Gradjanske inicijative| Zdravlje

Porodilište - prasilište

Krugolina Borup RSS / 03.02.2010. u 13:06

Dubravica-prasiliste.jpg

Ko o čemu, dr Stanojević o svojoj traumi iz detinjstva.

Ne može čovek da da intervju, a da ne uporedi žene s prasicama, pa to ti je. Dobro, majku mu, dokle? Sva sreća, intervju ima i odgovor na "dokle". Do penzije, koja nastupa za četiri-pet godina. Oh, hvaljen Gospod i Devica Marija! Strpećemo se još toliko, kad trpimo već decenijama! Samo da se ne predomisli, pa da ne ostane da radi i preko toga. Ako mu to padne na pamet, predlažem da jurimo sponzore za prikupljanje para za izgradnju sigurne (drvene) kuće u Grčkoj, da mu kupimo kartu, okupimo se na aerodromu i pevamo uglas "A sad adio..."

Pa da dođe neko drugi, ko će rad u Narodnom frontu da organizuje bez prasilišta u podsvesti. I ko neće da ograničava prisustvo pratnje porođaju samo na oca deteta, niti će da naplaćuje posedovanje očinjeg vida.

Iako je pomoćnica ministra zdravlja, dr Ivana Mišić, još u septembru prošle godine javno naglasila da se prisustvo pratnje porođaju ne bi trebalo naplaćivati, dr Stanojević i dalje smatra da prasac nema šta da radi u prasilištu, a ako hoće da zajedno sa ženom grokće, to zadovoljstvo ima da plati 5.000 dinara. Kao, jeftino je, kad se uporedi s prethodnih 17.700?! Sve preko 0,00 dinara je SKUPO! Čista otimačina. Nadnica za strah. Sredstvo kontrole. Izvor korupcije.

Ali, dobro... još četiri, pet godina... pa će valjda s dr Stanojevićem u penziju otići i praksa manipulacija strahom porodilje.

Dane (i prasiće) brojim.

pigglet.jpgKomentari (112)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 13:23 03.02.2010

:)

Govori grcki, poradja gorile (nadam se da je video kako majka doji bebu-gorilu odmah posle porodjaja, kao macke, psi, lisice, vukovi, delfini....)Dr Ginekolog-akuser-veterinar- nesudjeni stolar-uzivac.....Zivot je lep!
tajatehno tajatehno 09:00 04.02.2010

Re: :)

Covek koji je svojim znanjem,vrhunskom operativnom vestinom cenjenom u svetu spasao stotine zena

Re: :)

spasao od cega/koga?
tajatehno tajatehno 09:22 04.02.2010

Re: :)

Uobicajenu operaciju rutinski izvodi svaki prosecan ginekolog.
Tesku i komplikovanu operaciju sa vrhunskim rezultatom(izlecenjem) izvodi samo vrhunski ginekolog.Vrhunskih ginekologa,naucnika,fudbalera itd. kod nas ima nekoliko kao i u svetu jednostavno zato sto su vrhunski.
Stotine zena ne bi bile izlecene(spasene) od kojekakvih bolestina
da nisu bile bukvalno u vrhunskim rukama
tmariska tmariska 09:49 04.02.2010

Re: :)

Zeni je najugodnije da je poradja lekar - ginekolog koji je pratio tokom trudnoce
recimo da to znam iz trostrukog licnog iskustva

a sto se tice poredjenja sa prasilistem - krmace vode po pitanju tretmana
na njih se ne deru babice:
Sta places!
Cuti, ima ovde ko spava!
Sta si se stisla a znala si da siris noge ranije! (uvodjenje katetera pred hitan carski)
Pa mrdni se malo sta spavas! (oblacenje posle carskog, dok vas u trku iz sale prebacuju su sobu anestezija jos bubnja kroz telo a one vam navlace "spavacicu"
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:21 04.02.2010

Re: :)

Covek koji je svojim znanjem,vrhunskom operativnom vestinom cenjenom u svetu spasao stotine zena


Svaka mu čast.
Da li je time zaradio blanko dozvolu da radi i priča šta mu se hoće, bez ikakvog pozivanja na odgovornost?
maca22 maca22 16:34 04.02.2010

Re: :)

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
spasao od cega/koga?

drug.clan drug.clan 16:48 04.02.2010

Re: :)

maca22
Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
spasao od cega/koga?


da li je "vrhunski ginekolog" isto sto i "ekspert za ...."
tajatehno tajatehno 18:47 04.02.2010

Re: :)

Svaka mu čast.Da li je time zaradio blanko dozvolu da radi i priča šta mu se hoće, bez ikakvog pozivanja na odgovornost?[/quote


Vala,eto,moze mu se
maca22 maca22 22:27 04.02.2010

Re: :)

tajatehno
Vala,eto,moze mu se

Mi ne mislimo tako.:)

Re: :)

maca22
Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
spasao od cega/koga?znas, ja sam lekar. radim mnogo vise akutne medicine i resusitacije nego ginekolog. nikad nisam razmisljala o sebi kao nekom ko spasava ljude od ne znam tinijacega. lecim, pomazem da se ne muce, da ih ne boli - to da.

dozivljavati sebe ili doktora predstavljati kao spasioca je vec samo po sebi romantizacija i mistifikacija.

Krugolina Borup Krugolina Borup 09:59 05.02.2010

Re: :)

Vala,eto,moze mu se


E, pa ne može!
Bar ne bez lajanja koje će da ga prati.
Rad svake ličnosti na javnoj funkciji podložna je javnoj kritici.
I mora biti podložna javnoj kritici.

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:24 03.02.2010

O,

živote...
scabies scabies 13:51 03.02.2010

Sramota

Ovoliko neukusa na jednom mestu nisam skoro srela. Čuveni samoproglašeni najveći živi ginekolog i dotična novina bi trebalo da se stide. I čudi me kako intervju nije u rubrici Reklamiranje?
maca22 maca22 13:58 03.02.2010

Re: Sramota

scabies
Ovoliko neukusa na jednom mestu nisam skoro srela.

Nemoj, to je naša elita. U elitnim novinama.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:01 03.02.2010

Re: Sramota

Scabi, Politika je objavila danas i reakciju jedne čitateljke (koja je istu reakciju u meni poslala) na taj čuveni intervju. Ne mogu da nadjem tekst online, jer je očigledno u rubrici koju ne objavljuju na internetu, ali evo teksta u celini:

PRASILIŠTE DR DUŠANA STANOJEVIĆA

Povodom intervjua sa dr Dušanom Stanojevićem : "Imam najlepše zanimanje na svetu", POLITIKA, nedelja, 24.01.2010.

Intervju sa dr Dušanom Stanojevićem u POLITICI (nedelja, 24.januar) veoma slikovito i jednostavno objašnjava zašto sam se nakon porođaja koji je "dobro prošao" i posle koga sam u rukama držala divnu, zdravu bebu, ipak osećala poniženo i povređeno. I to u toj meri da su meseci bili potrebni da se oporavim i shvatim šta se zapravo dogodilo: porodila sam se u prasilištu! Moje drugo iskustvo u istom prasilištu sedam godina kasnije (moj sin ima 10, a ćerka 3 godine), bilo je mnogo bolje i sasvim u skladu sa mojim očekivanjima - znala sam gde idem. Ne samo da nisam skvičala (to se nisam usudila ni prvi put) nego nisam ni groknula: samo sam se pritajila i čekala da izvučem živu glavu!

Ako duhovitost i bes ostavim po strani (što činim veoma nerado), intervju sa dr Dušanom Stanojevićem je zaista šokantan. Iako znamo biološke činjenice o tome da se svi sisari, pa i čovek, razmnožavaju na isti način, porediti ženu koja se porađa sa krmačom koja se prasi, a bebe sa prasićima (koji jesu predivni, kažu svi koji su imali prilike da ih vide odmah po rođenju!), u najmanju ruku je nepristojno. Kao takvo, nije za javnost. A ako uzmemo u obzir da danas postoji ogroman broj žena u Srbiji nezadovoljnih upravo bolničkim tretmanom koji porođaj svodi na njegovu biološku funkciju, a ženu depersonalizuje i svodi na životinju, onda je izjava dr Stanojevića kao direktora klinike ne samo veoma uvredljiva, već bi, verujem, trebalo da bude i kažnjiva.

Poređenje porodilišta i prasilišta nije ono najgore u ovom intervjuu. Ono je najupadljivije i kao takvo "bode oči".Verujem, na žalost, da će se mnogi tome samo nasmejati. (Na kraju krajeva, to poređenje i ne bi bilo tako strašno kada bi se uslovi koje zaslužuju žene, obezbedili i životinjama. Ali ovde nije reč o tome.)

Jedna druga izjava iz pomenutog intervjua dr Stanojevića možda je još malignija jer iz nje saznajemo da je, ako porođaj krene u nezgodno vreme veoma nepoželjno buditi dežurnu ekipu u porodilištu! Zaista ne razumem zašto bi dežurna ekipa u porodilištu trebalo da se naspava. Porođaji počinju noću kao i danju, a koliko se ja sećam, dani i noći se i za moju bebu i mene prvih dana nisu mnogo razlikovali. Ni za ostale žene u mojoj sobi. Zašto bi se razlikovali za zaposlene koji su tu da nam pomognu? Zato što je i direktoru klinike žao da ih budi?

Dodajem ovome još jednu izjavu dr Stanojevića koju sam ranije čula u medijima, a to je da žena koja traži da je porodi lekar koji joj je vodio trudnoću, mora za to posebno da plati (čini mi se da je to sad prihvaćena praksa u GAK NF), zato što traži "hleba preko pogače". Na stranu emocije, poverenje, opuštenost sa poznatim lekarom, ali zar su i obaveštenost o opštem zdravstvenom stanju trudnice i o toku trudnoće, takođe "hleb preko pogače"?

Da se razumemo, sa medicinske tačke gledišta ja sam dobro "prošla": nisam imala nikakve komplikacije, brzo smo otišli kući, deca su zdrava. "Otpušta se kući oporavljena." Iako se često pitam da li je sve bilo u redu zahvaljujući ili uprkos tretmanu u porodilištu, to nije razlog zbog koga pišem ovo pismo. Pravi razlog je bes koji osetim svaki put kada krene priča o porođaju i porodilištima: bes zbog toga što je meni i mojoj deci nepravedno ukradeno uživanje u prvim zajedničkim satima i danima. Jedinstveni, neopisivi, čudesni trenuci zbunjenosti, pa zatim upoznavanja i zbližavanja, grubo su prekidani ne samo obaveznim bolničkim procedurama, već i sasvim nepotrebnom grubošću i neljubaznošću bolničkog osoblja. I to, moj je utisak, ne zato što su oni kao ljudi loši i bezosećajni, već zato što je opšta atmosfera u bolnici takva - kao u prasilištu.

Postoje, naravno, i svetli primeri: lekari, babice i sestre koje su ljubazne, strpljive i nastoje da razumeju i pomognu i mami i bebi. Oni, ne samo da su izuzeci od pravila već je i tada jasno da takva ponašanja nisu u opisu njihovog radnog mesta, da i oni za to kradu vreme od drugih pacijentkinja, obaveza ili svog slobodnog vremena. Jednostavnije rečeno: daju vam "hleb preko pogače".

Zato me intervju sa dr Dušanom Stanojevićem ljuti. On se nalazi na položaju sa koga se utiče na ponašanje osoblja, njegovo ponašanje se uzima za primer, on postavlja standarde koji nemaju veze sa fizičkim uslovima i opremljenošću bolnice. A njegovi standardi, onako kako su izneti u ovom intervjuu, su nedopustivi.

Vesna Jokanović, psiholog
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:03 03.02.2010

Re: Sramota

naša elita


Apropo elite: s obzirom da je dr Stanojević stručnjak kakav jeste, vazda se iza te reputacije stručnosti sakriva kako bi progurao kojekakve gluposti koje se ne smeju tolerisati.

A tolerišu mu se - zbog stručnosti.

Pitanje je: treba li trpeti gluposti nekog samo zato što je stručnjak?
S obzirom koliko smo deficitarni sa stručnjacima, očigledno da nadležni smatraju da nemaju izbora nego da moraju da - trpe.

Zato smatram da se mi tih gluposti spasiti nećemo dok on ne ode - u penziju.

SAMO DA SE NE PREDOMISLI!
tajatehno tajatehno 09:08 04.02.2010

Re: Sramota

Naravno,za zenu bi bilo najbolje da je poradja nedovoljno strucan ginekolog i da joj pevusi njenu omiljenu pesmu zbog njenog ugodjaja,a ne vrhunski strucnjak cija narav joj nije po volji
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:14 04.02.2010

Re: Sramota

Naravno,za zenu bi bilo najbolje da je poradja nedovoljno strucan ginekolog


U tome i jeste problem: što ovde žene u porodilište ne idu da se porode, već da ih porode.

Medicinske intervencije, koje su osmišljene za nedajbože, počele su da se primenjuju rutinski i kad treba i kad ne treba. I to daje važnost ulozi ginekologa, i kad treba i kad ne treba.
mikele9 mikele9 17:11 04.02.2010

tajatehnoprasilište

Naravno,za zenu bi bilo najbolje da je poradja nedovoljno strucan ginekolog i da joj pevusi njenu omiljenu pesmu zbog njenog ugodjaja,a ne vrhunski strucnjak cija narav joj nije po volji

E pa jebi ga! Da ne seciram tvoj (quotiran) tekst, nebulozan je pa nema potrebe ali bih zaista voleo da se nađeš u situaciji kao krmak (možda krmača?) u rukama vrhunskog stručnjaka koji te tretira kao govno! I Hajdeger je bio i ostao jedan od najvećih (vrhunskih) Filosofa (stručnjaka) svih vremena ali je nedragi tajo, uvlačio glavu sa sve razdeljkom Hitleru u bulju. Jebeš vrhunskog stručnjaka koji je nečovek, ljiga, splačina....
maca22 maca22 17:15 04.02.2010

Re: tajatehnoprasilište

A i odakle te fantazmagorije "vrhunski hirurug"?

Hirurg se postaje kad lepo naučiš sve šta treba.
A vrhunski još i kada unapređuješ, a ne usvinjiš svoju struku.
Molim nek se mrdne i oslobodi mesto boljima od sebe.
tajatehno tajatehno 18:52 04.02.2010

Re: Sramota

Krugolina Borup
U tome i jeste problem: što ovde žene u porodilište ne idu da se porode, već da ih porode.Medicinske intervencije, koje su osmišljene za nedajbože, počele su da se primenjuju rutinski i kad treba i kad ne treba. I to daje važnost ulozi ginekologa, i kad treba i kad ne treba.


Znaci ko sta radi ginekolozi samo razmisljaju o njihovoj vaznosti
maca22 maca22 18:56 04.02.2010

Re: Sramota

tajatehno
Znaci ko sta radi ginekolozi samo razmisljaju o njihovoj vaznosti

A imaju tebe da ih odmeniš u tome. :)
tajatehno tajatehno 19:00 04.02.2010

Re: tajatehnoprasilište

mikele9
E pa jebi ga! Da ne seciram tvoj (quotiran) tekst, nebulozan je pa nema potrebe ali bih zaista voleo da se nađeš u situaciji kao krmak (možda krmača?) u rukama vrhunskog stručnjaka koji te tretira kao govno! I Hajdeger je bio i ostao jedan od najvećih (vrhunskih) Filosofa (stručnjaka) svih vremena ali je nedragi tajo, uvlačio glavu sa sve razdeljkom Hitleru u bulju. Jebeš vrhunskog stručnjaka koji je nečovek, ljiga, splačina....


Vrhunski strucnjak koji je necovek,ljiga splacina... prilikom jako teskih komlikacija u porodjaju spasava zivot majci zahvaljujuci svojoj vestini,znanju,umesnosti,majku ne sahranjuju,nego se vraca svojoj porodici ziva i zdrava,i citavog zivota pati zato sto se osecala kao krmaca,koju je spasao jedan necovek,ljiga,splacina...
maca22 maca22 19:08 04.02.2010

Re: tajatehnoprasilište

tajatehno
Vrhunski strucnjak koji je necovek,ljiga splacina... prilikom jako teskih komlikacija u porodjaju spasava zivot majci zahvaljujuci svojoj vestini,znanju,umesnosti,majku ne sahranjuju,nego se vraca svojoj porodici ziva i zdrava,i citavog zivota pati zato sto se osecala kao krmaca,koju je spasao jedan necovek,ljiga,splacina...

A kad se probudiš, a ono čovek porađa žene metodom zastarelom 30 godina, svetski evaluatori ga kritikuju...
Ko zna koliko je generacija žena upropastio svojom nestručnošću.
tajatehno tajatehno 20:47 04.02.2010

Re: tajatehnoprasilište

maca22

A kad se probudiš, a ono čovek porađa žene metodom zastarelom 30 godina, svetski evaluatori ga kritikuju...Ko zna koliko je generacija žena upropastio svojom nestručnošću.Naravno,sada se zene u svetu poradjaju modernijim metodama,na usta ili na lakat,a i stomak im raste u trunoci na pozadi pa je porodjaj mnogo moderniji,trudnici i pre porodjaja ugradjuju kameru da suprug moze da prati rast bebe od pocetka ,a ne samo da bude prisutan na porodjaju

Re: tajatehnoprasilište

tajatehno
maca22

A kad se probudiš, a ono čovek porađa žene metodom zastarelom 30 godina, svetski evaluatori ga kritikuju...Ko zna koliko je generacija žena upropastio svojom nestručnošću.Naravno,sada se zene u svetu poradjaju modernijim metodama,na usta ili na lakat,a i stomak im raste u trunoci na pozadi pa je porodjaj mnogo moderniji,trudnici i pre porodjaja ugradjuju kameru da suprug moze da prati rast bebe od pocetka ,a ne samo da bude prisutan na porodjaju


za vasu informaciju, porodjaj je u vecini slucajeva prirodna pojava i uglavnom ga u svetu obavljaju babice, a ne ginekolozi-akuseri.

mislim da je to divna specijalizacija u okviru medicine, jedinstvena po tome sto pomaze pri jednom od najlepsih iskustava u nasim zivotima- rodjenju deteta. dakle vesti i situacije koje su svakodnevica ginekologa akuser su uglavm vrlo lepe, za razliko od problema kojima se bave druge specijalizacije.
antioksidant antioksidant 14:03 03.02.2010

: )

На петој години медицине имали смо обавезу да десетак дана проведемо на гинекологији. Кад сам видео породилиште оно ме подсетило на оно моје лепо прасилиште. Тада сам себи рекао: „Само ћу ово да будем или ништа друго”. Имам најлепше занимање на свету.


Постоје четворица људи у који су јако допринели мом стручном животу. На првом месту је мој отац Слободан који ме терао да учим и радим. Други је професор Драгомир Младеновић, директор ове клинике у време кад сам ту дошао 1977. године. Он ме научио гинеколошкој хирургији. Мој трећи учитељ је професор Сава Перовић, уролог и дечији хирург, који ме увео у операције промена пола и „уградње” вагине и материце девојчицама које се роде без тих органа. Он ми је отворио врата света. А четврти је Вук Бојовић. Он ме научио да све то што радим умем лепо и да објасним и да објавим.

.................
kljucno je ciji je potpis na njegovom postavljenju na mesto nacelnika fronta...
on kao lekar moze pricati iz jedne pozicije ali kao nacelnik je nesto sasvim drugo...

maca22 maca22 14:18 03.02.2010

Re: : )

Moja proznanica iz Ostružnice mi opisivala prasenje svoje krmače. Žena voli svoju životinju, obliazi je dok je sama, priča (uslovno rečeno) sa njom koja čeka da se oprasi. Pravi joj društvo, kaže joj nešto, a ova, sva zadovoljno joj glavom klima i odmrmljava. To je tretman sa više ljubavi i humanosti od ispovesti žena koje se daju čitati.
mariopan mariopan 14:32 03.02.2010

Re: : )

maca22
Moja proznanica iz Ostružnice mi opisivala prasenje svoje krmače. Žena voli svoju životinju, obliazi je dok je sama, priča (uslovno rečeno) sa njom koja čeka da se oprasi. Pravi joj društvo, kaže joj nešto, a ova, sva zadovoljno joj glavom klima i odmrmljava. To je tretman sa više ljubavi i humanosti od ispovesti žena koje se daju čitati.

Tačno je to, i ja sam godinama imala krmače, bilo je takvo vreme da smo mogli da ih držimo jer smo živeli na samoj periferiji grada.
Nema spavanja kada počne da se prasi,dežurstvo i pomoć se podrazumeva, životinja pati, ima bolove, kao čovek, teško je i njoj. Sve se ušuška u čistu slamu, ugreje se svinjac, sve je okrečeno mnogo pre toga, i sedi se i čeka, pomaže se, priča se zaista, i one sve to razumeju savršeno, rade šta treba, prihvataju svoje bebe, njuškaju ih i grokću, ljube ih.....milina videti. A slatki su neopisivo, onako mali, ružičasti....slatkiši mali.

Ah, ona moja dva praseta sada znam zasto su takva, pa to su bre prasići?
E, dobro da mi je rekao, ne bih znala a doznajem se u prasiće.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:21 03.02.2010

Prasići, kanarinci, majmuni, zmije...Bog

А који однос имате према змијама?

Посебан. Моја мајка је као дете од две године прележала парализу и остала јој је одузета лева нога. Кад је имала тринаест година за ту ногу ујела ју је змија. И нога јој се потпуно вратила. Била је то божија порука. Отров је за мајку био лек! Растао сам уз ову причу и никад нисам убио змију.


(Boldovanje je moje.)
maca22 maca22 14:37 03.02.2010

Re: Prasići, kanarinci, majmuni, zmije...B

Ja stvarno sumnjam u strucnost osoba koje takve stvari pripovedaju, ali ajde...
jinks jinks 15:05 03.02.2010

Bejb

jednatanja jednatanja 15:30 03.02.2010

Meni

se čini da je njegov intervju malo "taken out of context" na ovom blogu.

Dr.Stanojevic je proveo detinjstvo na selu, voli životinje, pa šta? Nemojmo mu zamerati što voli da priča o životinjama, i što nije "prefinjen" kao neko gradsko dete, što je patrijarhalan u nekim stavovima, što na neki način predstavlja 44% populacije Srbije koja nam dolazi iz ruralnih krajeva.

Problemi koji postoje u NF, i u porodilištima Srbije STOJE, niko ih ne poriče, i trebalo bi ih menjati, kao što "Majka Hrabrost" pokušava. Ja sam ZA. Ali ovakvi ataci i ismevanje su kontraproduktivni.

Kru, da li je dr.Stanojević prestao da sarađuje pa zbog toga ovaj tekst? Reci nam tačno šta je dosada uradio, šta nije, da li vodi dijalog sa građanskom inicijativom i šta su planovi...?

Krugolina Borup Krugolina Borup 16:16 03.02.2010

Re: Meni

Dr.Stanojevic je proveo detinjstvo na selu, voli životinje, pa šta?


I ja sam provela detinjstvo na selu, volim životinje, pa mi opet ne bi palo na pamet da ginekologe poredim s magarcima, na primer.

Kru, da li je dr.Stanojević prestao da sarađuje pa zbog toga ovaj tekst?


Da bi prestao da saradjuje, morao bi prethodno da je počeo da saradjuje.
To se nije desilo.

Reci nam tačno šta je dosada uradio, šta nije, da li vodi dijalog sa građanskom inicijativom i šta su planovi...?


Uveo je bedževe.
To je sve što je uradio.

Što se tiče prisustva pratnje porođaju, izjavio: "Može, ali ne u Frontu!" Naplaćivao isto 17.700 dinara, sad smanjio na 5.000 dinara, iako troškovi vezani za to ne mogu biti veći od 600 dinara.

Ozvaničio korupciju naplaćivanjem 40.000 dinara za izabranog ginekologa. (Svi izveštaji koje dobijam govore da izabrani ginekolog porođaj zakazuje indukcijom u svojoj smeni - reči nema o dolasku od kuće u po noći.)

Sredstva zarađena od vođenja Fronta kao da je njegova privatna klinika, koristi za rekonstrukciju odeljenja apartmana, gde dvokrevetne apartmane pretvara u jednokrevetne (kako bi mogao još više da naplati). Za to vreme na običnom odeljenju, smrtnice leže po šest njih u jednoj sobi, sa sve šest beba, i umiru od umora i neispavanosti jer u svakom trenutku bar jedna beba plače ili jedna žena hrče.

Malo li je za kritiku?
A ostali načelnici gledaju u njega i kažu - eto, kako može on, možemo i mi...
I ćute, i niko mu se u javnosti ne suprotstavlja, a posle se na nas ljute što ih trpamo u isti koš s njim.
Filip2412 Filip2412 16:18 03.02.2010

Re: Meni

jednatanja
Problemi koji postoje u NF, i u porodilištima Srbije STOJE, niko ih ne poriče, i trebalo bi ih menjati, kao što "Majka Hrabrost" pokušava. Ja sam ZA. Ali ovakvi ataci i ismevanje su kontraproduktivni.

I meni se tako cini.... covek je seljak, neprskani sto bi se reklo... to sto poredi ljude s prasicima ne znaci samo po sebi nesto lose. Odrastao na selu, voli covek zivotinje.

I ljude i prasice treba tretirati s ljubavlju.

Zato Kru, predlazem da se koncentrishesh na zaista negativne stvari, kao to sto zeli naplacivanje prisustva krmka porodjaju itd.
complex complex 16:40 03.02.2010

Re: Meni (nije jasno)

Ja nisam shvatila iz intervjua da zene uporedjuje sa prasicama (mi kazemo svinjama)... On je samo opisao kako ga je osecaj koji je imao kao klinac dok je pomagao krmaci da se oprasi motivisao da postane ginekolog. Dakle osecaj da pomazete nekom da na svet donese novo bice (dete, prase). Mene kao zenu ne vredja ovaj njegov odgovor.

Sa nekim stavovima doktora Stanojevica se ne slazem, kao recimo prisustvo muskarca na porodjaju ili epiduralna anestezija. Iskustva sa prisustvom muskaraca na porodjaju kako u nasoj zemlji tako i na zapadu su vrlo pozitivna, t.j. pokazalo se da su vrlo pozeljna (zena se oseca manje uplaseno i usamljeno, muskarac lakse uspostavi vezu sa detetom....). Sa epiduralnom anestezijom su isto pozitivna iskustva. Ipak, protiv ovih stavova se ne treba boriti ismevanjem i pogresnim tumacenjem njegovih reci, vec argumentima (sto je cest nacin na koji se organizacija Majka Hrabrost bori), iako mozda sagovornici sa druge strane to ne zasluzuju.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:02 03.02.2010

Re: Meni (nije jasno)

Ja nisam shvatila iz intervjua da zene uporedjuje sa prasicama (mi kazemo svinjama)...


Ruku na srce, stvarno nije direktno poredio žene s prasicama.
Poredio je porodilište s prasilištem:

"Кад сам видео породилиште оно ме подсетило на оно моје лепо прасилиште."

Kad sam izguglala slike prasilišta, i mene je ono što se u porodilištu dešava podsetilo na prasilište. A sve nešto mislim, iako možda grešim (moguće je) da porodilište nikako ne bi smelo da podseća i liči na prasilište.

Ako se na čelu porodilišta nalazi čovek koga fascinira to što ono podseća na prasilište, kako se u tom porodilištu možemo nadati bilo kakvom tretmanu do - prasećem? Otpor bilo kakvim predlozima da se porodjaj HUMANIZUJE samo potvrđuje čvrstinu s kojom se dr Stanojević drži paralele: porodilište-prasilište. Meni to smeta. Prihvatam da ima onih kojima ne smeta.

Stvarno mislim da nije u redu da čovek koji se nalazi na čelu porodilišta u javnosti koristi takve paralele, metafore i izraze. Mene vređa. Prihvatam da ima onih koje ne vređa.
maca22 maca22 19:39 03.02.2010

Re: Meni (nije jasno)

Skrecem temu, ali o Politci i ovakvim člancima je već pisala veoma dobro Ana With... u svom predivnom blogu.
filantrop filantrop 20:14 03.02.2010

Re: Meni

Tanja
Dr.Stanojevic je proveo detinjstvo na selu, voli životinje, pa šta? Nemojmo mu zamerati što voli da priča o životinjama, i što nije "prefinjen" kao neko gradsko dete, što je patrijarhalan u nekim stavovima, što na neki način predstavlja 44% populacije Srbije koja nam dolazi iz ruralnih krajeva.


Filip
I meni se tako cini.... covek je seljak, neprskani sto bi se reklo... to sto poredi ljude s prasicima ne znaci samo po sebi nesto lose. Odrastao na selu, voli covek zivotinje.


Koliko sam shvatio oboje se javljate iz belog sveta, pa vas molim da iskreno , ali iskreno odgovorite blogojavnosti, da li bi neki belosvetski doktor uporedio porodilju sa krmacom, da li ste culi za takve izjave.
jednatanja jednatanja 20:30 03.02.2010

Re: Meni

Što se tiče prisustva pratnje porođaju, izjavio: "Može, ali ne u Frontu!" Naplaćivao isto 17.700 dinara, sad smanjio na 5.000 dinara, iako troškovi vezani za to ne mogu biti veći od 600 dinara.


Zar ovo nije već regulisano od strane ministarstva? Da li ovo znači da u različitim državnim klinikama postoje različite procedure i različito naplaćivanje?


Da bi prestao da saradjuje, morao bi prethodno da je počeo da saradjuje.


Kru, starije ljude je teško prisiliti na promene. Nema šanse. Nije garancija ni kad čovek ode u penziju da će doći neko ko će biti voljan da sarađuje. Treba više dijaloga. Konstantnog dijaloga. Ministar da se angažuje mnooooooogo više, kad će već da nagazi na pedalu, stalno neki šah igra...
jednatanja jednatanja 20:38 03.02.2010

Re: Meni

da li bi neki belosvetski doktor uporedio porodilju sa krmacom


Filantrop, pa nije uporedio, u tome je stvar. Na petoj godini studija ga je porodilište podsetilo na prasilište. A to (iako čudna izjava!) mogu da razumem. Čovek je odrastao na selu, i naišla je ta asocijacija. MENTALITET nije za osudu. Ali kapiram da bi bilo bolje da je "finiji", "otvoreniji za saradnju", "moderniji" kad je već na tako važnom mestu. Kao što rekoh gore, Ministar bi tu najviše mogao da menja ili moderira dijalog.
filantrop filantrop 20:45 03.02.2010

Re: Meni

Čovek je odrastao na selu, i naišla je ta asocijacija. MENTALITET nije za osudu. Ali kapiram da bi bilo bolje da je "finiji", "otvoreniji za saradnju", "moderniji" kad je već na tako važnom mestu. Kao što rekoh gore, Ministar bi tu najviše mogao da menja ili moderira dijalog.


Tanja,
covek zivi i radi u BG koliko decenija?
I za svo to vreme nije uspeo da se socijalizuje i da skapira sta je prihvatljivo reci u javnosti a sta ne , narocito zenama u osetljivom trenutku kao sto je trudnoca i porodjaj?

Koliko mu jos decenija i vekova treba da se resi seoskog mentaliteta (duzno postovanje zaista)

filantrop filantrop 20:53 03.02.2010

Re: Meni

Filantrop, pa nije uporedio, u tome je stvar.


Posto cepidlacimo, umesto uporedio,
recimo da je veoma prepoznatljivo asocirao
maca22 maca22 21:07 03.02.2010

Re: Meni

jednatanja
MENTALITET nije za osudu.

Ali dehumanizacija porodilišta jeste, zar ne?
Ako je zatekao porodilište koje asocira na prasilište, onda znači da treba da ga humanizuje i menja. A ne održava istim.

Re: Meni

Za mene je ovde problem, osim vrlo tzv opinionated, subjektivnog nacina na koji novinar "Politike" prikazuje dr Stanojevica ( sto donekle radi I Krugolina, Ali ona nije novinarka), veliki raskorak izmedju dr Stanojeviceve operativne vestine, koju niko ne osporava, I njegove potpune nesvesnosti da uloga jednog profesora I direktora daleko prevazilazi vestine iz operacione sale.

Dr Stanojevic takodje zanemaruje vaznost vestine komunikacije, sto je, s obzirom na njegovu funkciju,neoprostivo. Profesor je akademska titula, koju on ovim svojim nastupom nigde ne opravdava. On je ocigledno vrlo samozadovoljan I predstavlja sebe kao prakticara, sarmera i ljubitelja zivotinja, sto je mozda narodu zanimljivo, Ali je za njegovu funkciju potpuno irelevantno. Sta vise, moglo bi se postaviti pitanje da li njegovo ordiniranje po zoo vrtu u radno vreme ugrozava njegove duznosti u NF, ili saradnju sa grupom "baby friendly", na primer, za cije sastanke ne nalazi vremena.

Uloga direktora u unapredjivanju rada njegove ustanove se takodje nigde u intervjuu ne prepoznaje.

Meni kao lekaru jos bode oci njegova ideja da poradja sopstvenu zenu, sto se nikako ne preporucuje iz razloga emotivne angazovanosti koja moze da omete racionalno rasudjivanje. Kako on moze mladjeg kolegu da poduci o tome ako uopste nije svestan da to nije nesto cime treba da se hvali? Da li on misli da je on toliko dobar I profesionalan da na njega ovi eticki principi ne treba da se primenjuju, ili ih smatra irelevantnim zato sto se ne pominju u izvornom obliku Hipokratove zakletve?

U svakom slucaju, ovaj intervju demonstira veliku profesionalnu nezrelost, koja je za mene zastrasujuca.

A o "Politici" sam vec rekla sta sam mislila ovde.
audrey92 audrey92 22:00 03.02.2010

Re: Meni

Preporuka za komentar, Ana. Naravno da sve izgleda neprofesionalno i ne mogu da zamislim intervju u nekom ozbiljnom nemackom listu sa nacelnikom bilo cega, u kom bi se toliko mesta posvetilo hobijima datog strucnjaka. Ali, na Balkanu je ova vrsta renesansne genijalnosti i boemske raspustenosti uz "strucnost" za sve stvari, od svecke politike do kukicanja, jos uvek prisutna, i kao sto vidimo u medijima pozitivno prikazivana. Mislim da bi ovakvi tekstovi bolje stajali Gloriji i sl., nego Politici, ali sta ces.

Re: Meni

hvala.
u korenu svega toga je potreba za mistifikacijom i prikazivanjem strucnjaka kao nekog sa bozjim darom, a ne onog koji savesno i predano uci i stice iskustvo.

Re: Meni (nije jasno)

maca22
Skrecem temu, ali o Politci i ovakvim člancima je već pisala veoma dobro Ana With... u svom predivnom blogu.

laskas mi... :) to je ustvari pisanje mog duga bobana sa dodatkom mojih komentara.

u svakom slucaju, kad vidim ovakve romanticarske tekstove u novinama, uvek pomislim na nas obrazovni sistem, gde se pisanje eseja i sl. nikad nije obradjivalo. uvek je akcenat bio na srceparajucim temama, po mogucnosti baziranim na revoluciji, tipa: "drug tito", "petica za moju mamu " povodom dana zena, "jesen u mojoj ulici" i sl.

dvasha dvasha 10:03 04.02.2010

Re: Meni (nije jasno)

Hm, može se postaviti pitanje zašto ga to nije motivisalo da bude veterinar?
halman halman 10:30 04.02.2010

Re: Meni

Koliko sam shvatio oboje se javljate iz belog sveta, pa vas molim da iskreno , ali iskreno odgovorite blogojavnosti, da li bi neki belosvetski doktor uporedio porodilju sa krmacom, da li ste culi za takve izjave.


Наравно да упоређују: "Кад је прасе трчало за вепром?" Ово је енглеска стара "упитна" изрека, која се понекад и код нас користи....
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:16 04.02.2010

Re: Meni (nije jasno)

uvek pomislim na nas obrazovni sistem, gde se pisanje eseja i sl. nikad nije obradjivalo. uvek je akcenat bio na srceparajucim temama, po mogucnosti baziranim na revoluciji, tipa: "drug tito",


Tema koju sam imala za pisani zadatak iz srpsko-hrvatskog jezika u III godini srednje škole:

SILNA PESMA VAŠE KRVI POBEDIĆE MAŠINE I TOPOVE
maca22 maca22 16:36 04.02.2010

Re: Meni

halman
Наравно да упоређују: "Кад је прасе трчало за вепром?" Ово је енглеска стара "упитна" изрека, која се понекад и код нас користи....

Pa prase je trčalo za nekim, piše u Politici..
maca22 maca22 17:07 04.02.2010

Re: Meni (nije jasno)

Krugolina Borup
Tema koju sam imala za pisani zadatak iz srpsko-hrvatskog jezika u III godini srednje škole:

SILNA PESMA VAŠE KRVI POBEDIĆE MAŠINE I TOPOVE

To što si luđi i imaš dezorganizovanije misli, to te srpkinja više voli. A i uredništvo Politike.
tajatehno tajatehno 21:02 04.02.2010

Re: Meni

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
hvala.u korenu svega toga je potreba za mistifikacijom i prikazivanjem strucnjaka kao nekog sa bozjim darom, a ne onog koji savesno i predano uci i stice iskustvo.


Ovaj komentar predstavlja sustinu nebuloza o kojima govori Dr Stanojevic u Politici,koje nemaju veze sa njegovom strucnoscu,ali ne zaboravite kom se mentalitetu obraca.Sigurno ne ljudima koji zive u Zenevi ili Becu.
maca22 maca22 22:32 04.02.2010

Re: Meni

Obraća se vašem mentalitetu.
I opasno vas je osvojio. :)

Re: Meni

tajatehno
Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
hvala.u korenu svega toga je potreba za mistifikacijom i prikazivanjem strucnjaka kao nekog sa bozjim darom, a ne onog koji savesno i predano uci i stice iskustvo.


Ovaj komentar predstavlja sustinu nebuloza o kojima govori Dr Stanojevic u Politici,koje nemaju veze sa njegovom strucnoscu,ali ne zaboravite kom se mentalitetu obraca.Sigurno ne ljudima koji zive u Zenevi ili Becu.


sasvim sigurno se ne obraca ljudima koji posecuju ovaj blog. to pod uslovom da je uopste svestan efekta svog javnog nastupa, sto sumnjam da je. i upravo tu je problem. covek koji se obraca javnosti prvo treba da ima uvid u to kome se obraca i sta tim ljudima treba. (isto treba da radi i u svom poslu). u njegovom kontaktu sa "majkom hrabrost" je sasvim ocigledan nedostatak sluha za potrebe i probleme drugih, tvrdoglavost i vera da je on bogom dan, bez potrebe za refleksijom, preispitivanjem svojih stavova i verovanja. ne zaboravimo - covek se uci dok je ziv. to vazi za sve ljude, bez obzira na strucnost, iskustvo, godine...
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:06 05.02.2010

Re: Meni

ne zaboravite kom se mentalitetu obraca.Sigurno ne ljudima koji zive u Zenevi ili Becu.


Dokle god nam se akademici ne budu obraćali kao ljudima koji žive u Ženevi ili Beču, mi nećemo ni biti kao ljudi koji žive u Ženevi ili Beču.

Šta je starije, kokoška ili jaje? Baš dade nsarski lep primer na jednom drugom blogu, kod gosn. Stojkovića, o depresiji. Kaže, on kad je bio pred pubertetom, mislio je da bubuljice izazivaju pubertet. Slična je i logika da naš mentalitet izaziva ovakve akademce. A niko ne razmišlja da takvi akademci izazivaju ovakav mentalitet, što je po meni mnogo tačnije.
NNN NNN 19:10 03.02.2010

Bez da čitam intervju

Još od prvih izjava dr. Spasojevića, potpuno sam ubeđen da je čovek ženomrzac (da li sam to već negde napisao?)
skener92 skener92 19:13 03.02.2010

Re: Bez da čitam intervju

NNN
Još od prvih izjava dr. Spasojevića, potpuno sam ubeđen da je čovek ženomrzac (da li sam to već negde napisao?)


antioksidant antioksidant 19:13 03.02.2010

Re: Bez da čitam intervju

potpuno sam ubeđen da je čovek ženomrzac

ne verujem da tu ima mrznje
vise nekog nedostatka postovanja
(sto je samo podgrejano sindromom boga koji nije redak medju lekarima)
ali prvenstveno mene covek zabavlja svojim stavovima (dok se ne setim da je on nacelnik u frontu)
irenaema irenaema 09:35 04.02.2010

pročitala intervju


Samo da podvučem

antioksidant

ne verujem da tu ima mrznje
vise nekog nedostatka postovanja
(sto je samo podgrejano sindromom boga koji nije redak medju lekarima)


Taska Dana Taska Dana 19:29 03.02.2010

:)

Kad vidim Dr Stanojevicevu sliku i mene odmah podseti nepravedno.....


filantrop filantrop 20:15 03.02.2010

Srpske porodilje

ovog dripca za usi pa sut u dupe iz porodilista!
nek ide neka prasi svinje!
mlekac mlekac 21:11 03.02.2010

Sto reko Bane Vukašinović...

KAŽITE MI, DOKTORE, DA LI JE TEŠKO BITI MAJKA???

Ili kako reče onaj Cicos Macos u crtaću - Sto mu miševa! Postao sam majka! Hej, ali tu nešto nije u redu? Cica Mace ne nose jaja!

Tako, izgleda i ovaj čika doktor. Razumeo bi on porodilje, i te kako, samo da je mogao da prođe kroz to...
stasava stasava 21:12 03.02.2010

potraga

Da li gledate Potragu? Pisemo se posle.
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:23 03.02.2010

Re: potraga

Evo gledam, slušam i krstim se i levom i desnom.
audrey92 audrey92 21:53 03.02.2010

Re: potraga

Evo gledam, slušam i krstim se i levom i desnom.


Sto, sta ima u Potrazi???
maca22 maca22 21:59 03.02.2010

Re: potraga

audrey92
Evo gledam, slušam i krstim se i levom i desnom.

Sto, sta ima u Potrazi???

Baby traffiking.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:00 03.02.2010

Re: potraga

Sto, sta ima u Potrazi???


Dobro urađena reportaža (napominjem, stvarno DOBRO urađena) o roditeljima kojima su u porodilištima rekli da su im umrle bebe, a oni sumnjaju da su im bebe ukradene.
audrey92 audrey92 21:52 03.02.2010

hm

Nije sto ga je porodiliste podsetilo na prasiliste, i sam kaze da mu je to bio pozitivan dozivljaj pa je odlucio da postane ginekolog. Nego je izgubio osecaj za prosecnu porodilju (ono sto Krugolina zove "smrtnicom", jer se u svojoj genijalnosti bavi poradjanjem pevaljki i ostalih selebritija, poradjanjem zivotinja, komplikovanim operacijama, i, sto da ne, starogrckim jezikom. Pa ne moze uopste da shvati sta to obicne porodilje njemu i Frontu zameraju. Mislim da nije za mesto nacelnika, uz svo postovanje hirurskog znanja i ocigledne ambicije za usavrsavanjem.

Nego, Krugoline, nisi li ti onomad pisala da je broj porodjaja valjda u Frontu, ne mogu da se setim tacno iz kojih razloga, drasticno opao? Sta se u medjuvremenu desava u beogradskim porodilistima?
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:58 03.02.2010

Re: hm

Nego, Krugoline, nisi li ti onomad pisala da je broj porodjaja valjda u Frontu, ne mogu da se setim tacno iz kojih razloga, drasticno opao? Sta se u medjuvremenu desava u beogradskim porodilistima?


To je bilo onomad kad je zabranio ginekolozima da dolaze van smene. Mislim da se to sad regulisalo. Broj porodjaja je opao, ali zbog toga što se otvorio Mišović. U Mišoviću - dupke puno, vraćaju nazad zbog nedovoljno mesta.

audrey92 audrey92 22:03 03.02.2010

Re: hm

To je bilo onomad kad je zabranio ginekolozima da dolaze van smene. Mislim da se to sad regulisalo. Broj porodjaja je opao, ali zbog toga što se otvorio Mišović. U Mišoviću - dupke puno, vraćaju nazad zbog nedovoljno mesta.


Jel su u Misovicu humaniji uslovi? I kako reaguje Front na smanjenje posla (valjda sad imaju vise vremena da posvete svakoj zeni?)
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:54 03.02.2010

Re: hm

Jel su u Misovicu humaniji uslovi?


Mišović je nov, renoviran, sve sobe su dvokrevetne i imaju svoje kupatilo.
Zalažu se za epidural, promovišu epidural, ali ga naplaćuju.
Prisustvo pratnje porodjaju nije bilo moguće kad smo mi bile u poseti.
Ne znam da li se to promenilo.
Otkad smo mi bile u poseti, promenili su i načelnika, koliko čujem.
alarih alarih 10:45 04.02.2010

Re: hm

Krugolina Borup
Jel su u Misovicu humaniji uslovi?


Mišović je nov, renoviran, sve sobe su dvokrevetne i imaju svoje kupatilo.
Zalažu se za epidural, promovišu epidural, ali ga naplaćuju.
Prisustvo pratnje porodjaju nije bilo moguće kad smo mi bile u poseti.
Ne znam da li se to promenilo.
Otkad smo mi bile u poseti, promenili su i načelnika, koliko čujem.

Pretpostavljam da je naplata epidurala u Mišoviću skorijeg datuma. Sestra mi se porodila tamo u julu prošle godine, epidural za dž, samo treba da se najavi. Ako porodilja traži epidural bez najave (hitan prijem, predomišljanje i sl.) može da se desi da nemaju slobodnog anesteziologa, jer ih dele valjda sa Urologijom, ali se to navodno retko dešava. Mišovića inače bije glas da su njihovi anesteziolozi najbolji u epiduralu, jer ga najduže primenjuju i potpuno su pro-epiduralni.
Pored dvokrevetnih, ima i četvorokrevetnih soba (mislim, dve) koje su prostrane, ok, i poslednje se popunjavaju.
Uglavnom, jedina zamerka je bila vezana za sestre iz laktacije - jedna kaže jedno, druga drugo, pa ti, majko, mozgaj šta treba da radiš.
audrey92 audrey92 16:58 04.02.2010

Re: hm

Pretpostavljam da je naplata epidurala u Mišoviću skorijeg datuma. Sestra mi se porodila tamo u julu prošle godine, epidural za dž, samo treba da se najavi. Ako porodilja traži epidural bez najave (hitan prijem, predomišljanje i sl.) može da se desi da nemaju slobodnog anesteziologa, jer ih dele valjda sa Urologijom, ali se to navodno retko dešava. Mišovića inače bije glas da su njihovi anesteziolozi najbolji u epiduralu, jer ga najduže primenjuju i potpuno su pro-epiduralni.
Pored dvokrevetnih, ima i četvorokrevetnih soba (mislim, dve) koje su prostrane, ok, i poslednje se popunjavaju.


Lepo je cuti ovakve vesti.

stasava stasava 22:52 03.02.2010

potraga


Posle ovoga, "prasiliste" je samo jedna neukusna metafora, koja doduse ukazuje na manjak socijalne inteligencije koju direktor jedne ustanove mora da poseduje.Znaci, postojao je kriminogeni lanac na liniji:porodilista, maticne sluzbe, SUP.Ono sto plasi je cinjenica da roditelji i dalje nailaze na prepreke i one koji im onemogucavaju da dodju do istine. Naravno, prva u lancu su porodilista, tj. lekari. Hajde opet da se pravimo ludi i da kazemo da su svi nevini dok se krivica ne dokaze, znaci da podjemo od toga da lekari nisu umesani u ovaj uzas(sto je naravno nemoguce). Zdravstvena inspekcija je ipak utvrdila drasticne primere i nedopustive greske u nekim proceduralnim stvarima, u vodjenju dokumentacije, a skloni smo da minimiziramo ogroman znacaj bas tog dela posla. Sta je Ministar zdravlja izjavio povodom ovoga, jer kontrola je radjena u vreme njegovog ministrovanja? Ko je odgovarao, ko je sankcionisan, ko je prozvan, pozvan, jer vidimo da ima slucajeva koji su se desavali i posle 2000.Ne cudi, ako svakodnevno vec nekoliko godina slusamo izjave o besprekorno uredjenom zdravstvenom sistemu Srbije, a po Izvestaju Svetske banke iz 2007. u odnosu na stepen korupcije u zdravstvu, Srbija je na 4. mestu u svetu-odmah posle Tadzikistana, Maroka i Moldavije.
kaldorei kaldorei 02:53 04.02.2010

prasilište

svinje, ljudi, zmije & beštije. pravi dr Moro.
markonio92 markonio92 10:55 04.02.2010

Iz intervjua...

Ви сте, значи, са рибама на „ти”?

Углавном.


blokator blokator 13:45 04.02.2010

Frendli program za prasice

Prasiliste je pocetak hranidbenog lanca.Kada umre prase ili krmaca to izaziva kratkotrajnu zalost ali ne zaustavlja proizvodnju i zaradu naravno koja se tako lako lepi za prste i izaziva osecaj nedodirljivosti. Dva profesora na uglednom medicinskom fakultetu gde je i direkotor NF uticajni profesor zavrsili su u zatvoru prosle godine zbog sumnje da su uzeli novac.Nije primeceno da se professor setio da uporedi fakultet sa prasilistem gde su “prasci” najdeblji.Zanimljivo bi bilo pitanje direktoru NF da li je primio mito u novcu ili “poklonima” tokom svoga plodonosnog rada u drzavnim bolnicama .
Koliko je “krmaca i prasadi” umrlo u “prasilistima” u Srbiji ostaje tajna.Tajna je i koliko “prasaca” umre u “ klaonicama”(secanje hirurga na tatu) losim radom “srpkih famera ili seljaka” u belom,o tome nikako da se izjasne i sloze na kanabetu kod ministra ili “seoskog staresine”.Jednog dana neko ce napisati knjigu kao sto je vec uradila doktorka patolog koja je lepo opisala ubijanje praseta od strane vrhunskih strucnjak koja bi u svakoj normalnoj zemlji povukla ceo niz istraga i krivicnih procesa.Ako me secanje sluzi jedno prase je u NF prodano kao na Kalenicu,verovatno nije znalo grcku istoriju.Naravno slucaj je bio na sudu ali se nezna sretan zavrsetak posto novinari zaborave ruzna pitanja za ugledne strucnjak o ruznim temama.
Koliko su igubili osecaj relanosti govori i podsetnik kako vide svoj bezgresni rad. Direktor NF za razliku od svih ostalih porodilista svetu u kojima se poradajaju zene i deca nema secanje na greske,na kojima se nazalost i uci:
- Prošle godine imali smo 7.420 porođaja u našem porodilištu. Nijedno dete nije
stradalo kao posledica porođajne traume!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ?
stasava stasava 16:53 04.02.2010

Re: Frendli program za prasice

Koliko je “krmaca i prasadi” umrlo u “prasilistima” u Srbiji ostaje tajna.

Dok ne budemo sami nesto uradili na pokretanju inicijative da se osnuje nezavisno telo koje ce kontrolisati i sankcionisati greske, dok konacno sami nesto ne uradimo da se protokoli usvoje, dok budemo cutali na Ministrovo imenovanje lekara pod sudskim istragama u Komisije koje istrazuju upravo one propuste za koje clan Komisije, lekar, upravo i jeste pod istragom, mozete li da zamislite, dok budemo cutali da isti lekar dva puta bude pod istragom za slicno delo, a onda odseta u drugi grad, mada istrage traju, u drzavnu bolnicu, dok budemo slusali a cutali kako je stanje u "prasilistima' slicno, ako ne i bolje nego u "prasilistima" Svajcarske, dok budemo cutali a znamo da jedino mi ne znamo broj umrlih u nasim "prasilistima"...
maca22 maca22 17:04 04.02.2010

Re: Frendli program za prasice

Pa kad ovde institucije sistema ne rade. Niti trebaju ikome (osim sirotinji raji).
sandra16 sandra16 11:04 06.02.2010

Mistifikacija...

Vasa misija Krugolina sve vise lici na lov na vestice. Vestica je voga puta dr Stanojevic a vi ste veliki inkvizitor. Dusan Stanojevic je nesumljivo vrhunski strucnjak i to znam iz licnog iskustva i iskustva mnogih zena kojima je pomogao. I nema nista lose u tome sto se on vama ne svidja i sto sumnjate u neke njegove metode i nacin rada (tesko je svima ugoditi posebno kada "ugadjaju" oni koji su se popeli visoko jer "olujno je tamo gore 'di nas nije puno stiglo" sto bi rekao Djole) ali da od toga pravite ceo ovaj cirkus stvarno nema smisla. Nema smisla ni da licno vredjate coveka koji je zivot posvetio drugima i koji je mnogima pomogao svidelo se to vama ili ne. Zaista ne mogu da shvatim zasto vi i vase sledbenice toliko i tako mistifikujete cin radjanja, zasto se zena koja se porodi odmah oseti posebnom!Pa sta ako smo se porodile? Nismo ni prve ni jedine. I istina je drage moja prase se i svinje, tele se i krave radjaju i one i meni nikakvo poredjenje sa ovim plemenitim bicima ni najmanje ne smeta.
skener92 skener92 11:17 06.02.2010

Re: Mistifikacija...

ako smo vec presli na faunu, red bi bilo da priupitate veterinare zasto kazu 'ja bolje postupam sa zivotinjama nego oni s ljudima'.
maca22 maca22 14:13 06.02.2010

Re: Mistifikacija...

Zato što smo se upecali k'o somče na bućkalo. :)


Ni meni ne smeta poređenje sa prasetom jer je moj, lični, odnos pun poštovanja prema životinjama. No nema svako odnos poštovanja ni prema životinjama, ni prema ljudima. Evo pisali ljudi o odnosu prema ženama u Frontu OVDE. E, kad pogledate to, onda vidite da tamo žene nisu tretirane kao "plemenita bića".

A mistifikaciju vidim samo u poetskoj fantaziji o pojedincima koji sede na vetrovitom Olimpu.
maca22 maca22 14:28 06.02.2010

Re: Mistifikacija...

...
Bojana Maljević Bojana Maljević 02:17 07.02.2010

O DR. Duletu Stanojevicu

Vrlo je nezgodna ova tema. Pročitala sam nekolicinu komentara (nisam stigla sve) i jako sam iznenadjena. Poluinformacije, površne analize....

Mene je lično DR. Stanojević porađao dva puta. I oba moja iskustva sasvim su suprotna svemu navedenom.

Prvi put je to bilo '97. u D. Mišoviću (sklonili su ga iz Fronta da bi postavili po partijskoj liniji nekog drugog načelnika ili direktora ne sećam se tačno, ali se sećam da su ga ubrzo vratili u Front jer se procenat smrtnosti i komplikacija drastično povećao).
Porodio me je bez ijednog problema, za tri sata, a u bolnici nije imao NIŠTA. Čak ni kateter za epiduralnu anesteziju. Prvi podoj imala sam na crnoj kesi za đubre, dovoljno posteljine nije bilo (jer je tih dana prebačeno dosta žena iz jednog drugog porodilišta u kojem je bila neka epidemija). Bilo je UŽASNO. Ali sam bila u stručnim rukama.
Napomena: nije mi vodio trudnoću. Kod njega sam došla u osmom mesecu da se dogovorim za carski rez, jer sam to htela iz određenih zdravstvenih razloga. ODBIO JE da uradi carski rez, iako je mogao da mi uzme pare, tvrdio je da nema potrebe da se izlažem toj operaciji jer će sve biti u redu. I bilo je.

Drugi put, 2003. porađao me je u Frontu. Porodio me je za dva sata. Bez problema. Dok sam ležala (mora se provesti neko vreme gore posle porođaja, to svi znamo), u susednom boksu porađala se uz teške muke jedna žena. Njena doktorka je molila da pozovem Dr. Stanojevića telefonom da hitno dođe (znala je da je mene porađao pa će se odazvati odmah jer još ležim tu). Došao je. Porodio je ženu koja je mogla da izgubi bebu (a i sebe verovatno) za desetak minuta. I otišao.

Na oba porođaja gomila studenata išla je za njim (čak mi ni to nije smetalo).
Na oba porođaja moj suprug bio je prisutan.
Ni za jedan porođaj nije tražio novac (osim onoga što je u bolnici moralo da se plati).
Na oba porođaja je sa mnom i sa bebom bilo sve u redu, a nismo imali nikakve "uslove".

Poznajem nekolicinu žena koje su bukvalno zahvaljući njemu ostale žive ili postale majke.
Znam za mnoge operacije koje je uradio bez kojih ne bi bilo "srećnog kraja".
Naglašavam da mi DR. Stanojević nije nikakav prijatelj. Od porođaja ga nisam ni videla.
Ali sam uvek govorila da bih sto puta mogla da se porađam ako je on pored mene.

Jer čovek ZNA.

Uzgred, sve ostalo u bolnicama bilo je manje-više ponižavajuće. Od same pripreme za porođaj do mnogih stvari posle toga.

U ovakvom zdravstvu - sama je sreća da postoje takvi stručnjaci kakav je on.

Krugolina Borup Krugolina Borup 10:20 07.02.2010

Re: O DR. Duletu Stanojevicu

Bojana, hvala ti na komentaru.

Uzgred, sve ostalo u bolnicama bilo je manje-više ponižavajuće. Od same pripreme za porođaj do mnogih stvari posle toga.


Ovo je, Bojana, ključ. Niko nema problem oko dr Stanojevićeve stručnosti. Svi se slažemo da je stručnjak, i alal mu ćufte, i svaka mu čast. Ali, on u Frontu nije samo stručnjak. On je i direktor te ustanove. Ustanove u kojoj nisi samo ti osećala da je sve bilo "manje-više ponižavajuće" pre i posle porođaja. On je taj koji (potpuno nezavisno od svoje stručnosti) ima moć da to promeni. Ima moć, kažem. Ali nema želju i volju. Tj. neće. To je jasno i glasno rekao više puta. I onda uzme i uporedi porodilište i prasilište. I to treba da se proguta zato što je stručnjak.

Ja ne mogu.
Stvarno ne mogu.
tajatehno tajatehno 22:09 07.02.2010

Re: O DR. Duletu Stanojevicu

Krugolina Borup
Bojana, hvala ti na komentaru.
Uzgred, sve ostalo u bolnicama bilo je manje-više ponižavajuće. Od same pripreme za porođaj do mnogih stvari posle toga.Ovo je, Bojana, ključ. Niko nema problem oko dr Stanojevićeve stručnosti. Svi se slažemo da je stručnjak, i alal mu ćufte, i svaka mu čast. Ali, on u Frontu nije samo stručnjak. On je i direktor te ustanove. Ustanove u kojoj nisi samo ti osećala da je sve bilo "manje-više ponižavajuće" pre i posle porođaja. On je taj koji (potpuno nezavisno od svoje stručnosti) ima moć da to promeni. Ima moć, kažem. Ali nema želju i volju. Tj. neće. To je jasno i glasno rekao više puta. I onda uzme i uporedi porodilište i prasilište. I to treba da se proguta zato što je stručnjak.Ja ne mogu. Stvarno ne mogu.


U Srbiji je prasiliste,obor,svinja ipak istorijski uzvisenije nego bili gde drugde,ovde je to itekako podnosljivije i razumnije
Bojana Maljević Bojana Maljević 00:27 08.02.2010

Re: O DR. Duletu Stanojevicu

On je taj koji (potpuno nezavisno od svoje stručnosti) ima moć da to promeni. Ima moć, kažem. Ali nema želju i volju. Tj. neće. To je jasno i glasno rekao više puta. I onda uzme i uporedi porodilište i prasilište. I to treba da se proguta zato što je stručnjak.

Ne bih bila tako sigurna u to... Nije delovao kao takav čovek. Ko zna šta je sve pokušavao, ko zna sa čim se sve susretao, ko zna zašto je odustao od te "borbe" i odlučio da porodilište daje maksimum u stručnosti, ako već ne može druge stvari da menja. Ne bih ja baš taj teret stavila njemu za vrat. Jer on za svoju platu radi itekako. U to sam se uverila. Jer je odgovoran. Mnogi drugi nisu. Radije bih na tu temu sa ministrom zdravlja... koji za 10 godina to nije promenio.

No, u svakom slučaju, dobro je razmeniti mišljenja.
Pozz svima.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:36 08.02.2010

Re: O DR. Duletu Stanojevicu

Ne bih bila tako sigurna u to... Nije delovao kao takav čovek.


Hajde da ti dam primer.
Kažeš, suprug ti je bio prisutan na porođaju. Verujem da je to značilo i tebi i njemu.
Dr Stanojević je više puta u medijima (novine, TV, dam ti linkove ako hoćeš), naglasio da je on lično protiv prisustva oca deteta porođaju, i da visokom cenom te "usluge" pokušava ljude da odvrati od te ideje. Naplaćivao je očevima očinji vid 17.700 dinara do skoro. Sad naplaćuje 5.000 dinara. Izjavio: "Može, ali ne u Frontu!"

Radije bih na tu temu sa ministrom zdravlja... koji za 10 godina to nije promenio.


Ministarstvo zdravlja je preporučilo svim porodilištima da liberalizuju pratnju porođaju, da je ne naplaćuju. Neka su ga poslušala (primer: Pančevo). Porodilišta kažu da nemaju uslove. Ministarstvo naložilo da počnu da stvaraju uslove.

Dr Stanojević nije počeo da ih stvara i nema nameru da počne da ih stvara. Dakle, nije tačno da ne može, već da NEĆE.

Po meni je pratnja na porodjaju ključ da porodilište prestane da liči na prasilište.
tajatehno tajatehno 15:08 08.02.2010

Re: O DR. Duletu Stanojevicu

Bojana Maljević
Nije delovao kao takav čovek. Ko zna šta je sve pokušavao, ko zna sa čim se sve susretao, ko zna zašto je odustao od te "borbe" i odlučio da porodilište daje maksimum u stručnosti, ako već ne može druge stvari da menja. Ne bih ja baš taj teret stavila njemu za vrat. Jer on za svoju platu radi itekako. U to sam se uverila. Jer je odgovoran. Mnogi drugi nisu. Radije bih na tu temu sa ministrom zdravlja... koji za 10 godina to nije promenio.No, u svakom slučaju, dobro je razmeniti mišljenjUpropasti blog
Bojana Maljević Bojana Maljević 05:13 09.02.2010

Re: O DR. Duletu Stanojevicu

Krugolina,

Složićeš se sa mnom da ja imam pravo da verujem da postoje važni i ozbiljni razlozi zbog kojih je Dr.Stanojević protiv prisustva partnera na porođaju. Da, meni je veoma značilo. I partneru je značilo. Ali partner je prisutan samo na SAMOM porođaju, on dakle nikada nije prisutan na onom delu "priprema", koji najviše i izgleda kao prasilište. Niti će ikada biti. Ne verujem da ijedno porodilište dozvoljava partneru da prisustvuje brijanju, klistiranju i koječemu ogavnom pred porođaj (niti vidim kako bi to bilo izvodljivo s obzirom na uslove). U tom smislu - ne slažem se da je pratnja na porođaju ključ da prestane da liči na prasilište.

Dr.Stanojević nema nijedan razlog (ili taj meni nije poznat) da bude protiv toga osim - da to u većini slučajeva smeta, znam da su ljudi od dva metra padali u nesvest pa nisu znali kime da se bave - mužem ili ženom, navodim samo primer. Ili ima muževa koji se mešaju u sam tok porođaja, ne znajući o tome ništa i tako dalje... Ima, bre, i žena koje se čudno ponašaju. Prvi put kad sam se porađala pored mene je ležala jedna koja je vikala sve vreme "pustite me zvaću miliciju!". Ja gledam, šta joj rade - babica je porađa (i porodila je normalno). A ona viče li viče neke nebuloze. Zamisli još da je i muž bio - taj bi miliciju i doveo. :)

Ja zaista verujem da Dr. Stanojević misli da je porođaj bezbedniji i za bebu i za majku ako otac / baba / sestra nisu prisutni. Meni je recimo rekao da iz njegovog iskustva porodilja uvek bolje sluša lekara kada je sama. Ali ako hoću - neka dodje muž. Nije pravio problem. Tražio je da ga prvo upozna. Pokušao da ga odgovori (bezuspešno, ali vrlo argumentovano).

Naglašavam da svaka jedna žena koju je porađao Dr. Stanojević - istog obožava. Dakle, ne ponaša se prema ženama kao prema krmačama. Takođe, muževi koji su ga upoznali, uključujući i mog - obožavaju ga.

Stoga moram da zaključim - da nešto u svim tim konstatacijama nije u redu. Ili je polutačno ili je pogrešno shvaćeno.

A to što on govori o životinjama neprestano, to što je u stanu gajio zmije, to što je porađao majmunicu u zoološkom - njegovo je pravo. Voli čovek životinje. Ali ne može NE VOLETI LJUDE i biti takav stručnjak. Aman!

Ljudi, jedan je od onih sa najvećim iskustvom u zemlji. I ako kaže bolje bez toga - onda verujem da je bolje bez toga. Uprkos tome, vodila bih muža ponovo na porođaj (ovog, nekog drugog možda ne bi - ovaj je dokazao da može da podnese :))

Osim toga ako kaže: " ne u frontu" - to ima značaj. Jer pogledaj koliko se žena porodi u Pančevu a koliko u Frontu dnevno. Možda će ti biti jasno zašto. Zatim, u Front i samo u Front dolaze SVI KOMPLIKOVANI slučajevi iz cele Srbije - dakle, nemojte tako. IMA razloga. Sigurno nije u pitanju njgeov komoditet, jer naprosto to nije tačno. Porađao me dva puta, dozvolite da malo znam šta i kako radi.

pozz
meandmyself meandmyself 10:23 09.02.2010

Re: O DR. Duletu Stanojevicu

Bojana, čini mi se da polazite od pogrešne pretpostavke, koja kaže da je ono kako se porođaji dešavaju u Srbiji jedino ispravno, a ja mislim suprotno.

Šta hoću da kažem:
Pričate o klistiranju, brijanju itd. kao da su to delovi procesa koji se ne mogu/smeju izbeći, što jednostavno nije tačno. Ovo znam jer mi se nekoliko drugarica porađalo u inostranstvu i toga jednostavno NEMA.

Takođe, kad je u pitanju prisustvo oca/nekoga/bilo koga na porođaju, jednoj drugarici u Srbiji i svim gorepomenutim napolju su muževi(jednoj i majka) bili pristuni i NIKO se nije onesvestio ili napravio bilo kakav incident. Meni nije jasno odakle te priče kako ljudi masovno padaju u nesvest, jer zaista nisam čula ni za jedan slučaj. Sem toga, ako se tako nešto i desi u zanemarljivom procentu, po meni to ne može da bude argument protiv.

Sa druge strane, to što je Vama muž bio prisutan samo potvrđuje još jednu tezu, koja je ovde ranije bila pominjana, a to je da za poznate ličnosti i za "običan svet" ne važe ista pravila.

I na kraju, zaista verujem u stručnost Dr Stanojevića, i razumem da u NF dolaze teški slučajevi, ali svejedno, po meni njegovo teranje očeva sa porođaja služi ISKLJUČIVO njegovom komoditetu. Zaista bih volela da vidim doktora da ode u neku zemlju zapadne Evrope sa takvim stavom, zanima me koliko bi izdržao - bez obzira na nespornu stručnost.
tajatehno tajatehno 14:46 09.02.2010

Re: O DR. Duletu Stanojevicu

meandmyself
Bojana, čini mi se da polazite od pogrešne pretpostavke, koja kaže da je ono kako se porođaji dešavaju u Srbiji jedino ispravno, a ja mislim suprotno.Šta hoću da kažem: Pričate o klistiranju, brijanju itd. kao da su to delovi procesa koji se ne mogu/smeju izbeći, što jednostavno nije tačno. Ovo znam jer mi se nekoliko drugarica porađalo u inostranstvu i toga jednostavno NEMA.Takođe, kad je u pitanju prisustvo oca/nekoga/bilo koga na porođaju, jednoj drugarici u Srbiji i svim gorepomenutim napolju su muževi(jednoj i majka) bili pristuni i NIKO se nije onesvestio ili napravio bilo kakav incident. Meni nije jasno odakle te priče kako ljudi masovno padaju u nesvest, jer zaista nisam čula ni za jedan slučaj. Sem toga, ako se tako nešto i desi u zanemarljivom procentu, po meni to ne može da bude argument protiv.Sa druge strane, to što je Vama muž bio prisutan samo potvrđuje još jednu tezu, koja je ovde ranije bila pominjana, a to je da za poznate ličnosti i za "običan svet" ne važe ista pravila. I na kraju, zaista verujem u stručnost Dr Stanojevića, i razumem da u NF dolaze teški slučajevi, ali svejedno, po meni njegovo teranje očeva sa porođaja služi ISKLJUČIVO njegovom komoditetu. Zaista bih volela da vidim doktora da ode u neku zemlju zapadne Evrope sa takvim stavom, zanima me koliko bi izdržao - bez obzira na nespornu stručnost.Aman, u NF zidovi koji odvajaju porodjajne stolove su od pleksiglasa ili nekog slicnog sasvim providnog materijala,tako da suprug koji je eventualno prisutan na porodjaju naravno vidi i sve druge trudnice koje su levo i desno.Zamislite osecaj druge trudnice da je ni kriv ni duzan posmatra nepoznat muskarac koji je tu sticajem okolnosti.
anastasija.p anastasija.p 15:05 09.02.2010

Re: O DR. Duletu Stanojevicu

u NF zidovi koji odvajaju porodjajne stolove su od pleksiglasa ili nekog slicnog sasvim providnog materijala


To nikako ne moze da se promeni :)

U tome u jeste stvar. Resenje tog problema je vrlo jednostavno. A ne resavaju ga.
meandmyself meandmyself 15:13 09.02.2010

Re: O DR. Duletu Stanojevicu

tajatehno
Aman, u NF zidovi koji odvajaju porodjajne stolove su od pleksiglasa ili nekog slicnog sasvim providnog materijala,tako da suprug koji je eventualno prisutan na porodjaju naravno vidi i sve druge trudnice koje su levo i desno.Zamislite osecaj druge trudnice da je ni kriv ni duzan posmatra nepoznat muskarac koji je tu sticajem okolnosti.


Izgleda da taj problem ne postoji kad su u pitanju poznate ličnosti, kao što nam lepo reče JK ovde.
Da citiram, ako imate filter za sadržaje koji Vam ne odgovaraju: "...otkriva kako je protekao porođaj kojem je prisustvovao i njen suprug fudbaler..."
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:43 09.02.2010

Re: O DR. Duletu Stanojevicu

Bojana, opet moram prvo da ti se zahvalim što si se zainteresovala za temu, a potom i što krajnje otvoreno pričaš o svom ličnom iskustvu s porođaja. Javne ličnosti izuzetno retko imaju hrabrosti za tako nešto. Svaka ti čast.

Složićeš se sa mnom da ja imam pravo da verujem da postoje važni i ozbiljni razlozi zbog kojih je Dr.Stanojević protiv prisustva partnera na porođaju.


Složiću se da imaš pravo da veruješ. Ali se neću složiti da ti "važni i ozbiljni razlozi" stvarno i postoje. Sve što sam ikada od naučnih istraživanja o efektima prisustva pratnje porođaju na stanje porodilje pročitala, i sve što su nam o tome do sada rekle naše žene iz dijaspore koje su se porodile u inostranstvu, potvrđuje da ti "važni i ozbiljni razlozi" jednostavno - ne postoje. E, sad, problem je u tome što s druge strane imamo vrhunskog stručnjaka sa završenim medicinskim fakultetom koji tvrdi suprotno. I niko se ne usuđuje da mu se suprotstavi, svi mu slepo veruju da ti "važni i ozbiljni razlozi" postoje, a da su Krugolina, zapadna naučna istraživanja i žene iz dijaspore - prosto blesavi i glupi.

Na prvom mestu najdelotvornijih farmakoloških sredstava za ubažavanje porođajnog bola, SZO navodi epiduralnu anesteziju. Na prvom mestu najdelotvornijih NEfarmakoloških sredstava za ublažavanje bola, SZO navodi prisustvo pratnje porođaju. Ako se dr Stanojević protivi prisustvu pratnje porođaju, on se onda direktno protivi ili a) ideji da žena ne treba da pati od bola tokom porođaja; ili b) ideji da su spisak SZO i sva istraživanja na kojima bazira taj spisak - uopšte validni. S ozbirom da je dr Stanojević javno u više navrata izjavio da je on za primenu epiduralne anestezije, kao i s obzirom da je ovde na blogu izjavio da "nije dobro sve što dolazi sa Zapada", sklona sam zaključiti da je ovde tačnije sugestija pod b. SZO i Zapad nemaju pojma. On zna bolje od njih.

Razlog za takav stav, opet, može da se protumači na dva načina. Ili a) dr Stanojević pati od neviđene arogancije; ili b) pripada "staroj školi" koja nema nameru da se menja. Sklona sam i ovde opredeliti se za varijantu b). Zato i ne mogu da dočekam da ode u penziju.

Da, meni je veoma značilo. I partneru je značilo. Ali partner je prisutan samo na SAMOM porođaju, on dakle nikada nije prisutan na onom delu "priprema", koji najviše i izgleda kao prasilište. Niti će ikada biti. Ne verujem da ijedno porodilište dozvoljava partneru da prisustvuje brijanju, klistiranju i koječemu ogavnom pred porođaj (niti vidim kako bi to bilo izvodljivo s obzirom na uslove). U tom smislu - ne slažem se da je pratnja na porođaju ključ da prestane da liči na prasilište.


Grešiš. U belome svetu, pratnja porodilje (uglavnom partner) od iste se ne odvaja ni za minut, od trenutka ulaska u porodilište, pa do izlaska cele porodice iz porodilišta. Ako se i odvoji - to je njegov izbor, a nikako praksa bolnice da mu se zabranjuje da ostane. Samo kod nas se pod pratnjom porodjaju podrazumeva prisustvo samom činu porođaja.

Brijanje i klistiranje SZO je stavila na spisak "Procedura koje su DOKAZANO nedelotvorne i/ili štetne" i koje ne treba rutinski sprovoditi. Dr Stanojević nam je ovde na blogu, pre malo više od godinu dana, objašnjavao da SZO greši, da naučna istraživanja nemaju pojma sa životom.

Da je dr Stanojević spreman prihvatiti nove naučne dokaze o porođaju, eliminisali bismo jednu stvar iz porodilišta koje ga čini prasilištem - rutinsko klistiranje i brijanje.

Dr.Stanojević nema nijedan razlog (ili taj meni nije poznat) da bude protiv toga osim - da to u većini slučajeva smeta, znam da su ljudi od dva metra padali u nesvest pa nisu znali kime da se bave - mužem ili ženom, navodim samo primer. Ili ima muževa koji se mešaju u sam tok porođaja, ne znajući o tome ništa i tako dalje...


Kome smeta? Lekarima ili porodilji? I zašto smeta? Kako u svetu nikome ne smeta? Ko treba da je tu u centru pažnje, i čije potrebe treba da imaju prioritet - lekarske ili porodiljine? Ono za šta se dr Stanojević zalaže jeste održanje lekarocentričnog praktikovanja medicine, i pošto-poto izbegavanja uvođenja pacijentocentrične medicine u naša porodilišta.

Što se tiče fame oko padanja u nesvest... ispričaću ti šta smo, tokom posete Narodnom frontu, Zorka i ja čule kao odgovor na pitanje "Koliko je njih do sada palo u nesvest?", koje smo postavile glavnoj sestri i načelnici porodilišta. Načelnica je rekla "dvoje". Glavna sestra "više, bar petoro". Reč, po reč, došli smo do toga da su to "dvoje, troje, petoro" što su padali u nesvest u stvari bili - studenti na praksi, a ne muževi.

Takođe, u novinama se svojevremeno moglo pročitati da su u porodilištu na Zvezdari na isto pitanje odgovorili sa: "Nikad niko". Ako je u Frontu i bilo padanja u nesvest, postavlja se pitanje zašto padaju u nesvest samo u Frontu, ali ne i na Zvezdari?

Iskreno, te priče o padanju u nesvest po meni su totalno izmišljene, ili u najboljem slučaju - preuveličane - sa jednim jedinim ciljem: odvratiti od ideje da žena treba da ima pratnju. Zato što je lekarima tako lakše. Ne BOLJE, nego LAKŠE. Mogu da se opuste, ne moraju da paze na izraze i ponašanje, ne moraju da ti odgovaraju na svako pitanje, mogu da te ostave samu na stolu a da ne možeš nikog da dozoveš i - najvažnije od svega - eliminišu mogućnost postojanja bilo kakvog svedoka za bilo šta što se dešava.

Ima, bre, i žena koje se čudno ponašaju. Prvi put kad sam se porađala pored mene je ležala jedna koja je vikala sve vreme "pustite me zvaću miliciju!". Ja gledam, šta joj rade - babica je porađa (i porodila je normalno). A ona viče li viče neke nebuloze. Zamisli još da je i muž bio - taj bi miliciju i doveo. :)


))
Možda.
A možda bi je smirio?
Nebitno. Najbitnije za ovu situaciju je odgovor na pitanje: ZAŠTO se ona tako ponašala?
Da su joj dali epidural, misliš li da bi se tako ponašala?
Da su znali kako da je smire, i da su hteli da je smire (pa ne patimo samo mi od takvih porodilja, ima ih i u belom svetu, pa znaju kako da reše slučaj!), sigurno se ne bi tako ponašala.

Ja zaista verujem da Dr. Stanojević misli da je porođaj bezbedniji i za bebu i za majku ako otac / baba / sestra nisu prisutni. Meni je recimo rekao da iz njegovog iskustva porodilja uvek bolje sluša lekara kada je sama.


I ja zaista verujem da dr Stanojević misli da je porođaj bezbedniji i za bebu i za majku ako niko tu nije prisutan. Nije to problem. Problem je u tome što GREŠI što tako misli. I nema nameru da to menja. Zato i kažem - penzija je jedino rešenje.

Ali ako hoću - neka dodje muž. Nije pravio problem. Tražio je da ga prvo upozna. Pokušao da ga odgovori (bezuspešno, ali vrlo argumentovano).


Volela bih čuti te argumente. Ima li šanse da ih se prisetiš i da ih prepričaš, molim te. Da bih mogla argumentovano da ih pobijem. Zato što nema validnih argumenata za odgovaranje muža da prisustvuje porođaju. Naročito ako je on već rešio da hoće! Tvome mužu svaka čast što se nije dao ubediti!!!

Naglašavam da svaka jedna žena koju je porađao Dr. Stanojević - istog obožava. Dakle, ne ponaša se prema ženama kao prema krmačama. Takođe, muževi koji su ga upoznali, uključujući i mog - obožavaju ga. Stoga moram da zaključim - da nešto u svim tim konstatacijama nije u redu. Ili je polutačno ili je pogrešno shvaćeno.


Mene dr Stanojević nije porađao, pa opet ću ti reći da ga i ja obožavam. Najiskrenije. On je meni ekstra, ekstra simpatičan. I osećam i verujem da je izuzetno dobar čovek. Ali, to nema apsolutno nikakve veze sa činjenicom da mrzim ono što on radi i kako pravda to što radi.

Zašto je u Srbiji tako teško poverovati da je moguće voleti čoveka, a mrzeti delo? I zašto ako neko ne voli nečija dela, to automatski znači da i mrzi tog čoveka?

A to što on govori o životinjama neprestano, to što je u stanu gajio zmije, to što je porađao majmunicu u zoološkom - njegovo je pravo. Voli čovek životinje. Ali ne može NE VOLETI LJUDE i biti takav stručnjak. Aman!


Ne videh da je iko tvrdio da ne voli ljude. Ja iskreno verujem da on iskreno veruje da to što misli i kako radi - da je to tako najbolje. Ali, nije najbolje!

Ljudi, jedan je od onih sa najvećim iskustvom u zemlji. I ako kaže bolje bez toga - onda verujem da je bolje bez toga.


Tu se mi razlikujemo, Bojana. Ti veruješ onome s najvećim iskustvom u zemlji. A ja verujem onima s mnogo većim iskustvom u inostranstvu.

Uprkos tome, vodila bih muža ponovo na porođaj (ovog, nekog drugog možda ne bi - ovaj je dokazao da može da podnese :))


)))
Kao što već rekoh - tvome mužu svaka čast što se nije dao odgovoriti!
Žalosno je što mi ovde, umesto kampanje kojom bismo ohrabrivali muževe da prisustvuju porođaju, imamo vrhunske stručnjake koji ih od toga odgovaraju.

Osim toga ako kaže: " ne u frontu" - to ima značaj. Jer pogledaj koliko se žena porodi u Pančevu a koliko u Frontu dnevno. Možda će ti biti jasno zašto. Zatim, u Front i samo u Front dolaze SVI KOMPLIKOVANI slučajevi iz cele Srbije - dakle, nemojte tako. IMA razloga. Sigurno nije u pitanju njgeov komoditet, jer naprosto to nije tačno. Porađao me dva puta, dozvolite da malo znam šta i kako radi.


Da u Front dolaze komplikovani slučajevi iz cele Srbije, to je tačno. Ali da dolaze SAMO u Front, nije tačno. Dolaze - i to u mnogo većem broju - u Višegradsku. Čak i iz Fronta ponekad šalju u Višegradsku šta oni sami ne mogu da reše. Ali, nebitno.

Bitno je ovde, Bojana, bar po meni, to što se dr Stanojević drži "stare škole" i neće ništa da menja, iako je praksa u svetu otišla mnogo dalje od onoga što ta naša "stara škola" još uvek praktikuje. Još je gore to što svojim autoritetom vrhunskog stručnjaka brani bilo kakve promene, i kao takav predstavlja negativan primer onima koji bi se možda i usudili da nešto menjaju.

Lekarocentrične prakse u našim porodilištima, kao i u našem zdravstvu uopšte - direktan su i najvažniji i najveći mogući izvor korupcije u zdravstvu. Ne menjati ih, znači osuditi raju na večno plaćanje harača.

Oprosti i ti, a i drugi blogeri, na opširnosti. To mi mana, definitivno. Morala sam u sitna crevca.

I pozdravi muža.
On je moj heroj!
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:54 09.02.2010

Re: O DR. Duletu Stanojevicu

Izgleda da taj problem ne postoji kad su u pitanju poznate ličnosti, kao što nam lepo reče JK


Što se odgovaranja od pratnje porođaju tiče, ne pravi dr Stanojević nikakvu razliku između poznatih ličnosti i obične raje. Odgovara sve redom. Bojana nije jedina poznata ličnost od koje sam direktno čula za odgovaranje muža. Nažalost, ta druga osoba s kojom sam razgovarala imala je muža koji se dao ubediti.
scabies scabies 20:55 09.02.2010

Re: O DR. Duletu Stanojevicu

Ja se izvinjavam što uskačem u sred dijaloga, ali me izgleda večeras baš svrbe prsti
Dr Stanojevića, za razliku od vas, ne obožavam, ali cenim njegov rad u oblasti akušerstva (kako u okvirima humane medicine, tako i veterinarske). Lično mi je malo etički sporno njegovo eksponiranje po pitanju tema koje nisu usko vezane za struku i stručnost, kao i (zlo)upotreba njegovih stručnih kvaliteta u cilju lične promocije. Sve to je, naravno, manje bitno za ono što želim da kažem
Sa stanovišta pacijenta jako je važno poverenje u lekara, u njegove kompetencije i rad u cilju najveće koristi za pacijenta. I ne samo sa stanovišta pacijenta, već je od neprocenjivog značaja za uspešnost samog lečenja ili tretmana. Zato mi je jako drago da čujem da prof. dr Dušan Stanojević ostavlja takav utisak na svoje pacijentkinje.
Ali da se na trenutak udaljimo iz pozicije pacijenta...
Sa stanovišta dobrog profesionalca, za uspeh u radu (bilo kom) jako su važni (samo)kritičnost, preispitivanje, izbegavanje svih potencijalnih sukoba interesa i stalno traganje za unapređivanjem svoje delatnosti. Usudiću se da sumnjam da je prof. dr Stanojević jedini na ovom svetu koji više nema prostora za napredak (ako izuzmemo ambicije presađivanja materica).
(Hoću li konačno preći na stvar, i sama se pitam )
Ne zameram ja dr Stanojeviću (ni sveukupnom srpskom akušerstvu) što neće da prepišu zapadne standarde (u čiju delotvornost na tlu Srbije i sama pomalo ponekad sumnjam). Ja zameram odsustvo potrebe i volje da se preispita ispravnost sadašnjih procedura, da se izvrše ozbiljne i stručne procene mogućnosti za unapređenje trenutne situacije, pa bila ona na nivou prasilišta ili na nivou najuspešnijih svetskih akušerskih centara. Savremena zapadna medicina (za kojom srpska medicina kaska par svetlosnih godina) je nešto što se stalno preispituje i unapređuje. Zato je nerazumno verovati, a sporno tvrditi, da srpska medicina (u bilo kojoj oblasti) nema više prostora za napredak! Na ličnom nivou, ubeđenje i ubeđivanje da nema više prostora za profesionalno (kao i svako drugo) napredovanje je nedopustivo prepotentno, i nešto što vrhunski stručnjak ne dozvoljava sebi da izgovori ni u četiri zida.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana