno ne ovoliku, samo malo manju od njega (i iste boje kao on). Ali mislim, stvarno, bruka je za ceo mačji svet!

Naslov ovog treda odgovara 100%. Misleem, tačno vidim Ušketa kako gubi entuzijazam prema vevericama.

Da, ovde manijaci love veverice (sačmaricama), kažu zbog mesa (hvala proviđenju nikad nisam imao prilike da vidim "ulov", ali se uvek pitam šta ostane od veselog glodara).
godec godec 09:16 02.02.2010

Ja pio salep...

.. kada sam bio u Turskoj a nisam ni znao kakav greh cinim. Cak mi se i nije narocito dopao. Od sad vise necu da ga pijem.

Nadam se da ce biti vise tvojih ovakvih tekstova iz Turske ubuduce.
Emir Halilovic Emir Halilovic 09:54 02.02.2010

Zabranjen izvoz?

Ovde u nas se salep služi u par kafana/restorana... Možda preduzimljivi Turci švercuju... ili tako nešto.

Inače - nisam obožavatelj, ali popijem ponekad, prija. Lep tekst, preporuka.
Olga Medenica Olga Medenica 12:14 02.02.2010

Salep

Vrlo interesantan teks.
jasnaz jasnaz 12:51 02.02.2010

nekorisno lilavska

Jelica Greganović Jelica Greganović 12:54 02.02.2010

Tek sam

sad shvatila da je cvet koji cveta na mom placu u Badnjevcu - salep Moja tetka je bezuspešno pokušavala da presadi cvet i na svoj, susedni plac i nije joj uspelo prosto neće da se primi, uvene, a kod mene ih svakog proleća procveta nekoliko i stvarno su mnogo lepi, samo moji su više plavi, a ne lila.
Gyre Gyre 21:15 02.02.2010

Hem tehlikeli, hem de yasaktir

Stvarno je tuzno, ali sa druge strane, sahlep ima tako dobar ukus (a kako saznah iz ovoga bloga, i afrodizijak je?!). Pa sta tu posten covek da radi? Da place za cvetovima koji bozanski napitak proizvode ili za napitkom koji ne moze biti dostupan bez okrutnog ubistva cvetova? Kill the beauty to create another kind of it. Nisam pametan.
(A bio sam septembra u Turskoj i niko ziv nije sluzio sahlep, kazu, nije bila sezona)
hajkula1 hajkula1 22:42 02.02.2010

Re: Hem tehlikeli, hem de yasaktir

Pa sta posten covek da radi?


Da se uzdrzava.
Gyre Gyre 09:01 03.02.2010

Re: Hem tehlikeli, hem de yasaktir

Pa ja se uzdrzavam, s obzirom da ne zivim u Turskoj vec 3 godine. Ali zar je veliki greh popiti jednu, dve solje jednom u 2 godine kad me put nanese tamo?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana