Hronika| Porodica| Život

Kad men' ne bude bilo.... i Kako slomiti nogu u Rusiji...

baka Evdokija i unuka Djina RSS / 06.02.2010. u 21:11

 

Toj, toj da ti pričam, kako sve da radite kad men' ne biva više na ovaj svet.... I nemo' odma da mašeš s' ruke i da bogoradaš kako neće da pričaš o tome i da begaš, tuj, do men' sedi sve da me slušaš, lepo da ti objasnim šta i kako...

 

Ej... A viš ti to, ja imam devedes' godina i još me višnji drži na ovaj svet, i nema nameru da me uzne. A kad se malo promislim, tebe je već trijespeta godina, nisi ni ti više mlada, nego zovni amo Milicu, ona je djete, ona da popamti kako treba, dok se višnji smisli da uzne mene, moš i ti da bivaš baba, izgleda da ću ja trista godina da živim kako je krenulo... i ti će poseniliš dok men' dođe vreme da me kopaju.......

 

Ajde, de, šali se baba, i znam da sam ti sve to već pričala i jope ću, dok ti ne utuvim zanavek kako ja oću da to bidne. E, ovako i nikako drukče, slušaš li ti men'? Kad dođe taj dan, pa ne budeš mogla da me probudiš, odma uzni jednu sveću od one tri u fijoku što čuvam za tu priliku i zapali mi nad glavu.

 

Kako otkud znam? Otkuda znam da će umrem u snu? Eeee, čerko moja, Djino moja nasmejana, u snu mre ko je s mirom živeo i sa sobom se pomirio, ko nema grehe neokajane i ko je spreman da lupi nogom o patos kad dođe kod višnjeg i da kaže, jeste, ja sam taj i taj i oću u raj jer nikom nisam zlo naneo! E, ko to može, taj mirno mre u snu. Ja sam se u životu ogrešila o mnogog čoveka, al sam, čim sam videla, pošteno kazala da sam pogrešila i tražila sam oproštaj i najvažnije, pazila sam da ne pogrešim isto opet. Eto, tako znam da će višnji u san da me uzne. I jeste, jesam bila kriva, i-haj, kolko puta, al kad pošteno kažem, izvini, neću više, kad se potrudim i pomučim da okajem grešku, onda sam mirna. I što ne volim one bogobojažljive babe što svakog ogovaraju i pakoste kome stignu a onda trk u crkvu i pali sveću i moli Boga za blagoslov... Pusti ti višnjeg da radi svoj pos'o, moli ti za oproštaj i blagoslov onog kome si zgrešio! A tamo gore je jedan višnji, samo mu svaki svoju pesmu poje i svaki ga drugim imenom zove, pa nek si ti meni i nekrštena i koje god 'oćeš vere, čovek je uvek višnjem drag ako je prav, a ako je kriv, džaba mu kršćevanje i postovi i svakojake gluposti.....

 

Ajd, ne mantaj, nego slušaj kako treba, sad bi ti mene da zamaješ da ti tu mudrujem i zaboravim 'de sam stala.... A 'de stado... Jes, zapališ sveću i onda zovi odma ko bidne živ od familije i pokretan da kažeš i odma da ti dođu da pomognu. Niko da me nije kupao i oblačio iz porodice, nego zovi koga treba odma da me nose u frižider i u kapelu, neću ni sat da me držiš u kuću. Neću!! I nemo to da si uradila, da mi prave bdenje i da me nešto po starejši običaji čuvaju vascelu noć, neću, to je men grozno i kad ja mrem, nemo' tako. Nego, odma nek me nose u kapelu.

 

Odelo sam ti sve spremila, u oni kofer gore, znaš ti dobro koji je, ima tamo ćebe, lepo, mohersko, isto ko Mitru mom lepom što sam metila, i spremila sam i sve ostalo, ajde, ne bilo ti teško, skini de kofer sa ormana da ti pokažem... Gledaj vamo i pazi kad ti pričam! Ovoj je ćebe, viš, sve sam stavila lavendu i bosiok u kesice okolo, da ne naiđe moljac i da lepo miriše pa ne moraš da pereš kad bude vreme, nego samo izvadiš iz kofera i odma im daš da me obuku... Ete, gledaj, bela suknja, bela vežena bluza, čarape su tu u taj džep, gaće i brushalter u taj drugi džep. Marama je ovde, gledaj, ispod suknje a tam ti je u taj ćoš podsuknja i prsluk. Sve sam ja to spremila na vreme, još pre dvajes godina kad je Mitar... Eto. A sad vrni kofer gor' na orman pa sedi tu, da ti pričam dalje. Koj se tuj zatekne, sve mi se nešto čini da ćeš ti Djina da me pratiš, ama, ko se zatekne u kuću odma da javi po familiji svima šta je i kako je. I sve ženske koje kažu da oće da dođu, svaka po nešto da umesi i da donese, koja pogaču, koja kolač koja gibanicu. I tako sva 'rana da se spremi i odma donese. A kad familija krene da pristiže, da pustiš Simbil cveće pesmu da peva, a ti Djina da pustiš glas ko da ti sunce ogrejalo srce i da pevaš kol'ko ti majka rodila i grlo i pluća. I sve moje pesme da puštate, i Simbil cveće i Tamo daleko i Zajdi zajdi i Jelenu vranjanku, i sve moje pesme, a ti Djina i sva moja familija kolko vas bude u taj čas, svi da pomalko zapevate, nemoj da ste jednu suzu pustili. Što ja mrzim kuknjavu i lelek, dosta sam ja otkukala i iznarikala se nad grobovima, sa'ranila i sina i unuka, malo li je grobova što sam ja zalivala od plakanja, e, ne dam da men' niko sa suze žali, pesmu oću i svi da pevate. A ko neće da peva i oće da plaće u kuću da ne bude, nego nek ide napolje pa nek plače.

 

A kad bude na dan sa'rane, lepo, kulturno, dođete na groblje, ko ljudi, malo postojite pored dok me ne zatrpaju, zapalite poneku sveću i ajd kući, nemoj da si nosila neke 'rane po groblju ni slučajno, ovoga mi krsta ima da se pridignem iz groba da te grdim! Nikakve kolače i posluženje da ne nosiš, moj grob moja volja, neka su starejši običaji takvi kaki su, mene nemojte ništa da nosite. A ko oće, posle, nek dođe u kuću, a vi 'ranu metite u kujnu, pa ko je gladan, nek jede, ko nije, ne mora.

 

I neću cveće. Toj je najvažnije da zapantiš, toj je što ja pričam ko pokvarena ploča celi vek jedno te isto, svako je bar jedared čuo od mene, i opet ću. Samo mi jedan, dva buketa ponesite, žute ruže, i poneki amarilis. Neću karanfile, vence, suze i te gluposti, neću nikako da se na to baca pare. A ko oće nešto od cveća da kupi, kaži mu da te pare ako već ima viška, dadne kome trebaju, nek napiše da je to od Evdokije i neka pošalje. A toj sam ja vidila kad je umrla Mirosinka u Batočinu, pa njeni kazali vako, umesto cveća i silnih čitulja, molimo dajte pare sirotištu u Nišu. I svakom dali po uplatnicu sa računom, da svaki sam upiše koliko para i da uplati. I ja sam tad dala, tad Tile bio živ, osam miliona u tim dinarima jer je tad tolko koštao lep buket, i napisala na uplatnicu da je od Mirosinke, i odnela u poštu i uplatila. I na grob joj nisam nosila ni cveće ni ništa. E, tako i ti nađi neko sirotište ili neki dom za decu pa razdeli uplatnice, pa ko oće da baca pare na čitulje i cveće, bar nek tolko para kolko bi to platio dadne sirotoj deci da imaju korist, men' cveće u grob ne treba, a i te čitulje su gluposti, ko treba, saznaće da me više nema, šta ima to po novine da se štampa? Glupost i bacanje para. Ja to tako mislim, a ti slobodno kaži da sam luda, al' opet uradi kako sam ti rekla.

 

I nema tu neke pameti, svaki put kad te zasvrbi novčanik da bi davala čitulju ili mi nosila cveće na grob, ti odma trk u poštu i pošalji pare crvenom krstu ili tako nekom. Ili prosto odi u radnju, kupi svašta za jelo i podeli onoj sirotinji što stoji u redu ispred Narodne kujne, onoj sirotinji što je država 'rani jer nemaju za leba. Jesam, neka sam, jesam i stipsa i cicija, ne volim kad se bacaju pare na gluposti.

 

Jesi zapantila, sve po redu kako sam ti kazala? E, ako i nisi, sad kad to napišeš na sokoćalo, valjada će neko da upanti pa da te podseti kad dođe vreme. Al jok, neću ja brzo, ima onaj višnji gore neki plan za mene, ne znam šta je smislio, al drži me još na ovaj svet, još neki pos'o ima da mu uradim pa da me pusti da mrem... Bar da sam nešto bolesna, pa da mi se vidi kraj, nego, vako, mogu volu rep da iščupam ako se ne rita mnogo, jedina mi boljka što ne mogu na noge al od toga se ne umire.

 

Eto, bila mi Stefana Gocina neki dan i vadila krv i kaže, imaš baba Seko kolesterol, i to imaš mnogo, mnogo visok kolesterol. Pa je ja pitam šta ti je to, a ona mi objasni da je to masnoća i sve mi objasnila a ja joj kažem, to se ćerko lako leči. A ona meni daje neki lekovi, trista neki pilule, pa mi kaže da moram na dijetu, nema više masno i prženo... Pa koj će mi kur# moj ovaj život ako ne smem ni čvarke, ni slaninu, ni pršut ni girice? A ja joj kažem, za toj ćerko ima samo jedan lek, ja ga znam al ga ne znaju doktori i neće da čuju kad im se kaže. Uzneš jednu čašu domaćeg jogurta, sam ga napraviš, pa u to iscediš ceo jedan svež, skroz zreo limun, al da bude veliki limun, pa to promešaš i popiješ. Eto Evdokijina glava na panj ako ne bude tvoja analiza kako treba za petnes dana! A ona meni kaže, tebe je Evdo koleseterol na osamnajst a mora do šes da bude i ti moraš odma na dijetu tu ne pomaže narodna medicina i čajevi?! E, došlo mi da je savijem preko kolena, dvajes godina si doktor a ništa ne znaš! A znaš šta mi je kazala posle nedelju dana, posle samo jedne jedine nedelje što sam pila moj lek, moj jogurt i limun? Kad mi je opet vadila krv? Ne znaš? Kazala da mi je palo na osam i da njoj nije jasno kako al da sad ne moram na dijetu. A!?! Jel sad Evda luda što neće da pije pilule i tablete?!? Eto, vidiš, ima lek za sve bez da se piju tablete, al ne vredi, ja kad i doktorima probam da objasnim da ima lek bolji, oni kažu da sam zaostala baba.

 

Što sam se obradovala kad reče Agnes da su i njoj u porodilištu kazali za svinjsku mast pranu u devet voda, e, prosto me ta djevojka obradovala, znači ipak ima i pametni doktori koji se ne sramote da kažu kako se deca leče i prirodno, a ne samo trk u apoteku i kupuj kojekakve hemikalije. I kaži toj djeci na sokoćalu, ako ko neku bolest ima da ga muči neka kaže, ja ću sve da pričam što znam kako se leči, što ne znam, ne znam. I naši stari su znali kako se boljke leče travkama i biljkama, i ja znam, i tebe sam, Djina naučila, i ovo djete Milicu učim, al mi žao što doktori za svaku glupost daju pilule i tablete. Jeste, ima i koju boljku ne umem i ne smem da lečim, i ja pijem profelan za srce, ne znam koja je biljka dobra za to, al, eto mene u devedeset godina i još sam tu....

 

Surčin, Beograd,

  1. 12. 2009

     

 

v156083p0.jpg 

 

 

Kako slomiti nogu u Rusiji


 

Evo ovako. Prvo, udaš se za Rusa i nateraš ga da te vodi u sred zime u Rusiju. Pa kad stigneš u Rusiju, to ti ne bude dovoljno nego sa uskukaš da te vodi u neko malo, romantično selo u Sibiru, jer bože moj, nikad nisi videla Sibir (hebao me Sibir uzduž i popreko), a sve to jer ti je u glavi knjiga „Hajdi“ i romantika zime i planine i snega..... Pa kad dođeš u dotični Sibir, shvatiš da minus 30 uošte nije romantično i da Jelica Greganović u vezi svojih snova da živi na Severnom polu treba da poseti psihoterapeuta ili barem da okusi Sibir u januaru, odma bi promenila mišljenje i zavolela leto.

 

Dakle, dok tvoj muž Rus uživa na minus 30, (da li sm pomenula da je bilo MINUS 30? Nisam?), ti se lagano lepiš za romantični kamin koji guta dve omanje šume dnevno u borbi sa minus 30, ujedaš se za predugački jezik i obećavaš sebi da ćeš naredne tri godine provesti u zoni Ekvatora. Elem, kad u jednom momentu vatrica počne da se gasi a tvoj mužić je u kupatilu pod tušem, rešiš da ne budeš kukavica i da sama doneseš naramak drva sa trema. Nije neka daljina, oko 3 metra od vrata, preživi se hladnoća. E, onda kreneš, ne gledajući kuda gaziš i nagaziš na led i tresneš svom težinom na isti, led, i u padu nekakvom cirkuskom veštinom koju nisi ni znala da poseduješ, oboriš i panj u koji je zabodena sekirica za cepanje drva. Onda taj panj, protiv svih zakona fizike, astronomije, gravitacije i sličnog, padne pravo na tvoj već izvrnuti skočni zglob leve noge i slomi ga.

 

Eto, tako se lomi noga u Rusiji.

 

A onda tvoj muž podigne frku kao da je smak sveta i u roku od odma te prešaltuje u Moskvu. A tamo, lekari vide da imaš osiguranje koje pokriva sve šta ikome od lekara može da padne na pamet od testova. Pa ti lekari urade sve moguće, potrebne i nepotrebne analize. Tako dođeš u situaciju da ti zbog slomljene noge, pod uticajem vrhunskog osiguranja i istraumiranog muža urade i magnetnu rezonancu glave i skener i rengen pluća. Jedino me nisu poslali kod psihijatra i zubara. Sve ostale koji nose beli mantil i imaju titulu dr sam upoznala.

 

Pa na sve to, mužić te odvede u stan i po lekarskom nalogu “odmarati“ oduzme ti kompjuter i telefon pod motom „rekli doktori da miruješ i da se ne uzbuđuješ i da odmaraš“. Po kojoj logici koske brže zarastaju ako nemaš kompjuter u blizini?!?

 

Elem, da skratim priču, posle 15 dana sam zapretila da ću rođenim zubima da pregrizem gips ako me ne dopelja do Srbije. I eto me!!!!!!

 

Sad sam vezana za krevet, cupkam pomalo okolo na štakama koje sam pozajmila od Evdokije, trpim da mi 5 puta dnevno stavljaju obloge od svežeg kupusa prebijenog oklagijom i kantarionovog ulja zagrejanog sa karanfilićem (koji višak informacija, joj!), uglavnom, tu sam da vas smaram novim pričama i mojim mukama....


Vaša Djina sa slomljenim zadnjim levim skočnim zglobom.

 



Komentari (77)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Bojan Budimac Bojan Budimac 21:24 06.02.2010

*****

Brz oporavak ti želim
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 21:33 06.02.2010

Re: *****

Hvala, prvi ste veceras!!

Hvala Vam na lepim željama!

Djina
milisav68 milisav68 22:21 06.02.2010

Re: *****

Bojan Budimac
Brz oporavak ti želim

Takodje.
Ovo regulisanje holesterola sa jogurtom i limunom mi deluje prilično logično, pa ne bi bilo loše da bude neki blog o narodskim lekovima.

Pozdrav.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:42 06.02.2010

Re: *****

Biće!!

Samo se bojim da će se skupiti farmaceuti da me ličuju....

Al ko se boji farmaceuta još?!
(U smislu pesme ko se boji vuka još, tri za groš..)

Djina
jecullence jecullence 19:26 07.02.2010

Re: *****

Evo ja obećavam u naše ime da neće biti linčovanja :)
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 20:10 07.02.2010

Re: *****

A ti li si od te fele, A!?

Dobro, da znam, pa kad me sledeći put Evda pošalje da joj kako umem i znam nađem profelan koji se inače zove profenan i nigde ga nema, bar da znam koga da 'vatam za gušu da mi kaže gde to da tražim!

Nećeš biješ ako objavim par lekića i smanjim ti promet?

Djina
jecullence jecullence 20:14 07.02.2010

Re: *****

Nećem, mogu ja nešto od bake Evde da naučim :) Nadam se da me neće niko čuti od ovih mojih, ali i ja više verujem narodskim no ovim lekovima što prodajem:) Samo me nemoj odati :)
Lek se može naći i pod imenom PROPAFEN i do sada nije bio problem da se nabavi, ima u dve jačine.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 20:31 07.02.2010

Re: *****

A, jok, od propafena joj se "manta", "svicka joj" i "trnca" joj u želucu. Mislim da bi od ovih opisa poludeo i najbolji svetski dijagnostičar!!
Možda hemijski nema, ali njoj ima razlike, dal je sebe ubedila ili joj stvarno ne prija, ne znam.
Elem, traži se profelan, isključivo, i naravno, draga, opusti se, imamo zaliha za još tri meseca, kad prikrajčimo kukaću!

Djina
jecullence jecullence 20:40 07.02.2010

Re: *****

:))
Ne brini, takvih dijagnoza se ja naslušam svaki dan. Npr, jedna baka tvrdi da njoj kašalj prestaje isključivo i samo od leka koji je njen pokojni suprug inače uzimao za prostatu :))
Ali neću da trolujem više, obećavam :)
Oljacat Oljacat 21:28 06.02.2010

E pa Djina, bas tuga

Bas mi je zao sto si polomila nogu, pa jos zglob..mucenice... Nista, sad lepo da uzmes da zapisujes baka Evdine recepte narodske i da svaki dan po jedan blog okacis. A baki svaka cast, tako treba, i ja cu tako da spremim sve i kazem lepo sinovima kako da me sahrane a ne da se glupiraju. Ljudi bre potrose svu zivotnu usteđevinu na spomenik... a to ne može da vrati nikog.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 21:35 06.02.2010

Re: E pa Djina, bas tuga

Pa to i radim, ceo vek zapisujem neke njene bisere i preporuke, a sad sa ovom nogom, silom prilika ne mogu nikud, ma mi je to šansa da sve to sredim i sistematizujem...

Hvala na komentaru, čitamo se Oljice!!

Djina
Vera Johnson Vera Johnson 02:36 07.02.2010

Re: E pa Djina, bas tuga

nek' si se ti nama vratila, pa makar i sa "tom" nogom. zarasce, izlecice se, mlada si ti. bas si nam nedostajala. vi's sta majka evda kaze za milicu? rekoh ti i ja. bila sam putujuca mama takodje, mozda i ja znam sta pricam

ljubac jedan tebi, jedan majka evdi i dva za milicu.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 17:02 07.02.2010

Re: E pa Djina, bas tuga

Ah, gospa Vera..

Posle toliko godina na putu, a ostavila sam je kao malecku od godinu dana, više sam joj sestra nego majka...
Jesam ja tu svaki čas, jeste da sam u zbiru barem 4 od 12 meseci u godini kući sa njom, ponekad je i ona išla sa mnom na put, kad je bila manja, sad kaže, preseo joj i Pariz i Rt dobre nade a Dubai neće očima da vidi....
Posle svega, nisam joj ja ni majka, ja sam je rodila i družim se sa njom, ali nisam ona klasična mama...
Kad je bila manja, govorila sam joj da ja nikad ne odlazim, samo ponekad nisam tu, a ona je sažaljevala decu koja nemaju baku....

Al nije mi loše ispala, šmizla mala...
I kad je pitam da li bi volela da se ja "parkiram" na kopno, kaže da ne budem luda i da nisam previše podnošljiva kad ne radim i da slobodno idem, da me voli i ovako.... I kaže da ima super cool mamu i to joj se mnogo sviđa.

Djina
Vera Johnson Vera Johnson 04:35 08.02.2010

Re: E pa Djina, bas tuga

ni ja nisam bila klasicna "mama". milica je u pravu. jako je lepo imati baku. moja princeza je imala baku do cetvrte godine, onda je baka umrla, a mi se odselili u ameriku tad je stekla cetiri bake, dve preko puta, a dve na desnu stranu od kuce (god bless small town america).

na puteve smo se vodale kad god je to bilo moguce, sto nije bilo cesto. za divno cudo, ni moja "shmizla" nije ispala lose. na prolece ce diplomirati, a onda mama polazi u novi zivot?

znas, mama je jedna jako fina rec. ovde (si takodje mogla slomiti nogu u zadnjih 48 sati koliko je snega napadalo)majke zovu mom. drugarice moje cerke mene zovu MAMA.
miloradkakmar miloradkakmar 00:08 07.02.2010

Priče

ima onaj višnji gore neki plan za mene, ne znam šta je smislio, al drži me još na ovaj svet, još neki pos'o ima da mu uradim pa da me pusti da mrem..

Da nam ispričate sve priče, ovo je tek početak.
Pozdrav obema.
Žao mi je zbog tvog skočnog zgloba.
Bitno je mirovanje, posle lagane vežbice....
Kome li ja to pričam?!
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 17:05 07.02.2010

Re: Priče

Meni!
Hvala na moralnoj podršci..

Zaboravili ste da pomenete i kupusne obloge i kantarionovo ulje...

Ljubite unuku!

Djina
lenamur lenamur 02:26 07.02.2010

Uuh sneg

Zelim brz oporavak Djina. Ni ja ne bih odolela carima zime, Sibira i snega, sigurno.

A sto se tice nasih pogrebnih obicaja, meni se mnogi ne svidjaju i rado bih ih promenila bar za sebe, ako ne i moje najblize.
Al kao jos smo mladi pa ajde, nismo razradili detaljan plan. Mada smo suprug i ja jednom pricali, podstaknuti sahranom jedne "nase" bake u inostranstvu, da ako se jednom nesto desi drugi radi onako kako misli da treba. Tj mi zivimo na drugom kraju sveta i smatram da je veliko maltretiranje da me/ga sahranjuje/m u Srbiji. Ako moji/njegovi roditelji tad budu zivi lepo nek im se posalje deo pepela nakon kremiranja... Mozda tako.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 17:07 07.02.2010

Re: Uuh sneg

Puj, jezik pregrizla, rano ti je za "kufere" i planove...

Pozdrav i čitamo se!!

Djina
lakrima lakrima 02:42 07.02.2010

Dobro nam se vratila



Draga, draga, Djina!!!!!
Samo da se javim ( u gostima sam pa nije red




Ceca.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 17:08 07.02.2010

Re: Dobro nam se vratila

Ajde, Leskovčanko, kad se vrneš kući, javni se...

Djina
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 03:46 07.02.2010

a sta bi drugo

za Evdinu dusu nego
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 03:48 07.02.2010

a nesto i za tebe

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 17:12 07.02.2010

Re: a nesto i za tebe

Hvala, hvala gos'n Kuki...

Djina
hajkula1 hajkula1 04:09 07.02.2010

E, Djina


Otisla cak u Rusiju da slomi nogu.

Ja se taman meracila da posaljem privatnu poruku, da pitam gde si, sta se zbiva kad te nema. Prvo sam mislila, skita, uziva, pa nema vremena da se javi, kad vidis bedaka.

Baka Jevda, po svom, svaka joj rec na mestu.

Nedostajale ste obe, pozdravljam vas i Milicu takodje.

PS
Nadjoste li majstora za krevet?
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 17:27 07.02.2010

Re: E, Djina

Jok!
Poslušala sam maricucaricu i pljusnula dva dušeka na patos. I eto nama kreveta!!

Pozdravljamo i mi vas!!!!

Djina
sofy_kg sofy_kg 09:10 07.02.2010

konacno!!!!

kao sto neko vec rece...dobro si nam dosla Djina... Vec smo se prepali da si nas zaboravila...

I opet kako neko vec rece...sad svaki dan po jedna prica...

veeeeeeeeeeeeeliki poljubac za 3 devojke...
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 17:38 07.02.2010

Re: konacno!!!!

Eh, pa ne smem baš toliko, svi da pročitaju u prokomentarišu, barem tri dana da pustim svaku...

Ih, pa ima priča...

Djina
deandrej deandrej 11:01 07.02.2010

Djina

zao mi je sto ti se izlet u Sibir tako zavrsio no najgore je proslo.Sad dok se oporavljas zapisuj Evdine zlatne reci.Svaka joj na mestu i kad grdi i kad miluje.
P.S.
Cini mi se da ce ovaj vas nick dobiti produzetak "i praunuka Milica"
Ljubi Milicu tetka Branka
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 17:43 07.02.2010

Re: Djina

Kako je krenulo... Nije nemoguće!!!

Milica je više sa Evdom, pa i priče, neke, bolje zna od mene....

Djina
jednatanja jednatanja 11:29 07.02.2010

Baka

je super napredna! To je u Americi normalno da se umesto cveća i venca uplate pare za neku dobru svrhu koju pokojnik odabere. Vrlo praktično i humano. Svaka čast baki!!!

I tebi Đina brz oporavak
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 17:45 07.02.2010

Re: Baka

Tako nekako je i bilo!
Ona je to videla na sahrani svoje drugarice kojoj deca žive u Kanadi i mnogo joj se svidelo, pa sad je utuvila da je to najbolji način da se sve to organizuje.

Hvala na komplimentima

Djina
sofy_kg sofy_kg 13:10 07.02.2010

sad se setih!

ovo moje mozda i spada u bolesti, pa se nadam da baka Evda moze da pomogne...

perut?

sta raditi protiv te opake bolesti...

:-*
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 17:52 07.02.2010

Re: sad se setih!

Joj, ima al je mnogo zajeban, da izvine modeator!

Rakija, beli luk i maže se sedam dana ali zabranjeno pranje kose!!

Iskopaću zapis negde pa ti odgovorim detaljno za par sati, nisam mnogo pokretna a Milica je na treningu, kad se vrati naći će mi taj papir.

Lek je skroz pouzdan, jednom i gotovo, ne pojavljuje se perut više nikad!

Djina
rapunzel rapunzel 11:23 09.02.2010

Re: sad se setih!

moja tetka je ovaj lek upražnjavala na teči pre jedno 30-tak godina,
i ne samo što je perut prestala već mu je zaustavila početak ćelavosti.

baka Evda je prava carica!!!

Djina čim ti skinu gips, a ti lepo glinu na nogu pa da vidiš:)))
sve najbolje
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 15:45 09.02.2010

Re: sad se setih!

Ma ne mogu da nađem recept, negde su ga smuvali dok nisam bila tu.

Znam da ide kopriva, beli luk i rakija a recept, u krajnjoj liniji, ima moja sestra pa cu je zvati

Djina
sofy_kg sofy_kg 16:11 11.02.2010

Re: sad se setih!

ma, nemoj da se maltretiras...hvala u svakom slucaju i na ovome...probacu, ne brini....

puno poljubaca za sve...

p.s. ako se ne varam prodje vise od 3 dana... sala, sala...al nemo' opet da nas zaboravite, ko prosli put
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 23:36 11.02.2010

Re: sad se setih!

Ama, nisam zaboravila nego nigde nisam mogla da nađem.
Potopiš kilo seckanih svežih kopriva, samo listići, ne drške, i naliješ ih sa litrom čiste lozovače. To stoji 7 dana na tamnom mestu i mućka se ta tegla u koju si potopila jednom dnevno. Posle toga, svako jutro, pazi, jutro, uzmeš krpicu od lanenog platna, pazi, LANENOG i pospeš malo na kosu i tom krpicom utrljaš to u kosu, tj u kožu glave i NE PEREŠ KOSU SVIH 7 DANA!!!

Posle toga, narednih 15 dana pereš kosu umućenim jajetom umesto šamponom.

Postupak ponoviš još jednom ako si baš težak slučaj.

I gotovo!!

Ali na tom papiru mi je i lek za ćelavost, ono kad kosa počne da proređuje dok još ima spasa, ali mi ovi alamani "srđivali" sobu i sve ispremeštali a ja na štakama!! Ali i to spremam za sledeću priču.

Djina
sofy_kg sofy_kg 10:29 12.02.2010

Re: sad se setih!

cekamo sledecu pricu..cekamooo...:)
panonska panonska 13:32 07.02.2010

Nedelja popodne


Unapred se izvinjavam, ali si mi ulepsala dan... :) Znam da nije pristojno, i zelim ti sto brzi oporavak, ali se slazem da ste nedostajale, sad cemo valjda biti u prilici da se cesce citamo.

Veliki Pozdrav iz Novog Sada, na Dunavu, za sve tri!
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 18:00 07.02.2010

Re: Nedelja popodne

Nisam shvatila zašto se izvinjavaš?

Drago mi je da sam nekom ulepšala dan...

Djina
panonska panonska 17:15 09.02.2010

Re: Nedelja popodne

Pa sto cu da se radujem tvojoj nesreci...
milicadj milicadj 13:33 07.02.2010

...

ja se taman navukla na blog kad ono veeeelika pauza. no, sad si tu :). lagan oporovak ti zelim, uz puno kuckanja

ps. joj, sto su super ovi zemski smajliji

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 18:07 07.02.2010

Re: ...

To jedino i mogu, da kuckam....
Po kompu i štakom po parketu...

Djina
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:14 07.02.2010

Kasnim,

kao i obično, ali zna baka Evda šta je gomila dece koja ti uši grizu i ne puštaju te dušom da daneš. Sad su u kompletu, stigao i StudenAt iz Beča, tako da su stečeni svi uslovi da se mene ganja ko bog đavola...a veša...za Igre bez granica.
Daklem, mene ako tamo bude, tj. budem li obaveštena na vreme, samo da se zna...ikebane one sa domaćim, srpskim, palmama što ti oči vade u autu - neće biti. U obzir ne dolaze ni one sa onim srcolikim cvetom, što mu 'určić viri...za to ću pare da uplatim gde treba, kao što je baka Evda rekla. Al' bez stručka bosiljka neće moći, suvog ili svežeg, u parčence novine umotanog. Toliko o tome...
Što se lečenja tiče i održavanja tiče, ja prvo radim rad supama i travama, a onda prelazimo, baš ako je moranje na lekove. Zato Žmu i deca tvrde da sam veštica. Potpuno neosnovano.
Pod dva: što se tvoje Sibirijade tiče, dok me ne do'vati psihoterapeut, ja i dalje bi' najvolela da vidim Sibir uživo. Već sam imala pripreme, tipa 10 dana na vr' Pohorja, za Novu godinu, kad je sneg do brade, a puca drvo od mraza...nas četvoro + sitna deca. Troje gradskih, uključivši i mog Žmua, koji misle da se šporet na drva ujutru sam uključuje ko radijator. Shodno čemu sam ja sekirala na sabajle drva, dok su pingvini plakali od mraza pored mene. Ložila, jer ekipa nije znala sem cigare ništa da zapali. Kuvala, vatru čuvala, posipala pepelom pred kućom, umotavala zmije od novina i muvala ih međ prozore, mesila i pekla 'leb, samo što još nisam do'vatila pušku i krenula da utepam ručak u šumi.
Da ti brzo prođe i zaceli se noga, drugi put da bolje gledaš gde staješ, a ne kriv ti Sibir,
baki i tebi
ljubac
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 18:15 07.02.2010

Re: Kasnim,

Što se lečenja tiče i održavanja tiče, ja prvo radim rad supama i travama, a onda prelazimo, baš ako je moranje na lekove. Zato Žmu i deca tvrde da sam veštica. Potpuno neosnovano.


Apsolutno neosnovano, prosto ne znam šta im je, mislim, ti veštica, puj daleko bilo, ma kakvi... Sem malo, malkice...

Hej, nisi se valjda naljutila!?!?!

Ja se samo malo šalila na temu tvog voljenja zime i nevoljenja leta.. Ja se samo majkice salila sa mojom omiljenom spisateljicom, najomiljenijom na celom belom svetu, nemoj da me pretvoriš u žabu, biću dobra....

Djina
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:26 08.02.2010

Re: Kasnim,

Užasno sam se naljutila reci baki da pazi kako gazi, mogla bi da stane na nešto mekano što krekeće
ljub
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 15:47 09.02.2010

Re: Kasnim,

Jelice, draga, od srca najiskrenije izvinjenje ako sam te uvredila, samo sam htela da se našalim, a stvarno sam mislila na tebe tamo gore pod 2m snega i na tvoje tekstove o voljenju leta!!

Nemoj da se ljutiš, molim te!!

Djina
licumurka licumurka 14:52 07.02.2010

takvu istu kutiju

sa garderobom za poslednje putovanje imala je i moja baka.
I to je sve stajalo spakovano bar jedno 15 godina.
Poslednje upute su bile da je sahranimo sa palicom i nesto novca da ima da plati put.
A specijalno je isla da se slika za spomenik i tu sliku stavila pored dede iako je nakon toga zivela jos vise od decenije.

pozdravi baku, bake su zlato...


a tebi

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 18:20 07.02.2010

Re: takvu istu kutiju

I Evda ima spremljenu sliku kad je bila mlada, klinka, kad je napunila 70....

Djina

PS fala na slikici....
Ivana Knežević Ivana Knežević 15:07 07.02.2010

Brza isporuka

Uvek se zeli brz oporavak, a sve moze ali brz oporavak tesko. Ljudska posla se uvek vrte oko nemoguceg.
Dobre zelje su vec mnogo realnije

Baba Evdokiji da nastavi da sve dovodi u red. To je posao i za duplo duzi zivot.

Sve najbolje,
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 18:24 07.02.2010

Re: Brza isporuka

Da mene dovede u red trebalo bi joj bar još tri života!!!

Djina
selica_nena selica_nena 00:11 08.02.2010

Uvek ima nešto dobro

Aaaaaaj, pa ti si među nama!?
Prvo da ti kažem da mi je žao što si slomila nogu, al' nešto mislim - ma nije to bezveze. Vreme je da nas obraduješ knjigom i vidiš kako je Onaj odozgo namestio da nemaš više izgovora.
A Jevdina spremica - jooooj, Đina, da znaš kako sam se rastužila kad mi je pre neku godinu mama pokazala šta je sebi spremila. Ej, preseklo me nešto preko grudi i rasplakala sam se, pa joj ne dam da mi o tome govori, a ona se obrecnu na mene: "Pa od toga ne može da se pobegne! Ajde ne budali, nego me slušaj i zapamti gde ovo stoji, a ne da mi komšiluk prebira po šifonjerima."
Neka tebi Jevda još mnogo godina poživi i dočeka da knjigu sa svojim pričama svima nama potpiše.
Ljubim vas obe.

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 15:54 09.02.2010

Re: Uvek ima nešto dobro

Ama, ženo Božja, neće niko da nas štampa!!

Al, štampaćemo se sami, biće knjiga za dva meseca....
Štampaću ja i "prodavaću" po ceni koštanja, koliko mene izađe komad po to ću i "prodavati", pa valjda neču biti mnogo u minusu....

Djina

jesyblesy jesyblesy 14:37 10.02.2010

Re: Uvek ima nešto dobro

DA "bukiram"skromno jednu knjigu
Zlatom ako treba placam
Jos jednom sve nabolje i ovo vreme za oporavak iskoristi vise kao vreme za odmaor i punjenje baterija LJUBAC
lucidalina lucidalina 14:35 08.02.2010

joj

joj joj joj to boli. brz oporavak zelim, draga hajdi!

bako, nije u porodilistu nego u skolici za trudnice, tamo su nam i za ragade i mast i sargarepu rekli, i za oblog od kupusa izubijanog oklagijom za mastitis, jeste. i NIJE DOKTOR rekao, nego sestra, pedijatrijska sestrica, koja ima slicno misljenje o pojedinim doktorima kao mi.

najbolja je prirodna medicina, nema sta.

a za baku, mogu da shvatim da nece da joj se place na sahrani, ali to je normalno, mislim da ne treba da brani. neka svako otuguje kako mu se svidja, ako ce da peva, nek peva, ako ce da place, nek place, ali muzika treba da se pusti, tako je!

dabogda pozivela jos toliko, ali samo u zdravlju!
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 15:57 09.02.2010

Re: joj

Ma nema veze, samo nek je to zvanično rekao neko ko nosi beli mantil!


A ne samo lekići i tablete....

A što se tiče sahrane, poenta je da ne plaču i pevaju u istoj prostoriji, nego da svako žali kako oće, baš kako si i rekla!!

Ljubi decu!

Djina
malasneki malasneki 14:37 08.02.2010

Sta bi ja bez Milice postarice

Draga znas da znam i zelim ti da sto pre ozdravis pa ponovo djipas naokolo :)

Ljubac za sve tri <3
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 16:04 09.02.2010

Re: Sta bi ja bez Milice postarice

Pa, da, ti imaš moju Milicu, vas dve se dopisujete bez mene, ona ti dođe ko obaveštajac, i kad ja nisam tu ili ne mogu na net, tebi Milica sve izraportira!!
A mnogo joj se sviđaš, baš se pitam zašto.....

Znaš šta kaže? Ej, super ti je ova Sneža, sve priča sa mnom ko da sam velika i dopisuje se sa mnom i mnogo je fina!
Oće da povedem i nju kad ti i ja krenemo na kafu....

I znam da znaš, znaš bolje nego iko, bolje nego ja...

Ljubim te plavojko!

Djina
malasneki malasneki 11:21 10.02.2010

Re: Sta bi ja bez Milice postarice

baka Evdokija i unuka Djina
Pa, da, ti imaš moju Milicu, vas dve se dopisujete bez mene, ona ti dođe ko obaveštajac, i kad ja nisam tu ili ne mogu na net, tebi Milica sve izraportira!!
A mnogo joj se sviđaš, baš se pitam zašto.....

Znaš šta kaže? Ej, super ti je ova Sneža, sve priča sa mnom ko da sam velika i dopisuje se sa mnom i mnogo je fina!
Oće da povedem i nju kad ti i ja krenemo na kafu....

I znam da znaš, znaš bolje nego iko, bolje nego ja...

Ljubim te plavojko!

Djina

bez milice kafa ne dolazi u obzir! samo ti prvo prohodaj, ne moze jadno dete obe da nas gura
hexenschuss hexenschuss 20:24 08.02.2010

evdokija

je prava, istinska, najveca CARICA!
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 16:05 09.02.2010

Re: evdokija

Hvala na komplimentima!!

Djina
lakrima lakrima 00:00 09.02.2010

Vratile se nasdevojke!!!!!


Mnogo mi je drago da ste opet sa nama. Srecna si ti zena, draga moja Djina kada imas Evdu i Milicicu (nemoram da razlazem zasto).
Zao mi je sto se tako zavrsio tvoj romanticni put u Sibir, ma znaces drugi put na sta da obratis paznju(idi istrljaj ledja coveku a ne po drva :))))))))!

Poslednju pricu nebih komentarisala, jako sam tuzna a zelim da postavim jedan snimak
i nadam se da ce dobro biti protumacen.
Mnogo vas pozdravljam i LJUBIM devojke, sve tri!!


Svetlana.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 16:08 09.02.2010

Re: Vratile se nasdevojke!!!!!

Ceco, dušo, ja bi rado postavila ovaj snimak kako treba, al ne umem!!

Ako neko od komentatora ume, nek namesti ovaj Cecin snimak sa youtube.


A tebi lutko hvala na komentaru!!

Djina
lakrima lakrima 00:07 09.02.2010

Ja svaki put ostanem ..................

http://www.youtube.com/watch?v=H4dgfQZWOqs
lakrima lakrima 00:24 09.02.2010

Sada mozda uspe

[youtube]http://www.youtube.com/watsh?v=H4dgfQZWOqs[/youtube]:
doloreshaze doloreshaze 13:07 09.02.2010

pozdrav

Ja sam ovde novajlija i kad sam procitala ovu pricu, odmah sam u jednom dahu procitala i sve ostale. O tome koliko ste doprinele industriji papirnih maramica necu da trosim reci, znate i same... Bakin nacin pripovedanja me je tako podsetio na moje obe bake, i odmah sam sebi zamerila sto ih ne vidjam cesce, a nisu daleko ni jedna ni druga.
Ono sto me fascinira je to oko za detalj i nacin zapazanja na izgled malih, nevaznih stvari, koje zapravo cine srce price, zatim boje, mirisi...
Ja planiram da uskoro obidjem svoje bake, puno pozdravljam tvoju Djina a tebi zelim brz oporavak i usput ocekujem nove price.
Sve najbolje. :)
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 16:15 09.02.2010

Re: pozdrav

Dobrodošla devojko!!!

A sad malo uputstvo, ovo je jedno slatko, ušuškano ćoše za porodične razgovore o svemu i svačemu. Glavni gazda je moja baka Evdokija sa svojih 90 godina koja se ponaša kao da ima 19. Udružena sa mojom ćerkom Milicom dušu vadi kome stigne i kategorički odbija da ostari.
Dobro nam došla i komentariši, slobodno!!

Djina
jesyblesy jesyblesy 14:24 09.02.2010

Jesy

Samo da se javim i pozelim brz oporavak
A baka me je tek sada definitivno kupila recima da nece da joj "terate"obicaje na sahrani
Za mene vrhunac tresha je kada ucveljeni i tuzni podbuli od placa svi oni koji dodju na sahranu posle iste svrate kuci kod pokojnika na veceru i uz par casica vise krenu da oplicu po pokojniku kuci okucnici hrani .... strasno, zna baka sta radi
Pozdrav veliki
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 16:18 09.02.2010

Re: Jesy

O, pa njoj se taj deo klopa i piće i žurka sviđa, zna da mi, kao porodica, kad se skupimo obično i pevamo.
Ali kategorički neće krkanluk i glupiranje sa genocidom nad cvećem po groblju.

Pozdrav i hvala na komentaru, devojko!!

Djina
tompinchns tompinchns 15:26 09.02.2010

Daleko bilo!

Ja to tako mislim, a ti slobodno kaži da sam luda, al' opet uradi kako sam ti rekla.

Eh, kako veze Evda, sva sam se unela u sa'ranu, ko božemeoprosti... Puj, puj , daleko bilo! A onda me je samo kao i uvek nasmejao vaš divan odnos, gde te ona kao grdi, a ti kao da je nećeš poslušati. Bre, kaži baki da će sve da nadgledamo za jedno dvadesetak godina, ako ne posenilimo do tada! I još joj kaži da sigurno ulazi u Ginisovu knjigu kao najdugovečnija žena u Srbiji i da ima još puno posla na ovom svetu jer takvih kao što je ona suviše je malo. I bilo i ostalo!

Pa kad dođeš u dotični Sibir, shvatiš da minus 30 uošte nije romantično i da Jelica Greganović u vezi svojih snova da živi na Severnom polu treba da poseti psihoterapeuta ili barem da okusi Sibir u januaru, odma bi promenila mišljenje i zavolela leto.


Doći će i naše, pa ćemo te ledene 'veštice' (ovo je je citat uzet iz usta doticnog Žmua) otopiti. Samo da se mi smrznuti prvo malo otkravimo.
A zimi - nikad kraja. Crkla dabogda!
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 16:34 09.02.2010

Re: Daleko bilo!

Nemam šta da joj prenosim, pismena je i ima komp sa ekranom od 56cm, bolje vidi i poruke i komentare i sve sličice iz avatara nego ja na bednih 17 inča lap topu

I ne sumnjam da ćete svi da me nadgledate i kontrolišete...

Ali, jaka je i orna da nas sve priuči ponečemu, tako da ne sumnjam da ćemo tu sahranu čekati još ohoho godina...

Djina
PS, ja je diram da još mora da dočeka bar jedno praunuče od mene, a ona se nasmeje pa kaže, ej, čerko, dok si ti u Afriku a muž ti u Kanadu, ne se takoj deca prave... Neg se vi svrtite na jedno mesto, pa će bude dece uši da ti pojedu!!

tompinchns tompinchns 17:19 09.02.2010

Re: Daleko bilo!

I ne sumnjam da ćete svi da me nadgledate i kontrolišete...


Sad kad si napisala, gotovo je. Taknuto - maknuto!
Ima samo da te podsecamo, sve s copy - paste!
lakrima lakrima 17:50 09.02.2010

RE:

Al, štampaćemo se sami, biće knjiga za dva meseca....
Štampaću ja i "prodavaću" po ceni koštanja, koliko mene izađe komad po to ću i "prodavati", pa valjda neču biti mnogo u minusu....

Ja u startu narucujem dva kom. i placam po ceni jedne Habijanovicke, da se zna!!!!


PS, ja je diram da još mora da dočeka bar jedno praunuče od mene, a ona se nasmeje pa kaže, ej, čerko, dok si ti u Afriku a muž ti u Kanadu, ne se takoj deca prave... Neg se vi svrtite na jedno mesto, pa će bude dece uši da ti pojedu!!

Pa svaka joj je na mestu!!! I ja sam to isto htela da kazem, no imam "li pravo":)))))

Cuvajte se devojke (sve tri), ljubim vas!!!!!
tompinchns tompinchns 18:54 09.02.2010

Re: RE:

Ja u startu narucujem dva kom. i placam po ceni jedne Habijanovicke, da se zna!!!!


Ja naručujem bar 10! Molim i nama u ns, koji se često osećamo u zapećku, da se ostavi više 'komata'. Do sada sam štampala Evdine priče i kao raznosač nosala ih i davala na zajam. Ko Rusi u sovjetsko vreme. To ti dođe ko moderan samizdat. Jedino što nas zbog toga ne hapse i ne šalju u Sibir. Tamo neki i dobrovoljno odu pa se vrate obogaljeni.
jucaibin jucaibin 17:26 10.02.2010

ovoga puta

nije bilo prozivke, ali da se ja uredno prijavim. odamh i neizostavno da pozelim da sto pre stanes na noge lagane...za skidanje otoka mogu da preporucim obloge od "svapskog sira" ili ti Quark / Topfen (na nemackom). to je visestruko isprobano i cuda cini (neslan sir koji se koristi recimo za kolace sa sirom, razne namaze itd.)

evda je genije! vazda spremna u svim varijantama. svaka cast za zelje i uputstva koje vam je podelila. kada je moj otac (ateista, ipak sahranjen uz jednog popa) umro isto sam tako reagovala molbom da umesto cveca novac uplate nekom u dobrotvorne svrhe. na njegov grob ni za sahranu, a ni nakon toga, nikada nista nije izneto za jelo. osim buket svezeg cveca (vestacko takodje uz moju sugestiju izbaceno iz obicaja sumadijskih) i svece su jedino sto iznosimo na grob.

ljubi dete i baku, a one tebe.
milenanenad milenanenad 11:15 11.02.2010

konačno ste ponovo tu

Moja Bakuna (prababa) spremila sve za sahranu kad je deka umro, a nadživela ga tačno trideset godina. S vremena na vreme je mojoj mami (koja je bila žena njenog unuka) pokazivala gde stoji ta "sprema za ukop". Znaš, govorila je, kad sam se udavala imala sam devojačku spremu, sve ručni rad, beli vez (nešto od toga čuvamo i sad), a sada imam ovu spremu za ukop. Na vešu i čarapama deklaracije, a piše godina proizvodnje 1962.
A što se tiče loma noge znam kako ti je. Meni se to desilo pre nepune 4 godine. Bilo leto, nesnosne vrućine, a ja sa gipsom. A Mimi 2 ipo godine i pojma nema zašto ja sada ne mogu sa njom da vozim bicikl. Najgore je bilo kupanje. Sva sreća pa sam bila kod mojih (jer je dragi mi muz radio po ceo dan i nije mogao da se stara o meni). Kupanje se izvodilo na terasi (oni žive u Boljevcima). Preko dana tata napuni plastične flaše vodom i one se ugreju do uveče, pa se tom vodom polivam i kupam. Ma ludilo. Jedva sam čekala da se okupam u kadi ko čovek. A mog razočaranja kad su mi skinuli gips. Kreten-mislila sam da ću moći odmah da se oslanjam na tu nogu, a ja sam još mesec dana išla na terapije. Užas. Naravno, kad sam se oporavila, već je bio početak oktobra, počela nova školska godina, i naravno ništa od letovanja te godine.
Pozdrav
Sjajno kao i uvek
Pozdrav najveći za baka Evdu
Onaj lek sa limunom i jogurtom ću da primenim na mom tati pošto ima povišen holesterol i pije neke lekove koji kao nuspojavu imaju propadanje mišićnog tkiva.
Mirjana
Sremica iz Boljevaca
anagardboo anagardboo 13:20 11.02.2010

Eto vas opet kod nas

Jupi, jupi, je, je vratile se omiljene mi spisateljice!
Jeste tema mozda malko tuzna, ali opet smo bogatiji za jos jednu pricu.

Djina, evo tebi jedan poziv da dodjes na "rehabilitaciju" u Banju Kanjiza. Napravicemo ti provod samo takav: chamchenje na Tisi, riblje corbe, al moze da padne i proja i gibanica i , kako voles.

Nego, sad poslovni deo. Ne znam da li si pokusala da predas rukopis kod Lagune. Natrchah da primaju tekstove, a evo ti i linak ako uspem da ga umetnem:
http://www.laguna.rs/statics.php?id=konkurs

Cim izdate najcitaniju blog knjigu, 10 komada i meni da rezervisete.

Najpozdrav i ljub ljub obema spisateljicama,
Dragana

P.S.: Ne mogu linak da metnem nikako, al snatjete se.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana