Gost autor| Politika

Tri racionalna razloga protiv članstva u NATO

Virtuelni Vasilije RSS / 09.02.2010. u 14:26

Evo sta ima da nam kaze moj blog-gost  wukadin:

Pristalice integracije Srbije u NATO žele predstaviti stvari tako da su svi razlozi protiv ulaska Srbije u taj vojni savez emocionalne, što će reći iracionalne prirode. Kao da se kao jedini razlozi protiv tog ulaska mogu navesti oni vezani za ne tako davnu istoriju. Uzgred, u „emotivne“ razloge se ubraja i (aktuelni) odnos NATO prema Kosovu, sa čime se ja nikako ne bih složio. Ali, u daljem tekstu neću pominjati ni taj razlog.

Pre nego navedem razloge racionalne prirode reći ću da i na one emotivne itekako imamo pravo. Stvar se može postaviti i ovako – da li bi pristalice integracije u NATO pristale da se potpuno zaboravi dr. Zoran Đinđić da bi Srbija ušla godinu ili dve ranije u EU, ili da bi prosečna plata bila veća za tridesetak ojra?! Ovo pitanje nije samo retoričko, jer videsmo popriličnu averziju prema savezu DS i SPS, odnosno čak prema nekakvom izmirenju ove dve stranke. Čuli smo dosta puta kako se to ne uklapa u „Zoranovu viziju“. Ovaj savez je doveo „proevropske snage“ na vlast i omogućio nekakvu političku stabilnost. I jedno i drugo se smatra uslovom evropskih integracija i poboljšanja standarda. Nisu li onda afektivne reakcije protiv koalicije DS-SPS samo emotivne prirode?! Nije li to insistiranje na prošlosti, gde spadaju famozne devedesete?!?
I još jedna konstatacija pre „mojih“ razloga. Tačno je da je veliki broj protivnika ulaska Srbije u NATO „emotivan“ na način koji im se pripisuje. Moguće je da je to i većina potpisnika onog već čuvenog apela. Ali nisu svi protivnici ulaska u NATO na spisku potpisanih, niti svi koji su potpisali insistiraju na navedenim „emotivnim razlozima“. Čuli smo i druge argumente, recimo one koje je izneo Lazanski, a da druga strana nije imala šta da odgovori ili prigovori. Pa evo i ova tri razloga...

Prvi razlog je „filozofske“ prirode – NATO je vojni savez koji je izgubio smisao svog postojanja. Preciznije – ono što se zvanično navodi kao smisao postojanja NATO je veoma neuverljivo. 
Ovo je sasvim racionalan razlog i, što je veoma bitno, razlog koji se ne ograničava samo na Srbiju. Neki Portugalac može navesti istu rečenicu kao razlog za izlazak svoje zemlje iz tog saveza. Zašto se to u praksi nigde nije dogodilo? Odnosno, zašto individualna razmišljanja, kojih svakako ima, nisu odnela prevagu u političkom životu neke zemlje... Za ovaj tekst dosta je svesti odgovor na dve reči: političko mrtvilo. Ili da pomenem ipak bar jednu ličnost – nema više De Gola! 
Pristalica NATO bi mogao reći da ga takvi razlozi ne zanimaju, već samo „bolji život“. Takav stav je legitiman. Legitiman je onda i moj stav prema ljudima koji imaju takve svetonazore. Legitimno je i da postavim pitanje zašto onda slave 27. mart 1941. kada sigurno nismo radi materijalno boljeg života uzvikivali „Bolje rat nego pakt“. 
Problem je, međutim, što članstvo u NATO košta, pa mogu li onda postaviti pitanje ima li smisla to nešto što me košta!? Košta pre svega vremena političara koji bi to vreme (provedeno u „procesima integracije“ ili kasnije „učestvovanja“) mogli utrošiti na neke stvari korisnije za ovu zemlju. Kao neko ko to vreme plaća, kao poreski obveznik, zainteresovan sam kako se to vreme koristi. Njima, istina, može izgledati kreativno vreme provedeno u Briselu ili možda nekoj egzotičnoj lokaciji. Da i ne govorim o povećanju vojnih izdataka, te izdržavanju birokratsko-tehnokratske mašinerije koja već postoji i traži integracije radi tendencija svog rasta. Drugi su već pričali o tome.
Protiv ovog argumenta se može ići jednim iskrenim kontra-argumentom. Pristalica NATO može reći da NATO ima neprijatelja (suparnika, rivala, kako hoćete) i da je to Rusija. Pa izađite onda sa takvim stavom, pa da vidimo ko će da ga u Srbiji podrži!

Drugi razlog je „retoričke“ prirode, pa ćemo zamisliti jedan dijalog. Postoje u Evropi neutralne zemlje koje sasvim dobro funkcionišu. Naravno, pristalica ulaska Srbije u NATO ima spreman odgovor da Srbija nije Austrija, Švajcarska ili Finska.
No, ako mi je tako odgovorio, onda mu moram postaviti pitanje – po čemu se to Srbija razlikuje. Ovo bi bilo retoričko pitanje, moglo bi se na njega odgovoriti sa „podrazumeva se“ ili jednim jesi-li-blesav osmehom da nema jedne „sitnice“ – političke stranke koje traže ulazak Srbije u NATO nešto se ne pretržu u odbrani nacionalnih interesa. Odnosno, njihov stav (ako imaju smelosti da ga iznesu, što recimo LDP-u ne nedostaje) je da se ti problemi mogu rešiti jednom „odgovornom politikom Beograda“. Pa ako je tako, kad oni dođu na vlast, Beograd će biti „odgovoran“, pomirićemo se sa susedima koji nam ne žele zlo i živećemo kao Švajcarska. Onda ne moramo u NATO, pošto u okruženju imamo samo izazove, ne i neprijatelje, kako je pisalo u programu LDP-a. Ako bi imali jednog kenedijevskog političara na vlasti, koji je Beograđanin isto koliko je i Prištevac, Zagrepčanin i Sarajlija (kako reče Čeda Jovanović), što bi nam onda vojna alijansa rešavala međusobne odnose?!?

Treći razlog je možda najbitniji sa stanovišta želja kako onih koji hoće u NATO, tako verovatno i većine onih koji su protiv. Srbija ne mora da bude članica NATO, da bi ušla u EU.
Formalno takav zahtev nije iznet. Čak je sa veoma visokih mesta (potpredsednik Bajden i još neki) došao stav da članstvo u NATO nije uslov. Istina, dodato je ono i „biće teže“, i s tim u vezi reći ću dve stvari. Prvo, šta konkretno znači to teže? Pitanje je bitno pošto izgleda da se pred Srbiju postavljaju neki zahtevi koji javno nemaju veze sa integracijama u EU. Zvanično ne vidimo takav uslov, a onda „iznenada“ se vladajuća stranka odluči povodom Statuta AP Vojvodina ili rezolucije o Srebrenici. Da li je bilo pritiska? Da li takvog (tajnog) pritiska ima da se uđe u NATO?! Potrebno je otvoriti karte, već jednom! Drugo – jednostavno već sam rekao da ja plaćam političare. Ako je njima teže, pa nek se više potrude. Zato ih i plaćam.
EU i sama nudi neke mehanizme bezbednosti. Da li će neko napasti Irsku zato što nije članica NATO? Irska inače ima jedan tradicionalan problem na svom severu, i nije ga do sada rešavala integracijom u NATO. Čak ni kad je taj problem bio mnogo veći i odnosio desetine života. Sličan problem ima i Kipar, koji takođe nije član NATO. I pazi bogati, Kipar ušao u EU. No, da ne pričam mnogo o Kipru, to bi nas dovelo do sličnog problema kod nas, za koji rekoh da nije ovde tema. 
Dodajmo i da se licitira sa nekim veoma bliskim „datumima“ ulaska u EU, i da to rade iz iste one vladajuće koalicije čiji predstavnici daju NATO-prijateljske izjave. Ako će Srbija postati članica EU za četiri godine, kao što smo čuli, ne vidim kako ulazak u NATO (za koji je takođe potrebno neko vreme) može tu stvar još više ubrzati. Pa da postanemo uvažena članica za već dve ili tri godine... A ako postoje saznanja da Srbija neće tako skoro postati članica EU, pa recite to javno, pa nek građani imaju i to u vidu na nekim sledećim izborima. Uzgred, ako Srbija izvan NATO postane član EU, šta mislite koliko će članstvo u vojnom savezu biti i dalje aktuelno i zanimljivo čak i onima koji su veoma prozapadno opredeljeni?!

To bi bila tri racionalna razloga. O smislu učlanjenja u NATO uopšte video sam jedan zanimljiv tekst na Peščanikovom sajtu (za razliku od emisije na radiju, ovde je moguće videti i druga mišljenja): 13 lažnih razloga za NATO. Tekst je pisan iz hrvatske perspektive, ali samo neki navedeni razlozi bi bili drugačiji u Srbiji, što ne znači da ne bi bili lažni. 
Jednostavno, NATO propaganda je još jedan „narativ“ gde kvantitetom (ponavljanjem istog) žele ubediti široke mase. Nešto slično kao širenje panike povodom svinjskog gripa. Srećom, i široki slojevi znaju razmišljati svojom glavom, ili bar ne slušati bespogovorno sve što im se kaže. Stoga racionalni argumenti neće ništa pomoći onima koji su plaćeni da ponavljaju istu priču, ali mogu pomoći onima koji se dvoume, suočeni sa agresivnom kampanjom. 



Komentari (160)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:43 09.02.2010

Pescanik

Wukadin

O smislu učlanjenja u NATO uopšte video sam jedan zanimljiv tekst na Peščanikovom sajtu (za razliku od emisije na radiju, ovde je moguće videti i druga mišljenja): 13 lažnih razloga za NATO.


Iako mi se vrlo retko desi da "zalutam" na Pescanik ovaj tekst sam i ja primetio - i vrlo prijatno se iznenadio. Indikativno je medjutim da ga je pisao neko sa strane - ne mogu ni da zamislim da bi se domacim pescanikovim "zvezdama" (iliti "drugosrbijancima" ) moglo ovako nesto "omaci" ...

Dobro mi dosao u goste Wukadine
wukadin wukadin 14:56 09.02.2010

Re: Pescanik

Bolje vas našao
Što se tiče sajta Peščanika danas sam video zanimljiv tekst nekog Bošnjaka (muslimana) koji kritikuje Majke Srebrenice što su digle frku zato što se u jednoj humorističkoj seriji u istoj rečenici pominju prase i dženaza. Moram priznati da mi je bilo malo smešno.
Problem je što će se na Paščanik sajtu, i naravno još više u emisiji, neki ugledni gosti i dalje pozivati na iste Majke Srebrenice kao na moralni mač koji treba da udara po Srbima.
No da ne idemo odmah u off...
Očekujem racionalan odgovor na racionalne razloge.
trener92 trener92 15:14 09.02.2010

Anti-vezano

za tekst, tek sam pročitao do pola otprilike. Od dežurnih vrsnih poznavalaca prilika ,
želeo bih da dobijem odgovor na jedno pitanje:
Koji je dobar razlog za priključnje NATO?-u
Ako je jedan od razloga , kao što je spomenuto na jednom blogu ,to što u zemljama koje su članice N, nema pasa lutalica ( ili ti keretina), moglo bi još i da se dobro razmisli o za
p.s. pazi menjam naslov komentara
p.s.2. uz izvinjenje gost-autoru , Vaso gde nestade prethodni tekst
trener92 trener92 15:31 09.02.2010

Re: Anti-vezano

"Nemacka se ne slaže da NATO ima globalnu ulogu
Nemacki ministar odbrane Karl-Teodorf cu Gutenberg se, medutim, izjasnio protiv globalne uloge Alijanse.
Gutenberg je, kako javljaju mediji, rekao da Nemacka ne želi da se od Alijanse pravi globalna sigurnosna arhitetktura, a zajedno s Rasmusenom se složio da NATO ne sme biti konkurencija Ujedinjenim nacijama.
Medunarodna konferencija o bezbednosti posvecena je pitanjima Irana, Avganistana, strategiji NATO-a, evroatlanskoj bezbednosti i, prvi put, resursima planete. Na konferenciji prvi put je ucestvovala Kina.
Rusiju u Minhenu zastupao je šef diplomatije Sergej Lavrov, koji je rekao da Moskva smatra da je širenje NATO-a na Istok neprihvatljivo. Moskva i Brisel nameravaju da razviju politicki dijalog u okviru Saveta Rusija NATO.
Generalni sekretar NATO-a Anders Fon Rasmusen izjavio je da vojna doktrina Rusije, koja širenje Alijanse smatra pretnjom, ne oslikava pravo stanje stvari i ometa napore da se poboljšaju odnosi NATO-a i Rusije. "

Zanimljiv teks
Ako se oni glože međusobno, zašto bi se mi upuštali u takvu kombinaciju, baš me interesuje,?
Kome je još do takvih idiotarija?
wukadin wukadin 15:24 09.02.2010

Vala ako je do pasa...

Nego, možete i vi koji ste za NATO racionalno.
Da pomognem, protiv sva moja tri razloga možete potegnuti argumente, čak sam jedan naveo, samo tako bi vam ti argumenti bili nepopularni, samim tim i kontraproduktivni - a drugo pitanje koliko bi izdržali u diskusiji.
Toliko za sada, vidimo se
trener92 trener92 15:34 09.02.2010

Re: Vala ako je do pasa...

wukadin
Nego, možete i vi koji ste za NATO racionalno.
Da pomognem, protiv sva moja tri razloga možete potegnuti argumente, čak sam jedan naveo, samo tako bi vam ti argumenti bili nepopularni, samim tim i kontraproduktivni - a drugo pitanje koliko bi izdržali u diskusiji.
Toliko za sada, vidimo se


Ima samo jedan argument , ovaj

Bili Piton Bili Piton 15:41 09.02.2010

Re: Vala ako je do pasa...

wukadin
Nego, možete i vi koji ste za NATO racionalno.
Da pomognem, protiv sva moja tri razloga možete potegnuti argumente, čak sam jedan naveo, samo tako bi vam ti argumenti bili nepopularni, samim tim i kontraproduktivni - a drugo pitanje koliko bi izdržali u diskusiji.
Toliko za sada, vidimo se


Uf al je neko samouveren....lepo je videti takav idealizam.

Sto se mene tice ja sam indiferentan po ovom pitanju, prosto me ne zanima tema toliko da mislim da je potrebno da o njoj imam sopstven jasan stav. A sto se ostalog tice, negde skoro naleteh na Wuovu opasku (koju nije obrazlagao) da misli da bi za Srbiju trenutno bilo korisnije i povoljnije da nije u natou nego da jeste - njemu sam sklon mnogo vise da verujem nego tebi, sve i da vam je argumentacija identicna.
dali76 dali76 16:36 09.02.2010

Re: Vala ako je do pasa...

Ja imam bas problem da jasno izdvojim tri racionalna razloga ovdje.
Filozofsko pitanje oko razloga postojanja same alijance nije,po meni racionalan razlog.
Mozda se na ovo pitanje treba dati odgovor,ili vise odgovora pa iz tih odgovora zauzeti racionalan stav.
Drugo, ocekivati od srpskih politicara da ,ako ne udjemo u NATO,svoje vreme potrose na korisniji nacin je totalno iraconalno.
jednom sam pisao kako bi bilo najbolje da je Srbija sposobna dosegnuti odredjene standarde,posebice odgovornost politicara I korupcija , bez EU. Nazalost ovo nije realno, stoga EU, kazem opet nazalost nema alternative.
Ne zivim u Srbiji vec deceniju, al nadam se da to nije problem da iznesem svoj stav.
Nemam jasan za I protiv stav.
Ono sto me zanima jeste cost benefits faktori.
Koliko kosta prikljucenje NATO ili koliko kosta ne prikljucenje? Koje su beneficije prikljucenja a koje su ne ulaska u NATO.
To je ,ja bar mislim, glavno polje gdje bi se trebala voditi diskusija oko ulaska i protiv ulaska.
Iz ugla Srbije, a ne iz ugla Finske ,Austrije, ili Kipra.
Kad mislim protiv Nato ,ja mislim uvijek o tome koliko ce to da kosta? NATO standardi nisu jeftina stvar. Kad bi neko eto rekao u milijardama cjenu pa da kaze sta Srbija za to dobija? Strateski, vojno, a sa druge strane sta gubi?
Kad sam za NATO, mislim o zastiti srpskih interesa. Znam nekima ce zvucati kao paradoks, ali ja mislim da Srbija nece moci biti garant Republike Srpske ako bude jedna jedina I izolirana iz NATO alijanse.
Eto to su moja neka razmisljanja na temu NATO. Naravno nisam placen 

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:40 09.02.2010

Re: Vala ako je do pasa...

Dali
Koliko kosta prikljucenje NATO ili koliko kosta ne prikljucenje? Koje su beneficije prikljucenja a koje su ne ulaska u NATO...
Znam nekima ce zvucati kao paradoks, ali ja mislim da Srbija nece moci biti garant Republike Srpske ako bude jedna jedina I izolirana iz NATO alijanse.


Dali,

ova tvoja razmisljanja zvuce vrlo razumno. Cini mi se da je problem u ovim nasim aktuelnim diskusijama sto se vecina onih koji se zalazu za ulazak u NATO sluzi uglavnom besmislenim (a cesto i licemernim) argumentima koji se mogu vrlo lako pobiti. Evo ja sad procitah tekst Vuka Draskovica u Politici na koji nas je uputio g. Mayo (Šta Srbija dobija/gubi (ne)ulaskom u NATO - Za stolom koji odlučuje ili na meniju) i moram priznati (prilicno nerado) da se Vukovi argumenti ne mogu tek tako osporiti

Kljucno pitanje je da li se dva goruca balkanska (a istovremeno i srpska) problema, Kosovo i BiH mogu bolje resavati ako bi Srbija bila u NATO ili izvan njega? Naravno gledano sa srpskog stanovista. Ma koliko bio protiv NATO u principu cini mi se da ovde nema jednoznacnog odgovora ...

Evo sada mi pada na pamet i situacija sa pregovorima u Rambujeu. Sad je prilicno jasno da Kosovo nije bombardovano zbog (izmisljene) humanitarne katastrofe nego zato sto Milosevic nije pristao na uslove NATO. Sa formalne strane gledano bio je u pravu zato sto su oni trazili nesto sto bi jedna suverena zemlja mogla tesko da prihvati. Ali on nije hteo/mogao da pristane i zato sto je znao da bi ga NATO skiuno sa vlasti. Mozda je to za Srbiju bilo bolje - zasto bi ona bila samostalnija nego vecina ostalih evropskih drzava? I da li ce to moci biti i ubuduce? I po koju cenu?

pozz
wukadin wukadin 08:31 10.02.2010

Re: Vala ako je do pasa...

Uf al je neko samouveren....lepo je videti takav idealizam


Hvala.
Bio ti ironican ili ne, ovo mi je kompliment - cak iako po tebi to nije kompliment.

njemu sam sklon mnogo vise da verujem nego tebi, sve i da vam je argumentacija identicna.


Pa onda veruj njemu sta da ti kazem...
Po nekim Auspusima i on je "nacos"
wukadin wukadin 08:52 10.02.2010

Re: Vala ako je do pasa...

Drugo, ocekivati od srpskih politicara da ,ako ne udjemo u NATO,svoje vreme potrose na korisniji nacin je totalno iraconalno.


A sta ces, rece mi Bili da sam idealista
Nego da li je racionalno zalagati se za bar jedno gubljenje vremena (si claro i para) manje?! A pozabavicemo se i drugim gubicima tipa svinjski grip, trazimo kredit za metro bez projekta, gradimo pet mostova a nismo ni jedan... Znas vec

Koliko kosta prikljucenje NATO ili koliko kosta ne prikljucenje? Koje su beneficije prikljucenja a koje su ne ulaska u NATO.


Slazem se.
Lazanski je dao neke analize, pa te upucujem. Ne bih ga kopirao, iako se uglavnom slazem. Draze mi je biti makar lose originalan, ako ne mogu dati doprinos.
Recimo isti Lazanski je pomenuo Europaische Wirtschaftsgemeinschaft iz 1942, pa sam to licno istrazio. Tu sam vec mogao dati svoj doprinos

Kad sam za NATO, mislim o zastiti srpskih interesa.


Pa dobro, a da li se bar malo zapitas kako bas svi politicki subjekti koji su za NATO su po tom pitanju... pa recimo bar indiferentni.
Bili Piton Bili Piton 11:02 10.02.2010

Re: Vala ako je do pasa...

wukadin

Hvala.
Bio ti ironican ili ne, ovo mi je kompliment - cak iako po tebi to nije kompliment.



Molim, a kad se dogovoris da li je kompliment ili ne mozemo da nastavimo da se dopisujemo...

Po nekim Auspusima i on je "nacos"


...mada ne vidim cemu.
wukadin wukadin 11:38 10.02.2010

Re: Vala ako je do pasa...

Molim, a kad se dogovoris da li je kompliment ili ne mozemo da nastavimo da se dopisujemo...


Ja se dogovorio sa sobom, a reko' za tebe ne znam da li si mozda mislio da mi komplimentieras ili da me vredjas. A o cemu bismo razgovarali?
Mozda o tome da sam video Azdeljkovica kako govori o svom gej zivotu na jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom. Ergo, nisu naterani na ilegalu
Bili Piton Bili Piton 11:48 10.02.2010

Re: Vala ako je do pasa...


Svakako nisam mislio da te vredjam (zasto bih). Bila je sala mala, na racun tvoje samouverenosti, ako sam ti povredio sujetu - izvini, sta drugo da ti kazem.

O ovom drugom cemo drugom prilikom, circumstances permitting.



mayo1 mayo1 16:22 09.02.2010

"Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

Za Hrvatsku je pitanje pristupa NATO ad acta, i ovdje su se lomila koplja oko toga, mada ni približno kao u Srbiji.
Osobno smatram da je za Hrvatsku bolje biti član nego ne, ali to nije tema.
Pročitao sam začuđujuće pragmatičan i konkretan članak meni neljubljenog Vuka Draškovića u "Politici".

"Za stolom koji odlučuje ili na meniju"
sybil sybil 17:26 09.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

Glavni razlog zasto se zalazem za ulazak Srbije u NATO je zbog sledeceg scenarija. Srbija se uclani u NATO i pokrene se revizija sudjenja atentata na Djindjica i pitanje politicke pozadine Djindjicevog ubistva i napokon pocne serija "Law and Order" da se prikazuje u Srbiji.
"Mr you are under arrest for facilitation of murder. You have right to remain silent. Anything you say can and will be used against you in a court of law..."

p.s. nagradno pitanje - zasto Kostunica i Rusi naprosto provriste kada se pomene rec NATO?
Goran Vučković Goran Vučković 17:30 09.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

i napokon pocne serija "Law and Order" da se prikazuje u Srbiji

Mislim da je "Rambo" mnogo izvesniji
sybil sybil 17:34 09.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

a, pa Rambo se vec uveliko prikazuje,za to nam ne treba NATO.
Goran Vučković Goran Vučković 17:38 09.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

a, pa Rambo se vec uveliko prikazuje,za to nam ne treba NATO.

Mislio sam III deo - vojna pomoć narodu Avganistana
dali76 dali76 17:40 09.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

Sybil pa to je tek iracionalno. Zbog ulaska u NATO law i order. Da je t ako crno bijelo ja bi ti prvi dao preporuku ,alizivot ipak nije film..pogotovo ne americka serija.
Koliko godina je SADclanica NATO? znam znam osnovala ga ..Zamisli da neko ocekuje da zbg clanstva u tom savezu saznamo ko je stajao iza ubistva JFK?
sybil sybil 17:48 09.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

da se potpuno zaboravi dr. Zoran Đinđić da bi Srbija ušla godinu ili dve ranije u EU, ili da bi prosečna plata bila veća za tridesetak ojra?!

da, naravno. zar ne vidis da si postavio nemoguce pitanje, sta ako se smak sveta dogodi sutra u podne. naime uslov za ulazak Srbije u EU nikada ne moze biti da se zaboravi Djindjic, jer Djindjic= EU, ali jeste uslov da se zaborave milosevic i seselj. dakle, ja bih dala milosevica i seselja sa sve Tomom i Kostunicom za 1 euro vecu platu. e sada, uslov da se udje u Rusiju jeste da se zaboravi Zoran Djindjic, ali- tamo nas ne cekaju vece plate ni za 10 eura, tamo je propast, vec smo imali sankcije sa Zapada i sve super sa Rusima i umalo pocrkasmo od gladi.
Elem dakle pitanje glasi- da li biste pristali da zaboravite Zorana Djindjica da bi Srbija godinu ili dve ranije usla u Rusiju, ili da bi prosečna plata bila manja za tridesetak ojra, a mozda i za trista ojra?
What??? Nesto ovde ne stima?
Goran Vučković Goran Vučković 17:49 09.02.2010

Law and order my arse

Koliko godina je SADclanica NATO? znam znam osnovala ga ..Zamisli da neko ocekuje da zbg clanstva u tom savezu saznamo ko je stajao iza ubistva JFK?

Ko hoće da pokvari sebi popodne može da pročita ovaj članak. Noam Čomski o "ratu protiv droga", godina 1998.
sybil sybil 17:50 09.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

dali76
Sybil pa to je tek iracionalno. Zbog ulaska u NATO law i order. Da je t ako crno bijelo ja bi ti prvi dao preporuku ,alizivot ipak nije film..pogotovo ne americka serija.Koliko godina je SADclanica NATO? znam znam osnovala ga ..Zamisli da neko ocekuje da zbg clanstva u tom savezu saznamo ko je stajao iza ubistva JFK?
i ti odista ne razumes sta znaci moj post.
sybil sybil 17:56 09.02.2010

Re: Law and order my arse

Goran Vučković
Koliko godina je SADclanica NATO? znam znam osnovala ga ..Zamisli da neko ocekuje da zbg clanstva u tom savezu saznamo ko je stajao iza ubistva JFK?Ko hoće da pokvari sebi popodne može da pročita ovaj članak. Noam Čomski o "ratu protiv droga", godina 1998.

Vuckovicu, da li znas onaj vic da postoje dva osnovna razloga zasto nasi koji zive u EU napadaju Zapad za nehumanost, etc.
1. imaju neki interes-biznis sa Srbijom
2. Glupi su
U vecini slucajeva je broj 1 u pitanju.
eto, to je taj vic koji se zove arse.
Goran Vučković Goran Vučković 17:59 09.02.2010

Re: Law and order my arse

Ko hoće da pokvari sebi popodne može da pročita ovaj članak. Noam Čomski o "ratu protiv droga", godina 1998.

Evo jednog proročkog članka Gora Vidala iz 1970. godine.
Bili Piton Bili Piton 18:10 09.02.2010

Re: Law and order my arse

Goran Vučković
Gora Vidala


Tzar bio, tzar ostao.
Goran Vučković Goran Vučković 18:39 09.02.2010

Ad hominem u nedostatku argumenata

Vuckovicu, da li znas onaj vic da postoje dva osnovna razloga zasto nasi koji zive u EU napadaju Zapad za nehumanost, etc.
1. imaju neki interes-biznis sa Srbijom
2. Glupi su
U vecini slucajeva je broj 1 u pitanju.
eto, to je taj vic koji se zove arse.

Argumenti i pristojnost se kanda tanje proporcionalno?
the the 19:27 09.02.2010

Re: Ad hominem u nedostatku argumenata

hteli ili ne, članstvo u d.o.o. "Nato" ne možemo izbeći...
organizam je oformljen, kosti su gde jesu, samo još malo mesa da se nabaci yu i tamo, i imamo baš ono što i dobijamo.

ne verujem dakle da diskusija ima smisla, mada sam nakon "law and order" argumenta zaista bio prinuđen da se preispitam.
Goran Vučković Goran Vučković 19:37 09.02.2010

Re: Ad hominem u nedostatku argumenata

hteli ili ne, članstvo u d.o.o. "Nato" ne možemo izbeći...

Ja ne bih stavljao sve pare na tog konja.
the the 20:02 09.02.2010

Re: Ad hominem u nedostatku argumenata

izbegao bih konjske (ú)uloge svakako...
Inner Party Inner Party 20:57 09.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

mayo1
Za Hrvatsku je pitanje pristupa NATO ad acta, i ovdje su se lomila koplja oko toga, mada ni približno kao u Srbiji.
Osobno smatram da je za Hrvatsku bolje biti član nego ne, ali to nije tema.
Pročitao sam začuđujuće pragmatičan i konkretan članak meni neljubljenog Vuka Draškovića u "Politici".

"Za stolom koji odlučuje ili na meniju"


1) NATO je saveznik Hrvatskoj jos od rata devedesetih.
2) Draskovicev tekst namece samo jednu tezu - Hajde da se i mi pridruzimo siledziji, umesto da nas siledzija svako malo prebija. A Srbija se tako nikada u svojoj istoriji nije ponasala, niti ce, nadajmo se, jer je to bio jedan od razloga zasto nas je svet uvek veoma cenio (sve do devedesetih, jbg). Dakle, nema sanse da se Srbija pridruzuje siledziji! Da budemo posteni, ako ce neko biti siledzija na Balkanu - bice to Srbija
Inner Party Inner Party 21:02 09.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

sybil

p.s. nagradno pitanje - zasto Kostunica i Rusi naprosto provriste kada se pomene rec NATO?




Sigurno ne zato da bi ljudi poput tebe propagirali lazi o "politickoj pozadini ubistva Premijera".

mayo1 mayo1 21:27 09.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"


Inner Party
Da budemo posteni, ako ce neko biti siledzija na Balkanu - bice to Srbija


Eto jednog dobrog razloga ulasku Hrvatske u NATO.
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:32 09.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

Eto jednog dobrog razloga ulasku Hrvatske u NATO.

Pa jednom ga je već pobedila, ako treba opet će
wukadin wukadin 08:34 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

Srbija se uclani u NATO i pokrene se revizija sudjenja atentata na Djindjica i pitanje politicke pozadine Djindjicevog ubistva i napokon pocne serija "Law and Order" da se prikazuje u Srbiji.


A zato ti je potreban bas NATO...
(sitnim slovima: kapiras da ima onih koji to ne zele)
A sto se tice reda & zakona obrati se tranzicionim zrtvama - ima ih na stotine hiljada u zemlji Srbiji.
wukadin wukadin 08:57 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

naime uslov za ulazak Srbije u EU nikada ne moze biti da se zaboravi Djindjic, jer Djindjic= EU


Ti si stvarno carica...
A vidis, cedisti kazu da ga je BoTa (akka Kluni) u velikoj meri zaboravio. Ja se cinicno slazem sa njima. Osim u prigodama ne cujem njegovo ime mnogo. A isti BoTa je bio ... pa recimo skrajnut u vreme Djindjica.
Ali posto je Djidjic = EU, mozda se bas zato nismo proslavili u tom smislu
sybil sybil 10:53 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

(sitnim slovima: kapiras da ima onih koji to ne zele)

aha, znaci neko ne zeli da ispituje zlocin i gotovo.
sybil sybil 10:54 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

wukadin
naime uslov za ulazak Srbije u EU nikada ne moze biti da se zaboravi Djindjic, jer Djindjic= EUTi si stvarno carica...A vidis, cedisti kazu da ga je BoTa (akka Kluni) u velikoj meri zaboravio. Ja se cinicno slazem sa njima. Osim u prigodama ne cujem njegovo ime mnogo. A isti BoTa je bio ... pa recimo skrajnut u vreme Djindjica.Ali posto je Djidjic = EU, mozda se bas zato nismo proslavili u tom smislu

ne da ga je zaboravio nego sprovodi program radikala i sps-a.
wukadin wukadin 11:41 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

aha, znaci neko ne zeli da ispituje zlocin i gotovo.


Americka i britanska vlast u Iraku...
sybil sybil 11:43 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

wukadin
aha, znaci neko ne zeli da ispituje zlocin i gotovo.Americka i britanska vlast u Iraku...

pusti ti irak, ovo je evropa i politicki terorizam je opasna boljka tipicna za rusiju. ne svidja ti se politicko delovanje toga i toga, cap, ubistvo i gotovo.
evropa i usa tako ne funkcionisu, tamo se politicki terorizam kaznjava.
wukadin wukadin 11:44 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

ne da ga je zaboravio nego sprovodi program radikala i sps-a.


A vidis BoTa ipak ima neke rezultate u dugom putovanju u Jevropu, i obavlja poverene mu zadatke. Da nije DS usao u koaliciju sa SPS usli bi SRS (tadasnji).
Sto nas dovodi do tvoje emotivnosti glede Djindjic dr Zorana.
wukadin wukadin 11:47 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

ne svidja ti se politicko delovanje toga i toga, cap, ubistvo i gotovo.




Na kolena pred Carom (o-o-o-o), sto rece neko na Krstarici.
Nego, kako ti se svidjaju rezultati izbora u Ukrajini?
bjes bjes 11:50 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

sybil
wukadin
aha, znaci neko ne zeli da ispituje zlocin i gotovo.Americka i britanska vlast u Iraku...

pusti ti irak, ovo je evropa i politicki terorizam je opasna boljka tipicna za rusiju. ne svidja ti se politicko delovanje toga i toga, cap, ubistvo i gotovo.
evropa i usa tako ne funkcionisu, tamo se politicki terorizam kaznjava.


шта, јесу руси звекнули и кенедија и улофа палмеа?

а државни тероризам, кажњава ли се то?
оно, "не свиђа" ти се неко, цап, бомбардовање и готово?

или, мало би туђе територије (турска, чланица НАТОа, баци око на део кипра), цап, окупираш и готово... или се кипар не рачуна?

будибогснама...

sybil sybil 11:52 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

i obavlja poverene mu zadatke

aha, obavlja zadatke iz sps i radikalskog programa.
zasto je prodao nis ispod cene? da bi ostvario rusku dominaciju. zasto se bratimi sa rusima.
moj emotivni problem je u tome sto se bratimi sa rusima koji su podrzavali i podrzavaju mafijaski rezim slobodana milosevica.
sa nato-om nemam takav problem, oni su bili krvni neprijatelji i oterali bombama satrapa sa vlasti.
vise je drzavu i zivote ljudi unisto slobodan milosevic nego nato bombardovanjem.
i zato se zalazem udjemo u nato, iz emotivnih razloga i da bi ponistili ruski uticaj.
wukadin wukadin 11:54 10.02.2010

I ovo je jace od mene


Човек ствара проблеме
Нема човека, нема проблема
КОСОВО ЈЕ СРБИЈА
bjes bjes 11:56 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

сибил, да није у питању каква несрећна (или још горе, неузвраћена) љубав према неком русу/рускињи? :)
sybil sybil 11:58 10.02.2010

Re: I ovo je jace od mene

КОСОВО ЈЕ СРБИЈА

ama neka se brani kosovo, ali treba podvuci crtu- ne damo nis za dzabe pa vi kako god hocete, mi imamo svoj pravac i boricemo se.
kakvi su to prijatelji sto nas pljackaju i ponizavaju.
wukadin wukadin 11:59 10.02.2010

Re: I ovo je jace od mene

moj emotivni problem je u tome sto se bratimi sa rusima koji su podrzavali i podrzavaju mafijaski rezim slobodana milosevica.


Ја бих рекао да живиш у прошлости и имаш аверзију према РФ која је битан партнер ЕУ. Исувише си емотивна.
Али нема везе, твоји коментари су ми дражи од оних рационалних.
sybil sybil 12:05 10.02.2010

Re: I ovo je jace od mene

која је битан партнер ЕУ.

ne, nisu oni partneri, oni jedni drugima ljubazno govore dobar dan u prolazu.
drzava u usiji je nesto kao slobizam.
evropa i usa su nesto sasvim deseto, tamo nema da te proguta mrak iz cistog mira.

e sad i ja tebi da kazem da ti je averzija prema nato-u iracionalna i da si suvise emotivan.
bjes bjes 12:07 10.02.2010

Re: I ovo je jace od mene

evropa i usa su nesto sasvim deseto, tamo nema da te proguta mrak iz cistog mira.


Мурат Курназ се сигурно са тобом не би сложио
wukadin wukadin 12:11 10.02.2010

Re: I ovo je jace od mene

Сибил, дискусија с тобом је губљење времена. Добро, разумео бих твој став да је то и дискусија самном (из твог угла).
Ипак би могла да помогнеш одговором на једно питање:
Пошто је по теби пријатељство ЕУ и Русије лажно, а о НАТО да и не говоримо, да ли ти сматраш легитимним одговором на мој први разлог против НАТО-а следећу реченицу:
Da, NATO ima u Rusiji rivala, i Srbija treba da pomogne demokratskom svetu u borbi protiv ruske autokratije.

Изволи!
Goran Vučković Goran Vučković 12:14 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

pusti ti irak, ovo je evropa i politicki terorizam je opasna boljka tipicna za rusiju. ne svidja ti se politicko delovanje toga i toga, cap, ubistvo i gotovo.

Cap, i gotovo - tipično.
bjes bjes 12:17 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

џаба, Вучко...

не зна се овде шта је мање слепо, да ли љубав са једне или мржња са друге стране...
wukadin wukadin 12:17 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

Немојмо бити престроги. Искрени русофоби су ми веома симпатични. Зато што су искрени.
Предлажем следећи плакат за про-НАТО кампању


Јушченко је покушао са сличном аргументацијом. И прославио се са 5 одсто гласова. Заиста импресиван (лимбо рок) успех за још увек актуелног преЦедника.
sybil sybil 12:29 10.02.2010

Re: I ovo je jace od mene

Da, NATO ima u Rusiji rivala, i Srbija treba da pomogne demokratskom svetu u borbi protiv ruske autokratije.

a meni je kul da diskutujem sa neistomisljenicima, kad svi mislimo isto postaje dosadno.
ne, ja uopste ne mislim tako i zalazem se za dobre odnose sa rusijom, ali ne na nasu stetu, nego da imamo benefite od te saradnje, a ne da im damo nis za dzabe i da oni gospodare nasom energetikom. da se razumemo, da je srbija tako prodala nis americi, ja bih se jednako bunila.
sybil sybil 12:40 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

bjes
џаба, Вучко...не зна се овде шта је мање слепо, да ли љубав са једне или мржња са друге стране...

pogresila sam, umesto citiraj, ja kliknula moderatora. izvinjavam se.
sybil sybil 13:06 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

eto sad niko da se javi.
narode, ja govorim o principima. i da je kostunica bio umesto djindjica ja bih se jednako zalagala da se svi detalji i cela politicka pozadina otkrije bez obzira na moje politicko opredeljenje. ja sam protiv politickog terorizma i to je princip.
wukadin wukadin 13:06 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

Šteta Sybil...
Ipak je jedan Uross_78 (akka Reformski Taliban akka Buda iz Predgradja, ko je posećivao ranije forum B92 i još neke forume sigurno ga zna)... On je bio spreman da uzme pušku u ruke i brani "evroatlanske integracije Srbije"
Ja sam se nadao od tebe otvorenom antiruskom stavu koji bi nas svrstao u prve redove sa Poljacima i Estoncima... Ovako ostade samo kuknjava zbog NIS-a (a šta bi sa Sartidom koji posta US Steel?).
I sad, a vezano za ovu temu - kakve veze imaju NIS i NATO? Jedno je naftna kompanija, drugo vojni savez.
bjes bjes 13:08 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

сад се и бабо чеше по глави... :)
wukadin wukadin 13:08 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

sybil
eto sad niko da se javi.
narode, ja govorim o principima. i da je kostunica bio umesto djindjica ja bih se jednako zalagala da se svi detalji i cela politicka pozadina otkrije bez obzira na moje politicko opredeljenje. ja sam protiv politickog terorizma i to je princip.


Ubiš panduri čoveka na mitingu povodom hapšenja Dabić Raše... pa zalaži se slobodno.
sybil sybil 13:13 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

NIS i NATO


pa imaju veze. ulazak u nato je znacajan zbog stranih investicija i otvaranja zemlje, u smislu tvoja deca ce moci da se skoluju u evropi, doci ce strane firme, a ne domaci mafijasi da kupuju fabrike i uvesti zapadno poslovanje i to je napredak.
mislim, nato je iskljucivo stvar razuma i benefita za drzavu.

p.s. e pa eto i sartid, ako je bilo ispod cene i protiv toga sam. ako su ovi dos-ovci prodavali sps-ovcima escape, to je uzasno.
bjes bjes 13:24 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

ulazak u nato je znacajan zbog stranih investicija i otvaranja zemlje, u smislu tvoja deca ce moci da se skoluju u evropi, doci ce strane firme


ено турска је у НАТО богтепита од када, па баш се и нису нешто нагледали свега тога што причаш
sybil sybil 13:27 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

bjes
ulazak u nato je znacajan zbog stranih investicija i otvaranja zemlje, u smislu tvoja deca ce moci da se skoluju u evropi, doci ce strane firmeено турска је у НАТО богтепита од када, па баш се и нису нешто нагледали свега тога што причаш

a madjarska i ceska?
wukadin wukadin 13:35 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

u smislu tvoja deca ce moci da se skoluju u evropi


Evo svečano ti obećavam: Ako mi dokažeš da moje deca NEĆE MOĆI da se školuju u Evropi ako ne budemo članica NATO, da je NATO potreban i dovoljan uslov da bi se srpska deca školovala u Evropi, na referendumu ću glasati ZA NATO. A i dalje ostajem za to da se narod pita na referendumu.
Uzgred, po tebi bez NATO srpska deca neće moći da se školuju ni u Srbiji, pošto je Srbija u Evropi
sybil sybil 13:41 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

e pa sa parama mozes gde hoces.
ali, ja sam mislila bice nam dostupne stipendije i procentualno vise dece ce biti u inostranstvu na skolovanju.
bjes bjes 13:54 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

sybil
bjes
ulazak u nato je znacajan zbog stranih investicija i otvaranja zemlje, u smislu tvoja deca ce moci da se skoluju u evropi, doci ce strane firmeено турска је у НАТО богтепита од када, па баш се и нису нешто нагледали свега тога што причаш

a madjarska i ceska?


ја написах турску као пример да улазак у НАТО не мора одмах да значи и стране инвестиције и "отварање земље"

ко нама гарантује да ће инвестиције да похрле чим уђемо у НАТО?



мађарска је земља са 10 милиона становника и 140 милијарди долара дуга (чешка исто толико становника и око 90 милијарди)

ови дугови су ти корен економске слике у те две земље, не чланство у НАТО-у

те силне паре које су дужни нису баш инвестиције и то неће нико да им опрости, сигурно не оне чланице НАТО-а које су им давале позајмице...
wukadin wukadin 14:02 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

Ето још једног продавања магле и, си кларо, замене теза.
Потребан је пример земље која је недавно ушла у НАТО, а још није ушла у ЕУ... Па ево рецимо Албанија. Јесу ли се разбили од инвестиција? Да ли оно мало инвестиција што је тамо дошло има везе само са НАТО или можда са неким процесом ЕУ интеграције који и тамо некако иде...
wukadin wukadin 14:04 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

sybil
e pa sa parama mozes gde hoces.
ali, ja sam mislila bice nam dostupne stipendije i procentualno vise dece ce biti u inostranstvu na skolovanju.


Какве то везе има са НАТО?
Да ли је НАТО једини услов?!
bjes bjes 14:05 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

wukadin
Ето још једног продавања магле и, си кларо, замене теза.
Потребан је пример земље која је недавно ушла у НАТО, а још није ушла у ЕУ... Па ево рецимо Албанија. Јесу ли се разбили од инвестиција? Да ли оно мало инвестиција што је тамо дошло има везе само са НАТО или можда са неким процесом ЕУ интеграције који и тамо некако иде...


у праву си, Албанија је у овом случају много бољи пример него Турска
sybil sybil 14:19 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

mislim da je hrvatska relevantnija.
ZARADE
Plate u Srbiji najniže u regionu
Autor/izvor: SEEbiz / Politika
BEOGRAD - Prosečna plata u Srbiji, izražena u evrima, najmanja je u regionu, ali to što je novčanik prosečnog Srbina regionalni gubitnik ne zabrinjava mnogo ekonomiste.
Veće zarade, posle najnovijeg slabljenja dinara, od nas sada imaju čak i Makedonci i građani Bosne i Hercegovine, koji su obično bili na začelju svake liste o životnom standardu zemalja bivše Jugoslavije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Srbiji je 31.734 dinara, što preračunato u evropsku valutu iznosi 329,05 evra. Gotovo podjednako crna situacija je i u Makedoniji, gde je prema podacima tamošnjeg Državnog zavoda za statistiku zarada prosečnog građanina 20.116 denara, odnosno 330,83 evra.

Bosna i Hercegovina, koja je po debljini novčanika svojih građana obavezno bila iza Srbije, u poslednjih nekoliko meseci nas je prestigla. Agencija za statistiku BiH izmerila je da prosečan stanovnik te zemlje mesečno primi 789 konvertibilnih maraka, odnosno 394,5 evra.

Prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, plate u toj susednoj zemlji iznose 456 evra, dok prema podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatske lični dohodak prosečnog Hrvata iznosi 5.279 kuna, odnosno 724,13 evra. Slovenci su i dalje bez premca – 935,11 evra.


wukadin wukadin 14:26 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

А опет ММФ хвали Србију.
Не тако давно су плате у Србији биле веће него у Бугарској која је тада већ била члан ЕУ (а НАТО мало дуже време)...
bjes bjes 14:30 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

сибил, а шта је са албанијом?

ето, ушли су у НАТО и нема инвестиција

како то објашњаваш?

колико су плате и животни стандард у хрватској скочиле од момента уласка у НАТО?

sybil sybil 14:33 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

колико су плате и животни стандард у хрватској скочиле од момента уласка у НАТО?

duplo od srbije, jel nije dosta?
sybil sybil 14:34 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

sybil
колико су плате и животни стандард у хрватској скочиле од момента уласка у НАТО?duplo od srbije, jel nije dosta?

jos malo pa cete poceti da pricate kako se u slobizmu super zivelo.
bjes bjes 14:45 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

sybil
колико су плате и животни стандард у хрватској скочиле од момента уласка у НАТО?

duplo od srbije, jel nije dosta?


па биле су скоро дупло веће од оних у србији и пре уласка у НАТО, зар не?

ко прича о слобизму?

дај одговори шта је са инвестицијама у албанији од тренутка уласка у НАТО
sybil sybil 14:49 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

hrvatska se kretala ka nato, datum ulaska je nebitan.
sto te zanima albanija, meni su crna gora i hrvatska dovoljne.
bjes bjes 14:58 10.02.2010

Re: "Za stolom koji odlučuje ili na meniju"

па ти си рекла да је улазак у НАТО добар због страних инвестиција, зар не?

ето, ја те питам шта је са албанијом, јел се даве у инвестицијама од када су ушли у НАТО?

гледе црне горе, нећу ништа да причам, јер је то мафијашка држава (сента, јеби га, али јесте, нисам ја крив)

а хрватска има дупло мање становника него србија и скоро дупло већи дуг него србија, по глави становника је дуг у хрватској око 10 000 долара а у србији око 2600

Filip2412 Filip2412 11:58 11.02.2010

Re: I ovo je jace od mene

Srbija treba da pomogne demokratskom svetu


Amerika i Engleska bice zemlja proleterska!

Srbija da pomogne svetu?! kakve ambicije za zemlju koja je retko kad u istoriji bila sposobna da pomogne sama sebi.

Пошто је по теби пријатељство ЕУ и Русије лажно, а о НАТО да и не говоримо,
да л
NATO & EU su deo iste interesne zone, Rusija je tu samo partner po sili nuzde. Naravno da EU & NATO predstavljaju dva imena za jedno isto, besmisleno je Rusiju ubacivati u tu pricu. Zato clanstvo u EU podrazumeva ako ne clanstvo NATP ono bar lojalnost NATO paktu, valjda je i vrabcima na grani to jasno...
bjes bjes 12:04 11.02.2010

Re: I ovo je jace od mene

Naravno da EU & NATO predstavljaju dva imena za jedno isto


зашто онда неће да приме турску у ЕУ?
Filip2412 Filip2412 16:39 11.02.2010

Re: I ovo je jace od mene

bjes
Naravno da EU & NATO predstavljaju dva imena za jedno isto


зашто онда неће да приме турску у ЕУ?
NATO & EU su projekti zapadnog svtea, nije isto ali ajsno je da NATO & EU jesu organizacije jedne iste interesne zone.

Mada, ne bi me cudilo da ima nekih nasih entuzijasta koji veruju da EU moze napraviti savez sa Rusijom i objaviti rat Americi...
bjes bjes 17:42 11.02.2010

Re: I ovo je jace od mene

чекај, прво кажеш да су то два имена за једно те исто, па кажеш да није исто?

да ли је исто или није? ако јесте, да ли можеш да ми одговориш зашто турска није у еу?
Filip2412 Filip2412 21:30 11.02.2010

Re: I ovo je jace od mene

да ли је исто или није? ако јесте, да ли можеш да ми одговориш зашто турска није у еу?
Isto je u smislu da odredjuje interesnu zonu. To su dve organizacije pod istom kapom.

ne mogu sve zemlje clanice NATO biti u EU jer se ne nalaze u Evropi, Australija na primer...

Turska je posebna tema. Ja mislim da je ne zele u EU jer najvecim delom geografski ne pripada Evropi i jer je prevelika zemlja tako da ugrozava balans. Takodje, ima problematican politicki sistem, narod u Turskoj je ipak drugacijeg kulturnog pedigrea.

U svakom slucaju, SVE clanice EU su ili clanice NATO ili pripadaju interesnoj sferi NATO pakta u smislu da svakako nikada nece raditi protiv interesa NATO, dakle u neku ruku podrzavaju NATO.
bjes bjes 23:08 11.02.2010

Re: I ovo je jace od mene

Filip2412
да ли је исто или није? ако јесте, да ли можеш да ми одговориш зашто турска није у еу?
Isto je u smislu da odredjuje interesnu zonu. To su dve organizacije pod istom kapom.

ne mogu sve zemlje clanice NATO biti u EU jer se ne nalaze u Evropi, Australija na primer...

Turska je posebna tema. Ja mislim da je ne zele u EU jer najvecim delom geografski ne pripada Evropi i jer je prevelika zemlja tako da ugrozava balans. Takodje, ima problematican politicki sistem, narod u Turskoj je ipak drugacijeg kulturnog pedigrea.

U svakom slucaju, SVE clanice EU su ili clanice NATO ili pripadaju interesnoj sferi NATO pakta u smislu da svakako nikada nece raditi protiv interesa NATO, dakle u neku ruku podrzavaju NATO.


аустралија није никад ни тражила да буде у еу. турска јесте, а мислим да и даље тражи

са географијом то нема никакве везе, они из еу неће 70 милиона муслимана у еу, турска би тиме имала више представника у стразбуру од француске - значи да се интереси еу и америке не поклапају баш увек. америка још увек држи европу на "кратком повоцу", а како ће то даље да се развија, не знам

ето, немам ништа против да србија заузме такав положај да не ради ништа против интереса нато пакта, овако како си ти формулисао (без да у њега улази) и да уђе у еу
зашто не би могло тако, кад ти већ ево кажеш да има земаља које су у том положају?
Filip2412 Filip2412 11:59 11.02.2010

Re: KRUCIJALNO!

glavni razlog zasto se zalazem da srbija udje u nato je zbog toga sto u nato drzavama psi lutalice - ne postoje
:) postoje u Grckoj i to mnogo vise nego kod nas, nego Grcka nam je okupirala Kosovo, dole Grcka!
Doctor Wu Doctor Wu 20:20 09.02.2010

Cekaj, jedan razlog je

"retoricki", drugi "filozofski", treci "nesto u vezi EU". A gde su obecana tri racionalna razloga?

Mene ova diskusija iskljucivo interesuje zbog argumenata, uopste se necu izjasnjavati ni za ni protiv (ako do glasanja ikad i dodje). Bez ljutnje, ovo je jako lose obrazlozeno- kad bi mi neko ovako obrazlagao razloge protiv NATO-a, ja bih sigurno glasao za.
wukadin wukadin 08:35 10.02.2010

Re: Cekaj, jedan razlog je

"retoricki", drugi "filozofski", treci "nesto u vezi EU". A gde su obecana tri racionalna razloga?


Sva tri su racionalna.
Filozofija, dijaletkika (u smislu dijaloga, iz toga proizilazi i razvoj) i materijalni interesi su u sferi racionalnog, bar od stare Grcke.
Ili mozda gresim...
Inner Party Inner Party 20:43 09.02.2010

Dobrovoljna retardacija

Zašto se to u praksi nigde nije dogodilo? Odnosno, zašto individualna razmišljanja, kojih svakako ima, nisu odnela prevagu u političkom životu neke zemlje...


Znas, kada SAD postavljaju antiraketni stit po drzavama srednje i istocne Evrope i kazu da je to zbog opasnosti iz Irana i Severne Koreje onda to pokazuje i stav SAD o drzavama EU. Cinjenica da to politicari i intelektualci "nove" i "stare" Evrope drage volje gutaju govori i previse o evropskim politicarima, intelektualcima, analiticarima, novinarima, vojnim savezima... Cinjenica da NATO postoji, bez da protiv njega postoji masovna, jasna i glasna opozicija je zaprepascujuca!

Nema sanse da Srbija udje u NATO. Ni sada ni za 100 godina. Jedino sto se moze desiti, od cega postoji opravdana bojazan, je da ce se parlamentarne stranke dogovoriti i izglasati pristupanje NATO-u, bez da o tome ista pitaju narod. U tome je ceo smisao peticije 200 istaknutih licnosti, spreciti da Srbija bukvalno probudi kao clanica NATO pakta.

Sjajan tekst BTW.
mariopan mariopan 23:54 09.02.2010

Re: Dobrovoljna retardacija

Ja sam protiv.
Razlozi koji nisu emocionalne prirode :

NATO je uspeo da pogazi Međunarodno pravo , da napravi presedan i da bez dozvole UN bombarduje jednu suverenu zemlju u srcu Evrope, da na nju sruči zabranjene kasetne bombe i bombe sa osiromašenim uranijumom, da dugoročno zagadi sredinu, da tako izazove niz bolesti od kojih će godinama da umiru svi koji žive na ovim prostorima, pa i oni kojima su "pomagali" ..To je zločin protiv čovečnosti. Samo za njih suda nema jer sami oni su SUD. Uzurpirali su to pravo.Oni sude svima, njima niko.Ni UN.

Šta sa njima nama može da bude dobro?
Da delimo krvavi plen sa njihovih pohoda?Da to plaćamo životima naše dece i da tamo neku decu ubijamo za njihov račun?
Hvala, to mi ne treba.
wukadin wukadin 08:45 10.02.2010

Re: Dobrovoljna retardacija

Nema sanse da Srbija udje u NATO. Ni sada ni za 100 godina.


Sa tvoje tastature na Boziji monitor.
Uzgred, neki ruski "strucnjaci" ozbiljno (valjda) objavise neku strategiju za 100 godina po kojoj ce Rusija tad biti clanica NATO
uros_vozdovac uros_vozdovac 00:18 10.02.2010

Samo da se upišem

da sam ZA priključenje. Smem da dugujem objašnjenje, do sutra? Da mi ne zamerite, jako sam umoran...
wukadin wukadin 08:42 10.02.2010

Re: Samo da se upišem

Smes.
Osim neceg u vezi Djidjica i sprovodjenja reda i zakona nisam do sada video ni jedan argument ZA.
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:41 10.02.2010

Re: Samo da se upišem

Konačno uhvatio vreme da otkucam.

Mislim da je ovo pitanje jedno od onih pitanja koje nisu čisto moralno etičko ili pitanje ukusu. Mislim da je članstvo Srbije u NATO pitanja preživljavanj. Pod jedan mi smo okruženi NATO zemljama kojima nemamo način da se suprotstavimo vojno. E sad, koliko god šašavo izgledalo da je nekakav rat moguć, da podsetim da je podjednako šašavo izgledalo npr. 1977. Stavljanje pod taj kišobran značilo bi značajno izvesniju bezbednost ove zemlje, a to mora da se plati. E sad ili će ovo društvo plaćati tako što će da drži stajaću vojsku i zida besmislene objekte kao JNA (aerodrom u Bihaću, one garaže za podmornice u Boki, onak komedijantski komandni centar u BiH) ili će da doprinosi jednom sistemu, u novcu i ljudima. Dakle ili idem ja, ti, svi mi u vojsku koju plaćamo (videli rezultat) ili da probamo ovo. Ja sam za promene.

Pod dva, kada bi ovo društvo pokazivalo znake da hoće da se upristoji i sredi bez uvoza sistema, standarda normi, onda bi ovo pitanje bilo načelno. Ali ovo društvo ne pokazuje želju da se uredi. Političkoj klasi odgovara ovakvo stanje, a bogami i društvu. Otuda otpor bilu čemu što liči na red pa i ovom pitanju. Kada bi uvezli red, kada bi uvezli mehanizme za sprovođenje reda društvo bi moralo da ih prihvati.

Imao sam priliku da gledam naše vojske i armije, i mogu da kažem da sve to zajedno ne liči na bogzna šta. Kad nam je vojska zatrebala nigde je nije bilo, kad nam nije trebala bila je prva na blagajni da uzme novce i privilegije. Te imamo generale koji su nesposobni, te imamo generale sa moralnim kodeksima hipika, te imamo bezobzirne generale, te generale kafedžije. Nećeš verovati komandant jednog korpusa bez blama tokom aktivne karijere drži kafanu i svakodnevno dolazi po pazar. U NATO standardu toga nema i ne sme biti. Ajd zamisli Veslija Klarka, ili npr Nimitza da drže kafanče u mestu gde komanduje? Ne u NATO standardu društvo plati đenerala, a okruženje i profesija mu ulije samopoštovanje da bude ono što društvo traži od njega. I to bi uvezli jer nismo u stanju da stvorimo sami sistem vrednosti u kome bi dobili ono što uvozimo.

Idemo dalje, čest argumenat protiv pristupanja je onaj moralni, nas je NATO bombardovao, ubili su Milicu Rakić, mi iz moralnih razloga ne smemo da pristupimo. To je kakav-takav argument, drži ga jedino činjenica da je to grozan zločin, i da takva stvar nije smela da se desi. Ali treba makar mi ovde da budemo pošteni, kada imamo tako visoke moralne standarde, što je za svaku pohvalu, kada ti standardi ne bi bili lažni. Da su lažni pokazuje činjenica da najveći broj takvih koji potežu taj argument nemaju nikakav moralni problem sa Srebrenicom. Nikakav trenutak morale dileme pred Batajnicom, to ne da im je u redu nego tvrde da se takvo nešto nije ni dogodilo, ili da je u pitanju propaganda. Šta sa tim? I šta sa hipotetičkim scenarijem, šta bi bilo da je ovo društvo imalo moć i silu koje ima NATO pakt, kako bi se provele zemlje članice NATO? Ponavljam, imajući u vidu moralna i etička načela koja vladaju u društvu, pogotovo u toj većinskoj populaciji koja je protiv NATO-a?

Ja sam za pristupanje, progutamo jednom žabu, a dobijemo mnogo, dobijemo silu koja će da provodi standarde i zakone pod kojima ionako živi deo našeg društva koji je emigrirao na zapad. Onaj deo društva za kojim žalimo svi i za koga se slažemo da je najbolji deo društva, intelektualno i na svaki drugi način. Ajde i mi ostali da sledimo najbolje.
bjes bjes 22:04 10.02.2010

Re: Samo da se upišem

ја само не знам како можемо бити тако сигурно да ће НАТО (исти онај који је зарад својих интереса наше угрозио на најдиректинији могући начин, бомбардовањем) заштити нашу безбедност?

ко нама гарантује да перјаница НАТОа неће све мале земље на балкану гурнути опет у неки сукоб када то њима затреба? чиме нам то могу гарантовати? речима, папирима? смешно

а гледе ових ствари око војске - ено турске у НАТОу ко зна од када, па види какав све циркус око њихове војске има (Будимац пише, на пример), не зна се ни ко пије ни ко плаћа, државни удари...

сем тога, јеси сигуран баш да сила спроводи те стандарде о којима причаш у албанији, која је недавно постала чланица?

Goran Vučković Goran Vučković 22:09 10.02.2010

Re: Samo da se upišem

Onaj deo društva za kojim žalimo svi i za koga se slažemo da je najbolji deo društva, intelektualno i na svaki drugi način. Ajde i mi ostali da sledimo najbolje.

Nek poslednji ugasi svetlo, što rekoše oni Nsarskijevi Meksikanci

bjes bjes 22:23 10.02.2010

Re: Samo da se upišem

како да коментаришемо тачку 8 из писма вилија вимера герхарду шредеру?

8. Dazu müsse Polen nach Norden und Süden mit demokratischen Staaten als Nachbarn umgeben werden, Rumänien und Bulgarien die Landesverbindung zur Türkei sicherstellen, Serbien (wohl zwecks Sicherstellung einer US-Militärpräsenz) auf Dauer aus der europäischen Entwicklung ausgeklammert werden.

8. Због тога Пољска мора да буде окружена са севера и југа демократским државама као суседима, а Румунија и Бугарска да обезбеде копнену везу са Турском. Србија (вероватно због обезбеђивања несметаног војног присуства САД) трајно мора да буде искључена из европског развоја.


а често ми ова прича око уласка у НАТО личи на ону када 2 клинца крену да маштају како би било добро да добију један бицикл на поклон и онда се пред крај маштања потуку око тога који ће од њих двојице први да вози тај бицикл...

шта ако НАТО баш има за циљ ситуацију веома сличну овој каква је сада? шта ако њима баш одговара да балкан буде "буре барута"?

то што они причају да србија сама одлучи хоће или у НАТО или неће и да су врата отворена, то је најобичнија шаргарепа...

ено хоће грузија, поједе сакашвили кравату од силне жеље, шаље војнике у ирак да покаже како је лојалан, па цврц - још није умрла, а кад ће, не знамо...
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:48 10.02.2010

Re: Samo da se upišem

bjes
ја само не знам како можемо бити тако сигурно да ће НАТО (исти онај који је зарад својих интереса наше угрозио на најдиректинији могући начин, бомбардовањем) заштити нашу безбедност?

ко нама гарантује да перјаница НАТОа неће све мале земље на балкану гурнути опет у неки сукоб када то њима затреба? чиме нам то могу гарантовати? речима, папирима? смешно



Ne mogu biti siguran da takav scenario nije moguć. Neulaskom sa druge strane takođe taj scenario ne činim manje mogućim.

Drago mi je što te zasmejavam. Dakle ulazak/neulazak nema nikakve veze sa ovim argumentom.
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:50 10.02.2010

Re: Samo da se upišem

а често ми ова прича око уласка у НАТО личи на ону када 2 клинца крену да маштају како би било добро да добију један бицикл на поклон и онда се пред крај маштања потуку око тога који ће од њих двојице први да вози тај бицикл...

шта ако НАТО баш има за циљ ситуацију веома сличну овој каква је сада? шта ако њима баш одговара да балкан буде "буре барута"?

то што они причају да србија сама одлучи хоће или у НАТО или неће и да су врата отворена, то је најобичнија шаргарепа...

ено хоће грузија, поједе сакашвили кравату од силне жеље, шаље војнике у ирак да покаже како је лојалан, па цврц - још није умрла, а кад ће, не знамо...


I dalje ostaje da se objasni, kako neulazak Srbije u NATO sprečava ovo u čemu govoriš, ako sprečava predomislio sam se.
bjes bjes 22:58 10.02.2010

Re: Samo da se upišem

Ne mogu biti siguran da takav scenario nije moguć. Neulaskom sa druge strane takođe taj scenario ne činim manje mogućim.

Drago mi je što te zasmejavam. Dakle ulazak/neulazak nema nikakve veze sa ovim argumentom.


апсолутно стоји да је неулоаском тај сценарио такође могућ.
но, ако нам се безбедносна ситуација не побољшава уласком (ето, ти кажеш да је и овај сценарио могућ) што бисмо улазили? ти си као разлог навео већу безбедност, не ја

не засмејаваш ме ти конкретно, него би ми било какве гаранције типа "рекли су нам и написали су то у неком уговору" биле смешне

а о ком аргументу причаш?

део мог коментара око албаније и турске си прескочио. ок
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:13 10.02.2010

Re: Samo da se upišem

Ja mislim da ulaskom u značajnoj meri, ake ne presudno, ono vrlo mnogo smanjujem mogućnost da se taj scenario ostvari. Naravno ništa nije izvesno, razmno je ostaviti svaku mogućnost ali realno nije.Neulaskom takav scenario postaje izvestan.

а гледе ових ствари око војске - ено турске у НАТОу ко зна од када, па види какав све циркус око њихове војске има (Будимац пише, на пример), не зна се ни ко пије ни ко плаћа, државни удари...

сем тога, јеси сигуран баш да сила спроводи те стандарде о којима причаш у албанији, која је недавно постала чланица


Oko Turske nemam mnogo saznanja, uprkos Budimcu, znam kriv sam. Izvinjavam se na neznanju. Albanija, već bolje stojim

Vidi ovako, jedan primer, Srbija pre nje SCG, pa SRJ, pa SFRJ, svi navedeni van NATO, suvereni, nezavisni,nesvrstani, dostojanstveni, bla bla bla, grade autoput do Novog Sada koliko, 30 godina? A koliko treba Albaniji do Prištine da napravi autoput? Hint - tunel.
E sad, ako se nije nešto na društvenom planu tamo izmenilo nezavisno od integracija, a NATO nek je na poslednjem mestu, ali ipak, izvini ali mislim da sam na dobrom tragu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana