Gost autor| Sport| Zabava| Život

Stvaranje Istorije

Unfuckable RSS / 05.02.2010. u 07:49

  Milutin & niccolo

(uz malu asistenciju Unfuckablea)

Sportska redakcija Bloga B92 poziva vas na svakodnevno druženje!

  Serija blogova čiji početak predstavlja ovaj tekst nastaje na Milutinovu inicijativu kojoj su se s entuzijazmom pridružili Reanimator, NNN, Omega, Unfuckable i Niccolo s ciljem da pruži blogerima mesto gde će moći da prate i komentarišu razne sportske događaje tokom cele godine. Kako se blogovi zatvaraju nakon 7 dana, nas nekoliko, ali i svi ostali blogeri koji imaju volje da napišu tekst na neku sportsku temu (uključujući i one koji nemaju autorsku opciju, koji će gostovati kod nekog od nas), će naizmenično objavljivati blogove na kojima će se moći komentarisati sve sportske utakmice, mečevi i takmičenja u bilo kom sportu koji je blogerima drag (curling included).

  Izbor tema je slobodan, dokle god se radi o sportu, ali bez obzira na izabranu temu konkretnog bloga u komentarima je dozvoljeno pričati o bilo kom sportskom dešavanju.

  Ideja je da ovim blogovima pokrivamo jednu nedelju - koliko i blog može da traje.  Na početku bi se potrudili da napravimo pregled onoga šta nas očekuje, a onda iz dana u dan komentarisali jedan po jedan dogadjaj. Kad ko može i koliko može i hoće. (ovo se prvenstveno odnosi na Unfuckablea, koji stalno nešto kuka kako hoće ali nema vremena)

Na kraju nedelje, pokušali bi da sve sažmemo u neku vrstu kratkog rezimea.

Tokom velikih sportskih dogadjaja, vraćali bi se dosadašnju rutinu: npr. Niccolo bi i dalje postavljao blogove posvećene Grand Slam turnirima u tenisu, a Omega one posvećene velikim biciklističkim trkama.

Na samom početku ove serije, kao pravi džentlmeni, «mikrofon» predajemo: Alavoj.

Dobro došli na svakodnevno druženje!

_____________________________________________________________________ 

Unfuckable

(uz malu asistenciju osećaja za realnos')

Kada se priča o umetničkom klizanju, moje skromne odrednice u tom sportu predstavljaju Rodnjina i Zajcev, Pahomova i Gorškov, Sanda Dubravčić i Robin Kazins. I neko dvoje koje je katapultiralo „Bolero" međ' široke narodne mase te  osudilo mnoge švalere na klasiku tokom sexa, jer to je tada bilo tako „in".

Dakle, da pojasnim : kada se priča o klizanju, zapanjiće vas ovo - moj najbolji izbor je da ne pričam previše.

Ali zato znam Neke koji bi o tome mogli do sutra. A nisu Milka Babović.

Pozdravimo Alavu.

Genious is back, Mlada too:

 _____________________________________________________________________

Umetničko klizanje me je privuklo kada sam imala već solidan staž u bavljenju sportskim plesom. Ta dva sporta imaju toliko sličnosti da se moja fascinacija jednim lako prelila na drugi sport. Naravno, ima ljudi koji ni jedan od ova dva sporta ne smatraju - sportom, za njih je to nešto drugo, neka - hm, umetnost. I jesu umetnost. Praćeni muzikom, u biti svakog od njih jeste iznošenje emocija koje su povezane upravo sa tom muzikom, a sve kroz pokret. Ne bilo kakav pokret, naravno, radi se o jasno tehnički i koreografski definisanim pokretima koji zahtevaju izuzetnu fizičku spremu. To je ono što umetničko klizanje čini sportom. I to jednim od najlepših sportova, budući da ne postoje dva klizača koji će jedan isti skok, ili jednu istu piruetu izvesti na isti način. Kada krene muzika, svaki klizač u te jasno definisane pokrete unosi deo sebe, čineći ih jedinstvenim.

evgeni_plushenko_2004worlds_exh_frank_augstein_apphoto.jpg

   U klizanju se ocenjuje sve. Ocenjuje se odabir elemenata po njihovoj težini, zatim izvedba tih elemenata u tehničkom smislu (recimo da li je skok izveden pravilno, kakav je odraz pri skoku, koliko je rotacija izvedeno u vazduhu, kakav je doskok, itd), zatim izvedba elemenata u umetničkom smislu (da li su povezani i čine skladnu celinu, da li prate ritam muzike, itd), a ocenjuje se čak i kostim (podrazumeva se da treba da bude atraktivan, poželjno je da je usklađen sa temom, odn. pričom).

   Umetničko klizanje ima 4 discipline - individualno klizanje za muškarce i žene, sportske parove i plesne parove. U svakoj od ovih disciplina takmiči se u obaveznom ili kratkom programu i u slobodnom programu. Oba programa sadrže obavezne elemente, a to su skokovi, koraci, piruete i spirale.

     Da biste bili dobri u jednom ovakvom sportu morate ne samo da uložite nego i da izložite sebe, svoje emocije, svoje doživljaje, da date sebe i unutra i spolja. Ono po čemu se klizanje razlikuje od drugih sportova je i to što kada izađete na led imate dva i po do četiri i po minuta da svoju priču ispričate na najbolji mogući način. Od tih nekoliko minuta vam zavisi sve, ne postoji popravni, ne postoji poluvreme, drugi set, nema prilike da se vratite u igru. To je ono što ga čini i teškim i fantastičnim u isto vreme

   Kada neko piše istoriju ovakvog sporta onda je to za divljenje i za poštovanje. Poseban je osećaj kada shvatite da se istorija stvara pred vašim očima, da ste svedok nečeg važnog, da imate tu sreću da prisustvujete čudu. Momak o kome pišem stvara istoriju već više od deset godina, a nove stranice ispisaće i na Olimpijskim Igrama u Vankuveru za nekih desetak dana.

   Prvi put sam ga videla 2000. Kroz maglu se sećam nekih njegovih nastupa i pre te 2000. Bio je dečak, izuzetno talentovan dečak, još koliko '99. a onda se godinu dana kasnije pojavio kao mladić koji će pisati istoriju. Čudo se zove Evgeni Plušenko.

    Njegova životna priča ne razlikuje se puno od drugih priča vezanih za velike sportiste. Klizanjem je počeo da se bavi sa četiri godine. Kada je imao 11, klizalište u Volgogradu, gde je živeo, se zatvorilo. Jako loše materijalno stanje u kom se nalazila njegova porodica nalagalo je da sam, bez roditelja, ode u Sant Petersburg, gde je počeo da ga trenira i brinuo o njemu Aleksej Mišin.

   Već sa 14 godina, 1997. osvojio je svetsko prvenstvo u juniorskoj konkurenciji. Naredne godine prelazi u seniore i ostvaruje neverovatan uspeh - treće mesto na svetskom prvenstvu. Sa 16 godina upisao se u istoriju umetničkog klizanja kao najmlađi klizač koji je ikada dobio A Perfect 6.0, maksimalan broj poena od svakog sudije kako za tehničke elemente, tako i za prezentaciju. Ali to je tek početak...

     Do 2004. kada je sistem ocenjivanja 6.0 zamenjen novim bodovnim sistemom, Plušenko je dobio ukupno 75 savršenih 6.0 ocena. Od 2000. do 2006. bio je pet puta prvak Evrope, a tri puta svetski prvak. Na Olimpijskim igrama u Solt Lejk Sitiju 2002. uzeo je srebro, da bi već u Torinu 2006. osvojio zlatnu medalju.

   Ono što ga čini daleko boljim od svih ostalih klizača je tehnička savršenost, pre svega u skokovima koji su fizički najteži. Prvi je klizač u istoriji umetničkog klizanja koji je izveo kombinaciju skokova 4-3-2 (1999), kao i kombinaciju skokova 4-3-3 (2002). Jedan je od retkih klizača (ako ne i jedini) koji izvodi Bilman piruetu, koja je inače ženska figura. Korake takođe izvodi daleko bolje od svih ostalih klizača.

plushenko2.jpg

   Glavna karakteristika njegovih prezentacija (što bi neki rekli umetničkog dojma) jeste strast, dramatičnost, umeće da na snažan način iznese svoje emocije. Svaki njegov nastup propraćen je burnim reakcijama publike, koja je svaki put ostavljena bez daha. Njegov slobodni program na OI u Torinu 2006. najbolje dočarava taj spoj savršene tehnike i dramatične prezentacije.

   Na završnim, gala egzibicijama pokazuje koliko voli klizanje, ali i da je rođeni šoumen. Čak i oni koji nikada nisu pratili klizanje znaju za njegov nastup kada je izveo neku vrstu kostimiranog striptiza uz pesmu Sex Bomb.  Čovek koji je rođen za klizanje i za njega živi.

     Konačno, šta se očekuje od njega u Vankuveru?

  Plušenko je napustio takmičarsko klizanje 2006. Tokom 2005. imao je brojne povrede zbog kojih je čak morao da se povuče i sa nekih takmičenja. U periodu od 2000. do 2006. bio je toliko superioran u odnosu na sve ostale klizače da je na OI u Torinu bio za čak 27 poena bolji od drugoplasiranog Stefana Lambijela. Njegovo povlačenje se u tom smislu činilo i logičnim.

     Iste godine kada je najavio odlazak, iz takmičarskog klizanja su se povukli još neki ruski klizači, takođe dominantni u svojim kategorijama (klizačica Irina Slutskaja i sportski par Tatjana Totmjianina i Maksim Marinin), što je ne samo prekinulo rusku dominaciju u umetničkom klizanju koja je trajala od 1964. nego i otvorilo mogućnost da se Rusi neće ni kvalifikovati na OI u Vankuveru. Zbog toga je Plušenko ove godine, posle četvorogodišnje pauze, odlučio da se vrati. I to kako!

     U novembru 2009. po osmi put je osvojio Nacionalno prvenstvo Rusije postavivši novi (nezvanični) svetski rekord sa ocenom 271.59 (rekordi sa nacionalnih takmičenja nisu zvanični rekordi ISU). Zli jezici odmah su rekli da mu je ocena napumpana od strane domaćih sudija, i da više nije tako dobar. Međutim! U januaru ove godine osvojio je po šesti put evropsko prvenstvo. Kratki program je otklizao apsolutno savršeno    i postavio novi rekord od 91.30, a u slobodnom programu je klizao toliko bolje od ostalih da je na kraju ponovo bio bolji od drugoplasiranog Lambijela za čak 17 poena! Četiri godine pauze, a kao da nije napustio klizalište uopšte. Ukoliko i u Vankuveru uzme zlato, što je više nego izvesno, biće klizač koji se dva puta uzastupno okitio zlatom na OI nakon više od 50 godina.

     Stvaranje Istorije se nastavlja, a mi ćemo tome prisustvovati.

 



Komentari (222)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

sybil sybil 07:50 05.02.2010

:banana koja plese:

Prva!
Katarina Witt.
sybil sybil 07:57 05.02.2010

Re: :banana koja plese:

mislim, zasto ne pisete o temama zivot, zabava, kultura itakoto, zasto serial o sportu.
Alava Alava 08:02 05.02.2010

Re: :banana koja plese:

sybil
Prva!
Katarina Witt.

Eh što volim što je jedna Dama prva.

Za Prvu



Edit: sklonio mi sliku ! Evo onda jedne benignije za drugaritzu Sybil
Bili Piton Bili Piton 08:36 05.02.2010

Re: :banana koja plese:



Sjajno, Alava

Anfaki & Co: cestitke na osnivanju sportske redakcije, svako dobro
Unfuckable Unfuckable 08:55 05.02.2010

Re: :banana koja plese:

Katarina Witt.

aujbt na nju sam zaboravio skroz!
...a bio sam i u nju tako zaljubljen

link ne baca na komentar

naravno da ne baca, a što bi pa bacao ?
To je poslednji i najposlednjiji komentar tamo, odmah ispod marcovog
Kazezoze Kazezoze 14:19 05.02.2010

predlazhem...

da tenis vishe ne vodi niccolo, nego neko drugi...toliki baksuzluk ovaj blog nije video
kad god nic pishe o tenisu nashi poispadaju vec do polufinala... tenis treba da vodi gazda milutin ili ivana 23(ako hoce). nic nek vodi skijanje, bob ili hokej na travi, manje je bolno...
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:25 05.02.2010

Re: predlazhem...

tenis treba da vodi gazda milutin ili ivana 23(ako hoce)

E, kad sam ja vodio tenis imali smo šampiona i finalistkinju AO
Alava Alava 14:29 05.02.2010

Re: predlazhem...

nic nek vodi skijanje, bob ili hokej na travi, manje je bolno...

Bob je isto rizičan
Kazezoze Kazezoze 14:34 05.02.2010

Re: predlazhem...

Milutin Milošević
tenis treba da vodi gazda milutin ili ivana 23(ako hoce)

E, kad sam ja vodio tenis imali smo šampiona i finalistkinju AO

pa to ti ka'em
Kazezoze Kazezoze 14:36 05.02.2010

Re: predlazhem...

Alava
nic nek vodi skijanje, bob ili hokej na travi, manje je bolno...

Bob je isto rizičan

da, ali nije rizichan za nas jer nemamo predstavnika
antioksidant antioksidant 18:48 05.02.2010

Re: predlazhem...

i finalistkinju AO

:) ja imam i sad vise finalistkinja

moje dame, naklon
iris.davidovich iris.davidovich 20:48 05.02.2010

Re: :banana koja plese:

mislim, zasto ne pisete o temama zivot, zabava, kultura itakoto, zasto serial o sportu.

to sve vec imas na blogu
niccolo niccolo 21:06 05.02.2010

Re: predlazhem...

tenis treba da vodi gazda milutin ili ivana 23

Pa tenis i vodi Ivana, ja samo objavim tekst...
omega68 omega68 00:24 06.02.2010

Re: predlazhem...

da, ali nije rizichan za nas jer nemamo predstavnika

e pa imamo
link
NNN NNN 16:03 06.02.2010

Re: predlazhem...

Kazezoze
da tenis vishe ne vodi niccolo, nego neko drugi...toliki baksuzluk ovaj blog nije video
kad god nic pishe o tenisu nashi poispadaju vec do polufinala... tenis treba da vodi gazda milutin ili ivana 23(ako hoce). nic nek vodi skijanje, bob ili hokej na travi, manje je bolno...

Ja jednom čak nijesam hteo da se javljam, plašio sam se da nisam ja baksuz
g.radicevic g.radicevic 08:39 05.02.2010

samo da pozdravim ideju...

& zzenski deo sportske redakcije

aaaaa o klizanju,
nemam pojma apsolutno

P.S. zloupotrebicu prostor da podsetim na predstojeci dogadjaj



pozz
Unfuckable Unfuckable 08:53 05.02.2010

Re: samo da pozdravim ideju...

nemam pojma apsolutno

ma nemoj?
A suknjice...gledneš ipak, pomalo?

Bacajući oko uzgred na ove jutjubove dok sam kačio, skapirao sam da je Lik totalni vanzemaljac.
Ruja, jbg
g.radicevic g.radicevic 09:02 05.02.2010

Re: samo da pozdravim ideju...

A suknjice...gledneš ipak, pomalo?


kol'ko da prebroim shljokice onli
antioksidant antioksidant 09:26 05.02.2010

sefovski

Odradila sam poslednje terapije na Floridi, nastaviću sa lečenjem u Beogradu sa grupom mojih lekara koji me već čekaju. Odlučila sam da dodjem, igraću protiv Ruskinja bez obzira na to kako se povreda bude ponašala, ne mogu da moje drugarice ostavim na cedilu
medjutim92 medjutim92 08:56 05.02.2010

Eh, ja mislio..

.. da ce da se prica o nekom pravom sportu

(samo nek se pise o sportu, pa makar bili i ovi koji me ne interesuju)
Unfuckable Unfuckable 09:05 05.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

tema je vrlo aktuelna : OI počinju za nedeljak dana, Genije se vratio i očekivanja su velika.
Uzgred, krvav je to sport, sećam se da sam davno gledao neki dokumentarac o pripremama ruskih klizača. Tortura, brale.
Kad smo već kod "sport" vs sport - beše li ono neka frka u US national team pred neku Olimpijadu, a baš u vezi klizanja (i klizačica)?
bauer. bauer. 09:31 05.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

Uzgred, krvav je to sport, sećam se da sam davno gledao neki dokumentarac o pripremama ruskih klizača. Tortura, brale.

Ja se sećam da za njih nikada nije bilo povoljnih termina za trening. Leda je bilo malo a zainteresovanih strana - tek nešto više. Tako da su umetnički klizaci na treninge dolazili u 5 izjutra, a (petlići hokejaši u 6, zato znam :))

Nego, naša domaćitza? Jel' vi opet znate nešto što ja ne znam?
g.radicevic g.radicevic 09:59 05.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

Nego, naša domaćitza? Jel' vi opet znate nešto što ja ne znam?


Ali zato znam Neke koji bi o tome mogli do sutra. A nisu Milka Babović.
Pozdravimo Alavu.



zahvalnost primam iskljuchivo u keshu


Milutin Milošević Milutin Milošević 10:43 05.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

Kad smo već kod "sport" vs sport - beše li ono neka frka u US national team pred neku Olimpijadu, a baš u vezi klizanja (i klizačica)?

NedaMno sam pročitao ponovo (da, bio je negde prilog o sportistima kriminalcima): Jedna od klizačica je potplatila ubice da skrkaju konkurentkinju. Možda i nadjem linak
Alava Alava 10:51 05.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

Just before the 1994 Olympics, right after a practice session at the United States National Figure Skating Championships in Detroit, Michigan, Nancy Kerrigan was attacked and hit hard with a hard object on her knee. The accident made it impossible for her to compete and Tonya Harding won the Championship Ladies event.

Shortly after that, it was alleged that Tonya Harding might have been part of the conspiracy to hurt Nancy. Tonya was banned from U.S. Figure Skating for life.
linak
iris.davidovich iris.davidovich 20:54 05.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

tema je vrlo aktuelna : OI počinju za nedeljak dana, Genije se vratio i očekivanja su velika.
Uzgred, krvav je to sport, sećam se da sam davno gledao neki dokumentarac o pripremama ruskih klizača. Tortura, brale.

slazem se. ja bas mnogo volim - jedna od zimskih radosti za mene je oduvek bilo gledanje klizanja. a kad se plusenko pojavio, smrzla sam se. pomislila sam - this is it, nema dalje.
iris.davidovich iris.davidovich 21:21 05.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

bauer.

dzek, el ti znas kako se zove onaj sport ovde kod nas, sto kao imaju neke mrezice, kao da love leptire?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:26 05.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

onaj sport ovde kod nas, sto kao imaju neke mrezice, kao da love leptire?


ja pojma nemam sta je to
niccolo niccolo 21:28 05.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

njanja_de.manccini
onaj sport ovde kod nas, sto kao imaju neke mrezice, kao da love leptire?


ja pojma nemam sta je to

Taj besmisleni sport se mislim zove lakros...
Unfuckable Unfuckable 21:31 05.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

ja sam neki dan snimio na Jurosportu Nešto Na Ledu što je kao fudbal - hokej (palice, pak, malo veći golovi i drugačije označavanje,11 na 11), mnogo je veće klizalište i krajnje je glupo
niccolo niccolo 21:33 05.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

E, video i ja, ali ne znam šta mu je to...
Unfuckable Unfuckable 21:45 05.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

E, video i ja, ali ne znam šta mu je to...

pa ti sad vidi koja smo mi krasna sporCka redakcija
Predlažem glavnom uredniku (The Gazdi) da nam na vratima zalepi, skromno ali znakovito : "Nemamo poJma!"
iris.davidovich iris.davidovich 21:46 05.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

onaj sport ovde kod nas, sto kao imaju neke mrezice, kao da love leptire?


ja pojma nemam sta je to

ti (i marko) ste mi bili sledeci za pitanje. a jesi videla nekad, znas na sta mislim?
iris.davidovich iris.davidovich 21:51 05.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

Taj besmisleni sport se mislim zove lakros...

ijaooo, bravooo! na to mislim, sad sam videla, to je taj stap!
bauer. bauer. 22:04 05.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

Taj besmisleni sport se mislim zove lakros...

Eto. Znao sam i ja, samo je Nikolo bio brzi.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 22:08 05.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

ti (i marko) ste mi bili sledeci za pitanje. a jesi videla nekad, znas na sta mislim?

ne bre nisam imala pojma dok niccolo nije reko.
niccolo za sefa ove sportske redakcije!

p.s. nego iris saljemo ti dva komaTa sveze doktorisanih sad na leto.
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:33 06.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

E, video i ja, ali ne znam šta mu je to...

pa ti sad vidi koja smo mi krasna sporCka redakcija
Predlažem glavnom uredniku (The Gazdi) da nam na vratima zalepi, skromno ali znakovito : "Nemamo poJma!"

Nemo se zajebavate. Mi smo ozbiljna redakcija (što nije baš ni mnogo teško ako vidimo ko nam je koNJkurencija).

Taj veliki hokej, taj lakros i ostale egzibicije Eurosporta 2 su samo zamajavanja, da nečime popune programsku šemu. Nemoj da ja počnem da propagiram PETAKN (šta je sad ovo, pitaćete se vi; bolje da ne odgovaram).

Usput, znate li da se nekada igrao veliki rukomet? Ovaj današnji se tek kasnije razvio, kad su počele da se zidaju hale. Ranije je rukomet igran na fudbalskom terenu, takodje sa 11 igrača.
niccolo niccolo 22:08 06.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

Usput, znate li da se nekada igrao veliki rukomet?

Jel imalo to beše neki poseban naziv?
crossover crossover 22:20 06.02.2010

Re: Eh, ja mislio..

niccolo
Usput, znate li da se nekada igrao veliki rukomet?

Jel imalo to beše neki poseban naziv?

Mislim da se zvao hazena.
g.radicevic g.radicevic 09:15 05.02.2010

zzivo me zanima...

ko ce napisati neshto o ovom krajnje dinamichnom,
i nadasve zanimljivom & razumljivom sportu



il je ovo takmichenje domacica
u brzom ''dzogerisanju'' mejbi ???
antioksidant antioksidant 09:27 05.02.2010

Re: zzivo me zanima...

ko ce napisati neshto o ovom krajnje dinamichnom,

ja cu ako niko drugi
karling je moj omiljeni zimski sport za gledanje
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:51 05.02.2010

Re: zzivo me zanima...

Jutros je bio prilog na vestima B92: Otvoren teren za krling na Adi. Skupilo se nekoliko zaml... khm, khm, entuzijasta ovog sporta i guraju kamenje. I kaže baja: Ovaj sport kod nas nema dodovljno medijskog prostora koliko zaslužuje! I ostade živ. Kao fol: kod nas je vekovna tradicija guranja kamenova po ledu i samo zbog velike svetske zavere do sada nismo bas pedeset puta bili svetski i omlimpijski šampiNJoni, te stoga treba da uvede karlin kao obavezni sport još od vrtića i kao obavezni uslov za svakog kandidata za poslaničku funkciju.
g.radicevic g.radicevic 11:03 05.02.2010

Re: zzivo me zanima...

i kao obavezni uslov za svakog kandidata za poslaničku funkciju.




pored ''viski(mehko c)a'', sad josh i kamenje da krljaju po hledu

NNN NNN 16:20 06.02.2010

Karling

...izgleda šašavao, ali...
Znam da je kod nas glavni baja (više kao promoter, nešto kao Đuričko za golf ) onaj glumac, komičar, (kako se ono zvaše ) nie Stojanović ..(Eleonora, Ema, Ela...), iz one reklame "mleko je zaista sjajno piće"...nebitno

Karling treba shvatiti kao boćanje na ledu, i odma' je zanimljiviji
miloradkakmar miloradkakmar 09:28 05.02.2010

Preporuka

za osnivanje sportske redakcije i čestitke Alavoj na tekstu o umetničkom klizanju.
Nisam baš ljubitelj umetničkog klizanja, jer sam kao mali mora da ga gledam kod dede i babe, dok su ostala deca uživala i ludovala u zimskim čarolijama. Ipak, uz ženu malkice pogledam i ova sportska takmičenja.
ivana23 ivana23 09:38 05.02.2010

Re: Preporuka

Alava Alava 10:18 05.02.2010

Re: Preporuka

Ivana, hvala (kao i uvek) za link. U slobodnom programu nije baš sve bilo bez greške kao u kratkom, ali je bilo breathtaking! Mislim da i sada ima problema sa kolenom, čula sam da je na EP klizao pod injekcijama.
Alava Alava 10:19 05.02.2010

Re: Preporuka

Preporuka
za osnivanje sportske redakcije i čestitke Alavoj na tekstu o umetničkom klizanju.
Nisam baš ljubitelj umetničkog klizanja, jer sam kao mali mora da ga gledam kod dede i babe, dok su ostala deca uživala i ludovala u zimskim čarolijama. Ipak, uz ženu malkice pogledam i ova sportska takmičenja.

Hvala na čestitkama, nadam se da ćeš zajedno sa nama pratiti ovog Momka
moderator05 moderator05 10:23 05.02.2010

Re: Preporuka


nekad ...

miloradkakmar miloradkakmar 10:24 05.02.2010

Re: Preporuka

nadam se da ćeš zajedno sa nama pratiti ovog Momka

Ko ne bi u ovakvom društvu ?!
Alava Alava 10:45 05.02.2010

Re: Preporuka

moderator05

nekad ...



Nekad...
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:54 05.02.2010

Re: Preporuka

moderator05
nekad ...

Svaka čast za Pegi
4krofnica 4krofnica 09:39 05.02.2010

*

ura za Alavu!

Stvaranje Istorije se nastavlja, a mi ćemo tome prisustvovati.

Alava Alava 10:19 05.02.2010

Re: *

4krofnica
ura za Alavu!

Stvaranje Istorije se nastavlja, a mi ćemo tome prisustvovati.


Nego, krofnice, šta kažeš ko će biti drugi na olimpijadi?
4krofnica 4krofnica 11:23 05.02.2010

Re: *

klizanje pratim kad nam dodje kum, on ga obozava i sve nam prica na sta da obratimo paznju, niko ne sme nista drugo da radi dok ide klizanje.

vazno je da uzivamo u klizanju, staracu se da bude kum kod nas, da bi ispratili sve,......
AlexDunja AlexDunja 10:03 05.02.2010

malla:)

odlican blog!
od li can.

a plushi je fenomenalan...
zbog njega sam pocela ponovo da gledam klizanje:)
Alava Alava 10:24 05.02.2010

Re: malla:)


a plushi je fenomenalan...
zbog njega sam pocela ponovo da gledam klizanje:)

Same here. Kad se povukao prestala sam da pratim. OK, pratila sam samo završnicu u muškoj konkurenciji, jer mora neko da navija i za Žubera. I on je momak predobar. Nisam recimo znala da je prvo hteo da trenira hokej ali nije mogao jer je kao mali imao nekih zdravstvenih problema zbog kojih je izgubio jedan bubreg, pa se okušao u klizanju . Zaista fascinantno.
AlexDunja AlexDunja 10:28 05.02.2010

Re: malla:)

i ja navijam za njega, kad nema plusenka:))

odlican je, jos mu pamtim onaj matrix
od pre nekoliko godina!
Alava Alava 10:33 05.02.2010

Re: malla:)

http://www.youtube.com/watch?v=0PXy-qmNnic

On je kratki program na EP otklizao potpuno perfektno, takođe. Međutim , on ima taj neki strah od Plušenka, pokazao je to već par puta do sada, tako da je u slobodnom programu potpuno pobrljavio. Tačno od treme i pritiska. Toliko mi je bilo žao.
Razočarao me je jedino što je muziku ponovio od pre - Safri Duo, već viđeno, kostimi i muzika moraju da se menjaju iz sezone u sezonu.
AlexDunja AlexDunja 10:52 05.02.2010

Re: malla:)

tako da je u slobodnom programu potpuno pobrljavio.

aha...
a onaj lambijel uvek iskoristi situaciju...
on mi nije simpatican,
i na svaki zivac mi idu one voditeljke
kad navijaju za njega:))
Alava Alava 11:00 05.02.2010

Re: malla:)

aha...
a onaj lambijel uvek iskoristi situaciju...
on mi nije simpatican,

Lambijel je meni tehnički slab, slab... Piruete koje izvodi su savršenstvo, ali to jednostavno nije dovoljno. Drugo, nema tu snagu u pokretima kao Pluši i Žuber. Jeste mu umetnički dojam za medalju, ali to nije klizanje koje se meni sviđa.
i na svaki zivac mi idu one voditeljke
kad navijaju za njega:))

RTS je za sad ovo EP dovukao neke dve komentatorke koje su u najmanju ruku skandalozno komentarisale taj događaj. Zvučale su kao da kafenišu i neobavezno pričaju o klizanju. Kada je Pluši izašao da otkliza slobodan program, ta jedna koja je valjda međunarodni sudija, je rekla "Dečko, promeni frizuru". Mislim, zaista totalni amaterizam. A da ne pričam što su preko njegovog intervjua posle pričale o jeziku koji se govori u Estoniji (wtf?) tako da Plušija niko nije mogao da čuje. Za to bi kod mene bile suspendovane.
margos margos 11:47 05.02.2010

Re: malla:)

odlican blog!
od li can.

I još jednom: odličan.

Plušenko je batica kog gledam otvorenih čula (ponekad i usta, u neverici) i jedina konstatacija mi je 'Šta uradi ovaj!?!' Zahvaljujući tehnici, sad jedan skok možemo videti iz raznih uglova, usporeno, ponovljeno i blablabla... ali onaj utisak gledanja ucelo, koji ostavlja bez daha, je neponovljiv. I jeste stvaranje istorije!

Bravo Alavice!
I bravo kolege!

Nicc je podigao prečku, pa sad ne može samo volim/ne volim, morate da izveštavate i o rasporedu i pratećim dešavanjima. A mi ćemo uživati. :)
ivana23 ivana23 11:58 05.02.2010

Re: malla:)

Alava
RTS je za sad ovo EP dovukao neke dve komentatorke koje su u najmanju ruku skandalozno komentarisale taj događaj. Zvučale su kao da kafenišu i neobavezno pričaju o klizanju. Kada je Pluši izašao da otkliza slobodan program, ta jedna koja je valjda međunarodni sudija, je rekla "Dečko, promeni frizuru". Mislim, zaista totalni amaterizam. A da ne pričam što su preko njegovog intervjua posle pričale o jeziku koji se govori u Estoniji (wtf?) tako da Plušija niko nije mogao da čuje. Za to bi kod mene bile suspendovane.

Eh...

screwdriver screwdriver 12:04 05.02.2010

Re: malla:)

Alava
"Dečko, promeni frizuru".

Hvala za blog :) I ja sam opet počela pratiti klizanje, samo zbog evgenija
A i mene su ove 2 krave samo tako iznervirale, pa svo ono prenemaganje, cerekanje, misleem- njih 2 su najpametnije, sve znaju i one bi to toooliko bolje uradile, pluši nema pojma...
dumreš...
margos margos 12:05 05.02.2010

Re: malla:)

Milka Babović je bila čudo, uspevala je da nam dočara boje u vreme crno-belih televizora. Pa iako smo se svi sprdali sa šljokicama i dvostrukim akslovima i njenim čestim poetičnim impresijama - ona je bila znalac koji je i nas, neuke, nečemu naučila.
Unfuckable Unfuckable 12:45 05.02.2010

Re: malla:)

'Šta uradi ovaj!?!'

e, a jel se seća neko kako je Britanac Robin Kazins (Kazns?) napravio salto, tamo negde devedesetih? Ja mislim da je on to prvi uradio.
On je bio kamikaza i po.
Alava Alava 13:22 05.02.2010

Re: malla:)

Plušenko je batica kog gledam otvorenih čula (ponekad i usta, u neverici) i jedina konstatacija mi je 'Šta uradi ovaj!?!' Zahvaljujući tehnici, sad jedan skok možemo videti iz raznih uglova, usporeno, ponovljeno i blablabla... ali onaj utisak gledanja ucelo, koji ostavlja bez daha, je neponovljiv.

Joooj, utisak!
Jako je važno da je prenos dobar. Serte-es je uvek imao očajan zvuk, muzika je bila maksimalno utišana, pa su komentatori morali maltene da šapuću, a i onda bi nadjačavali muziku. Meni je najbolji osećaj kada krene muzika, pa onaj zalet pred prvi skok koji je najbitiniji u celom nastupu, pa se muzika malo utiša, a on se priprema za skok i ti tačno čuješ zvuk klizaljke kako seče onaj led, srce ti kuca 200 a ne dišeš uopšte i moliš boga da skok izvede super, da ne padne.
Alava Alava 13:33 05.02.2010

Re: malla:)

screwdriver
Alava
"Dečko, promeni frizuru".

Hvala za blog :) I ja sam opet počela pratiti klizanje, samo zbog evgenija
A i mene su ove 2 krave samo tako iznervirale, pa svo ono prenemaganje, cerekanje, misleem- njih 2 su najpametnije, sve znaju i one bi to toooliko bolje uradile, pluši nema pojma...
dumreš...

Na Jurosportu je što se tiče komentatora u poslednje vreme sasvim solidna situacija. U pitanju je neki muško-ženski tandem, a tokom takmičenja stalno ponavljaju e-mail adresu na koju gledaoci mogu da postave neka pitanja vezano za klizanje. Nažalost, tokom prenosa nema uopšte dovoljno vremena da se neke stvari objasne, pa se možda i zbog toga ovaj sport ne razume dovoljno.
margos margos 13:36 05.02.2010

Re: malla:)

i ti tačno čuješ zvuk klizaljke kako seče onaj

uh....:)

A ne smem da kažem otkad nisam stala u klizaljkama na led. Obećala sam sebi da ću dogodine tj u sledećoj sezoni, samo da se malo vratim u kondiciju i elastičnost, da ako padnem, uradim to elegantiše...

Uspeh svih majstora je u tome, što sve što urade - učini ti se lakim, pa poželiš i ti... E, tako mami Plušenko.:)
rapunzel rapunzel 13:41 05.02.2010

Re: malla:)

milka babović, carica!
kada je prenosila jahanje (umetničko?), otprilike je zvučalo ovako:
ovo su gospođica Lili i njena kobila Suzi i obe su iz liverpula
foghorn foghorn 19:50 05.02.2010

Re: malla:)

Unfuckable
'Šta uradi ovaj!?!'

e, a jel se seća neko kako je Britanac Robin Kazins (Kazns?) napravio salto, tamo negde devedesetih? Ja mislim da je on to prvi uradio.
On je bio kamikaza i po.



http://en.wikipedia.org/wiki/Robin_Cousins

Kazins nije izvodio salto, to je iz repertoara nekog Kanađanina koji sem salta nije imao previše kvaliteta u izvođenju, ali je Englez skakao tako dobro i sigurno da je naprosto ostalima uzimao pamet.
dirtyharry dirtyharry 10:11 05.02.2010

Znate šta

ne pratim nešto sport, što zbog vremena a što i zbog radi toga što mi se ne prati
ali ako budete uključivali neke ovakve sadržaje u izveštaje o sportu, onda ću sigurno češće da navraćam.

Za sve fanove fudbala, pretpostavljam da je ovo prihvatljivo.
Alava Alava 10:14 05.02.2010

Khm

OK, očekivala sam da se diskusija odvija u pravcu pravog/nepravog sporta. To ja ipak ne bih komentarisala više od onoga što sam u samom tekstu objasnila.

Ideja sa ovim je bila da se pre svega jedan sport koji je potpuno zapostavljen i skrajnut na našim prostorima nekako približi i možda objasni ljudima koji ga nisu pratili do sada, ali i da se skrene pažnja na Genija koga zaista ne treba propustiti, pratili klizanje ili ne.

Što se OI u Vankuveru tiče, one će se održavati od 12.do 28. februara.

Raspored umetničkog klizanja izgleda ovako

14.02. 16.30h -Sportski parovi - kratki program
15.02. 17.00h -Sportski parovi - slobodan program
16.02. 16.15h -Muškarci - kratki program
18.02. 17.00h -Muškarci - slobodan program

19.02. 16.45h -Plesni parovi - obavezan ples
21.02. 16.15h -Plesni parovi - originalni ples
22.02 16.45h -Plesni parovi - slobodan ples
23.02 16.30h -Dame - kratki program
25.02. 17.00h -Dame - slobodan program
27.02 16.30h -Gala egzibicija

Vreme u rasporedu je po lokalnom vremenu, Vankuver je 9 sati iza nas. Sasvim sam sigurna da ćemo na blogu pratiti i OI, pa eto prilike da u samom toku takmičenja komentarišemo i navijamo.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:57 05.02.2010

Re: Khm

ZOI počinju za deset dana. Tada ćemo, očigledno, raditi punom parom.
Alava Alava 11:02 05.02.2010

Re: Khm

Milutin Milošević
ZOI počinju za deset dana. Tada ćemo, očigledno, raditi punom parom.

Pa ja se nadam, Gazda. Gre'ota bi bilo ovo propustiti!!!
antioksidant antioksidant 12:15 05.02.2010

Re: Khm

OK, očekivala sam da se diskusija odvija u pravcu pravog/nepravog sporta

hajde onda ja

da li je balet sport? (fizicki je naporan) - nije jer nema takmicenja (ako je to razlog)
da li je sah sport? (zasto se ne dozvoli takmicenje kompjuterima?)
da li je automobilizam sport (samo sedis? a mehanicari su cesto i vazniji od "sportiste"
da li je aikido sport? (prava odbranbena vestina bez razvijenih "napadackih" pokreta)

umetnicko klizanje jeste sport. otkud znam? rekla mi milka babovic a ja njoj u vezi klizanja sve verujem.

tebi alava (zamisli da je ovaj cvet oooooogroman jer takav bih ti sada dao)
Alava Alava 13:24 05.02.2010

Re: Khm

hajde onda ja...

umetnicko klizanje jeste sport.

Ma naravno, AO, nego ja ne bih da budem zadrta po ovom pitanju kao Srki Mitrović za filmove
(zamisli da je ovaj cvet oooooogroman jer takav bih ti sada dao)

taube taube 13:34 05.02.2010

Re: Khm

hvala na ovoj informaciji, mislim na raspored po datumima. pratim i pratiću.
Alava Alava 13:46 05.02.2010

Re: Khm

taube
hvala na ovoj informaciji, mislim na raspored po datumima. pratim i pratiću.

Biće ovde dosta toga (mislim na blog b92 i novoformiranu sportsku redakciju) i tokom samog takmičenja. Za nekih desetak dana kreće ludilo
margos margos 23:35 05.02.2010

Re: Khm

U modi su i knjige o skandalima i anegdotama sa Zimskih Olimpijskih igara... Baš sam radoznala ima šta ima o igrama u Sarajevu!?
Alava Alava 23:54 05.02.2010

Re: Khm

margos
U modi su i knjige o skandalima i anegdotama sa Zimskih Olimpijskih igara... Baš sam radoznala ima šta ima o igrama u Sarajevu!?

Evo Margita, samo za tebe skandal sa igara iz Solt Lejk Sitija zbog kog je sistem ocenjivanja 6.0 u klizanju zamenjen novim sistemom, koji se skraćeno zove CoP.
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:03 05.02.2010

Danas

I ima i nema sportskih zbivanja. Ono što je zasigurno zanimljivo je pokušaj Troickog da se na Zagreb Indoors-u u četvrtfinalu osveti Bereru za izbacivanje Tipse u prvom kolu (13:45). Mnogo je zanimljiviji susret prvog i sedmog nosioca: Čilić protiv Karlovića, koji počinje oko 17. Ko ne gleda ovu novu sportsku TV - valjda Antena - ima link ovde

ivana23 ivana23 13:52 05.02.2010

Re: Danas

Milutin Milošević
I ima i nema sportskih zbivanja. Ono što je zasigurno zanimljivo je pokušaj Troickog da se na Zagreb Indoors-u u četvrtfinalu osveti Bereru za izbacivanje Tipse u prvom kolu (13:45). Mnogo je zanimljiviji susret prvog i sedmog nosioca: Čilić protiv Karlovića, koji počinje oko 17. Ko ne gleda ovu novu sportsku TV - valjda Antena - ima link ovde

Arena Sport 1!
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:46 05.02.2010

Re: Danas

Viktor pukao prvi set. NA prvu set loptu ga brejkovao (a imao je još tri pre toga). Nešto ne obećava

Društvo, odoh ja da radim. Trudiću se da budem na Netu tokom sutrašnjeg dana. Uživajte
ivana23 ivana23 15:22 05.02.2010

Re: Danas

Milutin Milošević
Viktor pukao prvi set. NA prvu set loptu ga brejkovao (a imao je još tri pre toga). Nešto ne obećava Društvo, odoh ja da radim.
Trudiću se da budem na Netu tokom sutrašnjeg dana. Uživajte

Tako Milutin misli da se stara i o tenis blogu...
omega68 omega68 20:19 05.02.2010

Re: Danas

Društvo, odoh ja da radim.


Gazda je l ideš u ''Zlatni mač''?

a Omega one posvećene velikim biciklističkim trkama.

đe me nađe da baš mene ovo zapadne?A svi znaju da mi mnogo bolje ide
ovo
rapunzel rapunzel 11:19 05.02.2010

pored

mog žmua htela ili ne pratim sve sportove sem hokeja na travi.
klizanje gledam i sve vreme se štrecam da neko ne padne,
a jednom u životu sam i stala na klizaljke i tada
je moja karijera klizačice bila završena iz momenta.
zato je plivanje carsko, nema gde das' udariš!
alava
za mlađariju koja nije videla i unfu da se seti:

Alava Alava 13:15 05.02.2010

Re: pored

Eh, rapunzel, kad bih ti ja rekla da ponekad sa ovim Mojim po ceo dan gledam Golf klub... a onda ga uveče oderem na Soniju, isto golf, da vidiš samo kad udari Tajger na Tajgera!

za mlađariju koja nije videla i unfu da se seti:

Jako bih volela da se osećate slobodnim da kačite i te neke prelepe izvedbe koje ja nisam uspela da otpratim (budući da sam sa Plušijem skoro generacija )
ines08 ines08 11:26 05.02.2010

* * *

Alava, bravo za blog!

i za Unfa

Obožavam umetničko klizanje, pravi spoj umetnosti (muzika, ples, pokret, ritam) i sporta.

Kada je o ovom geniju reč, koga s punim pravom nazivaju kraljem leda, meni su nezaboravni njegovi nastupi sa poznatim violinistom Edvinom Mortonom.





Prava poslastica za sve ljubitelje umetničkog klizanja su baš te završne gala predstave, gde u punoj meri dolazi do izražaja harizma i umeće klizača - sportista umetnika.

Još jedan od mojih favorita, kome je za malo izmakla medalja na prošlogodišnjem svetskom prvenstvu, je Tomaš Verner

dunja73 dunja73 11:45 05.02.2010

Re: * * *

od sporta....igram......lotto ...(redovno)
mirelarado mirelarado 11:51 05.02.2010

Re: * * *

Честитке Алавој за одличан текст и спортској редакцији за изванредан подухват.


У оквиру теме, италијанска шампионка Каролина Костнер:

dunja73 dunja73 12:00 05.02.2010

Re: * * *



muzicka i vizuelna ilustracija..
Alava Alava 13:17 05.02.2010

Re: * * *

meni su nezaboravni njegovi nastupi sa poznatim violinistom Edvinom Mortonom.

Marton mu pravi potpuno fantastičnu muziku. Pa pogledaj samo kako je temu Godfather (totalno iscrpljenu) odradio - fenomenalno!
Prava poslastica za sve ljubitelje umetničkog klizanja su baš te završne gala predstave, gde u punoj meri dolazi do izražaja harizma i umeće klizača - sportista umetnika.

Da, moja omiljena (jedna od omiljenih u stvari) je ova Plušijeva.
niccolo niccolo 21:11 05.02.2010

Re: * * *

У оквиру теме, италијанска шампионка Каролина Костнер:

Najzad neko i nju da spomene, svi se uhvatili Plušenko, Plušenko...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:22 05.02.2010

E pa,

srećna vam istorija
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:52 05.02.2010

A ovog vikenda...

Upravo obavljen žDRIJeb za Fed kup

Izgleda da prvi meč može mnogo toga da reši. Ako Ana dobije, imaćemo jak vetar u ledja.
ivana23 ivana23 13:54 05.02.2010

Re: A ovog vikenda...

Milutin Milošević
Upravo obavljen žDRIJeb za Fed kup
Izgleda da prvi meč može mnogo toga da reši. Ako Ana dobije, imaćemo jak vetar u ledja.

Sto tako stidljivo Milutine

Draw for official schedule is released:

Saturday:
1st match: Ana Ivanovic vs Svetlana Kuznetsova
2nd match: Jelena Jankovic vs Alisa Kleybanova

Sunday:
1st match: Jelena Jankovic vs Svetlana Kuznetsova
2nd match: Ana Ivanovic vs Alisa Kleybanova
3rd match: doubles

Milutin Milošević Milutin Milošević 14:16 05.02.2010

Re: A ovog vikenda...

Sto tako stidljivo

Rekoh, da ne brzam. To je tek sutra
ssvetlana92 ssvetlana92 13:07 05.02.2010

Kud svi...

Bravo si ga za Alavu. Ovo je jedini sport koji ja volim da pratim. i nikada se ne uspavam.
Ps. mislim na drsanje na ledu
taube taube 13:28 05.02.2010

,

prijavljujem se da pišem o razvoju badmintona kod nas.
malo ko zna da je kod nas badminton u usponu.
volim sport. sportove. olimpijske igre. i bravo za tekst i ideju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana