Društvo| Planeta

Vašingtonski „snegogedon“

Glas Amerike RSS / 08.02.2010. u 22:54

Vašington ili Vankuver? Fotografije ljudi koji se na skijama kreću zavejanim ulicama izgledaju kao prizori iz nekog zimskog odmarališta, sve dok ne shvatimo da je u pitanju Konektikat avenija, ili neka od drugih velikih ulica američke prestonice.

bekheet_snow_removing_crew_plows_6feb10.jpg

Kao i okolne države na istočnoj obali, Distrikt Kolumbija je pod debelim snežnim pokrivačem, u nekim delovima napadao je gotovo metar. Danas ne rade vladine ustanove, škole, obdaništa, većina prodavnica i restorana, i oni koji ne moraju da odmaknu daleko od kuće mogu da uživaju u gotovo idiličnim prizorima blistavih snežnih nanosa kakvi se retko vidjaju u ovom delu zemlje. Sve to, naravno, pod uslovom da imaju struje, budući da su desetine hiljada domaćinstava ostale bez električne energije. (Izmedju ostalih i kuća Volfa Blicera, poznatog novinara CNN-a, piše Vašington Post, koji ovih dana vodi i evidenciju o problemima poznatih ličnosti prestonice. Takodje saznajemo da je zavejana kuća bivšeg predsednika Federlanih rezervi Alena Grinspena, te da je hokejaš Vašington Kapitalsa Erik Fer ostao bez slike na kablovskoj televiziji).

Kada se temperatura spusti ispod nule, mnogima od nas padnu na pamet stotine vašingtonskih beskućnika. Koliko je poznato, za sada su život izgubile dve osobe u saobraćajnim nesrećama, nema podataka o žrtvama smrzavanja pa se nadamo da su našli utočište u nekom od gradskih skloništa.

Gradjani koji moraju da rade suočeni su sa ozbiljnim problemom kako se dokopati posla. Metro funkcioniše samo ispod zemlje, a i tada je razmak izmedju vozova u proseku pola sata, čitava večnost za pojmove vašingtonskih putnika. Zbog leda na drumovima radi svega dvadesetak autobuskih linija. Zbog već istrošenih resursa ove sezone, ulice, čak i glavne, zapanjujuće su slabo očišćene. (Tako nije raščišćena ni avenija Masačusets, adresa američkog potpredsednika). Na nekim delovima, kao što je put uz reku Potomak, pored Kenedi Centra gde u hladovini kamene terase ne probija ni zrak sunca, drum se pretvara u ledenu ploču, pravo klizalište…

Predsednik Obama, koji je sa porodicom godinama živeo u Čikagu, u poredjenju sa čijom ljutom zimom vašingtonske deluju više nego pitomo, često se šali sa novinarima kako u prestonici sve staje čim malo napada sneg. Ovog puta je, verovatno i sam impresioniran zbog "snegogedona" (američki mediji su ovu oluju prozvali Snowageddon).

Svi koji vole sneg i zimu trude se da iskoriste ovu neobičnu situaciju. Posebno je veselo bilo jučerašnje opšte grudvanje na trgu Dupont Circle. S druge strane, u većini su oni čiji je život otežan ili paralisan zbog snega, koji jedva čekaju kraj zimskih čarolija, ali vremenska prognoza nam dodatno uteruje zimu u kosti. Najavljen je novi sneg uz jake nanose vetra, i realno je očekivati da će biti oboren snežni rekord svih vremena.



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vladaxy vladaxy 23:06 08.02.2010

Meteorolog

Ovo je pravo globalno zagrevanje
Zen Master Zen Master 08:54 09.02.2010

Re: Meteorolog

vladaxy
Ovo je pravo globalno zagrevanje


To se sada zove Climate Change nemoj da si nevaspitan i da provociraš našeg finog domaćina !?!
Doduše guru Al Gore jeste nedavno prorekao da će se na severnom polu led otopiti za 5 godina, pa sad i meni pomalo nije jasno sa ovako hladnim zimama i ne baš pretoplim letima ( tri godine za redom ) kako će to severni pol baš tako brzo da nestane ?!
Inače rekord u Washington D.C-u je zabeležen 1922 godine što je samo dokaz kako mrski CO2 odavno rovari i pravi gluposti
taube taube 23:21 08.02.2010

,

Eto kako prirodnim silama ne mogu odoleti ni Very Important Persons.
Sviđa mi se duhovitost američkih medija koji su celu situaciju nazvali Snowageddon.
I sviđa mi se opšte grudvanje
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:55 08.02.2010

možda da

dodate malo o tome kako su i DC-jevske "snežne jedinice" uvek i nanovo iznenađeni snegom u sred zime? skoro kao i u BG.
Hemičarka Hemičarka 01:07 09.02.2010

Re: možda da

Zbog tog snega sam ja na telefonu sa avioprevoznicima poslednjih sat vremena. Trebalo bi da u sredu stignem u Beograd...
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 06:58 09.02.2010

yugogedon

evo posto prosto obozavam vojs of amerika da dodadem vremensku prognozu iz naseg regiona... uzdravlje i hvala vi vasingtonci:)

"Bivša Jugoslavija u trenutku raspada dugovala je oko 16 milijardi dolara ili radi lakšeg računanja ako to po današnjem kursu preračunamo oko 11,5 milijardi evra. Posle 17 godina od raspada, krajem 2008 godine države, članice bivše jugoslovenske federacije dugovale su ukupno 117,3 milijardi evra, a po nezvaničnim podacima početkom jula ove godine duguju frapantnih 133 milijarde evra."

Cao Vashingtonci pazite se da se ne smrznete, saljemo vam evrice i zatezne kamatice jeeee:)))

baj d vej... u vankuveru uglavnom pada kisha a ne sneg, on je na pacifiku (bio licno tetke mi) sneg za olimpijadicu je malko vishe na na planinici vistleru:)
hazar hazar 08:37 09.02.2010

Re: yugogedon

"Bivša Jugoslavija u trenutku raspada dugovala je oko 16 milijardi dolara ili radi lakšeg računanja ako to po današnjem kursu preračunamo oko 11,5 milijardi evra. Posle 17 godina od raspada, krajem 2008 godine države, članice bivše jugoslovenske federacije dugovale su ukupno 117,3 milijardi evra, a po nezvaničnim podacima početkom jula ove godine duguju frapantnih 133 milijarde evra."

Kakvo zakeralo. Pa zar sad kad smo na korak do članstva u EU i NATO ti dosadjuješ takvim sitnicama.
hazar hazar 08:42 09.02.2010

Kurir, Pres..

K'o lud sam bez podatka o tome dal' neki novinar, hokejaš i ko sve ne, ima struju, kablovsku ili nema.
behemot123 behemot123 09:52 09.02.2010

Wow!

Kakva vijest!! Hvala na ovom insajtu, lepo podsećanje na Alana Forda. „Kada se temperatura spusti ispod nule, mnogima od nas padnu na pamet stotine vašingtonskih beskućnika”. Hahahaaha... pa, pazi sad ovo: „Gradjani koji moraju da rade”. Hahahahaa... I naravno: „Predsednik Obama, koji je sa porodicom godinama živeo u Čikagu”, a voli da se našali sa novinarima (jaaaoj, kakav sjajan tip!), bi sigurno imao neku duhovitu opasku na to što sniježi u Vašingtonu. Mora da se pomene prešjednik, da se ne uvredi, pa makar i u receptu za baklave (Predsednik Obama bi se verovatno oduševio baklavama koje pravi naša redakcija!). I naravno, sve je začinjeno sjajnim neologizmom snovagedon. Već vidim dva giga-mega filma od 500 miliona budžeta, da se pokrije ovaj istorijski datum. I posle se čude što ih svi mrze...
Dejan K. Dejan K. 15:10 09.02.2010

Sneg

Kod nas u Norveskoj je ovako svaki dan i ne pravimo od toga frku
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:57 09.02.2010

Re: Sneg

Dejan K.
Kod nas u Norveskoj je ovako svaki dan i ne pravimo od toga frku

pa ameri prave frku od svega ko im je kriv kad ih iznenadi sneg u sred zime?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana